Page 1

Bedrijvig uden

ROC’s werken aan de beroepen van morgen ‘We zaten op zilver, dat wordt nu goud’

februari 2013

‘Barraduca is... rock with a bite’

Maurik van den Heuvel over de ‘nieuwe’ realiteit:

‘Vroeger had je jaarcijfers, nu dagrapporten’


2


Verhuizen! Wanneer u dit magazine openslaat zijn de verhuisdozen al weer netjes opgeborgen, maar op het moment van schrijven zijn mijn collega’s en ik druk doende met de verhuizing naar onze nieuwe werkplek. Weliswaar gaat het om een kantoor binnen ons huidige pand, maar voor ons betekent het een efficiencyslag die het communiceren en samenwerken vereenvoudigt. Bovendien wordt niemand slechter van een grondige opruiming. Hoewel een interne verhuizing veel om het lijf heeft, is het niets vergeleken met een verhuizing van een bedrijf of organisatie naar een ander pand. Dat is pas een operatie! Wellicht zullen de medewerkers van het nieuwe ziekenhuis Bernhoven op Uden-Noord dat beamen. Daar wordt momenteel hard gewerkt om begin april de deuren van het kersverse ziekenhuis te openen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal. Minstens zo belangrijk, is dat het contact met uw relaties niet lijdt onder de verhuizing. Daarbij help ik u graag. Heeft u verhuis- of verbouwplannen en gunt u onze lezers een kijkje in uw (nieuwe) keuken? Neem dan contact met mij op. Ik zet uw nieuwe trots graag voor u in de spotlights. En natuurlijk mag u de verhuisdozen altijd van me lenen. Jean-louis de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig Uden (E). Jl.debont@dewinter.nl, (T). 06-41713689

12 Van den Heuvel Logistiek en de ‘nieuwe’ realiteit Van den Heuvel Logistiek is in december gestart met de bouw van zevenduizend vierkante meter warehouse en zes extra laaddocks. Door de snelle groei is het de derde grote nieuwbouw in vier jaar tijd. Een gesprek met directeur Maurik van den Heuvel.

20 ‘Er moet gepresteerd worden, ook op het podium’ Ooit zat hij in bluesband Shaky Ground. Maar tien jaar geleden besloten de leden dat ze (nog) niet de leeftijd hadden om elk weekend in een geruite blouse het leven te bezingen. Stêpàn van den Wijngaard was verdorie nog maar 27... Dat moest anders!

29 ROC zoekt samenwerking met topsectoren Energiemakelaar, nanodokter of stadsmijnwerker. Het zouden zomaar de beroepen van de toekomst kunnen zijn. ROC de Leijgraaf, ROC Tilburg en ROC Nijmegen bereiden een initiatief voor om samen met het bedrijfsleven vorm te geven aan de beroepen van morgen.

41 ‘We zaten op zilver, dat wordt nu goud’ Het is vaak het kloppend hart van een gemeente: het winkelcentrum. In de serie ‘Hartje Centrum’ gaat Bedrijvig Uden op bezoek bij Udense centrumondernemers. Dit keer zijn we te gast bij Ad Verstegen, van de gelijknamige fietsenzaak aan de Marktstraat.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Uden is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4700 Mediapartner: Jean-louis de Bont Volgende uitgave: mei 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339361, www.dewinter.nl. Fotografie: Rob van Berkel, Berry Poelen en Thomas Segers Teksten: Paula van Hout, Dimphy van Boxtel, Gerben van den Broek, Tijd Gijsel en Tom Verstegen. © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

februari 2013

3


Raad van State steunt Markant

Schoenenreus maakt doorstart Schoenenreus, dat eerder failliet werd verklaard, maakt een doorstart. Zo’n vijfhonderd van de in totaal vijftienhonderd medewerkers verliezen echter hun baan. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar gaan de komende jaren investeren in het bedrijf. Met de investering zijn vele miljoenen euro’s gemoeid. Schoenenreus gaat zich met name concentreren op de online verkoop en de nieuwe winkelformule. Deze strategie is vorig jaar ontwikkeld en wordt versneld geïmplementeerd. Naar verwachting worden er jaarlijks zestig filialen omgebouwd. 65 van de 206 winkels zullen op termijn sluiten. Verder wordt het assortiment aangepast, zodat dit meer aansluit op hedendaagse modetrends.

MVO-certificaat voor Hendriks Coppelmans Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden heeft het certificaat ‘MVOprestatieladder’ behaald. De bouwonderneming is al jaren bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Met dit certificaat kunnen we deze kwaliteit voortaan ’bewijzen’ bij onze opdrachtgevers en andere partners”, stelt algemeen directeur Bart Hendriks vast. “Juist in deze moeilijke tijden hebben onze klanten steeds meer behoefte aan betrouwba-

re partners. Wij zijn ervan overtuigd dat dit certificaat daar aan bij kan dragen.” Het certificaat ‘MVO-prestatieladder’, dat de Udense bouwgroep behaald heeft, is het meest toonaangevende keurmerk op gebied van MVO. Slechts vijf bouwers in Nederland hebben dit certificaat tot nu toe in bezit. Hendriks Coppelmans is de eerste middelgrote bouwonderneming in Nederland die volgens deze norm gecertificeerd is.

Geslaagde Business Lounge Ondernemersverenigingen UOV De Kring, Minerva, JongLeren en Initialis kijken terug op een geslaagde Business

4

Lounge. De nieuwjaarsborrel voor ondernemend Uden werd dit jaar op het podium van Markant Uden gehouden. Daar wensten de leden van de businessclubs elkaar een gelukkig nieuwjaar, onder het genot van een hapje en een drankje. Voorafgaand werd kort stilgestaan bij het project Udenaar de Toekomst.

De Raad van State heeft de bezwaren van de HUVO en Uden Promotie tegen de bouw van de evenementenhal ongegrond verklaard. De horeca voorziet grote parkeerproblemen wanneer niet voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd worden bij de evenementenhal naast Markant. In de huidige plannen wordt het aantal parkeerplaatsen in de nabijheid van de hal niet uitgebreid. De Raad van State gaat daarmee akkoord. In de Nota Parkeernormen van de gemeente Uden staat dat in beginsel bij nieuwbouw of verbouw de benodigde parkeerplaatsen op eigen terrein dienen te worden gerealiseerd. Een uitzondering is wanneer parkeerplaatsen op eigen terrein vanwege de locatie niet wenselijk zijn. Volgens de raad doet die situatie zich voor, omdat de accommodatie aan een kruispunt ligt in het centrum en parkeren op eigen terrein leidt tot een concentratie van verkeersbewegingen, hetgeen een risico vormt voor de verkeersveiligheid. De raad concludeert dat de parkeervraag van de evenementenaccommodatie opgevangen kan worden binnen het bestaande parkeeraanbod in het centrum van Uden.

De Winter neemt Midden Brabant over De Winter media groep uit Uden heeft weekblad Midden Brabant in SintOedenrode overgenomen. Midden Brabant-uitgever Matthieu van der Kruijs gaat zich volledig richten op zijn weekbladtitel Groeiend Best. Voor het Udense mediabedrijf past de overname binnen haar strategie om de sterkste mediapartner te zijn in NoordoostBrabant. “Met de overname van Midden Brabant zetten we een logische stap, kijkend naar het verspreidingsgebied dat grenst aan dat van onze titels Stadskrant Veghel en weekblad De Brug in Son en Breugel”, aldus directeur Roland de Winter van De Winter media groep.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Opening ziekenhuis Bernhoven nabij bedden van de patiënten komen te staan. Opvallend waren de grote natuurfoto’s aan de wanden, waardoor de Maashorst ook binnen in het ziekenhuis te zien is. Bijzonder is ook dat de eenpersoonskamers, waar zestig procent van de bedden komt te staan, geen plek aan het raam bieden. Patiënten kunnen wel naar buiten kijken, maar het contact met de gang wordt belangrijker geacht. De nieuwbouw werd op 22 november 2012 opgeleverd door Bouwcombinatie Bernhoven, ruim twee jaar nadat de eerste paal van het nieuwe ziekenhuis werd geslagen.

De opening van het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden-Noord komt steeds dichterbij. Eind maart zal het ziekenhuis

de eerste patiënten ontvangen, waarna het begin april officieel haar deuren opent. De pers mocht alvast een kijkje nemen in de nieuwbouw, waarvan de inrichting voor het grootste deel klaar is. Projectleider Marion van Zoom leidde de media rond in onder meer de poliklinieken en de kamers waar de

Tweede vestiging Chain Logistics

ISO 26000-certificaat voor Wiltec

Logistiek dienstverlener Chain Logistics uit Uden heeft een tweede vestiging geopend in Vught, waar het een samenwerkingsverband met de WSD-group is aangegaan. De nieuwe locatie is gevestigd aan de Kettingweg 5. De activiteiten zijn gelijk aan die in Uden: assemblage, pakketdienst, warehousing en internationale distributie. Chain Logistics biedt bedrijven nationaal en internationaal sneltransport met opslagruimte, voorraadbeheer en assemblage. Vught is voor het bedrijf een belangrijke locatie om bestaande klanten in de driehoek Tilburg-Den Bosch-Eindhoven optimaal te bedienen.

Wiltec heeft de MVO-certificering ISO 26000 ontvangen. Het Udense bedrijf was al gecertificeerd voor het kwaliteits- (ISO 9001), milieu- (ISO 14000) en VCA-systeem. Bij Wiltec staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel; binnen de beleidsvorming staan het milieu, de mens en de maatschappij centraal. Met de ISO 26000-certificering kan Wiltec nu precies aantonen welke inspanningen het bedrijf verricht op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nieuw concept Dixons Uden Na jaren volgens een vertrouwde formule gewerkt te hebben, heeft Dixons Uden de winkelstijl vernieuwd. De belangrijkste verandering schuilt in de beleving: alle producten zijn direct en vrijblijvend te ervaren. Via grote touchscreens zijn duizenden producten bovendien direct te bestellen. Ook haalt Dixons de natuur in huis met een levende moswand, rainforest aroma en verse fairtrade koffie. Het nieuwe concept wordt in alle honderdvijftig Dixons-winkels doorgevoerd. In Uden kunnen klanten voortaan terecht aan de Galerij 35. Voorheen was Dixons gevestigd aan het Brabantplein 8.

Ondernemers bundelen krachten Van Duijnhoven Accountants, Van den Berg-Diesveld Belastingadvies en FDF Management & Organisatieadvies werken voortaan samen onder de noemer 3B adviseurs & accountants. Door deze krachtenbundeling op het gebied van accountancy, belasting- en bedrijfsadvies ontstaat een fullservice mkb-advieskantoor voor ondernemers in de regio. De drie ondernemers – Rik van Duijnhoven, Bas Diesveld en Frank Robben – maakten al met regelmaat gebruik van elkaars expertise. Door het recente vertrek van accountantskantoor Flynth uit Uden is de behoefte om structureel te gaan samenwerken in een stroomversnelling geraakt. 3B adviseurs & accountants is gevestigd aan de Boekelsedijk 2b in Uden. februari 2013

5


De keuze voor heel bedrijvig Uden • Bedrijfscatering • Eventcatering • Eethuis ontbijt, lunch & diner Online bestellen: www.ujeseethuis.nl

Ujes Eethuis • Handelslaan 3a 5405 AE UDEN tel 0413 267682 • fax 0413 252917 6


Nieuwe koers UOV De Kring ‘Samen slimmer’, dat is het thema van UOV De Kring in 2013. Naar aanleiding van een enquête onder de leden, heeft de ondernemersvereniging ervoor gekozen dit jaar meer in te zetten op samenwerken. Ook is het aantal bijeenkomsten teruggebracht naar vier per jaar, waarvan twee ledenvergaderingen en twee bedrijfsbezoeken. Daarnaast gaat UOV De Kring specifieke themasessies organiseren voor een selecte groep geïnteresseerden, de zogenaamde ‘op-weg-naar-huis-bijeenkomsten’. Deze sessies krijgen een interactief karakter, dat aansluit bij de wensen van de leden om actief met elkaar van gedachten te wisselen over specifieke thema’s. De eerste op-weg-naar-huis-bijeenkomst draagt het thema ‘personeel’ en vindt op 21 februari plaats bij ABAB in Uden. Meer informatie over UOV De Kring is te lezen op de website www.uovdekring.nl.

Jumbo start met zelfscankassa’s De Jumbo-supermarkten aan de Drossaard en het Muziekplein in Uden beschikken voortaan over zelfscankassa’s. Iedere locatie is voorzien van vier

reguliere en vier zelfscankassa’s. Roland de Laak, directeur van de vestiging aan de Drossaard, had naar eigen zeggen niet kunnen voorzien dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan. “We zijn nu de eerste supermarkt in Uden die beschikt over deze zelfscan. De markt vraagt erom. Mensen hebben het druk en willen snel hun boodschappen kunnen doen. We gaan met de tijd mee. Met deze investering komen we onze klanten tegemoet.”

Plannen voor energie- en mineralenfabriek in Odilapeel Een collectief van zo’n tachtig boeren investeert samen met de loonbedrijven Peters in Odiliapeel en Van Kuijk in Helvoirt in een energie- en mineralenfabriek in Odiliapeel. De fabriek gaat verrijzen op goed bereikbare en ontsloten locatie aan de Nieuwedijk in Odiliapeel. “Per dag zullen gemiddeld vijftien vrachtwagens met dierlijke mest aangevoerd worden”, vertelt voorzitter Tiny van Tilburg van de Mineralen Initiatief Coöperatie (MIC), een collectief met zo’n tachtig boerenleden. “Dat gaan we zo goed filteren dat meer dan de helft van het oorspronkelijke volume overblijft als schoon water.” Daarnaast blijft een vloeistof achter die rijk is aan stikstof en kali. “Deze meststof is ideaal voor het telen van aardappelen of het laten groeien van gras en maïs om koeien te voeren. We sluiten de regionale mineralenkringloop en dringen tegelijkertijd het gebruik van kunstmest terug. Dit betekent flinke winst voor het milieu.” Maar voorlopig is het nog niet zo ver. “Het vergunningentraject is tijdrovend, maar we willen natuurlijk dat het zorgvuldig gebeurt”, zegt Van Tilburg.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Tien van Tienen overleden Tien van Tienen, grondlegger van Van Tienen Drankautomaten in Zeeland, is 6 januari 2013 op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Zeelandse ondernemer richtte het bedrijf in 1973 op en hield zich in de beginjaren hoofdzakelijk bezig met het leveren van koffie en koffieautomaten aan bedrijven en instellingen. Maar daar bleef het niet bij. Onder zijn bewind groeide de onderneming uit tot een specialist in food- en nonfoodautomaten met een stevige positie in de regio Brabant, Zuid-Gelderland en Noord-Limburg. Tien van Tienen was tot 2000 actief binnen het koffiebedrijf. Inmiddels staat Maarten van Tienen als tweede generatie aan het roer van de onderneming.

Area koopt woningen centrumplan Woningcorporatie Area heeft de 31 appartementen in het nieuwe centrumplan Hoek Promenade gekocht. Daarmee kan de vernieuwing van het centrum op de hoek van de Promenade definitief doorgaan. Vorig jaar werd bekend dat V&D, La Place en H&M naar Uden zouden komen. Boven de winkels komt een parkeergarage over twee lagen. Aan de zijde van de Pastoor Spieringsstraat komen 31 appartementen. Area gaat deze verhuren. Over enkele maanden start de bouw. Naar verwachting worden de appartementen halfweg 2014 opgeleverd. februari 2013

7


Snel de beste medewerker op de juiste plek! personenauto bestelauto vrachtauto

Voor een succesvolle invulling van uw vacatures op MBO-, HBO-, en WO-niveau.

T 06 - 51 30 58 32 | www.franssenselect.nl

Van Doore Autoverhuur De Amert 508 - 5462 GH Veghel Tel.: 0413-378 378 www.vandoore.nl - verhuur@vandoore.nl

Al uw bedrijfsverzekeringen onder één dak Als ondernemer besteedt u uw tijd graag aan de dingen waar u goed in bent. Ondernemen brengt echter ook risico’s met zich mee. Het in kaart brengen van deze risico’s en het bieden van oplossingen is specialistenwerk. Daarom heeft Meeùs het Bedrijven Pakket ontwikkeld. Een overzichtelijke en geïntegreerde oplossing, die de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt. Meeùs beschikt over gekwalificeerde

VERZEKERINGEN

adviseurs die u graag terzijde staan,

Ù regelt met één telefoontje de schade binnen uw bedrijf?

als partners in business. Bovendien kan Meeùs, als grote marktpartij, scherp voor u inkopen. Bel nu voor een afspraak met 0413 - 20 50 50 of kijk op www.meeus.com/bedrijvenpakket. Meeùs Uden Loopkantstraat 1e Vraag naar de voorwaarden.

5405 NB Uden tel. (0413) 20 50 50

VERZEKERINGEN, PENSIOENEN, HYPOTHEKEN MET HET ACCENT OP Ù

www.meeus.com

Meeùs is onderdeel van AEGON.

8

id5_MAD_2369120_002.indd 1

26-1-2011 15:23:43


Advocaten samen verder

CSU neemt Deinum Facilities over CSU heeft de schoonmaakactiviteiten van Deinum Facilities uit Haarlem overgenomen. Alle 180 medewerkers treden in dienst bij het Udense schoonmaakbedrijf. Het bedrijf integreert de activiteiten in zijn huidige organisatiestructuur. De overname sluit volgens directievoorzitter John van Hoof goed aan bij CSU’s ambitie om zijn marktpositie als landelijke schoonmaakspecialist te versterken. Schoonmaakbedrijf Deinum heeft een jaarlijkse omzet van circa vijf miljoen euro.

Brasserie ’t Zusje krijgt meer ‘zusjes’ Horecaondernemer Peter Smits gaat de formule van brasserie ’t Zusje in Uden als franchisegever uitbreiden. De eerste franchisenemer is Sjors Nagel. Hij zat al sinds juni 2011 naast Peter Smits in de zaak als mede-eigenaar en had al de directe leiding over ’t Zusje en Twin, het naastgelegen restaurant aan de Kapelstraat dat onder hetzelfde concept valt. Voor het tweede Zusje in de franchiseformule heeft Smits al twee mooie panden in de regio op het oog. Welke het wordt, zegt hij pas als het contract rond is. Sjors Nagel maakt als franchiser gebruik van de naam, inrichting en formule van ’t Zusje. Na ruim tien jaar geleden te zijn begonnen als afwashulp is Nagel nu eigen baas. Smits vindt het geweldig om de mensen die hij heeft begeleid uiteindelijk deze kans te geven. Al meer jonge gemotiveerde ex-werknemers, hebben inmiddels een eigen zaak. Voorbeelden daarvan zijn De Baron en Samen, die samen met ’t Zusje hun inkopen doen. Maar ook de eigenaar van Sassafraz is door Smits opgeleid. Die nam vorig jaar het voormalige Razzoo over en doopte dat om tot Twin om meer mensen te kunnen herbergen. En nog steeds zit het elke avond vol. “Het concept is populair en daarom ga ik het doorontwikkelen buiten Uden”, aldus Smits. “Ik creëer graag kansen. Met de verschillende ‘Zusjes’ ontstaat straks een wisselwerking.”

Van Iersel en Luchtman Advocaten, gevestigd in Uden, ‘s-Hertogenbosch en Breda, wordt sinds januari versterkt door Advocatenkantoor van Mierlo. Van Mierlo was voorheen gevestigd in Rosmalen. De medewerkers van Van Mierlo werken vanuit het kantoor aan de Verlengde Velmolen 6 in Uden en het pand aan de Meerendonkweg 21 in ‘s-Hertogenbosch.

Voordelig stoppen met roken Directeur-grootaandeelhouders kunnen sinds kort via hun BV belastingvoordeel krijgen op cursussen en/of behandelingen om te stoppen met roken, voor zichzelf en voor medewerkers. Onder meer een cursus ‘Stoppen met roken’ of een accupunctuurbehandeling om het stoppen te vergemakkelijken, behoren tot de mogelijkheden. Wanneer dit onderwerp opgenomen is in het Arbo-plan van de onderneming en de BV de werkkostenregeling (WKR) heeft toegepast, kunnen medewerkers belastingvrij een behandeling of cursus volgen of deze vergoed krijgen. Voorwaarde is dat de cursus op de werkplek wordt gegeven. Een vergoeding in geld kan niet belastingvrij worden gegeven, maar de werkgever kan deze vergoeding wel onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Hierdoor kan de BV de DGA en/of werknemers ondersteunen om van hun verslaving af te komen.

Van den Akker valt in de prijzen Mercedes-Benz partner Van den Akker in Uden heeft een gouden medaille behaald bij de zesde editie van de Klant Nr. 1 Awards. Mercedes-Benz Nederland reikt deze prijzen jaarlijks uit aan dealerbedrijven die opvallen door een zeer hoge mate van klantvriendelijkheid. Van den Akker werd door zijn klanten als uitermate klantvriendelijk beoordeeld en kreeg daarvoor een gouden medaille overhandigd. Alex van den Akker kreeg ontving de onderscheiding uit handen van President en CEO van Mercedes-Benz Nederland, Hans-Bahne Hansen. Mercedes-Benz voert al ruim twintig jaar onderzoeken uit om de kwaliteit van de dienstverlening van dealerbedrijven te meten. De essentie hiervan is dat klanttevredenheid volgens Mercedes-Benz een structureel onderdeel is van alle processen binnen een dealerbedrijf. februari 2013

9


De meest uiteenlopende artikelen op het gebied van ELEKTRO en KUNSTSTOF uit voorraad leverbaar!

• Ontwerp • Aanleg en renovatie • Onderhoud • Boomverzorging • Bedrijfstuinen • Vijver- en waterpartijen • Tuinverlichting

Koperslagerstraat 2a, 5405 BS Uden Tel. +31 (0) 413 27 35 59 • Fax +31 (0) 413 27 24 97 Website: www.vbv.nl • E-mail: info@vbv.nl

10


Maurik van den Heuvel

Van den Heuvel Logistiek en de ‘nieuwe realiteit’

‘Vroeger had je jaarcijf nu dagrapporten...’ “De huidige crisis, zeker in vervoersland, is wat ik noem: de nieuwe realiteit. Natuurlijk, zeker voor wie zijn baan heeft gehouden, is het leven nog niet zo bijster veel veranderd. Probeer maar eens een hotelletje te boeken in de kerstperiode. En een merk als Audi draait een topjaar. Maar misschien hebben we nu wel onze top bereikt. Ik houd er niet van dat mensen zeggen: ‘Als het straks allemaal weer aantrekt, dan...’ Alsof dat vanzelfsprekend is. Je zult moeten anticiperen. Ga niet achterover leunen. Wij meten elke dag onze resultaten. Weet waar je mee bezig bent! Vroeger had je de jaarcijfers, nu dagrapporten. Tegenwoordig weet ik vandaag al de omzet van morgen...” Directeur Maurik van den Heuvel van de gelijknamige Udense transporteur doet aan ‘meten, meten en nog eens meten.’ “We zijn helemaal afgestapt van 12

het idee dat een vrachtwagen niet stil mag staan. Er zijn heel veel transporteurs die daarom tegen kostprijs of zelfs eronder gaan rijden. Waarom toch? Zo’n

rit kóst je per slot van rekening geld.” Of dit de reden is of niet, feit is dat Van den Heuvel Logistiek behoort tot het gezelschap snelst groeiende ondernemingen in Nederland. Het bedrijf was eind vorig jaar één van de genomineerden voor de FD Gazellen Awards 2012 van het Financieele Dagblad. Warehouse Van den Heuvel startte in 1990 een koeriersbedrijf, als hobby. “Naast mijn studie. We reden met een auto en een busje. Dat bleef groeien, tot we ergens


Coverstory de omzet in België en Nederland realiseren. “Na de bouw van ons nieuwe distributiecentrum in 2009 en de uitbreiding van ons warehouse in 2010 (met vijfduizend vierkante meter), zijn we in december gestart met opnieuw een nieuwbouw: zevenduizend vierkante meter warehouse en zes extra laaddocks. Door de snelle groei is het de derde grote nieuwbouw in vier jaar tijd. In het nieuwe warehouse is plek voor twaalfduizend extra pallets, die 24 uur per dag, zeven dagen per week gehandled zullen worden.”

ers, in 2000 inzagen dat grote internationale spelers ook steeds beter werden in het bezorgen van koerierszendingen. We zijn ons toen echt in logistiek gaan verdiepen en werden meer en meer distributeur. De laatste jaren hebben we meer dan honderd vrachtwagens op de weg. Daarnaast heeft warehousing zijn intrede gedaan. Koeriersdiensten verrichten we nog steeds, ook als service voor ons eigen bedrijf, zoals het nabezorgen van kleinere ladingen.” Intussen zijn er honderdtachtig medewerkers, die vijfennegentig procent van

Uitbreiding Het duurzame, energiezuinige pand krijgt onder andere verwarming door zonlicht en LED-verlichting. Vanaf medio maart beschikt men over meer dan dertigduizend vierkante meter warehouse, voorzien van zestig laaddocks, een nieuwe werkplaats en tienduizend vierkante meter extra parkeerruimte. De uitbreiding biedt plaats aan acht medewerkers. “Eigenlijk is dit al de achtste uitbreiding in tien jaar tijd als je al onze bedrijfsonderdelen erin meeneemt: kantoren, distributiecentrum, warehouse en parkeerplaatsen. Aanvankelijk zouden we hier pas in 2015 opnieuw uitbreiden, maar het ging allemaal wat sneller: er was meer ruimte nodig voor onze distributieactiviteiten en daarnaast groeit ook het aantal opdrachtgevers, zodat we meer vierkante meters nodig hebben om deze stromen te verwerken.” Dekkend netwerk Gevraagd naar de redenen voor dit succes, in een tijd waarin stabilisatie al heel mooi lijkt, zegt de directeur: “We hebben een dekkend distributienetwerk in heel de Benelux. We beleveren dagelijks, van Tietjerksteradeel tot Houffalize. Dat zorgt voor een heel goede performance: een hoge betrouwbaarheid en minimale kans op schade, want we gebruiken geen extra depots en hoeven dus ook niet over te slaan. We zijn niet afhankelijk van derden.” Succes zit ‘m volgens Van den Heuvel ook in het actief benaderen van (potentiële) klanten. “Daarvoor hebben we twee accountmanagers continu op de weg. Vanuit kantoor wordt de markt ook

nog eens drie dagen per week bewerkt. Daarnaast draaien we zeker vier à vijf beurzen per jaar en dat is tamelijk uniek: ik zie bijna nooit collega’s. Waarom dat zo is? Ik heb geen idee.” Markt “Onze markt verschuift de komende jaren door internet. Nu nog bezorgen wij nagenoeg alles business-to-business: van fabrikant naar groothandel of van groothandel naar detaillist. We verwachten binnen drie jaar dertig procent business-to-consumer te bezorgen. Een voorbeeld: nu nog vervoe-

‘We beleveren dagelijks, van Tietjerksteradeel tot Houffalize’ ren we twintig pallets wasmachines naar de Makro, straks twintig los naar de klant in de straat. Dat vereist een heel andere aansturing.” De Udense transporteur omarmt sinds een jaar of twee het maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Dat is geen loze kreet. Twee vrachtwagens rijden inmiddels op aardgas. Los van de wagens die standaard routes rijden zijn wij de eerste transporteur die eco-combi’s gebruikt. We hebben er zeven en rond deze tijd komen er drie bij. Met vijfentwintig meter lengte kunnen we tachtig procent extra laden. Dat scheelt enorm in brandstof en CO2uitstoot. Het is geen Unique Selling Point, maar als de klant bij gelijke geschiktheid kan kiezen, dan maakt dat net het verschil in ons voordeel. Men wordt er steeds gevoeliger voor, en dat is goed.” Nieuwbouw Van den Heuvel Logistiek is in december gestart met de bouw van zevenduizend vierkante meter warehouse en zes extra laaddocks. Door de snelle groei is het de derde grote nieuwbouw in vier jaar tijd. In het nieuwe warehouse is plek voor twaalfduizend extra pallets, die 24 uur per dag, zeven dagen per week gehandled zullen worden. februari 2013

13


Het jubileum

‘Alles schoon en fris; de klant ziet dat ook’

Edwin Boeijen (l) en Arno Verwegen Boever verhuurt luxe toiletwagens aan tentenverhuurders en cateraars. Ook aan bedrijven en particulieren, die in dat geval rechtstreeks zakendoen met het Odiliapeelse bedrijf. “Denk aan feesten, bedrijfsopeningen en braderieën”, zegt Edwin Boeijen. “We hebben ruime ervaring en kunnen dus altijd een pasklare oplossing aanbieden. We beschikken over verschillende modellen luxe toiletwagens, waardoor we flexibel zijn en in principe aan alle wensen kunnen voldoen.” Gewerkt wordt er het hele jaar door, maar de piek ligt in de periode van het voorjaar tot aan de herfst. “Van Koninginnedag (dat volgend jaar dus voor het eerst Koningsdag zal heten) tot aan oktober. In het winterseizoen is het rustiger, echter door het nemen van de juiste maatregelen kunnen de wagens ook dán ingezet worden. We kunnen zorgen voor vorstbeveiliging of plaatsen de toiletwagens aan een verwarmde tent. De wagen in een loods of bedrijfshal plaatsen kan ook. Met carnaval worden onze wagens uiteraard ook volop ingezet.” Service en flexibiliteit De toiletwagens worden elk jaar gekeurd en geïnspecteerd en daar waar nodig aangepast. Het past bij het hoge serviceniveau van Boever. “We staan erom bekend alles uitstekend schoon te houden én te onderhouden”, legt Arno Verwegen uit. “Onze wagens staan het hele jaar door binnen in de stalling en dit bevordert de levensduur, bovendien beperkt het de onder-

Edwin Boeijen en Arno Verwegen studeerden nog toen ze, om wat bij te verdienen, in hun vrije tijd werkten bij een tentenverhuurbedrijf. Het werk beviel het tweetal en prikkelde tegelijk hun zakelijke instincten: met het verhuren van luxe toiletwagens zouden ze mooi een eigen bedrijf kunnen beginnen! En dat gebeurde in 2000, nu twaalfeneenhalf jaar geleden. Vanuit hun woonplaats Odiliapeel verzorgt het duo onder de naam Boever Toiletwagenverhuur de sanitaire voorziening bij tal van evenementen. houdskosten enorm, het is dus een win-winsituatie. Ze zien er schoon en fris uit; de klant ziet dat ook en waardeert dat.” Een ander sterk punt is de flexibiliteit van Boever. Edwin Boeijen: “Je staat ook wel eens op een plek waar men je na afloop weer snel wil weg hebben, bijvoorbeeld op een oprit, die vrij moet blijven omdat men ’s nachts al wil beginnen met het afbreken van de feesttent. Geen probleem, wij komen op tijd onze wagen ophalen en zo kan ook de rest verder gaan. Niet zelden hebben we handige tips voor het plaatsen en aansluiten van de wagens. Denk aan de looproute.” Dat meedenken uit zich ook in de afvoersystemen: kan er niet rechtstreeks op het riool worden geloosd, dan zijn er oplossingen via septictanks, pompen of een afvoerbak. Daarnaast kunnen we, indien nodig, een wateraanvoerpomp plaatsen. Met de tentaansluiting wordt de wagen op de feesttent aangesloten om regeninval en tocht te voorkomen. Eén van de wagens wordt binnenkort voorzien van een moversysteem voor nóg makkelijker manoeuvreren op locatie. Open Dag Op zaterdag 23 maart viert Boever Toiletwagenverhuur het koperen bestaansfeest met een Open Dag aan de Oudedijk 147 in Odiliapeel. Belangstellenden zijn die dag welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Zij kunnen de wagens bekijken en krijgen uitleg. februari 2013

15


Workshop Twitter voor ondernemers Twitter is de laatste tijd steeds meer in beeld gekomen via de traditionele media. Steeds meer ondernemers zien het nut en de noodzaak van Twitter in hun communicatiemix in. Via Twitter kun je laten zien wie je bent en waar je voor staat. In deze workshop leer je hoe je zakelijk gezien Twitter effectief kunt inzetten. Doelgroep | Ondernemers en zelfstandigen die kennis hebben van de verschillende socialmediakanalen en Twitter in willen zetten in hun zakelijke communicatie. TWiTTer voor onDernemers | keuze uit de volgende data: AvonD | 26 mAArT aanvang 19.00 uur 23 April aanvang 19.00 uur miDDAg | 28 mAArT aanvang 13.30 uur 25 April aanvang 13.30 uur KosTen | E 95,- p.p. duur van de workshop is ongeveer 3 uur. Meer informatie en inschrijven: www.dewinter.nl/socialmedia

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 250 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl


Voor Ben van Dijk Electronics belooft 2013 een feestelijk jaar te worden. Het Udense bedrijf viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Daarnaast opent Ben van Dijk Electronics in 2013 een aantal nieuwe filialen in de regio. De opkomst van internetwinkels zorgde de afgelopen jaren voor flink wat opschudding in de markt voor consumentenelektronica. Ben van Dijk Electronics wist zijn positie in deze zwaar concurrerende markt vast te houden en zelfs verder uit te bouwen. “Door het gemak van online kopen via webshops te combineren met onze fysieke winkels, zijn wij in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een nationale speler op het gebied van consumentenelektronica”, vertelt directeur Benito van Dijk. “Mensen zoeken vaak eerst op vergelijkingssites om zich te oriënteren. Daarom zorgen wij ervoor dat onze webshops met name op die sites makkelijk gevonden kunnen worden. Daarnaast lukt het ons om onze beloften aan onze klanten ook daadwerkelijk waar te maken. Net als bij andere webshops kunnen klanten bij ons ook wasmachines en televisies kopen tegen scherpe prijzen. Maar wij proberen hen uit te leggen wat de voordelen zijn als zij diezelfde wasmachine kopen tegen de reguliere winkelprijs. Dan wordt het apparaat bijvoorbeeld gratis aangesloten en hebben zij drie jaar volledige garantie.” Stapje verder Ben van Dijk Electronics gaat nog een stapje verder. “Consumenten willen anno Benito van Dijk

2013 online oriënteren, vergelijken, kopen, contact hebben en afspraken maken. Daar spelen wij als bedrijf op in. Om onze klanten optimaal te kunnen bedienen, hebben wij een Express Delivery servicedienst opgezet. Alle producten die mensen voor 21.00 uur online bestellen bij ons, hebben zij de volgende dag in huis. Aankopen vanaf 499 euro worden zelfs nog dezelfde dag bij hen thuisgebracht en geïnstalleerd. ” Ondanks de economisch moeilijke tijden ziet Benito van Dijk de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Natuurlijk hebben grote internetbedrijven als Bol.com consumenten weggehaald uit de winkelstraten. Maar fysieke winkels, die hier tijdig op in hebben gespeeld en zelf ook een webshop zijn begonnen, hebben nu een voorsprong. Bovendien krijgen wij via onze webshop niet alleen klanten uit de regio binnen, maar uit het hele land. Dit is voor ons daarom hét moment om als bedrijf explosief te gaan groeien. Komend jaar gaan we echt gas geven.” Naast de vestiging in Uden en het recent geopende PickUp Point in Beuningen, worden dit jaar ook nog PickUp Points geopend in onder meer Wijchen, Best en Oss. “Mensen kunnen bij deze afhaalpunten hun online bestellingen op ieder gewenst moment afhalen. Artikelen die voor middernacht worden besteld kunnen de volgende dag al worden afgehaald.” Jubileum In 2013 viert Ben van Dijk Electronics ook zijn 50-jarig bestaan. Benito van Dijk: “Het feit dat we al 50 jaar het vertrouwen krijgen van onze klanten is absoluut een feestje waard. Bovendien vieren onze leveranciers dit feestje mee. Samen met hen zullen wij in de loop van dit jaar tal van spectaculaire acties gaan houden, waarbij het getal 50 centraal staat. Dat worden echte knalacties, waar mensen nog lang over zullen napraten.”

Kittie Spierings

Ben van Dijk Electronics klaar voor jubileumjaar

Optimisme! Elk jaar duiken in onze taal nieuwe woorden op. Interessante materie, en niet alleen voor de taalfanaten onder ons. De nieuwe woorden zeggen namelijk alles over wat ons bezighoudt. Zo maakten we vorig jaar kennis met ‘whappen’ (whatsappen) en ‘appconomie’ (deel van de economie dat wordt bepaald door de ontwikkeling en exploitatie van apps). Ook ‘plofkip’ en ‘project-X-feest’ verrijkten onze taal. Maar al die mooie nieuwe woorden ten spijt: het echte woord van 2012 is ‘crisis’. We gaan gebukt onder een alles overheersende economische tegenwind en daar praten we het liefst de hele dag over. Niet dat het er gezelliger of beter van wordt; integendeel zelfs. Zeg nou zelf, doe jij graag zaken met iemand die voortdurend klaagt? Laten we daarom dit jaar, nu het nog kan, het roer omgooien. Door optimistisch te zijn en kansen te zien. Het is geen crisis, er is gewoon een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Of zoals hockeycoach Marc Lammers een hele tijd terug aangaf tijdens een bijeenkomst van UOV De Kring: het veld kan nog zo slecht zijn, het is voor alle partijen hetzelfde. De winnaar is degene die zich het beste aanpast aan de omstandigheden en met vertrouwen het veld betreedt. Dus mensen, kop op! Optimisme, dat hebben we nodig. Het is pas februari en het woord van het jaar 2013 is nog lang niet bepaald. We hebben het zelf in de hand. Kittie Spierings Creatief ondernemer 17


Autoservice Van den Akker B.V. Uw partner in autozaken.

Officieel Mercedes-Benz partner voor service van personenwagens.

Vluchtoord 35, Uden | Telefoon (0413) 25 19 51 | www.vdakker.nl

18


In de schijnwerpers

‘2013 wordt het jaar van de uitdagingen’ Rob Oorthuizen

Ondanks de economische crisis, heeft de Udense Oté Group de afgelopen jaren niet stilgezeten. De producent en groothandel in contactlenzen en contactlensvloeistoffen heeft haar productiecapaciteit de laatste jaren verdrievoudigd en opgeschroefd tot dertig miljoen flessen contactlensvloeistof per jaar. Inmiddels levert het bedrijf haar producten aan vijfenvijftig landen wereldwijd, waarbij de corebusiness bestaat uit productie onder private label. Bedrijvig Uden ging in gesprek met directeur Rob Oorthuizen. Jij kwam in 1996 in het bedrijf van je ouders. Een keerpunt? “1996 was sowieso een keerpunt binnen onze branche. De wet- en regelgeving voor medische productie werd aangescherpt en veel loonfabrikanten konden niet aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoen. Als groothandel voor de Nederlandse optiekmarkt besteedden wij de productie destijds grotendeels uit, maar vanwege de veranderingen besloten we het heft in eigen hand te nemen en volledig in eigen beheer te gaan produceren. Enerzijds was dat een efficiencyslag voor ons bedrijf, anderzijds een aanleiding om groter te denken. Vanaf 1996 ben ik me dan ook actief gaan richten op de exportmarkt.” Dat was zeker geen gemakkelijke opgave? “West-Europa werd gedomineerd door multinationals die de markt voor contactlenzen en –vloeistoffen in handen hadden. Daarom besloten wij ons te focussen op nieuwe, opkomende markten, zoals Polen, Rusland en Oost-Europa. Daar was mijns inziens veel groei te behalen, en dat bleek ook zo te zijn. Deze markten fungeerden als springplank om ook in West-Europa en andere gebieden voet aan de grond te krijgen. Inmiddels leveren wij producten aan ruim vijfenvijftig landen wereldwijd, waarbij onze corebusiness bestaat uit productie onder private label.” Is dat de succesfactor van Oté Group? “Enerzijds wel. Wij bieden al private labelproducten vanaf vijfhonderd stuks en dat is uniek binnen onze branche. Dat, gecombineerd met een hightech-productiewijze en een hoge mate van servicegerichtheid, heeft ons op de kaart gezet. Anderzijds hebben wij

het geluk dat onze producten niet echt conjunctuurgevoelig zijn. Bovendien hebben we vlak voor de crisis de capaciteit van onze productielocatie in Uden verdrievoudigd en is het proces verder geprofessionaliseerd. Daarmee voldoen we nu zelfs aan de farmaceutische maatstaven.” Hoe ziet die toekomst eruit? “2013 wordt een jaar vol uitdagingen. Zo willen we onze activiteiten verbreden binnen de farmaceutische sector. Denk aan loonfabricage van medische hulp- en geneesmiddelen, zoals oog- en neusdruppels. In feite kunnen we elk vloeibaar product, dat steriel en in een kunststof houder verpakt moet worden, produceren. Daarnaast willen we onze huidige activiteiten uitbreiden op de Aziatische markt en in de Verenigde Staten. Ook zijn we gestart met een nieuw project: het produceren van een nieuwe productlijn onder de bekende merknaam Polaroid.” Wat verwacht je van deze nieuwe productlijn? “Ik zie het op de eerste plaats als een nieuw avontuur. Met Polaroid Contact Lens Solutions, zoals de lijn heet, voegen we nu ook merkproductie aan onze activiteiten toe. Onze Schotse partner is al gestart met de verkoop en in 2013 zullen de producten zichtbaar worden voor het grote publiek. Toch draait het voor ons niet alleen om de merknaam. De uitdaging schuilt in het innovatief vermogen van de nieuwe producten. Zo hebben wij onder meer een wegwerpcontactlenshouder in het assortiment opgenomen, die al gevuld is met lensvloeistof. Een unicum binnen onze branche.” februari 2013

19


20

‘Barracuda is... rock with a bite’


In Beeld Ooit zat hij in bluesband Shaky Ground. Maar tien jaar geleden besloten de leden dat ze (nog) niet de leeftijd hadden om elk weekend in een geruite blouse het harde bestaan dat leven heet, te bezingen. Stêpàn van den Wijngaard was verdorie nog maar 27... Dat moest anders! Een deel van het gezelschap ging op de rocktoer. “Het eerste nummer dat we instudeerden, was ‘Barracuda’ van Heart. Prachtig nummer, lastig ook. Dat werd onze naam. Onze ‘payoff’, Rock With a Bite, was toen ook snel gevonden.” De rest is geschiedenis. Zaterdag 2 maart wordt een bijzondere dag voor gitarist Stêpàn van den Wijngaard. Zijn band staat dan in Soos Plock in Volkel. Tien jaar nadat daar het eerste optreden ooit plaatsvond. Ambachtelijk De Volkelnaar is, samen met echtgenote Betine, de vierde generatie aan het roer van een achtkoppig, ambachtelijk aannemings- en timmerbedrijf. “We leunen op drie pijlers: restauratie, verbouw en renovatie, en onderhoud. Daarnaast zijn wij ‘kleine’ opdrachten als een nieuwe dakkapel of voordeur trouw gebleven. Dat levert ons nu ook ander werk op.” De betrouwbaarheid van Van den Wijngaard blijkt uit de titel BouwGarant Aannemer. Stêpàn zette vijftien jaar geleden, hij was nog maar 22, businessclub JongLeren mee op. Nog altijd is hij bestuurslid. En nog maar enkele weken geleden was de Volkelnaar erbij toen NU Ondernemen Uden zijn start beleefde.

‘Er moeten prestaties geleverd worden, ook op het podium’

De bandleden, vlnr: Teun Zwaans, Nicky van Dijk, Stêpàn van den Wijngaard, Lisa van de Ven en Arno van der Kooij

Villa in de Ardennen In 2004 speelde Barracuda op het eeuwfeest van zijn eigen aannemingsbedrijf, dat hij enkele jaren eerder had overgenomen. En de band deed toen al precies wat zij nu nog doet: geen concessies aan de kwaliteit. “Er moeten prestaties geleverd worden, óók op dat podium”, klinkt het. En dus wordt er werk besteed aan de eigenzinnige vertolkingen van acts als Heart, Anouk, The Police, AC/DC, Mothers Finest en Guns ’n Roses. Met een eigen PA en lichtshow kan Barracuda op elke locatie een feest bouwen: kroegen, zalen, treffens, schuurfeesten en zelfs bruiloften. “Al zul je ons geen foxtrot horen inzetten. En Nederlandstalig werk doen we ook niet... We hebben een vaste, ingestudeerde set. Dat maakt dat we een strak optreden neer kunnen zetten. Ik vind het doodzonde om een zanger tussen de nummers door dingen te horen vertellen die ik niet wil horen. Muziek, dáár gaat het om!” Het geld dat Barracuda verdient, gaat terug de band in. “Eens per jaar gaan we met de hele bups en aanhang op vakantie. Zo gaan we in mei naar een villa in de Ardennen. De barbecue gaat mee...” In de rubriek ‘In Beeld’ portretteert Bedrijvig Uden een ondernemer met een bijzondere hobby, nevenactiviteit of verzameling. Suggesties kunt u mailen naar: bedrijvig@dewinter.nl. februari 2013

21


Oostendorp ontzorgt uw wagenpark! HSB vrij

Afschrijving/Restwaarde

14% bijtelling

Reparatie/Onderhoud/Banden Autoverhuur

Vervangend Vervoer Assurantie

Autoschade

Rente Administratie/Beheer

Oostendorp Business Center Uden - Helmond - Venray www.toyota-oostendorp.nl

Brandstof

Autolease

Today Tomorrow Toyota

Betaalbare kantoorruimte vanaf 20 m2 in industriehart Veghel! Meeste parkeergelegenheid per kantoor in de wijde omtrek! Uitstekend bereikbaar! Slechts 500 m vanaf A50

’s-Hertog Helmond

N279

A

Ein Nij

Contactpersoon Wim Sondag KantorenPark De Dubbelen | Marshallweg 5, 5466 AH Veghel | Telefoon 0413 38 09 70 | www.dedubbelen.nl 22


Henk Hellegers

Veiligheid begint bij jezelf… ... Dat dragen we als overheid altijd uit naar onze burgers door ze allerhande tips te geven over wat ze zelf ter preventie kunnen doen. Het kan een hoop ellende en boosheid voorkomen. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor ondernemers als het gaat om hun bedrijf. Veel bedrijventerreinen hebben daarom de handen ineen geslagen om hun veiligheid en eigendommen te bewaken. In Uden heeft de SBBU dat vanuit die collectieve behoefte uitstekend opgezet en laatst las ik dat door samenwerking met de modernste alarmcentrale van ons land, de veiligheid nog meer verhoogd wordt. Maar alertheid blijft geboden! Veiligheid is een belangrijk aspect van de verantwoordelijkheden van een burgemeester. De aanleiding voor deze column is de grote verandering die gaande is bij de organisatie van de politie. Sinds 1 januari is de nationale politie formeel van start gegaan. Een belangrijk punt daarbij is dat de lokale veiligheid een hoge prioriteit krijgt. Daarom ga ik dit jaar samen met de teamchef naar de gebiedsplatforms om te horen hoe men de veiligheid in

de wijken ervaart en welke wensen men heeft. Graag bied ik ook de ondernemers aan om dit jaar samen met de teamchef in gesprek te gaan, om van elkaar te leren, te weten wat er speelt en te kijken hoe we elkaar kunnen aanvullen. Dit jaar verschuiven ook taken in Openbare Orde en Veiligheid naar de gemeenten. Dat betekent bijvoorbeeld dat de BOA’s (= Buitengewone Opsporingsambtenaren) straks lokaal een belangrijke rol gaan vervullen bij de controle en handhaving van de drank- en horecawet. Daarnaast zijn er al contacten en afspraken tussen de SUP (Stichting Uden Promotie), politie en BOA’s over de veiligheid in het winkelgebied. En net zoals u de krachten bundelt in de SBBU, zijn wij in overleg met collegagemeenten om te kijken hoe we onze BOA’s regionaal kunnen inzetten om zo optimaal gebruik te kunnen maken van elkaars specialismen en extra inzet bij evenementen. Henk Hellegers Burgemeester van Uden

Nieuw netwerk voor Udense ondernemers Met een drukbezochte ontbijtbijeenkomst op woensdagochtend 16 januari in Villa d’Arto in Uden, heeft het nieuwe businessnetwerk NU Ondernemen een vliegende start gemaakt. Netwerk Uden Ondernemen, zoals de ondernemersvereniging voluit heet, is een actief, regionaal businessnetwerk, waarbinnen ondernemers uit Uden en omgeving samenwerken. Het netwerk heeft als doel contacten te leggen en informatie uit te wisselen tussen actieve ondernemers in deze regio. NU Ondernemen profileert zich als ‘een netwerk dat werkt’. Het bevorderen van ondernemerschap, het inspireren van de leden en het ondersteunen om meer rendement te realiseren, liggen dan ook ten grondslag aan de filosofie van het ondernemersnetwerk. Het lidmaatschap is niet vrijblijvend en vraagt een actieve houding van de deelnemers, zowel tijdens de wekelijkse bijeenkomsten als daarbuiten.

teld. Het activiteitenprogramma varieert van ledendag tot op-locatie-dag, en van gastendag tot 1-op-1-sessies. Deelnemers zijn toonaangevende bedrijven, innovatieve ondernemers en professionals die hun krachten bundelen. Allard Bevers is voorzitter van NU Ondernemen. Het businessnetwerk telt inmiddels een dertigtal leden. Binnen enkele maanden wil het businessnetwerk groeien naar vijftig leden. Kijk voor meer informatie op: www.nuondernemen.nu. Startbijeenkomst NU Ondernemen druk bezocht

Synergie De leden van NU Ondernemen komen elke woensdagochtend tussen 07.00 en 08.30 uur bijeen tijdens een ontbijtbijeenkomst. De onderlinge zakelijke contacten zijn gericht op meer rendement en onderlinge synergie tussen de leden en de netwerken achter de leden. Gedurende deze ontbijtbijeenkomsten krijgen de leden een thematisch, gevarieerd en inspirerend programma voorgeschofebruari 2013

23


Vlnr: Rik van Duijnhoven, Bas Diesveld en Frank Robben 24


3B adviseurs & accountants maakt vliegende start

‘Wij lopen niet weg voor onze klanten’ Drie keer twee uur gratis sparren op het gebied van accountancy, fiscaliteiten en organisatie. Dat is het vrijblijvende aanbod dat 3B adviseurs & accountants voorlegt aan het regionale bedrijfsleven. Daarmee zetten Rik van Duijnhoven, Bas Diesveld en Frank Robben hun nieuwe maatschap in de markt. “Een MKB-ondernemer wil een integrale dienstverlener waar hij met al zijn vragen terecht kan, laagdrempelig en dichtbij. En dat is wat wij bieden.” Betrokken, betrouwbaar en betaalbaar. Zo luidt de belofte van 3B adviseurs & accountants, een samenwerkingsverband van Van Duijnhoven Accountants, Van den BergDiesveld Belastingadviseurs en FDF Management en Organisatieadvies. Met de bundeling van hun krachten ontstaat een integrale complete dienstverlener voor het regionale MKB. Waar grote kantoren als Flynth zich terugtrekken uit de regio, vult 3B een gat in de markt. Resultaten “Dat er behoefte is aan een bedrijf zoals 3B, merken wij nu al aan de aanwas van nieuwe klanten”, stelt Van Duijnhoven. “We maken een vliegende start en dat komt niet alleen omdat individuele dienstverleners in de regio niet breed genoeg zijn om het wat grotere MKB optimaal te bedienen. Het ligt ook aan onze propositie. Ondernemers hebben het moeilijk en willen toegevoegde waarde. Die bied je niet als je alleen maar aan geschiedschrijving doet, bijvoorbeeld door belastingformulieren in te vullen of een jaarrekening op te stellen.” Diesveld vult aan: “Dat kan iedereen. Wij willen ondernemers met raad en daad terzijde staan. Daar is nu behoefte aan. Door proactief handelen voorkom je problemen en signaleer je kansen. Dat vertaalt zich in resultaten: goede cijfers, een lage belastingdruk, een rendabel bedrijf… Wij ondernemen naast de ondernemer, en dat mag je ook letterlijk zien. Een afspraak maken en vervolgens een week later het halve land doorreizen om met je adviseur om de tafel te kunnen, is niet van deze tijd. Onze telefoon staat altijd aan en we zitten om de hoek. 3B is een klankbord, kwalitatief hoogwaardig en geïnteresseerd. Wij lopen niet weg voor onze klanten, maar zoeken ze juist op.”

Pijngrens De tarieven van de grote financiële dienstverleners dalen - zie daar ook de reden voor de vele reorganisaties. Tegelijkertijd drukken hun facturen meer en meer op het bedrijfsresultaat van menig MKB-bedrijf. Betaalbaarheid is daarmee een steeds belangrijker issue.” “Je denkt wel twee keer na voordat je je adviseur belt als de teller direct begint te lopen”, stelt Robben. “Voor veel bedrijven is de pijngrens ook wat dit betreft bereikt. Zekerheid is een groot goed. Wij vullen dat in door te werken met een vaste prijs die we als flexibel, slank bedrijf significant lager kunnen houden dan de gangbare tarieven van concurrenten. Daarmee nemen we de drempel weg om gewoon die telefoon te pakken als je een vraag hebt of gewoon eens om de tafel wilt. Daarbij snijdt het mes overigens aan twee kanten. Naast de meerwaarde voor de klant voorkomt een goede communicatie tijdrovende correcties achteraf. Zo beland je niet in een negatieve spiraal van wederzijdse frustratie door oplopende facturen terwijl er niets wordt opgelost.” Gratis zes uur klankborden Eerst geven, is het devies waarmee 3B adviseurs & accountants actief de markt op gaat. In Oss, Uden, Veghel en Bernheze ontvangen ondernemers binnenkort een mailing. Daarin staat het aanbod voor drie keer twee uur gratis advies op het gebied van accountancy, fiscaliteiten en organisatie. Robben: “Dit zijn uiteraard vrijblijvende gesprekken, bedoeld voor bedrijven die al dan niet gedwongen openstaan voor nieuwe opties. Ze geven ons de gelegenheid ons voor te stellen en te vertellen hoe wij investeren in onze klanten. Ondernemers kunnen zich een indruk vormen van onze kwaliteiten en krijgen kosteloos een second opinion. Daarnaast kunnen ze onderzoeken of ze een klik met ons hebben en dat is zeker zo belangrijk. Wat wij samen met onze klanten doen is immers mensenwerk. Je doet het samen en dan is het wel zo fijn en effectief als je ook echt iets met elkaar hebt.”

3B adviseurs & accountants Boekelsedijk 2b 5404 NK Uden (T). 0413 745300 (I). www.3badviseurs.nl februari 2013

25


Gemeente Uden Area koopt appartementen in centrumplan Hoek Promenade Uden Wooncorporatie Area heeft de 31 appartementen die worden gerealiseerd in het centrumplan Hoek Promenade in Uden gekocht. Op vrijdag 18 januari tekenen de projectontwikkelaar ProWinko en Area de overeenkomst. Na een lange periode van voorbereiding is nu bekend dat Area de woningen in het centrumplan afneemt. Jan van Vucht, directeur Area is zeer enthousiast. “De marktvraag naar betaalbare woningen in het centrum is groot. Ik vind het daarom ontzettend mooi dat wij als maatschappelijke organisatie straks woningen kunnen aanbieden op deze prachtige locatie. Natuurlijk willen wij graag mee investeren in het centrum van Uden maar we moesten eerst een aantal zaken goed onderzoeken en financiële consequenties doorberekenen. Om de woningen geschikt te maken voor sociale verhuur hebben we samen met Prowinko een aantal aanpassingen aan de woningen laten doorvoeren.” Een overwogen investering in het centrum van Uden Area toont door de aankoop aan dat zij nog voldoende financiële reserves heeft om een dergelijke investering te doen. Ook Area heeft te maken met de verhuurdersheffingen die woningcorporaties aan het rijk moeten gaan betalen. Met die heffing moet in 2013 landelijk minstens 45 miljoen euro worden opgehaald. In 2017 loopt dat op tot 2 miljard euro per jaar. Area onderzoekt momenteel welke lange termijneffecten de heffing op de organisatie heeft. Van Vucht: “Wij zijn een financieel gezonde organisatie en we hebben in het verleden een solide basis opgebouwd voor de toekomst. Ook wij moeten een stap terug doen in het bouwen van woningen maar het is gelukkig niet zo ernstig dat we onze lopende projecten moeten staken of geen investeringen meer kunnen doen. De woningen zijn een waardevolle toevoeging aan ons woningbezit.” Ook René Peerenboom, wethouder van de gemeente Uden is verheugd met de deelname van Area. “Dit is een grote stap voor het project, na de eerdere bekendmaking dat V&D, La Place en H&M meedoen. Door Area komen woningen beschikbaar voor een doelgroep die grote behoefte heeft aan dit soort woningen. Tevens is Area de lokale wooncorporatie waardoor dit project nog meer binding met Uden krijgt. Bovendien vinden wij Area een solide partij, waarmee wij in andere projecten ook al goed samenwerken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de deelname van Area zal leiden tot een soepel proces en een goed eind26

resultaat. Samen kunnen wij werken aan een prachtig centrum dat aantrekkelijk is voor bewoners en voor bezoekers.” Een spraakmakend project Het centrumplan omvat winkels op de begane grond en op de eerste verdieping. V&D, La Place en H&M huren het overgrote deel van de winkelruimte. Boven de winkels komt een parkeergarage over twee lagen. De inrit van de parkeergarage komt op de hoek van de Pastoor Spieringsstraat met de Marktstraat. Aan de zijde van de Pastoor Spieringsstraat komen de 31 appartementen, met uitzicht op de kerk en de Sint Janstraat. Op de hoek van de galerij en de Promenade blijft een pleintje. Op dit moment hebben er al sloopwerkzaamheden plaatsgevonden, is de Pastoor Spieringsstraat voor dit plan verlegd en zijn werkzaamheden onder de grond verricht. Over enkele maanden start de bouw. Naar verwachting worden de appartementen medio 2014 opgeleverd. Meer informatie over het centrumplan is te vinden op: www.centrumplanhoekpromenade.nl. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden op de nieuwsbrief.


Ondernemers zaken

Wat staat er op de planning in 2013 voor de gemeente Uden? Uden-noord • Ziekenhuis Bernhoven op Nistelrodeseweg 10 vervangt de twee locaties in Oss en Veghel. De spoedafdeling gaat op 30 maart 2013 open. De patiënten worden dan ook overgehuisd. Op 2 april begint het ziekenhuis in Uden-noord met afspraken. De officiële opening staat gepland in oktober. In de buurt van het ziekenhuis staan ook een nieuw zorghotel en uitvaartcentrum. • Claassen uitvaartzorg opent officieel eind maart een nieuw mortuarium bij het ziekenhuis, op Josephboulevard 7. • Herstelhotel Udens Duyn komt naast het ziekenhuis op de nieuwe Annaboulevard. • In het derde kwartaal gaat het viersterrenhotel open. Daar kunnen patiënten op kracht komen en revalideren. Het heeft 79 luxekamers, een restaurant en een sportbar/lounge en fitnessruimte. • Realisatie Hotel Van der Valk tegenover de rotonde A50-afslag Uden-Zeeland. Er komen ca. 100 hotelkamers en 200 parkeerplaatsen. • Park Maashorst, omgeving Voortweg. Er komen zo’n vijftig gevarieerde koopwoningen te staan. Uden-west • Ontmoetingsplein MuzeRijk aan de Klarinetstraat is de ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Ook komt er een appartementencomplex. De bouw gaat in fases, maar wordt dit jaar al voor een deel opgeleverd. Het is een accommodatie met een ontmoetingsruimte, twee scholen, een kinderopvang, een gespecialiseerde dagopvang voor gehandicapte kin-

deren, peuterspeelzaal, sport en wonen voor dementerende ouderen. Centrum • De lindeboom ’t Prilleke komt dit jaar weer op de markt te staan. Deze vervangt de historische linde die 138 jaar op de Markt heeft gestaan en tijdens een flinke storm op 20 mei 2006 sneuvelde. Voor die tijd had de boom al diverse operaties ondergaan. • Hoek Promenade, plan voor winkels, woningen en parkeren. Op de hoek Marktstraat, Past. Spieringstraat en Kerkstraat komen V&D, La Place, H&M, 31 appartementen en een parkeergarage in twee lagen. • De Evenementenhal naast Theater Markant aan de Markt wordt in oktober opgeleverd. De ruimte is bestemd voor het Udense verenigingsleven en kan dienst doen voor voorstellingen van de toneelclub, de eindejaarsmusical van basisscholen en evenementen van carnavalsclub De Knoerissen. • De Udense kermis op de Markt duurt voor het eerst tien dagen: van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli. Industrieterrein • Woonboulevard op Industrieterrein. Met bedrijven die zijn gespecialiseerd in wonen, auto’s, doe-het-zelfproducten en andere consumentenzaken. Uden-zuid • Hoenderbos IV met 175 woningen. Vijstaande, hoek-, rijtjes-, 2-onder-1-kap- en geschakelde woningen en (patio)-bungalow.

colofon Bedrijvig Uden In ‘Ondernemerszaken’ houdt de gemeente Uden u op de hoogte van economische ontwikkelingen. De redactie ligt bij Communicatie gemeente Uden. Voor informatie over economische zaken kunt u contact opnemen met: Gemeente Uden Theo Bouwmans Adviseur Economische Zaken/ Accountmanager Bedrijven Postbus 83 5400 AB Uden

februari 2013

27


Z!N Telecom: besparen dankzij inzicht en overzicht Iedere ondernemer heeft ze: kosten voor vaste en mobiele telecommunicatie. Vaak blijkt het lastig om inzicht te krijgen in de totstandkoming van die kosten. Z!N Telecom brengt daar verandering in. De onderneming uit Veghel (Zijtaart) maakt de kosten voor mobiele communicatie transparant, overzichtelijk en (dus) beheersbaar. Wat blijkt? In bijna alle gevallen kan er geld bespaard worden!

Charl (l) en Ivo van Liempd

28

Aan het roer van Z!N Telecom staan de broers Ivo en Charl van Liempd. Zij zijn onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met SBBU, om ook Udense ondernemers actief van advies te voorzien. “Een goed beheer van communicatiekosten is heel belangrijk”, aldus Ivo. “Veel facturen en abonnementen zijn helaas niet gemakkelijk te begrijpen. Wij nemen dat werk graag over.”

Kritisch tegen het licht Z!N Telecom bepaalt of het abonnement overeenkomt met de wensen van de gebruiker. Vaak kan al aan de hand van een factuur ingeschat worden hoe een klant kan besparen. “In negen van de tien gevallen betalen ondernemers te veel, of nemen ze diensten af waar ze geen behoefte aan hebben. Wij stellen gericht actiepunten op om dat te verbeteren. Ook bij lopende contracten is er vaak heel veel mogelijk. Bovendien werken we op basis van ‘no cure, no pay’. Bespaart een klant niets? Dan betaalt hij ons ook niet.” Neutrale positie Verder begeleidt Z!N Telecom ondernemers bij het automatiseren van de facturering, het opstellen van jaarprognoses op het gebied van mobiel dataverkeer, en wijst het ondernemers op relevante technologische ontwikkelingen. “Dat alles vanuit een neutrale positie”, verzekert Ivo. “Onze kernwaarden zijn transparantie, discipline en moraliteit. Wij gaan voor duidelijkheid en beheersbaarheid voor iedere ondernemer.” Z!N Telecom Pater Thijssenstraat 1 5465 SC Veghel (E). mail@zintelecom.nl (I). www.zintelecom.nl


ROC zoekt samenwerking met topsectoren

Samen werken aan de beroepen van morgen Energiemakelaar, nanodokter of stadsmijnwerker. Het zouden zomaar de beroepen van de toekomst kunnen zijn. ROC de Leijgraaf, ROC Tilburg en ROC Nijmegen bereiden een initiatief voor om samen met het bedrijfsleven vorm te geven aan de beroepen van morgen. Het is de bedoeling dat de opleidingen die daaruit voortvloeien vanaf 2020 in het landelijke opleidingsaanbod worden opgenomen. Eind vorig jaar werd de uitvoeringsagenda van de Brabantse MBO-instellingen vastgesteld door Pact Brabant, een overlegplatform waarin samenwerkende Brabantse bestuurders vanuit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven zitting nemen en hun agenda op elkaar afstemmen. Een van de speerpunten is anticiperen op de arbeidsmarkt van morgen. René Savelsberg, directeur Public Affairs van ROC de Leijgraaf licht toe: “De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot. Enerzijds staat het onderwijs voor grote veranderingen. Anderzijds zijn er in de toekomst voldoende goede mensen nodig om de innovatie- en groeiambities van het bedrijfsleven te realiseren. Bovendien vraagt Europa in de toekomst steeds meer van de regio’s. De ingezette smart specialisation-koers is gericht op het stimuleren van de groei en het concurrentievermogen van individuele regio’s. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is daarbij cruciaal.” Werkateliers Om gehoor te geven aan de ambities van de topsectoren, dienen de partijen op de arbeidsmarkt volgens Savelsberg samen op zoek te gaan naar de vakgebieden en beroepen van de toekomst. “Dat vraagt om een proactieve houding van zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. We lossen de crisis van vandaag immers niet op met de beroepen van gisteren.” Samen met Fred van der Westerlaken van ROC Tilburg en Wilfrie Koekkoek van ROC Nijmegen ontwikkelde Savelsberg een initiatief om te komen tot betere afstemming op de arbeidsmarkt. Daarbij staan het actieplan Focus op Vakmanschap en het Topsectorenbeleid van de regering centraal. Savelsberg: “Wij moeten ons de vraag stellen: Wat betekent innovatie binnen het bedrijfsleven voor de beroepen van de toekomst? En hoe moeten die beroepen eruitzien? Dat zijn vragen die wel aan het HBO en WO worden gesteld, maar merkwaardig genoeg niet aan het MBO. Deze vraagstukken willen we daarom uitwerken binnen zogenoemde werkateliers, die per sector worden ingericht. Neem agrofood, een sector die in NoordoostBrabant de boventoon voert. Samen met onder meer het Koning Willem I College bekijken we nu hoe we deze topsector in de toekomst kunnen gaan bedienen. Het de bedoeling dat onze docenten uiteindelijk samen met vertegenwoordigers uit het

René Savelsberg bedrijfsleven aan de slag gaan om de beroepen van morgen te ontdekken en te beschrijven binnen de werkateliers.” Slimme groei De ROC’s in Nederland willen landelijk zo’n vijftien werkateliers inrichten, gekoppeld aan de topsectoren. “Daarbij acteren we natuurlijk ook op het snijvlak van deze sectoren, want juist daar schuilen de grote uitdagingen voor het onderwijs van de toekomst”, aldus Savelsberg. Voor de ontwikkeling van de werkateliers wil het ROC een beroep doen op de Europese subsidiefondsen ESF en EFRO, waarbij de groeistrategie de komende tien jaar gericht is op slimme, groene en inclusieve groei. Ook dient een deel te worden bijgedragen door de mbo-sector zelf en in belangrijke mate door de topsectoren. Savelsberg hoopt komend jaar te starten met de werkateliers. “Het streven is om de opleidingen voor de beroepen van morgen vanaf 2020 in het reguliere landelijke opleidingsaanbod op te nemen. Als dat lukt, dragen we niet alleen bij aan verdere ontwikkeling van de topsectoren. We stimuleren de jongeren ook om eerder te kiezen voor de toekomstige beroepen, en daarmee kunnen we pas echt het verschil maken.” februari 2013

29


Workshops LinkedIn beginners LinkedIn is hĂŠt zakelijke netwerk als we praten over social media in de B2B sfeer. Het is een enorm krachtige tool om zakelijke contacten te leggen en te onderhouden, maar het is ook uitermate geschikt om nieuwe opdrachten te verwerven, je expertise te laten zien en voor werkzoekenden de ideale plek om die nieuwe uitdaging te vinden. APN is uw vertrouwde adres voor professioneel, gemotiveerd en betrouwbaar EU personeel. Wij beschikken over de certificeringen NEN 4400-1, VCU 2007/04 en Certified Flexhome. Tevens zijn wij SNA geregistreerd en aangesloten bij de branche organisatie NBBU Voor meer informatie over APN kunt u terecht op onze website: www.apn-uitzendbureau.nl U bent ook van harte welkom op ons adres Volkelseweg 12 in Uden. De koffie met wat lekkers staan voor u klaar!

30

DoeLgroep | zakelijke gebruikers die beginnen met LinkedIn LInkeDIn BegInners | keuze uit de volgende data: AvonD | 12 mAArt aanvang 19.00 uur 9 AprIL aanvang 19.00 uur mIDDAg | 14 mAArt aanvang 13.30 uur 11 AprIL aanvang 13.30 uur kosten | E 95,- p.p. duur van de workshop is ongeveer 3 uur. Meer informatie en inschrijven: www.dewinter.nl/socialmedia


Udense Ondernemers Vereniging

In dit nummer van Bedrijvig Uden vindt u een speciale pagina over de Udense Ondernemers Vereniging De Kring (UOV De Kring). Hier kunt u lezen over zaken die actueel zijn binnen de ondernemersvereniging.

Vruger war ut toch zo skôn Ja vruger, toen seks nog vies en de lucht nog schoon was. Toen de regenboog nog zwart-wit was en Jezus nog een krantenwijk had. Ook ik ben niet verstoken van enige nostalgie. Maar ik begin me toch ernstig zorgen te maken als dit het niveau is waarop in Uden de discussie over de gemeentelijke herindeling gevoerd wordt. De houding dat de bui wel weer overwaait, is niet risicoloos. Door het rapport van de commissie Huijbregts (Veerkrachtig Bestuur in NO-Brabant) en door het nieuwe regeerakkoord, wordt de gemeentelijke herindeling zowel door de provinciale als door de landelijke overheid stevig op de agenda gezet. De redenen die worden aangegeven voor een herindeling, zijn dat er veel overheidstaken gedelegeerd gaan worden naar de gemeentes, zoals de WMO en het jongerenwerk. Grotere gemeentes zijn daarvoor beter geëquipeerd. Vanuit het bedrijfsleven in Uden en Veghel wordt aangegeven dat men synergie en nieuwe economische dynamiek verwacht van het samengaan van deze twee plaatsen. Elk met hun verschillen en hun sterke punten, hebben ze elkaar wat te bieden. In onze buurgemeentes Veghel en Oss is het voorstel duidelijk overgekomen en daar hebben de gemeenteraden en colleges al de keuze gemaakt voor een opschaling. Oss heeft duidelijk aangegeven dat de inwoners van Landerd en Maasdonk welkom zijn. In Veghel neemt de verbijstering over de houding van Uden toe. Zowel het gemeentebestuur als het bedrijfsleven in Veghel is teleurgesteld door de afhoudende opstelling van Uden. Ze praten nu met de tandem Schijndel-Sint Oedenrode. Daar wordt met aanzienlijk

meer enthousiasme gereageerd, en ze spreken al over Groot-Veghel. Het gaat erop lijken dat Uden overschiet. Mooi, denken de tegenstanders van een fusie, dan blijft alles bij het oude. Helaas blijft niet alles bij het oude, de wereld om ons heen verandert. De economische positie van Klein-Uden zal op den duur de nadelen ondervinden, de geldstromen vanuit de overheid zullen aan Uden voorbij gaan, voor bedrijven zal vestiging in Klein-Uden geen meerwaarde hebben. Dat er op de markt weer een Prilleke komt stemt ook mij tot grote vreugde, maar daarmee zal Uden nog geen bruisend centrum van de regio worden. Ons winkelcentrum, een economische kernfactor, is erbij gebaat dat we na een herindeling in het centrum van een regio komen te liggen. Door geen partij te zijn in de besprekingen, zal Uden op zijn best in de periferie komen te liggen. Besturen horen te sturen, bij de gemeenteraad en het college ligt de verantwoordelijkheid voor het welzijn en de werkgelegenheid van de burgers in de toekomst. ‘Vruger war ut skôn’, maar de toekomst is afhankelijk van een professioneel bestuur en van goede economische randvoorwaarden. Wat mij betreft met veel aandacht voor leefbaarheid, voor de kleine kernen en de menselijke maat.

Peer van Bakel Voorzitter UOV De Kring

Secretariaat UOV De Kring, Postbus 353, 5400 AJ UDEN E-mail: info@uovdekring.nl februari 2013

31


Ondernemer aan het woord

‘Alles draait om de mens op de werkvloer’

Paul Hendriks en Patty Cuppen Ieder bedrijf met personeel in dienst is bij wet verplicht over een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) te beschikken, zo legt Patty Cuppen uit. Zij is hoger veiligheidskundige bij Hendriks Uden en adviseert ondernemers op het gebied van veiligheid op de werkvloer. “Een risico-inventarisatie is een document waarin alle veiligheidsrisico’s in een werkomgeving staan beschreven. Ook staat erin wat een ondernemer doet om de aanwezige risico’s zo veel mogelijk te beperken, zodat er een veiligere werkomgeving ontstaat.” Alle branches Hendriks voert de risico-inventarisatie uit bij ondernemers in alle mogelijke branches. Cuppen: “Onlangs zijn we nog bij een peuterspeelzaal aan het werk geweest, en in een supermarkt. Maar ook veel industriële bedrijven die met machines werken weten ons te vinden. We verzorgen ook bijvoorbeeld de keuringen van de machines en we geven verschillende trainingen.” De concrete inhoud van een risico-inventarisatie is uiteraard afhankelijk van de organisatie waar hij op van toepassing is. Men kan denken aan de veiligheid van een machinepark en de deugdelijkheid van ladders en trappen, tot ARBO-eisen en de aanwezigheid van blusmiddelen en een ontruimingsplattegrond. “Eigenlijk alles wat met de mens op de werkvloer te maken heeft”, aldus Cuppen. Plan van aanpak Als een risico-inventarisatie aantoont dat er bepaalde zaken verbeterd moeten worden, zorgt Cuppen voor een concreet

“Wat we vaak horen is ‘O, doen jullie dat ook?’. Veel mensen kennen ons vooral van het gereedschap, van de bouten en moeren. Ze weten niet dat ze bij ons ook voor risico-inventarisaties terecht kunnen.” En dat is jammer, vinden Paul Hendriks en Patty Cuppen. Want ook op het gebied van risicoinventarisaties biedt Hendriks Uden (Liessentstraat 2) een duidelijke meerwaarde.

plan van aanpak. “Zijn er aanpassingen nodig, dan geven we dat duidelijk aan. Daarbij gaan we altijd uit van de bestaande situatie. We zorgen voor een helder stappenplan met concrete verbetervoorstellen.” Controleren Ze benadrukt wel dat het maken van een risico-inventarisatie geen synoniem is voor hoge kosten. “Veel ondernemers hebben hun zaken al goed geregeld, maar hebben het niet vastgelegd. Komt de arbeidsinspectie controleren, dan schrijven ze daar onmiddellijk een boete voor uit. Wij zorgen dat het van tevoren al goed geregeld is. En: je hoeft echt niet meteen alles aan te pakken, dat verlangt de wet ook niet. In sommige gevallen is een tijdelijke oplossing ook mogelijk. Daarmee is de situatie honderd procent veilig, maar is er niet direct een grote investering nodig.” Taal van de ondernemer Ondernemers kunnen ook de Arbodienst inschakelen om een risico-inventarisatie te laten maken. Cuppen en Hendriks (directeur van Hendriks Uden) zouden hun Udense collega’s echter graag zélf de helpende hand bieden. Hendriks: “Wij werken op een praktijkgerichte manier en spreken de taal van de ondernemer. Wij interpreteren de regels, we gaan er niet bovenop zitten. Uiteindelijk moet iedere ondernemer concreet iets kúnnen met de aanbevelingen. Die ene heel grote, maar ook de ondernemer in het midden- of kleinbedrijf; wij zijn er voor iedereen.” februari 2013

33


Jubileumeditie Ondernemend Brabant treft elkaar op Bourgondisch Uden

Bourgondisch Uden hét culinaire evenement van Uden en omstreken

Jubileumeditie 7, 8 en 9 juni 2013 De vrijdagavond staat in het teken van een bedrijvenavond en is exclusief voor sponsoren en vrienden van Bourgondisch Uden. Dé gelegenheid voor ondernemers om zakenrelaties of nieuwe contacten in een ongedwongen sfeer te ontmoeten.U komt toch ook netwerken? Bedrijvenavond vrijdag 7 juni 18.00 – 01.00 uur

tOegangSkaarten Naast de diverse promotionele reclame items en exclusieve rechten welke per sponsorpakket verschillen, krijgt de sponsor of vriend een aantal toegangskaarten. De sponsor of vriend kan een aantal gasten voor de bedrijvenavond uitnodigen en samen met de gasten genieten van culinaire hoogstandjes van alle deelnemende restaurants, onder het genot van een drankje en een gezellige muzikale omlijsting.

Zie, proef en beleef

Bourgondisch Uden … Voor meer informatie kijk op www.bourgondisch-uden.nl of vraag een uitgebreid sponsorpakket aan via info@bourgondisch-uden.nl Stichting Bourgondisch Uden www.bourgondisch-uden.nl info@bourgondisch-uden.nl Telefoon organisatie: 06-43436494

Overzicht deelnemers: • Restaurant Sassafraz • Sergeant Peppers • Restaurant ‘t Raadhuis • Brasserie Tante Pietje/ Hotel Tante Pietje • Brasserie de Conversatie • Bistro Gossimijne

@BourgondischUde bourgondischuden

• Bistro Bellair • Proeflokaal Zuiders • Señor PP • Restaurant Samen • Coffee & Prosecco Lounge Caffè Musetti


Cirque des Affaires: Ondernemersfeest met inhoud Zaterdagavond 6 april is ongetwijfeld al gereserveerd in uw agenda. Mogelijk hebt u de kaarten voor Cirque des Affaires zelfs al in huis. Niet? Wacht dan niet te lang meer. Na Burlesque Lounge in 2011 belooft ook deze editie van hét ondernemersfeest van de gemeente Uden weer een spektakel te worden. Een van de hoogtepunten is de uitreiking van drie Ondernemerspluimen: één voor Uden, één voor Volkel en één voor Odiliapeel. Door elkaar te helpen, elkaar business te gunnen en ideeën en kennis uit te wisselen, komen we samen verder. Ontmoeting en ontspanning zijn daarvoor van cruciaal belang. Cirque des Affaires brengt ons samen en creëert en versterkt onderlinge relaties.” Rabobank Uden Veghel is partner van Cirque des Affaires. De bank stimuleert het event omdat ondernemers hier samenkomen en netwerken, wat vaak de basis vormt voor goede ideeën en initiatieven. Om diezelfde reden dragen ook Jumbo De Laak en HR5 het event een warm hart toe. Beide bedrijven worden geleid door creatieve ondernemers die in deze tijd vooruit willen. Zo zoekt HR5, die sinds 1 januari alle personeelszaken voor hun relaties onder één dak organiseert, ondernemers in de regio op om samen nieuwe initiatieven op te zetten. Ondernemerspluimen Naarmate het feest dichterbij komt, stijgt ook de spanning rondom de drie ondernemers-pluimen. Tot 1 maart kunt u kandidaten aandragen via www.businesseventsuden.nl. De zoektocht gaat naar ondernemers die geen standaard ‘kunstje’ vertonen, maar een haast onmogelijke ‘act’ laten zien. Controle, gecalculeerd risico en uitzonderlijke prestaties zijn belangrijke kernwoorden. Welke ondernemers met een ‘pluim’ naar huis gaan, wordt op de avond zelf op spectaculaire wijze bekendgemaakt.

Cirque des Affaires is het circus van het zakendoen. Een circus met klasse, waar alles draait om spanning en sensatie. Op het programma staan verrassende acts, maar vooral een ongedwongen sfeer en heel veel gezelligheid. Een feest waar alles mag en niets moet. Waar officiële plichtplegingen tot een minimum beperkt blijven en u vooral gezellig kunt bijpraten, netwerken, borrelen en dansen. En dat alles op een wel heel bijzondere locatie. Cirque des Affaires vindt plaats in een grote circustent in het Bevrijdingspark. Een circustent met allure, die voor de gelegenheid chic en stijlvol is ingericht en aangekleed. Ondernemers onder elkaar “Cirque des Affaires is een fantastisch feest en tegelijkertijd een interessant platform voor ondernemers in Uden, Volkel en Odiliapeel”, zegt Han Gootzen, voorzitter van de organisatie, Stichting Business Events Uden. “Als ondernemers hebben we elkaar allemaal nodig.

Samenwerking ondernemersverenigingen Alle ondernemersverenigingen in de gemeente Uden zetten zich in voor het succes van Cirque des Affaires: OVO, OVV, Initialis, UOV De Kring, Minerva, JongLeren en JCI De Maaskant. Het enthousiasme overschrijdt zelfs de gemeentegrenzen. Bert van Boxmeer, voorzitter van de Erpse Bedrijven Kring (EBK), geeft namens de Veghelse ondernemersverenigingen aan dat zij het event zien als een sterk platform voor het onderhouden van onderlinge contacten. “Gemeentegrenzen vormen voor ondernemers geen barrière”, aldus Van Boxmeer. “We Cirque des werken al samen op Affaires verschillende gebieden en dat wordt in de toekomst alleen maar meer.” Meer informatie over Cirque des Affaires, het programma van de avond en de dresscode is te vinden op www.businesseventsuden.nl. Hier kunt u ook kaarten kopen en kandidaten voordragen voor de Ondernemerspluimen. februari 2013

35


4WD Centre Voets presenteert de nieuwe Outlander PHEV

Een cadeautje van de fiscus In een tijd waarin we sterker dan ooit letten op de kosten van onze onderneming, komt Mitsubishi met een nieuw plug-in hybride voertuig: de Outlander PHEV. Wat dat met elkaar te maken heeft? Welnu, deze Outlander is ‘verschrikkelijk fiscaal interessant’, zakelijk gezien, aldus de Volkelse Mitsubishi-dealer Ben Voets: “Vijfpersoons, vierwielaangedreven en de enige plug-in hybride SUV die vijftienhonderd kilogram mag trekken. De fiscale voordelen zijn ongekend.” Subsidies KIA – Voor het midden- en kleinbedrijf is er als extra mogelijkheid de kleinschaligheidsaftrek van 28% over het netto-investeringsbedrag: in ons geval een voordeel van 11.338 euro. MIA – Daarnaast is er de milieu-investeringsaftrek, de MIA. Men kan tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst, oftewel 14.578 euro. VAMIL – Met de VAMIL-regeling kan de ondernemer een investering sneller afschrijven. Daarmee vermindert de fiscale winst en wordt minder belasting betaald. Zo kan in één jaar 75% (30.371 euro) worden afgeschreven. Ben Voets: “Er is een enorme vraag en de PHEV is slechts beperkt leverbaar. Vandaar dat wij op onze ingekochte auto’s een prijs- en leveringsgarantie geven. Er zijn ook nog diverse gemeentelijke en provinciale subsidieregelingen. We spreken het allemaal graag door in een persoonlijk gesprek.” Combinatie En de auto zélf? We zouden het bijna vergeten. De Outlander PHEV vormt een combinatie van elektrisch rijden met een 2.0 liter verbrandingsmotor. Deze hybride heeft een actieradius van 897 kilometer, waarvan er zo’n zestig elektrisch kunnen worden afgelegd. Voor ‘normaal’ woon-werkverkeer hoeft de verbrandingsmotor dus in principe niet aangesproken te worden. Tot hondertwintig kilometer per uur loopt de auto elektrisch, daarboven schakelt de verbrandingsmotor in. Dit resulteert in een gemiddeld verbruik van 1 op 67. Opladen gebeurt via een gewoon stopcontact; er is geen speciaal oplaadpunt nodig. Op deze techniek geeft Mitsubishi vijf jaar garantie. Profiteer van dit tijdelijk fiscaal cadeau, dat, zoals gezegd, loopt tot 1 januari 2014. Niet langer, want ál te goed is buurmans gek... Ben Voets

Achtentwintig jaar geleden begon Ben Voets zijn onder-neming in Sint Oedenrode als Mitsubishi dealer. In 1992 startte hij ook een Mitsubishi-dealerschap in Volkel. Van zijn klanten is tachtig procent zakelijke rijder, met voornamelijk 4wd’s, hoge instap en bedrijfsauto’s. Eerst maar eens de fiscale voordelen. 0% Bijtelling De Mitsubishi Outlander PHEV komt in aanmerking voor 0% bijtelling; voorwaarde is dat de auto vóór 1 januari 2014 op naam staat. In dat geval profiteert de zakelijke rijder of ondernemer maximaal zestig maanden lang van deze regeling. Vergeleken met een auto in dezelfde prijsklasse van ongeveer 49.000 euro kan dit voordeel oplopen tot 49.000 euro x 25% bijtelling x 52% belasting = 6.370 euro per jaar. Over vijf jaar is dit voordeel 31.850 euro. Wegenbelastingvrij Deze auto is tot 2016 wegenbelastingvrij. 36

4WD Centre Voets Vloetstraat 10 5408 PH Uden (T). 0413 274516 (I). www.4wdvoets.nl


Maar liefst zevenentwintigduizend huishoudens in Uden en omgeving zaten in januari een tijdje zonder stroom. “Op zo’n moment beseft iedereen hoe afhankelijk we zijn van energiebronnen”, zegt Bart Hendriks, directeur van Hendriks Coppelmans. Hij hoopt dat die storing Udenaren meer aan het denken heeft gezet. Want de grondstoffen die energie opleveren zijn eindig. “We moeten naar alternatieven zoeken en één ervan is wellicht het oprichten van een lokale energiecoöperatie.” Daarom zijn enkele inwoners en organisaties uit Uden, Volkel en Odiliapeel in actie gekomen. Hendriks is namens UOV De Kring een van de kartrekkers voor de oprichting van zo’n lokale energiecoöperatie, samen met Jan van Vlijmen, adviseur duurzame ontwikkeling van de gemeente Uden. “Het moet voor, door en uit de gemeenschap komen. Iedereen kan iets betekenen. Er zijn bedrijven die inmiddels van energie hun hoofdproduct gemaakt hebben. Energieproductie is business. Het is geen ‘geitenwollensokkenonderwerp’ meer, maar een volwassen issue. De urgentie is er, dus moeten we nu beginnen. We spreken niet alleen ondernemers aan, maar iedere burger in Uden.” Eind januari is een informatieavond gehouden waaruit moest blijken hoe groot het draagvlak voor ‘Energie Uden’ is. “Er zijn schone en natuurlijke energiebronnen zoals zon, wind, water, mest en zelfs ontlasting. Bronnen die voordeliger voor onze portemonnee zijn. Waarom besparen we niet samen of gaan we zelf energie in Uden, Volkel en Odiliapeel produceren? De techniek om lokaal, thuis in Uden en omgeving, zelf energie op te wekken en te besparen is immers beschikbaar. In de regio zijn al Bart Hendriks (l) en Jan van Vlijmen

diverse kleinschalige initiatieven opgestart. Samenwerken loont.” Eigen energiecoöperatie Een ‘eigen’ energiecoöperatie kan winst laten terugvloeien naar de leden. “Bovendien kan een groot deel van de winst door de gezamenlijke reductie van energie, productie en collectieve inkoop binnen de gemeente Uden gehouden worden. Dat is goed voor onze eigen portemonnee, de lokale economie en het genereert nieuwe werkgelegenheid. Bovendien is het nog eens hartstikke duurzaam”, aldus van Vlijmen Er worden op steeds meer plaatsen in Nederland krachten gebundeld in energiecoöperaties. In Heeswijk-Dinther zijn ze al ver bijvoorbeeld. “Maar het heeft pas kans van slagen als het op een grote steun van de inwoners en het bedrijfsleven kan rekenen.” De organisaties die betrokken zijn bij Energie Uden zijn: Area, Bernhoven, Brabant Wonen, Dorpsraad Odiliapeel en Volkel, Gemeente Uden, IBN, LA21 Uden, Rabobank Uden Veghel, ROC De Leijgraaf, Udens College, UOV De Kring, ZLTO Uden en SET. (www.energie-uden.nl).

Hans van Luit

Betaalbare, lokale energie in Uden

De markt verandert, en nu? Met meer dan gemiddelde verbazing ontving ik de suggestie van de CEO van Ordina om alle oudere medewerkers een demotie te geven met een inkomstenvermindering van tien procent. Ik dacht meteen: waar en wanneer heb ik dat eerder gehoord? Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ontstonden nogal wat deukjes in het economische stelsel. Directies van verscheidene ondernemingen werden innovatief en kwamen met ‘nieuwe’ ideeën en aanpakken. Eén daarvan was de medewerkers om een offer vragen. Als ieder individu tien tot vijftien procent van zijn of haar salaris zou inleveren, zou iedereen zijn werk kunnen behouden. Over een aantal jaren zou dit gecorrigeerd worden en bij goede resultaten lag wellicht een bonus in het verschiet. Medewerkers van diverse bedrijven gaven via de OR hun goedkeuring. ‘Geen keus’, was hun reactie. De namen van de betreffende bedrijven zou ik hier kunnen opsommen, maar helaas bestaan deze bedrijven al lange tijd niet meer. Of ze zijn overgenomen, met bekende consequenties voor de medewerkers. Wat is nu mijn punt? De gevolgen van inkrimping van de eigen markt vragen uiteraard om het terugdringen van de kosten. Het blijft mij echter verbazen dat de top van bedrijven nog steeds begint met het verminderen van basismedewerkers in kosten of aantal. Het antwoord schuilt mijns inziens in het aanpakken van de hele ‘kerstboom’, van boven naar beneden. Het resultaat is verbluffend en na de snoei blijft het een prima kerstboom! 37


Stefan van Maasakkers

Rühl Haegens Molenaar lanceert bijzonder initiatief

MKB Ondernemers Academy: ondernemen is een vak Ondernemen is een vak, waarin het niet alleen om de techniek en de vakkennis draait. De MKB Ondernemers Academy komt ondernemers hierin tegemoet. Een praktijkgerichte leergang voor en door ondernemers, opgezet in samenwerking met de hogeschool en het bedrijfsleven. Het initiatief ervoor werd genomen door Rühl Haegens Molenaar, dat in september een nieuwe vestiging in Uden opende. Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool, gaf het symbolische startsein. RHM-kantoorleider en vennoot Stefan van Maasakkers maakte van de gelegenheid gebruik om de MKB Ondernemers Academy onder de aandacht te brengen. Inmiddels is het duidelijk: in het voorjaar gaat de academie van start. “In onze dagelijkse praktijk zien we vaak dat ondernemers in het MKB veel verschillende petten op moeten hebben”, vertelt Stefan van Maasakkers. “Ze zijn hier niet voor opgeleid en hebben zich de diverse facetten van het ondernemerschap vanuit de praktijk eigen gemaakt. Als MKB’er moet je ook verstand hebben van zaken die niet tot je oorspronkelijke vak behoren. Grote 64 38

bedrijven hebben daar mensen voor in dienst, bij het MKB kan dat vanzelfsprekend niet.” “Vanuit onze al langer bestaande samenwerking met de hogeschool bespeurden we de behoefte onder ondernemers om zich te bekwamen in díe taken waarmee je als ondernemer vroeg of laat te maken krijgt, maar die je je nooit eigen hebt gemaakt. In samen-


Resultaatverbetering De module ‘Resultaatverbetering’ wordt door RHM zélf verzorgd. In de praktijk blijkt dat ondernemers met een goed tot redelijk financieel inzicht aanzienlijk betere resultaten scoren dan andere ondernemers. Om tot dit financieel inzicht te komen is het belangrijk dat men beschikbare cijfers en gegevens kan omzetten tot waardevolle managementinformatie waarop men kan sturen. In deze twee modules leert de ondernemer met kengetallen uit eigen bedrijfsvoering en minimale inspanning te komen tot een periodieke managementrapportage waarmee resultaatverbetering wordt behaald. Personeel en organisatie Een goed personeelsbeleid draagt in belangrijke mate bij aan gemotiveerde medewerkers en dus aan het resultaat van een onderneming. In deze praktijkgerichte module krijgt de ondernemer diverse handvatten om de processen op personeelsgebied te structureren en te optimaliseren. Ook wordt hij of zij bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op personeelsgebied. MarketingActiePlan Ondernemers worden in deze modules bijgepraat over het vakgebied marketing. Wat zijn de trends en ontwikkelingen en hoe hebben deze invloed op uw eigen organisatie? Stapsgewijs komt men tijdens de twee sessies tot een eigen MarketingActiePlan. In dit MarketingActiePlan komen de doelstellingen, doelgroep, marsroute en in te zetten middelen aan bod samen met het budget en een methode om dit plan periodiek te evalueren.

werking met vakdocenten hebben we deze leergang ontwikkeld, omdat we ondernemers willen helpen zich optimaal te ontwikkelen. Onze slogan luidt niet voor niets ‘succes als resultaat’.” Ondernemen is een vak Ondernemers in Limburg en Brabant kunnen zich nu via de MKB Ondernemers Academy bekwamen in ‘ondernemen met resultaat’,via praktijkgericht onderwijs voor en door ondernemers. “De basis is financieel-economisch, maar we gaan ook in op procesbeheersing, personeel en organisatie en commerciële aspecten.” Stefan van Maasakkers bood de Udense wethouder Thijs Vonk in september een voucher aan voor gratis deelname aan deze leergang. Deze mag hij beschikbaar stellen aan de meest ondernemende ambtenaar van zijn gemeente. Ook stelt Rühl Haegens Molenaar negen vouchers kosteloos beschikbaar aan ondernemers in de regio Uden-Veghel. Via banken en de gemeente Uden zullen deze vouchers beschikbaar worden gesteld. In vier verschillende modules, verdeeld over acht workshops van drie uur, worden kleine groepen ondernemers bijgepraat over de vakgebieden waar zij dagelijks mee te maken hebben. “Het blijft niet bij bijpraten, we gaan vooral samen op zoek naar resultaatverbetering in de eigen organisatie en naar meetbare successen. In de verschillende workshops leren de ondernemers welke bedrijfsprocessen van cruciaal belang zijn en hoe ze hierin verandering kunnen brengen om tot meer resultaat te komen.

Verandermanagement Uitgangspunt van de aanpak is dat ondernemers handvatten aangereikt krijgen om te komen van een bestaande tot een gewenste situatie. De onderwerpen worden behandeld vanuit een visie dat duurzame verandering begint bij het besef dat veranderen alleen een blijvend effect heeft als dit vanuit de eigenaar en medewerkers zélf komt. Certificaat Stefan van Maasakkers: “Er wordt tijdens de modules zo veel mogelijk rekening gehouden met de eigen bedrijfsgegevens. Na afronding van de leergang wordt het ‘MKB ondernemerscertificaat’ uitgereikt. ‘Gelijkgestemde’ ondernemers plaatsen we zo veel mogelijk bij elkaar. Denk aan bedrijfsopvolgers, bedrijven van vergelijkbare omvang, snelle groeiers of branchegenoten.” De eerste serie zal op het kantoor van Rühl Haegens Molenaar aan de Loopkantstraat in Uden worden gehouden. De start is voorjaar 2013. Daarna zal de academie halfjaarlijks terugkeren. Meer informatie kunt u vinden op: www.mkbondernemersacademy.nl.

Rühl Haegens Molenaar accountants & adviseurs Loopkantstraat 23L 5405 NB Uden (T). Stefan van Maasakkers 06-22572273 / 0413-745016 (I). www.rhmweb.nl (E). svm@rhmweb.nl december 2012 februari 2013

65 39


Haal meer uit social media De Winter media groep verzorgt dit voorjaar opnieuw een serie social media-workshops voor ondernemers en bestuurders uit Uden en omgeving. Naast de workshops Twitter en LinkedIn, behoort nu ook de workshop Mediawijsheid tot de mogelijkheden. In samenwerking met social media-goeroe Herman Couwenbergh presenteert De Winter media groep een reeks interactieve workshops onder de noemer ‘Praktisch aan de slag met social media’. Ze zijn bedoeld voor iedereen die meer wil halen uit social media en zijn of haar onderneming, of zichzelf, effectiever wil profileren via platforms als LinkedIn en Twitter. Daarbij kan op verschillende niveaus worden ingestapt. Het Udense mediabedrijf nodigt ondernemers en bestuurders van harte uit zich in te schrijven voor één van de volgende workshops: Linkedin voor beginners, LinkedIn voor gevorderden of Twitter voor ondernemers. De workshops worden zowel ’s avonds als ’s middags gegeven, waarbij de groepen bestaan uit minimaal tien personen en maximaal vijftien personen. De kosten bedragen 95 euro per persoon. De cursus is interactief en duurt ongeveer drie uur. Locatie: Vluchtoord 1, Uden. Mediawijsheid Daarnaast verzorgt De Winter media groep dit voorjaar de cursus Mediawijsheid, bedoeld voor ouders, verzorgers, onder-

40

wijzers en ondersteunend personeel. Deze workshop wordt gegeven door gediplomeerd Mediawijsheid-coach Gemma Steenman, en is gericht op het verkrijgen van meer kennis over het gebruik van sociale media. De cursus bestaat uit drie delen: bewustzijn, vaardigheden en afspraken. De kosten voor deze workshop bedragen 45 euro per persoon. Kijk voor meer informatie, cursusdata en inschrijven op de website: www.dewinter.nl/socialmedia.


Hartje centrum

‘We zaten op zilver, dat wordt nu goud’

Ad Verstegen

Het is vaak het kloppend hart van een gemeente: het winkelcentrum. Ook het Udense centrum wordt gezien als gezellig, uitnodigend en aantrekkelijk. Bedrijvig Uden gaat in de serie ‘Hartje Centrum’ op bezoek bij Udense centrumondernemers. Dit keer zijn we te gast bij Ad Verstegen, van de gelijknamige fietsenzaak aan de Marktstraat.

Ad Verstegen, een naam die zo’n beetje iedere Udenaar kent… “Dat klopt, veel mensen kennen ons. We hebben een brede en heel trouwe klantenkring, vooral opgebouwd door mijn vader Ad. Hij heeft de winkel in 1961 geopend, op deze locatie. Verkoop, reparatie en onderhoud van alles wat op twee wielen rolde. Eerst brommers, oude merken zoals Solex, Zündapp en Kreidler, en later ook fietsen. ”

tijdens een wedstrijd. Mijn vader zorgde dat hun fiets zondagochtend weer voor ze klaar stond.”

Het is alweer drie jaar geleden dat Ad, naamgever van de winkel, overleed. “Hij is ondanks zijn ziekte nog lang in de zaak gebleven. In oktober 2007 hebben mijn zus Harriëtte, mijn moeder Mientje en ik de zaak overgenomen. Sindsdien runnen we de winkel met z’n drieën.”

Kun je als speciaalzaak concurreren met verkopen op internet? “Het is er niet gemakkelijker op geworden, maar het kan zeker. Ook wij hebben een webshop, waar we onder andere modellen van vorig seizoen op verkopen tegen heel scherpe prijzen. Maar: tijden zijn veranderd. Klanten willen wel geld besteden, maar ze willen ook zeker weten dat ze waar voor hun geld krijgen. Hier krijg je dat, plus de service van een speciaalzaak.”

Gelukkig was het vak jou wel bekend. “Meteen toen ik van de lts kwam, ben ik in de winkel gaan werken. Ik ben er als het ware ingerold, hoewel ik altijd al een passie voor fietsen heb gehad. Ik heb bijvoorbeeld lang gewielrend. Ik ben als vanzelf in het vak terechtgekomen en inmiddels werk ik hier alweer 25 jaar.” Hoe denk je dat de winkel in Uden bekend staat? “Ad Verstegen staat voor vakmanschap, kwaliteit en service. Ik herinner me van vroeger dat er op zaterdagavond wielrenners in de zaak stonden, die eerder op de dag gevallen waren

Kan dat nog steeds? “We doen nog altijd graag iets extra’s voor onze klanten. Zo haal ik bijvoorbeeld fietsen bij de klant op, repareer ze en breng ze de volgende dag weer terug. Daarmee onderscheiden we ons ten opzichte van bijvoorbeeld webshops.”

Jullie zitten al meer dan vijftig jaar op exact dezelfde locatie. Nog steeds tevreden? “Het Udense centrum vind ik super. Het is gezellig, het aanbod is veelzijdig en de sfeer is prima. Mensen winkelen hier graag. De parkeergelegenheid en de leegstand baren me wel zorgen. Over onze locatie aan de Marktstraat zijn we ook tevreden. We zitten uitstekend, zeker nu V&D zich hier binnenkort vestigt. We zaten al op een zilveren locatie, straks is het goud. Dat wij hier voortzetten wat mijn vader heeft opgebouwd, geeft ons een trots gevoel.” februari 2013

41


‘Nobru is geen doorsnee wervingsbureau’

Het team van Nobru Technisch Personeel

Uden - nobru technisch personeel uit Uden is een werving & selectiebureau voor technisch

opgesteld CV hebt. Bovendien is het belang-

personeel op mbo-, hbo- en wo-niveau. het bedrijf adviseert en bemiddelt technici bij het

rijk om jezelf goed te presenteren. Ook daarin

zoeken naar een aansprekende en duurzame baan. toch is nobru geen doorsnee wervings-

bieden wij de kandidaten de helpende hand.

bureau. directeur peter noy legt uit waarom. “Wij kennen de functie waar we mensen voor

Een goed begin is immers het halve werk.”

zoeken. daar komt bij dat we binnen ons technische segment veel kennis hebben. op die manier vinden wij de meest geschikte kandidaten voor onze opdrachtgevers.” nobru beschikt

Nobru is een werving & selectiebureau voor

over ruime ervaring binnen de arbeidsmarkt. dat is volgens noy essentieel om succesvol te

technisch personeel op mbo-, hbo- en wo-ni-

kunnen opereren op bemiddelingsgebied.

veau. Nobru adviseert en bemiddelt technici bij het zoeken naar een aansprekende en duurza-

Vaste opdrachtgeVers

me baan, binnen alle technische vakgebieden.

Het toverwoord bij Nobru is gedrevenheid.

zijn. Natuurlijk moeten we alert blijven, maar

Aan alles wat Noy vertelt, merk je die aan-

mopperen doen we niet”, aldus Noy. Tenslotte

Neem voor meer informatie contact op met

stekelijke gedrevenheid. “Ik eis van mijn col-

heeft de bevlogen directeur nog één tip voor

Nobru Technisch Personeel B.V.,

lega’s dezelfde gedrevenheid. En niet alleen

alle werkzoekenden: “Zorg dat je een goed

tel: (0413) 24 36 10

van mijn collega’s hoor. Ook van de klanten, sollicitanten en ga zo maar door.” Het vinden van een aansprekende baan is lastig in tijden van crisis. Bij Nobru merken ze natuurlijk ook dat de economie wat minder draait, maar reden tot paniek is er zeker niet: “We zitten niet in zak en as. We hebben een aantal vaste opdrachtgevers die erg tevreden over ons 42

Rondweg 73 (Poort van Uden) Postbus 73, 5400 AB Uden t. F. e. I.

(0413) 24 36 10 (0413) 24 36 15 info@nobru.nl www.nobru.nl


Meneer, de pindakaas met nootjes is op! Als ondernemer kun je je niet om alles druk maken. Maar wat de klant vraagt, moet je wel leveren. Gemakkelijk is dat echter niet altijd.

Roland de Laak

“Wat moeten we vanavond weer eten?” Dat is de meest gestelde vraag die ik krijg. “Wat denkt u van ‘plofkip’ op een bedje van criminele champignons?”, is dan geen handig antwoord. Maar ik wil een actueel probleem ook niet negeren. Er is nog onvoldoende aanbod van gewone, diervriendelijk kippen, althans niet in Nederland. In Bulgarije kunnen wij ze wel kopen. Alleen dan reist weer de vraag wat die kippetjes daar eten en hoe ze worden vervoerd. Wat goed is voor de kip, is niet altijd goed voor de mens, en een oplossing van het probleem moet in mijn ogen het belang van beiden die-

nen. Dus het begint bij de bron, en niet bij de laatste schakel in de keten, hoewel we doen wat we kunnen. “Goed, ik eet dan toch maar pindakaas met nootjes”, zei een klant tegen me na een gesprek langs deze lijnen. “Oh nee, die is op. En ik had al zo’n rotdag. De kip van de buurman kakelt me elke ochtend wakker. En die loopt wel in een grote ren… Ach, laat ook maar. Dit kost mij veel valse energie!” “Ik wens u toch een prettige avond”, zei ik met een grote glimlach. Wat een mooi vak is het toch, kruidenier om de hoek. Is getekend, Roland de Laak, Supermarktondernemer

Traffic genereren met Pinterest

Een beeld zegt meer dan duizend woorden Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor Pinterest, het nieuwste, online platform dat enorm veel aandacht genereert. Pinterest brengt veel rumoer teweeg bij de early adopters. Al in de betafase, waarbij slechts een beperkte groep gebruikers de dienst mocht testen, waren de reacties lovend. Pinterest.com is sindsdien voor iedereen opengesteld en nog steeds zijn de gebruikers laaiend enthousiast over het platform. Dat is niet zo vreemd, want Pinterest blijkt in staat om enorm veel verkeer (traffic) naar je website te sturen. Dat gebeurt via de afbeeldingen die jij op je website hebt staan. Pinterest biedt de mogelijkheid om afbeeldingen van andere websites te verzamelen in zogenoemde ‘boards’, rond een bepaald, zelfbenoemd thema. Gebruikers kunnen vanaf iedere website die ze bezoeken afbeeldingen ‘pinnen’ in een board naar keuze. Andere gebruikers kunnen die boards volgen

en de afbeeldingen ‘repinnen’ naar hun eigen boards. En die afbeeldingen blijven steeds verwijzen naar de oorspronkelijke website waarop ze staan. Uit eigen ervaring kan ik melden dat Pinterest als verwijzende site in de statistieken enorm snel aan het stijgen is. En dat geldt niet alleen voor webshops, maar voor álle websites. Als ondernemer kun je daar slim gebruik van maken door de afbeeldingen op je website eens kritisch onder de loep te nemen. Zijn ze relevant, aansprekend voor de doelgroep en hebben ze de juiste naamgeving? Als je op al die vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan is je website niet alleen voorbereid op Pinterest, ook Google vindt dat erg fijn. Twee vliegen in één klap dus. Het spreekwoord ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ krijgt hierdoor een volledig nieuwe betekenis. Volgende keer borduren we voort op ‘de beelden’ en nemen we Instagram onder de loep, een applicatie waar Facebook onlangs een miljard dollar voor betaalde. Herman Couwenbergh /cc Couwenbergh Communiceert @hermaniak februari 2013

43


Wie? Huib Rutten Waar? Uden Bedrijf? Hostel De Kersenhof Seminar? ‘Social media voor de recreatieve sector’ “Ik koos voor het seminar over social media, omdat die steeds belangrijker worden, zeker als je ook een jeugdige doelgroep wil aanspreken. Ik run sinds 2009 een hostel, eerst heel klein met twee kamers, sinds juni 2010 ben ik er fulltime mee bezig. We groeien richting vier kamers en hopen er ooit zes van te kunnen maken, voor in totaal maximaal 25 mensen. Het is bewust een hostel, geen bed&breakfast, met ook een groepszaal, zodat we de prijs relatief laag kunnen houden. Terwijl we toch luxe voorzieningen bieden als een hottub, tv op de kamer en gratis wifi. Dat willen we aan potentiële klanten laten weten. Het seminar ging niet heel diep in op de mogelijkheden van social media, het was niet zo dat ik naar huis ging en precies wist wat ik moest doen. Maar ik kreeg wel handvatten, waar ik zelf mee aan de slag kon. Ik heb me vooral geconcentreerd op Facebook en dat gelinkt met de website die we al hadden. Ik heb een Facebookpagina voor De Kersenhof gemaakt waar ik elke week wel één of twee berichtjes plaats, liefst met foto. Niet dat ik daar rechtstreeks boekingen op heb gehad, daar waarschuwden ze op het seminar ook voor. Het is niet zozeer een salestool als wel een marketinghulpmiddel. En dat klopt, het werkt echt. Per week wordt de pagina zo’n honderd keer bezocht als ik blijf ‘posten’. Zo krijg je wel naamsbekendheid bij precies de goede doelgroep.”

Column De economische vooruitzichten voor komend jaar zijn niet erg florissant. Brabantse ondernemers zijn somber over de winstverwachtingen, de personeelssterkte en het economisch klimaat. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurenquête COEN. Voor veel ondernemers wordt 2013 moeilijk en spannend. Het gaat meer dan ooit om kansen zien en benutten. En dat gaat samen makkelijker dan alleen. De Kamer van Koophandel weet als geen ander hoe belangrijk het verbinden van partijen en personen is. Het is dankzij het ‘bruggen bouwen’ tussen ondernemers, overheid, onderwijs dat deze regio groot is geworden en zich een jaar lang de slimste regio van de wereld mocht noemen. Mijn advies: bouw uw eigen brug en vergroot de kwaliteit, concurrentiekracht en het innovatief vermogen van uw bedrijf. Ik wens u een goed en zakelijk succesvol jaar. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Health: werkgelegenheid naar deelsector, als % v.totaal (2011) KvK Brabant Care

44%

Cure

30%

Handel

7%

Farma

4%

Financiers

4%

MedTech

3%

Welness

3%

Ov. diensten

5%

Minder Brabantse starters Het aantal starters in de provincie Noord-Brabant is in 2012 met 12 procent gedaald. In 2011 stond de teller nog op 16.526, in 2012 op 14.544. Hoofdoorzaak is de economische crisis. Dat blijkt uit het startersprofiel van de Kamer van Koophandel Nederland. De meeste mensen beginnen een bedrijf in de dienstensector: 63 procent. De bouw is goed voor 10 procent (in 2008 nog 17 procent.) Het aandeel zzp’ers is gestegen van 83 procent in 2008 tot 96 procent in 2012.

44


Health

Gouden medaille na hulp van Ossatec

Ossatec in Uden is de enige Nederlandse fabrikant van de botgroeistimulator. Met behulp van het ingenieuze apparaat helen botbreuken een derde sneller dan gebruikelijk. “Dat scheelt niet alleen veel tijd, maar ook veel geld”, weet directeur Harrie Boogers. Het gebroken sleutelbeen van wielrenster Marianne Vos kon met behulp van Ossatec zó snel genezen, dat ze een gouden olympische medaille in de wacht sleepte. “We hebben ook al heel wat veldrijders en BMX’ers met gebroken botten kunnen helpen”, vertelt Harrie Boogers van Ossatec in Uden. “Maar onze botgroeistimulator is veel breder toepasbaar. Iedereen die een botbreuk heeft kan er in veel kortere tijd weer mee aan de slag. En ook oudere breuken, waar soms meerdere operaties op zijn uitgevoerd, kunnen met behulp van onze techniek wél genezen.” De botgroeistimulator is gebaseerd op techniek die in 1957 door twee Japanners is ontdekt. Het is ontwikkeld tot een apparaatje met een spoel van maximaal 20 bij 15 centimeter dat met een band wordt bevestigd óp de huid bij de breuk. Dit is om per dag (of nacht) tussen de vier en acht uur te stimuleren: pulserende elektromagnetische velden stimuleren

“De Kamer van Koophandel Brabant zet stevig in op de healthsector. Onder meer door ondernemers en netwerken met elkaar in contact te brengen.” Anke Meuffels (040) 232 32 69 ameuffels@brabant.kvk.nl 45

dan stoffen in het bot om kalk te gaan vormen, waardoor een breuk sneller heelt. “Dat gaat ongeveer een derde sneller. Bijvoorbeeld een breuk die normaal zes tot acht weken in het gips moet, is met de stimulator al na vier of vijf weken genezen.” Waarom gebruikt dan niet iedereen met een botbreuk de stimulator? “Omdat het geld kost - globaal zo’n 1250 euro per complete behandeling - en mensen dat zelf moeten betalen. Sommige artsen wachten liever af tot een breuk vanzelf geneest of opereren nog eerder als dat niet goed of snel genoeg gebeurt. Terwijl het gebruik van de stimulator veel minder ingrijpend is voor nog geen kwart van de prijs van een operatie, zónder alle bijkomende risico’s die elke operatie met zich meebrengt.” Tot nu toe focuste Ossatec zich op specialisten en ziekenhuizen, die patiënten die aangeven haast te hebben met genezing doorverwijzen naar het Udense bedrijf. Boogers wil de aandacht nu ook verleggen naar de particuliere sector. “Een werknemer met een botbreuk kan door gebruik van de stimulator weken eerder weer aan het werk. Dat scheelt zijn baas behoorlijk wat geld.” In Amerika is dat inmiddels zeer gebruikelijk. “Nu moet het nut nog tot Europa doordringen.”

Bent u ondernemer in de healthsector? De Kamer van Koophandel geeft advies, heeft kennis en informatie in huis en brengt ondernemers met elkaar in contact. Meer weten? Neem contact op met adviseur health Marielle Renee (mrenee@brabant.kvk.nl) of met de accountmanager in uw regio.


Workshop LinkedIn gevorderden LinkedIn is hĂŠt zakelijke netwerk als we praten over social media in de B2B sfeer. Gevorderden hebben al langere tijd een profiel en maken ook geregeld gebruik van LinkedIn en de mogelijkheden die het platform biedt. De Company Page van het bedrijf waar je voor werkt, vacatures plaatsen en personeel vinden en andere handige zaken die LinkedIn biedt. DoeLgroep | zakelijke gebruikers die meer willen met LinkedIn LInkeDIn gevorDerDen | keuze uit de volgende data: AvonD | 19 mAArt aanvang 19.00 uur 16 AprIL aanvang 19.00 uur mIDDAg | 21 mAArt aanvang 13.30 uur 18 AprIL aanvang 13.30 uur kosten | E 95,- p.p. duur van de workshop is ongeveer 3 uur. Meer informatie en inschrijven: www.dewinter.nl/socialmedia

Stoppen met roken Tevreden en gezondere medewerkers Lager ziekteverzuim Verbetering van uw bedrijfsimago Besparing voor uw medewerkers en u

Informeer naar de mogelijkheden van de persoonlijke- of groepsbehandelingen en ontvang een offerte van Prostop Zakelijk.

Prostop werkt ook incompany.

Bel: 088 786 77 67 www.prostopzakelijk.nl

46


Nieuwe meldkamer/alarmcentrale: beter, efficiënter en voordeliger

Udense bedrijventerreinen weer veiliger!

Vlnr: Maarten van Helden (parkmanager SBBU), Evert Soet (MPL), Ton Slob (voorzitter SBBU) en Walco van de Ven (Van de Ven Beveiliging)

In nauwe samenwerking met Van de Ven Beveiliging heeft de SBBU een overeenkomst gesloten met MPL; de modernste alarmcentrale van Nederland met de meest geavanceerde apparatuur. De mogelijkheden die dit biedt zijn indrukwekkend. Het doel van deze nauwe samenwerking: het voorkomen van inbraken en een snellere alarmafhandeling bereiken. Des te eerder de beveiliger op de plaats van het delict is, des te groter is de kans dat boeven in de kraag gepakt kunnen worden. De bewijzen hiervoor zijn aanwezig. Elke verbetering die de snelheid van opvolgen verhoogt, is welkom en noodzakelijk voor de veiligheid op de Udense bedrijventerreinen! De efficiënte werkwijze van MPL en de collectieve SBBUovereenkomst bieden u als ondernemer een aanzienlijke prijsreductie! Bovendien wordt een eventuele lopend contract bij uw huidige alarmcentrale tot maximaal 12 maanden kosteloos overgenomen. Tarieven abonnement MPL: AL1 aansluiting (1 x per dag een lijcontrole) € 120,00 per jaar AL2 aansluiting (permanente lijncontrole) € 200,00 per jaar

Glasvezel

Beveiliging

Waarom de MPL-alarmcentrale? • modernste / nieuwste alarmcentrale van Nederland • onafhankelijk (geen eigen beveiligingstechniek) • persoonlijk contact;geen stemcomputer / voice-respons • vrije keuze paskaart of wachtwoord • technische ondersteuning voor installateurs • duidelijke gebruikershandleidingen en informatie • KOI (Klanten Online Informatie) • uitstekende kwaliteit en service van de dienstverlening • 1-jarige contracten • marktleider in Track en Trace • Borg 2 gecertificeerd • ingericht voor ontvangst alle IP-protocollen • ingericht op Building Intelligent Solutions

Stichting Beheer Bedrijventerrein Uden Frontstraat 1c, 5405 AK Uden Tel. (0413) 249972, Fax: (0413) 271164 Postbus 630, 5400 AP Uden E-mail: info@sbbu.nl www.sbbu.nl

Beheer en Onderhoud

P&O

Collectieve Inkoop


Ondernemers Advies

Meer ‘conversie’ uit je website?

Internetstrateeg

Conversie is het vakjargon voor het behalen van een doel op een website. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van een contactformulier, inschrijving op een nieuwsbrief of de bekende ‘bel mij terug’ functionaliteit. Deze bijna traditionele conversies verliezen echter aan effectiviteit. Benieuwd hoe je wél meer conversie, en dus resultaat, uit je website kunt halen? Verkopen of helpen kopen? Inzicht in het beslissingsproces van je doelgroep(en) is van groot belang bij het ontwerpen en bouwen van een ‘goed converterende’ website. Hoe gaat iemand online op zoek naar jouw product of dienst? Welke informatie zoeken ze op welk moment? Op basis waarvan wordt vergeleken en uiteindelijk de (koop)beslissing gemaakt? En op welke momenten kun je hier gericht op inspelen? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig maar door de juiste stappen te doorlopen kan je er wel vrij eenvoudig achter komen. Betrek je (potentiële) klanten in dit proces. Vraag waar ze tegenaan lopen, welke informa-

tie ze verwachten en hoe je ze daarbij op welk moment het beste kunt helpen. Kwantiteit vs. kwaliteit Websites en online marketing campagnes zijn veelal gefocust op het genereren van bezoek (kwantiteit). Uiteindelijk draait alles om resultaat in de vorm van conversies. Ook daar is niet het aantal conversies bepalend maar de kwaliteit van bijvoorbeeld de ontvangen offerteaanvragen. Door bezoekers gericht te sturen kan je ze interessante gegevens in laten vullen of een relevante actie laten uitvoeren. Zo ontwikkelden we recent voor een bouwer van mobiele bungalows een online stappenplan. Daarmee beschikken potentiële kopers in een vroegtijdig stadium over relevante informatie over alles wat komt kijken bij het ontwerpen, bouwen, plaatsen en bewonen van een mobiele bungalow op basis van hun eisen en wensen. Daarnaast wordt ook duidelijk in welke fase deze klant zich bevindt. Vervolgens kan onze klant hierop acteren. Uit onderzoek blijkt dat het aankoopproces ± 12 maanden duurt, voldoende tijd om een potentiële klant te converteren naar een echte klant. Rob de Groot Artform internet professionals (T). 0492-370087 / Twitter: @robdegroot

Bouwterrein of niet?

Omdat het van belang is te weten wanneer een terrein nu bouwterrein is (BTW-belaste levering) of niet (BTW-vrijgestelde levering), is in de wet een definitie opgenomen. Onbebouwde grond is volgens de wet een bouwterrein als: • Bewerkingen plaatsvinden of hebben plaatsgevonden; • Uitsluitend aan die grond dienstbare voorzieningen worden of zijn getroffen; • In de omgeving voorzieningen zijn of worden getroffen; of • Een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit (voorheen: bouwvergunning) is verleend; Met het oog op de bebouwing van de grond. Eerder is de typering van terreinen al voorwerp van discussie geweest, waarbij bijvoorbeeld de aanwezigheid van deels gesloopte panden aan de orde was. Op 17 januari 2013 heeft het EU-hof opnieuw een uitspraak gedaan over een Nederlandse situatie. In “Woningstichting Maasdriel” was sprake van een terrein, waarvan de voormalige bibliotheek was verwijderd, een par48

keerterrein nog bestond en nog geen omgevingsvergunning was verleend. Bedoeling van koper (objectief vast te stellen) was om de grond te gaan bebouwen. Het Hof is van mening dat als objectief vaststaat dat de grond bedoeld is om bebouwd te worden, sprake is van een bouwterrein. De intentie van partijen lijkt meer en meer van doorslaggevend belang te worden voor de fiscale duiding. Met dit laatste arrest is een aanpassing van de Nederlandse wetgeving noodzakelijk geworden, omdat onze nationale definitie van het begrip “bouwterrein” niet meer strookt met de Europese uitleg daarvan. Let goed op de BTW als u bij de levering van een mogelijk bouwterrein betrokken bent. De zaken zijn inmiddels erg genuanceerd komen te liggen! Albert Zwaans KOMPAAN accountants & adviseurs (T). 0413 - 371330 (E). info@kompaan.nu (I). www.kompaan.nu

Accountant

De levering van een onroerende zaak is doorgaans vrijgesteld van BTW, echter niet wanneer bijvoorbeeld sprake is van een bouwterrein. Omdat de levering van een bouwterrein is belast voor de BTW, kan voor de overdrachtsbelasting juist wél weer een vrijstelling gelden.


Dennis Hoefnagel nieuwe partner HLB Van Daal & Partners

‘Alle ruimte voor een betrokken relatie’ Dennis Hoefnagel is per 1 januari 2013 benoemd tot partner van accountants- en belastingadviesorganisatie HLB Van Daal & Partners in Gemert en Uden. Met een derde partner onderstreept HLB Van Daal & Partners de ambitie om naast Gemert ook in Uden verder te groeien en de dienstverlening uit te bouwen. Hoefnagel is het kantoor klaar voor een verdere groei. Het onderstreept bovendien de ambitie van HLB Van Daal & Partners in Oost-Brabant. Met drie partners kan de dienstverlening aan onze bestaande cliënten verder geoptimaliseerd worden en is daarnaast tijd beschikbaar om het netwerk verder uit te bouwen. Voor Dennis Hoefnagel betekent het partnerschap dat klanten er vertrouwen uit putten: “Ik ben immers voor langere tijd aan ons kantoor verbonden en dus óók aan de klant. Daardoor heb je alle mogelijkheden bij de hand om een betrokken relatie op te bouwen. En dat is waar het in ons werk om draait.”

Vlnr: Mateo Keijzers, Jean Bloemers en Dennis Hoefnagel Dennis Hoefnagel (36) heeft veel ervaring opgedaan bij HLB Van Daal & Partners. Hij is sinds 2006 actief als belastingadviseur op de vestigingen in Gemert en Uden, onder leiding van de partners Jean Bloemers en Mateo Keijzers. In zijn functie als belastingadviseur vult hij het tweetal accountants perfect aan. “Er komt veel werk op ons af en bij nieuwe klanten zie je dat het eerste werk sterk geënt is op fiscaliteit. Een fiscalist is daarom een welkome aanvulling”, aldus de nieuwe partner. “Ik ben thuis in de specifieke wereld van de adviesopdrachten. Denk aan (internationaal) belastingadvies en de materie van de bedrijfsoverdrachten en -overnames. Doorgaans komen in een later stadium van contacten met een klant pas de jaarcijfers aan de orde. Veel vragen doen zich bovendien ad hoc voor: een klant loopt ergens tegenaan en wil snel antwoord. Als fiscalist kan ik daarin bijstaan.” Dienstverlening optimaliseren De kantoren in Gemert en Uden tellen in totaal dertig professionals en hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld richting een allround advieskantoor voor het midden- en kleinbedrijf en agrarische ondernemers. Met de toetreding van Dennis

Dicht bij klanten Voor een allround kantoor zijn er ook in deze economisch moeilijke tijd mogelijkheden in de markt. Vooral de markt in Uden is volop in beweging. HLB Van Daal & Partners heeft vele specialisten in huis die hun cliënten uitstekend kunnen bijstaan. Brabants-Limburgse accountants- en belastingadviesorganisatie HLB Van Daal & Partners staat onder leiding van 21 partners en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ‘s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk. Er werken zo’n 250 medewerkers die uit de regio komen, de taal spreken en betrokken zijn bij lokale bedrijven. HLB Van Daal & Partners maakt deel uit van het (inter)nationale HLB-netwerk met collega’s in meer dan honderd landen. De klantenkring bestaat uit ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf, die zowel lokaal als internationaal opereren. HLB Van Daal & Partners Accountants & Belastingadviseurs Losplaats 18-20 5404 NJ Uden (T). 0413 700122 (I). www.hlb-van-daal.nl

februari 2013

49


Businessagenda 6 april 2013 Cirque des Affaires Op zaterdag 6 april 2013 vindt het vernieuwde businessevent Cirque des Affaires plaats. Tijdens het spectaculaire evenement, dat plaatsvindt in een circustent in het Bedrijdingspark in Uden, vindt ook de uitreiking van de Ondernemerspluimen aan ondernemers in Uden, Volkel en Odiliapeel plaats. Cirque des Affaires is een initiatief van Stichting Business Events Uden in samenwerking met de ondernemersverenigingen in de gemeente Uden. Toegangskaarten kosten 75 euro per stuk (exclusief btw, inclusief hapjes en drankjes). Meer informatie: www.businesseventsuden.nl.

18 februari 2013 JCI de Maaskant Workshop ‘Grijp je Ambities’ • Tijdstip: 18.00 uur • Locatie: De Ideëenfabriek Uden

5 maart 2013 B2B-Netwerkborrel Zakelijke borrel met live-muziek • Tijdstip: 17:00 tot 20:00 uur • Locatie: Het Klooster, Uden

19 februari 2013 Open Coffee ReVUS Informeel netwerken met ondernemers uit Veghel, Uden en Sint-Oedenrode. • Tijdstip: 08.30 uur tot 10.00 uur • Locatie: Drownies en Downies Veghel

19 maart 2013 Open Coffee ReVUS Informeel netwerken met ondernemers uit Veghel, Uden en Sint-Oedenrode. • Tijdstip: 08.30 uur tot 10.00 uur • Locatie: Drownies en Downies Veghel

21 februari 2013 Bijeenkomst BZW Bedrijfsbezoek Vliegbasis Volkel • Tijdstip: 15.00 uur tot 19.30 uur • Locatie: Vliegbasis Volkel

21 maart 2013 Bijeenkomst UOV De Kring Bedrijfsbezoek Verhoeven Logistics • Tijdstip: 16.00 uur • Locatie: Verhoeven Logistics, Uden

21 februari 2013 Bijeenkomst UOV De Kring Personeel: Flexibilisering van de arbeidsmarkt door ABAB • Tijdstip: 16.00 uur • Locatie: ABAB, Uden

3 april 2013 B2B-Netwerkborrel Zakelijke borrel met live-muziek • Tijdstip: 17:00 tot 20:00 uur • Locatie: Het Klooster, Uden

1 maart 2013 Borrel NU Ondernemen • Tijdstip: 17.00-19.00 uur • Locatie: Café ‘t Stulpke, Uden

4 april 2013 Bijeenkomst UOV De Kring Kwaliteit: Kleine kwaliteit (iets extra’s doen in deze tijd voor je klant, je personeel) • Tijdstip: 16.00 uur

16 april 2013 Open Coffee ReVUS Informeel netwerken met ondernemers uit Veghel, Uden en Sint-Oedenrode. • Tijdstip: 08.30 uur tot 10.00 uur • Locatie: Drownies en Downies Veghel 26 april 2013 Alg. ledenvergadering UOV De Kring Gastspreker: prof. dr. Willem Vermeend • Tijdstip: 19.30 uur • Locatie: IBN, Uden (onder voorbehoud) 7 mei 2013 B2B-Netwerkborrel Zakelijke borrel met live-muziek • Tijdstip: 17:00 tot 20:00 uur • Locatie: Het Klooster, Uden Diverse data Bijeenkomsten NU Ondernemen De bijeenkomsten van NU Ondernemen vinden elke woensdagmorgen plaats tussen 07.00 en 08.30 uur. Het activiteitenschema, bestaande uit een ledendag, op-locatie-dag, gastendag en 1-op-1-dag, herhaalt zich elke vier weken. Kijk voor meer informatie op de website: www.nuondernemen.nu.

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 50

50


Bedrijvig Uden editie 82 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Uden editie 82 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement