Page 1

Editie herfst 2014

er altijd iets te is r ie H r? ee w t h ec sl Goed of tjes of in groep. ee tw jn zi et m , en le al doen,


2

3

Welkom in ons bos!

4

Komen eten & gaan slapen

6

Dieren plezieren

8

Het bos opsnuiven

10

De regio verkennen

12

Speciale arrangementen

13

Groepsevenementen en bosklassen

14

Afspraken

15

Een gewei van een web


Onze herten stonden je al op te wachten. En ook wij zijn er helemaal klaar voor. Welkom in Massembre! In deze gids lees je wat je in en rond ons bos kan doen. Je zal het snel ontdekken: in Massembre is voor elk wat wilds. We hebben niet stilgezeten in Massembre de laatste jaren. En er staan nog veel meer wilde plannen op de agenda: • Sinds 2013 worden onze akkers biologisch verbouwd. Voor een heerlijk potje biohoning van onze bijen moet je aan de receptie zijn. • In ons restaurant en bar heb je nu ook een grotere keuze aan Fair Trade en eerlijke, regionale en gezonde voeding. • Samen met de architecten van Stramien zorgen we voor mooie gebouwen met energiezuinige oplossingen zoals zonnepanelen, regenwater in de toiletten en domotica. We pompen ook zelf het water op. • Massembre ligt in een “Natura 2000”-gebied. Dat wil de intacte natuurgebieden in Europa beschermen en méér biodiversiteit realiseren. Om je een idee te geven: in Massembre vind je nu al vossen, reeën, dassen, bevers, grote en kleine insecten, en uitzonderlijke flora in het wild.

Laat jezelf eens goed Ardennen. Veel plezier! Rob Devlieghere Directeur

Nog vragen? Onze tweetalige onthaalmedewerkers (FR–NL) weten het antwoord. De receptie is alle dagen open van 9 tot 12u en van 13 tot 18u.

3


Logeren in de bossen. Eten en drinken als een God in Frankrijk.

4


ZONOVERGOTEN TERRAS Niets heerlijker dan bekomen van een stevige wandeling met een aperitiefje of streekbier op ons terras. Het mooie zonovergoten buitenterras heeft zicht op de speeltuin. Waan je in het zuiden van Frankrijk en waag je aan een partijtje petanque. ‘Les boules’ vraag je in de bar. STREEKBIEREN IN DE BAR Je krijgt niet elke dag de kans om een Caracole, Super des Fagnes of Li Crochon te degusteren. In onze gezellige bar kan je er het hele weekend van komen genieten. In Massembre hoeft niemand met dorst naar bed. GSM INSTELLEN Massembre ligt vlakbij de Franse grens. Voor je het weet bel je internationaal! Je kan dit vermijden door op je GSM je favoriete Belgische netwerk te kiezen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Netwerk’ en kies ‘Handmatig’.

INCHECKEN In de comfortkamers is je bed opgemaakt bij aankomst (vanaf 16u). Indien je in een budgetkamer logeert, vragen we je om zelf je bed op te maken. Badlinnen en toiletgerief heb je zelf bij je. Tijdens je verblijf onderhoud je zelf je kamer of gebouw.

KOMEN ETEN In ons moderne restaurant kan je elke dag aanschuiven voor een verse maaltijd met regionale en biologische producten. Ben je vegetariër, veganist, eet je halal of volg je een speciaal dieet? Met een seintje aan de receptie zorgen we ervoor dat je niet op je honger blijft zitten. We verwachten UITCHECKEN Bij vertrek verzoeken je aan tafel vanaf 8.30u, we je de kamer net- 12.30u en 18.30u. jes achter te laten. De lakens mag je voor HOOGCULINAIRE de kamerdeur leggen. STAALTJES Vergeet je sleutel niet af Ons restaurant werkt te geven aan de recep- m e t ze l f b e d i e n i n g , tie en je consumpties af maar voor speciale te rekenen. gelegenheden kan je bediening aan tafel, VEILIG SLAPEN of een gastronomisch Er is dag- en nachtper- diner aanvragen. Van manentie in Massembre. fijne parelhoen tot Tussen 9 en 18u kan je zachte baarsrug: voor bij de receptie terecht. speciale gelegenheden Daarna kan je, in geval steekt onze chef-kok van nood, de nachtwa- graag een tandje bij. ker bellen op Bespreek je idee met de 082 64 43 57. Bij brand- receptie en we werken alarm is de receptie samen een voorstel uit. meteen op de hoogte via een intern oproepsysteem. Gelieve zelf zo snel mogelijk je gebouw te verlaten en naar de feestzaal te gaan.

5


Wilde dieren aaien en zelf het beest uithangen.

6


ZOÖLOGISCH PARK Maar liefst 7 ha van ons 120 ha grote bos is erkend als zoölogisch park. Er wonen herten, reeën, everzwijnen, reebokjes en damherten. Je kan ze elk moment van de dag gaan observeren. Elke ochtend, om 10.30u, kan je onze boswachter helpen bij het voederen van de dieren. Na een kwartiertje wandelen – vraag een plannetje bij de receptie en vergeet je wandelschoenen niet – komen de herten zo uit je hand eten. Een geweldige ervaring! OP STAP MET DE EZELS Tussen de geitjes, de bok en de zwarte (!) schapen woont een lieve familie ezels. Vader Arthur, moeder Lisa, zoon Victor dochters Céleste, Bo en Filou en oom Pompom. Dit zijn de rustigste dieren van ons domein. En dat straalt af op klein en groot die ermee in contact komt. We nodigen je uit om samen de ezels te borstelen en ermee op stap te gaan in het bos. De ervaring duurt 2,5 uur, het effect ervan verschillende dagen.

DE IMKER EN DE BIJEN In Massembre maken we onze eigen honing. Om precies te zijn: onze bijen maken die. Je kan de korven vrij bezichtigen en het bezige bijenvolkje op een veilige manier observeren. Op het pad erheen leggen we je alle stappen tussen bloem en honing uit. Op zondagmiddag, tussen 11.30 en 12.30u komt de imker langs om je alles te vertellen over de wondere wereld van de bij. Ook op aanvraag zoemt hij even voorbij. De honing kan je proeven aan de receptie. GROOTSE ONTDEKKINGEN IN HET MINI-MUSEUM Het kleinste museum van de Ardennen staat in Massembre. Toch valt er heel veel te ontdekken voor dierenliefhebbers. De imker heeft er al zijn spulletjes uitgestald om honing te kunnen oogsten. En van één van onze herten hangt er, jaar na jaar, het gewei tegen de muur. In een mooie kijkkast vind je opgezette dieren die in en rond Massembre huizen.

KINDEREN ACTIEF PARCOURS Op dit 2 km lange avonturenparcours door het bos mogen kinderen zelf het beest uithangen. Je vertrekt en komt aan bij het restaurant, met of zonder begeleiding, of je haakt midden in het parcours aan. Het ene spel of toestel volgt het andere op: van mini-death-ride naar glijbaan, van nettenwerk naar waterplaza. Het parcours is gratis en kinderen zijn er dan ook wild van. Specifieke kledij is niet nodig, wel een paar stevige schoenen om je evenwicht te bewaren.

7


Wandelen op bospaadjes, zwieren tussen de bomen en spelen in het gras.

8


WATERPLAZA WANDELEN De waterplaza is een MET DE GIDS speeltuin in een vij- De natuur in en rond ver, met een diepte Massembre is ademvan 40 cm, conform de benemend. Massembre Europese regels. Hierin is een fantastisch verkan je uren plezier trekpunt voor begeleide beleven. Wiebelende wandelingen in de uitvlotten, een wipplank gestrekte loofbossen. en een fontein om onder Je treft er herten, buite dansen. Pret voor zerds, vossen en bevers. spetters! Ervaren wandelgidsen nemen bijna elk weekend groot en klein gratis ZWIEREN IN DE BOMEN mee naar wondermooie, Met trillende benen op afgelegen plekjes. De een apenbrug of met vertrekuren vind je veel zwier van de death- bij de ingang van het ride. De professionals restaurant. Haal je wanvan Fun Adventure delschoenen of laarzen begeleiden groepen maar boven. op het spannende touwenparcours in de WANDELEN hoogste bomen van ons MET DE GPS bos. In dit dagvullend Ga je liever zelf op pad? programma trek je ‘s Schaf dan aan de recepochtends, met pick- tie de wandelkaart van nick, het bos in en ben Hastière aan. Daarop je terug rond 16u. Fun staan maar liefst 23 Adventure begeleidt b e w e g w i j z e r d e e n kleine en grote groepen. onderhouden wandelReserveren doe je via paden uitgestippeld. 086 38 74 87. We hebben zelf enkele Alleen voor durvers. bijzondere wandelingen met de GPS uitgetekend. Dé manier om niet verloren te lopen.

SPELEN EN SPORTEN Zin in een partijtje voetbal? Een spelletje basket, pingpong of petanque? Massembre heeft een mini-voetbalveld, een voetbalveld, een basketterrein en een geasfalteerd terrein van maar liefst 2.000 m2. Aan het zonovergoten terras kan je petanquen, pingpongen en het uur vergeten in de speeltuin.

9


PAARDENMELKERIJ (Focant, 20 km) Hoe melk je een paard en is dat lekker? Ontdek het op paardenmelkerij ‘La Comogne’, de enige biologische van de Benelux. STRUISVOGELKWEKERIJ (Dinant, 24 km) De ‘Autrucherie’ kweekt emoes, nandoes en kasuarissen en tijdens de rondleiding ontdek je hoe die rare vogels leven (en proeven). BRASSERIE CARACOLE (Falmignoul, 20 km) Geleid bezoek aan een pittoreske artisanale brouwerij uit de 18de eeuw waar je 4 karaktervolle bieren kan proeven. SLAKKENKWEKERIJ (Warnant, 30 km) Wel ‘ns parende slakken gezien? In Warnant leidt een gids je, van april tot en met november, rond in zijn escargotière.

Van paardenmelkerij tot sprookjeskasteel. Ook rond Massembre is er voor elk wat wilds. 10

DAGJE TREIGNES (Treignes, 18 km) Treignes wordt wel het museumdorp genoemd. Een rustig dorpje met een fontein en kasseistraatjes en 5 musea waaronder één over stoomtreinen.


GROTTENTOCHT BEAURAING (10-30 km) (20 km) In een straal van 30 km Beauraing is meer dan rond Massembre kan een bekend bedevaartsje 2 grottencomplexen oord. Het is ook een en 1 onderaards gan- leuk stadje om te gaan genstelsel bezoeken! winkelen. ‘Nichet’, ‘La Merveilleuse’ en ‘Philippeville’ spre- WATERPRET IN ken tot de verbeelding. RIVEA (Givet, 3,5 km) ZWEMVIJVERS Waterratten kunnen zich (35-52 km) uitleven in het Centre Op zoek naar afkoeling? aqualudique Rivea. Er Neem een verfrissende is ook fitness, hamam, duik in de zwemvijvers sauna en bowling. Op Lac de Bambois (35 km) wandelafstand. of Lac des Veilles Forges (52 km). FIETSEN EN MOUNTAINBIKEN DINANT DOEN Rond Massembre kron(Dinant, 23 km) kelen verschillende Prachtige stad aan de mountainbikeparcours. Maas met bijen- en fruit- Er passeren ook twee kwekerijen, de Citadel, prachtige fietsroutes een kabelbaan, het bijna horizontaal langs ‘Maison de la Pataphonie’, de Maas: de Ravel en de het museum Sax en Voie Verte. Onze partner boottochten. Au vélo d’Or verhuurt fietsen. 24 DORPJES RAILBIKE (13-40 km) In de regio bevinden (Warnant/Falaën, 30 km) zich enkele van de 24 Op de railbikes trap je ‘plus beaux villages de een of twee uurtjes in Wallonie’ (de mooiste de pittoreske Vallei van dorpjes van Wallonië). de Molignée. De vogels Hoe je er geraakt ver- supporteren fluitend. tellen we je aan de receptie. KAJAK (Anseremme, 20 km) Daal de Lesse af in een kajak, alleen of met zijn tweeën, op een onvergetelijke tocht van 3 of 5 uur.

CHAMPAGNEARDENNE (Frankrijk) Op 4 km van Massembre ben je in Frankrijk. Ontdek de wijnhuizen van de Champagnestreek en het pittoreske Givet (4 km). SPROOKJESKASTELEN EN MUSEA (13-30 km) Rond Massembre kan je 6 sprookjeskastelen bezoeken. Van de spookachtige ruïnes in Falaën tot de pompeuze tuinen van Freÿr. Hastière heeft ook een prachtig museum van oude gebruiksvoorwerpen uit de vooral ambachtelijke bedrijfswereld. Daarnaast zijn er in de omgeving nog een tiental interessante musea.

11


Regel aan de receptie vooraf je afspraken! ZOÖLOGISCH PARK ‘WELKOM’ Gratis. Help mee de Wil je je partner of everzwijnen, herten, iemand speciaal verrasreeën en damherten sen? Tover een fles Cava, voederen. 2 glazen en twee kom10.15u aan de receptie; metjes verse fruitsla op duurtijd 1,5 uur. je kamer. € 4 pp; wel het juiste uur afspreken aan de receptie. IMKERIJ Gratis 12.00u; duurtijd 0,5 uur. ONTBIJT OP BED Is het niet heerlijk om je EZELS: BORSTELEN ontbijt in bed te ‘degusteren’? Smikkel van 1 EN WANDELEN 13.30u aan de receptie; verse croissant en 1 pisduurtijd 1,5 uur; tolet met kaas of hesp, € 1,5 pp. 1 confituur-, 1 chocoen 1 botervlootje, een thermos koffie of thee PAARD EN KAR Met Ardeens trekpaard. met suiker en melk. Op vraag; duurtijd 15 € 4 extra pp. minuten; € 2 pp VERJAARDAG: Verjaardag vergeten? Een attentie vergeten? Onze kok tovert een leuk dessertje uit zijn mouw. € 3 extra pp.

12

STREEKBIERPROEVERIJ Tussen alle streekbieren op zoek naar het biertje dat jouw smaakpapillen het meest beroert? Bestel een setje van 10 streekbieren voor 4 personen. Dat is 10 maal een kwartje proeven. De barman wast je glazen elke keer met plezier af. Bieren: Perle d’Hastière, Rochefort 6 °, Chimay Bleu, Li Crochon blonde, Orval, Super des Fagnes, Leffe blonde, Caracole, Saxo en Troublette. € 28 voor het setje.


Bouw aan je team. Vier met je collega’s. Leer bij met je leerlingen. BOSKLASSEN 30 kleuters die herten voederen of 300 zesdejaars in een kajak. In Massembre kunnen je leerlingen slingeren in bomen, ravotten op vlotten, vergaderen onder bladeren of nietsdoen in ‘t groen. Of kies voor begeleiding van Fun Adventure, Classe Action Nature of Bureau des Guides in beide landstalen. Tientallen scholen maken hier gebruik van! EVENEMENTEN ZONDER GRENZEN Een barbecue voor de hele firma of een

onvergetelijke fuif voor de kaderleden. Muziek in het bos of het domein voor jouw groep alleen. Alles kan hier, vraag het maar aan eerdere klanten: Electrabel, Politieschool Gent, Eandis, Kerncentrale C h o o z , S ko e b i d o e , Personeelsdienst Mutualité Chrétienne, B e l g a c o m , Ka z o u , Maison du Tourisme Dinant, ... TEAMBUILDING IN DE BOMEN Goede teams bouw je in extreme situaties. Kruip met je collega’s op de apenbrug of stort

je van de death-ride. De professionals van Fun Adventure begeleiden groepen op het spannende touwenparcours in de hoogste bomen van ons bos. VERGADEREN IN ALLE RUST Kleine of grote vergaderlokalen, in elke gewenste opstelling, met of zonder internetaansluiting, met of zonder podium. Onze 12 vergaderruimtes zijn uitgerust voor 10 tot 500 personen.


Voor iedereen RECEPTIE: openingsuren 9-12 en 13-18u; tweetalig. Verkoop van eigen honing, postkaarten, souvenirs, toeristische informatie. NACHTWAKER: bereikbaar tussen 18-8u op het nummer van Massembre: 082 64 43 57. AUTO’S: altijd op de parking na uitladen. KAMERS: roomservice kan op aanvraag. Roken is verboden. Doof de lichten bij het verlaten van je kamer en sluit de kamer steeds af. GSM: via ‘Instellingen’ en ‘Handmatig’ vermijd je dat je op een Frans netwerk terecht komt. BAR: de hele dag geopend tijdens het weekend of op aanvraag tijdens de week; je betaalt er met je sleutel en rekent op het einde van je verblijf af aan de receptie.

14

HUISDIEREN: verboden. WANDELINGEN: denk aan je wandelschoenen. LAKENS: net als kussensslopen inbegrepen; badlinnen, zeep en shampoo breng je zelf mee. RESTAURANT: zelfbediening, maar alles is bespreekbaar: van bediening aan tafel tot heuse gastronomisch diner. DIËTEN: vegetariër, veganist, halal, dieet? Op voorhand doorgeven en we zorgen voor je.

Extra voor scholen of groepen EIGEN DRANK meebrengen kan niet. Groepen kunnen vooraf dranken bestellen als ze een eigen bar willen inrichten in hun gebouw.

COMFORTKAMERS: zelf onderhouden van het sanitair in het weekend, tijdens de week maken we het sanitair eenmaal schoon. BUDGETKAMERS: elke dag maken we gezamenlijke douches en toiletten schoon. VUILNIS IN MASSEMBRE: vuilzakken ‘s ochtends naast de weg zetten. Afval scheiden we in karton/papier, glas en restafval. NIET NAGELEN, kleven of duimspijkeren op geverfde ondergrond! Gebruik alleen crêpe-kleefband. BOS: enkel op de weggetjes en in aangeduide bossen spelen (zie plan). Stilte tussen 22 en 8u. Geen afval in het bos gooien en spelmateriaal altijd opruimen.


De herten van Massembre zijn 24/24 online. Je vindt hen in één van de vele vertakkingen van de site: op Facebook, op YouTube, op de webcam of in je mailbox. www.facebook.com/Massembre

Wie ons ‘leuk vindt’ op Facebook, heeft een pootje voor op andere Massembregangers. Links en likes naar ander digitaal geweld en exclusieve promoacties in your face.

www.youtube.com/ user/Massembrevideo

www.massembre.be

Af en toe grijpen de herten van Massembre naar een camera. De resultaten gooien ze op het videokanaal van Massembre. Weleens een hert in een kajak gezien (‘Bosklassen in Massembre’) of een ree op een deathride (‘Evenementen in Massembre’)? Je vindt er bovendien een groeiende selectie geschifte filmpjes van hertencollega’s in andere landen.

Een stralend blauwe hemel, dreigend onweer of de eerste sneeuw: via de webcam van Massembre zie je meteen aan welk weer je je kan verwachten. Op de site bundelen we bovendien alle activiteiten op en rond het domein, bij goed weer en slecht weer. Je vindt er ook alle verblijfsformules en begrijpt dan ook meteen waarom Massembre ‘voor elk wat wilds’ heeft.

‘De Herten van Massembre’ nieuwsbrief De Herten van Massembre versturen elke maand een nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe themaweekends, voordelige lastminuteaanbiedingen en de laatste roddels uit het dierenpark? Laat het weten via www.massembre.be

15


s/z 607

-606

Chalet

s/z 608

Freÿr

-609

-706

701-70

5

Givet

501-50

5

Etincell

nt

s/z 708

-709

s/z 506

940-94

7

s/z B

s/z 806

-807

5

s/z 808

Herme

-809

ton

-507

801-80

5

339-33

0

s/z A

Cascate

lles

0

0

436-43

s/z A

0

440-44

Durlet

Agimon

7 -1: 420 -423 -1: s/z C

s/z B

t

s/z B

receptie

341-35

s/z B s/z Aa s/z A s/z Bb

139-13

141-15

0

s/z Aa 230-23

6

s/z Bb

Blaimo s/z BB

feestzaal

-508

Inzémo

701-70

es

s/z A

0

nt 240-24

6

-1: 220 -223 -1: s/z C

speeltuin 1

bar

w

HEER

s/z 509

936-93

Chalet

s/z 707

2

Massembre 84 B-5543 Hastière-Heer Tel: + 32 82 64 43 57 Mail: info@massembre.com Web: www.massembre.be www.facebook.com/massembre

amfitheater

Onthaalbrochure Massembre NL  

Goed of slecht weer? In Massembre is altijd iets te doen, alleen, met zijn tweetjes of in groep.

Advertisement