Page 49

Classic

Stegte, revne, pressede, bagte eller tørrede

Nyd æblerne Lige nu bugner Danmarks haver af æbler i læssevis. Kom ud med kurven og forkæl familien med æblelækkerier.

Stegte æbler med kalkunbacon

E

Steg 2 pk kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber. Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret; æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

n stor del af de æbler, ha ven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager, vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke? Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. Tekst og fotos: Mette Møllevang og Lene K

TIPS – lige til at plukke

1

Sortér æblerne, mens du høster, i tre kasser. 1., 2. og 3. sortering. Pak æblerne i 1. sorteringen stykvist ind i avispapir og stil dem køligt og mørkt. Så kan de holde sig i flere måneder (alt efter sorten). 2. og 3. sorteringen bruger du til at spise nu og her, til mos og most, og til at forære væk.

idenyt.dk

2

Undgå madspild. Forær eller sælg ved vejen, i Den blå Avis eller på de sociale medier. På den måde glæder du andre, der ikke har adgang til et æbletræ, og du kan nyde følelsen af, at æblerne bliver omsat. Det skønnes, at der hvert år ligger for 50 millioner kr. æbler og rådner op i de danske haver.

▲Pressede æbler

3

Og omvendt gælder det for dig, der ikke har have: Spørg på de sociale medier, spørg venner, kollegaer eller familie, om de svømmer i æbler, eller kig under ”bortgives” i Den blå Avis.

til most

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. September 2016

25

Profile for idenyt

idényt nr. 7 - September 2016  

Danmarks største hus- og have magasin

idényt nr. 7 - September 2016  

Danmarks største hus- og have magasin

Profile for idenyt