Page 89

sport&goede doelen

01 2013

Bij zwemvereniging ZPCH zochten ze een ‘gek’ en die hebben ze gekregen. De 24-jarige Daan Glorie zwemt op 28, 29 en 30 juni de gehele Ringvaart rond. De afgestudeerd sportmarketeer en gepassioneerd marathonzwemmer werd door journalist Marcel Tabbers geattendeerd op de zoektocht van ZPCH. “Toen ik dat hoorde, dacht ik meteen ‘JA!’. Dat is iets voor mij. Het is een unieke zwemtocht.” Voor zover bekend is Daan pas de tweede zwemmer ooit die deze zwemtocht door de hele Ringvaart gaat ondernemen. Swim The Ring! Daan heeft echter ook oog voor de maatschappij; hij wil er geld mee ophalen. Voor het goede doel. Gekozen is voor de Edwin van der Sar Foundation.

Daan zal elke dag 5 uur achter elkaar zwemmen. Na 3 dagen heeft hij dan de volledige 63 kilometer volbracht. De eerste etappe is van Halfweg naar Lisse. Dan van Lisse naar Rijsenhout en op de laatste dag is er een avondetappe van Rijsenhout naar Halfweg. “Ik word begeleid door een boot en de eerste dag door een kayak. Ik zwem door unieke landschappen, langs weilanden maar ook langs de vliegtuigloodsen. De finish is bij Sugar City; ik zal in de nachtschemer de laatste meters zwemmen, met een speciaal lampje op mijn badmuts en zwembroek. Dat moet een bijzondere gebeurtenis worden!” Gedurende de zwemtocht hoopt ‘De Gek’ 10.000 euro op te halen voor de stichting van de voormalig keeper van het Nederlands voetbalelftal. “Zijn Foundation richt zich op mensen die herstellen van een hersenbloeding. In het ziekenhuis is de beste begeleiding maar als de mensen thuis zijn, is er niemand. Dit moet en kan anders. Sport speelt een belangrijke rol bij de revalidatie. En vooral zwemmen is goed. Je bent min of meer gewichtloos in het water. Het is dus ontspannend maar ook inspannend. Je gebruikt echt al je spieren.”

“Samen met Edwin van der Sar heb ik ooit een businessplan geschreven hoe we de Foundation op de kaart konden krijgen. Na het afstuderen verwaterde het contact een beetje, maar ineens bedacht ik me dat ik me sportief kon inzetten voor de stichting, gekoppeld aan Swim The Ring. Natuurlijk was Edwin meteen enthousiast. Zijn stichting bestaat pas één jaar en het verhaal over de Foundation moet nog steeds worden verspreid. Veel mensen worden geraakt door hersenbloedingen. Edwin heeft het ook met zijn eigen vrouw meegemaakt. Iedereen kent dat verhaal wel.” Daan hoopt op veel publiek. “Het zal te gek zijn als iedereen bij ‘De Bietenbrug’ in Zwanenburg op me staat te wachten. En ik vind het helemaal top dat Edwin en zijn echtgenote Annemarie ook aanwezig zullen zijn om me aan te moedigen. Als ik op het droge ben, dan kan ik ook bekend maken welk bedrag ik heb opgehaald. Ik hoop op veel mensen en… ik hoop op een fantastisch bedrag voor de stichting! Steun De Gek!”

Belangstellenden kunnen hun bijdrage doneren via de donatiesite Just Giving. Via www.daanglorie.nl is de site te bereiken.

Welke sport beoefen je? Naast het zwemmen doe ik ook aan judo en schaatsen. Door judo heb ik een sterke conditie gekregen en leerde ik om respect voor elkaar te hebben. En, door te zetten, ook al heb je het soms heel zwaar. Wat is je meest favoriete sportmoment? Natuurlijk de gouden medaille van Maarten van der Weijden bij de Spelen van 2008. Ik heb het niet live gezien maar ik heb de herhaling wel 100 keer teruggezien. Wat maakt Haarlemmermeer een sportgemeente? Natuurlijk is het Huis van de Sport belangrijk. De Ringvaart is ideaal voor het openwaterzwemmen. Het is overal breed genoeg, veilig en je zwemt door een supermooie Hollandse omgeving. Wie is de grootste Haarlemmermeerse sporter aller tijden: Kirsten van der Kolk. Zij won Olympisch Goud bij het roeien. Ondanks dat ze niet bevriend was met Marit, kon ze wel goed presteren door heldere communicatie, een duidelijk plan en doorzettingsvermogen. Welk sportevenement zie je graag in Haarlemmermeer? Een Grand Prix openwaterzwemmen. Ofwel: de internationale top die de 63 kilometer van de Ringvaart gaat zwemmen als onderdeel van het Worldcup-circuit. Als sportmarketeer zou ik mij graag willen inspannen om dit event naar Haarlemmermeer te krijgen.

89

Sport & Life 2013 Zomer editie  
Sport & Life 2013 Zomer editie  
Advertisement