idenyt | maj 2023

Page 1

9 tips til en fremtidssikker bolig

Få has på havens tre værste ukrudtsplager

MAJ • 2023 • IDENYT.DK Hus. Have. Cigarkasser.
Slip for skadedyr – uden brug af kemi
BAMBUS Den
GRØNT! Med masser af smag
gasgrill
BeefEater Værdi: 15.255 kr.
Styr på køkkenhaven
Verdens nemmeste sommerblomster
nye dreng i terrasse-klassen Sådan optimerer du dit sommerhus GRILL
Lækker
fra
Vind
Nummer 1 på udestuer og drivhuse LIGE NU KAMPAGNE PÅ STORE DELE AF SORTIMENTET Gælder til og med 31. maj 2023 Grundmaling med i købet! 10% rabat på tag 20% rabat på partier SWEDEN SWEDEN SWEDEN

Ekstra åbent i vores butikker søndag 14. maj!

Vi har søndagsåbent kl. 11-15. I vores café i Greve kan du tage en pause og drømme flere havedrømme.

Book et møde med vores sælgere

Book et møde med vores

sælgere i butikken og lad os hjælpe dig. Du får et komplet forslag med 3D-tegninger og tilbud.

Helt gratis. Du er selvfølgelig altid velkommen i vores showrooms uden at have booket et møde.

Man til fre 10.00 – 18.00 · Lør 10.00 – 14.00

Ventrupvej 29, 2670 Greve

Afkørsel 28 på E20 - nordfra, Afkørsel 29 på E20 - sydfra

Byggecentrum – udendørsudstilling

Se vores åbningstider på willabgarden.dk

Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart

drivhuse
udestuer
willabgarden.dk
Euro-Serre Tropic Mural, Priseks. 7,2 m2 Pris 38.396,- Nu fra 34.557,For mere inspiration, bestil årets katalog i dag! WG 70 SoftClose Priseks. Dør 2-delt B 1500 x H 2000 mm Pris 8.796,- Nu fra 7.037,- 20% rabat Greve butik & showroom
10% rabat på drivhuse
Nyhed SWEDEN

Diskret design

Lang levetid

Godt alternativ til el-radiator

Høj komfort kan godt

komme ud af den blå luft

Dit sommerhus er udsat for store temperaturudsving gennem året. Men med en Vølund luft-til-luft varmepumpe, udnytter du selv ved lave temperaturer luften lige uden for døren på en miljøvenlig og billig måde. Det betyder, at du får meget høj komfort, godt indeklima og perfekt temperatur hele året. Din Vølund kan nemlig også køle huset om sommeren – uden at bruge unødige ressourcer. Så når du vælger en Vølund, behøver du kun at koncentrere dig om at nyde den blå himmel.

Se hvordan du opgraderer til en Vølund på volundvt.dk

Tænk fremad
A/S
Foto: Skanlux Byggefirma

Hvad griller du, når du griller?

Hvis jeg selv skal sige det, har jeg været gevaldigt snedig forud for dette års grillsæson. Eller måske bare heldig. Resultatet er under alle omstændigheder, at jeg har fået hele to ting, jeg gerne ville have: at vi får grillet noget mere, og at gemalen fik ønsket sig noget til sin fødselsdag. Engang i marts kom vi til at tale om den forestående udesæson og vores faste grilldilemma: Jeg kunne godt tænke mig, at vi grillede noget mere – også når vi ikke har gæster. Gemalen (som står for al madlavning, også uden for grillsæsonen) henledte opmærksomheden på bøvlet i at skulle fyre op i vores pænt store kulgrill for at affodre tre personer. Jeg prøvede så at argumentere for gas – han syntes, det var lige nemt nok. Jeg talte om træpillegrill – han syntes, det var lige dyrt nok. Men da han alligevel lød ret lun på idéen om en pillegrill, sagde jeg: “Køb den nu bare – så er det din fødselsdagsgave; du kan alligevel aldrig komme på noget at ønske dig.”

Og så gjorde han det sgu! Bestilte en træpillegrill (med skorsten!) til levering lige inden påske. Og trods pivkoldt vejr har vi allerede grillet mere til vores lille trepersoners familie, end vi gjorde hele sidste år. Og sæsonen er jo knap startet.

Så jeg er klar til at tage livtag med det næste dilemma: at få flere grøntsager ind i den daglige medlavning. Jeg vil ikke direkte sige, at det er derfor, vi har en artikel om at grille grønt i dette nummer. Men det skader vel ikke ...

Mette Trudsø

Chefredaktør

Spil på idenyt.dk

Krydsord · Suduko · Find ord • Word!

Elsker du også spil?

Så er du landet det helt rigtige sted! Som et hyggeligt tilbud til vores læsere har vi samlet 4 populære spil: Word!, Find ord, Krydsord og Sudoku.

Når du har tilmeldt dig med din e-mail, kan du bare spille løs, og vi udgiver nye spil på idenyt.dk/spil hver dag.

Nyt!

S pil nye spil hver dag på idenyt.dk/spil.

er udgivet af Bonnier Publications, Strandboulevarden 130, 2100 København Ø, tlf. +45 39 17 20 00, idenyt@idenyt.dk, idenyt.dk. ISSN: 1903-184X idényt.vi i villa. Chefredaktør: Mette Trudsø. Layout: Bjørn Nørbo Andersen. Skribenter: Claus Dalby, Jenny Hallquist, Jeppe Nybye, Louise Møller, Lotte Bjarke, Pernille Hjorth, Nikolaj Juel, Huw Richards, Marie Kiersgaaard Espersen, Haveselskabet, Mette Trudsø. Fotografer: Columbus Leth, Claus Dalby, Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser O., Huw Richards, Danske BoligArkitekter, Dorling Kindersley m.fl. Forsidefoto: Getty Images.

Ansvh. udgiver: direktør Gitte Højbjerg. Salg: Michael Nielsen , Susanne Lyngsø og Søren Jensen. Tryk: Aller Tryk.

idenyt 2023 / 5 Maj / 2023
“Det er et af hverdagens mindste problemer, men har alligevel en tendens til at stjæle uforholdsmæssigt meget af din tid.”
‘Tips & hacks’, side 21
Tryksag 5041-0806 SVANEM ÆRKET

Vind

Lækker gasgrill fra BeefEater

Værdi: 15.255 kr. Side 42

Huset

9 Kort nyt: nyheder for husejere Ny, vild boliglov er på vej, megavillaerne er kommet, og landets dyreste fritidshus er sat til salg.

17 Bambus – nu til terrassen

En ny, holdbar og prisfornuftig spiller har meldt sig på terrassemarkedet. Se her, hvad den kan.

21 Tips & hacks

Løsningen på hverdagens små, men m..irriterende problemer.

27 Få en fremtidssikker bolig 9 gode råd, der gør dit hus brugbart i mange år fremover.

33 Grill grønt!

Den ultimative inspiration til at udvide dit grillrepertoire med masser af smæk på smagen.

39 Nyt liv til sommerhuset Arkitektens tips til at opdatere den gamle cigarkasse optimalt.

42 Konkurrence

Vind en lækker gasgrill fra BeefEater. Værdi: 15.255 kr.

Haven

10 Haven lige nu Aktuelle råd fra Haveselskabet og nyheder fra planteskolerne.

12 Slip for skadedyr – uden kemi Den britiske køkkenhaveguru Huw Richards kommer dig og dine afgrøder til undsætning.

23 Nem, nemmere, stolt kavaler Claus Dalby guider dig til at få maksimalt udbytte af verdens nemmeste sommerblomst.

30 Slut med ukrudt (x 3) Sådan får du has på havens 3 værste ukrudtsplager.

36 Beskæring året rundt Hvornår er det nu, du skal beskære hvad i haven –og hvorfor? Se det her.

6 / idenyt 2023
27 17 23 33 Indhold

Wood’s giver et sundere indeklima

WOOD’S AD20 HYBRID AFFUGTER OG LUFTRENSER

Wood’s AD-serie hybridaffugter og luftrenser, med HEPA filter og op til 6 års garanti, fjerner skadelige partikler, såsom pollen og støv, samtidig med at den reducerer fugtigheden. Det giver et sundere indeklima, som både er godt for huset og for beboernes sundhed. Find nærmeste forhandler på woods.se/dk

Kort nyt

Nyheder for husejere · samlet og redigeret af chefredaktøren

Flere bor i megavillaer

Det traditionelle parcelhus har fået synligt vokseværk. De seneste fem år er antallet af parcelhuse under 100 m2 således faldet med knap 3.000, mens parcelhuse på mere end 200 m2 er steget med mere end 20.000 styk. Det viser en analyse af tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget. Estates presseansvarlige, Thomas Hovgaard, peger bl.a. på den lave ledighed som årsagen til det stigende antal megavillaer.

80

mio. kr.

Ny lov kan gøre dit hus usælgeligt

En kommende EU-lov kan snart tvinge dig til at bruge hundredtusindvis af kroner på at energirenovere dit hus. Og det kan reelt gøre dit hus usælgeligt, mener eksperter på området. Loven, der forventes forhandlet på plads mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet hen over sommeren i år, vil gøre alle bygninger i Danmark klimaneutrale senest i 2050. Det betyder blandt andet, at alle beboelsesejendomme inden 2033 skal have minimum energimærke D.

Ifølge Jyske Bank skal omkring 30 procent af den danske boligmasse energiforbedres, hvis forslaget går igennem. Det svarer til, at op imod 800.000 danske familier vil blive berørt.

Skab habitater til vilde bier Kyndig gennemgang af Danmarks biarter, hvad der truer dem, og hvad der kan hjælpe dem – herunder hvordan du indretter haven efter biernes behov, til gavn for naturen og mennesker.

Af Birgit Rothmann, Muusmann Forlag, 177 s., 230 kr.

Til idenyt fortæller Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Bank, at den kommende EU-lov minimum vil koste danskerne 120 milliarder kroner – eller 150.000 kroner per bolig i snit.

Det kan for mange boligejere betyde, at nedrivning bliver den billigste løsning, siger seniorforsker Kim B. Wittchen fra Aalborg Universitet.

“Hvis man står med en gammel utæt bolig, hvor energirenoveringen ikke tjener sig selv hjem, kan det være meget svært at gennemføre den. I sådan et tilfælde er den billigste løsning nok at renovere med en bulldozer for nu at sige det meget firkantet,” siger han til erhvervsmediet Finans.

Vi følger sagen løbende på idenyt.dk

Vilde buketter

Få inspiration til smukke, naturlige buketter med 100 konkrete idéer til vilde buketter hen over året –og undgå at skulle købe oversøiske snitblomster med et højt CO2-aftryk.

Af Dorte K. Rhode Nissen, Politikens Forlag, 248 s., 300 kr.

Så meget koster det dyreste fritidshus, der nogensinde er sat til salg på det offentlige marked , skriver boligmediet Boliga. Huset ligger i første række med fri udsigt til Kattegat uden for Liseleje på Sjællands nordkyst og blev sat til salg i april i år.

Vi brugte mindre energi i 2022

Sidste år faldt vi danskeres forbrug af naturgas med hele 29 pct. Det bidrog til, at det faktiske energiforbrug faldt med 1,5 pct. i 2022 ift. 2021. Samtidig dækkede sol- og vindkraft næsten 60 pct. af elforsyningen i 2022 mod 47 pct. året før, viser den seneste energistatistik fra Energistyrelsen. Til gengæld steg produktionen af bionaturgas til en andel på 33 pct.

Nye bøger

Hej hej, hverdagsmad!

Læs om, hvordan man omvender en grøntsagshader, undgår, at ens barn får for lidt at spise, og serverer maden, så alle i familien bliver mætte og glade.

Af Sara Ask og Lise Bjärbo, Turbine, 166 s., 300 kr.

idenyt 2023 / 9 Foto Getty Images

Haven lige nu

Af Louise Møller, havefaglig rådgiver og fagredaktør i Haveselskabet

Haveselskabets rådgivning giver idenyts læsere svar på de spørgsmål, som de oftest får stillet i maj.

Hvorfor blomstrer mine tulipaner kun én gang?

Det er desværre et kendt problem blandt haveejere, at mange nyere tulipansorter kun blomstrer de første år, efter at de er lagt. De følgende år kommer der kun blade og ingen blomster, og til sidst forsvinder de helt. Mange haveejere undrer og ærgrer sig, når de har brugt mange penge på at købe tulipaner, men en del af de nye tulipaner med changerende farver, fyldte blomster og frynsekant har mistet evnen til at formere sig ved sideløg. Man kan ikke gøre noget for at redde et tulipanløg, der ikke vil blomstre mere, så i langt de fleste tilfælde skal man derfor opfatte tulipaner som en engangsfornøjelse.

En lille gruppe tulipaner er dog stabile og kommer gerne igen. Det gælder for eksempel ‘Pink Impression’, ‘Spring Green’, ‘Ronaldo’ og ‘Purissima’.

Kan jeg bruge kompost fra genbrugspladsen i højbedet?

Komposten fra genbrugspladsen kan fint bruges som jordforbedring – men ikke til at dyrke direkte i. Hvis ikke komposten blandes op med almindelig havejord, er den for stærk, og små planter svides nemt og vil visne.

Til nye højbede kan man selv lave en blanding, hvor cirka halvdelen består af havejord (dog ikke kraftig lerjord), en fjerdedel kompost og en fjerdedel sand. Alternativt kan man købe decideret højbedsmuld.

Det er en god idé at tilføre kompost hvert år. Det gøres ved at lægge 5 centimeter på hvert forår og vende det ned i det øverste jordlag.

Mange er også i tvivl om, om de risikerer at få ukrudtsfrø med i komposten fra genbrugspladsen, men komposteringen sker ved så høje temperaturer, at ukrudtsfrøene dør.

Den landsdækkende og almennyttige forening Haveselskabet udgiver magasinet Haven og tilbyder bl.a. rådgivning, gode medlemstilbud, havevandringer og workshops. Se mere, og bliv medlem på haveselskabet.dk

Nyheder

fra planteriget

– spørg efter dem på din lokale planteskole

Af hortonom Lotte Bjarke

Sommerfuglebusk i miniature En ny serie af dværgsommerfuglebuske, der blot bliver omkring 80 cm høje, gør det muligt at dyrke sommerfugleslik i både små haver og krukker. Serien hedder meget sigende Butterfly Candy. På billedet er det sorten ‘Little Ruby’ med duftende, hindbærfarvede blomster fra juni til oktober.

Tofarvet ferskensalvie

Ferskensalvie

Mirage ‘Rose Bicolor’ har tofarvede blomster i hindbærrødt og flødefarvet. Det er egentlig en staude, men den tåler dårligt frost, så det er bedre at bruge den som sommerblomst. Den er oplagt til krukker, hvor den blomstrer fra tidligt forår og tiltrækker insekter med sin duft.

Storkenæb med flot farvespil Storkenæb eller Geranium ‘Boom Chocolatta’ er en spændende og heldigvis nem og tidligt blomstrende staude. Den har lysende lilla blomster i massevis og meget mørke, næsten sorte blade i et flot farvespil. En frodig, tuedannende plante, der bliver op mod en meter i højden.

10 / idenyt 2023 Foto Getty Images

Perfekt indeklima

med en luft til luft varmepumpe

En Bosch luft til luft varmepumpe er en god investering, der hurtigt tjener sig hjem igen. Den er forholdsvis simpel at installere, og du vil efter kort tid se besparelsen på din varmeregning.

Ideel til fritids- og helårsboligen Bosch Climate luft til luft varmepumper kan køle om sommeren og give varme om vinteren. Varmepumpen er den perfekte varmeløsning til sommerhuse og ideel som supplerende varmeløsning i helårsboliger.

Climate-serien har også en funktion, der renser luften og reducerer mængden af bakterier og dårlig lugt.

Fordele ved Tronic 4500 T el-vandvarmer:

• Solid konstruktion

• Pladsbesparende

• Nem installation

• Power Boost

• Ingen legionella

• Brugervenlig

Få varmt vand hurtigt med en el-vandvarmer

Bosch Tronic 4500 T el-vandvarmer er udviklet til de danske forhold, så du trygt kan have den hængende hele året uden at bekymre dig om frostsprængninger eller legionella.

Nok varmt vand til alle El-vandvarmeren fås i forskellige størrelser, som kan forsyne hele familien med varmt vand i helårsboligen eller sommerhuset, uanset hvor mange I er.

Læs mere om Bosch Climate og Tronic 4500 T på www.bosch-opvarmning.dk
Climate 6101i Velkendt Bosch kvalitet til en attraktiv pris. Climate 8101i Højeste virkningsgrad og 4 forskellige farver. Climate 9100i Luksusmodellen med et utal af smarte funktioner.
WiFi WiFi WiFi

Slip for skadedyr med naturligt forsvar

Brug af kemi i køkkenhaven ødelægger jordens sundhed og fører på sigt til yderligere ubalance, sygdom og skadedyr. Den britiske køkkenhaveguru Huw Richards giver her sin effektive strategi til et naturligt forsvar mod skadedyrene.

ud, når de har fire­fem ægte blade. Efterhånden som småplanterne vokser til, bliver de bedre i stand til at modstå angreb fra jordlopper, som får begrænset eller ingen betydning for høsten.

Gulerodsflue

Gulerodsfluens ødelæggende larver borer gange i guleroden, og skaden ses, når guleroden trækkes op. Der er to måder at forebygge på, og det letteste er at vælge sorter, der er resistente over for angreb, fx ‘Flyaway’. Den anden mulighed er at sætte et 60 cm højt hegn af fintmasket net omkring gulerødderne. Det forhindrer gulerodsfluen, der flyver lavt, i at komme til gulerødderne.

Lille kålflue

Den lille kålflues larver lever på kålplanternes rødder og kan let dræbe unge planter. En effektiv og gratis gør det selv­løsning er at lave ‘kraver’ af gummi fra gamle gummistøvler. Kraven forhindrer den voksne kålfluehun i at lægge æg ved roden af stilken.

Skær cirkler (ca. 15­20 cm i diameter) ud af gamle gummistøvler, og lav et lille hul i midten og så en slids fra hullet til den yderste kant. Når du planter kålplanterne ud, placerer du kraven omkring den nederste del af kålplantens stilk. Som alternativ kan du på nettet købe dig en portion ‘cabbage collars’ fremstillet specifikt til formålet.

Der er skadedyr i enhver have, det kan ikke undgås, men jeg er stærk modstander af at bruge kemiske midler til bekæmpelse. Jeg foretrækker absolut at dyrke køkkenhaven med diversitet og at styrke jordens sundhedstilstand.

For alle de almindelige skadedyr, der her er nævnt, findes der et effektivt alternativ til kemiske midler.

Bladlus

Bladlus går ofte efter den friske vækst. Hestebønner er nærmest magneter for den sorte bladlus, så angreb kan forebygges ved at knibe topskuddene, når planten begynder at blomstre.

Nogle få bladlus gør ingen skade, men hvis planten er dækket, så spul dem af med en kraftig vandstråle. Det kan også være nødvendigt at fjerne den værst angrebne plante og pille bladlus i det

tidlige forår, men når de naturlige fjender, fx mariehønens larver, tiltager i antal, falder antallet af bladlus.

Et lille område med brændenælder vil narre bladlusene væk fra hestebønnerne og vil også tiltrække mariehøns.

Jordloppe

Om foråret, specielt hvis det er tørt, kan jordlopperne holde fest på kålafgrøderne. De laver huller i bladene og bremser dermed væksten. Det er også min erfaring, at jordlopperne kan svække ellers hårdføre planter, der udsættes for frost i det sene forår.

Forebyg angreb ved at dække kål sået på friland med fint insektnet, indtil planterne er 7­10 cm høje, og hold planterne godt vandet i tørre perioder.

Det kan også anbefales at forspire kål i såbakker under dække og plante dem

Porremøl

Porremøl laver gange i blade, stængler og knolde hos planter af løgfamilien og kan anrette stor skade, som efterfølgende udsætter planten for sygdomme, især råd. Den eneste måde at forebygge på er at dække afgrøderne med net i de perioder, hvor hunfluen lægger æg. Det sker tidligt på foråret og igen om efteråret.

12 / idenyt 2023 Køkkenhaven Tekst Huw Richards Foto Huw Richards, Dorling Kindersley og Getty Images

Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT

Inkluderet

Kyrenia

15 dages 5-stjernet rejse

Samlet pris 12290,–

Du kan spare - 10000,–

En af danskernes mest populære studierejser – Inklusive spændende udflugtsprogram + entréer !

Inkl. super spændende udflugter:

Dag 1 – 7: Eksklusiv 5-stjernet studierejse

• Nicosia: den sidste delte hovedstad i Europa med osmannisk karavanserei (entré inkluderet).

• Skt. Andreas klosteret (entré inkluderet): er viet til apostel Andreas og et af øens mest betydningsfulde pilgrimssteder.

• Golden Beach: på den vel nok flotteste strand på Cypern kan med lidt held se den kendte havskildpadde ”Caretta Caretta“.

Inkluderet i prisen: (Priseksempel ved separat booking af ydelserne hos andre serviceudbydere)2

Flyrejse tur/retur til Ercan med 3200,– DKK 2 velrenommeret flyselskab 4 inkl. transport lufthavn – hotel – lufthavn

7-dage en af danskernes mest 6090,– DKK 2 populære studierejser til Cypern

- 7 overnatninger i dobbeltværelse på udvalgte

Bellapais klosteret

Inkluderet Nicosia Inkluderet

• Agios Afksentios kirken (entré inkluderet): kirken er blevet sat stand i forbindelse med et EU-kulturprojekt.

• Den antikke by Salamis (entré inkluderet): tidligere romersk by. Udgravningssted med bl.a. ruinerne af gymnasium og thermerne.

• Skt. Barnabas klosteret (entré inkluderet): apostel, martyr og cypriotisk nationalhelgen.

• Kunsthåndværk i moderne tæppegaleri.

• Famagusta: malerisk havneby.

• Skt. Nikolaus-katedralen (entré inkluderet): anses for at være et af de ypperligste eksempler på gotisk arkitektur på Cypern. I dag kendt som Lala Mustafa Pasha-moskeen.

Inkluderet Den antikke by Salamis Inkluderet

Famagusta

• Miniaturepark (entré inkluderet): de 15 vigtigste attraktioner på Cypern i miniformat.

• Bellapais klosteret (entré inkluderet): mesterværk inden for gotisk byggekunst opført af korsridderne. I det 13. århundrede blev der her formodentlig opbevaret et fragment af Kristi kors. Fantastisk beliggenhed i Pentadaktylos-bjergene.

• Håndværkstradition på et smykke- og læderværksted.

• Kyrenia: betagende by med gammel havn, imponerende fæstningsanlæg (entré inkluderet) og historisk skibsvrag, som i dag er et interessant museum (entré inkluderet).

Dag 8 – 15: Ekstra ferie på det eksklusive 5-stjernet luksushotel direkte ved stranden

4- og 5-stjernede hoteller (national standard)

- 7× stor morgenbuffet

- Rundrejse i vores moderne rejsebus med klimaanlæg med kvalificeret dansk- eller engelsktalende studierejseledere (alt efter tilgængelighed)

- Spændende udflugtsprogram + entréer (iht. programmet)

EKSTRA LUKSUS TIL DIG: 3000,– DKK 2

8-dages afslapning på 5-stjernet luksushotel direkte ved stranden

- 7 overnatninger i dobbeltværelse på det eksklusive 5-stjernet luksushotel (national standard)

- Kvalificeret engelsktalende rejseledere

- Fri benyttelse af hotellets faciliteter: flot udendørs pool, opvarmet indendørs pool, egen strand og super wellnessområde, bl.a. med sauna

Lægevagt døgnet rundt

Samlet pris pr. person 12290,– DKK 2

Du kan spare –10000,– DKK 2

Fordelspris pr. person fra kun 2290,– DKK1

Tilkøbspakker til særpris:3

Inkluderet

Billederne er eksempler +8 dages afslapning på 5-stjernet luksushotel + 8

Alt inkluderet! Fordelspris for IDÉNYTS læsere fra kun

De følgende dage kan du slappe af på dit moderne 5-stjernet luksushotel direkte ved stranden. De komfortable værelser har luksuriøst og moderne udstyr. Slap af i hotellets flotte wellnessområde, bl.a. med sauna.

2290,–

DKK 1 pr. person i stedet for 12290,–DKK 2

Nydelsespakke: Pakken indeholder stor aftenbuffet med internationale specialiteter hver dag på den 7 dage lange studierejse: kun 1100,– DKK pr. person i stedet for 1300,– DKK2 Tillæg for enkeltværelse: 2290,– DKK pr. person (alt efter disponibiliteten).

Rabat pr. person -10000,– DKK2

Visumfri indrejse til Nordcypern for danske statsborgere, hvis opholdet varer maks. 90 dage. Ved indrejsen kræves fremvisning af pas, der på tidspunktet for indrejsen skal være gyldigt i mindst 6 måneder. Det anbefales, at borgere fra andre lande indhenter oplysninger om de gældende indrejsebestemmelser på den tyrkiske ambassade i København. Yderligere informationer på: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/. Det anbefales statsborgere fra andre lande at kontakte deres ambassade vedrørende gældende indrejsebestemmelser. Du er selv ansvarlig for at ansøge om et eventuelt påkrævet visum samt at medføre det. 1 Prisen gælder den 24.11.2023 fra Billund. I forbindelse med andre afrejsedatoer påregnes sæsontillæg som angivet i tabellen. Priserne gælder for indkvartering på dobbeltværelse. Ved modtagelse af den skriftlige booking-bekræftelse forfalder 20% af rejseprisen til betaling. Det resterende beløb betales senest 35 dage før afrejsen. Rejsen gælder kun for modtageren og ledsagere over 18 år. For rejsen gælder TSS‘ rejsevilkår, der kan rekvireres hos vores rejsehotline.

Se også på www.tss-travel.dk. Planlagt gruppestørrelse ca. 35 personer. Ikke egnet til personer med begrænset mobilitet. Billederne i brochuren er medtaget som eksempler. Foræringen gælder kun, hvis studierejsen bookes via ovennævnte fordelskode. Bemærk venligst, at såfremt antallet af tilmeldte til pakkerejsen 20 dage før påbegyndelsen af pakkerejsen er mindre end 15, vil pakkerejsen blive aflyst.

2 Priseksemplet baserer på prisen for en rejse i perioden 24.11.2023 – 08.12.2023 og er udregnet den 17.01.2023 på baggrund af generelt tilgængelige oplysninger på følgende hjemmesider: Flyrejse tur/retur Billund – Ercan på www.opodo.com (billigste, annullerbare tilgængelige flyrejse inkl. bagage), transfer lufthavn-hotel-lufthavn på www.suntransfers.com, udflugtsprogram på www.viator.com, www.tripadvisor.dk og www.nbktouristic.com, 14 overnatninger inkl.

Rejsearrangør: TSS Danmark, Filial af TSS Travel Service Scandinavia AS, Norge, Hørkær 12, 2730

7× morgenmad på www.booking.com (3 overnatninger på Liminaki Beach Hotel, 4 overnatninger på The Olive Tree Hotel, 7 overnatninger på Tsokkos Protaras Beach Hotel). De nævnte hoteller er eksempler. Rejsen indeholder ikke nødvendigvis disse hoteller. Prisen for nydelsespakken relaterer sig til vores samarbejdspartners normale pris.

3 Ikke indeholdt i pakkeprisen.

4 f.eks. Freebird Airlines (kendt charterflyselskab), eller Turkish Airlines (bedste europæiske flyselskab 2011-2016 iht. Sky Trax World Airline Award) med omstigning i Antalya eller Istanbul

Den kombination af rejseydelser, som

såfremt transport er en del af pakkerejsen, sikring af din hjemtransport ved konkurs. TSS er medlem af Rejsegarantifonden i Danmark. Medlemsnummer: 2505.

Dag 8 – 15: Afslapning på 5-stjernet luksushotel direkte ved stranden ! EKSTRA LUKSUS TIL DIG! Dag 1 – 7: 5-stjernet studierejse til Cypern Gammel højkultur, hellige apostle og verdensberømte korsriddere!
Cypern
DKK 2 DKK 2 fra pr. pers. DKK 1
kun 2290,–12290,
DKK DKK DKK DKK
vi har tilbudt jer, er en pakkerejse i henhold til direktiv (EU) 2015/2302. Derfor kan I gøre alle EU-rettigheder gældende, der gælder for pakkerejser. TSS Travel Service Scandinavia AS har det fulde ansvar for den korrekte afvikling af hele pakkerejsen. Desuden har TSS Travel Service Scandinavia AS den lovpligtige sikring for tilbagebetaling
dine indbetalinger og,
af
Rejsetip
Herlev, CVR-nr. 32298656, Brønnøysundregistrene 999331939 Din fordelskode! Ring gratis nu for at sikre dig din ønskedato: Mandag til fredag kl. 9.00 – 18.00 Lufthavne Billund København Lufthavnstillæg pr. pers. 0,– DKK 500,– DKK Afrejsedage fre fre Rejsetidspunkter Juni 2023 (02.06.) Okt. 2023 (06. – 13.10.) Okt. 2023 (20. – 27.10.) Nov. 2023 (03. – 10.11.) Nov. 2023 (17. – 24.11.) Sæsontillæg pr. pers. + 500,– DKK + 1800,– DKK + 1200,– DKK + 800,– DKK + 0,– DKK ID96374 80 70 16 30

Kålsommerfugl

Der er to forskellige slags kålsommerfugle. Den store lægger sine æg i hobe, og æggene udvikles til gulgrønne sommerfuglelarver med sorte pletter. Den lille kålsommerfugl lægger sine æg enkeltvis, og larverne er lysegrønne. Du kan vælge at dyrke kål under net, men sørg for, at bladene ikke berører nettet, ellers vil sommerfuglene bare lægge deres æg gennem nettet.

Jeg foretrækker at holde øje med mine kålplanter, ødelægge æggene mellem fingrene og fjerne larverne, når jeg ser dem. Det ser ud til at virke, for kålsommerfuglene forårsager mindre og mindre skade år for år.

Mus og mosegrise

Disse små sultne pattedyr kan forårsage stor skade ved at småspise af dine udplantningsplanter – især når de vokser under dække – og æde nysåede ærter og bønner. De har virkelig talent for at finde frøene, uanset om de er sået i såbakker eller i højbede.

Når jeg sår ærter og bønner i celler, sætter jeg såbakkerne på den øverste hylde i mit drivhus for at gøre adgangen så vanskelig som muligt for disse små, kloge væsener. I særligt problematiske år har de gnavet skuddene af småplanterne og endda skadet potter og dug. Hvis du oplever, at mus og mosegrise er ved at blive et problem, der ikke kan styres, er løsningen at bruge fælder med lokkemad. Mine mus og mosegrise er særligt glade for Nutella og peanutbutter.

Dræbersnegle og

andre skadelige snegle

Efter min mening bliver der brugt alt for meget krudt på at jagte dræbersnegle og for lidt på at forhindre dem og andre skadelige snegle i at få adgang til vores afgrø-

der. Hvis du bruger de følgende råd, vil du hurtigt se en nedgang i antallet af uønskede snegle i din køkkenhave.

1. Gemmesteder: Dræbersnegle – og andre snegle – har foretrukne gemmesteder: i langt græs og under krukker, træ og sten. Så en mulighed er jo at mindske antallet af gemmesteder. Klip græsset rundt om bedene så kort som muligt, sørg for at samle træstykker og sten op, og hold gangene i køkkenhaven rene.

2. Lav barrierer: Det kan hjælpe at lave en barriere, som dræbersneglene har svært ved at passere. Uld er et fantastisk naturprodukt og fungerer glimrende som barriere, når det bruges som jorddække omkring planterne – de slimede væsener kan ikke lide strukturen. Så udnyt det, hvis du har adgang til uld, eksempelvis fra nyklippede får. Stikkende smågrene kan også bruges som barriere. Læg smågrene fra planter

som tornblad og brombær på jorden til afskrækkelse. Det holder ikke alle dræbersnegle væk, men det hjælper til at reducere skaden, og så er det gratis.

3. Udplantningstidspunkt: Når det overhovedet kan lade sig gøre, forspirer jeg i såbakker og lader planterne gro til en passende størrelse, før jeg planter dem ud. En større plante overlever langt bedre et angreb fra en dræbersnegl end en lille plante. Dræbersnegle synes også at foretrække de små planter. •

Teksten er et uddrag af bogen ‘Grøntsagsbogen – dyrk, høst, nyd’ af Huw Richards, udgivet på forlaget Koustrup & Co.

14 / idenyt 2023
Køkkenhaven

UDESTUER · VINTERHAVER · TILBYGNINGER · CARPORTE · TERMOTAGE · FOLDEDØRE · HOVEDDØRE

HOS LITO BYG FÅR DU ALTID:

En skræddersyet løsning til netop dit hus Egen projekterende tegnestue

Byggerådgivning/styring fra start til færdigt projekt Fast pris for projektet, inden påbegyndelse

Banebrydende kvalitet siden 1973

KOM TIL ÅBENT HUS I VORES SHOWROOM

Søndag den 14. maj kl. 12-15

Bliv inspireret, mærk kvaliteten og hør, hvordan du kan komme i gang med dit projekt

Uovertruffen kvalitet i 50 år – Det er let med LITO BYG

Nyd din pool hele året med en pool varmepumpe

Prisstærk pool varmepumpe fra Aquark med perfekt ydeevne — yderst lydsvag og høj kvalitet

Perfekt ydeevne

+ Udviklet til at køre under de hårdeste forhold med en varmedrift ned til -15°C

+ Virkningsgrad COP 7,0-16,0 (ved luft 27°C, vand 27°C og fugtighed 80%)

+ SPA mulighed - varmepumpen kan varme op til 40°C

Yderst lydsvag

+ InverPad Turbofan gør pool varmepumpen yderst lydsvag - 38,4 dB(A)

Høj kvalitet

+ Mitsubishi Electric kompressor

+ Vandveksleren af titanium gør at varmepumpen tåler

både klor og saltholdig vand

+ Klassisk og elegant design med alluminiumskabinet med runde hjørner

Prisstærk

+ Du får meget for pengene i forhold til den høje kvalitet. Kontakt en af vores forhandlere for nærmere rådgivning og et uforpligtende tilbud.

Tlf. 57 61 30 00 · www.litobyg.dk Frejasvej 35 · 4100 Ringsted

Kinnan – De bedste varmepumper på markedet. Find din lokale forhandler på kinnan.dk
A Find forhandler

HVORFOR BAMBUS!

● Meget holdbar

● Co2 neutral

● Eksklusivt look

● Varmt og naturligt look

● Termisk behandlet, højdimensionel stabilitet

● Ingen naturlig twist, ingen knuder

● Meget god UV- og farvefasthed

● Bliver ikke så hurtigt gråt som almindeligt træ

KNUDSEN TERRASSESYSTEM

Scan koden og se terrassefilmen

FLEKSIBLE OPKLODSNINGSHØJDER UDLIGNER NEMT NIVEAUFORSKELLE I UNDERLAGET

- det sikre valg
TERRASSESYSTEMET KAN OGSÅ BRUGES PÅ SÅRBARE UNDERLAG SÅSOM TAGPAP 192-252 mm 27-40 mm 52-112 mm 87-147 mm 122-182 mm 157-217 mm 227-287 mm
KOM OG SE VORES SHOWROOM Hørmarken 7 · Farum eller Byggecentrum i Middelfart

Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen

Skal du lave ny terrasse? Så er der kommet en ny holdbar og prisfornuftig spiller på markedet: bambus. Se her, om det er det rigtige materiale til netop dit projekt.

Hvis du drømmer om en ny, lækker træterrasse, har du sikkert tænkt over, om budgettet passer bedst til fyr, lærk eller en af de mere eksklusive tropiske træsorter. Men har du overvejet bambus – den nye dreng i terrasse-klassen? Den kinesiske græsart kan forarbejdes til både planker og stolper, der nu også fås i FSC-godkendte udgaver. Bliv klogere på det nye terrassemateriale her.

Udseende

En terrasse i bambusplanker har en jævn overflade, der er ensartet i farven og helt uden knaster. Det skyldes produktionsprocessen, hvor bambusfibrene ved hjælp af varme og tryk sættes

sammen til større brædder. Brædderne fås i flere farver som mørkebrun eller grå, og med en årlig omgang træolie kan du sikre dig, at din terrasse holder farven. Hvis du vælger ikke at oliere bambussen, bliver terrassen mere grålig på samme måde som fx lærketræ, men det vil gå ud over materialets levetid. Bambussen indeholder nemlig ikke som nogle eksotiske træsorter naturlige olier, der beskytter materialet mod udtørring, råd og svamp, så din terrasse vil kræve nogen vedligeholdelse hvert år.

Vælger du bambusplanker, får du en terrasse, der i nogen grad har en overflade, som minder om et gulv inden døre. Så hvis du drømmer om en rustik terrasse

med masser af spil og farvevariation, er bambus ikke det rette materiale for dig.

Kvalitet

Netop fordi bambusplankerne er samlet af fibre fra bambusplanten, bliver overfladen væsentligt hårdere end europæiske træsorter som lærk eller fyr, der traditionelt hører til danskernes foretrukne træsorter til træterrasser.

Overfladens hårdhed kan sammenlignes med tropiske træsorter som ipé eller jatoba. Det giver bambusplankerne en ekstra god holdbarhed. Men som med et hvilket som helst andet materiale er der altid risiko for skrammer og ridser, uanset hvor hård overfladen er.

idenyt 2023 / 17
Materialer
& Wibroe
Tekst Jenny Hallquist Foto Holse

Bambussen har den ekstra fordel, at tætheden er 1.200 kg pr. m3. Til sammenligning har ipé en tæthed på 1.000 kg pr. m3, mens egetræs tæthed ligger omkring 650 kg pr. m3

Det betyder, at hvert bambusbræt har stor tyngde, og det giver en eksklusiv fornemmelse at gå på en terrasse, der føles helt stabil og ikke giver efter.

I Danmark har vi i nogle år brugt bambus til gulve, møbler og tekstiler, men som udendørsmateriale er bambus forholdsvis nyt, og erfaringerne på lang sigt er derfor begrænsede. Producenterne af bambusplanker til udendørs brug hævder, at plankerne vil have en holdbarhed på op til 30 år, også i det danske vejr, hvis du oliebehandler terrassen årligt og sørger for almindeligt vedligehold. Da bambussen opvarmes til omkring 200 grader i fremstillingsprocessen, skulle plankerne være beskyttet mod svamp og råd, men hold øje med, om terrassen har brug for lidt ekstra kærlighed, fx omkring nedløbsrør, eller hvor der står krukker med planter.

Pris

En anden fordel ved bambus er prisen, som ligger i mellemlejet for terrassematerialer. Lægger du terrasse i en af de eksklusive tropiske træsorter, kan det blive en dyr omgang med priser fra omkring 700 kr. helt op til det tredobbelte pr. m2. Til gengæld kan du finde bambusplanker fra omkring 550 kr. pr. m2 – eller nogenlunde samme prisniveau som de kompositbrædder, der

har været populære i en del år, men som i vind og vejr hurtigt kan blive slidte, ødelagte og triste at se på.

Bambus kan dog ikke konkurrere med prisen på lærketræ eller trykimprægnerede fyrrebrædder, så bambus er til dig, der gerne vil investere lidt ekstra for at få en virkelig lækker terrasse. Du vil til gengæld opleve, at der er mindre spild, når du lægger en bambusterrasse, fordi plankerne er så ensartede både i overflade, udseende og form. Skal du have håndværkere til at lægge terrassen, burde du også kunne spare penge, fordi monteringen er enklere og hurtigere.

Arbejdsmetode

Den hårde bambus kræver, at du bruger værktøj, der kan klare opgaven. For at skære plankerne helt skarpt til skal du bruge en kap­/geringssav og en savklinge med 48 tænder. De afskårne ender skal behandles med et særligt voksmiddel, der forhindrer udtørring.

Bambusplankerne er formstabile og arbejder ikke nær så meget som brædder af træ, og derfor kan de samles med not og fer ligesom gulvbrædder, så ende­

samlingerne bliver stort set usynlige.

Med særlige monteringsklips, der skrues fast i underlaget, lægger du nemt bambusplankerne med helt jævne mellemrum uden at skulle bekymre dig om afstandsklodser. Du kan også vælge at skrue brædderne fast i de underliggende strøer – men husk på, at brædderne er meget hårde, så det er nødvendigt at forbore, før du kan få skruerne i.

De fleste bambusplanker til udendørs brug bliver solgt forolierede. Men når du har lagt terrassen færdig, bør du alligevel afslutte arbejdet med at efterbehandle plankerne med en almindelig træolie for at sikre dig, at din nye terrasse holder bedst muligt.

Bæredygtighed

Bambus har i en del år været fremhævet som et bæredygtigt materiale, fordi det i modsætning til træ vokser ekstremt hurtigt og kan høstes få år efter plantning. Det er altså en vedvarende ressource, der heller ikke kræver så store arealer til dyrkning kilo for kilo.

Kritikken har gået på, at der ikke har været nogen mærkningsordning for bambus, og at du som forbruger ikke har haft nogen chance for at vide, hvordan bambussen er dyrket og høstet.

Men inden for de seneste år er bambus med det kendte FSC ­mærke kommet på markedet, så du ved, at det er produceret og høstet på en miljømæssigt forsvarlig måde under ordnede arbejdsforhold og med en ordentlig betaling til arbejderne. Husk at kigge efter mærket, for det er langtfra al bambus, der sælges i Danmark, der er FSC ­mærket. Du skal samtidig regne med, at den mærkede bambus er lidt dyrere.

Tænk også på transporten fra Kina, som koster i CO2­regnskabet, og vedligehold din terrasse, så materialet holder så længe som muligt. •

Sådan fremstilles bambusbrædder

Bambus er ikke en træsort, men en kæmpegræs. Den kan høstes efter femsyv år, og planten vokser modsat træer videre, så man kan høste den igen. Bambusrørene er hule, så de skal skæres i strimler, som dampbehandles og gennemgår en meget præcis tørringsproces. Fibrene behandles herefter med en lim, og med opvarmning til omkring 200 grader og under stort tryk formes de til planker. Efter samling oliebehandles de, og så er de klar til eksport.

18 / idenyt 2023
Materialer

QUBE STÅLTAG

Pris pr. plade: 120,00*

Pris pr. m2: 297,60

BROLÆGNING UDFØRES

Beregn selv prisen på dit tag Beregn selv pris, mængde, bestil tilbud og dan dig et visuelt overblik af dit nye eller renoverde hjem. metrotile.dk/tagberegner

GRÅ HERREGÅRDSSTEN 50m2 kun 18.000,-

Inkl. levering af sten, 5 cm afretningsgrus samt brolægning og arbejdsløn. Prisen er inkl. moms. Ekskl. udgravning og optagning af gamle fliser.

Vi udfører også andre former for brolægning · fliselægning stengærde · trapper m.v. Ring for uforpligtende tilbud.

RoofTG Nordic A /S · Løvevej 14 • DK-7700 Thisted · Tel. +45 70 20 99 01 · info@rooftg.dk · www.metrotile.dk den lette tagløsning Alle priser er inkl. moms og er gældende frem til 1. 6 .2023 Byggetraditioner og arkitektur i fokus
design og udtryk af stål 40 års garanti Kan monteres oven på dit gamle tag Orkan testet A C D B F E
Minimalistisk
Ring og bestil nu på tlf. 70 20 99 01
by Metrotile®
BESØG OS PÅ: WWW.G-BRO.DK
ApS

2490

Solcellelampe

Af glas og rustfrit stål.

3990

Tryksprøjte, 1,5 l Håndsprøjte med gradinddelt flaske og justerbart mundstykke af messing.

6990

Ukrudtsdug

50 g/m2

Hindrer fordampning, knuser ukrudt og beskytter rødderne mod udtørring. God til bed, stensætning og havefliser. 14-2406

2990

Havesæt, 4 dele Af metal med plasthåndtag. 14-2564

139,-

Plantekasse

Perfekt til at fremdrive planter, dyrke grøntsager eller skabe en oase af blomster. Bestem selv højden ved at stable kasserne oven på hinanden. Mål: 120 x 80 cm. 14-2644

BILTEMA ER MEGET MERE END BARE BIL!

PRAKTISK KULGRILL

Til de små hjælpere i haven!

279,Grill i taske Med støtteben. Grillareal: 33 x 20,5 cm. 50-098

149,-

Havesæt til børn Spade, løvrive og rive af stål og træ samt kost af plast og træ.

14-2634

Fra

149,Solsejl Trekantet solskærm i UV-bestandigt og vandtæt polyesterstof. 3,6 m 14-119 5 m 14-120

3499,-

Robotplæneklipper

Klipper op til 300 m2 og klarer hældninger op til 30 %. Inkl. display med knapper og nem programmering. 18-237

Frit valg

6990

Fiberdug, 15 m2

Beskytter mod insekter, fugle og småvildt. Holder jordtemperaturen stabil.

Smal 1,5 m 45-540 Bred 3 m 45-541

Til udendørs brug!

139,-

Træolie, 3 l Beskytter mod vandindtrængning og udtørring. 36-788

BÅD BILTEMA.DK – 70 80 77 70 MAN-FRE 8-20 LØR-SØN & HELLIGDAGE 9-18 AALBORG: STENBUKKEN 21 ESBJERG: KJERSING RINGVEJ 30 FREDERICIA: VEJLEVEJ 100 GLOSTRUP: HERMODS ALLÉ 8 HERNING: ÅVÆNGET 19 HJØRRING: FREDERIKSHAVNSVEJ 260 HOLBÆK: FREJASVEJ 2 HORSENS: HØEGH GULDBERGS GADE 15E KALUNDBORG: STEJLHØJ 33 NÆSTVED: VESTERGÅRDSVEJ 28 ODENSE: RISINGSVEJ 61 Køb online og få varerne leveret i ellerbagagerummet afhent i varehuset! RANDERS: NEPTUNVEJ 22 ROSKILDE: INDUSTRIVEJ 64 RØDEKRO: KOMETVEJ 6 SLAGELSE: JAPANVEJ 18 THISTED: UGLEVEJ 6 Vi tager forbehold for evt. prisændringer og udsolgte varer. 40-pak! 60 ÅR MED LAVE PRISER! Hold dig opdateret på biltema.dk og sociale medier.
lys til haven!
14-2758 Hyggeligt
45-578 LAV VÆGT OG NEM AT BRUGE
Godt køb. Biltema RM300 er testens billigste klipper, og den er fin til dig, der bare vil have græsplænen slået. Gør Det Selv Norge #6/2022 Testet!

Tips & hacks

Tag kampen med taperullen op

Rustne søm er guld for haven

Selv rustne søm kan stadig gøre nytte – og især i din have. Læg blot de rustne søm i en flaske med vand, og lad det stå i et par dage. Når vandet har fået en brunlig farve, skal du vande de planter, der mangler næring, med blandingen. Rustvandet afgiver jern, som giver god næring til nødlidende planter. Du kan også lave bittesmå huller i flasken og grave den ned i blomsterbedet. Så kan de rustne søm afgive nærende jern til planterne i lang tid fremover.

Husk beskyttelse

Har du nogensinde stået ved døren til dit skur og med frustration stirret på en rusten hængelås, der blot skulle holde dine ejendele indespærret, men nu også holder dig ude? Så fat mod – du behøver ikke overgive låsen til vejrgudernes skæbne i fremtiden. Hvis du beskytter den med en overskåret plastikflaske, sikrer du den mod vind, regn og sne og risikerer ikke at blive lukket ude igen.

Mindre madspild

Din pasta-ske kan mere end blot at øse, røre og servere. Vidste du fx, at hullet i midten af skeen kan bruges til opmåling af portioner? Hullet er således lige netop så stort, at det opmåler den rette mængde spaghetti til én person. Det kan kun være gode nyheder for dig, der tit kommer til at koge enten for meget eller for lidt spaghetti i forhold til antallet af spisende.

Det er et af hverdagens mindste problemer, men har alligevel en tendens til at stjæle uforholdsmæssigt meget af din tid: den ofte ulige kamp, hvor du først forsøger at finde enden på tapen og dernæst prøver at vriste den fri. Næste gang du forbander dine kortklippede (eller nedbidte) negles uformåenhed, så ihukom dette råd: Fastgør en clips fra en gammel brødpose for enden af taperullen, og i hvert fald ét af dine problemer vil forsvinde.

Tæt barbering til tøjet

Du behøver ikke at bruge penge på en fnugfjerner for at komme af med fnuller og små stykker snavs fra tøj og stof. En engangsskraber eller endda en trimmer, som de fleste jo allerede har i husstanden, klarer også fint opgaven. Læg blot sweateren på et plant underlag – fx et strygebræt – og så kan du hurtigt gøre dine klæder pæne igen.

idenyt 2023 / 21
Tekst Jeppe Nybye, lifehack-redaktør Foto Getty Images

Er du klar til forårsrengøringen?

GØR LIGE SÅ RENT UDE SOM INDE

Med Borup Hus Vask giver du de udendørs overflader nyt liv. Det velduftende og effektive rengøringsmiddel opløser snavs og smuds hurtigt, så både facade og døre står flotte og skinnende. Fortyndes med varmt vand i henhold til etikettens anvisninger. Vask derefter overfladen grundigt med en klud, svamp eller blød børste og skyl efter med rent vand.

GÆSTEKLAR TERRASSE

Hånden på hjertet: Ser træterrassen lidt træt ud? Så frisker du den op med Borup Terrasse Rens. Så bliver forårets og sommerens mest populære sted i haven igen rent og indbydende.

GØR HUS OG HAVE SKINNENDE RENT

Med Rodalon® Garden fjerner du belægninger, så tagplader, sokler, facader, hegn, havemøbler, solceller og alle andre, faste overflader virkelig kommer til deres ret. Fordeles med svamp, spray, vandkande, kost eller klud. Skrub, skyl, og glæd dig!

Find vores produkter i alle førende byggemarkeder m.fl.

Sig goddag til dine gæster

PRÆSENTABLE RENE FLISER

Væk med skidt og snavs, så dine fliser bliver som nye. Brug Borup Flise Rens til en grundig forårsrengøring, så du er klar til at byde dine gæster velkommen. Bagefter kan du imprægnere fliserne med Borup Sten & Flise Imprægnering.

EFFEKTIV BESKYTTELSE I OP TIL 5 ÅR

Hold vandet ude, og gør det lettere at holde udendørs overflader af cement, beton og teglsten flotte og rene. Borup Sten & Flise Imprægnering er en vandbaseret imprægneringsvæske, der beskytter i op til 5 år.

FLOT PLÆNE UDEN MOS

Er din græsplæne mest af alt blevet til en stor gang mos? Det er der heldigvis råd for. Med Trim® Xtra mod Mos kan du nemt fjerne alt mosset, samtidig med at du gøder plænen, så den vokser sig stærk. Resultatet er en lækker og indbydende græsplæne, når du inviterer til havefest eller udfordrer ungerne til en rask fodboldkamp.

Plantebeskyttelsesmidler og biocidholdige produkter skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

Hvis du har brug for flere gode råd, kan du like os på Facebook eller tilmelde dig nyhedsbrevet på borupkemi.dk

shc.dk Gør det selv - bedre www.borupkemi.dk

Verdens nemmeste sommerblomst

Kender du Cosmos bipinnatus, stolt kavaler? Og ved du, hvorfor den efter Claus Dalbys mening er helt genial? Læs med her, og få hans bedste tips til havens sommerstolthed.

Siden jeg for snart 30 år siden begyndte at interessere mig for have og blomster, har jeg elsket at dyrke planter fra frø –såkaldte sommerblomster. Dengang undrede jeg mig noget over betegnelsen, fordi blomster jo blomstrer om sommeren! Men begrebet dækker over enårige vækster, der vokser op, blomstrer, for så at visne hen og dø i efteråret.

Der er meget stor forskel på, hvor lang tid det tager for en sommerblomst at udvikle sig fra frø til udspring. For nogles vedkommende kan der gå op til fire måneder, og derfor bliver man nødt til at tyvstarte inden døre. Men der er heldigvis andre, for hvem det blot tager godt og vel et par måneder, inden de første blomster dukker op. Det gælder fx for

Den smørgule ‘Xanthos’ var nærmest en sensation, da den kom på markedet for tre-fire sæsoner siden.

stolt kavaler. Den kan sås direkte på voksestedet. Og gør du det i begyndelsen af maj, kan du glæde dig til at kunne plukke store blomsterbuketter i juli.

Et væld af sorter

I starten af min havekarriere var der ikke så mange sorter at vælge imellem. Men det er der i dag. En af de nyeste og mest populære er ‘Apricotta’. Den er så fin. Det samme kan siges om den smørgule ‘Xanthos’, som vakte stor opmærksomhed, da den kom på markedet for tre-fire sæsoner siden. Aldrig havde man set en stolt kavaler i den farve. En god, gammel rosapink sort hedder ‘Gloria’. Den er fast på mit program hvert år. En af tidens store trends er at dyrke blomster til buketter. I dag taler mange om skærehaven, og her er stolt kavaler selvskreven. Frøene sås i rækker og

idenyt 2023 / 23 Sommerblomster
‘Apricotta’ er en helt ny sort.
Tekst og
‘Gloria’ går du aldrig fejl af.
foto Claus Dalby

Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr!

Alle trailere er inkl. flad presenning og næsehjul

Indvendige kassemål 200 x 117 x 34 cm Totalvægt / Nyttelast 500 kg / 380 kg
BREDT LAD 503 DS1 LANG – UDEN BREMSE 713 S3 Indvendige kassemål 255 x 145 x 35 cm Totalvægt / Nyttelast 750 kg / 505 kg STORT LAD 756 A STÅL Indvendige kassemål 255 x 145 x 35 cm Totalvægt / Nyttelast 1.300 kg / 990 kg STORT LAD – M/BREMSE 1306 B STÅL
Indvendige kassemål 255 x 125 x 34 cm Totalvægt / Nyttelast 750 kg / 608 kg INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL Indvendige kassemål 195 x 105 x 32 cm Totalvægt / Nyttelast 500 kg / 390 kg EKSTRA STORT LAD 220 S1 MEST SOLGTE MODEL 205 S1 Indvendige kassemål 215 x 125 x 34 cm Totalvægt / Nyttelast 500 kg / 370 kg Indvendige kassemål 200 x 117 x 34 cm Totalvægt / Nyttelast 500 kg / 384 kg Der tages forbehold for fejl og ændringer. SE ALLE VORES TRAILERE på variant.dk NU KUN 7.195,NU KUN 5.195,NU KUN 6.195,NU KUN 7.195,NU KUN 8.795,NU KUN 11.895,NU KUN 17.495,UHØRT LAV PRIS! 511 S1 PLADEGITTER TIL DIN TRAILER 220 S1 3.175,713 S3 3.975,HØJDE 50 CM EKSTRA HØJE SIDER TIL DIN TRAILER 2.175,220 S1 2.475,713 S3 2.875,756 A / 1306 B 3.275,PLADEGITTER PRESENNING 205 S1 / 503 DS1 1.175,220 S1 1.275,713 S3 1.575,HØJE PRESENNINGER TIL LAVE PRISER 511 S1 2.375,205 S1 / 503 DS1 2.675,220 S1 2.975,HØJDE 70 CM

tyndes ud, så der er 15-20 cm mellem planterne. Hver enkelt plante kommer til at danne en hel lille busk, hvis du –når den bliver 20-25 cm høj – kniber topskuddet af. Så sker der nemlig det, at planten begynder at skyde fra midterstænglen i stedet for blot at løbe i vejret. Og det resulterer i mange flere blomster, som du blot kan klippe løs af.

Det er så viseligt indrettet, at jo flere blomster du høster, desto flere kommer der. Det handler ganske enkelt om, at du forhindrer planten i at sætte frø, og når du gør det, sætter den hele tiden nye knopper. En plante er nemlig ‘programmeret’ til at sikre artens overlevelse, netop ved frøsætning. Dette gælder ikke kun for stolt kavaler, men også for andre som-

merblomster og desuden for de i disse år populære knoldblomster dahliaer, også kendt under navnet georginer.

Stolt kavaler er en meget nøjsom plante, som slet ikke skal gødes. For hvis du giver den næring, bruger den kraften derfra på at udvikle det ellers smukke dild-lignende løv på bekostning af blomsterne, og det er jo ikke meningen.

Også i krukker er stolt kavaler genial. Du kan godt så direkte, men jeg sår i stedet i små bakker og prikler planterne over i såbakker med rum, og når de er vokset til dér, planter jeg dem over i krukkerne. Her står de så og blomstrer helt ind i det tidlige efterår sammen med dahliaerne/georginerne. Det er et partnerskab til fælles bedste. •

1. ‘Cupcakes’. Er den ikke smuk?

2. Der findes også dobbeltblomstrende stolt kavaler, fx denne pink skønhed med det indlysende navn ‘Pink Double’.

3 + 4. Stolt kavaler er også en genial krukkevækst. Du kan enten så direkte i krukkerne eller forspire i såbakker og lade planterne vokse til, før du senere på sæsonen flytter dem over i krukker.

idenyt 2023 / 25
1 3 2 4
Læs om åben have, og få haveinspiration på clausdalby.dk

Stor komposition med strålende ensemble

markilux designmarkiser made in Germany.

Åbn scenen for den nye markilux MX-4. Komponeret til afskærmning af store arealer, overbeviser den med avangardistisk udformning og en omløbende afskærmningsprofil. Produktdesign – æstetisk smukt og funktionelt. markilux.com

| markilux MX-4 | Mærke Design Nyhed
Mere info?

9 tips til en fremtidssikker bolig

Livet er fuldt af overraskelser, så skal du bygge nyt eller bygge om, bør du ikke kun tænke på dine nuværende behov. Få arkitekternes bedste tips til at gøre din bolig klar til fremtiden – og måske endda til fremtidige ejere.

Gør klar til barn nr. 3

Træhus med fleksibel planløsning, tegnet af arkitekt Tom

Lav lette konstruktioner

Tænk fleksibilitet ind i din bolig ved at lave skillevæggene af lette konstruktioner som eksempelvis en gipsvæg. På den måde kan du nemt rive en væg ned, hvis du får brug for et større værelse, når børnene bliver store og flytter hjemmefra, eller jeres behov bare ændres. Du kan med fordel installere dine elinstallationer i de andre vægge.

Giv mulighed for lejere, familie eller virksomhed

Saml børneværelserne i den ene side af huset og forældreafdelingen i den anden, og lav også særskilt badeværelse og indgang her. Når børnene engang flytter hjemmefra, kan forældrene flytte hen på deres værelser, mens den adskilte forældreafdeling let kan lejes ud, hvis man har brug for en ekstra indtægt eller simpelthen har for meget plads. Det kan også betyde, at et ældre familiemedlem kan flytte ind, eller at du kan lave egen virksomhed derhjemmefra.

Mange ombygninger går ud på at skaffe m 2 til et ekstra børneværelse til barn nr. 3. I 1960’ernes og 1970’ernes parcelhuse foregreb arkitekterne problemet ved at gøre stuen vinkelformet. Vinklen kan nemlig lukkes af og bruges som et ekstra værelse, hvis familien udvides. Et andet trick går ud på at placere børneværelserne ved siden af hinanden, så de altid kan ombygges fra to til tre. Et fælles legerum kan gøre op for de færre kvadratmeter og samtidig øge samværet børnene imellem. 2

1

idenyt 2023 / 27 Byg & forny
3
Mose Petersen. Arkitekt: Rasmus Skaarup. Tekst Marie Kiersgaard Espersen Foto Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser O.

og spar 30% på solcellerne

Stort flytteudsalg -30%

Vi flytter til nye og større lokaler, og skal have ryddet lageret. Derfor får du nu hele -30% rabat på solcellepanelerne. Spar typisk 10.000 - 25.000 kr!

Vores kunder siger det hele...

Vi udvider og

PETER MYGIND

”...et fantastisk samarbejde!”

FÅ ET GRATIS SOLCELLETJEK

Bestil et solcelletjek på vores hjemmeside i dag, og få et tilbud og beregning på hvad solceller kan gøre for din elregning og evt. elbil.

GÅ IND PÅ: VIVAENERGI.DK/TJEK

PRISEKSEMPLER:

Her er priseksempler på solcelleanlæg uden montage. Vi beregner dit optimale anlæg.

3kWp anlæg kr. 37.300,370Wp sorte designpaneler, ca. 2950 kWh om året.

30% + 5% gds rabat NU KR. 29.507,-

5,2kWp m/batteri kr. 101.450,370Wp sorte designpaneler, ca. 5150kWh om året

6.5kWh lithiumbatteri.

30% + 5% gds rabat NU KR. 85.999,-

7,1kWp m/batteri kr. 139.950,395Wp sorte designpaneler Ca. 7050kWh, God til elbil

7.5kWh Li-batteri (3-faser)

30% + 5% gds rabat

NU KR. 118.589,-

5% gør-det-selv rabat Priser gælder for ”gør-det-selv” anlæg til boliger med tagsystem til eternit, betontagsten eller stålplader.

KØB SOLCELLER NU!
Anelystparken 43B · 8381 Tilst · Tlf. 70 22 70 40 · Webshop: www.vivaenergi.dk Alle priser er inkl. moms og uden evt. montering. Vi leverer og monterer
i hele landet.
flytter til spritnye lokaler i løbet af foråret. Derfor sælger vi ud af solcellepaneler med stor rabat. Peter Mygind er godt tilfreds med sit solcelleanlæg fra Viva Energi. Forsyner sit 4. generationers hus & elbil med grøn og gratis energi.

Tilpas huset til ændrede familieformer

Øg fællesarealerne

De fleste boliger er indrettet til én familieform med mor, far og to børn. Men vil du øge målgruppen til din bolig og give andre mulighed for at flytte ind, så lav adskilte afdelinger med badeværelse, og placér de private rum omkring et stort fællesrum, så fire singler kan bo der sammen, eller to små familier kan dele pladsen. Tænk på din bolig som en handelsvare, og at det kan være smart, at boligen appellerer til flere end blot den traditionelle kernefamilie.

Vær ikke bange for trappen

5

Mange boligejere vil gerne blive boende i deres hus resten af deres liv. Og her er spørgsmålet, om en trappe er farlig, tit oppe at vende. Det behøver den dog ikke at være. De fleste kan godt komme op ad en trappe, og en aktiv bolig er også med til at holde dig frisk og rørig over et langt liv. Men indret med fordel et badeværelse med let adgang deroppe, så førstesalen potentielt kan lejes ud som en selvstændig bolig. Det kan også være smart, hvis du bliver skilt, eller boligen er for stor, når børnene flytter.

Tænk over materialerne

Byg et hus, der kan holde til, at man skiller motorcyklen på køkkengulvet eller tager et par planter med ind og planter om. Mange huse er bygget i mindre robuste materialer, hvor aktiviteter er forbudt af skræk for at lave buler i gulvet. Skift derfor parketgulvet i køkken-alrummet og fællesarealerne ud med keramiske fliser eller betonsten og nøjes med trægulv i de private rum, hvor du og familien sover. Fliserne er solide og kan holde til det meste i mange år – og det samme kan et hus, man kan bruge til aktiviteter.

Indret mindre personligt

4 6 7

Undgå at lave boligens rum, så de lige præcis passer til dig eller dine børn, for det mindsker sandsynligheden for, at de næste beboere kan bruge dem. Rum skal gerne kunne indrettes på flere måder og til forskellige behov. Tænk derfor over, at de både fungerer med en enmandsseng og en dobbeltseng eller som kontor.

8

Vi bruger mange m 2 på store, tomme værelser og gangarealer. Groft sagt ligger 2/3 af boligen derfor næsten stille det meste af tiden. Bygger du nyt, bør du derfor skrue op for fællesarealerne og ned for størrelsen på de private rum. I midten af huset kan det store rum placeres og deles op i mindre zoner, mens de små private rum kan ligge langs med, så gangarealer undgås. Den slags planløsning fungerer godt for de fleste og giver flere timer sammen.

Brug lys og rumhøjde

9 Leg med lys og rumhøjde i din bolig, og få dermed nogle bedre og mere anvendelige rum. Mangel på dagslys kan nemlig dræbe hjørner af en bolig, så de ikke bliver brugt. Især det store fællesrum er oplagt at gøre højloftet med ovenlys. Lyset vil fremhæve rummets zoner, og det høje loft vil øge rumligheden og give mulighed for flere aktiviteter – eksempelvis at holde en stor fest.

Klinker gør gulvet robust , og ovenlyset

øger rumligheden i køkken -alrummet, tegnet af arkitekt

Nanna Bering.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring. Læs mere på danskeboligarkitekter.dk.

idenyt 2023 / 29
Byg & forny
Arkitekt: Jesper Korf, N+P Arkitektur.

Få has på de tre værste ukrudtsplager

Her får du eksperternes bedste tips til, hvordan du bekæmper havens værste ukrudt: skvalderkål, padderok og snerle.

Der findes mange besværlige ukrudtsplanter, som giver haveejere grå hår og ømme rygmuskler, men tre arter er særligt irriterende at få ind ad havelågen, nemlig skvalderkål, agerpadderok og gærdesnerle.

Den mest berygtede: Skvalderkål Skvalderkål, Aegopodium podagraria, er nok den mest berømte og berygtede ukrudtsplante, og ikke uden grund. Den breder sig hurtigt med udløbere og kan på kort tid komme langt omkring.

Det er hårdt arbejde at luge skvalderkål væk, men det kan lade sig gøre, da rødderne ikke går specielt dybt ned i jorden. Brug havegreben til at løsne jorden og fingrene til at fiske hver en stump af de hvidlige rødder op af jorden.

En anden mulighed er at dække problemområdet med kraftig plastik eller ukrudtsdug i mindst en sæson, så planterne sultes ihjel, fordi de ikke får lys.

Under hække og i buskadser, hvor det er svært at få alle rødder med op, kan du forsøge at stresse planten ihjel ved at fjerne alle de overjordiske dele med få ugers mellemrum gennem flere år.

Ukrudt fra urtiden: Agerpadderok Agerpadderok, Equisetum arvense, har eksisteret i over 300 millioner år, og det vidner både om robusthed og en imponerende tilpasningsevne. Beundringsværdige egenskaber – men også netop dem, som gør planten yderst besværlig i haven. Agerpadderok har et vidt forgrenet rodnet, som går flere meter ned i jorden. Da rødderne samtidig er meget po-

røse og nemt knækker, er de næsten umulige at grave op. I stedet kan du dække området med plastik eller ukrudtsdug eller udsulte planten ved konstant at fjerne al overjordisk vækst. Med begge metoder kan det tage 3-4 år at komme planten til livs. Sprøjtemidler er ikke effektive mod padderok.

Smuk, men grusom: Gærdesnerle Gærdesnerle, Calystegia sepium, er ganske smuk med sine hvide, trompetformede blomster.

Planten er flerårig med lange slyngende stængler, som når højt til vejrs i buske og hække eller rundt i bedene. Rødderne går op til fem meter ned i jorden, og det er praktisk talt umuligt at luge planten væk.

Forsøg har vist, at det mest effektive er at sulte planten ihjel ved at blive ved med at fjerne de overjordiske dele, når stænglerne er mellem 40 og 60 cm lange. Behandlingen må gentages gang på gang gennem flere år, før planten dør. Agersnerle, Convolvulus arvensis, kan bekæmpes på samme måde. •

Den landsdækkende og almennyttige forening Haveselskabet udgiver magasinet Haven og tilbyder bl.a. rådgivning, gode medlemstilbud, havevandringer og workshops. Se mere, og bliv medlem på haveselskabet.dk

30 / idenyt 2023 Ukrudt Tekst Haveselskabet Foto Getty Images
Skvalderkål Agerpadderok Gærdesnerle

Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG

Anvender du Leopold’s Rullegræs, slipper du for problemer med såning, spiring, etablering og ukrudtsbekæmpelse.

RULLEGRÆS

Priser pr. m2 fra 18,00 - 40,50 kr. alt efter mængde.

HUSK Leopold’s Rullegræs opskærer, lægger og leverer Rullegræs året rundt såfremt det er fysisk muligt. Når der er temperaturer over 0 grader, er der rodudvikling i rullegræsset. Det er kun toppen af rullegræsset, der skal have mere en 10 grader for at gro.

● Fra 1 m2 og opefter

● Hent selv græsset - få det samme dag du bestiller

● Leveres inden for 1-2 dage

● Levering efter faste priser

Fra bar jord til smuk blomstereng på kort tid En staudemåtte er en ukrudtsdug med kompost som blomsterfrøene er sået på. Ukrudtsdugen forhindrer at græs og ukrudt kommer op i staudebedet. På kort tid giver det et rigtblomstrende og holdbart staudebed med et naturligt præg af blomstereng og de kommer igen år efter år. Ved levering har planterne et fuldt udviklet rodsystem, der giver de bedste forudsætninger for en vellykket etablering af staudebedet. Vælg mellem flere forskellige blomstersammensætninger. Se mere om priser og levering på www.leopolds-rullegraes.dk

Ring og hør nærmere på tlf. 56 87 00 95 www.leopolds-rullegraes.dk · info@leopolds-rullegraes.dk

ÅBNINGSTIDER: Mandag - fredag 8.00 - 16.00 (8.00 - 17.00 i sommerhalvåret · Lørdag 9.00 - 11.00 i perioden mellem påske og efterårsferie.

Den originale

ROBOTPLÆNEKLIPPERENS BEDSTE HJÆLPER

BATTERIDREVET GRÆSOG

KANTTRIMMER

PERFEKT TIL AT KOMME HELT TIL KANT www.gloria-have.dk

BATTERI POWER
BEST CUT FLEXIBLE 25 cm 5 4 3 cm 2,7 kg NY
Foto: Cruydt Hoeck

FRI F OR F O SSILE RÅVAR E R

Grill handler om ubekymret hygge og god mad. Derfor har vi gjort det nemt for dig at grille med omtanke. QuickGlow Professional er fremstillet af nøddeskaller og er et 100 % naturligt restprodukt med hurtig optænding og 4 timers brændetid*. Det betyder, at du helt slipper for fossile råvarer – uden at gå på kompromis med kvalitet og smag.

*Testet af uafhængigt analyseinstitut
QuickGlow finder du i Bauhaus, Nemlig.com, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Kvickly, Meny, Spar, Min Købmand, ABC Lavpris, Rema 1000, udvalgte XL-Byg, udvalgte Løvbjerg og udvalgte Bygma. KLIK OG SE OPSKRIFTER MED ÆGTE GRILLSMAG

GRILL GRØNT med masser af smag

Grillmad behøver ikke (kun) være ensbetydende med kød. Lad dig inspirere til at lægge mere grønt på grillen med disse tips og opskrifter fra forfatteren af kogebogen ‘Grill grønt’.

De fleste kan grille en bøf. Men vi bliver ofte udfordret, når det handler om grøntsager og vegetarmad på grill. Det behøver dog ikke at være svært at lave grønt på grillen. Man kan altid grille en aubergine, en courgette eller en rød peber. Men det kan være svært at finde på nye og sjove idéer, der kan udvide ens repertoire.

I min grønne grillverden prøver jeg at

tænke lidt ud af boksen og give grøntsagerne den samme kærlighed, som jeg ville gøre, hvis jeg grillede et stykke kød – eller gerne endnu mere.

Når jeg laver mad ved grillen, og specielt om sommeren, vil jeg helst lave alt på grillen. Det vil sige, at grillen skal kunne mange forskellige ting. Den skal være en grill, en ovn og en kogeplade. Med andre ord skal man mere tænke grillen som

en ‘madstation’ end som en grill. Selvfølgelig skal man kunne grille i traditionel forstand, men det er også ret godt at bru-

ge indirekte varme. På den måde kan man transformere sin grill til en ovn. Det er en funktion, jeg holder meget af. Man kan tilberede rodfrugter, bage brød, lave lækre fade med ovnbagte grøntsager og meget andet.

Det fungerer naturligvis bedst, hvis du har en grill med låg. Men selv uden låg kan du grille ‘indirekte’. Med eller uden låg er teknikken den samme: Du lægger simpelthen bare kullene i den ene side. På den måde kan du let styre, hvor meget varme du giver dine grøntsager.

Det er nemlig det, det hele drejer sig om: at tage kontrol over grillen og frigøre sin indre ‘grillmaster’.

Råvarerne i fokus

I mit grønne køkken er råvarerne i fokus. Jo bedre råvarerne er, jo mindre skal man gøre ved dem. Jeg bestemmer altid min menu ud fra, hvad der ser bedst ud, når jeg er ude at handle. Det er lidt en ‘italiensk husmor’-tilgang som at gå på markedet – og det virker.

Jeg laver altid mad baseret på, hvad der er i sæson. Grøntsagerne smager bare bedre, når de er i sæson og friskplukkede. Så køb ind med øjnene. Gå efter, hvad der ser friskt og lækkert ud, og lad dine råvarer diktere, hvad du skal lave, i stedet for den anden vej rundt.

Derfor er det også vigtigt at have et godt forhold til sin grønthandler. En god grønthandler vil altid gerne rådgive dig om, hvad du skal købe nu, og i forhold til hvad de får ind i de kommende uger. På den måde får du det bedste, der er på dagen, og du kan planlægge, i forhold til hvad du kan lave senere på ugen. Og grønthandlere er i øvrigt som regel også ret hyggelige at snakke med.

Endnu bedre er det at tage ud og besøge en af de dejlige økologiske gårde, vi har rundtomkring i landet, og købe grøntsagerne direkte. Det er en hyggelig dag for hele familien, og du ved, at du kommer hjem med kurven fuld af guld. •

idenyt 2023 / 33 Mad & drikke
Tekst
Foto Columbus Leth
Nikolaj Juel

Små fyldte pebere med ricotta, parmesan og masser af urter

10 små pebere, både røde og gule 400 g ricotta

En håndfuld bredbladet persille, finthakket

En håndfuld basilikum, finthakket

En håndfuld mynte, finthakket

Et fed hvidløg, revet på et fint rivejern

En håndfuld brødkrummer Olivenolie

En håndfuld revet parmesan

Veggieburgere

Alle elsker en god burger, og der er ikke noget, der smager bedre end én, der er lavet på grillen. Man får lidt røg og flammer, som giver ekstra smag. Der findes mange måder at lave veggieburgere på – her er et par af Nikolaj Juels favoritter.

Burgerbollerne kan du enten købe eller bage selv efter din egen opskrift. Fyldet griller du naturligvis!

Sådan gør du

1. Kom ricottaen i en skål med urter, hvidløg, brødkrummer, parmesan, salt og peber.

2. Skær med en urtekniv rundt om stilken på pebrene. Hiv stilken ud, og tag kernerne ud. Fyld hver peber med ricottablandingen.

3. Dryp lidt olivenolie over pebrene, og drys med ekstra parmesan.

Kom pebrene i et ovnfast fad, og placér dem på grillen over indirekte varme. Kom låg på grillen, og bag pebrene 30 minutter, eller til de er bløde.

Tekst og opskrifter er fra bogen ‘Grill grønt’ af Nikolaj Juel, udgivet på Gyldendal. Du kan vinde bogen på idenyt.dk/ konkurrencer.

34 / idenyt 2023
Salt og peber 4. Vind!

Portobello-burger

4 store portobellosvampe

4 skiver gorgonzola eller anden blåskimmelost

En håndfuld cherrytomater, skåret i kvarte

En håndfuld rucola

Olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du

1. Fjern stilken på svampene, og krydr med salt og peber.

2. Placér svampene på grillen med skindsiden ned. Grill svampene, til hullet, hvor stilken var, er fyldt med væde.

3. Vend svampene, og kom en skive gorgonzola på hver svamp. Grill i to minutter, og tag dem så af grillen.

4. Servér burgerne med cherrytomater, rucola og et par dryp olivenolie.

Den mexicanske

1 løg, finthakket

2 fed hvidløg

1 dåse sorte bønner

Et bundt koriander

1 spsk. chipotlechili i adobosauce (fra dåse)

2 tsk. tørret oregano, gerne mexicansk

1 æg

2­3 spsk. mel Salt

Olivenolie

Sådan gør du

1. Kom løg, hvidløg, koriander, chipotle og oregano i en foodprocessor. Brug indstillingen pulse chop/pulse function, til du har en fin masse.

2. Kom bønnerne i foodprocessoren, og pulse chop igen, til du har en grov fars.

3. Krydr med salt, og rør et æg samt mel i farsen. Kom farsen på køl i minimum ti minutter.

4. Form farsen til fire lige store burgere, og kom dem på grillen. Servér burgeren med guacamole, rødløg, salatblade og en skive tomat.

Grillede ferskner i amaretto

En af Nikolaj Juels favoritsommerdesserter. Her skal du både grille fersknerne direkte og bagefter bage dem ved indirekte varme. Det kræver, at du har et låg på din grill.

8 modne ferskner

1 vaniljestang

2 spsk. sukker

120 ml amaretto

Creme fraiche eller vaniljeis

Sådan gør du 1. Halvér fersknerne, og tag forsigtigt stenene ud.

2. Skær vaniljestangen på langs, og skrab vaniljekornene ud. Stød vaniljekornene i en morter med sukkeret. Sæt til side.

3. Grill fersknerne, til de begynder at få grillmærker. Kom fersknerne i et ovnfast fad, og drys vaniljesukkeret ud over dem sammen med amarettoen.

Bag fersknerne i grillen i ca. ti min., eller til de er bløde og lækre. Servér med cremefraiche eller vaniljeis.

idenyt 2023 / 35
4.

Januar

• Beskær træer – specielt æble- og pæretræer –hvis de er blevet for store eller trænger til fornyelse.

• Beskær sommer- og efterårsblomstrende prydbuske, der er blevet for store eller for tætte. Fjern en tredjedel af de ældste grene helt ved basis.

• Beskær vinranker i drivhuset.

Februar

• Trim juleroser og påskeklokker ved at fjerne de gamle blade, der kan bære den smittende svampesygdom julerosesortplet.

• Hvis du plantede nye frugttræer i efteråret, er tiden nu inde til beskæring, såfremt træet ikke allerede er formet i planteskolen. Beskæring får træet til at forgrene sig og dermed danne en krone med tre til fem hovedgrene.

• Beskær sommerblomstrende buske som uægte jasmin, poppelrose og fuchsia.

• Beskær sensommerblomstrende klematis.

Marts

• Trim planter, der har været i vinterhi inden døre. Giv dem gradvist mere vand og gødning.

• Beskær æble- og pæretræerne.

April

• Stedsegrønne hække kan klippes, fx buksbom, laurbærkirsebær, taks og tuja.

• Klip visne hortensiablomster af lige under blomsterstanden.

• Klip lavendler ned til de nederste friske blade.

Beskæring i haven året rundt

blomster, så nye blomster kan vokse frem. Knib blomsten af ved den nærmeste knop, hvis der er dannet sådan en, og ellers ved det nærmeste blad.

• Riv vildskud af roserne.

• Beskær blåregn. Ved beskæringen afkortes skuddene, så de blot har 5-6 par knopper. Det fremmer dannelsen af de korte skud, hvor blomsterne dannes.

• Fjern frugtbuskenes tre ældste grene ved basis, såfremt du ikke gjorde dette efter høst.

• Knib toppen af tomatplanterne.

• Beskær kraftige sommerfuglebuske hårdt, så de kun er 20-30 cm over jorden, for at få dem til at vokse sig store og få mange blomster.

• Beskær roser og andre sarte, blomstrende vækster sidst på måneden.

• Knib toppen af forspirede ærteblomster, så de forgrener sig.

Maj

• Beskær forårsblomstrende buske efter afblomstring.

• Beskær stedsegrønne planter med frostskader.

Juni

• Høst, og beskær ribsbusken.

• Beskær, og formklip havens buksbom.

• Klip forårsblomstrende stauder ned.

• Knib visne blomster af løgvækster.

• Knib visne blomster af rododendron.

• Beskær buske, der allerede har blomstret denne sommer, som fx pibeved/ uægte jasmin, klokkebusk, syren og stjernetop.

• Knib første blomst i peber og chili.

• Knib tomatplantens sideskud.

Juli

• Beskær havens træer, der er såkaldte blødere; magnolie, valnød, morbær og alle former for kirsebærog blommetræer.

• Klip bunddækkeplanter ned, som fx storkenæb og lammeøre, efter at de er afblomstret, så de kan blomstre endnu en gang. Vand, og gød dem efterfølgende.

• Klip visne blomster af roser og stauder, så der dannes nye blomster.

• Klip krydderurter ned lige efter blomstring, så de kan danne nye blade.

• Beskær forårsblomstrende klematis

• Nip spidsen af sideskuddene på figenplanterne, når de har dannet omkring fem blade - på den måde bruger planten energien på at producere frugte.r

August

• Afpuds planterne for visne

• Trim lavendelbuske.

• Trim alle former for figurklippede buske og træer.

• Skær de visne blomster af sommerfuglebuske.

September

• Beskær kirsebær-, blomme- og valnøddetræer.

• Klip aspargesplanterne ned til grunden.

• Forlæng rosensæsonen ved at knibe de visne blomster. Klip derefter blomst og stængel af, så de næste knopper får plads til at udvikle sig. Det samme kan gøres med sensommerens stauder.

Oktober

• Hold fri fra beskæringen. November

• Beskær de trækroner, der trænger. En tommelfingerregel siger, at der skal kunne passere en fodbold gennem kronen.

December

• Er hækken blevet for åben, kan den klippes kraftigt ind for at få den til at skyde med masser af nye skud til foråret.

36 / idenyt 2023 Beskæring - klip ud og gem Tekst idenyt-redaktionen Foto Getty Images

Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur

Hos redskabsholder.dk finder du specialdesignet udstyr, der hjælper dig til at få overblik og mere plads i dit skur.

CYKELHOLDER

Fås både lodret og vandret efter behov

Fra 198 KR.

STIGEHOLDER Nem opbevaring af enten enkelt- eller dobbeltstige Fra 87 KR.

REDSKABSHOLDER

Få plads til alle dine haveredskaber.

Fra 131 KR.

Ring og hør mere TLF. 40 73 18 75 eller se alle produkterne på REDSKABSHOLDER.DK

2.499,-

SKIL 20V AKKU PLÆNEKLIPPER inkl. oplader og 2x4Ah batterier. 43 cm klippebredde og mulighed for både opsamling og bioklip.

EASYSTORAGE er et design som betyder at maskinen fylder mindst muligt under opbevaring, kan nemt klappes sammen og placeres på højkant op ad væg. SKIL 20V batterierne passer til alle SKIL 20v maskiner både havemaskiner, GDS maskiner samt XP og Kompakt maskinerne som er håndværkerens foretrukne. ”ET BATTERI til ALLE maskiner”.

Se produktet hos Harald Nyborg, varenr. 34104: www.harald-nyborg.dk/skil-akku-plaeneklipper-0140

MERE PÅ REDSKABSHOLDER.DK
SE
9/2022
TEST VINDER 9/2022 GODT KØB

NYE VINDUER & DØRE

Vinduespladsen tilbyder gratis opmåling og monterer med egne håndværkere

Så lidt koster det at få monteret nye vinduer og yderdøre i et parcelhus på 160 m2

✓ 10 vinduer

✓ 1 hoveddør

✓ 1 terrassedør

✓ 1 bryggersdør

Samlet pris med Vinduespladsens 3-lagsvinduer inkl. montage og indvendig afslutning

Fra 99.900 kr.

Læs om Vinduespladsens 3-lagsvinduer (som er på positivlisten) og se også udførlige detaljer på vinduespladsen.dk under “priser”

Få hjælp til hele din udskiftning af vinduer & døre eller trappe

TRAPPER PÅ MÅL

Vinduespladsens

3-lagsvinduer, der giver højeste tilskud

Få inspiration på trappeteamet.dk

Fra opmåling til montage. Alle slags standardtrapper, både indvendige og udvendige.

Designtrapper · Ædeltræstrapper · Børstet stål · Ståltrapper

Så lidt koster det at få monteret en kvalitetstrappe med gelænder

✓ Standard kvartsvingstrappe med 14 trin

✓ Udført i massivt bøge- eller birketræ

✓ Overfladebehandlet efter ønske

✓ Stavlimet for højeste formstabillitet

✓ Opmåling, levering og montering

Alle trapper laves efter mål

Tilbuddet er udregnet ud fra denne trappe

Fra 49.500 kr.

Prisen er excl fremstilling af trappehul samt gelænder omkring trappehullet.

INDVENDIGE DØRE

Vi tilbyder alle typer af indvendige døre efter specialmål.

Der er også mulighed for prisberegning og onlinebestilling.

Få inspiration på indvendigedore.dk

Se vores store billedgalleri og find de rigtige vinduer til dit hus på vinduespladsen.dk

6500 Vojens Østerskovvej 7 2740 Skovlunde Skovlunde Byvej 94 8230 Åbyhøj Klamsagervej 27-29 Ring og hør mere på tlf. 46 76 91 00 info@vinduespladsen.dk

Spørg arkitekterne

Brevkasse med svar fra Danske BoligArkitekters ekspert

Nyt liv til gammelt sommerhus

Spørgsmål:

Vi er en børnefamilie på fire, der har arvet et ældre træsommerhus fra 1960’erne. Huset står originalt med masser af træ indvendigt samt en lidt upraktisk planløsning med bl.a. små køjerum. Vi er dog ret vilde med stilen og vil gerne renovere med respekt for husets historie og originale detaljer. Hvordan får vi gjort sommerhuset brugbart i vinterhalvåret, og hvordan moderniserer vi uden at ødelægge ‘cigarkasse-stilen’?

Svar:

Jeg har stor respekt for jeres ønske om at bevare og forny med måde. Mange ældre sommerhuse bliver i disse år revet ned for at give plads til nye. Det er en ærgerlig tendens, fordi vi mister en vigtig del af den bygningskultur, som vores sommerhuse repræsenterer.

Derudover er det mere klimavenligt at optimere på et eksisterende hus, og potentialet i et ældre sommerhus er ofte større, end man lige forestiller sig.

Gør

huset lunt

De fleste sommerhuse fra 1960’erne er født med sparsom isolering. Det kan med tiden give problemer med både fugt og skimmelsvamp og gøre huset mindre anvendeligt i vinterhalvåret. Derfor er en energioptimering det mest fornuftige sted at begynde.

Det lyder måske kedeligt, men det vil gøre underværker for indeklimaet, eliminere den kedelige lugt af gammelt sommerhus samt gøre det til en lun og lækker oplevelse at opholde sig i huset – også på en mørk og kold vinterdag.

Gå all in på cigarkassen

70’er-sommerhuset står helt originalt. Eller gør det? Knasterne snyder øjet, for huset er faktisk både totalrenoveret og tilbygget med hjælp fra arkitekt Eva Kristine Brørup. Hun har moderniseret med stor respekt for husets originale materialer og detaljer. De mosgrønne skabe er en diskret og elegant måde at skabe sammenhæng mellem stuen og skovbevoksningen udenfor.

idenyt 2023 / 39
Fotos Danske BoligArkitekter

Spørg arkitekterne

Byg videre på cigarkassen

Sommerhuset her er et vellykket eksempel på en ombygning af et traditionelt sommerhus fra 1960’erne. Huset er ombygget med hjælp fra arkitekt Nanna Kley, der har skabt en smuk balance mellem nyt og gammelt med indbyggede møbler og praktiske opbevaringsløsninger i krydsfiner. Huset er selvfølgelig blevet efterisoleret og har fået nye lavenergivinduer og en varmepumpe.

Som tommelfingerregel er det efterisolering af taget, der giver den største effekt, så det er dér, I bør begynde. Dernæst bør I kigge på vinduerne. Vinduer med enkeltlagsruder har et stort varmetab og bør derfor udskiftes med nye. Men er selve vinduesrammerne og sprosserne ellers i god stand, kan I faktisk nøjes med kun at udskifte de gamle vinduesglas til lavenergiglas.

Facaden vil ofte kunne isoleres udefra, eksempelvis i forbindelse med udskiftning af træbeklædningen på huset.

Vær opmærksom på, at det altid kræver en individuel byggeteknisk gennemgang af netop jeres hus at vurdere, hvilke energiforbedringer der bedst betaler sig. En varmepumpe kan det dog altid

betale sig at investere i, da de er langt mere energieffektive end elradiatorer.

Modernisér med måde

Når I har sikret jer, at jeres hus er sundt og lunt, kan I tage fat på planløsning og indretning. Er køjerummene for små, kan de selvfølgelig lægges sammen til større og mere regulære sovekamre.

Men måske kan I nøjes med at etablere et enkelt forældresoveværelse og så holde fast i køjerummene til børnene. Et sommerhus skal jo netop gerne lægge op til en anden livsstil end den, vi kender fra vores hverdagshuse, nemlig mere samvær på færre kvadratmeter.

Køkkenet kan med fordel åbnes mod opholdsstuen, så der bliver en bedre

sammenhæng. Det er også vigtigt, at I får skabt en god forbindelse til jeres uderum. Husk, at man næsten aldrig kan få for mange terrassedøre i et sommerhus. Flere og større åbninger mod haven eller grunden vil løfte kvaliteten af alle rum, invitere de grønne omgivelser ind i huset og give ekstra dagslys i den måske lidt mørke ‘cigarkasse’.

Trods ønsket om at dyrke en særlig ferielivsstil er det værd at overveje at foretage en opgradering med moderne faciliteter, fx opvaskemaskine og robotplæneklipper. Så vil I få mere tid til hinanden og til at slappe af på terrassen.

Byg videre på stilen

Cigarkasse-stilen er bestemt ikke for alle. Men alle kan hente inspiration i det oprindelige og bygge videre på stilen, så huset stadig har et autentisk udtryk.

Hvis I har mod på at gå all in på det knastede fyrretræslook, skal I hverken introducere nye materialer eller alternative træsorter. Her vil en palet af blide og naturlige farver på inventar og enkelte vægge give det levende træværk det smukkeste modspil. Alternativt kan I gå skridtet videre og skrue lidt ned for cigarkasse-stilen ved at male flere flader i rummet og lade trækonstruktioner som fx spær stå ubehandlet.

40 / idenyt 2023
Pernille Hjorth Arkitekt MAA, sekretariatsleder, Danske BoligArkitekter

Få et sundt indeklima med H2Oblock fra Faxe Design. Den fjerner lugtgener i løbet af få uger og udtørrer kælderen permanent.

H2Oblock er et trådløst elektroosmose system, der installeres uden gravearbejde og indgreb i murværk. H2Oblock fjerner opstigende fugt, forhindrer dannelse af skimmelsvamp og beskytter ejendommen mod fugt. En H2Oblock er væsentlig billigere end omfangsdræn og andre kendte løsninger.

Pris fra

kr. 26.900.-

Inkl. moms og montage. Returret samt 10 års funktionsgaranti.

Decra forhandles gennem trælast & bygge markeder
mængde og lav en tagsimulering på decra.dk ORIGINAL PRODUCENT AF DECRA STÅLPLADER SIDEN 1957 * Alle priser er inkl. moms og er gældende frem til 1 6 202 3 RoofTG Nordic A/S Løvevej 14 · DK-7700 Thisted Tel. +45 70 20 99 01 info@decra.dk · decra.dk CLASSIC ÅRS GARANTI ELEGANCE ÅRS GARANTI Pris pr. plade 115,00 - ( 241,50 pr. m2 ) Pris pr. plade 126,25 - ( 268,95 pr. m2 ) - kendt for kvalitet siden 1926
Beregn
OM
TØR
FØR Bestil et GRATIS FUGTTJEK på www.h2oblock.dk/id eller ring for info på 49 76 01 10
DRØMMER DU
EN
KÆLDER?
Kronborg vinkælder udtørret - se reference på www.h2oblock.dk

VIND MED IDENYT

Deltag på idenyt.dk – klik på fanen ‘Konkurrencer’

Lækker gasgrill fra BeefEater

Værdi: 15.255 kr.

• Kraftig, porcelænsemaljeret BBQ­ramme

• Kraftige 4,2 kW støbejernsbrændere

• Rustfrie stålvaporizers

• Porcelænsemaljerede støbejernsriste samt stegeplade

• Quartz­tændingssystem

• Rustfrit grilllåg

• Stor rude i låg med indbygget termometer

• Stor aftagelig varmehylde

• Pulverlakeret kabinettrolley med plads til 10 kg gasflaske

• Sidebrænder i rustfrit stål (4,2 kW) med låg

Vind lækker gasgrill fra BeefEater

Med BeefEaters Discovery 1600 Egasgrill får du den ultimative grilloplevelse. Denne gasgrill er topmoderne med fire kraftfulde støbejernsbræn -

dere, hvilket giver en jævn varmefordeling, kort opvarmningstid, kraftfuld stegning og mindre opflamning. Overskydende olie og fedt på koge -

fladen opsamles let i den indbyggede fedtbakke. 1600-serien leveres i et slankt design med en stor rude og med en slidstærk rustfri stålfinish.

Deltag på idenyt.dk – klik på fanen ‘Konkurrencer’

Svarfrist og offentliggørelse: Svarfrist senest den 6. junij 2023. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: idenyt · Strandboulevarden 130 · 2100 København Ø. Se konkurrencebetingelser på idenyt.dk/konkurrencer.

42 / idenyt 2023 Konkurrence
Vind

Få alle 8 udgaver af idenyt

Tilbygninger og orangerier

· Vi skaber harmoniske tilbygninger

· Vi bygger kvalitets tilbygninger

· Vi er kreative og ser mulighederne

Rekvirer vores idébrochure

Se over 50 forskellige projekter på: www.arteglasbyg.dk Kontakt os på 97 35 18 72

Smukke sålbænke i beton er kvalitet til dine vinduer

Renoverer du dit hus - eller bygger du nyt? Sæt prikken over i’et og under dine vinduer på dit næste byggeprojekt med sålbænke i beton. Vælg mellem to modeller og to farver. OBS - sålbænkene sælges via forhandlere.

Kontakt os på 97 34 60 24 · industribeton.dk

Få alle 8 udgaver af idenyt i 2023

idenyt udkommer 8 gange i 2023, men det er bare 5 af dem, der kommer som trykt udgave.

Vil du være sikker på at få dem alle, skal du på idenyt.dk og tilmelde dig modtagelse.

Det gør du på: idenyt.dk/tilmeld-alt

Hegn/låger i smedejern

Dobbeltport 350 cm x 120 cm kr. 8.390

Enkelt låge 112 cm x 100 cm kr. 4.960 Begge som foto

Se eller hør om vore mange andre modeller.

danhegn-lavpris.dk - tlf. 20 94 17 60

Terrassevarmer POLO PLUS

Effektiv terrassevarmer, der med en højde på kun 120 cm, er særdeles velegnet til brug under halvtage og markiser. Brug rabatkode

IDE2023 og få kr. 300,00 i rabat. Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på:

www.terrassevarmer.dk

eller ring på 42 74 74 73

Har dit hus sætningsskader eller gulv, der synker?

Uretek er specialister i permanent udbedring af sætningsskader. Vi undersøger årsagen til skaden og stabiliserer nedefra – helt uden opgravning, store maskiner og fraflytning.

Book uforpligtende samtale på uretek.dk/kontakt eller ring på tlf. 70 20 33 01

boligtrends, der hitter 2023 3 Hus. Have. Egernunger. Sæt kulør på dit bad Sådan passer du på havens dyreunger FÅ STYR PÅ DIN ELREGNING LAV DEN PERFEKTE HAVEPLAN VIND Smart flise- og fugerenser til terrassen VÆRSGO! Her er dit nye tag Hus. Have. Hyggemad. Forår i en fart med blomsterløg i potter fordele ved solceller 5 HOLD FACADEN i smukt og bæredygtigt træ TIDLIGE TOMATER Tag med Claus Dalby i drivhuset VIND Smukt lanternesæt fra Claus Dalby Værdi: 1.200 kr. SSHHHH!!! Få god lyd i dit

Articles inside

Spil på idenyt.dk article cover image
Spil på idenyt.dk
2min
pages 5-6
Spil på idenyt.dk article cover image
Spil på idenyt.dk
2min
pages 5-6
Spil på idenyt.dk article cover image
Spil på idenyt.dk
2min
pages 5-6
Spil på idenyt.dk article cover image
Spil på idenyt.dk
2min
pages 5-6
mio. kr. article cover image
mio. kr.
2min
page 9
mio. kr. article cover image
mio. kr.
2min
page 9
mio. kr. article cover image
mio. kr.
2min
page 9
mio. kr. article cover image
mio. kr.
2min
page 9
Haven lige nu article cover image
Haven lige nu
2min
page 10
Haven lige nu article cover image
Haven lige nu
2min
page 10
Haven lige nu article cover image
Haven lige nu
2min
page 10
Haven lige nu article cover image
Haven lige nu
2min
page 10
Perfekt indeklima article cover image
Perfekt indeklima
1min
page 11
Perfekt indeklima article cover image
Perfekt indeklima
1min
page 11
Perfekt indeklima article cover image
Perfekt indeklima
1min
page 11
Perfekt indeklima article cover image
Perfekt indeklima
1min
page 11
Slip for skadedyr med naturligt forsvar article cover image
Slip for skadedyr med naturligt forsvar
3min
page 12
Slip for skadedyr med naturligt forsvar article cover image
Slip for skadedyr med naturligt forsvar
3min
page 12
Slip for skadedyr med naturligt forsvar article cover image
Slip for skadedyr med naturligt forsvar
3min
page 12
Slip for skadedyr med naturligt forsvar article cover image
Slip for skadedyr med naturligt forsvar
3min
page 12
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT article cover image
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT
7min
pages 13-15
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT article cover image
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT
7min
pages 13-15
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT article cover image
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT
7min
pages 13-15
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT article cover image
Vores særlige tak til dig som trofast læser af IDÉNYT
7min
pages 13-15
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen article cover image
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen
5min
pages 17-18
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen article cover image
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen
5min
pages 17-18
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen article cover image
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen
5min
pages 17-18
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen article cover image
Bambus – den nye dreng i terrasse-klassen
5min
pages 17-18
Tips & hacks article cover image
Tips & hacks
2min
page 21
Tips & hacks article cover image
Tips & hacks
2min
page 21
Tips & hacks article cover image
Tips & hacks
2min
page 21
Tips & hacks article cover image
Tips & hacks
2min
page 21
Er du klar til forårsrengøringen? article cover image
Er du klar til forårsrengøringen?
2min
page 22
Er du klar til forårsrengøringen? article cover image
Er du klar til forårsrengøringen?
2min
page 22
Er du klar til forårsrengøringen? article cover image
Er du klar til forårsrengøringen?
2min
page 22
Er du klar til forårsrengøringen? article cover image
Er du klar til forårsrengøringen?
2min
page 22
Verdens nemmeste sommerblomst article cover image
Verdens nemmeste sommerblomst
2min
page 23
Verdens nemmeste sommerblomst article cover image
Verdens nemmeste sommerblomst
2min
page 23
Verdens nemmeste sommerblomst article cover image
Verdens nemmeste sommerblomst
2min
page 23
Verdens nemmeste sommerblomst article cover image
Verdens nemmeste sommerblomst
2min
page 23
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr! article cover image
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr!
2min
pages 24-25
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr! article cover image
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr!
2min
pages 24-25
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr! article cover image
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr!
2min
pages 24-25
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr! article cover image
Danske kvalitetstrailere til skarpe priser – spækket med udstyr!
2min
pages 24-25
9 tips til en fremtidssikker bolig article cover image
9 tips til en fremtidssikker bolig
5min
pages 27-29
9 tips til en fremtidssikker bolig article cover image
9 tips til en fremtidssikker bolig
5min
pages 27-29
9 tips til en fremtidssikker bolig article cover image
9 tips til en fremtidssikker bolig
5min
pages 27-29
9 tips til en fremtidssikker bolig article cover image
9 tips til en fremtidssikker bolig
5min
pages 27-29
Få has på de tre værste ukrudtsplager article cover image
Få has på de tre værste ukrudtsplager
2min
page 30
Få has på de tre værste ukrudtsplager article cover image
Få has på de tre værste ukrudtsplager
2min
page 30
Få has på de tre værste ukrudtsplager article cover image
Få has på de tre værste ukrudtsplager
2min
page 30
Få has på de tre værste ukrudtsplager article cover image
Få has på de tre værste ukrudtsplager
2min
page 30
ROBOTPLÆNEKLIPPERENS BEDSTE HJÆLPER article cover image
ROBOTPLÆNEKLIPPERENS BEDSTE HJÆLPER
1min
pages 31-32
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG article cover image
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG
1min
page 31
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG article cover image
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG
1min
page 31
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG article cover image
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG
1min
page 31
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG article cover image
Få en flot GRÆSPLÆNE eller BLOMSTERENG
1min
page 31
ROBOTPLÆNEKLIPPERENS BEDSTE HJÆLPER article cover image
ROBOTPLÆNEKLIPPERENS BEDSTE HJÆLPER
1min
pages 31-32
GRILL GRØNT med masser af smag article cover image
GRILL GRØNT med masser af smag
3min
pages 33-34
GRILL GRØNT med masser af smag article cover image
GRILL GRØNT med masser af smag
3min
pages 33-34
GRILL GRØNT med masser af smag article cover image
GRILL GRØNT med masser af smag
3min
pages 33-34
GRILL GRØNT med masser af smag article cover image
GRILL GRØNT med masser af smag
3min
pages 33-34
Veggieburgere article cover image
Veggieburgere
3min
pages 34-36
Veggieburgere article cover image
Veggieburgere
3min
pages 34-36
Veggieburgere article cover image
Veggieburgere
3min
pages 34-36
Veggieburgere article cover image
Veggieburgere
3min
pages 34-36
Beskæring i haven året rundt article cover image
Beskæring i haven året rundt
2min
page 36
Beskæring i haven året rundt article cover image
Beskæring i haven året rundt
2min
page 36
Beskæring i haven året rundt article cover image
Beskæring i haven året rundt
2min
page 36
Beskæring i haven året rundt article cover image
Beskæring i haven året rundt
2min
page 36
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur article cover image
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur
1min
page 37
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur article cover image
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur
1min
page 37
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur article cover image
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur
1min
page 37
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur article cover image
Sådan får du mere PLADS OG ORDEN i dit skur
1min
page 37
Spørg arkitekterne article cover image
Spørg arkitekterne
4min
pages 39-41
Spørg arkitekterne article cover image
Spørg arkitekterne
4min
pages 39-41
Spørg arkitekterne article cover image
Spørg arkitekterne
4min
pages 39-41
Spørg arkitekterne article cover image
Spørg arkitekterne
4min
pages 39-41
Vind lækker gasgrill fra BeefEater article cover image
Vind lækker gasgrill fra BeefEater
2min
pages 42-43
Vind lækker gasgrill fra BeefEater article cover image
Vind lækker gasgrill fra BeefEater
2min
pages 42-43
Vind lækker gasgrill fra BeefEater article cover image
Vind lækker gasgrill fra BeefEater
2min
pages 42-43
Vind lækker gasgrill fra BeefEater article cover image
Vind lækker gasgrill fra BeefEater
2min
pages 42-43