Idrætsliv

Page 1

SEPTEMBER 2022 NR. 3 Sommeren '22 Tilbageblik på en fantastisk sportssommer Energikrise Hvad gør foreningslivet? Kometen Sprinteren Ida Karstoft har fart på karrierenDerkan være nye gyldne tider på vej for de danske håndboldkvinder. Stort Interview med landstræner Jesper Jensen AMBITIONER TIPS til børnetræneren Kend dine styrker og svagheder

TJEN PENGE TIL KLUBBEN OG HOLDET MED Vi hjælper sportsklubber, foreninger og skoler med at tjene penge til rejser og udstyr Sådan foregår det: Det foregår helt enkelt ved at I videresælger noget alle har behov for hver eneste dag: toiletpapir, køkkenruller og bambus sokker Konceptet er et fantastisk alternativ til lodder og kalender salg. Vores koncept giver god fortjeneste og er RISIKOFRIT!GØR SOM MANGE ANDRE: 56.000kr54.000kr45.700kr80.000kr90.000kr www.supportus.dk

noget

toiletpapir,

Storm Johannesen og Vigfus Sjøgren bidrog med salg af toiletpapir og bambus sokker, som gav holdet gode indtægter til Verona turen.

Efter en lang Corona pause ønskede Humlebæk Boldklub at samle klubben og spillerne, og skabe et tæt socialt sammenhold igen. Derfor besluttede klubben at deltage i Verona cup i efterårsferien.

spillerne varerne ud til deres kunder. ”Vi fik de varer vi havde bestilt og betalte først efter vi modtog varerne, så vi havde ingen finansiel risiko eller bøvl med returnering af varer” siger Emil.

foregår

”Vi har vært meget glade for samarbejdet med SupportUs”, siger formanden, og han er ikke i tvivl om at de kommer til at køre denne salgsaktiviteten igen - for toiletpapiret bliver jo brugt op siger han med et smil.

Sådan tjente Humlebæk

Nemt at gennemføre

Hver holdleder informerede sit hold om aktiviteten, og med salgsmateriale og marketingmateriale fra SupportUs var det nemt at gå i gang. Spillerne (og deres forældre) solgte til familie, venner, kollegaer og lokale virksomheder. Da de var færdige med salgsrunden, samlede holdlederen bestillingerne og sendte det samlet ind til SupportUs. Nogle få dage senere blev varerne leveret til klubhuset, og derefter leverede

Vi gør det igen

På Greve Gymnasium er det muligt for dig at kombinere din store interesse for idræt med det at få en ungdomsuddannelse. Vi forstår de udfordringer det giver, at ville begge ting på en gang, og kan hjælpe dig med at det kan lade sig gøre.

Vil I også tjene penge til klubben, foreningen eller holdet?

Læs mere om hvordan I også kan tjene penge til det I drømmer om: www.supportus.dk BK

94.000 kroner til udenlandsturen

”Det er meget nemt. Det helt enkelt ved at vi sælger alle behov for hver dag: køkkenruller og bambus sokker”.

UNGDOMSUDDANNELSE&www.greve-gym.dk

Formand Emil Michelsen

ELITEIDRÆT

Vores eliteidrætstilbud er både målrettet udøvere som er godkendt af Team Danmark – og dermed er en del af den sportslige elite i Danmark – og udøvere som befinder sig i laget under.

ANNONCE

har

Formand Emil Michelsen fortæller, at det var nemt at gennemføre aktiviteten.

Den vigtigste forudsætning er, at du brænder for din idræt og vil være en del af et elitemiljø.

Dette er ikke billigt, og for at alle skulle have mulighed for at være med - samt at få egenbetalingen ned - besluttede flere af holdene at tjene penge til turen med konceptet fra SupportUs.

RIPOST

IDRÆTSLIV

Sarah

Jeg har i de seneste år taget en frivillig tørn i foreningslivet, og lige som rigtig mange af de omkring 450.000 ildsjæle, som vi har i DIF-idrætten, så har jeg bidraget til idrætsdanmark ved at være børnetræner.

Børnetræning i det frivillige idrætsdanmark er fantastisk, vigtigt, givende og sjovt. Men det er også mega svært og udfordrende. Derfor forsøger DIF i øjeblikket at give landets mange børnetrænere på tværs af idræts grene en masse god råd via kampagnen ’Trænerrollen’. Det kan du læse mere om i dette nummer af Idrætsliv.

Ps: Ripost betyder noget med at få smidt tingene lige tilbage i hovedet igen. Tak til knægten for det faktatjek.

Skribenter Jakob MichaelEspersen,MortenDraminsky,KiersgaardBetinaBai,Rask Layout Formegon ApS 1508

Tryk

Ansvarshavende redaktør

4 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har råbt ovenstående sætning, når jeg sammen med en flok gode fodboldfædre har forsøgt at agere træner på sidelinjen for min knægt og hans 52 holdkammerater i den lokale fodboldklub.

Magasinet udgives af DIF og udkommer fire gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 62 beslutningstagere.pressenhaller,specialforbund,klubhuse,ogtilidrættens

Du kan også møde en af kongerigets mest cool trænere. Kvindelands holdets cheftræner i håndbold, Jesper Jensen, er ganske vist ikke børnetræner, men han har i den grad styr på sine rød-hvidetropper, og hans måde at gribe trænergerningen an på kan forhåbentligt inspirere de fleste.

20 30

Olesen

Jacob Bech

Forside

Der skulle gå tre-fire år som børnetræner, før min på det tidspunkt otte årige knægt spurgte: ’Far, du råber altid noget med ripost. Hvad betyder det egentligt?’

Har jeg været en god børnetræner? Nogenlunde, tror jeg. Har drengene haft det sjovt? Det håber jeg. Har jeg begået fejl? Ja masser - og set i bakspejlet var der en del ting, jeg ville gøre anderledes, hvis jeg startede forfra i dag med et U5 hold. Jeg er eksempelvis ikke hundrede procent sikker på, at børnene fattede alt, hvad jeg råbte til dem under en kamp.

”Riposten drenge. Vær klar på riposten.”

Abonnementer Christine

Adresseændringer43sco@dif.dk262806 for klubber meldes til de respektive forbund. KLS PurePrint Oplag 15.000 Annoncer FL Tlf.fl@flreklame.dkReklame70221870 Bo RitzauAmstrup/Scanpix

Idrættens Hus 2605 TelefonBrøndby432620 idraetsliv@dif.dk29

Redaktion 24jaa@dif.dkredaktør)(AnsvarshavendeAndersen411213

Jacob Bech Andersen

5IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 6 DIF MENER 8 UPDATE 14 TIPPET: BLIV EN BEDRE BØRNETRÆNER 16 NEJ TIL DISKRIMINATION I IDRÆTTEN 18 SPORT I SKOVEN 20 INTERVIEW: JESPER JENSEN 28 INSPIRATION 30 SPORT I PIX: SOMMEREN 22 34 LÆS, KLIK OG HØR 36 ENERGIKRISE I FORENINGSLIVET 40 FORENINGSDANMARK 42 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 46 IDRÆTSLIVET IFØLGE IDA KARSTOFT INDHOLD4642 18

Kendte atleter i skikkelse af blandt andre Joakim Mæhle, Pernille Harder, Sandra Toft, Henrik Møllgaard og Daniel Wagner har meldt sig under de regnbuefarvede faner og deltager i #gamechanger-kampagnen.

Vores eliteatleter kan ikke gøre det alene. Arbejdet og forandringerne skal ske ude i foreningerne. Allerede ved kampagnens start havde 50 klubber i Danmark takket ja til at blive #gamechanger. Ambitionen er, at rigtig mange andre klubber også skal blive #gamechanger. Så de sam men kan kæmpe mod fordomme og sige fra, når de støder på nedsættende sprogbrug og diskrimination. Både på banen, på tribunen og i omklædningsrummet.

Idrætsforeninger spiller en kæmpe rolle i det danske sam fund, og foreningsidrætten nyder stor opbakning fra de offentlige myndigheder. Derfor skal foreningsidrætten også kunne rumme alle. Så jeg vil opfordre alle foreninger til at blive #gamechanger, så vi kan få skabt den nødven dige forandring.

Idrætsforeninger skal være for alle. Det gælder, uanset hvilken seksualitet eller kønsidentitet, man har. Men sådan er det desværre ikke altid. Kulturministeriet kom i 2020 med en rapport, der viste, at mange LGBTI+-personer ikke følte sig velkomne i idrætsforeningerne.

MENER Hans Formand,NatorpDanmarks Idrætsforbund

6 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Det kan altså være svært for en person, der er homoeller biseksuel at finde sin plads i foreningen. Det samme gælder for eksempel trans- og interkønnede. Årsagen er blandt andet de dumme og nedladende tilråb, som 25 procent af de adspurgte i rapporten har oplevet. Det har konsekvenser. 50 procent af de adspurgte transkønnede og/eller non-binære personer har således meldt sig ud af en idrætsforening på grund af dårlige oplevelser.

DIF

Sådan må det ikke være. Idrætsforeninger skal være et sted, hvor der er tolerance og rummelighed.

Derfor har DIF sammen med andre gode aktører i Idrættens Regnbuekoalition lanceret kampagnen #gamechanger. Kampagnen skal vise, at alle er velkomne i vores idræts fællesskaber. Og hvis de ikke er det i dag, så skal vi ændre kulturen, så de fremover bliver det.

IDRÆTTEN SKAL VÆRE FOR ALLE

Der skal være plads til alle i idrætten, under streger DIF’sHansformand,Natorp

GetEvent kan bringe ledig kapacitet i spil Opret og bring ledige sportsfaciliteter og arrangementer i spil. Gør det hurtigt, enkelt og nemt for alle brugere at booke og betale – det hele i perfekt samarbejde med Conventus.

Det giver mulighed for at dyrke sin sport, når man er på farten og på skæve tidspunkter, hvor der typisk er ledige Såfaciliteter.komigang med Conventus og GetEvent i skøn forening!

3.000 foreninger Danmark kører Conventusadministrations-nemmereogGetEvent:booking–betalingssystemtildemmedpåvognen” Sinding Hovedgade 3 • 7400 Herning

Det giver mulighed for at dyrke sin sport, når man er på farten og på skæve tidspunkter, hvor der typisk er ledige Såfaciliteter.komigang med Conventus og GetEvent i skøn forening!

GetEvent kan bringe ledig kapacitet i spil Opret og bring ledige sportsfaciliteter og arrangementer i spil. Gør det hurtigt, enkelt og nemt for alle brugere at booke og betale – det hele i perfekt samarbejde med Conventus.

Over 3.000 foreninger i Danmark kører“Kære10arbejde–Conventusfordethargjortadministrations-5gangenemmereoggangehurtigere.foreningsleder:ConventuspræsentererGetEvent:EtnytGRATISbooking–ogbetalingssystemtildemderalleredeermedpåvognen” Sinding Hovedgade 3 • 7400 Herning

Se meget mere på conventus.dk og kontakt os på salg@conventus.dk eller på Tlf. 7070 1308

Webappen GetEvent er nøglen til frihed og fleksibilitet i en travl hverdag

Via GetEvent kan brugeren søge på eks. sportsarrange menter, ledige sportsfaciliteter og kulturarrangementer i nærheden, og - uafhængigt af medlemsskab - at booke og betale hvor som helst og når som helst.

Se meget mere på conventus.dk og kontakt os på salg@conventus.dk eller på Tlf. 7070 1308

Webappen GetEvent er nøglen til frihed og fleksibilitet i en travl hverdag Via GetEvent kan brugeren søge på eks. sportsarrange menter, ledige sportsfaciliteter og kulturarrangementer i nærheden, og - uafhængigt af medlemsskab - at booke og betale hvor som helst og når som helst.

Hele 230 danske mestre fra 27 af DIF’s 62 specialforbund blev kåret i 47 idrætsgrene på 24 forskellige venues, da DIF og Aalborg Kommune i sommer afholdt DM-ugen for første gangLandetsnogensinde.bedste atleter kæmpede i alt fra atletik til bowling, og DM-ugen 2022 blev en ubetinget succes. DIF’s formand, Hans Natorp forsikrer da også, at DM-ugen er kommet for at ”Altblive.det, vi har drømt om at skabe, er gået i opfyldelse. DM-ugen har været én stor fol kefest for og med vores bedste atleter,” siger Hans Natorp. Næste år afholdes DM-ugen igen i Aalborg i uge 25. Se flere billeder fra DM-ugen på side 30-33.

UPDATE 8 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

MøllerLarsFoto:

SUCCESRIG DM-UGE VENDER TILBAGE

DM-ugen i Aalborg bød på nyskabende DM-events i mange forskellige idrætsgrene. Her er vi til DM i længdespring på Honnørkajen.

UPDATE 9IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Sæt ekstra fokus på udviklingen allerede i dag og læs mere på ie.dif.dk

EFTERSPØRSEL PÅ OL-BILLETTER

DIF har udviklet et GRATIS onlinekursus til alle idrætsledere i foreningerne, som gør det nemt at komme i gang med at skabe mere udviklingsorienterede og innovative idræts foreninger.Kursetbestår af fem moduler med viden og værktøjer til centrale emner som strate giudvikling, ledelse og økonomi, frivillighed, aktiviteter og idrætstilbud, kommunikation internt og eksternt.

ÉN IDRÆTSBUFFETSTOR

10 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 UPDATE

Men i modsætning til OL i Tokyo er de nationale olympi ske komitéer (DIF i Danmark) ikke involveret i billetsalget. For at få fingre i billetter til OL i Paris skal man skrive sig op på www.paris2024.org/en/tickets/.Billetsalgetforegårvedlodtrækning, som finder sted i december 2022 blandt alle dem, der ønsker billetter.

Mange danske sportsfans vil gerne til Paris i 2024 og heppe på vores dygtige atleter, og DIF modtager i øjeblikket mange henvendelser fra danskere, der gerne vil blive klogere på billetsalget til det kom mende OL i Paris.

TILONLINEKURSUSNYTFORENINGER

MøllerLarsFoto:

Svømning, krolf og kollegamotion, fodbold og fitness. Eller noget helt syvende og ottende. Mulighederne er mange, når flere tusinde idrætsforeninger i efteråret byder indenfor til en gratis smagsprøve på deres aktiviteter.

Den første udgave af Danmarks Motionsuge blev afviklet i fjor, hvor næsten 6000 aktivite ter over hele landet satte massevis af danskere i bevægelse, og nu vender motionsugen stærkt tilbage.Danmarks Motionsuge finder sted i uge 41, og man kan gå på opdagelse i de mange arrange menter på danmarksmotionsuge.dk.

Hidtil har foreningerne skullet henvende sig til Udelukkelsesnævnet i disse tilfælde, men det er ikke altid sket. Automatiseringen sker i kraft af en lovændring, som idrættens hovedorgani sationer har opfordret til at få udarbejdet. Den opfordring har et bredt udsnit af Folketingets partier fulgt, og bekendtgørelsen trådte i kraft 1. september.Udelukkelsesnævnet består af repræsentan ter fra DIF, DGI og Dansk Firmaidræt

….idrætsforeninger er forpligtet til at indhente børneattester på alle frivillige og ansatte, der har kontakt med børn og unge under 15 år. Hvis børneattesten er ’positiv’, så får Udelukkelses nævnet fremover automatisk besked om dette.

Idrætsliv er et af Danmarks ældste maga siner og udgives fire gange årligt af Danmarks Idrætsforbund.

Sideløbendeerhvervsnetværk.meddeialt34 hyldestkampe

På Flagdagen den 5. september kickstartede DIF Soldaterprojekt den store såkaldte Veteran Match-måned, hvor Danmarks veteraner hyl des på sportsarenaer landet over, og hvor jobsøgende veteraner hjælpes i beskæftigelse via sportens

Hvad synes du om det magasin, du sidder med i hånden lige nu. Er alt tip top – eller savner du noget? Og hvad synes du, om måden Idræts liv udkommer på? Udgives magasinet for ofte eller for sjældent?

Hjælp os med at blive klogere på Idræts liv og deltag i læserundersøgelsen QR-koden.

1.000

Én pin koster 25 kroner, og pengene går ubeskåret til arbejdet med at skabe gode idrætstilbud til fysisk og psykisk skadede vete raner i DIF Soldaterprojekts Safe Zones.

…. bevillinger. Så mange har DIF og DGI’s foreningespulje nu rundet – alene i Formålet2022.med midlerne er at sikre gode vilkår for det frivillige for eningsliv og støtte initiativer, der skaber rum til udvikling og styrker hverdagens fællesskaber i foreningerne. Siden første udmøntning i 2018 er der uddelt mere end 6.800 bevillinger. Det er fortsat muligt at søge støtte gennem foreningspuljen, og ansøgninger behandles løbende. Læs mere om puljen og ansøgning på dif.dk.

DU,VIDSTEAT…

AFLÆSERUNDERSØGELSEIDRÆTSLIV

STØT VETERANERNE

11IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 UPDATE

sælges der nu særlige Veteran Match-pins lan det over. Disse sælges på stadion i forbindelse med kampene i 3F Superligaen, HTH Herre ligaen og Metal Ligaen samt hos Starbucks Danmark og FOG Trælast & Byggecenter.

UPDATE 12 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

HÅNDBOLDHALLER

GET2SPORT RYKKER IND I

Billetterne kan købes på ticketmaster.dk.

INSPIRATION FORENINGENTIL

Sommerferien er slut, og det betyder blandt andet, at en ny sæson i det pul serende danske foreningsliv har taget sin DerforbegyndelseharDIF samlet en række værk tøjer og anbefalinger til for eninger, hvor man blandt andet kan blive klogere på fastholdelse af med lemmer, strategiudvikling, økonomi og jura, frivillighed samt kommunikation internt og Derudovereksternt.kan man finde hjælp til at søge økonomiske midler til foreningen.Oversigten med værktøjer og anbe falinger findes på dif.dk.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har indgået samarbejde med DIF Get2sport, som er en indsats, der styrker idrætsfællesskaber for børn i udsatte boligområder. Formand i DHF, Morten Stig Christensen, glæder sig over samarbejdet:

Til januar 2023 skal atleterne fejres, og du kan være med til det store SPORT 2022-show i Jyske Bank Boxen den 7. januar.

”Håndboldhallen er meget mere end et sted, hvor man lærer at spille håndbold. Det er en demokratisk dannelsesarena. Det er igennem idrætten, foreningen og hol det, at børn og unge udvikler kompetencer, der ikke fås mange andre steder. Og så er det et frirum, som alle børn uanset etnicitet og baggrund skal have lov at møde”.

KOM TIL SPORTSFESTSTOR

Tour-sejr til Jonas Vingegaard, VM-guld til Vik tor Axelsen, EM-bronze i atletik til Ida Karstoft. Og sådan kunne vi blive ved. Danske atleter har klaret sig fantastisk i 2022.

DHFFoto.

DIF’s formand, Hans Natorp, som kommentar til, at Saudi Arabien drømmer om at blive OL-vært i 2032.

Læs DIF’s opdaterede anti-matchfixingstrategi på dif.dk

En lang række idrætsforeninger er i den seneste tid blevet overtalt til at indgå leasing aftaler om ladestationer til blandt andet smarthones med lovning om, at leasingudgiften dækkes via Desværrereklameindtægter.enderaftalerneofte med at blive en meget uigennemsigtig og dyr affære. DIF har løbende advaret mod de pågældende leasingaftaler. Juridisk konsulent i DIF Anders Young Rasmussen siger: ”Vi må konstatere, at det her marked er en udfordring for flere idrætsforeninger, og vi vil i DIF gerne opfordre foreningerne til, at man ser sig voldsomt godt for i forhold til at lave leasingaftaler om eksempelvis reklamefinansierede ladestationer.”

Se også programmet ’Leasingfælden’ i DR Kontant. Programmet kan streames på DRTV.

Matchfixing udgør en væsentlig trussel mod alle sportskonkurrencer – lige fra e-sport, tankesport, private sportsligaer til den organise redeDeforeningsidræt.skadeligevirkninger

BEKÆMP MATCHFIXING

”Det er en virkelig, virkelig dårlig idé”

UPDATE 13IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 Citatet:

PAS PÅ LEASINGAFTALER

af matchfixing rækker dog langt videre end selve manipulationen af en konkurrence. Matchfixing er også et bedrageri af tilskuere, de andre udøvere og sports- og spilleindu strien som helhed.

I 2018 offentliggjorde DIF sin første anti-matchfixingstrategi, som beskrev konkrete målsætninger og handlinger til, hvordan DIF ville arbejde med at bekæmpe og forebygge matchfixing i alle dele af dansk idræt. Denne strategi er nu blevet opdateret og gælder for perioden 2022-2024.

Den gode børnetræner har ud over viden om det idrætsfaglige både lysten og evnen til at coache og engagere børn. Læring og udvikling bør prioriteres højere end den enkelte udøvers resultater. Det kræver, at man er hundrede procent til stede mentalt og fysisk og viser børnene, at man gider dem.

”Man bør lytte til børnene, inddrage deres idéer og via deres reaktioner og kropssprog finde ud af, hvad der motiverer dem. Foreningen skal samtidig være et trygt frirum for børn, hvor de kan udfolde sig uden at blive målt og vejet. Der skal være plads til at eksperimen tere og fejle,” sig børne- og ungekonsulent i DIF, Helle Carlsen.

Trygt frirum

Læg vægt på et godt socialt miljø. Tal med alle udøvere til hver træning og prioritér socialt samvær både før, under og efter træningen.

TIP 3

Skab plads til at eksperimentere og variér til tider den daglige træning med nye og uvante øvelser.

TIP 2

Vægt på det sociale

Hvad er en god børnetræner? Hvordan skaber man et godt træningsmiljø? Det og meget mere sætter DIF fokus på i kampagnen ’Trænerrollen’.

KEND DIG BØRNETRÆNERSELV,

”Hvis muligt bør træneren løbende uddanne sig og opsøge viden om, hvor dan træningen tilrettelægges bedst muligt, så den er målrettet efter, hvad børnene fysisk og motorisk er i stand til. Det kræver samtidig, at man viser inte resse for børnenes velbefindende, da de kan have svære perioder i skolen og på hjemmefronten og kan have brug for en voksen, der lytter,” lyder det fra Helle Carlsen.

Sådan lyder budskabet i DIF’s nye kampagne ’Trænerrollen'. Målsætningen med kam pagnen er at gøre landets mange trænere bevidste om de mange forskellige elementer, der indgår i træneropgaven og at give dem værktøjer, der gør dem til endnu bedre børnetrænere.

D

Klik ind på dif.dk og dyk ned i det nye, online trænerunivers og blive klogere på træner rollen. Her finder man råd og vejledning til den gode børnetræner samt et materiale univers for foreninger og forbund.

Den gode børnetræner har indsigt i bør nenes forudsætninger, da børn og unge udvikler sig i forskelligt tempo.

et vrimler med dygtige børnetrænere i landets idrætsforeninger. Trænere, der har deres helt egen stil, personlighed og trænerfacon. Ingen ’trænertype’ er som udgangspunkt bedre end den anden, men det er godt at være bevidst om, hvilken trænertype man er. For kender man sig selv og sin rolle hundrede procent, er det lettere at møde sine udøvere i gulvhøjde til træningen.

TIP 1

MICHAEL RASKDIF 14 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

TIPPETFORENINGER

T R Æ N I N G S L E J R I I K A S T S V Ø M M E C E N T E R

,

T R Æ N E R E L L E R H O L D A N S V A R L I G O G M A N G L E R E T S T E D T I L D E N I D E E L L E

K O N T A K T J E S P E R H A R D E R P Å J E S H A @ I K A S T B R A N D E . D K

T R Æ N I N G S L E J R ? S Å B O O K J E R E S N Æ S T E T R Æ N I N G L E J R I I K A S T S V Ø M M E C E N T E R

B O O K N U R D U L E D E R

E

”Vi skal sige fra over for diskriminerende sprog i idrættens ver den. Derfor glæder det mig, at vi nu tager et stærkt skridt mod at skabe en mere inkluderende kultur. Og så er det vigtigt, at ikke kun de sportslige forbilleder sætter handling bag #Gamechanger, men at vi som specialforbund går foran og støtter foreninger, trænere og den enkelte i at tage ansvar”.

PLADS UNDER REGNBUEN

Store sportsstjerner og 50 klubber er allerede med, men endnu flere skal ombord. Derfor opfordres alle klubber og foreninger til at tage aktiv stilling til, hvordan de vil arbejde med emnet og sige fra. Det kan ske ved at formulere tiltag og en sprogpolitik. Men også at vise offentligheden, at man er en klub eller forening, der tør tage stilling.

BETTINA BAINYHED

LARS MØLLER ”DET MÅ ALDRIG VÆRE OKAY AT RÅBE SKÆLDSORD PÅ BANEN ELLER EKSKLUDERE NOGEN I OMKLÆDNINGSRUMMET” Joakim Mæhle , fodboldlandsholdspiller NEJ IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Med den nye indsats #Gamechanger står idrættens verden sammen om, at sport skal være for alle uanset seksualitet eller kønsidentitet.

J

I IDRÆTTEN

TIL DISKRIMINATION

oakim Mæhle, Sandra Toft, Lisa Gjessing, Pernille Harder og Henrik Møllgaard. Det er blot nogle af de sportsstjerner, der i disse dage sammen med en lang række idrætsforeninger bærer regnbuefanen for #Gamechanger. En indsats, som sæt ter fokus på, at diskrimination på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet ikke hører hjemme i idrættens verden: ”Sport er fællesskab og sammenhold. Vi skal stå sammen og vise, at alle er velkomne på holdet. Det må aldrig være okay at råbe skælds ord på banen eller ekskludere nogen i omklædningsrummet. Det skal vi sige fra over for,” siger fodboldlandsholdsspiller Joakim Mæhle om sin baggrund for at være en #Gamechanger.

Hver femte LGBTI+-person føler sig i dag ikke som en del af idræts fællesskabet, viser en undersøgelse fra Kulturministeriet. En af de helt store faktorer er de fordomme og den jargon, der hersker i nogle idrætsforeninger. Mange er ikke klar over, at deres sprogbrug er nedsættende eller stigmatiserende, hvilket medfører eksklusion af visseDerforpersoner.harministeriet givet støtte til, at en lang række idræts aktører kan stå skulder ved skulder i kampen for, at alle skal føle sig velkomne på banen, i klubhuset og i omklædningsrummet.

“Vi er glade for, at vi er så mange, som står sammen om at skabe for andring i idrættens verden ved at understøtte mangfoldighed og tolerance. Vi tror på, at en samlet indsats på tværs af organisationer og forbund kan være med til at sikre, at idrætten fremover bliver et trygt og inviterende fællesskab for mange flere”, siger Rikke Rønholt, bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund.

SIG FRA

Det skal altså være slut med homofobiske tilråb og med at se skævt til medspillere i badet – og det skal gælde for både topatleten og for hånd boldspilleren i den lille breddeklub. Morten Stig Christensen, formand i Dansk Håndbold Forbund, er derfor glad for samarbejdet på tværs:

IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Derudover kan den enkelte idrætsforening skrive under på, at man ønsker at blive en gamechanger-forening, og arbejde konkret med indsatsen ude i klubben. Bliver man gamechanger vil man modtage et diplom, som kan hænges op i klubhuset, hallen eller lignende.

Idrætsforeningerne spiller en aktiv og vigtig rolle i kampagnen. BLIV GAMECHANGER

REGNBUEKOALLITIONEN

Gamechanger-kampagnen er søsat i et samarbejde mellem idrættens såkaldte Regnbuekoalition. Koalitionen består af Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI, Dansk Boldspil-Union (DBU), Dansk Håndbold Forbund, Spillerforeningen, Pan Idræt, Institut for Menneskerettigheder samt Amnesty.

Siger din idrætsforening også et rungende nej til diskrimi nation i idrætten?

Via hjemmesiden www.blivgamechanger.dk kan din idrætsforening få konkrete værktøjer til at arbejde med en mere inkluderende kultur på banen, i omklædningsrummet og i bestyrelseslokalet. Der er gode råd at hente til, hvordan eksempelvis klubbens bestyrelse kan sikre, at foreningen giver plads og rummer alle potentielle medlemmer uanset kønsidentitet og seksualitet.

SPORT I SKOVEN

Det er populært som aldrig før at være aktiv i naturen, og behovet for outdoorfaciliteter og mødesteder er stort . Derfor har DIF i samarbejde med en række aktører udviklet og opført en række nye trailcentre landet over.

18 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 JACOB BECH ANDERSENNYHED CLAUS FISKER

DIF’s formand Hans Natorp siger: ”Idéen til trailcentre opstod i DIF tilbage i 2016. Vi kunne se en stigende interesse for at dyrke idræt og motion i naturen. I takt med den stigende interesse oplevede vi et stigende behov for faciliteter og for mødesteder hos både foreninger og hos de selvorganiserede. Og jeg må indrømme, at det er en helt speciel følelse og særlig glæde at se, hvordan idéen fra 2016 nu er blevet virkeliggjort.”

19IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Trailcenteret er opført og finansieret i samarbejde mellem DIF, Lokale og Anlægs fonden og Silkeborg Kommune.

Tillykke til alle i Silkeborg.

Sådan lød det fra DIF’s formand, Hans Natorp, da han i sensommeren åbnede et nyt - såkaldt trailcenter – i Silkeborg.

Trailcentrene rummer foreningslokale til idrætsforeningerne, depot til opbevaring af grej samt stort, overdækket aktivitetsområde, som er åbent for alle døgnet rundt. Aktivi tetsområdet kan eksempelvis anvendes til træningsøvelser, udstrækning og ophold før og efter træning.

I trailcentrene findes der ligeledes en lang række faciliteter, som outdoor-idrætsudøvere har brug for som rutekort, omklædningsfa ciliteter, vandpost og vaskeplads til at skylle cyklen eller babyjoggeren.

Foreløbigt er det planen, at fem trailcentre skal åbne på landsplan. Det første trailcen ter så dagens lys i Kolding i 2021, mens det andet nu er åbnet i Silkeborg.

Et trailcenter er et fælles mødested for alle, der vil være aktive i naturen. Et sted, der inspirerer til motion og idræt, og som er det naturlige udgangspunkt for aktiviteter i den omkringliggende natur. Trailcentret er for både idrætsforeningerne og alle dem, der vil dyrke motion og outdooridræt på egen hånd.

Fælles mødested

Tillykke til medarbejdere, til politikere, til idrætsforeninger og til alle borgere i kommunen, som nu får glæde af en ganske unik idrætsfacilitet. Trailcentret i Silkeborg er det blot andet trailcenter til out doorsport nogensinde - ikke bare i Danmark, men i hele verden.”

Det er nemlig populært som aldrig før at være aktiv i naturen. Der er behov for flere outdoorfaciliteter og mødesteder, og der er behov for, at idrætsfaciliteterne tager hen syn til både naturen og til de øvrige gæster i skoven. Derfor er DIF og Lokale og Anlægsfon den – i samarbejde med en række kommuner og andre aktører - gået sammen om at udvikle og opføre en række nye trailcentre landet over.

Speciel følelse

20 INTERVIEW MORTEN KIERSGAARD ESPERSENRITZAU SCANPIX, DHF OG LARS MØLLER SKIDEBALLERFREMNØRDERIFOR Foreningslivet har formet håndboldlandstræner Jesper Jensen som spiller og træner. Han er nærmest opvokset i en håndboldhal med alt, hvad der hører til af sjov, hygge, sport... og pomfritter. Netop værdierne fra det danske foreningsliv er i centrum, når håndboldkvinderne skal tage det allersidste ryk frem mod verdenstoppen. Til november venter EM i Serbien.

21

UD AF

”Hvis andre laver en top-fire, så håber jeg da, at de nu skriver Danmark med,” siger Jes per Jensen. ER VOKSET EN FORENING STORT F”

Drømmen er jo at vinde en titel på et tidspunkt og gerne så hurtigt som Håndboldlandstrænermuligt.”

IDRÆTSLIV SEPTEMBER 202222

Jesper Jensen har store ambitioner før november måneds EM i Slovenien. Efter fremgang med en fjerde plads ved EM 2020 og en bronzemedalje ved VM sidste år, så tegner perspektiverne lysere for dansk kvindehåndbold, end de har gjort længe.”Jeg

”JEG

håber, vi er med i top fire igen. Der ligger stadig et par hold i Norge og Frank rig, hvor vi lige er et skridt eller en skospids bagud, men jeg synes, vi kommer tættere og tættere på,” siger Jesper Jensen.

” Vi har et håb om, at Norge ikke kan blive ved med at blive stærkere. Norge har en stor gruppe spillere mellem 30 og 32 år, hvor vores gruppe mere ligger mellem 25 og 30 år, så det gør, at vi tror på, at vi kan blive ved med at findeHvorprocenter.”måletved de seneste slutrunder har været at gå videre fra mellemgruppen og rykke op og bide de bedste i haserne, så må Danmark nu selv regnes for et af de bed ste hold i Europa .

MED

Introvert

Til gengæld ser Jesper Jensen en posi tiv udvikling i foreningslivet i forhold til trænergerningen”Efterenperiode, hvor min egen genera tion har villet ud og realisere os selv, så synes jeg at det går den rigtige vej igen i forhold til at skaffe frivillige og trænere. Jeg fornemmer, at det igen er meget cool at være ungdoms træner, hvor man for 10-15 år siden skulle ud og dyrke fitness, køre mountainbike, spille golf og vise, at man ikke var blevet gammel endnu."

Cool at være ungdomstræner Nu er du landstræner og kommer rundt i de danske haller, hvordan oplever du forenings livet i 2022?

”Min søster og jeg er vokset op med, at hvis man giver noget til foreningen, så får man også meget tilbage,” siger Jesper Jensen og lader atter tankerne ramme ungdomsårene i Skæring Hallen.

”MIN SØSTER OG JEG ER VOKSET OP MED, AT HVIS MAN GIVER NOGET TIL FORENINGEN, SÅ FÅR MAN OGSÅ MEGET TILBAGE”

”Det var et miljø, hvor man kunne blive efter træning. Vi kunne næsten ikke komme hurtigt nok ned i hallen. Når der var stævner, kunne vi se U10, U12, U14 og U16-kampe, og så var det kæmpe stort for os unge drenge at se de voksne spille serie 1 og Jyllandsserien på førsteholdet.”JesperJensen og klubkammeraterne delte telefonbøger ud, solgte lodsedler og juleka lendere og hjalp til i cafeteriet. Et par enkelte gange gik pengene til, at holdet kunne købe træningsdragter, men ellers gik pengene blot til at drive klubben og holde kontingentet nede.”Det er noget af det, der har formet mig allermest som træner og også som spiller. Jeg er vokset ud af en forening med stort F. De her ting med fællesskab og værdier og at klubben skal være et ordentligt sted at være. Vi har set, hvordan det får mennesker til at blomstre - og både Lars, Roslyng og jeg er opfostret af den tanke,” siger han og henviser til landsholdets assistenttræner Lars Jørgen sen og team manager Christina Roslyng.

Selv fylder Jesper Jensen 45 år kort før EM i november. Men på tredje sæson går det fint med både at være landstræner, klubtræner på højeste niveau i Team Esbjerg og familie far til tre Trodsbørn.titlen som landstræner og med mediernes løbende bevågenhed, er Jesper Jensen en ret privat person.

Håndboldfamilie

De store ambitioner for dansk kvindehånd bolds fremtid falder, da Idrætsliv fanger Jesper Jensen en fredag eftermiddag med under to måneder til EM. Han er ude på en lang køretur til datterens efterskole i Nord jylland, hvor aftenen byder på dansefest for forældrene. For den lidt introverte landstræ ner skal det dog bestemt ikke ses som en optakt til deltagelse i ’Vild med dans’.

Hjemme i århusianske HEI og Skæring Hal len lærte Jesper Jensen tidligt at være en del af en forening. I klubbens cafeteria duftede der af pomfritter, og der blev drukket rød saft og spist sportssandwich, mens alle i klubben hjalp hinanden, så godt de kunne.

”Mange ting er blevet anderledes. Det er blevet sværere at trække børn og unge ud i hallen, fordi der er så mange tilbud. Men jeg håber, at mange forældre presser på for, at deres børn og unge kommer ud og får de oplevelser, som jeg også har fået. Oplevelser, hvor du lærer at kunne begå dig i et socialt fællesskab.”Denstørste ændring af foreningslivet ser Jesper Jensen omkring udviklingen af haller nes cafeteriaer, som ikke længere fylder så stor en del af de unges liv, som da han var ung.

”Nej, det tør jeg godt garantere. Så skal jeg være løbet tør på bankkontoen,” gri ner han. Han understreger, at han har nok i håndbolden. Det er der ikke noget at sige til. Jesper Jensen er nemlig en del af en rigtig håndboldfamilie.

”I de store byer virker det til at være lidt for meget sport og så hjem igen. Jeg husker lige så meget min klub for timen inden og efter selve træningen. Men mange har ikke længere faciliteterne til det i dag.”

IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 23

Blandt Jesper Jensens tre børn spiller de to ældste børn på 15 og 13 år også håndbold. Jesper Jensens søster Trine Jensen har lige som ham selv været på landsholdet, hans kone Lotte Haandbæk spillede i ligaen, og begge hans forældre var frivillige som hold leder og kasserer i den lokale håndboldklub.

”Jeg kan godt lide at få ting til at ske, men som udgangspunkt er jeg introvert og kan godt lide at trække mig lidt. Så længe det dre jer sig om håndbold, så har jeg det fint med at være i centrum, men handler det ikke om håndbold, så vil jeg helst gå i et med tapetet.”

Stjal fra ishockeylandsholdet

Du har sagt, at det er vigtigt for motivationen, at spillerne selv er med til at sætte en retning. Hvordan opildner du dine spillere til at gøre det?

os i ledergruppen,” siger Jesper Jensen og fortsætter:”Nogenvil også beskrive mig som en nør det og meget detaljeorienteret træner. Og så har jeg været dygtig til at finde mennesker omkring mig, der har virkelig stærke kompe tencer, så jeg kan gøre det, jeg skal.”

”Man skal være naturlig som træner, og det er ikke naturligt for mig at skælde ud. Min grund holdning er, at folk gør deres bedste, og så er det min og de andre lederes opgave at sørge for det rigtige miljø. Min største frustration er, hvis nogen ikke gør alt, hvad de kan eller ikke har forberedt sig ordentligt, men det sker meget sjældent.”

IDRÆTSLIV SEPTEMBER 202224

Yndlingsfilmen til jul er Love Actually, favo ritklubben er Manchester United, og så er han typen, der godt kan lide lidt Haribo i bussen på vej til kamp samt et ekstra stykke kage. Og det med kage er heller ikke forbudt for spillerne, for der er i forvejen fokus på så mange detaljer, at det også skal være til at leve i, mener han.

Du giver ikke mange skideballer - hvorfor ikke?

Hvordan er du som landstræner?

”Det er svært at sige selv. Men jeg håber, at folk føler, at jeg vil dem det bedste og ikke er et arrogant røvhul. At de mærker gensidig respekt og en form for varme. Men jeg er jo nødt til at skuffe nogen engang imellem, og det gør ondt at se en spiller, der har kæmpet i 20 år få vendt tommelfingereren nedad af

”Det er et fælles fundamant, vi skaber. Jeg tror på, at man præsterer godt, når man har det godt.”

”Det gør vi ved at gøre dem mere nørdede. De er nødt til at snakke sammen. Den idé stjal jeg fra ishockeylandsholdets måde at lave eva lueringer på. Den ene halvdel af tiden taler spillerne med træneren, og den anden halv del af tiden sidder spillerne to og to og finder ud af, hvordan vi løser vi forskellige ting. Der

I stedet for pisk er det Jesper Jensens filosofi at satse på glæde på landsholdet.

Ved ansættelsen som landstræner var det et krav for Jesper Jensen, at han kunne fortsætte som klubtræner i Esbjerg. Begrun delsen var, at han ikke følte sig dygtig nok til at være landstræner på fuld tid. Siden er han blevet årets træner i Danmark to gange og desuden nomineret til verdens bedste træner.

”Vi hylder forskellighed og prøver at forstå hinanden. Du kan godt både være en ener og ydmyg på samme tid. Hvis en otte-årig pige er taget helt fra Skagen til Randers for at se en kamp, så er det vigtigt at være ydmyg. Spillerne skal også have respekt for, at fysi oterapeuten lige behandler en anden, for det handler om større ting end en selv. Og det kan sagtens passe ind med, at vi har Sandra Toft, der kan noget ekstraordinært, men også kræ ver plads til at folde vingerne helt ud.”

spillet på Balkan ved, hvad der møder os. Det kan blive rigtig hedt, men det er også det gode ved at dyrke sport på højt plan. Det handler om at skabe oplevelser, og det bliver det helt sikkert. Men oplevelsen

Hvornår er du egentlig dygtig nok til at være fuldtidslandstræner?

25IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

”Alle,anden.derhar

bliver jo bedre, hvis vi kan vinde og modstå presset.”

”Jamen, for mig er det vigtigt at få lov at dobbeltjobbe for at kunne blive ved at være dygtig og skarp. Jeg er med på, at der er plus ser og minusser, men det falder mig naturligt at tage timeouts og lave ændringer i kam pene, fordi jeg også har klubtrænerjobbet på højeste niveau og har det hele på ryg raden. Jeg kender spillerne, fordi jeg møder dem hele tiden og derfor ikke behøver at se så meget video.”

"ALLE, DER HAR SPILLET MØDERVED,BALKANHVADDEROS”

”Jeg vil sige, at dem vi har, de er blevet dyg tigere. De spiller rundt omkring i topklubber, der er de øverste tre-fire hold i verden. Og så har vi haft både Viborg, Ikast, Esbjerg og Odense langt i Europa, så spillerne får erfaring i de store kampe. Spillere som Mie Højlund og Althea Reinhardt er virkelig steppet op, og det giver grobund for noget stort.”

Du har sagt, at holdet spiller sig i semifinalen, men det er individualisterne, der giver guldet. Har vi flere af dem nu?

Årets træner

”Det handler om at tro på sig selv og tage næste skridt. Vi har vist, at vi kan spille med, men har manglet erfaringen. I bronzekampen på hjemmebane mod Kroatien kunne vi ikke håndtere presset, men vi har arbejdet både sportsligt og mentalt siden, og VM-kvartfina len mod Brasilien var et vendepunkt for os. Her havde vi favoritværdigheden og håndte rede det på en god måde, og det får mig til at tro, at vi nu har taget skridtet op.”

Grobund for noget stort

Ydmyg og ener på samme tid

Spørgsmålet er, hvordan dansk håndbold får endnu flere individualister, for et af Jesper Jensens mantraer er, at spillerne skal lære ydmyghed og ordentlighed, og det kan lyde som en modsætning, når det ofte siges, at de spillere, man selv har problemer med, også er dem, som modstanderne har problemer med.

har vi oplevet en meget stejl læringskurve. Spillerne er gået på opdagelse i selve spillet og ned i detaljer, vi ikke har oplevet tidligere.”

Til EM er Danmark i indledende gruppe med Sverige, Serbien og hjemmeholdet Slovenien, der venter i turneringens åbningskamp 4. november i Celje. Slovenien blev i juni besej ret 38-30 i Horsens, men nu bliver kulissen en helt

I har været i semifinalen ved begge mesterska ber, hvor du har været træner. Hvad har I lært som hold, der øger chancen for, at det bliver denne gang, I når finalen?

På trods af to trænerjob bliver der også tid til at handle ind og lægge tøj sammen hjemme i Esbjerg, der har været hans trygge base siden 1996.

Og familien kommer han til at se mere til i december, end han plejer, for håndboldslutrunden er rykket en måned frem for ikke at ligge lige oven i fodbold-VM. Det er dog nødvendigvis ikke en for del for det danske hold.

Og får vi rejehop a la Ulrik Wilbek at se, hvis I vinder EM-guld? ”Nej, jeg håber ikke, at jeg kommer med hverken Ulriks rejehop eller Jan Pytlicks tårer. Jeg har mødt mange store per sonligheder og dygtige trænere, og jeg vil også nævne Anders Dahl Nielsen, men jeg skal ikke være en dårlig kopi af dem, men derimod mig selv og så stjæle, hvor de var gode og gøre noget andet, hvor de fejlede.”

Og du får en mere stille december med fodbold-VM og julekalender? ”Ja, og det må jeg indrømme, at både jeg og familien glæder os til. Men så er der selvfølgelig også klubhåndbolden.”

Tidligere klubtræner: Vejen (kvinder), Aalborg (herrer), assistent Team Esbjerg (kvinder)

”Det går fint med de praktiske ting, men jeg er nødt til at prio ritere lidt, for så meget tid har jeg heller ikke. Jeg er superglad for begge job og kan ikke se mig selv uden det ene, men det vigtig ste ben af de tre er familien.”

Prioritering

Aktiv karriere: Playmaker med 120 landskampe for Dan mark. EM-guld 2008. VM-bronze 2007. Spillede for Skjern fra 1999-2013. Inden da HEI, Skæring og Team Esbjerg.

Profession: Landstræner for håndboldkvinderne (siden marts 2020) og klubtræner for Team Esbjerg (siden maj 2017).

Født: 30. oktober 1977

26 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Resultater: Bronze VM 2021, fjerdeplads EM 2020. DM-guld 2019 og 2020. Pokalvinder 2021. Årets træner i Danmark 2022, 2020, 2019 og 2018. Nomineret til Årets træner i verden 2021.

”Fysisk plejer vi at være gode til at passe på vores spillere, men vi har både Sandra Toft og Kristina Jørgensen i nye klubber, hvor de skal lære sproget og måske ikke når helt på plads. Så vi kan få spil lere ind på et andet grundlag end normalt i december.”

Jesper Haandbæk Jensen

”Nu har vi performet ved de seneste to mesterskaber, men OL er bare et nåleøje at komme igennem.”

Kæmpe stort i Paris

”Der er enkelte spillere, der måske kan klemme sig ind, men grundstammen på hol det bliver dem, der er her nu, for det er en rigtig fin skare af spillere, der er dygtige og også har fysikken til at være med til 2024.”

Jesper Jensens egen kontrakt som lands træner udløber i 2023, men han ser gode muligheder for også at stå i spidsen for hol det ved OL.

”Det er en kæmpe målsætning for os at komme til OL i Paris og have chancer for medaljer. Det bliver et stort fokuspunkt, som vi vil gøre ekstremt meget for.”

”Det fortjener den sport, jeg elsker. Men Frankrig er også et håndbold-land, og jeg tror, at der kommer mange danske tilskuere ned og følger både herrerne og kvinderne. Så det kan blive kæmpe stort at spille i Frankrig.”

Spørgsmålet er så, hvad det bliver for et

hold, Danmark vil kunne stille med i Paris.

Vi skal med til OL i Paris. Det er en kæmpe del af vores selv forståelse at være med her,” lyder det fra landstræneren.Efterguldi1996, 2000 og 2004, så blev det til en niendeplads i 2012, mens Danmark hverken var med i Beijing 2008, Rio 2016 eller Tokyo 2021. Sidstnævnte blev spillet midt imellem Danmarks EM-fjerdeplads og VM-bronze.”Detvar

”OL ER EN DEL AF VORES SELVFORSTÅELSE”

”Vi er to parter, der skal blive enige, men det har jeg en god fornemmelse af, at vi bli ver. Begge parter er glade for samarbejdet, og DHF (håndboldforbundet) har forsøgt ikke at presse mig til at tage en tidlig beslutning, men har sagt, at jeg skulle mærke efter, om jeg var helt sikker.”

Jesper Jensen ved godt, at der er et vist pres på, at håndboldkvinderne kvalificerer sig til OL i 2024. For tre af de seneste fire olympiske lege har været uden dansk deltagelse på næstekvindesiden.årsamtiensærlig

OL-kvalifikation.

vildt ærgerligt, at vi ikke var med, men det gjorde nok mere ondt på spillerne end på mig, fordi jeg ikke var en del af kvali fikationen, så for mig føltes det ikke som en missetSkalmulighed.”kvalifikationen til OL 2024 ske alle rede denne vinter, så kræver det EM-guld, mens de øvrige pladser til OL uddeles til VM

Jesper Jensen tror, at OL i Paris kan blive en fantastisk reklame for håndboldsporten.

IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 27

De danske håndboldpiger med guld om halsen og kranse på hovedet efter finalesejren over Sydkorea ved OL i Athen 2004.

Den ene padel-bane efter den anden skyder op i såvel kommercielt som i foreningsregi, og i skrivende stund findes der 199 padelcentre i Danmark. Det viser tal fra IDAN’s netop offentliggjorte facilitetsdatabase.

Møller

28 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 INSPIRATION

GÅ TIL CYKLING

Foto: Rene Hemmingsen

INSPIRATION

BREDERPADEL-FEBERSIG

Flere skoleelever får nu mulighed for at deltage ved Skole OL. Nordea-fonden og TrygFonden har forlænget deres støtte til Skole OL med 10 millioner kroner og er derfor med til at sikre, at danske sko leelever fortsat kan få masser af store børneolympiske oplevelser til Skole OL.

Alle vil spille padel i øjeblikket, og sporten er lige nu en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark.

Mange danske cykelklubber mærker i kølvandet af sommerens cykelsucces en spirende interesse fra børn og unge, der gerne vil gå til cykling. Derfor har Danmarks Cykle Union lanceret rekrutterings tiltaget ’Gå til cykling’.

I sæsonen 2021/2022 har Skole OL haft aktiviteter for intet min dre end 50.000 Tilmeldingenskoleelever.tilnæsteomgang Skole OL er åbnet. Læs mere i det nye onlineunivers på skoleol.dk.

Tallene understreger ligeledes, at padel er populært over alt i landet, men kampen om at få adgang til en bane er størst i Region Hovedstaden, hvor der ifølge databasen er knap 16.000 indbyggere pr. padelbane. I Region Midtjylland er der flest padelbaner, og samtidig er der også færrest indbyggere pr. bane, nemlig 6.700.

Foto: Lars

På hjemmesiden www.gåtilcykling.dk finder man information om, hvordan man som barn (og forældre) kommer i gang med cykelspor ten, og her finder man også et overblik over, hvor den nærmeste cykelklub ligger.

Det har været en helt aldeles fantastisk sommer – set med cykelbriller. De store resultater har skabt synlighed for sporten, og mere end 4.000 børn har deltaget i de såkaldte BørneTour-events.

SKOLE OL BULDRER

VIDERE

FLERE UNGE SKAL RUGBYSPILLE

Foto: DASU

TENNIS TRIVSELOG

FREMTIDENS TRÆNERE

DBU vil uddanne 240 flere unge trænere om året indtil 2025. Det er målsætningen i indsatsen ’Fremtidens Trænere’, som DBU har i partnerskab med Forenet Kredit. Projektet er målrettet unge piger og drenge i alderen 13 til 20 år, som kommer gennem et 1-årigt forløb, hvor de først og fremmest skal gennemføre både UEFA C1 og UEFA C2-træneruddannelserne. Samtidigt får de unge trænere helt unikke oplevelser i form af besøg i både herre- og kvindelandsholdslejrene med mulig hed for at overvære en træning og få inspiration af de to landstrænere Kasper Hjulmand og Lars Søndergaard.

For første gang nogensinde har Dansk Auto mobil Sports Union (DASU) afholdt et officielt DM i elektriske gokarts. Knap 90 unge kørere var tilmeldt DM for elektriske gokarts. Victor Odin Soria løb med sejren.

DM-VINDERBÆREDYGTIG

29IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Dansk Rugby Union har netop udgivet sin første såkaldte ATK (aldersrela teret træningskoncept), som skal være med til at udvikle danske rugby yderligere.ATKeret anerkendt trænings koncept, der tager udgangspunkt i den enkelte spillers rugbyrelate rede udvikling før, under og efter puberteten.Målsætningen med konceptet er blandt andet at få flere børn og unge til at spille rugby med alle de glæder og oplevelser, der følger med sporten.

Til at lade batterierne til de elektrisk gokarts benyttes en generator, der bruger HVO 100 – et bæredygtigt alternativ til tra ditionel dieselolie. HVO 100 er fremstillet af eksempelvis brugt fritureolie eller animalsk fedt.DM i el-gokart er en del af en større satsning på bæredygtighedsområdet i DASU.

Håndbold, svømning, fodbold – og nu også ten nis. Siden 2016 har Mary Fonden arbejdet for at bekæmpe mobning i fritidslivet.

En undersøgelse fra Mary Fonden viser, at hvert femte barn har oplevet at blive mobbet, drillet eller holdt uden for på deres hold, og for hvert tiende barn har konsekvensen været, at de forlod klubben.

Foto: Dansk Tennis Forbund

Når børn tropper op til tennistræning, skal de til at øve sig på mere end en nøjagtig baghånd og en hård serv. Børnene skal også træne sammenhold og kammeratskab. Fokus i tennisklubberne rettes mod trænere for de 6-12-årige, som får konkrete råd, inspiration og træningsøvelser, som kan styrke sam menhold og trivsel blandt de unge tennisspillere.

1

SOMMEREN '22

Vingegaard svæver på toppen af en forrygende danske sommer, hvor idrætten på mange niveauer har bevæget og begejstret danskerne.

30 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 JACOB BECH ANDERSENSPORT I PIX LARS MØLLER, SCANPIX/RITZAU

Et unikt idrætsland Som formand for landets største idrætsorganisation indrømmer Hans Natorp da også, at han har svært ved at få armene ned over den sportsbegejstring, som danskerne har udvist denne sommer.

31IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

H

Sjældent har så mange danskere løbet, sprunget og festet med sporten som udgangspunkt, som tilfældet har været i de seneste måneder.

”Store sportsbegivenheder begejstrer, bevæger og forener dan skerne. Sommeren har været helt fantastisk, og vi har igen og igen vist, at Danmark er et unikt idrætsland, hvor befolkningen dyrker, elsker og bakker op om idrætten. Royal Run slog i begyndelsen af juni deltagerrekord med over 90.000 motionister i gaderne, DIF’s nye kæmpeevent ’DM-ugen’ blev en stor succes med et hav af tilskuere i Aalborg, Landsstævnet i Svendborg arrangeret af vores kollegaer fra DGI engagerede også i stor stil, og så har Tour de France været den ultimative glasur på idrætskagen,” siger han.

vis der var nogle, der var bare det mindste bekymret for, om hjulene i idrætsdanmark nogensinde ville køre for fuld skrue igen efter to tunge år med corona, restriktioner og forsamlingsforbud, så blev sommeren 2022 det endelige og fantastiske bevis på, at idrætsdanmark er ’back on track’.

2 3

32 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 546 7 8 9

33IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 1., 2. og 3.. Fantastiske Jonas Vingegaard i bjergene og fantastiske Tour de France på danske veje og broer 4. og 7. Royal Run slog deltagerrekord i 2022 5., 6., 8. og 10. Breakdanse, BMX, udspring, længde spring og gymnastik var blandt disciplinerne ved DM-ugen i Aalborg 11. og 12. VM i ridesport i Herning blev en kæmpe succes 11 12 10

Danmark er et lille land, formår danske sportsstjerner igen og igen at skabe store præstationer på den internationale scene. I podcasten taler Lisbeth Østergaard med atleterne om de øjeblikke – både skuf felser og sejre – der er med til at skabe en topatlet.Blandt

MADS P – VÆDDELØBER OG VERDENSMESTER

Nye bøger og podcasts med afsæt i idrætten.

I den nye podcastserie ’Øjeblikket’ besøger Lisbeth Østergaard danske sportsstjerner i en snak om, hvad der har bragt dem til skam lensSelvomtop.

John ”Faxe” Jensen blev en af de helt store helte, da han i EM-finalen 1992 bragede sig ind i dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud mod Tyskland.

Dokumentaren ”Figo: Transferhandlen, der forvandlede fodbold” kan streames på Netflix.

læseren tilbage til en fod boldnostalgisk tid, hvor øl, sjov og spas var en naturlig del af 3. halvleg i professionel fod bold, og hvor spillerne rejste sig og kæmpede videre på trods af en hård tackling.

FAXE – Den ramte jeg sgu lige i røven

I biografien ’ Mads P – væddeløber og verdensmester’ fortæller Mads Pedersen bramfrit om de største sejre og mest smer telige nederlag i karrieren.

Luís Figo har formået at markere sig som en af Portugals bedste fodboldspillere nogensinde. Han er samtidig en af de få fodboldspillere, der har lavet ’det forbudte’ skifte fra FC Barce lona til Real Netflix-dokumentarenMadrid. 'Figo: Transferhandlen, der forvandlede fodbold' sætter fokus på en af de mest kontroversielle handler i fodboldhistorien, hvilket har været med til at skabe funda mentet for moderne fodbold, og som resulterede i, at Figo blev en af de mest hadede personer i Catalonien.

NYE UDGIVELSER

de første atleter, der har medvirket i ’Øjeblikket’ er sejleren Anne-Marie Rindom, para-atleten Daniel Wagner og cykelrytteren Mads Würtz Schmidt.

LÆS, KLIK OG HØR …

34 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

’Øjeblikket’ er en podcastserie fra Danske Spil og er skabt i samarbejde med Heartbeats. Den kan blandt andet findes på Apple podcasts og Spotify. GRATIS

EN VILD HANDEL

Udover at ramme den ’lige i røven’ har karrieren budt på adskillige titler og mester skaber - både på trænerbænken og inden for kridtstregerne.Bogentager

ØJEBLIKKET

Mads Pedersen har haft en fantastisk sæson, og den spurtstærke sjællænder er ved at udvikle sig til en af Danmarks mest vindende cykelryttere nogensinde.

Læseren tages helt ind i cykelsportens inderste væsen og får et indblik i mange måneders forberedelser til store løb, mon stertræningspas og endeløse tests af materiel samt de tanker, der flyver gennem hovedet ved de allerstørste cykelløb.

”Mads P – væddeløber og verdensmester” er skrevet i samarbejde med Per Bausager og udgivet af Politikens Forlag. Bogen har en vej ledende pris på 300 kr.

”Faxe – Den ramte jeg sgu lige i røven” er en selv biografi udgivet af Lindhardt og Ringhof. Bogen har en vejledende pris på 299,95 kr.

LAD OS STÅ FOR DIN NÆSTE TRÆNINGSLEJR I KOLDING Golf, håndbold, fodbold, kajak, badminton, tennis, svømning m.v. SLOTSSØBADET DRONNING DOROTHEAS BADSTUEDANHOSTEL KOLDING KOLDINGFORUM - EN DEL SLOTSSØ-AFBADET TRÆNINGSLEJRMEDHELTNYEMULIGHEDER KONTAKT SLOTSSØBADET / EDVARD KØHRSEN TLF. 28450159 - MAIL EK@SSBAD.DK • Træning på en af Danmarks bedste kunstgræsbaner i Bramdrupdam, Kolding • Planlægning af sociale events • Overnatning i moderne og indbydende værelser på Danhostel Kolding • Mulighed for afslapning i Dronning Dorotheas Badstue • Varmvandstræning og sauna i SlotssøBadet • Træningsophold inde, ude og i luften Sports- og idrætsophold for både eliten som bredden. Kontakt os - så strikker vi præcis det program sammen du ønsker! www.ssbad.dkwww.bsmc.dk

36 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 DIF JACOB BECH ANDERSENFORENINGER IDRÆTTENBEKYMRERENERGIKRISEN

Den internationale energikrise har sat samfundet på prøve, og krisen rammer også idræts- og foreningslivet.

Bekymring

7. Tag kortere bad efter træning.

6. Sænk temperaturen om natten, hvis det er muligt.

nap har coronakrisen lagt sig, før nye mørke skyer er ved at samle sig over samfundet og dermed også over idrætten. Mange kommuner undersøger lige nu alle muligheder for at reducere deres heftigt stigende energiudgif ter, og historier om svømmehaller og andre idrætsfaciliteter, der overvejer at skrue ned for vandtemperaturen, udvide lukketiden eller sågar lukke i en periode, er ikke sjov læsning.”Vistår

10. På længere sigt bør alle klubber med egne idrætsfaciliteter undersøge mulighederne for at søge hjælp til ener girenovering. Kontakt kommunen herom.

5. Sænk temperaturen indendørs i klubhu set eksempelvis. For hver grad reduceres energiforbruget cirka fem procent.

4. Udnyt jeres idrætsfaciliteter bedst muligt og afmeld tider, I ikke bruger, så andre kan få gavn af dem.

K

Hvad kan din forening gøre?

3. Sluk lyset i hallen og klubben – hvis muligt, så snart den ikke bliver brugt.

lige nu i en ny og mere alvorlig vir kelighed, efter at Rusland har valgt at lukke for gassen til Europa. Derudover ser vi generelt stigende energipriser. Vores forsyningssi tuation er mere usikker, og vi igangsætter nu flere konkrete initiativer for at spare på energien i det offentlige. Kommunerne og regionerne er allerede godt i gang med en række forskellige energisparende indsatser,” lyder det fra klima-, energi- og forsyningsmi nister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

1. Gå i konstruktiv dialog med kommunen om gode løsninger på større energibe sparelser denne vinter.

Der er med andre ord grund til bekymring, men DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen, forsikrer, at DIF vil kæmpe hårdt for, at ener gikrisen ikke rammer idrætten lige så tungt, som coronapandemien gjorde.

2. Hvis I ejer jeres egne faciliteter, så gennemgå lokalerne for yderligere sparetiltag. Kommunerne vil altid gerne hjælpe.

”Vi vil gerne opfordre alle kommuner og selvejende faciliteter til at tage dialogen med det lokale idrætsliv for at finde bespa relser, der i mindst muligt omfang påvirker foreningernes aktiviteter,” siger DIF-direk tøren. Han frygter, at energikrisen i værste fald kan få store konsekvenser for idrætten og foreningslivet.”Vilærteunder coronapandemien, at det kan få store konsekvenser for børn og unges trivsel, når man eksempelvis lukker ned for idrætten. Det scenarie skal vi ikke ud i igen, for så får vi nogle helt andre samfundspro blemer,” siger Morten Mølholm Hansen og fortsætter:

9. Læs flere spareråd på Sparenergi.dk og download kampagnematerialer.

37IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

SPAR PÅ ENERGIEN

8. Organisér samkørsel, så færrest mulige biler kører til kamp og træning.

Energikrisen udvikler sig i skrivende stund fra dag til dag. Følg løbende med på dif.dk og DIF’s sociale medier for opdateringer om energikrisens påvirkning af foreningslivet.

Og i enhver krise findes der også mulighe der. Energikrisen har udstillet behovet for mere klimavenlige idrætsfaciliteter, og en undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Naboskab viser, at idrættens fysiske rammer er den største kilde til idrættens klimaaf tryk efterfulgt af transport. Med cirka 10.000 idrætsfaciliteter i Danmark, hvor omtrent halvdelen er kommunale, så ligger der store potentialer i at energirenovere for både at bidrage til de nationale klimamål samt gøre idrættens fysiske rammer mindre påvirke lige af stigende energipriser.

”Lige nu handler det selvfølgelig om, at vi alle kommer godt igennem energikrisen, men på sigt mener vi, at flere kommuner med fordel kan involvere foreningslivet i en generel grøn omstilling. Ikke med krav, men med konkrete værktøjer til at reducere deres klimaaftryk og italesætte grøn omstilling,” siger Morten Mølholm Hansen.

Den enkelte forening og idrætsudøver kan selvfølgelig også bidrage til at spare på ressourcerne i foreningslivet. Mange af de råd, der i øjeblikket meldes ud fra Energi styrelsen på sparenergi.dk gælder også for foreningslivet.

FØLG UDVIKLINGEN

Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF

DIF vil kæmpe for, at energikrisen ikke rammer idræt ten lige så tungt, som coronapandemien gjorde.

Muligheder

”Som udgangspunkt kan man jo ikke sam menligne corona- og energikrisen, og vi skal jo bestemt heller ikke male et skræmmebillede på forhånd, men det er klart, at den nuvæ rende udvikling i energipriserne er noget, vi ser på med stor alvor i idrætten.”

”DET ER KLART, AT DEN IDRÆTTEN”STORSERERENERGIPRISERNE,UDVIKLINGNUVÆRENDEINOGET,VIPÅMEDALVORI

38 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Her vil vi også løbende komme med flere gode råd til, hvordan man som forening kan agere fornuftigt i den pågældende situation.

RanumKomtilEfterskolernesDagd.25.sep.kl.10-17Bogligefterskole•Niveaudeltundervisningi9.&10.kl.•20+CambridgeIGCSEfag50+profil-ogvalgfag•3rejser•450+venner•Ledigepladser2024-25Sommercamps2023•Bookenrundvisningpåranumefterskole.dkVælgenefterskolemeddethelebl.a.Adventure,Badminton,Basketball,Bowling,Boxercise,Klatring,FitnessDans,Fodbold,Golf,Kajak,Meditation&Mindfullness,Mountainbike,Sejlads,Svømning,Wakeboard,Windsurf,Yogaellerdinidé heledetmedefterskoleen Læs mere og tilmeld dig på www.ranumefterskole.dk

Studiet viser for eksempel, at unge, der som 15-årige har gang i fritidsaktiviteter, har 60 procent større sandsynlighed for at være i beskæftigelse, når de når op i aldersgruppen 25-29 år. Så udover at idræt og motion er sundt og giver fælles skaber som barn, så kan det også være medvirkende til bedre jobmuligheder som voksen.

’Alkohol og samfund’ har lavet en undersøgelse, som blandt andet konkluderer, at halvdelen af landets idrætsforeninger ikke har en alkoholpolitik. Og det mener ’Alkohol og samfund’ ikke er godt nok. Derfor opfordrer organisationen de danske idrætsfor eninger til at tage stilling til spørgsmål som: Skal der serveres alkohol til arrangementer, hvor der er helt unge medlemmer til stede? Hvem serverer vi alkohol for? Hvordan er man som træ ner eller bestyrelsesmedlem en god rollemodel?

RIGT FRITIDSLIV JOBMULIGHEDERGIVER

HISTORISK LØFT TIL IDRÆTTEN I KØBENHAVN

Et nyt studie, som ’Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Gødstrup’ står bag viser, at børn og unge, som svinger ketsjeren i badminton hallen, deler aviser ud eller lærer at binde knob i spejderforeningen og dermed har et aktivt fritidsliv, har større chance for at holde kontakten til arbejdsmarkedet senere i livet.

Mange seniorer er enige om, at det er hyggeligt med en dåseøl efter kamp, mens de fleste nok vil sige, at alkohol i børne og unge idrætten er et ’no go’.

Aktive københavnske borgere kan vende mundvigene opad og se frem til kortere ventelister til at dyrke for eningsidræt og forbedrede idrætsfaciliteter. Det er konklusionen, efter det er besluttet, at Københavns Kommune bruger 860 millioner kroner ekstra på idrætsfaciliteter i perioden´Initiativerne2022-2030.spænder vidt fra helhedsplaner for Valby og Sundby idrætsparker, en ny idrætspark i Ørestad, et nyt klubhus i Bavnehøj, penge specifikt til street-idræt og meget mere.

”Det er fantastisk, at idrætten nu får et velfortjent løft. Med Idrætsmilliarden sikrer vi et løft af idrætsmulighederne, som kommer både nutidige og fremtidige københavnere til gavn”, siger Mia Nyegaard (B), der er kultur- og fritidsminister i Københavns Kommune.

40 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022 FORENINGSDANMARK

ALKOHOLPOLITIKMANGLENDE

I rapporten fra ’Alkohol og Samfund’ findes der også råd om, hvordan foreningerne kan gribe arbejdet med en alkoholpolitik an.

Kontakt os for at høre mere

TJEN PENGE TIL

Bambusa tilbyder jeres klub/forening eller hold et risikofrit samarbejde, hvor I har mulighed for at tjene penge til stævner, oplevelser eller nye redskaber. En forening med 50 medlemmer opnår i gennemsnit 18.750 kroner i gevinst, gennem et samarbejde med os. +45 26 32 80

KLUBBEN - FORENINGEN - HOLDET

80 post@bambusa.dk www.bambusa.dk

Porschevej 12, 7100 Vejle Tlf

Salg af bæredygtige Bambusa strømper

ØRSTED MORTEN KIERSGAARD ESPERSENFEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL HELE"KAN"SAMMENVIDET

”Det bedste ved at være i bestyrelsen i Nustrup Ungdomsforening er, at du får et rig tig godt netværk og lærer en masse dejlige mennesker at kende. Jeg har fået gode ven ner og en god omgangskreds, og når der har været børn med til eksempelvis familiesvøm ning, og du så møder dem ved købmanden, så råber de ’Hej Lise’. Det er en dejlig respons at få.”

”I 2020 nåede vi at holde gymnastikopvis ning inden corona. Vi havde 1.358 gymnaster til stævne fra 9.15-18.30 og så diskotek bag efter. Når jeg ringer rundt og spørger, hvem der har lyst til at komme, så tror de, det er et egnsstævne, men det er bare os i vores lille forening.””Deter

”Jeg har siddet i bestyrelsen i 50 år til november, for jeg kom ind i 1972 og har været kasserer siden januar 1974. Vores to børn gik til håndbold og fodbold, men der var lidt rod i det hele. En dag, da jeg spil lede badminton med en veninde i skolens gymnastiksal, lukkede de døren op og sagde ’nu har vi meldt dig ind i bestyrelsen’, og så har jeg siddet der lige siden.”

80-årige Lise Steenberg Olsen har været aktiv i Nustrup Ungdomsforening siden 1972. Hun er umulig at undvære som bestyrelsesmedlem, sponsorchef, aktiv i gymnastikudvalget, ansvarlig for svømmeholdene, skribent på klubbladet, rejsearrangør og 1000 andre ting.

”Jeg kom til at sidde i bestyrelsen med seks unge mænd, der kun havde fodbold i hovedet. Jeg sagde ’nå, skal vi ikke starte gym nastik op?’, men de kiggede på mig, som om jeg var åndssvag. De gav mig lov, hvis jeg stod for det, og på kort tid fik vi to hold. Pludselig var der 10 hold. Vi kunne ikke være der, og vi måtte bygge en idrætshal i 1979. Vi samlede 220.000 kroner sammen, og kommunen mat chede det beløb, og så byggede vi hallen på frivillig arbejdskraft. Vi havde sådan et godt sammenhold, og lige siden har jeg også været med i halbestyrelsen. Jeg var selv med til at lægge trægulvet i hallen, og fliserne, vi lagde i forhallen, er der endnu.”

også mig, der står for svømning i foreningen. Vi har syv frivillige livreddere, der ikke får en krone, men har været her i mange år. Jeg er så stolt af dem. I øjeblikket kæmper jeg lidt for at bevare saunaen i svømmehallen, for med de stigende elpriser, så vil de gerne lukke den. Lige nu er jeg ved at forhandle, om vi måske kan have den tændt i halvan den time i stedet for to.”

43IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

”JEG VAR SELV MED TIL AT LÆGGE TRÆGULVET I HALLEN, OG FLISERNE, VI LAGDE I FORHALLEN, ER DER ENDNU.”

blev opfordret til at lave en tur til Samsø, og lige siden har klubben været på rejser sammen hvert år, og vi har både været i Tyskland, Holland, Kroatien og Normandiet. Du skal være fyldt 60 år, og så mødes vi hver uge og spiller petanque, vikingespil, krolf og kort om sommeren, og om vinteren er der både gymnastik, badminton og motionscyk ler. Men det er absurd, at hvis vi er for mange medlemmer over 60 år, så bliver vi modreg net et beløb i tilskudssystemet. Det har jeg kæmpet imod i mange år.”

”Det var totalt overraskende, da jeg i 2021 blev nomineret til Årets Energibundt. Sko lebørnene stod med flag, og der blev taget billeder. Det var virkelig fantastisk, og jeg tænkte, at det ikke kunne passe. Mit største ønske var at komme til at sidde ved det bord til årsfesten i Herning (Sport 21. red) bare for at få Nustrup på landkortet, men corona afly ste det. Jeg er stolt af alt det, vi har fået til Nustrup. Så længe de gider have mig, og jeg ikke synes, at det er træls, så bliver jeg ved.”

”Seniorerredaktøren.”skalholde

Alder: 80 år

Navn:FACTS

”Jegos.”

”Til min 60-års fødselsdag fik jeg en tam burin, som jeg stod og hamrede på, når vores håndboldhold spillede. Jeg har virkelig stået og skreget meget gennem tiderne, og det kan de unge også huske. Til min 80-års fødsels dag i år fik jeg så en ny tamburin, så nu må jeg ned og skrige lidt mere. Jeg elsker hånd bold og har selv spillet, til jeg blev 60 år, men så skulle jeg have to nye knæ. Nu spiller jeg både badminton og tennis, og jeg cykler og svømmer, men der kommer jo skavanker til os alle.””Sportsugen

sig i gang. Sådan siger man jo i dag, men det sagde man også i 1990, så vi startede klubben ’Unge, der er ble vet ældre’. Der kom kun et par stykker, men vi to piger, der startede det op, ville ikke over give

Funktion: Bestyrelsesmedlem i Nustrup Ungdomsforening,

44 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Lise Steenberg Olsen

er det helt store i Nustrup Ungdomsforening. Vores støtteklub står for det, og som en del af gymnastikudvalget er jeg med til at samle gevinster og sælge lodder i tombolaen. Der er grillmad, optog gennem byen, lotteri, kortspil, knallerter, ori enteringsløb, fest og oprydning. I februar er der tyrolerfest med 450 personer i hallen. Det er ligesom at være i Tyskland.”

”Jeg er god til at søge fonde, og når der dukker 5.000-10.000 kroner - eller 60.000 op, så bliver jeg glad. Vi har blandt andet fået lavet den flotteste legeplads med fitness redskaber. Jeg fik en sponsor ind, og så gav Nustrup resten af pengene. Vi har også Dan marks flotteste klubblad, der kommer syv gange om året. Jeg sørger for annoncer og hjælper

”JEG SAGDE ’NÅ, SKAL VI IKKE STARTE GYMNASTIK OP?’, MEN DE KIGGEDE PÅ MIG, SOM OM JEG VAR ÅNDSSVAG.”

46 IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Når jeg står på startstregen, så tænker jeg… ”…at jeg ikke skal gøre det sværere, end det er. Jeg skal bare ud at løbe. Det er det, jeg har trænet, og det er det, som jeg er god til.”

IDA KARSTOFT

IDRÆTSLIVET IFØLGE... RITZAU/ SCANPIX JAKOB DRAMINSKY

Når jeg kigger i min scrapbog om 10 år, så ser jeg billeder… ”…. af en masse mesterskaber og rekorder. Bil leder, hvor jeg er glad, og hvor de ting, som jeg har sat mig for, er lykkedes.”

”…jeg kan træne kontinuerligt og har trænet godt op til sæsonen. At være skadesfri har været ’the key’ til de gode resultater og så selvfølgelig det store hold, som hjælper mig.”

”… [stilhed] der er jeg slet ikke kommet til endnu i mit liv. Den tid - den sorg. Jeg håber, at der kommer nogle muligheder til højrebenet om forhåbentlig mange år. Lige nu handler mit liv næsten udelukkende om sporten, og jeg elsker, hvor jeg er nu. Jeg nyder bare at kunne få lov til at fokusere på atletik.”

Jeg har succes i min sprinterkarriere netop nu, fordi…

Året 2022 har været… ”…vanvittigt. Det har været helt urealistisk og en ’stolpe ind-oplevelse’ hele året igen nem. Jeg har været skadesfri, fået Diamond League-debut, været i Diamond League-fina len, løbet VM-semifinale, vundet EM-bronze, og så har jeg sat 11 danske rekorder. Det har været et vanvittigt år.”

Når jeg om en årrække stiller løbeskoene på hylden, så skal jeg…

Den nye pige i sprinterklassen om at bære smykker på startstregen, om skiftet fra fodbold til atletik og om hvor lidt man kan få for en million kroner.

Hvis jeg kunne gøre noget om i min karriere, så skulle det være… ”…jeg vil helst ikke fortryde noget, for mit liv har gjort, at jeg er her, hvor jeg er i dag. Det er måske lidt en kliché, men det er sådan, jeg har det. Jeg har selvfølgelig haft modgang i form af mange skader, men jeg har på den anden side også fået mange oplevelser. Jeg har haft en okay karriere, selvom det ikke har været en lige vej at komme hertil, hvor jeg er i dag.”

kommer man ikke langt for en mil lion kroner. Og hvis det så var 10 millioner kroner, så kunne jeg kun købe et halvt hus i Hel lerup. Giv mig 100 millioner, så kan vi snakke om det. Haha. Hvis jeg fortsat boede i Jylland, så kunne jeg komme lidt længere for en million kroner. Det lyder som om, at jeg vælter mig i penge. Det gør jeg ikke. Jeg kig ger bare meget på lejlighed, og der kommer jeg ikke langt for en million kroner. Jeg ville nok rejse, spare op og investere.”

Hvis jeg vandt en million kroner i Lotto, ville jeg… ”…en million? Det er jo ikke meget. Hvis man fx drømmer om en stor lejlighed i København, så

OL i Paris 2024 er…

Mit yndlingsmåltid er… ”…pizza. God pizza. Den skal være spicy med for eksempel salami af en eller anden art og en god bund. Jeg vil have en pizza fra en ste novn med stor skorpe.”

Alder: 26 år

Det, som jeg husker mest fra min første dag til atletik, er…

Ida Kathrine Karstoft

Mit forbillede er… ”…jeg har aldrig brugt forbilleder eller rolle modeller, men jeg kigger selvfølgelig på flere atleter og lader mig inspirere. Jeg synes for eksempel, at Allyson Felix [tidligere OL-guld vinder og tredobbelt verdensmester på 200-meteren, red.] er super cool, da hun gennem sin karriere har været en af ver dens bedste på alle sprintdistancer, men det er ikke, fordi jeg er et billede hængende af hende på min væg.”

47IDRÆTSLIV SEPTEMBER 2022

Udover atletik og træning bruger jeg mest tid på

Detaljen: Har spillet på A-lands holdet i fodbold og har spillet Champions League for Brøndby IF

”…at den dag gav mig ro. Det var som at komme hjem. Det lyder lidt mærkeligt, men det føl tes bare rigtigt den første dag, hvor jeg var til en atletiktræning. Min første atletiktræning var, mens jeg spillede fodbold i Brøndby. Her blev jeg i 2016 prikket på skulderen af Michael Jørgensen [Idas nuværende atletiktræner i Sparta, red.], og han inviterede mig ud til en slags prøvetræning, hvor jeg blev introduce ret for atletikken, og hvor vi lavede øvelser og et par tests. Der var en legende og let til gang til træning. Ingen forventede noget. Jeg skulle bare ind og hygge mig, have det sjovt, nyde det og udfordre mig selv. På det tids punkt tænkte jeg ikke på, at jeg skulle skifte sportsgren, for det var stadig fodbolden, der havde mit primære fokus. Jeg følte bare fra første dag, at atletikstadion var det rigtige sted for mig.”

Bedste resultat: Bronze ved EM på 200-meteren

”…at de må ringe efter min atletikkarriere, så kunne det faktisk sagtens være, at jeg var klar.”

Navn:FACTS:

Sportsgren: Atletik – 200 m

”…familie, venner, ser serier og så videre lige som alle andre. Jeg hygger mig og nyder livet.”

Hvis de ringer fra ’Vild med Dans’, så svarer jeg…

”…en selvfølge. Det er et ’must’ for mig. Jeg vil virkelig blive skuffet, hvis jeg ikke kommer med på 200-meteren. I Tokyo var jeg med på 4x100 meter stafetholdet. Det vil være et plus og en bonus, hvis det sker igen, men jeg går ikke til atletik for kun at løbe stafet. 200-meteren er min primære distance, og det er den, som jeg satser på og vil nå frem i verden med.”

Kvindelige sprintere har altid smykker og make up på og sat håret perfekt på startstre gen, fordi…” …det spørger flere mig om. Det har nok noget at gøre med image, brand og udstråling. Det giver selvtillid at stå der alene og føle, at man er klar til kamp. Mange er vant til, at det ikke er lovligt i håndbold og fodbold med smyk ker, men det er det i atletik. Det handler om udstråling, og man viser, at man er kampklar og fyldt med selvtillid. Det er nok ligesom med bokserne, som står og gør sig store inden deres kampe. Man står der jo alene og vil vise sine modstandere, at man er klar.”

Læs mere på *gennemdanhostel@arenamidt.dkarenamidt.dksamarbejdspartnere TAG PÅ TRÆNINGSLEJR I NATURSKØNNE OMGIVELSER Skræddersyet sportsophold Mange faciliteter · Få et tilbud i dag 2150 m² multihal · 36 sovepladser i hytter Lokaler til overnatning over 36 personer Fuld forplejning · Fodboldbaner, kunstgræs, skydning og svømmehal m.m.* Besøg os i København, Field’s, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Aarhus, Randers og Aalborg eller på friluftsland.dk Beklædning & udstyr skabt til at holde. Designet til friluftsliv. 20% medlemsrabat. TÆTTERE FRIRUMMETPÅ TRÆNINGSLEJR I FYRTÅRN TOMMERUP Sportspakke pr. pers. 330 kr/døgn (dækker overnatning og fuld forplejning) Ring og hør nærmere Tallerupvej 85 • 5690 Tommerup • Tlf.: +45 6376 7670 info@fyrtom.dk • fyrtårntommerup.dk

• Spændende studieretninger og fagpakker • Innovation og entreprenør skab • Spor tscollege • Team Danmark • Traditioner • TalentudviklingNÆS T V E D GYMN ASIUM OG HF EVN BasketCamp i Efterårsferien Craig SvendborgDanmarksmester:NationalPedersenCoacheamIcelandRabbits Geof MichiganKotilaTech Danmarksmester:Uni.BakkenBearsHorsenIC Se mere og tilmeld dig på facebook.dk/evnbasketballwww.evn.dk EFTERSKOLEN VEDNYBORG FODBOLD KUNST BASKETBALL WORLDWIDE Træningslejr med mange muligheder Nørresundby Idrætscenter har alt under ét tag LerumbakkenNørresundby11 info@nsbic.dkwww.nsbic.dk

GREVE SVØMMEHAL Greve Svømmehal byder på motionssvømning, vandgymnastik, 1 og 3 meter vipper, 5, 7,5 og 10 meter tårne, baby- og småbørnsbassin samt motionscenter. Se vores aktuelle åbningstider på vores hjemmeside www.gsh.dk Velkommen i Greve Svømmehal – din svømmehal Jørgen Bachs Plads 1 • 2670 Greve • Tlf. 43 97 95 27 www.hmi.dk Sejlads • Outdoor • Håndbold • Fodbold • Dykning • Jolle+ • Boardsport • Sport360 • Fitness Tlf. 6137 1849 - mail@charlotte-kjaer.dk - www.charlotte-kjaer.dk Er du træt papirarbejde?kedsommeligtafLados klare administrativeforeningensarbejde! - Så du kan bruge tid på aktiviteter. Vi løser i forvejen opgaver for over 100 foreninger i hele landet. GYMNASTIK/ DANS HÅNDBOLD BASKETBALL FODBOLD - en efterskole i bevægelse Sydøstsjællands Idrætsefterskole | Tingvej 30 | 4690 Haslev | Tlf.: 56 31 20 90 | soes-idraet.dk Hole in one - kan vi ikke hjælpe dig med FL Tryk agerbakken 21 · 8362 hørning · Tlf. 70 22 18 70 derimod tilbyder vi: Digitaltryk der forbløffer på både lav pris og høj kvalitet Bestil online på www.FLtryk.dk Skal der TRYK på? - så brug os

Mollerupvej 7 8240 Risskov Tlf. 86 78 55 www.mollerupgolfclub.dk56 skal placeres gruppen– Medaljer være priser på varerne. EB SPORTSPRÆMIER Din lokale leverandør af sportspræmier, pokaler og medaljer Disse skal placeres i ”Pokaler”Vi graverer i alle materialer

SPORTSPRÆMIERDEKI•Pokaler•Medaljer•Stofmærker•Pins•Vimpler•Emblemer Her kan du bl.a. download komplet farvekatalog eller bestille direkte fra vores webshop og opnå 5% internetrabat. Besøg os på sportspræmierstørsteDanmarkswww.deki.dkSiden1969sortimentafialleprisklasser