Page 1

Bedrijvig WaalWijk

Rondetafelgesprek: toekomst van retail in Waalwijk ‘Alles draait om een goed team’

december 2013

‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’ Waalwijkse BOV-genomineerden Avec en Thermaflex:

‘Wij gaan tegen de stroom in en volle kracht vooruit’


Gastvrij Brabant heeft grote ambities op het gebied van vrijetijdsbesteding. In 2020 wil Brabant de meest innovatieve en gastvrije regio van Europa zijn. Ook in het bedrijfsleven is gastvrijheid een belangrijk thema. Heeft u zichzelf wel eens afgevraagd hoe het staat met de gastvrijheid van uw organisatie? Zijn uw medewerkers vriendelijk tegen klanten? Geven zij wel eens complimenten? Maken ze wel eens een praatje of een grap met klanten? Nemen ze opmerkingen of klachten serieus? Binnen elk bedrijf is er wel iemand die een voorbeeldfunctie vervult als het gaat om gastvrijheid. Iemand die bij klanten en collega’s altijd een glimlach op het gezicht weet te toveren. Die op het juiste moment de juiste snaar weet te raken. Gastvrijheid is een allesbepalende factor om de ambities van deze regio in de toekomst te kunnen realiseren. Ook het bedrijfsleven kan zijn voordeel doen met dit gegeven. Jeroen Baar, uw mediapartner voor Bedrijvig Waalwijk (T). 06-14272154, (E). j.baar@dewinter.nl

Avec en Thermaflex gaan volle kracht vooruit 10 ‘Tegen de stroom in, volle kracht vooruit’. Dat was het thema van de BOV-Trofee dit jaar. De Waalwijkse bedrijven Thermaflex en Avec wisten allebei door te dringen tot de finaleronde van deze prestigieuze verkiezing.

‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’ 13 Vijftien jaar van zijn leven heeft Pieter van den Hoogenband opgeofferd om vijf seconden op de honderd meter vrije slag sneller te zwemmen en goud te winnen bij de Olympische Spelen. “Door veel te investeren in goede mensen om me heen, heb ik dit kunnen bereiken.”

Rondetafelgesprek: Toekomst van retail in Waalwijk 19 Met de komst van internet is de wereld definitief veranderd. Maar veel retailers beseffen dat nog altijd niet en denken dat de huidige problemen weer zullen verdwijnen als de economie aantrekt. Dat is niet zo, was de conclusie na een door Bedrijvig Waalwijk opgezet rondetafelgesprek over de toekomst van retail.

In Beeld: Edgar van Mierlo 37 Edgar van Mierlo is eigenaar van Hans van Mierlo Autoschade. Een druk bestaan, maar toch weet de 43-jarige Waalwijker twee avonden per week vrij te maken om het eerste mannenteam van Red-Rag Tachos te trainen.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Waalwijk is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800 Mediapartner: Jeroen Baar (j.baar@dewinter.nl) Volgende uitgave: februari 2014 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339355, www.dewinter.nl. Fotografie: Jeroen Pulles, Thomas Segers, Max de Winter Teksten: Kees Klijn, Stefan Korthout, Gerben van den Broek © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

december 2013

3


Aantal starters in Brabant stijgt

Nieuwe directeur OndernemersLift+ Huub Dormans is per 1 november 2013 benoemd als directeur van OndernemersLift+. Hij zal de verdere inrichting van OndernemersLift+ en de realisatie van het businessplan de komende jaren samen met het team van OndernemersLift+ gestalte geven. OndernemersLift+ is in het voorjaar van 2013 gestart als gezamenlijk initiatief van HAS Hogeschool, de regiogemeenten Noordoost Brabant, ZLTO, de regionale Rabobanken Noordoost-Brabant, Starters Succes Oss, Startersmarktplaats VeghelUden-Schijndel en de partners van de stichting Ondernemerslift: ROC De Leijgraaf, Koning Willem I College en AVANS Hogeschool.

Meer duurzame energie in Heusden Het college van Heusden ondersteunt de oprichting van een Lokale Duurzame Energiecoöperatie (LDEC) in haar gemeente. Met deze coöperatie wordt het voor meer burgers en bedrijven aantrekkelijk om gebruik te maken van duurzame energie en hierin te investeren. De gemeenten Boxtel, Oisterwijk, Heusden, Vught, SintOedenrode en Schijndel hebben hier gezamenlijk Europese subsidie voor gekregen. In elk van deze gemeenten wordt een Lokale

Duurzame Energiecoöperatie opgericht. Een Lokale Duurzame Energiecoöperatie is een samenwerking van ondernemers, maatschappelijke instellingen en particulieren die zich samen inzetten om betaalbare, eigen en duurzame energie voor de leden te realiseren. Door de gezamenlijkheid van een coöperatie, worden lokale mogelijkheden vergroot. Begin 2014 worden er publieksbijeenkomsten georganiseerd om leden te werven voor de toekomstige coöperatie.

Gratis parkeren op koopzondagen Parkeren op koopzondagen in Waalwijk is met ingang van 2014 gratis. Een voor-

4

stel van LokaalBelang om dit te realiseren haalde het bij de raadsvergaderng met een krappe raadsmeerderheid. Voorstanders verwachten dat hierdoor meer bezoekers naar het centrum van Waalwijk zullen komen. Het voorstel van LokaalBelang werd niettemin aangenomen met 14 tegen 12 stemmen.

Het aantal starters is in de eerste drie kwartalen van 2013 met bijna 10 procent gestegen in vergelijking met het aantal starters in de eerste drie kwartalen van vorig jaar (van 15.404 naar 16.933). Dat is een stijging van 1529. De groei van het aantal starters is het hoogste in de facilitaire en persoonlijke diensten (+364 en +268). Ook in de bouw en in de landbouw en visserij is het aantal starters hoog (+145 en +117). In de sectoren vervoer en financiën is sprake van een daling (-58 en -14). De meeste starters zijn actief in de grote steden in Brabant: Eindhoven, Breda, Tilburg en Den Bosch. In de eerste drie kwartalen van 2013 zijn ook meer bedrijven gestopt dan in de eerste drie kwartalen van 2012. Het aantal opheffingen en faillissementen was 8251 in 2012 en 8567 in 2013. Dat is een toename van een kleine 4 procent (+316).

Peter Struik beoogd voorzitter van BZW Peter Struik is de beoogde opvolger van Peter Swinkels als voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging. Hij neemt op 18 maart 2014 de voorzittershamer over van Swinkels. Dat werd bekendgemaakt tijdens de Algemene Ledenvergadering van de BZW, die op 10 oktober werd gehouden in het Chassé Theater in Breda. Struik (49) is sinds 2011 voorzitter van BZW Midden-Brabant en vanuit die functie ook lid van het Algemeen Bestuur van de BZW. De overdracht van het voorzitterschap zal volgend jaar plaatsvinden tijdens de BZW LENTEPRIKKEL, een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt gehouden op de derde dinsdag in maart.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Slagerij-Traiteur Van Roessel start online receptenboek we onze klassiekers in de schijnwerpers. Prachtig om dat te delen, maar graag kijken we vanaf nu vooruit”, aldus Dennis van Dun, meesterslager en zesde generatie in het familiebedrijf. “We richten nadrukkelijk het vizier op de toekomst, met de nieuwe campagne ‘Van Roessel Op je Bord’.” De actie – die tijdens het drukbezochte Open Huis op zondag 3 november officieel van start ging – speelt zich geheel online af. Via de speciale website www.vanroessel.opjebord.nl kan iedereen een eigen receptenboek samenstellen, eigen recepten delen en andere recepten beoordelen.

Om het 135-jarig jubileum van het familiebedrijf te vieren, introduceert SlagerijTraiteur Van Roessel uit Waalwijk het online

receptenboek ‘Van Roessel Op je Bord’. Klanten kunnen via een speciale site recepten delen en elkaars inzendingen beoordelen. Het beste recept gaat de boeken in als ‘de nieuwe klassieker’ van Van Roessel. “De afgelopen zes weken blikten we uitvoerig terug op 135 jaar historie van ons familiebedrijf. Ook zetten

SPM Shoetrade naar Het Hoog

Keurmerk voor zorgcentra

De gemeente Heusden verkoopt 3.025 m2 grond aan de Touwslager aan SPM Shoetrade. Het bedrijf bouwt op deze locatie op bedrijvenpark Het Hoog een nieuw bedrijfspand. “SPM Shoetrade zoekt ruimte en meer uitstraling. Dat kan ons bedrijvenpark Het Hoog in Nieuwkuijk bieden. We zijn uiteraard blij met de komst van SPM. Het is fijn dat de werkgelegenheid behouden blijft in de Langstraat,” aldus wethouder Mart van der Poel. SPM Shoetrade is een Waalwijkse groothandel in damesschoenen en laarzen. In 1994 zijn zij opgericht en inmiddels verkoopt SPM Shoetrade aan meer dan 35 landen wereldwijd. SPM gaat op Het Hoog een kantoorpand en magazijn bouwen op een kavel aan de A59. Het schetsplan voor de nieuwbouw is inmiddels goedgekeurd.

Vier woonzorgcentra van Stichting Schakelring en Schakelring Thuiszorg Waalwijk en Sprang-Capelle zijn onderscheiden met het gouden kwaliteitskeurmerk PREZO voor verantwoorde zorg. Begin dit jaar behaalden de eerste locaties van Schakelring reeds het keurmerk. Woonzorgcentra BaLaDe en Samarja in Waalwijk en woonzorgcentra Koetshuis en Elzenhoven in Sprang-Capelle behaalden onlangs samen met hun teams Schakelring Thuiszorg Waalwijk en SprangCapelle het ‘gouden’ PREZO-kwaliteitskeurmerk in de zorg.

Minder kwartaal voor Docdata E-commercebedrijf Docdata heeft in het derde kwartaal een lagere winst geboekt op een omzet die vergelijkbaar was met die van 2012. Er zijn geen concrete cijfers bekend gemaakt. Docdata zag de inkomsten van de grootste klant in Duitsland, Zalando, wegvallen, maar zette daar een groei in e-commerce en bij onderdeel IAI Industrial Systems tegenover. Over heel 2013 voorziet het bedrijf een toename van de omzet, het bedrijfsresultaat en de nettowinst.

UP4ME-ACTIE Van Mossel doorslaand succes De UP4ME-actie onlangs bij het nieuwe hoofdkantoor van de Van Mossel Groep in Waalwijk voor was een doorslaand succes. Zeventig mensen kregen daarbij de sleutel van hun nieuwe Volkswagen. Van Mossel doet aan klantenbinding door autorijden betaalbaar te maken voor een grotere groep mensen. De reden dat privé leasen bij Van Mossel zo goedkoop is, is omdat de vestigingsdirecteuren van Van Mossel sponsoring op de Up’s hebben geregeld. Deze sponsors staan met stickers op 10 Volkswagens vermeld. Overigens zijn nieuwe sponsors welkom. Zij kunnen zich aanmelden via www.up4me.nl. “Je bent er dan van verzekerd dat je bedrijf dagelijks op meerdere auto’s te zien is in de regio”, zegt Eric Berkhof, directeur van de Van Mossel Groep.. december 2013

5


Torenstraat 7 | 5151 JJ Drunen | Tel. 0416-320340 | Fax. 0416-320218 info@vandegriendtbeveiligingen.nl | www.vandegriendtbeveiligingen.nl

100% SUV, 7% bijtelling!

*

Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid EV)

Vanaf € 39.990,ONDERNEMERS OPGELET! Nog veel extra fiscaal voordeel bij aankoop in 2013!

NETTO BIJTELLING VANAF € 98,- PER MAAND*

7% BIJTELLING

VEEL FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

BRANDSTOFBESPAREND

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 900 KM

STANDAARD 4WD

Zakelijk rijden was nog nooit zo interessant. De Mitsubishi Outlander PHEV is standaard zeer riant uitgerust. Zijn hoge zit geeft goed zicht. Hij biedt de rijbeleving van een automaat en heeft volop laadruimte. Maar wat deze SUV écht bijzonder maakt? A-label, geen wegenbelasting (tot 2016) en geen BPM. 100% SUV, 7% bijtelling? Neem contact met ons op voor meer informatie over de fiscale voordelen, subsidieregelingen voor ondernemers (ZZP, BV, VOF of eenmanszaak) en de aantrekkelijke (lease)prijzen. Of bezoek de showroom en ontdek waarom deze auto bijzonder geliefd is.

Autobedrijf Van de Wouw Waalwijk B.V. Van Andelstraat 5-7 • 5141 PB Waalwijk • Telefoon 0416-650005

WWW.WOUW.NL CO2-uitstoot < 49 g/km. Prijzen inclusief BTW (BPM € 0,-), tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaard specificaties. *Bijtelling is afhankelijk van het voor u geldende belastingtarief, deze berekening is op basis van het 42% belastingtarief. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

6


Op stap naar Werken! Ook in 2014 gaan tweedejaars VMBO-leerlingen en derdejaars PrOPraktijkonderwijs leerlingen via ‘Op stap naar Werken’ weer kennismaken met verschillende bedrijven in Waalwijk. Sinds 2008 wordt dit initiatief door een verscheidenheid aan organisaties uit Waalwijk succesvol ondersteund. Zij willen hiermee jongeren proberen te behouden voor het Waalwijkse bedrijfsleven. Ook voor deze editie kunnen bedrijven zich weer aanmelden voor Op stap naar Werken. Dit keer wordt het evenement gehouden op 18 februari 2014. Bedrijven krijgen maximaal drie kleine groepen met leerlingen op bezoek. Aanmelden kan via www.opstapnaarwerken.nl. Voor vragen kan worden gemaild naar info@opstapnaarwerken.nl.

Truckparking bijna klaar De Truckparking op Haven Zeven, die plaats moet gaan bieden aan zo’n 250 trucks, wordt medio december opgeleverd. De meeste ondergrondse werk-

zaamheden zijn al verricht. Inmiddels zijn ook boven de grond de werkzaamheden in volle gang. De aanleg van de Truckparking liep enige vertraging op, omdat brandstoffenleverancier G&V Oil druk bezig was met de uitbreiding van haar activiteiten. De parking wordt later nog uitgebreid met een winkel, restaurant, sanitaire voorzieningen, een tankstation en een wasplaats.

Succesvol Leer 2013 voor herhaling vatbaar Met een pauze van maar liefst 13,5 jaar vond onlangs het vervolg van Leather 2000 plaats. Onder de naam Leer 2013 organiseerde de vereniging van tassen- en schoenenontwerpers FeetBag in samenwerking met het Nederlands Leder en Schoenen Museum een afgeslankte versie van de Leermanifestatie uit het jaar 2000. De manifestatie was in eerste plaats bedoeld om leerbewerkers en leerkunstenaars (weer) met elkaar in contact te brengen en kennis aan elkaar over te laten dragen. Daarnaast wilde men het publiek tonen wat er met leer allemaal te maken valt en met de kunstenaars kennis laten maken. Tijdens het evenement namen diverse kunstenaars plaats achter tafels, die her en der in het museum opgesteld stonden, om hun kunsten te vertonen. Onder flinke publieke belangstelling legden de deelnemers uit hoe ze te werk gaan en welke technieken ze het liefst gebruiken. Gezien de grote belangstelling is het evenement zeker voor herhaling vatbaar.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Janssen.nl ontwikkelt shop-in-shops Intratuin Het Waalwijkse reclame- en internetbureau Janssen.nl werkt al vanaf de Europese markttoetreding van het internationale merk Scentchips® aan de branding van dit merk. Recent ontwikkelde het bureau voor Scentchips® een aantal shop-in-shops in tuincentra, waaronder Intratuin. Een logische stap, want beleving wordt steeds belangrijker in de retail. Scentchips® is een snelgroeiend merk in home- en bodyproducten. Janssen.nl verzorgt alle marketing- en communicatie-uitingen voor Scentchips® in Europa: van de verpakkingen tot de webshop en van Facebookcampagnes tot productbrochures. In de toekomst zal het merk onder meer verder worden ontwikkeld door de shop-in-shops in Nederland uit te bouwen. Deze shops zullen onder de regie van Janssen.nl later ook een uitrol krijgen in de rest van Europa.

Aan de slag via Talent2Work Steeds meer personen zetten dankzij Talent2Work nieuwe stappen naar de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn al meer dan 110 personen aan de slag gegaan via Talent2Work. Dit is een werkgelegenheidsinitiatief van de gemeente Heusden en Baanbrekers. Doel is zoveel mogelijk werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar in contact te brengen, zodat er mooie nieuwe werkrelaties kunnen ontstaan. Sinds 28 november is Baanbrekers ook in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk aan de slag met Talent2Work. december 2013

7


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 280 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, â&#x20AC;&#x2122;s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden, Veghel en Waalwijk.

Ondernemend, net als u 8

www.hlb-van-daal.nl


Jubileum Chocolaterie

Midpoint houdt Social Innovation Tour Raadsleden, raadskandidaten, commissieleden, griffiers, secretarissen en colleges van gemeenten in Midden-Brabant waren onlangs uitgenodigd voor de Social Innovation Tour, die werd gehouden door de Regio Hart van Brabant en Midpoint Brabant. De Social Innovation Tour begon met een lunch in Bosrijk bij de Efteling en eindigde in Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel Enschot. In drie aparte groepen bezochten de deelnemers tussendoor de Tilburgse universiteitscampus, de Logistics Talent Incubator, het Vitura Vitaliteitscentrum, het project Into d’Mentia, Desso Tapijten en de Dongense energiecoöperatie. Het vervoer naar de locaties geschiedde met nostalgische bussen.

Internationale innovator naar Tilburg De Amerikaanse fabrikant van gebitsprotheses Global Dental Science (GDS) vestigt zich in Tilburg. Dit levert op termijn naar verwachting minimaal honderd arbeidsplaatsen op. GDS introduceert een digitale gebitsprothese op de Europese markt. Bij de zoektocht naar een geschikt Europees hoofdkwartier viel de keuze op volgens algemeen directeur Jan Slor op Tilburg; vanwege de centrale ligging binnen de Benelux, de goede logistieke verbindingen met de rest van Europa en de aanwezige technologische kennis in de regio. Wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken) juicht de komst van GDS naar Tilburg toe. ‘’Na Tesla halen we opnieuw een internationale innovator naar onze stad. Beide aanwinsten bevestigen de functie van Tilburg als centrum van hoogwaardige maakindustrie. Dit profiel willen we de komende jaren nadrukkelijk verder ontwikkelen, voor binnenlandse maar zeker ook buitenlandse bedrijven.’’

Chocolaterie Marie-Louise aan de Stationsstraat 90 in Waalwijk vierde onlangs haar vijfjarig jubileum. De eerste honderd klanten die de winkel bezochten tijdens het jubileumweekend kregen een feestelijke en smakelijke attentie. Chocolaterie Marie-Louise verkoopt onder meer La Bohème bonbons, die bekend staan om hun exquise smaak en topkwaliteit en worden geserveerd in diverse Nederlandse toprestaurants.

AH opent Pick Up Point in Waalwijk Supermarktketen Albert Heijn heeft onlangs een Pick Up Point geopend in Waalwjik. Het afhaalpunt is gevestigd aan de Professor Asserweg 2 in Waalwijk. Klanten kunnen hun boodschappen bestellen via de website www.ah.nl en deze vervolgens afhalen bij het Pick Up Point. De afgelopen tijd is het pand grondig gerenoveerd en uitgebreid met een grote stalen luifel. Daarnaast zijn ook de infrastructuur en inrichting rondom het pand aangepast op de nieuwe situatie. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Hodes uit Enschede.

Desso levert AirMaster tapijt in Maastricht Het United World College (UWC) in Maastricht is met de opening van de nieuwe campus één van de duurzaamste nieuw gebouwde scholen van Nederland. Op het gebied van bouwmaterialen, energievoorziening en luchtkwaliteit is gekozen voor tal van duurzame oplossingen. Vanwege de positieve effecten op de binnenluchtkwaliteit heeft de school gekozen om de kantoren, gangen en stafruimte uit te rusten met Desso AirMaster®. De officiële opening werd onlangs verricht door Koning Willem-Alexander. De vestiging van UWC in Maastricht is de 12e vestiging van dit wereldwijde netwerk van internationale scholen die zijn bedoeld voor internationaal onderwijs en opvang van kinderen van 2 tot en met 18 jaar. In Maastricht ontvangen bijna 700 leerlingen van meer dan 90 nationaliteiten internationaal onderwijs. Daarmee is UWC Maastricht na Singapore de grootste UWC ter wereld. UWC heeft wereldwijd 12 scholen met 7500 leerlingen uit meer dan 110 landen. december 2013

9


Gerrit Jan Baars

Waalwijkse genomineerden BOV-Trofee groeien tegen de

Thermaflex en Avec gaa volle kracht vooruit ‘Tegen de stroom in, volle kracht vooruit’. Dat was het thema van de BOV-Trofee dit jaar. De Waalwijkse bedrijven Thermaflex en Avec wisten allebei door te dringen tot de finaleronde van de BOV-Trofee, die werd georganiseerd door Junior Kamer Hart van Brabant. De hoofdprijs ging uiteindelijk naar de Tilburgse GVT Group of Logistics (zie pagina 17). Dat maakt de indrukwekkende groeicijfers van beide Waalwijkse bedrijven er niet minder op. Eigenaren Gerrit Jan Baars (Thermaflex) en Stefan Lanslots en Piet Langermans (Avec) vertellen over de strategische keuzes die zij hebben gemaakt en hun ambities voor de toekomst. Het minimaliseren van de verspilling van energie en het maximaliseren van het gebruik van groene, hernieuwbare energie. Dat is de visie van het Waalwijkse bedrijf Thermaflex. “Al drie generaties lang ligt de focus van ons familiebedrijf op de dis10

tributie van thermische energie”, vertelt Gerrit Jan Baars, CEO van Thermaflex. “Waar we in het verleden isolatiemateriaal produceerden voor buizen en technische installaties, ontwikkelen en produceren wij nu duurzame oplossingen voor ther-

mische distributie. Daarvoor gebruiken we flexibele voorgeïsoleerde leidingsystemen, die toegepast worden in onder meer woonwijken, kantooromgevingen, hotels, openbare gebouwen en industrieën in meer dan 45 landen.” Veranderen Duurzaamheid speelt daarbij volgens Baars een prominente rol. “Bij al onze activiteiten zijn we altijd op zoek naar de meest efficiënte, duurzame werkwijzen, materialen en energiebronnen. De wereld om ons heen en dus ook wij zullen steeds sneller veranderen. Daarom stimuleren wij onze


Coverstory zaam te handelen waar onze bijdrage het grootst kan zijn. Niet alleen voor het hier en nu, maar vooral in het belang van toekomstige generaties.”

stroom in

an

Knutselpakketjes Het Waalwijkse bedrijf Avec (wat staat voor: Alles voor educatie & creativiteit) werd opgericht in 1995. Het bedrijf levert creatieve producten aan winkelketens. Daarbij moet gedacht worden aan knutselpakketjes, wol, kralen en papier. “Bij de oprichting waren wij vooral een voorraadhoudende groothandel voor zelfstandige hobbywinkels, lagere scholen en kinderdagverblijven”, vertelt Stefan Lanslots. “In 2004 besloten wij om een andere weg in te slaan en zijn wij de huidige strategie gaan volgen. De educatieve activiteiten werden verkocht en de fijnmazige distributie aan hobbywinkels werd afgebouwd. In de markt waren niet veel mensen die dat in eerste instantie begrepen, maar achteraf bleek dat de juiste keuze. Inmiddels zijn veel hobbywinkels verdwenen en de educatieve markt is een vechtmarkt geworden.” In plaats daarvan ging Avec zich richten op het ontwerpen en leveren van creatieve producten aan winkelketens. Piet Langermans: “Onze missie vandaag de dag is Partnership by Design, waarbij het partnership staat voor de relatie met onze klanten. Zij kunnen alles aan ons overlaten. Van ontwerp, productie, certificaten, logis-

tiek en voorraadbeheer tot aan de content voor de website. Design staat voor onze productontwikkeling. Wij hebben veel disciplines zelf in huis, zoals trendwatchers, ontwerpers, projectmanagers en een eigen foto- en filmstudio.” Grootste speler De nieuwe strategie heeft Avec geen windeieren gelegd. Lanslots: “Wij zijn de grootste speler op deze markt in Nederland. Onze omzet is de laatste drie

‘Consumenten willen steeds weer wat nieuws’ jaar meer dan verdubbeld en bedraagt nu zo’n 14 miljoen euro. De omzet per klant groeit en ook het aantal klanten groeit. Voor elke klant worden eigen unieke productlijnen ontworpen, die helemaal zijn afgestemd op de doelgroep en winkelformule. Inmiddels zijn we met een eigen vestiging in Engeland actief en hebben we klanten in onder meer Duitsland, Scandinavië, Frankrijk, Spanje, Amerika en Australië. Consumenten willen steeds wat nieuws en wij kunnen hen dat bieden. Bij Avec ontwikkelen wij meer dan 1.000 nieuwe producten per maand.”

Stefan Lanslots en Piet Langermans

mensen om mee te ontwikkelen door de combinatie van hun eigen ambities met de uitdagingen binnen en buiten Thermaflex.” De omzet van Thermaflex bedraagt momenteel zo’n 60 miljoen euro per jaar en het bedrijf telt zo’n 450 medewerkers. Als het aan Baars ligt blijft het daar niet bij. “Op dit moment zijn wij actief in zestien landen. Onze ambitie is om dit aantal landen in de komende vijf jaar te verdubben en ook qua aantal personeel door te groeien naar zo’n 1.000 medewerkers. Wij kunnen een verschil maken door intensief samen te werken met alle belanghebbenden en door slim en duurdecember 2013

11


Bonus voor Villa Pardoes als afspraken (niet) worden nagekomen In recreatieruimte de Poef van Villa Pardoes in Kaatsheuvel had Schwartzmans BV uit Waalwijk onlangs ongeveer 10 leveranciers uitgenodigd voor een programma rondom duurzame samenwerking. Het trefwoord: afspraken nakomen – ook financieel. Die middag schreven de leveranciers ook de belangrijkste kernwaarden op in hun relatie met de klant: loyaliteit, begrip, flexibiliteit, respect en vertrouwen stond er op de flapovers. En ook: afspraak = afspraak. “Ondernemers”, zegt William Schwartzmans, “vinden het nakomen van afspraken heel belangrijk. Komt het betalen aan, dan leggen te veel bedrijven dat naast zich neer.” Onrendabele bestelling Ook Schwartzmans kent het probleem. Maar hij probeert dat met zijn facilitaire bedrijf op een bijzondere manier op te lossen. “Als een klant een factuur op tijd betaalt, wordt dat beloond met een donatie van 25 eurocent aan Villa Pardoes. Zo doen we dat ook als er een zogenaamde rendabele bestelling wordt geplaatst. En 12

als bestellingen via internet binnenkomen, levert dat 10 cent per keer op.” Dat lijkt peanuts. “Maar dat is niet zo als je bedenkt dat we jaarlijks 23.000 bestellingen hebben. Als elke klant eraan zou meedoen, wordt Villa Pardoes zestig cent per bestelling rijker.” Bestellingen en betalingen belonen, daar zit wel een idee achter. “Onrendabele bestellingen kosten ons geld. Klanten die niet op tijd betalen, moeten worden gebeld. Dat slurpt tijd, energie en dus geld. Daarom betaal ik met liefde en plezier die ‘bonus’. Bovendien komt het terecht bij een heel goed doel.” Boete maakt leveranciers alerter Behalve de klanten wil Schwartzmans ook de leveranciers bij zijn idee betrek-

ken, vandaar de uitnodiging bij Villa Pardoes. “Ook zij moeten het waarmaken dat ze hun afspraken nakomen. Wij hebben soms te maken met te laat geleverde goederen. Dat bezorgt ons een probleem, want wij willen de afspraak wel nakomen. We rijden dan voor de klant separaat, dus buiten de efficiënte route. Ik pleit dus voor een boete van vijf euro per keer. Ook dat geld komt ten goede aan Villa Pardoes. Ja, ik verwacht van mijn leveranciers dat ze hieraan mee zullen doen. Bovendien maakt het mijn leveranciers alerter: wat ze zenden – afspraak is afspraak – dan dienen ze het ook waar te maken. Ga je zo met elkaar om, dus echt op alle vlakken je afspraken nakomen, dan werk je duurzaam samen.” Het had de afgelopen periode veel werkloosheid kunnen voorkomen.


Vijftien jaar van zijn leven heeft Pieter van den Hoogenband opgeofferd om vijf seconden op de honderd meter vrije slag sneller te zwemmen. Daardoor bereikte de zwemmer de top met drie gouden olympische medailles als resultaat. “Door veel te investeren in goede mensen om me heen, heb ik dit kunnen bereiken. Ook ondernemers kunnen daarvan leren. Door kennis in te kopen, kom je veel verder”, vertelde Pieter van den Hoogenband onlangs bij Wijn Verlinden in Nieuwkuijk. Rupert van Til gaat de Marathon van Istanbul lopen. Dat doet hij voor de Stichting Metakids, die geld inzamelt voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Als ambassadeur van Metakids was Pieter van den Hoogenband die woensdagavond het uithangbord voor een sponsoravond. Adequaat antwoord Ongeveer honderd aanwezigen, waaronder veel ondernemers, hoorden van de meest succesvolle individuele mannelijke sporter in de Nederlandse sportgeschiedenis een prachtig verhaal over zijn carrière. Die carrière was opgebouwd uit vier componenten: “Ik heb eerst bepaald waar ik goed in was. Teamsporten vond ik fantastisch, maar voetballen kon ik echt niet. Wat dat betreft, slaat het spotje van Calvé de spijker op zijn kop. Maar ik ontdekte al heel snel dat ik goed kon zwemmen. De volgende stap was: hoe word ik beter, daarna de beste. En tot slot: hoe blijf ik de beste. Ook ondernemers krijgen met

die vragen te maken en moeten daar een adequaat antwoord op geven om succesvol te zijn.” Kwaliteit toevoegen Dat Van den Hoogenband, die met Topsport Community een eigen bedrijf heeft, uit kon groeien tot een icoon binnen de zwemsport, is niet alleen zijn eigen verdienste. “Wilde ik beter, dan moest ik mensen om me heen verzamelen die met hun specifieke kwaliteiten iets zouden toevoegen aan het zwemmen. Een voedingsdeskundige, een fysiotherapeut, een dokter, een heel goede coach: het was een flinke investering. Maar het heeft zich wel uitbetaald. Ik heb ontdekt dat je in je eentje ergens snel kunt zijn, maar samen kom je veel verder. Ook daar kunnen ondernemers van leren. Investeer in mensen, in kwaliteit. Dat geeft je ook lucht, rust. Daardoor kun je ook je krachten doseren. Met andere woorden: als je móet pieken, dat je er dan ook staat. Want daar word je op afgerekend.”

Rupert van Til en Pieter van den Hoogenband. (Foto: Desaïga reklamebureau)

Tini Voogd

‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’

Taak overheid-gemeente Sinds het uitbreken van de financiële crisis is de kredietverlening door banken aan MKBondernemingen vrijwel stilgevallen. Hierdoor wordt de groei gestagneerd of verkeren zij zelfs in financiële problemen. Er is een plan opgevat om een MKB-fonds op te richten door verzekeraars. Dit plan is naar voren gekomen uit een rapport van de commissieHoek. Zij gingen op zoek naar mogelijke oplossingen voor financiering in het MKB in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het zou gaan om een totaalbedrag van 170 miljoen euro. VNO-NCW en MKBNederland pleiten voor een snelle realisatie van dit MKB-fonds. Daarnaast zijn de pensioenfondsen ook al een poos in overleg met Nederlandse banken en overheid om meer te investeren in de Nederlandse economie. Maar zij zoeken aantrekkelijke beleggingen, goed rendement en laag risico. De Britse regering wil de Royal Bank of Schotland en Lloyds Banking Group ertoe dwingen krediet te verstrekken aan het MKB. Ik betwijfel overigens of dit haalbaar is gezien de eigen verantwoordelijkheid van de banken. Maar ook in Nederland moet de overheid en de politiek zich meer moet bezig houden met de problematiek van het MKB. MKB organisaties moeten lokaal druk uit te oefenen, zeker met het zicht op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente dient ter behoud van het zo belangrijke MKB ( werkgelegenheid, functie in de gemeenschap en spin-off) ook maatregelen te treffen tegen oneigenlijke concurrentie op bedrijventerreinen, facilitair te ondersteunen met tijdelijke verlaging van parkeertarieven bij bijvoorbeeld de aanstaande feestdagen in december en adequaat meewerken aan het organiseren van evenementen om ‘reuring’ in de stad te krijgen. Daartoe zal de Waalwijkse Ondernemers Federatie een extra beroep doen op de gemeente. Tini Voogd, voorzitter WOF 13


Linq Systems stevig op met zijn railoplossingen Monorail, hangend intern transport, industriële schuifdeuren en -poorten, valbeveiliging, bovenloopkranen. Allemaal railoplossingen met behulp van veelal standaard componenten, gerealiseerd door Linq Systems bv, specialist in railtechniek. Ondanks de moeilijk economische tijden - de bouw gerelateerde bedrijven zijn belangrijke klanten voor Linq Systems - heeft het Waalwijkse bedrijf de afgelopen vijf jaren toch een flinke groei doorgemaakt. “Ons geheim”, zegt directeur-eigenaar René Quaedvlieg, “is dat we samen met onze klanten de beste oplossing aandragen.” Het is niet geheel toevallig dat Linq Systems sinds 2008 nog steviger op de rails staat. Dat jaar besloot René het bedrijf over te nemen. “Ik wist dat in deze branche nog heel veel was te winnen op het gebied van logistiek advies. Dat begint al met actief luisteren, dus goed in beeld proberen te 14

krijgen wat een klant precies wil. En of dat ook wel de juiste oplossing is. Misschien zijn er betere scenario’s te bedenken. Wellicht goedkoper of functioneler. Echt meedenken en de klant dus serieus nemen heeft ertoe geleid dat het bedrijf ondanks de crisis toch behoorlijk uitgebouwd is.”

Bakens verzet Wat ook heeft meegeteld: Linq Systems heeft ook op tijd de bakens verzet. “Linq Systems was vooral gespecialiseerd in kabelwagensystemen. Die werden geplaatst bij grote bovenloopkranen bij bedrijven, vooral in de havens. Vanaf 2008 werden er echter steeds minder kranen geplaatst. Toen hebben we besloten nog meer met rails te gaan doen: intern transportsystemen, industrieel schuifdeurbeslag voor onder andere hangar- en loodsdeuren, staldeuren en brandwerende deuren. Dat bleek een heel goede zet.” Doordat Linq Systems niet altijd in standaardoplossingen


René Quaedvlieg: “Onze afnemers vind je vooral in de oppervlaktebehandeling, in de bouw en in de agrarische sector”

de rails denkt, krijgt René soms bijzondere klanten over de vloer. “Eentje deed in tweedehands schoenen. Die werden in zakken aangeleverd, alles door elkaar heen. De linker- en de rechterschoenen moesten handmatig worden uitgezocht. Heel tijdrovend werk, daarom wilde hij dat onder andere met een automatisch railsysteem laten uitvoeren. Meedenken voor zo’n schoenensorteermachine was een geweldige uitdaging. Daar zijn we dus goed in: speciale projecten. Uitzoeken hoe we dat technisch én betaalbaar gaan oplossen.” Zo heeft Linq Systems voor een kledingmerk een railsysteem bedacht waardoor de wanden van een

beursstand werden voortbewogen. “Die stand kreeg dus telkens een heel ander uiterlijk. Dat werd dus een echte blikvanger. Het geeft aan dat je met railsystemen ook heel verrassend uit de hoek kunt komen.”

Gevelonderhoud: rails voor valbeveiliging De sector van de railsystemen is zelf ook in beweging. Althans, Linq Systems zet die in beweging. “Meedenken betekent voor ons ook hoe iets mooier kan worden opgelost. Denk bijvoorbeeld aan de

Mecanodoos “Wij laten de componenten produceren in het buitenland,” zegt René, die voorheen binnen de logistiek en de automatisering heel veel ervaring heeft opgebouwd. “We krijgen dus een mecanodoos binnen. Alle componenten worden door ons aan elkaar gekoppeld. En indien nodig fabriceren wij zelf.” Zijn afnemers zijn vooral constructie- en bouwbedrijven. “Ook in de agrarische sector worden onze systemen vaak toegepast. Door de uitstekende kwaliteit is een lange levensduur gegarandeerd en blijft het onderhoud tot een minimum beperkt - ook in een sterk vervuilde omgeving.” Linq Systems heeft ook veel connecties met poedercoaters, spuiterijen, assemblagebedrijven en kleine werkplaatsen die een kraan of monorail in hun hal willen hebben. Opvallend: ook in de theaterwereld is Linq Systems bekend. “Achter de coulissen, daar hangt het vol met rails.” De industriële product-marktcombinatie van Linq Systems richt zich met name op het verplaatsen van goederen. “Denk daarbij aangedreven hangbaansystemen die goederen hangend vervoeren. Oppervlaktebehandelingsbedrijven en de logistieke sector voor het verplaatsen van goederen zoals het aanvoeren van lege dozen maken daar gebruik van.” Volgens René worden de voordelen van hangend intern transport vaak onderschat. “Doordat je met een hangend intern transportsysteem de vaak loze ruimte van een gebouw kunt benutten, kan veel vloeroppervlak voor het bedrijfsproces gebruikt worden. Daarnaast blijft de vloer vrij van obstakels zoals rollenbanen of andere transportsystemen. Dat bevordert de toegankelijkheid en flexibiliteit sterk.”

‘Achter de coulissen hangt het vol met rails’ valbeveiliging langs een gebouw. Ze zijn noodzakelijk, maar ze zien er niet fraai uit: de rails vallen te veel op. Daarom zijn we momenteel bezig een railsysteem te bedenken waarbij die rails veel minder in het oog springen. Een systeem dat functioneel zijn werk doet en architectonisch bij een gebouw past.” Ook binnen de flexibele stroomtoevoer worden verbeteringen doorgevoerd. “Steeds meer klanten kiezen voor een koperen strip in een rail. Dan heb je geen kabels meer nodig, je kunt dus nergens achter blijven haken. De spanningsrail kan ook worden toegepast in bij voorbeeld werkplaatsen. Het grootste voordeel zit ‘m in de stroomvoorziening. Die komt van boven, dus liggen er geen verlengkabels meer over de vloer. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk.” Lean and mean, dus flexibel Linq Systems is lean and mean. “Daardoor zijn we heel erg flexibel. Dat is ook nodig, want onze ervaring is dat er in het bouwproces vaak zaken wijzigen. Daardoor moeten we bij een opdracht snel kunnen leveren of bij kunnen sturen. Meestal lukt dat ook.” Linq Systems bv Zinkerweg 9 Waalwijk (T) 0416 - 651 999 (I) www.linq-systems.nl december 2013

15


Kools Dranken: ‘De smaak van de Langstraat’ “De verkoop van gedestilleerd en wijn is de afgelopen jaren drastisch veranderd’, zegt Jan Kools, die sinds 1995 met Kools Dranken is gevestigd in Drunen. “Het aanbod is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar de smaak van onze klanten is verfijnder geworden. Ze waarderen en genieten meer, dat gaat samen met kwaliteit en een goed advies. Met name dat laatste vinden ze niet in een supermarkt, maar wel bij ons.” Meer willen genieten betekent ook je smaakpalet willen verbreden. “Dan moet je zijwegen durven in te slaan’, zegt Jan, “maar veel mensen vinden dat lastig, omdat het ook kan uitlopen op een teleurstelling. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat je je klanten echt leert kennen en weet hoe hun smaak zich ontwikkelt. Alleen een échte specialist heeft die kennis in huis.”

Likeuren en wijn “Vorig jaar hebben we ‘De smaak van de Langstraat’ op de markt gebracht met twee heerlijke likeuren, amandel- en chocoladelikeur. Helemaal nieuw is onze ‘Smaak van de Langstraat wijn’, verkrijgbaar in rood, wit en rosé, waardoor we nog meer mooie en lekkere regionale producten kunnen aanbieden.” Kools Dranken Grotestraat 185 Drunen (T). 0416 374 483 (I). www.koolsdranken.nl

Uw medewerker waarderen doet u vooral aan het einde van het jaar met bijvoorbeeld een kerstgeschenk. Kools Dranken, dat ook tapverhuur heeft en besloten wijnproeverijen organiseert, kan pakketten volledig op maat aanbieden. “Het is een basispakket met voor ieder wat wils, dat kan worden aangevuld met producten die passen bij de ontvanger zelf, dus zo als deze het graag wil.

Jan Kools

Fiscaal voordeel met Mitsubishi Outlander Ondernemers kunnen langzaam maar zeker de balans van dit jaar op gaan maken. Als die heel positief uitpakt, komt de fiscus behoorlijk innen. Maar daar kunt u op anticiperen door dit jaar nog een Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid aan te schaffen. “Het is een bijzonder milieuvriendelijke auto”, zegt Marcel van de Wouw, eigenaar van autobedrijf van de Wouw Waalwijk. “Daarom profiteert u in 2014 nog van alle mogelijke belastingtechnische voordelen die daaraan zijn gekoppeld. Maar dan moet u wel dit jaar in deze auto investeren.” Voor De Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, die vanaf 39.990 euro te koop is, geldt in 2014 een bijtelling van slechts zeven pro-

Op de foto links Marcel van de Wouw en rechts Richard Chabot 16

cent. Deze blijft dan vijf jaar lang geldig. Dit jaar kopen betekent dat u nog gebruik kunt maken van: de kleinschaligheids-investeringsaftrek, de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. “Volgend jaar gelden die subsidies waarschijnlijk ook nog”, zegt Marcel. “Maar zeker is dat niet, Den Haag moet daarover beslissen. En niets is zo veranderlijk als de politiek.” Ook interessant: u kunt de auto versneld afschrijven door middel van de Vamill-regeling. Visitekaartje naar uw klanten toe Al die voordelen klinken heel interessant. Maar uiteindelijk wilt u de auto, die ook kunt leasen, leren kennen. Daarom nodigt Marcel u uit om een proefrit te maken. “Dan zult u ontdekken dat het een heerlijke auto is. Mooi, maar niet overdreven. Het is een echt visitekaartje naar uw klanten toe. En u hebt nog nooit zo stil, en dus zo relaxt gereden. De Mitsubishi Outlander Plugin Hybrid is een daarom een rustpunt in het drukke leven van een ondernemer.” Autobedrijf van de Wouw Waalwijk Van Andelststraat 7 Waalwijk (T). 0416 650005 (I). www.wouw.nl


Vlnr: Wil Versteijnen, presentator Jort Kelder en Jeroen Wilbers

GVT wint BOV-Trofee 2013 Transportondernemer Wil Versteijnen van het Tilburgse bedrijf GVT Group of Logistics heeft de BOVTrofee 2013 voor de regio Midden-Brabant gewonnen. Hij kreeg in het Eftelingtheater van de jury de voorkeur boven de Waalwijkse genomineerden Thermaflex en Avec. Jeroen Wilbers van Klantenvertellen.nl uit Tilburg ging er met de Junior Kamer Junior Trofee vandoor. Ondernemer Wil Versteijnen zei het al aan het begin van de avond in zijn gesprek met presentator Jort Kelder: “Ik ben een straatvechter, behoorlijk eigenwijs en meestal ook wel vrolijk. Wij hebben twee sterke tegenstanders, maar wij gaan voor de eerste plek.” Versteijnen is met zijn GVT Group of Logistics een van de drijvende krachten achter de sterke ontwikkeling van de regio Tilburg/Waalwijk tot derde logistieke hotspot van Nederland. Reeds in 1998 richtte Versteijnen de Barge Terminal Tilburg op en ging hij zich richten op de binnenvaart. Enkele jaren later besloot hij om het internationaal transport van zijn bedrijf te gaan outsourcen en zich nog meer te gaan richten op het ontwik-

kelen van zijn bedrijf tot een fullsize logistiek dienstverlener. Veranderende markt “Wij hebben ingespeeld op de veranderende markt en nieuwe logistieke vraagstukken door letterlijk onze grenzen te verleggen en op zoek te gaan naar meer internationale goederenstromen die we sneller, efficiënter en duurzamer kunnen vervoeren. Daarbij zijn we blijven investeren in alternatieve transportvormen”, vertelt Versteijnen. “Met de aankoop van het voormalige Campina-terrein in Tilburg in 2010 konden we onze Railterminal verplaatsen naar een terrein dat direct aan het hoofdspoor ligt en veel meer mogelijheden biedt. Verder hebben

wij in 2013 onze tweede Barge terminal in gebruik genomen, die Tilburg bereikbaar maakt voor grote vrachtschepen. De toevoer van containers naar grote bedrijven kan daardoor nog sneller plaatsvinden.” Bij GVT werken zo’n 350 mensen. Het bedrijf heeft een omzet van zo’n 60 miljoen euro. Jeroen Wilbers van Klantenvertellen. nl was de tweede prijswinnaar. Hij mocht de Junior Kamer Junior Trofee in ontvangst nemen. Klantenvertellen. nl helpt bedrijven bij het verzamelen en publiceren van klantbeoordelingen. Het bedrijf kreeg de voorkeur boven Kinderpraktijk Dol-Fijn en Brasserie De Burgerij. december 2013

17


Onze hotelkamers: Drie gangen a la carte Prijzen voor 2 personen vaste prijs € 27,50 incl. ontbijt De lekkerste biefstuk van de vanaf € 70,00 ossenhaas met dikke frieten op de 1e en 3e zondag van de maand voor € 12,50


Rondetafelgesprek Toekomst van retail in Waalwijk

Rondetafelgesprek over de toekomst van retail in Waalwijk

‘Ondernemers en gemeente moeten beseffen dat het vijf voor twaalf is’ Sinds de komst van internet en de snelle technologische ontwikkelingen die daarmee gepaard gaan, is de wereld definitief veranderd. Maar veel retailers beseffen dat nog altijd niet. Die denken dat de problemen waarmee de detailhandel nu kampt – sterk dalende omzetten, leegstand in de winkelcentra – weer zullen verdwijnen als de economie aantrekt. Dat is niet zo, was de conclusie na een door Bedrijvig Waalwijk opgezet rondetafelgesprek over de toekomst van retail. “Ondernemers zullen moeten veranderen en ook meer moeten gaan samenwerken.” Melinda Boons (Rabobank De Langstraat), Hans Maijers (BPR Retail), Mattijs Janssen (Janssen.nl reclame + internet), Ron Michels (Van de Zande Makelaardij), Mark Hermans (K3 Unisoft), Dick Bon (Zone212), Coen Aarts (Kavel 84) en de Waalwijkse centrummanager Jan de Roon discussieerden op donderdag 26 september onder leiding van Stefan Korthout (Hebbit strategische marketingcommunicatie) in Hotel Waalwijk over de stand van zaken binnen de retail 19

in Waalwijk. Wat zijn de bedreigingen, waar liggen de kansen? En: is er nog hoop voor de fysieke winkel nu webshops een steeds groter deel van de koek – de omzet binnen de detailhandel – opeisen? Retail is een zorgenkind Alle deelnemers zijn het erover eens dat de retail momenteel een zorgenkind is. En dat baart ook zorgen voor de toekomst: de detailhandel is buitengewoon belangrijk voor de leef baarheid en de aantrekkingskracht van het centrum van Waalwijk. Bovendien is het de economische motor van de schoenenstad. En, zo is berekend, de detailhandel is goed voor zo’n zeven procent van de belastinginkomsten voor een gemeente. Die motor hapert. Er móet iets gebeuren – en snel. Hans: “De nood is echt hoog. Maar veel oudere detaillisten hebben dat niet in de gaten. Ze hebben al meer crises meeLees verder op pagina 20


Hans Maijers (BPR Retail) “Weet wie je klant is en hoe die denkt, zodat die een fan van je wordt.”

Vervolg van pagina 19 gemaakt en denken: dit overleven we ook wel. De wil om hulp te zoeken ontbreekt.” Die hulp kunnen de winkels bij elkaar vinden. Samenwerken, dat woord valt regelmatig tijdens het levendige gesprek. Melinda: “Als winkeliers samen optrekken, kan er in de regio iets moois groeien.” Coen: “Je bent net zo sterk als je omgeving. Zoek elkaar op. Op straat, of in de winkel. Neem zelf initiatieven. Wij hebben bijvoorbeeld een kast met cadeauartikelen van Kavel 84 bij Vera Moda neergezet om op die manier een kruisbestuiving te krijgen. En onlangs hebben we bij een Waalwijkse collega-ondernemer in de modebranche een mooie bijdrage aan een VIP-avond mogen leveren. Voor beiden was dit een succesvolle avond. Zo kun je elkaar helpen en versterken.” Melinda beaamt dat: “Samen optrekken is goed voor de omzet. Bij de Rabobank zie je dat terug in de cijfers. Van oudsher weten we als geen ander hoe belangrijk coöperatief handelen is.” Dick, die met Zone212 is gevestigd op een bedrijventerrein, merkt dat er nog veel koudwatervrees is bij concullega’s om samen op te trekken. “Ik wilde graag bij een paar winkels mijn designhelmen neerzetten. Dat ging niet door, ze zagen het toch als een bedreiging. Jammer, ik denk dat we elkaar kunnen versterken. Motorrijscholen staan er wel voor open.” Aantrekkelijke omgeving Volgens Ron, specialist bedrijfsmatig vastgoed, zal de fysieke winkel altijd blijven bestaan. “Mensen moeten eten en drinken, vandaar. Maar de manier van winkelen gaat wel veranderen. Internet neemt een vlucht, zal nog meer omzet weghalen bij de bestaande winkels. Daardoor zal het centrum inkrimpen, vooral de winkels aan de periferie zullen onaantrekkelijker wor20

Jan de Roon (centrummanager van de gemeente Waalwijk) “De winkelier moet meer oprechte belangstelling tonen voor zijn klanten. En de gemeente moet de ondernemers in het centrum koesteren.”

den. Dat is een onvermijdelijk uitvloeisel van de maatschappelijke ontwikkelingen. Om te overleven zal de fysieke winkel ook veel meer moeten inzetten op beleving. Daarnaast moet ook de omgeving aantrekkelijk zijn voor de consument. In Waalwijk kan daar nog veel aan verbeterd worden.” Die winkelbeleving begint al met het parkeren. Voor veel mensen is betalen voor een parkeerplaats een doorn in het oog. “Dat is”, zegt Jan, “de eerste tik die aan de consument en de winkelier wordt uitgedeeld. Ik pleit voor gratis parkeren. Maar dat verhaal verkopen aan de gemeente is heel moeilijk. Dan zit de verantwoordelijk wethouder met een gat van 350.000 euro in zijn begroting. Kortom, er wordt alleen aan de korte termijn

‘Samen optrekken is goed voor de omzet’ gedacht.” Mattijs vult aan: “Terwijl dat tekort op lange termijn gecompenseerd wordt. Je trekt meer consumenten, er is dus meer te beleven. En dat levert meer winkeliers op. Dus levert dat ook de gemeente meer geld op.” Leegstand Leegstand is als een open gat in een mooi en regelmatig gebit: onaantrekkelijk. Leegstand afbouwen en voorkomen is heel belangrijk om de magneetfunctie van het centrum van Waalwijk te behouden. Melinda: “Tralies naar beneden, een affiche met ‘te huur’: het stoort me. Het kan ook anders. In Amsterdam is een lege winkel gevuld met een 3D-projectie


Rondetafelgesprek Toekomst van retail in Waalwijk Ron Michels (Van de Zande Makelaardij) “Ondernemers hebben elkaar nodig om uit deze moeilijke tijd te komen. In je eentje red je het niet.”

Melinda Boons (Rabobank De Langstraat) “Probeer als ondernemer je eigen belang opzij te zetten, samen bereik je meer dan alleen om die omslag binnen de retail te maken. Want die omslag moet er echt komen.”

van een piano en pianist. Er klonk muziek uit het pand, het was levensecht, je nieuwsgierigheid wordt gewekt. Met 3D zou een verhuurder ook kunnen laten zien welke mogelijkheden een pand biedt. Het is visueel ingericht, je brengt een potentiële ondernemer op een idee.” Overigens moet je dan wel reclamebelasting betalen. Jan: “Onbegrijpelijk. Het CMW moet meedenken.” Een leeg pand mooi presenteren is niet meer dan een lapmiddel, vindt Ron. “Het gaat erom dat je de passanten weer terughaalt. Daarom moeten er weer huurders in die panden komen.” Daar kunnen de verhuurders ook een rol in spelen, meent Coen. “Laat hen ook meeveren met de economie. Het gaat slechter, vraag minder huur. Leegstand levert helemaal niets op.” Ron: “Grote vastgoedondernemingen kiezen uit financieringsoogpunt liever voor leegstand dan voor een lagere huurprijs.” Bricks and clicks Ondernemers die de slag willen maken tussen bricks and clicks (een fysieke winkel en een webshop) moeten investeren. De detailhandel heeft niet zoveel vet meer op de botten. Lenen is

noodzakelijk. Banken zijn echter niet scheutig met kredieten. Dick heeft dat zelf ervaren. “Drie keer heb ik de bank mijn plan voor een speciaalzaak voor motorhelmen en motorkleding voorgelegd, maar die zag een krediet niet zitten. Dat gold ook voor de makelaar. Dat was frustrerend: je wilt vooruit, maar dat kan niet.” Melinda: “Ondernemers met een visie en een goed plan kunnen nog altijd bij ons terecht. Het is nooit zonder reden dat een bank niet wil of kan financieren. Helaas heeft dat nu soms de boventoon. Ook wij gaan mee met de tijd en denken goed na over de financierbaarheid van businessmodellen van onze klanten. We financieren nu zelfs meer initiatieven dan een aantal jaren geleden”. Er is een wel een alternatief om de financiering voor elkaar te krijgen: crowdfunding. Hans: “Jongeren met visie en lef, die kiezen daarvoor als de bank niet mee wil werken. En dat kan heel goed uitpakken. In Utrecht is op die manier een nieuw concept van de grond gekomen, een Yoghurt Barn- winkel. En met sucLees verder op pagina 22

Mark Hermans (K3 Unisoft) “Software kan zeker bijdragen aan de winkelbeleving. Het brengt consument en winkelier dichter tot elkaar. ”

Mattijs Janssen (Janssen.nl) “De wereld is door de mogelijkheden van internet echt veranderd. Retailers zullen mee moeten met de technologische ontwikkelingen.” 21


Vervolg van pagina 21 ces.” Jan: “Jonge mensen die écht willen, laten zich niet door de bank weerhouden om hun droom na te jagen. En die zijn er nog genoeg.” Slim meedenken Als klanten een visie hebben, wil je ook slim meedenken, zegt Mattijs, die onder meer webshops bouwt. “We weten dat de detailhandel digitaal moet gaan, anders ben je zo goed als kansloos. Want shoppen begint al op internet en op de smartphone. Dan moet je een klant die minder kan investeren tegemoet komen. Bijvoorbeeld door projecten gefaseerd in te voeren. Of om een percentage van de omzet te vragen. Daar geloven we in, zeker als je het gevoel hebt dat je op lange termijn een zakelijke relatie met die klant aan kunt gaan.”

Dick Bon, (Zone212) “De fysieke winkel en internet zullen steeds meer samen gaan smelten.”

‘We weten dat de detailhandel digitaal moet gaan, anders ben je zo goed als kansloos’ Volgens Mark, marketingmanager bij K3 Unisoft, moet er ook nog een slag worden gemaakt met de software. “Onze oplossingen beperken het winkelen niet langer meer tot de winkelvloer, maar brengen het daar waar de consument wil. We zien vooral dat familiebedrijven die investering in software te hoog vinden. Daar anticiperen we op door het aanbieden van vaste maandtarieven.” Hij vervolgt: “Internet is geen apart kanaal meer, maar valt steeds meer samen met de winkel. Voorbeeldje: een klant wil een paar schoenen kopen in de winkel, maar de juiste kleur is er niet. Via een scherm in de winkel (kiosk), kan hij de schoenen toch bestellen, direct afrekenen aan de kassa. En de schoenen worden de volgende dag thuisbezorgd.” De klant winkelt op zijn voorwaarden, het is zaak aan de ondernemer hier goed mee om te gaan. Besparen op digitale aanpassingen is ook mogelijk. Mattijs: “Je hebt niet altijd een eigen webshop nodig. Je kunt ook meeliften met de grote jongens, zoals eBay. Die vragen daar een fee voor, maar het is wel een financieel laagdrempelige manier om die slag van bricks naar clicks te maken.” Coen heeft daar al ervaring mee. “Kavel 84 staat inmiddels met een groot aantal producten op Bol.com. En het werkt. Je bereikt een miljoenenpubliek. Daarnaast kun je de identiteit van je eigen winkel bewaren want je verstuurt immers zelf de pakketten naar de klanten met je eigen logo erop. Wat ons betreft een uitgelezen kans om klanten 22

Coen Aarts (Kavel 84) “Je bent net zo sterk als je eigen omgeving. Werk dus samen met de winkeliers die bij je in de buurt zitten.”

uiteindelijk in onze eigen webshop of winkel te mogen begroeten.” Gezamenlijke app De app is al niet meer weg te denken op de smartphone. Ook dat biedt de detaillisten kansen. Niet per se door zelf een app te laten ontwikkelen - daar zijn weer behoorlijke kosten aan verbonden -, maar door samen op te trekken. Ron: “Je zou dat kunnen laten lopen via het centrummanagement, waar de deelnemende winkeliers zich bij aansluiten.” Mark: Met zo’n app kun je laten weten dat je alleen op die koopzondag tien procent korting geeft. Je bent proactief bezig, je lokt er klanten mee naar je winkel.” Wake-up call Er kunnen allerlei voorwaarden worden geschapen om het ondernemersklimaat voor de detaillist te verbeteren. Uiteindelijk zal de winkelier zelf stappen moeten zetten om anders te gaan ondernemen. Daar gaat een bewustwordingsproces aan vooraf. Rabobank De Langstraat heeft in september in de business-


Rondetafelgesprek Toekomst van retail in Waalwijk

ruimte van het Mandemakers Stadion al een wake-up call gegeven. Melinda: “De forse omzetdaling in de retail in de Langstraat baarde ons zorgen. We zien dat verdienmodellen verouderd zijn. Er moet echt een omslag komen, uit een slachtofferrol kruipen en daadkracht laten zien. Daarom hadden we die avond voor de retailers belegd. Daar zijn toch veel ondernemers op af gekomen, ondernemers die die zorgen delen. We hebben samen de taak om weer een groeiende lokale economie te realiseren.” Dooddoener Die avond opende Cor Molenaar de ogen van zijn publiek. Volgens de econoom is in 2015 een derde van de winkels in Waalwijk dicht als er niets verandert. En dat is ook slecht voor de inwoners, want die willen niet in een dode stad wonen. De oorzaken van die sluitingen volgens Molenaar: klanten moeten weten waarom ze juist bij jou moeten kopen en niet op internet. Dat maakt de detailhandel, die volgens de hoogleraar aan de Erasmus Universiteit ook nog te weinig servicegericht is, nog lang niet duidelijk. De winkeliers, stelde Molenaar, zijn te passief. Dick: “Winkeliers zeggen wel dat ze de klant centraal stellen. Maar het is een dooddoener. Ik krijg nog te vaak het gevoel dat ik er niet toe doe.”

Koesteren Ruim twee uur is er gediscussieerd over heden en toekomst van de retail in Waalwijk. De insteek van gespreksleider Stefan Korthout was om vooral, indachtig de ondernemer zelf, de positieve kanten van de detailhandel te belichten. Toch bleven de deelnemers ook kritisch over de stand van zaken binnen die branche. Hans Maijers: “Voor de detailhandel in Waalwijk is het vijf voor twaalf.” Mattijs: “Door internet is de consument in control, die bepaalt. Daar moet de winkelier op anticiperen.” Coen: “Retailers zullen moeten gaan samenwerken. De sterkte van je omgeving bepaal je samen.” Jan: “Ook de gemeente zal de ondernemer meer moeten koesteren. Maar omgekeerd mag een onder nemer ook niet alles verwachten van een gemeente. Een gezamelijke samenwerking dus. En ondernemers moeten de moed vinden om te veranderen.” Dick: “Als iedereen, gemeente en winkeliers, beseft dat het oude verdienmodel ten dode is opgeschreven, dan is er weer een perspectief voor de detailhandel.” Als u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft, dan kunt u die mailen naar de deelnemers van het rondetafelgesprek: mark.hermans@k3unisoft.nl, M.Boons@delangstraat.rabobank.nl, janderoon@centrummanagementwaalwijk.nl, ron@zande.nl, info@kavel84.nl, hans.maijers@bprretail.nl, mattijs.janssen@janssen.nl en dick@zone212.com 23


In Waalwijk gaat internationale bedrijvigheid hand in hand met streekgebonden activiteiten. Het Waalwijkse woon-, werk- en ondernemersklimaat vaart wel bij de initiatieven, groot en klein, die hier loskomen. En daarmee de ondernemer die zich in onze gemeente wil vestigen. De hoogwaardige weg- en vaarverbindingen naar de centrum- en bedrijvenlocaties staan daarbij garant voor een goede bereikbaarheid. Waalwijk blijft er aan werken om de ontsluiting van de stad en de regio nog verder te verbeteren.

Groeistad Waalwijk biedt ondernemers volop de ruimte Samen met de regio en het bedrijfsleven participeert de gemeente financieel in het bereikbaar houden van de regio. De keuze voor bedrijven om zich te vestigen in Waalwijk en met name op het kwalitatief hoogwaardige bedrijvenpark Haven Zeven komt door de rechtstreekse ligging van het terrein aan de snelwegen A59 en N261, en niet te vergeten de haven van Waalwijk. Door deze goede ligging is Waalwijk een logistieke hotspot van betekenis. Waalwijk ligt aan een belangrijke west-oost corridor, een belangrijke verbinding vanuit de Rotterdamse haven met het achterland. Het doel van de investeringen in bereikbaarheid is om de logistieke sec-

24

tor in Midden-Brabant te laten groeien. Want Logistieke bedrijven hebben baat bij een vestiging in directe nabijheid van soortgelijke bedrijven. De plannen om de snelweg A59 te verbeteren dragen bij aan de bereikbaarheid van de regio. De ombouw van de N261 is reeds gestart. Qua bereikbaarheid, tijd en veiligheid krijgt de verbinding van Tilburg naar Waalwijk de komende jaren een grote impuls. Nu ondervinden de bedrijven nog veel last van drukte op de wegen, die in de ochtend- en avondspits dichtslibben. Om de bereikbaarheid over het water te verbeteren, wordt goed over de toe-

komst van de haven van Waalwijk nagedacht. De haven werd in de jaren zestig gebouwd en is vandaag de dag gedateerd. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met het bedrijfsleven en de regio besloten om een nieuwe haven te realiseren die een open verbinding heeft met de Bergsche Maas. Daarnaast wordt de huidige sluis gerenoveerd . Hierdoor kan optimaal worden ingespeeld op de groei van het containeren goederenvervoer over water. Dit betekent een nieuwe impuls voor de komst van mogelijke nieuwe logistieke dienstverleners. Aandacht voor de arbeidsmarkt Naast deze investering in de bereikbaarheid en eersteklas bedrijventerreinen, waardoor bedrijven zich willen vestigen en dus werkgelegenheid creëren, kijkt de gemeente Waalwijk naar het aanwezige arbeidspotentieel. De focus ligt daarbij op de jeugd. Goede sport- en uitgaansgelegenheden, voortgezet onderwijs en een divers kunst- en cultuuraanbod vormen samen de voorwaarden om jongeren zo lang mogelijk ‘vast te houden’. Er gaapt echter een gat tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt. Sommige sectoren koersen zelfs af op krapte. Om hier een passend antwoord op te vinden heeft Waalwijk samen met de gemeenten


Loon op Zand en Heusden het Sociaal Economisch Team (SET) gevormd, een platform waarin overheid, ondernemers en het onderwijs participeren. Met als doel Waalwijk en de regio economisch te versterken. Met de oprichting van het SET willen de gemeenten inspelen op de economische en financiĂŤle situatie, de veranderingen op de markt van vraag en aanbod van arbeid, het streven om meer mensen aan het werk te krijgen en de lokale ambities van de Langstraat. Kort gezegd moet het

SET samen met het onderwijs en de ondernemers zorgen voor voldoende werk van voldoende kwaliteit voor de inwoners in de drie gemeenten en zorgen voor voldoende gekwalificeerde mensen voor het invullen van de vacatures in de regio. Dit moet dan leiden tot een arbeidsparticipatie van 85% van de beroepsbevolking in 2020 (landelijke doelstelling 80%, in de Langstraat is de participatiegraad van mannen momenteel al 80%) en een significante daling van inwoners die een beroep doen op een uitkering.

Colofon

Waalwijk werkt aan optimale bereikbaarheid, eersteklas bedrijventerreinen en een goede aansluiting tussen vraag en aanbod van werkgelegenheid.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Waalwij, tel 0416 683 456 Fotoburo Dick Sars. december 2013

25


Iets te vieren? Kies voor een spetterend feest aan boord van een van onze partyschepen. Een bedrijfsborrel, barbecue op de Maas of personeelsfeest in Caribbean style. Bij Feestje op de Maas is alles mogelijk. Kijk op onze website voor de arrangementen of stel zelf je feest samen.

Feestje op de Maas | Vesting Heusden | T 0416 380 278

www.feestjeopdemaas.nl

Grotestraat 185, 5151 BK Drunen Tel. 0416-374483 Fax. 0416-382310

26


‘MINT Dinner & Drinks onderscheidt zich ook voor de zakelijke markt’ Op 6 september opende MINT Dinner & Drinks haar deuren. Drie maanden later kunnen de eigenaars Nick Jongbloed en Roy van de Wiel de conclusie trekken dat hun formule – vernieuwend voor de horeca in Waalwijk – ook daadwerkelijk aanslaat. “Dat geldt zeker ook voor de zakelijke markt.” lekkere lunch of diner hoort een heerlijke wijn. Maar wel voor een betaalbare prijs. Daarom kiezen wij voor een vaste opslag op de wijn.”

“Ook op zakelijk gebied onderscheidt MINT Dinner & Drinks zich qua concept ten opzichte van de andere horeca in Waalwijk”, zeggen Nick Jongbloed en Roy van de Wiel Jezelf onderscheiden van de rest. Dat was het uitgangspunt van Nick en Roy toen ze met MINT Dinner & Drinks begonnen. “Dat doen we op verschillende manieren. Met het eten, het drinken, ons goed opgeleide personeel en de aankleding van onze zaak. Het interieur is trendy en toch warm, een heel eigen stijl. We springen er echt mee uit in Waalwijk.” Ook de locatie is goed gekozen, vinden Nick en Roy. “We zitten net buiten het centrum, daardoor is de omgeving wat rustiger. De stijlvolle inrichting en de sfeervolle ambiance leent zich overdag bij uitstek ook voor de zakelijke lunch.” Bovendien kan er vlakbij gratis worden geparkeerd. Gasten een culinaire ervaring meegeven Gasten een culinaire ervaring meegeven met een lunch of een diner, maar dan wel voor een hele nette prijs. “We krijgen altijd veel complimenten over onze gerechten. Onze gasten vinden het shared-dining fantastisch. Traditionele hoofdgerechten vertalen we naar kleine porties die je samen kunt delen. Daarmee verras je als ondernemer ook je klanten. Dat versterkt je relatie. Uiteraard kun je bij ons tussen de middag ook terecht om snel een heerlijk broodje te eten of gebruik te maken van ons zakelijk luncharrangement.” Eten en drinken gaan altijd samen. Ook met de drank hebben Roy en Nick voor een andere formule gekozen. “Bij een

Ideaal voor vrijdagmiddagborrel De vrijdagmiddagborrel is populair. Samen nog even de week doornemen met een drankje erbij, het is een bindend element binnen een bedrijf. “We merken dat steeds meer ondernemers en hun medewerkers ons weten te vinden, vooral vanwege onze cocktails. Bij MINT Dinner & Drinks heb je keuze uit dertig verschillende cocktails, dus je kunt je altijd weer laten verrassen.” Professionals Elke cocktail is perfect in balans, want ze worden gemaakt door speciaal opgeleide bartenders - echte professionals. Een aantal ondernemers lunchen regelmatig met klanten bij MINT Dinner & Drinks. “Die gasten zien we daarna dikwijls op een ander moment weer terug om de dinerkaart te proberen. Deze staat vol met overheerlijke vlees- en visgerechtjes. Tijdens het diner wordt er loungemuziek gedraaid en na het diner draait er op vrijdag- en zaterdagavond een dj. Het diner gaat dan naadloos over in compleet avondje uit!”

‘Mijn klanten zijn onder de indruk’ “Ik heb in nog een enkele horecazaak meegemaakt dat de prijs-kwaliteitverhouding zo goed was, bijna optimaal. Vanwege de vaste opslag biedt MINT Dinner & Drinks ook de betere wijnen voor een aantrekkelijke prijs aan. Mijn klanten zijn altijd heel erg onder de indruk van de ambiance, van wat er aan gerechten wordt aangeboden. Sharing vind ik fantastisch, samen met een klant verschillende gerechtjes delen. Daardoor creëer je ook een bijzondere sfeer.” Gerard Peppenster, eigenaar van Actief Zorg Lounge Bar Restaurant MINT Dinner & Drinks Grotestraat 147 Waalwijk (T). 0416 – 776 277 (I). www.MINTdinneranddrinks.nl december 2013

27


“Onze kracht is aanpakken, meedenken en kwaliteit leveren”, zegt Erika Scheutjens, eigenaar van E.S. DeSign BV

Erika Scheutjens van E.S. DeSign:

‘Beletteren is het allerbeste reclamemiddel’ Laten zien dat je bestaat, ook dat is een belangrijk facet van het ondernemerschap. E.S. DeSign uit Sprang-Capelle heeft zich gespecialiseerd in het fysiek zichtbaar maken van bedrijven. “Dat doen we”, zegt eigenaar Erika Scheutjens (33), “van kleine belettering tot volledig inpakken, het wrappen, van een (bedrijfs)wagen. Dat is maar één onderdeel van ons bedrijf, ondernemers én particulieren kunnen bij ons terecht voor alle soorten reclame-uitingen.” Erika en reclame, ze horen bij elkaar. Ze praat er met heel veel passie over. En dat is ook te verklaren: in het voortgezet onderwijs wist ze al dat ze die richting op wilde. Begonnen bij een autospuitbedrijf waar ze onder meer auto’s bestikkerde, een jaar later – ze was achttien – besloot ze voor zichzelf te gaan beginnen. Dat avontuur kende een vervelend einde: uiteindelijk moest ze ermee stoppen. “Ik was te goed 28

van vertrouwen, daar werd misbruik van gemaakt. Door schade en schande ben ik toen wijs geworden. Klinkt misschien vreemd, maar ik ben toch blij dat ik het heb meegemaakt. Het was de beste leerschool die ik heb gehad. Nu sta ik er heel anders in. Nog steeds met veel passie, maar wel zakelijker. Daardoor heb ik nu een mooi bedrijf op kunnen bouwen waar ik mijn ziel en zaligheid in kan leggen.”


terugbrengen. Ook worden we regelmatig gevraagd om een boot in te pakken. Dan ben je verlost van het lakken.” Vandaag besteld, morgen afgewerkt O ja, bestikkeren. Dat moet ook nog gebeuren. Niet bij stilgestaan, maar ik wil er geen tijd aan verliezen. Dat is in veel gevallen de reactie van ondernemers als ze hun wagenpark hebben vernieuwd. Erika: “Wij begrijpen dat ondernemers zo reageren: een stilstaande auto, bestelbus of vrachtwagen levert niets op. Daarom kunnen we ook heel snel handelen. Vandaag besteld, morgen afgewerkt. Het liefst gaan we samen met de eigenaar voor de computer zitten om het ontwerp te maken. Dat gaat veel sneller dan telkens weer een concept mailen. Wie kiezen dus ook nadrukkelijk voor binding met de klant.” Ontzorgen en de hoogste kwaliteit leveren heeft E.S. DeSign een mooie portfolio opgeleverd met onder meer Rabobank De Langstraat, Van Mosselgroep, Mandemakers, Vendor, NTG en Noordhoek Autogroep als klanten. Ook gevelreclame E.S. DeSign is meer dan beletteren en bestikkeren. “In onze branche heeft een grote evolutie plaatsgevonden. Toen ik begon, waren er bijna geen fullcolour printers. Nu is bijna alles mogelijk: het printen van behang, canvas, zeil, posters en stickers. Doordat de keuze enorm is uitgebreid, zien klanten door de bomen het bos niet meer. Voor ons is het dan een uitdaging om die zorg uit handen nemen, van ontwerp tot realisatie.” Doordat de technologie zoveel stappen heeft gezet, is ook de markt voor E.S. DeSign groter geworden. “Ons werk beperkt zich al lang niet meer tot autobelettering. We bestikkeren ook panden, leveren banners, lichtbakken. Eigenlijk alle soorten gevelreclame.” Erika ziet ook kansen op de particuliere markt. “Pimp je keuken met folie, kleed de achterwand aan met een mooie foto. Je keuken ziet er als nieuw uit. Maar dan zonder de daarbij horende kosten.”

Alleen vrouwen Heel opvallend: bij E.S. DeSign werken alleen maar vrouwen. Een bewuste keus. “Beletteren is heel nauwkeurig werk. Vrouwen, zo is mijn ervaring, zijn een pietje-precies. En vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk, zijn dus heel flexibel. Met z’n vieren zorgen we er dan ook voor dat de belettering er heel strak en dus perfect uitziet.” De toekomst voor beletteren of bestikkeren ziet er florissant uit, zegt Erika. “Een beter reclamemiddel is er niet. Steeds meer ondernemers beseffen dat ook.” Auto’s, boten en keukens wrappen Een fel gekleurde auto valt meteen op in het straatbeeld. Dat verhoogt de attentiewaarde van de reclame-uiting op de auto. Maar zo’n auto weer verkopen lukt bijna nooit: er is geen markt voor. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor car wrapping, een auto volledig in een andere kleur folie laten verpakken. “Als je de auto wilt verkopen, haal je er gewoon de folie van af. Bovendien oogt die nog als nieuw, de oorspronkelijke kleur is beschermd door de folie.” Wrapping beperkt zich niet alleen tot auto’s. “Je kunt het ook toepassen op kozijnen. Dat bespaart je schilderwerk. Voor een huurpand is dat ideaal, dat kun je makkelijk weer in de oude staat

“Kwaliteit leveren en flexibel zijn, dat is de kracht van E.S. DeSign. Wat vandaag wordt afgesproken, wordt overmorgen geleverd. Dat gaat dan van ontwerp tot realisatie. E.S. DeSign kan dus heel snel inspelen op de vraag. Meedenken met ons en dus met onze klanten vinden we ook een heel belangrijke pre. Bovendien doen we graag zaken met een regionaal bedrijf. Daardoor zijn de lijnen korter en je levert een bijdrage aan de lokale economie.” Dave van Iersel, vestigingsdirecteur Van Mossel Waalwijk E.S. DeSign BV Tinus van der Sijdestraat 7 Sprang-Capelle (T). 0416-282812 (I). www.esdesign.nl december 2013

29


Innovatief werkgelegenheidsproject laat talent werken Iedereen heeft talent. Dat is de achterliggende gedachte van Talent2Work. Dit innovatieve werkgelegenheidsproject spreidde onlangs zijn vleugels uit naar de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. Op donderdag 28 november jl. werd hiervoor een startbijeenkomst gehouden bij RKC WAALWIJK. Het doel van Talent2Work is zoveel mogelijk werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar in contact te brengen. Op die manier kunnen er nieuwe kliks en mooie werkrelaties ontstaan. Het project loopt al een flinke tijd goed in de gemeente Heusden. Hier zetten honderd personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in negen maanden nieuwe stappen in de richting van werk. Vanwege het succes in de gemeente Heusden is onlangs de beslissing genomen om het werkgebied van Talent2Work uit te breiden naar de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. Iedereen heeft een talent Talent2Work laat talent werken. Iedereen heeft immers een talent dat kansen biedt op de arbeidsmarkt. De gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk brengen die kansen samen met Baanbrekers boven tafel. Een belangrijk onderdeel van Talent2Work is het rechtstreekse contact tussen werkgevers en werkzoekenden. De drie gemeenten en Baanbrekers zorgen er mede voor dat deze ontmoeting mogelijk wordt. Dit doen zij onder meer door actief werkgevers te werven en hen te vragen om werkzoekenden in hun bedrijven rond te leiden. Op die manier leren zij elkaar beter kennen. Werkgevers en werkzoekenden bepalen zelf of ze daarna samen om de tafel gaan. Ook worden er andere activiteiten verzorgd om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen. Denk hierbij aan stages en werkervaringsplekken. Talent2Work werkt Talent2Work werkt. Dat is inmiddels bewezen. De kans is groot dat werkgevers in contact komen met gemotiveerde werkzoekenden. Mensen die graag aan de slag gaan. Als de werkgevers ervoor zorgen dat deze talenten een kans krijgen, dan zorgen de drie gemeenten en Baanbrekers ervoor dat deze personen een goede start krijgen bij de werkgevers. Meer weten? Kijk dan op www.baanbrekers.org. Of neem contact op met Baanbrekers: talent2work@baanbrekers.org


Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

Derde industriële revolutie De ‘wederopstanding’ van de industrie in de VS heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen in de media. Bedrijven in de maakindustrie blijken weer te investeren in de VS en laten China nu links liggen. Reshoring -als tegenpool van offshoring- is hot en levert een toename van het aantal banen op. Ik vind dit om een aantal redenen goed nieuws voor Brabant en Zeeland, de provincies waar de maakindustrie van oudsher sterk vertegenwoordigd is en leg u graag uit waarom. De hernieuwde groei van de industrie in Amerika wordt sterk in de hand gewerkt door een aantal ontwikkelingen. Denk aan de dalende energieprijzen, afnemende loonkostenverschillen met China, een stijging van de productiviteit van de Amerikaanse werknemer, clustervorming van bedrijven rond onderzoeksinstellingen in sterke ‘ecosystemen’ en hernieuwde kansen voor lokale productie vlak bij de klant. Deze omstandigheden gaan voor een groot deel ook op in onze provincies. Zo zit samenwerking met andere bedrijven ons in de genen en zien we een stormachtige ontwikkeling van hoogwaardige campussen voor bedrijven. Banenmotor De verhouding tussen bedrijven en vakbonden is over het algemeen goed en gericht op samenwerking. Er wordt al volop nagedacht over het zo veel mogelijk bieden van werkzekerheid aan vakmensen als wapen tegen al te cyclische afzetpatronen. Het eerste Techniekpact, met het streven de instroom van jongeren in de techniek te vergroten, is in Brainport ondertekend. Net als in Amerika kan de

maakindustrie -als trekpaard voor de hele economie- zo weer als banenmotor gaan fungeren. Weliswaar met andere banen dan in het verleden: het draait om precisie, kennis en vakmanschap. Deze derde industriële revolutie waarbij een verplaatsing van economische activiteiten naar elders plaatsvindt, is een complex proces. We verliezen activiteiten aan lagelonenlanden, maar we krijgen er nieuwe bij als we ons industrieel ecosysteem in stand weten te houden. Herstel Tot nu toe is ons dat in Brabant en Zeeland goed gelukt. De uitdaging is dat te blijven doen. Tal van indicatoren wijzen erop dat onze economie aan het opkrabbelen is. Als dat zo is, doet het herstel zich altijd het eerste voor bij de industrie. Alle reden dus voor voorzichtig optimisme voor 2014. Laat de Brabantse en Zeeuwse ondernemers denken in kansen en mogelijkheden! Wat de Amerikanen kunnen, kunnen wij ook! Peter Swinkels, voorzitter Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) 31


Foto’s: Studio Piet Pulles/Jeroen Pulles

Verbindingen leggen, daar gaat het om Het zijn de Bruggenbouwers van Waalwijk: Maarten van Bijsterveldt, Robbert Schouwenaars en Johnny de Vries. Samen vormen zij het commerciële team van RKC WAALWIJK. Ze focussen zich op het verbinden van bedrijven aan elkaar. Daartoe worden tal van activiteiten georganiseerd voor de leden van Businessclub RKC WAALWIJK. Een kijkje in de commerciële keuken van het Mandemakers Stadion. De telefoon staat deze morgen roodgloeiend in het kantoor waarin de commerciële afdeling van RKC WAALWIJK zetelt. “En waar precies op de Ramblas kunnen we ons dan verzamelen voor de bus die ons naar Camp Nou brengt?”, klinkt het uit de mond van Robbert Schouwenaars, die net als Johnny de Vries als accountmanager werkzaam is voor RKC WAALWIJK. De fanatieke reiziger danwel voetballiefhebber weet dan genoeg: het gaat over Barcelona. “Daar reizen we overmorgen met een gezelschap van vijftig personen naartoe”, legt Maarten van Bijsterveldt uit, terwijl Schouwenaars en De Vries nog even een telefoontje plegen. Van Bijsterveldt is als manager commerciële zaken voor RKC WAALWIJK actief, sinds enkele maanden. 32

De sponsortrip naar Barcelona is al één van de vele zakelijke activiteiten die Van Bijsterveldt in die relatief korte periode gaat meemaken. Alleen al de voorbije maanden stonden fraaie evenementen zoals de Kick-Off Sponsoravond, diverse netwerkdiners, een ontbijtsessie en een Businessclubvoetbalwedstrijd op het programma. Van Bijsterveldt: “We bieden sponsoren van RKC WAALWIJK een gevarieerd programma aan. Van het gezamenlijk ontbijten in het spelershome van het Mandemakers Stadion tot en met een bezoek aan de Champions Leaguewedstrijd FC Barcelona-AC Milan: voor ieder wat wils.” En dat alles, zo vullen de inmiddels aangeschoven Schouwenaars en De Vries

aan, met één hoofddoel: het leggen van verbindingen tussen de sponsoren van de Waalwijkse Eredivisieclub. “Businessclub RKC WAALWIJK fungeert als een platform; het zorgt voor structuur en ondersteuning aan zijn leden, de sponsoren van de club. Die krijgen, via Businessclub


Businessclub RKC WaalWijK

RKC WAALWIJK, de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, te leren kennen en samen te werken aan het realiseren van doelen en zaken met elkaar te doen”, zegt Schouwenaars. “En met 265 leden is Businessclub RKC WAALWIJK het grootste zakelijke platform van De Langstraat”, vult De Vries met gepaste trots aan.

‘De eerste ontbijtsessie was een groot succes’ “Ondernemingen die zich aansluiten bij Businessclub RKC WAALWIJK, kunnen hun lidmaatschap overigens direct omzetten in keiharde kostenbesparingen via het HIT RKC Inkoopplatform”, verhaalt Van Bijsterveldt. Via dat inkoopplatform bespaart een groot gedeelte van zakelijk De Langstraat een flinke duit op energie-, telefonie- en afvalverwerkingskosten en worden officesupplies tegen het allerscherpste tarief aangeschaft. Samen staan we sterk, dat is wat dat betreft het credo. Of, zoals ze het in het Mandemakers Stadion zeggen: You’ll never Wolluk alone. Algemeen directeur Remco Oversier haalde het al aan in de speech die hij gaf tijdens de Kick-Off Sponsoravond: het moet op alle vlakken interessant zijn om sponsor te worden van RKC WAALWIJK. En het is pas écht mooi als leden van Businessclub RKC WAALWIJK de

investering die ze hebben gedaan in hun lidmaatschap kunnen terug verdienen. Om de kansen daarop voor de leden van het grootste zakelijke platform van De Langstraat te vergroten, komen Van Bijsterveldt, Schouwenaars en De Vries weer in beeld. De Bruggenbouwers van Waalwijk. Zij faciliteren, organiseren en inspireren. En bieden de leden van Businessclub RKC WAALWIJK zo’n 25 tot 30 activiteiten per jaar aan. “De eerste ontbijtsessie die we organiseerden, werd een groot succes”, pronkt De Vries. “We verzamelden ons voor de file al in het spelershome van RKC WAALWIJK. De stoelen die normaliter voor pak ‘m beet Erwin Koeman, Evander Sno of Jan Seda zijn, waren nu bezet door ondernemers uit De Langstraat die hun netwerk graag wilden vergroten en versterken. Zo’n ontbijtmoment is daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. We besloten dan ook direct na afloop van de eerste ontbijtsessie, dat we dergelijke bijeenkomsten dit seizoen vaker gaan organiseren.”

‘Businessclub RKC WAALWIJK is het grootste zakelijke platform van De Langstraat’ Bourgondisch als Brabanders zijn, wordt ook het avondmaal inmiddels

aangegrepen als netwerkmogelijkheid. Dat gebeurt voorafgaand aan de thuiswedstrijden van RKC WAALWIJK in het Mandemakers Stadion. In de Businessruimte gaan door het commerciële team van de Waalwijkse Eredivisionist geselecteerde sponsoren dan met elkaar dineren. Daarbij schuift ook een speler of trainer van de geelblauwen aan. “Doordat wij de selectie maken, komen ondernemers met elkaar in gesprek die elkaar normaal gesproken misschien niet zouden spreken”, geeft Schouwenaars aan. “Dat levert de ondernemers weer nieuwe contacten op. Dat concept hebben we ook toegepast bij de RKC Quiz die werd gehouden tijdens de Kick-Off Sponsorbijeenkomst. Ondernemers die elkaar nog niet of nauwelijks kenden, werden bij elkaar in een team ingedeeld. Tussen het voetbalquizzen door ontstonden leuke contacten, die in diverse gevallen ook al tot leuke zakelijke initiatieven hebben geleid.” Ondertussen werd in de Businessruimte van het Mandemakers Stadion ook een zogeheten Meeting Point in gebruik genomen. Op die plek kunnen sponsoren van de club hun genodigden ontmoeten. “Een handige ontmoetingsplek”, vat De Vries pakkend samen. “Maar ook een mooie plaats om, als ware het speeddaten, als ondernemer kennis te maken met andere ondernemers die te gast zijn in de Businessruimte van het Mandemakers Stadion. Ik heb er al de nodige visitekaartjes van hand tot hand zien gaan.”

Een sponsorpakket op maat Ondernemers die graag meer willen weten over wat RKC WAALWIJK op zakelijk gebied te bieden heeft, kunnen contact opnemen met het commerciële team van de Waalwijkse Eredivisionist. Maarten van Bijsterveldt, Robbert Schouwenaars en Johnny de Vries zijn bereikbaar via e-mail (businessclub@rkcwaalwijk.nl) en telefonisch: 0416 – 33 43 56. Zij luisteren graag naar uw wensen, om op basis daarvan vervolgens een sponsorpakket aan te kunnen bieden dat uw onderneming past als een maatpak.

december 2013

33


Wie? Wim de Jong. Waar? Sprang-Capelle. Bedrijf? Stichting Dansclub De Kets. Seminar? ‘Wetten en regels voor de stichting’ “Samen met een ander potentieel bestuurslid ben ik als penningmeester naar het seminar gegaan. Onze dansclub werd losgekoppeld van Prisma Gehandicaptenzorg en daarom was het handig te weten wat daar allemaal bij komt kijken. Ik heb al jaren een timmer- en klusbedrijf, dus ik ken de regeltjes een beetje en tilde niet zo zwaar aan de verzelfstandiging. Andere vrijwilligers vonden het lastiger. Daarom was het handig alles in een avond op een rijtje te krijgen. Onze stichting bestaat uit dertien vrijwilligers die elke week ongeveer 38 verstandelijk gehandicapte mensen in de leeftijd van 16 tot 65 jaar begeleiden met dansen. We leren ze pasjes, ze krijgen ongemerkt flink wat lichaamsbeweging, maar het plezier van dansen op vooral Nederlandstalige muziek staat altijd voorop. Ik zing zelf bijvoorbeeld graag mee tijdens het dansen, en dat wordt wel gewaardeerd. Er komt gelukkig niet zo veel administratieve rompslomp bij onze stichting kijken. Dat kregen we bevestigd tijdens het seminar. Al vonden we het jammer dat er niet dieper ingegaan werd op het starten van een nieuwe stichting. Andere deelnemers aan het seminar waren al langer bezig en wilden weten hoe ze groter kunnen worden. Wij bestaan al bijna twintig jaar onder de vlag van Prisma, en hadden altijd al ongeveer deze omvang. Voor ons is het belangrijker sponsors te vinden om voort te kunnen bestaan, dan om te groeien. En we willen volgend jaar graag op een feestelijke manier ons jubileum vieren.” (www.facebook.com/dansclub.dekets)

Column Cybercrime Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof waarschuwde in het Financieele Dagblad dat digitale spionage en cybercriminaliteit een grote bedreiging voor het bedrijfsleven zijn. Als Nederland economisch een topper wil blijven, dan moet de cybersecurity op orde worden gebracht. Een boodschap waarvan de urgentie in deze regio misschien wel extra hoog is. Hier zetelen veel grote, internationale bedrijven en daar zullen criminelen zich sneller op richten. Daar komt bij dat wij streven naar open innovatie: het delen van kennis, informatie en netwerken. Deze ambitie komt in gevaar als wij het slachtoffer worden van criminelen. Mijn pleidooi is dan ook dat (top)ondernemers in deze regio het bestrijden van cybercriminaliteit hoog op de agenda zetten. En niet in 2020, maar nu. Een uitdaging en inspanning, maar de schade die cybercriminaliteit kan veroorzaken is onvoorstelbaar veel groter. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Brabantse ondernemers minder somber Minder somber, maar nog geen jubelstemming. Dat beeld geven ondernemers in Brabant van het economisch klimaat in het derde kwartaal van dit jaar. Vooral ondernemers die afhankelijk zijn van de binnenlandse markt hebben het moeilijk. De export groeit, maar is niet sterk genoeg om de hele regio op sleeptouw te nemen. Noord-Brabant doet het over de hele linie beter dan het gemiddelde in Nederland. Met name de regio Zuidoost-Brabant springt er in positieve zin uit. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête COEN. Gunstig voor Noord-Brabant is dat de industriële sector relatief goed draait. Industriële bedrijven richten zich bovengemiddeld op de export en zijn dus minder afhankelijk van de kwakkelende binnenlandse markt. De industrie heeft een groot gewicht binnen de Brabantse economie. Sectoren als de bouw, de groothandel en de vervoerssector draaien minder.

Hulp aan ondernemers Heeft u als ondernemer (financiële) hulp of advies nodig? En heeft u al minstens vijf jaar een bedrijf in het werkgebied van de Kamer van Koophandel Brabant (regio’s Eindhoven, Tilburg en Den Bosch)? Dan kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een beroep doen op de stichting NKOV Zuid. Het bestuur van NKOV Zuid bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties en bestuurders uit de regio. De stichting beschikt over een fonds waarmee ondernemers die in de problemen zijn geraakt, kunnen worden geholpen. Voor meer informatie en voor het downloaden van een inschrijfformulier: www.nkov-zuid.nl 34


Succesverhalen

De nieuwe manier van snoepjes maken

Je proeft de aardbei, sinaasappel of framboos in de zachte snoepjes die het bedrijf Druppas in Giessen maakt. “Een sublieme smaak is het belangrijkste”, zegt ‘snoepprofessor’ Wan Hon Chu. “Alsof je een grote druppel heerlijk zoet fruit op je tong krijgt”, zo omschrijft Chu zijn product Plukfruit. In Giessen staat de snoepjesfabriek die hij uit liefde voor het vak in 2009 begon. Samen met ‘snoepuitvinder’ Ger Vegter bedacht hij een innovatief productieproces. “Winegums en dropjes moeten nadat ze zijn gekookt twee dagen drogen en daarna nog afkoelen. Met onze ‘extrusietechnologie’ verwarmen en koelen we heel kortstondig. Behalve een twintig keer snellere, dus minder energieverslindende - en goedkopere - productietijd blijft de smaak en kleur van het gebruikte fruit veel beter bewaard. We gebruiken alleen natuurlijke ingredienten; fruit en alleen waar nodig fruit- of druivensuikers. We hebben geen kunstmatige toevoegingen nodig, waardoor onze snoepjes geschikt zijn voor mensen met gluten- of tarweallergie en voor veganisten.” Chu heeft jarenlang managementfuncties in de zoetwarenindustrie vervuld. “De concurrentie is moordend. Er

“De Kamer van Koophandel Brabant helpt ondernemers succesvol te zijn. Onder meer door in te zetten op innovatie en netwerken.” Eric Hamburg (040) 232 38 65 ehamburg@brabant.kvk.nl 35

ligt zoveel van bijna hetzelfde in het snoepvak, dat producenten zich steeds meer op ‘veel voor weinig’ zijn gaan richten. Om er zo de laatste centen uit te persen. Dat is op termijn onhoudbaar. Ik had het idee dat het anders, beter en creatiever kon. De branche is van oudsher niet heel innovatief. Snoep wordt al decennia op dezelfde manier gemaakt. Vandaar dat ik uitkwam bij deze nieuwe techniek. Geen schaalvergroting. Niet wat de concurrent al heeft. Want we willen niet in diezelfde kostprijsvijver vissen. Het draait bij ons om de smaak en het zo verantwoord mogelijk produceren van een lekker snoepje.” In eerste instantie bleken Nederlanders sterk vast te houden aan de snoepjes die ze al gewend waren. Maar momenteel is Druppas in overleg met een grote keten en is de kans groot dat Plukfruit straks in alle grote supermarkten ligt. Dan gaat de wereld open voor het product waar Chu zo trots op is. “Bovendien kijken we, mede met hulp van de Kamer van Koophandel, over de grenzen. Een succes maken van een bedrijf is een kwestie van flexibel blijven, elk dubbeltje niet twee maar vier keer omdraaien, creatieve oplossingen vinden en vooral: volhouden.” (www.plukfruit.nl)

De Kamer van Koophandel geeft advies, heeft kennis en informatie in huis en brengt ondernemers met elkaar in contact. Meer weten? Neem contact op met één van onze bedrijfsvoorlichters (040) 232 39 11) of met de accountmanager in uw regio. Zie ook: www.kvk.nl


‘Het draait om een goed team’ 36


In Beeld Edgar van Mierlo is eigenaar van Hans van Mierlo Autoschade. Een druk bestaan, maar toch weet de 43-jarige Waalwijker twee avonden per week vrij te maken om het eerste mannenteam van Red-Rag Tachos te trainen. En op zaterdag zit hij samen met Frank van Ommen op de bank om de handballers te coachen. “Handballen of ondernemen, het draait om een goed team.” Edgar (43) heeft een fraaie handbalcarrière achter de rug. Met Tachos de opmars meegemaakt naar de eredivisie. Het hoogtepunt: deelname aan de Europa Cup en het spelen van de bekerfinale. Dieptepunt: op de laatste competitiedag werd met één doelpunt verschil verloren bij Hellas, dus weg was het kampioenschap. De balans: “Door het handballen ben ik ook gevormd. Vooral door coaches zoals Bela Fekete en Piotr Konitz. OostEuropeanen, behoorlijk autoritair en hard. Je moest heel veel fysieke inspanningen verrichten. Ik vond dat niet erg, ik hield er wel van. Mentaal werd je er ook beter van.” Knoop doorhakken Veeleisend zijn, soms is dat ook nodig binnen zijn bedrijf. “Dat kan ook, je hebt met professionals te maken. Dat wil niet zeggen dat alles wat je zegt ook gebeurt. Maar je kunt wel je punt maken. Soms kan het niet anders, dan moet je hard zijn: de ondernemer zelf moet dan de knoop doorhakken. Bij het handballen ligt dat anders. Je hebt te maken met vrijwilligers, met een bestuur, met een achterban. Vooral tegenwoordig ligt dat gevoeliger.” Ondernemen is elke dag een wedstrijd, zo luidt de tegeltjeswijsheid. “Ik voel dat niet zo. We hebben namelijk een prima lopend bedrijf, met uitstekend opgeleide medewerkers. Dat werkt heel relaxt. Ik kan ook heel goed de rust en dus het overzicht bewaren, ook dat scheelt. Die ervaring heb ik als opbouwer en leider van Tachos opgedaan.” Binnen een bedrijf kun je anticiperen op de toekomst. Bij het handballen worden ook plannen uitgestippeld, maar daar is nog altijd een tegenstander die de ideeën kan dwarsbomen. “Maar een wedstrijd is transparanter. Je ziet dat het fout gaat, dan kun je meteen ingrijpen. Binnen een bedrijf kan dat ook gebeuren, alleen kom je er daar pas later achter dat er iets aan de hand is. Pas dan kun je bijsturen.” ‘Ik wil altijd winnen’ Ondernemers willen slagen, het zijn winners. Dat geldt ook voor Edgar. “Ik heb dat heel erg. Al gaat het maar om een simpel spelletje: ik wil winnen.” Binnen de sport liggen winst en verlies heel dicht bij elkaar. Gaat het faliekant mis, dan heeft een coach de neiging om te spreken over ongemotiveerde spelers. “Daar geloof ik niet in. Spelers vinden het spelletje leuk, hebben er altijd wel zin in. De oorzaak zit altijd dieper: het ontbreekt ze aan vertrouwen, of ze zien de oplossing niet.” Winnen, ook dat is van toepassing binnen zijn autoschadebedrijf. “Maar dan heb ik het niet over de cijfers. Dan gaat het erom dat je een goed product neerzet, waar je volledig achter staat en waar je alles aan het hebt gedaan om het zo goed mogelijk te maken.” december 2013

37


Alphashot: Vrijstaande 360°-productfoto’s in een paar seconden

‘Geen discussie meer met de fotograaf’ Een witgrijze cabine met een camera, gekoppeld aan een computer. De Alphashot blijkt de oplossing te zijn voor moderne productfotografie. Binnen een paar seconden ontstaat een vrijstaande productfoto. Ofwel: een packshot dat op elke mogelijke achtergrond geplaatst kan worden in webpagina’s, drukwerk en talloze andere media. Zelfs 360°-opnamen, waarbij het object rondom wordt gefotografeerd. Volledig automatisch en perfect belicht. Ideaal voor webshops, fulfilmentbedrijven, fabrikanten en importeurs die in no-time producten online willen zetten. Rittz.com, een onderdeel van Holland Vision uit Hank, brengt de Alphashot in twee formaten op de Nederlandse 38

markt. De handzame Alphashot 360 en de Alphashot XL voor grotere voorwerpen, zoals laarzen. Directeur Menno

Ritsema legt uit wie de doelgroep is. “Iedereen die een groot productassortiment wil publiceren en beheren en die belang hecht aan afbeeldingen van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld schoenimporteurs met steeds wisselende collecties.” Nèt niet Fotografie is ongelooflijk belangrijk voor succesvolle verkopen. Een potentiële koper kijkt eerst naar de


een fotograaf met wie ze om te beginnen veelvuldig moeten communiceren. Uiteindelijk krijgen ze alsnog nèt niet het juiste beeld aangeleverd. Dan zit bijvoorbeeld het oor van het koffiekopje teveel naar links omdat de fotograaf dat mooier vond voor zijn compositie. En dat is nog los van de hoge kosten per packshot. Daarom zouden veel fabrikanten en importeurs dit liever in eigen huis doen. Het liefst zonder allerlei technische haken en ogen.” Vrijstaand “In vergelijking met een complete fotostudio nemen onze cabines een stuk minder ruimte in. De ingebouwde verlichting staat altijd juist opgesteld, zodat je niet in de weer hoeft met losse lampen. Ten opzichte van bestaande packshotcabines hebben we echt een ongelofelijke troef in handen: op het moment dat de foto wordt gemaakt, is het object al volledig vrijstaand. Je moet het echt zien om het te geloven. De achtergrond speelt dus geen enkele rol meer. Ook niet in de reflecties. En dat letterlijk in een paar seconden. Elke grafisch ontwerper, fotograaf en webbouwer weet dat dit normaal gesproken flink wat tijd kost, helemaal als er sprake is van transparante voorwerpen zoals parfumflessen, wijnglazen en van objecten met veel fijne vormen, zoals juwelen, spaakwielen en angora.”

afbeelding en leest dan pas de bijbehorende omschrijving. Er is om die reden een toenemende behoefte aan beeld. Gouden tijden voor fotografen, zou je denken. Maar bij Rittz.com hebben ze daar toch wat andere ervaringen mee. Menno Ritsema: “Het valt voor ondernemers niet mee om productfotografie uit te besteden. In hun hoofd weten ze precies hoe ze het hebben willen. Ze brengen hun spullen daarom naar

dan ook. In webshops, documentatiesystemen en databases natuurlijk, maar ook in catalogi en reclamefolders.” Kwartiertje Menno Ritsema vat de voordelen van Alphashot samen: “Geen discussies meer met de fotograaf en de volledige zekerheid van hoge kwaliteit productafbeeldingen die op ontelbare manieren kunnen worden toegepast. Rittz.com is gevestigd in Hank, slechts een kwartiertje van regio Waalwijk. We helpen geïnteresseerde ondernemers graag verder met meer informatie, een demonstratie en een interessant aanbod.” Rittz.com, importeur van Alphashot Kerkstraat 7, 4273 CA Hank (T). 0162 402801 (F). 0162 403836 (I). www.360-graden-productfotografie.nl

Workflow “De foto’s worden overzichtelijk opgeslagen en zijn direct klaar voor gebruik. Dat geldt ook voor de 360°-opnamen. Het systeem werkt met Windows en Mac. De software stelt je bovendien in staat om er meteen een artikelnummer, barcode of productnaam aan te koppelen. Handig voor het beheer en de workflow. Naar keuze kunnen de afbeeldingen direct in the cloud worden opgeslagen. Ze zijn daardoor gemakkelijk te benaderen door bijvoorbeeld de webbouwer of reclameafdeling. Sterker nog: om ze op internet te publiceren hoef je ze niet eens van de cloudserver af te halen. De gebruiker beschikt over diverse mogelijkheden en bestandstypen, zoals HTML5, Flash, PNG en JPEG. Op die manier kunnen ze gemakkelijk worden geïntegreerd in welke applicatie december 2013

39


“Doordat de werkplaats is vernieuwd, kunnen we nog efficiënter helpen”, zegt René Vos

Automobielbedrijf Vos-Zanddonk optimaliseert service en werkplaats Nieuw of vernieuwd. Dat was het afgelopen jaar de teneur bij automobielbedrijf VosZanddonk BV in Waalwijk, dealer van Citroën. “De ontwikkelingen in onze branche”, zegt eigenaar René Vos, “gaan erg snel. Daar hebben we op geanticipeerd. Daarnaast hebben we stappen gezet om ons service te optimaliseren. Dat geldt zeker ook voor onze zakelijke klanten.” In de werkplaats van Vos-Zanddonk zijn nieuwe bruggen gekomen, ook het equipment heeft een update gekregen. “Daardoor kunnen we efficiënter werken. Dat houdt dus ook in dat onze klanten voor het onderhoud van hun Citroën goedkoper uit zijn. Bovendien is dat ook veel beter voor onze zakelijke klanten. Ze worden niet alleen sneller geholpen, maar ook de kilometerkostprijs op het onderhoud is lager.” App van Vos-Zanddonk Meer service bieden gebeurt voortaan ook via uw smartphone met een app van Vos-Zanddonk. Via de app kan er een afspraak worden gemaakt met de werkplaats. René: “Ook is op deze app onze actuele voorraad en de occasions te zien. 40

En de acties die we voeren. Met deze app blijven we bij de tijd.” Citroën heeft dit jaar ook weer nieuwe stappen gezet met zijn modellen, zoals met nieuwe Citroën Grand C4 Picasso. Kort samengevat: meer van alles. Deze 7-zits SUV biedt extra zitplaatsen. Extra binnenruimte. Extra bagageruimte. Plus ongekend veel technologie voor comfort en controle. Dat alles bovendien expressief vormgegeven. René: “Het is de enige SUV in zijn klasse met slechts twintig procent bijtelling.” Ook volgend jaar zet Citroën de vernieuwing door met de Citroën C-cactus hybrid. Een revolutionaire auto, die een enorme meerwaarde heeft voor het milieu.


MyCitroën Card Met MyCitroën Card heeft ook de after sales er een handvat bijgekregen om klanten nog meer te ontzorgen. Voor 49 euro per jaar wordt alle service geboden die de automobilist anno 2013 verlangt. Denk daarbij aan een gratis APK-keuring en een gratis vakantie- en wintercheck. “En ook als je pech onderweg hebt, word je gratis geholpen. 24 uur per dag, zeven dagen per week. Een hele zorg minder.”

Wat niet nieuw is, maar een traditie is geworden, zijn de aantrekkelijke eindejaarsacties voor de Citroën bedrijfswagens met dit jaar een korting die kan oplopen tot 25%. Daarnaast is ook financial lease mogelijk. “Met echt 0% rente. De bedrijfswagen kan dus rentevrij worden betaald.” En er kan tot 31 december nog worden geprofiteerd van de 21% BTWkorting op verschillende Citroën-modellen.

‘Vos-Zanddonk begrijpt dat een autorijschool snel moet worden geholpen’ Autorijschool Mika in Waalwijk gebruikt voor haar rijlessen een Citroën C3. Die heeft eigenaar Peter Schellekens gekocht bij Vos-Zanddonk in Waalwijk. “Het is niet alleen financieel heel aantrekkelijk om een C3 te rijden”, zegt Peter, “maar bij Vos-Zanddonk begrijpen ze goed dat een autorijschool heel snel geholpen moet worden.” Een paar jaar geleden kreeg Autorijschool Mika, dat autorijlessen AM, B, E achter B, theoriecursussen – ook voor het vaarbewijs – aanbiedt, steeds meer aanvragen voor lessen in een automaat. Bij zijn zoektocht naar een geschikte auto kwam Peter terecht bij Automobielbedrijf Vos-Zanddonk B.V. “Ik kende René Vos al langer. Hij is recht door zee, praat er niet omheen. En hij doet wat-ie belooft. Dat zie je ook terug in zijn bedrijf.” Snel geregeld Zaken werden gedaan: Peter kocht een C1. “Wat me opviel, was dat alles heel snel geregeld werd. Ook de het papierwerk rondom het leasen. Dat wil nog wel eens gedoe geven, zo is mijn ervaring. Dan denk je een goede afspraak te hebben gemaakt over de prijs, blijken er toch weer addertjes onder het gras te zitten. Bij Vos-Zanddonk was dat niet het geval: helder, duidelijk. Ik wist waar ik aan toe was.”

Wat ook opviel: binnen een week was zijn auto lesklaar gemaakt. “Voor mij was dat heel belangrijk. Klanten moet je zo snel mogelijk een proefles kunnen aanbieden. VosZanddonk begreep dat, denkt met je mee.” Het rijden met de C1 was Peter, die met zijn in 2010 begonnen rijschool uitgroeit tot een verkeersschool, buitengewoon goed bevallen. “Een kleine en fijne auto. Heel zuinig. En met ergonomisch goede stoelen. Voor een rijinstructeur is dat uiteraard heel belangrijk.” C3: financieel interessant Nadat het aantal aanvragen voor een automaat behoorlijk was gedaald en die voor een schakelwagen enorm was gestegen, besloot Peter de auto in te ruilen voor een C3. Dat is opvallend, want veel autorijscholen kiezen juist niet voor een Citroën. “Men denkt dat de jeugd alleen in een flitsende wagen wil lessen. Vroeger was dat zo, maar nu wordt er vooral gekozen voor de lessen zelf: welke kwaliteit wordt er geleverd en wat moet ik daarvoor betalen. De C3 bevalt ons uitstekend – ook financieel. Want ik betaal geen wegenbelasting – en dat voor een 1.6 diesel. Dat zul je bij een ander merk niet snel meemaken. En ook deze auto is heel zuinig in gebruik.”

“Bij Vos-Zanddonk hebben ze service heel hoog in het vaandel staan”, is de ervaring van Peter Schellekens, eigenaar van Autorijschool Mika

december 2013

41


42


DRuk bEzocHt jaaRfEESt NEtWERk WaaLWijk Het was gezellig bij het jaarfeest van Netwerk Waalwijk. Dit vond vrijdag 20 september plaats op een bijzondere plek: de voormalige raadzaal van het Waalwijkse gemeentehuis. Sinds dit jaar is daar de SLEM gevestigd, het centrum voor educatie en innovatie op het gebied van leder en schoenen.

agENDa De komende maanden staan diverse bedrijfsbezoeken gepland, steeds op

De blauwgrijze ruimte, geschilderd in de heldere kleur wet blue die zo typerend is voor gelooid leer, was voor deze gelegenheid feestelijk en stemmig aangekleed voor de leden van Netwerk Waalwijk en hun partners.

vrijdagmiddag. Kijk voor de volledige agenda op

WWW.NEtWERkWaaLWijk.NL.

Spetterend De voormalige muziekkiosk, die recentelijk nog dienst deed als publiekstribune voor raadsvergaderingen, werd weer gebruikt waarvoor deze ooit is gebouwd: muziek. Netwerklid Martin Stone trad op en halverwege de avond gaf de enthousiaste musicalgroep Djemm! een smaakmakend voorproefje van hun voorstelling. DJ StefanK smeedde met lounge en dance alle activiteiten tot een geheel. Reacties Terwijl er werd gefeest, was er volop gelegenheid tot netwerken; daarvoor is Netwerk Waalwijk tenslotte opgericht. Voorzitter Rob Kriek, die trouwens ook nog heel verrassend met zijn gitaar een deel van de muzikale begeleiding voor zijn rekening nam, liet weten dat de vereniging méér dan in de pas loopt met de ambities: “We zijn de afgelopen periode gegroeid met maar liefst 17% en hebben 144 leden. Jaarlijks worden 10 evenementen georganiseerd. De gemiddelde opkomst is 53%; een percentage waar menig netwerkclub van droomt.”

Reacties kwamen er natuurlijk ook van de ondernemers zelf. Van Sander Aarts bijvoorbeeld. “Mijn beroep, uitvaartverzorger, doet vaak de wenkbrauwen fronsen. Maar net als iedereen moet ik het hebben van de goede contacten die ik opbouw met de mensen om mij heen. Het jaarfeest was erg gezellig. Een uitstekend verzorgde middag en avond waarop je je medeleden tóch weer op een andere, ongedwongen manier leert kennen.” december 2013

43


Hoe ‘belastingvrij’ is belastingvrij schenken aan uw kind?

Notaris

Ouders kunnen jaarlijks €5.141 vrij van schenkbelasting schenken aan hun kind. Eenmalig mag dat €24.676 zijn mits het kind minimaal 18 jaar oud is maar nog geen 40. Dat bedrag mag verhoogd worden tot €51.407 als het kind het geld gebruikt voor de eigen woning (aankoop, aflossing hypotheek, renovatie of restschuld bij verkoop). Besparing: 10% schenkbelasting. Vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 mag nu iedereen aan eender wie een bedrag schenken van €100.000 vrij van schenkbelasting indien de ontvanger het geld gebruikt voor de eigen woning (aankoop, aflossing hypotheek, renovatie of restschuld bij verkoop). Deze verruiming kan ook door ouders worden ingezet die aan hun kind willen schenken en komt dan in de plaats van de eenmalige schenking van €24.676 of €51.407. Gekscherend wordt deze vrijstelling ook wel de ‘Ton van Ron’ genoemd. We verwachten dat deze Ton van Ron vooral ingezet wordt door ouders de aan

hun kind geld hebben geleend voor de aankoop van een eigen woning. De ouders spelen dan voor ‘bank’ voor hun kind, vaak ook met de gedachte dat zij het geld niet terug hoeven. Door het inzetten van de Ton van Ron kan (een gedeelte van) de schuld belastingvrij worden weggeschreven. Maar let op! Nogal wat ondernemers hebben hun kind geld geleend vanuit hun B.V. In dat geval kan om diverse redenen niet zomaar gebruik worden gemaakt van de tijdelijke schenkvrijstelling van €100.000. Een kasrondje (B.V. keert dividend uit aan ouders, ouders schenken aan het kind, kind lost af aan B.V.) is dan de eenvoudigste route maar niet belastingvrij omdat de ouders dividendbelasting moeten betalen. Kortom, een goed advies vooraf is essentieel. Graag staan wij u bij al uw (notariële) ondernemersvragen. Volg de actuele ontwikkelingen via onze nieuwsbrief, meld u aan op www. dgfnotarissen.nl! Mr. I.J.A (Ivar) Franken Dierckxens Van Grinsven Franken Notarissen (T). 0416-274962 (E). info@dg fnotarissen.nl (I). www.dg fnotarissen.nl

De beleving is dichterbij dan u denkt

Door het aanbieden van diensten is elke verkoop bovendien nog persoonlijker geworden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een tv, kan de klant de volgende keuzes maken: ik neem de tv zelf mee, of ik laat hem toch liever thuis bezorgen, aansluiten en installeren, of zelfs ophangen, mijn overige apperatuur aansluiten en koppelen, en de tv in mijn netwerk of zelfs draadloos netwerk installeren. De klant begrijpt dit, hij of zij vindt het fijn dat wij maatwerk leveren maar spreekt dit graag in de winkel vooraf goed af, gelukkig is dit op internet veel lastiger. In 2009 hebben wij onze winkel verbouwd, vroeger kon je dan weer jaren vooruit. Tegenwoordig blijf je aanpassen om de nieuwste trends te volgen en de juiste snaar te raken. Mede hierdoor hebben we dit jaar een nieuwe belevingsruimte gemaakt voor de tablets, in deze ruimte tref je alle toevoegingen die hier mee te maken hebben, zoals 44

covers, kabels, netwerk connecties, hoofdtelefoons en draadloze speakers. In deze ruimte hebben we ook het nieuwe merk B&O PLAY toegevoegd dit is het jongste merk van Bang & Olufsen, waarbij alle producten gecombineerd kunnen worden met het merk Apple, verder is er een doorgang gemaakt om via deze ruimte de Bang & Olufsen showroom te ontdekken. Begin december moet onze nieuwe koffiepresentatie klaar zijn, de merken die hier extra aandacht krijgen zijn de merken Jura en Miele, hierdoor kunnen wij met de klant heel goed bepalen welk koffiesysteem het beste bij hem of haar past. Graag nodigen wij u uit om onder het genot van een kopje koffie de beleving bij Expert en Bang & Olufsen v.d. Griendt te komen ervaren. Corné van Gool Expert en Bang & Olufsen v.d. Griendt Torenstraat 5 5151 JJ Drunen (T). 0416-321020 (I). www.expertdrunen.nl

Elektronica-expert

Een ondernemer met een winkel of showroom heeft een grote voorsprong ten opzichte van internetshops. Bij veel aankopen heeft de consument behoefte om het aan te schaffen product te voelen, te vergelijken, of zelfs behoefte om erover geadviseerd te worden. Wanneer u een winkel of showroom heeft, waarin u de consument op een juiste manier kunt ontvangen, kunt u in een rechtstreeks contact veel beter de wensen en behoefte bepalen, om vervolgens de klant het juiste product te verkopen.


Ondernemers Advies

Hoe belangrijk zijn goede schriftelijke overeenkomsten voor u?

Accountant

Als ondernemer sluit u dagelijks overeenkomsten. Veel overeenkomsten mogen mondeling, maar worden toch op papier gezet. Dat is een vanzelfsprekendheid. Uw brandverzekering staat op papier. En wie koopt een dure machine zonder enige documentatie? U toch niet? Opvallend is dan ook dat veel ondernemers “eigen” overeenkomsten niet op papier hebben, zoals managementovereenkomsten, rekening courantovereenkomsten en onderlinge geldleningen. Dus de overeenkomsten tussen u en uw B.V. of tussen uw B.V.’s onderling. Maar het is ook niet “erg” als deze niet op papier staan? U bent toch de B.V.? Alles in één persoon? Dat is echter onjuist. Het Burgerlijk Wetboek eist een schriftelijke vastlegging, ook bij een éénpersoonsvennootschap of waarbij een Holding B.V. 100% aandeelhouder in een Werk-B.V.Wat zijn de risico’s als u alleen maar mondelinge overeenkomsten hebt? Indien een schriftelijke vastlegging ontbreekt, terwijl deze wel vereist was, dan

kan bijvoorbeeld een curator de rechtshandeling vernietigen. Daardoor kan er een terugbetalingsverplichting ontstaan van de ontvangen bedragen. Is er bijvoorbeeld alleen maar een mondelinge managementovereenkomst, dan kan de curator de mondelinge overeenkomst vernietigen. Met als gevolg dat u de ontvangen managementvergoedingen geheel of gedeeltelijk aan de B.V. (lees: de curator) moet terugbetalen. En dat gebeurt in de praktijk ook. Een vervelend gevolg, dat relatief eenvoudig voorkomen had kunnen worden met een goede schriftelijke overeenkomst. Daarnaast zijn er ook fiscale consequenties. Zo kan de aftrek van rente of kosten, dan wel de afwaardering van een lening, worden geweigerd. En dan wordt een kleine moeite ineens een hele dure grap. De schriftelijke vastlegging in een overeenkomst mag ook na nadien plaatsvinden. De wet noemt hiervoor geen termijn. U bent dus nog niet te laat. Denkt u dat dit misschien bij u van toepassing is, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Edward Gaakeer RA FSV Accountants + Adviseurs (E). waalwijk@fsv.nl

De nieuwe term die we in 2014 in Telecomland veel zullen gaan horen is TotalCom. Over een aantal jaren zullen we niet meer spreken over Telecom bedrijven maar over TotalCom bedrijven.Al verschillende jaren wordt er veel gesproken over Unified Communications/TotalCom. Dit begrip wordt sinds medio 2013 niet alleen door leveranciers maar nu ook door bedrijven/gebruikers omarmt. Siemens heeft zelfs haar naam gewijzigd in Unify. Siemens heeft ingezien dat de “Telecomtijd” voorbij is. Zij slaan de brug naar Totalcom en volgen hiermee Microsoft met Lync.Totalcom is in mijn ogen niks meer of minder dan de brug tussen ICT en Telecom. Zowel ICT als Telecom diensten worden vooral uit de Cloud geleverd in de toekomst. TotalCom bedrijven zullen het aanspreekpunt zijn op het gebied van Bereikbaarheid. Hier gaat het immers om, plaats, tijd en platformonafhankelijk kunnen communiceren via spraak, beeld of messaging op een betrouwbare en veilige manier. Mijn generatie denkt vaak nog “dat zal mijn tijd wel duren” of “wij gebruiken dat niet”, maar reken erop dat de volgende generatie die komt werken het niet meer dan vanzelfsprekend vindt dat deze faciliteiten beschikbaar zijn. Wanneer je als bedrijf overweegt te investeren in hardware, besef dan dat de hardware

die je nu aanschaft binnen nu en 3 jaar verouderd is en niet meer aan de gebruikersbehoefte van over 3 jaar voldoet. Investeren in een Managed oplossing biedt in ieder geval de garantie dat je ten allen tijden de laatste mogelijkheden in huis hebt. Helder Telecom is naar mijn bescheiden mening de enige TotalCom leverancier met kennis van zaken in de regio. Klinkt vrij arrogant, maar dit is wel onze ervaring. Dit blijkt uit het pakket aan diensten en oplossingen die we als TotalCom leverancier kunnen leveren. Wilt u vrijblijvend een gesprek met één van onze specialisten? Neem dan gerust even contact op via www.heldertelecom.nl.

Dimmen Westdijk Helder Telecom (T). 0416-740740 (I). www.heldertelecom.nl december 2013

Telecomadviseur

Telefonie in 2014

45


Businessagenda 12 december Uitreiking De Gouden Koe De Gouden Koe wordt jaarlijks uitgereikt door SeLL De Langstraat aan een persoon of onderneming die zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse schoen- en lederbranche. Belangrijke criteria voor de jury zijn: hoe succesvol is het bedrijf, is daar een zekere continuïteit en ontwikkeling (visie) in te zien, hoe positief ligt het bedrijf in de markt en hoe innovatief is het op product- en marketinggebied. Kortom, hoe inspirerend is de genomineerde voor de sector. • Locatie: SLEM gebouw • SeLL De Langstraat

29 november Bedrijfstour Midden-Brabant BZW Community Dienstverleners Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Judith Schilders: schilders@bzw.nl • www.bzw.nl 1 december Koopzondag Waalwijk Centrum • www.waalwijk.nl 11 december Bijeenkomst Brabant Leading in Leisure Een bijzondere bijeenkomst op een bijzondere plaats en een bijzondere datum: woensdag 11 december 2013 is het Brabantse Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch omgetoverd in een bruisend laboratorium voor de leisure sector. Een niet te missen dag voor elke professional die actief is in de vrijetijdseconomie. • www.leisureboulevard.nl 12 december Open Coffee Waalwijk (De Langstraat) Iedere tweede donderdag van de maand

• 09.00 – 11.00 uur • Theater De Leest, Waalwijk • www.opencoffeewaalwijk.nl 12 december Eindejaarsbijeenkomst BOM De traditionele eindejaarsbijeenkomst van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij wordt dit jaar gehouden op 12 december in de Leerfabriek in Oisterwijk. • www.bom.nl 14 december Santa Run Loop de Santa Run voor Stichting ES, help mensen die emotionele ondersteuning nodig hebben. • 15.00 uur • www.stichtinges.nl 15 december Koopzondag Waalwijk Centrum • www.waalwijk.nl 17 december Business+ De Langstraat Reguliere bijeenkomst van Business+ De Langstraat bij Hans van Mierlo Autoschade • www.businessplusdelangstraat.nl

17 december BZW Intellectueel Eigendom Bijeenkomst over Intellectueel Eigendom. • www.bzw.nl 18 december Kerstdiner Business+ De Langstraat Zie website voor meer informatie • www.businessplusdelangstraat.nl 19 december Raadsvergadering Vergadering van de gemeenteraad in Waalwijk. • Aanvang 19.30 uur • www.waalwijk.nl 22 december Koopzondag Waalwijk Centrum • www.waalwijk.nl 9 januari Open Coffee Waalwijk (De Langstraat) Iedere tweede donderdag van de maand. • 09.00 – 11.00 uur • Theater De Leest, Waalwijk • www.opencoffeewaalwijk.nl

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 46

46


TELEFONIE VOOR DE DAGELIJKSE PRAKTIJK

COMPLEET IN (TELE)COMMUNICATIE SLIMME VAST-MOBIEL INTEGRATIE BETROUWBARE VIDEOCOMMUNICATIE 30% KOSTEN BESPAREN DOOR SLIM INTEGREREN

Helder Telecom Schutweg 15 5145 NP Waalwijk Tel. 0416 740 740 www.heldertelecom.nl

Bedrijvig Waalwijk december 2013  
Bedrijvig Waalwijk december 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement