Page 107

interview

niet meteen op dag één de beste prestatie leveren. Daar moet je je bewust van zijn. Ik denk dat het vooral met het karakter van de mensen te maken heeft; toppers – of dat nu topsporters of topondernemers zijn – weten dat ze zichzelf af en toe serieus moeten aanpakken om het beste uit zichzelf te halen.” De bottomline is echter nog veel eenvoudiger. “Je moet je werk leuk vinden. Zo simpel is het. Het heeft ook helemaal geen zin om bijvoorbeeld kinderen al op jonge leeftijd te pushen tot top-

01 2013

prestaties. Laat ze eerst maar eens ontdekken waar ze plezier in hebben. Er moet niet meteen zo veel druk op staan. Dan gaat de lol er van af. Mijn kinderen sporten gelukkig allemaal. Ze zijn lid bij verschillende verenigingen. En als vader ben ik ook gewoon trots als ze met een vaantje thuiskomen. Deelnemen is op dat moment echt belangrijker dan winnen. Dat is waar het in het begin eigenlijk om gaat. Dáár ligt de basis. En als de basis er is, dan kun je de volgende stap maken. Maar die stap moet je zelf willen regisseren. Niets gaat immers vanzelf.”

Zeven tips om net als André Kuipers een succesvolle astronaut te kunnen worden: 1 Zorg dat je gezond blijft. Sport veel. Koester een goede lichamelijke conditie. 2 Kies een technische of wetenschappelijke opleiding. 3 Wees een teamplayer of ontwikkel je vaardigheden om goed in teams te kunnen werken. 4 Heb doorzettingsvermogen of train jezelf daarin! 5 Heb altijd een goed humeur, wees niet te assertief of te agressief. (Als astronaut moet je immers ook kunnen omgaan met gekke wetenschappers, kritische politici en lastige journalisten!) 6 Wees internationaal georiënteerd. Zit niet vast aan je stekkie thuis. 7 Wees hard voor jezelf.

107

Sport & Life 2013 Zomer editie  
Sport & Life 2013 Zomer editie  
Advertisement