Page 1

BEDRIJVIG BERNHEZE/MAASDONK

Bernhezer Business Event 2012 in een nieuw jasje Wim Lips volgt zijn hart

november 2012

‘Vul duurzaamheid in met daadkracht, niet met woorden’

Geert Hermes, Ondernemer van het Jaar 2012:

‘Het is een bekroning van onze positie in de markt’


Uw bedrijf is uw kindje Het scheppen van een bedrijf gaat met een hoop plezier en fantasie gepaard. Soms duurt het jaren, soms is het zo gepiept. Na de geboorte breekt een periode aan waarin er onder meer bekendheid aan de onderneming en diensten moet worden gegeven. Die ‘pasgeboren baby’ blijkt vaak heel wat meer tijd en energie te kosten dan gedacht. Zodra de kleine begint te groeien wordt het steeds leuker en uiteindelijk staat uw ‘kind’ op eigen benen. Op de voorpagina staan deze editie vier ondernemers met twee bedrijven die in verschillende stadia van hun levenscyclus zitten. Zij reageren op een unieke en doeltreffende manier op de ontwikkelingen in hun markt, en vergeten daarnaast ook hun maatschappelijke betrokkenheid niet. Zowel Geert en Sandra Hermes als Michel en Karin van Mook worden in de regio zeer gewaardeerd om hun ondernemerschap. En wij als Bedrijvig Bernheze/Maasdonk waarderen het dat ze in ons magazine willen delen wat er komt kijken bij de organisatie van hun bedrijven en welke gevoelens dat met zich meebrengt. Bent u op zoek naar mogelijkheden om uw bedrijf te presenteren, net zoals Geert en Sandra en Michel en Karin dat hebben gedaan? Dan weet ik zeker dat we samen een uniek en doeltreffend artikel kunnen opstellen. Ik deel graag met de regio hoe trots u bent op uw ‘kindje’! Thijs de Hoogh, uw mediapartner voor Bedrijvig Bernheze/Maasdonk (T). 06-20 800 375 / (E). t.dehoogh@dewinter.nl

‘Geweldig dat het event zo veel draagvlak heeft’ 10 Het is een jaartje stil geweest, maar dit jaar was het Bernhezer Business Event terug met een geheel vernieuwde formule. Ruim vijfhonderd ondernemers kwamen samen tijdens een spetterende achttiende editie.

Ondernemer en Jonge Ondernemer van het Jaar 12 Tijdens het Bernhezer Business Event op 6 oktober werden de Ondernemer en Jonge Ondernemer van het Jaar bekendgemaakt. Bedrijvig Bernheze/Maasdonk vroeg de trotse winnaars wat deze titels voor hen betekenen.

LipsGroen zet in op energetische tuin 19 Tuincentrum LipsGroen sluit in de loop van december de deuren. LipsGroen gaat zich vanaf nu volledig richten op het ontwerpen en aanleggen van energetische tuinen. Wim Lips: “We denken dat we op tijd de juiste keuze hebben gemaakt. Ook dát is ondernemen.”

Bernheze loopt warm voor duurzame energie 25 Een groep Bernhezenaren heeft het initiatief genomen voor de oprichting van de Bernhezer Energiecoöperatie (BECO). De energiecoöperatie, die in 2013 van start gaat, richt zich onder meer op de collectieve inkoop van energie.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Bernheze/Maasdonk is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4.200 Mediapartner: Thijs de Hoogh Volgende uitgave: april 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339364, www.dewinter.nl. Fotografie: Thomas Segers, Hans van der Poel, Rob van Berkel Teksten: Fabienne Soree, Gerben van den Broek, Carla Admiraal en Tom Verstegen. © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

november 2012

3


Kanters ontvangt certificaat

Opkikkertheater chronisch zieke kinderen Speciaal voor chronisch zieke kinderen en hun familie organiseert STOP! Theateropleiding & Theaterproducties uit Heesch het ‘Opkikkertheater’. De voorstelling wordt gemaakt door een deskundig team in samenwerking met alle leerlingen van STOP! Theateropleiding en andere participanten. De eerste uitvoering staat gepland op zondag 14 april 2013. Om het theater te kunnen realiseren is de organisatie op zoek naar zo veel mogelijk bedrijven en particulieren die het initiatief willen steunen door een chocoladeletter te kopen. Bestellen kan via de flyer of door het formulier te downloaden via www.stoptheater.nl.

Nieuw HRM-adviesbureau: HR5 Het regionaal opererende OOvB adviseurs en accountants uit Nistelrode en Quintes HRWerkt uit Uden hebben onlangs samen een gespecialiseerd, zelfstandig opererend HRM advies- en servicebureau opgestart: HR5. Het getal vijf in de naam van het bedrijf verwijst naar de kerncompetenties: salarisadministratie, HRM-helpdesk, HRM-advies, arbeidsjuridisch advies, arbo- en verzuimmanagement. “In

HR5 worden onze krachten en capaciteiten gebundeld. Samen kunnen we grote toegevoegde waarde leveren voor onze klanten”, aldus het bestuur. “Bestaande klanten van OOvB en Quintes HRWerkt kunnen al direct profiteren van de gebundelde kracht in HR5, daarnaast willen we de aanwezige kennis en capaciteit in gaan zetten voor andere mkb-bedrijven en middelgrote ondernemingen.”

Abodee verhuist naar Heesch Abodee, importeur en groothandel van Design Gifts, is onlangs van Vinkel verhuisd naar een nieuw bedrijfspand aan de Vismeerstraat 3a in Heesch. In 2002

4

startte het bedrijf in een garage met de verkoop van relatiegeschenken. Kort daarna werd Abodee door meerdere leveranciers gekozen als officieel importeur/ groothandel voor de retail- en relatiegeschenkenmarkt in de Benelux. “Het is hard gegaan in de afgelopen tien jaar, zo hard dat ons oude bedrijfspand in Vinkel te klein werd”, aldus het bestuur. Meer informatie: www.abodee.nl.

Groothandel Kanters Paddestoelen BV uit Heeswijk-Dinther heeft onlangs als eerste groothandel in Nederland het Fair Produce Certificaat ontvangen. Het keurmerk Fair Produce is in het leven geroepen om excessen in de paddenstoelenbranche - zoals onderbetaling, illegale tewerkstelling, of slechte arbeidsomstandigheden - tegen te gaan. Het keurmerk staat ervoor garant dat de producten onder eerlijke omstandigheden worden geteeld en verhandeld; een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Met het certificaat laat Kanters zien te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving en een sociaal beleid te voeren met goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers. Het Fair Produce Certificaat werd op 15 oktober aan Jasper en Sonja Kanters overhandigd door de voorzitter van Stichting Fair Produce Nederland, Bart Jan Krouwel. Kanters ontving het certificaat bovendien ook voor zijn champignonkwekerij: Champignonkwekerij Kanters BV.

Drinkwaterputten in Maasdonk Het college van burgemeester en wethouders van Maasdonk heeft op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, in samenwerking met Brabant Water op drie dorpspleinen in de gemeente een drinkwatertapput gerealiseerd. Op 22 maart 2013 worden de punten officieel in gebruik genomen. Wethouder Jeanne Moon: “Het realiseren van gratis drinkwatertappunten is een gezond en duurzaam initiatief waar we als gemeente graag onze bijdrage aan willen leveren. Bovendien zijn de tappunten ook voor wandelaars en fietsers een welkome service.”

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Ondernemers lopen marathon in Chicago Hardlopen is voor veel ondernemers een favoriete vrijetijdsbesteding. Je kunt het

altijd en overal doen, waardoor het goed te combineren is met een druk, onregelmatig leven. Eenmaal besmet met het virus is het lopen van een marathon voor velen een doel. Jan van den Braak, directeur van ‘traject in Heesch, heeft begin oktober zijn zesde marathon gelopen. Deze

keer in Chicago. Samen met Anthony van Bakel (directeur Van Bakel Elektro) en Henk van de Water (directeur Opdidakt). “De marathon van Chicago is een waanzinnig mooi evenement met ruim twee miljoen toeschouwers langs het parcours. Niet voor niets behoort deze marathon naast de marathons van Berlijn, Londen, New York en Boston - tot de ‘Major Five’”, vertelt Van den Braak. Zijn grote wens is om alle marathons van de Major Five te lopen. De teller staat inmiddels op drie; alleen Boston en Londen staan nog op het verlanglijstje.

Bestemmingsplan Geslaagde herfstmarkt Maashorstregio Bedrijventerreinen Op 21 oktober vond bij de Heische Hoeve in Loosbroek een nieuwe streekmarkt plaats van Er is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld voor de vier bedrijventerreinen in Bernheze: Cereslaan (Heesch), De Beemd (Heesch), Kleinwijk (Nistelrode) en Retsel (Heeswijk-Dinther). Het nieuwe plan, dat een herziene versie is van ongeveer vijftien eerdere (verouderde) bestemmingsplannen, is conserverend van aard, maar behelst voldoende flexibiliteit om in te spelen op ontwikkelingen, zo staat vermeld op de website van de gemeente. Het voorontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 1 oktober zes weken ter inzage in het gemeentehuis en kan gedownload worden op www.bernheze.org. Gedurende de inzagetermijn kan iedereen door middel van een inspraakreactie op het plan reageren.

boeren, natuurliefhebbers, jagers en ondernemers uit de maashorstregio. De eerste editie was met ruim achthonderd bezoekers een groot succes. Restaurant De Keuken uit Heesch presenteerde een streekravioli uit De Maashorst, wijngaard De Kreitsberg uit Zeeland liet het publiek genieten van een nieuwe rosé en rode wijn en Landschapsbeheer Oss bracht verse cranberries naar de markt. Daarnaast konden de bezoekers deelnemen aan een herfstwandeling, georganiseerd door het IVN, Stef Freriks uit Heesch demonstreerde de wichelroede, dorsclub De Stofvreters liet oude tijden herleven met antieke tractoren en een groep jachthoornblazers zorgde voor een sfeervolle opluistering van het geheel.

v

Herinrichting centrum Loosbroek Dit najaar start de herinrichting van het centrum van Loosbroek. Het centrum moet een ontmoetingsplek gaan worden waar het sociale leven en de dynamiek van ondernemers en recreanten samenkomen. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan het ontwerp door een werkgroep, bestaande uit ondernemers, vertegenwoordigers uit buurtverenigingen en een kerncommissie. De gemeente Bernheze heeft de werkgroep begeleid en het voorbereidingsproces gecoördineerd.

Jubileum DeMooiBernhezeKrant DeMooiBernhezeKrant, een huis-aan-huiskrant voor inwoners van Bernheze, bestaat één jaar. Vanaf oktober 2011 maakte Bernheze Media onder leiding van Heidi Verwijst en Rian van Schijndel drie edities en vanaf januari 2012 wordt de krant wekelijks uitgegeven. “Met een heel team werken we er hard aan om iedere week een interessante editie neer te zetten; informatief, interessant, vernieuwend, actueel en prettig leesbaar. Een krant vóór en door Bernhezenaren met interessante achtergrondverhalen, verrassende interviews, aandacht voor sport, kunst, cultuur en natuurlijk ondernemers”, vertellen de zakenpartners. “We krijgen ontzettend veel positieve reacties, op de inhoud van de krant, maar ook op onze heldere en persoonlijke communicatie. Dat doet ons deugd.” november 2012

5


personenauto bestelauto vrachtauto

Accountants Belastingadvies (Loon)administraties Overnamebegeleiding FinanciĂŤle Planning Van Doore Autoverhuur De Amert 508 - 5462 GH Veghel Tel.: 0413-378 378 www.vandoore.nl - verhuur@vandoore.nl

Obrechtstraat 21, 5344 AT Oss

Tel. 0412-630695 www.bonnetenpartners.nl

dotcombusiness Met bbeide voeten op de grond in de Cloud t$MPVEDPNQVUJOHIFUGVOEBNFOUWPPSVXCFESJKG t6JUCFTUFEFOTZTUFFNFOOFUXFSLCFIFFS t70*1UFMFGPOJFHFLPQQFMEBBOVXBQQMJDBUJFT

Gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen van mobiel werken tot het hosten van applicaties Euterpehof 16 | 5342 CW Oss | 0412 669500 | info@dotcombusiness.nl 4MJNJOWFTUFSFOMFWFSUCFTQBSJOHPQ8JKIFMQFOVHSBBHNFUIFUNBLFOWBOEFKVJTUFLFV[FT 6


Lions Club steunt Stichting ALS Onlangs vond ‘de ‘Amsterdam City Swim’ plaats, een zwemtocht door de Amsterdamse grachten met als doel geld op te halen voor Stichting ALS Nederland ten behoeve van onderzoek naar deze ongeneeslijke spier- en zenuwziekte en zorg voor de patiënten. Miranda Smits, Riet van Dinther, Sabine van Lamoen, Desiree van Zutphen, Maarten Voets en Arianne Konings zwommen mee om mensen in Bernheze die lijden aan ALS te steunen. Lions Club Bernheze sponsorde de zwemmers met een bedrag van driehonderd euro. “ALS is een onderbelichte ziekte die nog veel onderzoek nodig heeft. Daarom steunen wij Stichting ALS Nederland graag”, aldus Lions Club Bernheze.

Uitbreiding De Hooge Vorssel De gemeenteraad van Bernheze heeft onlangs ingestemd met het in procedure brengen van het ontwerpbestemmingsplan voor Golfbaan De Hooge Vorssel. Het

plan bevat de planologische regeling voor zowel de bestaande baan, als de uitbreiding daarvan tot een 18-holes baan. Daarnaast is de natuurcompensatie opgenomen in het planontwerp. In totaal wordt ruim veertig hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Ook is in de plannen een passende herbestemming gevonden voor het voormalige MOB-complex en het vroegere vatenopslagterrein. Beide percelen worden volledig gesaneerd.

Willibrord van Beek waarnemer Bernheze Op 23 oktober 2012 is Willibrord van Beek beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Bernheze. Hij begint met zijn werkzaamheden op 29 oktober en blijft in functie totdat de vacature voor een ‘vaste’ burgemeester is ingevuld. Vanaf 1973 is Van Beek actief voor de VVD, onder andere als raadslid en later vier jaar als wethouder van de gemeente Maarheeze. In 1987 maakte hij de overstap naar Provinciale Staten van Noord-Brabant, waar hij van 1992 tot 1998 lid was van Gedeputeerde Staten, belast met financiën, bestuurlijke organisatie en nutsbedrijven. In 1998 trad Van Beek toe tot de Tweede Kamer, waar hij tot 20 september 2012 werkzaam was. Hij was voorzitter van de commissie Defensie, woordvoerder Binnenlandse Zaken en secretaris van de Kamerfractie.

Bestuurlijke toekomst Maasdonk krijgt prioriteit GS

Christmasgiftshop bij Dorsvlegel

Op korte termijn duidelijkheid verkrijgen over de bestuurlijke toekomst van Maasdonk. Dat is een van de zaken die Gedeputeerde Staten met prioriteit aan willen pakken, zo blijkt uit de reactie van het college op de voorlopige aanbevelingen uit het rapport ‘Veerkrachtig Bestuur in Noordoost-Brabant’. Voornemen is om nog dit jaar een conferentie te organiseren om met alle betrokkenen te verkennen welke kansen er zijn voor de regio Noordoost-Brabant en hoe die te verzilveren. Inmiddels zijn GS in overleg met de raad en het college van B&W van Maasdonk over een voortvarend vervolg van de toekomstdiscussie in deze gemeente. De adviescommissie komt naar verwachting eind dit jaar met definitieve aanbevelingen. Daarnaast zoeken GS naar verbeteringen in de huidige overlegstructuur van provincie, gemeenten en hun partners in Brabant. Deze twee trajecten vormen de bouwstenen voor de provinciale visie op veerkrachtig bestuur in Brabant, te presenteren in het voorjaar van 2013.

Tussen 12 en 16 december 2012 organiseert Partycentrum Dorsvlegel de ‘Christmasgiftshop’ voor bedrijven. Tijdens deze speciale kerstpakkettenmarkt kunnen medewerkers met vouchers zelf hun kerstpakket samenstellen. Zij hebben daarbij de keus uit een breed assortiment aan producten, waaronder (woon)accessoires, boeken, speelgoed, huishoudelijke apparatuur, wijn, verzorgingsproducten en gereedschap. Aansluitend op het kerstpakketshoppen kan er gezellig geborreld en gefeest worden in het partycentrum. Meer informatie: www.dorsvlegel.nl.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

november 2012

7


Rondetafelgesprek Ondernemerslokaal

De waarde van kennis en netwerken Ruim een jaar geleden bezocht bouwondernemer Hans van Niftrik voor het eerst een bijeenkomst van het Ondernemerslokaal. Op die avond in De Pas in Heesch, werd hij geïnspireerd door het bevlogen verhaal van spreker Willem Vermeend. ‘Maar’, zegt hij, ‘ik ben ook heel veel wijzer geworden van andere bezoekers, collega-ondernemers uit de regio.’ Een rondetafelgesprek over de waarde van het Ondernemerslokaal, met ondernemers Gisela van Heertum, Hans van Niftrik, Hans Brouwers en Herman Krol. Het verhaal van Van Niftrik is gespreksleider Joep Kok uit het hart gegrepen. ‘Precies met die gedachte zijn we namelijk in maart 2011 met het Ondernemerslokaal gestart’, zegt de

Deelnemers Rondetafelgesprek Hans Brouwers (45) Eigenaar Brouwers Groenprojecten, Vinkel www.groenprojecten.nl Gisela van Heertum (45) Eigenaar Administratie- en belastingadvieskantoor Kubus, Nuland www.kubus.nl

Hans van Niftrik (48) Eigenaar Bouwbedrijf J.A. van Niftrik, Rosmalen en mede-eigenaar Loot www.bouwbedrijfvanniftrik.nl Herman Krol (51) Varkenshouder en Voorzitter ZLTO Bernheze www.zltobernheze.nl

directievoorzitter van Rabobank Bernheze Maasland. ‘Wij willen ondernemers kennis en netwerken bieden en zo indirect een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van dit gebied.’ Het Ondernemerslokaal is mede mogelijk gemaakt door het Maatschappelijk Stimuleringsfonds van Rabobank Bernheze Maasland (zie kader). ‘Maar’, wil Kok per se gezegd hebben, ‘het gaat niet om onze bank. Dit platform is er voor alle ondernemers uit Bernheze, Maasdonk en Lith en omgeving. Iedereen is welkom!’


Het Maatschappelijk Stimuleringsfonds is een fonds van Rabobank Bernheze Maasland. Het ondersteunt initiatieven die de leefbaarheid, maar vooral ook de economie stimuleren in de gemeenten Bernheze, Maasdonk en Lith en omgeving. www.uwideeinactie.nl

Trainingen Het Ondernemerslokaal organiseert trainingen, workshops, seminars, studiereizen en excursies. Hans Brouwers volgde onder andere de trainingen Creatief denken en Gespreksvaardigheden. ‘Heel boeiend’, kijkt hij terug, ‘alleen al vanwege de wisselende locaties. Zo heb ik een kijkje kunnen nemen bij een golfclub en bij Search uit Heeswijk. Maar bovenal was het leerzaam. Ik heb direct toepasbare zaken geleerd over bijvoorbeeld klantgericht communiceren en het voeren van slechtnieuws gesprekken.’ De trainingen inspireerden Hans zelfs tot het volgen van een opleiding; de groenondernemer is sinds kort deeltijdstudent Bedrijfskunde/Bestuurskunde bij Avans Hogeschool. Agrarisch programma Brouwers draagt twee petten. Naast eigenaar van Brouwers Groenprojecten is hij voorzitter van de Ondernemersvereniging Vinkel. Vanuit die rol wil hij het Ondernemerslokaal promoten bij zijn achterban. Hetzelfde geldt voor Herman Krol, voorzitter ZLTO Bernheze. ‘Ik houd iedereen op de hoogte en stimuleer deelname aan het platform’, aldus Krol. ‘Je doet kennis op, krijgt nieuwe inzichten, ontmoet mogelijke samenwerkingspartners. Voor iedere agrariër interessant, maar zeker ook voor die groep die op het moment voor de keuze staat: wel of niet doorgaan met het bedrijf.’ Heel positief vindt hij dat het Ondernemerslokaal sinds dit najaar een speciaal agrarisch programma aanbiedt (zie kader). ‘Ook al zijn er dwarsverbanden en overeenkomsten, ‘mkb’ en ‘agrarisch’ blijven nu eenmaal twee verschillende werelden.’ Mensen leren kennen Zo heeft ieder zijn redenen om mee te doen aan de activiteiten. Gisela van Heertum ging in maart dit jaar van start met haar eigen administratie- en belastingadviesbureau. ‘En als starter moet je natuurlijk wel mensen leren kennen’, weet ze. Mede daarom bezocht ze de lezing van Raymond Janssen in De Dorsvlegel in Vinkel. ‘Die bijeenkomst was laagdrempelig van opzet, je kreeg heel makkelijk contact met andere bezoekers. Bovendien was het verhaal van Janssen nuttig: over hoe je social media kunt inzetten als marketinginstrument. Ik weet nu onder andere hoe Facebook kan bijdragen aan de groei van

mijn bedrijf. Een eyeopener.’ De inschrijving voor de volgende bijeenkomst is alweer de deur uit. ‘Daar ga ik samen met een klant van me naar toe.’ Krachten bundelen Concrete opdrachten haalde Van Heertum nog niet uit de bijeenkomsten die ze tot nu toe bezocht. ‘Dat komt wel’, zegt ze. Hans van Niftrik vindt dat je met die doelstelling ook niet op pad moet gaan. ‘Het werkt niet! Ik ga niet naar seminars en excursies omdat ik wil scoren, maar omdat ik iets wil leren en mensen wil ontmoeten. In een ongedwongen sfeer en met interesse voor ieders verhaal. Vanuit die houding ontstaan soms de mooiste dingen. Zo sprak ik laatst met iemand die meubilair maakt voor cleanrooms. Daar hadden we een link, want onze nieuwe onderneming Loot, levert turn-key verplaatsbare huisvestingsoplossingen. Binnenkort gaan we samen verder praten.’ ‘Steeds meer ondernemers doen met ons mee’, besluit Joep Kok het gesprek. ‘Met de introductie van de agrarische leergang verwachten we vanuit die hoek meer aanloop. Zoals we ook nadenken over onderdelen voor zzp’ers.’ Lacht: ‘Ik hoor net van Gisela dat ze de site van het Ondernemerslokaal onder haar ‘’favorieten’’ heeft gezet. Prachtig, toch?! Tegen alle andere ondernemers uit Bernheze, Maasdonk en Lith en omgeving zou ik willen zeggen: Zet een linkje op uw bureaublad, houd ons in de gaten, schrijf in en - vooral ook - doe er uw voordeel mee.’

Agrarische leergang seizoen 2012-2013 Samen met de ZLTO’s en AJK’s uit de omgeving heeft Rabobank een agrarisch kennisprogramma ontwikkeld voor het Ondernemerslokaal. Met daarin diverse workshops op het gebied van imago, reputatie en media. Het programma bevat daarnaast twee excursies, waarbij deelnemers collegaondernemers bezoeken in zowel de agrarische als mkb-sector. De excursies worden begeleid door interessante sprekers als Hans Huijbers (ZLTO) en Bob Hutten (Hutten Catering). Meer informatie over programma en deelname: www.ondernemerslokaal.nl

november 2012

9


Verrassend Bernhezer Business Event 2012 Het is een jaartje stil geweest, maar dit jaar was het Bernhezer Business Event terug met een spetterende achttiende editie in een geheel vernieuwde formule. Speciaal voor de gelegenheid was de productiehal van Maas Coating Groep aan de Bossche Baan in Heesch omgetoverd tot een sfeervolle feestlocatie waar bijna vijfhonderd gasten genoten van live-entertainment en culinaire verrassingen op het horecaplein. De avond begon met een spraakmakend podiumprogramma. De presentatie was in handen van cabaretière Karin Bruers die de lachspieren van de aanwezigen flink op de proef stelde. Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten van live-muziek van regionaal orkest Ellis Island en Wolter Kroes onder het genot van een hapje en een drankje. Tot in de kleine uurtjes werd er nagepraat en gefeest. “Het was een fantastische avond, vóór en dóór ondernemers van Bernheze”, aldus Jack van der Dussen van de Stichting Bernhezer Ondernemers Platform.

10

Spectaculaire onthulling Het hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de Ondernemer en de Jonge Ondernemer van het Jaar 2012. Door het jaar heen hebben bedrijven in Bernheze collegaondernemers aangedragen voor deze titels. Uiteindelijk werd een lijst van ruim veertig ondernemers beoordeeld door een onafhankelijke jury die bestond uit voorzitter Wim Tolboom, Burgemeester Jan Boelhouwer en Ton Willemse. Met spectaculaire optredens van topturnster Renske Endel en DV Dancing Kids werd de spanning opgebouwd, tot het verlossende woord van Theo Meijer. De titels waren voor Hermes Machinale Houtbewerking (Ondernemer van het Jaar) en Van Mook, De Echte Bakker (Jonge Ondernemer van het Jaar), beide uit Nistelrode. “Twee innovatieve bedrijven die zich onderscheiden binnen hun vakgebied”, reageert Van der Dussen. “En laten we ook de andere vier genomineerden niet vergeten: Beauty Welness Lifestyle Annelies, Van Herpen | Haar & Bijoux, Vitaro en WomenWorks. Stuk voor stuk bedrijven waar Bernheze ontzettend trots op is.”

Nieuwe formule Vanaf dit jaar vindt het Bernhezer Business Event elk jaar plaats op een bedrijfslocatie in een van de kernen van Bernheze. Jack van der Dussen licht toe: “Na een sabbatical van een jaar hebben we het roer volledig omgegooid en hebben we besloten voor een andere aanpak te gaan. De nadruk ligt in de nieuwe opzet niet meer zozeer op kennisuitwisseling, maar meer op een feestelijk samenzijn van ondernemend Bernheze.” De organistie is laaiend enthousiast over de eerste editie in de nieuwe opzet. “Geweldig om te zien dat dit evenement zo veel draagvlak heeft onder ondernemers in Bernheze. Bijna vijfhonderd aanwezigen, en iedereen genoot zichtbaar. Walters Total Event heeft een prachtig plaatje neergezet en natuurlijk was dit allemaal niet mogelijk geweest zonder de sponsoren. Ik wil dan ook alle sponsoren namens de organisatie hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Op naar editie negentien!”


in company

november 2012

11


Ondernemer van het Jaar

Sandra en Geert Hermes

G. Hermes Machinale Houtbewerking Bijna twintig jaar geleden startten Geert en Sandra Hermes hun eigen werkplaats voor machinale houtbewerking in Nistelrode. Op 6 oktober 2012, tijdens het Bernhezer Business Event, kregen zij de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2012’. “Een fantastische verrassing”, reageert het koppel. “We hadden zelf ook een aantal bedrijven aangedragen. Te weten dat collegabedrijven deze prijs juist aan óns hebben gegund, is een grote eer. Het bewijst dat we worden opgemerkt en gewaardeerd als bedrijf.” De afgelopen jaren investeerde Hermes tegen de stroom in in de optimalisatie van werkmethoden, trainingen voor het team en moderne, computergestuurde machines om efficiënter te produceren. Tussenvoorraden werden naar een

12

minimum teruggebracht, faalkosten werden vrijwel volledig geëlimineerd en levertijden werden verkort van een maand tot enkele dagen. De vakjury sprak lovende woorden over de toekomstgerichte bedrijfsvoering van het Nistelrodense bedrijf. Geert en Sandra zijn trots. “Het is een mooi compliment dat past bij onze visie. Juist in tijden van economische neergang is het belangrijk om als bedrijf vooruit te kijken”, vertelt Geert. “De tijden van omvangrijke, langlopende opdrachten zijn voorbij. Het gaat slecht in de aannemerij en natuurlijk voelen wij dat als toeleverancier van deze branche ook. Opdrachten worden kleiner en moeten op kortere termijn verwerkt worden. Flexibiliteit en snelheid worden steeds belangrijker. Hoe ga je daar als bedrijf mee om?” Sandra haakt in: “Je

kunt niet stil blijven staan. Een veranderende markt vraagt om een aangepaste bedrijfsvoering, ook al is dat soms best spannend en vereist het doorzettingsvermogen. Het is belangrijk dat alle neuzen binnen je team dezelfde kant op wijzen.” Geert en Sandra zijn vereerd met de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2012’. “Het is een bekroning van onze positie in de markt. Een positie die we samen hebben bereikt. Als team, met betrokken en gemotiveerde medewerkers. Ondernemen doe je tenslotte samen; samen met je klanten en samen met je personeel. Samen met mensen die mét je en vóór je willen werken. We willen iedereen bedanken voor de vele spontane en mooie reacties. Samen zijn we klaar voor de toekomst!”


in company

Jonge Ondernemer van het Jaar

Karin en Michel van Mook

Van Mook, De Echte Bakker Pure ambachtelijkheid, mooie streekproducten en liefde voor het vak staan centraal bij Van Mook, De Echte Bakker uit Nistelrode. Aan het roer van de organisatie staan Karin en Michel van Mook. Tijdens het Bernhezer Business Event 2012 werden zij verkozen tot ‘Jonge Ondernemers van het Jaar 2012’, een titel die zij een jaar lang mogen voeren. “Deze prijs toont dat mensen hebben gezien wat wij hier doen en dat onze manier van ondernemen is opgevallen.” Iedere ochtend is het team van Van Mook al vroeg in de weer om de schappen te vullen. “Al onze producten worden vers bereid vanuit de beste grondstoffen, veelal afkomstig uit de Maashorst. ‘Brood uit de achtertuin’, zoals wij het

noemen”, glimlacht Karin. Respect voor het ambacht wordt door de bakkerij – op een volgens de jury prijzenswaardige manier – gecombineerd met een gedegen zakelijke bedrijfsvoering. ‘Een succesvolle voortzetting van de traditionele bakkerij, ondernemen vanuit het ambacht, een fris winkelconcept, goed begrip van het wederzijds belang van lokale samenwerking, en al snel helemaal geworteld in de gemeenschap’, zo luidde het juryrapport. Toen Karin en Michel zo’n vijf jaar geleden de traditionele bakkerij van Toon Sommers overnamen, hadden zij hun koers al bepaald. In een kort tijdsbestek werd de organisatiestructuur geoptimaliseerd, het pand werd volledig gemoderniseerd en in 2010 werd vanwege de gegroeide klantenstroom het winkeloppervlak vergroot. Michel: “We

focussen op continue kwaliteitsverbetering en blijven meegaan met de tijd. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een nieuwe bestelmodule via internet. Zo blijven we in beweging.” De periode na het Bernhezer Business Event was overweldigend, vertelt Karin: “Dat we deze titel hebben gekregen, geeft natuurlijk een fantastisch gevoel en daar bovenop werden we overspoeld met leuke reacties en felicitaties. Om het samen met onze klanten te vieren, hebben we hen allemaal getrakteerd op gebak. Want uiteindelijk is dat natuurlijk waar het om draait; onze klanten maximale service bieden en hen laten genieten van eerlijke producten voor een eerlijke prijs.”

november 2012

13


in company

‘Stuk voor stuk geweldige bedrijven waar we als gemeente trots op kunnen zijn’

Wethouder van economische zaken Rien Wijdeven stak niet onder stoelen of banken dat hij blij was dat het Bernhezer Business Event, na een jaar pauze, weer opnieuw georganiseerd werd en dat het zo’n groot draagvlak had onder ondernemers. “Dat er ruim vijfhonderd ondernemers aanwezig waren tijdens deze avond, zegt genoeg. Het Bernhezer Business Event leeft. Het was een mooi evenement dat de filosofie ‘voor, met

en door ondernemers’ goed uitstraalde.” De wethouder onderstreept het belang van een evenement zoals het BBE, waar ondernemers elkaar feestelijk en in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten. “Het geeft ruimte om elkaar te leren kennen en te vertrouwen, zodat je elkaar ook werk durft te gunnen. Zeker in deze economisch wat moeilijkere tijd is een dergelijk podium belangrijk. Lokaal de krachten bundelen, maakt de Bernhezer economie sterker. Dit succesvolle samenkomen laat de regio ook zien dat het ondernemersklimaat in Bernheze staat als een huis. Bernhezer bedrijven hebben veel te bieden. Kijk bijvoorbeeld naar het culinaire plein op het event. Een prachtig voorbeeld. Lokale horecaondernemers toonden hier kwaliteit; een overheerlijke menukaart van zeer hoog niveau.

Gezamenlijk brachten zij een culinaire traktatie waar de gasten zeker nog over zullen napraten. En voor de horecaondernemers zelf was het een geweldige manier om zichzelf te presenteren.” “Tijdens het BBE van 2012 werden de twee winnaars bekendgemaakt; maar we hebben geen verliezers. De zes genomineerden zijn stuk voor stuk geweldige bedrijven waar we als gemeente trots op kunnen zijn”, besluit Wijdeven. “En Maas Coating Groep was een fantastisch gastbedrijf. De bedrijfshal was omgetoverd tot een feestzaal met allure. Mijn complimenten voor de totale organisatie. Op naar BBE 2013!”

Rien Wijdeven Wethouder gemeente Bernheze

‘Kennis delen is net zo belangrijk als kennis met elkaar maken’ Maar om van die kwaliteiten kennis te nemen, moeten ondernemers elkaar ook ontmoeten: elkaar en elkaars bedrijven persoonlijk leren kennen. Vanuit een situatie van vertrouwen kunnen bedrijven elkaar vinden als partners, kunnen er zakenrelaties gedeeld worden en kunnen bedrijven elkaar werk gunnen. Dat geeft de economie van Bernheze een positieve impuls. Het BBE geeft ondernemers een podium om samen te komen. Het is een platform waaruit mooie dingen kunnen ontstaan. Daarom hebben wij, Rabobank Bernheze Maasland, het BBE omarmd.”

Bernheze heeft veel te bieden, vindt Joep Kok van Rabobank Bernheze Maasland. “Gezamenlijk moeten we lokale kwaliteiten naar een hoger niveau tillen.

14

Op het culinaire plein werd volop genetwerkt. En er werd met elkaar gesproken over kwaliteit. “Het was heerlijk kennismaken met de Bernhezer horeca. Een goed idee om het op deze manier op te zetten. Het bestuur van de Stichting Bernhezer Ondernemersplatform besloot

Teksten: Hieke Stek / Fotografie: Hieke Stek, DMBK en Marcel Bonte

vorig jaar om één jaar geen ondernemersevenement te organiseren, en dat is goed geweest. Een nieuwe doorstart op een andere leest geschoeid; en iedereen genoot zichtbaar. Jan Maas was een perfecte gastheer, en volgend jaar mag een ander bedrijf in een andere kern het BBE onderdak bieden!” Rabobank Bernheze Maasland gelooft in de kracht van ondernemend Bernheze. “We hebben hier zo veel prachtige bedrijven. Die helpen wij graag verder in hun ontwikkeling. Een netwerkevent als het BBE hoort daarbij. Kennis delen is net zo belangrijk als kennis met elkaar maken. Weten wat een ander precies doet en kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Kracht ligt in samenwerking.”

Joep Kok Rabobank Bernheze Maasland


in company

‘Het was een eer om gastheer te zijn’ “En het eindresultaat? Verbluffend. Ik vond het een eer om gastheer te zijn!”

De productie werd eerder stilgelegd dan gebruikelijk en met het hele team werd de bedrijfshal van Maas Coating Groep in Heesch opgeruimd en schoongemaakt. “Het heeft wat tijd en mankracht gekost, maar de metamorfose van bedrijfshal naar feestlocatie was interessant om te zien”, vertelt Jan Maas.

Tevreden kijkt Jan terug op het BBE 2012. “De nieuwe stijl sprak mij meteen aan: de professionele organisatie van Walters Total Event, stijlvol, de focus op het netwerken en een swingende afterparty. Het culinaire plein waar de Bernhezer horeca zich kon profileren, maar ook het concept dat alle kernen aan de beurt komen om gastheer te zijn voor het Business Event, vind ik een goede vondst. Het was een bijzondere avond. En in de wandelgangen hoorde ik zelfs dat zich tijdens deze avond al bedrijven hebben aangemeld voor de editie van volgend jaar. Geweldig! De presentatie van Karin Bruers paste precies bij de sfeer: luchtig en humoristisch. En het

was spannend. De jury gaf aan dat de genomineerde ondernemers heel dicht bij elkaar lagen; de lovende juryrapporten die Theo Meijer voorlas, logen er niet om. En de winnaars waren verrast én oprecht blij. Dat is mooi om te zien.” Het feit dat er zo’n vijfhonderd ondernemers aanwezig waren, geeft aan dat er voldoende draagvlak is om elkaar op deze wijze te ontmoeten. “Weten waar andere ondernemers mee bezig zijn, kennis delen en krachten bundelen, lokaal denken en daar ook naar handelen. Dat maakt Bernheze sterker, daar ben ik van overtuigd!”

Jan Maas Maas Coating Groep

‘De juiste communicatie helpt bij het slagen van een event!’

Dat het BBE een geslaagd event was, daar zijn Ferry van de Graaf en Eppo Loeffen van Juice Web & Softwareapplications het unaniem over eens. “Best spannend, deze nieuwe opzet, maar de eerste ‘in Company’ editie van het BBE is goed verlopen. De bedrijfshal van Maas Coating Groep was omgetoverd tot een BBE-waardige feestlocatie. En het aantal bezoekers was ook boven verwachting.”

Dat laatste heeft volgens de twee jonge ondernemers uit Nistelrode onder meer met communicatie te maken. Juice heeft het BBE op gebied van alle internetuitingen gesponsord. “Dat hebben we op de eerste plaats gedaan vanuit betrokkenheid en het feit dat we wilden aansluiten bij een betere formule van het BBE. Daarnaast is het voor ons natuurlijk een goede mogelijkheid om onszelf te laten zien als bedrijf. In 2009 zijn wij zelf genomineerd, we weten dus wat de impact daarvan is. Alle communicatieuitingen, ook over de nominaties, geven een positieve impuls aan je bedrijf. Voor ons was het een enorme eer; een groot compliment van onze collega ondernemers, die zelf bedrijven hebben aangedragen. Dat is het mooie, het wordt je gegund.”

Juice Web & Softwareapplications ontwikkelde een nieuwe, overzichtelijke website voor het Bernhezer Business Event, met een nieuwe uitstraling en een hoge mate van gebruikersgemak. “De ontwikkeling achter de website is bijna belangrijker nog dan de voorkant. Het systeem is gemakkelijk te beheren, wel zo prettig voor de organisatie. En ook voor de gasten is een goede website belangrijk. Overzichtelijk en toegankelijk. Met de nieuwe website konden kaarten eenvoudig besteld worden en na afloop konden de gasten nog nagenieten van de feestfoto’s. Een compleet pakket, zoals het hoort!”

Ferry van de Graaf Eppo Loeffen Juice Web & Softwareapplications

november 2012

15


in company

Twee sonnetten als ode aan Bernhezer ondernemers Door: Hieke Stek

Ondernemen is doen!

Ondernemen is slim denken!

Noeste handen, die werken elk seizoen in werkplaats, fabriek of buiten op het land vuil en kloven, verraden de meesterhand die vakkundig en vastberaden weet wat te doen

Met een hoofd vol kennis en bruisende ideeën zetten zij hun bedrijf doordacht op de kaart d’ een bedachtzaam en d’ ander in vliegende vaart blijven klein of gaan onstuimig over wereldzeeën

De doeners, zij doen niet meer zoals toen maar anders: efficiënter gestuurd door nieuwste technieken om aan nieuwe eisen en marktvraag te kunnen voldoen altijd met wakend oog naar de omzetstatistieken

De denkers, ze denken alleen of getweeën vanuit kantoren zetten ze slim hun lijnen uit ze vergelijken geen appels met kweeën maar nemen doelgericht een besluit

Ze doen wat ze doen vanuit passie voor hun vak nemen risico’s door te investeren ook al begeven ze zich daarmee op hellend vlak

Ze, denken anders om zich te onderscheiden van de massa, om hun bedrijf te profileren zonder mensen om de tuin te leiden

Want stilstaan is capituleren maar de doener is geen luilak en zal te allen tijde de kansen doen keren

Want met eerlijkheid kun je propageren de denker zal leugens dan ook mijden en zich aan de waarheid committeren

feliciteert de Ondernemer van het Jaar

Geert & Sandra Hermes en de Jonge Ondernemer van het Jaar

Michel & Karin van Mook

Vluchtoord 1, 5400 AA Uden 0413 - 33 93 64 | www.dewinter.nl

16


in company

Bernhezer Ondernemer van het Jaar

Het juryrapport: ‘In moeilijke tijden moet je kunnen doorpakken en vooruit blijven kijken. Wij zijn onder indruk van de manier waarop Geert en Sandra dit hebben gedaan. Zij durfden te investeren in machines, in werkmethoden en in mensen. Altijd met oog op de toekomst.’ Wij zijn enorm trots dat wij dit hele jaar de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2012’ mogen voeren, en de mooie woorden van de jury versterken dat gevoel nog meer. Hierbij willen wij al onze collega-ondernemers bedanken voor hun stem en hun betrokkenheid in de afgelopen periode. En onze complimenten aan iedereen die mee heeft gewerkt aan een fantastisch Bernhezer Business Event! Geert & Sandra Hermes

Bedankt! Noorderbaan 8 | 5388 RB Nistelrode | 0412 613646 info@hermeskozijnen.nl | www.hermeskozijnen.nl

november 2012

17


geluk is de basis IBN legt de basis voor geluk Voor mensen die dat nodig hebben Altijd met kwaliteit als uitgangspunt Trots op wat we dagelijks bereiken en doen Met oprechte passie, voor onze medewerkers en klanten Dat is onze allergrootste kracht! IBN brengt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol naar betaald werk IBN – de basis voor groei


Wim Lips volgt zijn hart

LipsGroen zet in op energetische tuin Na de zomervakantie hebben Wim en Marja Lips de zaken voor zichzelf eens op een rijtje gezet. En kortgeleden hakten ze de knoop door: Tuincentrum LipsGroen sluit in de loop van december de deuren. Daarmee gaat Wim Lips zijn hart volgen, want het hoveniersbedrijf blijft op dezelfde plaats gevestigd. Lips is gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van energetische tuinen: de FeelGood Garden. LipsGroen gaat zich vanaf nu volledig richten op deze nieuwe benadering van tuinontwerp en aanleg. “We denken dat we op tijd de juiste keuze hebben gemaakt. Ook dát is ondernemen.” Vorig jaar kwam de opleiding ontwerper FeelGood Garden, in samenwerking met Helicon Opleidingen ‘s-Hertogenbosch van de grond. Deze opleiding is erkend door het ministerie van Onderwijs. Onlangs werden op de Floriade de eerste diploma’s uitgereikt en inmiddels is de tweede lichting cursisten begonnen met de opleiding. De Floriade, het schrijven van een boek, lesgeven en ondertussen het ontwerpen van energetische tuinen; het werd Wim Lips te veel. Eind van het jaar sluit hij daarom de deuren van het tuincentrum in Nistelrode. Terwijl de kerstshow nauwelijks klaar was, is direct met de uitverkoop gestart. Het kantoor, het hoveniersbedrijf LipsGroen en de opleiding FeelGood Garden blijven aan Weijen 77 in Nistelrode gevestigd. Energetisch Lips heeft zich, als een van de eersten in ons land gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van energetische tuinen. “Het is een nieuwe manier van tuinaanleg. En het raakt de mensen, hebben we gemerkt. Zij voelen dat een energetische tuin rust geeft”, aldus Lips. Negentig procent van de opdrachten, veelal van particulieren, komt uit de driehoek Nijmegen – Den Bosch – Eindhoven. “Maar er komen ook steeds meer opdrachten van instellingen, zoals verzorgingshuizen. Met de juiste elementen in een tuin voelen mensen zich een stuk prettiger. Ouderen herkennen er vaak dingen van vroeger in”, vertelt het koppel. Om vergelijkbare redenen kloppen ook scholen en kinderdagverblijven steeds vaker bij de hovenier aan. “Kinderen worden merkbaar rustiger van een uitgebalanceerd tuinontwerp. En een energetische tuin is niet duurder dan een ‘gewone’ tuin. Misschien dat er zelfs nog minder materialen in gebruikt worden, omdat deze tuinen vaak juist wat soberder zijn.”

Wim Lips FeelGood Garden Wim Lips heeft de nodige complimenten ontvangen op de Floriade, die van 5 april tot en met 7 oktober in Venlo werd gehouden. Meer dan honderd deelnemers brachten samen een ode aan de tuinbouw op de wereldwijd bekende tuinbouwexpositie. Ook Wim Lips. Het was echt zijn plek, de FeelGood Garden op de Floriade. Zijn vakantie bracht hij er door en ook elke zondag was hij in Venlo te vinden, om de wereld zijn bijzondere tuinontwerp, waarin gebruik werd gemaakt van energiestromen, te tonen. “Als bezoekers bij ons de tuin inliepen, kregen ze het gevoel van rust en ontspanning”, vertelt de ontwerper. Hij haalde er veel opdrachten binnen voor zijn hoveniersbedrijf. “’s Avonds, als de Floriade sloot, kwamen regelmatig mensen die er werkten bij ons in de tuin zitten om even tot zichzelf te komen. Mooi toch?” De FeelGood Garden© by LipsGroen is een geregistreerd merk. november 2012

19


Bestel uw Chocoladeletter op stoptheater.nl en steun het initiatief Opkikkertheater Opkikkertheater verzorgt theatervoorstellingen voor gezinnen met chronisch zieke kinderen. De eerste voorstelling staat gepland op zondag 14 april 2013. Download het bestelformulier op www.stoptheater.nl en steun Opkikkertheater!

Opkikkertheater wordt mede mogelijk gemaakt door:

BEDRIJVIG OSS

20

www.stoptheater.nl

advertising design


De Locatie

‘Automatisering moet het bedrijf dienen, niet andersom’ Met de overname van een computerwinkel in ’s-Hertogenbosch is het aantal winkels van Levix Automatisering op vijf gekomen. “We willen rustig doorgaan met uitbreiden, want stilstand betekent achteruitgang. Nu was de tijd er rijp voor”, verklaart Gert-Jan Vis, die samen met zijn compagnon Rob Lepoutre eigenaar is van het bedrijf. “Het zal de laatste overname niet zijn.” Levix voorziet consumenten en bedrijven, van groot tot klein, van alle mogelijk IT-oplossingen op het gebied van netwerken, onderhoud, beveiliging, hardware, software, internet en hosting. Het begon allemaal in 1999 in Geffen, in het ouderlijk huis van Rob Lepoutre. “In een ruimte van acht vierkante meter startten we met een winkel en zakelijke dienstverlening.” Anno 2012 is in hetzelfde pand ook nog steeds het hoofdkantoor gevestigd. Het kloppende hart van het bedrijf. “Beetje bij beetje kwam er meer ruimte vrij. Inmiddels hebben we de beschikking over het hele pand en wordt de laatste hand gelegd aan een verbouwing.” Gestage groei Vanaf de start groeide het bedrijf gestaag, wat na een paar jaar resulteerde in de opening van een winkel aan de Walstraat in Oss. Daarna volgde Uden (2004), Rosmalen (2007) en nu ook ‘s-Hertogenbosch. Inmiddels werken er circa dertig medewerkers in het bedrijf. Vis: “Vanaf het begin

wisten we dat als je marktconforme prijzen wilt hanteren, je meer winkels moet hebben. En hoewel de economische crisis nog steeds gaande is, mogen wij niet klagen; we groeien nog steeds. Ik denk ook dat dit komt omdat wij maatwerk, kwaliteit en goede service bieden. We bekijken bij de klant altijd eerst wat hij echt nodig heeft om de beste resultaten te behalen en dát leveren wij. We zoeken voor ieder bedrijf een passende oplossing. Automatisering moet het bedrijf dienen, een bedrijf moet niet op een bepaalde manier gaan werken omdat de automatisering dat verlangt.” Onderhoud Vis geeft aan hoe belangrijk onderhoud van servers en werkstations is. “Goed onderhouden apparatuur vermindert de kans op storingen. Als klanten niet kunnen werken, ligt het hele bedrijf plat. Dat moet je voorkomen. Wij kunnen vanuit ons kantoor servers en werkstations bij onze klanten monitoren. Tevens kunnen we alle

updates installeren en virussen tegengaan. Zo hebben we een beter overzicht, en mocht er iets fout gaan, dan kunnen we sneller ingrijpen. Consumenten kunnen hun computers ook altijd naar onze winkels brengen voor reparatie.” Levix staat goed bekend in de regio. Tachtig procent van het klantenbestand is te vinden in de driehoek Nijmegen, Eindhoven en Zaltbommel. “We willen niet te ver van onze klanten vandaan zitten. Alleen zo kunnen we snel schakelen en tijdig hulp bieden.”

Levix is in ‘s-Hertogenbosch gevestigd aan de Maaspoortweg 301, bij de ingang van de Lokerpassage en is telefonisch te bereiken via: (073) 644 05 76. De winkel heeft een oppervlakte van honderd vierkante meter. Er zijn twee medewerkers in dienst, die naast winkelwerkzaamheden ook reparatiewerkzaamheden voor hun rekening nemen. De Bossche computershop is het vijfde filiaal van Levix. november 2012

21


Social return in de praktijk: medewerkers voor ondersteunende taken in elke branche De gemeente Bernheze (maar ook andere gemeenten) gaat in toenemende mate social return opnemen in haar aanbestedingsbeleid en gunningcriteria. Een van de mogelijkheden voor ondernemers uit Bernheze om hierop handig in te spelen is “Job Carving”. Medewerkers van bijvoorbeeld IBN (Bernheze is mede eigenaar) kunnen, als werkondersteuner, eenvoudige taken van gespecialiseerde medewerkers overnemen. Specialisten kunnen zich hierdoor gerichter en productiever inzetten, terwijl alle secundaire werkzaamheden uitstekend worden ingevuld door een gemotiveerde medewerker. Met een zogeheten werkondersteuner kunnen eigen vakkrachten (kosten)efficiënter werken. Bovendien kunnen werkgevers maatschappelijke verantwoordelijkheid in de praktijk brengen. De inzet van een werkondersteuner is daarmee een mooie invulling van social return.

Kerntaken voor vakkrachten Vakkrachten besteden dagelijks tijd aan activiteiten die niet tot hun kerntaken behoren. Denk bijvoorbeeld aan opruim- en schoonmaakwerkzaamheden, het bijhouden van de voorraad, het plaatsen van herhalingsbestellingen, ontvangst en opbergen van goederen, postverwerking: kortom, alle routinematige klussen die geen specifieke vakinhoudelijke kennis vragen. Een medewerker(ster) van IBN is uiterst gemotiveerde werkondersteuner die algemene taken kan overnemen van gespecialiseerde medewerkers. Mensen die IBN

Arbeidsintegratie samen met u als werkgever selecteert op de capaciteiten om de gewenste taken goed te kunnen uitvoeren.

Voordelen voor u als werkgever IBN Arbeidsintegratie kan zorgen voor een totaaloplossing. Van werving & selectie tot plaatsing, uitvoering van subsidieregelingen en administratieve verantwoording; u, als werkgever, heeft hier geen omkijken naar. De voordelen op een rij: t EVSF WBLTQFDJBMJTUFOSJDIUFO[JDIPQ hun eigen taken tVJUFSTUHFNPUJWFFSEFNFEFXFSLFST nemen ondersteunende taken over tNFUNPHFMJKLMPPOLPTUFOTVCTJEJFPWFS de loonsom of detachering tegen gunstig tarief tFWFOUVFFMHFFOMPPOEPPSCFUBMJOHCJK ziekte tWFSHPFEJOHWPPSLPTUFOXFSLQMFLBBOpassing tÏÏODPOUBDUQFSTPPOEJFLPTUFMPPTFOPQ

Een gemotiveerde werkondersteuner voor uw bedrijf.

maat ondersteuning biedt tKPCDPBDIJOHEPPS*#/"SCFJETJOUFHSBUJF tEFXFSLHFWFSMFWFSUFFOCFMBOHSJKLF maatschappelijke bijdrage (= social return) Wilt u meer weten over het efficiënter werken van uw vakkrachten en de manier waarop een werkondersteuner van IBN Arbeidsintegratie hierin kan ondersteunen? Op www.eenkanjervooruwbedrijf.nl kunt u terecht voor een berekening. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met IBN Arbeidsintegratie op 0413-28 21 14 voor een vrijblijvend gesprek.

Aanpassing aanbestedingsbeleid ten gunste van lokale ondernemers Eind september 2012 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om bij meervoudige onderhandse aanbestedingen meer lokale leveranciers

22

te betrekken, mits er voldoende lokale leveranciers zijn en deze aan de gestelde eisen kunnen voldoen. De aanpassing heeft betrekking op het

aantal lokale leveranciers waaraan offerte wordt gevraagd. Dit aantal is omhoog gegaan ten opzichte van het voorgaande inkoopbeleid.


Voor ondernemers

Bernheze sluit aan op eHerkenning Digitaal zaken regelen met verschillende overheidsorganisaties, met ÊÊn gebruikersnaam, ÊÊn wachtwoord en – indien voor de veiligheid nodig – ÊÊn ander authenticatiemiddel zoals sms of een token. Dat is eHerkenning. Snel, eenvoudig en efficiÍnt. eHerkenning is de opvolger van DigiD voor bedrijven. Bij de gemeente Bernheze kunt u vanaf nu de haalbaarheidstoets bouwwerk en de aanvraag aansluiting gemeenteriool digitaal indienen via eHerkenning. U kunt eHerkenning in de toekomst niet alleen voor de diensten van de gemeente gebruiken, maar ook voor die van andere overheidsorganisaties die op eHerkenning zijn aangesloten. Zo maken bijvoorbeeld ook verschillende ministeries van eHerkenning gebruik. En het aantal overheidsinstanties groeit.

Voordelen voor uw bedrijf Digitaal zaken regelen met de overheid

bespaart tijd omdat u niet zelf naar het gemeentehuis of andere overheidsinstantie hoeft. Bovendien kan het 24 uur per dag, 7 dagen per week. Niet voor niets maken veel ondernemers al gebruik van digitale overheidsdienstverlening. Daar zit alleen Ă?Ă?OOBEFFMBBOJFEFSFPSHBOJTBUJFHFCSVJLU haar eigen inlogmethode, met eigen inloggegevens. Om te voorkomen dat u straks een grote digitale sleutelbos heeft, is er eHerkenning. Hiermee kunt u veilig en betrouwbaar inloggen bij alle aangesloten overheidsorganisaties. U kunt bovendien meerdere personen namens uw bedrijf machtigen.

eHerkenning aanvragen Schaf eHerkenning aan bij een van de erkende aanbieders. Die zijn te vinden op www.eherkenning.nl/bedrijven/aanvragen/aanbieders. De overheidsorganisatie waarmee u zaken doet heeft een minimaal betrouwbaarheidsniveau voorgeschreven. Voor Bernheze is dat niveau 1. Uw eHerkenning moet minimaal dat niveau hebben. Leg in een machtigingenregister vast wie namens uw bedrijf via eHerkenning zaken mag doen bij de overheidsorganisatie.Na ontvangst van uw eHerkenning kunt u inloggen bij de overheidsorganisatie.

Meer informatie Algemene informatie over eHerkenning vindt u op www.eherkenning.nl

Bestemmingsplan Bedrijventerreinen Bernheze De gemeente is momenteel bezig met de herziening van circa 19 (verouderde) bestemmingsplannen tot ĂŠĂŠn nieuw bestemmingsplan voor alle bedrijventerreinen in Bernheze. Voldoen aan de huidige normen

Stand van zaken

Op dit moment bestaan er veel verschillende plannen voor de terreinen. Sommige zijn vrij recent, andere zijn verouderd. Met het nieuwe plan worden uniforme regels voor de hele gemeente vastgelegd die voldoen aan de huidige normen. Enkele voorbeelden: in een aantal plannen wordt het maximale bebouwingspercentage of de bouwhoogte vergroot. Ook is goed naar milieuzoneringen gekeken. Deze lopen in de huidige plannen soms dwars over percelen, wat verwarrend werkt voor de eigenaren. En er worden bijvoorbeeld regels opgesteld voor detailhandel op bedrijventerreinen, voor internetbedrijven en voor bedrijfsverzamelgebouwen. Het nieuwe bestemmingsplan gaat over de al bestaande terreinen. Eventuele nieuwe plannen zijn hierin niet meegenomen.

Het traject is gestart met het opstellen van een Nota van Uitgangspunten. Vervolgens is op basis hiervan een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit plan heeft vanaf 1 oktober 2012 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. Op dinsdag 23 oktober 2012 heeft een inloopavond voor alle ondernemers en andere belanghebbenden plaatsgevonden. Daarnaast zijn de wethouders op pad gegaan en hebben zij het plan in de drie kernen met bedrijventerrein toegelicht. Gedurende de inzagetermijn heeft iedereen de mogelijkheid gehad om via een inspraakreactie op het plan te reageren. Deze en volgende maand worden gebruikt om met alle verkregen reacties een ontwerpbestemmingsplan op te stellen. Het plan zal rond februari/maart 2013 ter

inzage gelegd worden. Hierna worden de zienswijzen behandeld en wordt een definitief bestemmingsplan opgesteld. Dit moet uiteindelijk leiden tot de vaststelling van het bestemmingsplan bedrijventerreinen door de gemeenteraad in juni 2013.

Op de hoogte blijven Op onze website kunt u de stand van zaken blijven volgen. Ook kunt u daar relevante documenten downloaden.

Colofon Gemeente Bernheze Bezoekadres: De Misse 6, Heesch Postadres: Postbus 19, 5384 ZG Heesch Telefoon: (0412) 45 88 88 Fax: (0412) 45 46 35 E-mail: gemeente@bernheze.org Website: www.bernheze.org

november 2012

23


Weerdenburg Web Works en OrcaGroup:

Diensten die naadloos aansluiten Waar de dienstverlening van Weerdenburg Web Works stopt, gaat die van OrcaGroup verder. En andersom. Volgens beide directeuren, Frank van Weerdenburg en Johan van Veen, loopt het aanbod naadloos in elkaar over. Beide specialismen vullen elkaar perfect aan en het is de klant die dankzij deze samenwerking gebruik kan maken van een uitgekiend pakket aan diensten. kunnen inplannen, de locaties, de lestijden, de benodigde leerkrachten en lesmaterialen. Je kunt er ook automatisch mee factureren.”

Johan van Veen (l) en Frank van Weerdenburg OrcaGroup is gespecialiseerd in telecommunicatie, zoals IP-telefonie, sms-diensten en internetapplicaties. “We hebben de verkiezing van de lijsttrekker van PvdA en D66 voor de Tweede Kamer geregeld. Op dat vlak komen internet en telefonie bij elkaar”, aldus Johan van Veen. Zijn onderneming bestaat al zo’n twintig jaar. De vijfendertig medewerkers hebben in Heesch de beschikking over een eigen callcenter en een voice-overplatform. Orca automatiseert onder meer 112-meldkamers. “Onze software wordt daar toegepast om grote groepen hulpverleners in één keer aan te sturen: de group alerts.” Weerdenburg Web Works, twaalf jaar geleden opgezet, is van oorsprong webbouwer. “Het gaat bij ons de laatste jaren met name om de techniek áchter zo’n site. Dat is heel ruim: van cmssystemen, webwinkels tot bezoekersregistratiesystemen. Maar ook webapplicaties en webbased software. Weerdenburg Web Works is ook bekend van onder meer de diensten VisitorControl, CourseManager en SiteManager. Klantvriendelijkheid Via een gezamenlijke opdrachtgever kwamen beide bedrijven met elkaar in contact. Sinds 2004 werken zij veelvuldig samen, daarbij internet met telefonie combinerend. Een voorbeeld is de inmiddels gezamenlijke klant De Eijnderic. Dit educatief en creatief centrum verzorgt opleidingen en cursussen. Frank van Weerdenburg: “Wij ontwikkelden voor hen een systeem waarmee zij hun cursussen 24

“Vervolgens doet OrcaGroup mee met hun IP-telefonie, want daarmee krijg je alles letterlijk in beeld, omdat je het koppelt aan internet. Wie belt, komt direct in het netwerk binnen. Als iemand belt, ziet de medewerker direct alle bijzonderheden over deze persoon in het scherm. Dat maakt een persoonlijke reactie mogelijk.” Johan van Veen sluit aan: “IP-telefonie wordt inderdaad vaak weggezet als ‘lekker goedkoop bellen’, maar je kunt er dus véél meer mee. Dankzij deze samenwerking kan De Eijnderic de hoogst mogelijke klantvriendelijkheid bieden.” Een ander voorbeeld is pijnmonitoring bij ziekenhuizen. “Een (verplichte) nazorg na een maand. Wij bellen of sms-en de patiënten, Weerdenburg Web Works zorgt voor de vragenlijsten op de site. Klanttevredenheidsonderzoeken voor bedrijven werken op dezelfde manier. Dankzij een vooruitgestuurde e-mail, sms of een telefoontje. Op die manier is de attentie van de klant alvast gewekt. Dat verbetert de respons en dus je onderzoek.”

Frank van Weerdenburg: “Johan van Veen is een ambitieus en gedreven persoon, die bereid is in avonturen te springen. Niet bang nieuwe dingen uit te proberen. Gek van nieuwe technologieën en de mogelijkheden die deze bieden om communicatie op een hoger plan te brengen.” Johan van Veen: “Ik heb grote bewondering voor Franks enorm praktische benadering en gerichtheid. Niet alleen als het gaat om automatiseringsvraagstukken, maar ook als het gaat om - om maar wat te noemen - beurzenbouw. Volgens mij is hij de enige automatiseerder in ons land die ook een draaibank heeft...”


Bernheze loopt warm voor duurzame energie De prijzen van energie en grondstoffen stijgen fors, fossiele bronnen raken langzaam maar zeker op en hebben bovendien een negatief effect op het milieu. Reden genoeg om actie te ondernemen, vond een groep Bernhezenaren. Zij namen het initiatief voor de oprichting van de Bernhezer Energiecoöperatie (BECO), een nieuwe energiecoöperatie die in 2013 van start gaat. De initiatiefgroep bestaat uit zo’n twintig inwoners van Bernheze – zowel ondernemers als particulieren. Ook de gemeente Bernheze en de Rabobank Bernheze Maasland zijn vertegenwoordigd in het bestuur en ondersteunen het initiatief. De belangrijkste doelstellingen van de coöperatie zijn: het gebruik van duurzame energie stimuleren, meer bewustwording creëren en energie betaalbaar houden voor inwoners van de gemeente. Dat wordt onder meer gedaan door ‘groene’ energie collectief in te kopen. Daarmee worden schaalvoordelen behaald en wordt energie goedkoper, wat betekent dat er meer geïnvesteerd kan worden in het lokaal opwekken van energie. Op termijn wil de coöperatie zelfvoorzienend zijn en komen tot een energieneutraal Bernheze. Veel animo Dat er veel animo is voor een dergelijke energiecoöperatie in Bernheze, bleek uit de hoge opkomst tijdens een voorlichtingsbijeenkomst die op 19 september werd georganiseerd. Ruim honderdvijftig ondernemers, bestuurders en particulieren

kwamen samen bij Evenementenlocatie Lunenburg in Loosbroek om te praten over de mogelijkheden van duurzame energie. Innovatieve oplossingen, zoals zonnepanelen, windmolens en mestvergisting (waarbij biogassen vrijkomen) passeerden de revue. Ook werd kennis uitgewisseld over de mogelijkheden van duurzame energie en werden de risico’s zorgvuldig in kaart gebracht. Tevens werden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken en werd aandacht geschonken aan de wet- en regelgeving. Tot slot was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan specialisten. Bewustwording Duidelijk werd dat de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken in Bernheze talrijk zijn. Door te adviseren, te informeren en voorlichting te geven, wil de energiecoöperatie de bewustwording onder inwoners van Bernheze vergroten met oog op de toekomst. De nieuwe energiecoöperatie hoopt half 2013 operationeel te zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.bernhezerenergie om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Bernhezer Business Event Na een onderbreking van een jaar, werd dit jaar weer een Bernhezer Business Event georganiseerd. Geheel vernieuwd en met het thema ‘In-company’. Een feest voor, door en met ondernemers uit Bernheze. Fantastisch om te zien dat de bedrijfshal van Maas Coating Groep speciaal voor het evenement was omgetoverd tot een feestelijke ruimte om te netwerken en elkaar te ontmoeten. Het deed mij goed dat er op deze avond zo ontzettend veel ondernemers aanwezig waren, vooral in deze moeilijke tijden. Hoogtepunt was de bekendmaking van de Jonge Ondernemer en de Ondernemer van het Jaar in Bernheze. Het was inspirerend te horen dat alle genomineerden nog steeds kansen zien in de markt en daar ook naar handelen. Niet stilzitten en afwachten, maar anticiperen op de veranderingen in de omgeving en de koers daarop afstemmen. Ik heb grote waardering voor al die kartrekkers, die de afgelopen maanden druk in de weer zijn geweest met sponsoring, communicatie, organisatie en uitvoering om deze avond tot een succes te maken. Samen de schouders eronder zetten, met geloof in het eindresultaat als vertrekpunt. Onze ondernemers hebben de regio laten zien dat we als bedrijvig Bernheze op de kaart staan en dat we geloof hebben in de toekomst. Promotie voor onze gemeente en ondernemend Bernheze, waarvoor mijn grote dank. Wethouder Rien Wijdeven gemeente Bernheze november 2012

25


Harold en Jan van Munster: ‘Wij waren al bezig met MVO lang voordat het een begrip was’ 26


Het Jubileum

Van Munster Recyclers viert jubileum:

‘Zonder goede medewerkers ben je nergens als bedrijf’ Hoewel hergebruik een fenomeen is van alle tijden, heeft het de laatste jaren sterk aan betekenis gewonnen. Afval, dat voorheen werd gezien als een waardeloos restproduct, is nu een waardevolle grondstof in de vervaardiging van nieuwe producten. Voor Van Munster Recyclers in Heesch is het de core business. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de inzameling en verwerking van recyclebare afvalstromen. In 2012 bestaat het bedrijf vijfenzeventig jaar, met aan het roer de derde generatie: Jan en Harold van Munster. De broers werkten al van jongs af aan mee in het bedrijf van hun ouders, maar dat zij het later zouden overnemen, is nooit een vanzelfsprekendheid geweest. “We hebben altijd de vrijheid gekregen om onze eigen weg in te slaan”, vertelt Jan. “Harold ging een opleiding volgen aan de Vervoersacademie waarin logistiek en economie gecombineerd werden en ik koos voor de Middelbare Detailhandel School. Uiteindelijk besloten we allebei het bedrijf in te gaan. We hebben elk onze eigen specialiteiten. Harold is verantwoordelijk voor de inkoop, de financiën en de communicatie met klanten. En ik richt me op zaken als de verwerking, transport, personeel en de verkoop van de eindproducten. We vullen elkaar aan, maar kunnen elkaars zaken ook moeiteloos overnemen als dat nodig is. We kennen het bedrijf immers allebei van binnen en van buiten.” Groei en onderscheidingsvermogen Toen de grootvader van Jan en Harold de onderneming in 1937 inschreef bij de Kamer van Koophandel, was het een eenmanszaak waar wekelijks minder dan vijfhonderd kilogram oud papier werd verwerkt. Door de jaren heeft het bedrijf een grote kwaliteitsen efficiëncyslag gemaakt. Er werd ingezet

op groei en onderscheidend vermogen, het ISO-certificaat werd behaald, er werd aandacht geschonken aan marketing- en communicatiestrategieën en het terrein werd uitgebreid met nieuwe gebouwen en moderne pers- en sorteerinstallaties. Anno 2012 is Van Munster Recyclers een full-service verwerkingsbedrijf van recyclebare afvalstromen met vijfenveertig medewerkers en een verwerkingsmassa van ruim vijftienhonderd ton per week. De afvalstromen die binnenkomen worden op kwaliteit gesorteerd en in balen geperst, die vervolgens als grondstoffen voor nieuwe producten hun weg vinden over de hele wereld. “In het verleden waren onze werkzaamheden met name gericht op papieren grondstoffen”, vertelt Harold. “Dat is nog steeds onze belangrijkste tak, maar onder meer als gevolg van de dititalisering is de hoeveelheid papierafval in de afgelopen jaren sterk gedaald. Dat vereiste een aangepaste strategie. Om continuïteit te bieden voor de toekomst, hebben we onze dienstverlening een aantal jaren geleden uitgebreid met de inzameling en verwerking van folie, kunststoffen, metalen en hout. Daarnaast hebben we ons dochterbedrijf Reisswolf Heesch BV op de kaart gezet, waardoor we nu ook de vernietiging van archieven, digitale datadragers, fysieke archiefopslag, digitalisering kunnen aanbieden.” Alle werkzaamheden staan in het teken van hergebruik, een langere levensduur van materialen en de beheersing van milieuaspecten. “Ook het beperken van het energieverbruik van onze machines tot een minimum hoort daarbij”, vertelt Jan. “We streven naar een optimale beladingsgraad; dat minimaliseert de transportkosten voor ons en dus ook voor onze klanten. Bovendien draagt het bij aan het beperken van de milieubelasting. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons niets nieuws. Wij hielden ons daar al mee bezig lang voordat het een begrip was.” Mensenwerk Per dag worden er bij Van Munster Recyclers enorme hoeveelheden afval verwerkt. “Elk half uur is dan van belang. Het stilvallen van productielijnen bij klanten vanwege volle containers weten wij te voorkomen, doordat we gebruikmaken van een innovatief gsmmonitoringsysteem op onze perscontainers. Hiermee voorkomen we inefficiënte uren – en dus onnodige kosten – bij onze klanten. Maar het blijft mensenwerk”, benadrukt Jan. “Met het hele team zorgen we ervoor dat onze dienstverlening optimaal is afgestemd op de processen bij onze klanten, zodat zij hier zelf geen omkijken naar hebben. Zonder goede mensen op de cruciale plekken, ben je nergens als bedrijf. We zijn dan ook erg trots op onze medewerkers; zij zorgen voor ons bestaansrecht in de branche!” november 2012

27


De Locatie

‘Ons aanbod groeit nog steeds’ Auto123 Autoverhuur & Lease staat voor complete mobiliteitsoplossingen, betrokken werkwijze en heldere communicatie. Niet voor niets heeft het bedrijf door de jaren heen een sterke positie verworven in de regio Oss-Uden-Veghel. Sinds de start is er veel veranderd. Er zijn twee nieuwe takken aan de dienstverlening toegevoegd, het bedrijf heeft een naams- en structuurverandering ondergaan en het regiokantoor verhuisde onlangs van Uden naar de Gasstraat-Oost in Oss. Auto123 Autoverhuur is onderdeel van AutoRent Europa Service Franchise dat bestaat uit 49 vestigingen, verspreid door Nederland. Jarenlang opereerde het regiokantoor onder de naam AutoRent123, maar die naam dekte al lang niet meer de lading, vertelt directeur Antoine van Kessel. Hij is het gezicht van de vestiging in Oss. “Onze diensten reiken inmiddels veel verder dan uitsluitend verhuur. Klanten vinden hier een diversiteit aan voertuigen. Of het nu gaat om een zuinige, compacte personenauto of een ruim uitgemeten bestelwagen. Voor één dag of voor meerdere jaren.” Groei Door de jaren heen werd de vraag naar lease en short lease steeds groter. “Om onze klanten optimaal te kunnen bedienen, hebben we naast AutoRent123, de dienstverlening uitgebreid met twee nieuwe takken: ShortLease123 en AutoLease123. De drie takken opereren onder de gezamenlijke noemer Auto123 Autoverhuur & Lease”, vertelt

28

van Kessel. De naams- en structuurverandering en de verhuizing naar Oss moeten ervoor gaan zorgen dat de regionale positie van Auto123 nog verder wordt uitgebouwd. “We zijn verhuisd met oog op de toekomst. De nieuwe locatie past uitstekend bij onze doelstellingen; we hebben hier de ruimte om ons te ontwikkelen en onze groei door te zetten.” Voor veel bedrijven is Auto123 inmiddels de vaste partner in mobiliteit. “Voor elk mobiliteitsvraagstuk, bieden we een passende oplossing. Dat kan een totaalpakket zijn, waarbij bijvoorbeeld ook het onderhoud en de verzekering voor de voertuigen volledig door ons geregeld wordt, maar ook andere constructies zijn mogelijk. De diversiteit in ons aanbod groeit nog steeds. En hebben we iets niet zelf in huis, dan gaan we ernaar op zoek. Omdat we een franchiseorganisatie zijn, kunnen we naast ons eigen assortiment putten uit een groot netwerk van 49 vestigingen met een gezamenlijk wagenpark van rond de vijfduizend

voertuigen, die overigens allemaal onder de ANWB-Europadekking vallen en voldoen aan strenge kwaliteitseisen.” Meer dan een geschikt voertuig Service verlenen houdt volgens Van Kessel niet op bij het vinden van geschikte voertuigen voor een bedrijf. “Het betekent vooral dat we meedenken met onze klanten. Heeft een bedrijf een voertuig nodig om mee naar Duitsland te gaan in de winter, dan zorgen we voor winterbanden en een veiligheidsvest. Rijdt een bedrijf al jarenlang met oude busjes, dan zoeken we naar mogelijkheden om het wagenpark op een meer efficiënte manier in te vullen, tegen de laagst mogelijke kosten. En belangrijker nog: geen ingewikkelde, langlopende overeenkomsten, maar heldere contracten die op elk moment opgezegd kunnen worden, zodat ondernemers optimaal kunnen inspelen op veranderingen binnen hun organisatie. Die betrokkenheid zorgt ervoor dat klanten bij ons terug blijven komen.”


Culinaire verrassingen tijdens Bridges Bernheze Running Dinner Genieten en netwerken stonden centraal tijdens het Bridges Bernheze Running Dinner dat op 20 september voor de derde keer werd georganiseerd door Stichting Bridges Bernheze. Voorzitter Johan van Veen kijkt terug op een geslaagde samenkomst. “De opkomst was hoog en alle ingrediënten voor een succesvolle samenkomst waren aanwezig: vijf toplocaties, een goed gezelschap, mooie gerechten en smaakvolle wijnen.” Het Running Dinner is een tweejaarlijks evenement dat afgewisseld wordt met de Bridges Bernheze Dinnershow. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoefde er niet gehold te worden. “Beter kan het gezien worden als ‘restaurant-hoppen’”, legt Van Veen uit. “Het is een culinair concept waarbij gasten op een bijzondere manier kunnen genieten van een driegangendiner. Elke gang wordt genuttigd in een ander restaurant en in een ander gezelschap.” Culinaire reis Geheel in stijl – met een spiesje Japanse Yakitori en een drankje – werden de gasten ontvangen in Cultureel Centrum de Pas. Het programma startte met een welkomstwoord van de voorzitter, waarna het gezelschap zich naar buiten begaf. De

groep was inmiddels opgedeeld in tien kleinere groepen en voor iedere groep stond een ‘eigen’ busje klaar. Klaar voor de culinaire reis. Contactmomenten Restaurant Het Sentiment (HeeswijkDinther), Restaurant De Keuken (Heesch), Restaurant D’n Bonte Wever (Nistelrode), Restaurant ‘t Bomenpark (Heesch),en De Leygraaf (Heeswijk-Dinther) hadden flink uitgepakt met bijzondere gerechten en bijpassende wijnen. “Het was bekend dat elke groep elke gang in een ander restaurant zou nuttigen, maar welk restaurant dat zou zijn, bleef tot op het laatste moment een verrassing”, vertelt Van Veen. “Per gang kwamen in elk van de vijf restaurants twee groepjes samen. Op deze manier ontmoet

je steeds mensen die in een andere bus zitten en raak je dus steeds met anderen in gesprek. Dat is het leuke van deze opzet; je hebt een groot aantal contactmomenten met verschillende collega-ondernemers in een informele sfeer.” Sfeervolle afsluiting Na een verrassend driegangendiner – en drie busritten en heel wat interessante gesprekken later – werden de gasten weer naar de plaats van vertrek gebracht. Van Veen: “Terug aangekomen bij Cultureel Centrum de Pas stonden de koffie en thee al voor ons klaar, en voor wie nog plaats had, waren er etagières vol met lekkers. Onder het genot van een laatste hapje en een drankje werd de avond sfeervol afgesloten.” Meer informatie: www.bridgesbernheze.nl november 2012

29


'SPYQR -RHINEVIRZERIGSRSQMWGLLSSKXMNFIKSRRIRZIIPQIRWIRIIRIIRQERWFIHVMNJ (EXPIIOZSSVEPZSSVHIPIRXIFMIHIRIMKIRFEEWIIRKSIHKIZYPHITSVXIQSRRII IR[IVOKIRSIK2YLIXIGSRSQMWGLWPIGLXIVKEEXHVSKIRSTHVEGLXIRSTRIIQXHI GSRGYVVIRXMIXSIIRWXEEXLIXYYVPSSRSRHIVHVYO,IXMWZSSVZIIP^^T«IVWQSIMPMNO LIXLSSJHFSZIR[EXIVXILSYHIR(EEVOSQXFMNHEX^MNRMIXOYRRIRXIVYKZEPPIR STIIRZERKRIXEERWSGMEPIZSSV^MIRMRKIR8SGLOSQIRIVWXIIHWQIIV^^T«IVW%PW /EQIVZER/SSTLERHIPWXMQYPIVIR[MNSRHIVRIQIVWGLET1EEVFMNKSIHSRHIVRIQIV WGLETOSQXLIIP[EXOMNOIRRIX[IVOIREGUYMWMXMIMRRSZEXMI2MIXMIHIVIIRLIIJXHI^I O[EPMXIMXIRMRLYMW(EEVSQ^MIR[MNREEWXWXMQYPIVIRTSWMXMIJSRXQSIHMKIREPWIIR WXIIHWFIPERKVMNOIVXEEOZERHI/Z/IRWXVEOWLIX3RHIVRIQIVWTPIMR>^T«IVWQEOIR 2IHIVPERHSRHIVRIQIRHIVQEEVEPPIIREPW[IHYVZIROMI^IRZSSVO[EPMXIMX ,IRO6SWQEREPKIQIIRHMVIGXIYV/EQIVZER/SSTLERHIP&VEFERX

8JF .POJLB1PMBL,zOJHTXJFTFS8BBS  7FHIFM#FESJKG XXXUVJOPOUXFSQOV 4FNJOBS *OUFSOFUNBSLFUJOH

"BOUBMXFCXJOLFMTOFFNUGMJOLFWMVDIU ,IXEERXEP[IF[MROIPWMRLIX[IVOKIFMIHZERHI/EQIVZER/SSTLERHIP &VEFERXMWHIEJKIPSTIRNEVIRJPMROKIWXIKIR-RFIHVSIKLIXEERXEP ZIWXMKMRKIRMRHIªHIXEMPLERHIPZMETSWXSVHIVIRMRXIVRIX«RSKTVSGIRXZER LIXXSXEEPEERFIHVMNZIR-RQMHHIPWMWHEXEERXEPKIWXIKIRXSXTVSGIRX 4IVNERYEVMZERHMXNEEVXIPHILIX[IVOKIFMIHZERHI/Z/&VEFERX [IF[MROIPW(IEJKIPSTIRNEEVMWIIRKVSIMZERQIIVHERTVSGIRXTIVNEEV ^MGLXFEEV-RHIXVEHMXMSRIPIHIXEMPLERHIPKIFIYVXLIXSQKIOIIVHIZERST MWLIXEERXEPZIWXMKMRKIR^IPJWPMGLXKIHEEPHQIXTVSGIRXREEV ZIWX(IXEMPLERHIPZMETSWXSVHIVIRMRXIVRIXEPW ZERHIXEMPLERHIPXSXEEP /Z/&VEFERX

¨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© 30

&VSR/Z/ ,ERHIPWVIKMWXIV

#FSJDIUFOCPYWPPSPOEFSOFNFST :SSVLIXEERZVEKIRZERWYFWMHMIWSJZIVKYRRMRKIRFMNHITVSZMRGMIOYRRIR SRHIVRIQIVWZSSVXEERYYVTIVHEKXIVIGLXFMNHI&IVMGLXIRFS\ZSSV&IHVMNZIR ,IXHSIPJMRERGMtPIIREHQMRMWXVEXMIZIPEWXIRZIVPMGLXMRKZSSVFIHVMNZIRIR ZIVFIXIVMRKZERHMKMXEPIHMIRWXZIVPIRMRKEERSRHIVRIQIVW¨&VEFERXLIIJXHI EQFMXMISQXSXHIZMNJQIIWXMRRSZEXMIZIVIKMS«WZER)YVSTEXIFILSVIR 3QHMXXIFIVIMOIRQSIXHIFEWMWSTSVHI^MNR)qRZERHIWXETTIRZSSV[EEVXW MWLIXHMKMXEEPEERZVEKIRIRSRXZERKIRZERTVSHYGXIRHMIIIRSRHIVRIQIV RSHMKLIIJXSQ^EOIRMRSJQIXHITVSZMRGMIXIHSIR©EPHYWKIHITYXIIVHI &IVX4EYPMZER)GSRSQMWGLI>EOIRIR&IWXYYVLXXT[[[ERX[SSVHZSSVFIHVMNZIRRP FIVMGLXIRFS\FVEFERX


VIGVIEXMI XSIVMWQI

,IXZIVLEEPZERHIREXYYVZIVXIPPIR %FTDIPPOIFJEWBOCFFMEFOLVOTUJOFFOOBUVVSPN HFWJOH%BUMBUFO%JDLFO"TUSJE3BLIPSTU[JFOJO *OUFSBSU#FFMEFOUVJO(BMFSJFJO)FFTXJKL%JOUIFS ¨-OOMNORIXREEVHIFSRXIWTIGLXHMILMIVMRHIXYMR ^MX(EXMWXSGLTVEGLXMK#©(MGO6EOLSVWXVYRXWEQIR QIX^MNRZVSY[%WXVMH-RXIVEVX&IIPHIRXYMRMR,IIW[MNO (MRXLIVWMRHWEERKIZYPHQIXIIRRMIY[IKEPIVMI ¨)IRHYYV^EQIKEPIVMIHIIIVWXIMR2IHIVPERH 3R^IHSGLXIV%RRI1EVMI6EOLSVWXMWLIIPEGXMIJST LIXKIFMIHZERQMPMIY>IWGLVIIJFSIOIRSZIVRMIY[I IRIVKMIIRSZIVHI[MRWXZERHYYV^EEQFSY[IR %PHMIOIRRMWLIFFIR[IOYRRIRKIFVYMOIRFMNLIX FSY[TVSGIW(IKEPIVMIMWIIRLSQQEKIEERSR^I WGLSSR^SSR,MN[EWIVRWXMK^MIOQEEV[MPHILIIP KVEEKLIPTIRFMNLIXFSY[IRIRI\TPSMXIVIR,IPEEW SZIVPIIHLMNZSSVHIHIYVIRSTIRHIR©(IKEPIVMI MWHSSVEPPIRMIY[WXIWRYJNIWIRIVKMIRIYXVEEP ¨2SKWXIVOIV[IOYRRIR^IPJWLIXLYMWZIV[EVQIR IRZIVPMGLXIRQIX[EXHIKEPIVMIEERIRIVKMISTFVIRKX ZME^SRRITERIPIRIR[EVQXIOSYHISTWPEK)RSR^I PIHZIVPMGLXMRKMWHIQSSMWXIHMIFIWXEEXYMXHI:7 SRX[MOOIPHQIXHIRMIY[WXIXIGLRMIOIR(YYV^EEQ OERSSOQSSM^MNR,IXTEWXTIVJIGXFMNHIOYRWXHMI [ILMIVPEXIR^MIR2EXYYVIROYRWXZYPPIRIPOEEVEER© (EX[EWSSOLIXMHIIXSIRHIFIIPHIRXYMRMRHINEVIR RIKIRXMK[IVHSTKI^IXIIVWXQIXIIROPIMRIXIRXSSR WXIPPMRKPEXIVQIXNEEVPMNOWKVSXII\TSWMXMIW7GYPTXYVIR HMIMRIIRREXYYVPMNOIGSQTSWMXMIZSPPIHMKXSXLYRVIGLX

OSQIR¨;I[MPPIRLIXZIVLEEPZERHIREXYYVZIVXIPPIR 1IXSR^IOYRWXqRSR^IHYYV^EQIKEPIVMI©(EEVZSSV KVMNTX6EOLSVWXEPPIQSKIPMNOLIHIRQIXFIMHILERHIR EER:SSVEPSSOWEQIR[IVOMRKQIXERHIVIªKVSIRI« SRHIVRIQIVW¨(EEVLIFMOIIRLIMPMKKIPSSJMR ;I^MNRFIXVSOOIRFMNHI1EEWLSVWXLIX%EPERHIR LSI[IP[ISTLIXVERHNIPMKKIRSSOFMRRIRLIX +VSIRI;SYH.IOYRXEPWSRHIVRIQIVWMRHIREXYYV RMIXKIRSIKREEVIPOEEVZIV[MN^IR;MNWXYVIRVIKIPQEXMK QIRWIRREEV:EOERXMITEVO,IVTIVHYMRHEXSSOEPLIIP PERKREXYYVFI[YWXFI^MKMWSJREEVIIRTVEGLXMKI REXYYVGEQTMRKMR%EVPI6M\XIP%RHIVWSQPMKKIRHEEV SSOFVSGLYVIWZERSRWIROVMNKIR[ILMIVVIKIPQEXMK KEWXIRZERHMIGEQTMRKW>SZIVWXIVONIIPOEEVIROYR NIWEQIRPEXIR^MIRHEXHIREXYYVMIXWTVEGLXMKWMWHMI [IQSIXIROSIWXIVIRSRHIVLIXQSXXSªHIOVEGLXZER HYYV^EEQZIVERHIVIR«© [[[MRXIVEVXRP

)IRKSIHKISVKERMWIIVHIMRRSZEXMIZIIRIGSRSQMWGL JPSVIVIRHIWIGXSV(EXMWLIXHSIPZERHI/EQIVZER /SSTLERHIP&VEFERXEPWLIXSQHIZVMNIXMNHWWIGXSV KEEX SEXSIVMWQIVIGVIEXMILSVIGE[IPPRIWWIZI RIQIRXIROYRWXGYPXYYVREXYYVWTSVXIRHIXEMPLER HIP (I/Z/VMGLX^MGLST ˆ+SIHSRHIVRIQIVWGLETHYYV^EEQLIMHZMWMI EQFMXMIKEWXZVMNLIMHTVSHYGXMZMXIMXIRVIRHIQIRX ˆ-RRSZEXMIHIWIGXSVMWGSRGYVVIRXMIKIZSIPMK (EEVSQMWLIX^EEOMRRSZEXMIZITVSHYGXIRIR SRHIVWGLIMHIRHIGSRGITXIRXIFMIHIR ˆ7EQIR[IVOMRKWEQIRSTXVIOOIRFIWTEEVXOSWXIR FMIHXRMIY[IQSKIPMNOLIHIRIR^SVKXZSSVIIR OVEGLXMKIVTVSJMIP :SSVFIIPHIRZERTVSNIGXIR[EEVHI/Z/^MGLQII FI^MKLSYHX^MNRHI0IMWYVI&SYPIZEVHIR2EXMSREEP 0ERHWGLET,IX+VSIRI;SYH(I0IMWYVI&SYPIZEVH

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

%GGSYRXQEREKIV1EVMtPPI1YRRIGSQ

  QQYRRIGSQ$FVEFERXOZORP 31 1


de Pas; waar zaken en Brabantse gezelligheid elkaar ontmoeten

Voor nu‌ Uw kerstborrel met Bubbles, Bites and Gifts; uw personeel shopt zelf het kerstcadeau en wij zorgen voor de gastvrije invulling

Voor later‌ Voor het bezoeken van een theatervoorstelling, jubileum, training of workshop

Zakendoen wordt een feest bij de Pas de Pas | De Misse 4 | 5384 BZ Heesch |T 0412-451634 | I www.de-pas.nl | E info@de-pas.nl

@depasheesch @UitindePas

Cultureel Centrum de Pas


Eerlijke arbeid

Herman Krol

Eerlijke arbeid en een goed georganiseerd en verantwoord personeelsbeleid; dat zijn belangrijke zaken voor elke onderneming. De paddenstoelensector heeft op dit vlak helaas een negatief imago. In deze branche is de internationale concurrentie moordend, vooral op kostprijs. De verleiding kan daardoor groot zijn om constructies met buitenlands personeel te hanteren, waarvan het de vraag is of die toegestaan zijn. Des te trotser zijn wij dat Kanters Paddenstoelen BV uit Heeswijk-Dinther als eerste handelsbedrijf voor paddenstoelen het certificaat FairProduce Nederland heeft ontvangen voor eerlijke arbeid. Dit keurmerk is ontwikkeld door een aantal partijen, waaronder ZLTO, om de negatieve tendens in de branche te doorbreken. Op maandag 15 oktober kreeg Jasper Kanters het certificaat uit handen van Bart

Jan Krouwel, de voorzitter van de stichting FairProduce. Enkele tientallen teeltbedrijven ontvingen dit jaar al een certificaat. Maar Kanters Paddenstoelen is het eerste handelsbedrijf dat het certificaat in ontvangst mocht nemen. Overigens werd ook het teeltbedrijf van Kanters bekroond met het keurmerk. Waar veel paddenstoelenbedrijven vanwege de zware concurrentie Nederlandse mensen wegsturen en overstappen op buitenlands personeel, doet Kanters Paddenstoelen BV dat niet. Het bedrijf werkt voornamelijk met personeel uit de eigen regio. Dat is goed voor de regionale economie. Kanters doorbreekt hiermee het negatieve imago in de branche, dat vind ik knap. Namens de ZLTO Bernheze feliciteer ik hem daarom van harte met deze prestatie. Herman Krol, voorzitter ZLTO Bernheze

De kracht van duurzaam veranderen Anne-Marie Rakhorst, directeur van Search Ingenieursbureau in Heeswijk, is het Brabantse boegbeeld van het duurzaamheidsdenken binnen het bedrijfsleven. Onlangs presenteerde zij haar nieuwste boek ‘De kracht van duurzaam veranderen’ in aanwezigheid van ruim vijfhonderd genodigden in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De onderneemster voerde voor haar boek gesprekken met leiders van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap en met economen. Aan de hand van hun visies, sprekende voorbeelden, oplossingen en best practices beantwoordt ze in ‘De kracht van duurzaam veranderen’ de centrale vraag: Hoe verduurzaam ik mijn organisatie? Daadkracht Het boek geeft handvatten bij het incorporeren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Rakhorst: “Leiders van nu hebben lef, kunnen verbinden, inspireren en vooral de kracht stimuleren die in mensen zelf zit. Zij onderscheiden zich door vertrouwen in de toekomst en vertrouwen in andere mensen. Mensen als Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (Royal DSM) en Mike Barry (Marks & Spencer) maken met daden duidelijk dat duurzaamheid een manier van leven is die je met daadkracht en niet met woorden moet invullen. We zijn de tijd van bewustwording voorbij. Het gaat niet langer over praten, maar om doen.”

enthousiast voor worden en actief gaan meewerken. Met als einddoel: een duurzame, multicommitted organisatie die een waardevolle bijdrage levert aan de samenleving, met winst voor álle partijen. “Duurzaamheid biedt kansen om kosten te besparen, economische groei te realiseren en dus een betere toekomst voor iedereen te creëren”, licht Rakhorst toe. Het eerste exemplaar van ‘De kracht van duurzaam veranderen’ werd op 10 oktober in ontvangst genomen door Bernhard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden. Volgens de voorzitter is duurzaamheid cruciaal voor ondernemingen om in de toekomst te overleven. “Heel veel ondernemingen zijn zoekende hoe zij dit kunnen vormgeven. Dit boek helpt daarbij.”

Cruciaal voor de toekomst Het boek moet er uiteindelijk toe leiden dat ook hun medewerkers, klanten, leveranciers en aandeelhouders er november 2012

33


Van Ravensteijn Assurantie voortaan Rivez Sinds half oktober 2012 opereert assurantiekantoor Van Ravensteijn in Nistelrode onder de vlag van Rivez Assurantiën & Risicobeheer B.V. Dankzij deze schaalvergroting kan de dienstverlening op hetzelfde niveau worden gehandhaafd en is de continuïteit van Van Ravensteijn Assurantie Groep B.V. voor de toekomst veiliggesteld. De samenwerking biedt het kantoor in Nistelrode volop mogelijkheden om hun specialisme transportverzekeringen verder uit te bouwen en nog meer te focussen op de zakelijke markt. Zakelijke Markt Jan van Ravensteijn: “In de combinatie met Rivez beschikken we over alle kennis en specialismen om de zakelijke markt een goede impuls te geven. Veel bedrijven waarderen de combinatie van lokale aanwezigheid, een bepaalde schaal34

grootte én persoonlijke aandacht. En dat bieden wij, want in Nistelrode blijven dezelfde vertrouwde contactpersonen werken. Dankzij de moderne hulpmiddelen en faciliteiten op het gebied van ICT die Rivez heeft, kunnen we onze klanten nog beter en efficiënter van dienst zijn.“


Het team van het kantoor van Rivez in Nistelrode, met uiterst links Jan van Ravensteijn

zelfstandig polissen op voor de particuliere of MKB relaties, incasseert premies en behandelt rechtstreeks en zelfstandig schades (in de transportsector gaat dat normaliter via een verzekeraar). Gerard Groot, directeur: “Dankzij een jarenlange beheerste en gestage groei mogen wij ons momenteel tot de belangrijkste financiële dienstverleners in Noord-Brabant en Noord- en Midden Limburg rekenen. Wij staan dicht bij onze klanten en geven deskundig en persoonlijk advies.“ Transportverzekeringen Met Van Ravensteijn heeft Rivez het specialisme “transport” toegevoegd. Deze dienstverlening omvat verzekeringen voor motorrijtuigen, container en trailers, vervoerdersaansprakelijkheid, transport, werkmaterieel, milieuschade en de eigen rijder-verzekering, collectieve ongevallenverzekering, inkomensverzekering (A.O.V), A.V.B. en ziekengeldverzekering.

Groep is Volmachtbedrijf en schaalgrootte Rivez Assurantiën en Risicobeheer B.V. is een zelfstandig en onafhankelijk, regionaal gevestigd, landelijk werkend assurantiebedrijf met vestigingen in Berlicum, Helmond en Venray. Rivez maakt onderdeel uit van het landelijke samenwerkingsverband Noordeloos Groep en is aangesloten bij Adfiz. Dit garandeert dat expertise voor zakelijke en particuliere advisering op het hoogste niveau wordt geboden. Bovendien beschikt Rivez over een eigen assuradeurenbedrijf met volmachten van de meeste gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor maakt Rivez veelal

Meedenken over risico’s en clausules Rivez kan premiebesparing bieden en heeft voor de wat grotere bedrijven ook ingangen op de assurantiebeurs. Momenteel is men druk bezig om klanten te wijzen op het belang van clausules die in hun verzekeringspolis zijn opgenomen. Immers, wie niet aan die voorwaarden voldoet, krijgt schades niet of maar ten dele betaald. Het gaat daarbij om o.a. clausules voor brand- en inbraakpreventie, blusmiddelen, buitenopslag, brandgevaarlijke werkzaamheden en periodieke controle van elektrische installaties. Daarnaast besteedt Rivez veel aandacht aan taxatie en/of waardebepaling ter voorkoming van onderverzekering en probeert ze voor klanten de aansprakelijkheidsverzekeringen en leveringsvoorwaarden zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Rivez Assurantiën & Risicobeheer BV Laar 16 5388 HE Nistelrode (T). 088 - 8000 900 (F). 088 - 8000 901 (I). www.rivez.nl november 2012

35


Het jubileum

‘De omlijsting maakt het verschil’

Violet van Dooren (l) en Toos Verstraten

Toen Toos en Violet het pand tien jaar geleden aantroffen, was het liefde op het eerste gezicht. “Het had sfeer en karakter, de locatie was goed en we zagen direct de mogelijkheden voor een restaurant. Anno 2012 is het precies zoals we het destijds voor ogen hadden. Mensen kunnen hier culinair genieten in een ontspannen sfeer. Of het nu gaat om een receptie of een diner, één gang of tien gangen, voor één persoon of voor een gezelschap van zeventig personen.” Creativiteit, kwaliteit en service De menukaart kenmerkt zich door bijzondere gerechten, geïnspireerd door de Nederlandse, Franse en Mediterrane keuken. “We houden ervan onze creativiteit te laten spreken in de gerechten en onze gasten te verrassen met bijzondere accenten”, vertelt Violet, die de leiding heeft over de keuken. “Ook onze menu’s zijn bijzonder. Vaak is er een thema, gericht op de seizoenen of aansluitend op actualiteiten. Zo hebben we elk jaar in december het ‘Pakjesmenu’: een vier- of vijfgangendiner met eetbare pakketjes. En afgelopen zomer hadden we het themamenu ‘Bloemig’, met onder meer rozenbavarois, gefrituurde kappertjes, bloesem en vlierbessensaus.” In de gerechten wordt veel gebruik gemaakt van seizoensproducten. “We werken met wat de natuur ons biedt. Daardoor kan het wel eens gebeuren dat een product niet voorradig is, maar het betekent ook dat onze producten altijd supervers zijn en vol van smaak”, licht Violet toe. “Voordat ik begin met de bereiding, ga ik in gedachten al op zoek naar smaken die goed bij elkaar passen. Het koken begint eigenlijk al in mijn hoofd. Tijdens het bereiden worden de smaken verder uitgediept en verfijnd.” Voor Toos als 36

Op 15 september 2002 opende Restaurant Het Sentiment de deuren aan het Raadhuisplein in Heeswijk-Dinther. Nu, tien jaar later, is het tweede lustrum een feit. “Vanaf het eerste uur hadden we een heldere visie: we wilden onze gasten in een gemoedelijke, nostalgische huiskamersfeer laten genieten van verrassende smaken. Dat doen we nu nog steeds.” Aan het woord zijn Toos Verstraten en Violet van Dooren, de onderneemsters achter het sfeervolle Brabantse restaurant.

sommelier en Violet als vinoloog, mag bij een complete smaakbeleving een mooi glas wijn niet ontbreken. “We vragen altijd aan onze medewerkers van de bediening, welke wijn onze gasten drinken, daar houden we in de keuken vervolgens rekening mee met accenten in de saus, dressing en bereidingswijze. Maar het kan ook andersom. Dan adviseren we onze gasten over de wijnen die het beste passen bij hun gerechten. Onze gasten waarderen dat. We koken echt voor hén.” Beleving Na tien jaar hebben Toos en Violet nog steeds passie voor hun werk. Toos: “De passie die wij delen voor dit vak drijft ons om in beweging te blijven; samen na te denken over strategieën met oog op de toekomst, constant op zoek te gaan naar nieuwe smaken en te blijven innoveren om ons te onderscheiden van het gros. Vaak is het hard werken, maar daar staat tegenover dat het een ontzettend dynamische branche is, waarin je je nooit verveelt.” Van de visie van het eerste uur zijn de onderneemsters nooit afgeweken. Toos: “Dineren is een beleving, dat houdt niet op bij alleen lekker eten. Het zit ook in de kwaliteit van de gerechten die je serveert, in de service van het personeel en in de algehele sfeer. Onze gasten weten dat ze in ons restaurant een hoge mate van creativiteit, kwaliteit en service mogen verwachten. Met het hele team zorgen we ervoor dat zij kunnen genieten van een fantastische avond uit. Een hapje eten kun je overal, maar het is de omlijsting die het verschil maakt. Daarvoor komen gasten bij je terug.”


Jack k van der Dussen

De SOB is trots op de ondernemers Terugkijkend op een zeer geslaagd Bernhezer Business Event, waarover u in deze editie van Bedrijvig Bernheze/ Maasdonk alles kunt lezen, wil ik namens de SOB de winnaars van harte. feliciteren Wij zijn trots op onze ondernemers, die ondanks de economische malaise de toekomst nog steeds positief tegemoet zien. Door de aanhoudende crisis ontkomen veel ondernemers er niet aan om te saneren, maar wel met de bedoeling om er als bedrijf sterker uit te komen. Gezamenlijk kunnen we veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de activiteiten van Centrummanagement Heesch. Tijdens het schrijven van deze column ligt er een raadsvoorstel om per 1 januari reclamebelasting in te voeren in het centrum in Heesch. De opbrengsten van deze heffing, worden beschikbaar gesteld aan een ondernemersfonds, in het beheer van de

stichting Centrummanagement Heesch. Met de gelden uit het fonds kan het centrummanagement projecten, activiteiten en evenementen organiseren die bijdragen aan een economisch sterker centrum. De SOB ondersteunt dit initiatief van harte, omdat alle centrumondernemers op deze manier gezamenlijk kunnen besluiten over de besteding van de gelden uit het fonds. Gezamenlijk kunnen zij zich dan inzetten om ervoor te zorgen dat het centrum aantrekkelijker wordt en dat consumenten er langer zullen verblijven. Daarnaast kan het een leegstand van de panden tegengaan, en ook dĂĄt is in het belang van de vastgoedeigenaren die aan het fonds zullen bijdragen. Jack van der Dussen Voorzitter Samenwerkende Ondernemers Verenigingen Bernheze

Kun je een relatie aangaan in 140 karakters?

Twitter: klein bericht met grote impact Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht het kleine blauwe vogeltje: Twitter. Twitter is, voor wie er nog niets van meegekregen heeft, een sociaal netwerk waar deelnemers berichten van maximaal 140 tekens met elkaar delen. Waar critici spreken over digitale incontinentie, iedereen meldt immers alleen maar wat hij of zij net gegeten heeft, claimen de gelovigen dat Twitter alle bestaande communicatiemiddelen gaat vervangen. Beiden hebben gelijk, en ongelijk. Er zijn inderdaad mensen die alleen melden wat ze zojuist gedaan hebben en inderdaad: het biedt heel goede mogelijkheden voor interactie met je klant. Maar zoals altijd ligt de waarheid in het midden. Mensen delen wat ze doen, maar delen daarbij ook waardevolle informatie. Ze helpen andere Twitteraars die vragen hebben (over uw product wellicht?) of bieden oplossingen voor problemen (uw dienst?). De omvang van Twitter telt inmiddels meer dan vijf miljoen Nederlandse

accounts. Wie Twitter strategisch inzet kan er veel waarde aan ontlenen. Daarbij doel ik niet op het gebruik van Twitter als het nieuwste kanaal om uw reclameboodschappen te zenden of anderen te bestoken met uw boodschappen, wanneer ze een ‘relevant woord’ getweet hebben. Dat werkt niet. Waarde in de vorm van klantenbinding, nieuwe prospects ontdekken of businesspartners vinden: daar gaat het om. Zo kun je als schilder iemand helpen bij het vinden van een goede schilder door op de valkuilen te wijzen of informatie over kwaliteitskeurmerken te geven zonder in reclametermen te vervallen of direct met een offerte te komen. Automatische tools die je gouden bergen en duizenden volgers binnen een week beloven, zullen dit nooit voor je kunnen doen. De volgende keer aandacht voor dat andere grote online netwerk: Facebook. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak


Zakelijkheid en warmte bij ‘t oude Raadhuis Na vijf jaar is ’t oude Raadhuis van Fred en Bianca Schel een begrip voor Bernheze. Het fraaie monumentale pand herbergt een brasserie waar u warm welkom wordt geheten. In een no-nonsense sfeer vindt u een representatieve omgeving waar u uw zakenpartners kunt ontmoeten, terwijl de U-vormige indeling uw privacy waarborgt. Bovendien kunt u gratis en pal voor de deur parkeren. Bij Brasserie ’t oude Raadhuis vindt u toegankelijke menu’s voor lunch en diner. Specifieke wensen zullen Fred en Bianca – waar mogelijk – in vervulling laten gaan. De keukenbrigade biedt een ruime keuze, rekening houdend met seizoenen en diëten. Bij het wisselen van seizoenen presenteren de drie koks nieuwe menuvoorstellen aan Bianca, Fred en elkaar. De uitgewerkte gerechten worden bekeken en geproefd en gezamenlijk wordt besloten welke gerechten u op de kaart vindt. Zo bent u verzekerd van een smakelijk en wisselend menu. Erkenning In 2009 ontving de brasserie de prijs ‘Jonge ondernemer van ’t Jaar’. Fred en Bianca zijn bijzonder blij met deze erkenning, maar de grootste erkenning zijn de bedrijven die regelmatig met hun gasten aanschuiven. De ambiance, de lekkere ongecompliceerde wijnen en de gastvrijheid zijn zo goed dat men ook na de maaltijd weleens blijft zitten. Goed dat er dan gratis WIFI is.

38

In november is het feest. Het eerste lustrum wordt gevierd met bijzondere aanbiedingen voor lunch en diner. Vraag eens naar het jubileumbroodje, het jubileumdiner, of informeer naar mogelijkheden voor verzorgd vergaderen. Brasserie ‘t oude Raadhuis ‘t Dorp 61 5384 MB Heesch (T). 0412-473079 (I). www.ouderaadhuisheesch.nl

Foto: Marcel van der Steen, Tekst: Martha Daams


Ondernemers Advies

Voordelige regelingen Geen bijtelling privé-gebruik auto Rijden in een milieuvriendelijke auto is voordelig. Zo is de bijtelling voor het privégebruik van deze voertuigen lager. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van vijftig gram of minder die in 2012 of 2013 worden aangeschaft, geldt gedurende zestig maanden zelfs een bijtelling van nul procent. Daarnaast zijn er voor auto’s in de 0%-bijtellingscategorie een aantal andere voordelen te behalen. Deze energiezuinige auto’s komen namelijk ook in aanmerking voor: - milieu-investeringsaftrek; - kleinschaligheids-investeringsaftrek; - vrijstelling van wegenbelasting tot 1 januari 2014; - vijfenzeventig procent willekeurige afschrijving milieu-investeringen; Deze regelingen gelden voor, zowel de volledige elektrische, als plug-in hybride, personen- en bedrijfsauto’s. Overigens zijn bovenstaande voordelen, met uitzondering van de milieu-investeringsaftrek, ook van toepassing op auto’s in de 14%-bijtellingscategorie.

Research & Development Aftrek Om bedrijven te stimuleren om in eigen speur- en ontwikkelingswerk (S&O) te investeren, geldt met ingang van 1 januari 2012, de Research & Development Aftrek (RDA). Deze RDA-aftrek komt bovenop de reguliere fiscaal aftrekbare kosten, zoals bijvoorbeeld de S&O aftrek. Als hoofdregel geldt het volgende: in 2012 bedraagt de RDA-aftrek veertig procent van de kosten met betrekking tot het door de belastingplichtige verrichtte eigen S&O, waarbij de loonkosten uitgesloten zijn. In afwijking van deze hoofdregel geldt een forfait van vijftien euro per S&O-uur voor belastingplichtigen die per maand minder dan honderdvijftig S&O-uren realiseren. Het forfait wordt echter niet toegepast als de werkelijke kosten van het eigen S&O in het desbetreffende jaar meer bedragen dan vijftigduizend euro. Dan wordt namelijk van deze kosten uitgegaan. Let op Voor beide regelingen dient een beschikking aangevraagd te worden bij Agentschap NL. Denk eraan dat u deze beschikking tijdig aanvraagt! Van Soest&Partners Kerkstraat 1 5473 GM Heeswijk-Dinther (T). 0413-293192 (E). info@soestacc.nl / (I). www.soestacc.nl

Augmented reality

Het principe is simpel. Je download een gratis app op je smartphone of tablet. (LAYAR bijvoorbeeld.) Deze app activeert je camera waarmee je iets in beeld brengt. Dit wordt door de app herkend en kan vervolgens een bepaalde actie laten uitvoeren. Een website openen, maar ook een filmpje starten. Zo heeft IKEA deze techniek gebruikt, overigens met een eigen app, om de nieuwe catalogus tot leven te brengen. Op een groot aantal pagina’s kun je snel zien op welke manier de getoonde meubelstukken kunnen worden gebruikt. Er verschijnt direct een filmpje waarin de personen op de foto plotseling door de IKEA-keuken lópen in plaats van eeuwig te blijven staan! Ook Praxis heeft een (iPad-) app die gebruik maakt van augmented reality. Als je twijfelt of een bepaalde kraan wel mooi past in je

badkamer, dan neem je een klein kaartje mee uit de bouwmarkt. Wanneer je dit kaartje vervolgens in je eigen badkamer neerlegt op de plaats waarde kraan moet komen, en je bekijkt het door je iPad, zie je op je scherm niet het kaartje, maar een 3D-kraan! Met een beetje fantasie kun je hier geweldig leuke dingen mee doen. Misschien is het wel dé manier om, naast QR-codes, de brug te slaan tussen traditionele en nieuwe media...

Internetexpert

Inmiddels zijn QR-codes aardig ingeburgerd. De hype is er wat af en het wordt steeds slimmer en beter ingezet. QR verwijst nog zelden naar de homepage van een website, maar bijvoorbeeld direct naar de pagina waar je de watermeterstand invult. Handig, herkenbaar en efficiënt. Toch staat er een nieuwe slimme, leuke technologie te trappelen om door het grote publiek te worden ontdekt: augmented reality. Met augmented reality kun je onder andere een foto in een tijdschrift tot leven brengen, een catalogus een extra dimensie geven of je visitekaartje een verhaal laten vertellen.

Ook eens proberen? Zoek, download en installeer de LAYAR-app (in de Apple App Store of Android Play Store), van het gelijknamige Nederlandse bedrijf en ‘scan’ deze hele bladzijde... TOT ZO!

Frank van Weerdenburg Weerdenburg Web Works ’t Dorp 61 Heesch (T). 0412-450001 (E). info@weerdenburg.nl (I). www.weerdenburg.nl november 2012

39


Hoe mooi kan ondernemen zijn?

Dat is ook wel nodig om je in deze tijd op een eerlijke, verantwoorde en menselijke manier staande te houden als ondernemer. Dit geldt zeker in mijn branche; het uitzenden van, vooral Poolse, uitzendkrachten. De concurrentie is moordend, de prijzen staan onder druk. Daar goed mee omgaan is pas echt ondernemen. Het wordt anders als de concurrentie oneerlijk is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mensen die onder de wet sociale werkgelegenheid vallen. Zij worden maar al te vaak tewerkgesteld onder de noemer ‘werkstage’. Dit betekent meestal dat ze in het werkproces worden ingedeeld als

‘gewone’ arbeidskrachten, echter voor een tarief dat zomaar tien euro lager ligt dan normaal. Dat deze manier van werken haaks staat op de bedoeling van de WSW lijkt duidelijk. Het verschil wordt door de gemeenten gesubsidieerd, ofwel de belastingbetaler betaalt. Een soortgelijke gesubsidieerde concurrentie ondervinden we, weliswaar in mindere mate, ook van gevangenissen. Het zal wel aan mijn positieve instelling liggen dat ik dit rustig kan schrijven terwijl mijn bloed zou moeten koken omdat ik als belastingbetaler mijn eigen ‘valse’ concurrentie betaal.

Pieter Loppersum Loppersum Arbeidsbemiddeling b.v. (T). 0413-297777 (E). p.loppersum@l-a-b.nl (I). www.l-a-b.nl

De goede richting In de vorige edities van Bedrijvig Bernheze/Maasdonk hebben we het bouwproces inzichtelijk willen maken door de verschillende fases toe te lichten. Elke fase kun je zien als een stap die genomen moet worden om de volgende stap te kunnen zetten. Het zetten van deze stappen is belangrijk. Nog belangrijker is dat ze in de goede richting gezet worden! Als hardloper maak ik veel stappen. Maar elke keer wordt de snelheid en frequentie van de passen bepaald door mijn doel. Loop ik een trainingsrondje, een wedstrijd, een korte of lange afstand? Voor het bouwen geldt eigenlijk hetzelfde: de aanleiding en het doel bepalen het aantal stappen, de richting en daarmee het tempo. Vooraf bedenk je in welk tempo je wilt gaan lopen. Maar er zijn allerlei factoren die een rol spelen of je dat tempo ook haalt: je fitheid, weer en wind, het parcours dat je moet afleggen en de organisatie. Met het bouwproces is het niet anders. Je maakt een planning en houdt rekening met de verschillende factoren die het verloop van het bouwproces kunnen beïnvloeden. Je moet dus flexibel zijn en je planning bijstellen als dat nodig blijkt te zijn. Bijstelling van het bouwproces kan nodig zijn omdat de gemeente meer tijd nodig heeft om bepaalde procedures te doorlopen of omdat de opdrachtgever toch een andere richting op wil. 40

Geen probleem, als er maar duidelijk gecommuniceerd wordt dát er iets wijzigt, waarom er iets wijzigt en wat daarvan de consequenties zijn. Niet alleen qua tijd, maar ook financieel. Open en duidelijk communiceren zorgt ervoor dat we samen op een heldere manier het bouwproces positief kunnen doorlopen en afsluiten. Heeft u (ver)bouwplannen of -ideeën? Of wilt u nadere informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Een eerste verkennend gesprek is geheel vrijblijvend. ‘traject voor elke fase van het bouwproces: initiatief – ontwerp – uitwerking realisatie – nazorg Jan van den Braak ‘traject ’t Dorp 122, 5384 MD Heesch (T). 0412-455667 / 06-20415020 (E). jan.van.den.braak@trajectheesch.nl

Ontwerp- en bouwadviseur

Arbeidsbemiddelaar

Laat ik in deze column vooral kritische geluiden horen, dan wil dat niet per definitie zeggen dat ik negatief in het leven sta. Het tegenovergestelde is waar, ik ben een rasoptimist.


Ondernemers Advies

Hoe is eigenlijk de sfeer binnen úw bedrijf? natuurlijk een wisselende boodschap die constant weet te overtuigen tot het geven van ‘aankoopprikkels’. Deze wisselende reclameboodschappen – digital signage of narrowcasting – zijn al jaren in opmars. Het succes voor u als ondernemer zit hem in het actueel en spannend houden van de content (reclameboodschappen).

Een warm welkom door een vrolijke begroeting, een kopje koffie, een uitnodigende wachtruimte…zaken die standaard lijken, maar in de praktijk vaak moeilijk te realiseren zijn. Hoe kunt u zorgen voor die passende, verleidende sfeer binnen uw bedrijf? De oplossing: Digitale Technologie.

Een ander belangrijk zintuig is het gehoor. Een passende muziekstijl binnen uw pand kan zorgen voor de juiste sfeerbeleving bij de klant. U wordt onbewust meegesleurd door de perfecte ambiance, gecreëerd door een passend geluid.

ICT-expert

De sfeer binnen uw bedrijf wordt bepaald door een aantal factoren. Het begint al bij de entree. Nodigt deze uit tot een bezoek? Zodra uw klant de drempel overstapt, begint het spel der verleiding. De klant wil iets beleven. Om daarvoor te zorgen dient u als ondernemer het onderscheid te maken.

Sfeerbeleving is de kunst van verleiding, en dat wordt mede bepaald door een aantal zintuigen. Uw ogen zorgen ervoor dat u visueel geprikkeld wordt. Dat kan doormiddel van mooie boodschappen op een display of poster, maar nog beter is

Het derde belangrijke zintuig is de neus. Wie herkent het niet. De geur van bijvoorbeeld vers gebakken brood, die ervoor zorgt voor dat u trek krijgt in iets lekkers. De geur zorgt voor een glimlach op uw gezicht…of u dat nu wilt of niet. …Uiteindelijk toch nog een leuke aankoop gedaan, terwijl ik niet eens op zoek was…, aardige dame…, mooie winkel… De perfecte verleidingsfeer; een heerlijke dag…

Dave Spijker XRC services Group (I). www.xrc.nl

Gooit u uw medewerker over de schutting?

Chris zat inmiddels een half jaar thuis. “Misschien zit je in het ‘Zwarte Gat”, zei iemand tegen hem. Hij voelde zich machteloos, had weinig contact met anderen en leefde teruggetrokken. Hij had al zijn energie in zijn werk gestoken en kreeg hiervoor betaald. Hij was jong en had geen rekening gehouden met beëindiging van zijn baan. Chris ziet het vinden van een nieuwe baan als zijn eigen verantwoordelijkheid, maar het lukt hem niet. Wie helpt Chris uit het ‘Zwarte Gat’? Wie of wat geeft hem een duwtje in de rug? Wie ontfermt zich over mensen die hun werk hebben verloren en niet op eigen kracht aan de gang komen? De overheid? Als gevolg van de bezuinigingen trekt de overheid zich terug. De werkgever? Uit het oogpunt van medemenselijkheid ligt hier een zorgtaak voor de werkgever. Mensen mogen niet vergeten worden, en een sociale hand dient te worden aan-

gereikt, in welke vorm dan ook. Weet dat (ex-)werknemers de ambassadeurs zijn van uw organisatie.

Coach mens en werk

Voor de buitenwereld was Chris ineens weg. Na tien jaar werd zijn arbeidscontract beëindigd. Wat wordt er dan van Chris? Dit werk kon hij niet meer doen en wat andere mogelijkheden waren, wist hij niet. Eddy zat in hetzelfde schuitje; ook zijn contract was afgelopen. Met eigen inzet en met hulp van buitenaf, koos hij ervoor een opleiding te gaan volgen. Hij ging weer werken en startte uiteindelijk zijn eigen bedrijf op.

Het verhaal van Chris en Eddy is een waargebeurd verhaal uit de sportwereld. Deze situatie is vergelijkbaar met wat er in het bedrijfsleven gebeurt. Mensen, jong en oud, verliezen hun werk en wat gebeurt er dan? De één lost het zelf op en de ander heeft hierbij een helpende hand nodig. Gooi uw medewerker niet over de schutting. Bied hulp en houd contact.

Marie-José Winants Win in Werk Loopbaanadvies, coaching & outplacement (T). 06-18174224 (E). info@wininwerk.nl (I). www.wininwerk.nl november 2012

41


Bedrijfshuisvesting Bernheze/Maasdonk www.bernheze.nl

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst

Pilot efficiëntere afvalwaterketen De gemeente Maasdonk en Waterschap AA en Maas gaan samenwerken voor een efficiëntere afvalketen. Wethouder Ben Brands van de gemeente Maasdonk en bestuurslid Piet Beltman van Waterschap Aa en Maas tekenden op 17 september een samenwerkingsovereenkomst voor een tweejarige pilot. Tijdens de pilot neemt het waterschap het beheer en onderhoud van de gemeentelijke rioolgemalen over van de gemeente Maasdonk. De gemeente en het waterschap hebben binnen de cyclus van het (afval)waterbeheer een duidelijke taakverdeling gemaakt. De gemeente draagt zorg voor een doelmatige inzameling en transport van afvalwater. Het waterschap ontfermt zich over het zuiveren van het afvalwater en zorgt ervoor dat de kwaliteit van het oppervlaktewater gewaarborgd wordt. Voordeel voor beide partijen Volgens Beltman levert de samenwerking een voordeel op voor beide partijen. “We verwachten een besparing in de onderhoudskosten te behalen. Doordat beheer en onderhoud bij het waterschap neergelegd zijn, kunnen we toewerken naar een geautomatiseerd systeem voor de aansturing van gemalen.” Brands vult aan: “Als gemeente proberen we continu in te spelen op de veranderingen om ons heen. Door met andere partijen samen te werken, maken we gebruik van elkaars kennis en vaardigheden en kunnen we efficiënter werken.” Door het waterschap taken uit te laten voeren die nu door marktpartijen en gemeentelijke onderhoudsmedewerkers worden uitgevoerd, krijgt het waterschap een goed inzicht in de werking van het gemeentelijke rioolstelsel. Tegelijkertijd is de gemeente verzekerd van gedegen onderhoud en beheer van hun installaties, gezien het feit dat deze werkzaamheden voor het waterschap en hun onderhoudsmedewerkers dagelijkse kost zijn. 42

W ‘t Dorp 97 (H) K Kerkstraat 8a (V) C Nieuwstraat 5a (H) B Laag Beugt 1a (HD) K Weijen 19a (N) W Hoek Graafsebaan (H) W Laar 29 (N) W Laar 29b (N) C Weijen 60-62 (N) W Graafsebaan 44-48 (H) B De Morgenstond 6 (HD) B Weijen 62 (N) K Brouwersstraat 21 (HD) B Cereslaan 14 (H) C Brouwerstraat 27 (HD) K Achterste Groes 13 (H) W Hoek LaarParkstraat (N) K Kromstraat 2 (N) B Bosschebaan 68 (H) K Cereslaan 30 (H) W ‘t Dorp 76 (H) K Stationsplein 14 (H) W ‘t Dorp 64a (H) K Cereslaan 30 (H) K Wevershof 12a (N) B Canadabaan 7A (N) B De Morgenstond 8a (HD) B De Dageraad 6 (HD) B Molenstraat 1-3 (L)

246 85 520+125 930 354 700 288 318 690 1.165 1.381 690 180 500 330 va 183 va 126 909 2.995 va 21 141 77 272 va 21 300 600+150 154 517 1.445

H H K H K H H H K H K H H H K H H K K H H H H H K H H K K

op aanvraag 100 pm²pj 975.000 kk 30 pm²pj 524.000 kk op aanvraag op aanvraag pj op aanvraag pj op aanvraag 60 pm² pj 785.000 kk Op aanvraag 45 pm² 45 pm² pj 625.000 100 pm²pj 150 pm²pj op aanvraag op aanvraag op aanvraag 29.000 pj 100 pm²pj 150 pm²pj va 360 pm 265.000 kk 36.000 pj 45 pm² pj 540.000 kk 395.000 kk

400 166 154 109 100 420

K H H H H H

625.000 22.000 1.250 1.360 15.600 33.000

pj pm pm pj pj

H H H H H H H

1.400 900 1.050 2.500 795 425 500

pm pm pm pm pm pm pm

www.jansen-vantuijl.nl C ‘t Dorp 10 (H) W ‘t Dorp 60b (H) K ‘t Dorp 155a (H) W ‘t Dorp 60a (H) W ‘t Dorp 58a (H) B Bosschebaan 35 (H)

www.walboomers-timmers.nl B Weijen 14 (N) W Weijen 16 (N) B Bosschebaan 88 (H) B Vinkelsestraat 147a (VK) B Nieuwe Erven 24b (H) K Weijen 16a (N) B Vinkelsestraat 147c (VK)

430 100 198 964 278 65 va 200

(H) = Heesch / (V) = Vorstenbosch / (HD) = Heeswijk-Dinther (L) = Loosbroek / (N) = Nistelrode / (VK) = Vinkel De panden zoals op deze pagina genoemd, vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in Bernheze en Maasdonk. De afkortingen in de eerset kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


Bedrijvig Bernheze editie 18 2012  
Bedrijvig Bernheze editie 18 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement