Page 1

Fietsen is gezond. Fietsen is bovendien goed voor het milieu, goedkoop en vooral: plezierig. Korte afstanden (stadsritten) overbrug je sneller met de fiets dan met de auto. Het stadsbestuur moedigt fietsen aan en doet er alles aan om SintTruiden zo fietsvriendelijk mogelijk te maken. Zo is er ieder jaar in mei een autoluwe schooldag, waarbij verkeersveiligheid aan bod komt.

Letterlijk ALLES over fietsen in Sint-Truiden

Dit is slechts ĂŠĂŠn van de vele activiteiten die Sint-Truiden organiseert om duurzame verplaatsingen te promoten. Lees er hier alles over en bewaar de folder: hij zal je nog meermaals van pas komen.


Fietspaden zijn niet altijd nodig om veilig te kunnen fietsen. Waar het verschil in snelheid tussen auto’s en fietsen het grootst is, is ook een fietspad nodig. Het gaat dan meestal om drukke invalswegen waar genoeg ruimte is voor een fietspad. In woonstraten bijvoorbeeld, of smalle straatjes waar snel verkeer niet mogelijk is, kiezen we voor gemengd verkeer. De fietser deelt er samen met de automobilist de rijweg en beiden passen hun snelheid en rijgedrag aan. Binnen de bebouwde kom mogen de fietsers naast elkaar rijden, zo vertragen ze het verkeer. Dat komt de veiligheid alleen maar ten goede. Als we de automobilist leren dat fietsers recht hebben op een deel van de rijweg, zal zij/hij dat uiteindelijk ook aanvaarden. Functionele fietsverbindingen die dienen voor woonwerkverkeer of voor woon-schoolverplaatsingen liggen dan weer vaak langs belangrijke en drukke autoverbindingen en vormen de kortste weg naar de bestemming.

Een fietspad of niet?

De dienst mobiliteit van de stad SintTruiden startte onlangs met het ‘Masterplan Fiets’. Een eerste luik gaat over het functioneel fietsroutenetwerk tussen de stad en de kerkdorpen. Een tweede luik behandelt functionele fietsroutes tussen de kerkdorpen onderling. Na advies, synthese en evaluatie van het totaalplan wordt het integraal opgenomen in het mobiliteitsplan van de stad Sint-Truiden en wordt het uitgevoerd in de loop van de volgende jaren.


Wanneer er afval ligt op de fietspaden of je vaststelt dat een fietspad is beschadigd, dan meld je dit best via de weblocatie www.sint-truiden.be/verkeer-algemeen.html. Klik op de banner meldpunt fietspaden en vul het formulier in. Het afval wordt zo snel mogelijk verwijderd en herstellingen worden opgenomen in een lijst voor uit te voeren werken. Je kan ook reageren via de meldingskaart in het stedelijk informatieblad. Het fietsroutenetwerk is ideaal voor recreatieve fietsers. Je fietst van knooppunt naar knooppunt en zo stel je vooraf je eigen fietstocht samen. De kaart - voor heel Limburg - kost 9,50 EUR, de Trudofietsgids kost 4,00 EUR en beide zijn ze te koop bij Toerisme Sint-Truiden op de Grote Markt. Een probleem kan je signaleren op het gratis nummer 0800-969 67 of via mail: info@toerisme.limburg.be.

Toeristische fietsroutes


De Velodroomweek vindt altijd plaats in de 2e week van mei. Dan vraagt de preventiewinkel aan leerlingen, leerkrachten en ouders om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school te gaan. Leerlingen van het zesde leerjaar die deelnemen aan ‘de dag van de jonge fietser’ krijgen een fluorescerend hesje.

Veilig en zichtbaar op de fiets

Omdat zichtbaarheid in het verkeer belangrijk is, bezorgt de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, in samenwerking met de gemeentebesturen, de leerlingen van het zesde leerjaar, op het einde van het schooljaar, een fietsverlichtingsset. Ze werken op batterijen en laten de jonge fietsers opvallen. De lampjes kunnen op de fiets of op de kledij bevestigd worden. Op vraag van de scholen worden fietsen geregeld gecontroleerd door mensen van de dienst mobiliteit. Diverse sensibiliseringsacties zoals verkeersbrevetten, scholenfietsprojecten, verkeerseducatieve route, ‘kijk, ik fiets!’ en de mobibus worden jaarlijks herhaald. Verder beschikt de dienst mobiliteit over een verkeerskoffer en een zichtbaarheidskoffer. Bij de lokale politie kan je als school of vereniging terecht voor een verkeerspark.


Stal je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Deze aan de Minderbroederskerk wordt op zaterdagvoormiddag bewaakt. Op de plattegrond staan de stallingen in de binnenstad aangeduid. Medewerkers van het fietspunt houden toezicht op de stallingen in en rond het station.

Stallen

In het fietspunt aan het station kan je terecht voor kleine herstellingen, die je toelaten terug naar huis te fietsen. Je kan er je fiets trouwens ook laten wassen in de fietsdouche.

Onderhouden

Pendelaars: pendelfietsen zijn het hele jaar voorradig en te huur per uur/dag/maand/jaar. Ze kosten 2,00 EUR per uur, 9,00 EUR per dag of 20,00 EUR per maand.

Fietsen huren

8

74

4

6 4

84 4

16

80 6

14 6

34

42

4

4 8

18 8

locatie x aantal plaatsen

40 44

6 8

8

8


Om een toerismefiets te huren, moet je altijd op voorhand reserveren via het gratis telefoonnummer 0800-969 67. Je haalt je fiets af aan het fietsinrijpunt aan het station. Dit is toegankelijk op weekdagen van 07.00 uur tot 19.00 uur, tussen 15 maart en 15 oktober. Voor een gewone fiets betaal je 9,00 EUR per dag, voor een elektrische fiets betaal je 20,00 EUR en voor een tandem betaal je 18,00 EUR. Er zijn ook fietsen voor andersvaliden, kinderzitjes, kinderkarren en kinderaanhangfietsen. Wie in de winter een fiets wil huren, kan dat via het gratis telefoonnummer 0800-969 67.

Toeristen

Je geniet van een fietsslotenpremie van maximum 15,00 EUR bij de aankoop van een nieuw, veilig fietsslot met ART-keurmerk. Deze premie vraag je aan in de preventiewinkel, Sluisberg 1.

Diefstal

Laat je fiets graveren in de preventiewinkel. Dit kan gratis! (iedere laatste zaterdag van de maand van 09.00 uur tot 12.00 uur). De registratie werkt preventief, aangezien een gemerkte fiets niet meer verkocht kan worden en zo zijn aantrekkelijkheid verliest. Bovendien is een teruggevonden, gemerkte fiets makkelijk terug te bezorgen aan de eigenaar. In juli en augustus wordt er gegraveerd op woensdag en zaterdag tijdens de fietsgraveertournee. De locaties vind je dan in het stedelijk informatieblad.

Fietsen graveren

Kijk op de site: www.gevondenfietsen.be. De site is sinds eind 2010 online en daar kan je controleren of je verdwenen fiets terecht is. Door verschillende kenmerken in te geven, krijg je een lijst van fietsen die aan jouw zoekcriteria voldoen.


Verkeersbrevetten: vaardige fietser - in de scholen (april - mei) Fietscontroles in de scholen (mei) Kijk, ik fiets !: woensdag 11 mei 2011 van 13.00 uur tot 17.00 uur (voor kinderen van 5 tot 7 jaar) Autoloze zondag: 18 september 2011 (met georganiseerde fietsritten) Velodroomweek: van 11 tot en met 17 mei vinden er in heel Limburg acties plaats waarbij er talrijke prijzen te winnen zijn, onder meer een geldprijs van 1.000,00 EUR. Organiseer met je jeugdvereniging een originele fietsactiviteit, maak er een filmpje van en zet het op tuub.be, het mediaplatform voor en door Limburgse jongeren. Vergeet je voorstel niet in te dienen voor 4 mei 2011. Zowel met de meest originele fietsactiviteit als met het filmpje dat tijdens de Velodroomweek het meest wordt bekeken, maak je kans op mooie prijzen. De 10 meest originele fietsactiviteiten leveren ook fietsgadgets op voor hun jeugdvereniging.

Fietskalender 2011


Fietshandelaren in Sint-Truiden en links Wellens, Borgwormsesteenweg 28, tel. 011-67 43 42, www.wielercenterwellens.be Loix, Brustem-Dorp 116, tel. 011-68 06 56, www.fietsenloix.be Fietsen Goedons, Orgelstraat 1 bus 1, tel. 011-68 96 79, www.goedons.be Janssis, Kerkom-Dorp 103, tel. 011-68 51 97 Bers Bike Shop, Diesterstraat 30, tel. 011-78 58 53 www.vzwbasis.be www.fietsbasis.be www.sint-truiden.be/VERKEER-algemeen.html www.preventie-sint-truiden.be www.toerisme-sint-truiden.be

V.u.: Roland Duchatelet, schepen voor mobiliteit, Kazernestraat 13, 3800 Sint-Truiden.

Sint-Truiden Fietst  

Bijlage bij het infoblad van de gemeente Sint- Truiden in mei 2011. Doel is meer inwoners op de fiets te krijgen. Ideeweb verzorgde de opmaa...