Page 1

Nr 9 oktober 2016

Klima · Energi · Varme

9

Tips til den gode fyring

vinduer

giver huset karakter

Test dit hus for radon klimasikret have Hovedstad Nord

Se de flotte løsninger

1

umpe p e m r a V

nd regnva

ggeri y b r e t n i tag ● v

Danmarks første designer-gasfyr fra Bosch Se mere på næste side

uset h l i t r e Nyhed


Smart. Design. Bosch Condens 9000i WM — fremtidens gasfyr

Forfinet. Naturligvis. Eksklusive materialer Elegance i enten sort eller i hvid. Lavet af vedligeholdelsesfrie materialer i højeste kvalitet. Frontpanelet i hærdet glas er let at holde pænt, og kabinettet er ligeså stærkt, som det ser ud. Hårdfør aluminium omkranser de indvendige komponenter. Robust hele vejen rundt.

Komfort i topklasse Passer til alle hjem uanset dit varmebehov. Varmtvandsbeholderen rummer hele 150 liter, så du behøver aldrig spekulere over, om der er varmt vand i hanen eller et behageligt indeklima. Dermed er komforten i top — altid.

Touchstyring Udstyret med en innovativ styring, som sikrer nem og hurtig betjening via fronten. Få overblik over varmeindstillingerne og regulér varmen via det store display. Al information og kontrol er dermed lige ved fingerspidserne.

Alt-i-en-løsning Ofte kommer gasfyr og varmtvandsbeholder hver for sig. Her er alle dele integreret i én funktionel enhed. Så kompakt og pladsbesparende, at den er ideel til både førstegangsmontering og til udskiftning af allerede installerede anlæg.

Energimærke A+ Det første gasfyr på markedet med systemenergimærket A+. Det er din garanti for kategoriens mest energieffektive varmeløsning.* Venlig mod miljøet og varmeregningen.

Et intelligent hjem Med app’en ProControl har du varmen lige ved hånden. Bogstaveligt talt. ProControl gør det muligt at kontrollere gasfyrets vigtigste funktioner via smartphone eller tablet – uanset om du er ude eller hjemme. Helt enkelt.

Condens 9000i WM XL

A+ A

Tillad os at komme med en påstand: Hos Bosch Termoteknik har vi skabt det første designergasfyr. Det henvender sig til stilbevidste boligejere, som ikke går på kompromis med deres varmeløsning. Med det har vi sat helt nye standarder for, hvordan stilrent design går hånd i hånd med innovation, brugervenlighed og funktionalitet. Vores sædvanlige kvalitet er der naturligvis ikke slækket på. Book en fremvisning på bosch-smartdesign.dk og oplev fremtidens gasfyr samt vores andre varmeløsninger i serien Smart. Design. *Klassificeringen viser energieffektiviteten for Condens 9000i WM i kombination med klima/rumstyringen CW400. Denne klassificering kan muligvis afvige for andre systemer.


Klima

INDHOLD

Vi har fokus på villaliv med t nominere en til idéPris 2016

nytænkning

7 Vinduer giver karakter 8 Test dit hus for radon ...13 Hold taget tæt 19 Bliv røgfri 23 Boligejer AKTUELT ............ ....

.................

..........................

Regnvand giver frodighed ......................... Flotte løsninger med vand .......................

25

28 31

Pas godt på din varmepumpe ...............

32 Nyt til Hus & Have....... 36 3 tips til varmepumpen ...........

LUK NATUREN IND

Kilder: Miljøministeriet, idéprisen, Frovin Vinduer og døre

En foldedør bringer både lys, luft og natur ind i boligen. I dag produceres de bæredygtigt, og de fylder et minium af plads. Til gengæld laver bl.a. Frovin en udgave, der kan være op til syv meter

Forside: Tak til Danske BoligArkitekter og Sofie og Peter Thrane-Nielsen

V

elkommen til årets udgave med særlig vægt på klima, energi og varme. Hvad er mere optimalt end at vise dig "Det nytænkende hus" – ejet af Sofie og Peter Thrane-Nielsen – lige her – og på magasinets forside. Arkitekt Karina Søgård står bag løsningen, der er gennemtænkt i materialer og indretning. Ejerne kan således nøjes med at lægge 6.000 kr. væk til el, varmt vand og varme ... om året! Og den tid, de fleste bruger på pleje af fx træværk på facaden, kan ejerne bruge i en liggestol. Facaden er vedligeholdelsesfri. Den 165 m2 store villa i zink, skifer og cedertræ ligner måske et almindeligt typehus, men den kunst-

Chefredaktør og ansvarlig udgiver: Anna-Lise Aaen art Director: Susanne Bruun Salgsdirektør: Tommy Sverre Willumsen Salg: Finn Ryberg ·Jimmy Rørbæk · Jan Hamm Henrik Pasgaard Hansen · Heino Johansen

idényt trykkes på

ØKOpapir

Al tekst i magasinet, der bærer idényt-logoet, er redaktionelle artikler.

idenyt.dk

færdige carport og fokus på et passivhus har resulteret i en unik løsning fra arkitektens side. Huset er udvalgt af Danske Boligarkitekter og nomineret til årets prestigefyldte IdéPrisen 2016. Danske BoligArkitekter lægger vægt på nye energivenlige løsninger med tanke på miljø og godt indeklima. at løsningen ikke ligger langt fra, hvad et almindeligt typehus koster, understreger blot det nytænkende i arkitektens løsning. Om du går i byggetanker, eller skal renovere huset, er du sikkert enig i, at dit hus skal passe til dine behov. Vores hjem er vigtigere for os end nogensinde, og de ressourcer, du bruger på at vedligeholde og opgradere boligen, kommer tifold tilbage.

39 Læserservice.............. 46 Hyr håndværkere i vinter .........................

TAGPAP MED GARANTI Ni virksomheder, heraf syv importører af udenlandsk tagpap, har nu tilsluttet sig den frivillige kontrolordning TOR Godkendt. Ordningen værner om tagpap som kvalitetsløsning, der både er brandsikker og holder i mange år.

✗ Redaktionen

Tryk:Prinovis Distribution: Post Danmark issn: 1903-184X idényt.vi i villa oplag: 730.922 (tilmeldt Dansk Oplagskontrol)

Finsensvej 6D · 2000 Frederiksberg Tlf. 70 22 02 55 · idenyt@idenyt.dk · idenyt.dk Oktober 2016

3


Små ændringer kan få stor økonomisk betydning Energioptimering af boligen kan ses direkte på bundlinjen. Måned efter måned. Selv små forbedringer kan gøre en stor forskel. Effektive energiforbedringer behøver ikke betyde omkostninger eller byggerod til op over taget, faktisk ligger der store besparelser og gemmer sig lige under. Carl Christian Holm Frederiksen, Certificeret Energivejleder med speciale i energioptimering af boliger og erhvervsejendomme, opfordrer derfor alle boligejere til at plukke de lavthængende frugter: – Når jeg udfører et energitjek, støder jeg meget ofte på uisolerede rør på loft og i kældre og gamle pumper og fyr, der er indstillet forkert. Udbedring af disse kræver kun en begrænset investering, men kan betyde store besparelser, større friværdi og et bedre indeklima.

– med en mindre opgradering fra energimærkning E til C på et 145 m2 hus kan du spare op til 12.800 kr. på varmeregningen om året. Derudover følger også en værdistigning på 230.000 kr. Det er beløb, de fleste boligejere kan forstå. Gør din bolig en stor (for)tjeneste Giver det mening for dig? Så book et Energitjek og få fuldt overblik over din boligs energitilstand og en rapport med anbefalinger til energiforbedringer, budgetoverslag samt overblik over, hvad du kan spare på dine energiomkostninger. Et Energitjek koster mindre end 1.000 kr., så det kan faktisk ikke betale sig at lade være. Bedre Energi er en landsdækkende kæde af specialister i energibesparelser. Når du bestiller et Energitjek hos os, er du garanteret professionel og uafhængig rådgivning. Certificeringen af vores energivejledere sker i et tæt samarbejde med Teknologisk Institut.

Spar 12.800 kr. om året på 145 m2 Boligværdien stiger i takt med energiforbedringer. Præcis hvor meget, har Statens Byggeforskningsinstitut regnet på, og resultatet taler for sig selv, mener Carl Christian Holm Frederiksen:

OPGRADERINGS EKS.: Fra

Til

Værdiforøgelse i kr.

116.725 kr.

230.985 kr.

– A1/A2/B

237.655 kr.

ÅRLIG BESPARELSE: Fra E til energimærke A1/A2/B

Vil du selv beregne din årlige besparelse og boligs værdiforøgelse? Så prøv vores gratis online beregner på bedreenergi.dk

16.380 kr. Fra E til energimærke C

13.520 kr.


Shark & Co.

Book et Energitjek på bedreenergi.dk Med et Energitjek får du bl.a.: • Tjek af: Forbrug af vand, varme og el samt vinduer, døre, loftsisolering, hulmursisolering, murværk og tag. • Overblik over dine besparelsesmuligheder. • Overblik over afkast i forhold til investering. • Overblik over boligens komfort og indeklima.

FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED idenyt.dk

Oktober 2016

5


Philips SceneSwitch:

LED pæren der gør din almindelige kontakt til en lysdæmper

Den er god nok. Med den helt nye Philips SceneSwitch får du én LED pære med tre forskellige lysstyrker. Du skal bare slukke og så tænde igen på kontakten – så skifter pæren selv lysstyrke. SceneSwitch fås med lille og stor fatning samt som spot. Velkommen til fremtiden! Vejl. udsalgspris kr. 99,-

VIND PHILIPS PRODUKTER TIL EN VÆRDI AF KR. 5.000,Se mere på philips.com/sceneswitch

% 10

100 %

40%


Klima

aktuelt Nye RøR flere og flere kommuner stiller krav om separering af regn- og brugsvand. Ofte skal du selv bære udgiften. NoDig hedder en ny metode, hvor rørene kan skiftes uden at skulle grave dem op. ● en hydraulisk maskine trækker et flækhovede gennem det gamle rør med så stor en kraft, at røret sprænges og presses ud i jorden. Samtidig trækker det de to nye rør efter sig, og installerer dem på den samme plads.

SPAR 5.000 kr. om året

er øv pr Vi

Boligejer-

StRøM MeD DeSIgN Vi har vel alle bandet over grimme stikdåser derhjemme og forsøgt at sparke dem ind under et bord – eller sågar klistre dem fast med gaffa! Connector hedder den nye – elegante stikdåse med plads til fire stik. Den er stilren og designet, så den er en del af din hverdag – ikke et nødvendigt onde. Den fås i flere farver, så den passer til den nordiske indretning. tyngden i prodduktet gør, at den bliver dér, hvor du vil have den liggende.Selv da det 4. stik skulle placeres, var Connector samarbejdsvillig! Bonus: leveres med stofledning, der også "booster" oplevelsen af godt design. Vægt: ca. 500 g Set til: ca. 500 kr. pr. stk.

MIlJøfaRlIgt affalD Vil du vide, hvordan du skal bortskaffe miljøfarligt affald, kan du kontakte Videncenter for Håndtering og genanvendelse af byggeaffald. Se mere på vhgb.dk

Frisker op

der tre ud af fire ba r, ka de ba gerne i r pe ap sl de i ford af i vandet

er v ø pr i V

efteRISOleRINg gIVeR HuRtIg beSpaRelSe

F

or en investering på under 20.000 kr. til en hulmursisolering kan du opnå en årlig besparelse på over 5.000 kr. Og det vel at mærke hvert år i resten af husets levetid. Regnestykket er udført hos Rockwool, der er specialister i isolering. Vi bringer den gode nyhed videre og understreger, at du som villaejer oven i købet får et bedre indeklima med i handlen. Med brug af Håndværkerfradraget ender den samlede udgift på under 15.000 kr. så efter tre år, kan du hvert år

bruge ca. 5.000 kr. til ferie, nye havestole, brændeovn el. lign. læs mere på rockwool.dk Eksemplet er udregnet således:

✗ Isolering af 110 m hulmur. Hu2

set er opvarmet med naturgas.

Udgifter: 19.250 kr. Håndværkerfradrag: 1.980 kr, energitilskud 2.475 kr. Reel udgift: 14.795 kr.

75% 2014

mener, at "det er vigtigt at boligen er energieffektiv for økonomiens skyld" Kilde: Inwido Trend Rapport

✗ Årlig besparelse på naturgas 776 kr./m3

VaRMe fORlæNgeR uDelIVet

ekstra varme på terrassen blev leveret med et enkelt tryk på en fjernkontrol tilknyttet varmelampen Solamagic – monteret på væggen i højden, så den infrarøde varme kan sprede sig mest muligt. Montering var enkel, skulle blot spændes på plads, og stikket sættes i. fjernkontrollen var forudindstillet, så varmen kom med det samme. lampen gav rigelig varme til et havebord med seks personer omkring. Bonus: Varmelampen er kvalitetsgodkendt af det tyske kvalitetssikringsinstitut tüV. Den er omfattet af fem års garanti. Type: Varmelamperne fås i flere udgaver. Installation: leveres med 3-ledet jord-stik som standard. Set til:Serien af varmelamper fås fra ca. 2.000 kr. og opefter.

Kilder og foto:Scandinavian No-Dig Centre, Villeroy & Boch, Gustavsberg, Rockwool m.fl.

Som de første herhjemme bærer træplejeprodukter fra Junckers nu Indeklimamærket. Mærket garanterer en minimal afgivelse af kemiske stoffer til luften i din bolig.


Klima

SproSSe-teSteN Hvis du overvejer at udskifte de store ruder ud med et vindue med sprosser – eller at ændre antallet af sprosser i dine vinduer– kan du lave denne test:

1 2 3 4

Køb en rulle malertape i "sprossebredde". Klæb tapen på der, hvor sprosserne skal være. Vurdér resultatet over en weekend – både indefra og udefra. Gå en tur rundt om huset, og dan dig et indtryk af, om sprosserne passer til huset.

Stil dig der, hvor du plejer at nyde udsigten inde fra huset, sæt dig ved bordet, hvor du normalt kan se ud. Hvis der kommer en sprosse "i vejen", skal løsningen overvejes. Husk at tage malertapen af, før limen har sat sig fast på ruderne.

5

Tænk på, hvor

sprosserne sidder i

▲ Du behøver ikke at frygte en besværlig procedure,

forhold til fx udsigten,

når der skal pudses vinduer. Sprossen ligger oftets

når du skal vælge

"indeni" vinduet, så det er nemt at pudse

muligheden om sprosser til eller fra.

Vinduer giver huset karakter Det er vigtigt at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.  8

Oktober 2016

V

induets "mønster" – altså opdeling i mindre vinduesfag – og sprosserne er meget iøjnefaldende del af vinduerne. Det er her, du kan "Skrue op eller ned" for det signal, dit hus skal sende. Alle huse er oprindeligt tegnet i en bestemt stil. Det kan virke tiltrækkende at ændre 70’er villaen til en bondeidyl med sprossede

vinduer eller at skifte de sprossede vinduer i bondehuset ud med nogle ordentlig store vinduer, der kan lukke meget mere lys ind. Men arkitektonisk lykkes det sjældent! Få evt. en byggerådgiver med på råd, gerne med facadetegninger med forskellige sprosser i vinduerne, før I bestemmer jer for mere radikale ændringer af vinduerne.

Nogle huse har fået vinduer udskiftet én gang allerede. Hvis de ikke passer til huset, kan man med nye vinduer bringe huset tilbage til det oprindelige udtryk. Tekst og fotos: Lise Mortensen Høy, Outline Vinduer, Jvk Vinduer, Trafik- og Byggestyrelsen, Vinduesindustrien

idenyt.dk


Klima

SprOSSErnE StyrEr

Vi vil gerne, at vores bolig

udstråler hygge og charme. Her hjælper de sprossede vinduer på indtrykket.

GUIDE A eller B-mærket? A-vinduet er det dyreste. Her er lidt hjælp til at vælge. ● Vinduer i energiklasse A har næsten altid ruder med tre lag glas – de kan dog også findes som to-lags ruder. ● Æstetik, herunder vinduernes dimensioner på specielt karm- og rammeprofiler, og vinduernes lysindfald bør indgå i overvejelserne, når du vælger enten A- eller B- mærkede vinduer. ● A-mærkede vinduer kan ligefrem give mere varme, end de lukker ud, så de bidrager til husets opvarmning i fyringssæsonen. ● Hvis din sofa står lige under et vindue, vil et A-mærket vindue være et godt komfortvalg. Det vil betyde, at kuldenedfald og træk minimeres. ● Hent tilbud hjem på begge typer, så du ved, hvad merprisen er på A-vinduet. Energibesparelsen fra et gammelt vindue til et B-vindue vil være stor

idenyt.dk

og mærkbar. Energibesparelsen fra et B til et A vindue vil være noget mindre. ● En gennemsnitlig varmeregning kan blive ca. 5, 4 eller 3.000 kr. mindre om året – afhængigt af husets isolering, vinduernes størrelse, og hvor godt de gamle vinduer isolerede. ● Valg af vinduernes energiklasse har betydning for husets energimærkning. Måske kan det være den ekstra energiforbedring, der rykker huset en energiklasse op ? ● Udvendig dug og kondens er et naturfænomen og et tegn på, at dine vinduer isolerer supergodt, så det skal du være glad for. Jo bedre isolerende rude – des flere timers udvendig kondens. Hvis det "udsigtsvinduet", kan det være til gene. Her kan udhæng, udvendig solafskærmning eller valg af specielle typer aglas hjælpe.

I dag er sprosser typisk de såkaldte energi- eller wienersprosser. Opdelingen med sprosser er så at sige snyd. Sprosserne er ganske enkelt klæbet på glasset eller evt. tapsamlet ind i rammerne på hver side af ruderne. Det betyder, at vinduet har én stor rude, og det giver et væsentligt mindre energitab sammenlignet med et vindue med mange små ruder. For at fuldføre det visuelle udtryk, bliver der monteret en afstandsskinne mellem glassene, og man skal se meget godt efter for at opdage, at det er energisprosser.

Pas på bredden Da energisprosser kun sættes på for udseendets skyld og ikke har nogen konstruktionsmæssig funktion, kan de have forskellig

bredde, og her er der grund til at holde tungen lige i munden. De gammeldags sprosser med kittede ruder var normalt 19-26 mm brede. De gængse mål for energisprosser ligger fra 20-42 mm, og det er vigtigt, at bredden er så tæt på de oprindelige sprosser som muligt. Vælger du vinduer med de gennemgående "gammeldags" sprosser i kitfalsede og koblede vinduesrammer, kan du få sprosseløsninger, som er helt originale i forhold til husets oprindelige vinduer – også med A-mærkning. Særligt i ældre huse er der brugt utroligt mange ressourcer på at få proportionerne til at passe; så øjet ser det som en smuk bygning. Går man på kompromis, vil dimensionerne ikke passe. I en salgssituation er det vigtigt, at vinduerne passer arkitektonisk til huset.

BR15 Krav om energimærke ● Det nye bygningsreglement Br2015 er trådt i kraft pr. 1. januar 2016. ● Her er der krav om, at nye vinduer skal have en energibalance, der svarer til minimum B-mærkede energivinduer. ● Kravet i Bygningsreglementet gælder, både når du udskifter vinduer og bygger nyt. Eneste undtagelse er, hvis dit hus ikke er omfattet af Bygningsreglementet, fx hvis det er fredet. ● Allerede om fire år kommer Bygningsreglement 2020, hvor der forventes at være krav om, at alle nye vinduer lever op til en energibalance svarende til energiklasse A. Derfor vil A-vinduer være en fremtidssikret investering. ● på hjemmesiden energivinduer.dk kan du finde godkendte vinduer.

▲ Det er målet, at nye vinduer i 2020 svarer til energiklasse A. Oktober 2016

9


ANNONCE

Boligejere som Bjarne Brændholm, Max Mertov og Frank Kass er kommet årelange fugtproblemer i kælderen til livs ved at få installeret Drymat System. Deres kældre er blevet brugbare og boligernes værdi er steget.

FJERN FUGTEN I KÆLDEREN! K

ældre i huse fra før 1970’erne er oftest fugtige. Det skyldes den måde, man byggede huligtende s og uforp ti ra g sene dengang. Fugten t e å F tjekker kælder. Vi fra jorden trænger ind gene og fugttjek af ældervæg k i t e ld o h i husets fundament og System er fugtind m Drymat o r, e g ø ind i kældervæggene. rs unde at løse pro metode til e g . ti n g Nogle gange er probleri re e n e ld d d fugt i kæ met med fugt så stort, blemet me 1 0 10 80 1 at ventilation i kælderen Ring på 7 estil på b r elle ikke kan løse problemet. ch.dk www.dryte Fugt kan føre til sundhedsskadelig skimmelsvamp i kælderen, man kun kan komme af med, når man får fjernet kilden til fugten. Det måtte Bjarne Brændeholm fra Broby sande. ”Væggene blev fugtige på grund af opstigende grundfugt. Det førte til gul og sort skimmel i kælderen, som vi blev ved med at kæmpe med. Vi besluttede derfor at prøve Drymat System, da vi kunne få pengene tilbage, hvis det ikke virkede,” forklarer Bjarne Brændeholm.

GRATIS FUGTTJEK

Frank Kass og familiens hus er steget i værdi, efter Drymat System har gjort kælderen tør.

Oftest bliver man som husejer rådet til at få anlagt et omfangsdræn ligesom Max Mertov fra Ullerslev.

Kælderen lugtede mindre fugtig, og efter ca. et halvt år viste kontrolmålinger, at kælderen var tør.

”For at løse problemet med den opstigende fugt fra grunden, kunne vi gøre to ting: Få lagt omfangsdræn eller få installeret Drymat System. Men vi ønskede ikke at betale ca. 250.000 kr. for at få lagt omfangsdræn og få gravet vores have op.” siger Max Mertov. Jævnstrøm leder fugten ud af kælderen Bjarne Brændeholm og Max Mertov fik begge installeret Drymat System, der ved hjælp af elektroosmose gjorde begge kældre fri for fugt i løbet af et års tid. Elektroosmose er en almindelig og anerkendt metode i bl.a. Tyskland til at fjerne fugt. I Danmark har Drytech udtørret ca. 800 kældre med elektroosmose. Metoden er overraskende enkel. Man skaber et svagt jævnstrømsfelt i muren med en ledning, der

lægges i en tynd rille i væggen, så vandet i væggen bliver positivt ladet. I jorden omkring huset sættes negativt ladede jordspyd. Det får fugten til at bevæge sig væk fra husets murværk ud til de negativt ladede spyd i jorden. Strømstyrken kontrolleres af en lille boks, som monteres på kældervæggen.

DE SIKRE TEGN PÅ FUGTPROBLEMER I DIN KÆLDER

”Da gik vi i gang med at istandsætte kælderen, gravede vi ud og fik lagt gulvvarme. Væggene blev pudset op, og vi fik lagt klinkegulv, fordi det er mere åndbart. Vi har nu en tør og varmere kælder,” siger Frank Kass og fortsætter:

• Jordslået og muggen lugt i kælderen

”Vi har haft en ejendomsmægler ude at se vores hus, og han sagde, at huset er mere værd og mere attraktivt, når kælderen er tør.”

• Puds og maling skaller af væggene

Frank Kass, Max Mertov og Bjarne Brænderholm har stadig Drymat System installeret i kælderen. Systemet fortsætter med at virke, så der ikke trænger ny fugt ind. Det sikrer, at kælderen forbliver tør.

• Skjolder på væggene • Møbler og andet som opbevares i kælderen er fugtigt

• Saltudtræk på væggene • Skimmelsvamp i hjørner og vindueskarme

Tør kælder øger husets værdi Efter at have haft Drymat System installeret i sin kælder i en måned kunne Frank Kass fra Højbjerg mærke en forskel.

TLF: 70 10 80 11

WWW.DRYTECH.DK


Inde Ude

”De nye ovenlysvinduer betyder, at vi får et helt andet lys på 1. sal. Og så bliver det skønt at slippe for træk, når det bliver vinter”

Få en billigere varmeregning og mere komfort Lavere varmeregning, bedre komfort, øget boligværdi. En energirenovering er en god idé af flere grunde. Med BetterHome får du adgang til 300 års erfaringer med energirigtige løsninger. Samtidig er du garanteret en strømlinet proces, hvor du kun skal tale med én håndværker. Det oplevede Astrid og Michael fra Glostrup, da de i foråret tog fat i BetterHome. Efter en gennemgang af deres hus på Solvej fik parret en gratis beregning på den forventede energibesparelse. Derefter blev de anbefalet en håndværker, der kunne holde styr på hele opgaven. ”Børnene skal ikke lege på et koldt gulv. Det trak, og vi frøs i huset, og da taget snart stod for udskiftning, besluttede vi at energirenovere nu. Vi glæder os til den øgede komfort og lavere varmeregning”, fortæller parret. Proces for energirenovering med BetterHome Gratis boligtjek på BetterHome.Today

Få kontakt til lokal håndværker

Besøg med gennemgang af bolig

Tilbud på skræddersyet løsning

Kvalitetssikret udførelse

Vil du vide, hvor mange penge du kan spare ved en energirenovering? Så få et gratis energitjek af din bolig på BetterHome.Today

By

 12

Oktober 2016

idenyt.dk


Klima Dosimetret er en

lille boks, der på ingen måde er i vejen, så målingen forgår helt smertefrit.

nnes ø k s t e D emte f t r e v h at ca. har for s u h e k dans ntration e c n o k høj ni af rado . ten indeluf

SåDaN koMMEr DU vIDErE

realdania har fokus på radon og bruger ressourcer på at oplyse villaejere om risikoen for radonudslip i boligen. – Der er ingen tvivl om, at interessen for radon er stor, og vi håber, at mange vil benytte muligheden for at få målt deres niveau. radon er potentielt farligt og noget, der skal tages alvorligt. Desværre er der mange, der ikke får målt, fordi radon hverken kan lugtes, ses eller høres, siger programchef Lennie Clausen, realdania. Netop nu er hjemmesiden radonfrithjem.dk åbnet med mulighed for at søge viden. På sitet radondanmark.dk kan du se en geografisk visning af risikoen for radon i din hjem-kommune. Her kan du også bestille en radonmåling hjemme hos dig selv, Endelig kan du læse om Dansk radonforening der samler viden fra målefirmaer, rådgivere, entreprenører og leverandører, der arbejder med radonsikring.

En radonmåling koster ikke alverden og kan være med til at sikre din families sundhed. Se her, hvordan testen foregår, og hvad du kan gøre, hvis der er for meget radon i dit hus.

Test dit hus for radon

R

adon er en farve- og lugtløs, radioaktiv gasart, der stiger op fra undergrunden i vidt forskellige mængder alt afhængig af mængden af radium i undergrunden. Ude i naturen er koncentrationen af radon så beskeden, at den ikke påvirker os. Problemer kan opstå, hvis radon siver ind i vores huse og ikke kommer hurtigt nok ud igen, så risikerer vi, at koncentrationen af gassen når et sundhedsskadeligt niveau. Men det er heldigvis nemt at måle. Målingen forgår ved, at opsætte et antal små ”målebokse” - såkaldt dosimetre - i et par måneder og så efterfølgende få dem analyseret på et laboratorium. I en almindelig

et-plans villa er det tilstrækkeligt med et par dosimetre, og for ca. 500 kr. kan du få en pakke, der inkluderer to dosimetre, analyse på laboratorium samt efterfølgende rapport med angivelse af radonkoncentration og forslag til foranstaltninger, der bør iværksættes, hvis radonkoncentrationen er for høj. Mængden af radon i dit hjem måles i Bq/m3, og viser målingen, at koncetrationen er under 100 Bq/m3 i dit hus, så er der som regel ingen grund til at foretage dig yderligere. Er resultatet mellem 100 og 200 Bq/m3 kan der være grund til at foretage nogle lettere foranstaltninger, og viser målingen en koncentration over 200 Bq/m3, så skal der tages skridt til at reducere

mængden af radon og efterfølgende måle effekten af disse tiltag.

Gulvet skal være tæt Det mest effektive tiltag for at mindske mængden af radon i boligen er at tætne gulvkonstruktionen, så radon ikke kan sive ind gennem små sprækker, men det kan være en både svær og dyr opgave i eksisterende huse. Nemmest er det, hvis du har kælder under huset, mens det er en større udfordring i huse uden kælder. Har du kælder under huset kan du tjekke kældergulv og -vægge for revner og utætheder, som så kan tætnes. Gå også rørgennemføringer efter og sørg for, at der også er helt tæt rundt om dem. Fortsættes næste side


Fortsat fra forrige side

Klima Effektivt men dyrt

Kilder, tekst og fotos: Per Handberg, Bolius/Realdania, Dansk Radon Analyse, Radon Danmark, SolarVenti

endelig er det også muligt at etablere et egentligt radonsug under huset. Det er en meget effektiv løsning, som kan være nødvendig ved meget store koncentrationer, men det er ofte også en dyr løsning. Viser en radonmåling, at der er behov for at etablere ventilation eller egentligt radonsug, så er det vigtigt at pointere, at det ikke er almindeligt gør det selv-arbejde. både sug og ventilation skal tilpasses forholdene i dit hus, så de ikke forårsager andre og måske større skader.

Har din bo-

lig kælder, skal du være opmærksom på, at der kan være radonudslip dernede.

En soldrevet ven-

har du ikke kælder, så kan du ikke rigtigt komme til at tætne mod terræn, medmindre du skal i gang med at lægge nyt gulv i hele huset. Det kan også være værd at se på muligheder for ventilation, da udskiftning af indeluften alt andet lige er et effektivt middel til at fjerne radon. her er det dog vigtigt, at ventilationen bliver dimensioneret rigtigt, så der ikke skabes for meget undertryk, der kan resultere i at radonholdigt luft suges ind i boligen. har du kælder eller krybekælder er det også oplagt at etablere ventilation her. bliver det gjort korrekt, så er det et effektivt værn mod at få radon op i husets beboelsesrum. men sørg for at få ventilationen dimensioneret rigtigt, så der ikke opstår andre problemer.

tilator kan være

Problemer i Nye huse ● siden 1998 har bygningsreglementet krævet, at enfamilieshuse skulle bygges, så de er lufttætte mod undergrunden, og siden 2010 har kravet været, at nybyggeri ikke må have en radonkoncentration, der overstiger 100 bq/m3. boligfonden Kuben fik i 2011 foretaget en undersøgelse af 16 nybyggede huse, og den viste, at der i halvdelen af tilfældene var for høje værdier for radon, hvilket skyldtes forkert udførelse. byggebranchen har dog gjort en del ud af at uddanne sine medlemmer siden.

effektiv til at fjerne radon fra fx. en kælder. Sørg for at få en fagmand til at hjælpe med at vælge den rette ventilation.

Fugttætning af indvendig kælder Dårligt indeklima, ram lugt, mørke skjolder, afskalninger og svampeangreb vidner om fugtproblemer Kælderen er skadet af indtrængende fugt, som er begyndt at nedbryde puds og træværk.

Den nedefrakommende fugt standses med Skalflex Sokkelstop, som sprøjtes ind i forborede huller.

Væggen fugtsikres med Skalflex Aktiv, som påføres med kost eller pensel. Efterfølgende kan væggen grundes og pudses med én af Skalflex’ pudsemørtler.

 14

Oktober 2016

Skalflex har effektive og permanentvirkende produkter til forebyggelse og udbedring af både lette og svære fugtproblemer.

Produkter til indendørs fugtsikring

Skalflex Sokkelstop til hurtig, effektiv og permanent standsning af opstigende fugt.

Skalflex Saltbinder/Primer forsegler kortvarigt salte i muroverfladen indtil fugtsikringsprodukt er påført.

Se mere om Skalflex Fugtsikring og find nærmeste forhandler på www.skalflex.dk eller spørg efter Skalflex Fugtsikring i dit lokale byggemarked.

www.skalflex.dk · Tlf. 86 61 22 99

Skalflex Aktiv er en kapillaraktiv, fugtspærrende svummemørtel, som kan anvendes på cementpuds og beton. Til udendørs eller indendørs brug.

idenyt.dk


Lykken er hyggelige stunder på flotte efterårsdage

Small Danish Hotels er mange forskellige kroer, hoteller, slotte og herregårde, der oser af charme, nærvær og varme. Fælles for dem alle er, at de lægger vægt på den personlige betjening og det gode værtskab. Frederikshavn

Hotel Amerika 

Pris pr. person i delt dbl. værelse

Entre til Skagen Museum er inkluderet i tilbuddet. Og husk Skagen by, Grenen, Råbjerg Mile etc. er også en oplevelse uden for sæsonen. Opgrader til vores store Superior Class værelser for kun 200,- kr. ekstra pr. værelse pr. døgn

Tilbuddet indeholder: 2 x overnatninger i standard værelse 1 x 2 retter/buffet 2 x morgenbuffet med havudsigt 1 x ”smør selv madpakke”

Få smag på livet i 3 dage & - få en gourmet og saltoplevelse Hotel Amerika ligger som et eksklusivt åndehul i den bjergtagende smukke natur ved Mariager Fjord. Forkæl jer selv med velkomstpakke fra Mariager Saltcenter bestående af Mariager Sydesalt, brochure og entrébilletter samt 1 flaske mousserende vin, frugt og chokolade.

Tilbuddet indeholder: 2 x overnatning 1 x 2 retters menu 1 x 4 retters gourmetmenu med velkomstdrink 2 x stor morgenbuffet

Tilkøb af ekstra overnatning inkl.morgenmad pris. pr. person 350,-

Havnepladsen 1, 9900 Frederikshavn, Telefon 98 42 42 00, www.hotel-jutlandia.dk, book@hotel-jutlandia.dk

Amerikavej 48, 9500 Hobro, Telefon 98 54 42 00, www.hotelamerika.dk, post@hotelamerika.dk

Gram

Schackenborg Slotskro 

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

Afslapning i Gram Slotsby I vores skønne omgivelser mærker man rigtigt historiens vingesus. Vores fantastiske placering i naturskønne omgivelser ned til Gram Sø og Gram Slot, danner perfekte rammer for et afslappende ophold med lækker mad baseret på årstidens friske råvarer. Gælder kun hverdage.

Tilbuddet indeholder: 1 overnatning inkl. morgenbuffet for 2 personer på værelse i fløjen Velkomstkurv 3-retters menu (buffet søndag)

999,3 skønne dage ved Gudenåen Kongensbro Kro anno 1663, pramdragerkro ved Gudenåen, kgl. privilegeret kro og i mere end 50 år drevet af familien Andersen – nu i 3. generation. Hyggelig kro-atmosfære nord for Silkeborg i nutidige – men nænsomt restaurerede bygninger, vidunderlig smuk krohave lige ned til Gudenåen og kendt gastronomisk køkken. Et besøg på Kongensbro Kro er en oplevelse af historiske dimensioner.

Tilbuddet indeholder: 2 x overnatning 2 x morgenbuffet 1 x kaffe/the og hjemmebag, dag 1 1 x 2 retters kromenu, dag 1 1 x 4 retters gourmetmenu, dag 2

Gl. Kongevej 70, 8643 Ans By, Telefon 86 87 01 77 www.kongensbro-kro.dk, kongensbro@kongensbro-kro.dk

Tønder

Benniksgaard Hotel 

SPAR 200,-

Schackenborg Slotskro har 25 individuelle Tilbuddet indeholder: og charmerende værelser, alle navngivet Velkomstdrink efter danske slotte og herregårde. 4 retters vildtmenu Værelserne er beliggende på selve kroen med vildt fra H.K.H. samt i tre omkringliggende, fredede huse Prins Joachims jagter med sprossevinduer og egen have. Overnatning Opgraderingstillæg pr. person pr. nat: Kroens Superior værelse kr. 100,morgenanretning Junior suite kr. 250,med hjemmelavede Enkeltværelsestillæg kr. 250,specialiteter

Gråsten

Pris pr. person i delt dbl. værelse fra

1795,-

899,Vildt-ophold

SPAR 777,-

Ankomst søndag til og med torsdag hele 2016.

Pris pr. person i delt dbl. værelse

699,-

Ans By

Pris pr. person i delt dbl. værelse

1298,-

Ekstra nat i forbindelse med dette ophold KUN 780,- pr. vær.

Gram Slotskro 

Kongensbro Kro 

Pris pr. person i delt dbl. værelse

1190,Oplev det ny Skagens Museum

Hobro

Miniferie i Sønderjylland Bo på den hyggelige gamle slægtsgård, beliggende med udsigt til Flensborg Fjord. Kun 10 min. fra den dansk/tyske grænse med shopping til billige penge. Opgradering til luksuslejlighed: DKK 300,- pr. person. Kan benyttes hele 2016 (undtagen jul og nytår).

Tilbuddet indeholder: 3 x overnatning 3 x stor morgenbuffet 3 x 3 retters aftensmad/buffet

Tillæg for enkeltværelse 200,- pr. døgn

Ankomst alle dage fra d. 1/11 2016 – 31/3 2017.

Tillæg ved ankomst fredag og lørdag er 150,- pr. person. OBS: vi har også juleaftens- og nytårsaftensophold.

Slotsvej 52, 6510 Gram, Telefon 74 82 16 14, www.gramslotskro.dk, post@gramslotskro.dk

Slotsgaden 42 Møgeltønder, 6270 Tønder, Telefon 74 73 83 83, www.slotskro.dk, schackenborg@slotskro.dk

Sejrsvej 101, 6300 Gråsten, Telefon 74 65 09 49, www.benniksgaardhotel.dk, info@benniksgaardhotel.dk

Se flere gode tilbud på www.smalldanishhotels.dk

Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl

Hotel Jutlandia 


ANNONCE

FÅ GENNEMGÅET HUSET FOR FEJL OG MANGLER INDEN VINTEREN SÆTTER IND! Mange husejere har småfejl og skader på boligen uden at være klar over det, ofte fordi de ikke umiddelbart kan ses. Undgå at de vokser sig store og dyre. Find frem til skader og småfejl med et hustjek... det er helt gratis!

I perioden fra november til april, når udendørstemperaturen er under 10 grader, kan der udføres en termografiundersøgelse. Udfra forskellen mellem kulde og varme kan termografi afsløre kuldebroer, utætheder og manglende isolering.

Et kig ind i hulmuren Viser termografimålingen en mangelfuld isolering i hulmuren, undersøges hulmuren yderligere med et teknoskop-kamera. Der bores et lille hul i fugen og med kameraet kan man se ind i hulmuren. Er den gamle isolering faldet sammen er der typisk behov for en efterisolering.

Tre ud af fire husejere med huse fra 1960-80 kan forbedre energimærket med 2-3 trin

Dækker din forsikring følgeskader?

Det giver god mening, at få gennemgået huset inden, det udfordres af vinterens kulde og frost. Med et hustjek får du en grundig gennemgang af husets isolering, vinduer, døre, tagrender, tag og træværk samt forslag og prisoverslag på udbedringer af eventuelle skader.

Termografi afslører isoleringsfejl og mangler

Vidste du?

Udvikler en skade sig så der opstår følgeskader, dækker forsikringen sjældent. Har du for eksempel en utæthed i dit tag, som har ødelagt loftisoleringen, dækkes det typisk ikke. Et hustjek sikrer, at skader kan tages i opløbet, så du undgår følgeskader.

Prioritering af udbedringerne Når hustjekket er gennemført, får du en rapport på dit hus. Den viser hvor du kan energioptimere og derved opnå varmebesparelser, bedre indeklima og tilmed værdiforøgelse af din bolig. Rapporten indikerer også, hvordan du prioriterer udbedringerne og den økonomiske betydning. På den måde ved du, hvor du skal starte, for at opnå de bedste resultater og undgå skader på huset.

Få styr på energimærket Tre ud af fire parcelhuse fra 60-70’erne har energimærket D, E eller F**. Med et hustjek vurderes husets potentielle energimærke, den årlige besparelse på energiforbruget og værdiforøgelsen af boligen. Gør dig selv en tjeneste og giv din bolig et hustjek af en professionel og få en grundig gennemgang og status på dit hus, det betaler sig i længden.

SE FILMEN: SÅDAN FOREGÅR ET HUSTJEK Skan koden eller se filmen på www.hustjek-video.dk ** Kilde: Bolius

ALT INDEN FOR TAG: Renovering, vedligeholdelse, algebehandling og tagreparationer. NYE TAGE: Decra, Quadro, tegltage, eternit, skifer og tagpap. ENERGIRENOVERING: Isolering af loft og hulmur. Udskiftning af vinduer og døre. Termografi.

www.jydsktagteknik.dk


SPAR 1.995,Nu 0,-*

5-STJERNET SERVICE

HUSTJEK MED TERMOGRAFI INKL DETALJERET RAPPORT OG TILBUD *Gratis når huset er fra før 1980 Tilbuddet gælder fastland og brofaste øer

VI TJEKKER DIT HUS:

✓ Vinduer og døre ✓Tag ✓Tagrender ✓ Loftisolering ✓Træværk ✓ Hulmursisolering

Vi bruger termografi-måling til at finde kuldebroer, utætheder og manglende isolering. Udfra målingerne udregnes husets potentielle energimærke. OBS! Der udleveres ikke fysiske billeder af termografimålingen.

NÅR DU BESTILLER ET HUSTJEK FÅR DU: • Grundig gennemgang af huset • Detaljeret rapport om dit hus • Forslag til energioptimeringer • Tips til vedligehold • Tilbud på forbedringer

danske boliger er nede 48% afpådeenergimærke E, F eller G.**

BESTIL VED AT SKANNE KODEN PÅ TELEFON 70 60 59 44 ELLER PÅ WWW.BESTIL-HUSTJEK.NU

Greve · Kolding · Hinnerup PRISVINDENDE TAGFIRMA Jydsk Tagteknik er kåret som årets håndværker flere år i træk.

Vi servicerer hele Danmark


Trapez

57,50

el: Priseksemp

gstens-tag 120 kvm ta rende. inkl. tag din adresse Leveret på

Direkte fra

fabrik

, fodblik, gningsbånd. moms. ry t re le ti n Inkl g, ve inkl. rygnin , skruer, og levering. vindskeder

Afdeling Øst 4200 Slagelse Afdeling Vest 8800 Viborg

Tagsten KUN

efter mål Vi leverer

67,-

Kr. pr. kvm

det i helerl5a-1n0 dage!

inkl. moms

SPAR PENGE! profilmetal-shop.d

inden fo

Hos Profilmetal får du et kvalitetsprodukt til en rigtig god pris. Vi yder bl.a. op til 40 års garanti, så du slipper for vedligeholdelse de næste mange år!

Vi hjælper dig trygt gennem hele processen. Vi er klar med gode råd og seriøs vejledning.

inkl. m

23.900 kr.

Læg selv nyt tag i top kvalitet Profilmetal fremstiller stålplader, som vi sælger direkte fra egen fabrik. Vi leverer dit nye tag og det nødvendige tilbehør. Pladerne klippes efter mål, så mange tilpasninger undgås. Montering er enkel og tager ikke lang tid.

vm Kr. pr. koms

k

Fordele ved ståltag Kan monteres direkte på det eksisterende tag teres Kan mon

direktpeå ovesn e isterend det ek

Tlf. 7077 7900 Tlf. 7077 7901

tag!

Glat overflade forhindrer mos og alger! Elegant og klassisk tagstensprofil Op til 40 års garanti Nem montering Lang levetid!

www.profilmetal.dk

Kronborgs vinkælder udtørret

eFter

Fø r

– se reference på h2oblock.dk

Drømmer du om en tør kælder? Få fuld udnyttelse af din kælder efter installation af en H2OBlock

Få et gratis fugttjek, ring på 49760110 Faxe Design er igennem 80 år kendt for kvalitet og design.

 18

Oktober 2016

Brochure og rådgivning fås på 49760110 eller på h2oblock@faxedesign.dk samt på www.h2oblock.dk

Drømmer du om en tør kælder med et sundt indeklima så er den enkle løsning en H2OBlock fra Faxe Design. Lugtgener forsvinder i løbet af et par uger og kælderen bliver permanent udtørret. H2OBlock systemet er et trådløst system som installeres uden gravearbejde og indgreb i murværk. H2OBlock fjerner opstigende fugt og beskytter ejendommen ved hjælp af det, der kaldes elektro-osmose. Den udtørrer mere end 300 m2 selv om der er tale om flere rum. Den fjerner fugt i inder- og ydervægge samt i gulve og en H2OBlock forhindre dannelsen af skimmelsvamp. En H2OBlock er væsentlig billigere end omfangsdræn og andre kendte løsninger. Pris 34.900,00 kr Returret samt 10 års funktionsgaranti

idenyt.dk


Klima

SKaLtagEt rEnSES?

På loftet kan du tjekke

● Der er for og imod – om tagrensning forlænger tagets levetid. De praktiske fagfolk, der arbejder med tage hver dag, men som også får en del af deres indtjening fra tagrensning, siger klart ja, mens de fagfolk, der har en videnskabelig tilgang til tage og tagmaterialer, siger nej. De mener, at tagrensning udelukkende har en kosmetisk effekt. Fortalerne mener, at alger på taget kan lede til mos, hvis rødder kan trække fugt ind på taget. Modstanderne siger, at mos kun skal fjernes, hvis det kan løfte eller forskubbe tagplader eller -sten. Mosset bør fjernes med håndkraft. noget af det eneste, de to fløje kan blive enige om, er, at man aldrig skal rense taget med en højtryksrenser, for den gør mere skade end gavn.

efter, om der er kondens helt oppe under taget. Du kan også fornemme, om luften er fugtig

og klam.

tjEK FOr KOnDEnS ● Utilstrækkelig ventilation på loftet fører til kondens, som virkelig er gift for dit tag. Opdager du kondens, bør du tage fat på en fagmand. Det er vigtigt, at der er tilstrækkelig ventilation. Ellers bliver luften for fugtig, og det kan på længere sigt forårsage fugtskader. De steder, hvor "noget" bryder taget/loftet skal tjekkes (fx skorsten, rør, kabler eller ventilationskanaler). Det er her, der er størst risiko for, at der samles fugt. Kig efter små vandperler eller mærk efter, om der er fugtigt. Det syner som regel ikke af meget, men problemet er, at hvis der hele tiden er fugtigt, så løber det ned og kan give alvorlige fugtskader i træværket. Har du problemer med kondens disse steder, så anbefales det at kontakte en fagmand, som kan hjælpe dig med at få loftsrummet korrekt ventileret.

Hold taget tæt Taget er en vigtig beskyttelse af dit hus. Er taget ikke helt tæt, kan der trænge fugt ind, og råd og skimmel "flytter" ind. Her er, hvad du selv kan gøre – og især skal holde øje med.

D

e færreste af os skænker taget mange tanker, før det bliver utæt, og fugt begynder at trænge ind. Men du kan gøre en stor indsats for at holde taget i topform, hvis du ofrer nogle få timer bare én gang om året. Det er som altid langt bedre at komme skaderne i forkøbet, end at vente til den er gal. For taget er en utrolig vigtig del af huset klimaskærm, og det skal modstå sne, hagl, storm og skybrud, så det er vigtigt, at det ikke er fyldt med svage punkter. Du skal give taget et grundigt eftersyn i hvert fald en gang om året. Du kan selvfølgelig betale en fagmand for det, men hvis du væbner dig med lidt tålmodighed, så kan du tjekke det meste selv. Du skal bruge en god lommelygte, en stige og god tid, så du ikke kommer til at skøjte for hurtigt over detaljerne. Du ser det jo straks, hvis der

mangler tagsten, men det er de begyndende skader, der er nemme at overse, og det er dem, der skal fanges, inden de bliver kritiske. Det er ligemeget, om du begynder ude eller inde, men det er en god idé, hvis du indarbejder en rutine, så du ved, hvad du skal bruge tid på og ikke kommer til at springe over tingene for hurtigt.

Tjek udenfor Udenfor skal du have stigen i brug, for du skal helt op til taget, så det er muligt at se de små detaljer. Kravl endelig ikke op på selve taget, for her kan du gøre mere skade end gavn. Flyt stigen med jævne mellemrum, så du kommer hele vejen rundt om taget. Begynd med at kigge i tagrenden. Ligger der små stykker tagmateriale i tagrenden? Det kan være et tegn på, at noget af taget er ved at forvitre. Er det tilfældet skal du have fat i en fagmand for


Klima idenyt

Du skal tæt på taget for at

LæsertiLbud

opdage begyndende revner eller andre småskader, som kan vokse sig større, hvis du ikke griber ind.

Pris pr. pers. i delt dobb.vær.

999,Spar 28%

▲ Ved at køre en finom materialet er ved at forvitre.

alger og evt. mos på taget, og der er stor uenighed om, hvorvidt det kan betale sig at

Du skal bruge næsen – og en lygte, når taget skal tjekkes indefra. Stik hovedet op gennem loftslugen, og snus godt ind. Du kan med det samme fornemme, om luften virker klam, eller der lugter mærkeligt. Er det tilfældet, så er der sandsynligvis problemer med fugt et eller andet sted. Har du ikke undertag, skal du kigge efter det samme som udenfor, nemlig efter revner i eller afskalninger fra pla-

 20

Oktober 2016

699,-

Spar op til 246,-

Risskov Bilferie tlf. 70 22 77 17 · risskov-bilferie.dk

mellemrum.

Tjek indenfor

Pris pr. pers.

Oplev Schwerin

Ankomst søndag – onsdag i perioden 9/10 2016 – 29/3 2017. Bestillingskode: LÆSERIDE

rense det med jævne

at vurdere, om det kan repareres, eller om taget skal skiftes ud. Og nu er det så, at du skal bruge din tålmodighed. Du skal tjekke hele taget for at se, om der er ved at opstå små revner i tagmaterialet. Tjek især ved samlingerne mellem pladerne eller stenene. Revner kan være svære at få øje på, så tag dig god tid. Hvis rygningen på taget er muret, så skal du prøve om du kan få øje på revner i mørtlen. De kan være svære at få øje på nede fra tagrendehøjde, men hvis der er begroninger af mos i mørtlen, så kan det være tegn på, at der er revner, hvor mosset kan få fat, og det er nok en god idé at få rygningen muret op. Se efter, om vindskederne evt. trænger til en opfriskning med træbeskyttelse eller en egentlig udskiftning.

Small Danish Hotels tlf. 70 80 65 06 · smalldanishhotels.dk/idenyt

Hotel Rabenstein *** ● 2 overnatninger m. morgenbuffet ● 2 x 2-retters menu/buffet ● 2 x kaffe ● Gratis internet og parkering ● Adgang til sauna og fitness

Med tiden vil der komme

Hotel Tønderhus, Sønderjylland *** ● 2 x overnatning ● 2 x morgenbuffet ● 1 x 3 retters middag efter køkkenchefens valg dag 2 Ankomst fra søndag til torsdag i resten af 2016. Oplys priskode L218a og rabatkode 2216.

ger hen ad undertaget, kan du som regel høre,

Hygge og juleshopping

Pr. person v/2 personer

4 dage på Bornholm

der eller sten. Vær især opmærksom på taget lige over loftslemmen, hvor der oftest er det største varmetab nedefra. Det kan slide på tagmaterialet. Tag lommelygten og sæt spot på området helt ude ved tagfoden. Her er der mindst afstand mellem tag og isolering. Tjek, om der ligger små stykker tagmateriale på isoleringen. Der skal være tilstrækkelig med ventilation – ca. 3 cm mellem isolering og tag. Hvis du har undertag, kan du ikke tjekke tagmaterialet indefra, men du skal se efter, at undertaget er tæt, så det kan holde vand ude. Kør en finger hen ad undertaget og lyt efter. Hvis det giver en knasende lyd, kan det være tegn på forvitring, så har undertaget næppe mange år igen. Tjek, om der er revner i undertaget. Hvis du opdager få og mindre revner, kan du – midlertidigt – reparere dem med tape, der er lavet til undertag. Har dit tag skotrender, skal du være ekstra omhyggelig med eftersynet, for her er undertaget fæstnet, og skulle det gå løs, er der fri adgang for vand. Tjek, at træværket virker tørt og uden misfarvninger. Mørke misfarvninger er tegn på fugtskader, og her må du have en fagmand ud.

1.650

Tekst, kilder og fotos: Per Handberg, MC Tag,Colourbox og Flick.com

Risskov Bilferie tlf. 70 22 77 17 · risskov-bilferie.dk

Spar 25%

Midt i naturen, tæt på byen ● 3 nætter på hyggelige Hotel Skovly. ● 3 x morgenbuffet ● 3 x madpakker til dagen ● Færge t/r Ystad-Rønne i egen bil. Ankomst før 7/12-2016 eller 1/3-28/5 2017. 1-2 børn kan medbringes gratis i samme værelse.

Bornholmtours tlf. 56 49 32 00 – bornholmtours.dk/idenyt Pris pr.per i delt dobbelson tvær.

Julestemning i Aarhus

599

Hotel Ritz *** - Aarhus ● 1 x overnatning + 1 x morgenbuffet ● 1 x Entre til enten Den Gamle By, ARoS Kunstmuseum eller Moesgård museum

Spar 158,-

Ankomst torsdag til mandag. Dog ankomst alle dage i perioden 15/12-16 til 9/1-17. Tilbuddet gælder frem til den 31/3-17. Oplys priskode L136d + rabatkode 2216

Small Danish Hotels tlf. 70 80 65 06 · smalldanishhotels.dk/idenyt Pris pr. person

699,-

Spar op til 341,-

Julemarked i Lübeck TRYP Lübeck Aquamarin *** ● 2 overnatninger ● 2 x morgenbuffet ● 1 x 3-retters menu ● 1 glas vin/øl til middagen ● Gratis parkering Ankomst indtil 28/12 2016. Bestillingskode: LÆSERIDE

idenyt.dk


Vi havde aldrig troet at det skulle være så enkelt at få lavet tag. Samtidig fik vi en løsning, der passede budgettet.

Op t garant il 40 års ip produ å danskce i høj k ret tag valitet

Merete og Bent Lindberg, Lystrup

SMUKT OG KLASSISK TAG Med et tag fra Profilmontage sikrer du dig et smukt ståltag. Vi har fjernet alle mellemled og sælger fra egen fabrik direkte til dig. Vi kan derfor tilbyde høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Vi yder op til 40 års garanti på vores stålplader.

arbejdet, så er du sikret en komplet og vedligeholdelsesfri tagløsning inkl. aluzink tagrender.

Nemt og enkelt Lad os stå for monteringen af dit nye ståltag. Vores professionelle Profilmontage-håndværkere udfører hele

Smukt og vejrbestandigt Overfladen på Profilmontages ståltag er glat. Det gør taget afvisende overfor mos og alger. Udseendet er elegant og klassisk og vores brede produktprogram gør det muligt at finde den profil, der passer perfekt til dit hjem.

Afdeling Øst Afdeling Vest

Tlf. 7077 7906 Tlf. 7077 7907

4200 Slagelse 8800 Viborg

Finansiering

74.900 kr.

Pris ved 110 kvm. inkl. moms. Inkl. tagrender, materialer, og montering.

Lånebeløb 74.900 kr Stiftelsesomkostninger 2.621,50 kr Nominel årlig rente 4,5% Løbetid 120 mdr Du betaler pr måned (før skat) 830 kr ÅOP 6,1% Månedsgebyr 24 kr Gebyr til BetalingsService 4 kr Samlede omkost. for lånet 99.600 kr Finansieringen tilbydes i samarbejde med Resurs Bank

profilmontage.dk

KONKURRENCE! VIND ET SERVICE AF DIT TRÆPILLEFYR Deltag i konkurrencen på landogfritid.dk/biobraendsel

KVALITETSTRÆPILLER DER LUNER

A16273

Vi leverer markedets bedste træpiller og kan derfor garantere dig et effektivt brændingsprodukt, så du får økonomisk og miljøvenlig opvarmning på samme tid.

• Høj brændværdi • Lavt askeindhold på max 0,5% • 100% rent savsmuld • 6 eller 8 mm piller • Danmarks største distributør af træpiller • Kvalitetstestet

Find din lokale Land & Fritid på landogfritid.dk

idenyt.dk

Oktober 2016

21


Ægte finsk

MASSEOVN – fra Finland

Sparer i varmeomkostninger og skaber en behagelig indendørsklima i dit hjem

Mere information: www.tiileri.com/dk christian.holmlund@tiileri.fi  22

Oktober 2016

idenyt.dk


Klima

Bliv røgfri Her får du verdens

9 bedste tips, så du kan fyre, uden at røgen generer dig og miljøet.

Maskinhjælp sikrer dig brænde i den helt rigtige størrelse

L

uften i Danmark er blevet renere i de seneste år, og Miljøstyrelsen antager, at bedre brændeovne og ændret adfærd ved brændeovnene er medvirkende til de gode resultater. Faktisk forurener en moderne brændeovn ca. 60% mindre end ovne fra før 2005. Sammenlignet med ovne fra før 1990 ser regnestykket endnu bedre ud. Kampagner om korrekt fyringsteknik har formentlig også fået flere brændeovnsejere til at ændre vanerne og

1

søge for en renere forbrænding, når de fyrer op i ovnen – til gavn for dem selv og deres omgivelser.

du gør en forskel Når du som brændeovnsejer gør en indsats for at fyre korrekt – i en moderne ovn med lavere udslip – har det altså en betydning for den samlede partikelforurening Kilder, tekst og fotos: Miljøstyrelsen, Lise Mortensen Høy, Danmarks træportal, Hvam, Istock m.fl.

Valg af brænde

Brug altid tørt og rent brænde i din brændeovn eller kedel. Det er både godt for miljøet og for din varmeøkonomi. Fugtprocenten bør være under 18% i det brænde, du fyrer med. Hvis fugtprocenten er højere, bliver det vanskeligt at få forbrændingstemperaturen højt nok op. Brænde, der ikke er tørt, udvikler mere røg – og dermed mere forurening. Desuden får du ikke udnyttet energien i brændet godt nok, hvis det ikke er tørt – altså bliver det dyrere i længden.

2

med fugtighedsmåler

Vær opmærksom på, at forhandlere af brændsel som regel ikke giver nogen garanti for fugtindhol-

det, så du kan ikke regne med, at det er tørt nok. Er du i tvivl, kan en fugtmåler til et par hundrede kroner fortælle dig, om dit brænde er tilpas tørt. Fugtigheden skal være under 18 %.

3

sådan opbeVares brændet

Hvis brændet ikke er ovntørret, skal du lagre det, indtil det er tørt. Du skal opbevare brændet, så det ikke optager fugt. Udenfor er løsningen et overdækket brændeskur med god ventilation rundt om hele brændestablen – både på siderne og i top og bund – så fugten føres væk. Selv med et godt brændeskur er det en god idé at lade brændet eftertørre i brændekurven i stuen i et par dage, inden du kommer det i brændeovnen. Fortsættes næste side


Fortsat fra forrige side

4

beSTil eT Home parTy

Skorstensfejeren kommer gratis på besøg på et aftalt tidspunkt, hvis I er mindst 10 personer. I kan lære, hvordan I fyrer korrekt og skorstensfejeren kan fortælle, hvorfor en ny brændeovn i snit udleder langt færre partikler end en gammel model. Skorstensfejeren kan desuden give nyttige faglige råd til, hvordan eventuelle røgproblemer kan reduceres. Hør om mulighederne for at bestille et homeparty ved at skrive til lauget@skorstensfejeren.dk eller ring til 60 16 20 20.

5

den uSynlige røg

En god varm ild brænder røggasserne fra træet af. Her vil flammerne være klare og bølge fra side til side i ovnen. Går du udenfor, vil du se, at røgen fra din skorsten er klar.

6

forbrændingen

● Tynde pinde giver god forbrænding. Flækker du dit brænde en ekstra gang, så stykkerne har samme tykkelse som en sodavandsflaske, vil rigtig mange problemer med brændeovnen løse sig. Samtidig vil du sikkert opleve, at den bedre forbrænding betyder, at du kan spare væsentligt på brændeforbruget. Forklaringen er, at jo mindre pindene er, jo bedre brænder bålet. Det er "barnelærdom" fra lejrbålet – som også gælder i en brændeovn. Grunden til, at de tynde stykker træ brænder bedst, er, at de hurtigt bliver varmet op. Når brændet er godt varmt, går der ild i træets indhold af røggasser og tjærepartikler, så de går med i forbrændingen.

 24

Oktober 2016

Klima ● Tykke pinde giver dårlig forbrænding Omvendt er en stor, tyk brændeknude længe om at blive varm. Det betyder, at tjærepartikler og røggasser siver ud, uden at være varme nok til at blive forbrændt, og i stedet forsvinder ud af skorstenen som tyk røg. Når røgen ikke er varmet ordentligt op og desuden indeholder tjærepartikler, vil den være tung – hvad der yderligere bidrager til dårlig træk i skorstenen.Resultatet er dårlig forbrænding, mere røg og ofte en tilsodet rude i lågen. ● læg brændestykkerne tæt sammen. Når du fyrer, er det vigtigt, at brændet bliver så varmt som muligt så hurtigt som muligt. Derfor skal brændestykkerne lægges samlet – i samme retning – så det holder på varmen. Hvis brændet ligger spredt, vil det hurtigt blive til mange små bål, og så forsvinder varmen. ● læg flere stykker på Der skal altid lægges flere stykker brænde på ad gangen. Læg fire til seks stykker og i flere lag, det giver den bedste varme. Det gælder både, når du tænder op, og når du lægger mere brænde på. ● Sørg for rigeligt med luft. Der skal masser af luft til ved fyring i brændeovn eller brændekedel, især når du tænder op. Som tommelfingerregel skal der være rigeligt med luft i ti minutter, før du skruer lidt ned for lufttilførslen, og først når flammerne bliver lysere og blålige. På det tidspunkt har ilden godt fat i brændet. Under hele forbrændingen skal der være tilstrækkelig med luft. Hvis der ikke er luft nok, bliver forbrændingen ufuldstændig, og røgen vil derfor indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler.

7

Tænd op fra Toppen

● Læg fire stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du rigeligt med pindebrænde i lag med luft imellem. ● Så tænder du op i den øverste del, for eksempel ved hjælp af en optændingsblok. Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned som et stearinlys. ● Når pindebrændet brænder, vil det opvarme/antænde brændestykkerne ovenfra. Det betyder, at det kun er det opvarmede træ, der brænder – og derfor bliver røggasserne afgivet i et roligere tempo. ● I takt med, at ilden breder sig nedad, varmes mere træ op, der frigiver mere gas, som brændes af og får ilden til at brede sig yderligere. ● På den måde er der en balance imellem hvor meget gas, der frigives, og at der er varmt nok til, at de bliver brændt af i brændkammeret. ● Dermed kan du i optændingsfasen opnå en partikelreduktion på mellem 50 - 80 % i forhold til den traditionelle optænding fra bunden. Ud over en kraftig reduktion af partikeludslippet, betyder optænding fra toppen også, at du får mere energi ud af brændet.

8

HviS du Tænder op i bunden

Hvis du i stedet tænder fra bunden, bliver flammerne kølet ned af de store brændestykker. Gasserne stiger derfor uforbrændte op igennem skorstenen og forurener. Forureningen vil fortsætte, indtil temperaturen i brændkammeret når op på ca. 680 C, hvor gasserne afbrændes. ● bedst i nye ovne Optænding fra toppen er især velegnet til nyere brændeovne, der kan trække luft ind i toppen af brændkammeret. Ældre brændeovne, der er over 10 år gamle, har typisk kun lufttilførsel i bunden, og derfor kan det i nogle tilfælde være vanskeligt at få ilden til at fænge med optænding fra toppen.

9

undgå aT brænde over

Det er fristende at lægge et dejligt stort stykke brænde på ved sengetid, lukke spjældet og holde gang i ovnen natten over. Men en moderne brændeovn er ikke konstrueret til at brænde over natten. Når du lukker for spjældet og lader brændeknuden ligge og ulme, er forbrændingen alt for kold og medfører sod og tjærepartikler i røgen og i værste tilfælde skorstensbrand, når soden sætter sig på indersiden af skorstenen.

idenyt.dk


Hjemmeside : www.pejse-centret.dk idenyt.dk

Oktober 2016

Hovestad Nord 1

24A


Halver din varmeregning i den kolde tid med en luft til vand varmepumpe

T-Cap All In One fra Panasonic giver kunden den laveste varmeregning når det er koldt. Den laver varme helt ned til –27 grader, og taber først ”pusten” under –15 grader. Dvs. ingen tilskud af el patron ned til minus 15 grader - dette underbygges af test fra Teknologisk Institut. Se testen på www.bedstitest.eu Udedelen kan stå op til 30 meter væk fra inderdelen, så den ikke syner så meget i landskabet Kan styres fra din smartphone! Panasonic er verdens største producent af varmepumper

Sternberg VVS & Gasteknik A/S er et 48 gammelt servicefirma, med over 10.000 servicekunder – din tryghed hvis du står uden varme. Vi er 30 engagerede kollegaer som laver alt inden for alternativ energi, jordvarme, varmepumper, el, vvs og gasteknik. I 14 & 16 er vi nomineret som det bedste vvs firma i hele dk af vores kunder målt på den kvalitet vi leverer.

Sternberg VVS & Gasteknik A/S

www.sternbergvvs.dk

info@sternbergvvs.dk

tlf. 47 17 92 28


Klima

Varmepumpens udedel pynter normalt ikke på huset. Du kan ændre dens udseende, hvis du er opmærksom på hvordan.

Du kan style din varmepumpe Knokler din pumpe unødigt? Sådan tjekker du det.

prakTISkE råD ● Overvéj, om varmepumpen med lidt længere rør kan installereres bag huset eller rundt om hjørnet. Det koster lidt mere i installation, men pengene er godt givet ud. Tag også altid lyden med i betragtning. Energistyrelsen har for nylig gennemført et støjprojekt som mundede ud i en vejledning vedr. støj fra varmepumper. Vil du se resultatet og bruge en støjberegner, er det nemmest at gå på ens.dk og søge efter ”støjberegner”.

D

e varmer fantastisk – og de er super økonomi ske. Men luft luft-varme pumper og luft vandvarmepumper er ikke specielt klædelige. Heldigvis er der mange gode bud på, hvordan varmepumpens udedel kan skjules eller pyntes. Mange bygger en kasse til den, andre laver et lille skur eller et halvtag med sider. Der er også adskillige færdige løsninger på markedet: skjulere i træ og metal, der gør varmepumpen lidt pænere – og hvor farven passer til huset.

Pas på luftstrømmen Varmepumpen producerer varme ved at "hente" varmegrader ud af udeluften. Derfor er det helt afgørende for varmepumpens ydeevne, at den ikke bliver lukket inde. For det første skal den uhindret kunne suge luft ind – det gør den på bagsiden. For det andet skal den kunne blæse luften ud – det gør den på forsiden. Hvis skjuleren er for lukket, så luftstrømmen hindres, yder pumpen mindre.

idenyt.dk

▲ En løsning i aluminium fra KC Danmark. Beskytter også udedelen mod hærværk, vind og vejr.

Udedelen er pakket ind i sort aluminium, så pumpen passer bedre til huset og omgivelserne.

▲ VarmeSkure og halvtag Det er nærliggende at bygge et "hus" rundt om pumpen, og hvis det er åbent i den ene side – eller fx ikke har en dør, vil det i nogle tilfælde være en god løsning. Men vær opmærksom på, at den afkølede luft skal ledes direkte ud. Selv om det er åbent, kan luften blive "fanget". Det betyder, at luften ikke udskiftes, og den bliver koldere og koldere, efterhånden som varmepumpen trækker varmen ud af den. Varmepumpen skal arbejde hårdere og hårdere for at producere varme, og det går ud over ydeevnen. Det samme kan ske, hvis en varmepumpes udedel placeres i et indhak eller mellem to bygninger.

Test temperaturen Både, hvis du har en skjuler til din udedel, og hvis du har placeret udedelen i et skur, kan du danne dig et indtryk af, om der er luft nok til, at varmepumpen kan arbejde effektivt. Det gør du sådan: Vent, til varmepumpen lige er færdig med at afrime. I skuret kan du helt enkelt holde øje med temperaturen.

Hvis luften inde i skuret er koldere end udeluften, arbejder din varmepumpe hårdere end nødvendigt, og det koster penge på varmeregnskabet. Her kan du forsøge at skabe mere flow ved fx at tage nogle brædder ud af skurets beklædning. For skjulerens vedkommende kan du tjekke temperaturen bag ved varmepumpen inde i skjuleren, hvor den trækker frisk luft ind. Her må temperaturen ikke være koldere end udeluften – så er skjuleren for tæt.

pumpeskjuler i sort aluminium.

▲ Varmepumpeskjuler i kasseform fra Quickparts.

Fri for sne Hvis varmepumpens udedel er gemt væk i et skur eller i en skjuler, vil den være beskyttet imod sne og is. Faktisk betyder det ikke noget for varmepumpens ydelse, at der ligger sne oven på huset. Det vigtige er, at den kan få masser af frisk luft, så der må ikke være is eller sne som blokerer for luftgennemstrømningen i gitteret. Kilder, tekst og fotos: Lise Mortensen-Høy, Energistyrelsen, Quickparts, Kc Danmark DVI energi m.fl. Oktober 2016

▲ Tag til beskyttelse af udedelen fra Quickparts. Let at montere Hovestad Nord 1

24C


GØR ET KUP Vær med i idényts auktion med spændende produkter til hus og have!

Find det du mangler

Ingen gebyrer

Kom med dit bud

Sms-service, når du har budt

Byd online

Højeste bud vinder

idenytauktion.dk Er dit hus

Vinterklar? Når du isolerer hulmuren i dit hus, kan du spare mellem 3-5.000 kr. på varmeregningen. Det svarer til, at isoleringsarbejdet er tjent hjem allerede efter max 2 år. Hulmursisolering kan i særligt høj grad betale sig for huse bygget før 1990’erne.

Lad os tjekke hulmuren i dit hus - det er helt gratis! Vi sender efterfølgende et tilbud, som er ganske uforpligtende. Du kan booke et gratis isoleringstjek af din hulmur på 48 14 11 88

Få isoleret hulmuren i dit hus for under

(*) Prisen er baseret på et standardhus på 120 m² med 75 m² tom hulmur. Prisen er fratrukket håndværkerfradrag og energitilskud, som vi hjælper dig med at søge.

6.000 kr.* Book et gratis tjek på

48 14 11 88

 24D Hovestad Nord 1

Oktober 2016

idenyt.dk


Classic

Se fugerne efter én gang om året!

Udskift fugerne

▲ Mørtlen i dine fuger skal passe til huset. Spørg i dit byggemarked. Tag evt. et foto med

Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal fugerne passes.

M ▲ Har du lidt teknisk snilde og fingerfærdighed, kan du selv gøre arbejdet.

ursten er stort set uforgængelige, men fugerne vil forvitre ad åre – blive løse og porøse for endeligt at falde ud. Det får muren til at se lidt forfalden ud og forringer husets værdi. Fugerne ”limer” murstenene sammen, og store skader på fugerne vil svække muren. Manglende fuger tillader desuden vand at trænge ind og giver risiko for frost-

sprængning. Murbier finder også lettere vej gennem huller mellem murstenene. Derfor er det vigtigt, at du en gang om året efterser husets mørtelfuger og reparerer dem, hvis det er nødvendigt. Kilder, tekst og fotos: XL-Byg,Saint Gobain Weber, Lise Mortensen Høy m.fl.

MørteLFAktA I ældre huse, før 1950, er der anvendt kalkmørtel, der har kalk som bindemiddel. I nyere huse anvendes kalkcementmørtel, der har cement som bindemiddel. Brug i videst muligt omfang samme type mørtelfuge, som den eksisterende. Fugen kan tones med farvepulver, så den matcher den eksisterende fuge. Der findes mange forskellige former for færdigblandet mørtel til fugerne: ●Pudsemørtel: er fin med 0-2 mm sandkorn. Giver glatte fuger og er nem at arbejde med. ●Mørtel til opmuring: er grovere med 0-4 mm. sandkorn – det giver stærkere fuger, er lidt vanskeligere at få glat. Anvendes altid ved dybe fuger. ●Funktionsmørtel, der er tilsat stoffer, der gør den ekstra vejrbestandig til mure i udsatte områder, fx tæt på havet. Spørg i byggemarkedet. Fortsættes næste side


Fortsat fra forrige side

1

2 3

Classic

FUgErEpArATiON Trin for trin:

Traditionelle mørtelfuger er 7 centimeter dybe, og det er ofte kun de yderste 1-3 centimeter, der er porøse og forvitrede. Fugerne kradses ud, ind til ”fast grund”, typisk 2 centimeter. Fugefræseren er et godt hjælpemiddel. Den kradser fugen ud i ønsket dybde. Lej den, eller køb en fræseforsats til vinkelsliberen. Fugerne fræses forsigtigt ud. Det kræver lidt håndelag – så start et sted bag på huset, hvor en lille fejl ikke er så synlig. Udkradsningen skal være fuldkantet, og stenflader skal være rengjorte. Tjek fugen, der hvor du har fræset, ofte skal du køre flere gange for at få alt fugematerialet ud. Efter fræsning fejes løst støv bort med en murerkost. Det fine støv skylles væk med vand, gerne med haveslange og brusehoved. Vær opmærksom på, at fugefræseren har filter, der tager støvet en inkelsliber uden forsats vil tage skade af så meget støv.

Mørtlen blandes, så den er ret tyk, det gør den nem at arbejde med. Spørg i byggemarkedet om hjælp til at vælge korrekt mørtelblanding og farvetoning. Tag gerne et stykke af den gamle fuge med. Oftest kan du anvende en mør-tel i pulverform, der blot skal røres op med vand. Brug aldrig cement, hvis du har kalkmørtelfuger.

Fugt væggen med vand – enten fra en haveslange eller en kost. Start med at fuge de vandrette fuger. Fugeskeen skal passe til fugebredden. Mørtlen placeres på et stålbræt og "skæres" af i passende bredde, der passer til fugen. Herefter presses det ind med et fast tryk, til fugen er udfyldt. Herefter fylder du de lodrette fuger. Skrab jævnligt udstikkende mørtel plant med væggen med kanten af fugeskeen.

 24F Hovestad Nord 1

Oktober 2016

4

OBS: Hvis du vil omfuge hele huset, gælder det om at færdiggøre hele vægflader ad gangen. Hvis du fuger mindre arealer ad gangen og over flere dage, kan der let – pga. evt. forskelle i de klimatiske påvirkninger – opstå farveforskel på de færdige fuger.

Det støver! aske Husk støvm lsesog beskytte briller.

5 6

Nu skal fugen rettes til, så den ligner de andre fuger. Nogle fuger er afsluttet med fugejern, som presser mørtlen ind. Andre er tilbagetrukket. Her skal mørtlen kradses ud fx med et søm – som vist her.

Til slut skal muren fejes grundigt diagonalt på fugerne. Fjern kalksløret med 30 % saltsyre fortyndet 1:20 med vand. Husk at hælde syren i vandet ved fortynding, aldrig omvendt. Brug gummihandsker og beskyttelsesbriller. Vær opmærksom på, at nyere mursten – der ofte er i mørke farver – iKKE tåler saltsyre. Næste dag skal du skylle saltsyren af muren med haveslangen. i varmt og tørt vejr skal fugerne eftervandes.

idenyt.dk


Besøg vores store udstilling

Kom og få en oplevelse på

SJÆLLAND STØRSTE PEJSECENTER på 780 m2

Frederikssund Pejsecenter Centervej 48 3600 Frederikssund Tlf: 47 31 40 15 - Mobil: 26 88 63 70 www.frederikssundpejsecenter.dk idenyt.dk

Åbningstider Mandag 10 – 17.30 Torsdag 10 – 17.30 Tirsdag 10 – 17.30 Fredag 10 – 17.30 Onsdag Lukket Lørdag 10 – 14.00

Oktober 2016

Hovestad Nord 1

24G


Auktionsdato: 7. november til og med 15. november.

Gå på online

auktion Klik ind på på idényts netauktioner. Det er nemt, og der er gode penge at spare. Klik ind på idenytauktion.dk og gør et kup.

Quooker Fusion Den kogende vandhane – Alt i én og samme hane. Læs mere på www.quooker.dk

Værdi 11.575

 24H Hovestad Nord 1

Oktober 2016

idenyt.dk


KØB DIN NYE BIL TIL DEN BEDSTE PRIS

SØG BLANDT

MERE END

2.000

BILER

Vi har nemlig samlet over 2.000 biler i én stor database, der lader dig surfe rundt på markedet og sammenligne potentielle drømmebiler. Vi har gjort BILGUIDEN brugervenlig og overskuelig, så dem, der bare gerne vil have en praktisk bil uden dikkedarer, også kan finde rundt.

Klik forbi bilguiden.bilmagasinet.dk og bliv klogere – allerede i dag. Bil Magasinet/Bonnier Publications International AS, Kundeservice, Postboks 413, 0900 København C, tlf. 39 10 30 01.


ER

RA

O

G

V I D E VA R

E N G R AT I S

O

VN

B

3H

GRATIS GORENJE OVN F GORE N JE

SPAR

20% PÅ ALLE HVIDE KØKKENER

SPAR MANGE PENGE PÅ NYT KØKKEN

KAMPAGNEPRIS

KR. 25.341,-

Lige nu sparer du nemlig 20% ved køb af køkken med elegante hvide låger. Vælg mellem 11 moderigtige låger samt alle elementer og tilbehør.

Prisen er for skabe, sokkel og bordplade. Prisen er ekskl. vask, armatur og belysning. Tilbuddet gælder til 20/11-16 ved køb af komplet køkken for min. 20.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Levering inden 18/12-16. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

Besøg DESIGNA i Hillerød eller Hørsholm, bliv inspireret og få et rigtigt godt tilbud med hjem.

DESIGNA GARANTIER

5år

BORDPLADER

 24J Hovestad Nord 1

10år 25år SKABE OG LÅGER

Oktober 2016

SKUFFER OG HÆNGSLER

TIL DIN HVERDAG INDUSTRIVÆNGET 2 . 3400 HILLERØD USSERØD KONGEVEJ 35 A . 2970 HØRSHOLM TLF. 42 64 66 00 . DESIGNA.DK

idenyt.dk


K.ima

Bryd det hvide og få kulør på din hverdag.

Mal sjov på væggen Felter, der går rundt om hjørner, skærer væggen over eller bryder linjer, giver din bolig det personlige touch.

F

or mange af os er de hvidmalede vægge et sikkert kort på hånden, og det er svært at forestille sig, hvordan et rum kan få en helt ny atmosfære med nye farver og effekter på væggene. I mange tilfælde kan en stribe i en pangfarve totalt ændre en ellers neutral væg. Det er nemt at lave – og det er også nemt at ændre, hvis du vil have striben væk igen eller ønsker en anden farve. Vær opmærksom på, at de felter, du maler, evt. kan være i en anden glans end resten af væggen. Det giver mulighed for at male ren-

gøringsvenlige striber og felter fx i glans 70 op langs trappen, hvor alle sætter hånden, eller i børnehøjde i bryggerset, hvor der altid er fingre på væggen. Der findes ingen regler for, hvordan farvepartierne skal se ud; du får det bedste resultat, hvis du tilpasser det efter dit eget rum, dine billeder eller dine møbler. Ved at lade malingen fortsætte rundt om et hjørne, skabes der et flot blikfang og en ny dimension i rummet. Tekst, kilder og fotos: Lise Mortensen Høy, Dulux, Roneal, Sadolin, Jotun m.fl.

KommoDen bleV malet meD ● Farvepartierne er fremtrædende, og på det store foto ser det d, som om kommoden blev malet med, da væggen fik to nye farver. Idéen er let at overføre til andre møbler som fx en reol. Her giver det ophængte spejl i to nuancer samme effekt. ● et godt tip er at have andre dekorationer (som her grenene i vasen) der bryder de to farver. ● Husk at vælge den lyse farve øverst, når du kaster dig ud i tofarvede vægge. Det gør rummet større, og det synes højere til loftet. Fortsættes næste side


Klima

Fortsat fra forrige side

fArver i forskellig fArveglAns ● Afhængig af, hvilken overflade du skal male, kan det være en fordel at vælge en glans, der passer præcis til funktionen. skal du fx. male køkkenvæggen eller køkkenlåger, så bør du vælge en maling med høj glans – helt op til 50-70. så kan du nemt tørre overfladerne af. ● Hvis du skal male en endevæg i fx. et soveværelse eller stue, giver en maling med lavere glans - fx 10 - et smukkere resultat og en flot mat overflade. ● det er altid en god idé at prøvemale den farve, du har valgt, inden du endelig beslutter dig.

mAl striBer

2

Begynd med at male linjerne op med den farve, du har valgt. Brug ikke tape, men et vaterpas med laser, og følg laserstrålen.

3

1

mal linjerne med en lille rulle to gange (mal lidt bredere end bredden på tapen, som du skal bruge bagefter). lad det tørre. nu skal du begynde at sætte tape over de malede linjer. mal tapen over med samme farve en gang til for at lukke af, så farven ik-

● malerfirmaerne har app’s, hvor du kan prøvemale dine rum virtuelt, før du bestemmer dig.

ke kryber ind under tapen. På den måde skaber du skarpe linjer.

4

når det er tørt, skal du male to gange med den mørkeblå over alle tapede linjer.

5

træk forsigtiigt tapen af, inden malingen er helt tør.

firkAnter Linjer og eller kontraster felter giver liv

● Herefter er det en god idé at få din farveforhandler til at lave nogle prøvebøtter af de farver, du er faldet for, så du kan se dem på et område i det rum, hvor du vil bruge den.

1

start med at male hele væggen i bundfarven. det er ærgerligt at lave felter på en væg, der ikke er nymalet.

2

mål de ønskede felter meget nøjagtigt op. Brug vaterpas eller laser vaterpas og en lang lineal og gerne en lang metalvinkel.

2 fluer med et smæk! ● Her har vi malet et felt i en kontrastfarve i trapperummet og således fået resultater. først og fremmest har den orange stribe skabt en flot kontrast i det ellers ferske rum. farven er samtidig valgt i en glansgrad, der gør den optimalt modstandsdygtig, og feltet er placeret efter præcis at dække der, hvor børn – og andre – vil sætte sorte fingre, når de bevæger sig op og ned ad trappen.

 24L Hovestad Nord 1

Oktober 2016

3

ram feltet ind med malertape, sørg for, at det slutter meget tæt til væggen.

4

mal feltet med den farve, hele væggen har. det sikrer, at den farve, der skal være i firkanten ikke ’kryber’ ind under malertapen. det giver fine skarpe kanter.

fArver i kontrAst ● farver kan arbejde imod eller med hinanden. de reflekteres i hinanden og kan opfattes meget forskelligt alt efter, hvordan de sættes sammen. Blå og grå sammen giver fx. en opfattelse af kølighed. Hvis du vil undgå ’kolde’ farver, så vælg farver med en smule gult i.

5

til sidste maler du firkanten i den ønskede farve – den skal sikkert have to lag for at dække.

6

lad malingen tørre og træk forsigtigt tapen af.

idenyt.dk


ALLERØD TRANSPORTEN A/S

idenyt.dk

Oktober 2016

Hovestad Nord 1

24M


Klima

2

3

1

Alle priser er vejledende

5

Nyt til hus & have 7

6

4

8

Nærmeste forhandler findes bagerst i magasinet

1

3

Dyrup tilbyder tre glansgrader af gulvlakker, til gør detselv'eren, som alle kan tones i lige præcis den farve, du har brug for. Prisen er ca. 450 kr. for 2,25 l.

ønsker at få pizzaovnen op i højden, fås en base til ca. 2.000 kr. med plads til brænde. Ovnen koster ca. 5.000 kr.

2

4

Badeforhænget outdoor/ indoor fra Skriver-collection er designet i et vejrbestandigt, vandafvisende materiale, som ikke falmer i solen. Det gør forhængene ideelle både ude og inde. Forhængene tåler tilmed vask på op til 40º og tørretumbling. Set til ca. 800 kr. for 200 x 150 cm.

Nu kombinerer en ny dansk serie af brændeovne, Beto fra Lotus, et elegant design i beton med muligheden for at lagre varmen i lang tid med Powerstones. Priser fra ca. 21.000 kr.

Holmegaard viser en ekstra robust udgave af Design with Light-lanternen. Den er i slagfast, varmeresistent glas og sætter fuldt blus på flammen med miljøvenlig lampeolie og kulfibervæge. Set til ca. 1.300 kr.

 24N Hovestad Nord 1

ABUS viser en handy og brugervenlig ildslukker til hjemmet, der kan slukke småbrande, før de udvikler sig. Set til ca. 200 kr.

5

Den pyramideformede pizzaovn, Aduro Prisma laver nybagte pizzaer hele året. Hvis du

Oktober 2016

6

7

Klinkhegnet fra Plus fås i flere udgaver og højder, så du kan sammensætte hegnet efter dine behov. Et modul på fx 174 x 134 cm, trykimprægneret og sortgrundet træ koster ca. 1.000 kr.

8

Plus energivindue fra ventilationsvinduet.dk har en 2-lags energivindue og en 1-lags rude. Via selvstyrende ventiler i rammen lukkes frisk luft ind, som ’forvarmes’ i rummet mellem glaslagene.

idenyt.dk


Deres lokale tømrer

     Deres lokale tømrer

Deres lokale tømrer

v/Bruno 

Nikolajsen  v/Bruno Nikolajsen • Alt tømrerarbejde udføres v/Bruno Nikolajsen   

  

$ $)""" %)"# • Vedligeholdelse Alt' tømrerarbejde udføres • '

$ $)""" %)"# • Alt'tømrerarbejde udføres • Alt tømrerarbejde udføres

$ $)""" %)"# ' # • Alt tømrerarbejde udføres • Vedligeholdelse 'tømrerarbejde

$ %)"# • Vedligeholdelse ' $)""" %)"# • Omog$)""" tilbygning • Vedligeholdelse Alt udføres ' # ' $ # • Vedligeholdelse • '

$ $)""" %)"# '  $& • Køkken Omog tilbygning • Omog tilbygning ' # • ' # •Deres Vedligeholdelse '  $& • Køkken Omog tilbygning '  $& • lokale tømrer • Omog tilbygning • Køkken '  $& ' ) ' # • Totalentreprise Køkken • Totalentreprise ' ) '  $& • • Omog tilbygning ' ) ' • Totalentreprise •smĂĽt Køkken • Totalentreprise ' og $$"!"# ' ) og $$"!"# $& • Stort smĂĽt - Kort og godt • Stort -'Kort og godt  • Køkken ' $$"!"# ' $$"!"# ' ) • Stort og smĂĽt Kort og godt- Kort • Totalentreprise • Pas Stort og smĂĽt og v/Bruno Nikolajsen • Pas pĂĽ fygesne 

 fygesne 

 

  

• pü ) 

 

 ' Nordica varmepumpe - til det nordiske klima! 

ü •• Totalentreprise

Alt'tømrerarbejde udføres ü

og godt ' $)""" og $$"!"#

$ %)"# •• Stort smüt - Kort Alt tømrerarbejde udføres' $$"!"# $(" #  

-  Stort og smĂĽt o •• Pas fygesne pĂĽ 

 Kort  ĂĽ smĂĽt Stort  og   

   Kort og # godt  $("

Deres lokale tømrer Fujitsu Nordica er udviklet specielt til det nordiske klima. De bedste Vedligeholdelse '' $ $)""" $(" # ••  # %)"# Vedligeholdelse • Omog tilbygning egenskaber og funktioner er samlet i ĂŠn model, hvor komforten er i '' #   $& Omog tilbygning v/Bruno Nikolajsen   

  ••  • Alt 

Køkken topklasse. Du får stabil varme og komfortabelt indeklima selv ved -25°C. ''  $& tømrerarbejde udføres

$ $)""" %)"# •• Totalentreprise Køkken ) • Vedligeholdelse Alt' tømrerarbejde udføres • '' $ $)""" Flere forskellige Nordica modeller. SCOP op til 5,31. # %)"# Vedligeholdelse '' ) •• Omog tilbygning '' # • Totalentreprise  $& •• Køkken Omog tilbygning og $$"!"# • Stort smĂĽt - Kort og godt '  $& Køkken ' $$"!"# •• Totalentreprise ) Stort og smĂĽt -'''' ) Kort og godt • Totalentreprise •• Pas fygesne og $$"!"# pĂĽ 

 

• Stort smĂĽt - Kort og godt $$"!"# Stort og smĂĽt og

godt ü •• Pas fygesne pü - Kort 

ĂĽ

Sirius & Frysen Køleteknik ApS Musvitvej 3 ¡ 3390 Hundested Tlf. 4793 7179 ¡ sirius-cool.dk

$(" #        

      $(" #        

Besøg vores

Telefon 32 15 11 99 ¡ info@solforbindelsen.dk ¡ www.solforbindelsen.dk Højsagervej 10B ¡ DK-3480 Fredensborg

SHOW ROOM MITSUBISHI Electric TOSHIBA

PANASONIC

DAIKIN

MITSUBISHI Heavy Industries

idenyt.dk

Oktober 2016

Hovestad Nord 1

24O


HÆK XPERTEN

• Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække •

æretk Spardbdeedinsvgam le hæ

– lad os ry den nye! Få et og plante lbud. godt ti

Alm. bøg

Åbent hver dag • Egen produktion • Hækplanter op til 2 meter

Danmarks største udva lg

Bundt med 10 stk 100 cm+

Kun

SpeciALTiLBuD:

160,-

Lynge Færdighæk bøg X-stra kraftige med klump 150 cm. / 10 stk. 2.000 kr. 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr. Klippet på begge sider samt top: 200 cm. / 10 stk. 2.800 kr.

tid pm lu -k ed m ekk hæ ge bø er t de nu er Det Thuja “Brabant” med klump

150 cm. / 10 stk. 2.000 kr. 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr

Liguster “Liga” med klump

150 cm. / 10 stk. 2.000 kr. 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr

Liguster færdighæk

X-stra kraftige med klump Klippet på begge sider samt top 200 cm. / 10 stk. 2.800 kr.

Rødbøg med klump 150 cm. / 10 stk. 2.000 kr.

Avnbøg med klump 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr.

Naur med klump 180 cm. / 10 stk. 2.500 kr.

Åbningstider | Mandag-fredag: 9.00-17.30 | Lørdag og søndag: 9.00-15.00

Gratis levering

ved køb over 10.000 kr. i Nordsjælland og Københavnsområdet Tilbudene gælder så længe lager haves.

Kærhøjgårdsvej 5 | 3540 Lynge tlf. 4818 71 89 | www.lyngeplanteskole.dk | info@lyngeplanteskole.dk

• Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække • Stort udvalg i frugt, roser og hække •


Klima

Et regnbed kan nedsive store mængder vand – og er tilmed smukt

forDele VeD regNVaNDsløsNINg ● Nedsivning er med til at øge dannelsen af grundvand. ● Vand tiltrækker flere insekter og dyr, og det giver dig et mere frodigt planteliv. ● Når regnvandet ledes til flader i haven, fylder regnvandet ikke kloakken. Dermed er du med til at forhindre, at urenset spildevand løber ud i lokale vandløb, når kloakken ikke kan rumme mere vand. ● I fremtiden vil der i takt med de kraftigere regnvejr også komme flere tørkeperioder. Vandet fra en regnvandsbeholder kan være nyttigt til at vande have og drivhus.

Regnvand giver frodighed Når du håndterer regnvandet på din egen grund, er du med til at afhjælpe belastningen af kloaksystemet, og du får samtidig en spændende og frodig have. Fortsættes næste side


Klima

Fortsat fra forrige side

Tagvandet løber ned i en

regntønde og bliver brugt til vanding i haven. Et overløb fra regntønden leder vandet til nedsivning i en åben faskine, som er etableret under en nedgravet trampolin. Den opgravede jordmængde er brugt til at udjævne græsarealet over mod naboen.

TILSkuD TIL LAR Vandet ledes fra taget

igennem altankasserne ned på en chausséstenrende, som følger terrassen på

K

limaforandringer med kraftig regn og skybrud er en realitet. Denne sommer er et godt eksempel på, hvad der venter forude. Vi må ruste os mod risikoen for oversvømmede kloakker, kældre og huse – over hele landet. Derfor må vi hver især sende mindre regnvand i kloaksystemet. Vi må i gang med løsninger, hvor regnvandet bliver ledt uden om kloakken på en kontrolleret måde. Faskiner og pumper er blandt løsningerne, men du kan også nedsive regnvandet yderligere på din grund. Du kan selv finde løsninger via vores inspiration, eller du kan alliere dig med en anlægsgartner. Åbent vand i flotte kanaler og frodige regnbede er nogle af mulighederne i fremtidens klimasikrede haver.

 26

Oktober 2016

ydersiden ud i et regnbed. Lær om LAR-løsninger LAR står for Lokal Afledning af Regnvand. Der findes en hel vifte af LAR-løsninger, du kan benytte dig af, alt efter hvad der er muligt, der hvor du bor, og hvad du ønsker at etablere i din have. Regnvandsløsninger er med til at mindske belastningen af kloaksystemet, men der er faktisk mange andre fordele, når du håndterer regnvandet på din egen grund. Læs mere i boksen her på siden.

Kom godt igang Som det første skal du undersøge, om din jord er egnet til nedsivning. Her kan du ofte få hjælp fra kommunen, da flere kommuner har et kort, der beskriver forskellige områders evne til nedsivning. Et sådant kort giver dog kun et fingerpeg. I de fleste tilfælde vil det være en god idé at lave en infiltra-

tionstest – og testen er heldigvis nem at udføre. Begynd med at grave et hul i en valgt størrelse. Fyld det med vand – og tag så tid på, hvor længe vandet er om at sive ned i jorden. Resultatet kan du bruge til at udregne, hvor store dine løsninger skal være. Se linket herunder til mere info. For langt de fleste løsninger du vælger gælder det, at du, inden projektet sættes i gang, skal søge om tilladelse hos kommunen. Her bliver dit projekt vurderet i forhold til de konkrete omstændigheder, den specifikke grund og gældende love og regler. Ansøgningsskemaet kan du finde på din kommunes hjemmeside. Kilder, tekst og fotos: Lise Mortensen Høy, Gladsaxe Kommune m.fl.

Læs mere om regnvand på vores hjemmeside: Idenyt.dk/faskine

Grundejere, der håndterer regnvand på egen grund, kan i nogle kommuner få tilskud i form af tilbagebetaling af en del af tilslutningsbidraget, hvis regnvandet ledes uden om kloakken. Der er ingen centrale bestemmelser, det er forsyningsselskaberne, der afgør, om de vil tilbagebetale tilslutningsbidraget, som alle husejere har betalt for at få en tilslutning til hovedkloakken, da huset i sin tid blev bygget.

Rabat på forsikring Flere forsikringsselskaber giver forskellige former for rabat på husforsikringen, hvis du har reduceret risikoen for skader på dit hus og sårbarheden over for skybrud. Hvis du gennemfører et klimatilpasningstjek hos et firma, der står på Miljøministeriets liste og følger fagmandens anbefalinger, giver nogle forsikringsselskaber også rabat. Der kan også være rabat på husforsikringen, hvis din kommune har gjort noget særligt for at sikre mod skybrud. Så husk altid at spørge din forsikring.

idenyt.dk


Gældende fra 25. oktober til og med 18. november

BEGGE MODELLER TIL OMGÅENDE LEVERING!

Junior Orangeri – 11 m2

Helios Victorian – 14,2 m2

Sort, 1 skydedør, 2 tagvinduer, tagdekor, 4 mm sikkerhedsglas, tagrender, nedløbsrør samt gratis fragt.

Sort, 4 mm sikkerhedsglas, 1 skydedør, 3 tagvinduer, 1 lamelvindue, tagdekor, tagrender, nedløbsrør samt gratis fragt.

Kr.

Kr.

28.980

29.650

DANMARKS BEDSTE PRIS – OG BEDSTE KVALITET

Ring til os på 63 18 18 40 eller bliv inspireret på www.pavillondanmark.dk

SPAR

30% Kom til DRØMMEDAG på søndag!

ISOLENT Skydedøre

Fantastisk kvalitet til din udestue – til fantastiske priser. Se mere på www.pavillondanmark.dk

Kom og få en snak om dit drømmeprojekt med en af vores dygtige konsulenter samt oplev vores mange udstillingsmodeller og ikke mindst et af vores lune orangerier, hvor vi har tændt op i brændeovnen. Vi griller pølser, og serverer kaffe og kage – Vi ses til DRØMMEDAG ved:

HUSET Middelfart – Søndag den 30. oktober kl. 10-16. Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart

Vi har drivhuse, orangerier, overdækninger, udestuer og carporte til alle


Klima

REgnbEdEt

Flotte løsninger med vand I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt demonstrationshaven, hvor haveejere kan opleve forskellige regnvandsløsninger. Det er her, de viste fotos er taget.

1

Et regnbed er frodigt og tiltrækker nye dyr til haven

Et regnbed ligner almindelige bede, men med den forskel, at de er formet som en skål, der kan tilbageholde og nedsive regnvandet. De er et rekreativt element i haven, som også kan tiltrække mere dyreliv. Du har mulighed for at plante både stauder, græsser, buske og træer, som trives i tør jord, men som også skal kunne tåle at blive oversvømmet af og til.

▲ Der graves ud til "Skålen", der fremover modtager regnvandet, til det er nedsivet på grunden. Spørg i dit plantecenter om egnede planter

til et regnbed?.

Her løber vandet i en rende

af natursten – som en lille bæk igennem haven.  28

Oktober 2016

● EtablEring Regnbedet graves ud, så det er en dyb "skål", der kan tilbageholde en del regnvand, indtil jorden kan nedsive det. Jordbunden i regnbedet kan med fordel blandes op med singels, sten eller grus for at øge nedsivningen. Regnbedet skal dimensioneres efter, hvor stort et areal, der leder vand til bedet - og efter jordens nedsivningspotentiale På lerede jorde skal anlægget være større end på eksempelvis sandjord. Hvis regnbedet ikke er tilstrækkeligt til at nedsive vandet fra taget, kan der etableres en faskine i bunden af bedet, det øger kapaciteten. Desuden kan regnbedet med den underliggende faskine tilsluttes kloakken ved overløb. De vejledende afstandskrav: 5 meter til huse med beboelse, 2 meter til andre bygninger. Kan evt. lempes, hvis terrænet falder kraftigt bort fra huset, eller hvis der laves sikring af fundamentet på huset, så vand ikke kan trænge ind. ● VEdligEholdElsE Vedligeholdelsen af bedet er ligesom et almindeligt bed, som skal luges nogle gange om året. Derudover skal du sørge for, at jorden er porøs, og at den ikke bliver betrådt, da den ellers vil miste en del af sin porøsitet. Eksempler på planter til et regnbed: Kattehale, løvefod, hjortetrøst, akeleje, skovjordbær, mjødurt, sødgræs, mosebunke, amerikansk blåbær, hortensia, rododendron og solbær er blot et lille udpluk.

idenyt.dk


Klima

laVning

2

En lavning i græsplænen som et bålsted. Ved kraftige regnskyl vil vandet blive opsamlet/forsinket i lavningen

En af de helt simple løsninger, du kan lave, er at lede regnvandet til dit græsareal – dog skal du sørge for, at det ikke løber mod skel eller bygninger ved kraftigere regn. Det er muligt at lave græslavninger, som ikke træder særlig meget frem, men som passer ind i din eksisterende have. Du kan også lave dem særligt dybe og bruge dem til bålsted, terrasse, tørreplads eller legehus.

Bassin

3

Et bassin forstår man oftest som en lavning med fast vandspejl, men det kan også være et tørt magasin, som bliver oversvømmet, når det regner kraftigt

● VådbassinEr Et vådbassin fungerer ligesom en sø med en membran i bunden, der sørger for et fast vandspejl. Membranen kan du vælge at stoppe 20-30 cm fra overfladen, så der herefter vil ske en nedsivning i jorden omkring søen. Dermed har søen ekstra volumen over vandoverfladen, hvor regnvandet kan ledes til og langsomt nedsives i kanten.

● EtablEring Hvis du har en naturlig lavning i dit græsareal (uden at der er alt for fugtigt), kan du med fordel lede regnvandet derhen og sørge for at regulere terrænet, så vandet ikke løber videre. Du kan også grave ud til en lavning i græsplænen, enten skålformet, som en lille grøft eller en stor flade, der sænkes. Du kan med fordel blande sand, grus eller singels i jorden for at øge nedsivningen i dit nedsivningsområde.

● tørbassinEr Et tørbassin har en stor kapacitet til at opbevare regnvandet, når det regner kraftigt. Du skal sørge for at etablere et overløb fra bassinet til en faskine eller et regnbed. Bassinet bliver altså et forsinkelseselement, hvor vandet opbevares, indtil faskinen eller regnbedet har plads til vandet. Bassinet fungerer kun i samspil med andre regnvandsløsninger.

● VEdligEholdElsE Græsarealet skal vedligeholdes på samme måde som en almindelig græsplæne. Dog er det vigtigt, at jorden ikke bliver trykket sammen af tunge maskiner eller andet, da den så vil miste sin nedsivningsevne.

● EksEmplEr på plantEr til kantEn af Et Vådbassin: Gul iris, engkabbeleje, rød hestehov, kattehale, engforglemmigej, engnellikerod, sødgræs, dunhammer, kæruld, el og pil.

SåDaN HjælpEr KoMMuNEN I praKSIS idenyt.dk

VandrEndEr

4

Marksten og planter danner en dekorativ rende

Når du etablerer regnvandsløsninger, bør du også overveje, hvordan du får transporteret regnvandet fx fra tagrenden og hen til stedet, hvor det skal nedsives. Det kan nemt – og dekorativt – foregå i render på overfladen. Der er mange forskellige måder at transportere regnvandet på – både med nedsivning undervejs eller med helt fast bund.

● EtablEring Du kan enten lave græsrender, som blot er en lavning i græsset, der leder vandet til for eksempel et regnbed, eller du kan støbe små kanaler eller simple render. Du kan lægge sten eller andre forhindringer i renden for at sinke vandets vej og for at øge fordampningen. Du skal være opmærksom på, at der de første 5 meter fra bygningerne skal være fast underlag i renderne for, at der ikke sker nedsivning. Vil du lave grønne render, kan du lægge en membran et stykke under jordoverfladen. ● VEdligEholdElsE Du skal sørge for, at belægningerne eller tagrenderne, som leder vand til renderne, bliver renset for at undgå, at renderne tilstoppes.

● Idéen med forsøgs-haverne er at vise, hvordan villaejere kan håndtere regnvand på egen grund. Sådan kan de bane vej for flere frivillige løsninger. ● Haverne ligger i et 21 hektar stort område med 300 husstande, hvor kommune og vandforsyningsselskab frem mod 2018 vil afkoble regnvand fra vejene og nedsive og fordampe det i grønne løsninger i haver og langs veje. ● borgerne i Gladsaxe Kommune får refunderet godt 23.000 kr. fra forsyningsselskabet Nordvand, hvis de selv tager sig af regnvandet. Oktober 2016

29


SIG FARVEL TIL DIT OLIEFYR *

Vil du spare over 15.000 kr. om året? Panasonics nye varmepumpe, Aquarea All in One*, er baseret på højeffektiv teknologi og har en af markedets højeste SCOPværdier ved -27 grader. Enheden egner sig derfor til nybyggerier og lavenergihuse. Testvinderen har alt indbygget og fylder derfor mindre og halverer endda installationsomkostningerne. A++ ErP 55°C

A++ ErP 35°C

5,00

-27°C

COP

HØJTYDENDE

VARMT BRUGSVAND

VARMEDRIFT

MULIGHED FOR FJERNSTYRING

www.aircon.panasonic.dk

5

Oliefyr

Panasonic Aquarea luft/ vand varmepumper

Panasonic varmepumper - det kloge valg for dem, der ønsker at sænke dine varmeudgifter. Erstat dit gamle varmeanlæg og spar op til 78% på dine driftsomkostninger.

ÅRS

GARANTI PÅ KOMPRESSOR

* Gælder All-in-one T-CAP 5 kW H-generationen: Højeste målte SCOP (energieffektivitet) af alle luft/vand-varmepumper i tilsvarende kategori, som er offentliggjort på Energistyrelsens varmepumpeliste: sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/


Klima

Pas godt på din

varmepumpe

ÅrlIgt efterSyn ● Der er myndighedskrav om årligt eftersyn af aircondition/ varmepumper, der indeholder mere end 1 kg kølemiddel – og det gør langt de fleste effektive varmepumper på markedet. ● Du kan se på en label på udedelen, hvor meget kølemiddel der er på din varmepumpe. ● Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket din varmepumpe en gang om året. Så ved du, at den yder optimalt, faktisk kan en forkert monteret eller en utæt varmepumpe køre i årevis med en dårlig effektfaktor, uden at brugeren opdager det. Det kan resultere i meget større elregning i forhold til en velfungerende varmepumpe. ● Ved eftersynet bliver alle vitale dele og funktioner kontrolleret, og hvis det er nødvendigt, bliver indedelen renset. Udedelen bliver renset og kontrolleret for korrekt ydelse og kølemiddelmængde.

H

ar du fået en luft/luft varmepumpe inden for dørene, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan den skal passes. Så holder den længere, og du får mere varme for pengene. Helt grundlæggende skal indedelen holdes ren. Der sidder normalt to tætmaskede filtre, som filtrerer støvpartikler ud af luften, før luften bliver opvarmet og sendt retur ud i lokalet. Det er vigtigt, at filtrene bliver holdt rene. Det vil sige, at de skal kontrolleres jævnligt, filtrene tilsmudses meget forskelligt alt efter luftkvaliteten i lokalet, hvor varmepumpen er placeret. I nogle tilfæl-

de er en rengøring af filtrene hver 3. måned tilstrækkeligt. Andre steder, hvor der er mere støv i luften, kan det være nødvendigt at rense dem en gang om ugen eller hver 14. dag. Du kontrollerer filtrene ved at åbne frontlågen, du kan tydeligt se, om et filter er rent, hvis det er gråt og dækket af støv, er det tid til at rense det.

Sådan gør du:

1

Åben forsiden af indedelen og tag filtrene ud. De skal behandles med lidt varsomhed, så støvpartiklerne ikke spredes.

2

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt.

Du kan støvsuge filtrene. Men ind imellem er det en god idé at vaske dem med varmt sæbevand, (eller bruge skum), da de godt kan blive lidt fedtede. Skyl dem rene med håndbruseren, skyl fra bagsiden, så støvet ”løftes” af.

3

Brug en blød børste, så du ikke beskadiger det fine plastfilter.

4

Jo renere, du holder filtrene, jo mindre støv kommer længere ind i varmepumpen.

5

når filtret er ude, kan du se de lameller – tynde små plader – der overfører varmen til luften. Hvis de er støvede, kan du forsigtigt støvsuge dem. Brug et mundstykke med blød børste på støvsugeren, så du ikke kommer til at bøje/beskadige lamellerne, pas på fingrene, lamellerne er skarpe.

6

til sidst sætter du filtrene på plads igen og tjekker, at de sidder rigtigt og slutter tæt. Kilder, tekst og fotos: Raska-teknik, Lise Mortensen Høy m.fl. Fortsættes næste side


Klima

Fortsat fra forrige side

3

tips til varmepumpen

1

Indstil din varmepumpe til den temperatur, du føler er behageligst, og se bort fra den temperatur, varmepumpen viser i displayet. Varmepumpen måler temperaturen under loftet og viser derfor en højere temperatur, end der er længere nede i lokalet.

2

Sænk ikke temperaturen mere end et par grader om natten. Besparelsen ved store udsving tabes, når varmepumpen skal arbejde på højtryk for

at nå en behagelig temperatur igen.

3

Pas på auto funktionen. Den får varmepumpen til at køle, hvis temperaturen kommer over set-punktet. Er der fx andre varmekilder i rummet, kan varmepumpen utilsigtet give sig til at køle. Det kan resultere i en situation, hvor varmepumpen afkøler rummet, samtidig med at en anden varmekilde tilfører varme.

Hjælp miljøet med en effektiv regnvandsfaskine Undgå oversvømmelse af kældre, haver m.m. Miljøvenlig bortskaffelse af regnvand • Enkel og let montering • Ingen ekstra fittings • Fremstillet af miljøvenligt Polyethylen • Mindre gravearbejde • Fylder 1/5 af en stenfaskine • Større nedsivningsoverflade • Enkel at udvide ved større tagareal • Let at håndtere p.g.a. lav vægt • Unikt design og overfladestruktur.

EXPO-NET Indedelen

renses med skum, der "løfter" skidt og støv ud fra lamellerne.

Du kan kontrollere filtrene ved at åbne frontlåom filteret er gråt

og dækket af støv.

Her er lamellerne så

støvede, at det forhindrer varmeoverførsel. Det kræver professionel rensning.

 32

OBS Hvis varmepumpen er korrekt monteret, bør der ikke være behov for at efterfylde med kølemiddel. Vær opmærksom på, at utætheder, der lækker kølemiddel til atmosfæren, skal repareres og ikke rutinemæssigt påfyldes kølemiddel. Kølemidler er drivhusgasser og skal derfor håndteres rigtigt. Det er i vores alles interesse. Oktober 2016

50% af varmeudgiften Spar

op til Se mere på www.raska.dk og få et uforpligtende tilbud

gen. Her ser du tydeligt,

!

Georg Jensens Vej 5 · 9800 Hjørring Tlf. 98 92 21 22 · www.expo-net.dk

Danmarks mest økonomiske luft/vand varmepumpeløsninger • tilskudberettiget • Kort tilbagebetalingstid • 5 års fabriksgaranti på kompressorer • Enkel og billig at installere • Nordiske modeller passer til vores klima • Fuld installeret aW11-V5 fra 44.000 (modregnet tilskud).

raska-teknik

Varmepumpe, Varmepumpe, klimaklima- og og køleanlæg køleanlæg Park Park Allé Allé 14 14 •• 6600 6600 Vejen Vejen

Tlf. Tlf. 2585 2585 2470 2470 •• www.raska.dk www.raska.dk

idenyt.dk


Luft-vand varmepumpe luner i budgettet

3 gode grunde til at skifte fyret lige nu

Lavere el-afgift Håndværkerfradrag Energisparetilskud

A++

Energiklasse

Dansk producerede varmepumper fra DVI Energi er varmepumper i den bedste energiklasse • Over 10.000 varmepumpeløsninger leveret til danske hjem • Mere end 35 års erfaring som udvikler og producent af varmepumpeløsninger • Nyeste teknologi indenfor luft-vand varmepumpeanlæg • Leverandør af både jordvarme og luft/vand varmepumper • 100 % dansk produceret

Op til kr. 10.000,- i tilskud lige nu** ** ved alm. hus med ældre oliefyr

Spar 50-70 % på varmeregningen Det har aldrig været en bedre investering at skifte oliefyret ud med en luft-vand varmepumpe. Et reelt prisfald på el til varmepumper betyder, at et radiatoropvarmet hus nu kan opvarmes med en besparelse på 50-70 % – for bare seks år siden var besparelsen kun 30-40 %.

NYHED! 5 års garanti*

Bedste COP og mest støjsvage i Danmark

DVI varmepumpeanlæg • Inde: Fabriksmonteret, komplet varmeanlæg til opvarmning og varmt brugsvand. Fylder som et stort køleskab. Mulighed for tilkobling af solfanger. • Ude: Effektiv ventilator og ekstra lyddæmpning giver minimal lyd fra udedelen. Velegnet til tæt bebyggelse. • Opvarmer huset med energien fra udeluften helt ned til 20 frostgrader. Herefter tager en varmepatron over. • Høj virkningsgrad til både gulvvarme og radiator *mod betaling og overholdt service

Kontakt os og få et uforpligtende konsulentbesøg og tilbud Ring 98 35 52 44 · info@dvienergi.com · www.dvienergi.com


Annonce

11 ting du skal vide om varmepumper Når behovet for en ny varmekilde melder sig, kan det være fristende bare at vælge samme løsning igen. Men det er en god idé at overveje dine nye muligheder – især hvis du i dag opvarmer boligen med et gammelt oliefyr, elvarme eller gaskedel. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du udskifter din gamle varmekilde med en varmepumpe.

1

Hvor meget du sparer på din varmeregning, afhænger af, hvor meget du bruger på varme i dag. Uanset hvad du skifter fra, sparer du typisk op til 50 % med en varmepumpe.

4

2

5

3

Med en varmepumpe behøver du ikke at bekymre dig om varmen de kommende 15–20 år. En varmepumpe er nemlig både effektiv og driftssikker.

Der er flere ting, du skal tage højde for, inden du vælger en varmepumpe. Står du overfor en familieforøgelse, eller har du badeglade teenagere derhjemme? Det er en god idé at tænke nogle år frem i tiden, så du får præcis den varmepumpe, du har brug for.

Hvis du skifter fra fossile brændstoffer som for eksempel fyringsolie til en grønnere, klimavenlig varmepumpe får du reduceret din elafgift med 62,25 øre/kWh.

Det kan være en stor mundfuld at købe en varmepumpe kontant. Derfor foretrækker mange at finansiere deres varmepumpe med lån eller med leasing hos OK. Når du køber et nyt oliefyr eller en varmepumpe, får du købelovens reklamationsret på 2 år. Og måske et par års garanti. Men du får aldrig nogensinde 10 års garanti, som du får med OK’s Varmepumpe Leasing.

Per Asmussen, som har valgt leasing til sin ejendom på 320 m2

6

Det har længe været populært at lease biler – og nu også varmepumper. ”Vi har oplevet en stigende interesse for Varmepumpe Leasing. Og meget tyder på, at det fortsætter de kommende år,” vurderer Klaus Kjær, ekspert i varmepumper hos OK.

7

Inden du bestemmer dig for at lease, skal du overveje, om leasing er det rigtige for dig. Det er typisk dyrere at lease end at købe. Til gengæld er al service og alle eventuelle reparationer inkluderet i leasingydelsen, så du kender alle dine udgifter på forhånd. OK klarer nemlig alt det praktiske.

 34

Oktober 2016

8

I dag er luft-til-vand varmepumper den bedste og mest effektive varmekilde til de fleste hjem. Varmepumpens effektivitet måles ud fra en såkaldt SCOP-værdi. SCOP-værdien på eksempelvis 3,5 betyder, at varmepumpen leverer 3,5 gange så meget energi ud af varmepumpen, som du putter i den. “I dag har vi luft-til-vand varmepumper med SCOP-værdier over 5,0,” forklarer Klaus Kjær, ekspert i varmepumper hos OK.

9

Når du vælger en varmepumpe, gør du en forskel for miljøet. Derfor kan du få et energisparefradrag på op til 10.000 kr., som du kan fratrække varmepumpeprisen, uanset om du køber kontant eller foretrækker lån eller leasing.

10

Overvej at vælge en stor leverandør, der laver flere 100 installationer om året, og som har været på markedet i mange år, så du har sikkerhed for garantien. Hos OK får du hjælp fra start til – ja, lige så længe du har behov for det.

11

Leasingydelserne starter fra kun 775 kr./md. inkl. service i hele perioden. Derudover kan du nøjes med en udbetaling fra kun 25.000 kr., som gør det nemt og billigt at komme i gang med en god varmepumpe.

Vil du have flere gode grunde til at vælge en varmepumpe? Så ring til OK på 89 32 25 28, og book et uforpligtende besøg derhjemme. Eller besøg os på ok.dk/varmepumper

idenyt.dk


Pas på det der betyder mest

Code Handle fra Ruko er en lås, der er nem at sætte på vinduerne eller på terrassedøren, og den kan sikre at der ikke kommer ubudne gæster ind den vej. Code Handle kan samtidig også forhindre en uautoriseret springtur fra dem, vi gerne vil beholde inden døre.

Selvom antallet af indbrud i Danmark er faldet gennem den seneste årrække, er der stadig alt for mange. Og for de familier der bliver ramt, kan det have store konsekvenser. Både fordi der måske mistes ting med stor affektionsværdi, men også fordi det efterfølgende er ubehageligt at vide, at der har været fremmede i hjemmet. For det er jo hjemme, at vi skal føle os allermest trygge – og det kan et indbrud ødelægge. Boligens sikkerhed kan ofte øges markant med simple tiltag. At gøre det bare en smule mere besværligt for tyven at bryde ind, kan have afgørende betydning. Fx kan en ny lås på hoveddøren og en lås på terrassedøren gøre en stor forskel. Sikkerhedsniveau

Tjek din egen sikkerhed

Knapt 30% af de danske husstande havde i starten af 2015 stadig en lås, med meget lav grad af sikkerhed*. Låsen som anvender nøglen med det runde hoved, har en teknologi som for længst er forældet, og det er ikke tidssvarende aflåsning til vores boliger. Der er rigtig meget ekstra sikkerhed at få, ved at Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau skifte til en lås som anvender en patenteret teknologi – som fx Serie 1200 eller Garant Plus.

Sikke

Der er flere gode råd at hente på www.ruko.dk/privat. Her er det også muligt at finde en forhandler eller en låsesmed i nærheden – hvis der er brug for det. Sikkerhedsniveau

Serie 500

Sikke

Serie 600

Serie 1200

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikke

Garant Plus

Anbefales ikke til yderdøre!

Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikke

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikke

Sikkerhedsniveau

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.011 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 20. -24. februar 2015.

Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau Sikkerhedsniveau

Sikkerhedsniveau

www.ruko.dk

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions


Klima

Alle priser er vejledende

2

1

3 4

Nyt til hus & have

5

9

7 8 6

Nærmeste forhandler findes bagerst i magasinet

1

Den Sekskantede pavillon fra Silvan har 34 mm beklædning, dobbeltdør og to vinduer. Ø: 303 cm. Leveres umalet til ca. 16.500 kr. inkl. gulv men ekskl. shingels/tagpap.

2

Loftslampen Philo fra Dyberg Larsen sætter design på tidens florale impulser. Den er designet af Frank Kerdil. Lampen leveres usamlet med fatning og tre meter ledning og koster ca. 1.000 kr.

 36

Oktober 2016

3

Witt præsenterer to vaskemaskiner i en. De to tromler har forskellig størrelse, så du kan vaske håndklæder på 60° i den ene og silkeblusen i den anden. Haier Duo vaskemaskinen er set til ca. 15.000 kr.

4

HWAM 4500 med fedtsten eller sandsten i farverne grå eller tobacco forlænger varmeeffekten. Ovnene fås til priser fra ca. 16.000 kr.

5

LED-lys lampen UM Wall er designet af Guilherme Wentz i aluminium. Overfladen er mat. Set til ca. 5.500 kr.

6

Producenten af dørgreb, Randi, har netop vundet den prestigefyldte Iconic Award 2016 for et stringent og ergonomisk dørgreb, der er i handlen netop nu.

7

Radiatoren Belize E2 fra Pumo med blæser er specielt designet til at arbejde med lavtemperatursystem og stor effekt. God til

brug kombineret med en varmepumpe. Set til ca. 4.000 kr.

8

Gasfyret Condens 9000i W fra Bosch Termoteknik kan fjernstyres. Fyret er væghængt i fornemt design og med optimal varmeudnyttelse. Prisen begynder ved 40.000 kr. inkl. installation.

9

Spekter PRO præcisionspensel sikrer skarpe kanter og hjørner. Etuiet kan opbevare en pensel mættet med maling i op til 72 timer. Den koster ca. 130 kr.

idenyt.dk


Som at få et nyt køkken! En beslutning om at pleje og vedligeholde træloft og køkkenborde kan ende med at give et helt nyt rum: Trip Trap Panelhvid kan lysne loftet og gøre rummet større. Og med Trip Trap Køkkenbordsolie kan du give køkkenbordene helt nye farver!

PANELHVID

Et lyst loft kan få rummet til at virke både lysere og større. Hvad enten du har ubehandlet træ, som er gulnet, eller dit loft består af tidligere lakerede træprofilbrædder, så har Trip Trap WoodCare en Panelhvid, som kan give en lys eller helt hvid farve. Husk blot at afrense med Trip Trap Trærens først. Glæd dig over en lækker blød og ultramat overflade, der fremhæver træets naturlige struktur. Panelhvid er populær blandt gørdet-selv folk, da den ikke drypper under påføringen. Tag 2–3 brædder ad gangen, så du undgår synlige overlapninger. En praktisk fordel:du kan grundog slutbehandle med det samme produkt!

s nu også i Få

Natur, lyst eller mørkt? Med Trip Trap Køkkenbordsolie bestemmer du selv farven på køkkenbordet – samtidig med at du forlænger træets levetid!

KØKKENBORDSOLIE Har du valgt træ, verdens smukkeste og mest holdbare byggemateriale, til din arbejdsplads i køkkenet, så har du en æstetisk løsning, som du kan glæde dig over i årevis. Et køkkenbord udsættes imidlertid for mange belastninger i løbet af dets levetid. For at beskytte

træet mod smuds- og vandpåvirkninger, anbefales det at give træet en regelmæssig oliebehandling. Her kan du bruge Trip Trap's klassiker, Køkkenbordsolie, som egner sig til alle træsorter. Den kan anvendes på ubehandlede eller tidligere oliebehandlede træoverflader – sørg blot for at afrense med Trip Trap Trærens først.

SORT og GRÅ

Farvevarianten 'natur' anvendes primært til mørke træsorter eller på lyst træ, hvor der ønskes en gylden tone. Hvid understøtter træets naturlige lyse farve, mens mahogni fremhæver den rødbrune nuance i mørke træsorter. Senest er grå og sort kommet til, så mulighederne for at give køkkenet et helt nyt udtryk er mange.

Telefon 99 58 56 00 · www.triptrapwoodcare.dk Producent: Trip Trap WoodCare A/S · Tværvej 6 · 6640 Lunderskov Trip Trap træplejeprodukter forhandles hos førende byggemarkeder, tømmerhandler og farvehandlere – bl.a. Silvan, Bauhaus, STARK, Davidsen, Fog, Bygma samt udvalgte XL-byg byggecentre. Find din lokale forhandler på www.triptrapwoodcare.dk


E T S D I S R E L AL N E D R E K UK L E G A R! D E L 5 L E OM C L O S L I T E J L U P TILSKUDS Sidste chance for tilskud til bolig! Du kan lige nå at søge om solcelletilskud. Bemærk, at der ikke er flere tilskudspuljer på vej!

Få 36.000 kr. i tilskud!

Tilskuddet ligger typisk mellem 30.000 - 36.000 kr. for et 6KW anlæg. *)

Solcelle pakkeeksempler

Pakkepriser fra kr. 14.475,- f.eks.: 3 kWp anlæg kr. 38.400,Producerer 2800-3000 kWh om året.

4,5 kWp anlæg

Producerer 4200-4400 kWh om året.

kr. 53.350,-

4,5 kWp hybridanlæg kr. 76.150,Producerer 4200-4400 kWh om året, 9.6kWh GEL batteri.

6 kWp hybridanlæg

31/10 Bestil inden sorte og få gratis ler! designpane 00,-** SPAR kr. 72

Du skal ansøge om tilskuddet senest mandag d. 31/10, og inden da skal du indgå en betinget købsaftale med en leverandør. Du har 2 år til at opsætte anlægget. Læs mere om tilskuddet på: www.vivaenergi.dk/tilskud

kr. 89.900,-

Producerer 5400-5700 kWh om året, 9.6kWh GEL batteri. Priserne gælder for komplette materialepakker med tagmonteringsystem til eternit, betontagsten eller stålplader.

Hybrid solcelleanlæg med batterilager Vi leverer både almindelig og hybrid solcelleanlæg, hvor hybridanlægget har nogle ekstra fordele: • Vores hybridanlæg gemmer solenergien til natten og reducerer dit elkøb. • Du får 40% bedre totaløkonomi i forhold til et almindeliget solcelleanlæg. • Bliv næsten selvforsynende med din egen grønne strøm en del af året. • Et hybridanlæg giver meget bedre økonomi når tilskuddet udløber om 10 år.

Vi har glade kunder Vi har de sidste 7 år leveret over 1500 solcelleanlæg, samt over 1000 batterianlæg. Læs her hvorfor vi blev valgt som leverandør: vivaenergi.dk/omviva

Op til 10% i årligt afkast! Så meget sparer du!

Investering 4,5KW, Gør-Det-Selv 76.150,Investering 4,5KW med montering 95.150,Elbesparelse 1. år: 7.677,Første års afkast (GDS/Mont.): 10,1% / 8,1% Elbesparelse total (30 år): 302.000,Egetforbrug af solproduktion: 65% Forudsætninger: Beregningen gælder for et 4,5kWp hybridanlæg til en bolig med et årsforbrug på 6000kWh.Sydvendt tag med 25-35º hældning. Tilskuddet er indregnet i elbesparelsen. Montering er vores standardmontering og kan afvige. *) Samlet tilskud der udbetales over 10 år, som en statsgaranteret salgspris på overskudsstrømmen. Hvis du ikke søger, får du ingen salgsafregning. Regnet for et alm. 6KW anlæg og med 6000kWh i årligt forbrug.

Solceller er den bedste energiinvestering idag, og giver et flot afkast af dine penge. Til venstre ser du den typiske elbesparelse for en gennemsnitsbolig. Besparelse / indtjening er skattefri! Vi beregner gerne økonomien for dit anlæg. Benyt linket i den røde boks herunder.

SKUD! IL T M O U D R E G Ø S N SÅDA gi.dk/tilbud Anelystparken 43B | 8381 Tilst Tlf. 70 22 70 40 | Webshop: www.vivaenergi.dk

ner Gå ind på: www.vivae 70 22 70 40 og få rådgivning på tlf.

Alle priser er inkl. moms og uden evt. montering. Vi leverer og monterer i hele landet. (**) Gælder et 6KW anlæg med sorte polypaneler, spar 300 kr./panel.


Klima

Hyr håndværkere i vinter Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af byggeriet er mindst lige så godt som om sommeren.

Sne frem fOr regner

frost Sne og let r husbygsundere fo tige ef geri end h regnskyl.

Murerarbejde er en

af de opgaver, der er meget vinterfølsom. Men det kan godt lade sig gøre at mure i let frost,hvis man tager de rette foranstaltninger.

T

raditionelt venter vi til forår og sommer med at sætte gang i projekter, hvor vi skal have hjælp fra håndværkere, men modsat hvad de fleste tror, så er der faktisk mange fordele ved at sætte byggeopgaver i gang i løbet af vinteren. Og du skal ikke være bange for, at vinterbyggeriet bliver i dårligere kvalitet, for undersøgelser peger på, at det snarere er bedre.

Kulde er bedre end regn Det er selvfølgelig vejret, vi har i tankerne, når vi fravælger byggeprojekter om vinteren, og det danske vejr er jo som bekendt ganske omskifteligt. Men sommervejret er sjældent måneder med blå himFortsættes næste side


Klima

Fortsat fra forrige side

Så længe isoleringen er på plads, er det ikke for koldt at få skiftet tag om vinteren, når bare håndværkerne har afdækninger klar, hvis der

aFtalE OM snEryDnIng ● Ved store byggerier - over 500 m2 - gælder den såkaldte vinterbekendtgørelse, hvor der er regler for, hvilke foranstaltninger der skal sørges for, når der bygges om vinteren, og hvem der bærer udgifterne. Ved private mindre byggeprojekter skal du sørge for at lave en klar, skriftlig aftale med håndværkerne. Det gælder for eksempel snerydning, hvor det er vigtigt, at der ryddes grundigt, hvis håndværkerne skal arbejde udendørs. Det er som regel håndværkerne selv, der klarer rydningen, så vær sikker på, at det er skrevet ned, om det er dig som bygherre, der skal betale for de timer, de bruger på det, eller om det er firmaet selv, der klarer den omkostning.

mel og solskin. De fleste år kommer der perioder med meget ustadigt vejr, hvor kraftige regnbyger opstår ganske pludseligt, og det er sværere at håndtere som håndværker end almindeligt novemberregn eller måske endda sne.

Prisen kan falde Håndværkerne har traditionelt rigtigt meget at rive i forår og sommer. sommetider så meget, at de ikke kan følge helt med efterspørgslen. Det betyder, at der opstår ventetid, håndværkerne har overarbejde og firmaerne må betale mere for at få kvalificerede svende. Der kan også være ventetid på materialer, fordi der er massiv efterspørgsel hos leverandørerne.

 40

Oktober 2016

kommer nedbør.

▲ Som husejer kan der være mange fordele ved at få lavet byggeopgaver om vinteren, men mange tøver alligevel og venter til sommer.

IsOlErIngEn styrEr ● Det er de færreste, der umiddelbart har lyst til at få nyt tag eller få bygget en ekstra etage på huset i vinterhalvåret af frygt for, at det bliver for koldt i huset, når det gamle tag er fjernet. Men selve tagbeklædningen holder ikke på varmen, det er isoleringen, der klarer den sag. Så hvis bare isoleringen bliver liggende, så kan der skiftes tag uden kolde fødder, mens arbejdet står på. Du skal bare sikre dig, at entreprenøren er forpligtet til at sørge for de nødvendige overdækninger, når dagens arbejde er overstået, eller vejret i øvrigt kræver det.

Om vinteren derimod, sendes håndværkere hjem, og firmaerne gør, hvad de kan for at holde på de bedste folk. Det betyder, at prisen på byggeopgaver ofte falder en smule i vinterhalvåret, fordi det er vigtigt for firmaerne at have opgaver til de bedste folk. Håndværkerne har bedre tid, der er ro til at planlægge, så der ikke opstår ventetid, og derfor er risikoen for sjuskefejl langt mindre om vinteren end om sommeren, når der er et gevaldigt tryk på.

Gode folk har tid Et andet forhold, du kan overveje som villaejer/bygherre er, at det som regel er de dygtigste håndværkere, som kommer ud til opgaverne om vinteren. Håndværkerne

har ikke så travlt, som de har, når ordrerne vælter ind til firmaet om foråret og sommeren. Firmaet har haft tid til at planlægge, så de kommer til tiden, har materialerne klar og er ikke så pressede, at de kommer til at lave sjuskefejl. Og hvis prisen så oven i købet er en smule lavere, end i højsæsonen, så er det et ekstra plus. selvfølgelig kan et voldsomt vintervejr forsinke – især udendørs byggeopgaver, men snestorme er sjældnere i Danmark om vinteren end forsinkede byggeprojekter på grund af travlhed er det om sommeren, Tekst og fotos: per Handberg, sbI, MC tag m.fl.

FOrskErE bakkEr Op ● statens byggeinstitut (sbI) undersøgte i 2007 kvalitetsforskellene på sommer- og vinterbyggeri ved at analysere data fra byggeskadefonden. konklusionerne var, at vinterbygeri hverken er dårligere eller dyrere end sommerbyggeri. De skrev i rapportens sammenfatning: ”Ingen af analyserne kan bekræfte påstanden om, at vinterbyggeri skulle være af lavere kvalitet end sommerbyggeri, snarere tværtimod.” Ved præsentationen af rapporten skrev sbI: ”tallene viser, at man i mange tilfælde kan få væsentligt flere kvadratmeter for pengene om vinteren, hvor der ikke er nær så travlt. når man bygger om vinteren, har håndværkeren bedre tid til fx at lave pæne fuger omkring vinduer og døre og at vente på, at betonen hærder. Og så undgår man måske nogle af de byggeskader, som sommertravlheden kan medføre.”

idenyt.dk


VIP 09-16

KVALITET FRA VINDUESPLADSEN • Sprosser og lister af sibirsk lærketræ

Vinduer - Døre - Trapper - Gratis opmåling

Se det hele på vinduespladsen.dk

• Fyrretræ af 95 % kernetræ • 90 % knastfrit fyrretræ • Metalbjælke i facadedøre • Aluplader inde i fyldninger • Gennemgående og justerbare hængsler • Imprægnerede imod råd og svamp

4120

4085

4107

4108

4067

• DVV og 2-ØKO-certificerede fra fabrik • Skjulte sømninger

FRA FABRIK TILSLUTTET Også stort energirigtigt PVC-program i vinduer og døre.

2185

2177

2194

2219

2231

2223

VINDUER OG DØRE I FYRRETRÆ, EG, MAHOGNI, PLAST OG TRÆ/ALU

2221

2258

2238

2245

6033

2234

2336

2379

BESTIL GRATIS OPMÅLING: VINDUESPLADSEN.DK

3532

3516

3518

3520

3586

3605

OGSÅ INDVENDIGE DØRE

3515

0239

0248

0209

0246

3413

BEREGN PRIS OG KØB EN INDVENDIG DØR MED ELLER UDEN KARM I 40 ELLER 35mm. - OGSÅ I SPECIALMÅL 2740 SKOVLUNDE 8230 ÅBYHØJ Skovlunde Byvej 94 Klamsagervej 27-29

7000 FREDERICIA Tingskovvej 1

6100 HADERSLEV NIels Bohrs Vej 5

TELEFON 4676 9100


12 3

Få din egen

hjemmeside

på blot 3 min. • Til dit firma • Til din forening • Til din blog • Til din hobby • Til dit talent

*pro-Version Hvis du har brug for mere plads, dit eget domænenavn eller personlig e-mailadresse, kan du opgradere til et SimpleSite PRO-abonnement. Her får du også ubegrænsede designmuligheder, ubegrænset antal billeder, sider og video. oBs! du får ingen uønskede reklamer!

idény t læsertilbud

1. måned

kun 9 kr.

3 simple trin på 3 min og du er klar!


gratis for altid 9 kr.* pro -versionen

start i dag på

www.simplesite.com/idenyt

sådan laver du nemt en hjemmeside

3 simple trin 1

Vælg et af vores flotte designs

2

Skriv din historie og vælg et billede

3

Find på et godt navn til hjemmesiden

Det er SÅ nemt - og helt gratis. Ingen kodninger eller udregninger. Du skal blot vælge og “klikke”, så har du skræddersyet din hjemmeside. Den ser ud præcis, som du gerne vil have det med farver og billede. Alle kan være med. opgraderer du til pro-versionen*, får du den lige nu til kun 9 kr. for den første måned.

start allerede i dag på: www.simplesite.com/idenyt

www.simplesite.com/idenyt


GUIDER Giv dine husstøvmider dårlige vækstbetingelser

PORT SPECIALISTEN

Hegn/låger i smedejern

Husstøvmider i hjemmet skyldes ikke støv og dårlig hygiejne - men fugt. Husstøvmider lever af vand og fugt, som de optager gennem huden. Når den relative luftfugtighed kommer over 50 %, trives de og formerer sig rigtig godt. Bekæmp dem effektivt med en diskret fugtfjerner fra Borup Kemi, der også hurtigt og effektivt modvirker kondens, skimmel, dårlig lugt og mug i rummet.

Den attraktive HÖRMANN port (foto) fra kr. 4.400. Vippeporte 4 størrelser kr. 2.995 · 10 års garanti 30 års erfaring. Din garanti, billigst med det bedste. Rekv. brochure.

Dobbeltport 350 cm x 120 cm kr. 6.410 · Enkelt låge 112 cm x 100 cm kr. 3.670. Begge som foto. Se eller hør om vore mange andre modeller.

Få info på borupkemi.dk · Tlf. 57 56 00 20 · Facebook: Gør det selv - bedre

Tlf. 70 25 26 25 · portspecialisten.dk

jernhegn.dk - tlf. 21 33 78 10

Raftehegn og smedejern

Kørekortfri ”bil”

Dobbeltlåger, Havelåger og Skydeporte i smedejern. Tegn din egen port. Raftehegn og Panelhegn. Ring for et uforpligtende tilbud eller se mere på

Kan lev. som EU 45 og 25 km invalideknallert. Kan køres uden kørekort. Unik smidighed og lasteevne. Stærk 50cc benzin motor og lang rækkevidde. Bestil brochure hos:

Tlf. 20 94 17 60 · www.danhegn.dk

Revner og synker dit fundament eller gulv?

Pavilloner • Udestuer

Så kontakt Uretek. Vi stabiliserer og løfter fundamenter og gulve uden opgravning og fraflytning. Din løsning uden gener!

Havepavilloner i træ og vedligeholdelsesfri plast. Udestuer i aluminium og plast. Orangerier, terrasseoverdækning, pergula og veranda. Besøg en af vores udstillinger.

TMP • Tlf. 97 74 07 33 • www.tmp.dk

Tlf. 70 20 33 01 · www.uretek.dk

Tlf. 70 20 58 59 · www.ahlnor.dk

Frihed til oplevelser

Pavillon til havedrømme

En afvisning der holder vand

30 års erfaring med el-scootere sikrer den bedste kvalitet, funktionalitet og service. Vi kommer til dig for både afprøvning og service. Køb eller lej. Bestil brochure i dag.

Stort udvalg af træpavilloner. Type Ærø med dobb. dør og 4 dobb. vinduer med rigtig glas. Kampagne kr. 15.800 incl. lev. med kranbil. Tag­ shingels kr. 1.575. Rabatkode Y162

Selvom din fugtbeskyttelse er gennemsigtig, så kan resultatet tydeligt ses. Hold fugten væk fra f.eks. cement, stuk, sten, murværk, beton, træbeklædning, trykimprægneret træ, træplader, gips, kalkede overflader m.m. Brug f.eks. Borup Vandtæt på soklen, kælderskakten eller facaden. Produktet kan bruges både indendørs og udendørs.

Sportster · 9711 6846 · www.sportster.dk

pavillongruppen.dk · tlf. 2020 2899

Få info på borupkemi.dk · Tlf. 57 56 00 20 · Facebook: Gør det selv - bedre

 44

Oktober 2016

idenyt.dk


NOSTALGI UDENPÅ - HIGHTECH INDENI R OPG

E R ET M

K

UN

HOS

FM/DAB+ radio og Bluetooth inkl.

NYHED!

Indgang til høretelefoner

Nyttigt tilbehør Kun:

Kun:

299,-

199,DAB+ og FM-radio

CD-afspiller

Pladespiller

Kassetteafspiller

USB-lagring/-afspilning

• Kombineret DAB+ og FM-radio giver flere kanaler og mindre støj • Indbyggede stereohøjttalere 2 x 5W (RMS) • Bluetooth for afspilning af musik fra smartphone eller tablet • Pladespiller med 3 afspilningshastigheder (33 1/3, 45 og 78 o/min) • Kassetteafspiller med hurtigspoling • Programmerbar CD-afspiller • USB-indgang for lagring af musik fra radio, plader, CD, kassetter og Bluetooth • Eksterne afspilningsenheder, som smartphones og tablets, kan opkobles • Indgang til høretelefoner • Tilslutningsmulighed for eksterne højttalere (forstærker kræves) • Equalizer med 5 forskellige lydindstillinger • Fjernbetjening til alle funktioner • Dansk brugsanvisning • Flot kabinet i trefinér • Mål (b/d/h) 51x35x22 cm (42/52 cm åbnet)

Nem bestilling – gratis levering! www.nordtrend.dk Tlf: 23 41 10 87

USB-stik på 8GB

Rengøringssæt til plader

Kun:

Kun:

149,Reserve pickup

499,Forstærker

Kun:

Radiobord

799,-

S

BESTSELLER! O

EL

3.199,-

AD

OD

Vejl.: 3.699,Kun:


Klima Plus plus.dk

Læser-

Radon Danmark radondanmark.dk, Tlf. 50 50 42 73

service

ABUS Tlf. 50 60 56 26 Aduro Prisma aduro.dk

Dansk Radon Analyse radonanalyse.dk Tlf. 28 34 41 57 Dyrup dyrup.dk

Belize/Pumo Tlf. 20 82 09 63 Bosch bosch.dk

Dørgreb/Randi Tlf. 40 62 75 22 Exponet exponet.dk

By- og Miljøforvaltningen gladsaxe.dk Connector connector-design.dk Tlf. 2229 4088

Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Tlf. 39 57 58 48 Hvam hvam.dk

RASKA-TEKNIK Tlf. 25 85 24 70 raska.dk Silvan silvan.dk

Indoor/Outdoor/Skriver skriverkollektion.dk

SolarVenti solarventi.dk Tlf. 86 96 67 00

Klimatilpasning klimatilpasning.dk

Spekter Tlf. 4733 7427

Lotus Brændeovne lotus.dk

UM Wall/Lampefeber lampefeber.dk

MC Tag mctag.dk Tlf. 86 39 29 50

Witt Tlf. 70 25 23 23

Olielanterne/Holmegaard Tlf. 45 88 66 33

BedreBolig ens.dk Tlf. 33 92 67 00

Philo/Dyberg Larsen dyberg-larsen.lampekongen.dk

Når trappen bliver for stejl Du behøver ikke at flytte, hvis trappen er blevet et problem! Løsningen er en stolelift fra Stannah, som finder plads på selv de smalleste trapper, uanset kurver, afsatser og døre.

Få en gratis vurdering om din bolig kan få en stolelift Udfyld kontaktformular på www.opadtrappen.dk – så kontakter vi dig indenfor 24 timer eller ring på tlf. 80 37 37 37  46

Oktober 2016

idenyt.dk


SKRU NED – SKRU OP... SKRUEN UDEN ENDE

Kender du det? Lige meget hvor meget du skruer op for varmen, så bliver den ene radiator bare lunken, mens den anden er glohed. Så er dit varmeanlæg ikke rigtigt indstillet. Og det koster! For det første er det dyrt i både el og varme. For det andet påvirker det miljøet. Og for det tredje er det træls for dig og din familie. Ville det ikke være rart, hvis det kunne være anderledes? Løsningen er en indregulering. Og til det skal du bruge en ALPHA3 og en vvs-installatør. Med ALPHA3-systemet fra Grundfos er det let for din vvs-installatør at indregulere både radiator- og gulvvarmeanlæg – samtidig med at du sparer på både el- og varmeregningen! Kontakt din lokale vvs-installatør for at høre mere om ALPHA3.

GRUNDFOS DK A/S • CVR-nr.: 19 34 27 35 • grundfos.dk


Nu er Mitsubishi en af de mest solgte varmepumper i Norden

Jeg nåede at installere mere end 500 varmepumper frem til 2013, men nu anbefaler og installerer jeg udelukkende Mitsubishi. Der findes nemlig ikke noget, der er bedre. Kort og godt N

GRUPPE AN

ÅRS GARANTI

AN GRUP N

KI

PE

NN

EN

NN

Sådan siger aut. Kinnan-montør Morten Christensen fra Nordkystens El & Data og tilføjer: “Jeg har jo et fantastisk sammenligningsgrundlag, og må konstatere, at, Mitsubishi har forrygende effektivitet og høj ydeevne.

AN GRUPP

5

NN

KI

KI

GRATIS MELCloud-modul VÆRDI 2.500,-. Med MELCloud tilsluttet på indedelen, kan varmeanlægget styres via det trådløse netværk og din SmartPhone, uanset hvor du befinder dig. Tilbuddet gælder til og med d. 31.12.2016.

Morten Christensen Nordkystens El & Datateknik Kildevej 158 3200 Helsinge

A++

TEST VINDER

Fx. MITSUBISHI FH 35 IMPONERER ALLE med HYPER HEATING OG EKSTRAORDINÆR VARMEEFFEKT: 5,3 kW ved minus 7 °C 4,3 kW ved minus 15 °C Testvinder både i 2012 og 2013 hos Norges forbrugerråd Testvinder i “Dine Penge” i 2013 Leveres og installeres uden udbetaling, Finansieres over 72 mdr

NÆRMESTE FORHANDLER: Find din nærmeste aut. Kinnan-installatør på kinnan.dk eller scan QR-koden Se mere på www.mevp.dk

Aut. importør af Mitsubishi i Danmark

Dalsagervej 25, 8250 Egå · Tlf. 8617 8700

idényt nr. 9 - Oktober 2016  

Danmarks største hus- og have magasin

idényt nr. 9 - Oktober 2016  

Danmarks største hus- og have magasin