Page 1

Nieuw helmond/deurne

BEDR IJV

HELM

OND

/DEU

RNE

Vanu it He lmon Helm d de ond were Spor ld Nieu t zoe we l k t sh ocat irts ie Fe rm O Feed

Heijligers Roelofs Wonen

1.200 vierkante meter 014

Pete r-

woongenot

Paul van Me


De Winter inspireert‌ De Winter media groep is een van de koplopers in de media- en communicatiemarkt in het noordoosten van Noord-Brabant en de kop van Noord-Limburg. Met sterke, regionale weekbladen, ondernemersmagazines en nieuwe media, weten wij onze relaties en lezers al jaren te verbinden en te inspireren.

www.dewinter.nl

@ DWMG MEDIAMAKERS

BEDRIJVIG

WEEKKRANTEN

Sterk regionaal gerichte magazines die u op de hoogte houden van de zakelijke ontwikkeling in uw regio.

De weekkranten van De Winter media groep hebben al decennialang een sterke positie in de regio.

Bedrijvig Helmond/ Deurne is spraakmakend, diepgaand en prikkelend en door de goede regionale invulling voelen ondernemers zich zeer betrokken bij hun magazine. Ondernemers en bestuurders leren elkaar via het blad kennen, zowel via advertenties als redactie.

Een actieve redactie zorgt elke week voor een interessante en nieuwswaardige krant. Naast het laatste nieuws uit de regio, bieden de kranten sport, cultuur, nieuws voor ouderen en een agenda. Ook als advertentiekrant bieden de weekkranten een duidelijke meerwaarde voor ondernemers in de regio.

helmond/deurne

KLIKNIEUWS

Een eigen magazine of krant: het ligt binnen uw bereik. Wij kunnen maatwerk voor u leveren, of het nu gaat om alleen de druk of een compleet maatwerkpakket inclusief redactie, fotografie, opmaak, verspreiding en het (gedeeltelijk) commercieel financieren van uw uitgave. Ook voor al uw communicatieuitingen zijn wij de juiste partij.

Fitland krant oktober 2013 oplage 1.500.000

Bedijvig Helmond/Deurne is een uitgave van De Winter media groep - maart 2014 - nr.20

Fitland XL Mill & Fitland Hotel De Vrije Teugel Uden

Fitland Boxmeer

Een unieke beleving!

Fitland Den Bosch Fitland Gennep Fitland Oss Fitland Schijndel Fitland Uden Fitland Veghel Fitland Venray

Hotel Dormylle Hotel De Vrije Teugel Restaurant Des Werelds Restaurant De Teugel Wellnessboot

WIN EEN REIS NAAR NEW YORK!

Fitnesscentra

TOGOTO.COM

Congres Fitland XL Mill

Fitland XL Mill is het kloppend hart van de Fitland-familie. Hotel Dormylle Mill, Sauna- & Beautyresort De Wellnessboot, Restaurant Des Werelds en Fitland vormen samen

Vrije Teugel Uden

een uniek sport-, wellness-, party-,

Vrije Teugel Uden

congres- en evenementencentrum in Nederland. In deze krant voeren we

Peter-Paul van Meerwijk, Helmond Marketing:

u ook langs De Vrije Teugel in Uden,

‘Gezamenlijk proberen wij onze onze parels te laten glimmen’

Fitland Schijndel en Fitland Gennep, enkele van de andere vestigingen die de Fitland-organisatie rijk is.

Vrije Teugel Uden

Wellnessboot Mill Fitland XL Mill Hoogveldseweg 1, 5451 AA Mill www.ďŹ tland.nl/xl-mill info@ďŹ tland.nl | Tel. 0485-45 50 00

Vanuit Helmond de wereld veroveren - Helmond Sport zoekt shirtsponsor - Nieuwe locatie Ferm O Feed 3

dinsdag

Z[id[bij[ beaWb[d_[kmii_j[

Platform lanceert website stuitderuit.nl Lees pagina 3

+*+1

1",.*

$"

‘Vurgloei-Avond’

$"

Fitland Hotel De Vrije Teugel Bedafseweg 22, 5406 TM Uden www.vrijeteugel.nl info@vrijeteugel.nl | Tel. 0413-26 30 88

PUNT BZW BZW IS DE REGIONALE WERKGEVERSVERENIGING VAN VNO-NCW | L E D E N M A G A Z I N E B Z W | J A A R G A N G 1 0 - N U M M E R 1 - 2 0 1 3

$"

‘Romana en de reus

Spannende

Spel vol humor,

met de bootschoen’

laatste slotetappe

vaart en spanning

Gemeentepagina

HARM DAEMS:

Gemeentenieuws zie pag. 10-11

‘BEST IS HET WERELDWIJDE KENNISCENTRUM VAN BATA INDUSTRIALS’

Zittingsavonden.

ZONDAGS OPEN VAN 13.00 tot 17.00 uur

Kruimelvlaai

â‚Ź 5,95

BIOPARK TERNEUZEN VERSNELT ECONOMISCHE

Kers de luxe

â‚Ź 10,95

     

Bonbons (250 gram)

â‚Ź 3,95

KOOPZONDAG 26 januari WWW.WOENSXL.NL

GROEI ZEEUWS-VLAANDEREN PETER STRUIK: ’DUURZAAMHEID IS DICHTERBIJ DAN JE DENKT’ VLIEGENDE START SESSIES STRATEGIE EN LEIDERSCHAP

Sinds de start van Kliknieuws hebben miljoenen bezoekers de snelste weg naar het lokale nieuws weten te vinden. Momenteel scoort de website meer dan 1.000.000 bezoeken per maand. Interessant voor u als ondernemer, zeker als u gericht bent op de consumenten in de regio Oss, Uden, Veghel, Land van Cuijk, Son en Breugel, ‘s-Hertogenbosch en Sint-Oedenrode.


helmond/deurne

Bedrijvig Helmond/Deurne is een uitgave van De Winter media groep - april 2014 - nr.24

Peter-Paul van Meerwijk, Helmond Marketing:

‘Gezamenlijk proberen wij onze parels te laten glimmen’ Vanuit Helmond de wereld veroveren - Helmond Sport zoekt shirtsponsor - Nieuwe locatie Ferm O Feed 3


Voorwoord Hier is-ie dan: uw vertrouwde magazine Bedrijvig Helmond/Deurne in een nieuw jasje. In de afgelopen maanden hebben we binnen De Winter media groep met z’n allen hard gewerkt om tot dit resultaat te komen: mediaadviseurs, redacteuren en designers. Ik hoop dat u net zo tevreden bent over het resultaat als dat wij dat zijn.

Vernieuwd maar vertrouwd

12

Waar niet veel aan is veranderd, is de inhoud van Bedrijvig Helmond/ Deurne. Zoals u van ons gewend bent, staat ook deze editie weer boordevol met zakelijke nieuwtjes en interessante verhalen van en voor het bedrijfsleven. Zo ging onze redactie op bezoek bij Peter-Paul van Meerwijk van

Helmond Marketing, die er met een team van vrijwilligers alles aan doet om Helmond op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Ook gingen we langs bij Antoine Beije van Helmond Sport, dat op zoek is naar een nieuwe shirtsponsor. Wilt u uw bedrijf ook eens onder de aandacht brengen via dit nieuwe, frisse magazine? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik wens u veel leesplezier! Thijs de Hoogh | Media-adviseur 06-20 800 375 t.dehoogh@dewinter.nl twitter.com/tdhoogh

12 | Helmond Marketing timmert aan de weg Van traditionele industriestad heeft Helmond zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een eigentijdse en aantrekkelijke woongemeente, waar diverse aansprekende evenementen en activiteiten wordt georganiseerd. “Ons belangrijkste doel is om Helmond nadrukkelijker op de kaart te zetten”, zegt Peter-Paul van Meerwijk, directeur van Helmond Marketing.

19 | Vanuit Helmond de wereld veroveren Het Helmondse bedrijf Orcabot 3D-Print Technology lanceerde onlangs de Orcabot XXL, een professionele 3D-printer waarmee twee verschillende materialen gelijktijdig kunnen worden geprint. “Enorm veel partijen tonen belangstelling voor deze nieuwe printer”, vertelt Daniëlle van den Hove.

19

29 | Jong Management Helmond speelt in op toekomst Op initiatief van de gemeente Helmond en de Rabobank Helmond is in 2012 de vereniging Jong Management Helmond van start gegaan. Deze vereniging, inmiddels bestaande uit zo’n 37 jonge ondernemers, managers en high potentials tot 45 jaar, wil elkaar beter leren kennen om in de toekomst makkelijker met elkaar in contact te kunnen treden.

30 | ‘Wij zijn meer dan een voetbalclub’ Nu Driessen HRM na drie seizoenen heeft besloten om te stoppen als shirtsponsor van Helmond Sport, is de BVO op zoek naar een nieuwe shirtsponsor. Volgens commercieel manager Antoine Beije biedt het shirtsponsorschap van Helmond Sport vele mogelijkheden. “Wij denken graag met onze sponsoren mee.”

30

media groep

www.dewinter.nl

Bedrijvig Helmond/Deurne is een gratis uitgave van De Winter media groep voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.400 Mediapartner: Thijs de Hoogh Volgende uitgave: juni 2014 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339364, www.dewinter.nl. Fotografie: Vincent Knoops, Jan Vroomans Teksten: Gerben van den Broek, Dimphy van Boxtel, Arnold Otten en Koen Chatrou

©2014 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

5


G&K behaalt het VGO-keur G&K Schilder- en onderhoudswerken uit Gemert en Helmond heeft het VGO-keur-certificaat voor vastgoedonderhoud behaald. In Nederland is G&K het 41e bedrijf dat dit keurmerk in huis heeft. Het certificaat geeft aan dat het bedrijf gekwalificeerd en gecertificeerd is tot een allround onderhoudsbedrijf, dat onderhoud in de breedste zin aan vastgoed mag en kan uitvoeren. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Na deze periode wordt er door KIWA wederom een test afgenomen of het bedrijf nog aan alle dan geldende regels voldoet.

Nieuwe locatie SBH Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) is verhuisd naar een nieuw onderkomen aan de Lagedijk 24. Na vijf jaar gevestigd te zijn geweest op het Werkplein, is het volgens de parkmanagementorganisatie tijd om de eigen identiteit nog sterker te onderstrepen. “Het nieuwe onderkomen is een mooie zichtlocatie, waarmee we bovendien centraal zijn gevestigd op het terrein waar onze ‘roots’ liggen: Hoogeind.” Het nieuwe onderkomen beschikt over gunstige faciliteiten, zoals een ruime parkeerplaats en een spreekruimte.

iF designaward voor GBO DESIGN De Helmondse ontwerpstudio GBO DESIGN heeft een felbegeerde iF designaward gewonnen. De iF award wordt tot de meest prestigieuze designprijzen ter wereld gerekend. GBO won de designprijs met het ontwerp van de Lumina-serie voor de firma Fancom, een serie regel- en bedieningsunits voor de intensieve veehouderij. Aan de Lumina is in één oogopslag het welzijn van de dieren af te lezen, terwijl slimme software ook de bediening op afstand mogelijk maakt. Eind vorig jaar werd het design van de Lumina-serie ook al onderscheiden met een GIO award. “Dit is de zevende iF award die we winnen. Het feit dat een kritische jury onze ontwerpen jaar na jaar steeds weet te waarderen is een prachtig bewijs van de constante kwaliteit van ons werk. We zijn hier dan ook enorm trots op”, aldus Jeroen op ten Bergh van GBO DESIGN.

Directiewisseling bij AutomotiveNL

Bedrijvenbeurs op 9 en 10 april De bedrijvenbeurs Bedrijven voor Bedrijven Helmond/ Peelland vindt dit jaar op 9 en 10 april plaats aan de Gerstdijk 24 op Industrieterrein Helmond (BZOB). De beurs biedt regionale ondernemers de gelegenheid om kennis te maken met een groot aantal bedrijven uit Helmond en de regio. Ook gemeenten en andere dienstverlenende bedrijven zijn in grote getalen aanwezig op de beursvloer.

Voorzieningencluster Lieshout Het Voorzieningencluster Lieshout is officieel geopend. Wethouder Hans Vereijken deed in vogelvlucht verslag van het bouwproces van het nieuwe Kindcentrum de Sprankel en het Dorpshuis. Johan van der Heijden deed het woord namens de gebruikers van het Dorpshuis en Ton van den Baar en Xavier de Wit deden dit voor de Sprankel, waar behalve de basisschool, ook Spring Kinderopvang en de peuterspeelzaal in gehuisvest zijn.

6

Benno Hüsken is de nieuwe directeur van AutomotiveNL. Hij volgt Fred Welschen op, die de functie tijdelijk vervulde. Hüsken heeft uitgebreide ervaring in (inter)nationale automotive industrie. Hij heeft vele jaren gewerkt als een van de directeuren van DAF Trucks, bij Polynorm en als tijdelijk bestuurder bij diverse bedrijven in binnen- en buitenland. Ook heeft hij kennis van de auto-

motive sector en beschikt hij over een goed netwerk. AutomotiveNL voert een aantal stimulerende en ondersteunende activiteiten uit voor de hele Nederlandse sector. De belangenorganisatie zet zich onder meer in voor het bevorderen van een sterk ecosysteem, het stimuleren van innovatie, het uitbouwen van de Automotive Campus, en acquisitie en internationalisering.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Kort nieuws

Enorme rollenbank naar Automotive Campus

Met een gewicht van 800 ton en een omtrek van 7 bij 22 meter heeft de Automotive Campus in Helmond een van de grootste rollenbanken van Europa in huis. Bussen, trailers en vrachtwagens tot 30 ton kunnen erop worden getest. De rollenbank, waar busfabrikant VDL in deelneemt, behoort tot een van de testcenters van de Automotive Campus Shared Facilities te Helmond. Minister Kamp van

Economische Zaken heeft het nieuwe complex maandag 27 januari 2014 officieel geopend. De Shared Facilities voorzien in high-tech automotive testfaciliteiten, onderzoeks-, kantoor- en werkruimtes waar een brede groep, waaronder automotive bedrijven, MKB, kennisinstituten en onderwijsinstellingen, gebruik van kunnen maken. De focus van deze faciliteiten ligt op de speerpunten van de hedendaagse internationale automotive industrie waaronder electric mobility, green and smart mobility, first class manufacturing en safety en endurance testing. De Automotive Campus Shared Facilities is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven TASS International, VDL, Benteler Engineering Services en Bouwbedrijf van de Ven.

Peelnetwerk ‘Groen bedrijf van de maand’ Uit handen van gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving) heeft voorzitter Jan Kerkhof van het Peelnetwerk onlangs de provinciale oorkonde ‘Groen bedrijf van de maand’ in ontvangst genomen. Dat gebeurde op de Groene Campus in Helmond, de thuisbasis van het Peelnetwerk. Met een klein vast team jaagt het Peelnetwerk projecten aan die op één of andere manier leiden tot een mooiere leefomgeving, een duurzaam bloeiende economie en een prettig maatschappelijk klimaat. Het zelforganiserend vermogen van ondernemers, burgers en instellingen staat centraal; het Peelnetwerk stimuleert en faciliteert. Het doel is dat er samenwerkingsverbanden ontstaan tussen gemeenschappen, lokale bedrijven en andere organisaties in de Peel. De uitreiking van de oorkonde vond plaats in aanwezigheid van een aantal betrokken bestuurders en medewerkers. Na afloop verzorgde directeur Jan Krol van de Groene Campus een korte rondleiding door het gebouw.

Samenwerking Triple Double en IGO-POST Sportmarketingbureau Triple Double uit Deurne gaat aan de slag voor IGO-POST, marktleider in bedrukte relatiegeschenken en promotionele artikelen. IGO-POST, met haar hoofdvestiging in Nederland, heeft nevenvestigingen in diverse Europese landen. Recentelijk heeft de onderneming een nieuwe merkstrategie en pay-off ontwikkeld: the Experience of Giving. “Sportsponsoring past goed bij onze marketingstrategie en ‘The Experience of Giving’. IGO-POST wil hiermee niet alleen haar naamsbekendheid vergroten, maar ook de positionering en het merkimago verstevigen”, aldus commercieel directeur Ron Boer. IGO-POST en Triple Double hebben zich afgelopen tijd georiënteerd op de Nederlandse sponsormarkt. Op korte termijn zal bekend worden op welke wijze het bedrijf sponsoring binnen haar marketingstrategie zal integreren. Koen van Haastert, MT-lid van Triple Double: “Als sportmarketingpartner staan we te trappelen om samen met IGO-POST ook de sport te laten proeven van ‘The Experience of Giving’.”

Leerlingen op stage bij regionaal bedrijfsleven Zo’n 135 derdejaars leerlingen van het VMBO-t van het Dr. Knippenbergcollege hebben onlangs deelgenomen aan De Week van Helmond Stagestad. Zij gingen bij minimaal vier bedrijven in de regio op stage en maakten kennis met belangrijke sectoren als textiel, automotive, food en metaal/ machinebouw. Helmond Stagestad is een initiatief van de gemeente Helmond, Rabobank Helmond, United Brains en Werkgeversplein Regio Helmond. Het project heeft als doel om het onderwijs beter te ontsluiten voor werkgevers en daarmee jongeren beter inzicht te geven in het bedrijfsleven in de regio.

7


Stroom ĂŠn warmte uit ĂŠĂŠn zonnepaneel

plaats in onze

R&R ontwerpt voor u de meest efďŹ ciĂŤnte en duurzame oplossingen

fabriek

Hoogwaardige technische kennis en duurzame ontwerpen in eigen huis R&R beschikt al 15 jaar over een eigen service- en installatieafdeling U krijgt een reĂŤle terugverdientijd op uw investering We bieden u de beste persoonlijke begeleiding De productie van de duurzame oplossingen vindt plaatst in onze fabriek

R&R Systems BV | Vliet 17, 5422 VV Gemert | Tel. 0492-322437 | www.energieverdieners.nl www ww.ene ene nerg rgiie rg ieverd ieve rdi dieners | info@energieverdieners.nl

6JU[FOEFO

1BZSPMM

8FSWJOH4FMFDUJF

%FUBDIFSJOH

²8JKIFCCFOQSJNBFSWBSJOHFONFU ´U6JU[FOEIVJT&OLFMFLFONFSLFO #FUSPLLFO TOFM ¿FYJCFMFOQSP BDUJFG;FEPFOIVOVJUFSTUFCFTU WPPSIVOLMBOUFO³ )BSSBO7FSWPPSU 4/"&VSPQF ²)FUUFBNJTTOFM CFUSPLLFOFO MFWFSUHFXPPOHPFEQFSTPOFFM [FEPFOXBU[FCFMPWFO³ .8JKOFO 7BSJBOU4DIPPONBBL4FSWJDF ²&FOHSPPUWPPSEFFMJTEBUFSJOUFOTJFG XPSEUTBNFOHFXFSLUWBOVJU ¾U6JU[FOEIVJTNFUIVOLMBOUFO FSXPSEUFFOHFEFUBJMMFFSEQSPžFM HFNBBLUIJFSEPPSXPSEFOBMMFFO EFVJU[FOELSBDIUFOEPPSHFTUVVSE EJFJOEJUQSPžFMQBTTFO³ .5JNNFSNBOT -BDPEF4NFMFO

Voor meer informatie

www.uitzendhuis.com

-BHFEJKL #;)FMNPOE 5 ' XXXVJU[FOEIVJTDPN JOGP!VJU[FOEIVJTDPN


Kort nieuws

Synergie in de Cacaofabriek

Reclamebureau Branding Topics en Van Langen Media hebben begin maart hun intrek genomen in de creatieve hotspot van Helmond: de Cacaofabriek. Eigenaren Anita Smits en Kees van Langen hebben besloten een gezamenlijke ruimte te huren. “We zijn al heel lang opzoek naar synergie en hebben dat in onze creatieve disciplines bij elkaar gevon-

den. We kunnen elkaar op specifieke vlakken enorm versterken.” Van Langen Media richt zich met name op bewegende beelden, zoals bedrijfsfilms, tv-commercials en meer-camera-registraties voor onder meer events en beurzen.Branding Topics verzorgt de visuele communicatie van bedrijven, zoals verfrissende huisstijlen, brochures, beursmateriaal en marktprofilering van een bedrijf of product. De ondernemers ontvingen de sleutel van hun nieuwe pand onlangs van de eigenaar: de gemeente Helmond. “We zijn erg trots op deze prominente en prachtige locatie”, zegt Anita Smits, waarna Kees van Langen toevoegt: “Dit geeft een extra dimensie aan onze creativiteit.”

Structuurvisie Helmond 2030 gepresenteerd De nieuwe ‘Structuurvisie Helmond 2030, een stad in balans’ is een feit. Aanleiding voor de structuurvisie is de Stadsvisie 2030 ‘Helmond Werkt’ waarin de toekomstvisie voor Helmond is beschreven. De visie is opgebouwd rondom thema’s die hun plaats vinden in het ruimtelijk perspectief Helmond 2030, zoals ruimtelijk-fysieke dimensies van veranderende leef- en gedragspatronen; duurzaamheid; economische positionering; stad en land; bereikbaarheid; afstemming vraag – aanbod; cultuur en vrijetijdseconomie, en integrale gebiedsontwikkelingen. Met deze Structuurvisie wordt de ruimtelijke samenhang in de regio verkend en wordt uitvoering gegeven aan samenwerkingsprojecten. Hiermee is een stap gezet richting meer samenwerking in lijn met Peel 6.1, gemeente Eindhoven en andere regionale partners. Ook biedt de Structuurvisie het beleidskader voor andere ruimtelijke programma’s, sectorale visies, gebiedsvisies, wijkvisies en uitvoeringsprogramma’s.

Aankoop Raaymakersterrein afgerond De aankoop van het Raaymakers-terrein bij Helmond West is afgerond. Op maandag 20 januari is de notariële akte gepasseerd. Dit perceel van zo’n 4 hectare ligt aan de Goorloop, tussen de Mierloseweg en de Arbergstraat. De gemeente Helmond is eigenaar geworden van 2,2 hectare grond, die nodig is voor de aanleg van het Goorlooppark. Om ruimte te maken voor het park, zijn vorig jaar de Dahliatuin Helmond West en de volkstuinen van volkstuinvereniging De Apostelhoeve al verhuisd. Speeltuin Helmond West blijft zitten op de huidige plek. Op het resterende deel van het terrein, dat in eigendom is gekomen van Moeskops’ Bouwbedrijf BV en Adriaans Bouwgroep BV, komen ongeveer honderd nieuwe woningen. De hallen van de voormalige houthandel worden zo spoedig mogelijk gesloopt. Het is de bedoeling dat het terrein in de loop van 2014 wordt gesaneerd en dat het nieuwe Goorlooppark eind 2015 klaar is.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Bouwfonds rondt fase 1 Brandevoort af Bouwfonds heeft de laatse zestig woningen van Brandevoort (fase 1) opgeleverd. De onderneming stond aan de wieg gestaan van de succesvolle Helmondse nieuwbouwwijk. Met het opleveren van zestig woningen in de blokken 6 en 7 van De Veste zit het werk erop. Na 14 jaar, 1.050 woningen en 8.000 vierkante meter winkeloppervlakte, geeft Bouwfonds het stokje over aan de partijen die in fase 2 gaan zorgen voor de voltooiing van Helmond-Brandevoort. Om dit te vieren heeft Carl Smeets (directeur Bouwfonds Ontwikkeling) op een symbolische en feestelijke wijze de blokken 6 en 7 overgedragen aan de gemeente Helmond in de persoon van wethouder Frans Stienen (Stedelijke ontwikkeling).

9


Lokale aandacht... Wereldwijde ondersteuning. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. Kennis van zaken en maximale inzet van ons regionale team en wereldwijde netwerk. Dat mag u van ons verwachten! Dommel 57. Postbus 92, 5420 AB Gemert   :(&.&24)-#6"/%""-/-

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl

HLB Van Daal & Partners is gevestigd in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden, Veghel en Waalwijk.

Bedrijfsuitje? Kom samen koken. Kookstudio Culinair Centrum Aarle-Rixtel is al meer dan 20 jaar een begrip in de regio. Voor uw bedrijfsuitje, familiedag of vriendenfeest met een groep van 8 tot meer dan 100 bent u bij ons aan het juiste adres.

Kom samen koken

• All-in arrangementen: Samen koken, eten en drinken vanaf ₏ 50,00 p.p. • Kookworkshops voor individueel of kleine groep. Zie onze agenda. • Catering van een lunch, buffet, high tea, bbq of walking diner met smaakvolle gerechten alles vers bereid in onze eigen keuken. Reserveren kan iedere dag van de week. Meer informatie of inschrijven kunt u doen via telefoonnummer 0492-381565 of info@culinaircentrum.nl Kookstudio Culinair Centrum Aarle-Rixtel Goossensstraat 24 Aarle-Rixtel tel: 0492-381565 www.culinaircentrum.nl email: info@culinaircentrum.nl Volg ons op facebook.com/culinaircentrum voor meer actueel nieuws!


Kort nieuws Gielen algemeen directeur IBN

Subsidie voor Coopnet

Maarten Gielen is de nieuwe algemeen directeur van IBN. Hij volgt Ed de Leeuw op, die in november vorig jaar onverwacht is overleden. Met Gielen krijgt IBN een algemeen directeur uit eigen gelederen: hij is sinds 2006 werkzaam bij IBN, sinds november 2013 was hij actief als plaatsvervangend algemeen directeur. Gielen is 42 jaar, gehuwd en vader van twee kinderen. Hij is in 2006 bij IBN Facilitair gestart als controller en sinds 2009 werkzaam als directeur Control en daarmee ook plaatsvervangend algemeen directeur. Voordat hij bij IBN in dienst trad was hij werkzaam bij onder meer FaGro Financial Business Consultants en Ordina Finance Zuid Nederland. IBN heeft vestigingen in Oss, Uden, Cuijk, Veghel, Schaijk en Helmond.

Coopnet uit Gemert heeft van de provincie Noord-Brabant een subsidie ontvangen in het kader van de subsidieregeling leefbaarheid@Brabant. De subsidie is verleend voor begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties op basis van verduurzaming en voor de verdere ontwikkeling van een Brabants en landelijk netwerk van samenwerkende partijen op het gebied van coöperatief ondernemen. Coöperaties kunnen veel van elkaar leren door ervaringen te delen en door gemeenschappelijk nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Coopnet biedt hiertoe advies, begeleiding en opleidingen voor startende coöperatieve initiatieven. Daarnaast kan Coopnet bestaande coöperaties helpen bij het verbeteren van de coöperatieve werking van hun onderneming en het zoeken naar (co)financiering van hun plannen. Coopnet is een netwerkonderneming gericht op nieuw, innovatief en sociaal ondernemerschap.

Woonevent Gemert krijgt vervolg

Samenwerking voor duurzame energie

Het Woonevent in Gemert krijgt een vervolg. Ruim vijftig aanwezigen kwamen in januari naar de eerste editie van het woonevenement. Zij waren positief te spreken over de gezamenlijke aanpak van de deskundigen. De presentaties van Rabobank Peel Noord, makelaars, gemeente en notaris wisselden elkaar af met stellingen en vragen uit het publiek. Op een informele manier gingen de deskundigen het gesprek aan met hun publiek. Na het informatieve gedeelte was er, onder het genot van een hapje en drankje, gelegenheid om face-tot-face met een expert te praten. Bij het volgende Woonevent komt de nadruk te liggen op het aanbod van starterswoningen en starterskavels in de gemeente.

Please Payroll voorziet groeispurt De totale omzet van Please Payroll is in 2013 gestegen met achttien procent ten opzichte van 2012. Daarmee realiseerde de payrollorganisatie voor het derde opeenvolgende jaar een sterke omzetgroei. Vooral in de horeca groeide Please Payroll flink (+17%) ten opzichte van 2012. Ook in overige branches zoals de detailhandel (+3%) groeide de payroller. In de bouw liep de omzet terug met 11%. Daar verwacht Please vooralsnog dat de markt die nu al aantrekt, volgend jaar nog positiever zal ogen. De payroller ziet nu al een sterke groei van flexibele contractvormen op de gehele arbeidsmarkt en voorziet voor 2014 een ware groeispurt aan flexcontracten bij MKB-bedrijven. Op dit moment werkt Please aan een whitepaper waarin experts hun visie geven op een geheel nieuwe inrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt. De resultaten worden naar verwachting dit voorjaar gepresenteerd.

In het Fitland XL-complex op Suytkade heeft eind maart de tweede bijeenkomst van het Helmonds Energieconvenant plaatsgevonden. Na de introductie op 31 januari 2013, was het tijd om de deelnemende bedrijven en alle geïnteresseerden bij te praten over de ontwikkelingen en plannen. Zo’n 70 aanwezigen luisterden naar presentaties van

onder meer wethouder van Mierlo en parkmanager Frits Rutten. Vorig jaar tekenden achttien vooraanstaande bedrijven en instellingen het convenant. Begin maart kwamen daar vier bedrijven bij: e-Quest, ZEN Duurzaam, Goorts + Coppens en Hampshire Hotel Fitland XL Suytkade. Meer informatie: parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl 11


‘Ons belangrijkste doel is om Helmond verder en nadrukkelijker op de kaart te zetten’, zegt Peter-Paul van Meerwijk

‘Helmond Marketing als verbinder en katalysator’ Van traditionele industriestad heeft Helmond zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een eigentijdse en aantrekkelijke woongemeente, waar een keur aan aansprekende evenementen en activiteiten wordt georganiseerd. “Ons belangrijkste doel is om Helmond verder en nadrukkelijker op de kaart te zetten”, zegt Peter-Paul van Meerwijk, directeur van Helmond Marketing. “En het sleutelwoord daarbij is samenwerking”, vervolgt hij. “Samenwerking met de gemeente, Centrummanagement Helmond en met al die vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die gigantisch veel tijd willen steken in het belang van onze stad.” Helmond Marketing wil zich vooral profileren als een kenniscentrum waar iedereen die ideeën heeft die

12

bijdragen aan de bekendheid en aantrekkelijkheid van Helmond terecht kan voor advies en ondersteuning. En met een bestuur dat voornamelijk uit ondernemers bestaat weet Helmond Marketing als geen ander dat daarbij een hele nauwe band met het bedrijfsleven essentieel is. Om die reden ook is een Adviesraad ingesteld waarin dat bedrijfsleven nadrukkelijk haar plaats heeft. Met initiatieven als De Kasteeltuinconcerten, het Kasteel van Sinterklaas (inmiddels verzelfstandigd) en het Rondje Helmond en recent nog de organisatie van het Chinees Nieuwjaar, heeft Helmond Marketing haar sporen verdiend. De daarbij opgedane kennis en ervaringen wil zij toegankelijk maken en ten dienste stellen. Zo heeft haar betrokkenheid bij de zaterdagmarkt in het centrum


Coverstory Helmond Marketing

mede bijgedragen aan de verkiezing tot ‘beste markt van Nederland”. Centrum In het kantoor van Helmond Marketing hangt een grote overzichtsfoto van het centrum van Helmond. “Ik kijk elke dag wel even naar die foto om nieuwe ideeën op te doen”, vertelt de directeur van Helmond Marketing. “In nauwe samenwerking met Centrummanagement Helmond en de gemeente willen we inzetten op een zo aantrekkelijk mogelijk centrum met een brede branchering en een gemêleerd winkelaanbod. Want ook in Helmond, net als in andere gemeenten, hebben we te maken met winkelleegstand. Het is een landelijke tendens dat horeca- en detailhandelsbedrijven onder druk staan. Ook in Helmond moeten veel ondernemers alle zeilen bijzetten om hun bedrijven overeind te houden. Eén van onze doelen is derhalve om aansprekende evenementen te organiseren in het centrum, zodat we meer bezoekers naar het centrum trekken. Daarnaast willen we ook leegstaande winkeletalages graag weer aankleden en aantrekkelijk maken.” Nieuwe parel Helmond Marketing is om die reden zeer content met De Cacaofabriek, die onlangs werd geopend. “Dat is een nieuwe parel in het centrum van Helmond, die alles in zich heeft om uit te groeien tot een culturele hotspot. Maar ook het gemeentemuseum, waar komend half jaar een tentoonstelling wordt gehouden met tekeningen van Fiep Westendorp, en het nieuwe Theater Speelhuis zijn parels. We proberen al deze parels en evenementen en activiteiten met elkaar te verbinden, zodat ze

gezamenlijk nog mooier kunnen glimmen”, zegt Van Meerwijk, daarmee doelend op het belang van een gemeenschappelijke ‘Helmondse’ uitstraling. Wenkend perspectief “Bedrijven moeten zich in Helmond willen vestigen. Onderwijsinstellingen moeten Helmond vinden. De huidige en toekomstige inwoners van onze stad moeten trots zijn op diezelfde stad”, verwoordt Van Meerwijk de wens van zijn bestuur, de gemeente, en al die andere stakeholders. Want dat is het wenkend perspectief. “We hebben een geweldig mooie stad, we hebben heel veel te bieden. Ons industrieel erfgoed, ons uniek Theater Speelhuis, al die aansprekende evenementen en nog veel meer. En vooral hebben we die fantastische mensen die hun bijdrage willen leveren aan de verdere opbouw van onze stad. En als we in staat zijn om dat wat we hebben te bundelen en verder uit te bouwen dan is Eindhoven over een paar jaar jaloers op dat ‘kleine zusje’ enkele kilometers verderop”, zegt hij met pretoogjes. Helmond Marketing wil die functie van verbinder hebben, die katalysator zijn. Dat éne loket zijn van waaruit al die mooie initiatieven met elkaar verbonden worden en die marketingsaus krijgen die de stad verdient. De huidige gesprekken met stakeholders en betrokkenen wijzen op succes. “En dat is waar het om gaat, samenwerken, dat is ook waar mijn bestuur op inzet”, vertelt Van Meerwijk. “Als we kunnen bundelen, dan versterken we elkaar, en als Helmond Marketing daar een bijdrage aan kan leveren, dan zijn we geslaagd in onze missie.”

www.helmondmarketing.nl

13


De kracht van specialistenteams Aben & Slag Advocaten beschikt over een evenwichtig team van ruim 30 advocaten en ondersteunende medewerkers; een team dat volledig thuis is op de vele terreinen van het recht. Daarbij kunnen wij, indien de zaak daarom vraagt, vanuit de diverse expertises specialistenteams vormen. Binnen deze teams hebben onze advocaten (wanneer nodig) de mogelijkheid zaken gezamenlijk op te pakken en elkaar te versterken. Door deze samenwerking blijven wij scherp en resultaatgericht: de optimale begeleiding voor u.

Onze expertises t t t t t

Arbeidsrecht; Handelsrecht & procederen; Insolventierecht & herstructurering; Ondernemersrecht; Vastgoed & overheid.

Kantoor Helmond Europaweg 160B Postbus 929 5700 AX Helmond Telefoon 0492 749 990 Telefax 0492 749 991

Kantoor Weert Schoutlaan 9 Postbus 270 6000 AG Weert Telefoon 0495 536 138 Telefax 0495 539 134

Kantoor Budel Wolfswinkel 4 Postbus 2139 6020 AC Budel Telefoon 0495 430 431 Telefax 0495 430 433

JOGP!BCFOTMBHOMtXXXBCFOTMBHOM


Yvonne van Mierlo Column

Mensen met hart voor hun zaak en de stad

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, heb ik er bijna vier jaar opzitten als wethouder in Helmond. Ik heb de kans gehad om veel ondernemers te spreken. Stuk voor stuk mensen met hart voor hun zaak én voor de stad. Dat doet me goed. Zij maken van Helmond de ondernemende stad die het nu is. Aan ons als gemeente om daarin te faciliteren. Die samenwerking heeft onder meer geleid tot een MKB vriendelijke stad , een meerjarige economische visie gedragen door ondernemers en een vernieuwende toekomstbestendige detailhandelsvisie. Hiermee loopt Helmond voorop in Nederland. Een andere blijk van erkenning voor de regio en dus voor Helmond is de benoeming van Brainport tot slimste regio van de wereld in 2012. Daar kwam afgelopen maand nog de benoeming tot regio met het beste investeringskli-

maat door de Financial Times bij. Ook de automotive Campus heeft mooie ontwikkeling doorgemaakt met als hoogtepunt de opening van de Shared Facilities dit jaar door minister Kamp. Intussen weet Europa Helmond te vinden als city of smart mobility. Minstens zo belangrijk zijn de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van Werk&Inkomen. Zo werken we aan een eigen arbeidsmarktregio samen met de gemeenten in de Peel . Het zijn stuk voor stuk resultaten waar we trots op mogen zijn. Maar er liggen ook nog mooie uitdagingen op ons te wachten. Wat te denken van de decentralisaties die zich nu aandienen? We zijn nog niet klaar in Helmond. Yvonne van Mierlo, wethouder Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën Gemeente Helmond

Van cacaofabriek tot culturele hotspot De Cacaofabriek in Helmond heeft haar deuren geopend als culturele hotspot. In het monumentale pand zijn invloeden uit het industriële verleden verenigd met moderne architectuur. De fabriek is het nieuwe onderkomen van het Filmhuis Helmond, Poppodium Lakei, kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek en Omroep Helmond. Daarnaast hebben diverse bedrijven in de creatieve economie er hun intrek genomen. Cacaofabriekdirecteur Wim Markus steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Het is een prachtig gebouw met ontelbaar veel mogelijkheden en nu al met een heel aparte sfeer”, zo zegt hij in het openingsmagazine van de Cacaofabriek. “Aan de bezoekers en aan ons de taak om er een echte culturele ziel in te brengen. Niets staat ons meer in de weg om er een succes van te maken.”

creatieve ideeën. Niet voor niets kozen tal van creatieve ondernemers de Cacaofabriek als hun nieuwe thuisbasis. Ik hoop dat de fabriek een broedplaats wordt waar door samenwerking en kruisbestuiving tal van mooie en creatieve ideeën het levenslicht gaan zien.” De renovatie van de Cacaofabriek is een initiatief van de gemeente Helmond, de provincie en het Rijk. Het was bovendien één van de 150 projecten die door het samenwerkingsverband BrabantStad versneld gerealiseerd werden. Binnen BrabantStad werken de steden Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, de provincie Noord-Brabant, het Rijk en het bedrijfsleven intensief samen.

Broedplaats Ook Jan van den Heuvel, wethouder cultuur van de gemeente Helmond, is blij met het resultaat “Het is een prachtig markant gebouw, precies op de grens tussen het Helmondse centrum en de centrumwijk Suytkade. De Cacaofabriek is een hotspot waar muziek-, film- en kunstliefhebbers hun hart ophalen. Daarnaast is het een ontmoetingsplek waar het goed toeven is voor iedereen, op elk moment van de dag. Ook is het een ontmoetingsplek voor

15


‘Als je maatschappelijk onverantwoord onderneemt heb je geen toekomst’, zegt Robert Smid van Du Pré Groenprojecten

Du Pré Groenprojecten:

Veel meer dan een ambachtelijke hovenier Du Pré Groenprojecten bestaat ondertussen 72 jaar. In 1999 kwam het bedrijf in handen van Jan Damen, Mark Vloet en Robert Smid. Du Pré staat sindsdien niet alleen bekend als een zeer vakbekwaam hoveniersbedrijf, dat zowel op de particuliere als de zakelijke markt een uitstekende naam heeft, maar het bedrijf kenmerkt zich ook door een bijzonder hoge innovatiegraad; daktuinen, gevelgroen, thematuinen en bijzondere samenwerkingsprojecten: Du Pré Groenprojecten is volop actief in een zeer dynamische markt. Maar Du Pré is nóg veel meer dan dat… Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. MVO. Eigenlijk is het maar een rare term. “Als je maatschappelijk onverantwoord onderneemt heb je geen toekomst”, meent Robert Smid. “Zelf spreek ik trouwens liever over Maatschappelijk Verantwoord Handelen. Ondernemen verwijst meteen naar een commercieel

16

doel. Maar je moet ook zonder winstoogmerk maatschappelijk verantwoord willen handelen.” Zonder winstoogmerk? Meent Smid dat? Is hij geen ondernemer dan? De mede-eigenaar van Du Pré, sinds 2011 samen met Mark Vloet aan het roer, kijkt serieus. “Kijk”, zegt hij dan, “toen wij hier vijftien jaar geleden startten, wilden we maar twee dingen: tevreden klanten en tevreden werknemers. Als je in je bedrijf alleen stuurt op geld, ben je snel klaar. Dat wilden we niet. Du Pré is een mooi, vanuit het ambacht opgebouwd bedrijf met een lange historie. Natuurlijk kijk je naar je financiële resultaat, maar wij waren er al snel uit dat dat een afgeleide moest zijn van onze visie op ondernemen. Geen doel op zich. En dat is nooit veranderd.” Kansen in mensen In de rijke historie van het bedrijf stond het vakmanschap altijd bovenaan. Goed opgeleide mensen, met


Du Pré Groenprojecten liefde voor het vak en met het beste materieel. Daar lag de basis. “Al in de tachtiger jaren was het bedrijf daarnaast actief met het inzetten van wat we nu ‘mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt’ noemen”, vertelt Smid over de tijd dat hij nog niet op de directiestoel zat. “Melkertbanen, mensen vanuit de sociale werkplaatsen, al heel vroeg werd het personeel hier geleerd om ook met andere ‘doelgroepen’ om te gaan.” Die visie zetten Vloet en Smid na hun overname onverminderd voort. “Omdat we kansen zien in mensen. En omdat we ook onze bijdrage aan de samenleving willen leveren. Dat geldt voor de mensen, maar dat geldt ook voor ons gereedschap. We rijden de zuinigste auto’s, zijn bezig met de introductie van elektrisch gereedschap en besteden liever wat meer aan apparatuur die minder trilling veroorzaakt dan aan het goedkoopste van het goedkoopste. En dat doen we niet omdat we zo nodig MVO in ons vaandel willen dragen, dat doen we gewoon omdat dat in ons zit. Omdat we weten dat tevreden personeel de basis onder onze continuïteit is en omdat we ons verantwoordelijk voelen voor onze mensen.” Stevige audit In 2013 werd het sociale ondernemerschap van de firma Du Pré beloond. Zo ontving het bedrijf de publieksprijs voor de Meest Maatschappelijke Partner van het Atlant Partnership en kon een week na de uitreiking daarvan alweer een nieuw certificaat worden opgehangen. Smid: “Klopt. Toen kregen we te horen dat we op de hoogste trede stonden van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. Daar ging een stevige audit aan vooraf. We zijn de enige in de regio die dit behaald hebben en ja, daar zijn we best een beetje trots op.”

Brandweerauto Voor Du Pré zijn de behaalde certificaten vooral leuk. Niet meer dan dat. “Het gaat om de mensen”, illustreert Robert Smid nog eens. “En om die antieke brandweerauto van een museum die helemaal vernield was en die we lieten opknappen, om die scoutingvereniging die we hebben geholpen, waar de kinderen van een van onze medewerkers bij zitten, om Hotel Heppie in Mierlo waar we met medewerkers en familieleden keihard voor werken. We sturen geen kerstkaarten, geven geen relatiegeschenken, maar zoeken, samen met onze medewerkers, naar mooie doelen die we mogen ondersteunen. Of dat MVO is? Kan best, maar voor ons is het heel normaal.” Gemeente Ook in 2014 gaat Du Pré door op de succesvolle weg die ruim zeventig jaar geleden al is ingeslagen. Met oog voor klanten en medewerkers, en altijd op zoek naar innovaties binnen het werkterrein. Robert Smid: “Je ziet dat er bij gemeentes problemen ontstaan als het gaat om het openbaar groen. Op enkele plaatsen zijn we al bezig met het zoeken naar innovatieve mogelijkheden; naar projecten om groen samen met inwoners te verzorgen, bij gemeentes kijken naar de integratie van infrastructurele-, groen- en andere projecten in de openbare ruimte. We blijven aan de weg timmeren. Vanuit ons ambacht en vanuit ons hart.” Du Pré Groenprojecten Slegersstraat 75 5706 AW Helmond 0492-523330 info@dupre-groenprojecten.nl www.dupre-groenprojecten.nl

17


Onder de loep

Aben & Slag Advocaten kiest voor OZMO cloud telephony Aben & Slag Advocaten maakt binnen de nieuwste vestiging in Helmond gebruik van OZMO cloud telephony. Bob Sijben van Aben & Slag: “Betrokken, helder en krachtig zijn de kenmerken van onze juridische dienstverlening aan ondernemers. Een goede en flexibele bereikbaarheid is daarbij van groot belang. Om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn, willen we kunnen vertrouwen op een veelzijdige en stabiele telefooncentrale. OZMO biedt ons tegen een vast laag tarief ongekend veel communicatiemogelijkheden. We zijn zo enthousiast over deze uitgebreide telefoondienst dat we binnenkort ook onze kantoren in Weert en Budel aansluiten op OZMO cloud telephony.”

Bezoek OZMO op de Bedrijven voor Bedrijven Helmond/ Peelland 9 & 10 april 2014 (stand 5) OZMO cloud telephony: voor gestroomlijnde communicatie. Bel voor meer informatie 0413 741741. www.ozmo.nl

Ook interesse in innovatieve telefonie tegen een vast laag tarief? OZMO heeft een zeer aantrekkelijk voorstel voor zakelijk Helmond (en omgeving). Via het glasvezelnetwerk van Breedband Helmond maakt u tegen een vast laag tarief gebruik van OZMO cloud telephony. Dit houdt onder andere in: bellen, gebeld worden, doorverbinden, wisselgesprekken, bellen vanaf het beeldscherm, instant messaging, gespreksopname, integratie vast-mobiel, Microsoft Outlookintegratie, bellen vanuit elke applicatie en meer.

voor betere zaken

IBN Social Return is investeren in mensen. De winstgevende formule, eenvoudig voor bedrijven inzetbaar. Bekijk online de uitgebreide mogelijkheden én leer van bedrijven in de regio die nu al met winst IBN Social Return inzetten!

www.ibn.nl/socialreturn

18

18


Orcabot 3D-Print Technology

Vanuit Helmond de wereld veroveren Het Helmondse bedrijf Orcabot 3D-Print Technology lanceerde onlangs de Orcabot XXL, een professionele 3D-printer waarmee twee verschillende materialen gelijktijdig kunnen worden geprint. “Op de RapidPro beurs in Veldhoven, waar we deze printer voor het eerst hebben gedemonstreerd, toonden enorm veel partijen belangstelling voor deze printer”, vertelt Daniëlle van den Hove. “Daar zijn we met drie mensen continu bezig geweest om vragen van bezoekers te beantwoorden over deze nieuwe printer.” Orcabot 3D-Print Technology werd opgestart door middel van een investering door Prodim, dat eveneens in Helmond is gevestigd. Prodim International, dat gespecialiseerd is in digitale meetoplossingen, zag een investering in het bedrijf van Camiel Gubbels als een aantrekkelijke mogelijkheid om kwalitatief goede 3D-printers onder een brede doelgroep onder de aandacht te brengen.Gubbels, de ontwerper van de Orcabot 3D-printers, is nog altijd werkzaam binnen de organisatie. Van den Hove: “Door de investering van Prodim heeft Camiel nu weer zijn handen vrij om zich helemaal op de technische aspecten te richten en hoeft hij zich niet meer over de bedrijfsvoering te bekommeren.” Kleine series De 3D-printer kan onder andere gebruikt worden voor het

printen van prototypes, tools, consumtenproducten en vele andere producten. Orcabot ziet grote toepassingsmogelijkheden voor zijn 3D-printers. “De printers worden sinds 2009 verkocht aan particulieren en bedrijven over de hele wereld. Daarnaast verkopen we ook printmateriaal, onderdelen en verzorgen we trainingen aan onze klanten. Met name voor bedrijven die slechts kleine series producten hoeven te maken, zijn de Orcabot 3D-printers aantrekkelijk producten.” De hoeveelheid materialen die met de Orcabot 3D-printers kunnen worden geprint, is groot en dus zeer interessant voor bedrijven. Precies op maat Bovendien kunnen de producten met de Orcabot 3D-printers precies op maat worden gemaakt. “In eerste instantie kost het bedrijven waarschijnlijk wat extra tijd om met de printer te leren werken, maar uiteindelijk zal het hen vooral veel tijd opleveren en geld besparen. Ons doel is om kwalitatief hoogwaardige, maar tegelijkertijd ook betaalbare 3D-printers te verkopen. Door zelf innovatief te zijn, continu verbeteringen aan te brengen, te luisteren naar onze klanten en door te investeren in nieuwe technologie, lukt het ons om geavanceerde printers te bouwen waar onze klanten vervolgens hun eigen producten mee kunnen maken.” www.orcabot.com

19


Een van de grootste rollenbanken van Europa staat in Helmond Met een gewicht van 800 ton en een omtrek van 7 bij 22 meter heeft de Automotive Campus in Helmond een van de grootste rollenbanken van Europa in huis. Bussen, trailers en vrachtwagens tot 30 ton kunnen erop worden getest. Een unieke kans voor het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen in de automotive om voertuigen robuuster, duurzamer en veiliger te maken. De rollenbank, waar busfabrikant VDL in deelneemt, behoort tot een van de testcenters van de Automotive Campus Shared Facilities te Helmond. Minister Kamp van Economische Zaken heeft het nieuwe complex in januari 2014 officieel geopend op de Automotive Campus.

Foto: PressVisuals.com

De Shared Facilities voorzien in high-tech automotive testfaciliteiten, onderzoeks-, kantoor- en werkruimtes waar een brede groep, waaronder automotive bedrijven, MKB, kennisinstituten en onderwijsinstellingen, gebruik van kunnen maken. De focus van deze faciliteiten ligt op de speerpunten van de hedendaagse internationale automotive industrie waaronder electric mobility, green and smart mobility, first class manufacturing en safety en endurance testing.

“Deze Campus is een schoolvoorbeeld van wat er mogelijk is als bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samenwerken. U combineert ondernemingskracht met de nieuwste kennis en draagt zo bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. U creëert nieuwe bedrijvigheid, leidt talent op en versterkt zo de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse economie. Zo zorgt u voor banen, groei en welvaart”, aldus de minister tijdens de opening. De Automotive Campus Shared Facilities is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven TASS International, VDL, Benteler Engineering Services en Bouwbedrijf van de Ven. Ze geven een belangrijke impuls aan de Nederlandse automotive sector en de Brainport regio.

Het delen van de testcenters en onderzoeksruimtes is kenmerkend voor de innovatieve aanpak op de Automotive Campus dat in het hart van de High Tech Brainport regio Zuid Oost Brabant ligt. Behalve de rollenbank, dat deel uitmaakt van de Manufacturing Proces Center, zijn er nog drie andere fonkelnieuwe testcenters in de Shared Facilities. Een van de faciliteiten, die wereldwijd Original Equipment Manufacturers (OEMS) aantrekt, is het testcenter van Benteler Engineering Services. Hier worden producten en systemen getest op levensduur, maar het center brengt ook engineering en protobouw services onder één dak. Deze services worden aangeboden aan een breder publiek, ook in diverse nonautomotive marktsegmenten. De andere twee centers zijn gericht op elektrisch rijden en slimme mobiliteit en worden geëxploiteerd door TASS International (TNO). De Shared Facilities komen tot stand door investeringen van Benteler, TASS International, VDL, MAC, Innovam en Bouwbedrijf van de Ven. Daarbij is het project mogelijk gemaakt door subsidies van het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en Gemeente Helmond. De publieke middelen worden ingezet om het gebruik door MKB bedrijven te stimuleren. De totale investeringssom van het project bedraagt ruim 18 miljoen euro.


135 leerlingen op stage bij regionaal bedrijfsleven In januari vond de Week van Helmond Stagestad plaats. Zo’n 135 3e-jaars leerlingen van het VMBO-t van het Dr. Knippenbergcollege en meer dan 40 regionale bedrijven deden mee aan het initiatief. De leerlingen snuffelden in de Week van Helmond Stagestad letterlijk aan bedrijven uit voor de regio belangrijke sectoren: textiel, automotive, food en metaal/ machinebouw. De week werd feestelijk afgesloten met een bijeenkomst in Fitland XL, waar bedrijven en leerlingen gezamenlijk terugblikten op de week. Helmond Stagestad is een initiatief van de Gemeente Helmond, Rabobank Helmond, United Brains en Werkgeversplein Regio Helmond. Het wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Het project heeft als doel om het onderwijs beter te ontsluiten voor werkgevers en daarmee jongeren beter inzicht te geven in het kleurrijke bedrijfsleven in de regio.

Foto: PressVisuals.com

Naast deze week met Vmbo-stages worden in het kader van Helmond Stagestad voortdurend ondernemersvragen gekoppeld aan het grote ken-

nisaanbod in onze regio. Zo hebben het Werkgeversplein Regio Helmond en United Brains de afgelopen maanden 75 ondernemersvragen neergelegd bij onderwijs- en kennisinstellingen (vooral op mbo en hbo niveau). “Met de week van Helmond Stagestad wilden we nog meer bedrijven laten zien welke mogelijkheden het regionale onderwijs biedt voor het bedrijfsleven”, aldus Frank van der Chijs, voorzitter United Brains. “De afgelopen tijd zijn er grote stappen voorwaarts gezet. Maar is nog een wereld te winnen”. Yvonne van Mierlo blikte terug op een geslaagde week: “Het is belangrijk dat scholieren al vroeg gaan snuffelen bij bedrijven uit verschillende sectoren. Dat zorgt voor een gefundeerde studiekeuze later”. Daarnaast gaf Yvonne van Mierlo een doorkijkje naar de vervolgactiviteiten van Helmond Stagestad. “De komende tijd willen we ook de zorg en de bouw betrekken bij Helmond Stagestad. De regio kent vele ‘parels’ die bij het grote publiek onbekend zijn. Helmond Stagestad is een podium waar het bedrijfsleven én de studenten zich kunnen presenteren”. De bedrijven waren enthousiast over het initiatief. Frans Huijbregts, directeur van de Huijbregts Groep en voorzitter van het Werkgeversplein Regio Helmond: “Stages zijn belangrijk omdat leerlingen dan in de praktijk kunnen zien waarvoor ze leren. De theorie wordt omgezet in praktijk. Dan wordt alles ineens veel duidelijker en leuker.” Voor meer informatie, kijk op www.helmondstagestad.nl

Dutch Technology Week: focus op techniek Van 18 mei tot en met 24 mei staat Helmond en de Brainport regio in het teken van de Dutch Technology Week. Professionals, scholieren, studenten en technologieliefhebbers kunnen zich tijdens deze week verwonderen over techniek en de toekomstmogelijkheden. Op www.dutchtechnologyweek.com vind je het hele programma van die week. Food4Future Food4Future biedt op 20 mei een gevarieerd programma naar de smaak van de toekomst. Food4Future The Challenge is een Foodontwikkelwedstrijd voor het voortgezet onderwijs, waarbij leerlingen nieuwe producten, voedingsmiddelen of verpakkingen bedenken. AutoTech Event Op 22 mei vindt het AutoTech Automotive en Techniek Evenement plaats. Het doel van het evenement is basisschoolleerlingen te inspireren en te enthousiasmeren voor techniek. Door deze “doe” activiteiten maken we hen ervan bewust dat techniek uitdagend, spannend en intrigerend is. Hightech Ontdekkingsroute hotspot food en automotive Op 24 mei zijn er maar liefst 3 van de 7 hotspots te ontdekken in Helmond: Automotive Campus, het Food Tech Park Brainport en mechatronica hotspot bij AAE.

Colofon Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Economie & Cultuur van Gemeente Helmond via www.helmond.nl of via telefoonnummer 140492.


Vlnr: Anouk Baldew- van Meelis, Gaby Biemans-Vlasman, Linsay van Lankveld en Lucienne van Meelis- Groenen

’t Uitzendhuis, vreemde eend in de bijt?

‘Wij kiezen voor een andere insteek’ Er zijn uitzendbureaus en uitzendbureaus. Loop door een stadscentrum en er is keus genoeg. De grote, landelijke spelers hebben er nagenoeg allemaal een kantoor. Sommige bureaus kiezen echter voor een andere plek. Bewust. ’t Uitzendhuis, gevestigd op bedrijventerrein Hoogeind in Helmond is daar een goed voorbeeld van. In de luwte, niet tussen het winkelend publiek, maar tussen de opdrachtgevers. “Uitzendkrachten die bij ons terecht willen, moeten er wel iets voor doen. En dat vinden we prima”, zegt directeur Lucienne van Meelis. Nee, het is geen A-locatie. Aan de Lage Dijk, in een (nog) wat gedateerd aandoend kantoren-

22

centrum, zit ’t Uitzendhuis. Lucienne zwaait er samen met Walter van Meelis vanaf de start in 2006 de scepter van het familiebedrijf. Een van oorsprong écht familiebedrijf. Professioneel georganiseerd, dat valt direct op, maar ook met een persoonlijke uitstraling die prettig aanvoelt. In het modern ingerichte kantoor doet niets meer denken aan de buitenkant van de gevel. “In 2012 hebben we de zaak flink onder handen genomen”, zegt Lucienne. “We waren de crisis een beetje beu! Hebben verbouwd, ons wat meer geprofileerd, het netwerk wat uitgebouwd. We waren en zijn trots op ons kantoor en dat wilden we ook wat meer laten zien.” Die trots is begrijpelijk. Want waar de lande-


‘t Uitzendhuis

lijke spelers in de uitzendbranche zich steeds meer als prijsvechters gingen profileren, koos ’t Uitzendhuis ervoor om vast te houden aan het eigen kompas. Lucienne van Meelis daarover: “Ik zit zelf al vele jaren in de uitzendwereld. Heb ook voor een grote keten gewerkt. Ik wil niet teveel afgeven over die kantoren, maar de praktijk laat gewoon zien dat de kwantiteit van het werk daar bepalend is. Je moet vooral veel uitzendkrachten aan het werk hebben. Hier hebben we vanaf de start gekozen voor een andere insteek; hier bikkelen we voor elk bedrijf, voor elke uitzendkracht, of hij nu twee of veertig uur per week aan het werk is. Uitdaging aangaan Service, continuïteit, betrokkenheid en kwaliteit zijn de belangrijkste sleutelwoorden, vindt Lucienne. Maar dat klinkt eigenlijk niet meer dan logisch. En dus ook niet echt onderscheidend. Toch? Lucienne kijkt serieus. “Niet onderscheidend? Nou, dat lijkt me wel”, zegt ze dan. “Omdat we ook echt invulling geven aan die begrippen. Als klanten ons bellen gaan we aan de slag en gaan we hun probleem oplossen. Daar zijn we voor en daar zien wij een uitdaging in. Hier komt geen vraag binnen bij een intercedente die de vestigingsmanager moet vragen, die de districtsmanager, de regiomanager en vervolgens het hoofdkantoor moet bellen. Hier komt de vraag in ons team en zorgen we samen en snel voor een passende oplossing.” Geen harde acquisitie Die visie lijkt te werken. De cijfers van 2013 gaven een forse groei te zien en de eerste maanden van 2014 lijken te duiden op een voortzetting van dat beeld. “Die groei is er zonder een harde acquisitie, zonder cadeautjes. Wat wij doen is vooral luisteren naar onze klanten; wat zijn de verwachtingen, hoe ziet de werkomgeving eruit, wie zijn de collega’s? We gaan ook altijd zelf even kijken bij het bedrijf. We willen voelen wat voor soort mensen er passen.” En de uitzendkrachten zelf? “Die kennen we. Door onze ervaring weten we al snel wat voor werknemer er achter een sollicitant zit. Bovendien moeten ze óns altijd zoeken. Wij zitten niet in die winkelstraat. Hier moet je

bewust naar toe komen. Met een afspraak. En op dat moment hebben wij je CV al bekeken. Natuurlijk worden we soms nog een keer onaangenaam verrast, maar bijna altijd krijgen we de juiste mensen op de juiste plek. En altijd tegen een redelijke prijs én een prima service.”

‘Wij weten dat onze persoonlijke benadering en daardoor onze flexibiliteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen door onze klanten enorm worden gewaardeerd’ Gedrevenheid Het team van ’t Uitzendhuis straalt een grote gedrevenheid uit. “We zijn allemaal bloedfanatiek. Onze email staat doorgeschakeld naar thuis, hoor. Workaholics? Nou, het tekent vooral het hart voor de zaak. Wij weten dat onze persoonlijke benadering en daardoor onze flexibiliteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen door onze klanten enorm worden gewaardeerd. Dat enthousiasme, die gedrevenheid kun je niet spelen, die is écht. En daar zijn we trots op ja. Net zoals we trots zijn op onze uitzendkrachten én onze klanten. Daarom zetten we er ook graag een stapje extra voor.”

‘t Uitzendhuis

Lage Dijk 8 5705 BZ Helmond 0492-556575 www.uitzendhuis.com

23


Philippe van Esch Column

Op het moment van schrijven van deze column is het 19 maart. Een belangrijke dag in Nederland, want het is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Ambitieuze coalities

Spannend. Hoeveel mensen zullen de moeite nemen om te gaan stemmen? Maar vooral spannend vanwege de zeer onvoorspelbare verkiezingsuitslagen. Meer verdeeldheid? Of juist meer stemmen op de middenpartijen? Hoe dan ook, de kiezer heeft het laatste woord en vandaag worden de rapportcijfers uitgedeeld. Er zullen verliezers en winnaars zijn. Maar belangrijker is dat er stabiele coalities gesmeed worden, die stabiliteit, verantwoordelijkheid en ambitie uitstralen. Ambitie is belangrijk. Op vele terreinen zijn er allerlei onder-

linge verschillen van inzicht over hoe om te gaan met de hedendaagse vraagstukken. Of het nu gaat om zorg, welzijn, werkgelegenheid, infrastructuur of bedrijventerreinen (etc, etc): onderlinge verschillen zullen overbrugd moeten worden zodat we de problemen van vandaag niet doorschuiven naar de toekomst. Ambitie betekent ergens voor te willen gaan. Ambitie betekent je nek uitsteken. Risico’s nemen. Ondernemers doen iedere dag niet anders. In Helmond en de Peel zeer zeker. Daarom juist zijn we hier een succesvolle regio, Brainport Oost. Een ambitievolle regio. Daarom vragen wij om ambitieuze coalities!

Snapchat en Tinder: schijnprivacy Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor de online ‘vleesmarkten’ Snapchat en Tinder. De laatste tijd hoor je dat jongeren Facebook massaal verlaten. En inderdaad, daarin steekt een kern van waarheid. Maar tegelijkertijd groeit de groep 55+ sterker dan de daling, dus Facebook groeit nog steeds. Als je gaat kijken waar die jongeren naartoe gaan, vind je naast Instagram ook twee andere foto-apps als nieuwkomer: Snapchat en Tinder. Schijnprivacy Snapchat is een netwerk dat zich richt op het tijdelijk delen van foto’s. Het is gekoppeld aan je telefoonadresboek en kan snel en makkelijk je vrienden vinden (maar importeert die vriendenkring wel). Met hen kun je foto’s met of zonder tekstboodschap delen; speciaal daarbij is dat die foto’s zichzelf na een bepaalde tijd vernietigen en daarmee een schijnprivacy bieden. Tinder neemt die gewoonte over en gaat daar een stap verder mee. Het koppelt de foto’s aan een soort ‘HOT or NOT’-systeem en als beide gebruikers elkaar als HOT bestempelen kan reallifecontact plaatsvinden. Het staat inmiddels te boek als de social mediavlees-

24

markt; en niet geheel onterecht. Maar dat is een andere discussie. Beide apps worden nu ook al sporadisch voor marketingdoeleinden ingezet. Je zou een early adopter kunnen zijn en experimenteren. Maar let op: bij allebei de apps kan vaak probleemloos een schermafdruk, en dus ene kopie van de boodschap, gemaakt worden. En deze kan misbruikt worden. Schijnveiligheid dus... De volgende keer kijken we naar de rijzende ster: bloggen. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak


Ferm O Feed

Nieuwe productiefaciliteit Ferm O Feed geopend Onder grote belangstelling van het bedrijfsleven, omwonenden en overige belanghebbenden is op 10 maart de nieuwe en moderne productiefaciliteit van Ferm O Feed in Helmond geopend. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Elly Blanksma van Helmond en oud-minister van Landbouw Gerrit Braks. Sprekers als Esther de Lange (Lid van het Europees Parlement voor het CDA), Pieter van den Broek (bestuurslid van de Wijkraad Brouwhuis) en Rob den Ouden (commercieel directeur van Den Ouden Groep) wisten de aanwezigen te boeien. Zij spraken mooie woorden over de noodzaak van deze productiefaciliteit als het gaat om de bodemvruchtbaarheid en de voedselopbrengsten binnen Europa en zelfs

in de wereld te verbeteren. De goede samenwerking met de omgeving (Brouwhuis) bij het tot stand komen van deze nieuwe productiefaciliteit mag volgens Ferm O Feed bijzonder genoemd worden. Ook de gemeente is trots op de komst van de productiefaciliteit. Organische mestkorrels Ferm O Feed, onderdeel van Den Ouden Groep uit Schijndel, heeft de productie- en distributiefaciliteiten bij elkaar gebracht in Helmond. Van pluimveemest wordt ongeveer zestigduizend ton organische mestkorrels per jaar geproduceerd. De mestkorrels worden voor 95 procent geĂŤxporteerd naar ruim vijfenveertig landen. www.fermofeed.com

25


Frank Hubers: ‘Iedereen mag weten dat we er klaar voor zijn’

Smart Solutions & Engineering Beugen BV (SSEB)

Uitblinker in ontwikkeling gaat nu ook bouwen Uitblinker in product- en procesontwikkeling en daarbij sterk vertegenwoordigd in de automotive en vliegtuigindustrie. Dat is SSEB. Het Beugense engineeringbureau profileert zich echter nadrukkelijk óók als machinebouwer en daarmee ondersteuningspartner in de breedste zin. Ook voor bijvoorbeeld het machinebedrijf ‘om de hoek’. Voor elke technische maakonderneming in de wijde regio is SSEB beschikbaar. “Iedereen mag weten dat we er klaar voor zijn.” Frank Hubers is eigenaar van Smart Solutions & Engineering Beugen, kortweg SSEB. Met een sterke innovatieve drive heeft hij zijn onderneming in korte tijd succesvol gemaakt. SSEB startte in april 2010.

26

Er waren drie werknemers. Een jaar later werd de Startersprijs van de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg gewonnen. Inmiddels telt SSEB elf medewerkers. Voor projecten en assemblage op locatie worden krachten ingehuurd. Specialiteit SSEB ontwikkelt voor fabrikanten metaaldelen en producten. Specialiteit is het slimmer en goedkoper maken van het ontwerp, waarmee de opdrachtgever een kostenvoordeel behaalt. Men heeft hiervoor de kennis in huis: van materialen, maar ook van productietechniek. Hier schuilt de kracht van de onderneming, want haar oplossingen worden met het oog op een slimme productie ontworpen.


SSEB

Voor zover de opdrachtgever dat zelf nog niet gedaan heeft, kan SSEB een verkennend onderzoek doen naar afzetaantallen, waarna een budgetprijs afgegeven kan worden. Daarin zit een belangrijk deel van de toegevoegde waarde: het Beugense bedrijf kan in een vroeg stadium productiekosten aangeven én waar er knelpunten of problemen in de productie te verwachten zijn. SSEB bouwde deze kwaliteit ook uit naar het verwezenlijken van prototypes. Ook voor inkoopkennis en projectmanagement kunnen opdrachtgevers terecht. Bouwen SSEB doet dus méér. Frank Hubers legt uit: “Wij ontwikkelen in opdracht van de klant. Maar wat als zij moeite hebben dingen in de praktijk te laten werken? Daartoe heb ik in januari 2012 SSEB Systems opgericht; daarmee ontwerpen én bouwen we machines. We voeren dus eigen producten, daar waar fabrikanten deze niet kunnen vinden en SSEB een innovatieve oplossing heeft bedacht. Daarmee zijn we dus voortaan beschikbaar voor het hele traject: van ontwerp tot inbedrijfstelling.” Hij ondersteunt het met een voorbeeld. “We hebben voor SPG Prints in Boxmeer een productiemachine gebouwd. We hadden ‘m al ontwikkeld, waarop we de vraag kregen of we ook de begeleiding bij de uitbesteding wilden doen, of misschien zelfs de complete bouw wilden verzorgen. Dat laatste is gebeurd. Met uitzondering van de maakdelen doen we alles zelf. En dankzij eigen assemblage en inbedrijfstelling kunnen de eventuele laatste tekortkomingen ‘in het werk’ aangepakt worden.” Voor de hele regio De stap is niet ingegeven door de crisis. “Sterker, daar hebben we geen last van”, reageert Frank Hubers. “Maar het is wél een feit dat dertig procent van onze omzet uit Nederland komt en dat veel van onze klanten driehonderd kilometer of verder van ons vandaan zitten. Daarbij merkte ik dat heel wat ondernemingen in onze eigen regio niet of nauwelijks weten wat wij in huis hebben. Ik wil dat zij weten dat we niet alleen een engineeringbureau zijn, maar voor de hele regio beschikbaar zijn. Ook als bouwer van specials of kleine volumes. En zeker óók voor de kleine bedrijven.” “Belangrijk hierbij is dat we in onze regio natuurlijk een veel grotere slagvaardigheid hebben. Voor grote - geplande - projecten, is dat minder belangrijk. Maar een (kleine) fabrikant, met een ad hoc opdracht die om een snelle oplossing vraagt, wil dat er snel een engineer bij de hand is. Wij kunnen daaraan voldoen,

want we zitten dichtbij. Ik zie ons als een echte projectorganisatie. Compact, met weinig overhead.” Primeur SSEB komt in maart van dit jaar met een primeur. Dan wordt in Beugen een 3D-metaalprinter geïnstalleerd. “Vooral voor productie in lage volumes. Met 3D-metaal printen willen we een brug slaan tussen innovatief werken en rationeel blijven. In sommige gevallen is en blijft het namelijk goedkoper om draai- en freeswerk toe te passen. De combinatie met conventionele producten en geprinte producten is de toekomst. Wij laten de mogelijkheden zien.”

Smart Solutions & Engineering Beugen BV

Transportcentrum 3 5835 CT Beugen 0485 36 10 25 www.sseb.eu twitter.com/SSEB_BV nl.linkedin.com/in/frankhubers

27


R&R Systems

Duurzame energiesystemen voor ‘t Bluumke Bloemisterij ’t Bluumke in De Mortel is bezig met een flinke vernieuwing van haar locatie aan de Zandstraat 29a. Een groot deel van het huidige pand wordt gesloopt en daarvoor in de plaats wordt een nieuwe hal gebouwd. R&R Systems uit Gemert verzorgt daarbij de aanleg van een uiterst duurzaam energiesysteem met onder meer de Power Profit® zonnepanelen, Hecofloor vloerverwarming en een WKO-systeem.

twee functionaliteiten. De voorzijde van het paneel is een zonnepaneel wat zonne-energie kan omzetten in elektriciteit. Aan de binnenzijde van het paneel zitten de zelf ontworpen warmtewisselaars van R&R Systems. Deze nemen warmte of koude op die weer voor andere doeleinden benut kan worden. Door deze dubbele functionaliteit kunnen nog lagere energiekosten worden gerealiseerd. Verder is in de vloer het Hecofloor vloerverwarmingssysteem toegepast. Dit systeem is uitgerust met warmtewisselaars die door R&R zelf zijn ontwikkeld. Hiermee kan een ruimte met een relatief lage temperatuur verwarmd worden en met een relatief hoge temperatuur gekoeld worden. Tot slot hebben we een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem aangebracht in het pand. Dit is een duurzame methode om V.l.n.r.: Tom Siebers, Elise Siebers, Eric Bloemen, Paul Siebers en Frank van Lankveld.

energie in de vorm van warmte of koude in de bodem op te slaan. De techniek wordt gebruikt

Al sinds 1981 zijn Paul en Elise Siebers eigenaar

tems, omdat we daar direct een goed gevoel

om gebouwen, woningen, kassen en processen

van Bloemisterij ’t Bluumke. Inmiddels zijn ook

bij hadden.”

te verwarmen en te koelen.”

twee van hun vier kinderen werkzaam in de

R&R Systems is producent en leverancier van

bloemenbranche. Zoon Tom helpt mee in het

duurzame energiesystemen. Met behulp van

De toegepaste energieconcepten zijn boven-

familiebedrijf en zoon Koen heeft een eigen

deze systemen kunnen bedrijven, instellingen

dien makkelijk te bedienen. Eric Bloemen:

hoveniersbedrijf, dat eveneens gevestigd is aan

en particulieren niet alleen veel energie bespa-

“De systemen zijn klantvriendelijk ontworpen,

de Zandstraat 29. “Wij hebben als bloemist

ren, maar ook een bijdrage leveren aan het

eenvoudig te gebruiken en vergen bovendien

het mooiste beroep ter wereld”, vertelt Elise

behoud van het milieu.

weinig onderhoud. Met deze energiecon-

Siebers. “Bloemen worden gebruikt in alle

“Wij bedenken en integreren duurzame

cepten kan ’t Bluumke weer jaren vooruit en

jaargetijden en bij alle belangrijke gebeurtenis-

maatwerkoplossingen voor bedrijfspanden en

wordt een belangrijke stap richting een energie

sen in het leven. Daarnaast is het een creatief

woningen, die wij zelf hebben ontwikkeld”,

neutraal bedrijfsgebouw gezet.

beroep, waarin we onze ideeën kwijt kunnen.”

vertelt Eric Bloemen van R&R Systems. “Doordat wij alle specialismen zelf in huis hebben,

Groene uitstraling

kunnen wij onze opdrachtgevers van het begin

Met het vernieuwen van het huidige pand wil

tot het einde bijstaan in een project.”

de familie Siebers het bedrijf een moderne uitstraling geven. Paul Siebers: “Daarbij speelt

Dubbele functionaliteit

ook duurzaamheid een belangrijke rol. Als

Zijn collega Frank van Lankveld geeft aan dat

groenbedrijf willen wij ook een groene uitstra-

bij de nieuwbouw van ’t Bluumke meerdere

ling hebben. Daarom zijn we op zoek gegaan

energieconcepten zijn toegepast. “We hebben

naar een partner die ons kan helpen om dit te

onder andere Power Profit zonnepanelen ge-

realiseren. We hebben gekozen voor R&R Sys-

bruikt op het dak. Deze zonnepanelen hebben

R&R Systems BV Vliet 17, 5422 VV Gemert Tel. 0492-322437 www.energieverdieners.nl info@energieverdieners.nl


Jong Management Helmond

Vlnr: Astrid Louwers, Jos van den Berkmortel, Xavier Broeckx, Koen Smits, Karel van Rooij en Niels van den Beucken. Bart de Rooij ontbreekt op de foto.

Jong Management Helmond speelt in op toekomst Op initiatief van de gemeente Helmond en de Rabobank Helmond is in 2012 de vereniging Jong Management Helmond van start gegaan. Deze vereniging, inmiddels bestaande uit zo’n 37 jonge ondernemers, managers en high potentials tot 45 jaar, wil elkaar beter leren kennen om in de toekomst makkelijker met elkaar in contact te kunnen treden. Daarnaast willen ze leren van elkaar over onderwerpen die deze ondernemers bezighoudt. “De komende jaren gaan veel beslissers en managers van Helmondse bedrijven ermee stoppen of een stapje terugzetten. Daarom is het goed dat hun opvolgers elkaar nu alvast leren kennen”, vertelt secretaris Karel van Rooij van Jong Management Helmond. Het bestuur van Jong Management Helmond bestaat verder uit Astrid Louwers (gemeente Helmond), Jos van den Berkmortel (Rabobank Helmond), Koen Smits (Smits & Prick accountants / belastingadviseurs), Xavier Broeckx (Broeckx-Praasterink), Niels van den Beucken (Artegroep) en Bart de Rooij (Janssen B.V.). Goede mix Helmond kent verschillende netwerken, maar een club die zich vooral richt op jonge ondernemers was er tot de oprichting van Jong Management Helmond nog niet. Van Rooij: “Ik ben ook lid van de businessclub van Helmond Sport en ga regelmatig naar het Ondernemerscafé in Helmond. Daar kom ik echter niet zoveel jongere ondernemers tegen, terwijl ik het wel belangrijk vind om in contact

te komen met andere jonge ondernemers. Daarom ben ik blij met de oprichting van Jong Management Helmond.” De ambitie van de jonge ondernemersclub is om in de komende jaren uit te groeien tot ongeveer 50 leden. “Als voorwaarde om lid te mogen worden geldt dat mensen een managementfunctie vervullen en een economische verbinding met Helmond moeten hebben”, vertelt Karel van Rooij. “Daarbij streven wij er naar om te komen tot een goede mix van beroepsgroepen en branches binnen ons ledenbestand.” Meedenken Hij geeft aan dat de bijeenkomsten van Jong Management Helmond een informeel karakter hebben, maar dat het zeker niet een borrelclub is. “Het is vooral interssant om kennis te delen met anderen en nieuwe contacten te leggen. Als vereniging willen wij bijvoorbeeld ook graag meedenken over het ondernemersklimaat in Helmond en de kansen die er zijn met betrekking tot de samenwerking in de Peelregio (Asten-Deurne-Someren). Het is goed om nu al na te denken over de toekomst van de stad en daar willen wij graag een bijdrage aan leveren en energie in steken. Zo heeft het college van burgemeester en wethouders in Helmond onlangs besloten onze vereniging als klankbordgroep te gaan gebruiken voor het economisch beleid. We gaan onze visie als jonge ondernemers geven op onderwerpen die de stad en daarmee ook ons aangaan. Over tien jaar hebben we die kennis en contacten keihard nodig en als je er nu niet mee begint, komen we straks tijd te kort.”

29


Helmond Sport op zoek naar nieuwe shirtsponsor

‘We zijn meer dan een voetbalclub’ Nu Driessen HRM na drie seizoenen heeft besloten om te stoppen als shirtsponsor van Helmond Sport, is de BVO uit de Jupiler League op zoek naar een nieuwe shirtsponsor. Volgens commercieel manager Antoine Beije biedt het shirtsponsorschap van Helmond Sport vele mogelijkheden. “Bedrijven willen graag iets terugzien van hun bijdrage aan de club. Dat is logisch. Als Helmond Sport denken wij graag met onze sponsoren mee.” Helmond Sport is veel meer dan alleen een Betaald Voetbalorganisatie, benadrukt Antoine Beije. “Als club organiseren wij ontzettend veel activiteiten op maatschappelijk gebied, waarbij ook onze selectiespelers vaak worden ingezet. Zo houden we bijvoorbeeld het Vlisco G-voetbalweekend. Dit is een toernooi voor voetballers met een beperking. Een ander initiatief is Playing for Success Helmond. Hierbij volgen onderpresterende kinderen in de leeftijd van negen tot en met veertien jaar een (naschools) bijlesprogramma in het stadion van Helmond Sport. De combinatie van onderwijs en sport is hierbij de sleutel tot succes. Er zijn nog veel meer projecten en activiteiten op maatschappelijk gebied waar wij een rol in spelen. Dit doen we onder de vlag van Helmond Sport Samen.” Buurt League Nieuw is de Helmond Sport Buurt League, die in april van start gaat. Beije: “De Buurt League is een toernooi dat wordt gehouden in verschillende wijken in Helmond, waarbij de resultaten van de wedstrijden van ondergeschikt belang zijn.” Verschillende wijkteams zullen het tegen elkaar gaan opnemen. Daarnaast voeren de teams diverse ‘maatschappelijke buurtbijdrages uit’, waarvoor de belangrijkste punten te verdienen zijn. “Samen met buurtbewoners uit de wijk gaan we opnemen waar behoefte aan is en hoe de teams het beste kunnen meehelpen bij bepaalde activiteiten”, legt Beije uit. “Daarmee leveren we tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken.”

30

Voor Driessen HRM was deze grote maatschappelijke betrokkenheid destijds een van de redenen om Helmond Sport te gaan sponsoren. “Wij vonden het belangrijk om als Helmonds bedrijf ook iets terug te doen voor de Helmondse maatschappij”, vertelt Michaël Munnich, directeur van Driessen HRM. “Daarnaast wilden wij onze naamsbekendheid graag vergroten, waardoor we makkelijker in contact kunnen komen met potentiële nieuwe collega’s. Door de exposure in de regionale en landelijke media zijn we daar goed in geslaagd.” Andersom wordt het sponsorschap ook door medewerkers van Driessen HRM gedragen. Munnich: “Naast de Business Clubstoelen bieden wij ook onze werknemers de gelegenheid om thuiswedstrijden van Helmond Sport vanaf het Ereterras te volgen. Hier wordt vaak gretig gebruik van gemaakt.” Shirtsponsoring van Helmond Sport moet volgens Beije vooral toegevoegde waarde opleveren voor de sponsor. “Naast de exposure via de TV-uitzendingen van Fox, de kranten, magazines en eigen uitingen van Helmond Sport, kunnen wij onze shirtsponsor ook direct in contact brengen met een groot aantal andere relaties. Wij kunnen voor onze sponsoren een maatpakket samenstellen dat precies aansluit bij hun behoeften. Bovendien houden wij vrijwel iedere maand wel een activiteit voor onze Business Clubleden. Daarbij kun je onder andere denken aan bedrijfsbezoeken, speeddatesessies, een golfdag, een ladies night, het circusgala en een kindervoetbalclinic. Alle leden zijn vrij om aan deze activiteiten deel te nemen.” Over de sportieve ambities van de club is de commercieel manager ook duidelijk. “Onze ambitie is om te promoveren naar de Eredivisie. In de laatste elf seizoenen hebben wij negen keer de Jupiler PlayOffs gehaald. Daarin hebben wij drie keer tot de laatste wedstrijd meegespeeld om promotie. Het moet er dus wel een keer van komen dat Helmond Sport promoveert naar de Eredivisie.”


Helmond Sport Foto’s: Pro Shots

31


‘Koken is meer dan het bereiden van eten. Het draait allemaal om smaak, om de smaakstructuur’, zeggen Jan van den Nieuwenhof en Dorothé Saassen 32


Culinair Centrum

Lezing over smaak en geur voor het goede doel Koken wint de laatste jaren weer aan populariteit. Mensen nemen meer de tijd voor het bereiden van een maaltijd en willen de kneepjes van het vak leren. Culinair Centrum Aarle-Rixtel springt in op die trend. Niet alleen is het in de kookstudio van Dorothé Saasen mogelijk om in grote groepen een kookworkshop te volgen als bedrijfsuitje, er worden ook regelmatig lezingen gehouden. Chef gastro-engineering Jan van de Nieuwenhof geeft op woensdag 23 april om 19.30 uur een lezing over geur en smaak. De opbrengst van dit symposium gaat naar de kinderen in Bosnië. “Koken is meer dan het bereiden van eten. Het draait allemaal om smaak, om de smaakstructuur. En hoe kun je iets dat lekker is, nóg lekkerder maken? De technieken die ik gedurende mijn opleiding heb geleerd, wil ik graag delen.” Aan het woord is Jan van de Nieuwenhof. Deze chefkok is al jarenlang hét gezicht van het Culinair Centrum in Aarle-Rixtel. Hij volgde de afgelopen vier jaar een opleiding tot chef gastro-engineering aan het Center for Gastrology in Leuven. De kennis die hij daar heeft opgedaan kan hij direct inzetten bij zijn werkzaamheden in het Culinair Centrum. “Jan heeft koken tot een kunst verheven”, vertelt eigenaresse Dorothé Saasen trots. Lezing voor fijnproevers Voor de echte fijnproever houdt Van de Nieuwenhof op woensdag 23 april een lezing over geur en smaak. “Ik wil graag wat dieper ingaan op dit onderwerp en breng de technische kant van koken onder het voetlicht. Wat is smaak precies? Welke invloed heeft de temperatuur, tijd, en techniek op smaakbeleving?” De bezoekers worden aan de hand van diverse hapjes meegenomen op een culinaire smaakreis. “Tijdens de lezing leg ik uit welke technieken ik gebruik en er is volop ruimte om vragen te stellen. Ik wil de kunst van het koken begrijpelijk maken. Wanneer is iets mooi en lekker? Wat doen ingrediënten? Als je wat meer van koken af weet, begrijp je veel beter waarom het ene wel werkt, en het andere niet. Het is tegenwoordig moeilijk om nog goede informatie te vinden, er wordt zoveel beweerd en geschreven. Ik wil aan de hand van de lezing vertellen hoe je in de praktijk écht lekker en gezond kunt koken. Als je wat meer kennis hebt, kun je zelf ook met eten gaan experimenteren.” Bosnië De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de kinderen in Bosnië. Stichting Out of Area verleent al elf jaar medewerking

aan een kidsfestival in het voormalige Olympisch Stadion in Sarajevo Zetra, Bosnië en Herzegovina. In een week tijd worden 50.000 Bosnische basisschoolkinderen een dag lang vermaakt met allerlei leuke activiteiten. Jan van de Nieuwenhof is al jaren vrijwilliger voor dit initiatief. “Ik ga voor de negende keer mee. Het geeft een enorme kick, als je ziet hoe die kinderen genieten. Ze komen uit een land dat in wederopbouw is, een gebied dat geteisterd werd door oorlog. Ik vind het heel mooi dat ik met deze lezing indirect ook een bijdrage kan leveren.” Dat het geld op de juiste plek terecht komt, daar staat de chefkok borg voor. Twee vliegen Dorothé is blij om een bijdrage te kunnen leveren. “We slaan twee vliegen in één klap. Jan kan onze gasten tijdens de workshops voorzien van praktische tips, deelnemers aan de lezing alles vertellen over geur en smaak, en tegelijkertijd kunnen we de Bosnische kinderen een fantastische Kidsfestival bieden. Wat wil je nog meer?”

Aanmelden Aanmelden voor de lezing op 23 april over geur en smaak kan door een mailtje te sturen naar koken@culinaircentrum.nl. De lezing van chef gastro-engineering Jan van de Nieuwenhof begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. De kaarten kosten € 25,00 per stuk.

Activiteiten Culinair Centrum Culinair Centrum Aarle-Rixtel, organiseert naast de kookworkshops voor grote groepen, regelmatig lezingen en andere activiteiten. In het najaar staat ook weer de kookwedstrijd gepland. Houd de website van Culinair Centrum goed in de gaten voor meer informatie.

Kookstudio Culinair Centrum

Goossensstraat 24 5735 CJ Aarle-Rixtel 0492-381 565 koken@culinaircentrum.nl www.culinaircentrum.nl

33


r w o h s e d w u ie n r e v e in onz


onze nieuwe showroom is een ontwerp van

room

7PFEFSIFJM";FFMBOE]T: (0486) 45 14 53

www.vantienen.nl ,PGGJFBQQBSBUFOt&TQSFTTPBQQBSBUFOt,PGGJFUIFFt%JTQPTBCMFTt'SJTESBOLFO 4OPFQBVUPNBUFOt7FOEJOHNBDIJOFTt4OPFQXBSFO4DIPPONBBLBSUJLFMFOt"EWJFTTFSWJDF


Waterschap Aa en Maas

‘De aanschaf van de pompen is slechts 25 procent van de totale investering bij een gemaal’, aldus Antoine van Geffen (l) en Jos van Lankveld

Slim besturingssysteem verbetert toezicht op gemalen De 107 gemalen van de zeven rioolwaterzuiveringen van waterschap Aa en Maas worden medio 2014 allemaal aangesloten op een gecentraliseerd mens- en plaatsonafhankelijk ICT-besturingssysteem. “Daardoor kunnen we niet alleen sneller en adequater reageren bij alarmeringen, maar krijgen we ook de beschikking over valide data die belangrijk zijn om het beheer en onderhoud aan de gemalen te verbeteren en de kosten te drukken”, zegt projectmanager Antoine van Geffen. De eerste twintig gemalen van de rioolzuiveringen in AarleRixtel en ’s-Hertogenbosch zijn inmiddels op het nieuwe systeem aangesloten. “Die implementatie is voorspoedig verlopen. Daarom gaan we binnenkort ook de gemalen van de andere vijf rioolzuiveringen in ons gebied overzetten op het nieuwe besturingssysteem”, vertelt Antoine van Geffen. Jos van Lankveld, medewerker besturingstechniek bij waterschap Aa en Maas, geeft aan dat het nieuwe systeem diverse voordelen biedt. “Vroeger verliep het contact tussen de zuiveringen en de gemalen via een PC met telefoonverbinding. Dat maakte het systeem enorm kwetsbaar en bovendien was het niet toereikend. Bij een beetje regen wordt op een zuivering al gauw zo’n 14.000 kubieke meter water per uur ontvangen. Als het een keer flink regende, was het direct alle hens aan dek om de afvoer van rioolwater goed te laten verlopen en riooloverstorten zoveel mogelijk

36

te voorkomen. Het nieuwe systeem werkt plaats onfhankelijk en kan op elk moment van de dag en vanaf elke plek met diverse mobile devices bediend worden.” Een ander belangrijk voordeel van het nieuwe beheersysteem is volgens Van Geffen dat waterschap Aa en Maas straks de beschikbaarheid krijgt over een groot aantal gegevens over de gemalen. “We kunnen straks bijvoorbeeld nog beter volgen wanneer leidingen dreigen dicht te slibben, of wanneer onderhoud aan de pompen van een gemaal nodig is. Met behulp van deze informatie kunnen wij straks ook gericht onderhoudsplanningen maken voor de gemalen, waardoor de levenscyclus mogelijk verlengd kan worden.” Van Lankveld vult aan: “De aanschaf van de pompen is slechts 25 procent van de totale investering bij een gemaal. De andere 75 procent van de kosten gaat zitten in het beheer (onder andere energie) en onderhoud. Als je deze kosten berekent voor alle 107 gemalen van de rioolwaterzuiveringen van waterschap Aa en Maas dan begrijp je dat met een gerichte beheer- en onderhoudsplanning enorm veel geld bespaard kan worden. Doordat de informatiedichtheid hoger wordt, kunnen we met elkaar beter beoordelen welke maatregelen in bepaalde gevallen nodig zijn. Tevens bekijken hoe we het energieverbruik van de gemalen kunnen terugdringen, want dat is ook een opgave waaraan wij ons hebben verbonden als organisatie.” www.aaenmaas.nl


Ondernemersadvies

Dynamisch en uitdagend

Arbeidsbemiddelaar

Willem Verstraaten Accountmanager Action Team Uitzendbureau 040-2066250 www.action-team.nl

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Stempassen vielen op de deurmat en plaatselijke partijen propageerden met idealen voor hun gemeente. Vaak gaan veranderingen binnen het politieke stelsel gepaard met wijzigingen binnen het arbeidsrecht op de arbeidsmarkt. Dit maakt de uitzendbranche voor Action Team Uitzendbureau dynamisch en uitdagend! Elke dag is anders. We zijn met ons team continu alert op veranderingen. Of het nu gaat om de tendens op het gebied van de economie of de behoeften van bedrijven: wij zullen hier op reageren! Dagelijks gaan wij de uitdaging aan om de juiste persoon op de juiste plaats aan het werk te krijgen. Hierbij worden onder andere de kwaliteiten van de uitzendkrachten, de wensen van onze klanten en de bedrijfscultuur in ogenschouw genomen.

Persoonlijke aandacht voor zowel bedrijf als kandidaat staan hierbij voorop. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen binnen Action Team Uitzendbureau. Er zijn op onze locatie in Geldrop extra werkplekken gecreĂŤerd waardoor onze vestiging in Beek en Donk is gesloten. Hierdoor zijn krachten en kennis nog meer gebundeld en kan er adequater gereageerd worden op de vraag van bedrijven. Dit houdt echter niet in dat de regio Laarbeek onze aandacht niet meer heeft. Sterker nog, we zullen de focus hierop nog steeds hebben. Tevens weten de vakmensen uit die omgeving ons nog steeds te vinden en breidt onze flexpool zich steeds verder uit met specialisten uit deze regio. Het kan dus geen toeval zijn als de wegen binnenkort kruisen en wij iets voor u gaan betekenen. Wellicht schudden we elkaar binnenkort de hand!

Pensioencommunicatie moet beter Het opnemen van informatiebepalingen in de pensioenwetgeving in 2007 was een belangrijke stap om de pensioencommunicatie te verbeteren. Toch is het pensioenbewustzijn van Nederlanders laag. Uit onderzoek blijkt dat voor veel mensen de informatie over pensioen moeilijk te begrijpen en te omvangrijk is.

MPLA-pensioenadviseur

Laater Peter van de Snepscheut MPLA 0888-777999 peter@laater.nl

Staatssecretaris Klijnsma heeft daarom op 17 november 2013 een nieuw wetsvoorstel ingediend om de pensioencommunicatie te verbeteren. Met dit wetvoorstel wil de Staatssecretaris bereiken dat de communicatie beter aansluit op de wensen van deelnemers.Drie belangrijke vragen die pensioeninformatie moet beantwoorden zijn: 1. Hoeveel pensioen krijg ik? 2. Is dit genoeg? 3. Wat moet ik doen als dit niet genoeg is? Momenteel sluit pensioeninformatie

nog altijd niet aan op bovengenoemde informatie behoefte van de deelnemer. Hierdoor weet de deelnemer vaak niet of hij zelf in actie moet komen om zijn oude dag beter te regelen. Om aan de wensen van de Staatssecretaris tegemoet te komen zullen de pensioenfondsen en verzekeraars in de toekomst correcte en duidelijke informatie moeten gaan verstrekken aan de deelnemers. De belangrijkste informatiebron hiervoor wordt de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. De huidige site bevat alle opgebouwde AOW en werknemerspensioenen en zal verder moeten worden uitgebreid met informatie over koopkracht en risico’s. En dan maar hopen dat de pensioengerechtigde ook tijdig zelf maatregelen neemt als dat uit de beschikbare informatie blijkt. De dagelijkse praktijk leerde me dat ik daar nog niet zo zeker van moet zijn.

37


Agenda

9 en 10 april 2014 Bedrijven voor Bedrijven Helmond/Peelland Bedrijven voor Bedrijven Helmond/Peelland vindt dit jaar op 9 en 10 april plaats aan de Gerstdijk 24 op Industrieterrein Helmond (BZOB). Het doel van de businessbeurs is ondernemers bij elkaar brengen, stimuleren om zaken met elkaar te doen en met de zakelijke bezoekers. Ook gemeenten en andere dienstverlenende bedrijven zijn in grote getalen aanwezig op de beursvloer. Bij de beurslocatie is volop parkeergelegenheid. De beurs is beide dagen geopend van 14:00 tot 22:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.bbhp.nl.

8 april 2014 Open Coffee Gemert-Bakel Laarbeek Informeel netwerken onder het genot van een kopje koffie. De Open Coffee Gemert-Bakel Laarbeek vindt elke tweede dinsdagochtend van de maand plaats. Nadat iedereen koffie heeft besteld en handen heeft geschud, wordt vaak aandacht aan een thema. t)FSCFSHEF#SBCBOUTF,MVJT Aarle-Rixtel toVVS 13 april 2014 Open dag Bedrijvencentrum Traverse tVVS t,BTUFFM5SBWFSTF )FMNPOE 18 april 2014 Open Coffee DAS (Deurne Asten Someren) Informeel netwerken onder het genot van een kopje koffie. De Open Coffee DAS vindt elke derde vrijdag van de

38

maand plaats. t$POGFSFOUJFIPUFM Willibrordhaeghe toVVS 8 mei 2014 Excursie BZW Eindhoven en BZW Helmond-Peelregio Uitstapje naar Vliegbasis Eindhoven tVVS tXXXC[XOM 8 mei 2014 Open Coffee Helmond Informeel netwerken onder het genot van een kopje koffie. De Open Coffee Helmond vindt elke tweede donderdag van de maand plaats. tVVS t#FESJKWFODFOUSVN5SBWFSTF 15 april 2014 OndernemerscafĂŠ Deurne OndernemerscafĂŠ Deurne vindt elke derde dinsdag van de maand plaats in Plein Vijf aan de Markt in Deurne.

De avond heeft een open karakter; ook niet-onderneNFST[JKOXFMLPN5JKEFOTIFU OndernemerscafĂŠ wordt op informele wijze van gedachte gewisseld over tal van zaken die ondernemend Deurne bezighoudt. t"BOWBOHVVS t1MFJO7JKG %FVSOF tPOEFSOFNFSTDBGFEFVSOFOM 25 april 2014 Ladies Night Helmond Sport Maak kennis met Helmond Sport tijdens de Ladies Night: een gezellig avond met ladies fair, muziek ĂŠn voetbal. Alle dames hebben gratis toegang en krijgen een goodiebag cadeau. t"BONFMEFOWPPS t"BOWBOHVVS tXXXIFMNPOETQPSUOM

13 mei 2014 OndernemerscafĂŠ Helmond Bijeenkomst voor Helmondse ondernemers. Meer informatie is t.z.t. te vinden op de website ondernemerscafehelmond.nl. t"BOWBOHVVS t(PMEFO5VMJQ8FTU&OEF Helmond 6 juni 2014 Ondernemers Peelland Golfdag Ondernemers Peelland organiseert dit jaar wederom een golfdag voor haar leden. Daarbij wordt zowel rekening gehouden met ervaren golfers (GVB) als met minder ervaren spelers. De golfdag wordt afgesloten met een gezellige borrel, barbecue en een prijsuitreiking. tXXXPOEFSOFNFSTQFFMMBOEOM

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 38


1974-2014 Scan deze advertentie met layar.

% OF 0 0 1 RO -P

O EC

We bekijken het hele plaatje. Dat is duidelijk. 5 Vestigingen, 75 medewerkers en een veelzijdig aanbod. Dat is Weemen Drukwerk & Communicatie anno 2014. Het jaar waarin we 40 jaar jong zijn. Uitgegroeid tot totaalleverancier in hoogwaardig druk- en printwerk, communicatie, signing en promotionele artikelen. EĂŠn loket voor een compleet pakket. Tot uw dienst! Haps - Boxmeer - Druten - Gemert - Grubbenvorst

www.weemen.nl


huisvesting op maat

Gerwenseweg 76, 5708 EL Helmond | T 0492 534550 | info@adriaansvastgoed.nl | www.adriaansvastgoed.nl

Bedrijvig Helmond/Deurne ed 24 2014  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Helmond/Deurne ed 24 2014  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement