Page 1

Tips til hus og have

Nr 7 september 2016

haven u! lige n aterne Trim tom

sunde roser ●

Guide til

tagrender ● ●

Hovedstad Nord

Materiale Pris Vedligehold

1

idenyt.dk

såDan plejes De ● se nyheDerne

Derfor elsker vi

haveskuret fra basis til luksusudgaven

4

oM tagVinduer August 2016

1


Malingen, der tåler hverdagens strabadser Forbliver mat - vask efter vask! Med Dyrup Mat & Vaskbar kan du let bevare farve og mathed på dine vægge. Også selv om der er tegnet kunst på dem.

Med Dyrup Mat & Vaskbar kan du vaske dine vægge, uden at de mister deres mathed. Det kan være lidt af en udfordring at holde de malede overflader i hjemmet pæne og rene, når madlavning, børneleg og beskidt overtøj er en del af hverdagen. Specielt i køkkenet, på børneværelset og på gangarealer kommer der ofte pletter på væggene, som kan være svære at komme til livs uden at skade malingen. Vores vægge i hjemmet er udsat for lidt af hvert, og i køkkenet, som ofte er familiens samlingspunkt, er både fedtfingre, stænk fra madlavning og andet snavs hverdagskost, mens børneværelset ofte må lægge vægge til både farvekridt og sorte fingre. Mange går derfor på kompromis med væggenes udseende i de rum i hjemmet, der er mest udsatte for snavs.

De vælger derfor en høj glans, som ikke tager skade, når der vaskes og gnides på den, selv om resten af boligen er malet med en mat vægmaling.

kan farvehandleren blande den til dig. Alle Dyrup Mat & Vaskbars fordele kombineres med den ekstra gode dækkeevne, som er kendt fra resten af Dyrups malingserie.

En maling, der forbliver mat – vask efter vask For at opfylde behovet for at kunne vaske og rengøre matte vægge – uden at ødelægge det flotte udseende – har Dyrup lancereret den unikke og matte maling Dyrup Mat & Vaskbar. Malingen forbliver mat, også selv om der vaskes og gnides på den med en klud. Problemet med blankpolering, som man oplever med en almindelig vægmaling, undgås derfor helt med Dyrup Mat & Vaskbar. Ud over sin vaskbarhed har Dyrup Mat & Vaskbar den særlige evne, at den er ekstremt smudsavisende. Det betyder, at du nemt kan vaske alt fra farvekridt til rødvin. Dyrup Mat & Vaskbar kan tones i et utal af farver, så ligegyldigt om det er en sart rosa til pigeværelset, en lyseblå til drengeværelset eller en af de klassiske Dyrup-farver, du ønsker,

Om Dyrup Mat & Vaskbar

• Vaskbar og slidstærk. Forbliver mat vask efter vask

• Smudsafvisende. Alt fra farvekridt til rødvin kan vaskes af

• Ekstra god

dækkeevne, som Dyrups øvrige vægmalinger er kendt for

• Fås i et utal af farver

• Glans 5/Mat Husk at malingen skal hærde i 4 uger for maksimal effekt.


Classic

INDHOLD Aktuelt .....................................................

7

11 Haven i september .................... 14 Tagrenden rammer huseT ind ...............................

17 LæserNes IDeer .................. 22 Nyt til HUs & HAVe ................. 24 sunde roser .................24B Lys DIN HAVe Op 24D Nyd æblerne ............................ 25 4 om tagvinduer .....................30 Danmarks smukkeste krukke . 34 KLæD DIN HAVe I KULører ..37 Gode råd til huset .................... 42 konkurrence .................... 45 Læs i næste udgave ................ 46

Glæd dig til

sensommer

skarphed i luften og høj, blå himmel. Det er, hvad vi kan glæde os til i den kommende tid. Har du overskud til et udeprojekt, så se, hvordan du klæder din have i kulører. står den mest på nydelse, så prøv et par af vores spændende æble-opskrifter.

Hilsen redaktionen

eT haveskur kan vi ikke undvære ..................

TAGreNDer De er uundværlige, og med vores vejrlig kræves der endnu mere af tagrenderne på dit hus. Tjek vores guide, så bliver du meget klogere på, hvilke render, du skal vælge til dit hus. side 11

Foto: iBulb, Lindab, Lene K, Lotte Bjarke m.fl.

..................

!

KLOGe OrD Om BeLysNING Brug hellere flere "svage" lamper i stuen end et par stærke. Lad belysningen dele rummet op i flere sektioner.

FrIsKe æBLer meD crüsLI æbletræerne bugner - og vi har brug for andet end æblekage (selv om den smager). Vi har fundet en lille håndfuld opskrifter med æble, der gør din september ekstra smagfuld. se side 25.

HVOrNår HAr DU sIDsT seT på DIN sKOrsTeN?

FIND din FArVe Haven kan indrettes som din bolig i spændende farvetemaer, der viser, hvem du er. Vi har set på mulighederne på side 37.

Den sidder der i al slags vejr, men det er sjældent, vi skænker den en tanke. Dansk Byggeri anbefaler, at du tjekker din skorsten grundigt én gang om året – også selv om den ikke længere bruges. Og lad være med selv at kravle rundt i højderne. Få en fagperson på opgaven. ( Du kan trække udgiften fra i BoligJob-ordningen frem til 2017) .

Forsidefoto: GAP Photos.

idenyt.dk

September 2016

3


ANNONCE

SOMMERENS SKYBRUD KAN HAVE SKADET DIT TAG Det er vigtigt at få gennemgået dit tag for utætheder, løse tagplader og fugt i træværket omkring taget. De skiftende temperaturer og voldsomme skybrud skader dit tag. Få klaret eventuelle reparationer i opløbet - det sparer dig for dyre følgeskader, som forsikringen ikke dækker.

Har du et eternittag fra 1960-1980? Så bør du få tjekket dit tag hvert andet år. Disse tagplader er efterhånden så porøse, at de nemt revner og bliver utætte.

Der har været mange kraftige skybrud over sommeren. Hvert skybrud udfordrer dit tag. Tagplader kan løsne sig og skabe utætheder, og overløb på tagrenderne giver vand ned af ydervæggene. Ofte ser vi desværre også tagrender med bagfald. I disse tilfælde er det udhæng og andet træværk, der bliver vådt med stor risko for råd i træet.

at udskifte nogle tagplader, fuger og tætningsbånd. Hvis taget ikke har skader i overfladen, er det også muligt med en tagrens og maling, at forlænge tagets levetid med op til 10 år. Når vi tjekker dit tag, rådgiver vi dig ift reparationer, renovering eller om der bør lægges nyt tag. Samtidig får du et tilbud på udbedringerne.

Mos og alger

Dækker din husforsikring følgeskader?

Det våde vejr giver også gode betingelser for mos og alger. Mos og alger kan lave overraskende store skader på tagsten og -plader. Algerne giver grobund for mos, som gør overfladen porøs. Mossens rødder arbejder sig ned taget og danner små revner, som bliver til utætheder.

Nyt tag eller renovering

Ved skader på dit hus og tag, kontakter man typisk sit forsikrings-

selskab i håb om, at husforsikringen dækker omkostningerne. Desværre dækker forsikringen sjældent skader, som skyldes manglende vedligehold. Har du for eksempel en utæthed i dit tag, som har ødelagt isolering, loft eller vægge, så kan det blive en dyr omgang. Efteråret er det ideelle tidspunkt, at få et tagtjek og få gennemgået taget. Her er der mulighed for at komme op på taget og tjekke tagplader, tætningslister, tagrender, skorsten, inddækninger, skotrender m.m.

FILM: SÅDAN FOREGÅR ET TAGTJEK Se filmen ved at skanne koden eller se den på www.tagtjek-video.dk

I nogle tilfælde kan man nøjes med

* Kilde: Bolius

ALT INDEN FOR TAG: Renovering, vedligeholdelse, algebehandling og tagreparationer. NYE TAGE: Decra, Quadro, tegltage, eternit, skifer og tagpap. ENERGIRENOVERING: Isolering af loft og hulmur. Udskiftning af vinduer og døre. Termografi.

www.jydsktagteknik.dk


Når huset er fra før 1980

5-STJERNET SERVICE

FÅ TJEKKET DIT TAG og undgå dyre følgeskader

✓TAG ✓TAGRENDER ✓INDDÆKNINGER ✓TRÆVÆRK ✓TAGRYGNING

VIDSTE DU, at omkring 460.000 danske hustage er nedslidte.* Typisk er det eternittage fra 1960-1980 der har problemer.

BESTIL VED AT SKANNE KODEN PÅ TELEFON 70 60 59 44 ELLER PÅ WWW.BESTIL-TAGTJEK.NU

Greve · Kolding · Hinnerup PRISVINDENDE TAGFIRMA Jydsk Tagteknik er kåret som årets håndværker flere år i træk.

Vi servicerer hele Danmark

Tilbuddet gælder fastland og brofaste øer

GR ATIS


Timberman Wideplank Eg Country Børstet, 145084MM

Timberman Wideplank Eg country børstet 145085MM

Timberman Slotsplank Eg prime børstet 145018MM

Timberman Wideplank Eg Country sandwash 145086MM

Du finder masser af inspiration til dit nye gulv, nærmeste udstillingscenter og forhandler samt gode tips om pleje og vedligehold på timberman.dk

Silkematte trægulve med ekstra styrke

Timberman trægulve med Ultramat lak har en naturlig silkemat og slidstærk overflade, der samtidig er nem at rengøre. Timberman benytter sig af den nyeste overfladeteknik inden for usynlige lakker, som fremhæver træets naturlige struktur, og sam­ tidig er særdeles slidstærk – Ultramat lak – der består af hele 7 lag. De mange lag lak påføres i en ultramat udgave med en glansgrad under 5. I kombination med en let børstet overflade, giver lakken et flot ekstra mat udseende, hvor træets smukke åretegninger træder

tydeligt frem – præcist som ved et oliebehandlet trægulv, men med alle lakkens fordele og høje styrke. Den silkematte Ultramat lak er forsynet med en antiscratch topcoat. Dette sikrer gulvet en ekstra høj slidstyrke samt en rengøringsvenlig overflade, der samtidig er mere modstands­ dygtig over for ridser og skrammer. Vore trægulve med Ultramat lak findes i serierne Slotsplank, Wideplank og Plank – du kan se dem alle på timberman.dk

TIMBERMAN DENMARK A/S · Havnevej 11 · 9560 Hadsund · Tlf. 99 52 52 52

timberman.dk


Classic

Boligejer-

aktuelt Havelære Geografsk Have i kolding har succes med at holde "søndagsskole", hvor interesserede kan høre og se, hvordan de kan blive bedre haveejere. nu, den 18. sept, handler dagen om, hvilke planter, der skal sættes hvor – og ikke mindst, hvordan du lettest undgår ukrudt i haven. se mere på geografiskhave.dk.

Søndag er den dag, hvor der sker flest indbrud på villavejene. Mandag og fredag er de "stille" dage.

er v rø rent Hus p Vi – OG bil

idenyt.dk

K

økkenkværnen er et nemt redskab til hurtigt at komme af med affald fra madlavningen. Organisk affald som kartoffelskræller, kaffefiltre og kyllingeben kværnes af køkkenkværnen, hvorefter det skylles væk med spildevandet. Men mange kommuner er modstandere af kværnen – uden grund, siger en af producenterne. Her er tre gode grunde til at sige ja til kværnene:

kraft

Purejuice hedder slow-juiceren fra kenwood. Den er ikke helt let at samle, men du kan ikke gøre det forkert, så virker maskinen ikke. til gengæld gik det nemt anden gang, og maskinen klarer æbler, ingefær, gulerødder og selleri uden at kny. resterne pulpen - er næsten tør, så bare ét æble bliver til en del saft. Pulpen blev brugt i dej til grove boller – og de faldt i familiens smag! På den måde føles det godt at have brugt frugt og grøntsager rub og stub, så vitaminerne bliver i maden.nem at rengøre. Maskinen koster ca. 2.000 kr. Dyrt, ja, men til gengæld får du meget sundhed for pengene og kram i maskine og udstyr.

1

Hvis flere husstande i kommunen installerer køkkenkværne, vil kommunen få færre udgifter til indsamling og transport af affald.

2

Kilder og foto: Byg-Erfa, Verisure, Plan Organic, Køkkenkværnen.dk m.fl.

Der er syv produkter i den nye Power-serie fra borup kemi. Det kan synes af meget, men hvert produkt har sit speciale, så berettigelsen er til stede. sprayflasken er praktisk, og det er nemt at dosere. vi sender ekstra stjerner efter "Grill & Ovn rens" og "vindues sæbe". Ovnen blev ren, og produktet lugter ikke skarpt. sæben blev prøvet på bilens vinduer – og "filmen" forsvandt sammen med snavs og vand. På badeværelset og i køkkenet blev kalksløret synligt fjernet, med de dertil hørende produkter. alle produkter koster 25 kr. pr. stk.

Den kværner affalD

er v rø Juice p Vi MeD

når affaldet bliver kværnet, vil det ikke længere være fødekilde for rotterne.

3

Det våde affald bliver sorteret fra og afskaffet via køkkenkværnen, så det resterende affald vil have en langt bedre brændværdi.

sOya-lys Hygge og en diskret duft lover Plan Organic, der har pakket "hyggen" ind i miljøvenlige lys, støbt af soya-voks og tilsat essentielle olier. Mere på planorganic.dk

GOD byGGeskik byG-erfa anbefaler guiden bedre byggeskik - huset til dig, der skal istandsætte dit hus. se mere på bygningskulturbutikken.dk. i guiden kan du finde viden og praktiske eksempler på renovering af : ● Facaderner ● Taget ● Vinduer, døre og kviste

September 2016

7


Går du rundt og drømmer om et nyt badeværelse?

TU

ENE

ERET AF

E R S TA L L C A N BB MSI VÅ D

RU

TE

KNO

LOGISK

IN

S T E badeværelse, IN Hvad enten du drømmer om et nyt eller skal KNO LOGISK renovere det gamle, så gælder det om at gøre dine idéer og tanker til virkelighed. Bedre Bad skaber resultater, der opfylder præcis dine ønsker, inden for de lovmæssige rammer og ved brug af kompromisløst godt håndværk. TI

T

R E TR E C I TIF AT Ø

T

ER EJLEDE C A BB RGIV

OLL

TU

RET E C I TIF R

TR

TI

Går du med planer om at få et nyt badeværelse, vil en god start være et gratis og uforpligtende Badtjek fra Bedre Bad, hvor en af kædens certifi­ cerede vådrumsinstallatører kommer hjem til dig til en snak om dine drømme, ønsker og muligheder. Installatøren gennemgår dit badeværelse, og vej­ leder dig til at træffe de rigtige valg. Med Bedre Bad – Bedre Energi får du LLERET AF O den håndværks­ og lovgivningsmæssigt TR korrekte løsning til dit badeværelse.

N

”Vi gør altid vores ypperste for, at kunden får det bedst mulige resultat. Vi ved, at en høj faglighed, omhyggelighed, ærlighed og dialog er med til at skabe tryghed hos kunden, og er opskriften på at gøre deres ideer og tanker til virkelighed”, siger Direktør for Bedre Bad Carl Christian Holm Frederiksen.

KO

Uigennemtænkte løsninger og dårligt udført arbejde kan i bedste fald re­ sultere i kosmetiske fejl, men i værste fald også i langt alvorligere ting såsom fugtskader eller et tårnhøjt energifor­ brug, hvilket i sidste ende kan give om­ fattende ekstraudgifter. Derfor gælder det om at være opmærksom på, hvor faldgrupperne er i forbindelse med, at du får lavet nyt badeværelse eller får foretaget en renovering.

Da det er de færreste, der kender til faldgrupperne, er det fornuftigt at alliere sig med en fagmand. Hos Bedre Bad får du besøg af en Certificeret Vådrums­ installatør, en efteruddannelse Bedre Bad, som de eneste, har udviklet i sam­ arbejde med Teknologisk Institut.

N

Men et nyt badeværelse er også en investering, der skal være til glæde og gavn hver dag i mange år fremover, og der er et hav af ting, som du skal være opmærksom på.

Et Badtjek giver tryghed

KO

Et nyt badeværelse består ikke bare af fliser, håndvask, afløb, toilet og armaturer. Et nyt badeværelse er en realisering af en drøm. Det er summen af dine tanker og idéer omkring, hvordan dit personlige badeværelse skal være. Derfor er det også vigtigt, at du får det lige præcis, som du vil have det.

S


Shark & Co.

Book et gratis Badtjek på bedrebad.dk Med et gratis Badtjek får du bl.a.: • • • •

Sparring med en fagmand. Vejledning til at træffe de rigtige valg ift. lovgivningen om vådrum. Inspiration til valg af produkter, design og detaljer. Tjekket dit nuværende badeværelse med henblik på, hvilke muligheder og løsninger, der bedst opfylder dine drømme.

FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED


Trapez

57,50

Direkte fra

Fra kr. pr. kvm

fabrik

Læg selv nyt tag i top kvalitet Hos Profilmetal får du et kvalitetsprodukt til en rigtig god pris. Vi yder bl.a. op til 40 års garanti, så du slipper for vedligeholdelse de næste mange år! Profilmetal fremstiller stålplader, som vi sælger direkte fra egen fabrik. Vi leverer dit nye tag og det nødvendige tilbehør. Pladerne klippes efter mål, så mange tilpasninger undgås. Du kan nemt montere dit ståltag selv. Det er vigtigt for os, at du kommer ubesværet i mål med dit projekt, derfor hjælper vi dig trygt gennem hele processen og kan leverer alt lige fra ståltagplader og aluzink tagrender til den mindste skrue.

inkl. moms

teres Kan mon

direktpeå oven terende det eksis tag!

l: mpe e s -tag k Prise gstens

a vm t grende. esse k 0 12 inkl. ta in adr d t på e r e Lev

. r k 0 0 9 . 3 2

lik, fodb s. , d n om gsbå gnin g. Inkl. m y r t rin ere entil r, og leve v , g in skrue rygn l inkl. dskeder, r må e t f vin re vere detge! n Vi le a l e da i heenl for 5-10 ind

Fordele ved ståltag

Kan monteres direkte på det eksisterende tag Glat overflade forhindrer mos og alger! Elegant og klassisk tagstensprofil Nem montering Lang levetid! Op til 40 års garanti

Afdeling Øst 4200 Slagelse Afdeling Vest 8800 Viborg

Tlf. 7077 7900 Tlf. 7077 7901

www.profilmetal.dk

Tagsten KUN

67,-

Fra kr. pr. k inkl. moms

vm

SPAR PENGE! profilmetal-shop.dk


Classic

Tagrenden rammer huset ind TIPS!

Stil stigens ene dejern, ben op ad et ren r tagrennår du montere ker på den. Så er du sik e ikke at beskadig tagrenden.

Ståltagrender fremstår gedigne og holder i mange år.

Plast, zink, kobber, stål ... tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver. Her får du overblik over mulighederne.

T

agrenden er en vigtig del af din boligs udtryk. Ligesom rammen om et billede, fuldender den facaden og giver huset karakter. Derfor er det helt afgørende, at stil, farve og materialer passer ind i omgivelserne. Moderne tagrender findes i mange forskellige farver og materialer– og kan blive en spændende bygningsdetalje. Samtidig skal tagrenderne naturligvis effektivt kunne lede regnvandet bort fra huset. Og her er det vigtigt at huske, at du bygger for fremtiden. Dit hus skal holde i mange år – og én ting er sikker: Fremtiden bliver våd.

Alle klimamodeller spår mere og kraftigere nedbør i de kommende år. Det stiller nye krav til dit byggeri og – ikke mindst – dine tagrender. De skal holde længe, de skal holde til mere, og de skal dimensioneres til mere vand. Nogle tagrendesystemer er ekstra dybe og kan derfor lede op til 15 pct. mere vand bort end andre. Under alle omstændigheder er det aktuelt, at du undersøger, om det er tid at gå en størrelse op, hvis du skal i gang med at udskifte tagrenderne. Tekst og fotos: Lise Mortensen Høy, Plastmo, Lindab, m.fl. Fortsættes næste side


Classic

PLAST

1

Super vejrbestandig – også ved havet

Fås i mange farver og med lang garanti.Plasttagrenden er en flot løsning, der holder i mange, mange år. Den er nem at sætte op – også som gør det selv-projekt. ● HoldbarHed: Tagrender af plast er super holdbare og kan købes med 25 års garanti mod fabrikations- og materialefejl med lækage til følge. ● Udtryk: Plasttagrender er flotte og stilrene og findes i mange farvenuancer. ● Montering: Saves over med en fintakket sav. Huller til nedløbsrør mv. saves ligeledes med fintakket sav. Monteres med en særlig lim, der går i forbindelse med tagrenden og gør limsamlingen ekstra stærk og stabil. ● VejrbestandigHed: Plast bliver ikke påvirket af luftforurening og saltholdig luft i kystområder. Plast korroderer eller ruster ikke og går ikke i forbindelse med andre materialer og kan bruges til alle tagkonstruktioner. Plast tåler ekstremt lave temperaturer og store is- og snebelastninger uden risiko for frostsprængninger. ● Miljø: Plastmaterialet indeholder ikke blødgørende stoffer eller tungmetaller, som er skadelige for miljøet. Du kan aflevere alt overskudsmateriale fra opsætning eller udskiftning på genbrugsstationen, og materialet kan genanvendes i produktionen af nye produkter.

● gør det selV Plast er meget let at arbejde med og renderne er enkle at montere for alle. ● Materialepris: ca. 8.000 kr.

stjernerne viser dig, hvor nemt det er at "gøre det selv"  12

September 2016

Overfladebehandlet

ALUZINK

2

STÅL

Smuk meleret overflade og en økonomisk løsning. Tåler dårligt havluft

Aluzink har en blank meleret overflade, som bevares i mange år. Det er en økonomisk løsning, der har stålets styrke. Overfladebelægningen i aluminium og zink sørger for stor modstandsdygtighed mod korrosion. Samtidig har zinken også en evne til at hele mindre ridser i overfladen. ● HoldbarHed: Tagrenden er meget solid og kan købes med 15 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge. Bemærk: Du bør ikke vælge Aluzink tagrender, hvis du bor tæt på kysten eller har glaserede/ engoberede tagsten eller glat ståltag.

● Udtryk: Den flotte melerede zinkoverflade giver et elegant og klassisk udtryk. ● Montering: Klikkes fx sammen med gummi-samling eller med lim (hvis du ønsker ekstra stærke og tætte samlinger.) Skæres med en nedstryger (aldrig en vinkelsliber). Kan ikke loddes. ● VejrbestandigHed: Aluzink kan klare de største udfordringer i det danske vejr. Saltholdig luft i kystområder øger dog risikoen for rust og forkorter tagrendens levetid. ● Miljø: Aluzink kan afleveres på genbrugsstationen og derefter genbruges til nye produkter.

✷✷✷

● gør det selV Aluzink er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast. ● Materialepris: ca. 8.000 kr.

✷ = neMT ✷✷ = OKAy ✷ ✷✷ = uDFOrDring

3

Stål med ekstra beskyttelse og lang levetid

Ståltagrender findes med en ekstra stærk beskyttelse af en blanding af magnesium, aluminium og zink. Det oxidlag, der dannes på overfladen, giver tagrenderne en unik beskyttelse mod korrosion. Samtidig er overfladebelægningen selvhelende ved ridser og snitflader. Overfladen bliver lidt mørkere grå med tiden. ● HoldbarHed: Tagrenden er meget solid og kan købes med 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge. ● Udtryk: Ligner zink og har samtidig stålets styrke og udtryk af gedigent håndværk. ● Montering: Klikkes sammen med gummisamling eller med lim (hvis du ønsker ekstra stærke og tætte samlinger.) Skæres med en nedstryger (aldrig en vinkelsliber). Kan ikke loddes. ● VejrbestandigHed: Kan modstå store regnskyl og snemængder, blæst og hård kulde. ● beMÆrk: Du bør ikke vælge tagrender i stål, hvis du bor tæt på vestkysten eller har glaserede /engoberede tagsten eller glat ståltag. ● Miljø: Stål kan afleveres på genbrugsstationen og genbruges til nye produkter.

✷✷✷

● gør det selV Stål kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast. Tagrenderne fås i "klik-systemer", som er nemme at montere.

P R I SetEi.f.t.RetnetpElans

● Materialepris: ca. 9.000 kr.

er beregn nx 18 m tagre parcelhus: 2 bsrør og der, 2 nedlø le og e alle fittingsd tilbehør. idenyt.dk


Classic

ZINK

4

Stærk, vejrbestandig og flot patina

Zink er det klassiske materiale, der får en grålig, mat patina. Det fuldender et elegant helhedsindtryk og signalerer kvalitet. Samtidig er zink et meget vejrbestandigt materiale, som modstår alle klimaforhold. ● HoldbarHed: Kan købes med op til 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge. ● Udtryk: Zink er ved fremstillingen skinnende blankt, men får med tiden den eftertragtede grålige matte patina. Det er påvirkningen af ilt og vand, der naturligt danner den grå farve, som også fungerer som et beskyttende lag. Har tagrenden fået hvidrust, skal du ikke være bekymret – slutresultatet er den samme patina. Der kan opstå mørke pletter på zinkens overflade efter monteringen, eller nogle af delene kan være mere matte i farven. De mørke pletter og den matte overflade betyder bare, at patineringen er begyndt.

● Montering: Kan samles med speciallim eller kan loddes sammen på traditionel vis. ● bestandigHed: Zink kan modstå selv ekstreme klimaforhold og voldsomt vejr. Kystområders salte luft og lettere forurening er ikke noget problem. Bør dog ikke anvendes på huse, der ligger tættere end 1 km fra vestkysten. ● Miljø: Zink kan afleveres på genbrugsstationen og derefter genbruges til nye produkter.

✷✷

● gør det selv Zink er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast – men færre end ved stålrender. ● Materialepris: ca. 14.000 kr.

Ekstrabeskyttet

KOBBER

5

STÅL

Smuk irgrøn patina og super holdbarhed

Det er den smukke irgrønne farve, der er de flestes begrundelse for at vælge kobber. Der går nogle år, inden kobberet får den karakteristiske irgrønne patina. ● HoldbarHed: Kan købes med 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge. ● Udtryk: Kobbertagrender og tilbehør er produceret af massivt kobber. De er ved fremstillingen skinnende blanke, men får relativt hurtigt en mørkfarvet patina, der er et beskyttende lag mod korrosion. Efter en årrække vil den mørke farve blive irgrøn. Hvor hurtigt farveskiftene sker, afhænger af klima, miljø og delene i tagrendeløsningen. Men slutresultatet er en ensartet smuk irgrøn farve. Der kan opstå mørke pletter på kobberets overflade efter monteringen, og nogle af delene kan ved levering være mere matte i farven. De mørke pletter og den matte overflade betyder bare, at patineringen er begyndt.

6

Stærkt og smukt i årtier. Mange farver at vælge imellem, der bliver ved med at være klare

Med flere forskellige profiler og farver finder du nemt den tagrende, der fuldender dit byggeri. Tagrenden er fremstillet af varmgalvaniseret, koldvalset stål. Overfladebelægningen er påført stålpladen i en 3-lags, dobbeltsidet opbygning med et passiviseringslag, en primer og en HBP Topcoat, som kombinerer de bedste egenskaber fra andre overfladetyper. ● HoldbarHed: 20 års garanti på gennemtæring af tagrenden.

Tag r e n d e r

● Udtryk: Designet til at udgøre en effektiv og æstetisk finish på dit byggeri. Nogle af farverne er diskrete og ligner zink eller kobber – andre er markante, velegnede til at give huset karakter og afslutte en flot arkitektur. De flotte, klare farver holder i mindst tyve år.

fås i størrelse 10 , 11 og 12. Nedløb fås i Ø75 , Ø90 og Ø110 mm.

● Montering: Kan samles med speciallim. Foretrækker du at lodde tagrenderne sammen på traditionel vis, kan det også lade sig gøre. ● bestandigHed: Kobber kan modstå selv ekstreme klimaforhold og voldsomt vejr. Kystområders salte luft og lettere forurening er ikke noget problem. Bør dog ikke anvendes på huse, beliggende tættere end 1 km fra vestkysten. ● Miljø: Kobber er et eftertragtet materiale og kan sælges til genbrug.

✷✷

● gør det selv Kobber er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast – men færre end ved stålrender.

● Montering: Samles med kliksystem og gummipakninger. Saves med nedstryger og klippes med pladesaks. ● vejrbestandigHed: Er velegnet til alle placeringer – også tæt på havet. ● Miljø: Stålet kan genanvendes – og er fremstillet uden PVC.

✷✷✷

● gør det selv Stål kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast. Tagrenderne fås i "klik-systemer", som er nemme at montere. ● Materialepris: ca. 10.000 kr.

● Materialepris: ca. 34.000 kr.

idenyt.dk

September 2016

13


Lige nu

Haven

Månede

ns

job: Få succes med figen

i september

▲ Pluk løs af Dahlia lige nu

F

igentræet, Ficus carica, betragtes almindeligvis som lige lovligt eksotisk til danske haver. Men det kan faktisk lade sig gøre at dyrke figner i Danmark – også uden en varm krog - og nu er der oven i købet kommet en ny, dansk forædlet sort, der er mere hårdfør end de sydeuropæiske. Ficus carica . ’Røsnæs’ hedder den gode nyhed. Vejret er dog stadig afgørende for resultatet. Træet sætter frugter i flere omgange. Frugterne dukker op i bladhjørnerne fra det tidlige forår og hele sommeren. De tidligste kan nå at modne, når sommeren er god. De seneste overvintrer på grenene og modner tidligt næste år. Hvis det ikke bliver for koldt. I meget kolde vintre kan grenene fryse en del tilbage. Fignerne er modne til høst, når de er lidt bløde og brunlige. Her kan du også samle frø.

Knib roserne og fjern de visne blomsterhoveder.

▲ Udluftning er et godt råd mod gråskimmel i tomater. Fjern også planternes nederste blade, ukrudt og udtjente planter.

Grønne tips

1

en ny aneMone

2

SenSoMMeRgLøD

Lad sensommeren spejle sig i dine krukker, der viser årstidens toner. normalt bliver Hibiscus og Kalanchoë betragtet som stueplanter, men de kan nu klare en hel sommer under åben

 14

September 2016

himmel og stadig være smukke her i september. Sæt dem sammen med jerusalemkoralbær med orange bær, der ligner miniappelsiner, prydpeber med sjove chilifrugter i glødende farver og pletter i luften. Tilsæt lyng. Husk altid at plante nye krukkeplanter i ny, gennemfugtet jord. Så får du mest glæde af dine planter.

3

TRIM ToMaTen

Tomaterne har nu en tendens til at revne, så snart de er modne. Det hænger sammen med, at temperaturen er faldet og luftfugtigheden steget. Det lyder paradoksalt, men udluftning og stabil vandforsyning er de bedste midler mod tomater, der revner.Tomaterne blomstrer fortsat lystigt og sætter nye frugter, men de kan ikke nå at modne. Klip toppen af, så de bruger kræfterne på at modne de tomater, der allerede er dannet.

● Læg løg af narcisser ● Plant nye træer og buske ● Pluk frugt ● Beskær kirsebær og blomme ● Sæt klippehøjde op på plæneklipperen ● Ryd op i køkkenhaven ● Del forårsblomstrende stauder ● Høst løg

idenyt.dk

Tekst og foto: Lotte Bjarke, hortonom

anemonen ’Wild Swan’ er en ny høstanemone, der faktisk blomstrer det meste af sommeren. Den er utrolig smuk med de hvide kronblade, der har et blålilla strøg på bagsiden. Det giver et rigtig lækkert farvespil.

● Høst frø


Kampagnen er gældende fra 6. august til og med 3. september

Junior Orangeri – 11 m2

Sort inkl. enkelt skydedør, 2 tagvinduer, tagdekor, 4 mm sikkerhedsglas. Du får også 2 automatiske åbnere med i købet, samt gratis fragt.

Kr.

25.900

SPAR

3.760

DRIVHUSE OG ORANGERIER TIL GODE PRISER! Bliv inspireret på www.pavillondanmark.dk

Har du en stor drøm? Vi har stor erfaring med specialløsninger som er tilpasset til dig! – fx et Orangeri på mur … måske med brændeovn?

Vi kan bygge alt – bare spørg os! Specialløsning med Helios Antique Orangeri

Ring i dag og få en snak med en af vores konsulenter på tlf. 63 18 18 40

Vi har drivhuse, orangerier, overdækninger, udestuer og carporte til alle


Køkkenbordsolie ... sådan gør du!

To klassikere inden for træpleje Giv dit værdifulde køkkenbord den rigtige pleje med Køkkenbordsolie fra Trip Trap. Og lad en omgang Panelhvid friske lofterne op og få rummene til at virke større.

KØKKENBORDSOLIE Har du valgt træ, verdens smukkeste og mest holdbare byggemateriale, til din arbejdsplads i køkkenet – så har du en æstetisk løsning, som du kan glæde dig over i årevis. Så gælder det bare om at sørge for at bordpladen holder sig smuk, og det er heldigvis ganske nemt. Køkkenbordsplader af træ ud-

sættes for mange belastninger i løbet af deres levetid, og for at beskytte træet mod smuds- og vandpåvirkninger, anbefales det at give træet en regelmæssig oliebehandling. Her kan du bruge Trip Trap's klassiker, Køkkenbordsolie, som egner sig til alle træsorter. Trip Trap Køkkenbordsolie kan anvendes på ubehandlede eller tidligere oliebehandlede eller

PANELHVID Et lyst loft kan få rummet til at virke både lysere og større. Hvad enten du har ubehandlet træ, som er gulnet, eller dit loft består af tidligere lakerede træprofilbrædder, så har Trip Trap en Panelhvid, som kan give en lys eller helt hvid farve. Glæd dig over en lækker blød og ulramat overflade, der fremhæver træets naturlige struktur. Panelhvid er populær blandt gør-det-selv folk, da den ikke drypper under påføringen. Tag 2–3 brædder ad gangen, så du undgår synlige overlapninger. Panelhvid har den praktiske fordel, at der kan grund- og slutbehandles med samme produkt. For at opnå det bedste slutresultat afrenses loftet med Trip Trap Trærens, inden Panelhvid påføres.

1. Rens – Bordpladen afrenses omhyggeligt med Trip Trap Trærens blandet med vand i forholdet 1:40. Lad træet tørre.

s nu også i Få

SORT og GRÅ

afslebne træoverflader. Farvevarianten 'natur' anvendes primært til mørke træsorter eller på lyst træ, hvor der ønskes en gylden tone. Hvid understøtter træets naturlige lyse farve, mens mahogni fremhæver den rødbrune nuance i mørke træsorter. Senest er grå og sort kommet til, så mulighederne for at give køkkenet et helt nyt udtryk er mange.

"Det bedste ved Panelhvid er, at den stort set er drypfri. Den er let og hurtig at arbejde med."

2. Oliér – Køkkenbordsolie omrøres grundigt før brug. Olien fordeles med pensel, rulle eller klud i et jævnt dækkende lag.

3. Slib – Slib evt. med vådslibepapir i den våde olie på langs ad træets årer. Vent i 20-30 minutter, mens olien trænger ind i

træet.

4. Polér – Efter højst 30 min. fjernes al overskydende olie med bomuldsklude. Herefter poleres træet med en hvid polerepad.

Loftet får en blød og ultramat overflade. Vælg mellem hvid, ekstra hvid og dækkende hvid.

START MED TRÆRENS Et perfekt resultat får du ved at begynde rigtigt: Træ skal altid afrenses, inden du giver Køkkenbordsolie eller Panelhvid. Trip Trap Trærens kan benyttes på alle typer overflader og fjerner nemt sæberester, smuds og genstridige pletter.

Telefon 99 58 56 00 · www.triptrapwoodcare.dk Producent: Trip Trap WoodCare A/S · Tværvej 6 · 6640 Lunderskov Trip Trap træplejeprodukter forhandles hos førende byggemarkeder, tømmerhandler og farvehandlere – bl.a. Silvan, Bauhaus, STARK, Davidsen, Fog, Bygma samt udvalgte XL-byg byggecentre. Find din lokale forhandler på www.triptrapwoodcare.dk


Classic

Haveskuret eller redsskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Et "haveskur" kan vi ikke undvære

H

ar du hus og have, så har du også brug for at opbevare alskens redskaber og værktøj, som kan komme til at optage alt for meget plads i carporten eller garagen. Løsningen er selvfølgelig et haveskur, som fås i mange størrelser og udformninger. Vil du anskaffe dig et haveskur, så begynd med at sætte dig ned og lav en liste over, hvad du gerne vil opbevare i skuret: Plæneklipper, trillebør, håndholdte haveredskaber, potter og pottemuld, diverse værktøj osv. Det bliver hurtigt til en del, så overvej grundigt, hvor stor

skuret skal være, så du ikke risikerer at få pladsmangel med det samme. Og når listen er færdig, så tænk lidt fremad. Var det en idé at bruge skuret som cykelskur også eller som stedet, hvor du opbevarer havemøblerne om vinteren, skal der også være plads til at overvintre æblehøsten og grøntsagerne fra køkkenhaven? Mulighederne er mange, men selvfølgelig kun hvis der er plads nok.

Når det bliver vinter Hvis du vil bruge skuret til vinteropbevaring af frugt, grønt og sar-

te blomsterknolde, så skal skuret gøres frostfrit, og det kræver isolering og en vis tæthed i konstruktionen. Det er lige omvendt, hvis temperaturen ikke spiller nogen rolle, så er det vigtigt at sikre, at der er rigeligt med ventilation, så der ikke opstår kondens som følge af de hyppige temperatursvingninger, det danske klima byder os. Hvis du er en habil handyman, så er der intet i vejen for at bygge dit skur selv, for konstruktionen behøver ikke at være specielt kompliceret. I princippet kan du klare dig med fire hjørnestolper

og beklædning mellem dem - og så lige to ekstra stolper, så du kan montere en dør i en af siderne. Men start med at lave en målfast tegning, så kan du også danne dig et overblik over, hvad du skal købe af materialer.

Fås i samlesæt Der er dog mange haveskure på markedet, hvor du får dem leveret som samlesæt, og her kan du sagtens være med, selvom du ikke har stort kørekort til værktøjskassen. De billigste redskabsskure er lavet af el-galvaniserede stålplader og kan erhverves for et par tuFortsættes næste side


Classic 1

5

goDE BuD

1

Et klassisk skur fra Sølund Huse i nordisk grantræ med imprægneret sokkel. grundarealet er 10.3 m2 og væggene er 2,8 cm tykke. Dør leveres med cylinderlås. Loftshøjden er mellem 188 og 210 cm. Prisen er 17.500 kr inkl levering

2

HVaD Må Du ByggE ● Når det gælder have- og redskabsskure, så er det magiske tal 35 m2 (20 m2 ved rækkehuse). Er skuret under 35 m2, så skal du hverken anmelde byggeri3 et eller have en byggetilladelse. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du i forvejen har andre småbygninger, så gælder grænsen på de 35 m2 for det samlede areal af småbygningerne. Du skal selvfølgelig overholde reglerne i forhold til bygningens højde. Skuret må ikke være over 2,5 meter højt. Du kan have to småbygninger på under 10 m2 på din grund uden at de tæller med i bebyggelsesprocenten. Bare husk, at her tæller både haveskure, drivhuse, pavillon og overdækkede terrasser med. Husk, at lokalplaner og evt. tinglyste servitutter på din grund altid har forrang i forhold til bygningsreglementet, så undersøg om der gælder andre regler, der hvor du bor.

sind kroner. Men udvalget er noget større, hvis du vælger et skur af træ. Trykimprægneret træ er det billigste og et fint valg til et haveskur, men sørg for at købe NTRmærket træ, så er du sikker på, at træet har lang holdbarhed og er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

Vælg dit il luksusskur t 30.000 kr.

Tekst, kilder og fotos: Per Handberg, Jysk-redskabsrum, XL-Byg, Sølund, JM Kiil

 18

September 2016

2

Her er et fikst lille skur, der er nemt at samle. Skuret leveres i elementer, så alle kan være med. Skuret er 2,6 m2 er lavet af trykimprægneret træ og leveres med gulv og underpap til taget. Der medfølger en kraftig lås til dobbeltdøren. 3.495 kr. fra JM Kiil.

Bliv skurejer for bare 3.500 kr.

3

7,4 m2 plads er der i dette skur fra XL-Byg. Det er med kraftige vægge i 2,8 cm tykke brædder. Skuret bliver leveret som samlesæt. Prisen er 10.499 kr. inkl levering og underpap. Dog uden gulv.

4

4

Har du brug for god plads er dette skur fra JM Kiil på hele 8,66 m2, så det har mange anvendelsesmuligheder. Skuret er i trykimprægneret træ og leveres med PVC trapezplader som tag. Der medfølger udførlig samlevejledning med billeder, der gør det nemt at samle. Prisen er 8.995 kr

5

Et rigtigt rummeligt skur fra Jyskredskabsrum. Hele 19,3 m2 med loftshøjde mellem 210 og 220 cm er der at boltre sig på. skuret er bygget i 2,5 cm tyk trykbehandlet træ. leveres med dobbeltdør, ståltag, trægulv, vindue og tagrender i aluzink. Skuret bliver monteret på galvaniserede jordspyd, så træet ikke har jordkontakt. Prisen er 29.999kr. inkl levering og opstilling. Du skal altså ikke selv have værktøjet frem.

5 idenyt.dk


Classic

7

6

fIre buD mere

6

Her er der god plads i skuret på 10.2 m2. Det er både praktisk og vil pynte i haven. Væggene er 2,8 cm tykke. Prisen er 15.999 kr. inkl gulv, underpap og levering. fra Xl-byg.

8

et fikst lille skur fra Xlbyg på 4,3 m2. Skuret bliver leveret i færdige moduler, så det er nemt at sætte op. Prisen er 4.999 kr. inkl. gulv og underpap.

Snak meD forSIkrIngSSelSkabet

8

9

● Inden du parkerer din spritnye havetraktor i redskabsrummet, så tag lige en snak med dit forsikringsselskab. Det er en god idé at få skuret registreret hos forsikringsselskabet, så eventuelle skader kan blive dækket. Der kan være forskellige regler hos selskaberne, så det er en god idé at få klarhed over, hvordan din indboforsikring dækker evt. tyveri fra redskabsskuret, og om forsikringsselskabet stiller krav til aflåsning af skuret. Som udgangspunkt dækker de fleste indboforsikringer tyveri af genstande, der er beregnet til udendørs brug, hvis de bliver stjålet fra haveskuret.

Vi er en del

7

Skal du bare opbevare haveredskaberne og lidt til, så har Sølund Huse dette lille redskabsrum på 2,2 m2, der kan monteres på et eksisterende hus. Prisen er 4.000 kr. inkl levering.

9

et mindre skur fra Jysk redskabsrum. Her er der 13 m2,. Sskuret bliver leveret med tagrender, trægulv og dobbeltdør, og prisen på 25.499 kr. inkluderer levering og opsætning.

af Kro- og hotelophold

Vin og delikatesser

p o r a p S til 60%

Restaurantoplevelser

g tilmeld dig otdeal.dk o sp å p d in k Kli lbuddene t, så får du ti e v re sb d e h ny mailboks. direkte i din

Solferier

idenyt.dk

Oplevelsesrejser

September 2016

19


ANNONCE

Få lys i hverdagen med et orangeri – Orangerier er den nye trend til det moderne hjem

Nutidens danskere tilbringer op til 90% af deres tid indenfor. Det stiller nye krav til vores bolig, der helst skal have så meget lysindfald som muligt, for at vi kan tanke op af dagslyset for både helbredets og humørets skyld. Orangeriet er den spændende løsning med lysindfald fra alle sider.

Når dagene bliver mørkere, eller når temperaturen falder, søger vi næsten automatisk efter mere lys. Undersøgelser viser, at den moderne dansker i gennemsnit tilbringer op til 80-90% af sin tid indenfor, og det er mennesket slet ikke skabt til. Vores krop har brug for dagslys, og masser af det, for at lade op og få ny energi. Derfor er det vigtigt at sørge for at få meget lys ind i vores hjem. Ovenlysvinduer og store vinduespartier er derfor en integreret del af hjemmet, når arkitekter tænker i nybyg eller ombygning, men en af de helt nye, store trends er det klassiske orangeri. Førhen var 70’ernes udestue med det typiske plasttag et bud på udnyttelse af solens stråler i de koldere måneder, men i dag er orangeriet, med sin lette glaskonstruktion og glastag, det mere æstetiske alternativ til udestuen.

Et lyst hyggerum De første orangerier var i sig selv ret primitive, men efterhånden skete der en udvikling med både små springvand og endda brændeovne, der kunne give mere varme til planterne. I dag er det ikke ualmindeligt, at duften af glögg og æbleskiver spreder sig under glastaget på en kold decemberdag. ”Mange tænker måske, at der er alt for varmt i orangeriet, når solen virkelig bager på glasset, men der er sket utroligt meget inden for glasudvikling både med lavenergiglas, men også med UV-filtre i glasset, som beskytter mod den hårde sol, så det konstant er et behageligt tempereret sted,” fortæller Carsten Piihl. De orangerier, der sælges i dag, bliver stadig bygget efter den oprindelige tradition med høje glaslofter helt til kip, men det er nok kun de færreste, der har både råd og plads til orangerier i den størrelse, som oprindeligt blev bygget til de store slotte og herregårde. Det typiske orangeri, de sælger hos VICA, er på 20-25 kvm. Men selvom størrelsen har ændret sig, er æstetikken bevaret, og der er stadig rigelig plads til både appelsintræer samt hyggekroge og spisebord. Uanset om du vælger et orangeri som en ekstra del af hjemmet, som en hyggelig fritstående pavillon i haven eller som det oprindeligt var tiltænkt, til dyrkning af eksotiske planter, så kan du ikke undgå at mærke, hvordan du bliver badet i lys, når du opholder dig i det. Og hvem ved, om vi om mange år måske bygger hele huse udelukkende med glasvægge, man kan slå til og fra, alt afhængigt af sollys og privatliv. Om ikke andet er det en trend, der er med til at styrke helbredet, humøret og ikke mindst ser flot ud.

Fra slotshave til villakvarter Som navnet antyder, blev orangeriet oprindeligt brugt til overvintring af appelsintræer og citrusplanter, og det første orangeri blev bygget i Padova i Norditalien helt tilbage i 1545. At dyrke de eksotiske planter var et statussymbol for adelen, og det var primært velhavere, der derfor byggede orangerierne for at beskytte de kuldesarte planter for frostgrader om vinteren. Et af de mest kendte er stadig det store orangeri ved Solkongen Ludvig den fjortendes slot Versailles, som blev bygget i 1674 og næsten er et større trækplaster end selve slottet. I dag er øjnene atter blevet åbnet for orangeriets fordele, og efterspørgslen er større end nogensinde, og det er ikke længere kun forbeholdt havearkitekterne at snakke om orangerier og de velhavende at eje et.

FAKTA VICA har et stort indendørs showroom med pavilloner, orangerier og udestuer på Nordager 22, 6000 Kolding. Åbningstider: mandag-onsdag kl. 8.00-16.30, torsdag kl. 8.00-19.00, fredag kl. 8.00-16.30 og lørdag kl. 10.00-14.00. Telefon: 7550 4899, mail: info@vica.dk www.vica.dk Find VICA på NYHED: I efteråret 2016 åbner VICA en afdeling i Greve.


Classic

Læsernes ideer Se flere ideer på: idenyt.dk/ laserideer

▲ Tørre løg Et tørrestativ kan alternativt bruges til årets grøntsagshøst. Her får løgene en optimal tørreplads. De bliver ventileret, mens de tørrer, og der strammes samtidig om garnet i toppen, så tørre-tiden nedsættes. Henrik Skovsgaard, Ferritslev

▲ Det hele

med rundt

Selv om bentøjet svigter, kan havearbejdet fortsat nydes på fuld tryk. Her har Henrik Vestergaard fra Brønderslev lavet en multi-vogn til sin svoger, der blev ramt af en blodprop. Fundamentet er et brugt barnevognsstel. Herpå er bl.a. monteret en firkantet murerbalje og en spand, der har plads til diverse redskaber.

▲ Rensede

S

rødder

I Jyderup har Tove Hansen monteret et bræt på kanten af kompostholderen. Under brættet hænger der en skrællekniv i en krog. Nu kan hun grovrense sine grøntsager her og spare på jord og skidt i køkkenvsken. Luksusudgaven er så et bord – beklædt med rustfrit stål, hvor Tove kan lægge de rensede grøntsager.

Atamon til pletten og svampen Udover til syltning er Atamon god til flere andre ting. Dup under fødderne med atamon efter badet, så får du styr på fodsvamp. Har du mug/skimmelsvamp i hjørnerne på dit vindue, klarers det med en klud, der er vredet op i Atamon/vand i forholdet 1 til 1. Jens, Holte

 22

September 2016

neskovlen skal ikke gemmes væk. Den og en løvrive er perfekte værktøjer, når der skal ryddes op i haven. Samtidig tager løsningen også hensyn til vægten, så det ikke er så anstrengende at fjerne blade m.m. Vi synes rigtig godt om ideen fra Karen Fæøergård i Odense.

Har du en god idé ? ● Send din idé – og gerne et foto, der viser ideen i praksis til os. Du kan maile og vedhæfte et eller flere fotos til: ideer@idenyt.dk. Du kan også sende os ideen i et brev til: idényt, Finsensvej 6D, 2000 Frederiksberg. Husk tydeligt navn og adresse. De viste ideer præmieres denne gang med det lækre skærebræt fra Ib Laursen. Det er udført i akacietræ med rustikt ophæng. Egner sig også til servering af ost eller pølse -

▲ Styr på tråden eller blot som udsmykning i køkkenet. Brættet har en værdi af ca. 150 kr. idényt har ikke mulighed for at teste hver enkelt læseridé. Derfor må evt. brug ske på læserens eget ansvar. Vi gør også opmærksom på, at der kan gå lang tid fra ideen indsendes til den eventuelt vises i magasinet eller på idenyt.dk

De små bægre fra salater, sky eller paté blev perfekte som farveadskillere hos Lizzi Christiansen, der nu har fuldstændig orden på sytråden.

Fra lampe til mobil rulle Rengjorte plastbakker fra diverse madindkøb er perfekte som bakke/underlag, hvis du skal smørre madpakke. S.V. Jyllinge

idenyt.dk


FO TO KU N KO RR EN CE

HAR DU DANMARKS SØDESTE KAT? Find dit yndlingsbillede af din bedste ven frem fra gemmerne og deltag i årets fotokonkurrence – måske er det din kat, der løber med titlen som Danmarks Sødeste Kat 2016 og vinder 1 helt års forbrug af Royal Canin foder.

VIL DU VIDE MERE? SMS KAT til 1980 eller deltag i konkurrencen på sødestekat.dk

Konkurrencen løber fra den 28. august til og med den 31. oktober 2016.


Classic

4

Alle priser er vejledende

1

2

5

Nyt til hus & have

3

7

6

8 9

Nærmeste forhandler findes bagerst i magasinet

1

Ekstremt åndbar facademaling fra Dyrup til gør det selv’eren. Facade Silomur er "åndbar", har et kalkmat udseende og er nem at arbejde med. Kan tones. 5 l til ca. 600 kr.

2

Opsæt en barriere i haven, som værn mod dræbersnegle.Snegletape i kobber, 4 cm x 5. m. Ca. 100 kr i Silvan,

3

GEFUs nye spireglas BIVITA kan stå fremme i lyset - i vindueskarmen eller på køkkenbordet. Nyd den friske smag af

 24

September 2016

hjemmedyrkede spirer, som både er sunde og velsmagende. Kan gå i opvaskemaskinen. BIVITA spireglas koster ca. 300 kr.

4

Gardinstængerne arbejder for dig, mens de vildleder ubudne gæster. De kan se gardinerne trække for og fra og tror derfor, at folk er hjemme. Det bliver nu meget mere afslappende for dig at tage på ferie, mens dine gardinstænger fungerer som forebyggende sikkerhed. Gardinstang med indbygget WiFi, 120 cm – pris ca. 3.000 kr.

5

Høj og sjov turkisfarvet keramik frø. Den vil pynte og sprede hygge i enhver have eller hjem. Størrelse: 26 x 18 x 36 cm. Pris ca. 500 kr. hos Blomsterverden.dk

6

Lunch2Go har god plads og bestik i låget. Madkassen findes i farverne blå, grøn og pink. Er produceret i Europa i BPA free plastkvalitet, der går i opvaskemaskinen, mikroovnen og fryseren. Set til ca. 40 kr.

7

Krukker og blomster kommer op i øjenhøjde med en plante-

stige. Denne har 3 hylder, 45 x 99 cm, og koster ca. 200 kr. i Silvan.

8

BlACK+DECKER 18V serien har en Powercommandfunktion, der giver ekstra styrke og kontrol.

9

Tørre havehænder klares med saltskrub fra Danica Skincare, så hænderne igen er bløde og rene. I serien findes også andre dansk producerede plejeprodukter uden konserveringsmidler eller parabner. Fås i 14 duftvarianter. 200 kr. for 300 ml.

idenyt.dk


Annonce

Ungernes bedste fest

Lej telt, hoppeborg, puder, slushice-, popcorn- eller candyfloss maskine næste gang, du vil fejre børnene i din omgangskreds. Vi lover: Ungerne vil ALdrIg glemme dagen !

teLte tIL fest

ALt I serVIce

LøbsteLte

lej et telt ...og gør dit arrangement til en sikker succes

H

os Roskilde Teltudlejning kan du leje alt til din fest, reception, konfirmation, kræmmermarked, bryllup eller gadefest. Vi leverer til både erhverv og private. Vi sætter teltet op og nedtager det igen. Skal du holde fest lørdag, sættes teltet op torsdag og tages ned mandag. Vi har telte med og uden gulv. Alle telte leveres med 2 sider med

vinduer og 2 sider uden vinduer. Alle siderne er helt hvide. Alle telte har mindst 2 ind/udgange Vi vejleder dig, så du får den helt rigtige størrelse til netop din fest. Fest uden stress: Vi er også levringsdygtige i stole, borde, duge, belysning, fadølsanlæg og meget, meget mere. Kontakt os, så kan du godt begynde at glæde dig til din festlige begivenhed.

sten: det hele til fe.m. 30 pers.

ice, m telt, stole, serv 4.130,00 Pris fra kr.

Alt i:

Telte ● Gulve ● Inner linned ● Borde ● Stole ● Service ● Lys ● Varme ● Hoppeborge ● Hoppepuder ● Sumobryderdragter ● Slush-icemaskiner ● Popcornmaskiner ● Candyflossmaskiner ● Fadølanlæg ● Barer ● Hegn ● Betonklodser m.m. ●

besøg også vores andre sider: www.telt.dk · www.danskfestudlejning.dk Korshavevej 25 · 2640 Hedehusene tlf: 46 59 34 84 · Mobil: 40 25 17 99 www.roskildeteltudlejning.dk · info@telt.dk


Classic

t Det er nem ser at få flotte ro med disse gode råd.

Sunde roser giver dobbelt glæde 4 AF DE

1

2

1

4

R

Sådan planter du den Når du kommer hjem, skal rosen plantes. Inden rosen plantes, skal

den stilles i en balje med vand, så pottejorden er vandmættet fra starten. Vælg et sted til rosen med sol og læ, og sikr dig, at der ikke har været roser her før. Grav et stort og dybt hul, mindst dobbelt så bredt og dybt som potteklumpen. Der skal være rigeligt med løs jord i bunden af hullet og frisk jord fyldes ned omkring rosen. Placer rodklumpen, så podestedet nederst på rosen er dækket af jord. Plantningen afsluttes med at forme en lille jordvold rundt om rosen, hvori der kan vandes. Giv en spand vand lige efter plantning, og vent en uge før næste vanding. Med den rigtigt valgte plante, den rigtige plantning og vand i passende mængder har du fulgt de gode råd og dermed givet rosen det bedste udgangspunkt for et godt liv i din have, Når rosen har

September 2016

Rhapsody in Blue er nok den eneste rose, som man med lidt god vilje kan kalde blå. Den bliver ca. 1 meter høj og blomstrer kontinuerligt fra juni til september med purpurviolette halvfyldte og let duftende blomster.

2

Rosa Helenae ’Lykkefund’ er en super sund overdådigt blomstrende klatrerose med meget kraftig vækst og små, duftende cremehvide blomster med synlige støvdragere. Rosen kan blive op til 6 meter høj og er perfekt til en pergola, i et træ eller op ad husmuren, hvor den vil blomstre fra slutningen af juni til slutningen af juli.

3

osen er havens dronning, og bare et par roser i blomst kaster glans, duft og romantik over hele haven, terrassen eller krukkehaven. Lige nu kan du på markedet se et væld af potteroser, der lokker med både duft og skønhed. De er i fuld vækst, og skal de med dig hjem, så skal du sikre dig, at de er sunde. En sund rose fås til en pris fra ca. 125 kr. og opefter. Før du køber, skal du huske: Tjek jorden i potten. Den skal være fugtig uden at være våd. En plante med et par udsprungne blomster og flere knopper, hvor bladene er klart grønne og strutter af friskhed er alt andet lige en sund rose.

 24B Hovestad Nord 1

DUFTENDE SUNDE

gode vækstbetingelser og er godt etableret, er den i stand til at klare sig gennem angreb af insekter og svampe, som altid vil forekomme. Så i det store og hele skal du nu blot nyde dine roser. Men husk alligevel at klippe afblomstrede hoveder af løbende.

Klar til vinter Når sæsonen er slut i efteråret, skal roserne tjekkes, og evt. dårlige grene klippes af inden vinter. Rosenbladene under buskene rives sammen og fjernes, da der sagtens kan være svampe på bladene, som vil overvintre. Slut af med at lægge et lag komposteret kogødning, rosenjord eller komposteret hestegødning ind under buskene. Kilder, tekst og fotos: Haveselskabet, Home & Garden og A. Aaen

3

Ghislaine de Feligonde er en bomstærk historisk buskrose, der blomstrer rigt med små, fyldte abrikosfarvede til kobbergule blomster, som blegner til en blød cremefarve. Blomstringen er meget rig –først et stort flor og senere en mindre med kontinuerlig blomstring. Rosen bliver ca. 150 cm høj og trives både i sol og halvskygge.

4

Marie Curie har en sund og busket vækst og blomstrer med store tætfyldte og duftende blomster med en glødende abrikos-orange og varm pink farve. Rosen bliver ca. 50 cm høj og 45 cm bred og trives fint i en krukke.

idenyt.dk


DESIGNA ÅBNER KØKKENBUTIK I HØRSHOLM TORSDAG 15/9 KL. 10 DET FEJRER VI MED MASSER AF GODE TILBUD. TILBUDDENE GÆLDER TIL 15/10 HOS DESIGNA HØRSHOLM

SPAR

30%

SPAR

30%

PÅ ALLE HVIDEVARER FRA SIEMENS

PÅ NYT KØKKEN

SPEJL + ARMATUR FRA HANS GROHE

1.599,BEGRÆNSET ANTAL

BADSÆT FRA

1.995,-

SPAR

50%

VARIANT PÅ BILLEDE 2.695,FLERE VARIANTER BEGRÆNSET ANTAL

PÅ SKYDEDØRE OG INDRETNING

*Tilbuddet på nyt køkken gælder ved køb af komplet køkken for min. 20.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Levering inden 31/12-16. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

DESIGNA GARANTIER

5år

BORDPLADER

idenyt.dk

10år 25år SKABE OG LÅGER

SKUFFER OG HÆNGSLER

USSERØD KONGEVEJ 35 A 2970 HØRSHOLM TLF. 42 64 66 00 DESIGNA.DK

TIL DIN HVERDAG September 2016

Hovestad Nord 1

24C


Classic Tekst & foto: A. Aaen, Flickr.com, Eva Solo, Bauhaus m.fl.

Farvet glas og fuge Til venstre er pinde i forskellig størrelse stykket ned omkring et bloklys , placeret i en glasvase. Her skal dekorationen være under konstant opsyn pga brandfare. Nedunder er glasstykker i forskellige størrelser limet på et billigt glas med lige sider. Et fyrfadslys skaber et smukt lys. Når limen er godt tør, kan du fuge, så overgangen mellem et glasstykke til det andet bliver flot. Spørg i en hobbyforretning, så du får den rigtige lim til formålet.

Lys din have op Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er seks bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Med solens hjælp Smart og smuk hyggebelysning fra Eva Solo. Serien af solcellelamper er funktionelle og stemningsskabende. Det enkle design skjuler det smarte solcellepanel fuldstændigt, men alligevel kan blot én opladning i fuld sol give lys ved havebordet, terrassen eller altanen i op til tyve timer. Lamperne har alle on/off-knapper og også automatic-funktioner, der får lampen til at tænde, når mørket falder på. Set til priser fra ca. 500 kr.

Faklen byder velkommen En dekorativ fakkel forlænger hyggen, når mørket sænker sig. Fakler kan bruges hele året rundt. Her ses den i form af en finsk fakkel – en flot træstub, der fungerer som et lille bål. Lad de dekorative fakler byde velkommen i indkørslen eller langs havestien, så gæsterne oplever en særlig hyggestemning allerede ved ankomsten. En lille tændblok i toppen af faklen gør det nemt at få gang i ilden, og faklerne brænder længe, så aftenens bålhygge er sikret uden besvær. Faklerne er et rent naturprodukt, så når ilden er brændt ud, er der ingen varme gløder, der skal tages med. Diameter ca. 10 cm og 50 cm høj. Har en brændetid på ca. 3 timer. Set i Bauhaus til priser fra ca. 50 kr.

Glas skaber stemning

Lys i dåsen Der findes mange udendørs lyskæder på markedet. Her er den iklædt tomme tomatsuppe-dåser. Dåserne har udskæringer, så lyset skaber spændende virkninger i buske eller træer – eller over terrassen.

 24D Hovestad Nord 1

September 2016

Er du lidt fiks på fingrene, kan du sagtens kopiere dette flotte lyshegn. Brugte marmeladeglas har fået ophæng af tynd ståltråd. Lygterne hænges op – enten vilkårligt eller efter et fast system på hegnet. Så mangler du blot et fyrfadslys i hver, så er dekorationen færdig.

idenyt.dk


50% rabat på alle krukker! Tilbuddet gælder fra 6/9 til 21/9 2016

Gode tilbud fra dit havecenter Thuja

Thuja Smaragd

Brabant

Str. 100 cm kr. 99 Str. 140 cm kr. 225,Str. 200 cm kr. Pr. stk. v/10 stk. 95

Str. 100 cm kr. 65,Str. 160 cm kr. 195,Str. 200 cm kr. Pr. stk. v/10 stk.

395,-

599,-

Alle priser gælder ved forudbestilling

Kirsebær Laurbær Novita

Str. 80/100 cm kr. 125,Str. 120/140 cm kr. 255,Str. 200 cm kr. Pr. stk. v/10 stk.

599,-

tilbud! t d o g t e å f g o Ring – r e ls e r r ø t s e r Fås i fle Taxus Baccata

Kirsebær Laurbær

Str. 40/50 cm kr. 99,Str. 80/100 cm kr. Pr. stk. v/10 stk.

Str. 100 cm kr. 225,Str. 140/160 cm kr. Pr. stk. v/10 stk.

Super hækplante

199

95

Etna

499,-

Gør din græsplæne klar til efteråret Vi er klar med råd og vejledning.


Classic

Den skyder op i forårshaven. Spreder sin smukke krone – og knejser med nakken. Du skal lægge løg til kejserkrone nu

Nu skal du finde og lægge løg til denne forårsbebuder med "blåt blod" i stænglen.

Havens royale:

D

VærD At VIDE ● Kejserkronens blomster har en ræveagtig lugt, der kommer fra det svovlholdige stof terpen, som planten selv producerer. Dette er dog nyttigt, da lugten holder muldvarpe, markmus og mosegrise væk. ● Blomsterne producerer store nektardråber, der tiltrækker bier og sommerfugle. Du kan også selv nyde den dejlige honningsmag ved at give blomsten et blidt slag tidligt om morgenen.

 24F Hovestad Nord 1

Kejserkrone

er er mange gode grunde til at kigge efter kejserkrone-løg. Den usædvanlige løgplante er fyldt med gode historier, den er smuk og pryder forårshaven, hvor der ellers ikke er så meget farvestrålende at byde på – og så siges det, at løgene holder muldvarpe og mosegrise på afstand. Løgene udsender en lugt, som de små jordboere hader. På latin hedder kejserkrone Fritillaria imperialis. Den er blandt de første planter i verden, der blev dyrket, og med en fortid, der går så langt tilbage, knytter der sig mange historier til denne kongelige højhed. En af disse handler om Jesus irettesættelse. Ifølge legenden stod kejserkronen i Getsemanehaven på Oliebjerget i blomst, da

September 2016

Jesus blev taget til fange. Alle de andre blomster bøjede deres hoveder i sympati, men kejserkronen stod stolt knejsende. Da Jesus venligt irettesatte planten, bøjede kejserkronen hovedet og rødmede af skam, og der dryppede tårer fra dens prægtige blomst.

Fra dronning til kejser Den anden legende handler om en usædvanlig smuk persisk dronning. Hendes skønhed var grunden til, at kongen ikke stolede på hende og beskyldte hende for utroskab. Han bandlyste hende fra paladset, hvorefter hun trist vandrede hen over markerne i vished om, at hun var uskyldig. Hun græd så mange tårer, at hun skrumpede ind, til hun ikke var større end en plante. Da hun holdt op med at gå, slog hendes fødder rødder i jor-

den, og hun blev til en kejserkrone. Hvis du gerne vil dyrke denne kejserlige blomst i din have, er det nu, du skal se efter løgene i dit plantecenter. Løget ser godt nok mærkværdigt ud. Det har hul i midten – hvor den tidligere blomsterstilk sad. Plant helst løget, så snart det er indkøbt. September er et fint tidspunkt. Kejserkroner trives bedst på et sted med sol eller delvis skygge og bør plantes ca. 20 cm under jordoverfladen. Når du planter løgene, skal du sørge for, at hullet vender opad. Allerede sidst i april begynder kejserkronen at skyde op af jorden og vokser hurtigt til en meters højde. Kilder, tekst og fotos: Ibulb, A. Aaen og Flickr.com

idenyt.dk


dk

HÆK XPERTEN

• Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække •

ret Spardbdeedsinvgæ le am hæ k

– lad os ry den nye! Få et og plante lbud. godt ti

Åbent hver dag | Egen produktion | Hækplanter op til 2 meter

Danma største udrvkas lg

Bjergfyr

Thuja Brabant

med klump

med klump

Ca 100 x 100 cm

3 stk.

999,-

150 cm. / 10 stk. 2.000 kr. 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr. 200 cm. / 10 stk. 3.000 kr.

Thuja smaragd

Liguster ”Liga”

med klump

med klump

150 cm. 10 stk.

2.500,-

125 cm. / 10 stk. 1.600 kr. 150 cm. / 10 stk. 2.000 kr. 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr.

Tilbudene gælder så længe lager haves.

Åbningstider | Mandag-fredag: 9.00-17.30 | Lørdag og søndag: 9.00-15.00

Kærhøjgårdsvej 5 | 3540 Lynge

tlf. 4818 7189 | www.lyngeplanteskole.dk | info@lyngeplanteskole.dk

markiser!

Besøg vores showroom: Svalehøjvej 28 ·3650 Ølstykke

www.gundsoe-markiser.dk

Priser på 4,5

graTis somfy-moTor sTil 100 fra kr. 14.450

Priser på 4,5 x 3 meter

Stil 100

fra kr. 13.800

ved køb af terrassemarkise

sTil 300 fra kr. 18.300

Priserne er for markiser i 4,5 x 3 meter

Stil 300

Stil 500

fra kr. 17.300 fra kr. 18.950 Tysk kvalitet · Produceret i Danmark · 5 års garanti Eksisteret siden 1978 · Gratis og uforpligtende tilbud Gratis Somfy Motor - ved køb af terrassemarkise

• Tysk kvalitet sTil 500 fra kr. 19.950 • Produceret i Danmark • Eksisteret siden 1978 5 års garanti www.gundsoe-markiser.dk Stil• 500 • Gratis og uforpligtende tilbud

idenyt.dk

fra kr. 18.950

· Tlf. 46 73 05 38 September 2016

Hovestad Nord 1

24G


Der tages forbehold for trykfejl samt udsolgte varer.

Rulle gard ine

r skræ dder s efter yet dine m og ø nske ål r!

Ens priser for bomulds- og mørklægningsgardiner

Bomulds rullegardin Transparent med tynde striber. Leveres i farverne: Råhvid, beige, grå eller sort, med kædetræk.

Guide til priser Bredde x højde

Pr. stk.

KAMPAGNEPRISER Ved køb af 3 stk. eller flere

Vores speciale er trendy gardiner i enkelt design, som understreger boligens nuværende indretning og som formår at glide ind i hjemmet som netop den detalje, der giver balance i rummet.

Op til 80 cm x 180 cm

1.651 kr.

873 kr.

Op til 100 cm x 180 cm

1.856 kr.

1.037 kr.

Ingen standardmål – kun gardiner efter dine mål og ønsker!

Det siger kunderne:

n ikke for for me nne ske r – me Sol ens lys er dej ligt rdin fra Tre ndy ega rull te ren spa mø ble r! De t nye tran me t: Ga rdin er løs er pro ble e, me n der t ing en gar din er hav “Eg ent lig ville jeg sle t at min e mø ble r tog elig tyd er det for sku lle ske nog et, rdin t tran spa ren te rull ega ska de af sol lyse t. De bes kyt ter min e e båd som , lse ske er en stilr en ove rra stu en. ” ele gan t ind ram me r mø ble r mo d sol en og k bæ Ved Ch arlo tte Str øm ,

Op til 120 cm x 180 cm

2.078 kr.

1.215 kr.

Op til 140 cm x 180 cm

2.284 kr.

1.379 kr.

Op til 160 cm x 180 cm

2.573 kr.

1.611 kr.

Op til 180 cm x 180 cm

2.791 kr.

1.785 kr.

Op til 200 cm x 180 cm

3.061 kr.

2.001 kr.

Op til 220 cm x 180 cm

3.652 kr.

2.474 kr.

Op til 240 cm x 180 cm

3.916 kr.

2.685 kr.

Op til 260 cm x 180 cm

4.193 kr.

2.907 kr.

Op til 280 cm x 180 cm

4.490 kr.

3.144 kr.

Op til 300 cm x 140 cm

4.598 kr.

3.231 kr.

Højde over 180 cm tillægges 35% til 3 stk.-prisen.

Prisen inkluderer:

Opmåling • 100% bomuldskvalitet • Montering

Kampagnepriser • Oplys rabatkode: 6IDÉ620 Tlf. 40 52 00 42 • www.trendygardiner.dk Vi kommer til dig og måler op • Vi servicerer hele Sjælland

Kombiné r gerne størrelse r

Karl Olsensvej 2 Hornbæk

Alle priser er pr. stk. og inkl. moms

Detaljen giver balancen i rummet

Gæ 29. septelder til mber 20 16


idenyt.dk

September 2016

Hovestad Nord 1

24I


Classic

idényt spørger

Hvad køber du til din bolig?

HVaD Har DU senest købt til Din HaVe?

Vi mødte nogle af vores læsere på Ledreborg livsstilsmesse.

Stefano Fiskbaek, Kbh.

Tekst og fotos: A. Aaen

Jeg har netop købt en masse krydderurter. eg har madlavning som min hobby. Ja, faktisk så har jeg en blog, hvor jeg lægger spændende opskrifter op. Jeg er vild med at eksperimentere med alle råvarer, men retterne skal være nemme at lave, så man ikke skal hente en masse sjældne råvarer. Det bliver for dyrt. Urterne kommer i maden, men jeg bruger dem også til at pynte retterne. Du spiser først med øjnene, så retterne skal se spændende ud. Jeg gør meget i at bruge fx blomster til at pynte med. Det ser fantastisk dejligt ud.

HVaD Har DU senest købt til Dit HUs? Pia Flint, Hvidovre Jamen, det var da vist et par lysestager. Jeg elsker levende lys. De spreder straks hygge og giver mit hus sjæl. Det er sådan nogle stager, som jeg kan bruge fyrfadslys i. Det, synes jeg, er mest praktisk.

Helle Farver, Rødovre Per Dolleris, Roskilde Jeg har netop købt en sovesofa. Ja, min kone var selvfølgelig også med til at vælge den. Hun kan se, hvad der passer til vores øvrige møbler, og jeg tjekker, hvordan den er at slå op, inden vi slår til. På den måde er vi et godt team. Den ene bestemmer ikke mere end den anden. Vi bruger hver vores styrker, når vi køber ind til boligen.

 24J Hovestad Nord 1

September 2016

Jeg har et fint lille vægdrivhus derhjemme, så jeg har købt forskellige planter hertil. Det er smart at købe planterne, når de er lidt i vej, så får man nemmere et godt resultat. Jeg er vild med at dyrke chili – og så har jeg haft god held med at have kartofler i krukker. Ja, og så skal du da også høre, at vi har høns i haven. Det er så hyggeligt. Og det synes naboerne også. Men vi har heller ingen hane, så de spreder kun den rene idyl.

idenyt.dk


DAIKIN

SAMSUNG

MITSUBISHI

PANASONIC

TOSHIBA


Classic Tekst og foto: Lise Mortensen-Høy m.fl., Cobb Grill, Eva Solo, Staub m.fl.

Røgfri hygge – overalt Den lille handy grill fra Cobb vender op og ned på det, du er vant til som grillmester. Specielle briketter og en indbygget grillstarter gør den hurtigt klar til brug, og den tændte grill brænder i mere end 2 timer. En unik luftkøling betyder, at grillen trods sin 300° varme plade, trygt kan stilles på alle overflader og flyttes rundt med de bare næver.Røgen kan være generende ved bordet – men den lille lukkede grill er fri for de problemer. Grillen er på størrelse med en stor stegepande, er blot 17,5 cm høj og kan være på bordet under hele måltidet – i stedet for, at grillmesteren står for sig selv og "tryller"i røg og damp. Priser fra ca. 850 kr.

Grill to go Lige nu er det fantastisk at grille og forlænge udelivet. Vi har fundet 5 minimalistiske griller, som du oven i købet kan tage med under armen. Grill inde - servér ude

Transportabel

Er du udstyret med en grillpande fra Staub, er det ingen sag at grille bøffen, koteletten, auberginen, eller hvad der nu lige er din grill-specialitet, indenfor i dit køkken. Og så kan du jo servere den på terrassen bagefter. Grillpanden i emaljeret støbejern, lagrer varmen og videregiver den til maden i en absolut ensartet fordeling. Den kan bruges på alle varmekilder inklusiv induktion. Grillpandens form giver god plads til det, der skal grilles, og de to håndtag gør det nemt at flytte rundt på støbejernet. Ved brug af induktion skal panden først opvarmes i 5 minutter ved svag varme. Herefter kan du udnytte den fulde effekt af kogepladen. Bemærk, at kogeplader med boost-funktion ødelægger panden. Prisen er ca. 1.100 kr.

 24L Hovestad Nord 1

Enkel til bordet Bordgrillen i porcelæn fra Eva Solo tager sig smukt ud på bordet. Risten og indsatsen, der indeholder de glødende kul, er af rustfri stål. Før optænding bæres grillen i sin stålhank. Når den er varm, står den sikkert på sin bordskåner. Efter brug kan skål, indsats og rist maskinopvaskes. Materiale: Porcelæn og stål. Diameter: 30 cm. Prisen er ca. 1.200 kr.

September 2016

To Go Grill fra Eva Solo er en smart lille transportabel grill, der er nem at tage med overalt , f.eks. på altanen, i skoven eller på stranden. Den lille trækulsgrill fra Eva Solo har den rette størrelse til et par bøffer eller mindre retter som rejer på spyd, grøntsager og lignende. Grillens håndtag forbliver kolde, selv om grillen er varm. To Go Grillen fra Eva Solo er fremstillet i emaljeret stål med et silikone håndtag. Den indvendige grillrist er i forkromet stål, og bæltet er af nylon. Kulspand og rist tåler maskinopvask.Mål: H40 x Ø32 cm. Grillristen måler Ø 27,5 cm. Prisen er ca. 1.300 kr.

En gang for alle Skal du bare riste en pølse eller to, så er engangsgrillen en god mulighed. Den er nem at tage med, og får du den rigtig tændt op et sted, hvor det ikke "blæser en pelikan", så kan pølserne blive både varme og sprøde. Prisen er ca. 20 kr.

idenyt.dk


TI Her og nu

LBUD! fra St. Lyngby Planteskole

Spirea van Houttii

Thuja

– meget hårdfør 150/175 cm Normalpris 350,00 Pris Nu 10 stk. kr. 1.750,00

– brede og tætte 100 cm kr. 100,00 200 cm kr. 500,00 250 cm kr. 750,00 400 cm halv Pris kr. 1250,00

Liguster

med klump 130 cm 10 stk. kr. 1480,00 150 cm 10 stk. kr. 1680,00 200 cm 10 stk. kr. 2480,00 store buske. Pr. stk. kr. 350,00

halv Pris

Direkte salg til private

Se mere eller køb i webshoppen. www.sandgaardbeton.dk

Grå flise

Priseksempel 40x40x6 cm

Herregårdssten

Dværgrhododendron kr. 100,00 3 stk.

kr. 250,00 Pr. m2

Normanngran

Frugttræer, alle sorter

Pr. m2

84,95

– til sommerhusbeplantning 150/175 cm 10 stk. kr. 4.000,00

Fyr, gran, taks, cypres m.m.

69,95

v/min 54 m2

v/min 65 m2

Alle priser er inkl. moms. Frit leveret ved køb over 4.400 kr. på Sjælland og øerne.

kr. 275,00

St. Lyngby Planteskole

Frederikssund Planteskole

St. Lyngbyvej 18 · 3320 Skævinge Frederikssundsvej 1 · 3600 Frederikssund Tlf.: 48210214 / 27589700 Tlf.: 47313844 / 27586700

Besøg os på www.frederikssund-planteskole.dk

Tlf. 56 50 25 30 • www.sandgaardbeton.dk

D

Udskiftning af HPFI-afbryder

Alle bygninger i Danmark skal have installeret en HPFI-afbryder som en del af elinstallationen.

1 stk. FI eller HFI til en ny 40A HPFI-afbryder

1.249 kr.

Prisen forudsætter at der er plads i den nuværende gruppetavle

idenyt.dk

5,5 cm

kr. 200,00

kr. 750,00

Falkevej 1

Stort varieret udbud

Alm. rhododendron

kr. 750,00

U TILB

Leveringstid: 2-3 arb.dage

kr. 900,00

Kæmpe laurbær 150 cm

Billige priser

Kæmpe rhododendron

Thuja smaragd 300 cm

Belægningssten & fliser

Hurtig udrykning

Døgnvagt

Ingen opgaver er for små

Hvidevareservice

Energioptimering

antenne/parabol-service

Se flere tilbud på

www.hes-elservice.dk 3400 Hillerød

Tlf. 48 26 20 45

mail@hes-elservice.dk September 2016

Hovestad Nord 1

24M


Classic

Stærke fuger forebygger

insektbo Nyt MurVærK er særlig udsat for angreb af insekter når: ● Der er anvendt ren kalkmørtel ● Fugemørtlen ikke er færdighærdet ● Fugerne ikke er vedligeholdt

● Der er opstået frostskader

Brumbassen har taget

bo i en ledig fuge.

Selvom en murbi eller et andet insekt ser helt uskyldig ud, kan den medføre kraftige angreb på fugerne i dit murværk.

M

urbier kan forårsage så meget skade på dit murværk, at det nedsætter murens bæreevne og skaber fare for vandindtrængning med risiko for frostskader. Der ud over kan murbiernes skader medføre indendørs fugtgener. Løsningen er nye fuger, der hvor du kan se skader – eller i værste fald omfugning af alt murværk.

Tjek muren Du kan tydeligt se, om dine mørtelfuger har besøg af insekter. Det viser sig typisk ved en serie af huller i mørtlen ofte med flest huller i de vandrette fuger. De synlige huller efter murbier er runde og med en diameter på ca. 5-6 mm. Bemærk, at sømhuller, åbne studsfuger og mangelfuldt udført murerarbejde kan forveksles med angreb af murbier. Ved aktive angreb kan du om sommeren se en sværm af murbier ved hullerne – især i solskinsvejr.

 24N Hovestad Nord 1

KVALITET, RÅDGIVNING OG INSPIRATION TIL DIT UDERUM

Murbien forekommer normalt i mørtelfuger på lune, solvendte murflader, primært i ældre murværk, der er opmuret med ren kalkmørtel. Murbien angriber også nyere murværk, fx inden fugemørtlen har opnået den rette styrke, eller hvis fugerne ikke er helt fyldte. Anvendelse af gift og tilsvarende bekæmpelsesmidler har erfaringsmæssigt ingen præventiv betydning. Derfor består både bekæmpelse og forebyggelse af, at du vedligeholder dine mure med omfugning af svage fuger i murværk – med egnet mørtel.

Efterårs-arbejde Omfugningen skal ske i september, oktober eller november – dvs. efter biernes flyvetid, da nyudklækkede voksne bier nemt kan grave sig gennem en fugemørtel, der ikke er færdig-hærdet. Kilde, tekst og fotos: XL-Byg,Saint Gobain Weber, Lise Mortensen Høy m.fl.

September 2016

SOLIDT HÅNDVÆRK OG EGET DESIGN Farum Beton lever og ånder for at producere og levere smukke og holdbare fliser. Og faktisk har vi designet flere af dem selv. Produktionen foregår på vores egen fabrik og styres af et veluddannet og erfarent team, der kender sine blandinger, overflader og kvaliteter til fingerspidserne.

Kig forbi og få råd og vejledning af vores erfarne uderums­ rådgivere

Farum Beton · Bygmarken 24 · 3520 Farum · Tlf: 44 95 15 44

idenyt.dk


Glas & plast bolig · bil · båd

Energiruder

Brusedøre

Spejle

Glasbordplader

Butiksruder

Glashylder

Hillerød Glarmesteren Frejasvej 7 3400 Hillerød

Tlf. 48 24 03 00

Indramninger

Panserruder

Glas med garanti

Forsikringsskader

tlf. 48 24 22 40

Hørsholm Glarmesteren

20 års erfaring med: El-installationer

Usserød Kongevej 12 B 2970 Hørsholm

El-tjek Energioptimering

Tlf. 45 86 02 23

IHC-styring

Videoovervågning Erhverv EDB og netværk

www.gorrissen-el.dk HN1

Er dit hus

Vinterklar? Når du isolerer hulmuren i dit hus, kan du spare mellem 3-5.000 kr. på varmeregningen. Det svarer til, at isoleringsarbejdet er tjent hjem allerede efter max 2 år. Hulmursisolering kan i særligt høj grad betale sig for huse bygget før 1990’erne.

Lad os tjekke hulmuren i dit hus - det er helt gratis! Vi sender efterfølgende et tilbud, som er ganske uforpligtende. Du kan booke et gratis isoleringstjek af din hulmur på 48 14 11 88

Få isoleret hulmuren i dit hus for under

(*) Prisen er baseret på et standardhus på 120 m² med 75 m² tom hulmur. Prisen er fratrukket håndværkerfradrag og energitilskud, som vi hjælper dig med at søge.

6.000 kr.* Book et gratis tjek på

48 14 11 88

idenyt.dk

September 2016

Hovestad Nord 1

24O


Classic

2

1

Alle priser er vejledende

3

Nyt til hus & have 6

5

4

7

Nærmeste forhandler findes bagerst i magasinet

1

3

Mora Armatur har netop lanceret en spritny udendørshane i enkelt, let design. Udendørs-hanen passer til alle vægtykkelser, er selvdrænende og frostsikker – og gør sommerens havearbejde meget mere overkommeligt.Ca. 800 kr.

Drivhusvask fra A Green Way® er ideel til drivhuset. Ikke alene er den effektiv, men den er også drøj i brug og indeholder hverken parfume eller konserveringsmidler. A Green Way® Drivhusvask forhandles bl.a. hos Helsam og i Land & Fritid til 65 kr.

2

4

Puden HotMadi fra Skriver Colletion er i børstet bomuld. Den fås i flere flotte farver og i fire forskellige størrelser fra ca. 550 kr.

 24P Hovestad Nord 1

Flisen Ravenna fra Mosaikhjørnet har en glaseret overflade, der giver et luksuriøst udryk på gulv eller væg i badeværelset, eller hvor du ønsker at skabe en

September 2016

wauw-effekt. Brug Ravenna-serien til at skabe drama på få kvadratmeter. Ca. 600 kr. pr m2.

5

Philips lancerer LED-pærer, som er gode for miljøet og elregningen, og som har samme originale udtryk som de nu forbudte glødepærer. Vejl. pris lligger på ca. 100 kr.

6

Skalflex lancerer et komplet flise & gulv-sortiment med nye spændende materialer og løsnin-

ger til gulve, vægge, trapper, fliser og klinker. Her kan gøt det selv'eren få råd og vejledning. Se mere på Skalflex.dk

7

Kenwood lancerer nu stavblenderen Triblade System Pro™, der med sin kraftfulde motor og sit ekstra store blenderhoved er en drøm for dig, der sætter pris på at have køkkenredskaberne i orden – så DU kan yde din bedste præstation. Koster ca. 1.300 kr.

idenyt.dk


Bestil et GRATIS

konsulentbesøg og uforbindende tilbud på tlf. 70 20 24 40

Må vi skifte dit tag? – så kvitterer vi med

GRATIS

tagrendesystem i ægte zink ved indgåelse af flexrabat aftale

Vi sørger for det hele... Vi udfører alle tagopgaver I total eller delentreprise til konkurrencedygtige priser inkl. stillads, tagrender, loftisolering, ovenlys, kviste, gavlbeklædning, vinduer og døre, indv. ombygning af tagetagen etc.

Bestil et GRATIS

konsulentbesøg og uforbindende tilbud. Scan koden eller bestil på www.jydsktagbyg.dk/kontakt

Derfor skal du vælge Jydsk Tagbyg • Landsdækkende tagspecialist

• Vi er specialister i montering af komplette tagløsninger i tegl, beton, stål, fibercement, skifer og tagpap • Vi har et bredt netværk af samarbejdspartnere indenfor alle faggrupper • Vi sætter en ære i oprydning og orden

• Vi kvalitetstjekker efterfølgende byggeriet

Lyngager 14 • 2605 Brøndby • Tlf. 70 20 24 40 • www.jydsktagbyg.dk idenyt.dk

September 2016

Hovestad Nord 1

24Q


Gå på online

auktion

Ny auktion fra den 5. sept.

Klik ind på på idényts netauktioner. Det er nemt, og der er gode penge at spare. Klik ind på idenytauktion.dk og gør et kup.

Ecoteck Natural 7

Quooker Fusion

Selvrensende og meget lydsvag pilleovn. Se mere på www.ecoteck.dk

Den kogende vandhane – Alt i én og samme hane. Læs mere på www.quooker.dk

Værdi 11.575

Værdi 23.900

Arbejdsstillads Laufen Val møbel Vask af det unikke Saphir keramik - fås i flere farver. Skufferne er med soft close beslag. Prisen er ekskl. armatur. www.laufen.dk

Alu, 2,85 m. med 10 trin, platform på 147×60 cm. www.hpshcou.com

Værdi 4495

Værdi 10.775  24R Hovestad Nord 1

September 2016

idenyt.dk


Foto 96 x 80

Altid gode tilbud til haven

Granitskærver · Grus · Sten · Sand · Spagnum

Bark- og træflis • Muldjord • Højbedsmuld • C-muld • Pottemuld Rhododendron spagnum • Topdressing • Sten, grus og granit. Hurtig levering af varer på vognlæs og i bigbags. Du kan også afhente selv på pladsen i Lynge. Åbningstider: Man. - fre. 7.00 - 16.00 • Lør. 9.00 - 13.00

Granitskærver – Grus – Sten – Sand og meget mere. Bestil i vores webshop hvor du også kan se alle vores produkter. Vi leverer alt lige fra granitskærver i flotte farver og grusmaterialer til spagnum eller sand til sandkassen. Alt i forskellige størrelser til netop det du har brug for. Leveres i Big Bag á 1 ton eller løst. Kontakt os gerne for tilbud.

Lynge Naturgødning

Granit & Grus

Slangerupvej 16 · 3540 Lynge Tlf. 48 18 73 50 · www.l-n-g.dk

www.granitoggrus.dk Tlf. 49 26 00 65

- vokser med opgaven

Lad os bygge dine drømmes udestue

Kvalitetstagdækning med tagpap

Vælg mellem et kæmpe udbud af gode materialer. Vi bruger f.eks. folde­ døre, skydedøre, gående døre, i aluminium, træ, træ/aluminium, glastage, plasttage, fastetage. Ring til Brian for et gratis konsulent besøg, men vær forberedt på at han sikkert har en go’ ide – og han vil være med i projek­ tering/byggeri fra start til slut. Vi tager jeres udestue personligt.

Høj håndværksmæssige standard, 25 års erfaring, kvalitetsmaterialer og Icopals PLUS Garantiordning sikrer jer et smukt og tæt tag i mange år fremover. Vi gør meget for at rådgive om den optimale løsning for dit tag. Vores mål er paptage i høj kvalitet – både i produkt og udførelse – samt højeste kundetilfredshed.

Tømrerdahl ApS

KH Tagdækning

Fangekrogen 16 · 3400 Hillerød Tlf. 23 41 00 01 og www. tomrerdahl.dk idenyt.dk

Nordre Strandvej 11 · 3250 Gilleleje Tlf. 48 300 776 · www.kh-tag.dk September 2016

Hovestad Nord 1

24S


Tag os med på råd på jeres næste gulvprojekt Alt i gulvbelægning, tæpper, vinyl, linoleum, parket, flisestans m.m. Vådrum udføres af certificerede montører.

FORLÆNG DIT TAGS LEVETID

- med mindst 15 år! - vi kan garantere de første 5 år. SÅ TA’R VI FAT...

Vi medbringer vort eget miljøgodkendte højtryks renseanlæg. Der arbejdes med et tryk på 300 bar.

RENSNING MED SPECIALUDSTYR...

” Håndværk af høj kvalitet gennem 30 år

Jelu Gulvbelægning har Danmarks eneste flisestans, der kan stanse fliser ud af hele linoleumsbaner.

Et lukket rensehoved med roterende dyser føres ned over taget, og vandtrykket fjerner alt skidt, mos og alger.

OPSAMLING AF SPILDEVAND...

Rensevandet opsamles i et rensefilter. Vandforbruget er ca. 2 kbm pr. 100 m 2 tagflade.

KANTERNE ER HÅNDKRAFT...

Alle kanter, såvel ved tagrender som ned ad taget, bliver gået efter med håndkraft. Dvs. børste og rindende vand. Det er her man kan se kvalitetsforskellen...!

SÅ MALER VI... Jelu Gulvbelægning ApS • Frederiksværksgade 197B • 3400 Hillerød Mail: jelu@jelu.dk • www.jelu.dk • Telefon: 4821 2131

Vindfang Baldakiner UdestUer

Herefter males taget 2 gange med specialmaling i en standard eternitfarve, efter eget valg.

FÆRDIG!

Vi har nu lagt et nyt “slidlag” på det gamle tag. Farvelagets tykkelse er på over 100µ, - det dobbelte af, hvad der ligger på nye asbestfrie tagplader! - En flot og modstandsdygtig overflade.

FØR...

Når man vedligeholder den øvrige del af huset, er det trist at se at den største flade, husets 5. facade, stadig henstår som den mest iøjnefaldende og skæmmende del...

• Efter mål • Vedligeholdelsesfrit • Varmegalvaniseret stål • Råglas

5 GARÅRS ANT

I

...EFTER

Efter en tagrenovering fremstår taget som nyt - en fryd for øjet! Og det er ikke kun kosmetisk. Vi har forlænget tagets levetid med mindst 15 år. Vi tilbyder også algerens af nyere tage med begyndende mosog algebelægninger. Nyt..! Rensning og vedligehold af DECRAtage og andre metalpladetage. Læs mere på vores hjemmeside.

Også cykelstativer, halvtage og smedearbejde m.m.

Mandorf & Co. ApS v/T. Juul · Notgangen 1 · 2690 Karlslunde Tlf. 46 15 13 23 · Fax 46 15 58 24 · www.cykelstativer.dk

 24T Hovestad Nord 1

September 2016

Erfaring siden 1991 RING FOR UFORBINDENDE TILBUD! Svinget 6 • 4050 Skibby Bil: 40 15 43 20 • Bil: 21 78 43 60

www.jrservice.dk

jrservice@internet.dk

idenyt.dk


Classic Vil du gerne være mere tryg på din villavej, så tag en snak med naboen. Han har det måske ligesom dig, og så kan I få etab-

leret Nabohjælp.

Vi vil være

gode naboer

Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi skal føle os endnu mere trygge derhjemme.

L

ivet på villavejen er idyllisk. Det kan godt være, at vi ikke kommer hinanden MEGET ved, men bliver vi spurgt, så svarer godt halvdelen af os, at vi har et ”godt naboskab”. Tallene kan læses i en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) og Trygfonden. – Vi vil gerne sætte fokus på vigtigheden af et godt naboskab og vise danskerne, hvor lidt der skal til for at styrke naboskabet, siger Christoffer Elbrønd, der er projektleder i Trygfonden. Fonden har en naturlig interesse i at afdække, hvor trygge vi villaejere føler os i eget hjem. I Danmark har vi en kedelig rekord i

antal af indbrud pr. husstand. Ja, faktisk ligger vi blandt topscorerne i Europa. Naturligvis forebygger de fleste villaejere, så risikoen for indbrud nedsættes, men tallene fra den nye undersøgelse peger mod et godt fundament for at yde decideret Nabohjælp på villavejen. Og det er én af de bedste indsatser mod indbrud og utryghed, vi kender. Og så er den tilmed helt gratis. – Nabohjælp handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. I udlandet har Nabohjælp kunnet nedbringe indbrud og hærværk med op til 25%, understreger Christoffer Elbrønd.

Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres boligområder, øges opdagelsesmulighederne og derved risikoen for tyvene. Derfor har DKR og TrygFonden iværksat projekt Nabohjælp, der skal få flere danskere til at yde aktiv nabohjælp og til at være mere opmærksomme, når de færdes i deres boligkvarterer. Projektet består bl.a. af hjemmesiden www.nabohjælp.dk og appen Nabohjælp,

Hils på hinanden – Den nye undersøgelse peger på, at vi har en positiv social norm i forhold til naboskab i Danmark. Det betyder, at danskerne generelt vil tage positivt imod det, hvis de-

res nabo tager initiativ til fx at etablere Nabohjælp i nabolaget. Men det er der mange danskere - ifølge undersøgelsen - der ikke er klar over. Derfor kan det være, at de holder sig tilbage med at tage kontakt, fordi de er bange for, at deres nabo vil afvise dem, siger Mikkel Holm, phd. og adfærdsforsker. Trygfondens anbefaling går på at starte i det små med at hilse på hinanden og genkende de nærmeste naboer, så ved vi, at det kan være grobund for mange andre ting i nabolaget. Alt fra at aftale nabohjælp, til at skovle sne eller en kort hyggesnak, når vi mødes. Er du interesseret i at lave et decideret Nabohjælps-projekt i Fortsættes næste side


Classic

Fortsat fra forrige side

Hvad stjæler tyven ● Computere ● Fladskærme ● spillekonsoller (Playstations incl. spil mv.) ● smykker og ure ● kontanter og valuta

▲ Dyrebare spillekon-

● spiritus og vin

soller er noget af det,

● Fotoudstyr og optik

indbrudstyvene går

● tasker, især mærkevarer, men også rejsetasker til at fragte tyvekoster i

efter. Så pak dem væk, når i er færdige med

▲ Det er bedre at have naboerne til at se

● Mærkevaretøj

at lege.

efter dit hus end at bygge høje – fjendlige – hegn.

* Kilde: Det kriminalpræventive råd

En hund kan

gøre dig tryggere derhjemme. Har du også Nabo-

Hvor og Hvornår sker indbruddene

hjælp på din vej,

● der sker flere indbrud i storbyer end i provinsbyer og på landet

så kan det være,

● de fleste indbrud sker, når folk ikke er hjemme

naboen også vil

● sommerferien og juletiden er højsæson for indbrud, men der sker indbrud hver dag

gå en tur med hunden, hvis du

● stueetagen eller parcelhuset er mere udsat pga. de gode flugtmuligheder

dit område, så kan du naturligvis tage en snak med naboen. Men herudover er der hjælp at hente i kommunen og politiet i området. også sikkerhedsbranchen og Forsikring & Pension går aktivt ind i rådgivningen omkring nabohjælp. begynd med at gå på nabohjælp.dk og se mulighederne for at få hjælp og rådgivning her og nu. Kilder, tekst og fotos: Det Kriminalpræventive Råd, Trygfonden, A. Aaen, Flickr.Com og Colourbox

 24V Hovestad Nord 1

September 2016

ikke er hjemme.

Vi er generelt gode venner på

villavejene og hjælper hinanden med fx snerydning. Men naboerne i Syddanmark tager rekorden. Her svarer knap 55% i en ny undersøgelse, at naboskabet er godt i deres område.

idenyt.dk


Muldvarpe & mosegrise Muldvarpe/Mosegrise Bekæmpelse udføres effektivt Bekæmpelse og sikkert med fosforbrinte. ktivt udføres effe og sikkert

Referencer haves.

Ring til Allan tlf. 69 159 159 4074 6030 4839 0949

Din elektriker i Nordsjælland El-installationer

Solceller

Belysning

Reparation og Service

Varmestyring

salgsklart.dk/haveoghus@mail.dk

Videoovervågning

Ring til Allan

Tlf. 40 74 60 30 www.salgsklarthus.dk

www.gilleleje-el.dk

Vi udfører også: Bjørneklobekæmpelse ● Oprydning ● Bortkørsel af affald ● Græsslåning ● Træfældning

Nyt Ståltag til en billig pris

- af høj kvalitet med lang levetid og op til 40 års fabriksgaranti ’GØR DET SELV TAGLØSNING’ - du gør det selv

DU SPARER OVER 10%

Pris fra 19.880 kr.

Denne løsning er til dig, der står kun og mangler nye tagplader til dit tag. Vi rådgiver og leverer, mens du selv klarer resten. Prisen er regnet ud efter et tag på 120 kvm. inkl, moms ex montering. Prisen er inkl. stålplader fra Areco, rygninger, vindskedekapsel, fodblik, gratbånd, fuglegitter og skruer.

COMPLET TAGLØSNING -- vi gør det for dig

Pris fra 67.900 kr.

Denne løsning er til dig, der blot ønsker at læne dig tilbage og lade os klare alt arbejdet. Vi bruger kun håndværkere med Byg Garanti Prisen er regnet ud efter et tag på 100 kvm. inkl moms. Prisen er inkl. Lægter, vinskeder, stærne, stålplader, rygninger, fodblik, gratbånd, fuglegitter, skruer og tagrendemontering – alt i alt: ET KOMPLET TAG!

HOS OS SLIPPER DU FOR UNØDVENDIGE MØDER MED HÅNDVÆRKEREN. VI MÅLER OP OG RÅDGIVER OVER TELEFONEN. NÅR DU HAR MODTAGET DET UDFORPLIGTENDE TILBUD, AFTALER VI ET FYSISK MØDE, HVOR DE SIDSTE DETALJER BLIVER GENNEMGÅET.

WWW.NytStålTag.dk Kontakt os på 41 40 22 42 info@nytstaaltag.dk idenyt.dk

September 2016

Hovestad Nord 1

24W


KÆMPE UDSALG HOS FALKE MARKISER

STARTER D. 10 SEPTEMBER 2016 | SKYND DIG – DET ER FØRST TIL MØLLE

VIDSTE DU AT... Vores markiser er af højeste kvalitet, det er vi ikke bange for at stå inde for.

ÅBENT HUS

OP TIL 70% RABAT

Vi tilbyder derfor 5 års garanti på stel, motor dug, og montering.

Lørdag d. 10. september kl. 10-14

Vi skal have ryddet lageret og slår dørene op til en rigtig god handel. Du finder udsalgslisten på markiser.dk

TIP

Forny din gamle markise – skift dugen vi har 30% rabat på alle duge resten af året. Se udsalgslisten ved at scanne koden eller gå på markiser.dk Vi har rigtig mange gode tilbud. Spar fra 40-70 %

Besøg os på Tømrervej 5, 4600 Køge

Tlf. 56 63 63 35 | markiser.dk


Classic

Stegte, revne, pressede, bagte eller tørrede

Nyd æblerne Lige nu bugner Danmarks haver af æbler i læssevis. Kom ud med kurven og forkæl familien med æblelækkerier.

Stegte æbler med kalkunbacon

E

Steg 2 pk kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber. Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret; æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

n stor del af de æbler, ha ven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager, vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke? Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. Tekst og fotos: Mette Møllevang og Lene K

TIPS – lige til at plukke

1

Sortér æblerne, mens du høster, i tre kasser. 1., 2. og 3. sortering. Pak æblerne i 1. sorteringen stykvist ind i avispapir og stil dem køligt og mørkt. Så kan de holde sig i flere måneder (alt efter sorten). 2. og 3. sorteringen bruger du til at spise nu og her, til mos og most, og til at forære væk.

idenyt.dk

2

Undgå madspild. Forær eller sælg ved vejen, i Den blå Avis eller på de sociale medier. På den måde glæder du andre, der ikke har adgang til et æbletræ, og du kan nyde følelsen af, at æblerne bliver omsat. Det skønnes, at der hvert år ligger for 50 millioner kr. æbler og rådner op i de danske haver.

▲Pressede æbler

3

Og omvendt gælder det for dig, der ikke har have: Spørg på de sociale medier, spørg venner, kollegaer eller familie, om de svømmer i æbler, eller kig under ”bortgives” i Den blå Avis.

til most

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. September 2016

25


Classic

Tørrede æbleringe

Det er hyggeligt at have æbleringe hængende i køkkenet. Men når sandheden skal frem, så er de nødt til at hænge der i dagevis, inden de er tørre, og man risikerer både spind og støv. Bag dem i stedet i ovnen ved ca. 75° i et par timer. Så er de klar til at blive trukket på snor eller puttet i bagværket, den hjemmelavede mysli, de kommende juledekorationer, på glas som små julehilsner, i teen osv.

▲ Revne æbler med crüsli og flødeskum

▲ Bagte æbler med kanelsukker og skyr

Rist 1 dl havregryn, 1 dl solsikkekerner, 1 dl sesamfrø og 1 dl hakkede nødder i 25 g smør og 1 dl sukker på en hed pande. Hæld crüslien ud på en tallerken til afkøling. Riv imens 4-6 æbler groft og læg som bund i en skål. Pisk 2 dl fløde til skum. Drys crüslien ud over æblerne og kom flødeskum øverst. Flø-

Skær æblet i halve, fjern kernehuset og drys med kanel og sukker. Bag ca. 10 min. ved 175 °, til snitfladen er gylden, og æblet blødt. Serveret med skyr er det ovnbagt efterårshygge på den sunde måde. Bliver det for kedeligt, så udskift sukkeret med marcipan og servér med flødeskum i stedet for skyr.

Se MeRe På iDenyt.Dk/aeBleR

Vi havde aldrig troet at det skulle være så enkelt at få lavet tag. Samtidig fik vi en løsning, der passede budgettet.

Op t garant il 40 års ip produ å danskce i høj k ret tag valitet

Merete og Bent Lindberg, Lystrup

SMUKT OG KLASSISK TAG Med et tag fra Profilmontage sikrer du dig et smukt ståltag. Vi har fjernet alle mellemled og sælger fra egen fabrik direkte til dig. Vi kan derfor tilbyde høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Vi yder op til 40 års garanti på vores stålplader.

 26

arbejdet, så er du sikret en komplet og vedligeholdelsesfri tagløsning inkl. aluzink tagrender.

Nemt og enkelt Lad os stå for monteringen af dit nye ståltag. Vores professionelle Profilmontage-håndværkere udfører hele

Smukt og vejrbestandigt Overfladen på Profilmontages ståltag er glat. Det gør taget afvisende overfor mos og alger. Udseendet er elegant og klassisk og vores brede produktprogram gør det muligt at finde den profil, der passer perfekt til dit hjem.

Afdeling Øst Afdeling Vest

Tlf. 7077 7906 Tlf. 7077 7907

4200 Slagelse 8800 Viborg

September 2016

Finansiering

74.900 kr.

Pris ved 110 kvm. inkl. moms. Inkl. tagrender, materialer, og montering.

Lånebeløb 74.900 kr Stiftelsesomkostninger 2.621,50 kr Nominel årlig rente 4,5% Løbetid 120 mdr Du betaler pr måned (før skat) 830 kr ÅOP 6,1% Månedsgebyr 24 kr Gebyr til BetalingsService 4 kr Samlede omkost. for lånet 99.600 kr Finansieringen tilbydes i samarbejde med Resurs Bank

profilmontage.dk

idenyt.dk


Smart. Design. Bosch Condens 9000i WM — fremtidens gasfyr

Forfinet. Naturligvis. Eksklusive materialer Elegance i enten sort eller i hvid. Lavet af vedligeholdelsesfrie materialer i højeste kvalitet. Frontpanelet i hærdet glas er let at holde pænt, og kabinettet er ligeså stærkt, som det ser ud. Hårdfør aluminium omkranser de indvendige komponenter. Robust hele vejen rundt.

Komfort i topklasse Passer til alle hjem uanset dit varmebehov. Varmtvandsbeholderen rummer hele 150 liter, så du behøver aldrig spekulere over, om der er varmt vand i hanen eller et behageligt indeklima. Dermed er komforten i top — altid.

Touchstyring Udstyret med en innovativ styring, som sikrer nem og hurtig betjening via fronten. Få overblik over varmeindstillingerne og regulér varmen via det store display. Al information og kontrol er dermed lige ved fingerspidserne.

Alt-i-en-løsning Ofte kommer gasfyr og varmtvandsbeholder hver for sig. Her er alle dele integreret i én funktionel enhed. Så kompakt og pladsbesparende, at den er ideel til både førstegangsmontering og til udskiftning af allerede installerede anlæg.

Energimærke A+ Det første gasfyr på markedet med systemenergimærket A+. Det er din garanti for kategoriens mest energieffektive varmeløsning.* Venlig mod miljøet og varmeregningen.

Et intelligent hjem Med app’en ProControl har du varmen lige ved hånden. Bogstaveligt talt. ProControl gør det muligt at kontrollere gasfyrets vigtigste funktioner via smartphone eller tablet – uanset om du er ude eller hjemme. Helt enkelt.

Condens 9000i WM XL

A+ A

Tillad os at komme med en påstand: Hos Bosch Termoteknik har vi skabt det første designergasfyr. Det henvender sig til stilbevidste boligejere, som ikke går på kompromis med deres varmeløsning. Med det har vi sat helt nye standarder for, hvordan stilrent design går hånd i hånd med innovation, brugervenlighed og funktionalitet. Vores sædvanlige kvalitet er der naturligvis ikke slækket på. Book en fremvisning på bosch-smartdesign.dk og oplev fremtidens gasfyr samt vores andre varmeløsninger i serien Smart. Design. *Klassificeringen viser energieffektiviteten for Condens 9000i WM i kombination med klima/rumstyringen CW400. Denne klassificering kan muligvis afvige for andre systemer.


RISSKOV BILFERIE - altid et godt rejsetilbud! .

%HV·JGHWQ\H

7DJS¤VWU·JWXU L„UKXV

'HQ*DPOH%\ $5R6HOOHU K\JYHG„UKXV„

0RHVJDDUG 0XVHXP

0LGWRJ—VWM\OODQG_%UDEUDQG

.URWLOEXGYHG„UKXV

7,/  63$5 23

+RWHO„UVOHY.UR

1\GHQDIVODSSHQGHNURIHULHW¥WYHG„UKXVRJ XGIRUVNRPJLYHOVHUQH

)UDNXQ

RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW *UDWLVSDUNHULQJ 7¥WYHG„UKXV

$PRNSULV YHG„UKXV

0LOM·WLOO¥J'..G·JQ

$QN_6Â¥VRQWLOOÂ¥J'.._$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

%HVWVHOOHU

.

.

%HV·J

*DYQ·6ORWRJ 6WHYQV.OLQW

WLOVÂ¥USULV

—VWHUV·N\VWHQ_7DUS

1RUGW\VNPLQLSULV

63$5  23 7,/

.XQ /DQGJDVWKRI7DUS RYHUQDWQLQJHUPPRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW [HIWHUPLGGDJVNDIIHRJNDJH IOYLQSUY¥UYHGDIUHMVH 7MHNSULVHQ VSLOOHUXQGHS¤NHJOHEDQH

.URIHULHL1Â¥VWYHG

23 63$5 7,/ 

+RWHO0HQVWUXS.UR RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEX IIHW *UDWLVLQWHUQHW *UDWLVSDUNHULQJ

.XQ

0LOM·WLOO¥J'..G·J Q VWHUVHULVVNRYELOIHULHG N

$QN

_$QGUHSDNNHUDQNRP

$QN_$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

.

6MÂ¥OODQG_1Â¥VWYHG

3RSXOÂ¥U EHVWVHOOHUWLO VÂ¥USULV

.·WLOEXGI¤SODG VHUWLOEDJH 1RUGM\OODQG_'URQQLQJOXQG

7LOEXGWLO1RUGM\OODQG 'URQQLQJOXQG+RWHO

,NNHODQJWIUDQDWXUVN·QQHRPU¤GHURJ VS¥QGHQGHVORWWHS¤K\JJHOLJWKRWHO

)HULHL1RUGM\OODQG NPIUDVWUDQGHQ

RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW [NDIIHRJVP¤NDJHU [I·UPLGGDJGULQNV

7,/  63$5 23 )UDNXQ

%(676(//(5 0LOM·WLOO¥J'..G·JQ

$QN_6Â¥VRQWLOOÂ¥J'.._$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

Gode børnerabatter i forældres værelse - fx 0-5 år gratis - 6-14 år halv pris

 28

September 2016

Lave priser vi køber stort ind til dig

idenyt.dk Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 69,- • Spar ift. hotellets egen pris


EUROPA TIL LAV PRIS Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme

)¤IOYLQ

.

1RUGW\VNODQGWLO 632735,6

KRV)OHJJDDUG

%RZOLQJFHQWHU

SUUHMVHGHOWDJHU

RYHUIRUKRWHOOHW

6FKOHVZLJ+ROVWHLQ_%DG2OGHVORH

2SOHY1RUGW\VNODQG

7,/  63$5 23

7U\SE\:\QGKDP%DG2OGHVORH

/¥NNHUWRJPRGHUQHKRWHOLGHQJU·QQHE\L 1RUGW\VNODQG

.XQ

RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW YHONRPVWGULQN *UDWLVSDUNHULQJ

2SOHYHOVHUL +DPEXUJ.LHO HOOHU/»EHFN

$QN_$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

.81NP IUDJUÂ¥QVHQ

.

%HV·J+&$QGHUV HQVI·

.

GHE\2GHQVH

)\QRJ·HUQH_9LVVHQEMHUJ

7,/  63$5 23

0LQLIHULHS¤)\Q

.Â¥PSHSDNNH LQNO[UHWWHUV PHQX

%HV·J

'DQQHYLUNH

9LVVHQEMHUJ6WRUNUR RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW *UDWLVLQWHUQHW *UDWLVSDUNHULQJ

)UDNXQ

&+2.35,6

0LOM·WLOO¥J'..G·JQ

$QN_6Â¥VRQWLOOÂ¥J'.._$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

'DPSEDG VZLPPLQJSRRO RJVDXQD

.

6FKOHVZLJ+ROVWHLQ_6FKOHVZLJ

0LQLIHULHL6OHVYLJ +RWHO+RKHQ]ROOHUQ

0DQJHVSÂ¥QGHQGHDNWLYLWHWHUYHQWHUMHUL 6OHVYLJ2SOHYE\HQVKDYQRJNDWHGUDO

63$5  23 7,/

.XQ

RYHUQDWQLQJHUPPRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW [HIWHUPLGGDJVNDIIHRJNDJH IODVNHYLQS¤Y¥UHOVHW [JUDWLVO¤QDIF\NOHU $QN_$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

+DU]HQ_%DG/DXWHUEHUJ

.Â¥PSHSDNNHWLO+DU]HQ $SDUWKRWHO3DQRUDPLF RYHUQDWQLQJHUPPRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW *UDWLVGULNNHYDUHU 

*UDWLVSDUNHULQJ $GJDQJWLOSRRORJVDXQD

7,/  63$5 23 .XQ

0LOM·WLOO¥J(85G·JQ

$QN_$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

Ring og hør nærmere hverdage 9-17, lør. og søn. 10-15 | Husk bestillingskoden:

,'(1<7

risskov-bilferie.dk 70 22 77 17

idenyt.dk Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl â&#x20AC;¢ Evt. miljøtillæg betales pÃ¥ hotellet â&#x20AC;¢ Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG

September 2016

29


Classic

1

4

om tagvinduer

En større bolig: Mængden af dagslys, der kommer fra ovenlysvinduer, er større end den, der kommer fra facadevinduer. Årsagen er lysintensiteten, som pr. definition altid er større, jo mere lyset rammer vinkelret på vinduesfladen. Når du monterer ovenlysvinduer i din bolig, vil lysintensiteten få rummene til at virke større, fordi lyse rum altid virker større end rum, der henligger i mørke.

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

2

En alsidig energikilde: Med en korrekt placeret ovenlysløsning får du ikke blot dagslys ind i boligen. Du får også verdens bedste arbejdslys, der i kvalitet og effekt er mange gange bedre end elektrisk belysning. Ovenlysvinduet leverer samtidig gratis solvarme om vinteren og kan endda køle om sommeren, når du ventilerer boligen. I alle disse tilfælde er effekten udelukkende drevet af ovenlysvinduets egenskaber – og ikke af elnettet.

3

Et intelligent hjem: Ovenlysvinduer fås med intelligent styresystem, der ved hjælp af faste programmer hjælper dig med at lufte ud, beskytte mod solvarmen, reducere varmetab og kontrollere dagslyset automatisk og hele døgnet rundt.

4

Et sundt indeklima: Muligheden for at skabe gennemtræk er afgørende for et sundt indeklima, fordi ventilationen erstatter indeluften med ren og tør udeluft. Når du åbner for dine ovenlysvinduer, udnytter du den termiske energi, der driver den varme indeluft op og ud gennem ovenlysvinduerne. Åbner du samtidigt en terrassedør eller et facadevindue, hjælper skorstenseffekten dig med at lufte hele huset igennem på få minutter. Kilder, tekst og fotos: Lise Mortensen Høy, Velux m.fl.

Når trappen bliver for stejl Du behøver ikke at flytte, hvis trappen er blevet et problem! Løsningen er en stolelift fra Stannah, som finder plads på selv de smalleste trapper, uanset kurver, afsatser og døre.

Få en gratis vurdering om din bolig kan få en stolelift Udfyld kontaktformular på www.opadtrappen.dk – så kontakter vi dig indenfor 24 timer eller ring på tlf. 80 37 37 37  30

September 2016

idenyt.dk


VIP 05-16

KVALITET FRA VINDUESPLADSEN • Sprosser og lister af sibirsk lærketræ

Vinduer - Døre - Trapper - Gratis opmåling

Se det hele på vinduespladsen.dk

• Fyrretræ af 95 % kernetræ • 90 % knastfrit fyrretræ • Metalbjælke i facadedøre • Aluplader inde i fyldninger • Gennemgående og justerbare hængsler • Imprægnerede imod råd og svamp

4120

4085

4107

4123

4067

• DVV og 2-ØKO-certificerede fra fabrik • Skjulte sømninger

FRA FABRIK TILSLUTTET Også stort energirigtigt PVC-program i vinduer og døre.

2185

2177

2194

2219

2231

2223

VINDUER OG DØRE I FYRRETRÆ, EG, MAHOGNI, PLAST OG TRÆ/ALU Danmarks bedste tilbud

"BONDEHUSVINDUE"

2221

2258

2238

2245

6033

2376

BESTIL GRATIS OPMÅLING: VINDUESPLADSEN.DK

89X99 CM. SUPER LAVENERGI, HVIDMALET,

DVV CERTIFICERET

KR. 1675,3532

3516

3518

3520

3019

OGSÅ INDVENDIGE DØRE

3515

0239

0248

0209

0246

3413

BEREGN PRIS OG KØB EN INDVENDIG DØR MED ELLER UDEN KARM I 40 ELLER 35mm. - OGSÅ I SPECIALMÅL 2740 SKOVLUNDE 8230 ÅBYHØJ Skovlunde Byvej 94 Klamsagervej 27-29

7000 FREDERICIA Tingskovvej 1

6100 HADERSLEV NIels Bohrs Vej 5

TELEFON 4676 9100


Annonce

NYHED I DANMARK

Ny effektiv skadedyrsbek Bortjager mus, rotter, myg, edderkopper, gnavere m.m. en gang for alle fra dit hjem. Skadedyrenes høre/nervesystem kan ikke klare de udsendte højfrekvente lydbølger på 30.000-65.000 Hz. De flygter bort! NYT: Automatisk skift mellem forskellige frekvenser forhindrer tilvænning! Vores nyudviklede ultralyd apparat PestBlast2000 skifter hele tiden automatisk frekvens indenfor området 30.000-65.000 Hz. Det forhindrer, at evt. få, meget robuste skadedyr vænner sig til en bestemt intensitet og tonehøjde og sikrer størst mulig effektivitet.

Hvor skal man bruge

PestBlast2000

skadedyrsbekæmperen? Alle steder, hvor der kan optræde skadedyr: • I stalde • på lofter • sommerhuset • boligen • køkkenet • spisekammeret • restauranter • kontorer • forretningslokaler…

Kort sagt: Overalt! Og PestBlast2000 generer ikke mennesker eller husdyr.

Og så slipper du fri for ulækre fælder eller farlig gift, som ligger og flyder rundt omkring.

Hold skadedyrene ude i naturen

Bestil på

www.pestblast-dk.com

eller ring på 88 32 71 04

100% MILJØVENLIGT

Send kuponen i dag, eller bestil på www.pestblast-dk.com eller ring på 88327104

Specifikationer: PestBlast2000 skadedyrsbekæmperen har to lydudgange med hver et lydtryk på 130 dB og dækker et område på ca. 300 m². Sæt den bare i stikkontakten. El-forbruget er kun 1½ watt i døgnet. DEMKO godkendt adaptor. Brugsanvisning medfølger.

Kan katte, hunde, fugle og fisk høre noget? - De anvendte frekvenser høres af skadedyrene men er uskadelig for dig og dine kæledyr. Heller ikke planter påvirkes af PestBlast2000.


kæmper PestBlast2000

Introduktionspris

kun kr. pr. stk.

279,-

Det siger kunderne: ”Det lød næsten for godt til at være sandt… - Men det ER sandt! PestBlast PestBlast2000 Skadedyrsbekæmperen er virkelig effektiv.” Benny Larsson

v/køb af 2 stk . eller flere 1 stk. 299,-

Lignende skadedyrbekæmper sælges for 498,- og opefter hos el-installatører og byggemarkeder i Danmark.

”PestBlast2000 Skadedyrsbekæmper klarede min hunds loppeproblemer… - Jeg havde faktisk prøvet næsten alt, hvad der fandtes af kemiske midler, men intet hjalp. Så købte jeg en skadedyrsbekæmper og på en måned var lopperne borte! Det var for resten mus, myg og fluer også, lagde jeg mærke til. Og ingen af dem er vendt tilbage!” Ewald Clausen

”Højfrekvent ultralydapparatet fjernede rotter og mus fra carport og hønsehus… - Og jeg havde ellers været en del plaget af disse skadedyr. Men efter 1 års brug af PestBlast2000 skadedyrsbekæmperen, kan jeg kun give min varmeste anbefaling. Den er utrolig effektiv” Aase Jensen

Dette er blot et lille udsnit af de mange tilfredse kunder som har ringet og skrevet til os om deres erfaringer med skadedyrsbekæmperen PestBlast2000.

GARANTI

100 DAGES RETURRET! Vores skadedyrsbekæmper er patenteret og mange kunders erfaring har vist, at den holder, hvad vi lover dig i denne annonce. Derfor får du også fri returret indenfor 100 dage, hvis du ikke bliver skadedyrene kvit! 2 års garanti

Ring på 88

32 71 04. Send kupon GRATIS eller

Bestil på www.pestblast-dk.com vil gerne blive alle Ja tak Jeg skadedyr kvit en gang for alle

og bestiller (max. 3 stk pr. kunde) Normalpris Sæt kryds ! 498,1 stk. PestBlast2000 á ................................. kr. 299,2 stk. PestBlast2000 á ................................. kr. 279,3 stk. PestBlast2000 (ingen porto/eksp. gebyr) pr. stk. kr. 279,Faktura medfølger med porto/eksp gebyr på 79 kr. Navn: _____________________________________________________________________________________________

Bestil idag på www.pestblast-dk.com

Adress: ____________________________________________________________________________________________ Postnr.: _________________ By: _______________________________________________________________________ E-mail: ______________________________________ @ __________________________________________________

Pro-shopper SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö Sverige


ks Ke r K a u m r Dan este K KK u m s

idenyt

Flere end 300 villaejere sendte foto ind af deres smukkeste krukke

LæsertiLbud Pr. person i dobbeltværelse

Miniferie - Toppen af DK

1.025

Miniferie - 3 dage ● 2 overnatninger i dobbeltværelse ● 1 x frokost på Skagen Bryghus ● 2 x 2 retters middag på Hotel Viking ● 2 x stor morgenbuffet ● Fri adgang - store spa- og wellnessområder

Spar 400

Periode 6/9-20/12-2016. Bestillingskode idenyt16

Hotel Viking - Sæby

tlf. 98 46 17 00 · hotelviking.dk Pr. person i delt dob.vær.

Smukke sønderjylland

698

Tyrstrup Kro, Christiansfeld **** ● Aperitif og en hilsen fra køkkenet ● 1 overnatning ● 1 x 3 retters gourmetmenu ● 1 morgenbuffet med lokale specialiteter ● 1 eksklusiv vingave fra Tyrstrup Kro

Spar 40%

Tillæg ved ankomst fredag og lørdag på 200 kr. pr. person. Ankomst alle dage i 2016. Priskode L61e

Small Danish Hotels tlf. 70 80 65 06 · smalldanishhotels.dk/idenyt

1.plads til Karin Hansen

S

Karins

eventyrkrukke vandt

pændingen er udløst, vinderne af konkurrencen "Har du Danmarks smukkeste krukke" er fundet. – Villaejere er vilde med krukker. Det vidste vi sådan set godt. Men det er helt fantastisk at opleve den idérigdom, der udspiller sig, når krukker plantes ti rundt omkring i landet. Det siger noget om vores lyst til at omgive os med noget unikt og personligt – noget, vi selv har frembragt, siger redaktør Anna-Lise Aaen.

2.plads til Nina Allin Christensen

I foråret og henover sommeren har redaktionen på idényt modtaget langt over 300 fotos af smukke krukker. Interessen har været overvældende, og det gjorde bestemt ikke den endelige udvælgelse nemt. Undervejs fik redaktionen hjælp af de besøgende på livsstilsmessen på Ledreborg. De valgte Publikums Darling og senest har magasinets haveekspert, Lotte Bjarke været med til det endelige valg. – Vinderne viser krukker med masser af fantasi, farveglæde og form-sikkerhed. Vi har kontaktet de heldige, men vil gerne på den her måde sige tak til alle, der sendte fotos ind, tilføjer Anna-Lise Aaen. Du kan se navnene på de øvrige vindere her: www.idenyt.dk/ovrigt/konkurrencer/konkurrencevindere-2016/

Bornholm…glæd dig til

Spar op til

1.900,-

Green Solution House ● Lækkert hotel med økologisk fokus ● Kåret som årets byggeri i DK i 2015 ● Nomineret som årets spisested i 2016 ● 4 nætter inklusive morgenmad og færge med bil tur/retur

i.f.h.t. listepris

Totalpris for 2 personer: 3.995,Ankomst i perioden før 1. juni 2017

Team Bornholm tlf. 56 95 85 66 · www.teambornholm.dk/idenyt Pris pr. pers. i dobbeltvær. fra:

Hansestaden Greifswald

699,-

Besøg øerne Rügen og Usedom ● 2 overnatninger ● 2 x morgenbuffet ● 2 x 2-retters menu/buffet ● Gratis internet ● Gratis parkering

Spar op til 424,-

Ankomst indtil 28.04.17. Sæsontillæg forekommer. Bestillingskode: LÆSERIDE

Risskov Bilferie tlf. 70 22 77 17 · risskov-bilferie.dk Tilbudspris fra

2.125

KUN FÅ REJSER

1 uges Vikingcruise Oplev Island og Færøerne på 1 uge ● Spar 15% ● Rejs 22.10.16 og bestil inden 7.10.16 ● Vælg* mellem All Inclusive Plus, All Inclusive eller Basic pakken ● 2 pers. rejser sammen i 2 pers. indv. kahyt *Tilbudsprisen afhænger af dit valg af rejsepakke Læs hele tilbuddet på smyrilline.dk/idenytvcr2210

Smyril Line

tlf. 96 55 85 00 · smyrilline.dk/idenytvcr2210


NOSTALGI UDENPÅ - HIGHTECH INDENI R OPG

E R ET M

K

UN

HOS

FM/DAB+ radio og Bluetooth inkl.

NYHED!

Indgang til høretelefoner

Nyttigt tilbehør Kun:

Kun:

299,-

199,DAB+ og FM-radio

CD-afspiller

Pladespiller

Kassetteafspiller

USB-lagring/-afspilning

• Kombineret DAB+ og FM-radio giver flere kanaler og mindre støj • Indbyggede stereohøjttalere 2 x 5W (RMS) • Bluetooth for afspilning af musik fra smartphone eller tablet • Pladespiller med 3 afspilningshastigheder (33 1/3, 45 og 78 o/min) • Kassetteafspiller med hurtigspoling • Programmerbar CD-afspiller • USB-indgang for lagring af musik fra radio, plader, CD, kassetter og Bluetooth • Eksterne afspilningsenheder, som smartphones og tablets, kan opkobles • Indgang til høretelefoner • Tilslutningsmulighed for eksterne højttalere (forstærker kræves) • Equalizer med 5 forskellige lydindstillinger • Fjernbetjening til alle funktioner • Dansk brugsanvisning • Flot kabinet i trefinér • Mål (b/d/h) 51x35x22 cm (42/52 cm åbnet)

Nem bestilling – gratis levering! www.nordtrend.dk Tlf: 23 41 10 87

USB-stik på 8GB

Rengøringssæt til plader

Kun:

Kun:

149,Reserve pickup

499,Forstærker

Kun:

Radiobord

799,-

S

BESTSELLER! O

EL

3.199,-

AD

OD

Vejl.: 3.699,Kun:


e n ! i l s n er o v t i i n D du a m

HJEMMELAVET MAD – HVER DAG - uanset hvordan din hverdag ser ud. Med Måltid får du nemme, lækre alternativer til den usunde takeaway og de kedelige rutinemåltider. Vi har håndplukket de bedste opskrifter og sammensat detaljerede vejledninger, så du er sikker på at få sund og lækker mad, selv når det skal gå hurtigt.

Inspiration til nemme og lækre retter.  36

September 2016

måltid.nu idenyt.dk


Classic

▲ Hold øje med kundevognen, når du shopper planter, så du er sikker på, at blomsternes farver klæder hinanden..

Klæd din have i kulører

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj. Tag fotos nu, de hjælper dig i foråret.

De Sorte "Huller" I et nyt bed kan planterne " råbe til hinanden". og når du flytter/deler stauder, sker det samme. Sommerblomster er en smart løsning . De fås i alverdens farver, og du kommer langt med en pose frø, når der skal fyldes huller i bedene, indtil stauderne har fået fodfæste, eller du har fundet de helt rigtige planter til dit bed.

B

lomsternes palet omfatter alverdens farver, og de fleste har deres egen skønhed. Det er med andre ord utrolig nemt at skabe en farverig have. Det er også nemt at blive begejstret over en dejlig blomst, når du shopper planter – og så kan havebilledet hurtigt blive temmelig broget. Der skal ikke meget til for at få system og skabe en mere rolig og harmonisk have, hvor farverne spiller sammen i stedet for at spille mod hinanden. Det har overraskende stor effekt.

Find din farve Der findes ikke nogen opskrift på det perfekte bed. Smag og behag er forskellig. Når det gælder om at skabe harmoni, handler det i højere grad om at vælge sin linje, og så holde sig helt konsekvent til den. Hvis du har besluttet dig for, at bedet skal være blåt og lyserødt, kan bare en gul blomst vælte læsset. Stauderne er havens farvelade og nøglen til at skabe smukke, gennemkoordinerede bede. De findes til alle årstider og i alverdens farver, og hvis kombinationen ikke sidder lige i skabet, som du havde

forestillet dig, da du plantede dit bed, kan du grave den fejlplacerede staude op og flytte den til et andet sted i haven, hvor den passer bedre ind.

Tone i tone eller kontrast Det er både sjovt og spændende at eksperimentere med farverne, til du finder den kombination, du selv synes er perfekt. Det kan være tone i tone-løsninger, hvor du fx kun planter blå blomster i et bed. Vælger du tone i tone, er det vigtigt at huske at tænke på planternes struktur samtiFortsættes næste side


Classic

Fortsat fra forrige side

Fra farvekaos til

Hvidt bed

hAve i hArmoni

Det hvide bed er en klassiker i havekunsten. Smukt, elegant og roligt.

Rosa bed En kombination af røde, lyserøde og

Brun og sort

rosa blomster skaber

Brune og sorte nuancer i blomster og blade

romantisk sommer-

med hvide blomster som kontrast skaber en

stemning i haven.

næsten dramatisk virkning i staudebedet.

Blåt bed Blå og lilla nuancer klæder hinanden og får fint modspil af hvide eller helt lyse farver.

Flerfarvet bed Det kræver et sikkert øje for farver at skabe et bed med blomster i komplementær farver, men det bliver forrygende flot, når det lykkes.

dig, så helhedsindtrykket ikke bliver for ensformigt. Der kan også skabes rigtig smukke beplantninger med et udvalg af farver, du holder dig til, ligesom bede, hvor kontrastfarver mødes, kan være superflotte. De kræver lidt mod og lidt øvelse at få til at lykkes, men det er en inspirerende proces, og igen skal man huske, at der ikke gives karakter for havearbejdet. Det skal være sjovt og hyggeligt, og det, der ikke lykkes første gang, gør det nok i anden runde.

 38

September 2016

Bed til hele sæsonen når du anlægger et nyt bed, er det forholdsvist enkelt at vælge farveholdning og holde sig til den. Det er en fordel at gå på planteshopping ad flere omgange og holde nøje øje med, at de planter, der kommer i kundevognen, nu også klæder hinanden. når du shopper flere gange i havesæsonen, undgår du, at haven kun rummer for eksempel forårsblomstrende stauder, fordi rigtig mange besøger plantecentret om foråret. netop nu er der helt andre planter, der lokker derude – til

gavn for din have. er det et eksisterende bed, der skal farvekoordineres, er opgaven lidt større, idet du er nødt til at beslutte dig for, hvilke planter, der skal blive, og hvilke der skal flyttes. Det er en hjælp at tage billeder af bedet gennem en sæson. Det gør det nemmere at finde ud af, dels hvad der skal flyttes, dels hvad der kommer til at mangle. Kilder, tekst og fotos: Lotte Bjarke

Skru op For FArverne ● Farveglæde er ingen hindring for at få en smuk, farvekoordineret have. Alle havens bede behøver jo ikke at have samme farveholdning. Det kan give en spændende effekt at skabe forskellige bede med forskellige farveholdninger, der smelter sammen til en helstøbt og afvekslende haveoplevelse.

idenyt.dk


! R E L L E C L JE TIL SO

UL P S D U K S L I SIDSTE T Sidste chance for det høje tilskud! Nu er det sidste gang at du kan søge tilskud i de attraktive solcellepuljer. Der er ingen pulje i 2017!

Få 36.000 kr. i tilskud!

Tilskuddet ligger typisk mellem 30.000 - 36.000 kr. for et 6KW anlæg. *)

Solcelle pakkeeksempler

Pakkepriser fra kr. 14.475,- f.eks.: 3 kWp anlæg kr. 38.400,Producerer 2800-3000 kWh om året.

4,5 kWp anlæg

Producerer 4200-4400 kWh om året.

kr. 53.350,-

4,5 kWp hybridanlæg kr. 76.150,Producerer 4200-4400 kWh om året, 9.6kWh GEL batteri.

6 kWp hybridanlæg

26/9 Bestil inden sorte og få gratis ler! designpane 00,-** SPAR kr. 72

Du kan ansøge om tilskuddet i perioden 1/9 - 31/10, og inden da skal du indgå en betinget købsaftale med en leverandør. Benyt linket i den røde boks. Læs mere om tilskuddet på: www.vivaenergi.dk/tilskud

kr. 89.900,-

Producerer 5400-5700 kWh om året, 9.6kWh GEL batteri. Priserne gælder for komplette materialepakker med tagmonteringsystem til eternit, betontagsten eller stålplader.

Hybrid solcelleanlæg med batterilager Vi leverer både almindelig og hybrid solcelleanlæg, hvor hybridanlægget har nogle ekstra fordele: • Vores hybridanlæg gemmer solenergien til natten og reducerer dit elkøb. • Du får 40% bedre totaløkonomi i forhold til et almindeliget solcelleanlæg. • Bliv næsten selvforsynende med din egen grønne strøm en del af året. • Et hybridanlæg giver meget bedre økonomi når tilskuddet udløber om 10 år.

Vi har glade kunder Vi har de sidste 7 år leveret over 1500 solcelleanlæg, samt over 1000 batterianlæg. Læs her hvorfor vi blev valgt som leverandør: vivaenergi.dk/omviva

Op til 10% i årligt afkast! Så meget sparer du!

Investering 4,5KW, Gør-Det-Selv 76.150,Investering 4,5KW med montering 95.150,Elbesparelse 1. år: 7.677,Første års afkast (GDS/Mont.): 10,1% / 8,1% Elbesparelse total (30 år): 302.000,Egetforbrug af solproduktion: 65% Forudsætninger: Beregningen gælder for et 4,5kWp hybridanlæg til en bolig med et årsforbrug på 6000kWh.Sydvendt tag med 25-35º hældning. Tilskuddet er indregnet i elbesparelsen. Montering er vores standardmontering og kan afvige. *) Samlet tilskud der udbetales over 10 år, som en statsgaranteret salgspris på overskudsstrømmen. Hvis du ikke søger, får du ingen salgsafregning. Regnet for et alm. 6KW anlæg og med 6000kWh i årligt forbrug.

Solceller er den bedste energiinvestering idag, og giver et flot afkast af dine penge. Til venstre ser du den typiske elbesparelse for en gennemsnitsbolig. Besparelse / indtjening er skattefri! Vi beregner gerne økonomien for dit anlæg. Benyt linket i den røde boks herunder.

SKUD! IL T M O U D R E G Ø S N SÅDA gi.dk/tilbud Anelystparken 43B | 8381 Tilst Tlf. 70 22 70 40 | Webshop: www.vivaenergi.dk

ner Gå ind på: www.vivae 70 22 70 40 og få rådgivning på tlf.

Alle priser er inkl. moms og uden evt. montering. Vi leverer og monterer i hele landet. (**) Gælder et 6KW anlæg med sorte polypaneler, spar 300 kr./panel.


FERIE- OG FRIDAGE i Danmark

Lykken er

Begivenhedskalender September/Oktober 2016

hyggelige sensommerdage med den du holder af Small Danish Hotels er mange forskellige kroer, hoteller, slotte og herregårde, der oser af charme, nærvær og varme. Fælles for dem alle er, at de lægger vægt på den personlige betjening og det gode værtskab.

Nyborg Kampdage Nyborg, 10/9 - 11/9 www.nyborgkampdage.com

Cold Hawaii PWA World Cup Klitmøller, 19/9 – 25/9 www.worldcup.coldhawaii.com

Fjordens Dag Omkring Odense Fjord, 11/9 www.fjordensdag.dk

Egeskov Marked Kværndrup, 21/9 www.egeskovmarked.dk

Spis – Odense Food Festival Odense, 12/9 – 18/9 www.spisodense.dk

Klassiske Dage Holstebro Int. Musikfestival Holstebro, 29/9 – 2/10 www.klassiskedage.dk

Late Summer Festival Hvide Sande, Ringkøbing, Skjern, 15/9 – 18/9 www.latesummerfestival.dk Sydhavsøernes Frugtfestival Sakskøbing, 17/9 – 18/9 www.frugtfestival.dk Bornholms Kulturuge Bornholm, 17/9 – 25/9 www.bornholmskulturuge.dk Åbent Landbrug Hele landet, 18/9 www.aabentlandbrug.dk

Knejpe Festival Helsingør, 7/10 – 8/10 www.knejpe-festival.dk Halloween i Legoland Billund, 8/10 – 30/10 www.legoland.dk Kulturnatten København, 14/10 www.kulturnatten.dk Halloween i Tivoli København, 14/10 – 6/11 www.tivoli.dk Middelalderdage på Vitskøl Kloster Ranum, 15/10 – 16/10 www.vitskolmiddelalderdage.dk

Se flere spændende begivenheder på www.visitdenmark.dk/events

Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl

Limfjorden Rundt Træskibssejlads. Flere Limfjordsbyer, 12/9 – 17/9 www.limfjordenrundt.dk

Se flere gode tilbud på www.smalldanishhotels.dk


Aalbæk gl Kro 

Ålbæk v/Skagen

Hotel Jutlandia 

Pris pr. person i delt dbl. værelse

Frederikshavn

Pris pr. person i delt dbl. værelse

1625,-

Oplev det ny Skagens Museum

Tilbuddet indeholder: 3 x overnatning 3 x morgenbuffet 1 x 3-retters menu på ankomstdagen Billetter til museer Frokost på Jakobs Café i Skagen Kan bestilles fra søndag, den 18. september til og med 31. marts 2017.

Vores 2 retters middag er bestående af Tilbuddet indeholder: Frederikshavner Rødspætte samt forret 2 x overnatninger i eller dessert. standard værelse Entre til Skagens Museum er inkluderet 1 x 2 retters middag i tilbuddet. 2 x morgenbuffet Opgrader til vores store Superior Class med havudsigt værelser for KUN 200,- kr. ekstra pr. 1 x ”smør selv værelse pr. døgn. madpakke”

Skagensvej 42, 9982 Ålbæk, Telefon 98 48 90 22, www.aalbak-gl-kro.dk, aalbak@aalbak-gl-kro.dk

Havnepladsen 1, 9900 Frederikshavn. Telefon 98 42 42 00 www.hotel-jutlandia.dk, book@hotel-jutlandia.dk

Tambohus Kro 

Thyholm v/Thy

Aalborg

Pris pr. person i delt dbl. værelse

1190,-

Tour de Skagen Oplev hvor dejlig Skagen er om efteråret – vi har pakket en rygsæk med oplevelser til jer: Gratis frisk luft og høj efterårshimmel. Museums billetterne giver adgang til Skagens Museum og Nordjyllands Kystmuseer.

Hotel Chagall 

750,Tæt på Aalborgs gågader, caféer og den nye havnefront

Nyd et par dejlige dage på Hotel Tilbuddet indeholder: Chagall - et lille storbyhotel i hjertet 2 x overnatning af Aalborg med gåafstand til bus- og 2 x morgenbuffet togstation, gågader, restauranter samt Vin og chokolade Aalborg Zoo og Aalborg Kongres & ved ankomst Kultur Center. Ved ankomst får I en Gældende hele 2016 flaske vin samt chokolade serveret på værelset.

Ekstra nat i forbindelse med dette ophold KUN 780,pr. vær.

Grand Hotel Struer 

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

Sturer

Vesterbro 36-38, 9000 Aalborg, Telefon 98 12 69 33 www.chagall.dk, info@chagall.dk

Hotel Amerika 

Pris pr. person i delt dbl. værelse

999,-

Hobro

Pris pr. person i delt dbl. værelse

895,-

1298,-

Sensommertilbud ved Limjorden

Dejligt Wellnessophold ved Limfjorden

Nyd sensommeren ved Limfjorden. Tilbuddet indeholder: Besøg Jesperhus Blomsterpark, 2 x overnatning i Hjerl Hede, Nationalpark Thy, dobbeltværelse Jernbanemuseet i Struer eller én af 2 x 2-retters middag området mange andre seværdigheder. 2 x aftenskaffe med småkager 2 x morgenbuffet

Grand Hotel Struer ligger på byens Tilbuddet indeholder: gågade 50 meter fra Limfjordens største Dejlig overnatning lystbådehavn, hvor man finder Kurbad Vin og chokolade Limfjorden. Nok Danmarks bedst 3 retters middag beliggende Kurbad og Wellness center. Stor morgenbuffet Tillæg ved ankomst fredag og lørdag pr. pers. Kr. 100,Entre til Kurbad

Gælder med ankomst søndag-torsdag fra 1. september-15. december 2016

Ekstra overnatning inkl. morgenbuffet pris pr. person kr. 375,-

Hotel Amerika ligger som et eksklusivt Tilbuddet indeholder: åndehul i den bjergtagende smukke 2 x overnatning natur ved Mariager Fjord. Forkæl jer 1 x 2 retters menu selv med velkomstpakke fra Mariager 1 x 4 retters Saltcenter bestående af Mariager gourmetmenu Sydesalt, brochure og entrébilletter samt 1 flaske mousserende vin, frugt og med velkomstdrink chokolade. Tilkøb af ekstra overnatning 2 x stor morgenbuffet inkl.morgenmad pris. pr. person 350,Opholdet kan bestilles hele året, undtagen 1/7 til og med 21/8.

Tambogade 37, 7790 Thyholm, Tlf. 97 87 53 00, www.tambohus.dk, tambohus@tambohus.dk

Østergade 24, 7600 Struer, Telefon 97 85 04 00, www.struergrandhotel.dk, sgh@struergrandhotel.dk

Amerikavej 48, 9500 Hobro, Tlf. 98 54 42 00, www.hotelamerika.dk, post@hotelamerika.dk

Gram Slotskro 

Gram

Limfjorden

Benniksgaard Hotel 

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

Gråsten

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

699,-

1795,-

I hjerte af Sønderjylland

Miniferie i Sønderjylland

I vores skønne omgivelser mærker Tilbuddet indeholder: man rigtigt historiens vingesus. Vores 1 overnatning inkl. fantastiske placering i naturskønne morgenbuffet for 2 personer på omgivelser ned til Gram Sø og Gram værelse i fløjen Slot, danner perfekte rammer for et afslappende ophold med lækker mad Velkomstkurv baseret på årstidens friske råvarer. 3-retters menu Gælder kun hverdage. (buffet søndag)

Bo på den hyggelige gamle slægtsgård, Tilbuddet indeholder: beliggende med udsigt til Flensborg 3 x overnatning Fjord. Kun 10 min. fra den dansk/tyske 3 x stor grænse med shopping til billige penge. morgenbuffet Opgradering til luksuslejlighed: 3 x 3 retters DKK 300,- pr. person. aftenmenu/buffet Kan benyttes hele 2016 (undtagen jul og nytår).

Tillæg for enkeltværelse 200,- pr. døgn

Tillæg ved ankomst fredag og lørdag er 150,- pr. person.

Slotsvej 52, 6510 Gram, Telefon 74 82 16 14, www.gramslotskro.dk, post@gramslotskro.dk

Sejrsvej 101, 6300 Gråsten, Telefon 74 65 09 49, www.benniksgaardhotel.dk, info@benniksgaardhotel.dk

Få smag på livet i 3 dage & - få en gourmet og saltoplevelse

Hotel Kirstine 

Næstved

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

1140,Hyggeligt og historisk kroophold i Næstved

Om du vender blikket mod nord, Tilbuddet indeholder: syd, øst eller vest er der masser af 1 x overnatning muligheder i Næstved. I byens omegn inkl. morgenbuffet ligger spændende seværdigheder Velkomstdrink som Gavnø slot og mange Golfbaner i 5-retters menu området. Eller tag til Karrebæksminde sammensat af vor og gå en tur i vandkanten. Og mærk køkkenchefen fortiden under fødderne ved Kaffe/te og 1 cognac Holmegårds Mose. Ved ophold fra lørdag-søndag, kan overnatning til mandag samt morgenbord tilkøbes. Pris pr. værelse 450,Købmagergade 20, 4700 Næstved, Telefon 55 77 47 00, www.hotelkirstine.dk, info@hotelkirstine.dk


EFTERÅR STILBUD

Bornholm Gudhjem & havudsigt

SKØN BJÆLKEHYTTE med toilet og havudsigt 3-4 pers. hytte m. toilet

Pr. pers. v/2 pers kr.

1.098,-

*

STOR BJÆLKEHYTTE

med bad, toilet og havudsigt 4-6 pers. hytte m. bad og toilet

Pr. pers. v/2 pers kr.

1.350,-

*

NY LUKSUSHYTTE

Stor terrasse m. havudsigt

4-6 pers. hytte m. komfort som i et sommerhus

Pr. pers. v/2 pers kr.

1.650-

*

EFTERÅRS- Alt dette får I med i uge 39 - 41

TILBUD 1 uge med havudsigt

(Gælder uge 39 - 41)

• 2 personer i 1 uge i skøn feriehytte • Færgen Ystad - Rønne t/r med bil • 1 x STOR aftenbuffet for 2 pers. i Gudhjem, på Bornholms buffetrestaurant Brøddan

Sannes Familiecamping og Feriepark Tlf.: 56 48 52 11 • sannes@familiecamping.dk

Se alle vores ferietilbud på www.familiecamping.dk

En ny løsning på vandtætning Bostik Aqua Blocker er din nye ven når du behøver tætne tage, tagrender, altangulve, rørgennemføringer, husfundamenter, revner i betonkonstruktioner, havedamme, trapper og meget mere. Aqua Blocker giver dig øjeblikkelig vandtætning udendørs på alle typer overflader. Overmalingsbar og højelastisk. Læs mere på www.bostik.dk

Bostik A/S

info.dk@bostik.com Tlf. 44 84 15 00 · www.bostik.dk

Sort Sol over Ribe

Nyd et par dage i smukke, gamle Ribe og nationalpark Vadehavet. Ferie for 2 ♥ Ribe ophold deluxe

̊ 2 nætter i ferielejlighed ̊ Opredte senge og håndklæder ̊ Morgenkomplet begge dage ̊ 1 x 2-retters middag på hyggelig restaurant i Ribe ̊ Afrejse kl. 12.00 Pris pr. person v/2 personer Fra kr. 1.465,-

Sort Sol September og oktober Stærenes smukke luftballet på aftenhimlen, hvor de samles i hundredtusindevis. Tag med naturvejleder på tur - i egen bil eller med bus. Bestil turen sammen med opholdet.

Ferie i Ribe Byferie Resort

Book på www.ribe-byferie.dk og få ekstra fordele eller ring 7988 7988. Priserne er inkl. rengøring, internet, energiforbrug, entré i badeland mm.

 42

September 2016

Efterårsferie for hele familien ̊ Ferielejlighed m/gårdhave ̊ Ny flot vikingeleplads ̊ Fri entré til badeland ̊ Fordelskort til seværdigheder, bl.a. Ribe VikingeCenter. Book 7 dage - betal kun for 5! Pris pr. nat for hele familien Fra kr. 1.015,-

S og e og ny så j tår u sop leho ld

idenyt.dk


3

Classic Tine Nielsen ekspert hos

efteråret kan være meget regnfuldt, derfor bør du sikre, at brønde og tagrender ikke er tilstoppede med blade, jord og sand. Til brøndene er en kloakrenser et godt redskab til at få snavs op fra bunden. Tjek også, at der ikke er skader eller frostsprængninger på siderne i brønden, så den ikke er tæt. Du kan reparere mindre skader med kold asfalt.

VarMe På Skru langsomt op for fjernvarmeanlægget og spar penge. ●

4

Drej fremløbstermostaten til 35-40 °, når du åbner for fjernvarmen for første gang i fyringssæsonen. Hæv temperaturen med 5-7 grader, når det bliver koldere. Skru yderligere 5-7 grader op, når kulden for alvor sætter ind .

På den måde ender du med 45-55 grader, eller hvad der svarer til ca. to tredjedele af fuld styrke. I meget kolde perioder kan du skrue yderligere op, hvis du har svært ved at varme huset op. Men husk at skrue ned igen, når der ikke længere er nødvendigt.

Foto: Torben Klint, Tommy Verting m.fl.

1

Råd i træet

Gode råd til huset Træværk kan ikke stå ubeskyttet i al evighed – og derfor er det vigtigt, at du tjekker det med jævne mellemrum for at se, om der er begyndende deformationer, råd, fugtophobninger, svamp, insektangreb m.m., så du kan gribe ind. Især "vandret" træværk, hvor vandet ikke af sig selv løber af, er udsat. Får træværket tid til at blive nedbrudt, uden at du griber ind, risikerer du at måtte udskifte træet. Og det kan blive en bekostelig affære. Følgende træværk skal tjekkes;

idenyt.dk

Kloakrenser til brønden

Facadebeklædning og udhæng

Vinduer og døre

Kviste

Terrassebrædder

Vindskeder og sternbrædder

2

Undgå mus i dit hus

Tjek brændeovnen

Snart skal der igen fyres godt op i brændeovnen. Det anbefales, at du en til to gange hvert år gør ovnen ren. Tjek, at der ikke er revner i glasruden. rens evt. ruden med køkkenrulle, der er fugtet med lidt vand og derefter dyppet i aske. Pakningerne ved lågen og askeskuffen skal være helt tætte, og stenene inde i brændkammeret skal være hele og i god stand. Smør evt. hængsler og andre bevægelige dele med kobberfedt, som kan tåle varmen.

Rens brændeovnen før sæsonen I september begynder musene ofte at klemme sig eller klatre ind i huse for at finde føde. Det kan være svært at holde mus helt væk, fordi de kan komme ind ad meget små sprækker, men der er flere ting, du kan gøre. Luk fx alle ventilationshuller i soklen, der er store nok til, at du kan stikke en kuglepen ind. Kom en løst rullet kugle af galvaniseret trådnet eller ståltråd ind i hullet. Du kan også sætte fintmasket, galvaniseret metalnet foran alle ventilationsåbninger i kældervinduer og -døre.

I samarbejde med September 2016

43


GUIDER Giv dine husstøvmider dårlige vækstbetingelser

Pavillon til havedrømme

Rul din græsplæne ud

Husstøvmider i hjemmet skyldes ikke støv og dårlig hygiejne - men fugt. Husstøvmider lever af vand og fugt, som de optager gennem huden. Når den relative luftfugtighed kommer over 50 %, trives de og formerer sig rigtig godt. Bekæmp dem effektivt med en diskret fugtfjerner fra Borup Kemi, der også hurtigt og effektivt modvirker kondens, skimmel, dårlig lugt og mug i rummet.

Stort udvalg af træpavilloner. Type Ærø med dobb. dør og 4 dobb. vinduer med rigtig glas. Kampagne kr. 15.800 incl. lev. med kranbil. Tag­ shingels kr. 1.575. Rabatkode Y162

1-29 m2 37,50 · 30-99 m2 31,25 100-299 m2 22,50 · 300-999 m2 18,75 1000-2999 m2 16,25 Fra 3000 m2 15,00

Få info på borupkemi.dk · Tlf. 57 56 00 20 · Facebook: Gør det selv - bedre

pavillongruppen.dk · tlf. 2020 2899

Leopold Rullegræs · Tlf. 56 87 00 95 www.leopolds-rullegraes.dk

Brug for ekstra plads?

Bliv fri for edderkopper

Terrassevarmer Polo Plus

EXPO-NET Tagrendenet

Med Flexanex kan man designe sit eget redskabsrum, hobbyværksted, kolonihavehus, anneks. Du bestemmer selv hvor døre og vinduer skal være.

Spider-Free er et 100% giftfrit naturprodukt hvis lugt skræmmer edderkopper væk. Spider-Free påføres ½-årligt. Stop edderkoppeinvation, start behandling nu. Se mere på:

Effektiv terrassevarmer der med en højde på kun 120 cm er særdeles velegnet til brug under halvtage og markiser. Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på

Brud- og frostsikret, selvrensende via vindturbulens, let at montere, fremstillet af miljøvenligt polyethylen. Findes til alle typer tagrender. Priser fra kr. 35,- pr. m.

www.FLEXANEX.dk • Tlf. 9625 3022

www.Spider-free.dk · Tlf. 21 48 57 87

www.terrassevarmer.dk · tlf. 42 74 74 73

Vil du vide mere: www.expo-net.dk

Hegn/låger i smedejern

PORT SPECIALISTEN

Kørekortfri ”bil”

Spar 15% på varmen

Dobbeltport 350 cm x 120 cm kr. 6.410 · Enkelt låge 112 cm x 100 cm kr. 3.670. Begge som foto. Se eller hør om vore mange andre modeller.

Den attraktive HÖRMANN port (foto) fra kr. 4.400. Vippeporte 4 størrelser kr. 2.995 · 10 års garanti 30 års erfaring. Din garanti, billigst med det bedste. Rekv. brochure.

Kan lev. som EU 45 og 25 km invalideknallert. Kan køres uden kørekort. Unik smidighed og lasteevne. Stærk 50cc benzin motor og lang rækkevidde. Bestil brochure hos:

Få mere glæde af din brændeovn og spar på brændet. Stil viften på ovnen og få gratis den varme luft cirkuleret helt ud i krogene. 50% mere effektiv end konkurrenterne.

jernhegn.dk - tlf. 21 33 78 10

Tlf. 70 25 26 25 · portspecialisten.dk

TMP • Tlf. 97 74 07 33 • www.tmp.dk

www.ecofan.dk · tlf. 39 40 06 40

 44

September 2016

idenyt.dk


GUIDER

idényt konkurrence

VIND

Raftehegn og smedejern

Pluk dræbersneglene

Dobbeltlåger, Havelåger og Skydeporte i smedejern. Tegn din egen port. Raftehegn og Panelhegn. Ring for et uforpligtende tilbud eller se mere på

SlugMaster er et helt nyt våben i kampen mod dræbersneglene. Produktet er let at bruge og der er ingen grund til at røre sneglene under processen.

Tlf. 20 94 17 60 · www.danhegn.dk

skadedyrshop.dk · Tlf. 44 94 50 55

Vi udlodder produkter fra Kärcher til en samlet værdi på

SpaR EN maSSE Tid mEd EN lillE SmulE hjælp fRa KäRchER!

Pavilloner • Udestuer

Våde mursten er energifrås

Havepavilloner i træ og vedligeholdelsesfri plast. Udestuer i aluminium og plast. Orangerier, terrasseoverdækning, pergula og veranda. Besøg en af vores udstillinger.

Spar på varmeregningen og beskyt dit murværk mod slagregn og frostskader i op til 15 år med Remmers Funcosil facadecreme.

Tlf. 70 20 58 59 · www.ahlnor.dk

introflex.dk · Tlf. 98 54 21 11

19.983 kr.

Damprenser, vinduesvasker. våd/tør støvsuger. Du kan vinde ét af disse produkter fra Kärcher og spare tid på rengøringen derhjemme. Gør rent helt uden kemi med vores damprenser, spray, vask og sug vandet væk – så har du rene ruder på ingen tid med den orginale vinduesvasker fra Kärcher eller lad Kärcher klare den grove rengøring ude såvel som inde med en våd/tør støvsuger. Kärcher har en løsning til alle typer rengøringsopgaver. Læs mere om vores produkter på www.karcher.dk

Spørgsmål!

p?

Kan man gøre RENT uden kemi med dam

Sådan deltager du

1

på idenyt.dk/ konkurrencer: Her er det gratis at deltage. Du kan kun deltage en gang.

2

Deltag via mobil:

For ja send inja til 1220 For nej send innej til 1220 Pris 8 kr. + alm. sms-takst. Deltag maks. én gang pr. dag.

Svarfrist og offentliggørelse

Lugter din håndvask på badeværelset? ● Så monter en S-vandlåS som er lugtfri og selvrensende. nem at montere. ● vandlåsen er va-godkendte. Købes i Silvan / Jem og Fix / størrer byggemarkeder ● vandlåsen produceres af Evolution Parts som

er kendt for nO 1 vandlåsen til gulvafløbet, som også er selvrensende og luftfri.

Se mere på www.evolutionparts.dk

idenyt.dk

Svarfrist den 26. sept. 2016. De heldige vindere får direkte besked. Vinderne bliver udtrukket den 28. sept. Se vinderlisten på idenyt.dk fra den 5.okt 2016. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Har du deltaget via sms, er der 14 dages fortrydelsesret, jf. forbrugeraftaleloven. Se mere på idenyt.dk/fortryd. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage.

Når du deltager i konkurrencen...

accepterer du samtidig, at du tilmeldes idényts nyhedsbrev samt tilbudsmails og således løbende vil modtage mails med aktuelle hus- og haverelaterede artikler, stærke tilbud, konkurrencer m.m. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. SMS-gættekonkurrencen er udbudt af Responsfabrikken, Vestergade 2C, 1456 København K, tlf. 20 23 30 30

September 2016

45


LÆSERSERVICE a green Way agreenway.dk/produkter Black + decker Tlf. 43 48 54 05 Blomsterverden blomsterverden.dk · Tlf. 81 75 61 01 cobb grill COBB SCAnDInAVIA APS cobb-grill.dk · Tlf. 70 28 20 40 dancook (kriswell A/S) dancook.dk · Tlf. 87 73 60 00 dyrup dyrup.dk gardinstænger/digitale Tlf. 45 81 22 11 gefu/Hamonoya hammonoya-europe.com grilltips.dk Tlf. 40 21 17 10 JM kiil jmkiil.dk · Tlf. 71 99 06 80 Jyskredskabsrum jyskredskabsrum-aps.dk Tlf. 71 99 62 16 kenwood Tlf. 50 50 82 02 Lindab lindab.dk Mora Vandhaner Forhandles via VVS-installatører Mosaikhjørnet mosaikhjornet.dk Philips philips.dk Plastmo, plastmo.dk tlf. 57 66 66 66 Plast1 plast1.eu Saint gobain Weber Tlf. 70 10 10 25. Silvan silvan.dk Skriver-collection Tlf. 70 20 96 20 Sølund Solundhuse.dk · Tlf. 75 66 28 75 Verisure.dk Tlf. 80 20 50 50 XL-Byg xl-byg.dk · Tlf. 70 26 42 19

Benjamin Media Finsensvej 6D 2000 Frederiksberg Tlf. 44 53 40 00 idenyt@idenyt.dk

www.idenyt.dk

Redaktion

Chefredaktør og ansvarlig udgiver: Anna-Lise Aaen

 46

September 2016

Læs i næste

udgave

SUg, Så DET MÆRkES

SIG FARVEL TIL DIT OLIEFYR

Synes du også, at emhætten larmer mere, end den pynter? Så har vi fundet emhætter, der både er elegante, (næsten) lydløse og (næsten) usynlige. glæd dig til at læse med.

nORDEnS MAnDEL Valnødden kaldes nordens mandel. Vi byder på opskrifter, der smager af efterår og hygge.

Næste udgave omdeles 4. & 5. oktober

DU kAn OgSå gLÆDE DIg TIL ✓ Læsernes ideer ✓ nyt til Hus & Have ✓ gode råd til dit hus i oktober

knUST gLAS Flere hundrede danskere kommer hvert år til skade pga knust vinduesglas. Heldigvis kan du optimere trygheden ved at bruge sikkerhedsglas.

idényt trykkes på

Layout og tRyk

tRaffic

Susanne Bruun, Art Director

Mette Lassen

SaLgSdiRektøR

PaPiR UPM Impresse,

Tommy Sverre Willumsen SaLg

Finn Ryberg Jimmy Rørbæk Henrik Pasgaard Hansen Jan Hamm Heino Johansen

tRyk Prinovis

ØKOpapir

som har bevilget EU miljømærke, reg. nr. FI/11/001 diStRiBution Post Danmark

Vil du spare over 15.000 kr. om året? Panasonics nye testvinder, Aquarea All in One*, er baseret på højeffektiv teknologi og har en af markedets højeste SCOP-værdier ved -27 grader. Enheden egner sig derfor til nybyggerier og lavenergihuse. Testvinderen har alt indbygget og fylder derfor mindre og halverer endda installationsomkostningerne. * Gælder All-in-one T-CAP 5 kW H-generationen: Højeste målte SCOP (energieffektivitet) af alle luft/vand-varmepumper i tilsvarende kategori, som er offentliggjort på Energistyrelsens varmepumpeliste: sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/

til alle villaer/rækkehuse/gårde iSSn 1903-184X idényt.vi i villa

www.aircon.panasonic.dk

oPLag 1.174.303 (tilmeldt Dansk Oplagskontrol)

idenyt.dk


Step guide 1. Slib gulvet 2. Behandl gulvet med Flügger Interior Stop Primer, der spærrer for knaster 3. Mal gulvet to gange med Flügger Fluganyl gulvmaling, så du får en jævn overflade

Skab ro med malede gulve Et trist eller slidt trægulv kan få nyt liv ved at blive malet, og det kan både understrege det klassiske eller moderne udtryk – uanset om du er til amerikansk kysthus-stemning eller det mere stramme studio look. Malede gulve er med til at give rummet og indretningen ro, fordi den ensartede farve er med til at “skubbe” væggene udad og give en inspirerende fordeling af lys. TIP: Giv dit gulv nyt liv – hvis dine gulve er så slidte, at der reelt skal nyt gulv til, kan du spare penge ved at male dem i stedet.

Tip

12265 32/16

Det er en god idé at få slebet dine gulve, inden du går i gang med at male, så du får en ensartet og jævn overflade uden splinter.

Find din lokale Flügger farver på flugger.dk/find-butik

flugger.dk


Nu er Mitsubishi en af de mest solgte varmepumper i Norden

Jeg nåede at installere mere end 500 varmepumper frem til 2013, men nu anbefaler og installerer jeg udelukkende Mitsubishi. Der findes nemlig ikke noget, der er bedre. Kort og godt N

GRUPPE AN

ÅRS GARANTI

AN GRUP N

KI

PE

NN

EN

NN

Sådan siger aut. Kinnan-montør Morten Christensen fra Nordkystens El & Data og tilføjer: “Jeg har jo et fantastisk sammenligningsgrundlag, og må konstatere, at, Mitsubishi har forrygende effektivitet og høj ydeevne.

AN GRUPP

5

NN

KI

KI

GRATIS MELCloud-modul VÆRDI 2.500,-. Med MELCloud tilsluttet på indedelen, kan varmeanlægget styres via det trådløse netværk og din SmartPhone, uanset hvor du befinder dig. Tilbuddet gælder til og med d. 31.12.2016.

Morten Christensen Nordkystens El & Datateknik Kildevej 158 3200 Helsinge

A++

TEST VINDER

Fx. MITSUBISHI FH 35 IMPONERER ALLE med HYPER HEATING OG EKSTRAORDINÆR VARMEEFFEKT: 5,3 kW ved minus 7 °C 4,3 kW ved minus 15 °C Testvinder både i 2012 og 2013 hos Norges forbrugerråd Testvinder i “Dine Penge” i 2013 Leveres og installeres uden udbetaling, Finansieres over 72 mdr

NÆRMESTE FORHANDLER: Find din nærmeste aut. Kinnan-installatør på kinnan.dk eller scan QR-koden Se mere på www.mevp.dk

Aut. importør af Mitsubishi i Danmark

Dalsagervej 25, 8250 Egå · Tlf. 8617 8700

Profile for idenyt

idényt nr. 7 - September 2016  

Danmarks største hus- og have magasin

idényt nr. 7 - September 2016  

Danmarks største hus- og have magasin

Profile for idenyt