Page 1

LENTE 2011

Straffe verhalen uit de

bossen

van

Massembre waargebeurd magazine

Wildlife: Mountainhow to spot the bike big 5? voor pro's

tips

Thomas (16): “Ik heb vogels zien vossen en vossen zien vogelen.” Wandelaar Jos: “Ik ben in een kruiwagen afgevoerd.”


Inhoud MOUNTAINBIKE

Tips & tricks voor het slipperig parcours

30 1

3 4

7 8 10 17 18

Voorwoord Toen de herten nog spraken Foto’s uit de oude doos

Hartverscheurend maar zo is de natuur Bedrijfsevenementen De klerekeizer

Straffe verhalen van de wandelgidsen

20

Ardeense bierkwis

Zomerdezoem

De Massembrese bij van dichtbij

Snelheidsrecord

30 32 34

22

Straffe architecten

6

Team- en bodybuilders Spookverhalen in bed

Bosklassen

“Ik zag twee juffen op een hertje tuffen”

34 p.

17 p.

12 Massembre bij goed weer

24 The big five


1 Vraag maar ‘ns rond. Je kent vast mensen die als kind met de CM op vakantie kwamen in ‘Massembre’ of ‘Heer-surMeuse’. Ze zouden het nu niet meer herkennen... Massembre is totaal veranderd. ’t Is een plek om jezelf eens goed te laten Ardennen. Comfortabele kamers voor gezinnen, vrienden, scholen of groepen. Glooiende bossen, diepe valleien, kolkende riviertjes. Gastronomische hoogstandjes, een moderne bar en een zuiderterras om te aperitieven. Een avonturenparadijs voor kinderen. Anno 2011 komen hier duizenden gasten per jaar het hert uithangen. Ze keren steevast terug met verhalen. Een paar straffe verhalen tekenden we op in dit magazine. Er zijn er nog meer - onze herten kunnen ervan meespreken –, maar die moet je zelf beleven.

Meer dan welkom! Rob Devlieghere Directeur

Massembre, een bos verblijfsformules


van wéwéwé naar hahaha h c a o c s k u l e g e j ontdek e b . k u l e g e j k u l p . op www

Maak actief werk van een gelukkiger leven! Surf naar plukjegeluk.be en registreer je op de gelukscoach van CM. Met dit wetenschappelijk onderbouwd programma vergroot je je geluk en je mentale fitheid. En wat meer is: voor CM-leden is de gelukscoach volledig gratis. Van geluk gesproken.


De Ardeense lucht doet al jaren wonderen. In 1951 organisee rde Preventieve Luchtkuren de eerste vakantie in de bossen van Massembre, voor bijna negenhonderd kin deren van de Christelijke Mutualite iten (CM). Tienduizenden zouden vol gen. Eerst met Jeugd en Gezondheid, dan met Kazou. Al zestig jaar lang komen CMleden hier het hert uithan gen.

3


4

“Hartverscheurend maar zo is

Interview

met Joël de boswachter

De wildste verhalen van Massembre komen van het wild zelf. Boswachter Joël Suhary verzorgt al 15 jaar de herten- en everzwijnenfamilie uit het dierenpark en kent de bewoners van het bos bij naam en toenaam.

Joël werkt voltijds in Massembre. Na zijn uren is hij elders boswachter. >

de natuur”


“Il y en a beaucoup, hein. In de bossen van Massembre zit veel wild. In ons dierenpark zitten dezelfde soorten. Soms zorgt dat voor conflicten. Neem het everzwijn ‘Jo’. Dat heb ik met de papfles grootgebracht. Toen hij een groot en mooi mannetje was, mocht hij in het dierenpark nieuwe zwijntjes gaan maken. Vers bloed is nodig om het dierenbestand gezond te houden. Jo heeft vier jaar zijn werk gedaan.” “Op een ochtend trof ik hem zwaar verwond aan. Twee wilde keilers (mannetjeszwijnen, red.) waren het park binnengeslopen en hadden met Jo gevochten. Ik heb hem proberen verzorgen, maar zijn tijdperk was over. Hij was niet langer de baas van de zwijnen. Hartverscheurend, maar zo is de natuur.” “Ik heb de sterkste wilde keiler gehouden en na heel veel moeite heb ik de andere kunnen vangen en uit het park gezet. De nieuwe ‘Jo’ is een echte gentleman voor de zeugen. Al zes jaar lang vormen ze een grote en mooie familie.”

Pom pom

“Het hertenkalfje kwam tot mijn grote verbazing uit mijn hand eten”

“Alleen met nieuw bloed verzeker je de toekomst van je dierenpark. Maar waar vind je nieuwe herten? Op een dag belde een vriend me. Hij kende iemand die zijn herten wegdeed, op voorwaarde dat ze goed verzorgd zouden worden. Ik reed er dezelfde dag nog heen.” “De eigenaar riep zijn beesten met een appel in de hand: ‘Pom pom, pom pom.’ Ze kwamen snel aangelopen en ik was blij om te zien dat ze in goede gezondheid verkeerden: twee edelherten en verschillende damherten met hun kalfjes. We kwamen snel tot een akkoord, want hij zag meteen dat ik een dierenvriend was.” “Het was niet eenvoudig om die kroost hierheen te krijgen. Papieren in orde brengen, met een list de beesten vangen, controle door de dierenarts, slaapmiddel toedienen, transporteren... Pas na zes dagen hadden we ze allemaal verhuisd.” “Ze zijn content in het dierenpark, vraiment. En elke ochtend, als ik ‘pom pom’ roep, komen ze naar de voederplek.”

Maïs uit de hand “Maar er zijn nog andere manieren om aan vers bloed te geraken. Op een ochtend, toen ik onze dieren ging verzorgen, zag ik twee damherten aan de rand van het bos: een vrouwtje en haar jong. Toen ik ze de volgende dagen telkens op dezelfde plaats zag, wist ik het. Ze waren verstoten. Het jachtseizoen stond voor de deur, dus ze zouden waarschijnlijk niet lang overleven.”  p.6

Massembre, een bos verblijfsformules

5


6

Dieren voederen  “Ik besloot een beetje maïs voor hen achter te laten. De volgende dag lag die er nog steeds. Ik verloor de moed niet en liet elke dag opnieuw maïs achter. Na vijf dagen zag ik dat ze ervan gegeten hadden. Vanaf dat moment heb ik de maïskorrels elke dag een beetje dichter bij het dierenpark gelegd. Op een zekere ochtend stonden de twee me op te wachten aan de ingang van het dierenpark. Toen ik de deuren openzette, kwam het hertenkalfje tot mijn grote verbazing maïs uit mijn hand eten. Daarna liepen ze naar binnen. Weet je dat ze nu nog elke ochtend uit de hand eten? Uit de mijne of uit die van een bezoeker!”

Juliette de weesmascotte “Ook buiten het dierenpark zit veel wild. De akkers rond het domein van Massembre worden onderhouden door een landbouwer uit de regio. Op een dag vroeg hij me om de everzwijnen te komen verjagen. Ze wroetten zijn landbouwgrond om, op zoek naar vers geplante maïszaadjes. Er waren zoveel evers dat jaar dat ze in één nacht een halve wei konden vernielen!” “Tegen de avond ging ik met mijn geweer aan de rand van het bos liggen. Niet veel later hoorde ik geknor: meer dan vijftien volwassen zwijnen en biggetjes, die druk over en weer liepen.

Massembre, een bos verblijfsformules

Elke ochtend, om 10.30 u. kan je Joël helpen bij het voederen van de dieren. In het dierenpark zitten zelfs hertjes die uit je hand komen eten. Het dierenpark bevindt zich op tweehonderd meter diep in het bos, links van de receptie.

Het waren er echt heel veel, moeilijk te tellen. ‘Kies er één’, zei de boer, ‘en schiet maar.’” “Toen kreeg ik het even moeilijk: ik wilde geen weesbiggetjes maken. Dus ik koos het kleinste volwassen exemplaar uit, richtte en haalde de trekker over. De zwijnen stoven in paniek uit elkaar. Er waren zelfs een paar kleintjes die over me heen liepen. Het slachtoffer was op slag dood. Maar ik had helaas een slechte keuze gemaakt: het bleek een kleine zeug te zijn, van zo’n 35 kg... met een uier vol melk. Wat een vergissing!” “De volgende dag vond onze timmerman Jean een verdwaald biggetje. We hebben haar Juliette genoemd. Het is de mascotte van Massembre. Op een avondwandeling kom je haar misschien wel tegen in de wei bij de ezels Victor en Céleste.”


9 Waarom noemen ze dit een

pamperpaal? Een apenbrug, een death-ride, een klimmuur, een pamperpaal, duobalken, zwierende balken, of een spannende oefening op een vlot... Wie zich avontuurlijk en sportief noemt, dagen we uit om de grenzen te komen verleggen in Massembre. Straffe verhalen gegarandeerd. Fun Adventure zorgt voor de professionele begeleiding (pampers op aanvraag).

“Waarom noemen ze dit eigenlijk de pamperpaal?� Een vrouw uit Maastricht had er geen idee van. Haar collega's zagen hoe ze via treden op de zijkant van de pamperpaal naar boven klom. Ze begon te trillen toen ze zich op de paal moest hijsen. Ze stond tenslotte 9 meter boven de grond. Bij de sprong naar de trapeze begreep ze het.

Adrenaline reserveren Groepen tussen de 15 en 20 personen die het avontuur willen opzoeken moeten vooraf reserveren bij Fun Adventure. Ervaren begeleiders nemen je een hele dag mee op sleeptouw. Je trekt 's morgens, met picknick het bos in en je bent terug rond 16 uur. Fun Adventure 086 38 74 87 (Nederlandstalig) www.fun-adventure.be

Avontuurlijk slaapwandelen

De fantasie van onze architecten sloeg op hol toen ze drie van de negen 'logement-gebouwen' mochten omtoveren tot themaverblijven. Ze dompelden de beton in drie sausjes: expeditie, avontuur en space. Kinderen vinden het fantastisch, vooral voor themakampen of bosklassen. De grote zaal lijkt een schatkamer, een oerwoud of een ruimtecentrum. Ze slapen met hun hoofd in de sterren en slaapwandelen het avontuur van de volgende dag tegemoet. Massembre heeft voor elke groep een geschikte locatie. Van comfortkamers tot gezellige groepskamers in themapaviljoenen. Bekijk ze op www.massembre.be.


8

Kind (wijst spottend): Kijk papa, de keizer in zijn blootje! Keizer (verontwaardigd): Hooo. Volk (verontwaardigd): Hooo. Kind: Hij heeft niets aan! Dame uit het Volk (aarzelend): Het klopt. Deze jongen heeft gelijk. Heer uit het Volk (luid): Ja, de kleren van de keizer bestaan niet! Volk (spottend, joelend): De klerekeizer in zijn blootje! Fragment uit ‘De Klerekeizer’, een bewerking van Hans Christian Andersens ‘De nieuwe kleren van de Keizer’.


9

De

klerekei-

zer

De naakte waarheid in het amfitheater Als je podiumvrees hebt, lijkt het wel alsof je in je blootje op de scène staat - zoals de keizer in het hilarische toneelstuk dat hier vorig jaar nog werd opgevoerd. Maar voor podiumbeesten is het nieuwe amfitheater van Massembre een fantastische plek om als een ster te schitteren aan het Ardeens firmament. Toneel, cabaret, sketches, bonte avonden, zangstondes, een groot kampvuur... Het kan er allemaal! Speel jij er straks de sterren naar huis?

Massembre, een bos verblijfsformules


10

Straffe architecten Tien jaar geleden ontwikkelde architectenbureau Stramien een masterplan voor het vakantiedomein. Samen met de directie en de beheerders keken ze naar wat er was en droomden ze over hoe het zou kunnen zijn. Anno 2011 is Massembre een modern complex dat helemaal opgaat in zijn groene omgeving. Een mooi samenspel tussen architectuur en landschap.


Aperitieven met zicht op Frankrijk Ecologische gebouwen Massembre doet grote inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De gerenoveerde gebouwen recupereren regenwater voor de toiletspoeling. Zonnepanelen leveren het warme water in de douches. Deze zijn uitgerust met een warmtewisselaar: de warmte van de uitgeblazen lucht in het restaurant gebruiken we om verse ingeblazen lucht op te warmen. Het dubbel geĂŻsoleerde dak van het restaurant is tevens een groendak. Ook hier zorgen zonnecollectoren voor het warme water voor de keuken. Ecologisch bouwen is een keuze.

11

Het restaurant is een prachtig staaltje moderne architectuur. Het bevat een nieuwe grootkeuken, een restaurant met 400 zitplaatsen met uitzicht op de vallei aan de Franse grens en een ruime bar met terras. Het uitgangspunt van het gebouw, dat ingepland is tegen de bestaande helling, is contact met de natuur. Door het groendak en het gebruik van baksteen met de kleur van natuursteen speelt het gebouw perfect in op zijn omgeving. De speeltuin rond het gebouw zorgt bovendien voor een speelse link tussen binnen en buiten.

Boom vs. auto Op beide oren slapen Na een evaluatie van het patrimonium beslisten Stramien, de directie en de beheerders om te kiezen voor minder overnachtingscapaciteit en in te zetten op een hoger comfortniveau. De bestaande paviljoenen blijven, maar krijgen aparte kamers voor kleine groepjes of gezinnen. Een succes, zo blijkt!

Massembre zou niets zijn zonder haar 140 hectare loofbos. Wat betreft de inrichting van het domein, heersen de bomen over koning auto. Wegen verdwijnen, auto’s parkeren aan de rand van het domein en al wat grijs is, wordt groen. Het verouderde zwembad werd afgebroken en vervangen door een modern restaurant. Wie afkoeling zoekt, kan in de waterplaza terecht.

Massembre, een bos verblijfsformules


12 Op pad Aan de receptie helpen we je graag verder met openingsuren, telefoonnummers en wegbeschrijvingen. Zo kan je je uitstapjes nog beter plannen.

Onthaasten in Hastière Wie zich afvraagt waarom men Hastière de Parel van de Hoge Maas noemt, heeft het dorpje nog niet gezien. ‘t Ligt te schitteren op minder dan vijftien kilometer van Massembre. De deelgemeentes ervan, zoals Heer, blinken uit in authenticiteit. Je kan er ronddwalen in de ongerepte grotten van Pont d’ Arcole of wandelen tussen de unieke tufstenen. Aan de oevers van de Maas pronkt de Abdijkerk van Saint-Pierre, een van de mooiste voorbeelden van Romaanse architectuur in Europa. Het Erfgoedmuseum geeft je een idee van hoe het leven op het platteland er aan toeging in Hastière.

Lesoleil Massembre bij goed weer

Bij de eerste zon, als de vogels beginnen fluiten en de dassen nieuwsgierig uit hun hol komen, sta jij al klaar met je rugzakje om stralen te gaan vangen. Acht zonnekleppers van formaat, op en rond het domein van Massembre.

Slakken pakken Struiser

dan een vogel

In Sorinnes-Dinant lopen rare vogels rond. In de autrucherie worden struisvogels, emoes, nandoes en kasuarissen gekweekt voor hun vlees. Hoe en waarom leer je tijdens een boeiende rondleiding. Je kan er ook een mals stukje vlees kopen.

Massembre, een bos verblijfsformules

Wel ‘ns parende slakken gezien? In Warnant leidt een gids je, van april tot en met november, rond in zijn escargotière of slakkenkwekerij. Op het einde mag je zelfs proeven. Als dat naar meer smaakt, kan je je smaakpapillen loslaten op escargots in het streekrestaurant La Broche in Dinant. Culinaire trip van de regio!


Fietsen op rails

13

In de pittoreske vallei van de Molignée loopt een oude spoorwegbedding. Je kan die met een railbike, een soort gocart, aftrappen. De stilte in de bedding is adembenemend. Vlinders en vogels supporteren.

Waterplaza Maak je borst maar nat! Aan de rand van het grote loofbos van Massembre staat het plezante parcours van de waterplaza op je te wachten. Wiebelende vlotten, glibberige balken en een ondiepe plas eronder. Als het wat frisser is, probeer je net niet in het water te belanden. Als het zomert, doe je je uiterste best om dat wel te doen. Pret voor spetters!

Bollen en duwen Wie wil fietsen in de Ardennen, hoeft geen bergen te verzetten. Op het prachtige jaagpad naast de kronkelende Maas kan je prima ‘vlak’ fietsen. De fietsroute Ravel 2 tussen Hoegaarden en Mariembourg nodigt uit om in alle rust te bollen. Onze partner Vélo d’Or verhuurt tweewielers aan een voordelig tarief. Wie een tandje bij wil steken, kan voor een mountainbike of racefiets gaan. Vergeet je kuiten niet in te smeren, want de hellingen rond Massembre zijn niet van de poes!

Peddelen van plezier De Lesse is de beste Belgische rivier om met een kajak af te dalen. Alleen of met z'n tweeën, als zondagspeddelaar of snelheidsduivel. Je kan kiezen voor een korte afdaling, van Gendron tot Anseremme (3 uur) of een langere, van Houyet tot Anseremme (5 uur). Massembre werkt samen met Kayak Libert uit Anseremme, te herkennen aan hun gele kajaks.

Sprookjeskastelen In de valleien rond Massembre pronken verschillende kastelen. Tussen de indrukwekkende rotsformaties aan de Maas, verrijst een kleine kopie van Versailles. Het kasteel van Freÿr ligt tussen prachtig aangelegde tuinen met een doolhof van zes kilometer lang en sinaasappelbomen van wel driehonderd jaar oud. Ook het kasteel van Vêves ligt in een feeërieke omgeving. Zes scherpe torens kijken uit op de sprookjesvallei. Binnenin kan je voorwerpen uit de Middeleeuwen en de 18de eeuw bewonderen.


14 Op pad

&

Thee Blauwe chocolade

Aan de receptie helpen we je graag verder met openingsuren, telefoonnummers en wegbeschrijvingen. Zo kan je je uitstapjes nog beter plannen.

Van groene thee tot rooibos, van mango tot mandarijn. Maar theehuis Centhé in Givet heeft niet alleen honderd soorten thee te bieden. Je kan er ook proeven van een stukje Pierre Bleue, blauwe chocolade! Een authentiek adresje om warm van te worden op regenachtige dagen.

Lapluie SLECHT weer

Het regent pijpenstelen, hagelt onophoudelijk of vriest de stenen uit de grond. Geen nood! Dit weer leent zich prima voor gezellige activiteiten in en rond Massembre. Acht adresjes om warm van te worden.

Paardenkasteel Hoe melk je een paard eigenlijk? Is dat zoals bij een koe? En waarom zou je dat doen, een paard melken? Een antwoord op die vragen krijg je op de ferme de la Comogne, de enige biologische paardenmelkerij in de Benelux. Op het einde van de rondleiding mag je proeven. Naast de ferme schittert het kasteel van Lavaux Saint-Anne. Verwacht je aan een weelderig decor op een prachtig domein en uitgebeelde taferelen van de jacht met honden en valken.

Massembre, een bos verblijfsformules

Ballen bowlen In het Centre Aqualudique Rivea van Givet – nog op geen vier kilometer van Massembre - kan je schaven aan je bowlingskills. Er zijn zes bowlingbanen. Een combinatie met hamam, zwembad, sauna of fitness is mogelijk. Stel je voor: eerst wat balletjes werpen en daarna languit in de sauna… Strike!


15

Dinant doen Massembre ligt in een regio vol vestingen en burchten. De meest beroemde is de citadel van Dinant, die uitrijst boven de groene Maasvallei. Er zijn gevangeniscellen, bewegende koetsen en een wapenmuseum. Je kan de rots op met de trap, maar met dit weer kies je beter voor de kabelbaan. Dinant is de stad van de uitvinder van de saxofoon. Een bezoekje aan dat museum kan dan ook niet ontbreken. Even pauzeren doe je in Maison Solbrun, een gezellig koffiehuisje met allerlei zalige zoetigheden. Echte fijnproevers kunnen hun smaakpapillen loslaten op escargots uit de regio, in La Broche. Ongetwijfeld een van de beste restaurants uit de streek.

Zwemmer zwem... Geef je over aan de weldadige wateren van ‘Rivea’. Dit zwemparadijs in Givet heeft spectaculaire glijbanen, een binnen- en buitenzwembad, een kinderbad, een duikput en een kleuterplonsbad. Je kan er zelfs de sauna, de hamam of de fitness induiken. Spetterend plezier, dat spat eraf. Via het smokkelpad, kan je er zelfs te voet heen (4 km).

...zwem zwem

Aperitieven en degusteren De moderne bar van Massembre is de ideale plek om je tijdens koude dagen te komen opwarmen. Warme chocomelk voor de kinderen, een huisgemaakt aperitief voor jezelf. Probeer zeker het streekbier Perle d’ Hastière. In het nieuwe restaurant, boven de bar, zorgt onze chef kok voor een gastronomisch feestmaal. Warnantse escargots of een stukje mals struisvogelvlees uit de regio degusteer je niet elke dag, toch?

Gluren bij de buren Massembre ligt op een boogscheut van het Franse rijk. Je kan er zorgeloos kuieren in kleine stadjes, origineel winkelen of gezellig koffie gaan slurpen. Givet heeft een museum over artisanale ambachten en een shoppingcentrum. Het charmante Rocroi is gebouwd in stervorm en heeft een fijn museum over de geschiedenis van de stad.

ABDIJENTOCHT Kruiswegen, koorgestoeltes, cryptes en torens. De regio rond Dinant telt heel wat abdijen en kerken, kunstvoorwerpen en bijzondere architectuur. De prachtig gerenoveerde abdijkerk in Hastière, de Sint-Benedictusadbij in Maredsous, de abdij van Onze-Lieve-Vrouw in Leffe, de kapittelkerk Onze-LieveVrouw in Dinant, de Sint-Lambertuskerk in Bouvignes en de kapittelkerk Sint-Hadelijn in Celles zijn nog maar enkele voorbeelden.


De Lesse een lesje leren LES KAYAKS JAUNES LIBERT Stap aan boord van een kayak en verlies elk besef van tijd. Vaar samen met vrienden of familie tussen Middeleeuwse kastelen en overhangende rotsen, langs stroomversnellingen en charmante eilandjes. Een dagje peddelen van plezier. • Trajecten van 22 km (vertrek Houyet) of 11 km (vertrek Gendron) • Modern, comfortabel en licht materiaal

Openingstijden • Alle dagen van de week • Van 1 april tot 31 oktober • Vertrek uit Houyet tot 11.30 uur; vanuit Gendron tot 15.00 uur • Reservatie gewenst

Ontdek Dinant aan de Maas

Info Quai de Meuse, 1 5500 Dinant-Anseremme 082 22 24 78 • kayakslibert@skynet.be www.dinantourism.com

GROTTEN

«LA MERVEILLEUSE» Ontdekt in 1904. Eén van de mooiste grotten van België. U zult verrast zijn door de mystieke schoonheid van de stalagtieten en stalagmieten en de unieke belichting van de vele spetterende watervalletjes.

Maasrondvaart met

Bayard

Geniet van een aangename rondvaart met sublieme uitzichten samen met familie of vrienden.

Inlichtingen Route de Philippeville, 142, 5500 Dinant Tel. : 082 22 22 10 • Fax : 082 22 60 16 Email : robert.libert@busmail.net Website : www.dinantourism.com


Seconden verloren door een zwijn Snelheidsrecord op het Kinderen

Actief Parcours

MASSEMBRE_De trouwe vakantieganger Loes Sleeks (10) verbrak haar persoonlijk record met een fractie van een seconde. Door een wilde botsing halverwege het parcours werd het kantje boordje voor Loes.

Loes had zich goed voorbereid op het Kinderen Actief Parcours. Op woensdagmiddag trainde zij op zolder. Zij sprong er als een reebok van de strijkplank naar de verkleedkoffer. Als het eten klaar was, slingerde zij aan een touw van aan elkaar geknoopte lakens de keuken binnen. Haar moeder vond het maar niets. Maar voor Loes was het alles: zij droomde over het Kinderen Actief Parcours. Start aan de par-

king naast de receptie, hoge evenwichtspalen, glibberige houten balken, eerste kattensprong, touwladder, vervaarlijke apenbrug, dan de glijbaan – die ging sneller als je een plastic zak meenam – stukje rennen, niet vergeten ademen… Twee kilometer lang evenwicht zoeken, krachten doseren, sprongen berekenen en vooral: durven! Er kon weinig misgaan. Toch ging het niet helemaal zoals gepland. Rond de achtste minuut struikelde Loes over een toevallige passant, een everzwijn(!), dat een beetje verdwaasd opkeek naar

de jonge atlete. Ook Loes was het noorden even kwijt en vervolgde het parcours... in de foute richting. Het kostte haar een halve minuut voor zij het doorhad. Loes finishte op 13’04’’12’’’’, slechts vier honderdsten van een seconde sneller dan vorig jaar. De moeder van Loes was erg blij met haar nieuw persoonlijk record. Loes was een beetje teleurgesteld. Het everzwijn was nog wat in de war en vertelde die avond een verhaal aan de andere zwijnen dat niemand geloofde.

Massembre, een bos verblijfsformules

17


18

Wandelaar Het oudejaarsarrangement draaide helemaal anders uit dan verwacht voor Jos Van De Wielle. Toch blikt hij er met veel genegenheid op terug. >

in een

kruiwagen Pottenbrekende getuigenis Putje winter. De wandeling van de bovenloop van de Hermeton is een klassieker voor vaste klant Jos Van De Wielle. Toch ging het plots mis. En dat met de avond voor de deur.

Massembre, een bos verblijfsformules


“Het vooruitzicht niet snel weg te raken, deed alle kleur uit mijn gezicht wegtrekken. Ik moest even gaan zitten.”

punt van de wandeling om de auto zo dicht mogelijk bij het eindpunt te brengen. De rest van de groep vormde afwisselend duo's om mij te dragen. Door hun armen te kruisen maakten ze een stoeltje. Dat ging redelijk goed vooruit. Al waren bomen over de weg lastige obstakels.”

tanden en draaide hem terug in de goede stand. Raar, maar dat lukte “Toen de weg overging in een wanme vrij goed.” delpad, hinkelde ik steunend op de schouders van de andere wande“Mijn medewandelaars hielpen laars verder. Iedereen hielp, echt me recht. Ik kon niet meer steu- hartverwarmend.” nen op die voet. De pijn was verschrikkelijk. Toen drong het tot me “Wandelgids Eddy, die in marstemdoor: we zaten midden in het bos, po naar een boerderijtje aan de op minstens anderhalf uur van de rand van het bos was gesneld, kon bewoonde wereld. Gsm's hadden een kruiwagen op de kop tikken. geen bereik, voertuigen waren hier Hij kwam ons tegemoet en ik nam al weken niet meer langsgekomen. plaats in mijn privévoertuig. HilaDoor het lage, dichte wolkendek riteit alom natuurlijk! De bewoonwerkte ook de GPS niet. Het voor- ster van de boerderij bood me uitzicht dat we hier niet snel weg vriendelijk aan om me met haar “Halverwege het traject was er zouden raken, deed alle kleur uit wagen naar het startpunt van de een stevige afdaling naar de Her- mijn gezicht wegtrekken. Ik moest wandeling te brengen. Dat hoefde meton. Sneeuw, vorst en dooi had- even gaan zitten.” ze geen twee keer te herhalen.” den er lelijk huisgehouden. De paadjes waren spiegelglad. Maar “De hele wandelgroep was on- “Ik kwam er mijn vrouw, Soi en Luc iedereen geraakte heelhuids bene- dertussen op de hoogte van mijn tegen. Ze brachten me naar het den. We kwamen op een vrij brede situatie. Eddy's echtgenote, een ziekenhuis in Dinant. Diagnose: weg met grote plassen. Daar ging kinesitherapeute, bekeek mijn en- een driedubbele enkelbreuk. Diekel en bevestigde waar ik al voor zelfde avond nog zijn we naar Aalst het plots mis.” vreesde: een breuk. We overleg- gereden, om het daar te laten ope“Ik gleed domweg onderuit in de den hoe we dit zouden aanpakken. reren. Tegen oudejaarsavond zat ik modder en landde ongelukkig op Het was half vier in de namiddag. in het gips. Niet meteen hetgeen mijn rechtervoet. Ik hoorde hem Binnen een dik uur zou het donker we ons hadden voorgesteld. Maar kraken. Ik wilde rechtveren, maar zijn. Geen tijd te verliezen dus! ik heb wel bijzonder prettige hermijn voet liet dat niet toe: hij Terugkeren was voor mij, gezien inneringen overgehouden aan de stond een kwartdraai naar buiten de heikele hellingen, geen optie. onbaatzuchtige hulp van de gidsen gedraaid. Ik reageerde onmiddel- Mijn vrouw keerde, samen met Soi en medewandelaars. Volgend jaar lijk: greep hem vast, beet op mijn en Luc, wel terug naar het begin- ben ik er weer bij!” “Ik kijk elk jaar weer uit naar het oudejaarsarrangement in Massembre. Weg van al de drukte thuis, samen feesten in de natuur... De uitgestippelde wandeling, in de prachtige omgeving van GochenééSoulme, was een klassieker. Een parel in de winter: bos, open terrein, schattige dorpjes en de rust van de Hermeton. Eddy en Soi, twee ervaren wandelgidsen, en Luc, die het oudejaarsgezelschap van muziek en dans voorziet, leidden ons de bossen in. Er waren zo’n twintig wandelaars mee.”

De regio rond de 'parel van de Haute-Meuse' leent zich prima voor korte en lange wandelingen op alle niveau's. Op zaterdag- en zondagmiddag nemen onze wandelgidsen je mee naar de meest bijzondere plekjes. Stapschoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe. Ga je liever zelf op ontdekking, kom dan gerust een plannetje halen aan de receptie.

19


20

Feestjes brouwen in je keel

Waalse bierkwis Blond, amber of bruin. Bitter, zacht of zuur. In Wallonië weten ze wat brouwen is. Weet jij wat er zoal onder de taalgrens te degusteren valt? Test de bierkenner in jezelf aan de hand van tien pittige vragen. arvan n. Zes da e ij d b a 1 n iste vraag 4 vraag ntbreekt aalf trapp se abdij o zijn er tw m a a ië N lg e e lB D e e Gribousine In erij. Welk ren - Ach Blonde, Brun en brouw Westvlete e en Hiver zi e ll ab a dijbieren uit m hebben e jn drie pittig st e W ? je N jt am e ri en d . n D e e lg ab o di v j w in 7d erd gesticht e eeuw. Hoe er in he de et l. di a e abdij? Orv Chimay vraag 5 de loop ng, is in ro p rs 2 o o t e n h a In welk gezell sc b vraag si ra -B lsak ig dorpje, op van Waals van Ange n r, e ie rd een boogsche b o w lk e e e g g se W t it m e br h te ut van Mase, li r o vindt elk jaar t do specia rk n e e e m n in n e k ju re e li g g he t in t g rd Bi der ja H e o er et o feest plaats? plaatselijke bi oev et w er Super des e mout. T ouwen? H Fa s gebrand en Heneg gn lf ri jk e es z el vloeit dan ij f k. . o ak donkere zoete sma n ij z r bruik van o o v t suiker zorg van kandij vraag 6 is g n li e De Dubbele va eng n Binche is ee dat een m 3 r ie b e m n streekgere p la vraag basis van Blon nge het ty jo n cht op a n v e m ik a b de a m n Bi la nc e ho d e d is is u e. Je hebt er oo Wat iste o ier, de g b e w r g ei u tb it u k u z lo boekem n ig e en Hervékaas nd olled voor nodig. W moussere n van niet v e e da ft e ar at e uiteindelijk m kan je gisting g ee bakken? bik? Deze pagne’. m a h rc ie de ‘b zogenaam


21 Brasseriebezoek

vraag 8 am aan de urgs bier dankt zijn na Welk beroemd Luxemb haar gouden van Toscane? Toen zij legende van Mathilde terugbrenor, kwam een forel die ring in het water verlo “Dit is een Val d’ Or!” gen. Zij riep toen uit: vraag 9 raktervolle Nostradamos zijn ka Troublette, Saxo en worden. Massembre gebrouwen biersoorten, die vlak bij brouwen bier, dat daar ook ge De naam van het vierde Welk bier, am van de ‘Brasserie’. wordt, is tevens de na dat? vaten op houtvuur, is gebrouwen in koperen

Openingsuren en plannetjes aan de receptie.

vraag 10 Wie zijn eigen b ier wil heeft v brouwe ier basis n, in grediën dig. We ten nolke zijn dat en ment v welk ele erschaf t bier zij sche bit n typitere sm aak?

Bekijk de bieragenda en andere wetenswaardigheden over het gerstenat in het zuidelijk landsdeel op www.wallonie-tourisme.be.

Massembre, een bos verblijfsformules

Antwoorden

vraag 7 dan kerken er meer brouwerijen Er was een tijd dat de België n gegeven moment tel ee Op . ren wa ë lgi Be in , 1800 of jen. Was dat in 1500 3223 officiële brouweri 1900?

1. Rochefort ; 2. Scotch ; 3. Gueuze ; 4. Abdij van Malonne ; 5. Mariembourg (Couvin) ;

In Falmignoul, op een tiental km van Massembre, vind je Brasserie Caracol. In een achttiende eeuws gebouw brouwt men hier op houtvuur vier karaktervolle bieren. De rondleiding en proeverij is echt een aanrader.

6. Pannenkoeken ; 7. 1900 ; 8. Orval ; 9. Caracolle ; 10. Water, gerst, gist en hop. Hop zorgt voor de bittere smaak.

In Mariembourg, op 25 km van Massembre, kan je Brasserie des Fagnes bezoeken. De honderdvijftig jaar oude brouwerij is nog steeds in werking en heeft een museum over het plaatselijke bier. Op het terras, naast de speeltuin of bij de open haard kan je van een Super des Fagnes genieten.


22

Zomerdezoem

De Massembrese bij van dichtbij ‘Voor mij is de bij het meest fascinerende beestje ter wereld.’ De huisimker van Massembre, Joël Suhary, is vol van zijn bijen. Als je hem rond half twaalf op een zomerdag uitleg gaat vragen, trekt hij met plezier een bijenkorf vol weetjes open.

“Alleen vrouwtjesbijen, werksters genaamd, kunnen steken. Ze doen dat enkel bij bedreiging of als ze ergens vast komen te zitten, in haar bijvoorbeeld. De angel is van weerhaken voorzien, zodat hij goed blijft zitten. Hij geeft een geur af, waardoor andere bijen worden aangespoord op dezelfde plek te steken. Na het steken

sterft een bij.” “Hommels, bijen en wespen zien geen trage, maar wel snelle bewegingen. Daarom mag je niet naar hen slaan. Ze worden er agressief van en ze weten goed waar ze moeten steken.” “Voor een theelepel honing legt een bij de afstand tussen München en Moskou af. Ze maakt daarbij


23

“Voor een theelepel honing legt een bij de afstand tussen München en Moskou af.” meer dan 1 miljoen tussenlandingen. De bijen in Massembre vinden hun stuifmeel in de weiden en bloemenvelden uit de omgeving.” “Voor elke gram honing moet een bij 125 klaverbloempjes bezoeken. Een klaverbloempje heeft zestig bloesems. Om dus aan een pot honing van een kilo te geraken, doet de bij 7.500.000 vluchtige bezoekjes.” “In de winter kruipen de bijen dicht bij elkaar rond de koningin. Ze vormen een bolletje en doen zich tegoed aan de honing die ze in de lente en zomer verzamelden.

Op het paadje naar de bijenkorven vind je verschillende panelen met uitleg over het leven van de bij, de bestuiving en het maken van honing. Groot en klein kan het bijenvolkje op een veilige manier van dichtbij observeren. Op vraag komt onze imker je groep inleiden in de wondere wereld van de bijen. Je kan zelfs een ‘inkijk’ bijenkorf bestuderen. Massembre heeft ook een klein museum met opgezette dieren. Deze exemplaren zijn afkomstig van een museum dat de boeken sloot. Ook alle imkermaterialen, die je nodig hebt om honing te maken, zijn er uitgestald.

Op warme winterdagen, zie ik altijd een paar bijen die zich toch buiten wagen. Die uitstapjes lopen meestal fataal af. Ze sterven door onderkoeling, regen of hagel.” “In de eerste warme dagen van het jaar, bij meer dan 10°C, hebben de zogenaamde reinigingsvluchten plaats. Gedurende deze vluchten ontlasten de bijen zich van hun uitwerpselen, die ze gedurende weken of maanden hebben opgespaard. De bijen houden hun nest schoon, maar kunnen hier en daar een pas gewassen auto terug naar de carwash sturen.”

“Honing is een wondermiddel. Voor de oude Egyptenaren was het een middel tegen alles, zoals het aspirientje dat wij nu kennen. Wonden werden in het Oude Egypte behandeld met een zalf op basis van was, olie en honing. Oorlogvoerende legers namen honing mee om de wonden van hun soldaten te behandelen.” “Vorig jaar produceerden de ‘Massembrese bijen’ samen 40 liter honing met twee bijenkorven. Ondertussen staan er tien korven! Aan de receptie kan je eens gaan proeven. Liefhebbers kunnen zich een potje aanschaffen. Zelf ben ik er echt verslaafd aan.”

De bijenkorven kan je vrij bezichtigen. Op zondagmiddag staat de imker ter beschikking van 11.30 u. tot 12.30 u. voor de nodige uitleg. Dit kan ook op aanvraag.

Massembre, een bos verblijfsformules


1

VOS

REE

3

2

Das

bulken De bossen van Massembre tendvan het wild. Bij het och komen gloren of de avondschemer ats, de dieren uit hun schuilpla Goede op zoek naar voedsel. om één wildspotters hebben kans isen. kru van 'the big five' te

5 24

WILD zwijn

 p.27

Massembre, een bos verblijfsformules

4

Edelhert  p.27


1

Ree

Capreolus capreolus, Frans: chevreuil

• Uiterlijk: zandgele tot roodbruine vacht in de zomer, die in de herfst langer wordt en verkleurt tot grijsbruin. Het achterwerk is witgeel, wat in de winter zeer duidelijk zichtbaar is. Deze vlek wordt spiegel genoemd en door het ontbreken van een staart bij reeën is deze zeer opvallend. • Gewei: het gewei van het mannetje (reebok) kan 25 cm lang worden. Aan de basis van het gewei zitten een aantal zweet- en talgklieren, die een geurstof afscheiden. Hiermee bakent de reebok in de voortplantingstijd zijn territorium af. • Afmetingen: schofthoogte: 60 - 90 cm gewicht: 16 - 35 kg • Geluid: de ree kan klagelijk schreeuwen of schor piepen. Tijdens de bronst blaft een ree kort en hees. Een vrouwtjesree (rekke of geit) produceert klagelijke kreten in de paartijd en wanneer ze haar reekalf roept. • Gevaar: Wanneer reeën eten, blijven vooral de oudere dieren alert op gevaar. Na elke paar happen, kijkt een van hen met een ruk op om lucht te snuiven en de omgeving af te zoeken. • Vijanden: Jonge kalfjes vallen wel eens ten prooi aan arenden, vossen, wilde katten en wilde zwijnen. Loslopende honden, de jacht en het verkeer maken echter de meeste slachtoffers.

2

Vos

Vulpes vulpes, Frans: renard

• Uiterlijk: de vos is familie van onze huishond. Met zijn grote ogen en lange snorharen is het de meest katachtige van de hondenfamilie. Met zijn prachtige rode tot bruingrijze vacht, geaccentueerd door het zwart op oren en poten en het zwart-wit van de snuit, en zijn dikke staart met witte punt, is de vos één van onze mooiste zoogdieren. • Territorium: Het gebied waar vossen leven, is opgedeeld in kleine stukjes. In elk stuk zijn één mannetje en zijn vrouwtje heer en meesteres. Zij geven overal in hun territorium hun geuren af, net zoals honden in de stad: een paar druppels urine tegen bomen, struiken, graspollen en dergelijke. Onbekende zwervers worden vaak fel aangevallen, als ze andermans territorium betreden.

• Spotten: het is niet zo gemakkelijk om een vos te zien te krijgen. Door de eeuwenlange bestrijding zijn ze mensenschuw geworden en gaan ze bijna uitsluitend in het donker op pad. De meeste kans om er te spotten heb je van mei tot juli, ‘s ochtends heel vroeg, als de wijfjes hun jongen voeden. • Killer: vossen dringen soms binnen in een ren en bijten tientallen kippen en eenden dood. Dit gedrag wordt ‘surplus-killing’ genoemd: het komt voort uit de neiging van een vos om elk beest, dat er niet in slaagt weg te vluchten, dood te bijten. Die aangeboren neiging is in de natuur van groot belang, omdat het voor een roofdier niet meevalt om steeds voldoende voedsel te vinden. Doet er zich dan eens een buitenkansje voor, dan moet de vos dat zeker aangrijpen. • Ziekten: vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem. De vos was in Europa de belangrijkste drager van het virus. Door hen te voeren met aas, waarin vaccin zat, werden ze ongevoelig voor hondsdolheid. Zo is dit gevaar in West-Europa bedwongen.

3

Das

Meles meles, Frans: blaireau

• Uiterlijk: de das heeft korte poten en een korte, bossige staart. De rug en de flanken hebben een zwart-witte vacht en de onderzijde is geelwit. De brede kop is wit met twee brede, zwarte strepen. Deze lopen van het achterhoofd over de oren en ogen en eindigen in een punt bij de mondhoeken. • Geluid: de das is een erg stil dier, maar kan wel zeer veel verschillende geluiden maken. In opwinding maakt de das mekkerende, tokkende, snuivende en grommende geluiden. Bij bedreiging laat de das een diep, zwaar gebrom horen en bij angst, gevechten en hevige pijn schreeuwt hij hard. • Hol: dassen leven in uitgebreide, zelf gegraven holenstelsels, ook wel burchten genoemd. Deze burchten liggen in bosranden, houtwallen, brede heggen, op hoogliggend terrein of hellingen en altijd in de buurt van grasland, akkerland en water. • ‘s Nachts: de das is een nachtdier, dat bij valavond zijn burcht verlaat. Hij verkent dan de omgeving en verzorgt zijn vacht. Familieleden vlooien elkaar, voorzien elkaar van muskus of spelen samen. • Afmetingen: lengte kop-romp: 65 - 80 cm lengte staart: 65 - 80 cm gewicht: 7 - 18 kg

25


26 4

Edelhert

Cervus elaphus, Frans: cerf élaphe

• Bijzonder: het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier van België en tevens de grootste soort uit de familie van de hertachtigen in Europa. Natuurlijke vijanden als de lynx of de beer komen niet meer voor in België. • Uiterlijk: het edelhert heeft in de zomer een roodbruine vacht, die in de winter grijsachtig bruin is. • Gewei: het mannetje werpt zijn gewei in de nawinter af, waarna een nieuw gewei begint te groeien. Rond juli is het hard. In augustus verwijderen de mannetjes de basthuid (fluweelachtige huid) door deze langs takken en boomstammen te schuren. Daarna is het gewei gevoelloos. Een gewei weegt tussen de 5 en 15 kg. • Afmetingen: schofthoogte: mannetje 104 – 124 cm, vrouwtje 90 – 110 cm gewicht: mannetje 95 – 160 (maximaal 200) kg, vrouwtje 55 – 80 kg • Geluid: de hinden maken bij verstoring een scherp blaffend of grommend geluid. De jongen blaten, wat door de moederdieren met een schaapachtig geluid wordt beantwoord. In de bronsttijd maken de mannetjes een brullend of loeiend geluid, ook wel burlen genoemd. • Dierenpark: 3 mannetjes, 6 vrouwtjes.

8 tips om the big 5 te spotten 1.

Heb geduld. Het wild moet jou benaderen, niet omgekeerd. Alles begint en eindigt met geduld.

5

Wild zwijn

Sus scrofa, Frans: sanglier

• Naam: het wilde zwijn wordt ook wel everzwijn, zwart wild of borstelwild genoemd. Een mannetje noemt men een keiler, een vrouwtje een zeug en een groep een rotte of een rot. • Uiterlijk: het wild zwijn heeft een donkere, borstelige vacht met een dikke ondervacht. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit. Een volwassen mannetje heeft twee slagtanden: de hoektanden in de onderkaak, die naar boven gericht staan. Ook de bovenste hoektanden zijn sterk ontwikkeld en wijzen omhoog. Hoe ouder een mannetje is, hoe verder deze hoektanden naar boven uitsteken. • Afmetingen: schofthoogte: mannetje 64 - 105 cm, vrouwtje 60 - 90 cm gewicht: mannetje 60 - 135, vrouwtje 45–128 kg • Geluid: knorrende en brommende geluiden. Wanneer het dier in paniek is of angst heeft, is een hoog geschreeuw te horen. • Eten: een wild zwijn is een alleseter. Hij eet voornamelijk plantaardig voedsel zoals eikels, kastanjes, gras, wortels, truffels, vruchten, bessen en groene plantendelen. Maar ook dierlijk voedsel zoals aas, regenwormen, insectenlarven, amfibieën, vogels en kleine knaagdieren. Meestal wroeten ze met hun snuit in de bosbodem om naar voedsel te zoeken. • Spotten: doordat het gezichtsvermogen van wilde zwijnen matig is, kan je ze gemakkelijk van dichtbij te zien krijgen. De grootste kans daartoe heb je in de zomermaanden, wanneer de biggen en zeugen veel op stap zijn om voedsel te zoeken. • Dierenpark: 1 mannetje en 6 vrouwtjes in het begin van het jaar. Tegen november zijn dat er vijftig meer.

3. Trek geen opvallende kledij aan Zorg dat je beschut/verstopt bent. Je staat . een in of k strui Groen of een donkere kleur best in de schaduw, achter een is perfect. jagershut bijvoorbeeld. 5. Sta je oog in oog met het wild, beweeg dan niet, tenzij in slowmotion. Herten bijvoorbeeld hebben hele goede 4. Wild ruikt snel gevaar. Zorg ogen. dus dat je tegen de wind staat ten opzichte van de plaats waar 6. Wees muisstil. Als je van het pad afgaat, vergroot je de je het wild verwacht. Zorg bo- kans dat er takjes gaan kraken. Dan is het wild direct weg. vendien dat je niet te sterk Het klikken van een camera mag, maar doe het al als ze nog naar zeep, rook of andere geur- ver weg zijn, dan kunnen ze wennen aan het geluid. Wanneer de dieren aan het eten zijn, horen ze minder goed. tjes ruikt.

2.

en een hert Wil je tijdens het wandel het best eerst fotograferen? Dan loop je het dan opnieuw. gewoon voorbij. Benader hem niet gezien Het hert zal denken dat je

7.

hebt.

8. Als het wild je opgemerkt heeft, ga dan niet sluipen, maar loop gewoon verder en doe alsof je het niet gezien hebt. Dat gedrag herkennen ze. Daarna verwachten ze dat je weer verdwenen bent. Je kan hen dan terug opserveren vanop afstand.


burlen & knorren geen auto's je r o o h re b m e In Mass al lawaai is, r e ls A . 's io d ra of luide st. al van een bee st e e m t e h t m o k n herten burlen e , n e lk a b ls e z e Dat l. weet je vast we , n e rr o n k s n e vark maken ondern re ie d e lk e w Maar n? staande geluide wolven

zwaluwen

geboren Nieuw ezeltje

onlangs uitgein Massembre is De ezelfamilie eeg mama aanden dracht kr m n ie rt de Na breid. tertje. Papa 2011 een doch Liza in februari ten van broer Victor balk en e st le Ce s zu , Arthur noemd. Je kan ulen werd Bo ge vreugde. Het ve rk. n in het dierenpa het komen strele er en dieren11 start boswacht In de loop van 20 ze ezels eltrektochten. On ez et m ĂŤl Jo r ge verzor n benen strekets liever dan hu doen namelijk ni n hun favoogen op de rug va m en er nd ki En ken. nen. en komen verken riete ezel de boss Ezeltje-strek-je!

brullen

geiten

huilen

reeĂŤn

tjirpen

pauwen

snateren

kalkoenen

koeren

ganzen

gakken

duiven

klokken

eenden

schreeuwen

stieren

mekkeren

duiven

kwetteren

vinken

tjokken briesen

Antwoorden wolven huilen, zwaluwen kwetteren, geiten mekkeren, reeĂŤn briesen, pauwen schreeuwen, kalkoenen klokken, ganzen gakken, duiven koeren, eenden snateren, krekels tjirpen, stieren brullen, vinken tjokken

Balken,


28

Met je lijf werken aan je team Teambuilding: team·buil·ding [tie:mbilding] de; v het creëren van een hecht teamverband

De beste teams kunnen in alle omstandigheden samenwerken. Daarom sturen bedrijven en organisaties hun werknemers vaak op teambuilding in de Ardeense bossen. Erg populair zijn de lichamelijke activiteiten. Laat je inspireren en kom samen transpireren. Je lijf in eutonie Weet jij of je onder spanning staat? Waar voel je die? Voelt 't goed of slecht? Massembre organiseert cursussen eutonie om op ontdekkingstocht te gaan in en naar je eigen lichaam. Door je meer bewust te worden van je fysieke lichaam, leer je onnodige spanningen op te sporen. Zo versterk je ook je psyche en je arbeidsgeest. Onder professionele begeleiding ga je aan de slag met verschillende relaxatie- en ademhalingsoefeningen. Eutonie is niet vaag of zweverig. Het is een heel concrete, puur lichamelijke methode. Geen betere plaats om jezelf te leren kennen dan de diepe bossen van Massembre.

Bodybuilding: bo·dy·buil·ding [boddiebilding] het; o sportoefeningen om zichtbare spieren te krijgen


Extreme sporten

Standbeelden van vlees

Kajakken op de Lesse, mountainbiken in Hastière, abseilen in Dinant, speleologie in Rochefort, touwenparcours in Massembre, aan jou de keuze! De lijst met Ardeense natuursporten is eindeloos. Het zijn klassieke teamuitstappen, die het altijd goed doen. Werknemers die samen angsten overwinnen, grenzen verleggen en zo hun team versterken. Een extreem goede optie!

Een variatie op het uitbeeldspel Hints. De groepsleider geeft onderwerpen aan twee groepen, die na twee minuten brainstormen een levend standbeeld moeten vormen. De andere groep moet het tafereel, waarbij alle deelnemers met elkaar in contact moeten staan, juist kunnen benoemen in slechts twee pogingen. Niet eenvoudig, want hoe beeld je onderwerpen als 'time-management', 'kerstvakantie' of 'kalverliefde' uit?!

Massembre heeft de nodige infrastructuur in huis voor seminaries, teambuildingactiviteiten, teamdagen of bedrijfsevenementen. Aparte gebouwen met verschillende vergaderzalen, polyvalente zalen, een restaurant op maat van je budget, begeleiding van Fun Adventure, begeleide wandelingen, koffie, thee of aperitief naar wens. Samen bespreken we je programma.

het regent eieren Hoog in een boom hangen een paar eieren. Binnen de dertig minuten zullen ze te pletter storten. Kleine groepjes binnen je team moeten een constructie bouwen met de materialen van het bos om het ei zo sierlijk mogelijk op te vangen en te laten rollen naar een centraal punt. Het gebruik van lichaamsdelen (andere dan de handen) van de verschillende deelnemers verhoogt de kans op winnen. Projectmanagement ten voeten uit.

Massembre, een bos verblijfsformules

29


30 tips & tricks

Slipperig parcours modderbiken in de mountains Haarspeldbochten, kolkende riviertjes, modderpaden, steile beklimmingen en duizelingwekkende afdalingen. Namen heeft het allemaal in petto. Voor je straks met fiets en al in het ravijn stort, geven we je graag enkele tips mee. Hoe overleef je zo’n mountainbiketrip?

De beste manier om je balans te verbeteren, is door de trackstand in te oefenen. Bij die stand sta je stil zonder met je voeten op de grond te komen. Zit ontspannen op je fiets en hou je armen en benen licht gebogen. Hou het stuur niet te stevig vast en kom met horizontale pedalen tot stilstand. Rechtshandigen houden hun rechterbeen voor, linkshandigen hun linkerbeen. Zet nu een beetje kracht op de voorste pedaal en knijp tegelijkertijd de voorrem in, zodat je net niet vooruit komt. Draai daarna je voorwiel in de richting van je voorste been. Oefening baart kunst!


Obstakels Bochten Haarspeldbochten nemen kan je maar best goed onder de knie hebben. Bij het naderen van de bocht vertraag je en zet je je pedalen horizontaal. Plaats jezelf naar de buitenkant van de bocht om de hoek zo groot mogelijk te maken. Laat je wiel naar de binnenkant van de bocht ‘zwaaien’. Je lichaam volgt de beweging van het wiel. Je fiets staat nu in de richting van de helling. Richt je wiel naar de uitgang van de bocht en buig je lichaam naar de binnenkant van de bocht, laat je fiets bollen en blokkeer de remmen niet.

Afdalen Een zeer populaire methode om onbekende afdalingen te overleven, is de chest-on-saddle methode. Kom van het zadel af en verplaats je lichaam naar achteren. Je moet armen en benen strekken, zodat je achter het zadel hangt, met je borst bijna op het zadel. Deze positie voelt misschien vreemd aan, maar op deze manier is het bijna onmogelijk om voorover te duikelen, zelfs bij het abrupt toeknijpen van de voorrem.

Modder Banden met grote noppen zijn essentieel. Pomp ze niet te hard op, zodat je niet te diep door de modder snijdt. Probeer tijdens het modderrijden vanachter op je zadel te blijven zitten en rij een versnelling lager dan op droog terrein om spinnen te voorkomen.

Klimmen In de klimpositie buig je je ellebogen, leun je naar voren en hou je je rug recht. Leun als het ware tegen de bar-ends aan. Deze positie verlegt het zwaartepunt en maakt het mogelijk je gewicht te verplaatsen, zodat je de grip op je achterwiel behoudt. Veel rijders denken dat, wanneer je niet voorover leunt, de kans kleiner is dat je achterwiel wegslipt, maar dat klopt niet. Tip: wat voor een klim je ook te wachten staat, blijf altijd op je eigen tempo rijden.

Een obstakel is een voorwerp dat kleiner is dan twintig centimeter. Benader het met voldoende snelheid. Houd je beide benen licht gebogen en je pedalen horizontaal. Kom een klein beetje van het zadel door je lichaam naar achter te verplaatsen. Ontlast het voorwiel en houd het in de juiste positie. Nu ben je klaar om de klap op te vangen met je armen en benen. Als je voorwiel het obstakel raakt, zorg dan dat je fiets naar je borst kan komen. Je armen buigen uiteraard mee. Als het voorwiel aan de andere kant van het obstakel de grond weer gaat raken, breng dan je armen weer terug in de uitgangspositie en druk je fiets aan de voorkant weg. Dit is nodig om het achterwiel er ook goed overheen te krijgen.

De provincie Namen wordt ook wel de provincie van de valleien genoemd. Met meer dan twintig bewegwijzerde mountainbikeroutes is er voor elke fietser wat wils. Van beginners tot pro’s, van korte tripjes tot lange tochten. Ook in Hastière vind je binnenkort bewegwijzerde routes. Je kan zelf je mountainbike meebrengen of een vélo tout terrain (VTT) huren bij onze partner Au vélo d’or. Aan de receptie geven we je een kaartje mee.

Snelheid Het klinkt misschien raar, maar soms gaan rijders in de fout door een te lage snelheid te hanteren. Toch is een snelle fiets een stabiele fiets. Bij hogere snelheden worden obstakels kleiner. Wie goed doortrapt, verliest minder snel de controle over het stuur en rijdt er gewoon overheen.

Meer tips: mountainbike.nl Massembre, een bos verblijfsformules

31


Spoken in bed De bossen van Massembre ogen ‘s nachts griezeliger dan overdag. Zeker bij volle maan, wanneer de schaduwen niet zijn wat ze lijken te zijn. Niets gezelliger om in een groot bed naar een oud spookverhaal uit de regio te luisteren.

32

“Honderden jaren geleden, toen de bossen van Massembre nog een ondoordringbaar woud vormden, zo wil de legende, trok een jong stelletje het bos in. Rozemarie had haar mooiste omslagdoek aangedaan, een rode met bloemenmotief. Jacques had zijn lievelingspet op. Toen ze ver genoeg het bos ingetrokken waren, zodat niemand van het dorp hen zou zien, vlijden ze zich neer bij een grote, oude eik. Daar zoenden ze elkaar zo hartstochtelijk dat ze al zoenend in slaap vielen. Toen Rozemarie even later wakker werd, was Jacques verdwenen. Het bleef akelig stil in het bos, toen ze zijn naam riep. Het meisje werd bang - over het bos gingen de wildste verhalen de ronde - en besloot snel terug te keren. Misschien zat Jacques haar aan de rand van het dorp, bij de waterput, op te wachten. Jacques speelde wel vaker spelletjes.

Massembre, een bos verblijfsformules

Plots hoorde ze takken kraken. Toen ze zich omdraaide, stond ze oog in oog met een wolf, een reusachtige wolf. Rozemarie twijfelde geen seconde. Ze rende voor haar leven. Het leek of ze vleugels had, want de wolf kreeg haar niet te pakken. Eén keer snapte hij naar haar been en beet een stuk uit haar omslagdoek. Ze stond doodsangsten uit, maar slaagde er uiteindelijk in om het wilde beest af te schudden.

Rozemarie kwam buiten adem aan bij de waterput. Daar stond Jacques. Rozemarie vertelde snikkend het verhaal van de wolf. Jacques lachte het weg. Toen Rozemarie daar boos om werd, bulderde hij van het lachen. Op dat moment zag Rozemarie dat er stukjes rode draad tussen zijn tanden zaten. Rozemarie gilde en toen Jacques haar vast wilde grijpen, sprong ze in paniek in de waterput.”

Spookverhalen vertellen in het grote bed kan in A- en B-verblijven van Massembre.


verhuring van fietsen en VTT Dinant

Heer Meuse

CEDIMAT

Hastière

Hermeton s/Meuse

Inlichtingen en reservaties Rue de France, 18 5540 Hermeton/sur/Meuse auvelodor@hotmail.com Tel/fax 082-66 74 19 GSM 0478-380 348


34 “Ik zag twee juffen op een hertje tuffen” s... o, dat was een wonder! Bo l klassen in Massembre zitten vó s wonderen. De leerlingen die on t bezochten in 2010 konden er nie genoeg van krijgen. Ze maakten variaties op het kinderliedje ‘Ik zag twee beren’, met hun lieve lingsbeestjes van Massembre. Wonder boven wonder.

“Ik zag twee li bellen met elka ar bell en”

“Ik zag twee vissen op de meester pissen”

“Ik zag twee vossen een beetje smossen”

“Ik zag twee spechten maar het waren geen echte” “Ik zag twee mussen de juffrouw kussen”

“Ik zag twee reeën een beetje playen”

“Ik zag twee mieren de meester versieren”

“Ik zag twee bomen en een eekhoorn afkomen”

dassen “Ik zag twee sen” op de juf plas


35 Vogels vossen

Geen betere plek om te verga te deren onder bladeren of niets n doen in het groen dan de bosse van Massembre. Ook middelbare n scholen zetten hun leerlinge De graag buiten in Massembre. . strafste getuigenissen uit 2010

“Die toffe van Nederlands deed ‘t bijna in haar broek van de schrik op de deathride: ik ook, van het lachen.” Kevin Thijs (6de kunstonderwijs , Aalst) over de sportdag.

“Ik heb vogels zien vossen en vossen zien vogelen.” Thomas Wijkmans (4de EconomieTalen, Maldegem) over waarom hij de bezinningsdagen in Massembre zo interessant vond. “Ik ben nipt gewonnen van een damhert.” Ankie Loons (3de Mode, Oostende) over een bijzonder partijtje dam en dag ctie odu intr men tijdens de in Massembre.

koeien eren “Iets nieuw geleerd: neren.” eie ko is niet gelijk aan Latijnse, e (2d An De Ridder t dat ze met Herselt) over de nach n een koe een paar vriendinne wilden gaan omduwen.

De bossen van Massembre hebben voor elke school wat wilds. Van bosklassen over teambuilding tot bezinningsdagen. Van dertig kleuters die herten voederen tot driehonderd zesdejaars in een kajak. De infrastructuur is dan ook helemaal op kinderen en jongeren afgestemd. Van themaslaapzalen (astronauten, expeditie, avonturen) tot polyvalente werkruimtes. Van funzone tot moderne keuken, die tot 1.000 monden tegelijk kan vullen. Massembre, een bos verblijfsformules


riete o v a f e z n o is e r b Massem ië! lg e B in g in m m e t s vakantiebe De jonge r in Masse envakanties van mbre zijn Kazou Waterratt é é n e n al fun. en dollen er ure

nlang in d en op de e waterpla buikschuif za baan. Act het wereld ie velingen record tra v e rbeteren mpolines rot op he pringen, t springka jumpen z steel of b ich in de prac o u w e n grote kam htige Ard pen ense wou den. Keuze te over voor jongeren Wat dach van 11 to t je van e t 14 in Ma e n ssembre. S plash en Of Puur A F u n-vakant vontuur? ie? Gek op g voor de P litter? Da odiumfre n kies je b akvakant eter met Lasg ie , in c lusief me o. Je vind et and gre t zeker ie et ts geweld igs!

e

Snel naar kazou.b

betaalgarant voor t a a st , M C n de tot 18 jaar. ugddienst va geren van 7 n jo n Kazou, de je va s e anti 8000 itsvolle vak : maar liefst n e d bare, kwalite n a h e d goe uden een eren zijn in nimo en ho a En uw kind t a w l e e h r zorgen voo monitoren t zeil! oogje in he e onze straff vindt er al Je ! e .b u o kaz terug. eens naar buitenland n Surf zeker e n e n in b kanties in jongerenva

KAZOU STRAFFENJONGERE ES I T N A K A V


Massembre, voor elk wat wilds Kom zorgeloos logeren in de bossen, met z’n tweeën of met vierhonderd. Met je gezin of vrienden, met je leerlingen of collega’s. Je kan slingeren in bomen, ravotten op vlotten, vergaderen onder bladeren of nietsdoen in ’t groen. Laat jezelf 'ns goed Ardennen. Het domein van 140 ha omvat verschillende verblijfsmogelijkheden, meerdere vergaderzalen, polyvalente zalen, sportvelden, een openlucht amfitheater en heel veel bos. Het nieuwe selfservicerestaurant staat garant voor heerlijke maaltijden. De kamers zijn comfortabel en budgetvriendelijk: kwaliteit in eenvoud. Onze tweetalige onthaalmedewerkers beantwoorden al je vragen. Bel of mail hen voor meer informatie, een vrijblijvende offertevraag of een reservatie. Het onthaal is alle dagen bereikbaar van 9 tot 12u en van 13 tot 18u.

een bos verblijfsformules 

verantw.uitgever: Rob Devlieghere, Massembre 84, 5543 Heer uitgavedatum: april 2011 • oplage: 8000 ex. concept en realisatie: ideeweb.be

Massembre Massembre 84 B-5543 Hastière-Heer tel: +32 82 64 43 57 mail: info@massembre.com web: www.massembre.be


Massembre Massembre 84 B-5543 Hastière-Heer tel: + 32 82 64 43 57 mail: info@massembre.com web: www.massembre.be

Straffe Verhalen uit de bossen van Massembre  

Waargebeurd magazine over het straffe vakantieaanbod in en rond Massembre. 40 p.