idenyt | maj 2022

Page 1

No 4 Maj 2022

7

SPARETIPS der slanker dit byggebudget

VIND

et drivhus fra Willab Garden Værdi

54.320 kr.

SÅDAN GØR DU:

KLIMAVENLIG GRILLSÆSON “Et vaskeægte kamikazeprojekt”

Sofie Linde om at renovere sit 300 år gamle drømmehus

FÅ DIN EGEN SKÆREHAVE

Din genvej til buket efter buket efter buket ...

FORÅR FOR FULD FART! ALLE DE GODE RÅD OG TIPS, DU HAR BRUG FOR TIL HUSET OG HAVEN LIGE NU


Gør dine fliser og din træterrasse

klar til sommeren

Når sommeren nærmer sig, er det tid til at få renset og imprægneret dine fliser og træterrasse. Bestil allerede nu og kom først i køen, så dine fliser og træterrasse kan få en forrygende start på sommeren.

35% RABAT PÅ

Komplet fliserens Det får du med:

FLISER

› › › › før

Afvaskning af vinduer Hjælp til rydning af arealerne Fast & hurtigst mulig dato Salgsbesøg og prøverens

efter

Hos Nanostone renser og servicerer vi i hele landet og holder din træterrasse og dine fliser pæne år efter år! Bestil Nanostone til opgaven i dag - og få branchens bedste service.

S 15 RÅAR TI N S R A GÅ 15 T N I

Komplet rens af træterrasse ostone

25% RABAT PÅ

an ed N A iceaftale GmAseRrvan ostone med N eaftale servic

TRÆTERRASSER

Det får du med:

Landsdækkende uden kørselstillæg Landsdækkende uden kørselstillæg

FØR FØR før

EFTER EFTER efter

serviceaftale

› Opmåling af træterrasse

30% RABAT › Forbehandling og imprægnering 30% RABAT › Slutrengøring › Kvalitetstjek

RING 69 16 43 53

15 ÅARNTSI GmAedRNanostone

Bestil din fliserens inden Bestil din fliserens inden 1. november 2021 og få 1. november 2021 og få

alle ugens dage · hverdage 8 – 17.30 · weekend 9 – 16

– siden 2008

Elitehåndværker 4,8/5 Elitehåndværker 4,8/5

info@nanostone.dk info@nanostone.dk • • www.nanostone.dk www.nanostone.dk


INDHOLD

FRIHED til selv at vælge Som sikkert mange andre danskere holder jeg mest af netop denne tid på året. At kunne bevæge sig udendørs uden først at skulle pakke sig ind i frakker, tørklæder, vanter og vandtæt fodtøj. At være i stand til impulsivt at kunne invitere venner til middag på terrassen. Pludselig at opdage, at man har tilbragt timevis i haven med liiige at vande lidt her, nippe lidt der og udkæmpe endnu et slag mod skvalderkålen her, der og alle vegne – selvom man oprindeligt bare stak snuden ud for at lure vejret. Der er en stor frihed i pludselig at kunne boltre sig både inde og ude, og den frihed vil vi på idenyt gerne hjælpe dig med at udnytte maksimalt. Helt aktuelt i denne udgave af bladet med blandt andet at fortælle, hvordan du planlægger din egen skærehave, så du frit kan høste buketter, når du vil, og ved at guide dig til forskellige grilltyper og -metoder, så du kan træffe et informeret valg, der både passer til dig og gavner klimaet. Men vi vil også gerne give dig friheden til at læse alle vores gode tips og artikler, lige præcis når og hvor det passer dig. Derfor er vi begyndt at udgive en digital udgave af idenyt, som du kan læse i sofaen, på terrassen, i drivhuset, i bussen, eller lige hvor du vil – døgnet rundt. Du kan melde dig til at modtage det digitale magasin – der naturligvis også er gratis – på idenyt.dk/tilmeld. God sommer!

Mette Trudsø Chefredaktør

17

Skærehaven – din garanti for altid friske buketter.

INDHOLD HUSET 4 Kort nyt – nyheder for husejere Farvel til Putins gas og goddag til stort haveshow, nye indretningstrends m.m.

7 7 sparetips til dit byggeprojekt Tænk smart, kend dine muligheder, og opnå store besparelser, når du bygger.

12 “Et vaskeægte kamikazeprojekt” Sofie Linde om at renovere et 300 år gammelt spøgelseshus på Langeland.

21 Mad: braiserede lammeskanker Udesæsonens bedste opskrift på velsmag og råhygge med bål og venner.

27

Sådan griller du mere klimavenligt.

12

Sofie Linde med sin elskede varmeblæser.

22 Den grønne side Sådan får du billige grønne lån – og derfor dumper Danmark som grøn duks.

27 Grill med god klimasmag Sådan reducerer du klimabelastningen fra din grill med op mod to tredjedele.

HAVEN 17 Din ven i vasen: skærehaven Få friske buketter sæsonen igennem med en af tidens stærkeste havetrends.

KONKURRENCE 34 Vind et lækkert drivhus fra Willab Garden. Værdi: 54.320 kr.

idenyt er udgivet af Bonnier Publications, Strandboulevarden 130, 2100 København Ø, tlf. +45 39 17 20 00, idenyt@idenyt.dk, www.idenyt.dk. ISSN: 1903-184X idényt.vi i villa. Chefredaktør: Mette Trudsø. Skribenter: Jenny Hallquist, Lotte Bjarke, Susanne Sayers, Marie Kiersgaard Espersen, Mette Arleth, Mette Trudsø. Fotografer: Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard, Lotte Bjarke, Andreas Weisberg, Pia Tromborg m.fl. Layout: Susanne Bruun. Forsidefoto: Lotte Bjarke. Ansvarsh. udgiver: Gitte Højbjerg. Direktør: Gitte Højbjerg. Salg: Michael Nielsen, Susanne Lyngsø og Søren Jensen. Oplag: 901.888 (tilmeldt Dansk Oplagskontrol). Distribueret til villaer/rækkehuse/gårde. Tryk: Printagon. Grundet global papirmangel er omslaget denne gang trykt på en anden type papir.

ØNSKER DU FORTSAT AT MODTAGE IDENYT? Du kan nemt få adgang til idenyts 8 årlige udgivelser. Tilmeld dig via din mailadresse via idenyt.dk/tilmeld eller scan QR koden:

idenyt er Danmarks største gratis magasin om hus og have Maj 2022 idenyt 3


IDENYT

KORT NYT

Nyheder for husejere · samlet og redigeret af redaktøren

Danskerne vinker farvel til Putins gas til fordel for varmepumper

Foto: Getty Images

Krigen i Ukraine og de høje gaspriser har sat sig tydelige spor på danske husejeres adfærd, når det gælder opvarmningen af vores bolig. Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne kan således berette om en eksploderende interesse for at sige farvel til naturgasfyr og i stedet investere i fx varmepumper. Det har givet et stigende pres på en række virksomheder i branchen, som er i fuld gang med at omstille sig, så

HAVESHOW VENDER TILBAGE EFTER CORONA Danmarks største haveshow, Cph Garden, bliver efter en ufrivillig coronapause afholdt for tredje gang nu til sommer. Det sker i Ballerup – hvor showet også blev afholdt i 2019 – fra den 30. juni til den 3. juli 2022. Haveselskabet, der står bag showet, forventer omkring 120 udstillere og

små 20.000 gæster til det, de selv kalder “folkemødet for havemennesker”. Programmet indeholder 100 haverelaterede foredrag og workshops, og du har som tidligere mulighed for at gå på opdagelse i 8 showhaver skabt af udvalgte havedesignere. Du kan købe billetter på event.it/cphgarden

Foto: Cph Garden

flere af de installatører, som hidtil har specialiseret sig inden for gasfyr, nu fokuserer på varmepumper. Allerede i slutningen af marts kunne Hans Henrik Stefansen fra Ølsted VVS fx meddele, at han i tre uger ikke havde fået en eneste forespørgsel på et tilbud på en gaskedel, selvom han normalt sælger 80-100 gaskedler om året: “Det er stoppet fuldstændig. Og der er flere kunder, som direkte har sagt til mig, at de ikke vil have Putins gas.”

VIDSTE DU … at antallet af handlede boliger i Danmark sidste år var det højeste nogensinde i de 18 år, Finans Danmark har lavet statistik på det? I 2021 fik 50.644 parcelog rækkehuse og 17.766 ejerlejligheder en ny ejer.

3 TRENDS TIL DIN BOLIG LIGE NU

Foto: Swedoor

Synes du, at huset trænger til en forårsopfriskning? Så har boligstylist Camilla Rudnicki – kendt fra TV3programmet ‘Boligkøb i blinde’ – identificeret tre aktuelle indretningstendenser til inspiration: 1. Nye farvenuancer vinder frem. De klassiske hvide vægge samt de matte og støvede farver bliver i højere grad udskiftet med klare og friske farver som neon, grøn, rød og blå på blandt andet puder, nips – og døre. 2. 70’er-trends i ny forklædning. En mere kubistisk byggestil og stigende fokus på naturlige materialer

som eksempelvis træ til ikke mindst køkkenfronter, lamelvægge og listelofter betegner Camilla Rudnicki som “en nyfortolkning af 70’erne”. 3. Naturligt lys i indretningen. Med forårets og sommerens komme stiger vores lyst til at invitere det naturlige lys indenfor. Du kan få mere dagslys ind i boligen ved at holde vinduer og flader fri for gardiner og materialer, som suger eller bremser lyset, ved at installere glasdøre indenfor og ved at sætte spejle op, som reflekterer lyset inde i boligen.

NYE BØGER FINGER FOOD – farverige og kreative serveringer Finger food er en populær trend i mange lande og perfekt både til hverdag og til arrangementer. Opskrifter fra såvel det salte som det søde køkken – med fokus på, at det skal være sjovt og ligetil at lave finger food. Af Julie Bagger, Muusmann Forlag, 146 sider, 250 kr. 4 idenyt Maj 2022

HAVEMENNESKE

Bogen om, hvordan og hvorfor mennesket igennem tusinder af år har skabt og elsket haver. Forfatteren deler både ud af sine erfaringer og sine dybt personlige tanker som haveejer igennem 25 år. Af Malene Lei Raben, Gyldendal, 224 sider, 270 kr.

DYRK – den nemme køkkenhave fra frø til høst Dyrk dine egne friske og giftfri grøntsager uden det store tidsforbrug. Teknik og inspiration til den ægte køkkenhave, hvor haveglæden – og ikke perfektion – er i højsædet. Af Signe Schrøder, Politikens Forlag, 336 sider, 320 kr.


I overensstemmelse med trenden. Siden 1972.

Design nyhed: markilux MX-2 – Fascinerende form. Og funktion.

| Mærke

| f.eks. markilux MX-2

markilux designmarkiser. Den bedste under solen. markilux designmarkiser er en innovativ løsning, hvor teknik og brugervenlighed er af højeste kvalitet. For den flotteste skygge i verden. markilux.com


Perfekt indeklima med en luft til luft varmepumpe En Bosch luft til luft varmepumpe er en god investering, der hurtigt tjener sig hjem igen. Den er forholdsvis simpel at installere, og du vil allerede efter kort tid se besparelsen på din varmeregning. Ideel til fritids- og helårsboligen Bosch Climate luft til luft varmepumper kan køle om sommeren og give varme om vinteren. Varmepumpen er den perfekte varmeløsning til sommerhuse og ideel som supplerende varmeløsning i helårsboliger. Climate-serien har også en funktion, der renser luften og reducerer mængden af bakterier og dårlig lugt.

Fordele ved Tronic 4500 T elvandvarmer: • Solid konstruktion • Pladsbesparende • Nem installation • Power Boost • Ingen legionella • Brugervenlig

WiFi

WiFi

WiFi

Climate 6101i

Climate 8101i

Climate 9100i

Velkendt Bosch kvalitet til en attraktiv pris.

Højeste virkningsgrad og 4 forskellige farver.

Luksusmodellen med et utal af smarte funktioner.

Få varmt vand hurtigt med en elvandvarmer Bosch Tronic 4500 T elvandvarmeren er udviklet til de danske forhold, så du trygt kan have den hængende hele året uden at bekymre dig om frostsprængninger eller legionella. Nok varmt vand til alle El-vandvarmeren fås i forskellige størrelser, som kan forsyne hele familien med varmt vand i helårsboligen eller sommerhuset, uanset hvor mange I er.

Læs mere om Bosch Climate og Tronic 4500 T på www.bosch-opvarmning.dk 6 idenyt Maj 2022


7

NYBYGGERI

SPARETIPS TIL DIT BYGGEPROJEKT

Det er dyrt at bygge nyt, men hvis du tænker smart og kender dine muligheder, kan du opnå store besparelser og få et bedre hus til færre penge.

1

2

USYNLIG LUKSUS MED GULVVARME

Det ser flot ud, når rummet bare får lov til at stå rent og råt uden kedelige radiatorer under vinduerne – men gulvvarme koster. Og mere end de fleste tror. Overvej derfor lige sutsko som alternativ én gang til, inden du sætter håndværkerne til at indlægge gulvvarme i hele dit hus. Gulvvarme kan nemlig let løbe op i 400.000-500.000 kr. i et hus på 100 m², og det kan ikke nå at blive tjent ind i energibesparelser gennem et helt liv. Så måske vil du synes, at det er sjovere at lægge pengene et andet sted i huset eller bruge dem på noget helt andet i dit liv. Pengene kan dog æstetisk og funktionelt være det hele værd, hvis du, som familien i dette hus ombygget af arkitekt Rasmus­ Skaarup, ønsker enkle rum med store glaspartier fra gulv til loft.

MANGE KVADRATMETER SENDER PRISEN I VEJRET Det er ikke størrelsen, men gørelsen, der betyder noget – også for din bolig. Tendensen i dag lyder, at boligejere bygger større og større, men huse bliver ikke mere spændende eller funktionelle af at være store. Og du kan spare mange penge ved at skære lidt ned på pladsen. Stram din planløsning op, og få med hjælp fra en arkitekt optimeret hver en kvadratmeter i dit byggeprojekt, så der hverken er for mange eller for få. Med sine 175 m² ligger dette hus et godt stykke under gennemsnittet på 205 m² for nybyggede huse. Men en gennemtænkt grundplan har sammen med andre valg betydet, at den samlede byggepris kan konkurrere med typehusene. Arkitekt Rasmus Skaarup har tegnet huset.

Tekst Marie Kiersgaard Espersen Foto Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

3

RESPEKTÉR FREM FOR AT RIVE NED

Du kan spare mange penge, hvis du ser muligheder i det eksisterende i stedet for at rive ned. Behold fx de gamle trælofter, og frisk dem op med maling eller træbehandling i stedet for at lave nyt gipsloft. Døre i gamle huse er typisk også i fin kvalitet, så de kan gøres pæne igen ved at blive slebet­og behandlet­på ny og dermed holde mange år endnu. Det gjorde arkitekt Allan Lorenzen i dette typehus fra 60’erne, hvor de originale detaljer tilfører sjæl og personlighed til huset. Maj 2022 idenyt 7


NYBYGGERI 7 SPARETIPS TIL DIT BYGGEPROJEKT

LOKALE BYGGEMATERIALER I STORSLÅEDE RAMMER

4

‘Less’ kan sagtens være ‘more’. For du behøver ikke købe et snedkerkøkken til 500.000 kroner for at få en storslået bolig. I arkitekt Uffe Topsøe-Jensens hjem er den gamle bondegård renoveret med materialer fra det lokale byggemarked. Og det lider rummene bestemt ikke af. De simple materialer understreger det rå og simple i bondegårdskonstruktionen, så bygningens fortid stadig står frem, samtidig med at det er et flot og moderne hjem. Køkken­ elementerne er fra kitchen.dk, mens bordpladen er fra Silvan. I loftet er der anvendt akustikplader i træfiber.

FYRRETRÆ GIVER RÅD TIL MERE

Vil du have trægulv, træfacade eller en terrasse af træ, så overvej grundigt, hvilken træsort det skal bygges i. Vælger du fyr frem for cedertræ, teak eller eg, vil regningen blive lavere, da fyr er en billig træsort. Det benyttede familien og arkitekt Jørgen Dahlgaard­sig af i dette sommerhus, der blev bygget inden for et stramt budget. Husk dog at bruge lidt penge på at imprægnere træet uanset træsort, da træet så kan holde længere, hvilket i længden vil være pengene værd.

6

5

SE MULIGHEDER I ANDRE TAGBEKLÆDNINGER

De fleste tænker teglsten, når de skal vælge belægning til deres tag. Det er det traditionelle og klassiske valg. Men prøv at tænke ud af boksen og se muligheder med nogle af de billigere materialer. Selvom prisforskellen måske ikke virker så stor på en kvadratmeter, kan det hurtigt blive til mange penge, når et helt tag skal dækkes. Tegl er dyrest, tagpap er cirka 25 procent billigere, mens bølgeplader, som på arkitekt Rasmus Skaarups­hus, er cirka halvt så dyre som et tag med teglsten. Der vil dog altid være forskel på tage og bygninger. Tallene skal derfor tages som cirkatal.

DEN GYLDNE MELLEMVEJ TIL HIMMELLYS Vi elsker lys, luft og plads. Men det koster mere end en ekstra høj stige, når der skal hænges lamper op, hvis du vil have højt til loftet med kip. I et nyt hus øger det prisen, da der skal bruges flere kvadratmeter isolering og gips end med et fladt loft. Desuden er det mere besværligt at lave og tager derfor længere tid. Og tid koster penge. På et eksisterende hus vil det betyde ændring af hele tagkonstruktionen. Vent derfor, til du alligevel skal have skiftet taget. Hvis du ikke vil nøjes med et fladt gipsloft, men pengene er små, kan du vælge den gyldne middelvej og indsætte lyskasser med ovenlysvinduer. De tilfører også masser af lys og giver spændende rum – som her i det ombyggede parcelhus af arkitekt Morten­Dals­gaard. En lyskasse koster cirka 30.000-40.000 kr.

7

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden­­­for energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring. Læs mere på danskeboligarkitekter.dk. 8

idenyt Maj 2022


NYE VINDUER & DØRE Vinduespladsen tilbyder gratis opmåling og monterer med egne håndværkere

Så lidt koster det at få monteret nye vinduer og yderdøre i et parcelhus på 160 m2

✓ 1 terrassedør

Samlet pris med Vinduespladsens 3-lagsvinduer inkl. montage og indvendig afslutning

✓ 1 bryggersdør

Fra 119.900

✓ 10 vinduer ✓ 1 hoveddør

Læs om Vinduespladsens 3-lagsvinduer (som er på positivlisten) og se også udførlige detaljer på vinduespladsen.dk under “priser”

Vinduespladsens 3-lagsvinduer, der giver højeste tilskud

kr.

Få hjælp til hele din udskiftning af vinduer & døre eller trappe

Få ins

pirati

TRAPPER PÅ MÅL

on på

trapp

eteam

et.dk

Fra opmåling til montage. Alle slags standardtrapper, både indvendige og udvendige. Designtrapper · Ædeltræstrapper · Børstet stål · Ståltrapper Så lidt koster det at få monteret en kvalitetstrappe med gelænder ✓ Standard kvartsvingstrappe med 14 trin

Udført i massivt bøge- eller birketræ Overfladebehandlet efter ønske ✓ Stavlimet for højeste formstabillitet ✓ Opmåling, levering og montering ✓

Prisen er excl fremstilling af trappehul samt gelænder omkring Fra 44.900 kr. trappehullet.

Alle trapper laves efter mål

INDVENDIGE DØRE

Tilbuddet er udregnet ud fra denne trappe

Vi tilbyder alle typer af indvendige døre efter specialmål. Der er også mulighed for prisberegning og onlinebestilling. Få inspiration på

indvendigedore.dk

Se vores store billedgalleri og find de rigtige vinduer til dit hus på

vinduespladsen.dk 6500 Vojens Østerskovvej 7

2740 Skovlunde Skovlunde Byvej 94

8230 Åbyhøj Klamsagervej 27-29

Ring og hør mere på tlf. 46 76 91 00 info@vinduespladsen.dk


Aktuelle kampagner, se willabgarden.dk

Vi skaber rum i haven Et skønt sted i haven til både store og små. Søger du et drivhus som giver dig plads til både dyrkning og socialt samvær, så kan Green Room Season Classic være noget for dig!

På billedet: Green Room Season Classic, 24,9 m2 Findes fra 10,5 m2 • 91.920,- Nu: 82.728,-


Majkampagne!

På billedet: Sadeltag 21 m2 Findes fra 15,5 m2 • 58.035,- Nu: 46.264,-

For mere inspiration, bestil årets nye katalog i dag!

10% rabat på drivhuse 50% rabat på limtræskeletter Gælder t.o.m. 31. maj 2022

Nyhed

10% rabat

Kig forbi vores showrooms og bliv inspireret

På billedet: Green Room Lean To Wall 14,9 m2 Findes fra 5,9 m2 • 45.520,- Nu: 40.968,-

Greve butik & showroom Man til fre 10.00 – 18.00 · lør 10.00 – 14.00 Ventrupvej 29, 2670 Greve Afkørsel 28 på E20 - nordfra, Afkørsel 29 på E20 - sydfra

HUSET Middelfart udendørsudstilling Se vores åbningstider på willabgarden.dk Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart

drivhuse • udestuer • willabgarden.dk


INTERVIEW

“Alt kan lykkes, hvis man er en ukuelig optimist” Mit hus & have-projekt: TV-vært Sofie Linde har kastet sig ud i det, hun kalder “et vaskeægte kamikazeprojekt” med renoveringen af et 300 år gammelt hus på Langeland. Sofie Linde er aktuel med TV 2’s programserie ‘Linde på Langeland’, der netop handler om den ambitiøse renovering af familiens nyindkøbte sommerhus.

OG DET DUMMESTE, DU HAR GJORT? Ikke at forstå, hvad håndværkerne havde brug for. Jeg er jo selv den kreative type, der gerne ville give dem medansvar; men når man laver ændringer i et projekt, så ændrer det jo også prisen – så derfor havde de brug for, at jeg traf beslutningerne. Det gik der lidt for lang tid, før jeg fattede.

HVOR MEGET HAR I OVERSKREDET BUDGETTET MED?

Tekst Mette Trudsø — Foto TV 2

HVAD GÅR DIT PROJEKT UD PÅ? Det er jo et vaskeægte kamikazeprojekt, der opstod under den første coronanedlukning i kølvandet på fødslen af min yngste datter, hvor jeg troede, jeg kunne det hele. I den proces faldt min mand og jeg for et 300 år gammelt hus på Langeland, som vi skulle gøre til verdens fedeste sommerhus.

HVAD SKULLE DER LAVES? Alt! Min ældste datter på fire kalder det for ‘spøgelseshuset’, det har ikke været beboet i 35 år og har 100.000 K3’ere. Men det hus har været så smukt engang, der har været lagt sindssygt mange kræfter, penge og kærlighed i det, og det rummer en lang række håndværksmæssige genistreger.

HVOR MEGET HAR DU SELV HAFT FINGRENE NEDE I DET? For lidt! Jeg havde en romantisk forestilling om, at jeg skulle ned og male himmelsenge, farve stof – alt det, jeg synes er fedt. Men der 12

idenyt Maj 2022

har været så mange store, kedelige ting, der krævede fagfolk: badeværelse, el, lyskasser, kloak, varmepumpe … så egentlig har jeg mest været bygherre. Men jeg har da fået lavet hoveddøren og fire store, flotte terrassedøre – fjernet maling, slebet, afkittet, skåret glas, indsat nye ruder og kittet dem på ny.

HVILKET VÆRKTØJ HAR DU VÆRET GLADEST FOR?

Vi HAR overskredet budgettet – i hvert fald med 20 pct. Men faktisk har vi mest omstruktureret, hvad vi har brugt pengene på, så fx at det, vi har sparet ved at købe et brugt køkken, er blevet brugt på at reparere taget, som jeg ellers havde tænkt nok kunne vente lidt. Det kunne det så ikke.

DIT BEDSTE RÅD TIL ANDRE, DER VIL GÅ I GANG MED NOGET LIGNENDE? Bare gør det! Jeg har før prøvet at tænke for meget, og så blev stedet solgt. Vi har stadig fornemmelsen af, at ‘Ha! Vi fik det, der var aldrig andre, der opdagede denne perle!’. Alt kan lykkes, hvis man er en ukuelig optimist – og det er jeg. ■

Varmeblæseren! Jeg gik mange omveje, før jeg opdagede, at den kan bruges både til at fjerne kit og til at fjerne maling.

HVAD HAR OVERRASKET DIG MEST? Hvor pissehårdt arbejde det har været. Og hvor langt folk på Langeland går for at hjælpe hinanden. Alle eventuelle fordomme om Udkantsdanmark er totalt blevet gjort til skamme.

HVAD ER DEN BEDSTE IDÉ, DU HAR FÅET UNDERVEJS? Jeg synes selv, jeg har fået mange, men jeg er nok allermest glad for mine oliefarvede plankegulve.

Sofie Lindes bedste idé: de farvede gulve.


UDESTUER · VINTERHAVER · TILBYGNINGER · CARPORTE · TERMOTAGE · FOLDEDØRE · HOVEDDØRE HOS LITO BYG FÅR DU ALTID: En skræddersyet løsning til netop dit hus Egen projekterende tegnestue Byggerådgivning/styring fra start til færdigt projekt Fast pris for projektet, inden påbegyndelse Banebrydende kvalitet siden 1973

KOM TIL ÅBENT HUS I VORES SHOWROOM Søndag den 8. maj kl. 12-15 Søndag den 15. maj kl. 12-15 Bliv inspireret, mærk kvaliteten og hør, hvordan du kan komme i gang med dit projekt

Tlf. 57 61 30 00 · www.litobyg.dk Frejasvej 35 · 4100 Ringsted

Få 6 gode råd mod ukrudt Drømmer du om en have fri for ukrudt? Få 6 gode råd til, hvordan du gør.

Lug ukrudt Gør det nemt for dig selv og lug ukrudt, mens det stadig er småt og ikke har sat frø, som kan formere sig. Lug lidt hver dag. Så er det overskueligt og du undgår at få ondt i ryggen ved at skulle luge hele haven på én gang. Brug kompost, flis eller ukrudtsdug i bede Det kræver lidt mere af dig i starten, men bruger du kompost, flis eller ukrudtsdug, kan du gøre det svært for ukrudtet at gro. Det stopper dog ikke fx mælkebøtter, hvor frøene kommer med vinden. Plant tæt Ukrudt skal have lys og vand for at gro. Plant derfor en masse blomster og bunddække, så ukrudt får svært ved at trænge igennem. Du får samtidig glæden af flere flotte planter og et rigere dyreliv i haven.

Brug et ukrudtsmiddel Skal det være nemt? Så brug et ukrudtsmiddel. Med ECOstyle UkrudtsFri bliver du hurtigt fri for ukrudt - det virker på 3 timer. UkrudtsFri er baseret på et naturligt aktivstof, som er hurtigt nedbrudt, og kan bruges både mellem fliser, under hækken og i bede. Brænd ukrudt væk En ukrudtsbrænder brænder toppen af ukrudtet væk og bruges typisk mod ukrudt mellem fliser. Vær varsom med at bruge en ukrudtsbrænder i perioder, hvor der er meget tørt. Ukrudtsjern klarer ukrudt med lange rødder Har du ukrudt med lange rødder, fx mælkebøtter i din græsplæne, så kan de fjernes med et ukrudtsjern.

Sund fornuft. Grøn samvittighed. Få inspiration og rådgivning om din have på www.ecostyle.dk og

@ecostyledanmark

Ukrudtsmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før brug.

Uovertruffen kvalitet – det er let med LITO BYG


Danske kvalitetstrailere – spækket med udstyr!

511 S1

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

Indvendige ladmål

195 x 105 x 32 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 390 kg

205 S1

MEST SOLGTE MODEL

Indvendige ladmål

200 x 117 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 384 kg

220 S1

EKSTRA STORT LAD

Indvendige ladmål

215 x 125 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 370 kg

Alle trailere er inkl. flad presenning og næsehjul 503 DS1

BREDT LAD

Indvendige ladmål

200 x 117 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 380 kg

UHØRT LAV PRIS!

HØJE PRESENNINGER TIL LAVE PRISER

HØJDE 70 CM

EKSTRA HØJE SIDER TIL DIN TRAILER

713 S3

LANG – UDEN BREMSE

Indvendige ladmål

255 x 125 x 345 cm

Totalvægt / nyttelast

750 kg / 608 kg

1013 S2

756 A STÅL

LANG – MED BREMSE

Indvendige ladmål

255 x 125 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

1.000 kg / 800 kg

STORT LAD

Indvendige ladmål

255 x 145 x 35 cm

Totalvægt / nyttelast

750 kg / 505 kg

PLADEGITTER TIL DIN TRAILER

HØJDE 50 CM

PLADEGITTER PRESENNING

SE VORES SKARPE PRISER, og find DIN LOKALE FORHANDLER på variant.dk SE UDVALGET AF ALLE VORES TRAILERE på variant.dk

Der tages forbehold for fejl og ændringer.


ØNSKER DU FORTSAT AT MODTAGE IDENYT? Nu kan du få nem adgang til idenyts 8 årlige udgivelser

IDENYT.DK/TILMELD

udkommer 8 gange årligt og er sprængfyldt med gode ideer, viden, tips og inspiration til din bolig og haven.

Du kan fortsat få masser af idenyt, når du tilmelder dig via din mailadresse

idenyt.dk/tilmeld eller scan QR koden: idenyt er Danmarks største gratis magasin om hus og have · Få idenyt 8 gange om året


Udlej med NOVASOL og få en velkomstgave • Lad andre nyde dit sommerhus, når du ikke selv bruger det • Vi finder en løsning, der passer til dig • Lokalkontor i nærheden af dit hus • Vi tager os af det praktiske med gæsterne

Kontakt os for at høre mere: www.novasol.dk/husejere eller ring 3914 3500

*Se øvrige gældende betingelser: bit.ly/forår2022

Kontakt os

inden 31. maj og få et Weber bålfad eller B&O transportabel højtaler i velkomstgave


HAVEN

Lav smukke buketter med en

De bedste tips direkte fra forfatteren af ny bog!

SKÆREHAVE

Fyld husets vaser igen og igen, og bliv sommerens mest populære gæst, når du kommer med friske og unikke blomsterbuketter til værterne. I skærehaven kan blomsterne dyrkes på rad og række a la køkkenhaven – nettet forhindrer dem i at vælte i regn og blæst.

Værsgo og pluk! Blomsterne i en skærehave dyrkes netop med det formål at blive høstet.

Tekst og foto Lotte Bjarke, hortonom og haveekspert

E

n skærehave er for mange et nyt og ukendt begreb, der rejser det oplagte spørgsmål: Hvad i alver­ den er en skærehave? Det er nu ret nemt at forklare. En skærehave er nemlig helt parallel til en køkkenhave. Med en skærehave rangerer blomster­ dyrkning på linje med dyrkning af grønt­ sager og krydderurter. Blomsterne dyr­ kes for at blive høstet, og fryden ved at fremtrylle buket efter buket er stor.

Tanken om at være selvforsynende med blomster til buketter er en af drivkræfter­ ne for en skærehaveejer. Men der er flere gode grunde til at gå i gang. Du får nemlig adgang til et helt an­ det og anderledes sortiment af blomster end det, du kender fra blomsterbutikker­ ne. De hjemmedyrkede blomster gør det muligt at skabe vilde, luftige og naturli­ ge buketter af helt friske blomster høstet lige uden for havedøren. Endnu et godt argument for at tænke skærehaven ind i haveplanen er, at du får mulighed for at trylle med blomster, der ikke er trans­ porteret tusindvis af kilometer, og samti­

dig har helt styr på, hvordan de er dyrket. Hjemmedyrkede blomster er med andre ord et mere bæredygtigt alternativ til de mange importerede i butikkerne.

Planlæg din skærehave Hvor mange forskellige planter skal der egentlig til i en skærehave? Det afhæn­ ger i sagens natur af areal og ambitions­ niveau, men du er allerede godt i gang med ti forskellige plantearter, hvis du planlægger din skærehave optimalt. Jo færre arter du dyrker, jo vigtigere er det, at de blomstrer nogenlunde samti­ dig, at deres farver klæder hinanden, og Maj 2022 idenyt 17


HAVEN LAV SMUKKE BUKETTER MED EN SKÆREHAVE at der er både store, iøjnefaldende primadonnablomster, lette blomsterskyer og produktive pauseplanter. Når du køber frø til din skærehave, så hav billedet af dine drømmebuketter i baghovedet, og køb ind efter det. Hvis pladsen er trang, er frømiks af forskellige sorter en god investering. Med dem får du ikke bare én farve af frøkenhat eller kæmpeevighedsblomst, men flere forskellige sorter med forskellige farver. Find farveblyanter eller -kridt frem fra gemmerne, og prøv at skitsere din drømmebuket. Brug så netbutikker eller frøkataloger til at sætte navn på de blomster, der kan gøre drømmene til virkelighed. Tjek deres blomstringstid og stilkenes længde, før du beslutter dig for, hvilke poser der skal i indkøbskurven. Når nu farveblyanterne er fundet frem, kan du også godt begynde at planlægge, hvordan dit skærehavebed skal tilplantes eller tilsås. Du behøver ikke gå med en havearkitekt i maven for at fremstille en enkel skitse, hvor du tager højde for planternes højde og drøjde, så de højeste planter kommer til at stå bagerst og dermed ikke risikerer at skygge de lavere væk.

Del skærehaven op i bede Mens et blomsterbed med stor omhu planlægges med organiske former og planter, der smyger sig ind mellem hinanden, hersker der anderledes ro og orden i skærehaven. Her gælder det jo om at få mest muligt at høste, og derfor kan blomsterne med fordel dyrkes på række og geled som grøntsagerne i en køkkenhave. Hvis du skal etablere en ny skærehave helt fra bunden og ikke bare kan annektere et hjørne af en køkkenhave eller et eksisterende bed til formålet, kan du for eksempel inddrage et stykke af græsplænen. Hvis du anlægger skærehaven om efteråret, kan du med fordel vende græstørvene ned i jorden, hvor de vil formulde og bidrage til jordens indhold af organisk materiale. Den strategi er knap så velegnet her om foråret. Da vil du utvivlsomt komme op at slås med de endnu ikke omsatte græstørv. I stedet kan du skrælle græsset og dets rodnet af jorden, der herefter ligger jomfruelig hen. De af afskrællede græstørv kan eventuelt bruges til at lappe huller andre steder i plænen. Alternativt kan de komposteres. 18

idenyt Maj 2022

Det er en god idé at dele skærehaven op i ikke for brede bede med for eksempel trampede stier imellem. Det gælder om at kunne komme til at passe planterne og høste blomster fra begge sider og nå helt ind til midten uden at træde ind i bedet. Derfor skal bedene helst ikke være mere end en meter brede. Tegn dit layout på et stykke papir, og markér med snore felternes form og størrelse ude i skærehaven.

Skærehaven kræver sol En skærehave kræver lige nøjagtig den plads, du sætter af til den. Du kan fint dyrke blomster til buketter i et par højbede eller et lille bed reserveret til formålet. Har du masser af plads og store ambitioner, kan du selvfølgelig også inddrage en del af køkkenhaven til skærehave eller grave græsplænen op for at få plads til blomsterne. Det er dig, der bestemmer. Det eneste, du ikke bestemmer, er, at det sted, hvor du vil placere din skærehave, skal have masser af sol. Området skal ligge sådan, at det er badet i sol mindst seks timer om dagen, når solen er på himlen. Masser af solskin er simpelthen en forudsætning for, at skærehaveplanterne kan udvikle sig og producere blomster. Af samme grund er det vigtigt, at der ikke er store skyggende træer omkring skærehaven. Samtidig kan store træer og buske helt tæt på skærehaven give planterne ulige konkurrence, fordi de veletablerede træer suger vand og næring til sig med stor effektivitet. En skærehave er et skønt syn i sommermånederne, men der er ikke meget fest over den i vinterhalvåret. Derfor er det ikke en god idé at anlægge skærehaven lige der, hvor du kommer til at kigge ud på den fra stuevinduerne hver eneste dag i vinterhalvåret. ■

Skærehaven giver dig buket ...

... efter buket ...

... efter buket.

VIND LOTTE BJARKES BOG ‘Skærehaven trin for trin’ guider dig hele vejen fra planlægning og etablering af skærehaven over plantevalg og dyrkning fra frø og stikling til høst. Forlaget Linnea: ‘Skærehaven trin for trin’ af Lotte Bjarke • 176 sider • 299 kr. DELTAG I KONKURRENCEN på idenyt.dk/konkurrence.

VIND

Lotte Bjarkes bog ‘Skærehaven trin for trin’


t Nem gt i Bill

Forår i Sønderjylland Det betyder at alle aktiviteter og seværdigheder igen har åbent

3 Overnatninger 3 x 3-Retters aftenmenu Morgenbuffet

Undgå vand i kælderen ved sommerens skybrud!

Tillæg for ankomst fredag og lørdag 199,- pr. person Gælder hele året (undtagen jul og nytår)

Regnvandsventil Lukker til kloak

Sejrsvej 101•Rinkenæs•6300 Gråsten•7465 0949•info@benniksgaardhotel.dk

Vandsikringsprop Lukker for gulvafløb

Vandsikringstape Sikrer døre og vinduer

www.lindsolutions.dk Lind Solutions Aps • Storchsvej 1 • 2000 Frederiksberg 30140060 • info@lindsolutions.dk

Alle priser er inkl. moms og er gældende frem til 1.6.2022

1895,- pr. person

Byggetraditioner og arkitektur i fokus Minimalistisk design og udtryk af stål 40 års garanti Kan monteres oven på dit gamle tag

QUBE STÅLTAG

Orkan testet

by Metrotile

®

Beregn selv prisen på dit tag

: . plade Pris pr

* 108,75 2 .m : Pris pr

269,70

Beregn selv pris, mængde, bestil tilbud og dan dig et visuelt overblik af renoverde hjem. dit nye eller renoverede hjem. metrotile.dk/tagberegner A D

C

B

F

E

Ring og bestil nu på tlf.

RoofTG Nordic A/S · Løvevej 14 • DK-7700 Thisted · Tel. +45 70 20 99 01 · info@rooftg.dk · www.metrotile.dk

70 20 99 01

den lette tagløsning


Bestil en professionel gennemgang af dit tag

GRATIS TAGTJEK

Norma for Tagtjelpris k tagrappoinkl. rt

Book en tid online, der passer dig

2.995 kr.

Hvert år efterser Jydsk Tagteknik mere end 10.000 tage i hele landet

DU FÅR EN

GRATIS RAPPORT OM DIT TAG

Priseksempler på tagrenovering Hvis vi finder fejl på dit tag, kan du få et tilbud på stedet på en tagudbedring eller nyt tag. Herunder er priseksempler for et hus på 120 m2 i grundplan:

Tagreparation Fra kr. 15.000,-

Tagrenovering

Fra kr. 25.000,-

Vi kontrollerer 17 vigtige punkter på dit eternittag Revnede tagplader Tagplader for frostskader Tagplader for forvitringer Tæthed af tagskruer/tætningsskiver Tætningsbånd i rygning Tætningsbånd i skotrender

Tætningsbånd ved tagfod Skorstene gennemgås for skader Skorstensinddækning Udluftningshætter for tæthed Indvendig tjek af tagplader på loft Indvendig tjek af inddækninger

Tagrender gennemgås for utætheder Tagrender gennemgås for bagfald Tjek af stern/vindskeder/gavle Loftisoleringen kontrolleres Loftlem - kontrol af isoleringsevne OBS! Vi tjekker alle punkter, hvis vejrforhold og adgang tillader det.

Nyt tag

Fra kr. 150.000,-

VIDSTE DU... ...at din husforsikring ikke altid dækker følgeskader af et utæt tag. Derfor kan der være rigtig mange penge at spare, hvis en utæthed opdages i tide.

Tilbuddet gælder for huse bygget før 2010 på fastland og brofaste øer.

Fremragende

BOOK ET GRATIS TAGTJEK Det var et rigtig godt besøg Rigtig god gennemgang og fin beskrivelse af mulighederne. Det hele var meget professionelt fra start til slut.

Kan klart anbefales Super professionel rådgivning. Meget informerende igennem hele processen. Klart 5 stjerne herfra.

Mere end 4.90 0 anmelde lser

WWW.BESTIL-TAGTJEK.DK TELEFON: 70 15 33 44

Med Håndværkerens Tryghedsgaranti er du dækket med helt op til 500.000 kr. inkl. moms mod fejl og mangler samt følgeskader heraf.

Greve • Kolding • Hinnerup Vi servicerer hele Danmark


MAD & DRIKKE

LAV MAD I DET FRI:

BRAISEREDE LAMMESKANKE Mad lavet over bål i selskab med gode venner kan noget helt særligt – her får du udesæsonens bedste opskrift på velsmag og råhygge. NØDVENDIGT UDSTYR ● ● ● ● ● ●

Dutch oven eller anden god bålgryde Skærebræt Kniv Grydeske Skål eller tallerken Bålhandsker

Gør det praktisk: Snit grøntsagerne hjemmefra. Gør det nemmere: Køb en pose færdigskårne rodfrugter, friske eller frosne.

Opskriften er til 4 personer.

Opskrifter Mette Arleth Fotos Andreas Weisberg Det her er en rigtig rustik simreret. Den er nem at lave, men skal have lang tid på bålet, så sørg for, at du har brænde nok – og gode venner, du kan hygge dig med undervejs. • 2 lammeskanker • Smør eller olie • 1 løg i både • 4 upillede fed hvidløg • 2 gulerødder i store stykker • 1 pastinak eller persillerod i store stykker • 1 porre i store stykker • 1 håndfuld svesker uden sten • Frisk rosmarin og timian • 1 mørk øl • Salt og peber

1. Brun skankerne af i smør eller olie i en dutch oven eller anden tykbundet gryde. 2. Tag dem op, og brun grøntsagerne. 3. Læg skankerne tilbage i gryden sammen med krydderurterne. Skub grøntsagerne til side, så kødet er nederst. Hæld øl ved, så det meste af kødet er dækket. Spæd til med vand, hvis du ikke har øl nok. 4. Skær sveskerne i mindre stykker, og tilsæt dem. 5. Læg låg på, og lad retten simre, til kødet er mørt. Det kan godt tage 1 ½-2 timer, så det er vigtigt, at varmen ikke er for høj. Du kan fx placere gryden eller dutch oven i udkanten af bålet og så dreje den med jævne mellemrum, så varmen bliver godt fordelt. Tilsæt mere vand eller øl undervejs, hvis retten er ved at koge tør. Retten er færdig, når kødet er mørt. Sveskerne koger ud i sovsen og giver sødme

og dybde. Smag sovsen til med salt og peber. Spis lammeskankerne med grøntsagerne og sovsen til, og supplér eventuelt med fladbrød eller pitabrød. TIP! Du kan også lave retten med vin i stedet for øl. Den fungerer faktisk både med rødvin og med hvidvin. Undlad dog at komme svesker i, hvis du bruger hvidvin. Få flere opskrifter i ‘Lav mad i det fri’ af Mette Arleth fra Muusmann Forlag. Som læser af idenyt kan du få 20% rabat på bogen resten af maj 2022. Brug blot koden ‘idenyt’ på muusmann-forlag.dk /lav-mad-i-det-fri.

20% RABAT

til dig på bogen ‘Lav mad i det fri’


IDENYT

DEN GRØNNE SIDE

Klima-, miljø- og naturtips – ved Susanne Sayers

Klima FÅ BILLIGE LÅN TIL DIT GRØNNE PROJEKT Når du her i foråret går med drømme om at bygge om og bygge til på matriklen, kan du måske få et billigere lån, hvis ombygningen gør boligen mere miljø- og klimavenlig. De danske penge- og realkreditinstitutter vil i stigende grad bruge lån til at bidrage til den grønne omstilling i samfundet og få den danske udledning af CO2 ned. Finanssektoren er et af de såkaldte klimapartnerskaber, hvor erhvervslivet forpligter sig til at hjælpe med at bremse klimaforandringerne, og et af midlerne er at supplere den almindelige kreditvurdering af kunderne med en vurdering af, om et lån vil gå til et bæredygtigt projekt. Virksomhederne har allerede mærket pengeinstitutternes nye, grønne fokus, og de kan i fremtiden få vanskeligere ved at få billige lån, hvis de ikke har styr på deres

Klima, miljø STOP FOR TOMME GRØNNE LØFTER Det skal være slut med at pakke produkter ind i billeder af grønne skove eller farverige blomsterenge for at få dem til at se miljøvenlige ud. Forbrugerombudsmanden ser for mange eksempler på såkaldt greenwashing

CO2-udledninger. Også bolig- og bilejere kan nu få grønne lån på gunstige vilkår flere steder, hvis pengene skal bruges til eksempelvis energiforbedringer eller elbiler.

– at virksomhederne får produkter til at se mere miljø- og klimavenlige ud, end de er – og har lovet at gribe ind over for tomme grønne løfter. For dig som forbruger betyder det, at du i fremtiden i højere grad kan føle dig tryg ved virksomhedernes påstande om miljøvenlighed. De risikerer ganske enkelt en bøde, hvis de overtræder reglerne.

25%

MYTE: Danmark er et MYTEgrønt foregangsland. TJEKKEREN TJEK: Danmark – når grønne facts er et af de lande ikke skal blive til i verden, der har sort snak! det højeste forbrug af ressourcer og CO2udslip pr. indbygger. Når du læser dette, har Danmark allerede i over en måned overtrukket jordens ressourcekonto. Den 28. marts i år havde vi brugt alle de ressourcer, der var til rådighed til hver af os i 2022, hvis jorden skulle kunne gendanne dem. Dermed er Danmark et af de lande, der har den tidligste såkaldte Overshoot Day – dagen, hvor alle årets ressourcer er brugt, hvis ressourceforbruget skulle være bæredygtigt. Når det gælder natur, viser flere undersøgelser også, at Danmark er et af de lande, som har presset naturen allerhårdest. Mindre end én procent af naturen er reelt beskyttet som natur, og få af de oprindelige danske økosystemer er intakte. Til gengæld har Danmark sat ambitiøse mål for energi og klima og var tidligt i front med vindenergi.

af danskproducerede grøntsager havde i 2021 sprøjterester, men alle lå under grænseværdien. Det viser den årlige pesticidkontrol. Tallet for grøntsager produceret i resten af EU var 60%.

Miljø

22

idenyt Maj 2022

Fotos Getty Images

KUNSTIG FUGL SIKRER INDEKLIMAET Velux, der ellers mest er kendt for ovenlysvinduer, har skabt en lille kunstig fugl, der kan sladre om indeklimaet i dit hjem. AirBird hedder den, og den kvidrer, når det er tid til at lufte ud. Inspirationen til fuglen er kommet fra minearbejderne, der havde en kanariefugl med i minerne til tidligt at opdage, hvis luften var dårlig. Vejl. pris 1.288 kr.


CLASSIC

ÅRS GARANTI

Pris pr. plade 102,50 - (218,35 pr. m2)

Beregn mængde og lav en tagsimulering på decra.dk

ELEGANCE

ORIGINAL PRODUCENT AF DECRA STÅLPLADER SIDEN 1957

ÅRS GARANTI

Pris pr. plade 112,50 - (239,65 pr. m2)

RoofTG Nordic A/S Løvevej 14 · DK-7700 Thisted Tel. +45 70 20 99 01 info@decra.dk · decra.dk

OMGÅENDE LEVERING

ET

IN

AL ST

L AT

ION

TO

AU

RA

NT

IP Å

Ø

V

HZ25XKE KINNAN .DK

Udskift dit oliefyr eller gasfyr til en miljøvenlig luft til vand varmepumpe eller jordvarme tilsluttet et vandbårent radiatorsystem og SPAR på varmekontoen

ET

IN

AL ST

L AT

ION

10 1 0

KINNAN .DK

GA

RA

NT

IP Å

Ø

V

HERO

00 TLF. +45 8617 87

A+++

A

ECODAN SILENT Luft til vand anlæg

5 ÅR S

ÅRS KOMPRESSORGARANTI

LE

AU

ER

DE

TO

RI

S

A+++ GE

+ ECODAN SILENT gi’r op til 4,5 kWh hver gang du bruger 1 kWh + Udleder 80% mindre CO2 end oliefyr + Kinnan giver 5 års garanti +++

00 TLF. +45 8617 87

RI

+ Effektiv og let at installere + Gi’r op 4-5 kWh varme tilbage hver gang du bruger 1 kWh + HZ25XKE og HERO fåes som DanmarksPumpe med 10 års kompressorgaranti

GA

ÅRS KOMPRESSORGARANTI

LE

Installér en luft til luft varmepumpe fra Mitsubishi Electric eller Panasonic og reducér din energiregning. Samtidig opnår du et sundt og behageligt indeklima

5 ÅR S

DE

Spar på olie- og gasregningen

10 1 0

GE

RI

ER

RI

S

på luft til luft varmepumper

SOLID

A++

Kinnan – den bedste og mest miljørigtige opvarmning i Danmark. Kontakt os på 86 17 87 00 eller læs mere på kinnan.dk

*Alle priser er inkl. moms og er gældende frem til 1.6.2022

Decra kan KUN bestilles gennem trælast & byggemarkeder


DENNE SIDE ER EN ANNONCE FRA OZONEAIR

TRICKET:

SÅDAN FJERNER DU DÅRLIG LUFT OG MUG Den mugne lugt var ikke til at komme af med, men satte sig i tøj, møbler og inventar. Men den succesfulde teknik reddede Irene og Görans hus: - Huset dufter nu som om det var nyt, fortæller Irene Lundqvist. Parret Irene Lundqvist og Göran Lundgren bor i Vallentuna i Sverige, men Irene har også et sommerhus fra 1940´erne lige uden for Norberg i Västmanland. - Hver gang vi kom til huset, blev vi mødt af en muggen lugt - en stærk lugt som satte sig i tøjet og håret, men som også kunne sætte sig i gadgets, møbler, tekstiler og andet inventar, siger Göran. De har fået huset undersøgt, men det har ingen skimmelskader. Huset har dog et betonfundament og det har en tendens til at frigive fugt og lugt op i bygningen. - Vi prøvede “alt” for at slippe af med lugten. Rengøringsmidler, luftrensere, ventilator i kælderen. Men ingenting hjalp. Göran fik et godt tip om, at man kan rengøre med ozon;

en gas som også kaldes “aktiv syre”. Bag innovationen står Ozoneair, en teknologivirksomhed i Luleå i Sverige. - Maskinen Ozoneair Clean forvandler syre i luften til ozon, der angriber og neutraliserer luftens molekyler. Dårlige lugte forsvinder ligesom skimmelsporer, bakterier, virus og andre skadelige mikroorganismer, fortæller Johan Lundberg, grundlægger af Ozoneair. Gassen kommer ind og rengører i alle kroge, på overflader, på tøj, møbler, gulve og vægge. Mider og allergener uskadeliggøres også. - Duften og luften føles helt anderledes bagefter: frisk, let og klar! Når vi kommer her nu er det som at træde ind i et nyt hus, det dufter som var det nybygget. Det er det ene magi, siger Göran.

3.000 gange mere effektivt end Klorin

SÅ SIMPELT ER DET! 1. Placer maskinen i det rum du vil rengøre 4. Sæt strøm til og tryk på knappen

2. Tag blomster og planter væk

5. Du kan ikke selv opholde dig i rummet under behandlingen

3. Åbn skabe og garderobe 6. 2-4 timer timer senere er behandlingen færdig.

TILBUD

500

kroner i rabat

Gælder tom. 31 Gør som 40.000 /5 tilfredse kunder, køb Ozoneair! Få 500 kr. rabat - anvend rabatkoden IDENYT. Bestil nu. 30 dages fuld returret.

LAV DIN BESTILLING I DAG PÅ:

78 70 25 30

ozoneair.dk

HER KAN DU RENGØRE MED OZONEAIR Kælderen - ventilationen er ofte dårlig og der er stor risiko for dannelse af skimmelsvamp og fugt.

Krybekælderen - lugten af fugt kan sprede sig og sætte sig i vægge og inventar. I dit hjem - lugte bliver ofte hængende i møbler, tekstiler og indretning.

Sommerhuset, campingvognen, autocamperen, båden - står ofte tomme i længere perioder og lugter derfor indelukket og ofte muggent.

Badeværelse og bryggers - afløb, fugt og dårlig ventilation kan forårsage lugte.

Bilen - fugt, madrester, husdyr, køresyge; en bil begynder ofte at lugte dårligt.

Skuret og depotrum - her lugter det ofte indelukket som et resultat af fugt og dårlig ventilation.


AVE H & S HU TØJ TIL

K ELVÆR

VINKELSLIBER 720W · Før 379,-

Nu kun 275,-

MULTISLIBER

230V 100W · Før 299,-

Nu kun 199,-

LØVBLÆSER

20V kulfri kraftig løvblæser inkl. batteri & oplader. KULFRI maskine med 5 års GARANTI! Før 1.139,-

Nu kun 999,-

AKKU STARTPAKKE

Slagskruemaskine og boremaskine inkl. batteri & oplader · Før 1.499,-

Nu kun 999,-

SKRUEMASKINE

SKIL 20V · 1,5 ah batteri & oplader · Før 639,-

WWW.SKIL.DK

Nu kun 450,-

Kvalitet siden 1924 · Klik her for at købe produkterneUDELIV

Gasgrillen er blevet populær herhjemme i det seneste årti, og det giver god klimamening.

GRILL MED GOD KLIMASMAG Er du både grillglad og klimabevidst? Se her, hvordan du kan reducere klimabelastningen fra din nye grill med op mod to tredjedele, hvis du køber ind med både hjerne og hjerte. Tekst Jenny Hallquist Foto Getty Images

D

rømmer du om en ny, lækker grill til sommerens forhåbentlig mange helt og aldeles corona­ fri sammenkomster? Men øn­ sker du samtidig at grille på den grønnest mulige måde? Så tag klimaet med i dine overvejelser på niveau med andre fakto­ rer som smagspræferencer, pris, tidsfor­ brug og krav til dit grilltalent. Vi har gjort benarbejdet for dig og fun­ det fakta frem, så du kan træffe din be­ slutning på det bedst mulige grundlag.

Den traditionelle kulgrill Duften af bål og smagen af røg gør, at mange danske haveejere sværger mere eller mindre fanatisk til kuglegrillen – måske er du en af dem? Men har du klimaet med i ligningen, er det værd at vide, at forskere har regnet ud, at en kulgrill udleder rundt regnet hele tre gange så store mængder drivhus­ gas som en gasgrill. Det gør den, når man ser på grillen over hele dens livscyklus, og dermed også på, hvordan selve grillen og brændslet produceres. Du kan vælge at udskifte kullene med grillbriketter, der har den klare fordel, at

de er lavet af træ. Afbrænding af træ ses som tilnærmelsesvist CO2­neutralt, fordi afbrændingen kun afgiver den CO2, som træet har optaget, mens det voksede. Til gengæld koster produktionen af briketterne i høj grad på klimakonto­ en. Produktionen af grillbriketter alene til Danmark kræver hvert år fældning af træer på et område på størrelse med Møn. En del af de briketter, du kan købe, er produceret bæredygtigt og kan FSC­ mærkes. Dem kan du med god samvit­ tighed lægge i grillen. Men en under­ søgelse lavet af Verdensnaturfonden i 2020 v iser, at fem ud a f sy v a f de grillbriketter, der ikke er FSC­mærket, Maj 2022 idenyt 27


UDELIV GRILL MED GOD KLIMASMAG indeholder tropisk træ. Briketterne kan altså være produceret i lande uden nogen form for regulering, og hvor produktionen forårsager afskovning og ikke mindst forurening med metan, en anden alvorlig drivhusgas.

Gasgrillen Gasgrillens popularitet er steget så meget i det seneste årti, at det nu er vores foretrukne grillmetode. Og det giver god klima mening. Selv med tanke på, at en gasgrill er mere teknisk og dermed mere klimabelastende at producere end en kulgrill, er gasgrillens samlede CO2aftryk set over hele dens levetid op mod hele to tredjedele mindre. Afbrændingen af flaskegas i en gasgrill udleder også CO2 – mere end grillbriketter gør – og her er der endda tale om afbrænding af et fossilt brændstof, altså en naturressource, som ikke fornyes. Til gengæld har gassen en væsentligt højere energitæthed end grillkul, og det betyder kort fortalt, at du får mere varme ud af hvert kilo brændsel. Samtidig udleder flaskegas næsten ingen sod eller andre skadelige partikler. Produktionen af gas til grillen er som udga ngspunk t heller ik ke voldsomt klima belastende. Den f laskegas, der bruges i en gasgrill, er nemlig et biprodukt af olie- og naturgasproduktionen. Ef tersom vi ser a lvorlige prisstigninger på naturgas og olie i øjeblikket, kan vi nok også forvente, at flaskegassen følger med op i pris, så det skal du have in mente, når du køber ind. Men klimamæssigt giver det altså god fornuft at investere lidt mere og indkøbe en gasgrill.

Træpillegrillen og elgrillen Hvis du er lidt af en grillgourmet, er det måske værd at foretage en noget større investering, når du skal ud at købe grill – og her er en helt ny grilltype, træpillegrillen, på vej ind på det danske marked. Til gengæld for den højere pris får du med træpillegrillen virkelig signaleret både gastronomi- og klimaekspertise. Træpiller er bæredygtigt produceret som et biprodukt fra tømmerindustrien, og de fås i mange varianter, der også giver den røgede smag, som kulgrilltilhængerne prioriterer så højt. 28

idenyt Maj 2022

DE 5 GRILL-PARAMETRE Tid

Smag

Grilltalent

Pris

Klimabelastning

Kul/ briketter

Mindst 30 minutters forberedelse.

Den traditionelle røgede smag.

Brugen af grillstarter og reguleringen af temperatur kræver en del af kokken.

Fra få hundrede kroner og op.

Briketterne koster på klimakontoen.

Gas

Klar på fem minutter.

Flammegrillet, men bålsmagen mangler.

Tænd for gassen, og regulér flammerne med en drejeknap.

Mindst et par tusind kroner.

Udleder CO2, men gassen produceres klimarimeligt.

Træpiller

Kræver ti minutters opvarmning.

Særlige træblandinger giver smagen af bål med ekstra gourmetfaktor.

Nem optænding og helt præcis styring af afbrænding via wi-fi.

Fra 8.000 kr. til 25.000 kr. for den helt store model.

Bæredygtigt brændsel, men grillen kræver avanceret produktion.

El

Fra 0 til 100 på et minut.

Tænk udendørs grillpande.

Sæt den i stikket, og kør.

Op til 3.000 kr.

Udleder ingen CO2.

Kuglegrillen skal fyldes med FSC-mærkede grillbriketter, hvis du skal grille så grønt som muligt på den.

Vil du grille helt uden bøvl – og uden flammer – kan du vælge en elgrill. Den er nem at bruge, fordi den bare skal i stikkontakten, og så er den lettere at gøre ren. Men pas på, hvis du inviterer en rigtig grillnørd til fest. Tilberedning uden flammer og den velkendte, ganske let brændte overflade på bøfferne er for mange kendere bare ikke ‘rigtig’ grillmad. Uanset hvilken grilltype du er blevet varm på, så lad være med at købe den største grill, du kan finde, bare for at imponere naboen. Vil du reducere klimabelastningen, så se grundigt på familiens behov, og vælg den grill, der passer i størrelsen til jeres hverdag. Jo større grillfladen er, jo mere energi skal du nemlig bruge for at varme den op. ■

GRØNNERE GRILL

– for dig, der har udstyret allerede: ●

● ●

Hav bøffer og pølser parat, når grillen er klar, så du ikke spilder varmen. Grillbriketter kan modsat kul genbruges, hvis du stopper forbrændingen, når maden er færdig – luk spjældene i kuglegrillen. Køb altid FSC-mærkede grillbriketter. Brug en grillstarter for at sikre, at briketterne opvarmes jævnt og effektivt. Tænd kun for det nødvendige antal brændere, hvis du griller med gas. Vedligehold din grill, så dens levetid bliver så lang som muligt.


KNUDSEN TERRASSESYSTEM - enkel, nem og fleksibel terrasseopklodsning Høj bæreevne Kan bruges på ethvert stabilt underlag samt tagpap Produceret af 100% genanvendeligt materiale Modstandsdygtigt overfor alt slags vejr UV resistent og tåler temperaturer fra -40O til +70O Påvirkes ikke af fugt, råd eller svamp

Terrassesystemet kan også bruges på sårbare underlag såsom tagpap

Fleksible opklodsningshøjder udligner nemt niveauforskelle i underlaget

27-40 mm

52-112 mm

87-147 mm

122-182 mm

157-217 mm

- det sikre valg

192-252 mm

227-287 mm


DENNE SIDE ER EN ANNONCE FRA OZONEAIR

DIN TRÆTHED OG HOVEDPINE KAN SKYLDES DÅRLIG LUFT Vidste du, at næsten en million svenskere er syge pga. dårligt indeklima? Fugt, skimmelsvamp, allergener og dårlig lugt forårsager træthed og hovedpine. - Det nye med Ozoneair er, at du som privatperson kan rengøre dit hjem og fjerne dårlig luft på egen hånd, siger Joan Lundberg, grundlægger af Ozoneair. Purify er baseret på teknoloDu knokler, skrubber og gør gien bag de luftrensere, der i rent, men uanset set, 99,24% dag anvendes på hospitaler hvor hårdt du arbejder af virus i luften til at fjerne bakterier, virus kan du aldrig komme og på overflader og andre luftbårne stoffer og af med skimmelsvamp forsvinder til at desinficere eksempelvis og skadelige partikler, kirurgiske instrumenter. som skjuler sig i gulve, Luften, der passerer igenvægge og tekstiler. Cirka nem Purify udsættes for et stærkt 20 procent af svenskerne har og intensivt ultraviolet lys, som besvær med deres indeklima - og nedbryder luftforureninger og danner allermest med skimmelsvamp samtidig et oxyplasma: aggresive og fugt. Har du problemer med molekyler i form af frie radikaler, som træthed, hovedpine og irriteret vi ikke kan se eller mærke og som er næse kan du også være ramt. helt ufarlige. Nu findes der en løsning, der Oxyplasmaen spreder sig i hele ikke kræver dyr eksperthjælp eller omfattende arbejde. Faktisk er det rummet, hvor den fortsætter med nok med et enkelt tryk på en knap. at angribe og nedbryde forurenende stoffer og andre skadelige partikler - Purify bekæmper aktivt i luften og på overflader. forurenende stoffer, før de beg- Med Purify bliver denne teknoynder at sprede sig i dine omgivlogi for første gang tilgængelig for elser. Den rengør ikke bare luften, der passerer igennem dem som en privatpersoner, men også for virkalmindelig luftrenser - men renser somheder som vil rense luften på kontoret eller i butikken samt al luften i rummet og også dens på skoler, børnehaver og lignende, overflader, siger Johan Lundberg, siger Lundberg. grundlægger af Ozoneair, og fortsætter:

TILBUD

500

kroner i rabat

Gælder tom. 31 Gør som 40.000 /5 tilfredse kunder, køb Ozoneair! Få 500 kr. rabat - anvend rabatkoden IDENYT. Bestil nu. 30 dages fuld returret.

Andel personer, der angiver, at de har besvær med indeklimaet 12%

12%

9% 6%

6%

3% 0%

Træthed

Hovedpine

4%

4%

Irritation i øjnene

Irriteret næse

3%

Hæshed, halstørhed

LAV DIN BESTILLING I DAG PÅ:

2%

Hoste

78 70 25 30

ozoneair.dk

Det anslås, at 20% af den svenske befolkning oplever problemer med deres indeklima.

6 PROBLEMER DU LØSER MED OZONEAIR! Fjerner op til 99,24% af virus i luften omkring dig.

Bekæmper aktivt forurenende stoffer - inden de begynder at sprede sig i dine omgivelser.

Ødelægger forurenende stoffer 1.000 gange mere end hvad et HEPA-filter kan opfange.

Reducerer de værste lugte og forhindrer fremkomsten af nye lugte.

Samler støvpartikler sammen i luften, så de falder til jorden, hvor det kan renses væk.

Fjerner allergener, mug og skimmelsporer. Hjælper dig, hvis du har allergi.


Forår i Sønderjylland Det betyder at alle aktiviteter og seværdigheder igen har åbent. Besøg Gråsten Slot og den Kongelige Køkkenhave, Dybbøl Banke eller Cathrinesminde Teglværksmuseum. 3 Overnatninger 3 x 3 Retters aftenmenu -efter køkkenchefens valg

Morgenbuffet

1895,-

pr person i dobbeltværelse

BOOK

Tillæg for ankomst fredag og lørdag 199- pr person. Tilbuddet gælder hele året (undtagen jul og nytår)

HUSK vi modtager gavekort fra:

Er du til aktivferie, cykel, vandre eller golf... Sønderjylland byder på noget for enhver smag.

Se alle ophold her

Sejrsvej 101•Rinkenæs•6300 Gråsten•Tlf. 7465 0949•info@benniksgaardhotel.dk•www.benniksgaardhotel.dk


Har dit hus sætningsskader eller gulv, der synker?

Flot havebassin i fiberbeton skaber stemning i din have

Uretek er specialister i permanent udbedring af sætningsskader. Vi undersøger årsagen til skaden og stabiliserer nedefra – helt uden opgravning, store maskiner og fraflytning.

Vores spejlbassiner i fiberbeton er en smuk og dekorativ løsning til din unikke have, ved indgangen til dit virksomhedsdomicil eller, hvor du ellers gerne vil sætte et særligt præg. OBS - spejlbassiner sælges via forhandlere. Kontakt Industri Beton A/S 97 34 60 24 • industribeton.dk

Book uforpligtende samtale på uretek.dk/kontakt eller ring på tlf. 70 20 33 01

Hegn/låger i smedejern Dobbeltport 350 cm x 120 cm kr. 8.390 Enkelt låge 112 cm x 100 cm kr. 4.960 Begge som foto Se eller hør om vore mange andre modeller. danhegn-lavpris.dk - tlf. 20 94 17 60

Komplette termotagssystemer i 10, 16, 20, 25, 32 & 40 mm

Få mere plads og bedre orden

Profilsystemet til vores termotag har dobbelte gummilister for optimal tætning. Bundprofil i aluminium og en hvid overprofil giver et stilrent udseende. Termotag med X-struktur, giver bedste bæreevne og lave U-værdier. Priseksempel komplet tag, inkl. profilsystem: 16 mm termotag sæson Sommer · U-værdi 2,1 · bredde: 5000 mm x dybde: 4000 mm. Pris nu 8.356,- t.o.m. 31. maj. Vejl. pris 8.796,- inkl. moms og levering (eksp.gebyr 199,-).

Kvalitets redskabsholder til skuret, kælderrummet eller carporten - specialdesignet til at holde orden på havens hjælpere. Vi sælger også eksklusive ophæng til cykler.

Willab Garden · Butik og Showroom, Ventrupvej 29, 2670 Greve Willab Garden · HUSET Middelfart udendørsudstilling, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart Tlf. 39 67 65 00 · willabgarden.dk

Tjek priserne og bestil på: www.redskabsholder.dk eller ring på 40 73 18 75

Tilbygninger og orangerier · Vi skaber harmoniske tilbygninger · Vi bygger kvalitets tilbygninger · Vi er kreative og ser mulighederne

Sorte myrer, der invaderer dit hjem. Er det genkendeligt? Med det lunere vejr kommer de.

Rekvirer vores idébrochure Se over 50 forskellige projekter på:

Ligesom os mennesker sætter sorte myrer pris på lunere vejr, og de er et typisk forårsproblem. Myrerne sender ”specialarbejdere” ud for at lede efter mad, hvis myrerne finder mad, lægger de duftspor, som de andre myrer kan følge. Pest-Stop myremiddel hjælper dig med at undgå en myreinvasion. Findes i velassorterede butikker.

www.arteglasbyg.dk Kontakt os på 97 35 18 72

Tanaco A/S a Pelsis group company · www.pest-stop.co.uk T

32 idenyt Maj 2022


Hurtig grøn omstilling med Bosch varmepumper Individuelle varmepumper er ifølge Energistyrelsen en af de billigste og grønneste opvarmningsformer på det danske marked*. Det skyldes blandt andet, at 60-80% af den energi som varmepumpen bruger på opvarmning kommer fra luftens eller jordens gratis ressourcer. Beregn din besparelse med en varmepumpe eller bestil et tilbud på www.beregneren.dk

Dine fordele • H urtig grøn omstilling - kort installationstid, ingen gravearbejde • Grøn og billig opvarmning • F rit valg nu og i fremtiden - ingen tilslutnings- eller forblivelsespligt • F remtidssikret teknologi fra en af markedets førende producenter *Kilde: sparenergi.dk/forbruger/varme/elvarme


KONKURRENCE

VIND! MED IDENYT

Deltag på idenyt.dk Klik på fanen ‘Konkurrencer’

Vind ET DRIVHUS

FRA WILLAB GARDEN Værdi

54.320 kr.

Vind et drivhus fra Willab Garden – 10,2 m2 Drivhuset Green Room Squares spændende kvadratiske form og gode taghøjde gør det også meget velegnet som pavillon. Med valmtag og stilrene linjer er Square havens midtpunkt. Med 5 års stormgaranti er det et sikkert valg for dig, som bor ved kysten eller et sted, hvor det blæser meget.

Green Room Square har indbydende dobbeltdøre og gode håndtag, som kan låses. En perle i haven har sjældent været mere passende.

GODT AT VIDE ● Vælg blandt fem standardfarver eller fem specialfarver. ● Fuld stormgaranti i 5 år. ● Drivhuset ventileres med to tagvinduer og to sidevinduer. ● Dørene kan låses og har rigtige håndtag. ● Unik konstruktion med dobbelt fastgørelse af væg- og tagprofiler.

DELTAG PÅ IDENYT.DK · KLIK PÅ FANEN ‘KONKURRENCER’ SVARFRIST OG OFFENTLIGGØRELSE: Svarfrist senest den 6. juni 2022. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: idenyt · Strandboulevarden 130 · 2100 København Ø. Se konkurrencebetingelser på idenyt.dk/konkurrencer.

34 idenyt Maj 2022


Er du klar til forårsrengøringen?

Sig goddag til dine gæster PRÆSENTABLE RENE FLISER Væk med skidt og snavs, så dine fliser bliver som nye. Brug Borup Flise Rens til en grundig forårsrengøring, så du er klar til at byde dine gæster velkommen. Bagefter kan du imprægnere fliserne med Borup Super Forsegler eller Borup Sten & Flise Imprægnering.

GØR HUS OG HAVE SKINNENDE RENT

Med Rodalon® Garden fjerner du belægninger, så tagplader, sokler, facader, hegn, havemøbler, solceller og alle andre, faste overflader virkelig kommer til deres ret. Fordeles med svamp, spray, vandkande, kost eller klud. Skrub, skyl, og glæd dig!

GRILL- OG GÆSTEKLAR TERRASSE

Hånden på hjertet: Ser træterrassen lidt træt ud? Så frisker du den op med Borup Terrasse Rens. Så bliver forårets og sommerens mest populære sted i haven igen rent og indbydende. shc.dk

UNIK SUPER FORSEGLER MED LANGTIDSEFFEKT

Borup Super Forsegler giver overfladen en usynlig ”glasering”, som gør den ultra afvisende i op til 5-8 år. Skidt og snavs får langt sværere ved at hæfte på overfladen. En spændende nyhed der letter dig for mange timers rengøring.

NYHED EFFEKTIV BESKYTTELSE I OP TIL 5 ÅR

GØR LIGE SÅ RENT UDE SOM INDE

Med ­Borup Hus Vask giver du de udendørs overflader nyt liv. Det velduftende og effektive rengørings­middel­opløser snavs og smuds hurtigt, så både facade og døre står flotte og skinnende. Fortyndes med varmt vand i hen­hold til etikettens anvisninger. Vask derefter overfladen grundigt med en klud, svamp eller blød børste og skyl efter med rent vand.

Hold vandet ude, og gør det lettere at holde udendørs overflader af cement, beton og teglsten flotte og rene. Borup Sten & Flise Imprægnering er en vandbaseret imprægneringsvæske, der beskytter i op til 5 år.

Find vores produkter i alle førende byggemarkeder m.fl.

Gør det selv - bedre www.borupkemi.dk

brug for Hvis du har n du like os ka d, rå flere gode r tilmelde le el ok på Facebo et på ev br dig nyheds k borupkemi.d