Page 1


683(5%8,7(19/22,(10$5.7 =21'$*0(, Grave,Sportcentrum Op den Ham, Stoofweg 3, 5361 HZ 2e kraam â‚Ź 10,-

Inlichtingen: 0416 530 502 / open: 09.00-16.30u.

www.deevenementenlijn.nl

Terras met 50 biersoorten Meerstraat 45a, 5473 VX Heeswijk-Dinther #"!# 


Zes buurgilden en een schutterij uit Duitsland in Boekel

Gilden uit alle windstreken BOEKEL – Na de reünie, gildeoptocht met kinderen en de Poolse avond gaan de Dorps- en Gildefeesten in Boekel zaterdag en zondag door met een flink programma. Deze gildedagen zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De feestelijke opening van de Kringdag en Boekels volksfeest is zaterdag om 16.00 uur. Het gildefeest wordt officieel geopend door zes buurgilden en een schutterij uit Duitsland. Zij trekken vanuit allerlei windstreken naar het Agathaplein om van daaruit in optocht naar het gildeterrein te lopen. In de feesttent op het gildeterrein is dan de officiele opening van het gildefeest van kring Peelland. Daarna zorgt het dweilorkest De Hannemanne uit Volkel voor een gezellige sfeer. Om 20.00 uur begint het Boekels Volksfeest met De Rosentaler. Deze speelt vooral Nederlands- en Duitstalige muziek waarbij alle remmen los gaan. Kaarten kosten in de voorverkoop 15 euro, aan de

kassa 17,50 euro. De Gildedag van Kring Peelland begint om 9.30 uur met een plechtige Gildemis, met delegaties van de 28 deelnemende gilden en andere gasten, in de parochiekerk van St. Agatha. Om 13.00 uur stellen alle gilden zich op voor de optocht door het centrum van Boekel. De optocht wordt vooraf gegaan door harmonie EMM. In een afgeschermd gedeelte van de tent is door 21 gilden van kring Peelland een tentoonstelling ingericht Tijdens de optocht door het dorp en tijdens die tentoonstelling beoordeelt een (Boekelse) jury welk gilde het beste is. Na aankomst op het gildeterrein aan de Bernhardstraat volgt de massale opmars en het slangendefilé. Dit is een spectaculair onderdeel van de gildedag; na de optocht dus meteen door naar het gildeterrein. Om 15.00 uur beginnen de wedstrijden van het vendelen, trommen, geweerschieten, kruisboogschieten en standaardrijden. Dit alles is op het gildeterrein bij de grote tent. Vanaf 15.00 uur zorgen de Don-

Gildefeesten. Gilden uit alle windstreken verzamelen zich komend weekend in Boekel. derjagers voor een gezellige sfeer in de tent. Om 20.00 uur wordt de kring-

dere laatste woensdag van de maand helemaal vol zitten met enthousiaste deelnemers hebben we het idee opgevat om een extra quiz te organiseren. Deze is op zondag, een dag met meer mogelijkheden. Daarbij wordt deze quiz ook meegenomen in de jaarranking die sinds januari 2013 wordt bijgehouden. Hiervan komt na ie-

dere Pubquiz een top tien op De Pul Facebook (www. facebook.com/livepul1968) te staan. Deelnemen kan met teams van minimaal twee tot maximaal vijf personen. Aanmelden is verplicht, zonder een bevestiging is de aanmelding niet compleet. Aanmelden kan nog, stuur een mail naar quiz@ livepul.com.

Open dag in vrijstaat

Wolfert Brederode Quartet in Kersouwe

VOLKEL - Milieudefensie Uden/Heesch en Atoomvrijstaat Volkel houden op 26 mei een open dag/ wake in haar vrijstaat. Deze is in de Trentse Bossen aan de Millsebaan gemeente Landerd. Dit is een zijweg van de Zeelandsdijk. De open dag begint om 10 uur.

HEESWIJK-DINTHER - Het Wolfert Brederode International Quartet geeft zaterdagavond 15 juni een jazzconcert in de Kersouwe. Het concert is om 21.00 uur. Kaarten kosten €17,50 en zijn te bestellen op www. kersouwe.nl of te koop bij VVV Heeswijk Dinther en Uitpunt Veghel. Op www. kersouwe.nl staat meer informatie en het hele programma.

Omdat de Pubquizzen ie-

Om 12 uur is de overdracht van het onderhoud. Mi-

lieudefensie Uden/Heesch neemt het onderhoud over van Atoomvrijstaat. Er is gelegenheid om het vredesmonument te bekijken. De laatste aardperen worden geplant. Milieudefensie start dan ook handtekeningenactie tegen de open dagen van de luchtmacht op 15 en 16 juni. De dag duurt tot 17.00 uur. De toegang tot de open dag is gratis.

Rommelmarkt op de Cederlaar VEGHEL – Op het plein van de Cederlaar wordt zondag van 13.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt met tientallen kramen gehouden. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt en de toegang is gratis. De Cederlaar is al jaren actief, maar dit is voor het eerst dat er een rommelmarkt gehouden wordt. Kinderen kunnen zich prima vermaken in de grote speeltuin, aan het plein. Voor bezoekers staat gratis thee, koffie of ranja klaar. De Cederlaar ligt vlakbij winkelcentrum de Bunders.

Open dag bij Kienehoeve

Pubquiz Special in De Pul UDEN - De Pul organiseert wegens succes naast de maandelijkse Pubquiz, nu ook een Pubquiz Special met als thema muziek. Deze Pubquiz Special is zondagmiddag 26 mei. De deuren zijn om 14:00 uur open en de quiz begint om 14:30 uur.

5

UITGAAN

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

dag officieel gesloten. Zie ook www.gildefeestenboekel.nl.

SINT-OEDENRODE – Kinderboerderij Kienehoeve in Sint-Oedenrode doet komende zondag mee met de nationale kinderboerderijendag. Er is tijdens de open dag van alles te doen. Bijvoorbeeld schminken en kaarsen maken of met twee grote uilen op de foto, vergeet dus niet een fotocamera mee te nemen. De Kienehoeve, Klothal 1, is zondag geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Open Atelierroute van start VEGHEL – Met een overzichtsexpositie opent vanavond (vrijdag) de Open Atelierroute in Veghel, Zijtaart en Mariaheide bij MIK Pieter Brueghel. Alle 68 exposanten maakten speciaal voor de Atelierroute een ‘visitekaartje’. Aan de hand van de kunstwerkjes kan men een eigen route bepalen langs de deelnemers. Deze expositie is vrijdag open van 19.00 tot 22.00 uur. Daarna op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Naast een veel schilderen beeldhouwexposities, zijn er ook andere kunstvormen te bezichtigen, bijvoorbeeld keramiek, glasfusing, airbrush, houtkunst, lederwaren, 3D-mozaïek, gezandstraald glas en sculpturen

Ballet in Zorghotel VEGHEL - Balletstudio C. van de Water verzorgt op zondag 26 mei een optreden in Zorghotel Veghel. Het optreden wordt verzorgd door een dertigtal kinderen van 3 tot 10 jaar en begint om 15.30 uur in de brasserie van het hotel. De toegang is gratis.

Avondrit motorclub VEGHEL - Motorclub Veghel rijdt een avondrit op donderdag 30 mei. Motorrijders starten en eindigen bij D’n Brouwer in Mariaheide. De groep vertrekt om 19.00 uur en de tocht zal 125 kilometer lang zijn. Wie het weekend vrij wil houden en toch met een motorclub een leuke rit wil rijden, kan kennis maken met de motorclub. Meer informatie: www.motorclubveghel.nl.

Reis door veertig landen UDEN - Rick Versteegh is uitgenodigd door ANBO afdeling Uden, Veghel, Boekel e.o. om dinsdag 28 mei doormiddel van foto’s een wereldreis te maken door veertig landen. Met zijn foto’s neemt hij deelnemers mee naar onder andere Alaska, Nicaragua en Nieuw Zeeland. De middag is in De Nieuwe Pit, Bogerdstraat 19a in Uden en begint om 14.00 uur.

Bierproeverij Folder. De folder van de atelierroute is te downloaden via de website. en glaskralen. Op de website www.openaterlierrouteveghel.nl staan alle deelnemende kunstenaars en de folder waarmee de route bepaald kan worden.

Huisvrouwmonologen

Floriaan Wempe bij De Compagnie Jazztalent. Het jonge nationale jazztalent Floriaan Wempe en zijn kwartet geven zondag een optreden in het galeriecafé van Kunstgroep De Compagnie in Veghel. Wempe begon op zijn negende met saxofoon spelen en haalde als twaalfjarige een tweede prijs in het nationale Prinses Christina Jazz Concours. De zaal van het galeriecafé aan de Veghlse Noordkade is open om 14.00 uur en het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.floriaanwempe.com.

Kort Nieuws

UDEN - In de Groenhoeve in Uden wordt zaterdag 25 mei om 14.00 uur een bierproeverij gehouden met medewerking van Jan Martens van Jantjes Bieren Uden. Ook een nieuw type bier van jan Martens is te proeven: het kuitbier, een type bier dat ook wel oerbier genoemd wordt en gemaakt is met als hoofd bestand deel haver. De smaak is munt-achtig/ graanbitter.

Verzamelbeurs in Eerde

Markant. Henriëtte Tol, Noortje Herlaar en Lotje van Lunteren zijn woensdag 29 mei om 20.15 uur te zien in Markant Uden met Huisvrouwmonologen. Louise, Sophie en Martha gaan in dialoog met elkaar over hun gejaagde levens. Louise moet nog aan kinderen beginnen, Sophie heeft een huis vol en Martha een leeg nest. Het gaat over ontploffende wasmanden, houdbaarheidsdata, kookwekkers en het strijken van onderbroeken. Wat waren hun verwachtingen en wat is daarvan uitgekomen? Een humoristische en herkenbare voorstelling over gezinnen, carrières, opvoeden, netwerken en 10-minutengesprekken. De entree is 28,50 euro.

EERDE – Afdeling OostBrabant van De Verzamelaar houdt op zondag 26 mei houdt haar maandelijkse verzamelbeurs in Eerde. De ruilbeurs is van 09.00 tot 12.00 uur in gemeenschapshuis De Brink, wegens verbouwing tijdelijk gevestigd aan de Esdonk in Eerde (naast de kerk). Toegangsprijs is € 1,00. Voor leden van De Verzamelaar is dat € 0,50. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis binnen.


7

ADVERTENTIE

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

26 MEI

van der heijden HOUTHANDEL

OPEN DAG Van 11:00 - 16:00 uur in Heesch

Eiken vloeren vanaf â‚Ź 29,95 p/m2 - Krimpvrije vloeren in breedtes tot 26,5 cm. - Vele sorteringen en kleuren. - Verouderd en/of gerookt. - Geschikt voor op vloerverwarming. - Compleet gelegd en behandeld.

Lente aanbieding: Bij aankoop iedere 10e m2 GRATIS. Bennie Bens Houtenvloeren Noordstraat 114 5455 RA Wilbertoord Tel. 06-22015756 Bezoek aan showroom na afspraak

VANAF 12.00 UUR

VANAF 12.00 UUR

26 MEI 26 MEI

Welkom op de Open Dag van Houthandel Van der Heijden in Heesch. Bezoek de trendsettende Showroom, waar u onder meer tuinhuizen in diverse stijlen en uitvoeringen kunt zien. Ook aan uw kinderen wordt gedacht. Kom kijken in ons inspiratiecentrum aan de Bosschebaan 72 in Heesch.

Het mooiste maatwerk voor huis en tuin.

WWW.HOUTHANDELVANDERHEIJDEN.NL


BESPAAR BIJ EEN EMENT JAARABONN

SLIM SPORTEN MET HET HELE GEZIN! NU VOOR SLECHTS € 191,40 PER JAAR (NORMAAL € 215,40) BETAAL GEEN INSCHRIJFGELD (T.W.V. € 25,-) SPORT OM BEURTEN MET HET HELE GEZIN, ONGEACHT DE GROOTTE

EEN GEHEEL JAAR ONBEPERKT SPORTEN NA EEN JAAR DIRECT OPZEGBAAR JE KRIJGT EEN FAMILIERUGTAS CADEAU!

ION STAT TREINT S VER ENO OSS-WE G E T 

Cuijk

ARD ULEV NBO JYSK WOO VEN DE BO

Helmond

.NL

BASIC-FIT OSS CORELLISTRAAT 6

BASIC-FIT UDEN INDUSTRIELAAN 12


Sport met je hele gezin op één abonnement! Want met de gezinspas van Basic-Fit kan elk gezinslid dat op hetzelfde adres woont als jij om beurten, wanneer het jullie het beste uitkomt, sporten. Als je je vóór 1 juni inschrijft en in één keer betaalt, bespaar je maar liefst € 49,-. Eigenlijk sport je dus drie maanden gratis! Bovendien krijg je een familierugtas cadeau. Ga vandaag nog naar basic-fit.nl en schrijf je gezin direct in!

‘DE GEZINSPAS IS IDEAAL!’ NU OVERAL GRATIS DOUCHES EN KLUISJES Op al onze Basic-Fit-vestigingen, dus ook op jouw club, zijn nu gratis lockers beschikbaar. Zo kun je je waardevolle spullen tijdens het douchen of sporten veilig opbergen. Ook hebben we in alle clubs van gratis douches geïnstalleerd. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, want zo kun je voor hetzelfde geld ook weer fris naar huis!

kan , zegt Kees Steltenpool. ‘Het hele gezin ‘Wat ben ik toch blij met die gezinspas’ het aan graag sport vrouw uitkomt. Mijn ermee sporten wanneer het maar het beste e uurtj een even nog ol scho uit vaak gaat ter eind van de ochtend, onze oudste doch op itie cond mijn om ct dagochtend altijd perfe virtuele cycling doen en ik vind de zater .’ gezin ons voor een uitkomst peil te houden. Ja, de gezinspas is echt

.æV6WHOWHQSRRO

GRATIS

On bep

VIRTUELE GROEPSLESSEN

erkt

spor

€15 9 5 , pe r

Weer een fantastisch nieuwtje van Basic-Fit! Als je zin hebt in een training waarbij je wordt aangemoedigd om het beste uit jezelf te halen, kun je nu virtuele groepslessen volgen. Gratis! Het mooie is, je kunt zo’n virtuele groepsles op elk moment van de dag doen.

maan

.NL

d

ten

v. a .


14

ADVERTENTIE

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

SLAPEN IN SFEER VOOR IEDEREEN

CARPE DIEM

Complete boxspring v.a. â‚Ź 1.595,- * 6  % /7.8+.. '!# 9     ) 

SOFTLINE

VI-SPRING

SLAAPSFEER Beers: in het pittoreske kerkdorp Beers, onder de rook

       van Nijmegen, vindt u de meest sfeervolle showroom van Nederland.     !! "   Wij hanteren traditionele waarden en normen, zoals uiterst deskundig !# $  % ! "    &!  advies, tijd om ons in uw wensen te verdiepen en daar vervolgens in te   %  " "     voorzien. En onze service; deze is onberispelijk. !   & # & ' ( & )  !# $

Gildeweg 17 Beers

Q

TRECOMPANY We beschikken over een vakkundig team gemotiveerde medewerkers. ) '    %  " # In onze 2500 m2 grote showroom vindt u nagenoeg 100 verschillende * & +,.. +  "    /.. '!! slaapkameropstellingen en vertrouwde merken als bijvoorbeeld !  !!   "  ! ) ) ! Softline, Balanzz, Carpe Diem, Trecompany, Auping, VI Spring en vele 0! Bezoek

!&& 1 2  5*  anderen. ons in Beers, wij3 '4 heten u van harte welkom.

 ! # &   "    " !#

WWW.SLAAPSFEER.NL

Q

0485 322 337


Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

21

ADVERTENTIE

8 % , & / 4 !4 , '% 34/&&%%2$ ,%$)+ !.4

/0%.).'34)*$%. -!!.$!' 552 $).3$!' 552 7/%.3$!' 552

$/.$%2$!' 552 62)*$!' 552 :!4%2$!' 552

6! . $ % . " 2/ % + 7/ . % .  3 , ! 0% .


22

ADVERTENTIE

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

WIJ GEVEN VORM AAN UW INTERIEUR

Mooie merken vindt u overal, maar met het persoonlijk advies van De Bedenkers wordt uw interieur een beleving. In onze meubelspeciaalzaak vindt u inspiratie en maatwerk. Ons team van creatieve interieurspecialisten staat klaar om uw droominterieur te realiseren. Meubelplein Ekkersrijt Telefoon 0499 - 477440 info@debedenkers-son.nl WWW.DEBEDENKERS-SON.NL


23

NIEUWS

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

Winnaars verheugen zich op Volkel in de Wolken

Lezers blij met helikoptervlucht

Music for Charity brengt Veghelse bands samen VEGHEL - Drie jonge Veghelse bands slaan vanavond (vrijdag) tijdens Music for Charity de handen ineen om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF. De bands, V.I.B., Dùbent en Gazzerop dragen dit goede doel een warm hart toe en bundelen daarom op deze avond de krachten. Het decor van de avond maakt dit concert extra bijzonder. De locatie is namelijk het galeriecafé aan de Noordkade, een prachtige plek voor de muzikanten om los te gaan. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Tijdens het concert hopen de muzikanten zoveel mo-

gelijk donaties voor het KWF binnen te halen. De bands dragen het gedoneerde bedrag over aan Bike4charity, een van de deelnemende teams aan de Alpe d’Huzes. Dit team met zowel renners uit Veghel, HeeswijkDinther en Loosbroek, beklimt over enkele weken ‘de Hollandse berg’ voor het KWF. Om het concert tot een succes te maken helpen de teamleden van Bike4charity vrijdagavond mee achter de bar. Het concert begint om 19.00 uur en de avond wordt om 00.30 uur afgesloten. Voor een voorproefje of meer informatie kan iedereen terecht op de facebookpagina’s van V.I.B, Dùbent en Gazzerop.

Jci de Maaskant golft voor Lucaï

Helikoptervlucht. Vrolijke mensen verzamelden zich vanochtend bij het hoofdkantoor van Kliknieuws. Ze kregen namelijk iets bijzonders overhandigd: een ticket voor een helikoptervlucht tijdens Volkel in de Wolken. Tijdens de Volken in de Wolken Hamilton Airshow is er vanaf de grond heel veel spektakel in de lucht te bekijken, maar zélf ook opstijgen vanaf het evenemententerrein is natuur héél apart. De acht winnaars verheugen zich dan ook op zondag.

Financiële bijdrage voor Bunders rent voor goede doel initiatieven in wijk of dorp VEGHEL – Inwoners van Veghel kunnen voortaan voor nieuwe initiatieven in hun wijk of dorp een financiële bijdrage vragen aan de gemeente. Met dit ‘leefbaarheidsbudget’ wil de gemeente burgers uitdagen om actief bij te dragen aan de leefbaarheid in hun eigen omgeving. Van onze verslaggever Het leefbaarheidsbudget loopt vooruit op het onderzoek naar de mogelijkheden voor meer zelfsturing van wijken, buurten en dorpen. “Deze startnotitie moet nog gemaakt worden en door de raad besproken worden”, licht wethouder Annemieke van de Ven toe. “Hiermee willen we als college verder invulling geven aan burgerparticpatie.” Natuurlijk stelt de gemeente wel enkele regels aan de toekenning van de bijdra-

ge. Zo dienen de activiteiten een aantoonbare meerwaarde te hebben voor de leefbaarheid, dienen de bewoners ook zelf aan de slag te gaan en mag het initiatief niet in strijd zijn met het gemeentelijke beleid. “Het mag bovendien geen nieuwe kosten voor de gemeente genereren”, als Van de Ven verder. Een aanvraag voor een bijdrage voor een nieuw initiatief kan via de wijken dorpsraden worden ingediend. De sluist het idee door. De gemeente beoordeelt de aanvraag. Per initiatief is een maximale bijdrage van tweeduizend euro mogelijk. Voor dit jaar is een totaalbedrag van tienduizend euro beschikbaar. Het college van B. en W. heeft bovendien vastgesteld dat de vergoeding voor de bestuurskosten voor wijk- en dorpsraden structureel € 1.500,- wordt.

Viava la Donna Day in Skin Beauty UDEN - In het kader van de Viva la Donna Day openen honderden schoonheidssalons en wellnesscentra waaronder Beauty, Wellness & Pedicure salon Skin Beauty in Uden op 29 mei belangeloos de deur voor vrouwen die getroffen zijn (geweest) door kanker. Tijdens de verwendag kunnen vrouwen genieten van bijvoorbeeld een gezichtsbehandeling of pedicure / voetmassage. Dit geeft weer de kracht en de positiviteit die zo hard nodig is. Wanneer iemand de diag-

nose kanker krijgt, staat het leven op zijn kop. “Ook zaken als de WIA, zorgverzekering en re-integratie vragen aandacht. Daarbij willen vrouwen er niet ziek uit zien, maar zijn vaak niet in de gelegenheid om zichzelf een moment van ontspanning cadeau te doen. De Viva la Donna Day is daarom geen luxe, maar een broodnodige vorm van nazorg na de diagnose kanker, zo zegt Pepita Timmers eigenaresse van Wellness, Beauty & Pedicure salon ‘Skin Beauty’. Aanmelden kan via www.skinbeauty. nl info@skinbeauty.nl ww.vivaladonna.nl.

UDEN - JCI de Maaskant hield 14 mei de golfdag de Lucaï Open gehouden bij golfbaan Stippelberg in Bakel. Samen met alle deelnemers en sponsoren is er € 2.205,88 voor Lucaï opgehaald. Tevens zijn er vele andere prijzen uitgereikt, zoals dinerbonnen van Senor PP, meubelcheque van Goossens Wonen en Slapen en een weekend Toyota GT86

rijden. Zie ook de foto’s op www.goededoelengolfdag. nl. Jci de Maaskant bestaat 31 jaar en is een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Jci heeft vier pijlers als thema: community, business, training en internationaal. Op elk van deze gebieden kunnen leden zich ontwikkelen. Voor meer informatie kijk op www.jcidemaaskant.nl.

‘Iets doen voor een ander’

Sponsorloop. Leerlingen van basisschool De Bunders renden vandaag voor een goed doel dichtbij huis, namelijk de eigen school. De opbrengst van de sponsorloop wordt gebruikt voor een opknapbeurt van de speelplaats. Na de gezamenlijke gingen de kinderen in verschillende groepen aan de slag. Er waren telkens twee groepen die de sponsorloop liepen. Terwijl de ene helft aan het lopen was werden zij door een aantal andere groepen aangemoedigd. Verder was er voor alle groepen een workshop dans, onder aanvoering van enkele sportieve moeders. Samen met het geld dat eerder al was opgehaald tijdens de voorjaarsmarkt wordt de opbrengst van de sponsorloop aangewend voor de verbetering van de speelplaats.

Pilot Integraal Kindcentrum VEGHEL – De gemeente Veghel start een pilot voor de huisvesting van een Integraal Kindcentrum (IKC) in de Petrus en Paulusschool in Eerde. Deze start met ingang van het nieuwe schooljaar. Van onze verslaggever In het IKC worden alle onderwijs- en opvangvoorzieningen voor kinderen van 0-12 jaar samengebracht. Aanleiding voor de proef is het verzoek van SKIPOV om een deel van het schoolgebouw aan de onderwijsbestemming te onttrekken. De onderwijsstichting wil de kleuters onderbrengen in het hoofdgebouw van Petrus en Paulus. “Ook in Eerde loopt het leerlingenaantal, net zoals in veel andere dorpen, terug”, licht

wethouder Caroline van den Elsen toe. Reden om binnen het college een discussie te voeren over de levensvatbaarheid van scholen in de kleine kernen. “De pilot biedt de mogelijkheid om de in het Regeerakkoord opgenomen ‘harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk’ een kans van slagen te geven. Hierdoor kan op termijn ook het peuterspeelzaalwerk voor de kern Eerde behouden blijven.” In de vrijkomende kleutervleugel wordt met ingang van het nieuwe schooljaar de buitenschoolse opvang van ’t Kroontje gehuisvest. Op deze wijze kan deze vleugel voorlopig behouden blijven. Voor de overige lege ruimten wordt komend schooljaar gezocht naar mede-huurders.

UDEN – Eerstejaars leerlingen van het het Udens College vmbo maakten dinsdagochtend kennis met verschillende vrijwilligersorganisaties, waar zij misschien in de toekomst een maatschappelijke stage gaan lopen. Het was de jaarlijkse MaS-dag/vrijwilligersochtend. Door Bijou van der Borst Er zijn genoeg organisaties waarbij de scholieren aan de slag kunnen. Les geven over mensenrechten voor Amnesty International, fietsen maken bij de solidariteitswerkplaats of helpen bij de kinderboerderij. “In het eerste jaar lopen de leerlingen nog geen stage maar we laten ze wel alvast kennismaken met de verschillende opties”, vertelt Angelique Röben coördinator van MaS, maatschappelijke stage. “Het is belangrijk dat jongeren zien dat er niet altijd geld tegenover hoeft te staan wanneer zij iets doen voor een ander.” Sinds het regeerakkoord van 2012 krijgen scholen

geen subsidie meer om de MaS te bekostigen. “Wij als coördinatoren hebben een voorstel bij de directie liggen om bepaalde onderdelen van de stage door te kunnen laten gaan. Röben hoopt dat kinderen een maatschappelijke stage kunnen blijven doen via de school. ”Wij verlagen de drempel voor de scholieren.” Rien de Kok staat namens de solidariteitswerkplaats in de aula van het Udens College. Hij zou graag zien dat er tijdens de MaS meer aandacht wordt besteed aan techniek. “Op dit moment is er een groot tekort aan vak mensen door een stage worden de jongeren weer wat meer geënthousiasmeerd.” Mike is enthousiast over de maatschappelijke stage en luistert naar de voorlichting over verzorgingshuis Sint Jan. “Je doet iets voor een ander mens, dat vind ik leuk.” Tijdens zijn maatschappelijke stage zou hij graag helpen bij zijn voetbalclub. “Dan ga ik de jongere teams helpen bij de training.”


24

ADVERTENTIE

Editie 21 vrijdag 24 mei 2013

 

 " 

  

   

(',6,( ! 

$-! +$ ,"  #

>6:D > ;E?: 

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

#

)*(*.&%)*1&%&U+&

#

#

(*)$),%%()*""$$

 EEB *962AAI):?86BC:C66?86J6==:896:5C<@@B6?36CD22D E:D 86J6==:896:5C5:6B6?>6D66?8@E56?<66=D;6 656B66?:CF2? 92BD6G6=<@>

 #

2?CCDE5:@#!+56? @?DIC2?C24256>:6AB6C6?D66BD 56;6E8552?CF@@BCD6==:?8F@@B<:?56B6?F2? ;22B1?>:;? CDB22D;6 *:;56? 

EEB  EEB6? 

EEB 667;6F2?D6 F@B6?6F6?@A ,@=:CF@=6=  F@@B>66B:?7@B>2D:6 

#

$%(#*-%(!)%&) %/#(!* ,2?EEBG@B5D3:;#!+56?22?96D#@?5B:22? A=6:?66?:?7@B>2D:6>2B<DF@@B6?5@@B2>2D6EBF6B6?:8:?86? 86@B82?:C66B5>6DG@B<C9@AC6?66?9@33I>2B<D 

#

#!%&&"$!$ *ECC6? EEBDB656?#!4EBC:CD6?@A:?96D863@EG F2?#!:?+56? ?C6>3=6CC@=:CD6?6?5@46?D6? 656B66?CD22D @A56A=2?<6?#66B9:6B@F6B:?96D+56?C-66<3=25F2?>6:

 +$

#

 +$

#

 #

AE?DF2?2D6=:6BB@ED6@A6?>6:EEB *:;56?C 56@A6?2D6=:6BB@ED6DB656?=@<2=6AB@76CC:@?6=66?2>2D6EB <E?CD6?22BCF@@B96DF@6D=:49D,2?27#!&:6D6BBE6896=F6B DB6<D66?L6DCB@ED65:6=2?8CF6BC49:==6?566HA@C:D:6C=@@AD 

&(#(,$"#0# #$)%$!$*"$* :=>:@C4@@A*96?5ECDBIN$@@B5<256,6896=EEB

2>J26?>:B2F2?56@BB6=?@@D;6JG6B<D6C2>6?>6D9:==%ED 22?96DL=>AB@;64DK069>2>?6C:2O %?86<6?5D2=6?DE=DEEB 427R $@@B5<256,6896=  

 EEB !@>52?C6?=2496?6? 86?:6D6?; C49@@=%?6-62<?6CCAB6C6?D66BDB2AA6BC6? 5; D2=6?D6? 22B?22CD36DB656?56@BB6=?@@D;6J96DA@5:E>

 +$

%&$"+*.&%)*,$ !+$)*$(%#(-)' )D2BD3:;#!&:6D6BBE6896=6?522B?23E:D6?:?562 3B@6<6? 

EEB 256?2DEEB:?6?@?D56<C2>6?>6D%>2BG2DF@@B :?F=@6556?2DEEB@A;6<2?96336? ?562 3B@6<6?82;6@AJ@6< ?22BJ:;?<E?CDG6B<6? !@>86?:6D6?F2?66B=:;<6?AEEBG6B<

 +$

,()"*((Q E=DEEB276N$@@B5<256,6896=@>

EEB !@>=E:CD6B6??22B

A@SJ:6AB@J2>EJ:6<A@SJ:6 ,6896=C6563ED2?D6:?5I=6EB J2=922B<@BD6F6B922=D6?869@B63B6?86? ,()G@B5D86@B82 ?:C66B55@@B5686A2CC:@?66B56CD25C5:49D6B2C66B26DC 

 +$

-!$"&(*/ #!&:6D6BBE6896=N#:556822= ,6896=F2? 

EEB 6?R49D692AA6?:?8F@@B2==6,6896=C62>2D6EB<E?CD6?22BC 6?528F@=F6BB2CC:?86?4B62D:6F6E:DCA2T:?86?6?86<<6<E?CD J:??:8624D:F:D6:D6?

%&$*"((%+* D6=:6BC#!&:6D6BBE6896=N#:556822= ,6896=368:?

+(*($ :3=:@D966<,6896=@A >6: ;E?:;E?:D:;56?C56@A6?:?8C

D:;56?F2?56:3=:@D966< 66?F6B7866?<=6:866?A2A:6B@7 CD66?>22B656=6<E?CDF2?656=>6D22= :;J@?56B6C:6B256? C:6B6?563:3=:@D966<:?,6896= 6J@6<566HA@C:D:6

$)$! ?DB66E=DEEB427R $@@B5<256,6896=  EEB #@56B?6 52?C<=2CC:6<32==6D6?>@56B?6;2JJ822?92?5:?92?5>6D 56AB249D:86<=2?<6?F2?56ME:D 6966=F6BJ@B855@@B#!

U#

 # +$

.&%)*(*,-(!&"*) D2=286@6<92?56=-:>)496==6?,6896=566D2=286:C@A 6=<D:;5CD:AD636<:;<6? #6?C6?>6D8696E86?<=249D6?822? @AJ2D6B528@49D6?522?56C=28:?96D2D6=:6BF2?#!&:6D6B BE6896= 6<:;<:?566D2=28696DB6CE=D22D

(-)$)P $#+0!")&(%%! #!&:6D6BBE6896=#:556822=,6896=  EEB ,6B92=6? F6BD6=CD6B 62??I!6EB=:?8C6?C2H@7@?:CD @6??6??6>6?;6 >66?22B96D=2?5F2?56CAB@@<;6C 6?F6BD6==:?8F@@B;@?86?@E5 

#*+(,($$$ %$*"$*$#(!$* ?*962D6B#2B<2?DF@6BD2B>@?:666?5B249D>6D=66B=:?86? 96DAB@;64D1-:?5<B249D06CE:D ,6B56B @?8 2=6?D&@5:E> %ADB6 56?CF2?#!6?C6>3=6C2?CC49@@=>:8@,B@EG6?32?5GGG ?= )D264:=:2<@@B:D22B4=E3:D2B2?5@)6?:@B6?%B<6CD)6?:@B6? <@@B16B@6?6":?56!@@B!252?J6?28=6@E?DBI2?46BC

*&&/)$() ?96DG:;<46?DBE>6"2AF@6D 56"66CD,6896=

6?

 !E?CD6?22BC6HA@C6B6?D:;56?C56-!:?56F@@B>2=:86 )@=223B:6<CG:?<6=22?96DB232?DA=6:? %>

@A6?D566H A@C:D:6>6D66?CA6T6B6?5652?CF@@BCD6==:?8F2?!2D;26:D>2?? 1!B2E5 7E? 5:?8

 +$

 00$!(!!(% "2>36BDEC<6B<6?F6BC49:==6?56<B@686?,6896=F2? NEEB 6?2A2BD64@>3:?2D:6>22BGR=66?D;65:68@65G6B<D 6?;65696=6528=22D86?:6D6?F2?96>6=C6>EJ:6<

,@@B56>66CD24DE6=6:?7@B>2D:66?D:;56?F2?56286?52<:;<@AGGG >:<G63 ?=@7GGG A:6D6B3BE6896= ?=


Speciale verf 7 3-daagse bij Formido!

20 i0 1123 n2 1juju li m / t 7 i n e e m 6 , 2 5 anp VO

% 0 2 Korting

*

op alle verf!

dere binatie met an Uden. t niet in com *Kor ting geld alleen geldig bij Formido s en kortingsactie

De enige bouwmarkt met een professionele verfmengmachine van

.000 Meer dan 20 jk! eli kleuren mog

Formido Uden Energielaan 14 Tel.: 0413 - 24 60 37 Zie ook: www.formido.nl/uden

Huis. Thuis. Formido.


e

40 Udense avondvierdaagse

3

“40 jaar wandelen in Uden, dat loopt lekker!!!!” De kans is groot dat uzelf eens deelnemer was aan de Udense Avondvierdaagse. Al 40 jaar lang neemt dit evenement een vooraanstaande plek in op de Udense activiteitenkalender. Wat dit gebeuren zo bijzonder maakt is dat het vooral gericht is op kinderen. Bijna alle mensen jonger dan 50 jaar, die opgegroeid zijn in Uden, hebben als kind een of meerdere keren meegedaan aan dit loopfestijn. En het leuke is dat je veel van diezelfde mensen later terugziet als begeleider of begeleidster van een groep, waarin hun kind meeloopt.

De werkgroep Avondvierdaagse van de Stichting Schoolsport Uden met van links naar Theo Kandelaars, Kees van der Wijst, Kees van Vugt, Ad van Duijnhoven, Frans Jorissen. Mede dankzij de medewerking van de basisscholen is de Udense Avondvierdaagse uit kunnen groeien tot een van de grootste van ons land. Zo’n 3000 kinderen en 2000 volwassenen wandelen ook dit jaar weer mee. Dit vraagt van de organisatie natuurlijk de nodige voorbereidingen. De werkgroep Avondvierdaagse van de Stichting Schoolsport Uden beschikt gelukkig over een grote groep vrijwilligers waarop zij een beroep kan doen. Zo’n 50 mensen zorgen ervoor dat de kinderen veilig door ons mooie Uden en haar omgeving kunnen wandelen. Een

groot aantal verkeersbegeleiders, EHBO’ers, controleurs, inschrijvers en werklui doen dit al jarenlang met veel plezier. Ik ben er trots op dat we dit jaar een speciaal krantje kunnen uitbrengen ter gelegenheid van de 40ste editie van de Udense Avondvierdaagse. Het is eigenlijk een soort bewaarnummer geworden, waarin de hoofdmoot natuurlijk wordt gevormd door de routes voor de 5 en 10 km. Mede dankzij een vrijwilligersbijdrage van de Gemeente Uden hebben we dit

krantje kunnen realiseren. Ook namens de overige werkgroepleden wens ik alle deelnemers vier fijne wandelavonden toe en, mocht u zelf niet meewandelen, dan toch bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het sportpark. Want u weet het De Udense Avondvierdaagse…..dat loopt pas lekker!! Namens de werkgroep Avondvierdaagse van de Stichting Schoolsport Uden, Kees van der Wijst..


FRIETWAGENS - PARTYVERHUUR - PARTYSERVICE

XXXKBDLJFWFSIVVSOMtUFMCHH

0QWSJKEBHUVTTFOFOVVSIFCCFOXF FFODMPXOCBMMPOHPPDIFMBBS Reserveer tijdig, voorkom teleurstelling.


e

40 Udense avondvierdaagse

5 ste

Van Kersenmars tot 40 Avondvierdaagse In de jaren 60 van de vorige eeuw kende Uden de Kersenmars. Het was een eendaagse wandeltocht, waaraan ook al kinderen van basisscholen deelnamen. Bij de finish ontving elke deelnemer een medaille en een zakje “Ujese zwarten”. De wandeltocht dankte haar naam n.l. aan de kersenteelt, welke Uden in die tijd tot ver in de omtrek bekend maakte. Toen de meeste kersenboomgaarden verdwenen was het echter ook gedaan met de Kersenmars. Er volgden enkele jaren, waarin op wandelgebied In Uden weinig gebeurde. Maar in de zeventiger jaren werd in de Bitswijk een wandelsportvereniging opgericht met als naam DE VROLIJKE STAPPERS. In 1973 werd door deze vereniging de 1e Udense Avondvierdaagse georganiseerd. Er deden 316 wandelaars mee, vooral kinderen. Er werd in die tijd gewandeld van dinsdag t/m zaterdag. Op zaterdag liep men in defilé vanaf de Markthal naar de Witte Boerderij. Vooral dankzij het echtpaar Pieter en Kee Rutten werd de vierdaagse steeds populairder. Samen met een groep trouwe medewerkers wisten zij de Udense basisscholen warm te maken voor hun evenement. Hierdoor steeg het aantal deelnemers erg snel. Toen mevr. Rutten haar man verloor, werd het voor haar steeds moeilijker om de organisatie uit te blijven voeren. Na 24 jaar gaf ze aan te willen stoppen en zocht ze contact met de Stichting Schoolsport Uden.

Natuurlijk wilde deze club dit prachtige evenement niet verloren laten gaan voor Uden, want het laten bewegen van de Udense jeugd staat bij de Stichting Schoolsport Uden hoog in het vaandel. De eerste actie was het verplaatsen van het evenement van het Bevrijdingspark naar het Udense sportpark. Dit had alles te maken met de veiligheid voor de deelnemende kinderen. Aanvankelijk vond de intocht van de deelnemers plaats in het Udense stadion, maar een aantal jaren terug werd besloten uit te wijken naar het grote park voor het stadion, dit vanwege de gezelligheid. Het aantal deelnemers steeg in de loop der jaren tot boven de 3000. Tel daarbij op het aantal begeleiders en je komt al gauw tot zo’n 4500 wandelaars. Daarmee is de Udense Avondvierdaagse uitgegroeid tot een van de grootsten van ons land. Dankzij de medewerking van een grote groep vrijwilligers hoopt de Stichting Schoolsport Uden dit wandelfestijn nog vele jaren te kunnen organiseren.

Op naar de 50!!!


Beautysalon

L^h]

NIEUW IN UDEN

De afslankmethode die wel werkt Vetcelbevriezen d.m.v. cryolipolyse is een pijnloze procedure zonder risico’s welke in staat is de temperatuursgevoelige vetcellen eerst te legen en vervolgens voorgoed te laten verdwijnen. Gedurende ongeveer een half uur wordt de vetlaag op een uitgekozen locatie onder vacuüm gekoeld tot ongeveer 3°C boven nul, en dat is voldoende om de vetcellen te doen afsterven. Dat betekent dat er blijvend resultaat wordt geboekt zonder littekens én dat er om die reden ook een mooie onzichtbare overgang is naar de omliggende onbehandelde gebieden. 1 applicatie € 350,- per sessie (b.v. onderbuikje)

Aanbieding: nu €

225,-

Vanaf 2 applicaties: € 225,- per applicatie per sessie (b.v. love-handles of een grotere onderbuik)

Aanbieding: bij een afspraak vanaf 2 applicaties krijgt u nog eens 1 applicatie t.w.v. € 225,- gratis

WEG SUCC ENS ENOR ES VE RLEN M GD

Julianastraat 4 5401 HD Uden T: 06-22948052 E: info@beautysalon-wish.nl W: www.beautysalon-wish.nl

Fruit- en aspergebedrijf

Gelegen tussen Erp-Uden. Van Lankveld, Kraanmeer 13 5469 SN Erp Tel. 0413-211416 Mobiel 06-51789110

Naast onze fruit- en groenteverkoop verkopen wij nu ook

VERSE ASPERGES

van eigen bodem geschild of ongeschild Openingstijden: woensdag 9.00 - 18.00 uur donderdag 9.00 - 18.00 uur vrijdag 9.00 - 18.00 uur zaterdag 9.00 - 16.00 uur Op andere dagen: als de poort geopend is helpen wij u ook graag.


e

40 Udense avondvierdaagse

13

Goede doelen van 2013! Vorig jaar zijn we gestart met het ondersteunen van een goed doel. Gezonde kinderen lopen voor hen, die niet of nauwelijks deze kans hebben. Hadden we in 2012 stichting Kika, dit jaar hebben we de doelen dichterbij gekozen. We zijn blij dat we zo op deze manier deze mensen een hart onder de riem kunnen steken. Zij hebben deze duim zeer zeker verdiend!!!

Stichting Vrienden van Bernhoven Tijdens de veertigste editie van de Udense avondvierdaagse is de stichting Vrienden van Bernhoven één van de twee goede doelen. De opbrengst is bestemd voor de realisatie van de lounge- en relaxcorner voor de kinderspeeltuin van het nieuwe ziekenhuis. Gezonde kinderen wandelen voor zieke kinderen, zodat ook zij tijdens hun verblijf in Bernhoven lekker kunnen spelen. Het is fantastisch dat kinderen uit de omgeving, door zelf een sportieve prestatie te leveren, bijdragen aan de realisatie van de kinderspeeltuin. Voor kinderen is het extra vervelend om in het ziekenhuis te liggen omdat hun vader en moeder niet altijd dichtbij zijn en ze niet altijd begrijpen wat er gebeurt. De stichting Vrienden van Bernhoven richt zich op de realisatie van projecten die het verblijf van de patiënten in het ziekenhuis veraangenamen. Deze projec-

ten kunnen niet uit het reguliere budget worden betaald. Het zijn de extra’s die het verblijf veraangenamen. Want ziek zijn is al vervelend genoeg.

STICHTING LEERGELD “Maas & Leijgraaf”

Stichting Leergeld laat alle kinderen meedoen. In steeds meer gezinnen is het niet haalbaar om de kinderen mee te laten doen met sportclubs, muziekles, schoolreisjes of kunstzinnige vorming. Soms kunnen deze gezinnen geen beroep doen op bijzondere bijstand of een andere voorziening.

Hierdoor dreigen deze kinderen uitgesloten te worden van deelname. Die gezinnen kunnen echter wel rekenen op steun van Stichting Leergeld. Stichting Leergeld helpt kinderen uit gezinnen die tot de minima behoren en die de genoemde kosten niet kunnen betalen. Uitgangspunt is dat elk kind van 4 tot 18 jaar tot een maximaal bedrag van €150,00 per jaar geholpen wordt. Er wordt nooit geld gegeven aan die gezinnen: alles wordt óf in natura betaald óf door de Stichting rechtstreeks betaald aan degene die de dienst levert. Zo weten we zeker dat het geld op de juiste wijze besteed wordt.

Waar kunt U informatie vinden? Op de website: www.stichtingleergeldmaasenleijgraaf.nl Er zijn bij onze stichting 3 coördinatoren werkzaam. In Uden is dat: Dhr. Frans Jorissen 06 23129655
G DA 7.00 ZON - 1 EN .00

OP MEI 12 26

WIJ WENSEN U VEEL WANDELPLEZIER!

ALLEEN 6 2 & 5 2 OP MEI

20% KORTING TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON Speciaal voor de deelnemers aan de Udense avondvierdaagse.

Marktstraat 5 - Uden - Tel 0413 268616 - www.arts-sportiek.nl


e

40 Udense avondvierdaagse

15

Ik vind de wandelvierdaagse super!!!

Met zâ&#x20AC;&#x2122;n allen samen wandelen en zingen!! Dat is plezier, dat is gezellig!!!

Elk jaar kijk ik er naar uit. We lopen al voor de 24e keer mee! Dit jaar loop ik samen met mâ&#x20AC;&#x2122;n moeder en dochter.

28 mei t/m 31 mei 2013. 40e wandelvierdaagse !!!! Ik doe weer mee. U ook??

Proficiat!! Op naar de 50!!!!

4 dagen lang elke avond fijn bezig zijn. En dan die laatste avond met de intocht, wat een drukte. Prachtig!!!!


Udens Weekblad vrijdageditie week 21 2013  

Al vijftig jaar verzorgt De Winter media groep het Udens Weekblad: het nieuwsblad waarin al het nieuws uit Uden en omgeving te vinden is. Ee...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you