Page 1

Bedrijvig uden

Special: Odiliapeel op de kaart Olaf van Hoof: ondernemer én brandweerman

september 2012

‘We verkopen een stuk emotie’

Samenwerking Ziekenhuis Bernhoven en Hutten:

‘Patiënten mogen toch best verwend worden?’


Zakelijk • Arrangementen • Overnachten • Bedrijfsfeesten • Loyaliteitsprogramma

Fitland Hotel - De Vrije Teugel Uden Het natuur- en recreatiegebied ‘De Maashorst’ vormt het decor van het nieuwe 4 sterren Fitland Hotel – De Vrije Teugel. Het party- en evenementencentrum is uitgebreid met vijftig hotelkamers en een modern bowlingcentrum

• 46 hotelkamers en 4 suites • Bowlingcentrum

met tien bowlingbanen. Daarnaast zijn er moderne con-

• Lounge en grand café

ferentiezalen beschikbaar en hebben alle huidige zalen

• In- en outdoor activiteiten

een ware metamorfose ondergaan. Fitland Hotel - De Vrije Teugel is door de goede bereikbaarheid via autosnelweg A50 de perfecte uitvalsbasis voor bezoeken vanuit en aan de regio’s Veghel, Oss, Uden, Eindhoven. ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen.

• Events/activiteiten • Restaurants • Brabants pleinterras • Vergaderzalen

Wenst u graag meer informatie, wilt u direct reserveren of een offerte op maat?

• Bedrijfsfeesten • Gratis ruime parkeergelegenheid

Neem gerust contact met ons op.

Kijk voor meer informatie op www.vrijeteugel.nl Fitland Hotel - De Vrije Teugel Bedafseweg 22 5406 TM Uden 2

T: +31 (0)413 26 30 88 E: info@vrijeteugel.nl W: www.vrijeteugel.nl

Fitland Hotel De Vrije Teugel


Ik ben blij Veel reacties kreeg ik op het voorwoord in de vorige editie van Bedrijvig Uden. Over kleur en wat uw associatie is met kleur, bijvoorbeeld in uw bedrijfslogo. Ook kwam de vraag naar voren welke kleur (medailles) we zouden behalen op de Olympische Spelen: goud, zilver of brons? Ik neem aan dat iedereen de prestatie van Epke heeft gezien. Klasse om vier jaar lang je focus te leggen op één doel en het dan nog te behalen ook: GOUD! Daar kunnen we met z’n allen een belangrijke les uit trekken: leg de lat hoog en blijf focussen op hetgeen u wilt bereiken. U zult zien dat het zijn vruchten afwerpt. Of het altijd goud zal zijn valt te betwijfelen, maar ergens met volle overtuiging voor gaan, zal altijd rendement opleveren. ‘Ik ben blij’, zoals Churandy Martina tijdens de Olympische Spelen van 2012 met een grote glimlach sprak, zal dan binnenkort ongetwijfeld ook bij over uw lippen rollen. Blij en tevreden ben ik over de totstandkoming van de special ‘Odiliapeel op de kaart’. In deze editie van Bedrijvig Uden stelt het bedrijfsleven in Odiliapeel zich in groten getale aan u voor. Verrassend om te zien wat er allemaal bij u om de hoek gebeurt! Veel leesplezier! Jean-louis de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig Uden (E). jl.debont@dewinter.nl, (T). 06-41713689

10 ‘Patiënten mogen toch best verwend worden?’ Ziekenhuis Bernhoven in Uden is een samenwerking aangegaan met Hutten Exclusieve Catering uit Veghel. Samen presenteren zij ‘de boeren van Bernhoven’, ofwel: boeren uit de regio, die de keukens van Bernhoven gaan bevoorraden.

19 ‘Wij verkopen een stuk emotie’ Bedrijvig Uden gaat in de serie ‘Hartje Centrum’ op bezoek bij Udense centrumondernemers. Dit keer zijn we te gast bij Marijke en Ron Wennekers van alweer zo’n echt Udense onderneming: Gloudemans, gevestigd aan de Marktstraat.

22 Special: Odiliapeel op de kaart Odiliapeel kent een bruisend en gevarieerd bedrijfsleven. Van agrariërs tot detaillisten, en van industriële ondernemingen tot bouwbedrijven. In de special ‘Odiliapeel op de kaart’ stelt Ondernemers Vereniging Odiliapeel (OVO) zich aan u voor.

44 Olaf van Hoof: ondernemer én brandweerman In de rubriek ‘In Beeld’ portretteert Bedrijvig Uden ondernemers met een bijzondere hobby, verzameling of nevenactiviteit. De primeur is voor de Udense ondernemer Olaf van Hoof. Sinds vier jaar is hij lid van de vrijwillige brandweer in Uden.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Uden is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4700 Mediapartner: Jean-louis de Bont Volgende uitgave: november 2012 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339361, www.dewinter.nl. Fotografie: Rob van Berkel, Thomas Segers, Alain Lemmens, Brendy Wijdeven en Berry Poelen Teksten: Paula van Hout, Dimphy van Boxtel, Gerben van den Broek, Fabienne Soree, Tom Verstegen en Ted Gijsel. © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

september 2012

3


Verkiezing Starter van het Jaar

Nieuwe naam en locatie Autorent AutoRent 123 heeft zijn naam veranderd in Auto 123 – Autoverhuur & Lease. Deze naamsverandering past volgens directeur Antoine van Kessel beter bij het totaalpakket van mobiliteitsdiensten. “Naast autoverhuur zijn shortlease- en leaseactiviteiten een wezelijk onderdeel van het totale dienstenpakket.” Het totale aanbod van autoverhuur- en leaseactiviteiten is zo sterk toegenomen, dat ook passende huisvesting noodzakelijk was. “Sinds 1 september zijn we gevestigd aan de Gasstraat -Oost in Oss. Uiteraard blijven we al onze klanten en toekomstige nieuwe relaties uit Uden en Veghel graag van dienst. Daarom geldt een gratis haal- en brengservice van de auto’s en bestelwagens.”

Om duurzaam ondernemerschap te stimuleren en ondersteuning te bieden aan startende ondernemers in de regio, organiseert Rabobank Uden Veghel in samenwerking met Startersmarktplaats de ‘Vliegende start 2012’. Daarbij strijden de deelnemers om de regionale titel ‘Starter van het Jaar 2012’. Stemmen kan via www.rabobankudenveghel.nl. De grote finale van de ‘Vliegende Start’ vindt plaats op 30 oktober in De Ideeënfabriek in Uden. Het

programma start om 20.00 uur met een plenaire bijeenkomst waarin de finalisten zich presenteren aan het publiek en de winnaar van de Vliegende Start 2012 door de jury bekend wordt gemaakt. Daarna is er volop gelegenheid tot netwerken. De Vliegende Start 2012 is in samenwerking met Startersmarktplaats georganiseerd. Startersmarktplaats organiseert het hele jaar door diverse activiteiten voor startende ondernemers uit de regio Uden-Veghel.

Opening nieuwe B&O-winkel Bang&Olufsen heeft een nieuwe winkel in het pand De Wel aan de Pastoor Spieringsstraat geopend. Na de sluiting van de vestiging aan de Vijverlaan, hebben de voormalige medewerkers Eef Wittebrood en Paul Boeije besloten samen een nieuwe zaak op te starten. Op het pand van De Wel zat de bestemming zakelijke dienstverlening. Het college van B&W heeft ontheffing verleend, zodat er detailhandel in kan komen. In de nieuwe winkel is het volledige assortiment van B&O te vinden, maar ook de nieuwe Playlijn. In Uden was al jaren een vestiging van B&O gevestigd, maar in maart ging de keten met vier zaken failliet. Ook in Breda, Eindhoven en Den Bosch had de toenmalige eigenaar Marijn Marijnen zaken. De winkels in Den Bosch, Eindhoven en ook in Helmond waren eerder eigendom van John en Mariëlle van Dalen uit Uden.

Delo heeft wereldprimeur met biomassatoner Delo heeft een wereldprimeur met de introductie van biomassatoners. De biomassatoners zijn geproduceerd met dertig procent hernieuwbare grondstoffen en zorgen voor dertig procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van conventionele toners. Bij de productie wordt

gebruikgemaakt van de duurzame Ecosysproductietechnologie. Op die manier levert Delo (specialist op het gebied van kantoormachines, projectinrichting en kantoorartikelen) een essentiële bijdrage aan de bescherming van het milieu, een belangrijk gegeven voor het bedrijf. Het produceert

niet alleen tot vijfenzeventig procent minder afval dan bij conventionele systemen; ook de drum (een printcilinder) gaat tot dertig keer langer mee. De biomassa heeft geen enkel effect op de productie van levensmiddelen, omdat de biomassa volledig afkomstig is van gecertificeerde teelt.

Roparun schenkt bedstoelen aan Ziekenhuis Bernhoven Dankzij een donatie van ruim 26.000 euro, heeft Ziekenhuis Bernhoven zes bedstoelen kunnen aanschaffen voor de patiënten op de oncologische dagbehandeling. De bedstoelen geven een comfortabele zit- en rusthouding voor patiënten die veelal langdurig op een bed moeten verblijven wanneer zij chemotherapie moeten ondergaan. Ziekenhuis Bernhoven heeft de stoelen zowel in Veghel als in Oss geplaatst. 4


Brabantse Hoeve gecertificeerd De Brabantse Hoeve in Volkel is ingedeeld in de klasse van ‘vier tulpen’. Dit is een hoge classificatie binnen de B&B-branche, te vergelijken met vier sterren voor een hotel. De Brabantse Hoeve ontving de vier tulpen na een bezoek van een mystery guest van Stichting Bed & Breakfast Nederland. De vier tulpen zijn een bevestiging van de goede naam die de Brabantse Hoeve inmiddels heeft opgebouwd bij zowel de zakelijke als de recreatieve markt. Hugo van Zutphen is blij met de erkenning.

“Qua comfort, luxe, wellness en ontbijt zijn we te vergelijken met een viersterrenhotel; terwijl je op het gebied van gastvrijheid en gastheerschap bij een B&B nog meer mag verwachten.” Juist op dit onderdeel scoort de Brabantse Hoeve uitzonderlijk hoog volgens de mystery guest van de Stichting Bed & Breakfast Nederland: “Het niveau is uitstekend. Het interieur is luxe en aan het exterieur is veel zorg besteed. Gasten mogen hier een hoge kwaliteit verwachten met veel voorzieningen en een uitstekende service.”

Bieb Uden fuseert met Veghel en Maasland Plannen voor biomassacentrale Bibliotheek Uden en Basisbibliotheek proces een eerste aanzet gegeven door per 1 januari 2011 te fuseren met basisbiblioMaasland willen per 1 januari 2013 fuseren. in Odiliapeel theek Maasland. De bibliotheken van Uden, Hiermee wordt een volgende stap gezet in Afvalverwerker Attero wil in Odiliapeel een biomassa-energiecentrale bouwen die groene energie maakt van snoeihout uit de regio. Het bedrijf hield onlangs een bijeenkomst waarbij het informatie gaf over de bouwplannen, de centrale en de procedures. Met de bouw van de biomassa-energiecentrale in Odiliapeel geeft Attero concreet vorm aan de wens van Bernheze, Oss, Veghel, Uden en SintOedenrode om uit het groenafval van hun inwoners duurzame energie op te wekken in de eigen regio. Het is de bedoeling dat de nieuwe installatie in juni 2015 in bedrijf is. Voor gebruik in de biomassaenergiecentrale wordt het snoeihout uit de gemeenten eerst verkleind. Dat gebeurt niet bij de centrale zelf, maar bij de regionale partners Van Iersel en Van Kaathoven. De biomassa die zo ontstaat, komt in de vorm van snippers aan bij de centrale. Die produceert uit de biomassa duurzame energie in de vorm van stoom. Deze gaat via een pijpleiding naar de fabriek van Peka Kroef. De aardappelverwerker gebruikt de stoom in zijn productieproces.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

een al eerder gestart proces van schaalvergroting tussen de bibliotheken in de As50regio. De bibliotheek van Veghel heeft in dit

Veghel en Maasland werken al jaren samen. Door de beoogde fusie ontstaat een verzorgingsgebied van 207.856 inwoners.

Opnieuw D&B Rating 1 voor Wiltec Het Udense bedrijf Wiltec is door Dun & Bradstreet opnieuw aangemerkt als een bedrijf met de hoogste kredietwaardigheidklasse. Het bedrijf blijft daarmee geregistreerd als D&B Rating 1-bedrijf. Het management van Wiltec is blij met dit betrouwbaarheidscertificaat. “Voor klanten, leveranciers en medewerkers is duidelijk dat zij zaken doen met een gezonde en bovenal betrouwbare onderneming. Een geruststellende gedachte in de huidige economische tijden.” D&B Rating 1 wordt toegekend aan bedrijven die gedurende een lange periode het hoogste niveau van kredietwaardigheid hebben, het beste betalingsgedrag en een minimaal risico op faillissement. Wiltec Groep biedt werk aan ruim 225 mensen en boekte in 2011 een omzet van circa veertig miljoen euro. september 2012

5


eer Nooit m toch en bestellen e kast! een voll Delo richt bij u op locatie graag een complete kast of ruimte in, met daarin alle benodigde kantoorartikelen. Wij houden de voorraad voor u bij en vullen die aan wanneer nodig. Zo grijpt u niet meer mis en heeft u gĂŠĂŠn omkijken naar het bestellen van kantoorartikelen.

ht En u zoc band.... het plak

Bel 0413 - 27 30 55 of kijk snel op www.delo.nl/voorraadkast.

DELO WERKT. DUIDELIJK. Loopkantstraat 23B 5405 NB Uden

6

T: (0413) 27 30 55 F: (0413) 27 42 65

Bedrijvig Uden_voorraadkast.indd 1

I : www.delo.nl E : info@delo.nl

20-08-2012 14:55:42


Startersmarktplaats heeft veel te bieden

Eerste succes voor groene opleiding Met het uitreiken van de eerste diploma’s, is de kop eraf voor de opleiding ‘In het groen’, het opleidingstraject dat Boomkwekerij Schonenberg uit Volkel en Opleidingscentrum AOC Oost in 2010 ontwikkelden. Het initiatief is ontstaan uit zorgen over een tekort aan arbeidskrachten en onvrede over het bestaande aanbod van opleidingen. Daarom besloot Schonenberg samen met AOC en hoveniers uit de regio het heft in eigen handen te nemen. Er zijn twee opleidingsrichtingen: medewerker hoveniersbedrijf/groenvoorziening en vakbekwaam medewerker. Schonenberg: “Zowel de leerlingen als de hoveniersbedrijven zijn enthousiast. Dit najaar gaan we alweer het derde jaar in. Intussen werken de leerlingen reeds in de branche waar ze ook na hun opleiding willen werken.”

De Winter start krant in ’s-Hertogenbosch De Winter media groep uit Uden start met een nieuwsblad in ’s-Hertogenbosch. Op woensdag 26 september valt het eerste nummer van Weekblad Regio ’s-Hertogenbosch, in een oplage van ruim 100.000 exemplaren, in de brievenbus. Weekblad Regio ’s-Hertogenbosch verschijnt op het onderscheidende, maar handzame Berlinerformaat. De krant wordt verspreid in de gemeente ’s-Hertogenbosch en de omliggende plaatsen zoals Vught, Rosmalen, Sint-Michielsgestel, Berlicum, Vlijmen, Hedel en Kerkdriel. Onbekend in en met ’s-Hertogenbosch is de Udense uitgeverij overigens niet. Voor ondernemend Den Bosch brengt De Winter al met succes Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch uit. Sinds dit jaar verzorgt de uitgeverij voor de officiële autodealers in ’s-Hertogenbosch ook zes keer per jaar het glossy magazine Autostad Den Bosch. Tegelijk met de verschijning van Weekblad Regio ’s-Hertogenbosch introduceert De Winter media groep in deze regio ook de website www.kliknieuws.nl.

Tijdens het uitverkochte Ondernemerscafé Netwerken, dat in juni plaatsvond bij Hutten Catering, heeft Startersmarktplaats zo’n honderd regionale ondernemers mogen verwelkomen. Rabobank Uden Veghel trapte de avond af met een korte uitleg over de nieuwe samenwerking met Startersmarktplaats. Dit werd gevolgd door spreker Duco Scholtanus, die met zijn inspirerende presentatie over netwerken het publiek wist te boeien. Aansluitend was er een borrel, waarbij de aanwezigen de zojuist geleerde netwerktechnieken direct konden toepassen. Naar aanleiding van dit Ondernemerscafé, vond in augustus een Masterclass Netwerken plaats. Tijdens deze Masterclass leerde Duco de starters hoe je in een korte tijd een netwerk opzet, uitbouwt en er slim gebruik van maakt. Met vele tips en adviezen die de starters direct in de eigen praktijk konden toepassen. Ook deze Masterclass betrof een gezellige, maar vooral leerzame avond met een open karakter. Dit jaar zal het Ondernemerscafé nog een aantal keren op het programma staan. Iedere editie staat in het teken van een ander actueel thema en vindt plaats op een andere locatie, maar steeds met de nadruk op ontmoeting tussen reeds gevestigde en startende ondernemers. Kijk voor meer informatie over het Ondernemerscafé, de Masterclasses of andere activiteiten van Startersmarktplaats op de website www.startersmarktplaats.nl.

Candel HR lanceert nieuw concept Candel HR in Uden heeft een nieuw concept gelanceerd: Werving & Selectie Plus, met als voordelen een laag tarief en hoge kwaliteit. Kenmerkend voor werving- en selectietrajecten in het algemeen zijn volgens Candel de hoge tarieven die worden berekend aan de opdrachtgever als er een kandidaat wordt geplaatst. Candel HR rekent af met deze hoge tarieven. Het eerste pluspunt van het nieuwe concept is dat wordt gewerkt met een vast bedrag voor de opdrachtgever als er een kandidaat binnen een jaar wordt geplaatst, ongeacht het salaris, de functie of het opleidingsniveau. Het tweede pluspunt is de kwaliteit. Candel HR streeft ernaar om voorafgaand aan een wervingstraject eerst kennis te maken met de organisatie en de cultuur. Overigens worden kandidaten pas voorgesteld nadat een eerste persoonlijke screening door de consultant van Candel HR heeft plaatsgevonden. In de visie van het Candel is werving- en selectie meer dan het doorsturen van een CV dat vervolgens zelf door de opdrachtgever moet worden beoordeeld. In het deskundig beoordelen van een CV zit juist voor Candel HR de toegevoegde waarde. september 2012

7


geluk is de basis IBN legt de basis voor geluk Voor mensen die dat nodig hebben Altijd met kwaliteit als uitgangspunt Trots op wat we dagelijks bereiken en doen Met oprechte passie, voor onze medewerkers en klanten Dat is onze allergrootste kracht! IBN brengt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol naar betaald werk IBN – de basis voor groei


APN Uitzendbureau naar Uden Na ruim tien jaar actief te zijn geweest vanuit Veghel, is het hoofdkantoor van APN Uitzendbureau verhuisd naar de Volkelseweg 12 in Uden. APN heeft als uitgangspunt dat de relatie binnen de driehoek inlener, uitzendkracht en uitzendbureau moet kloppen. Het is de filosofie van Ger van der Aa, oprichter en eigenaar van APN Uitzendbureau. De vierhonderd flexibele krachten zijn met name werkzaam in de sectoren food, metaal en scheeps- en tuinbouw. Om een juiste match te maken heeft APN al ruim negen jaar een eigen bureau in Polen en sinds kort ook in Slowakije. Alle vereiste certificeringen zijn aanwezig om zo een goede en georganiseerde partner te zijn als het gaat om flexibele arbeid. Naast de hoofdvestiging in Uden, heeft APN ook vestigingen in Doetinchem, Groningen en Rotterdam.

Babor Beauty Spa opent in Volkel Babor heeft de deuren van haar nieuwste Beauty Spa aan het Schakelplein 6 in Volkel geopend. Na Arnhem, Barendrecht, Bodegraven, Doetinchem,

Dongen, Haaksbergen, Riel, Wageningen, Wierden, en de laatste opening in Hulst, tovert Kim van Nuland haar schoonheidssalon ook om tot een Babor Beauty Spa. Van Nuland is al acht jaar werkzaam als schoonheidsspecialiste. In de Babor Beauty Spa stelt ze zelf alle behandelingen samen. Men kan er terecht voor manicures en (permanente) makeup. Ook wordt IPL aangeboden en zijn er speciale behandelingen voor de man.

CSU verlengt contract met Ajax Schoonmaakbedrijf CSU is een nieuw vijfjarige sponsorcontract overeengekomen met AFC Ajax. Daarmee zijn beide partijen op weg naar een 25-jarige samenwerking. Ajaxdirecteur Henri van der Aat is blij met de contractverlenging: “CSU is al sinds 1989 als Official Sponsor aan Ajax verbonden en we zijn trots op deze trouwe samenwerking tussen twee nationale top-spelers.” CSU-directeur Jan van der Schans reageert eveneens content: “CSU is de schoonmaakpartner van de Amsterdam Arena. Door deze nieuwe overeenkomst blijven we ook aan Ajax verbonden. Door het continueren van onze afspraken kunnen we ons als hun partner blijven profileren. Dat is al jaren een succesvolle combinatie, die we graag willen doorzetten.”

Kunsthuis aanwinst voor centrum Uden

Theo Verwijst overleden

“We hebben hier geen dertig Mondriaans hangen, maar we doen ons best om ze dat te laten worden”, zei Nathalie Abbing bij de opening van het Kunsthuis in het winkelcentrum van Uden. De voormalige kledingwinkel Spinula is door de leden van Stichting Udense Kunstenaars (STUK) omgetoverd in een sfeervolle galerie met enorm veel en veelzijdige kunst. En volgens voorzitter René Jetten van Uden Promotie blijft het daar niet bij. Ook het voormalige postkantoor aan het Mondriaanplein komt binnenkort beschikbaar voor de kunsten. Met de opening van het Kunsthuis in het leegstaande winkelpand aan Brabantplein wil de stichting kunst onder de mensen brengen. Die drempel moest omlaag. De kunstenaars Nathalie Abbing en Paul Mullaart hadden ervaring opgedaan met het inrichten van leegstaande winkelpanden in Noord-Limburg. Ze vonden gehoor bij René Jetten die bemiddelde met vastgoedeigenaren. De familie Kerkhof stelde vervolgens hun al drie jaar leegstaande pand beschikbaar. Burgemeester Henk Hellegers opende de nieuwe aanwinst.

Theo Verwijst uit Volkel is op 79-jarige leeftijd overleden. Volkel verliest daarmee een man die veel voor de gemeenschap heeft betekend. Verwijst was onder meer voorzitter van buurtvereniging Oosterens, bestuurslid van het parochiekoor, vicevoorzitter van de dorpsraad, voorzitter van het parochiebestuur, lid van de Stichting Geluidwerende Voorzieningen, coördinator van de carnavalsoptocht en ook heeft hij het dierenpark mee opgericht. In 2001 kreeg hij een Koninklijke onderscheiding en in 2007 de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Fractievoorzitter Dirk Verwijst van het CDA in de Udense gemeenteraad is een bekende zoon van Theo Verwijst.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

september 2012

9


Bob Hutten (l) en Jan Willem Nugteren

Samenwerking Ziekenhuis Bernhoven en Hutten

‘Patiënten mogen toch best verwe “Alleen al door het te zien, moet je verleid worden”, vertelt Jan Willem Nugteren enthousiast. De manager facilitair bedrijf van Ziekenhuis Bernhoven verheugt zich op 1 april 2013. Dan start Ziekenhuis Bernhoven in Uden namelijk met een nieuw cateringconcept: het ziekenhuiseten in het splinternieuwe ziekenhuis moet lekker zijn, goed, gezond én verantwoord. Bernhoven is daarom een samenwerking aangegaan met Hutten Exclusieve Catering uit Veghel. Samen presenteren zij ‘de boeren van Bernhoven’, ofwel: boeren uit de regio, die de keukens van Bernhoven gaan bevoorraden. “Wij vinden als ziekenhuis eten en drinken heel belangrijk”, legt Nugteren uit. “We willen dat onze patiënten een goede, aantrekkelijke en verantwoorde maaltijd krijgen. In Bob 10

Hutten hebben we een partner gevonden met wie we ons idee perfect vorm kunnen geven.” Bob Hutten, directeur van Hutten Exclusieve Catering, sluit met zijn De Guijt-concept namelijk

uitstekend aan bij wat Bernhoven wil: De Guijt werkt met producten van lokale en regionale boeren. Bovendien bereidt Hutten de gerechten met minder suiker en zout, met de juiste vetten en zonder toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. “De Guijt is een visie op voeding”, vertelt Hutten. “De producten waarmee we werken, zijn pure, steengoede producten, die allemaal hier uit de buurt komen. De boeren met wie we samenwerken, lopen allemaal voorop in de moderne akkerbouw.”


Coverstory

En hoewel die ambitie klinkt als een zoete droom, laten Hutten en Nugteren blijken die droom echt te willen verwezenlijken. “Natuurlijk, de medische begeleiding is het allerbelangrijkst in een ziekenhuis”, beaamt Hutten. “En de specialisten doen er alles aan om het verblijf van de patiënt zo kort mogelijk te houden. Maar wij doen er op onze manier alles aan om dat verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. We halen het maximale uit onze gastvrijheid en culinaire kwaliteit.”

nd worden?’ Patiëntenreis Hutten en Nugteren vertellen bevlogen over hun verhaal. Over hun voorkeur voor verse, knapperige sla uit de regio boven smakeloze ‘watersla’ uit verre landen; over malse biefstuk, maar dan zonder toevoeging van extra vet; over aardbeien die barsten van natuurlijke smaak en kleur en over komkommers, die twee dagen eerder (lees: verser) in de keukens liggen. En bovenal: allemaal afkomstig uit onze eigen regio. Een ‘patiëntenreis’, moet het verblijf in Ziekenhuis Bernhoven straks worden.

Vitamines en mineralen Hutten legt uit dat de producten van de boeren van Bernhoven zich onderscheiden door wat er niet in zit (antibiotica, pesticiden en andere ongewenste toevoegingen), maar vooral door wat er wél in zit: smaak. “De echtheid van producten wordt bepaald door vitamines en mineralen. Nee, ons appelsap is niet mooi blank. Dat is echte appelsap namelijk niet. Maar je proeft wél dat onze appelsap gemaakt is van appels. Appels van een teler hier uit de buurt.” Nugteren: “Wij zijn een ziekenhuis op een steenworp afstand van de Maashorst, een ziekenhuis in de natuur. We zoeken de verbinding tussen de producent van ons eten en drinken en de consument. Die binding kan heel sterk worden. Onze boeren weten straks precies voor wie zij het doen.” Bewuster En die boeren, die zijn op hun beurt eveneens enthousiast over de samenwerking. Groentekweker Jolanda Nooijen uit Zeeland bijvoorbeeld: “Normaal lever je aan een supermarkt en neem je daar afscheid van je product. Nu ben je er tot aan de consument bij betrokken. Dat maakt mij ook weer bewuster van hoe er met onze producten wordt omgegaan. Ik vind deze samenwerking een heel goede zaak.” Ook Tomatenkweker Bert van den Brand, als een van de drie Nederlandse tomatenkwekers gecertificeerd met Milieukeur, vindt het directe

contact met klanten een groot voordeel van het concept. “Bernhoven en Hutten kiezen duidelijk voor een product dat op smaak geteeld is. Ons product wordt voor 98 procent geëxporteerd, we hebben eigenlijk geen thuismarkt. Dat is eigenlijk niet goed. Mijn moeder verkoopt nog altijd kleine hoeveelheden tomaten aan huis en altijd krijg je daar leuke reacties op. Door dit concept van Bernhoven zitten we er weer wat directer op.”

‘We halen het maximale uit onze gastvrijheid en culinaire kwaliteit’ Gezonder blijven Naast het feit dat het eten lekkerder en smaakvoller is, redeneren Hutten en Nugteren, kun je patiënten met gezonde en energierijke voeding ook sneller genezen en gezonder houden. Zij zijn ervan overtuigd dat goede voeding, smaakvol gepresenteerd in een passende ambiance, bijdraagt aan een beter en misschien wel sneller herstel. Nugteren knikt. “Dat is onze hogere gedachte: dankzij goede voeding het herstel van de patiënt positief beïnvloeden. We kunnen ons erdoor onderscheiden. Ons concept is erg gericht op de autonomie van de bezoeker. Patiënten moeten een normaal leven kunnen leiden in het ziekenhuis. Daar hoort lekker en gezond eten bij.” Hutten vult aan: “Het hoeft niet luxer te zijn dan thuis, maar patiënten mogen toch best verwend worden?” De twee geven aan vanaf april 2013 met open vizier te starten. Dat wil zeggen: wat goed is, is goed, maar er mag best ruimte zijn voor verbetering. Maar dát Bernhoven aan iets unieks werkt, moge duidelijk zijn. Nugteren: “Dit is een prachtig verhaal, maar het is vooral méér dan dat. Het is iets wat echt gaat gebeuren.” september 2012

11


*Vraag naar de voorwaarden.

Vluchtoord 10, Uden T. 0413-246136

www.vtu.nl zakelijk@vtu-telecom.nl


Van Boxtel Volkel:

‘Je kunt het niet bedenken of wij maken het’ “Wij maken soms de gekste dingen. Dat is het mooie van ons werk: iets uitdokteren waar onze klant bij gebaat is. Het is een sport om daarin steeds weer verder te gaan.” Hij lacht erbij, Jan van Boxtel, die in 1983 samen met zijn vrouw Van Boxtel Volkel (kortweg VBV) startte. In een notendop vertellen waar hun bedrijf zich door onderscheidt – dat zit er niet in. Daar is VBV simpelweg te veelzijdig voor. “Je kunt het niet bedenken of wij maken het.” Rini: “We ontwikkelen, ontwerpen en produceren apparaten, leidingsystemen, bassins, noem maar op. Hoofdzakelijk op klantspecificatie. Ons vierde bedrijf, Van Boxtel Trading, is meer gericht op kunststof halffabricaten. Platen, stafmaterialen, profielen, buizen. Heel veel van wat we maken is maatwerk. We zeggen wel eens: ‘Wij zijn de smid van het kunststof’.” Mooi voorbeeld zijn de biologische luchtwasinstallaties voor agrarische toepassingen, maar ook ventilatiesystemen, leidingwerken, biogasinstallaties; er zijn legio producten en ontwikkelingen die het fanatisme en de expertise van VBV onderstrepen.

Mario van Boxtel (l) en Martien Willems Van Boxtel (sinds 2003 gevestigd aan Koperslagerstraat 2 in Uden) bestaat uit vier bedrijven: Van Boxtel Elektro, Van Boxtel Kunststof, Van Boxtel Groothandel en Van Boxtel Trading. Aan het roer staan de broers Mario, Jan en Rini van Boxtel, maar het is de breedte van de organisatie die de kracht bepaalt. Samen met zo’n 75 deskundige medewerkers en dankzij de samenwerking tussen de verschillende bedrijfsonderdelen is VBV een partner voor veel ondernemingen. In Uden en omgeving en daarbuiten, maar ook internationaal. Snel reageren De gebroeders van Boxtel en Martien Willems (manager Van Boxtel Trading/VBT) vertellen honderduit over hun onderneming. Over Van Boxtel Elektro en Van Boxtel Groothandel, die excelleren in het oplossen van industriële vraagstukken. “Dankzij de voorraad van onze groothandel kunnen we optimaal schakelen. We kunnen veel producten uit voorraad leveren. Van eenvoudige stopcontacten tot frequentieregelaars of plc’s – alle onderdelen die in de machinebouw en andere industrie toegepast worden zijn bij ons op voorraad. We willen altijd snel kunnen reageren.” Van Boxtel Kunststof is een dynamisch bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de verwerking van hoogwaardige kunststoffen.

Meedenken Veel klanten van VBV zijn trouwe bezoekers van het pand aan de Koperslagerstraat. “Tijdens de openingstijden van onze balie tussen 8.00u tot 18.00u komen er soms wel honderd klanten op één dag”, vertelt Martien. “Het grootste deel van hen werkt in de industrie. Het is voor ons pure sport om ze verder te kunnen helpen, wat hun vraag ook is. Hebben we iets niet op voorraad? Dan zoeken we een alternatief. We kijken altijd waar we een bestaand plan kunnen verbeteren. Sommige klanten zien we bijna iedere dag terug. Die kennen ons door en door, maar toch verbazen we ze soms met onze oplossingen of adviezen.” Mario: “Je kunt ons niet in een hokje plaatsen. Van Boxtel groeit mee met de ontwikkelingen in de maatschappij en vaak lopen we er zelfs op vooruit. We hebben de kennis en de specialisten in huis, én de materialen. Dat alles bij elkaar maakt dat wij dingen kunnen realiseren die een ander misschien niet had verwacht. En daar doen wij het voor.” Van Boxtel Volkel Koperslagerstraat 2 Industriegebied nr. 6510 5405 BS Uden (T). 0413 27 35 59 (E). info@vbv.nl (I). www.vbv.nl september 2012

13


Oostendorp ontzorgt uw wagenpark! HSB vrij

Afschrijving/Restwaarde

14% bijtelling

Reparatie/Onderhoud/Banden Autoverhuur

Vervangend Vervoer Assurantie

Autoschade

Rente Administratie/Beheer

Oostendorp Business Center Uden - Helmond - Venray www.toyota-oostendorp.nl

14

Brandstof

Autolease

Today Tomorrow Toyota


Henk Hellegers

Dynamiek in logistiek Ik heb het in mijn column vaak over de bouwactiviteiten in Uden. Niet vreemd voor de doelgroep ondernemers, want bouwen wordt algemeen beschouwd als de graadmeter voor de economie. Wat daarbij wel eens onderbelicht blijft, is dat in de openbare ruimte eromheen heel veel meer nodig is om te zorgen dat het gebouw, of het nu een bedrijf of een woonhuis is, kan functioneren. Dan heb je het over zaken als groen en logistiek. Over dat laatste wil ik het in deze column met u hebben. Wellicht heeft u onlangs in het Brabants Dagblad het artikel gelezen over de vele wegwerkzaamheden in Uden met als kop ’Uden: één grote omleiding’. Dat zou je negatief kunnen interpreteren, maar ik moet u bekennen dat ik het toch vooral zie als een bevestiging van het feit dat we op heel veel plekken keihard werken aan de aanleg, verbetering en verfraaiing van ons wegennet. Behalve dat we daar, als het klaar is, allemaal plezier van hebben, brengt het uiteraard ook werkgelegenheid

met zich mee. De twee omvangrijkste en meest in het oog lopende projecten zijn natuurlijk de ‘U van Uden’ en het centrum. De eerste is nodig om te zorgen voor een goede en veilige doorstroom van het verkeer vanuit Uden-Noord via de Land van Ravensteinstraat en Bitswijk richting centrum. Extra van belang met het oog op de verwachte toename van bezoekers vanuit het ziekenhuis en omgeving. In het centrum wordt voortvarend gewerkt aan de wegen en ondergrondse voorzieningen die nodig zijn voor de bouw van onder andere V&D en H&M. Tel daarbij de vele, wat kleinere projecten, en u begrijpt dat u soms een stukje om moet rijden. Daarvoor bied ik u graag, en met een glimlach, mijn excuses aan. Meer over de dynamiek in logistiek kunt u lezen op onze middenpagina’s in dit magazine. Burgemeester Henk Hellegers

‘Uden en Veghel zouden samen moeten gaan’ Het rapport Krachtig Bestuur in Brabant is onlangs uitgekomen met daarin de voorlopige aanbevelingen van de commissie Huijbregts. De letterlijke aanbeveling voor de gemeenten Uden en Veghel in het rapport luidt: ‘Stimuleer en faciliteer verregaande intensieve samenwerking van Uden en Veghel. De stip op de horizon zou hier het samengaan van deze gemeenten moeten zijn. De witte vlekken Boekel en Landerd dienen daarbij te worden betrokken’. Het rapport is de weerslag van een onderzoek dat in NoordoostBrabant is gehouden. De bestuurlijke inrichting van Brabant is, zoals die er nu uitziet met 67 gemeenten, niet te handhaven. Alleen door de steden sterker te maken kan Brabant zich meten met andere regio’s. Dit staat in het advies van de commissie Krachtig Bestuur aan het college van Gedeputeerde Staten van Brabant. Het advies geldt voor heel de provincie.

Udense college niet aan de orde. “De nadruk ligt op intensieve samenwerking, niet alleen binnen de stedelijke regio UdenVeghel, maar ook in As50-verband en de regio Noordoost Noord-Brabant. Het is aan de gemeenteraad om eventueel verder gaande discussie te voeren of uitspraken te doen.” Burgemeester Ina Adema van Veghel vindt praten over een fusie te vroeg, maar gooit geen deuren dicht. Ze kijkt ook naar andere buren zoals Schijndel. De commissie noemt Boekel en Landerd, precies zoals bij de gemeentelijke herindeling die eerder ooit mislukt is. De A50 is een verbindende factor tussen Uden, Veghel en Oss

Intensieve samenwerking Burgemeester en wethouders van Uden onderschrijven de aanbeveling om de samenwerking tussen Uden en Veghel verder vorm te geven. “Wij gaan uit van de kracht van de samenwerking met Veghel. Dat is ook conform de afspraken in ons bestuursakkoord. Inmiddels is dit al op tal van terreinen concreet vormgegeven, zoals bijvoorbeeld op het gebied van volkshuisvesting, P&O en duurzaamheid. Op diverse andere terreinen staat intensivering van de samenwerking op stapel”, schrijft het college aan de gemeenteraad. De aanbeveling van de commissie dat het samengaan van Uden en Veghel de ‘stip op de horizon’ zou moeten zijn, is voor het september 2012

15


Starter van het Jaar verkiezing Rabobank Uden Veghel

Welke startende ondernemer ‘Vliegende Start’? Rabobank Uden Veghel wil het duurzaam ondernemerschap stimuleren en ondersteuning bieden aan startende ondernemers in haar regio. Vanuit haar coöperatieve karakter brengt Rabobank Uden Veghel dit jaar startende en ervaren ondernemers met elkaar in contact. Een van de initiatieven hiervoor is de ‘Vliegende Start 2012’, die de bank in samenwerking met Startersmarktplaats organiseert. De winnaar van deze competitie mag onder meer een jaar lang vrijblijvend advies inwinnen bij een ervaren ondernemer Wim Verwegen, directeur van communicatiebureau VGS uit Veghel. De ‘Vliegende Start 2012’ is een competitie waarin Rabobank Uden Veghel alle startende ondernemers uit de regio Uden Veghel heeft opgeroepen om hun idee, product en/of dienst te presenteren. Een professionele jury heeft alle inzendingen inmiddels beoordeeld op duurzaamheid, samenwerking en kansrijk ondernemerschap. Hieruit zijn zes genomineerden gekozen. Het publiek kan tot 10 oktober aanstaande via www.rabobankudenveghel.nl haar stem uitbrengen op één van de zes genomineerden. De drie genomineerden met de meeste stemmen gaan door naar de finale

op 30 oktober. Op deze avond strijden de finalisten voor het laatst tegen elkaar voor het prijzenpakket en de Rabobank titel ‘Starter van het Jaar 2012’. Coaching Eén van de prijzen voor de winnaar is een jaar lang coaching van door de Veghelse ervaren ondernemer Wim Verwegen (53). Verwegen is blij met het initiatief van Rabobank Uden Veghel om deze verkiezing in het leven te roepen. “Uden en Veghel staan altijd hoog in allerlei lijsten als het gaat om best presterende gemeenten op

economisch gebied, behalve als het gaat om het aantal startende ondernemers”, stelt Verwegen. “Daarom is ‘Vliegende Start 2012’ een prima initiatief. Het geeft een prikkel aan jonge, ambitieuze mensen in deze regio, die met het idee rondlopen om hun eigen bedrijf te starten.” Toen hij het verzoek kreeg of hij de winnaar van de verkiezing een jaar lang wilde coachen, hoefde Verwegen niet lang na te denken. “Ik ben zelf ook ooit starter geweest en weet hoe belangrijk het is om iemand te hebben, waar je als beginnend ondernemer mee kunt sparren. Elke starter heeft

De zes genomineerde startende ondernemers voor ‘Vliegende Start 2012’

Carolien Munsters (29) Moxie Sport Analysis & Coaching, Uden Dienstverlening

Ellen Gaffert (28) SlimSalads, Veghel Horeca en Vrije tijd

16

Jelt van Veenendaal (39) Het Goeie Leven, Eerde Horeca en Vrije tijd

Laurien VossHanegraaf (43) Kindercentrum het Groenehuis, Veghel Zorg en Welzijn

Jaap Verhoof (29) Mode Bij Jaap, Uden Detailhandel

Thijs Swinkels (27) Brownies and downieS, Veghel Horeca en Vrije tijd


maakt een geleerd dat je nooit moet bezuinigen op adviseurs. Verder heb ik ook altijd gebruik gemaakt van de kennis van mijn klanten en hen regelmatig gevraagd hoe zij bepaalde zaken aanpakken.” Verwegen geeft aan dat veel ondernemers in hun bedrijf vaak te maken krijgen met dezelfde soorten problemen. “Iedere ondernemer heeft wel eens een ‘lastige klant’ of een probleem met de overheid. Vooral in die gevallen is het handig om iemand in je omgeving te hebben, die je kan helpen om die hobbels te overwinnen.”

Wim Verwegen

eigenlijk zo’n klankbord nodig. Verder vind ik het ook leuk om met jonge ondernemers te werken. Zelf heb ik erg veel gehad aan de vader van een vriend van mij. Die was accountant en hielp mij in de eerste jaren met mijn administratie en allerlei fiscale zaken. Na een paar jaar groeide mijn bedrijf zodanig dat ik de zaken anders moest gaan organiseren. Toen ben ik op zoek gegaan naar een ander accountantskantoor met goede adviseurs. Ik heb in de loop der jaren

Tips voor Starters Tot slot heeft hij nog enkele nuttige tips voor startende ondernemers. “Mijn advies aan iedere starter is: schakel de beste adviseur in die je je kunt veroorloven. Durf soms ook iemand om hulp te vragen. Probeer een toekomstvisie vast te leggen, zodat je een punt hebt om naartoe te werken. Vraag jezelf soms ook eens af waarom je de dingen doet die je doet en hoe je succesvoller kunt zijn dan anderen. Last but not least, luister goed naar je klanten en doe wat je ze belooft. Dat is de helft van je succes.”

Vliegende Start 2012 wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met: Coach: Wim Verwegen

Digitaal communicatiebureau: Flying Kiwi uit Boekel

Jury: Anke Meuffels namens Kamer van Koophandel, Simon Maas namens Startersmarktplaats, Rick Huurdeman Rabobank Uden Veghel en Bram van den Bogaart namens Notariskantoor Schepers & Van Nunen.

Startersmarktplaats

‘Vliegende Start 2012’ stemmen kan t/m 10 oktober 2012.

Stem op je favoriet ga naar: www.rabobankudenveghel.nl Finale dinsdag 30 oktober 2012 in De Ideeënfabriek in Uden!

Rabobank Uden Veghel Postbus 70 5400 AB Uden Tel. (0413) 219 219 Fax.(0413) 219 330 www.rabobankudenveghel.nl Twitter: @RaboUdenVeghel 17


Gedegen financieel advies voor een gerust gevoel Inzicht in je huidige en toekomstige financiële situatie geeft rust. Dat is de basisgedachte achter VDU financiële planning en advies: een nieuwe dienst die Van Duijnhoven Accountants in Uden sinds kort aanbiedt. “Met VDUfinancieel willen wij onze klanten voorzien van verregaand financieel advies, zodat zij weten waar ze aan toe zijn, nu en in de toekomst”, vertelt eigenaar Rik van Duijnhoven.

en pensioenadvies behoren tot het dienstenpakket. Uitgangspunt voor de diensten van VDUfinancieel is – net als bij Van Duijnhoven Accountants – objectiviteit. Van Duijnhoven: “We geven onze klanten een helder en overzichtelijk beeld van hun financiële positie. Doordat we zelf geen financiële producten verkopen, kunnen we producten van financiële aanbieders met elkaar vergelijken en hierover een objectief advies uitbrengen.”

Vanuit de accountancy voert Van Duijnhoven dagelijks adviesgesprekken met ondernemers. “Hieruit signaleerde ik dat er onder ondernemers een grote behoefte bestaat aan inkomens- en vermogensplanning. Zo is VDUfinancieel ontstaan.”

Een gerust gevoel VDUfinancieel brengt de vermogenspositie en het besteedbaar inkomen over een langere periode in kaart. Met behulp van specifieke software wordt gekeken naar de mogelijkheden. “Daarbij nemen we de persoonlijke wensen en ambities van onze klanten altijd als uitgangspunt”, vertelt Van Duijnhoven. “Een nieuwe woning, een schenking aan de kinderen; dergelijke zaken worden allemaal in detail besproken. Een goed financieel advies is tenslotte niet alleen een simpele optelsom van financiële plussen en minnen; het moet bij onze klanten zorgen voor een goed en gerust gevoel.”

Onafhankelijk advies VDUfinancieel houdt zich bezig met allerhande zaken op het gebied van financiële planning voor zowel ondernemers als particulieren. Onder meer inkomensplanning, vermogensadvies, estate planning

VDU financiële planning en advies Losplaats 16-d 5404 NJ Uden (T). 0413-750835 of 06-58823157 (E). info@vdufinancieel.nl / (I). www.vdufinancieel.nl

‘Ik houd van snelle procedures’ Drie jaar alweer is ze actief als zelfstandig ondernemer: Manita Franssen, eigenaresse van het Udense werving- en selectiebureau Franssen Select. En de zaken gaan goed. “Het loopt prima! Mijn opdrachtgevers zijn tevreden, de werkzoekenden ook en zelf heb ik ontzettend veel plezier in mijn werk. De kick van een succesvolle match is iedere keer weer heerlijk.”

opzette al vele jaren ervaring opdeed in de arbeidsbemiddeling en in marketing/communicatie, omschrijft haar werkwijze als persoonlijk, lokaal, betaalbaar, snel en goed. “Ik houd van vlotte procedures, van snel schakelen. Ik krijg een opdracht, ga op zoek en wil binnen enkele weken de beste kandidaten bij de werkgever op kantoor hebben zitten.”

Franssen Select brengt vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar, vooral in de driehoek Nijmegen-Eindhoven-Den Bosch. Franssen bemiddelt in zowel permanente als interim banen voor kandidaten op mbo-, hbo- en wo-niveau, in verschillende categorieën: financieel/ administratief, managementondersteuning/secretariaat, personeel & organisatie, sales, en marketing & communicatie.

Beste match Na drie jaar en heel wat tevreden klanten kan gesteld worden dat die werkwijze succesvol is. Franssen: “Mijn bestand werkzoekenden is groot en ook mijn netwerk aan werkgevers blijft groeien. Franssen Select is een eenmanszaak. Het grote voordeel daarvan is dat zowel werkgevers als werkzoekenden altijd contact hebben met mij. Ik ken de bedrijven en ik ken de kandidaten, zo ontstaat altijd de best mogelijke match. Fijn voor de kandidaten, fijn voor de werkgevers én fijn voor mij.”

Snel schakelen Franssen, die voordat ze haar eigen onderneming 18

Franssen Select Speelweide 26 5404 KD Uden (T). 06 - 51 30 58 32 (E). info@franssenselect.nl (I). www.franssenselect.nl


Hartje centrum

‘Wij verkopen een stuk emotie’

Marijke en Ron Wennekers Veel Udenaren kennen Gloudemans al sinds de opening, in 1954. Maar: jullie onderneming is tegenwoordig niet meer de ‘Winkel van Sinkel’ van weleer. Marijke: “De winkel is opgericht door mijn tantes Annie en Ria, zussen van mijn moeder. De dames Gloudemans, zoals velen ze kennen. Destijds verkochten we echt van alles: huishoudelijke artikelen, cadeaus, religieuze producten - het was eerder de vraag wat we níét hadden. En dan nog: wat we niet hadden, bestelden we. Maar inderdaad: dat was toen.” Vandaag de dag is Gloudemans een exclusieve kook- en cadeauwinkel. Ron: “De echte switch was in 2004, toen Marijke en ik de winkel samen zijn gaan runnen. We zijn sindsdien een kookwinkel in het midden- en hoogsegment.” Marijke: “We zijn zelf grote liefhebbers van wat we verkopen. Het leuke is dat onze klanten dat ook zijn. Die zijn op zoek naar de mooie merken en naar kwaliteit. Wij verkopen dat: een stukje kwaliteit, maar zéker ook een stuk emotie.” De winkel is niet meer zo volgestapeld als vroeger, maar jullie zijn toch nog steeds opvallend compleet. Ron: “Wij vinden dat je beter vijf merken goed kunt presenteren, dan tien half. Wanneer je iets niet op voorraad hebt, dan gaat de klant al snel zoeken op internet. Daarom proberen wij zo compleet mogelijk te zijn. Ons assortiment en onze voorraad zijn onze grote kracht.”

Het is vaak het kloppend hart van een gemeente: het winkelcentrum. Ook het Udense centrum wordt gezien als gezellig, uitnodigend en aantrekkelijk. Bedrijvig Uden gaat in de serie ‘Hartje Centrum’ op bezoek bij Udense centrumondernemers. Dit keer zijn we te gast bij Marijke en Ron Wennekers van alweer zo’n echt Udense onderneming: Gloudemans, gevestigd aan de Marktstraat.

Marijke: “Zijn mensen bereid om naar de winkel te komen, dan vinden ze hun artikelen hier voor dezelfde prijs als online, soms zelfs goedkoper, maar dan wel met onze service en advies.” Is service vandaag de dag nog belangrijk? Marijke: “Service is hét wapen van de speciaalzaak. Speciaalzaken maken het centrum uniek, ook hier in Uden. Vallen de speciaalzaken weg en blijven de ketens over, dan wordt de aantrekkingskracht van een centrum gegarandeerd minder.” Hoe staan jullie tegenover de veranderingen in het Udense winkelcentrum? Ron: “Wij zijn blij met zaken als V&D en H&M. Natuurlijk gaan we concurrentie ondervinden, maar het trekt ook bezoekers aan. Wij zijn niet bang voor de komst van ketens, integendeel, het versterkt het centrum juist.” Tot slot: de zaak heet nog steeds Gloudemans, terwijl ‘de dames’ er niet meer werken. Nostalgie? Ron: “De naam Gloudemans staat voor herkenbaarheid en vertrouwen. Veel mensen bezoeken ons nog altijd omdat ze ons van vroeger kennen.” Marijke: “We zijn zeer zeker trots op de naam Gloudemans en het feit dat het zo’n begrip is. Met de naam van toen en ons assortiment van nu, zijn we klaar voor de toekomst.” september 2012

19


Verbossen versus Patrick van den Broek

‘Ik was altijd al kritisch-eigenwijs...’ Nouvion is producent van kwalitatief hoogwaardige meubelen. Al meer dan twintig jaar worden de meest uiteenlopende producten vervaardigd: van stijlvolle eetkamerstoelen en fraaie armstoelen tot vele andere zitmeubelen, tafels, banken en bedden. De meubelen vinden hun weg naar detaillisten in Nederland, België, Duitsland en Zweden. Sinds enkele jaren ook in Zwitserland en Oostenrijk. De Verenigde Staten en Canada komen eraan. De productie gebeurt in Polen, maar het kloppend hart bevindt zich in Uden. Gerard Verbossen is op bezoek bij Patrick van den Broek, een geboren ondernemer, zoals blijkt. “Ik zit ruim zeventien jaar in de organisatie”, begint Patrick. “Loom Furniture was eind jaren tachtig in Uden begonnen met de productie van authentieke Loomvlechtwerkmeubelen. Toen ik erbij kwam, startte ik samen met Maarten Kanters in 1996 een fabriek in Polen. Het was hoogconjunctuur in Nederland met een uiterst lage werkloosheid, dus richtten we ons op productie in Polen. Gestart met achttien mensen hadden we er op een bepaald 20

moment 180 mensen in onze eigen fabriek werken. Dat aantal ligt nu op 110.” Nieuwe start “In 2009 hebben we een heel nieuwe start gemaakt en zijn we verder gegaan als Nouvion. Tot die tijd bewaakte ik de productie in Polen en deed Maarten de verkoop. Nu hebben we dat omgedraaid. Vanuit Nederland regel ik de commercie, modelontwikkeling en de verkoop.

Maarten houdt zich nu bezig met de technische kant. Vanaf 2009 zijn we zelf modellen gaan ontwikkelen en hebben we zelf onze marketingactiviteiten verzorgd. De eerste twee jaren waren investeringsjaren waarin we veel uitgeprobeerd hebben. Het mooie is dat dit zich nu terug begint te betalen.” “Mooi dat je zo’n switch samen kunt maken”, stelt Gerard vast. Patrick antwoordt: “Klopt, het botst wel eens, maar dat is niet erg. Dat moet zelfs, want aan ja-knikkers om je heen heeft niemand iets. Hier in Uden werken we met twaalf mensen; elke week spreken we met elkaar de situatie door en hoe de zaken er in Polen voor staan. Voor de verkoop in Duitsland hebben we twee Duitsers in vaste dienst en er is één vertegenwoordiger voor Nederland en België. Die Duitsers zijn nodig om optimaal te kunnen communiceren met de markt. En voor feedback.”


Verbossen versus... toelaten. Zelf verliezen ze op een gegeven moment feeling met de markt: ze kopen nog wel nieuwere modellen in, maar wachten met het in de winkel plaatsen tot het oude assortiment weg is. Dat is een verkeerde insteek. In Nederland is er een terugval van zes procent, maar wij groeien er juist overheen. We hebben ook het geluk veel in Duitsland af te zetten: waar de Nederlandse consument altijd op de prijs let, gaat de Duitser juist voor kwaliteit. Ook nu, en dat is echt zo.” Internet Patrick van den Broek legt Gerard uit dat de keuze voor Uden historisch gegroeid is. “Eigenlijk kunnen wij met onze verkooporganisatie overal zitten, want er komen hier geen klanten; zij komen in de showrooms van onze afnemers. Dit interview is voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik prominent naar buiten treedt. We hoeven het niet te doen voor onze producten, want we voeren geen merknaam of iets dergelijks. Verkopen via internet? Natuurlijk is er onze site: www.nouvion.nl, maar in de meubelbranche is internet toch vooral een oriëntatiemiddel. Afgezien van misschien de jongeren wil toch iedereen eerst echt op een stoel gezeten hebben voordat hij of zij ‘m koopt. Dat zal niet snel veranderen.”

Prijs of kwaliteit? “Hoe is de markt?”, wil Gerard weten. “Die zit behoorlijk vast. Daarom zijn wij nu extra kritisch op onze afnemers. Van onze partners verwachten we dat ze fan zijn van onze producten. Wij investeren immers veel tijd in hen. Dus zijn we ons gaan focussen op klanten die echt fan van ons zijn. Van andere relaties hebben we afscheid genomen. Daar is in meubelland het nodige over geschreven en sommigen vonden onze houding arrogant. Maar het is een feit dat we sindsdien een flinke omzetgroei hebben. Wij produceren niet op voorraad, dus onze levertijd is opgelopen naar twaalf weken, maar daar wordt aan gewerkt. Binnen twee maanden zitten we weer op zes tot acht weken levertijd.” “Hebben jullie last van de crisis?”, luidt de volgende vraag. “Er zijn heel veel detaillisten die het moeilijk hebben. Ik merk dat zij vaak te laat een nieuwe generatie ondernemers

Harley Davidson “Ik wilde altijd al ondernemer worden. Ben een ‘drop-out’. Ik deed eerst de middelbare landbouwschool; bij ons thuis waren we boer. Toch wilde ik dat niet worden, want ik zou veel te veel opgesloten zitten en bovendien kan ik heel erg slecht tegen al te veel wet- en regelgeving. Na twee jaar in de marine ging ik bedrijfskunde studeren. Aan de HAS in Den Bosch, want dat kon met mijn achtergrond. Ik kreeg bij het afstuderen onenigheid met m’n begeleider en heb mijn afstudeeropdracht niet meer afgemaakt. Ik was toen al kritisch-eigenwijs, haha! Maar met een familie die uit louter ondernemers bestaat, is dat niet eens zo vreemd!” “Of ik werk en privé gescheiden kan houden? Ik vind zelf van wel. Ik zie mijn zoontjes van drie en één opgroeien. Maar ik ga wél elke zaterdagochtend naar de zaak. Gewoon, om wat dingen weg te werken. De oudste gaat al mee, dus... En verder heb ik mijn hobby’s: de jacht en mijn Harley Davidson. Jezelf lekker van alles afsluiten...”

Patrick van den Broek

Tot slot reageert Patrick van den Broek kort op drie steekwoorden die Gerard Verbossen hem voorlegt: Zelfstandig ondernemerschap: “Uitdagend” Toekomst: “Rooskleurig” Privé: “Nóg rooskleuriger”

september 2012

21


Ondernemers Vereniging Odiliapeel:

‘Het dorpsgevoel is de kracht van Odiliapeel kent een bruisend en gevarieerd bedrijfsleven. Van agrariërs tot detaillisten, en van industriële ondernemingen tot bouwbedrijven. Ondernemers Vereniging Odiliapeel (OVO) maakt zich al jaren sterk voor de belangen van de lokale ondernemers. “Odiliapeel heeft de regio veel te bieden”, benadrukt voorzitter Ron Zwanenburg. “We willen ons dorp en onze ondernemers op de kaart zetten in Uden, Volkel en omgeving.” Samen met penningmeester Ivo van Beuningen, secretaris Els Wouters en bestuursleden Perry van de Bogaart en Annette Verwijst, vormt 22

Ron Zwanenburg het bestuur van Ondernemers Vereniging Odiliapeel. Een enthousiaste club van Odiliapeelse ondernemers, die elkaar met grote

regelmaat ontmoet. Ron: “Als ondernemersvereniging zetten wij ons in om de aangesloten leden samen te brengen en de betrokkenheid bij het dorp verder te stimuleren. Onze leden zijn zich bewust van het belang van het collectief en willen zich samen sterk maken voor een bloeiend dorps-, bedrijfs- en verenigingsleven. De kracht van Odiliapeel is het dorpsgevoel, die verbondenheid zien we sterk terug binnen OVO.”


Odiliapeel op de kaart

Op de foto van vlnr: Ron Zwanenburg, Els Wouters en Ivo van Beuningen

Odiliapeel’ Kennis delen Jaarlijks organiseert de ondernemersvereniging diverse activiteiten voor haar leden. “Voorbeelden daarvan zijn een brunch, een fietstocht, een excursie of de nieuwjaarsbijeenkomst aan het begin van het jaar”, vertelt Els Wouters. “Op deze manier willen we de ondernemers een podium bieden om elkaar beter te leren kennen en kennis uit te wisselen.

Daar wordt fanatiek gebruik van gemaakt; de animo voor deze bijeenkomsten is altijd enorm groot.” Ook speelt de OVO een rol van belang binnen het dorps- en verenigingsleven in Odiliapeel. “We zijn financieel partner van diverse evenementen, activiteiten en verenigingen”, vertelt Ivo van Beuningen. “Zo organiseren we bijvoorbeeld de jaarlijkse intocht van Sinterklaas en organiseren we de feestverlichting. Ook zetten we regelmatig winkeliersacties op touw en geven we om de paar jaar een telefoonboek uit met telefoonnummers van inwoners en bedrijven in Odiliapeel. Daar wordt al jaren dankbaar gebruik van gemaakt.” De leden van de ondernemersvereniging dragen ook vaak afzonderlijk hun steentje bij aan het dorp. “Bijvoorbeeld via sponsoring of giften aan het dorpsof verenigingsleven”, vertelt Ron. “Dat is echter vrijblijvend; we verplichten onze leden tot niets.”

en levendig bedrijfsleven, een actief verenigingsleven en een enorm hoge betrokkenheid, hebben we de regio veel te bieden: dát is het signaal dat we naar buiten toe willen afgeven.”

Blik naar buiten OVO wil de belangen van de aangesloten leden zo goed mogelijk behartigen. Onder meer door op te treden als gesprekspartner richting de gemeente, overheidsinstellingen en andere ondernemersverenigingen in de regio. “We onderhouden goede contacten met de regio, zodat we weten wat er speelt en onze leden daarvan op de hoogte kunnen stellen”, vervolgt Ron. Odiliapeel mag dan een kleine dorpskern zijn, volgens de bestuursleden kent het dorp een levendig en divers bedrijfsleven. Ron: “De media suggereren dat ‘het dorp leegstroomt’, maar feit is dat wij nog nooit zo veel leden hebben gehad als op dit moment. De teller staat inmiddels op 52. Ook veel jonge ondernemers hebben zich de laatste jaren bij ons gevoegd. Ik durf dan ook rustig te concluderen dat Odiliapeel groeit en bloeit. Met een gevarieerd

Ivo: “Ondernemers moeten ook in de toekomst de ruimte krijgen om te kunnen ondernemen. Dat is goed voor Odiliapeel en goed voor de regio. We willen voorkomen dat zij in Odiliapeel niet verder kunnen groeien en uit moeten wijken naar andere locaties.” Ron haakt in: “Daarnaast willen we beginnende ondernemers de ruimte bieden om hun bedrijfsactiviteiten hier op te starten. De komst van een nieuw bedrijventerrein aan de Oudedijk, is dan ook een goede zaak. Het biedt onze ondernemers de ruimte om te groeien en draagt direct bij aan het versterken van de leef baarheid in Odiliapeel. Daarmee is het een belangrijke troef voor de toekomst.”

Ruimte om te groeien Ook het behouden en versterken van een bruisend leef- en ondernemersklimaat in Odiliapeel, is volgens de bestuursleden een belangrijk speerpunt.

‘Ondernemers moeten ook in de toekomst ruimte krijgen om te ondernemen’

Meer informatie over Ondernemers Vereniging Odiliapeel is beschikbaar via de website www.odiliapeel.com/ovo. september 2012

23


Kombi Bouwmaterialen:

Odiliapeel op de kaart

Eerlijk, betrouwbaar en no-nonsense Wie bouwt of verbouwt vindt bij Kombi Bouwmaterialen alles wat nodig is! Of het nu gaat om de professionele bouwer of de particulier, Kombi is die eerlijke, betrouwbare partner met een no-nonsense mentaliteit en met een aanbod dat ongekend breed is. Van bouwstaal tot dakpannen, van isolatiemateriaal tot hoogwaardig afgewerkte binnenen buitendeuren. En alles ertussenin. Vanuit de twee Kombi-vestigingen, in Uden en Sint-Oedenrode, wordt een klantenkring bediend grofweg in een straal van zo’n vijftig kilometer eromheen. Als regionale speler werkend met een landelijke inkoopformule biedt Kombi goede materialen voor een scherpe prijs! En mocht er advies nodig zijn, zij weten u alles te vertellen over de producten en de mogelijkheden. Daarbij is de showroom een inspiratiebron voor ideeën! De afhaalprofshop van Kombi Bouwmaterialen, varend onder de oranje BPG-vlag van de Bouw Partner Groep, is er speciaal voor professionele bouwers én particulieren. Hier kan men terecht voor het direct afhalen van heel uiteenlopende producten: van plaatmateriaal, schroefmachine tot aan de schroef zélf. Makkelijk en snel op één vertrouwd adres. Wordt er ‘in het werk’ op dingen mis gegrepen? Geen nood, Kombi bezorgt

deze materialen ook op uw werk, waar en wanneer u wilt! Kombi Bouwmaterialen is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Kombi Bouwmaterialen Frontstraat 12 5405 AK Uden (T). 0413 256888 (E). info@kombibouwmaterialen.nl (I). www.kombibouwmaterialen.nl

Ivo van Beuningen

FA. P. Adam: van afvalcontainers tot grondwerk Of het nu gaat om het verzorgen van grondwerk, het aanleggen en vernieuwen van rioleringen, het verzorgen van bestrating of het uitvoeren van kleinschalige sloopwerkzaamheden; FA. P. Adam heeft alle kennis, ervaring en machines in huis om deze werkzaamheden uit handen te nemen. Sinds 2005 is het Odiliapeelse bedrijf tevens actief vanuit een nieuw pand aan de Goorkensweg 8 in Uden.

achterdeur past. “Ideaal voor graafwerkzaamheden in particuliere tuinen of bedrijfstuinen”, legt Peter uit. Ondanks de crisis, heeft het bedrijf niets te klagen. “In deze tijden wordt sneller gekozen voor het verbouwen van een woning, pand of tuin, dan voor nieuwbouw. Daardoor hebben wij het drukker dan ooit. Toch willen we niet té hard groeien. De kleinschaligheid is onze kracht en die willen we absoluut blijven handhaven.”

FA. P. Adam is in 1994 ontstaan uit een overname van Gebroeders Adam, het grond- en loonwerkbedrijf dat de vader en oom van Peter Adam in 1951 startten. Peter en Ria Adam namen alleen de grondwerkactiviteiten over en breidden het bedrijf geleidelijk uit met maaiwerkzaamheden en het plaatsen en afvoeren van afvalcontainers. Anno 2012 werkt FA. P. Adam zowel voor de particuliere als de zakelijke markt in de gemeente Uden en omgeving. Ook werkt het bedrijf regelmatig voor aannemers en hoveniers in de regio. “Dankzij de kleinschalige opzet van ons bedrijf, kunnen we heel flexibel zijn”, benadrukt Peter. “Bovendien zien klanten bij ons altijd een bekend gezicht, en bieden we een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.” Veelzijdig machinepark FA. P. Adam beschikt over een ruim en divers machinepark. Zo heeft het bedrijf een grote kraan, een vrachtwagen, diverse containerbakken, een loader en diverse minigravers. Ook beschikt het bedrijf over een extra smalle minigraver, welke door elke poort of 24

FA. P. Adam Oudedijk 30 5409 AC Odiliapeel (T). 0413 273486 (E). padam1616@hotmail.com

Peter en Ria Adam


Odiliapeel op de kaart

w

Altijd een passende tent dankzij Syl Rooijmans Al achttien jaar verhuurt Syl Rooijmans tenten inclusief inrichting en aankleding voor alle denkbare feesten en partijen of tijdelijke opslag. Ook richt hij bedrijfshallen in tot feestpaleizen bij evenementen of bijzondere gelegenheden, waaronder uitvaarten. Syl Rooijmans is een bekende bij onder meer de Udense horeca, met name tijdens carnaval en de kermis. “Dan plaatsen we overal in Uden tenten. Maar bijvoorbeeld ook op de Scheveningse boulevard, waar ik al vele jaren podiumtenten bouw.” En natuurlijk is er een hechte band met Odiliapeel. Gevraagd naar de sterke punten van zijn bedrijf zegt hij: “Wij werken alles netjes af, hebben oog voor detail en gebruiken uitsluitend tenten met degelijke, aluminium frames. Die staan er mooi strak bij. We kunnen bovendien op moeilijke plekken bouwen; ik ga indien gewenst vooraf kijken en dan komen we er altijd uit.” Tentenverhuur Syl Rooijmans werkt veel samen met cateraars en heeft met de meesten al jarenlang contact. Tentenverhuur Syl Rooijmans | Oudedijk 8 | 5409 AC Odiliapeel | (T). 0413 275533 | (I). www.tentenhuren.nl

Party Service Manders: verrassend veelzijdig Party Service Manders is gespecialiseerd in het verzorgen van (personeels)feesten, bruiloften, partijen, evenementen, feestelijke buffetten, recepties, enzovoort. Van gourmet-fondueschalen, barbecues en warm en koud buffet, tot dranken, tafels, stoelen en tentenverhuur. Met bijna twintig jaar ervaring in het vak, weten Jos en Gerrie Manders als geen ander hoe ze een feest compleet moeten maken. Of het nu gaat om een kleine partij of een groot feest: alles wordt naar wens van de klant samengesteld. Party Service Manders staat garant voor een persoonlijke benadering en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Alle gerechten worden met zorg bereid op basis van lekkere, verse en gezonde producten. Gasten kunnen tevens rekenen op een vriendelijk onthaal met verrassende, gevarieerde recepten en een aantrekkelijke presentatie. Kortom: Party Service Manders biedt alle ingrediënten voor een geslaagd (bedrijfs)feest! Party Service Manders | Oudedijk 47-a | 5409 AB Odiliapeel | (T). 0413 273993 | (I). www.partyservicemanders.nl

Puur houtgestookt genieten met HotTub Select Ze zijn letterlijk en figuurlijk ‘hot’, de houtgestookte hottubs die HotTub Select uit Odiliapeel op de markt brengt. Zonder energieverbruik en binnen twee uur heerlijk op temperatuur. Je komt om zes uur thuis, steekt hem aan, gaat eten en als de kinderen naar bed zijn, zit je samen heerlijk in het warme water. HotTub Select levert de Scandinavische tubs ook via een webshop. Door heel Europa! Door toerisme, mond-tot-mondreclame en internet groeit de vraag naar hottubs uit Scandinavië vanuit heel West-Europa. Gerko Boere van HotTub Select: “Ze zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk. Wij bieden ze aan voor heel scherpe prijzen: van modellen voor de wat kleinere portemonnee tot aan hottubs met alle denkbare accessoires. De uitvoeringen zijn in aluminium, hout en kunststof. Wij zijn er trots op het merk Kirami te voeren: een fantastisch product voor particulier én professioneel gebruik.” HotTub Select heeft een eigen servicedienst en ruime showroom in Odiliapeel. HotTub Select | Rogstraat 6 | 5409 SV Odiliapeel | (T). 0413 275566 | (I). www.hottubselect.nl

Autoservice de Peel: partner in mobiliteit Autoservice de Peel is een gerenommeerd autobedrijf op een zichtlocatie aan de rand van Odiliapeel. Het grootste universele autobedrijf van de regio presenteert er nieuwe en jong gebruikte occasions. Ook verzorgt het bedrijf onder meer onderhoud, reparatie, schadeafhandeling en periodieke keuringen. ASP werd in 1996 opgericht door Jos van de Voort en John Timmers. Beide ondernemers hebben jarenlange ervaring binnen de autobranche. ASP is dan ook geen standaardbedrijf. Het bedrijf beschikt over een hightechwerkplaats met de nieuwste apparatuur en vakkundige medewerkers. Ook voor het onderhoud van lichte en zware bedrijfswagens, heeft ASP alle kennis en apparatuur in huis. Wie zijn auto brengt voor reparatie of onderhoud, kan bovendien rekenen op representatief vervangend vervoer. Daarnaast behoort het begeleiden bij de aanschaf van nieuwe auto’s, leaseauto’s of ex-leaseauto’s in toenemende mate tot de activiteiten. Nieuw is tot slot het Occasion Garant Plan, waarmee klanten hun reparatiekosten kunnen verzekeren. Kom gerust eens langs voor meer informatie. Autoservice de Peel | Oudedijk 2-c | 5409 AC Odiliapeel | (T). 0413 274077 | (I). www.autoservicedepeel.nl september 2012

25


Fons Braks

Bedrijventerrein Odiliapeel in aantocht:

‘Als het meezit, gaat de schop nog dit jaar de grond in’ In Odiliapeel zijn al jaren plannen voor de realisatie van een bedrijventerrein aan de Oudedijk, rondom het terrein van Service Station Odiliapeel (SSO). Initiatiefnemer Fons Braks, eigenaar van Braks Groep, wil er zes representatieve bedrijfsunits bouwen met een totale oppervlakte van 4200 vierkante meter bedrijfsruimte. “De units zijn flexibel in te delen en bieden mogelijkheden voor opslag, kantoorruimte of een combinatie van beide”, aldus Braks. Bij de invulling van het terrein wordt hoofdzakelijk gedacht aan de vestiging van kleinschalige, lokale bedrijven in de milieucategorieën 1, 2 en waar mogelijk ook 3. Braks: “Odiliapeel kent een groot aantal zzp’ers en kleine bedrijven: van loodgieters tot schilders en van 26

glazenzetters tot elektriciens. Dit plan biedt deze ondernemers representatieve bedrijfsruimte op een goede locatie in Odiliapeel, waar ze alle kanten op kunnen. De bedrijfsunits zijn namelijk flexibel in te delen: van honderd tot vijfhonderd vierkante meter. Ook zijn

er zowel koop- als huurmogelijkheden. Tevens is het terrein goed bereikbaar en biedt het ruime parkeergelegenheid.” Stimulans De komst van het nieuwe bedrijventerrein is volgens Braks een grote stimulans voor het ondernemersklimaat in Odiliapeel. “Odiliapeel heeft dit terrein hard nodig. Het voorkomt dat ‘onze’ ondernemers moeten uitwijken naar een andere locatie, vanwege een gebrek aan uitbreidingsruimte in Odiliapeel. Dankzij dit bedrijventerrein


Odiliapeel op de kaart bieden we hen de ruimte om te groeien en daarmee dragen we direct bij aan de bedrijvigheid én de leefbaarheid in het dorp. We hopen het terrein dan ook voor minimaal 75 procent met bedrijfsactiviteiten uit Odiliapeel te kunnen vullen.” Ook qua uitstraling sluit het nieuwe terrein naadloos aan op de omgeving. “Om de bebouwing een bij het dorp passende uitstraling te geven, worden de gevels uitgevoerd in baksteen”, vertelt Braks. “Ook worden de daken voorzien van dakpannen. Hiermee wordt het karakter van de bestaande bebouwing van het tankstation verder doorgezet.”

‘Odiliapeel heeft dit terrein hard nodig’’ Animo Ondanks de economische crisis, rekent Braks op voldoende animo. “Na iedere regenbui, wordt het vanzelf weer droog”, lacht de ondernemer. “We zijn inmiddels in gesprek met zo’n vijftien à twintig geïnteresseerden. Als daar de helft van overblijft, en daarvan uiteindelijk weer de helft, dan ben ik zeer tevreden. Zeker in deze tijd.” Braks hoopt nog eind 2012 te kunnen starten met de bouw van de eerste kavels. “Het eerste deel van het terrein (circa 2200 vierkante meter, drie bedrijfsunits) is inmiddels vergund. Over de vergunning van het tweede deel van het terrein (circa 2000 vierkante meter, drie bedrijfsunits), hoop ik snel meer duidelijkheid te krijgen, zodat de bouw zo snel mogelijk kan starten. Als het meezit, gaat de schop nog dit jaar de grond in.” Braks neemt overigens alleen de ruwbouw voor zijn rekening. “Het wemelt in Odiliapeel van de vakmensen. Ik wil de nieuwe bewoners graag de ruimte geven om de afwerking in eigen beheer te verzorgen.” Ontwerp en artist impressions: Donkers bouwkundig tekenburo. september 2012

27


Odiliapeel op de kaart

De Country Store:

Alles voor boerderij, dier en tuin De Country Store in Odiliapeel is hét adres voor wie op zoek is naar producten voor boerderij, dier en tuin. Van diervoerders tot tuinbenodigdheden en van werkkleding tot doe-het-zelfproducten. Klanten kunnen er rekenen op gedegen advies en een uitgekiend aanbod van kwaliteitsproducten, maar bovenal op een hartelijk welkom van Richard en Ellie van Goor en het enthousiaste team van medewerkers.

ontwikkelingen.” Regelmatig krijgt Van Goor vertegenwoordigers over de vloer, die nieuwe producten komen promoten. “Hoewel ons assortiment heel divers is, zie ik het als de kunst om simpel te blijven. Je moet niet alles willen verkopen. Het is belangrijk om te weten waar je kracht ligt. Klanten komen hier voor maatwerk en persoonlijk advies. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze met een voldaan gevoel huiswaarts keren.”

Sinds de start van de winkel in 1997, is Richard van Goor het vaste gezicht van de Country Store. “Na twaalf jaar bij een boerenbond te hebben gewerkt, vroeg ondernemer Fons Braks uit Odiliapeel of ik samen met hem een plattelandswinkel op wilde zetten in het dorp. Dat leek me wel wat. Net als ieder ander zijn we klein begonnen, maar geleidelijk hebben we ons assortiment uitgebreid tot wat het nu is: duizend vierkante meter winkel- en magazijnruimte met kwaliteitsproducten voor boerderij, dier en tuin.” In 2001 namen Richard en Ellie van Goor de winkel volledig over. “Prachtig dat we deze kans hebben gekregen”, vindt Van Goor. “Inmiddels vervullen we een regiofunctie voor ‘boeren, burgers en buitenlui’. Zij weten ons te vinden en waarderen de service, de adviezen en het ruime assortiment. Ook kunnen klanten rekenen op een goede prijs. We zijn aangesloten bij inkooporganisatie ‘Uw Groene Vakwinkel’, waardoor we een goede prijs-kwaliteitverhouding kunnen hanteren en altijd up-to-date zijn van de nieuwste

De Country Store Oudedijk 54 5409 AD Odiliapeel (T). 0413 274351 (I). www.decountrystore.nl

Richard en Ellie van Goor

Diba & Van der Ven:

Vloeren met een missie Vloeren met een missie, dat is het motto van Diba & Van der Ven. De Udense onderneming verkoopt en vervaardigt kunststof vloersystemen ‘met een meerwaarde voor de gebruikersruimte’. Met vijf vestigingen (waaronder de fabriek in Tilburg) levert men inmiddels drie decennia lang kunststofvloeren, met name voor de utiliteitsbouw, door heel Nederland en een enkele keer ook daarbuiten. “Waar in de beginjaren vloeren vooral functioneel moesten zijn, mochten ze vanaf de jaren ’80 ook ‘mooi’ zijn”, aldus directeur Rinio van der Ven. “Wij zijn er sterk op gericht beide onderdelen aan elkaar te koppelen: een prachtige vloer, die een aanwinst is voor welk gebouw dan ook, gecombineerd aan een vloer die functionaliteit biedt. Zo verbind je levensplezier, veiligheid en gebruiksgemak met elkaar.” Diba & Van der Ven gaat daar ver in. Rinio van der Ven heeft het over het toepassen van apps ‘in de vloer’, net zoals apps op je iPhone het leven zo veraangenamen. “Daar gaan we beslist naar toe. Denk aan verzorgingshuizen, waar men de vloer ’s nachts zou kunnen laten oplichten om op die manier looproutes aan te geven zonder dat daar verlichting in de ruimte zélf voor nodig is. Veiligheid in de zorg wordt immers een steeds belangrijker item.” Meerwaarde kan ook zitten in een omzetverhogende vloer voor

28

het bedrijfsleven. “Denk maar aan speciale antisliplagen of een vloer die niet of nauwelijks meer schoongemaakt hoeft te worden. De mogelijkheden zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Voor meer informatie kan men altijd bij ons terecht.”

Diba & Van der Ven Koperslagerstraat 16 5405 BS Uden (T). 0413 274105 (I). www.dibagroep.nl

Rinio van der Ven


Odiliapeel op de kaart

Goede opvang dankzij Kiobra Kiobra is de kinderopvangorganisatie voor de gemeente Uden en een deel van Landerd. Zij biedt dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar, buitenschoolse opvang voor 4- tot 12-jarigen en verzorgt tussenschoolse opvang op basisscholen. Ad Simons, algemeen directeur: “Onze organisatie waarborgt daarmee een basisvoorziening. Niet alleen in Uden, maar ook in plaatsen als Odiliapeel.” Vorig jaar nam Kiobra hier kinderdagverblijf De Pioniertjes over. “Met 120 medewerkers menen wij voldoende draagvlak te hebben voor een dergelijke voorziening in Odiliapeel. Samen met peuterspeelzaal De Blokkertjes en basisschool Den Dijk bieden we een totaalarrangement. Ouders van jonge kinderen kunnen hier niet alleen wonen en werken, maar zijn ook verzekerd van goed onderwijs en opvang voor hun kind(eren).” De dagopvang is nu nog 200 meter verwijderd van basisschool Den Dijk, maar in de plannen voor de brede school komen alle disciplines bij elkaar. Vanaf 2015 is er voor de ouders dus voortaan één loket. Kiobra/Dagopvang De Bengeltjes/BSO de Bengels | Pionier 1-3 | 5409 BE Odiliapeel | (T). 0413 259902 | (I). www.kiobra.nl

Colors at Home Ad van Gerwen: dé interieurspecialist Colors at Home Ad van Gerwen is gevestigd aan de Oudedijk 34 in Odiliapeel. De winkelformule kenmerkt zich door de kleinschalige ambachtelijkheid en het vakmanschap van de meer dan 125 aangesloten zelfstandige ondernemers. “Dat brengt een aantal voordelen met zich me”, vertelt Ad van Gerwen. “Zo kunnen we scherpe prijzen hanteren voor alle bekende merken en werken we continu aan het verbeteren van onze kwaliteit door het onderling delen van kennis en expertise. Ook voeren we frequent gezamenlijke winkelacties met speciale kortingen, waar onze klanten van profiteren.” Klanten vinden bij Colors at Home Ad van Gerwen een ruim aanbod op het gebied van woninginrichting; van tapijten en gordijnen, tot laminaat, pvc-vloeren, behang, zonwering voor binnen en buiten en slaapsystemen. “Onze kwaliteitsproducten staan garant voor jarenlang woon- en werkplezier”, benadrukt Van Gerwen. “Vanzelfsprekend geven wij graag interieuradvies op maat en dragen we zorg voor de realisatie van het complete interieur.” Colors at Home Ad van Gerwen | Oudedijk 34 | 5409 AC Odiliapeel | (T). 0413 273963 | (E). advangerwen@home.nl

Braks Groep heeft hart voor de leefbaarheid van Odiliapeel Drijvende kracht achter de Braks Groep is Fons Braks, een selfmade ondernemer. Groot en bekend geworden om zijn bouwmaterialenhandel, is hij zich later gaan richten op projectontwikkeling, bouwen en verhuur van onroerend goed. Zo is er ook een benzinestation en wordt er verder een middelgroot akkerbouwbedrijf door hem gerund. Tussendoor is Kombi Bouwmaterialen opgericht, met vestigingen in Uden, Sint-Oedenrode en Venray. Braks’ aandeel hierin is reeds jaren geleden overgedragen aan dochter Ellen en haar man Ivo van Beuningen. Onlangs is het begin gemaakt met een 121 hectare groot recreatiecomplex onder de gemeente Gemert-Bakel, kort tegen Aarle-Rixtel. Hoog in Braks’ vaandel staan altijd de leefbaarheid en de ondernemers- c.q. pioniersgeest in Odiliapeel. “En dat werkt: kijk maar eens rond wat Odiliapeel nog steeds te bieden heeft in vergelijking met omliggende kleinere dorpen. Odiliapeel is niet groot, maar wel zéér ondernemend en iedereen is begaan met ons dorp. En dat is keigoed voor Odiliapeel!” Braks Groep | Beukenlaan 54 | 5409 SX Odiliapeel | (T). 0413 273885 | (E). f.braks@planet.nl

Tuincentrum de Zwaan: zesduizend vierkante meter tuingenot Tuincentrum de Zwaan aan de Oudedijk in Odiliapeel biedt een breed assortiment van tuin- en interieurgerelateerde producten. Van planten, meststoffen, gereedschappen en vijvermaterialen, tot een fraai assortiment van sfeer- en decoratiematerialen voor de inrichting van huis en tuin. Tuincentrum de Zwaan werd in 1993 opgericht door Ron en Miranda Zwanenburg. In 1995 betrok het tuincentrum een modern onderkomen van maar liefst zesduizend vierkante meter op een zichtlocatie aan de rand van Odiliapeel. Klanten kunnen er in alle rust inspiratie opdoen voor de inrichting en aankleding van hun huis en tuin. Ook is het mogelijk boeketten en bloemstukken te laten samenstellen door de ervaren bloembindsters. Daarnaast verzorgt het tuincentrum het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van particuliere tuinen en bedrijfstuinen. Het tuincentrum heeft de kennis en kunde in huis om alle groenprojecten tot een verrassend eindresultaat te brengen. Tuincentrum De Zwaan | Oudedijk 2-b | 5409 AC Odiliapeel | (T). 0413 272653 | (I). www.tuincentrumdezwaan.nl september 2012

29


Odiliapeel op de kaart

Kersten Assurantiën: totaalpakket onder één dak Met advies op het gebied van verzekeringen, hypotheken en bankzaken aan zowel particulieren als bedrijven, biedt Kersten Assurantiën haar relaties een volledig en uitgebalanceerd dienstenpakket. Het kantoor vindt zijn oorsprong in 1989 in Oeffelt, en het is nog altijd ook daar gevestigd. Robert Kersten nam het kantoor in 2005 van zijn vader over. “Korte lijnen en een sterke persoonlijke tint aan ons werk. Dát is wat Kersten Assurantiën typeert”, zegt hij. “Daarbij vinden onze relaties een totaalpakket onder één dak. Met acht mensen in dienst mogen zij rekenen op een stevige basis onder ons werk.” In 2000 werd in Odiliapeel een tweede kantoor geopend. “Die ruimte heeft feitelijk een inloopfunctie gedurende enkele dagen per week. De vervolggesprekken vinden dan plaats op ons kantoor of bij de klant thuis.” Kersten Assurantiën | Pionier 5 | 5409 BE Odiliapeel | (T). 0413 335388 | (I). www.kerstenassurantien.nl

Autobedrijf John van Duren koestert het persoonlijke In een tijd waarin veel dingen steeds onpersoonlijker lijken te worden, koestert Autobedrijf John van Duren de band met zijn klanten. “Wij voeren een familiebedrijf dat al zo’n vijftig jaar bestaat en van vader op zoon is gegaan”, vertelt hij. “Auto’s kopen kun je overal, maar het gaat om de service eromheen. Die is hier uitstekend.” Het Odiliapeelse Bovag-autobedrijf voert het merk Opel in combinatie met de merken Volkswagen, Audi en BMW. “We verzorgen ook APK’s en schaderegelingen. In ons nieuwe pand is een banden- en wielenstalling. In de zomer slaan we er winterbanden op, en in de winter andersom. Desgewenst monteren we deze wielen en banden ook.” Naast John van Duren is ook monteur Marco het gezicht van het bedrijf. “Onze klanten hebben altijd contact met ons, niet met zes of zeven verschillende mensen. Dat zorgt voor binding, ook met het dorp Odiliapeel. Ik zou het niet anders willen.” Autobedrijf John van Duren | Oudedijk 7 | 5409 AA Odiliapeel | (T). 0413 272659 | (I). www.vandurenautos.nl

Braks Kunststoffen: kunststof kozijnen en materialen met optimale begeleiding

30

Met 27 jaar ervaring in kunststof bouwproducten mag Braks Kunststoffen een kenner én vaste waarde genoemd worden. Wim Vervoort en zijn personeel vormen een betrouwbare partner voor iedereen in het bouwproces. Of het nu gaat om de aannemer of een particulier, één van de vele sterke punten van Braks Kunststoffen is de begeleiding die men biedt tijdens het bouwproces en bij het aanbrengen van de materialen.

Een nog altijd groeiend aantal mensen kiest voor kunststof kozijnen vanwege het uiterlijk, de veiligheid en een minimum aan onderhoud. “Veel partners werken beiden, en eenmaal thuis wil men genieten van optimaal comfort”, aldus Wim. “Dat laatste geldt in niet mindere mate voor bedrijven. Onderhoudskosten blijven immers steeds terugkeren.” Een laatste ontwikkeling valt te melden op kozijngebied: daar wordt inmiddels een energieneutraal ontwerp benaderd.

Het assortiment kunststof bouwproducten heeft de voorbije decennia een enorme vlucht genomen. Sinds Braks Kunststoffen zich veertien jaar geleden op Vluchtoord in Uden vestigde, is de showroom voller en voller geraakt met voorbeelden van kunststof kozijnen (die Braks Kunststoffen zelf fabriceert) deuren, ramen, dubbele beglazing, serredaken, licht- en glasstraten, rolluiken en screens, horren en gevel- en overstekbekleding. Voor binnen zijn er de (systeem)plafonds, vensterbanken, laminaatvloeren en schuifkastdeuren. Voor al deze luxe producten geldt de unieke bouwkundige begeleiding. “Daarmee onderscheiden we ons van een willekeurige andere bouwmaterialenhandel”, stelt Wim Vervoort. “Wij bereiden alles voor, leggen tekeningen uit aan de zelfbouwer, maar ook ondersteunen wij de aannemer. Dat vinden we essentieel, want alleen met een goede montage heeft men ook werkelijk decennialang plezier van het product.”

Braks Kunststoffen Oostwijk 12, 5406 XT Uden (T). 0413 253800 (I). www.brakskunststoffen.nl

Wim Vervoort


Odiliapeel op de kaart

Peka Kroef werkt aan de toekomst Peka Kroef, producent van verse aardappelspecialiteiten, behoeft in ondernemersland nauwelijks introductie. Het familiebedrijf is toonaangevend en marktleider in diverse disciplines. Om dat te behouden wil de onderneming de komende jaren een derde productieruimte opzetten in Odiliapeel. In het kader van duurzaamheid wil Peka Kroef participeren in een nieuw te bouwen biomassaenergiecentrale en wil het zelf een vergistingsinstallatie bouwen.

Bart Kroef (l) en Ron van Vonderen Het verhaal begint met grootvader Piet Kroef (vandaar ‘Peka’), die een aardappelgroothandel had. In 1970 startte de onderneming met het koudschillen van aardappelen. Nadat in de jaren tachtig was begonnen met het verwerken van groenten ontwikkelde het bedrijf zich in de jaren erop tot Europa’s grootste toeleverancier van halffabricaten voor de salade-industrie. Sinds de introductie van Peka Freshline in 1996 richt men zich met name op de Europese foodservicemarkt. De vacuümverpakte aardappelproducten worden via de groothandel verkocht aan voornamelijk de horeca. In 2000 begaf Peka Kroef zich voor het eerst op de retailmarkt en sinds die tijd liggen de koelverse aardappeltjes onder het merk Peka en tevens onder private label in zo’n 1.800 supermarkten in Nederland en België. Het belang van Peka Kroef voor de gemeente Uden is evident. Algemeen directeur Bart Kroef: “Wij hebben zo’n driehonderd mensen op de loonlijst, van wie het merendeel werkt in Odiliapeel. Daarnaast zijn er vestigingen in Asten en Venray.” Indirect schat men de werkgelegenheid op driehonderd plaatsen, bijvoorbeeld bij transportbedrijven, toeleveranciers en mechanisatiebedrijven. Biomassaenergiecentrale Peka Kroef is een grote warmteafnemer. Jaarlijks wordt veertien miljoen kubieke meter aardgas verstookt, aldus productiedirecteur Ron van Vonderen. “De gemeenten Bernheze, Oss, SintOedenrode, Uden en Veghel hebben een aanbesteding gedaan voor de verwerking van 52.000 ton gft-, hout- en ander organisch afval. Afvalverwerkingsbedrijf Attero is één van de inschrijvers. Zij heeft ons benaderd met de vraag of wij de stoom willen gaan afnemen die vrijkomt bij de verwerking van afvalhout. Hiervoor moet aan de overzijde van ons bedrijfsterrein een biomassaenergiecentrale gebouwd worden. Deze centrale levert jaarlijks

70.000 ton stoom, wat ons een besparing oplevert van de helft van ons huidig gasverbruik. Omgerekend genoeg energie voor 2.300 huishoudens. Dit contract willen we voor twaalf jaar aangaan.” De gemeente Uden staat positief tegenover het project, dat in 2015 zou kunnen gaan draaien. Een ander plan is de vergistingsinstallatie. “Daar willen wij ons eigen aardappelafval (schillen en restblokjes) vergisten. Het gaat om 150.000 ton afval per jaar. Het biogas dat daarbij ontstaat, kunnen we benutten voor het maken van stoom of van groene elektriciteit. Die keuze is nog open. Het wordt een gesloten centrale, die geen geuroverlast bezorgt. Als we deze installatie kunnen bouwen, dan zijn we een CO2-neutraal bedrijf geworden. Beide plannen passen in ons streven naar meer duurzaamheid. In plaats van het gebruik van fossiele brandstoffen, kiezen we voor groene energie.” Toekomst Bart Kroef ziet nog steeds marktgroei. “Voor de toekomst van ons bedrijf is het nodig om hier een derde fabriek te bouwen. Die nieuwe productielocatie is gepland naast onze tweede productiehal. Groei betekent ook meer verkeersbewegingen en daarom stellen wij alles in het werk om de extra belasting voor onze omgeving te minimaliseren. Wij pleiten al langer voor een nieuwe aansluiting op de provinciale weg. Ook de gemeente ziet de noodzaak in. Dat is niet alleen in ons eigen belang, maar in het belang van heel Odiliapeel.” Peka Kroef B.V. Beukenlaan 61 5409 SX Odiliapeel (T). 0413 279279 (I). www.pekakroef.com september 2012

31


Gemeente Uden U kunt er (niet) omheen

Wegwerkzaamheden voor een toegankelijker, veiliger en mooier Uden U kunt er momenteel niet omheen. Of liever gezegd; u zult er wel omheen moeten. En dat proberen we dan ook zo goed mogelijk te regelen. We hebben het over de vele wegwerkzaamheden in Uden. Er wordt op meerdere plekken hard gewerkt aan de aanleg, verbetering en verfraaiing van het wegennet. Om dit alles te stroomlijnen is het onvermijdelijk dat u af en toe een blokje om moet rijden. Dit zorgt nu voor overlast, maar straks heeft ook u profijt van een nog toegankelijker, veiliger en mooier Uden. Om te voorkomen dat u voor verrassingen komt staan en om te laten zien waar we het allemaal voor doen, zetten we de werkzaamheden voor u op een rijtje. U leest hier waar we mee bezig zijn, wat het op moet leveren en wanneer het klaar is. Centrumplan Hoek Promenade Voor de komst van H&M en V&D zijn al vele voorbereidingen getroffen. Nu staat de verlegging van de Pastoor Spieringstraat als eerste op het programma.

Herinrichting parkeerplaats Hoek St. Janstraat - Birgittinessenstraat De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de herinrichting van de parkeerplaats op de hoek van de St. Janstraat – Birgittinessenstraat. Momenteel vinden de afrondende werkzaamheden plaats. Deze parkeerplaats vangt straks een deel van de parkeerbehoefte op als het terrein aan de pastoor Spieringsstraat komt te vervallen met de bouw van Centrumplan Hoek Promenade.

Verleggen Past. Spieringsstraat incl. riool

Juni-Oktober 2012

Aanleg / aansluiting nieuwe weg Pastoor Spieringsstraat

November 2012

Sloop pand Kerkstraat 38-40

Uiterlijk eind 2012

Herinrichting / aanpak Kerkstraat

Begin 2013

Levering bouwrijpe grond

Begin 2013

Aanleg rotonde

Begin 2013

Start bouw pand winkels

Begin 2013

Inrichting / aanleg groen in park

2012-2013

Inrichting / aanleg openbare ruimte / woonrijp maken rondom project

2014

Herinrichting Leeuweriksweg De Leeuweriksweg is toe aan een grote onderhoudsbeurt. De hele wegconstructie en delen van het bestaande riool worden vervangen. Tegelijkertijd wordt de weg ingericht als 30 km weg met fietsstroken. Met een waterinfiltratieriool kan het hemelwater dat op de weg valt in de bodem worden geïnfiltreerd. Hierdoor kan het hemelwater dat op de weg valt ter plaatse in de bodem worden geïnfiltreerd. Om het af te maken wordt de groenvoorziening in de gehele straat vernieuwd. Projectleider U van Uden. Het project U van Uden moet zorgen voor een goede en veilige doorstroom van het verkeer vanuit Uden-Noord via de Land van Ravensteinstraat en Bitswijk richting centrum. Dit is extra van belang met het oog op de verwachte toename van bezoekers vanuit het ziekenhuis en omgeving. Als laatste starten de herinrichting van het Lieve Vrouwenplein en de Kapelstraat. Daar is veel horeca die bereikbaar moet blijven. Met de aannemer zijn hier goede afspraken over gemaakt. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt het werk begin december 2012 afgerond. Harry Bouquet: “Het centrum moet zolang mogelijk bereikbaar blijven. We moeten voorkomen dat onze ondernemers de dupe worden van langdurige werkzaamheden.” Consumentenboulevard De Consumentenboulevard wordt opnieuw

32


Ondernemers zaken

ingericht. Er moet meer samenhang en uniformiteit komen. Veiligheid en toegankelijkheid zijn belangrijke aandachtspunten. De provincie heeft hiervoor subsidie verleend. De plannen zijn besproken met alle ondernemers en hun wensen zijn in het plan meegenomen. De volgende aanpassingen zijn/worden gerealiseerd: - Er komt meer eenheid in de groenvoorziening. In de middenberm zijn de struiken verwijderd. Hier komt gras met een lage heg. Aan de zijbermen wordt het voetpad verwijderd. Ook hier komt gras met een lage heg. - Er komen minder in- uitritten naar parkeerplaatsen. De meeste eigenaren hebben toegestemd om de parkeerplaatsen aan elkaar te koppelen zodat consumenten die van de ene naar de andere winkel willen rijden niet steeds via de Industrielaan hoeven te gaan. - In verband met de veiligheid komen er 3 oversteekplaatsen. Twee in de Industrielaan en één in de Energielaan van Beter Bed naar de Boerenbond. In het midden van de Industrielaan komt een verhoogd plateau. In de Industrielaan bij de roton-

de bij Beter Bed komt een gewone oversteekplaats gekoppeld aan de rotonde. Door de oversteekplaatsen wordt het mogelijk om op een veilige manier een rondje te wandelen over de boulevard. - Op de meeste plekken word het voetpad dat nu naast het fietspad ligt verlegd zodat het publiek langs de winkels kan lopen. - Kortom een aantrekkelijke uitstraling die ondernemers ook op hun eigen terrein kunnen toepassen. “We werken hard aan de verbetering en vernieuwing van de infrastructuur in Uden.” En dan heb ik het niet alleen over de wegen, maar ook over de riolering. Het zijn complexe operaties die zorgvuldig gepland worden. Omleidingen en overlast moeten zo kort mogelijk duren. Als de weg wordt vervangen is dat soms een efficiënt moment om ook de riolering aan te pakken en omgekeerd. De mensen die de weg gebruiken ondervinden dan tenminste maar één keer hinder. Op dit moment zijn we op een groot aantal plaatsen tegelijk aan de slag. De U van Uden is inmiddels een heel eind gevorderd. Voor de feestdagen zijn

Marcel Delhez, wethouder Openbare Werken we daarmee klaar. Daarmee hebben we straks niet alleen en veilige maar ook een fraaie toegang naar het Udense centrum vanuit Uden-Noord en het ziekenhuis. Een echte publiekstrekker is natuurlijk ons winkelcentrum. Hier zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart rond de komst van V&D en H&M. Voeg daar de andere grote en kleinere wegwerkzaamheden aan toe en dan merk je dat er nog steeds veel geïnvesteerd wordt om Uden mooier en veiliger te maken.

Planning Begroeiing in de middenbermen verwijderd

Mei

Start van civieltechnische herinrichting

September

Beplanting aangebracht

November/december

Alles gereed

Maart 2013

colofon Bedrijvig Uden In ‘Ondernemerszaken’ houdt de gemeente Uden u op de hoogte van economische ontwikkelingen. De redactie ligt bij Communicatie gemeente Uden. Voor informatie over economische zaken kunt u contact opnemen met: Gemeente Uden Theo Bouwmans Adviseur Economische Zaken/ Accountmanager Bedrijven Postbus 83 5400 AB Uden september 2012

33


personenauto bestelauto vrachtauto

Van Doore Autoverhuur De Amert 508 - 5462 GH Veghel Tel.: 0413-378 378 www.vandoore.nl - verhuur@vandoore.nl

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant. HLB Van Daal & Partners telt 200 medewerkers en heeft vestigingen in Den Bosch, Dongen, Gemert, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u 34

www.hlb-van-daal.nl


AMC Groep spreidt vleugels uit In Gelderland en Noord-Limburg is AMC Groep al zevenendertig jaar een vertrouwde naam als het gaat om schoonmaak, specialistische reiniging, gevelreiniging, gevelrenovatie en bedrijfscatering. Maar ook steeds meer bedrijven in Noordoost-Brabant kiezen voor de kwaliteit van AMC Groep. “Tevreden klanten en enthousiaste, professionele medewerkers bepalen ons succes”, aldus directeur Haico Klerks en Jan van Leest, manager specialistische reiniging. voor zorgen dat gevels vochten graffitiwerend worden gemaakt en trespabeplatingen worden opgefrist. Ook zijn we gespecialiseerd in het aanbrengen van NANOcoatingen op kozijnen. Dat doen we voor particulieren en vastgoedbeheerders, maar ook voor diverse woningstichtingen.” De activiteiten van AMC Groep op het gebied van bedrijfscatering zitten eveneens in de lift. Klerks: “Dagelijks verzorgen wij nu al voor meer dan 2.000 personen de lunches, Jan van Leest (l) en Haico Klerks warme maaltijden en automatenbeheer. We dekken niet In een tijd waarin veel schoonmaakbedrijven het moeilijk heb- alleen de tafels voor de lunch, maar kunnen ook de volledige ben, timmert AMC Groep nadrukkelijk aan de weg. Zo werd bedrijfskantine bij onze klanten runnen, zodat zij daar niet begin dit jaar Price Cleaning in Venray overgenomen. Het langer naar hoeven om te kijken.” aantal medewerkers steeg daardoor in een klap van 300 naar 450 medewerkers. Daarmee versterkte AMC Groep tevens haar Maatschappelijke betrokken positie in Brabant. Tegelijkertijd werd Brabander Jan van Leest Naast een facilitair dienstverlener van formaat wil AMC Groep aangetrokken als nieuwe manager specialistische reiniging. zich ook onderscheiden als een maatschappelijk betrok“We hebben al een aantal mooie referenties in deze regio”, ken onderneming. “Wij zijn een echt familiebedrijf met een vertelt Van Leest. “Zo werken wij onder meer al voor Ball sterke betrokkenheid bij de regio’s waarin wij werkzaam Packaging en ND Logistics in Oss, Vakantiepark Herperduin zijn. Dit jaar zijn wij bijvoorbeeld ook aanwezig geweest op in Herpen, Zorghotel Veghel en voor De Winter media groep de Bedrijvenbeurs Oss en de ReVUSS ondernemersdagen. in Uden. De komende tijd willen wij onze marktpositie in Daarnaast ondersteunen wij talloze clubs en evenementen in de regio en werken wij veelvuldig samen met scholen en Noordoost-Brabant nog verder versterken.” sociale werkvoorzieningsbedrijven. In 2013 gaan we bovendien ‘Mijn sprankeldag’ organiseren. Op deze dag willen wij Schoonmaak, gevelrenovatie en bedrijfscatering De AMC Groep groeide in de afgelopen jaren niet alleen in zieke kinderen uit de regio laten genieten van een mooie omvang, maar investeerde ook in kwaliteit. “Wij zijn OSB+, theatervoorstelling. Onlangs zijn wij ook genomineerd voor ISO- en VCA-gecertificeerd, lid van VSR en HACCP-proof”, de titel Ondernemer van het Jaar in Wijchen. Daar zijn wij somt directeur Haico Klerks op. “Deze keurmerken zijn voor bijzonder trots op. Ondernemen stopt voor ons niet bij onze onze klanten een garantie voor topkwaliteit schoonmaak en eigen voordeur.” bedrijfscatering. Door met vaste teams per project te werken en door permanente kwaliteitscontroles is bovendien de continuïteit en kwaliteit gewaarborgd.” Ook gevelreiniging en AMC Groep gevelrenovatie behoren tot de specialismen van AMC Groep. Wijchen, Tiel en Venray Gevels van oude, vervuilde panden worden conform alle vei(T). 024-6414293 ligheidseisen deskundig gerenoveerd en gereinigd en weer (E). info@amcgroep.nl als nieuw opgeleverd. Van Leest: “We kunnen er desgewenst (I). www.amcgroep.nl september 2012

35


SBBU en UOV De Kring:

Een krachtige combinatie De Udense ondernemersvereniging (UOV) De Kring en de Stichting Beheer Bedrijventerreinen Uden (SBBU) zijn twee stevig gewortelde organisaties in de regio Uden. Beide maken zich sterk voor een florerend regionaal ondernemersklimaat. UOV De Kring als ondernemersvereniging die opereert op strategisch en beleidsmatig niveau. SBBU als parkmanagementorganisatie, die zich onder meer op operationeel vlak inzet voor de industrieterreinen in Uden. “Beide organisaties vullen elkaar goed aan”, vinden voorzitters Ton Slob van SBBU en Peer van Bakel van UOV De Kring. “Sterker, er zit veel kracht in de combinatie van onze activiteiten.” UOV De Kring behartigt de belangen van alle business-to-business-ondernemers in Uden met als belangrijkste pijlers: netwerken, belangenbehartiging en samenwerking. “Wij zijn voorname36

lijk werkzaam op strategisch niveau”, begint Van Bakel. “Invloed uitoefenen op de lokale en regionale politiek om samen te komen tot een gezond ondernemersklimaat, is daarbij een belangrijk

aandachtspunt. Hiervoor starten we voor onze leden veel concrete projecten op. Zo hebben we een aanbestedingsproject opgezet met het nieuwe ziekenhuis en praten we met de gemeente over hun aanbestedingsbeleid. Een ander voorbeeld is dat we in ReVUS-verband verschillende activiteiten organiseren om de mogelijkheden van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen onder de aandacht brengen. We stimuleren de contacten tussen ondernemers en komen op voor het Udense bedrijfsleven in het algemeen.”


kostenbesparingen voor de deelnemers door collectieve inkoop van bijvoorbeeld energie en door het terugdringen van milieukosten. We zorgen voor ontzorging in brede zin en we delen relevante kennis via onze platformgroepen. Ook het beheer van het glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen behoort tot onze kerntaken.”

Peer van Bakel (UOV De Kring) en Ton Slob (SBBU)

SBBU richt zich als parkmanagementorganisatie en samenwerkingsorgaan van de aangesloten ondernemingen en de gemeentelijke overheid vooral op het handhaven en waar mogelijk verbeteren van het kwaliteitsniveau van de Udense bedrijventerreinen. “Daartoe behoren zowel de bestaande als de nieuwe en in ontwikkeling zijnde terreinen”, verduidelijkt Slob. “Ons ultieme doel is het vergroten van de concurrentiekracht van de gevestigde bedrijven en het stimuleren van economische groei inclusief de bijbehorende werkgelegenheid. Daarbij kijken we onder meer naar kwaliteitsaspecten op het gebied van de openbare ruimte, veiligheid en milieu. Daarnaast creëren we

Totaalplaatje De werk- en aandachtsgebieden van UOV De Kring en SBBU verschillen duidelijk van elkaar. Toch vullen beide organisaties elkaar goed aan. “Niet voor niets zijn veel bedrijven zowel lid van SBBU als van UOV De Kring”, vertelt Van Bakel. “Tel je onze werk- en aandachtsgebieden bij elkaar op, dan krijg je namelijk een totaalplaatje.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee organisaties nauw met elkaar samenwerken en zelfs bij elkaar in het bestuur vertegenwoordigd zijn. Slob: “Daardoor kunnen we snel schakelen en zaken goed met elkaar afstemmen.” Van Bakel haakt in: “Als ondernemersvereniging vertegenwoordigen wij onze leden bij belangrijke economische vraagstukken binnen de lokale en regionale politiek, zodat hun stem gehoord wordt. Vanuit het werkveld kunnen we snel signaleren waar de behoeften van ondernemers liggen, constateren waar problemen ontstaan en in kaart brengen welke zaken aandacht nodig hebben. SBBU kan daar vervolgens praktische invulling aan geven.” Een voorbeeld van de samenwerking is het actuele Communicty Of Practice (COP), een samenwerkingsproject in Uden voor de grotere industriële en technische bedrijven. “In dit kader praten we met de directies van de grootste bedrijven in Uden”, vervolgt Van Bakel. “Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden voor bedrijfseconomische samenwerking. Met de gegevens die wij hieruit verkrijgen, kan SBBU vervolgens concreet aan de slag.”

Voorsorteren Volgens de voorzitters kan een optimaal resultaat voor wat betreft de ontwikkeling en instandhouding van de bedrijventerreinen in Uden alleen behaald worden wanneer alle betrokken partijen - met name de gemeente, ondernemersverenigingen en SBBU - maximaal met elkaar samenwerken. Slob: “Juist in deze economisch onzekere tijden, is het belangrijk om de handen ineen te slaan. De samenwerkingsverbanden die wij hebben met UOV De Kring brengen veel voordelen met zich mee, het is jammer dat dat nog onvoldoende bekend is bij ondernemers.” Van Bakel vult aan: “Door snel met elkaar te schakelen en door ons beleid en onze aandachtsvelden goed af te stemmen op de wensen en vragen van de bedrijven in Uden, willen we voorsorteren op ontwikkelingen. Bedrijven die aangesloten zijn bij zowel UOV De Kring als bij SBBU zijn ervan verzekerd dat hun belangen optimaal afgedekt zijn.”

Kerntaken SBBU Nadruk op uitvoering • Gericht op bedrijventerreinen • Handhaven/optimaliseren kwaliteit bedrijventerreinen • Beveiliging/milieu • Delen kennis (in platformgroepen) • Collectieve inkoop • Glasvezel Meer informatie: www.sbbu.nl Kerntaken UOV De Kring Nadruk op beleid • Gericht op alle business-to-businessondernemers in Uden • Belangenbehartiging voor het bedrijfsleven • Netwerkplatform voor Udense ondernemers • Samenwerking (plaatselijk, regionaal via ReVUS en provinciaal via BZW) • Initiëren van nieuwe projecten en activiteiten Meer informatie: www.uovdekring.nl september 2012

37


De keuze voor heel bedrijvig Uden

• Bedrijfscatering • Eventcatering • Eethuis ontbijt, lunch & diner

Online bestellen: www.ujeseethuis.nl Ujes Eethuis • Handelslaan 3a 5405 AE UDEN tel 0413 267682 • fax 0413 252917

38


Klant en ondernemer

‘Liever een mooie brochure dan een printje uit de PC’

Naam: Cine van Heijnsbergen Beroep: Gerechtsdeurwaarder Kantoor: Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen Werkgebied: Oss, Uden, Veghel Een papierloze wereld is in mijn ogen: Hans: “Ondenkbaar. De vraag naar briefpapier en enveloppen is weliswaar iets teruggelopen, maar daar staat tegenover dat Graphiset bv steeds meer luxe image drukwerk en speciaal drukwerk produceert. Daarnaast merken wij dat er vanuit het bedrijfsleven een toenemende vraag naar etiketten op rol is. Uiteraard spelen wij daar op in met onze investeringen. Verder produceren wij ook digitaal drukwerk, afdrukken op groot formaat en hebben wij een eigen, groeiende internetafdeling. Wij zijn een fullservice grafisch bedrijf.” Cine: “Niet aan de orde. Steeds meer zaken worden weliswaar digitaal geregeld, maar drukwerk is ook emotie, mensen willen graag iets tastbaars.

Naam: Hans van Lokven Beroep: Financial controller Kantoor: Graphiset Werkgebied: Uden en omstreken

Liever een mooie brochure dan een printje uit de PC.”

dan gaan wij opnieuw bekijken of hij in staat is om zijn vorderingen te voldoen.”

Kenmerkend voor onze samenwerking vind ik: Hans:“De vastberadenheid waarmee Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen te werk gaat. Ik heb een mooi voorbeeld. In 1998 hebben wij een zaak neergelegd bij het kantoor. Maar omdat deze klant naar het buitenland was vertrokken, viel er niks meer te incasseren. Tot wij in 2007 een telefoontje kregen van Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen dat de klant weer in Nederland was en wij alsnog een deel van de oude vordering betaald kregen.”

Ik bewonder de andere onderneming om: Hans: “Het eerlijke advies dat zij ons geven over de verhaalsmogelijkheden bij vorderingen. Ik heb nooit het gevoel dat wij onnodig op kosten worden gejaagd.”

Cine: “Voor ons hoort dat er bij. Wij houden van alle zaken een dossier bij. Als iemand na verloop van tijd weer opduikt,

Cine: “De mooie producten die worden gemaakt door Graphiset en het feit dat zij in een moeilijke markt zich goed staande weten te houden. De grafische sector is een technische en kapitaalintensieve bedrijfstak. In de afgelopen jaren is het aantal grafische bedrijven enorm afgenomen, maar Graphiset doet het nog steeds goed. Dat zegt veel over de manier waarop het bedrijf wordt geleid.” september 2012

39


APN is uw vertrouwde adres voor professioneel, gemotiveerd en betrouwbaar EU personeel. Wij beschikken over de certificeringen NEN 4400-1, VCU 2007/04 en Certified Flexhome. Tevens zijn wij SNA geregistreerd en aangesloten bij de branche organisatie NBBU Voor meer informatie over APN kunt u terecht op onze website: www.apn-uitzendbureau.nl U bent ook van harte welkom op ons adres Volkelseweg 12 in Uden. De koffie met wat lekkers staan voor u klaar!

Wilt u ook één aanspreekpunt voor alle zakelijke diensten van KPN?

Met MKB Werkplek van KPN

Bij BSU bent u aan het juiste adres ! • Mobiele diensten

• Glasvezel diensten

• Vaste telefonie

• MKB werkplek online

Je kunt steeds meer ondernemen met KPN

Loopkantstraat 31 • 5405 AC • Uden (0413) 24 33 33 • info@bsu.nl • www.bsu.nl

40


Een stadscentrum waar parkeerproblemen geen rol spelen, zonder al dat blik op straat of nare parkeergarages. Een stad waar een dagje shoppen een beleving is. Als het aan de adviseurs en ingenieurs van Copier ligt, kan dat. Copier introduceert de Transfly, een stoeltjesliftverbinding van de rand van de stad naar het hart van het centrum. De Transfly is hoogwaardig openbaar vervoer in de vorm van een permanente attractie. Het idee is in de Udense vestiging van Copier uitgewerkt. “Parkeren roept toch al vaak ergernissen op. Dat moet anders kunnen”, vindt Udenaar Tom Nagtegaal van Copier. “In Uden was in 2009 net het parkeerverwijssysteem ingevoerd. Maar hoe je de mensen ook begeleidt, ze willen parkeren voor de deur. Er moest toch een alternatief te bedenken zijn. In 2011 kwam Ton Leemhuis bij ons. Hij was stagiair van de afdeling Urban Design aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Met hem besloten we het idee uit te werken en samen brachten we de Transfly tot leven.” Attractief hoogwaardig vervoer Copier, met vestigingen in Ede, Utrecht en Uden, richt zich op een efficiënte inrichting van de buitenruimte. Nagtegaal: “Het bedenken van vernieuwende oplossingen is ons op het lijf geschreven. Voor de Transfly hadden we geen opdracht, maar toch wilden we het uitwerken.” Op dit moment wordt het positieve effect voor het milieu in kaart gebracht. De verwachting is dat de vermindering van het aantal binnenstedelijke voertuigbewegingen leidt tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Dat wordt nog onderzocht. “Parkeren vraagt zoveel ruimte en ingrepen die vaak niet fraai zijn. Kijk eens naar al die zand-

Een impressie van de parkeerplaats

bakken en die blokken achter HoutBrox. Dat zou anders kunnen als je het parkeren verplaatst naar de rand.” In Uden zou de opstapplaats in de buurt van autodemontagebedrijf Van Lankveld moeten komen. Daar is plek voor een parkeerplaats. De stoeltjeslift gaat vervolgens in een rechte baan over 8 tot 12 meter hoogte richting het centrum. De aankomst zou bij wijze van spreken op het dak van de nieuwe V&D kunnen komen. “Zo krijg je attractief hoogwaardig vervoer. Het is gewoon leuk. Kijk maar op de Floriade van dit jaar. Daar is een kabelbaan een attractie.” Volgens Nagtegaal is de stoeltjeslift bedoeld voor de mensen die gaan shoppen, lunchen of dineren. “De grote boodschappen krijg je niet mee natuurlijk. Daarom situeren wij ook een grote supermarkt aan de rand van het centrum nabij de parkeerplaats.” Op meer plekken in Nederland wordt gezocht naar een alternatieve pendeldienst voor het centrum. Denk aan een treintje, de monorail en kabelbaan. “Ons plan is gebaseerd op de Udense situatie. Het zou mooi zijn als het hier ook als eerste zou lopen.” www.transfly.nl.

Kittie Spierings

Met stoeltjeslift naar het centrum van Uden

Topsport als inspiratiebron Zo, we zijn weer aan het werk! Na een woelige sportzomer keren we terug tot de orde van de dag. Eerst was er het EK met de bekende oranjegekte. Even, héél even, verdween de crisis naar de achtergrond. Heerlijk. Maar al snel waren ‘onze jongens’ hun heldenstatus kwijt en ook de Tour deed onze harten niet sneller kloppen. En toen waren er de Olympische Spelen. Wat een verademing na al die ellende! Hoewel we niet massaal in leeuwenoutfits of met molens en klompen op ons hoofd naar de kroeg togen, voelde bijna iedere Nederlander bewondering voor Marianne, Ranomi, Epke, de hockeydames en al die anderen. Dit is topsport. Mensen die een passie hebben waarvoor alles moet wijken. Al die jaren knokken om op het moment suprême te schitteren. Oké, het lukt natuurlijk niet altijd, maar als je de Spelen haalt ben je op voorhand al een held. Sport wordt vaak vergeleken met het bedrijfsleven. Maar het mooie van topsport is dat je het met middelmatigheid nooit redt. Gladde praatjes, snelle verkopers en geslepen trucs zijn daar compleet nutteloos. Talent is een vereiste, maar mentaliteit is net zo belangrijk. Oftewel: niet piepen, maar doorzetten. Al met al biedt deze afsluiting van de zomer veel inspiratie. Zoals wij er als klein landje in geslaagd zijn om hoog op de medaillespiegel te eindigen, zo kunnen wij ook in Uden veel met elkaar bereiken. Als we er maar voor knokken en elkaar op tijd de bal toespelen. Kittie Spierings Creatief ondernemer 41


Truck Service Uden Bovenstraat 5, 5405 BD Uden - Tel.: (0413) 31 94 60

• APK Station • Reparatie en onderhoud van alle merken trucks

Al uw bedrijfsverzekeringen onder één dak Als ondernemer besteedt u uw tijd graag aan de dingen waar u goed in bent. Ondernemen brengt echter ook risico’s met zich mee. Het in kaart brengen van deze risico’s en het bieden van oplossingen is specialistenwerk. Daarom heeft Meeùs het Bedrijven Pakket ontwikkeld. Een overzichtelijke en geïntegreerde oplossing, die de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt. Meeùs beschikt over gekwalificeerde

VERZEKERINGEN

adviseurs die u graag terzijde staan,

Ù regelt met één telefoontje de schade binnen uw bedrijf?

als partners in business. Bovendien kan Meeùs, als grote marktpartij, scherp voor u inkopen. Bel nu voor een afspraak met 0413 - 20 50 50 of kijk op www.meeus.com/bedrijvenpakket. Meeùs Uden Loopkantstraat 1e Vraag naar de voorwaarden.

5405 NB Uden tel. (0413) 20 50 50

VERZEKERINGEN, PENSIOENEN, HYPOTHEKEN MET HET ACCENT OP Ù

www.meeus.com

Meeùs is onderdeel van AEGON.

42

id5_MAD_2369120_002.indd 1

26-1-2011 15:23:43


SBBU en Z!N sluiten samenwerkingsovereenkomst

Besparing op telefoniekosten Ton Slob en Siebe Lusthof (SBBU) Ivo en Charl van Liempd (Z!N Telecom)

De SBBU biedt vanaf heden een nieuwe ontzorgende en kostenbesparende dienst aan haar deelnemers. Deze “telefonie”-dienst heeft als doel dat u kostenbesparende maatregelen kunt doorvoeren in uw huidige telefonie omgeving. De SBBU begrijpt namelijk dat u zich als ondernemer met name met ondernemen wilt bezighouden en niet continu uw telefonie- en dataverkeer kunt monitoren. Besparingen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Ga naar www.sbbu.nl voor meer informatie en een aantal praktijkvoorbeelden!

Glasvezel

Beveiliging

Deelnemers van de SBBU worden op korte termijn door Z!N Telecom benaderd om de besparingsmogelijkheden voor hun bedrijf in beeld te brengen. Wilt u al eerder informatie? Neem dan contact op met de SBBU (E). info@sbbu.nl of (T). 0413- 249972. Stichting Beheer Bedrijventerrein Uden Frontstraat 1c, 5405 AK Uden Tel. (0413) 249972, Fax: (0413) 271164 Postbus 630, 5400 AP Uden E-mail: info@sbbu.nl www.sbbu.nl

Beheer en Onderhoud

P&O

Collectieve Inkoop


Olaf van Hoof is lid van de vrijwillige brandweer

‘Het sterkt me als onder en als mens’

44


In Beeld

nemer

“Ik heb veel geleerd van de organisatie van de brandweer. Voel me thuis in de hiërarchie. Zoals geluisterd wordt naar de manschappen, hoe die geschoold worden. Wie geeft mij in mijn eigen zaak feedback of kritiek, krijg ik nog scholing? Werken als vrijwilliger bij de brandweer, sterkt me als ondernemer en als mens.” Olaf van Hoof van brasserie De Conversatie is sinds vier jaar bij de vrijwillige brandweer in Uden. Hij rukt met regelmaat uit bij een brandalarm. “Voor mijn bedrijf is dat geen probleem, dat gaat allemaal gewoon door.” Olaf is een ‘aangeklede slaper’. Als hij dienst heeft, slaapt hij in een joggingbroek en shirt zodat hij meteen weg kan. Als hij uit moet rukken gedurende de opening van de brasserie, glijdt hij via de trapleuningen van HoutBrox sneller dan de lift naar beneden. Vervolgens rent hij dwars door het winkelcentrum naar de kazerne. “Op dat moment krijg je een adrenalinestoot.” Het gaat Olaf niet alleen om de spanning en sensatie: “Ik leer mezelf kennen, weet hoe ik reageer bij bepaalde situaties en leer om te gaan met duidelijke structuren. Met collega’s heb ik een goede band. De sfeer, bereidwilligheid, passie en verdraagzaamheid spreken me aan.” Als brandweerman wordt van je verwacht dat je conditie goed is. “Daar werk ik dus ook aan. Het is dus ook goed voor mijn gezondheid. Ik ben net nog gekeurd. Omdat ik meestal ook commercieel bezig ben, is het fijn om ook iets belangeloos te doen. Je missie is mensen helpen. Als er bij mij brand ontstaat, ben ik ook blij als die geblust wordt.” Goed te combineren Mensen die zich in willen zetten voor anderen en hulp verlenen onder niet alledaagse omstandigheden, zijn welkom bij de brandweer in Uden. Welkom zijn mannen en vrouwen met lef en een ondernemende instelling. Die flexibel en sportief zijn, en houden van werken in teamverband. Het is een spannende bijbaan naast de eigen baan. Iedereen vanaf 18 jaar in een goede lichamelijke conditie kan zich aanmelden. Belangrijk is dat iemand snel op de kazerne kan zijn. Postcommandant Twan van der Velden: “We hebben nu 45 leden. Als blijkt dat iemand opmerkingen krijgt op z’n werk, zijn we graag bereid met de werkgever te gaan praten. We hebben drie ploegen van vijftien personen. Die hebben een keer in de drie weken dienst. Als het nodig is kan er geruild worden. Dat systeem werkt prima. Branden zijn meestal ’s nachts. Als de brand onder controle is, kijken wie het eerst weg moet. Uitrukken is altijd relatief kort en we doen er alles aan om de werkgever tegemoet te komen.” Brandweerlieden ontvangen voor oefenen, opleiden en uitrukken een vergoeding. De opleiding tot brandwacht is voor rekening van de brandweer. Jaarlijks worden de vrijwilligers ongeveer tweehonderd keer gealarmeerd. De vaste oefenavond is op maandagavond. Is de interesse gewekt, neem dan contact op met de postcommandant; Twan van der Velden via telefoonnummer 088 0208104 of per e-mail: t.vandervelden@brwbn.nl. In de rubriek ‘In Beeld’ portretteert Bedrijvig Uden een ondernemer met een bijzondere hobby, verzameling of nevenactiviteit. Suggesties kunt u mailen naar bedrijvig@dewinter.nl. september 2012

45


Kwaliteitsvlees uit eigen keuken Kwaliteit en service, daar draait het om bij Keurslager Peter van Kraaij aan de Reinoldstraat 40 in Uden. Niet voor niets komt Bourgondisch Uden en omgeving er al jaren over de vloer voor een goed stuk vlees, verse vleeswaren en ambachtelijke salades. “Wij bereiden nagenoeg alle producten onder eigen dak”, vertelt Peter van Kraaij. “Alleen op die manier kunnen we de kwaliteit garanderen.” De naam ‘Van Kraaij’ en het ambacht ‘slager’ zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1957 startte Bernard van Kraaij zijn eigen slagerij aan de Reinoldstraat 40 in Uden. Het bedrijf groeide uit tot een kwaliteitsadres voor vlees en vleeswaren. Anno 2012 staan Peter van Kraaij en zijn vrouw Carin als tweede generatie aan het roer van de slagerij, die inmiddels het predicaat ‘Keurslager’ mag voeren. “Dat betekent dat we voldoen aan de strenge eisen die de Vereniging van

Keurslagers stelt”, vertelt Peter van Kraaij. “Diverse malen per jaar worden we stevig gekeurd op onder meer hygiëne, assortiment en kwaliteit. Daarnaast delen we regelmatig kennis en ervaring met andere Keurslagers en profiteren wij en onze klanten van het gezamenlijke vakblad ‘Proef’, waarin acht keer per jaar de lekkerste vleesgerechten worden gepubliceerd.” Ambachtelijk Van Kraaij bereidt zijn producten nog steeds volledig in eigen beheer, met uitzondering van streekgebonden delicatessen als parmaham en serranoham. Volgens de Keurslager is dat bijzonder in deze tijd. “Slechts tien procent van de slagers doet dat nog”, vertelt hij. “Logisch ook, want het is kostentechnisch niet altijd interessant. Toch zou ik het niet anders willen. Kwaliteit is ons bestaansrecht. We willen het productieproces van a tot z kunnen verantwoorden, daarom selecteren we bijvoorbeeld ook de runderen zelf. Alleen op die manier kunnen we voor de volle honderd procent achter onze producten staan.” Keurslager P. van Kraaij Reinoldstraat 40 5402 VC UDEN (T). 0413 262427 (I). www.pvankraaij.keurslager.nl

‘Begin op tijd met de verplichte nascholing’ Vrachtwagenchauffeurs dienen voor 2016 in het bezit te zijn van de certificering ‘vakbekwaamheid code 95’. Dit houdt in dat zij 28 uur theorie en een praktijkgerichte cursus moeten volgen, waarbij zij minimaal 2,5 uur daadwerkelijk rijden. Verkeersschool Nooijen biedt uitkomst met de cursus Geconditioneerd Vervoer, die meetelt voor de nascholing en 28 uur oplevert. En dat tegen een scherp tarief bij deelname van minimaal acht personen. Deze cursus is met name geschikt voor chauffeurs in de levensmiddelenbranche, koel- en vriestransport, brood en banket en sierteelt. In combinatie met de cursus ‘Het Nieuwe Rijden’, waarbij men 2,5 uur rijdt, levert de cursus chauffeurs 35 uur nascholing op. “Veel transportbedrijven stellen de verplichte nascholing uit”, constateert Roland van den Berkmortel, eigenaar van Verkeersschool Nooijen. “Maar bedenk wel dat het snel 2016 is en dat niet álle chauffeurs eind 2015 een cursus kunnen volgen. Begin dus op tijd. Internationale chauffeurs doen er verstandig aan te zorgen dat zij eerder in het bezit zijn van code 95, omdat de verplichting in veel landen al vanaf 2014 van kracht is.” Wijzigingen in 2013 Ook staan er veranderingen op stapel op het gebied van de rijbewijscategorieën. “Met ingang van 19 januari 2013 gaat de derde Europese 46

rijbewijsrichtlijn in”, vervolgt Van den Berkmortel. “Het motorrijbewijs kent voortaan drie categorieën: A1, A2 en A. Ook wordt de regelgeving voor het trekken van een caravan met een personenauto iets eenvoudiger. Tot slot komt er een C1-vrachtautorijbewijs voor vrachtauto’s tot 7500 kilo en een D1-busrijbewijs voor maximaal zestien personen. Uiteraard zijn de categorieën C1 en D1 beschikbaar in combinatie met aanhangwagenrijbewijs en vakbekwaamheid. Neem voor meer informatie contact met ons op.”

Verkeersschool Nooijen Heufkens 518, 5403 LV Uden (T). 0413 265269 (E). info@rijschool-nooijen.nl (I). www.rijschool-nooijen.nl


Maarten Prinssen

2028 Misschien is het na deze sportzomer wat euforisch, maar het moet gewoon echt gebeuren; in 2028 komen de Olympische Spelen naar Nederland! Dat zou een enorme boost van succes geven. Tijdens de Olympische Spelen is nogmaals bewezen dat wanneer je iets wilt, het ook echt mogelijk is als je echt alles geeft. Met beleid en een enorm groot doorzettingsvermogen, is alles haalbaar. Zie Nederland, we zijn toch maar een klein land, maar scoren in het Olympisch medailleklassement toch een 13e plaats, daar waar er 208 landen meedoen. Ondernemen is ook topsport. Ik ben van het feit overtuigd dat wanneer je met je onderneming echt iets wilt, dat het dan ook haalbaar is. Maar je moet je wel onderscheiden, keuzes durven maken en risico’s nemen. Waarin is mijn onderneming goed? Als je dat weet, moet je ervoor zorgen dat je in datgene waar je

goed in bent, ook de beste wordt en blijft. Kies voor de beste mensen en materialen en bezuinig hier niet op. Neem een voorbeeld aan ons Olympisch BMX-team; ter voorbereiding bouwde deze de baan van de Olympische Spelen na in Papendal. In ‘geluk hebben’ geloof ik niet meer, zorg ervoor dat je op het juiste moment piekt en dat de managers van jouw bedrijf ook weten wanneer er gepiekt moet worden en ent het hele leidinggeven hier op. Dan wordt het inderdaad weer mogelijk om in aanbestedingstrajecten, al doen er 208 bedrijven mee, met kop en schouders boven de massa uit te steken en met die gouden medaille aan de haal te gaan. Daarom alleen al moeten De Spelen van 2028 naar Nederland komen. We kunnen er als ondernemers zo veel van leren! Maarten Prinssen Recreatief ondernemer

Facebook: wel of geen eigen pagina?

De kracht van een duimpje Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer beantwoordt hij de vraag of je als ondernemer wel of niet actief moet zijn op Facebook. Ik denk dat iedereen de afgelopen tijd wel iets gehoord heeft over Facebook. Natuurlijk over de beursgang, maar ook over hoe iedereen van Hyves naar Facebook is verhuisd. Facebook wordt inmiddels door meer dan zes miljoen Nederlanders gebruikt en heeft daarmee Hyves ruimschoots ingehaald. Veel ondernemers stellen zich dan ook de vraag of ze op Facebook actief moeten worden. En als dat met ‘ja’ beantwoord wordt, komt direct de tweede vraag: hoe? Het ‘hoe’ verschilt per bedrijf. Facebook biedt tal van mogelijkheden om een zogenaamde ‘page’ te maken. En daarmee hebben we direct een heel belangrijk verschil te pakken. Als persoon maak je een profielpagina en krijg je vrienden. Voor bedrijven is dat echter verboden! Let daar goed op als jezelf aan de slag gaat met het maken van een pagina. Bedrijven

krijgen geen vrienden op een profielpagina, maar ‘likes’ op een bedrijvenpagina. Wie uiteindelijk besluit zakelijk actief te worden op Facebook én bereid is daaraan een (klein) advertentiebudget te besteden, zal de kracht van Facebook ontdekken. Facebook biedt namelijk ongekende mogelijkheden om erg gedetailleerd advertenties aan de juiste doelgroep aan te bieden, waardoor je met de geïnvesteerde euro’s exact de juiste doelgroep bereikt. Maar ook als je zelf niet zakelijk actief bent met een bedrijfspagina op Facebook, kun je gebruikmaken van de kracht van het netwerk. Dat doe je door die kleine positieve duim, ofwel de ‘like-button’, op je eigen website te zetten. Dan kunnen je bezoekers jouw eigen webpagina ‘liken’ via de persoonlijke pagina die ze hebben op Facebook. En iedere ‘like’ die je krijgt voor je eigen website, levert gemiddeld zo’n 21 nieuwe bezoekers op je website op. En als die dan ook weer ‘liken’, dan gaat het balletje steeds sneller rollen! Volgende keer bespreken we LinkedIn; het B2B-netwerk waarop (bijna) iedereen actief is. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak september 2012

47


Ook voor bedrijfsopleidingen kunt u terecht bij De Leijgraaf Wij zijn van mening dat je in de techniek nooit bent uitgeleerd. Bij De Leijgraaf bereiden we jongeren voor op een loopbaan en houden we ervaren werknemers zoals Frank up-to-date met de laatste kennis in het vakgebied. Wij doen dat onder andere voor Stork Prints en Vanderlande Industries, maar ook voor ziekenhuis Bernhoven en O’chelle. Dat maakt De Leijgraaf de opleidingspartner van bedrijvig Brabant. Benieuwd naar wat De Leijgraaf voor u kan betekenen? Kijk voor het brede opleidingenaanbod en onze maatwerkopleidingen op de website.

bedrijfsopleidingen.leijgraaf.nl


Vruchtbare samenwerking Stork Prints en ROC de Leijgraaf

‘Mensen opleiden is cruciaal binnen ons kwaliteitsbeleid’ Eigenlijk is het heel simpel. Mensen opleiden is een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsbeleid van Stork Prints. “Want”, zegt Kees de Kok, plantmanager consumables, “daarmee investeren we in competente medewerkers. Dat doen we al heel lang. We zijn immers een internationaal opererend bedrijf in een sterk veranderende omgeving.” Tussen Stork Prints en De Leijgraaf ontwikkelde zich een innige samenwerking op het vlak van Operator opleidingen. De twee partijen maken een zeer positieve tussenbalans op. Kok: “Je ziet dat mensen nu makkelijker meedenken in oplossingen. Er komen heel gerichte ideeen. Sommigen ondersteunen dat tegenwoordig zelfs met complete boekwerken! Als leidinggevenden ervaren we dat we meer vertrouwen en verantwoording dáár neer kunnen leggen waar deze horen: bij de mensen ‘op de vloer’. Een prachtige bevestiging kwam van een grote klant die hier een audit hield en die ons complimenteerde met het opgezette opleidingsprogramma en de behaalde resultaten van onze mensen.”

Vlnr: Kees de Kok, Petra van de Cruijs en Elles Vis De eerste gesprekken tussen De Leijgraaf en de Boxmeerse onderneming waren in januari 2008. De belangstelling was overweldigend: waar men rekende op 15 deelnemers, meldden zich 45 medewerkers voor de opleiding aan. In september van dat jaar startte de eerste groep van 15 cursisten. In totaal zijn nu vier groepen medewerkers (zestig mensen) geslaagd en/of nog in opleiding. Petra van de Cruijs, human resource officer bij Stork Prints, legt uit waarom voor de opleider de keuze op De Leijgraaf viel: “Medewerkers vrijmaken uit hun drieploegendienst vraagt nogal wat afstemming. Via dag- en avondonderwijs kon De Leijgraaf zich aanpassen aan onze werktijden. Dat was alvast een heel belangrijke stap.” Rugzak Terugblikkend zegt Elles Vis, accountmanager bij De Leijgraaf: “Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe opdrachtgevers: wat doen ze, waar willen ze heen en hoe kunnen we daar samen vorm aan geven? Het klikte meteen en de tijd was rijp, Stork Prints wilde haar mensen in de breedte ontwikkelen.” Petra van de Cruijs vult aan: “De economische malaise zette al in en we hebben duidelijk naar onze mensen gecommuniceerd dat een diploma in zekere zin óók een rugzak is voor slechtere tijden. En vanuit de overheid en de bedrijfstak Metalektro wordt een dergelijke opleiding gestimuleerd. Maar het leverde nog meer op. Kees de

‘Leren leren’ Volgens Petra van de Cruijs zijn ook de medewerkers uiterst positief. “Al moesten velen natuurlijk weer ‘leren leren’. Er zijn wat dat betreft voortreffelijke prestaties geleverd. We zijn begonnen met opleidingen op niveau 2 en de meesten stromen door naar opleidingen op niveau 3. Dat is ook te danken aan de bevlogen docenten van De Leijgraaf. Daarnaast heeft De Leijgraaf ook via een driedaagse training de twintig praktijkbegeleiders van Stork Prints opgeleid. Deze namen elk twee of drie cursisten onder hun hoede. Geweldig hoe zij naar elkaar toe groeiden.” Nog ‘tips en trucs’ voor andere bedrijven die iets dergelijks overwegen? Petra van de Cruijs: “Heb niet de illusie dat iederéén mee wil doen, communiceer goed en toon een voortdurende belangstelling voor de mensen in het project. Laat het niet los, maar besef tegelijkertijd: de medewerkers moeten het zélf doen. En dat hebben ze in ons geval gedaan!” De Leijgraaf is van mening dat je nooit bent uitgeleerd. De Leijgraaf bereidt jongeren in de regio voor op een loopbaan en houdt ervaren werknemers up-to-date met de laatste kennis in de sector. Bedrijven en instellingen op zoek naar bedrijfsopleidingen in de techniek, de zorg of in de dienstverlening en retail kiezen bij De Leijgraaf uit een uitgebreid aanbod van bestaande en maatwerkopleidingen. Bij een van de zes locaties van De Leijgraaf in de regio of in-company. september 2012

49


Rijopleidingen: MotoR Auto Auto Met AAnhAngwAgen VRAchtAuto VRAchtAuto Met AAnhAngwAgen Bijbehorende theorieopleidingen, vakbekwaamheid en nascholing. Ook mogelijkheden voor de bromfietsopleiding.

VooR infoRMAtie: Telefoon: 0413 - 26 52 69 info@rijschool-nooijen.nl www.rijschool-nooijen.nl Heufkens 518 5403 LV UDEN

50


Vast & Goed biedt unieke constructie: betalen naar gebruik

Laagconjunctuur vraagt om flexibele huuroplossingen Andere tijden vragen om flexibele oplossingen. Ondernemers zijn meer dan ooit gebrand op kostenreductie. Betalen voor wat je echt gebruikt, is het devies, ook bij het huren van opslagruimte. Per dag en per vierkante meter ruimte huren voor een lage prijs; het is dé oplossing voor opslagvraagstukken van tijdelijke aard. Voor iedereen die tijdelijk (extra) opslagruimte nodig heeft, heeft het Erpse Vast & Goed zo’n flexibel aanbod.

Maddy en Anne Goossens voor het Distributiecentrum Erp Iedereen die niet vast wil zitten aan lange contracten of die een investering in extra ruimte in deze tijd nog even uit wil stellen, zou een onderkomen in Distributiecentrum Erp moeten overwegen. Het voormalige distributiecentrum van Goossens Wonen & Slapen aan de Bussele biedt 28.000 vierkante meter opslagruimte. Maddy Goossens en dochter Anne zijn met Vast & Goed actief op de zakelijke vastgoedmarkt. De onderneming in vastgoed en projectontwikkeling verhuurt het voormalige distributiecentrum van de meubelgigant in delen. Maddy Goossens is realistisch: “Het stond te koop/te huur. Maar op dit moment is de animo naar dergelijke grote ruimten niet groot. Bedrijven zoeken nu meer dan ooit naar flexibiliteit.” Dochter Anne vervolgt: “We bieden tijdelijke ruimte, en dat tegen de laagste prijs. Afhankelijk van de vierkante-meterbehoefte is de huurprijs op de begane grond vanaf 20 euro en op de verdieping vanaf 12,50 euro. Dat zijn prijzen op jaarbasis, die per week worden doorberekend. Zeer lage tarieven, die je nergens anders zult vinden.”

wordt de maandelijkse factuur gemaakt.” De contracten zijn wekelijks opzegbaar. De kracht van dit magazijn vormen daarbij de in totaal 36 docks, die het mogelijk maken op hoogte te laden en lossen. Er zijn drie bouwlagen, elk per lift bereikbaar. Chita, Vanderlande en TradeMax zijn drie van de grotere bedrijven die momenteel ruimte huren in Bussele 17 en er is inmiddels in totaal een zevental gebruikers, waaronder ook Eventsafe en InterSport. “We hebben doorlopend tussen de veertig en zeventig procent van de totale ruimte verhuurd. Een bewijs voor de animo onder ondernemers.” Voordelen Vast & Goed biedt de mogelijkheid tot het huren van alle mogelijke oppervlakten, tegen de genoemde voordelen. Anne Goossens: “Het totale pand is in vijf (brand)compartimenten op te delen, dus als klanten graag een afgeschermde ruimte hebben, dan kan dat. Ook binnen een compartiment is een afscheiding te maken. Uiteraard is het pand doeltreffend beveiligd.” Meer informatie? Mail naar: info@vastengoed.eu of bel: 06 22496279 of 0413 211336.

Uniek “Betalen voor wat je ook werkelijk aan ruimte gebruikt, is uniek”, stelt Maddy Goossens. “Elke week nemen we nauwkeurig de gebruikte meters op en op basis daarvan september 2012

51


â€&#x; Wij bouwen met Z!Nâ€? Karin Verbruggen over Z!N Telecom

Z!N om telefoonkosten te besparen? Wij wel! Uw telefoniekosten worden door Z!N scherp geanalyseerd. Reken maar dat wij onze uiterste best doen en geloof ons, dat loont. Andere klanten gingen u voor, waaronder Nieuwenhuizen Daandels Bouw BV.

Gun ons 10 minuten om uit te leggen wat onze aanpak u oplevert. Uw tijd wordt Z!Nvol besteed!

Pater Thijssenstraat 1 5465 SC Veghel T 0413 35 50 35 F 0413 37 56 28 E mail@zintelecom.nl w w w . z i n t e l e c o m . n l


Een compliment voor de restauranthouders die samenwerkten in de Tour Culinair. Terwijl in de tenten het regenwater vanuit de grond boven kwam drijven, de mensen tot hun enkels in het water stonden en het met bakken de lucht uit kwam vallen, kregen de ruim zeshonderd fietsers allemaal keurig hun bordje eten; lekker, warm en mooi opgemaakt. En tijdens de grootste buien, kregen ze er bovendien een extra glaasje wijn bij. Fietsen door de mooie omgeving van Uden en onderweg genieten van het beste wat de Udense keuken te bieden heeft, dat is Tour Culinair. Regen hoorde er eigenlijk niet bij op zondag 26 augustus. De deelnemende Udense restauranthouders hadden opnieuw een prachtige fietstocht uitgezet over een lengte van veertig kilometer. Helaas waren de weergoden minder goed gestemd. De deelnemers arriveerden kletsnat op de pauzeplaatsen, in hun regenponcho’s, pakken en jassen. “We schuilen al anderhalf uur in deze tent”, lacht een stel. “Als het niet zou regenen, was het lang niet zo leuk”, merkt een ander op. Het lijkt helemaal niemand te deren, ook de organisatie niet. Judith Bevers van de Koperen Cent heeft er al ervaring mee. “Het weer kunnen we niet veranderen, dus daar maken we ons niet druk meer om.” Buikschuiver Het evenement heeft al vaker met regen te maken gehad, maar er zijn nooit veel afmeldingen. Bovendien gaf het zondag 26 augustus juist een extra dimensie. Zo was de pauzeplaats aan Eikenheuvel

zowat veranderd in een carnavalsbal. Daar werd de polonaise gelopen met Kitty Goverde voorop. De Udense die met carnaval in de ton staat, maakte samen met Eric van Goor een heerlijke buikschuiver in de modder. Omstanders hadden de grootste lol. In het sportpark was de laatste pauzeplaats en daar werd het dessert geserveerd. Daarna reden de fietsers door naar het eindstation: café ’t Stulpke en Ons Caffeej, waar een steelband de feestvreugde nog maar wat opschroefde. Nee, de regen is voor de Tour Culinair 2012 zeker geen spelbreker geweest. De restaurants die deelnamen aan Tour Culinair waren: Brasserie Tante Pietje, Brasserie De Baron, Restaurant Het Raadhuis, Restaurant Samen, Grillbar De Koperen Cent, Restaurant Sassafraz, Party catering Verstraten, Brasserie No Nonsense, Brasserie ‘t Zusje en Bistro Bellair.

Hans van Luit

Geslaagde achtste editie Tour Culinair

Pomp het kennisvolume op Gedreven door de problematiek van het economisch klimaat van dit moment en de ervaring vanuit het verleden, kom ik tot de kop van dit artikel. In de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig kenden wij ook meerdere economische dieptepunten. Toentertijd vonden studenten en afgestudeerden bijvoorbeeld maar moeizaam een stage of baan, als gevolg van de malaise. De jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig waren ook het moment dat respectievelijk de muziekcassette en de CD het levenslicht zagen. Werkzaam bij het latere SONY, constateerden wij dat er voldoende productiekracht aanwezig was om deze producten op grote schaal te produceren. Tegelijkertijd trokken wij de conclusie dat meer kennis nodig was om de producten verder te ontwikkelen. Een slag om meer kennis te verwerven werd gemaakt door convenanten te sluiten met diverse universiteiten en hogescholen. Daardoor kwam ruimte beschikbaar voor het plaatsen van stagiaires en werden diverse eenjarige contracten afgesloten met afgestudeerden. Het platform leidde tot een denktank om producten te verbeteren en de organisatie daarop aan te passen. Het resultaat was fenomenaal. Op de eerste plaats kreeg het kennisniveau van de complete organisatie een enorme boost. Evenzo belangrijk was de instroom van studenten, welke destijds maar moeizaam een stage of baan konden vinden. Op termijn vonden deze of in het bedrijf, of elders, een passende positie. En de kosten van het aantrekken van bedoelde trainees? Die vielen in het niets vergeleken van de enorme opbrengst ervan. Een huidige optie? 53


Column Ik ben geen man van nachtmerries. Maar de N69 heeft mij weleens slechte nachtrust bezorgd. Ik maak veelvuldig gebruik van deze poort naar het zuiden. Vaak langer dan mij lief is. De verbinding tussen Eindhoven en Hasselt is immers al jaren overbelast. Ik heb al heel wat keren de kilometerpaaltjes mogen tellen. Maar belangrijker dan mijn ervaring en ergernis is het belang van de N69 voor de economische ontwikkeling van deze regio. Een goede doorstroming van en naar het Belgische achterland is daartoe essentieel. Dat bepleit de Kamer van Koophandel Brabant – samen met anderen – al jaren. Eindelijk ligt er een akkoord. Behalve een betere bereikbaarheid levert dat een plus op voor natuur, milieu, landschap, landbouw en recreatie. Het kan even duren, maar soms eindigt een nachtmerrie alsnog in een mooie droom. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Wie? Marloes Wittebroek. Waar? Veghel. Bedrijf? ELCECO B.V. (Letter of Credit Solutions). Seminars? Als deelnemer: ‘Incoterms’. Als spreker: ‘Internationaal betalingsverkeer: Letter of Credit’

Flexibilisering arbeidsmarkt Bijna 60 procent van de ondernemers in Nederland is het eens met de stelling dat flexibilisering van de arbeidsmarkt goed is voor de economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Ondernemers met personeel zijn het vaker eens met deze stelling dan eigenaren van eenmanszaken. Bijna de helft van de ondernemers vindt dat het goedkoper moet worden om medewerkers met een vast contract te ontslaan. Als het gaat om ziekte en ongevallen (tijdens of buiten werktijd) dan vindt 71 procent het onterecht dat ondernemers hiervoor de financiële verantwoordelijkheid dragen. “Flexibilisering van de arbeidsmarkt is goed voor de economie”

“Alle mensen die bij ons bedrijf werken, hebben het seminar ‘Incoterms’ gevolgd. Puur om ons optimaal te kunnen inleven in onze klanten. Die hebben veel te maken met incoterms. Wij zijn experts op het gebied van Letters of Credit (internationaal betalingsverkeer). Dan is het handig om ook verstand te hebben van producten die daar zijdelings mee te maken hebben. Dit om onze klanten op dat gebied te kunnen adviseren en informeren. Er was net een wetswijziging geweest, dus wilden we iedereen up-to-date brengen. Een prettige bijkomstigheid is dat we er bestaande klanten tegenkomen, die zien dat wij geïnteresseerd zijn. En het is leuk ze eens in een andere setting te spreken. Het seminar wordt meestal gegeven door meerdere deskundigen, die hun verhaal vertellen vanuit hun eigen gezichtspunt; de één vanuit de praktijk en de ander vanuit de theorie bijvoorbeeld. Dat is een vergelijkbare opzet als in de Kamer van Koophandelseminars waar ik zelf af en toe spreker ben, over ons eigen vakgebied. Het feit dat deelnemers in de bijeenkomst ook vragen kunnen stellen, is ideaal. Door die flexibiliteit krijgen deelnemers antwoord op hun specifieke vragen terwijl de rest er tegelijk van kan leren.” 54

Aantal faillissementen gestegen In de eerste helft van 2012 zijn ruim 4.000 ondernemingen in Nederland failliet verklaard. Een stijging van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. De faillissementen hebben voor zeker 28.473 werkzame personen consequenties (een stijging van 28 procent ten opzichte van 2011). Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral getroffen zijn financiële holdings (495 bedrijven), de utiliteitsbouw (230) en organisatie- en adviesbureaus (80). In de Zuid-Holland (830), Brabant (624) en Noord-Holland (585) werden de meeste faillissementen uitgesproken.


centrummanagement

Stadscentrum is een mooie ontmoetingsplek Het aantrekkelijk maken en houden van het stadscentrum staat voor René Jetten bovenaan de takenlijst van Stichting Uden Promotie. “En daarbij zijn kunst en recreatie voor een aangenaam verblijf net zo belangrijk als winkels.” “Natuurlijk zijn de winkels het hart van elk stadscentrum”, zegt Centrummanager René Jetten beslist. “Als iemand vraagt ‘ga je mee een dagje naar Uden’, bedoelt hij echt niet of je mee wil naar het industrieterrein of een woonwijk. Dan ga je naar het centrum voor de winkels.” In Uden is volop keus: 320 winkels is veel voor een stad met 40.000 inwoners. “Onze centrumvoorzieningen zijn gelijk aan die van een stad van 80.000 inwoners. We hebben dus een echte streekfunctie. Het mooie is dat er daarnaast ook nog eens veel recreatieve functies in het centrum te vinden zijn: een zwembad, bibliotheek, theater, creatief centrum en een prachtig horecabestand. Daarmee is het stadscentrum een mooie ontmoetingsplek.” Dat is volgens Jetten belangrijk in deze tijd, waarin ‘funshoppen’ de meest populaire vrijetijdsbesteding is: “Ik las gisteren nog een toepasselijke uitspraak van retailtrendwatcher Howard Saunders. Hij zei: ‘If retail was simply ‘needs based’ we would order everything online’. Dus je moet als winkelier meer bieden dan alleen je product. Het centrum moet een prettig verblijfsgebied zijn.” Door samen te werken via de Stichting Uden Promotie kon dat belangrijke beetje ‘extra’ de afgelopen jaren worden gerealiseerd. Zeker sinds in

Dat ondernemers en winkeliers de krachten bundelen, is belangrijk. Door samen te werken aan een schoon, heel en veilig centrum wordt makkelijker, beter en sneller resultaat bereikt. En soms ook geld bespaart. Ook als het gaat om nieuwe ontwikkelingen als social media is het van belang samen op te trekken. Het project Het Nieuwe Winkelen, waarvan de Kamer van Koophandel een light versie naar Brabant heeft gehaald, draagt daaraan bij. Dat blijkt ook uit de resultaten: de pilot in VeldhovenDorp leidde er bijvoorbeeld toe dat winkeliers met een eigen app een gezamenlijk digitaal warenhuis ontwikkelden. Daarmee kunnen nieuwe markten worden aangeboord. Met het Programma Centrummanagement stimuleert de Kamer van Koophandel Brabant al jaren dat

Accountmanager Anke Meuffels (040) 232 32 69 ameuffels@brabant.kvk.nl 55

2009 de reclameheffing werd ingevoerd: “Bloembakken, nieuwe feestverlichting, koopzondagen met een thema. We hebben de Vier Udense Mazzeldagen bedacht, waarbij mensen loten krijgen bij een aankoop en 250 euro kunnen winnen. En van leegstaande winkelpanden, die we gelukkig weinig hebben, maken we expositieruimte voor kunstenaars. Dat soort zaken kun je alleen gezamenlijk voor elkaar krijgen.” Ook op het gebied van het ‘nieuwe winkelen’ is Stichting Uden Promotie actief. “We hebben vrijwel elke bijeenkomst wel een spreker over dat onderwerp. Het is moeilijk om in deze tijd geld te investeren in iets nieuws, waarvan je niet weet of dat nou dé oplossing is voor de lange termijn. Maar winkeliers zijn zich terdege bewust dat nieuwe media niet meer weg te denken zijn in een succesvolle onderneming.” (www.udenpromotie.nl)

ondernemers en winkeliers in het centrum van een dorp of stad de handen ineen slaan om de kwaliteit van het eigen centrum te verbeteren. De KvK kijkt ook naar de toekomst. Zo worden er workshops georganiseerd waarin samen met de detailhandel en andere belanghebbenden wordt nagedacht over kansen en valkuilen de komende jaren. De kennis en informatie die de KvK heeft opgebouwd, wordt ingezet om ondernemers en winkeliers te informeren en adviseren. Wilt u meer informatie over centrummanagement? Neem dan contact op met centrummanagement@ brabant.kvk.nl of kijk op www.kvk.nl/cmbrabant. U kunt ook contact opnemen met het Programmateam Centrummanagement of met de accountmanager in uw regio.


De meest uiteenlopende artikelen op het gebied van ELEKTRO en KUNSTSTOF uit voorraad leverbaar!

Koperslagerstraat 2a, 5405 BS Uden Tel. +31 (0) 413 27 35 59 • Fax +31 (0) 413 27 24 97 Website: www.vbv.nl • E-mail: info@vbv.nl

Autoservice Van den Akker B.V. Uw partner in autozaken.

Officieel Mercedes-Benz partner voor service van personenwagens.

Vluchtoord 35, Uden | Telefoon (0413) 25 19 51 | www.vdakker.nl

56


Udense Ondernemers Vereniging

In dit nummer van Bedrijvig Uden vindt u een speciale pagina over de Udense Ondernemers Vereniging De Kring (UOV De Kring). Hier kunt u lezen over zaken die actueel zijn binnen de ondernemersvereniging.

Busje komt zo…… In de vorige uitgave van Bedrijvig Uden stond een artikel met de vrolijkmakende titel ‘Over twee jaar rijdt de eerste snelbus in de regio’. Dit naar aanleiding van een uitspraak van gedeputeerde Ruud van Heugten over het HOV-project. Het is daarbij goed te realiseren dat het Hoogwaardig Openbaar Vervoer een langetermijnproject is. De eerste bus rijdt dan wel over twee jaar - in 2015 moeten de trajecten van de buslijnen definitief bepaald zijn - maar het hele project met de bijbehorende infrastructuur duurt tot 2028. Dit maakt het HOV-project kwetsbaar voor politieke en financiële obstakels. Vanuit het bestuur van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, waarin UOV De Kring vertegenwoordigd is, hebben we bij de provincie aangekaart dat het bedrijfsleven zich zorgen maakt over het welslagen van het HOV-project in Noordoost-Brabant. Destijds, bij de aanleg van de A-50, zijn afspraken gemaakt over multimodaal vervoer (spoor, water, weg). Er zou geïnvesteerd worden in de reactivering van het zogenaamde ‘Duits Lijntje’ en uiteindelijk is dit geëvolueerd in het huidige HOVproject. Je moet daarbij denken aan een tramachtige busverbinding met moderne Phileas-achtige bussen tussen ’s-Hertogenbosch, Veghel, Uden en Oss, met een vertakking naar Sint-Oedenrode en Eindhoven. Een soort intercity voor onze regio, maar dan over de weg, met aparte busbanen en dus zonder files. Om dit te realiseren hebben de betreffende gemeentes ook afspraken gemaakt en is een budget gereserveerd. Ook de provincie is bereid circa tien miljoen euro te investeren in het HOV-project. Omdat onze regio wordt gekenmerkt door een grote mobiliteit van werknemers - er is een grote inkomende pendel - is een verbetering van het openbaar vervoer van groot belang voor het bedrijfsleven. Voor de zorgsector en het onderwijs geldt hetzelfde. Met name voor Uden, met oog op het nieuwe ziekenhuis en een regionaal winkel-

centrum, kan het HOV een belangrijke stimulerende factor zijn voor de economie. Ten slotte is het zo dat nieuwe verbindingen ook vaak zorgen voor nieuwe (figuurlijke) verbindingen en ontwikkelingen, en dat kunnen we in deze tijden goed gebruiken. Alle reden om dit project voortvarend aan te pakken. De BZW heeft echter de indruk dat het project te weinig leeft bij de politiek, het bestuur, de burgers en ook bij het bedrijfsleven. Er wordt te weinig aandacht besteed aan de communicatie en de marketing ervan. Over het project wordt wel gesproken tijdens ambtelijke en bestuurlijke overleggen, maar de burgers en ondernemers, alsook het onderwijs en de zorginstellingen, worden te weinig betrokken bij dit belangrijke project. Uit de reactie op onze brief bleek dat ook de provincie zich ongerust maakt over de voortvarendheid waarmee de gemeenten de voorbereidingen doen. Daarnaast lijkt het dat Oss problemen heeft om de komende jaren geld te reserveren voor HOV en is het de vraag of de infrastructuur in Oss ook volgens planning gerealiseerd kan worden. De provincie Noordoost-Brabant gaat het voortouw nemen voor een regionale bijeenkomst op 1 november. Alle partijen die een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van het HOV worden uitgenodigd; bedrijven, gemeenten/

gemeenteraden, onderwijs, ziekenhuizen, ondernemersverenigingen, belangenorganisaties en andere stakeholders. Het zal afhangen van de drive en de voortvarendheid van alle partijen, of we dit visionaire project gerealiseerd krijgen. Een goede samenwerking tussen deze partijen is daarvoor onontbeerlijk. Peer van Bakel Voorzitter UOV De Kring

Secretariaat UOV De Kring, Postbus 353, 5400 AJ UDEN E-mail: info@uovdekring.nl september 2012

57


Rühl haegens MolenaaR accountants & adviseurs WaaroM beHaaLt Het ene bedrijF Meer rendeMent dan Het andere bedrijF in deZeLFde brancHe? deZe vraag stond centraaL in Het onderZoeK dat rüHL Haegens MoLenaar saMen Met de universiteit van groningen HeeFt uitgevoerd en dat Leidde tot een stuurinstruMent voor onderneMers, Het ManageMentKoMpassysteeM. “daarMee Kun je aLs bedrijF ZeLF cijFers vertaLen naar beLeid”, Legt accountant/vennoot steFan van MaasaKKers uit. “We Hebben er bijna tien jaar onderZoeK naar gedaan. door MiddeL van dit instruMent Kun je sneL KneLpunten binnen een organisatie bLootLeggen en Zo tot een verbeteringsproces KoMen.”

Winst maken is een kunst dit onderzoek met betrekking tot het MKs werd gedaan in verschillende soorten branches, omdat rühl Haegens Molenaar een zeer uiteenlopend klantenbestand heeft. “Het meest opmerkelijke feit dat daaruit naar voren kwam, is dat de twintig procent best scorende bedrijven in een bepaalde branche ongeveer drie keer meer verdienen dan het gemiddelde in die branche”, aldus van Maasakkers. “dat betekent dus dat er genoeg te winnen valt voor de meeste bedrijven. Maar daar is wel financieel inzicht voor nodig. en die specifieke expertise hebben de meeste mkb’ ers onvoldoende in huis. Zij zijn juist sterk in hun vak en op commercieel gebied. Wij kunnen de financiële sturing verzorgen.” Klankbord Maar, benadrukt Lau Haegens, tevens vennoot binnen rühl Haegens Molenaar: “We blijven daarin wel altijd neutraal, gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten. ondernemers kunnen ons als een financieel klankbord zien. door middel van het stellen van vragen willen wij hen slechts een spiegel voorhouden, zodat ze zelf met een oplossing komen.” of zoals van Maasakkers het verwoordt: “een ondernemer het benodigde financieel inzicht bijbrengen zodat hij daarnaar gaat handelen. ervan uitgaand dat inzicht altijd leidt tot resultaat.” dat uitgangspunt leidde dan ook weer tot het MKs. “een instrument ter ondersteuning”, aldus van Maasakkers. Het werkt eigenlijk heel eenvoudig en schenkt continu aandacht aan vier factoren: kosten, productiviteit, bezetting en commercie. al deze factoren bepalen de kostprijs, toegevoegde waarde en dus ook de winstgevendheid. Wij stellen normen aan deze factoren. deze normen worden in het MKs ingevoerd en vervolgens worden ze vergeleken met de gegevens van de best scorende bedrijven binnen de specifieke branche. “We hebben, naast het gemiddelde, bewust gekozen voor de beste 20%, omdat bedrijven zich zo kunnen meten met de beste jongetjes en meisjes in de klas, legt Haegens uit. “onze ervaring wijst uit dat een rendementsverbetering van vijftig procent binnen anderhalf tot twee jaar gerealiseerd wordt.” Bijsturen een belangrijk aspect waar van Maasakkers nog op wijst, is dat de te behalen verbeterpunten die uit het MKs blijken, elke week tegen het licht worden gehouden. “alleen op die manier blijft het scherp op het netvlies. als je

te lang wacht, weet je het misschien niet meer precies en kun je dus ook niet efficiënt bijsturen.” een simpele methode dus, maar wel met het hoogste rendement, maakt Haegens nog duidelijk. “Wij spreken weleens over de uitdrukking ‘de achterkant van de sigarendoos’, oftewel, het is zo makkelijk dat je het zelfs daarop kunt uitrekenen.” Samenwerking Fontys ‘’vanaf 2005 doceren wij het vak controlling aan de accountancyopleiding in eindhoven’’, vertelt van Maasakkers. studenten zetten voor een bestaand mkb-bedrijf een praktisch managementinformatiesysteem op. inmiddels hebben meer dan 100 bedrijven hieraan deelgenomen met vaak opvallende resultaten tot gevolg. ook voor het najaar 2012 zijn wij op zoek naar bedrijven die hieraan deel willen nemen. Fiscaal ‘’ook onze fiscalisten zijn blij met onze toekomstgerichte aanpak’’, geeft Haegens aan. als we weten welke plannen de ondernemer heeft en hoe het resultaat zich gedurende het jaar ontwikkelt, is het voor onze belastingadviseurs makkelijker om (tijdig) gebruik te maken van alle fiscale mogelijkheden die er zijn. Nieuwe vestiging in de Loopkantstraat vanaf 1 juli 2012 zullen we onze diensten ook aan gaan bieden vanuit uden. Het kantoor is gevestigd op de Loopkantstraat 23L, gelegen in het pand van alfons schuurmans ingenieursbureau en naast de Karwei, vlakbij de uitvalswegen naar de a50 en n264. Informatie Mocht u willen weten wat wij voor u kunnen betekenen of als u interesse heeft om deel te nemen aan het project op de Fontys hogeschool, dan kunt u contact opnemen met van Maasakkers. Met succes als resultaat. ■ rühl Haegens Molenaar uden en venray telefoon (0478) 584 333 info@rhmweb.nl www.rhmweb.nl


Ondernemers Advies

Bestaat jouw winkel over vijf jaar nog?

Internetstrateeg

Onze leef- en werkomgeving is het afgelopen decennium behoorlijk veranderd. Stond je ’s ochtends op met de krant, nu check je als eerste het laatste nieuws met de app van Nu.nl. Was je gemiddeld 46 minuten per dag online, vandaag de dag is dat gegroeid naar 4 uur. Bestelde je in 2002 voor nog geen € 100,- online, vorig jaar was dat bijna € 900,-. Niets vreemds, totdat je dit gaat vergelijken met de afstemming van mediakanalen van bedrijven. Dan pas wordt het interessant. Een eenvoudig voorbeeld aan de hand van een lokale winkelier die de lokale jeugdige doelgroep in zijn winkel wil krijgen: 10 jaar geleden Je doelgroep leest het lokale weekblad, is op vrijdagavond te vinden in het centrum en men koopt jouw product vanwege het gegeven advies en lokale gemak. Als winkelier zorgde je ervoor dat je aanwezig was daar waar je doelgroep was; in het weekblad, op de kabelkrant en via huisaan-huis mailings.

Vandaag de dag Je doelgroep laat de krant links liggen, is continu ‘online’ met zijn iPhone om te whatsappen en weet wat men wil gaan kopen en wat het kost. Men is kritisch op het juiste moment en zoekt een winkel waar men zich thuis voelt of waar vrienden naar verwijzen via Facebook, ook al is het in Amsterdam. Als winkelier adverteer je nog steeds in de krant en is het lastig dat webwinkels onder de adviesprijs zitten. Op sociale media ben je niet relevant of interessant genoeg en je vindt het vervelend dat in je winkel de smartphone de voorkeur krijgt boven de verkoper… Het antwoord op de vraag waarom men producten bij jou zou willen kopen en niet bij je concurrent is tevens het antwoord op de vraag of je winkel over vijf jaar nog bestaat. Consumentengedrag blijft in rap tempo veranderen, blijf je bij het oude of ga je aan de slag met het antwoord op deze vraag? Oftewel, zoals Charles Darwin ooit zei: it’s not the strongest that survive, nor the most intelligent, but the one that is most adaptable to change. Rob de Groot Artform internet professionals (T). 0492-370087 Twitter: @robdegroot

De herfstachtige BTW-gevolgen van het Lenteakkoord Hebben politici geprobeerd om ons deze herfst het lentegevoel te laten vasthouden? Het zou kunnen maar, dan was het wel een koude lente. Het algemene BTW-tarief van 19% wordt per 1 oktober verhoogd naar 21%. Voor transacties tussen BTW-ondernemers is dit over het algemeen een vestzak-broekzak-verhaal. BTW-vrijgestelde ondernemers en particulieren betalen effectief 2% meer belasting. Dit kan ook gevolgen hebben voor de winstmarge van hun leveranciers.

vierde kwartaal van 2012 of op de jaarfactuur over 2013. De extra BTW moet u wel over tijdvak oktober of het vierde kwartaal afdragen. Overigens geldt bij een onderhoudscontract voor bijvoorbeeld een cv het tarief dat geldt op het moment dat de hoofdprestatie (de onderhoudsbeurt) wordt verricht.

Accountant

Onroerende zaken Wanneer u vóór 28 april 2012 een koop/aanneemovereenkomst (eventueel inclusief meerwerk) Overgangsregelingen voor een nieuwbouwwoning heeft getekend, profiDe verhoging van het tarief kent een aantal overgangssituaties. teert u voor alle termijnbetalingen tot 1 oktober 2013 van het 19%-tarief. Voor deelfacturen Algemeen betreffende de levering of verbouwing van oveIndien u vóór 1 oktober een factuur heeft gestuurd wegens een rige onroerende zaken bepaalt de vervaldatum prestatie die u daarna verricht, mocht u op uw factuur al 21% BTW vermelden. In uw BTW-aangifte neemt u deze post op onder van de deelfactuur het tarief. Voor onderhoud onderdeel 1c (overige tarieven). In een latere aangifte over een tijd- geldt het moment van presteren. vak vanaf oktober kunt u het 21%-tarief gewoon in onderdeel 1a Neem contact op met uw accountant voor vragen invullen (wat voorheen 19%) was. over BTW op uw factuur en in uw aangifte. Doorlopende prestaties Albert Zwaans Stel dat u doorlopende prestaties verricht, omdat u bijvoorbeeld een KOMPAAN accountants & adviseurs abonnement heeft afgesloten. U dient dan een splitsing naar BTW(T). 0413-371300 tarief maken. Over de periode tot 1 oktober rekent u 19% BTW, (E). info@kompaan.nu / (I). www.kompaan.nu daarna 21%. Eventueel nafactureren van de extra BTW mag in het september 2012

59


Reactie van wethouder René Peerenboom op de column ‘BAM BAM’ (aanbestedingsbeleid) van UOV De Kring-voorzitter Peer van Bakel, gepubliceerd in het juli-nummer van Bedrijvig Uden.

Udense gunfactor Beste Peer, In je vorige column in Bedrijvig Uden uitte je stevige kritiek op het gemeentelijke aanbestedingsbeleid. Daar ben ik van geschrokken. Onze ondernemers zijn hele belangrijke partners in de ontwikkeling en welvaart van Uden. Als dit het beeld is dat bij ondernemers leeft, heb ik iets uit te leggen. Zoals elke ondernemer gaat ook de gemeente bij haar inkopen voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding. In tijden van bezuinigingen wordt dit steeds belangrijker. Natuurlijk moeten wij onze burgers kunnen uitleggen dat de besteding van hun geld doelmatig en integer gebeurt. Hierbij zijn we gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Bij enkelvoudige aanbestedingen kan een lokale ondernemer de voorkeur genieten. Bij meervoudige aanbestedingen nodigen we altijd twee lokale en twee regionale partijen uit. Vanaf de Europees geldende drempelbedragen is er voor eigen beleid wettelijk geen ruimte. Je noemt in je column de bouw van de H&M en V&D door de BAM ‘schrijnend’. Maar Peer, dit is een particuliere ontwikkeling. De gemeente verkoopt alleen de bouwrijpe grond en heeft geen rol in de aanbesteding. Dat is de ‘tucht van de markt’. Uiteraard moeten de Udense ondernemers streven naar verbeteringen (technologieën, kwaliteit en prijs) op grond waarvan zij niet alleen in Uden maar ook daarbuiten de opdrachten krijgen. Maar mochten er in de praktijk wel gevallen zijn, waarbij serieus getwijfeld wordt of ons Udense aanbestedingsbeleid goed wordt uitgevoerd, neem dan alstublieft contact met ons op. Dan kunnen we het samen bespreken en de juiste conclusies trekken. Udense ondernemers kunnen blijven rekenen op de maximaal haalbare gunfactor. René Peerenboom Wethouder gemeente Uden 60

Toekomst. De onzichtbare schoonmakers.

U ziet een pand met schone meubels, schone ramen en frisse kantoorruimtes. U ziet dat er is schoongemaakt, maar niet hoe en wanneer. Dat is de kracht van Toekomst. Want dankzij onze flexibiliteit en strakke planningen werken wij wanneer u dat uitkomt. Dat maakt ons de onzichtbare schoonmakers. Ook voor uw bedrijf. www.toekomstschoonmaakbedrijven.nl GEVELREINIGING

Toekomst 1

G L A S B E WA S S I N G

INTERIEURVERZORGING

T R A P P E N H A LO N D E R H O U D

INDUSTRIËLE REINIGING

AutoRent 123 hanteert vanaf heden de naam:

23-03-2007 12:35:35

A u t o v e r h u u r

&

L e a s e

L e a s e - a c t i e s

Vanaf

€249,-

p.m.

• 14% bijtelling • Airco • Radio/cd/mp3

Citroën C1

Vanaf

€439,-

p.m.

• Verlengd/verhoogd

Renault Master

Voor ieder bedrijf kan Auto 123 een mobiliteit-oplossing bieden.

Wilt u een personenauto / bestelwagen voor één dag, een week, een maand of liever voor 5 jaar? Alles is mogelijk.

0413-24 20 20

www.auto-123.nl


Brabantbreed

Gezonde voeding als sleutel voor een gezondere samenleving

Fotografie: Studio Van Assendelft Ruim driehonderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de zorgsector, kennisinstituten en de overheid kwamen naar de Koekbouw in Veghel om kennis uit te wisselen over de thema’s voeding en gezondheid. Het Congres Health & Food maakte onderdeel uit van de landelijke voedings- en gezondheidsweek Foodvision 2012, bedoeld om kennisuitwisseling op het gebied van voeding en gezondheid te stimuleren op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Vies is het nieuwe gezond Niemand minder dan Jan Peter Balkenende gaf de aftrap van het Congres Health & Food. Volgens de oud-premier schuilt het succes van duurzaamheid in het verbinden van sectoren. “We moeten samenwerken om verder te komen”, betoogt hij. “Een regio met goede samenwerkingsverbanden is een regio met een sterk profiel, dat heeft Brainport Regio Eindhoven wel bewezen. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen. Daarnaast staat of valt een duurzame toekomst met transparantie over de herkomst van onze producten. Duurzaamheid is meer dan het hebben van een goed verhaal. Breng je ecologische footprint in kaart en communiceer die richting je doelgroepen. Pas dan ben je als producent geloofwaardig.” Wink de Boer, maag-, darm- en leverarts van ziekenhuis Bernhoven zette het belang van een duurzame samenleving kracht bij met een inspirerend betoog over de relatie tussen voeding en gezondheid. “Veel ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, zijn voor een groot deel te wijten aan een ongezond eetpatroon. Betere voeding is de sleutel tot een gezondere samen-

Samenwerking tussen sectoren, transparantie over de herkomst van producten en het stimuleren van een maatschappelijke gedragsverandering. Daar draait het de komende jaren om in de voedings- en gezondheidsindustrie. Dat bleek tijdens het Congres Health & Food, dat onlangs plaatsvond in de Koekbouw in Veghel.

leving. Zo kan het in de zorgsector bijdragen aan een sneller herstel, waarmee kosten bespaard worden. Daarom starten we in het nieuwe ziekenhuis Bernhoven met een nieuw voedingsconcept, waarbij we voeding afkomstig van zogenoemde ‘Bernhoven-boeren’ inzetten.” Volgens De Boer is het zaak het gedrag van de mens op populatieniveau aan te pakken. “Ons immuunsysteem speelt een sleutelrol bij ziekteprocessen, maar op dit moment leven we té steriel. We realiseren ons te weinig dat we bacteriën en parasieten nodig hebben om gezond te blijven. Wormen zullen in de toekomst bijvoorbeeld een grote rol spelen bij het verhelpen van darmziektes en een transplantatie van ontlasting zal vaker voorkomen om de darmflora gezond te houden. Dat klinkt misschien vies, maar ik heb mijn kinderen altijd geleerd dat vies juist gezond is.” Smaak bepaalt Ook voormalig Kamerlid en minister van Volksgezondheid Ab Klink liet zijn licht schijnen over het duurzaamheidsvraagstuk. “De huidige samenleving vraagt om een transitie naar een gezondere leefstijl, maar in hoeverre mag de overheid zich daarmee bemoeien?”, vraagt Klink zich hardop af. “Als het gaat om preventie kunnen we veel bereiken door samen te werken met maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven om een gezondere leefstijl te stimuleren. Toch denk ik dat het echte succes in handen is van de voedingsmiddelenindustrie. De factor smaak weegt nog steeds het zwaarst. Niet voor niets verkiezen veel jongeren Subway boven McDonalds.” september 2012

61


Bedrijfshuisvesting Uden www.aardenmakelaardij.nl K K

Pres. Kennedyl. 159 Pres. Kennedyl. 161

93 93

H H

1.299 1.499

pm pm

H K K H H H H K H H H H H H H H H H H K H H K K H H H

va 525 pm oa 575.000 kk 5.040 pm oa 75 pm²/pj 40 pm²/pj oa va 300 pm 30 pj 2.500 pm 190 pm²/pj oa 27.500 pj 90 pm² 8.200 pj 80 pm²/pj va 350 pm 45+100 pm²/pj 245.000 kk 60 pm² 35 pm²/pj 215.000 kk 1.200.000 kk 80 pm²/pj 40+60 pm² 6.480 pj

690

H

27.600

pj

1.486 1.486 100

K K H K H

499.000 549.000 75.000 875.000 9.500

kk kk pj kk pj

436

K

725.000

kk

www.bernheze.nl K K C K K K B W K B K W B K K B K K B B K W K C K B B

Botermarkt va 37 Botermarkt 821 Groenendal 14 485 Loopkantstraat 7 va 24 Past. Spieringsstr. 1 740 Protonenlaan 30-32 140 Vliegeniersstr. 30 740+40 Past. Spieringsstr. 221 100 Past. Spieringsstr. 1-3 va 20 Oude Molenstr. (Z) va 225 Vluchtoord 24 320 Julianastraat va 80 Oude Udensew. 14-16 va 577 Verl. Velmolen 4a 261 Oostwijk 25 160 Blikslagerstraat va 112 Rondweg 9 va 110 Oostwijk 1b va 24 Pannebakkerstr. 4 828+156 De vlonder 217a (B) 345 Groenendal 7c va 50 Vluchtoord 37 770 Raam 210 225 Udenseweg 13 497 Markt 27a 240 Linie 15 600+210 Oostwijk 10 va 72

www.coolen-mak.nl B

Hogeweg 15-A (Z)

www.derksmakelaardij.nl C C B B K

Volkelseweg 10 Leeuwstraat 71 (V) Vluchtoord 22 Vluchtoord 22 Julianastraat 7a

www.krabben.nl B

Hoefslag 10 (Z)

www.pbhv.nl B K K K K B B B 62

Burg Thijssenstr. 10 300+50 Rondweg 19 va 50 Groenendal 7b 420 Loopkantstr. 25 325 Mondriaanplein 14 va 700 Looierstraat 5 380 Pannebakkerstr. 13-A 405 Kastanjeweg 44 1.345+405

H H H H H H H H

40 90 85 100 115 oa 25.000 oa

pm²/pj pm²/pj pm²/pj pm²/pj pm²/pj pj

B B B B B B B B K W B W B K K B W B

Rietdekkerstraat 6 600+75 Vluchtoord 44 2.650 Koperslagerstraat 21 1.570 Vluchtoord 23 360 Westwijk 11 300 Neutronenlaan 26 462 Neutronenlaan 64 70 Oostwijk 14 615 Oranjestraat 30 40 Prior van Milstraat 14 A 1.086 Prior van Milstraat 129 200 Prior van Milstraat 16 126 Kroatenstraat 7 (V) 330 Vlijtstraat 2 120 Julianastraat 7a 100 Jagersveld 945 Sint Janstraat 31 245 Veghelsedijk 2 F 170

H H H H H H H H H H H H K H H H H H

35.000 pj 45+115 pm²/pj 60.000 pj 20.000 pj 19.500 pj oa 700 pm 35.000 pj oa oa 10.000 16.000 pj 650.000 kk 12.000 pj 95 pm²/pj 54.600 pj 200 pm²/pj 22.500 pj

H H H H K H H H H H K H K K H H H K H H H H K H H K

22.800 58.000 12.000 21.600 529.000 26.400 oa 11.400 25.000 9.860 935.000 13.500 oa 315.000 oa 30.500 11.700 575.000 27.500 24.000 59.400 18.000 225.000 oa 78.000 124.000

www.vanlanenmakelaardij.nl B B B W C B W B K W C K B C B K K C W K W B B K B B

Neringstraat West 5 600 Loopkantstraat 23 670 Protonenlaan 18 140 Bitswijk 32 288 Vluchtoord 12 135 Loopkantstraat 23G 240 Kerkstraat 19-21 320 Neringstraat West 1 160 Oostwijk 9A 300 Oranjepassage 28 58 Vluchtoord 27 850 Kastanjeweg 72 95 Oostwijk 10 70-417 Elisabethstraat 37 130 Oostwijk 10 70-417 Marktstraat 53A+B 440 Burg. Buskensstraat 64 100 Groenendal 14 485 Brabantplein 40 111 Hofstukken 126 230 Marktstraat 17 240 Past. Spieringsstr. 10B 125 Past. Spieringsstr. 10B 125 Groenendal 15 880 Nistelrodeseweg 7B 875 Protonenlaan 18 140

pj pj pj pj kk pj pj pj pj kk pj kk pj pj kk pj pj pj pj kk pj kk

Z=Zeeland, B=Boekel, V=Volkel De panden zoals op deze pagina genoemd vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in Uden en omgeving. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod op deze pagina is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


PETER, CARMEN, PATRICK, KARLIJN EN PAULINE

EEN KANJER VOOR UW BEDRIJF.NL www.eenkanjervooruwbedrijf.nl

Deze IBN Kanjers kunnen, als werkondersteuner, eenvoudige taken van uw gespecialiseerde medewerkers overnemen. Hierdoor kunnen zij zich efficiĂŤnter richten op hun eigen werk. IBN Arbeidsintegratie kan zorgen voor jobcoaching op de werkplek, begeleiding bij het aanvragen van de loonkostensubsidie en een eventuele werkplekaanpassing. Als werkgever geeft u niet alleen invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar doordat uw medewerkers efficiĂŤnter werken is er voor u als werkgever nog meer winst te behalen. Kijk op www.eenkanjervooruwbedrijf.nl voor een berekening.


Bedrijvig Uden editie 80 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you