Page 125

interview

01 2013

De twee benadrukken dat Wing Chun er vooral op is gericht dat je kunt winnen als je onverhoopt in een gevecht verzeild raakt. En een gevecht kan van alles zijn: van een onveilige situatie op straat tot aan een onverwachte beroving. “Wie niet sterk is, moet slim zijn,” zegt Dennis. “Door veel te trainen kun je leren regie te nemen. Als je iets overkomt, op straat, dan ontstaat er per definitie een stress-situatie. De primaire reactie is geen keuze, het overkomt je. Door effectief te trainen kun je ervoor zorgen, dat de stress niet zo hoog wordt waardoor je in verdere stress geraakt. Mocht dit wel gebeuren, dan zorgt de training ervoor dat je uit deze stressreactie kunt breken en tot handelen kunt overgaan. Hiermee pak je de regie terug. En dit betekent vluchten waar het kan, maar ook vechten als het nodig is. En als je moet vechten, dan leren wij ‘hoe’.”

Dennis wetter Welke sport beoefent u? Wing Chun. En verder ben ik gek op alle teamsporten. Wat is uw meest favoriete sportmoment? Dat was het gevecht van Royce Gracie tegen Sakuraba, een gevecht dat ruim anderhalf uur duurde! Wat maakt Haarlemmermeer een sportgemeente? Er zijn talloze initiatieven op sportgebied. Kijk alleen maar naar de ontwikkeling rond het Huis van de Sport. Wie is de grootste Haarlemmer-meerse sporter aller tijden: Fanny Blankers Koen natuurlijk! Welk sportevenement zie je graag in Haarlemmermeer? Natuurlijk een Martial Arts Gala!

Jerome legt uit dat Wing Chun niet alleen het klakkeloos aanleren van vechttechnieken betreft. “Het is ook een denkproces dat je inzicht geeft in waarom je iets wel of niet doet. Het verklaart je handelen. Het gaat dus verder. Mensen worden daardoor weerbaarder, ze zijn zelfverzekerder. Tijdens de trainingen, die we drie keer per week in Hoofddorp geven, proberen we stress-situaties zo dicht mogelijk te benaderen. Want, als je traint in een stress-toestand, dan zul je in het werkelijke leven die stress beter aankunnen. Vergelijk het met het trainen op strafschoppen bij het voetballen. Bij de training schiet je ze er makkelijk in. Als er ineens 40.000 man publiek in een stadion zit, dan is het een ander verhaal. Waarom dan niet trainen op strafschoppen terwijl je het publiek laat toekijken en joelen?” Volgens het tweetal – beiden werken bij de politie – is de metafoor naar het ‘gewone leven’ eenvoudig. “Door te werken aan je weerbaarheid, leer je jezelf beter kennen. Dat straal je op een gegeven moment uit, met als gevolg dat je ook beter leert omgaan met teleurstellingen. Mensen die weerbaar zijn, weten dat ze bij welke omstandigheid dan ook, zo veel mogelijk regie moeten nemen. Want pas als je regie hebt, ben je in control. En als je in control bent, ben je de baas. En als je de baas bent, dan heb je minder te vrezen. Precies zo werkt het ook in een gevecht. Probeer regie te nemen. Wij vertellen hoe je dat kunt doen. Werk aan je weerbaarheid.”

125

Sport & Life 2013 Zomer editie  
Sport & Life 2013 Zomer editie  
Advertisement