Page 1

Internationale Evangelische School Antwerpen Korte Altaarstraat 19, 2018 Antwerpen - v.u. Luc Borkes

Evangelisch Schoolmagazine

juli en augustus 2015 - uitgave nr. 17

n a v e v a g t i u r e m Speciale zo ’ d a l b m e o l b e n ‘het zon

1


inhoud

3. DE OVERGANG 5. VERZAMELWEDSTRIJD

6. SCHOOLFEEST Verslag met beelden

25. ENGELS PROJECT 28. DITJES EN DATJES Wist je dat en meer nuttige info.

17. 3, 1, 2 NAAR ZEE Fotoverslag

A. ZOMERBLAADJES Op leeftijd gemaakt!

2


door Filip Wittocx

inleiding

De overgang De zomer staat voor de deur en kijk daar, de vakantie komt piepen door het raam. Het is bijna zover: twee maanden lang genieten van mooi en minder mooi weer in binnen- of buitenland. Na deze zomer staat weer een nieuw jaar klaar. De kinderen nestelen zich dan in een nieuwe klas met een nieuwe leraar en zien na een lange tijd hun vrienden terug. Ondertussen zitten de leerkrachten niet stil. We werken aan nieuwe dingen of we hervormen zaken die beter moeten. Zo gaan we ons crealokaal bijvoorbeeld aanpassen in de zomer. Een nieuwe vloer zal er voor verbetering zorgen. Nu liggen er tapijttegels. Als je nu verf smost op de vloer, ja, dan gaan die er niet meer uit. Dat is niet zo praktisch. We hebben al van bij het ontstaan van de school gezegd dat creativiteit belangrijk is. Kinderen moeten hun ideëen, emoties, concepten, gedachten, … kunnen omzetten in beeld, muziek, drama en nog meer expressievormen zoals koken of dans. Techniek is ook heel belangrijk. Zo heeft Juf Elke met haar klas ook de nieuwe kasten voor het crealokaal in elkaar gezet. Het zijn overzichtelijke open kasten waar bakken eenvoudig in en uit gehaald kunnen worden.

3


Zo kunnen we ook samen delen als leerkrachten. In plaats van dat we allemaal onze eigen verf kopen leggen we onze budgetten samen om er van gebruik te maken. Ook het rapport gaat veranderen. De leekrachten gaan werken met een online systeem (Questi) waar ze alles gemakkelijk kunnen bijhouden. Er zijn nog veel meer dingen die gaan veranderen maar wat ook ‘beweegt’ is dit krantje! 3 jaar lang hebben we hetzelfde concept toegepast en dan kan een nieuwe wind geen kwaad. We gaan het in de handen van de kinderen geven. ‘Voor kinderen en ouders’ ‘van kinderen’ wordt het krantje. Uiteraard gaan de leerkrachten ook hun inbreng voor een deel behouden. Zeker bij de kleuterklassen en de onderbouw (1ste, 2de en 3de leerjaar). Volgend jaar zal de november/december editie er dus grondig anders uitzien! Ik ben heel benieuwd en ik hoop u ook. Nu wens ik u alvast veel plezier met deze speciale zomereditie. Om de leerkrachten en de directeur te sparen in deze drukke periode hebben we van hun geen inbreng gevraagd. In september zal dan nog zo’n krantje als deze uitkomen. Met vriendelijke zomergroeten, Meester Filip

4


doe mee met onze

Verzamelwedstrijd EN WIN MET DE KLAS IJS VOOR IEDEREEN !

verzamel zoveel mogelijk proper uitgewassen

- IJSDOZEN MET DEKSEL - GLAZEN POTTEN MET DEKSEL - YOGHURTPOTJES - WC-ROLLEN en breng ze ten laatste mee op 14 september 2015

5


Â

door Filip Wittocx

Schoolfeest Â

Dansrepetitie van het Engels project

Alles met de glimlach!

6


Dianne en Gift kijken geboeid toe naar de danslerares tijdens een repeititie. Â

7


De fancy zonnebril van meester Michael Gezellig tafelen

8


Meester Tonny bij de spelen Kinderen op het podium

9


Kijkende ouders Marwa geniet van haar bellenblazer

10


Familiekiekje

Kegelspel 11


12


13


Christaan in volle actie Willem C么me brengt liedjes

14


15


16


Â

door Filip Wittocx

3, 1, 2 naar zee!

17


18


19


20


21


22


23


24


door Rosie Bass

English project

FILM PROJECT It has been a busy year for everyone involved in the English programme. Our third year will soon be over. The childrens' performance on International day was enjoyed by many. This year they sang about ‘Superheroes’ to compliment the theme of the event. In their songs they proved how they can now all count - the youngest to 10 and the oldest to 100 and beyond. They know their alphabet too, months of the year, days of the week and seasons too and much, much more besides! Very impressive.

25


Miss JanĂŠe told me a lovely story the other day. She was sitting outside school talking to a few mums. Along came a pupil in her group who has been attending lessons for two years. He very politely told Miss JanĂŠe that his father was unable to come to the parent contact session last week but would be very happy to meet her on a different day. He said this ALL in English. The second mum was so impressed and couldn't believe the standard of English. We are so proud of all our students, especially when they are not afraid to demonstrate what they have learned in class.

We have exciting news...Our children have been invited to take part in a film project. Artist Nicoline van Harskamp who lives and works in Amsterdam has had her film works and performances shown all over the world. She has already started working with our children on a Wednesday afternoon and she will continue her project in the summer working with some of our children who speak English at home and whose parents have different mother tongues. The workshops will take place at our school in August.

26


The film will be about the future, about the kind of English we might all speak all over the world in about 50 years time. The children are going to try to speak that imagined English first through improvisation workshops and finally in the film. The film premiere will be shown in the autumn at Extra City gallery in Antwerp (www.extracity.org). It is very exciting for us to be involved in this project. Finally we would like to wish everyone a great holiday. Thank you for supporting us and thank you teachers and students for working so hard and keeping English FUN! We will see you again in September!

27


door Tonny Appermont

Ditjes en datjes

Nuttige info Dit krantje wordt in papieren versie doorgegeven aan alle gezinnen van onze school, zes keer per jaar. Bovendien worden altijd enkele extra exemplaren afgedrukt voor belangstellenden. Daarnaast vindt u de volledige digitale versie van dit krantje, maar ook van alle tot nu toe uitgebrachte krantjes op www.ies-a.com Van daaruit kunt u het krantje ook zelf afdrukken op uw printer. De link naar het krantje vindt u op de homepagina (startpagina) van www.iesa.com in de rechtermenubalk. Het staat u vrij om een link naar het krantje door te sturen aan uw familie of vrienden. Dat kan door volgende link door te sturen naar de mensen: http://www.ieba.eu/Krantje/ES_16.pdf Steunen? Het schooljaar 2014-2015 loopt op zijn laatste beentjes. In september 2015 start ons zesde leerjaar. Voor deze klas moet nog heel wat leermateriaal worden aangekocht. Bovendien starten we met een nieuw digitaal zorgsysteem. Wij willen graag met de school het onderste uit de kan halen, dus de kinderen op een zo goed mogelijke manier onderwijzen, opvolgen, begeleiden. Verder groeit de school. Dat is heel fijn natuurlijk. Maar we moeten als school steeds geld “voorschieten� (geld dat we eigenlijk niet hebben). Door geld te storten op het volgende rekeningnummer kun je ons een steuntje in de rug geven. BE16 9730 7957 3174 van IESA De Zonnebloem, Korte Altaarstraat 19 te 2018 Antwerpen.

28


Meer uitleg? Informatie over onze school vindt u op onze website www.ies-a.com Maar wij zijn ook altijd bereid u te woord te staan als u info over de school vraagt. Kerken of gemeenten kunnen ons vragen om een woordje uitleg te komen geven in hun christelijke gemeenschap. Wij zullen u eerlijk informeren over hoe het eraan toe gaat in onze school, welk pedagogisch project we hebben, hoe we onze kinderen onderwijzen. Op het eerste blad van onze website vindt u onderaan een presentatie van onze school. Klikken maar en het filmpje opent zich vanzelf. Bidden helpt! Heeft u nog gebedsonderwerpen nodig? Bid voor… … een veilig schooljaar zonder (zware) ongevallen of erge ziekte; … verdere bescherming over ons gebouw (we zitten in een prachtig gebouw, maar we houden niet van inbraak). Dit schooljaar lieten de dieven ons tot nu toe met rust en dat willen we graag zo houden; … dat onze school haar missie goed zal volbrengen en de juiste visie zal behouden; … dat de nodige financiën binnenkomen om alles betaald te krijgen; … dat de kinderen in onze school gezegend worden: dat ze veel leren en ook mogen genieten van elkaar en dat ze ook de Here God beter leren kennen; … dat de goede sfeer die er is tussen leerkrachten, directie en schoolbestuur zo mag blijven; … dat er een fijne sfeer mag zijn in de klas, in de viering, in de turnles, op de speelplaats; … dat de kinderen het fijn blijven vinden om een troon te maken voor de Here God (ze doen dat door te zingen voor de Here); … dat de kinderen erin slagen goede eindtoetsen te maken volgens

29


de capaciteiten die ze hebben; … dat de schoolreizen en de sportdag leuk mogen zijn voor de kinderen. Bedank God… … dat Hij onze school kent en het allerbeste voorheeft met deze school; … dat Hij houdt van ieder kind en dat Hij ieder kind belangrijk vindt; … dat Hij het fijn vindt dat we een school van Hem zijn; … voor het meer dan geslaagde schoolfeest! Wist je dat… … we volgend schooljaar het zesde leerjaar inrichten? Het lokaal is inmiddels in orde gemaakt. In september zien jullie welke juf of meester voor deze klas zal zorgen. In ieder geval een nieuwe leerkracht, want volgend schooljaar blijft meester Filip in het eerste leerjaar, meester Tonny in het tweede leerjaar, juf Mariella in de derde klas, juf Elke in het vierde en juf Hanneke in het vijfde leerjaar. … we inmiddels drie jaar in ons gebouw in de Korte Altaarstraat zitten. En gelukkig zal dat de komende jaren zo blijven. We vinden het een prachtig schoolgebouw, waar het aangenaam vertoeven is, zowel voor kinderen als voor leerkrachten als ouders. … er nog plaats is voor nieuwe kinderen. … je altijd op de website van onze school terecht kunt voor meer informatie, voor ouderbrieven voor de maandkalender, voor foto’s, om te zoeken welke dagen vrij zijn het komende schooljaar en veel meer … www.ies-a.com … dat het goed is om de kinderen onder de zomervakantie te laten lezen en af en toe ook te laten rekenen. Twee maanden niet rekenen en lezen garandeert dat de kinderen terug een stuk achteruit

30


… het fijn is dat kinderen buiten kunnen spelen. Neem alstublieft de moeite om naar een speeltuin, een speelplein of bos te trekken. Kinderen vinden het zalig om met papa en mama avonturen te beleven. … het niet goed is dat kinderen de hele vakantie voor de televisie of de computer zitten. Ook de kleine schermpjes (GSM – smartphone – Iphone – Gameboy… etc) met mate laten gebruiken … ons krantje te vinden is op onze website www.ies-a.com – Je vindt er alle schoolkrantjes die tot nu toe werden uitgegeven. Veel leesplezier! … juffrouw Hilleen afscheid neemt van onze school en gaat werken in Gent. Ze werkte hier heel graag maar het lange pendelen was er te veel aan. We wensen juf Hilleen heel veel zegen toe in haar nieuwe school, natuurlijk niet zonder haar eerst te bedanken voor al het prachtige werk dat ze deed in onze school. We zullen haar missen, zowel kinderen, leerkrachten als ouders. Ook voor juf Marjolein was de afstand een hindernis. We wensen haar veel succes bij haar nieuwe job in een school te Rotterdam. … 1 september op een dinsdag valt en alle kinderen dan weer aanwezig moeten zijn. Je vakantie verlengen is verboden voor alle kinderen vanaf het geboortejaar 2009. Maar ook voor de kleuters is het belangrijk om er meteen bij te zijn, vanaf het begin… … de info-brochure van 2015-2016 nog niet op onze schoolwebsite staat, maar wel de info-brochure van het afgelopen schooljaar. Heel veel verandert er niet, dus je kunt met gerust hart de brochure van het afgelopen schooljaar nog eens doornemen.

31


SCHOOLKA

IE SA

De Zonnebloem

INTERNATIONALE EVANGELISCHE SCHOOL ANTWERPEN KORTE ALTAARSTRAAT 19, 2018 ANTWERPEN IES-A.COM | V.U. LUC BORKES

32


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.