Page 1

Bedrijvig uden

Uden kiest voor gemeentelijke herindeling Special: NU Ondernemen

september 2013

‘Kansen voor de bouwsector in Duitsland’

Peter Smits over de uitbreiding van ‘t Zusje:

‘Met de franchiseformule wil ik kansen en mogelijkheden creëren’


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op 0413-25 45 50 (Uden), 024-323 13 65 (Nijmegen), 073-549 21 18 (Schijndel) of kijk op www.bghaccountants.nl

2


Positieve geluiden De zomervakantie is voor de meeste mensen weer achter de rug. Wat hebben we met z’n allen weer kunnen genieten van het mooie weer. Je krijgt wat je verdient, wordt wel eens gezegd. We zullen het dus wel verdiend hebben en moeten ons klaar gaan maken voor het najaar. Of het met het mooie weer te maken heeft weet ik niet, maar de signalen uit de markt zijn weer een beetje positiever. Dus laten we hopen dat we een goed najaar tegemoet gaan! In deze editie speciale aandacht voor NU Ondernemen, een businessnetwerkclub waarbinnen ondernemers uit Uden en omgeving hun krachten actief bundelen met als doel ontwikkelen, groeien en delen. U maakt kennis met bekende en misschien minder bekende ondernemers die iets te vieren hebben of ontwikkelingen met u willen delen. Beste ondernemer, ik hoop dat er steeds meer positieve berichten zullen volgen en wens u hele goede zaken. Hanneke Latijnhouwers, uw mediapartner voor Bedrijvig Uden (T). 0413 339361, (E). h.latijnhouwers@dewinter.nl

10 Brasserie ‘t Zusje krijgt meer ‘zusjes’ Het zijn drukke tijden voor horecaondernemer Peter Smits. De eigenaar van Brasserie ’t Zusje breidt zijn formule verder uit. Werden eerder dit jaar al vestigingen in Oudenbosch en Vlijmen geopend, op 25 oktober start ‘t Zusje ook een nieuwe vestiging in Cuijk.

17 ‘Je moet met die bestuurslaag omhoog’ Een kleine zestig belangstellenden waren aanwezig tijdens het debat van ondernemersvereniging UOV De Kring in de Kruisherenkapel in Uden over de mogelijke opschaling van Uden. In het publiek zaten ongeveer evenveel voor- als tegenstanders.

24 ‘Kansen voor de bouw in Duitsland’ De markt voor de Nederlandse bouw zit volkomen op slot. Waar veel bouwers met de handen in het haar zitten, ziet Bert van der Laan echter nog mogelijkheden, en wel in Duitsland. “Maar niet voor iedereen, aan stenenstapelaars is ook daar weinig behoefte.”

32 NU Ondernemen: een netwerk dat werkt Sinds vorig jaar is Uden een businessnetwerk rijker: NU Ondernemen. Een actief, regionaal netwerk, waarin ondernemers uit Uden en omgeving vol energie samenwerken. In deze special stellen de leden van het businessnetwerk zich voor.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Uden is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4.300 Mediapartner: Hanneke Latijnhouwers (h.latijnhouwers@dewinter.nl) Volgende uitgave: december 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339361, www.dewinter.nl. Fotografie: Rob van Berkel, Thomas Segers, Margot van Kleef, Stef Schellekens Teksten: Dimphy van Boxtel, Paula van Hout, Gerben van den Broek, Marco de Jonge Baas, Tom Verstegen en Ted Gijsel. © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

september 2013

3


Inkoopbeleid biedt ruimte voor mkb

Campagne ‘Hier hoUDEN we van’ van start De citymarketingcampagne ‘Hier hoUDEN we van’ is onlangs op ludieke wijze van start gegaan. Het winkelend publiek werd massaal uitgedaagd om hun favoriete Udense plekje te delen op een grote rode wand in het centrum. Ook werd de website hierhoudenwevan.nl gelanceerd. “‘Hier hoUDEN we van’ moet een platform worden waarop iedereen kan vertellen wat er zo leuk is aan Uden”, vertelt citymarketeer Sjoerd Bouw. “Het doel: achterhalen wat de aantrekkingskracht van Uden is en samen kijken wat we kunnen verbeteren om van Uden een plek te maken om van te houden.” Eerder werd al een aantal ‘Udense pareltjes’ versierd met een groot hart, zoals het klooster van de zusters Birgittinessen, het Bevrijdingspark, de Petruskerk, Markant Uden en ’t Prilleke.

Van der Rijt Interieurs na dertig jaar dicht Van der Rijt Interieurs aan de Bergstraat 28 in Boekel sluit na dertig jaar haar deuren. Eigenaar Henk van der Rijt: “De tijd is voorbij gevlogen. Een fantastische tijd, waarin de winkel almaar groter en bekender werd én mensen vanuit heel Nederland Boekel wisten te vinden. Daar komt nu een einde aan.” Van der Rijt is dankbaar voor het succes van de winkel, maar

gaat nu aandacht besteden aan andere belangrijke zaken in het leven. “Mijn echtgenote en ik zijn zestigers geworden. Geen van onze kinderen heeft de ambitie om de winkel voort te zetten. Daarom sluiten we de zaak. Natuurlijk moeten we loskomen van dat dagelijkse ritme, maar we kijken uit naar de rust die ons te wachten staat. De rust om volop te gaan genieten.”

Drukke receptie Theo Bouwmans Theo Bouwmans heeft tijdens een drukbezochte receptie op 19 augustus

4

definitief afscheid genomen als economisch adviseur en bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente Uden. Na een dienstverband van bijna tien jaar, gaat de 64-jarige Udenaar nu met pensioen. Toch blijft hij zich ook in de toekomst inzetten voor het Udense bedrijfsleven als parttime adviseur bij de SBBU.

Lokale bedrijven krijgen meer mogelijkheden in het nieuwe inkoop- een aanbestedingsbeleid van de gemeente Uden. In navolging van de nieuwe Europese regelgeving wordt het midden- en kleinbedrijf meer ruimte gegeven om in te schrijven op opdrachten waarvoor een aanbestedingsnorm geldt. Het inkoopbeleid is samen met de gemeente Veghel vormgegeven. Wethouder René Peerenboom: “In deze tijd voelen we de noodzaak om te kijken wat we als lokale overheid voor ondernemers kunnen betekenen. Het stimuleren van de regionale economie en lokale werkgelegenheid wordt nog belangrijker. Bij elke aanbesteding kijken we naar de optimale mix van financiële, maatschappelijke en bestuurlijke eisen en wensen. We houden de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf in het oog door gebruik te maken van percelen in aanbestedingen, het toestaan van combinaties en het vermijden van onnodig zware selectie- en gunningscriteria.” Na vaststelling van de nota in de gemeenteraad van oktober, zullen de gemeente en UOV De Kring het beleid toelichten bij ondernemers en ambtenaren.

Van Groenendael directeur Rabobank Alexander van Groenendael is gestart als directeur Bedrijven van Rabobank Uden Veghel. Hij volgt Peter Mikkers op die de afgelopen tien jaar directeur Bedrijven en Private Banking was. Mikkers is sinds 1 mei 2013 directeur Wholesale bij Rabobank Hart van Brabant. Van Groenendael heeft in het verleden diverse functies bekleed in de bancaire wereld, zowel in het binnen- als het buitenland. Zo was hij onder meer werkzaam bij ABN AMRO en de Deutsche Bank. Bij de Rabobank Uden Veghel wordt hij verantwoordelijk voor het aandachtsgebied: Bedrijven (MKB, Food & Agri en grootzakelijke ondernemers).

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


‘We verleggen steeds onze grenzen’ de Noordkaap. Ze reisden door Oostbloklanden, Tanzanië, Costa Rica, Peru en Amerika. “We verleggen steeds onze grenzen en gaan voor avontuur en beleving”, aldus Marijn. Het Volkelse stel reed de rit in vier weken tijd samen met twee andere teams en deed mee vanwege verschillende uitdagingen: het rijden van lange afstanden, het navigeren in onbekende landen, het rijden door zwaar terrein, het omgaan met de verschillende culturen en het heel houden van de auto. Meer over de trip van Marijn en Nelly is te vinden op www.transgobi2013.nl.

Marijn en Nelly van Aarle van het gelijknamige autobedrijf uit Volkel, hebben afgelopen zomer een autorit van Volkel

naar Peking gemaakt; een rit van ongeveer elfduizend kilometer waar een half jaar voorbereiding aan vooraf ging. Het was niet voor het eerst dat het Volkelse stel zich op spannende paden begaf. Eerder namen ze de Trans Mongolië Express, trokken ze door de woestijn van Tunesië en reden ze naar

Nieuwe locatie Volker Wessels

Uden kiest voor herindeling

VolkerWessels Telecom Infratechniek was gevestigd aan de Energielaan 2b, maar is onlangs verhuisd naar een groter pand aan de overkant: Energielaan 3. Het bedrijf heeft acht regionale vestigingen en heeft in maart 2011 voor Uden gekozen, vanwege de centrale ligging in het werkgebied. Het voormalige pand werd te klein in verband met groei van de organisatie. VolkerWessels Telecom raakte in gesprek met Wiltec toen dat voornemens was te verhuizen naar het voormalige EMI-pand, waardoor de ruimte aan de Energielaan vrijkwam. Inmiddels wappert daar nu de Volker Wesselsvlag. VolkerWessels Telecom Infratechniek is een bedrijfsonderdeel binnen VolkerWessels Telecom en ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt vele soorten netwerken; van koper tot glas en van nieuwbouw tot reconstructie.

De gemeente Uden wordt in de toekomst deel van een groter geheel. Alle fracties, behalve de SP, volgen het advies van burgemeester en wethouders om open te staan voor opschaling van Uden. Met het steunen van een amendement, dat op 4 september werd ondertekend door een grote meerderheid, keurde de raad het voorstel goed om te kiezen voor gemeentelijke herindeling en niet zelfstandig te blijven. Afgesproken werd om als raad open te staan voor opschaling em het college opdracht te geven om te gaan praten met Veghel, Landerd, Boekel, Bernheze, Mill en Sint Hubert. Uiterlijk 12 november moet het college de resultaten van die gesprekken aan de raad voorleggen, inclusief een advies.

Opnieuw D&B Rating voor Wiltec Wiltec is door Dun & Bradstreet, wereldwijd marktleider op het gebied van krediet- en risicobeoordelingen van organisaties, wederom aangemerkt als een bedrijf met de hoogste kredietwaardigheidklasse en blijft voor het derde jaar op rij geregistreerd als D&B Rating 1-bedrijf. Het management van Wiltec is blij met dit betrouwbaarheidscertificaat, dat iets zegt over de financiële positie van de Udense onderneming.

Beter Bed verlengt sponsorschap UDI’19 UDI’19 speelt ook het komend seizoen met Beter Bed als sponsor op het wedstrijdshirt. De beddenzaak uit Uden is tot en met het seizoen 2014-2015 de hoofd- en shirtsponsor van de Udense hoofdklasser. De nieuwe overeenkomst werd onlangs getekend in de bestuurskamer van UDI’19 in bijzijn van Adri van der Heijden (Algemeen Directeur bij Beter Bed), Paul Rüpp (voorzitter van UDI’19), Mark van de Burgt (penningmeester van UDI’19) en Rob Walk (voorzitter Sponsorcommissie). Voorafgaand aan de ondertekening van de nieuwe tweejarige sponsorovereenkomst stond Paul Rüpp stil bij het feit dat Beter Bed vijftien jaar als hoofdsponsor is verbonden aan UDI’19. Als blijk van dank werd een foto van de huidige selectie overhandigd. september 2013

5


• Ontwerp • Aanleg en renovatie • Onderhoud • Boomverzorging • Bedrijfstuinen • Vijver- en waterpartijen • Tuinverlichting

6


Architect Udense centrum overleden Jan van Oort is op 86-jarige leeftijd overleden. De Udense architect was de man die eind jaren zestig, begin jaren zeventig het Udense winkelcentrum vorm gaf. “Hij was een drijvende kracht in de vernieuwing van het centrum”, vertelt Jan Bonnemayer die in ’79 in het kantoor van Jan van Oort en zijn partner Huub Quint ging werken en later het bedrijf ook overnam. Jan van Oort ontwierp herkenbare gebouwen als de oude boerenleenbank, de bibliotheek, zwembad De Wel en sporthal De Deel. Ook de Galerij werd door Jan van Oort ontworpen. Later heeft hij veel bedrijfspanden ontworpen als Sandoz, Iduna en Tennant. Hij was ook een drijvende kracht om die bedrijven naar Uden te halen.

Tweede Picknick met een Klik De tweede editie van Picknick met een Klik was opnieuw een succes. Achttien startende ondernemers werden op 29 augustus in het Kloosterhotel Zin in Vught op een speciale manier in contact gebracht met zes ervaren ondernemers: Bob van

Oosterhout, Mirjam van Lamoen, Maddy Goossens, Marc van Delft, Niels Pilaar en Peter-Jan Donders. Zij werden elk 18 maal aan de tand gevoeld tijdens de speeddates, waarna de starters de top drie keuze voor hun inspirator mochten doorgeven. Na het matchen konden de deelnemers met hun inspirator van een picknick gaan genieten. Picknick met een Klik is een initiatief van de Schijndelse Rachel van de Greef. OndernemersLift+ en Stichting Startersmarktplaats Veghel, Uden en Schijndel ondersteunen het initiatief.

Fitland en De Winter maken grootste krant van Nederland In een samenwerking tussen Fitland en De Winter media groep wordt de grootste krant van Nederland uitgegeven. Met een oplage van anderhalf miljoen exemplaren, verdeeld over vijf edities (Leiden, Sittard-Kerkrade, Helmond-Deurne, Uden-OssVeghel en Vlissingen-Goes-Roosendaal), mag met recht van de ‘grootste krant van Nederland’ worden gesproken. Nagenoeg geheel Zuid-Nederland en de regio Leiden worden binnenkort via een veertig pagina’s tellende krant geïnformeerd over het uitgebalanceerde aanbod van Fitland. De kracht zit in de synergie tussen de bedrijfsonderdelen Sport, Wellness, Events, Eten & Drinken en Overnachten. De diverse XL-locaties bieden deze disciplines gebundeld aan. De Fitland Groep maakt een explosieve groei door. Het aantal vestigingen is de afgelopen jaren verder gestegen en er zijn flinke ontwikkelingen in wellness, eten en drinken, in de sport en de overnachtingsmogelijkheden. Dat mag heel Nederland weten, aldus Fitland.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Johan van der Heide verlaat Bernhoven Johan van der Heide, voorzitter Raad van Bestuur van Bernhoven, is per 1 februari 2014 benoemd in de functie van lid Raad van Bestuur van De Zorggroep. De Zorggroep is een grote thuis- en ouderenzorgorganisatie in Limburg die zich voorbereidt op het verwerken van de grote veranderingen in organisatie en financiering van deze sector. De Raad van Toezicht van Ziekenhuis Bernhoven betreurt het vertrek van Van der Heide. “In de afgelopen vijf jaar heeft hij leiding gegeven aan de grote veranderingen die Bernhoven heeft doorgemaakt. Deze veranderingen hebben Bernhoven kwalitatief en financieel sterk gemaakt. Hierdoor ziet de Raad van Toezicht de toekomst van Bernhoven met vertrouwen tegemoet.”

Wim van de Donk bezoekt Uden De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft een bezoek gebracht aan de gemeente Uden. Van de Donk startte het werkbezoek bij Ontmoetingsplein De Schakel in Volkel, dat mede dankzij een flinke bijdrage van de provincie is uitgebreid en gerenoveerd. Aansluitend vond een informele ontmoeting plaats met vertegenwoordigers van de dorpsraden van Volkel en Odiliapeel en van de vijf Udense gebiedsplatforms. Daarna deed het gezelschap het voormalige Barouge aan, nu informatiecentrum Bernhoven. Ook bezocht Van de Donk de Permatuin in de voormalige gemeentekwekerij. september 2013

7


personenauto - bestelauto - vrachtauto

VAN DOORE Autoverhuur Veghel

Van Doore Autoverhuur De Amert 216, 5462 GH Veghel tel. 0413 - 378 378, fax 0413 - 353 606 info@vandoore.nl, www.vandoore.nl

Van Doore Autoverhuur B.V. De Amert 216 5462 GH Veghel tel. 0413 - 378 378 fax 0413 - 353 606 info@vandoore.nl www.vandoore.nl

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt.

Rabobank 15.18.26.781 ABN Amro Bank 41.84.32.945 K.v.K. nr. 172.08.104 BTW nr. NL8181.40.598.B.01

HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 280 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden, Veghel en Waalwijk.

Ondernemend, net als u 8

Op al onze werkzaamheden zijn van toepassing de Transport en Logistiek Nederland Algemene Betalingsvoorwaarden, gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Den Haag d.d 1/10/1993. Alle binnenlandse transporten geschieden onder de A.V.C. condities, laatste wijziging. Grensoverschrijdende transporten geschieden onder de C.M.R. condities, laatste wijziging. Al ons vervoer van motorvoertuigen binnen Nederland geschied onder AVCM-condities, laatste wijziging. Voor autoverhuur gelden de BOVAG verhuurvoorwaarden. Deze voorwaarden zullen wij op uw verzoek toezenden.

www.hlb-van-daal.nl


‘Extra kermisdagen waren de beste’

Zonnige editie Tour Culinair Bijna vijfhonderd deelnemers hebben onlangs genoten van Tour Culinair. Onder perfecte weersomstandigheden deze keer. Tijdens vijf culinaire stops kregen de fietsers heerlijk eten voorgeschoteld, mogelijk gemaakt door Restaurant Samen, Brasserie ‘t Zusje, Brasserie Tante Pietje, Party catering Verstraten, Grill Bar De Koperen Cent, Restaurant ’t Raadhuis, Restaurant Sassafraz, Brasserie de Baron, Café Sergeant Peppers en Bistro Bellair. Zij werden dit jaar ondersteund door de nieuwe hoofdsponsor: Jumbo de Laak.

Van den Bosch pakt de draad weer op Wilbèr van den Bosch is niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel. Na de grote brand op 6 juni in het winkelpand van Van den Bosch Tuin & Terras aan de Jochem de Wildstraat in Volkel, waarbij showroom, kantoor en opslag in vlammen op gingen, ging hij vrijdag 21 juni alweer open. De werkplaats werd omgebouwd tot een tijdelijke winkelruimte en in een grote tent staan nu de tuinmeubels. Na Het was voor Van den Bosch, zijn familie en buren triest dat hij voor de tweede keer door een brand getroffen werd, maar de ondernemer moet en gaat door. “Gelukkig hebben we gedane bestellingen nog weten te achterhalen. Die hebben we ook kunnen leveren. En met rekeningen die verloren zijn gegaan, is het ook goed gekomen.” Van den Bosch is al twee jaar bezig met een nieuwe locatie aan de Erfstraat in Uden. “Ik heb hier een herbouwplicht, dus bouwen we alles opnieuw op. Als daar de bestemmingsplanprocedure rond is, gaan we een nieuwe vestiging bouwen. Dan pas gaan we hier weg. Maar ik heb al een huurder, dus het komt allemaal in orde.” Hij kreeg onlangs nog de Ondernemerspluim toegekend op het Udense businessevent. “Die hebben we kunnen redden”, lacht hij terwijl hij de vies geworden onderscheiding laat zien. “Die poetsen we ook wel weer op.”

“Boven verwachting”, zo blikt kermismeester Pascal Donkers terug op de eerste tiendaagse kermis van Uden. “Het totaalplaatje is goed. De reacties zijn heel positief.” Hoewel het beter is dan regen, had de Udense kermis wel last van een hittegolf. “De vier extra dagen daarna waren daarom waarschijnlijk de beste dagen”, vertelt Pascal Donkers, die voor volgend jaar wederom aan de slag kan om een tiendaagse kermis te organiseren.

Bart van Hezewijk overleden Oud-gemeente secretaris Bart van Hezewijk (100) is overleden. Van Hezewijk was aan de zijde van burgemeester Van Kemenade zeer betrokken bij de omvorming van Uden tot kerngemeente. Dat heeft veel industrie opgeleverd en de bouw van grote fabriekshallen aan de Industrielaan. Van Hezewijk is geboren en getogen in Nederasselt en was zestig jaar getrouwd met Ans. Hij werkte van 1945 tot 1978 bij de gemeente en was van 1966 tot 1982 namens het CDA lid van de Provinciale Staten. Hij stelde het zuinige oppotbeleid van Gedeputeerde Staten aan de kaak. Ze noemden hem een rekenwonder en het leverde hem de bijnaam ‘de man van drie miljoen’ op. Die miljoenen werden later besteed aan de oprichting van het NoordBrabants Museum in Den Bosch.

De Winter mediapartner van Sportclubdeal Uitgever Léon de Beer van De Winter media groep en Theo van den Dungen en Wilfred Schoonderbeek van Sportclubdeal hebben hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De Winter media groep wordt per 1 oktober mediapartner van Sportclubdeal, een platform waarin media, sport en bedrijfsleven elkaar op een unieke manier vinden, aanvullen en versterken. ‘Winnen doen we samen’ is het motto van Sportclubdeal en dat heeft betrekking op de clubs, het (lokale) bedrijfsleven en leden/supporters. De financiën staan bij veel sportclubs onder druk en met het nieuw te openen plein wordt aan hen een innovatief platform geboden dat zorgt voor een additionele inkomstenbron. Niet volgens de traditionele vorm van sponsoring, maar op basis van een stuk wederkerigheid. Het concept van Sportclubdeal is gebaseerd op het bestellen van kortingcoupons, waarmee traffic naar de winkelvloer wordt gestimuleerd. De producten die kunnen worden aangeschaft variëren van gadgets tot horecabonnen en van dagjes uit tot korting op taxiritten. september 2013

9


Peter Smits (l) en Sjors Nagel

‘Onze gasten maken de Het zijn drukke tijden voor horecaondernemer Peter Smits. De eigenaar van Brasserie ’t Zusje breidt zijn formule verder uit. Waar ‘t Zusje in Uden eerder al gezelschap kreeg van het naastgelegen restaurant Twin, laat het populaire tapasrestaurant haar gezicht nu ook buiten de regio zien. Afgelopen april werd een vestiging in Oudenbosch geopend, eind augustus ging de nieuwe vestiging in Vlijmen van start en op 25 oktober opent ’t Zusje een restaurant in Cuijk. “Het is tijd om onze vleugels uit te slaan en ’t Zusje ook buiten Uden op de kaart te zetten”, aldus Smits. De nieuwe ‘zusjes’ maken deel uit van een franchiseformule, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de naam, de inrichting en de formule van ’t Zusje. En die naam is gigantisch goed. Tot zeker december is ’t Zusje in Uden op beide locaties volgeboekt. “Het is een gezond bedrijf met inmiddels een kleine 100 medewerkers in dienst”, vertelt Smits. “Per avond komen er zeker 3100 gerech10

ten uit de keukens van Twin en ’t Zusje. Onze formule wordt door verschillende andere ondernemers gekopieerd. Over een paar jaar zijn we geen voorloper meer en daar moet ik op anticiperen. Vandaar dat ik de formule wil uitbreiden met nog meer ‘zusjes’ in de regio en daarbuiten. Ik moet natuurlijk niet mijn eigen concurrent worden, maar een avondvullend programma met hapjes

voor het bedrag van 26,80 wordt landelijk nagebootst. Het is populair en daarom ga ik het doorontwikkelen.” Tapas op z’n Udens ’t Zusje staat in Uden en omgeving bekend om haar tapas ‘nieuwe stijl’. Smits startte er negen jaar geleden mee bij Brasserie De Baron in het centrum van Uden. “We hebben het destijds over een compleet andere boeg gegooid. Geen Spaanse aperitiefhapjes, zoals de mensen dat gewend waren, maar de hele avond lekker proeven van onze menukaart… Tapas op z’n Udens! Als promotiestunt boden we de tapas onbeperkt aan voor een vast bedrag. Dat bleek de sleutel tot succes.”


Coverstory naastgelegen restaurant dat onder hetzelfde concept valt. Ook dit restaurant maakte een vliegende start. “Onze gasten zijn het grote succes van ’t Zusje”, verklaart Smits. “Zij brengen zelf de sfeer en gezelligheid mee.”

avond’ In 2009 verhuisde Smits de tapasformule naar het voormalige pand van Listers aan de Kapelstraat in Uden. Met een volle agenda ging hij van start onder de noemer ’t Zusje. “De naam viel direct in de smaak. Iedereen wilde wel bij ‘het zusje’ van de Baron komen eten. Ook de gangbare gerechten sloegen aan. Naast ossenhaaspuntjes, kalfsfilet en gamba’s, serveren we bijvoorbeeld ook gewoon een ‘frietje met’ of een kaaskroketje. Dat maakt ons toegankelijk voor een breed publiek. Al snel zaten we elke avond vol en reserveren werd een flinke uitdaging, vooral voor de zaterdagavonden”, lacht Smits. Om de groei in goede banen te leiden opende hij in 2011 een tweede vestiging onder de noemer Twin, het

Kansen creëren Smits staat zelf al lang niet meer in de keuken. “Ik maak mijn handen graag vrij om mensen op te leiden en te begeleiden. Daarmee wil ik kansen en mogelijkheden creëren.” Begin dit jaar werd de eerste franchisenemer van ’t Zusje aangesteld: Sjors Nagel. Hij was al sinds juni 2011 mede-eigenaar van ’t Zusje en had al de directe leiding over ’t Zusje en het naastgelegen restaurant Twin. Na ruim tien jaar geleden te zijn begonnen als afwashulp, is Nagel nu eigen baas. Smits vindt het geweldig om de mensen die hij heeft begeleid uiteindelijk deze kans te geven. Al meer jonge, gemotiveerde ex-medewerkers hebben inmiddels een eigen zaak, zoals De Baron in het centrum van Uden. Ook de samenwerkende partij van het nieuwe ‘zusje’ in Cuijk is geen onbekende. Oud-medewerker Thijs van Helvoirt van Restaurant Samen grijpt de uitdaging aan. En dat betekent dat Smits op zoek moet naar een nieuwe exploitant voor het Udense restaurant.

van koks tot afwashulpen en van bediening tot interieurinrichters. Zij maken een avond bij ’t Zusje tot een avondvullende belevenis, of je nu in Uden of in Cuijk te gast bent. Bovendien zal ook in de nieuwe vestigingen de herkenbare Zusje-styling te zien zijn van PeeBee Vintage uit Uden, met de finishing touch door mijn vrouw Janine. Inrichten en decoreren, dat is echt haar ding. En

‘Ik maak mijn handen graag vrij om mensen op te leiden en te begeleiden’’ zo vullen we elkaar perfect aan.” Toekomstplannen heeft de ondernemer trouwens volop. “Maar voorlopig maken we een pas op de plaats en richten we ons op de ontwikkeling van de nieuwe vestigingen. Na de carnaval is het weer tijd voor vervolgstappen.” Peter Smits breidt Brasserie ‘t Zusje als franchiseformule uit met vestigingen in Oudenbosch, Vlijmen en Cuijk.

0900-zusje De horecaondernemer heeft hoge verwachtingen van de nieuwe franchisevestigingen. “De ‘zusjes’ in Oudenbosch en Vlijmen hebben beide een goede start gemaakt. En in Cuijk staan al ruim duizend reserveringen, terwijl het restaurant pas op 25 oktober haar deuren opent. Het bewijst dat het concept de potentie heeft om ook buiten Uden aan te slaan. Ook zal een wisselwerking tussen de verschillende vestigingen ontstaan, dat merken we nu al. Zo sparren de koks regelmatig over de gerechten en hebben we inmiddels één reserveringslijn: 0900-zusje.” Bang dat het concept te groot wordt, is Smits niet. “De naam zegt het al: we zijn één familie, en dat blijft zo. Het succes van ’t Zusje schuilt in het team; september 2013

11


12


Hans van Luit

Lekker is niet meer lekker Een zinnig onderwerp voor een column bedenken gaat niet altijd vanzelf. Soms pak ik het snel op, een andere maal is een rondgang van 360 graden door de brains nog niet voldoende. Tot ik op een dag bij een bekende snackbar terechtkwam. Hier wissel ik soms van harte wat gedachtespinsels uit en krijg ik zinnige reflectie. Ook deze keer. Het gesprek belandde op vroeger tijden. Toen uw columnist zich in het uitgaanscentrum van Amsterdam e.d. nog wel eens te buiten ging aan een vette hap als een hotdog met veel mayo of een bal gedresseerd met heel veel van hetzelfde goedje. Of ik dat echt lekker vond, werd me wel eens gevraagd. ‘Ja’, zei ik zelfs na diverse biertjes. Ik vroeg me hardop af of de lekkere happen van vroeger niet opnieuw ingebracht kunnen worden om de ‘business’ een boost te geven. Het antwoord was

een duidelijk ‘nee’. Vroeger komt niet meer terug – de wereld en ook de tijd draait door, met of zonder crisis. De mens gaat vandaag de dag meer op de schoon milieu-, bio-, gezonde- en betere wereld-toer. Het lekkers van vroeger is niet meer lekker. Hier werd een visie afgegeven die meer dan hout snijdt. Het vasthouden van oude waarden en zekerheden en het verwachten dat de betere zaken van voorheen terugkomen, is een doodlopend pad. De grote mannen in de muziekindustrie hadden dat al niet begrepen. Dit mag ook gelden voor de jongens van de elektrohandel; de Blocks, de It’s, de Harense Smid en wat denkt u van de Free Record Shop? Je hoeft geen big business te runnen om wijsheid te bezitten! Hans van Luit

Bijeenkomst duurzaamheid echte eyeopener Een goed voorbeeld doet volgen. Dat bleek 5 september, tijdens een bijeenkomst van de gemeente Uden in Champignonkwekerij ’t Voske in Uden. Die stond in het teken van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de circulaire economie. Voor de 150 aanwezigen, die aandachtig luisteren naar een lezing van Anne-Marie Rakhorst en een rondleiding kregen op de champignonkwekerij van Arjan Heeren, was het een bron van inspiratie. Anne-Marie Rakhorst is directeur van Search BV in Heeswijk-Dinter en staat bekend om haar publicaties over duurzaamheid. Zij vertelde over de uitdagingen en kansen van het duurzaam denken. “De wereld verandert. Nederland heeft een unieke kans zich te onderscheiden. Het is de hoogste tijd onze innovatiekracht in te zetten voor een duurzame economie. Duurzaamheid biedt kansen om kosten te besparen, economische groei te realiseren en dus een betere toekomst voor iedereen te creëren. Om dat te bereiken, is samenwerken belangrijker dan concurreren. Dat geldt niet alleen voor bedrijven onderling, maar ook voor het bedrijfsleven en de overheid. Duurzaamheid moet niet beschouwd worden als een ‘goed doel’ waar we af en toe aan denken, het moet in ons denken en doen verankerd zijn.”

Klimaatneutraal werken, dat is ons doel. We streven naar een duurzame bedrijfsvoering en voelen ons daarin gesteund door de overheid. In de toekomst willen we energieneutraal produceren.” Deze klimaatneutrale manier van telen, is in Nederland een primeur. Heeren legt uit hoe hij te werk gaat: “Een bronnensysteem met warmte-koudeopslag zorgt ervoor dat in de zomer overbodige warmte wordt opgeslagen, die in de winter het bedrijf verwarmt. Omgekeerd wordt in de winter kou opgeslagen voor koeling in de zomer. Daarnaast zijn er achttien raamzonnepanelen en zestienhonderd vierkante meter aan zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook zijn we op dit moment bezig met een uniek project: een champostbrander. Als dit slaagt zijn we de eerste paddenstoelenteler ter wereld die champost omzet in energie.”

Wereldwijde primeur Ook eigenaar Arjan Heeren van champignonkwekerij ’t Voske, wist zijn publiek te boeien. “We zijn een middelgrote champignonkwekerij, maar in ons specialisme - het kweken van portabella’s - zijn we een van de grootste in Europa. september 2013

13


Uw erkende Mercedes-Benz partner

Als Mercedes-Benz rijder gaat u bij voorkeur naar een erkende dealer. U bent dan verzekerd van vakkundig onderhoud. Van den Akker

• Levering van originele onderdelen voor zowel personen- als bedrijfswagens. • Bevoegdheid om uw Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is erkend volgens het officiële Mercedes-Benz partnerschap. We bieden een totaalpakket aan officiële Mercedes diensten.

fabrieksgarantie te verlengen met 2 jaar. • Uitvoering van alle garantie- en fabrieksactie’s in een officiële Mercedes-Benz werkplaats.

Voor zowel personenwagens als bedrijfswagens. Dit alles combineren we met de hoogste zorg en Wij kunnen voldoen aan de eisen en wensen van iedere

kwaliteit. Hiervoor ontvingen we de gouden award:

Mercedes-rijder. Van kleine reparaties tot de volledige

Beste Mercedes-Benz partner van Nederland.

service voor alle leasemaatschappijen. We brengen graag

Van den Akker heet u van harte welkom.

onze volgende mogelijkheden onder de aandacht:

Vluchtoord 35 |

5406 XP Uden

|

tel.: 0413-251951

| info@vdakker.nl

|

www.vdakker.nl


IBN haakt aan bij Social Enterprise Nederland

Ondernemen met een sociaal hart “Wij moesten in het verleden nogal eens uitleggen wat IBN nou precies is, waar we voor staan. Met Social Enterprise is dat een stuk gemakkelijker geworden. Eigenlijk is Social Enterprise het ontbrekende stukje van onze puzzel.” Aan het woord is Ed de Leeuw. De bevlogen algemeen directeur van IBN is opgetogen over het begrip Social Enterprise, dat staat voor bedrijven die primair een sociaal doel nastreven met een duurzaam verdienmodel. IBN past naadloos in dat concept. Uden) werken ruim 4.000 medewerkers, van wie er 3.000 een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt hebben. Door ze duurzaam te begeleiden, slaagt IBN erin die mensen aan passend betaald werk te helpen. De winsten die IBN boekt, vloeien linea recta weer het bedrijf in, ten gunste van de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dat is precies waar Social Enterprise voor staat”, legt De Leeuw uit. “Het rendement is ondergeschikt aan de maatschappelijke doelstelling. De winst díé je maakt, is pas winst als iedereen ervan profiteert.”

“Er is een kanteling gaande in de maatschappij”, constateert De Leeuw. “Ondernemers hebben behoefte aan partners met oog voor de maatschappij. Sociaal ondernemen is de ‘geitenwollen sokken-fase’ allang ontstegen. Het is veel meer dan groene stroom en afvalscheiding. Sociaal ondernemen past bij ons. Daarom zijn we enthousiast aangehaakt bij Social Enterprise Nederland.” Katja Schuurman Er zijn veel soorten Social Enterprises. Een aansprekend voorbeeld is Return to Sender, in 2006 opgericht door Katja Schuurman (foto). Return to Sender gelooft dat eerlijke handel de motor is achter duurzame ontwikkeling en heeft als Ed de Leeuw doel armoede te bestrijden. Return to Sender verkoopt producten met een goed verhaal en lanceerde onlangs een online cadeaucollectie voor zowel de zakelijke als particuliere markt. De winst vloeit terug naar de makers van het product en naar opleidingsprogramma’s in die gebieden. Iedereen profiteert Bij IBN (met het hoofdkantoor in

Bemoedigend IBN realiseert jaarlijks een rendement van ongeveer 4 miljoen euro. De helft daarvan wordt uitgekeerd aan betrokken gemeenten (de aandeelhouders). Zij herinvesteren het geld echter weer in IBN, in de vorm van nieuwe opdrachten. De andere helft steekt IBN in opleidingen, voorzieningen en innovaties. De Leeuw ziet dat steeds meer bedrijven die meerwaarde onderkennen. “Ondernemers nemen verantwoordelijkheid voor de maatschappij. Dat is bemoedigend, zeker in deze tijd. Ondernemers die met ons in zee gaan, weten zeker dat hun investering goed wordt besteed. Niet aan een hoger salaris voor de directeur, maar aan onze doelgroep: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” ‘We willen het beste’ Eigenlijk is Social Enterprise, een begrip dat twee jaar geleden uit Amerika is overgewaaid en steeds dieper in Europese grond wortelt, voor IBN niets nieuws. Al jaren helpt de organisatie vanuit haar missie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan betaald en passend werk. Toch helpt het begrip bij een betere ‘imagebuilding’. Sandra van Groenestijn, manager corporate communicatie bij IBN: “Vaak raakten mensen verstrikt in onze poging te beschrijven wat IBN is. We zijn van Sandra van Groenenstijn de overheid, krijgen subsidie, maar werken tóch marktconform. En ja, we zijn een bedrijf en we maken winst, maar dat is niet het primaire doel. Nu kunnen we duidelijker zijn, want Social Enterprise omvat dat allemaal. We zijn een bedrijf waar maatschappelijke doelstellingen belangrijker zijn dan winstmaximalisatie. We willen het beste voor onze medewerkers, iedere dag opnieuw. Dát is IBN.”


Markant Uden en Van Tienen Drankautomaten continueren

‘Koffie en theater vormen één Maarten Prinssen, directeur van Markant Uden, verwoordt het treffend: “Als je in huis een feest hebt, dan zorg je dat de koffie pruttelt. Dat is een deel van de filosofie van Markant Uden. Immers, wie naar het theater gaat, gaat een avondje uit. Dan wil en krijg je kwaliteit op het podium, je voelt de beleving en proeft de emotie. Dat wil je ook terug zien in de koffie die je drinkt. Het hoort bij het hele plaatje van zo’n avond. Bij Van Tienen Drankautomaten begrijpen ze dat.” Markant Uden begint aan een nieuwe toekomst. En daarin is opnieuw plek voor Van Tienen Drankautomaten. De Zeelandse onderneming levert de koffie- (en drank)automaten voor het theater en de nieuwe evenementenhal, die begin oktober worden geopend. Een relatie die terugvoert tot de opening 16

van het ‘oude’ Markant, nu zo’n zeventien jaar geleden. Van Tienen Drankautomaten levert hoogwaardige koffieautomaten, drankautomaten, verkoopautomaten en de bijbehorende producten aan bedrijven en instellingen. Maar bovenal levert Van Tienen een ‘beleving’. Koffie is een

typisch emotieproduct; we genieten ervan en het móet er zijn op het moment dat we het willen. En we willen méér. Koffiecultuur De koffiekar van Tante Truus is verleden tijd. We willen het snel, we willen variatie, maar het moet ook vertrouwd zijn. “In ons ‘koffieconcept’ worden drie disciplines met elkaar verbonden: apparatuur, ingrediënten en service”, legt directeur Maarten van Tienen uit. “We hebben alles onder één dak: we verkopen producten, leveren en installeren ze. Want er is méér dan enkel kof-


den bent met elkaar, dan speelt dat een minder prominente rol. Bovendien willen wij een aanbieder niet ‘uitkleden’, want wat krijg je er dan nog aan dienstverlening voor terug? In de tweeënhalf jaar als directeur van Markant Uden, heb ik Maarten leren kennen als zeer kundig. Eens te meer blijkt: je kunt niet alles alléén doen.”

samenwerking

beleving’ fie. Nu heeft Nederland heus al langer een koffiecultuur in het theater, en we kennen ook allemaal de cappuccino, om maar wat te noemen. Maar dat brede aanbod is pas pakweg de laatste tien, vijftien jaar van boven de rivieren naar beneden ‘aan het zakken’. In Markant Uden passen we het toe.” Capaciteit Onnodig te zeggen dat Van Tienen blij en trots is met de voortgezette samenwerking. Maarten Prinssen bevestigt het: “Natuurlijk is de prijs belangrijk, zeker in deze tijden. Maar als je tevre-

Voorheen had Markant één bar en een aantal mobiele punten. De koffie werd vanuit de keuken geserveerd, gezet in percolators. Gewone, gezette koffie, zoals we dat thuis bij een feest ook zouden doen. In het nieuwe Markantbedrijf verandert er veel. Door de komst van de evenementenhal voor zo’n negenhonderd personen verdubbelt de capaciteit van het complex. “Beleving is dus niet alleen belangrijk, er zal ook snel gewerkt moeten worden. In de pauzes is het aanpoten om al die honderden mensen van hun drankje te voorzien. Voeg daarbij nog een derde feit: dat we 365 dagen per jaar open zijn, en je begrijpt dat we ons geen manco’s kunnen veroorloven. Ook in dat opzicht heeft Van Tienen zich door de jaren bewezen.”

Huiskamer Het koffieconcept wordt voor beide bedrijfsdelen gelijk getrokken. Maarten van Tienen is er blij mee: “Je moet natuurlijk overal dezelfde koffie schenken. Het restaurant gaat werken met een piston koffiemachine, op de andere plaatsten komen volautomatische machines. Daarmee kunnen ook op piekmomenten de beste cappuccino’s, espresso’s en wat dan ook geserveerd worden, van dezelfde restaurantkwaliteit. En het gaat verder dan het leveren van de machines alléén: wij denken ook na over de routing rond zo’n machine en waar die uitgiftepunten het beste kunnen komen.” Maarten Prinssen: “Daardoor is ons aanbod nu veel meer doordacht. De nadruk lag op het programma dat wij aanbieden. Op zichzelf is dat logisch, maar we trekken de beleving nu verder door. Die jas vind je nu ook niet meer direct bij de uitgang van de zaal, waardoor we mensen min of meer uitnodigen om nog even na te zitten en wat te drinken. Zo klopt het plaatje.” Maarten van Tienen: “Inderdaad, je moet een huiskamer creëren. En dat is gelukt.”

Maarten Prinsssen (Markant Uden) en Maarten van Tienen (Van Tienen Drankautomaten)


De keuze voor heel bedrijvig Uden • Bedrijfscatering • Eventcatering • Eethuis ontbijt, lunch & diner Online bestellen: www.ujeseethuis.nl

Ujes Eethuis • Handelslaan 3a 5405 AE UDEN tel 0413 267682 • fax 0413 252917

De meest uiteenlopende artikelen op het gebied van ELEKTRO en KUNSTSTOF uit voorraad leverbaar!

Koperslagerstraat 2a, 5405 BS Uden Tel. +31 (0) 413 27 35 59 • Fax +31 (0) 413 27 24 97 Website: www.vbv.nl • E-mail: info@vbv.nl 18


Kittie Spierings

‘Je moet met die bestuurslaag omhoog’ Een kleine zestig belangstellenden waren onlangs aanwezig in de Kruisherenkapel in Uden. tijdens het debat van ondernemersvereniging UOV De Kring over de mogelijke opschaling van de gemeente Uden. In het publiek zaten ongeveer evenveel voorals tegenstanders. Bij het verschijnen van deze editie van Bedrijvig Uden heeft de gemeenteraad inmiddels een keuze gemaakt. Een woordvoerster van Brabant Zorg: “Je komt op heel veel terreinen tekort en hebt behoefte aan specialisatie. Ook heb je verschillende administratieve processen. Je moet uniformiteit nastreven. Wij zijn door fusies gegroeid en de vrees dat het daardoor afstandelijker en onpersoonlijker zou worden, was niet gegrond. Juist lokaal zijn we meer zichtbaar geworden. We kunnen dichterbij komen en meer energie steken in het sociale domein.” Ook zei ze dat vanuit het oogpunt van zorg en welzijn iedereen in de regio gelijk behandeld zou moeten worden. “Vanuit één gemeente is dat beter te regelen.” Het debat over de opschaling van de Uden werd gehouden in de Kruisherenkapel

Kleur bekennen Directeur Wiel Sporken van het Udens College liet weten dat er met fusies van scholen alleen maar goede ervaringen zijn. “Je moet nou eenmaal groter worden om bepaalde zaken goed te regelen.” Het College van B. en W. adviseerde de gemeenteraad om zich te richten op fusie. Het voltallige college zat in de zaal, maar liet niet blijken voor of tegen een stelling te zijn. En maar een raadslid, René Jetten van het CDA, bekende kleur, de rest van de aanwezige raadsleden hield het kruid droog. Jetten stelde zich de vraag: is Uden in 2020 met 40.000 inwoners nog groot genoeg? Die vraag werd aan het publiek voorgelegd. De meerderheid dacht van niet. Schaalvergroting De avond werd geleid door Gert Jan Arts en Gérard Mustert. Zij wilden de toekomst in en zo min mogelijk terugkijken. Dat viel nog niet mee met een historicus en een heemkundige in de zaal. Volgens Peter van der Meij gaat het maar om één ding: “Je moet met de bestuurslaag omhoog, die moet als een soort holding fungeren. En verder bekijk je wat voor de mensen goed is en dat hou je kleinschalig. Zoek daar waar je de grote schaal nodig hebt. Want nu verdwijnt al het geld naar de graaiende burgemeesters van de vijf grote steden.”

De gemeenteraad van Uden heeft op 4 september besloten het advies van burgemeester en wethouders te volgen en te kiezen voor gemeentelijke herindeling. Lees meer hierover op pagina 5 van dit magazine of op www.kliknieuws.nl.

Engelse ziekte Hij duikt steeds meer op in Nederland: de Engelse ziekte. Niet dat we ernstige gezondheidsrisico’s lopen, maar echt vrolijk word je er niet van. Voor de duidelijkheid: ik heb het over de verengelsing van onze taal. Nu ben ik geen ultrafanatieke taalpurist hoor (díe zijn pas irritant, maar dat terzijde) en neem ik ook wel eens woorden als commitment, outsourcen of impact in de mond. Moet kunnen, taal leeft tenslotte! Waar ik op doel is onjuist spatiegebruik bij samenstellingen. Deze ‘losschrijfziekte’ leidt nogal eens tot hilariteit. Zoals de ‘wegomlegging’, die werd verbasterd tot ‘weg om legging’. Triest hoor, een man die zijn vrouw verlaat om haar lelijke legging... Flauw? Misschien wel. We weten toch allemaal wat er bedoeld wordt? Dat die visboer met zijn reclametekst ‘lekker bekken € 2‘ helemaal geen dirty mind heeft? En als een restaurant ‘oude kaaskroketten’ of een ‘wild triootje’ aanprijst, dan is het toch logisch dat het niet om overjarig eten of een spannend avontuur gaat? Juist ja. Maar het zijn niet alleen visboeren en restauranthouders die te pas en te onpas spaties plaatsen. Ook hoogopgeleide marketingcommunicatieprofessionals (ja, één woord, ook al staat het niet op hun visitekaartje!) doen het. Met als gevolg dat het Rijksmuseum tegenwoordig ‘Rijks Museum’ op de gevel heeft staan. So what, hoor ik u denken. Tja... De Engelse ziekte houdt flink huis in Nederland. Kittie Spierings Creatief ondernemer 19


Verbossen versus Bang & Olufsen Uden

‘Wat je belooft, moet je ook waar Aan de Pastoor Spieringsstraat hebben Eef Wittebrood en Paul Boeije vorig jaar hun Bang & Olufsen store geopend. De winkel is ingericht met de nieuwste producten van het Deense merk. In de exclusieve showroom ervaart de bezoeker hoe domotica, techniek en Bang & Olufsen-producten naadloos op elkaar aansluiten voor de ultieme beeld- en geluidservaring in de huiskamer. Ook het nieuwe submerk BeoPlay, een lijn van toegankelijke audiovisuele producten waarmee men zich richt op een jongere doelgroep, is te vinden op de winkelvloer. Gerard Verbossen ging bij de twee ondernemers op bezoek. Paul Boeije: “Ik heb altijd in de technische detailhandel gewerkt, met specifieke interesse in audio en video. Door omstandigheden kreeg ik de kans om voor mezelf te beginnen. Eef, mijn collega, die midden jaren negentig met B&O in aanraking was gekomen, is daarbij de aangewezen partner. Achter de schermen is Ad van Dalen de derde man in onze onderneming. “Gezien onze gezamenlijke interesse en ons verleden was 20

het niet meer dan logisch dat we een keer zo’n stap zouden maken”, stelt Eef Wittebrood vast. “Paul is in de showroom te vinden, ik daarnaast ook ‘in het veld’ voor de installaties.” “Ons verzorgingsgebied is de ruit Eindhoven-Den Bosch-NijmegenVenlo”, vertelt hij desgevraagd. “Bang & Olufsen is niet alleen een product, het is een concept, vandaar de grote regio. Momenteel gaat het vooral om audio en

video. Met domotica is het wat rustiger nu er minder nieuw gebouwd wordt. Dat moet weer op gang komen. We zijn dealer van Bang & Olufsen en BeoPlay en desgevraagd leveren wij ook mediaspelers, Apple-producten en decoders. Ook NAS-systemen worden steeds meer toegepast, waarbij audio- en videocontent op een centrale plaats wordt opgeslagen. Deze is vervolgens direct te benaderen door bijvoorbeeld een iPad, iPhone of Bang & Olufsen smarttelevisie. Bij die technieken komt met name de expertise van Ad van Dalen om de hoek kijken.” Concept Techniek wordt steeds belangrijker, constateert Gerard. “Klopt”, bevestigt Eef. “Als je voorheen een televisie installeerde, dan lukte het wel om er drie op een dag uit te leveren. Nu ben je een hele dag bezig met één televisie. Er valt


Verbossen versus...

maken’ zóveel te installeren... Moderne systemen hebben ongekende mogelijkheden en wij wijzen onze klanten daar op, opdat ze zoveel mogelijk uit hun apparatuur kunnen ‘halen’.” “Hoe zit het dan met internetverkoop?”, wil Gerard weten. Volgens Paul is dat geen issue. “Nieuwe Bang & Olufsen producten worden niet via internet verkocht, juist doordat ze onderdeel zijn van een concept. Met BeoPlay, de meer standalone apparaten, gebeurt dat wél, maar daarmee wordt dan ook heel bewust een jongere doelgroep aangesproken. Voor de rest geldt: als je Bang & Olufsen koopt, ga je niet shoppen. Dan kies je voor het totale plaatje, voor de kwaliteit van het installeren, voor de service en de nazorg.” Toekomst “In de toekomst zal het gebruik van multimedia groter worden”, voorziet Eef.

“Onze doelgroep zijn de mensen van 35 jaar en ouder. Velen luisteren nog op een ‘conservatieve’ manier naar muziek, gaan er nog echt voor zitten. Maar hoe doet de jeugd van nu dat straks? Het merendeel zie je louter met koptelefoons lopen. Zij benaderen muziek heel anders. +En het grappige is: eerst waren het ‘oortjes’, maar tegenwoordig kunnen de koptelefoons weer niet groot genoeg zijn. Wat dat betreft gaan we weer een beetje naar vroeger”, lacht hij. Gerard denkt dat service het op de lange termijn altijd zal winnen. Paul onderkent dat: “Het is een feit dat apparatuur steeds ‘moeilijker’ wordt. Als je nu een televisie koopt en eenmaal thuis de handleiding niet begrijpt, heb je een probleem. Dan kun je de fabrikant of importeur gaan bellen, want die (internet)winkel komt je echt niet helpen, en dat doen wij juist wél. Mensen leggen het vertrouwen in je en dat moeten wij waarmaken. Afspraak is afspraak; voor onze generatie is dat niets bijzonders. Sterker, het zou altijd zo moeten zijn, maar het lijkt wel alsof dat in de moderne samenleving steeds minder het geval is. Daarom is het goed dat Eef en ik van elkaars bezigheden op de hoogte zijn. Wat wij in de winkel beloven, wordt bij de klant ook waargemaakt.” Koers Gerard informeert naar de scheiding tussen werk en privé. Paul: “Het is anders dan toen ik in loondienst werkte. Nu heb je je eigen zaak en bepaal je mede de koers. Maar dat extra stapje zetten, dat deed ik voorheen ook al.” Eef: “Paul doet tevens de administratie, dus z’n vrije maandag schiet er weleens bij in, maar we zien het ondernemen allebei ook als hobby, dus dan neem je wel eens iets ‘mee naar huis’. Nu we zelfstandig ondernemer zijn, is de betrokkenheid wel groter. En je merkt dat je je nog meer op de klant focust. Die wil je hoe dan ook bedienen. En dat is alleen maar goed, natuurlijk.” De hobby’s schieten er wel een beetje bij in. Paul was voetbaltrainer, maar heeft het nu druk met de zaak. Eef ziet desondanks nog kans zich uit te leven in voetbal en motorrijden. “Even je gedachten op nul...”

Eef Wittebrood

Paul Boeije

Drie steekwoorden tot besluit: Bang & Olufsen: “Tijdloos en ongeëvenaard.” Zelfstandig ondernemerschap: “Uitdagend.” Toekomst: “Eigenlijk kan het alleen maar beter worden.”

september 2013

21


Al uw bedrijfsverzekeringen onder één dak Als ondernemer besteedt u uw tijd graag aan de dingen waar u goed in bent. Ondernemen brengt echter ook risico’s met zich mee. Het in kaart brengen van deze risico’s en het bieden van oplossingen is specialistenwerk. Daarom heeft Meeùs het Bedrijven Pakket ontwikkeld. Een overzichtelijke en geïntegreerde oplossing, die de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt. Meeùs beschikt over gekwalificeerde

VERZEKERINGEN

adviseurs die u graag terzijde staan,

Ù regelt met één telefoontje de schade binnen uw bedrijf?

als partners in business. Bovendien kan Meeùs, als grote marktpartij, scherp voor u inkopen. Bel nu voor een afspraak met 0413 - 20 50 50 of kijk op www.meeus.com/bedrijvenpakket. Meeùs Uden Loopkantstraat 1e Vraag naar de voorwaarden.

5405 NB Uden tel. (0413) 20 50 50

VERZEKERINGEN, PENSIOENEN, HYPOTHEKEN MET HET ACCENT OP Ù

www.meeus.com

Meeùs is onderdeel van AEGON.

22

id5_MAD_2369120_002.indd 1

26-1-2011 15:23:43


Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

Kansen voor groei Periodiek worden thermometerstanden afgekondigd over het economische klimaat, met al kwartalen op een rij kille resultaten. De COEN-enquête - COEN staat voor Conjunctuurenquête Nederland - is ook zo’n periodiek onderzoek dat de verwachting van ondernemend Nederland meet. Dit betreft een gezamenlijk onderzoek van KvK, VNONCW, MKB-Nederland, CBS en EIB. De algehele stemming van de meest recente versie is opnieuw somber, maar toch zien ondernemers ook enkele lichtpuntjes.

Voor het tweede kwartaal van 2013 zijn ondernemers iets positiever over de omzetverwachting dan in het eerste kwartaal. Opvallend optimistisch zijn de ondernemers die zaken doen met het buitenland: zij zijn aanmerkelijk positiever over hun omzet en orderpositie. De export zal volgens het onderzoek dan ook de belangrijkste bron van groei voor dit jaar zijn. De industriële bedrijven in Brabant en Zeeland hebben een onevenredig groot aandeel in de nationale export. Daarmee vormen zij de industriële motor van de Nederlandse economie en is onze regio één van de kurken is waar het land op drijft. En nog altijd met een stijgende lijn. Daarom zetten wij vanuit de BZW sterk in op het begeleiden van ondernemers bij hun plannen voor export(groei). We maken ons sterk voor het stroomlijnen van exportfinanciering en nodigen ondernemers uit om actief kennis te maken met de exportkansen naar landen als Japan, Duitsland en Amerika. Nog een ander economisch lichtpuntje presenteerde onlangs het onafhankelijke onderzoekbureau Panteia in het rapport: ‘Topsectoren: beeld en ontwikkeling’. De belangrijkste conclusie is dat topsectoren – onze economische speerpuntsectoren - beter bestand zijn

tegen de crisis. Bedrijven in de topsectoren groeien dit jaar met 0.25%. En dat terwijl de Nederlandse economie in zijn geheel krimpt. De sterke oriëntatie van topsectoren op innovatie én buitenlandse afzet zijn hiervoor verantwoordelijk. Samen zijn de topsectoren goed voor meer dan een kwart van de toegevoegde waarde van Nederland. Ook hierin spelen Brabant en Zeeland een ongelofelijke belangrijke rol want zeven van de negen topsectoren zijn hier stevig vertegenwoordigd. Moraal van het verhaal: de export kan onze economie weer aan de praat krijgen en vooral onze topsectoren zijn kansrijk. Belangrijk is dat onze concurrentiekracht niet verder mag verzwakken door verdere lastenstijgingen. Waar Nederland in 1997 nog vierde stond op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld, zijn we inmiddels gekelderd van een elfde plek vorig jaar naar de veertiende plaats. De daling is vooral het gevolg van de lage groei van de Europese en Nederlandse economie. Met name op het gebied van de binnenlandse consumptie scoort Nederland laag. Duitsland en Zweden behielden hun goede positie op de internationale ranglijst omdat zij hun robuuste maakindustrie - die sterk op export is gericht - koesteren. Ook daar moeten wij een voorbeeld aan nemen!

Samen met VNO-NCW maken we ons onder meer hard voor het creëren van een gelijk speelveld voor wat betreft de export. Het is natuurlijk ongehoord dat wij wel invoerrechten betalen in andere landen, terwijl dat andersom niet geldt voor exporteurs die de Europese markt betreden. Tot slot geeft de komst van vier provinciale fondsen in Brabant ter bevordering van de innovatie ons in elk geval een steuntje in de rug. Alle zeilen moeten bijgezet worden zodat de ondernemers nieuwe stimulansen aan de export kunnen geven. Peter Swinkels Voorzitter Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

september 2013

23


Bert van der Laan:

‘Kansen voor de Nederlandse bouw De markt voor de Nederlandse bouw zit volkomen op slot. Een belangrijke boosdoener is de malaise op de huizenmarkt die als gevolg van de recessie vrijwel stil is komen te liggen. Waar veel bouwers met de handen in het haar zitten, ziet de Udense Bert van der Laan echter nog mogelijkheden, en wel in Duitsland. “Maar die kansen zijn er niet voor iedereen, aan stenenstapelaars is ook daar weinig behoefte.” Met een verleden als architect, technisch directeur van een bedrijf in systeembouw en zelfstandig adviseur op het gebied van projectmanagement kent Bert van der Laan de Nederlandse en Duitse bouwsector op zijn duimpje. Momenteel is de Udenaar werkzaam bij Nedubex, de Stichting Nederlands - Duitse Bouwexport en reist hij Nederland rond om bouwbedrijven bij te staan kansen op de Duitse 24

markt te verzilveren. Dat dat belangrijker is dan ooit, staat voor hem buiten kijf. “Er zijn heel veel Nederlandse bouwers die momenteel voor hun hachje vechten. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan doorstroming op de huizenmarkt, zowel in de sociale woningbouw en de markt van de goedkope en dure koopwoningen is het momenteel kommer en kwel. In de utiliteitsbouw is het niet veel beter. En een ding

is helder: de economie mag dan vroeg of laat weer aantrekken, zoals de wereld was voor 2008 zal het nooit meer worden. Deze recessie markeert een fundamentele maatschappelijke en economische shift en we zullen op vele fronten een stapje terug zetten. Dat heeft ook zijn consequentie voor de bouw.” Stenenstapelaars Volgens Van der Laan beseffen veel bouwondernemers nog niet dat hun markt structureel verandert. Te weinig sorteren volgens hem voor op een nieuwe toekomst. “Ik heb het dan niet alleen over een vermindering van bouwvolume


focus die werken vanuit heldere concepten hebben de toekomst. Je zier nu al zij die die switch al hebben gemaakt het gemakkelijker hebben in de huidige crisis. En het zijn diezelfde bedrijven die ook de grootste kansen hebben om in Duitsland succes te boeken.” Bedrogen Waar de bouwmarkt in Nederland in een diep dal zit, floreert die in Duitsland als vanouds. Zo groeit de nieuwbouwmarkt nog iedere jaar met twee tot drie procent. De vraag is hoe dit kan in een land dat toch ook de gevolgen van de Europese recessie voelt. Van der Laan: “In Duitsland zijn al jaren geleden maatregelen genomen waar wij nu pas mee beginnen. Daar is de loonontwikkeling aangepakt, hebben ze aan de AOW-leeftijd gesleuteld, voert men een actief industriebeleid en hebben ze de kosten van de zorg in de hand. Dat zorgt voor een veel gezondere economische basis en consumentenvertrouwen. Onder de streep betekent dat ook kansen voor de Nederlandse bouw, met name in de grensgebieden die binnen twee uur te berijden zijn. Er zijn daar meer opdrachten dan Duitse aannemers aankunnen en wij zijn meer dan welkom. Dat wil echter niet zeggen dat je als vanzelf aan de slag kunt en al helemaal niet dat je projecten met succes kunt realiseren. Allereerst is ook daar geen behoefte aan die stenenstapelaars. Groot of klein, je moet wel echt wat te bieden hebben. Bedrijven die uit nood handelen en denken ‘dan ga ik het maar in Duitsland proberen’, komen bedrogen uit. Allereerst is het natuurlijk een kwestie van de taal beheersen. Duitsers denken dat alle Nederlanders dat doen, wij weten echter dat we in onze grensstreken, bijvoorbeeld in Noordoost-Brabant of Limburg wat dat betreft echt een streepje voor hebben. Maar belangrijker, ook daar wil men sterke concepten en kwaliteit, bijvoorbeeld op het gebied van zorg.”

Stoplicht “En dan zijn er de cultuurverschillen die absoluut niet onderschat mogen worden”, vervolgd Van der Laan. “Zo is afspraak daar afspraak. Een Nederlander wil nogal eens afwijken van afspraken als de omstandigheden veranderen. Zelfs als dat logisch en nuttig is, zal een Duitser dat nooit doen. Leg je honderd punten vast, dan zullen ze alle honderd bij oplevering worden gecontroleerd. Is er een afwijking, dan heb je een groot probleem. De spelregels liggen dus helder vast, toch gaat het vaak mis. Zelfs als je gedurende een project toestemming krijgt om van afspraken af te wijken, moet je je wel afvragen van wie je die toestemming krijgt. Is die persoon niet beslissingsbevoegd, dan kun jij de rekening bepalen. Daarnaast is in Duitsland de wet de wet. Waar in Nederland een agent begrijpt als jij als er niemand op straat is oversteekt terwijl het stoplicht op rood staat, krijg je daar gewoon een bon. Hetzelfde geldt op de bouw en het is zaak je te verdiepen in de relevante wettelijke kaders. Zo kost werken op feestdagen je gewoon tienduizenden euro’s aan boete. En de douaneregels wat betreft grensoverschrijdende arbeid zijn behoorlijk complex, maar worden strikt nageleefd. Nederlanders mogen dit allemaal zeer streng en zwart-wit vinden, maar het voordeel is dat volstrekt duidelijk is hoe het allemaal werkt. Wil en kun je je confirmeren je je aan de manier waarop de Duitsers het aanpakken, dan opent zich een wereld van mogelijkheden, met name voor de Nederlandse bouw die daar toch een hele goede naam heeft.”

‘Voor stenenstapelaars is nauwelijks ruimte in de toekomst’

in Duitsland’ in Nederland. Het karakter van de markt verandert, en dat heeft grote gevolgen. Tot voor kort was het van ‘wij bepalen wel wat goed voor je is.’ Maar we gaan van een aanbodgerichte naar een vraaggerichte markt, en die vraag kenmerkt zich door individuele wensen. Zo willen mensen niet meer wonen in een rijtje uniforme huizen, maar het gevoel hebben dat hun huis echt voor hen is gemaakt. Een andere ontwikkeling is de opkomst van domotica waardoor specifieke wensen van bewoners en gebruikers kunnen worden gerealiseerd. Voor traditionele stenenstapelaars is in die markt nauwelijks ruimte. Bouwbedrijven met

Bert van der Laan reist Nederland rond om bouwbedrijven bij te staan kansen op de Duitse markt te verzilveren. De Udenaar is momenteel werkzaam bij Nedubex, de Stichting Nederlands - Duitse Bouwexport. september 2013

25


Ons kookseizoen begint in september!

K o o K s t u d i o

Groepen vanaf 15 personen zijn van harte welkom. Voor meer informatie:

www.dehengstheuvel.nl Hengstheuvelweg 3 | 5406 VC Uden | Tel. (0413) 26 37 46 of 06 - 4117 4127

BGH bouwt aan verdere groei Aan de Poort van Schijndel heeft BGH Accountants & Adviseurs onlangs haar nieuwe kantoorpand ingebruikgenomen. Vanuit het nieuwe pand wil het Udense accountantskantoor haar activiteiten in deze regio de komende tijd verder uitbouwen. “We hebben naast onze vestiging in Uden voor een vestiging in Schijndel gekozen, omdat we dicht bij onze klanten willen blijven zitten”, vertelt Huibert van Aarle, vennoot bij BGH Accountants & Adviseurs. Mede door haar hoogte valt het nieuwe pand van BGH Accountants & Adviseurs bij de entree van Schijndel duidelijk op. “Dit gebouw kijkt uit over het REVUSS gebied”, zegt Martijn Vermunt. “Denkbeeldig gezien zijn wij dus een soort beschermheer voor de regio Veghel-Uden-Schijndel-Sint Oedenrode. Dit is een mooie uitvalsbasis om onze positie in de regio in de komende jaren verder te gaan versterken.” Ook qua organisatie is BGH Accountants & Adviseurs klaar voor een volgende stap. Chantal van Bussel: “We hebben alle fiscale en financiële kennis in huis om Vlnr: Huibert van Aarle, Chantal van Bussel, Marijn Vermunt en John Martens

onze klanten van de juiste cijfers te voorzien en weten deze informatie vervolgens ook nog te vertalen naar een gericht advies waar ondernemers vervolgens hun voordeel mee kunnen doen.” Gericht advies Volgens Huibert van Aarle is er een groeiende vraag naar advies bij ondernemers. “Uiteraard blijven cijfers en jaarrekeningen belangrijk, maar tegelijkertijd merken we dat ondernemers in toenemende mate behoefte hebben aan gericht advies. Bijvoorbeeld op het gebied van vermogensbeheer of adviezen met betrekking tot begrotingen en investeringen. Ook voor die vraagstukken kunnen ondernemers bij ons terecht. We kijken met hen over de schouder mee, om het juiste pad uit te stippelen.” BGH Accountants & Adviseurs Nieuwe Eerdsebaan 34 5482 VS Schijndel (T). 073-5492118 (E). bghschijndel@bghacc.nl (W). www.bghacc.nl september 2013

26


Udense Ondernemers Vereniging

In dit nummer van Bedrijvig Uden vindt u een speciale pagina over de Udense Ondernemers Vereniging De Kring(UOV De Kring). Hier kunt u lezen over zaken die actueel zijn binnen de ondernemersvereniging.

Moet Uden opschalen? Moet Uden opschalen, en zo ja, hoe? Dat was de vraag die op 28 augustus centraal stond tijdens het debat over de opschaling van de gemeente Uden, dat plaatsvond in de Kruisherenkapel. Hoewel de standpunten uiteen liepen, was een meerderheid van mening dat Uden met 40.000 inwoners in 2020 te klein is. Als dit blad verschijnt, heeft de gemeenteraad inmiddels een besluit genomen en het ligt in de lijn der verwachting dat het advies van B&W om te gaan praten over opschalen, zal worden gevolgd. Vanuit het bedrijfsleven is er al jarenlang een actieve lobby, en tijdens het debat werd ook duidelijk dat de grote maatschappelijke organisaties het van belang vinden dat de gemeentes zich op een grotere schaal organiseren. Door te fuseren krijg je meer invloed op processen en zijn er meer mogelijkheden om voorzieningen en infrastructuur, met name ook voor de kleinere kernen, op peil te houden. Economische ontwikkelingen en dynamiek hebben meer kansen met meer deskundige capaciteit bij de overheid. Uden-Veghel In de discussie over opschaling valt op dat iedereen meteen denkt aan UdenVeghel. Dat is niet onlogisch omdat deze gemeentes al op allerlei gebieden samenwerken, maar ook omdat iedereen aanvoelt dat deze gemeentes elkaar iets te bieden hebben. Als de krachten van Uden en Veghel gebundeld worden, heeft dat het meeste effect en is het niet enkel een schaalvergroting. Wat we het afgelopen jaar hebben gezien is dat de gemeentebesturen van Uden en Veghel op een heel andere manier reageren. Deels vanwege de verschillende politieke situatie in de twee gemeentes, maar ook door de eigen

opvattingen. Veghel reageert heel snel en wil onmiddellijk handelen, waarmee ze Uden voor het blok zet. En Uden regeert in eerste instantie nauwelijks, wat door de buren wordt gezien als desinteresse. Nu pas wil Uden gaan praten met de buurgemeentes, maar daar staan ze wellicht niet allemaal meteen te popelen. Ook in Veghel ervaart men dat de zo luid verkondigde liefde voor Schijndel en Sint Oedenrode niet onverdeeld wordt beantwoord. Verantwoordelijkheid Uden en Veghel zijn het aan elkaar en aan hun bevolking verplicht om constructief en onbevangen met elkaar te gaan praten, zonder elkaar al keuzes of fusiepartners op te leggen. Het niveau van zorg, van onderwijs en culturele voorzieningen is uiteindelijk afhankelijk van de economische situatie en van de werkgelegenheid. Zeker in deze tijd ervaren mensen hoe afhankelijk ze zijn van de economische situatie. Bij onze bestuurders ligt de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de optimale omstandigheden waarin die economie kan floreren. Peer van Bakel Voorzitter UOV De Kring

Secretariaat UOV De Kring, Postbus 353, 5400 AJ UDEN E-mail: info@uovdekring.nl september 2013

27


‘Een is

Waals Advocatuur & Mediation bestaat tien jaar Op de foto: Wilma Richters (l) en Astrid Waals 28


Het Jubileum

Waals Advocatuur & Mediation

gezamenlijke oplossing vaak de beste oplossing’ De Udense advocate Astrid Waals viert dit jaar een dubbel jubileum. Ze zit twintig jaar in het vak én haar eigen kantoor Waals Advocatuur & Mediation bestaat tien jaar. “Ik heb me volledig toegelegd op het personen- en familierecht en me daarbinnen gespecialiseerd in echtscheidingen”, aldus Waals. “Mijn doel is om scheidende koppels zodanig te ondersteunen dat zij tot een oplossing te komen waarmee zij emotioneel en financieel beiden verder kunnen.” Vanuit haar kantoor aan de Pastoor Spieringsstraat in Uden kijkt Astrid Waals recht tegen de Petruskerk aan, een plek waar veel huwelijken aanvangen. Hoewel mensen elkaar daar eeuwige trouw beloven, wijst de praktijk anders uit. “Eén op de drie huwelijken loopt spaak in Nederland. Dat is een triest feit”, vertelt de advocate. “Ik zie het als mijn taak om partijen op een goede manier uit elkaar te laten gaan. De ervaring leert dat een echtscheiding via mediation op de langere termijn meestal tot meer tevredenheid leidt bij de (ex)echtgenoten dan een beslissing van de rechter, omdat een gezamenlijke oplossing meestal ook de beste is.” Extra medewerker Waals begon haar loopbaan als advocate bij een algemeen kantoor in Heesch. Enkele jaren later fuseerde dit kantoor met een groter kantoor uit Oss en ging de advocate zich specialiseren in het personen- en familierecht in het algemeen en echtscheidingen in het bijzonder. Tien jaar geleden startte zij vanuit de verbouwde garage bij haar huis haar eigen kantoor. “Dat liep prima, maar na enkele jaren kwam er steeds meer werk bij. Daarom ben ik in 2011 verhuisd naar een groter pand in het bedrijvenverzamelgebouw aan de Pastoor Spieringsstraat in Uden. Dat gaf me ook de fysieke ruimte om een extra medewerker aan te nemen. Inmiddels werkt Wilma Richters hier op kantoor. Zij heeft veel ervaring op het gebied van familierecht en weet wat het werken bij een advocatenkantoor inhoudt. Onlangs heeft Wilma ook de opleiding HBO-Rechten succesvol afgerond. Zij is een welkome ondersteuning voor mij en kan daarnaast eenvoudige zaken zelfstandig afhandelen.”

Juiste balans De advocate geeft aan dat het vakgebied familierecht behoorlijk breed is. “Naast echtscheidingen behandelen wij bijvoorbeeld ook verzoeken tot wijziging van alimentatiebedragen en omgangsregelingen, wijziging van familienamen, erkenning of ontkenning van vaderschap van kinderen, stiefouderadoptie. Verder adviseren wij mensen op het gebied van erfrecht en het afsluiten en tussentijds aanpassen van huwelijkse voorwaarden. In de afgelopen jaren is er ontzettend veel nieuwe wetgeving bijgekomen op het gebied van familierecht. Daarnaast krijgen wij ook steeds meer te maken met nieuwe, samengestelde gezinnen van partners die beiden vaak al kinderen uit een eerdere relatie hebben. Wij zien het als een uitdaging om hierin voor alle partijen een juiste balans te vinden.” Gezond scheiden Samen met psycholoog Ingeborg Sandig heeft Astrid Waals ook het concept Gezond Scheiden opgezet. “Met Gezond Scheiden willen wij mensen de gelegenheid bieden om onder deskundige begeleiding en op een effectieve manier goed en respectvol uit elkaar te gaan, met het beste resultaat voor de kinderen. Daarbij is er ook aandacht voor het leven na de scheiding, want daar ligt immers de toekomst voor de ex-echtgenoten.” Kijk voor meer informatie over Waals Advocatuur & Mediation op de website www.waals-advocaat.nl.

september 2013

29


Economische Economische Economische ontwikkelingen ontwikkelingen ontwikkelingen inin Uden Uden in Uden Voor Voor Voor informatie informatie informatie enen contact en contact conta ku

Uden: centrum voor vrije tijd van de regio Citymarketing is begonnen! Eind vorig jaar heeft het Udense college opdracht gegeven om met citymarketing Uden op de kaart te zetten. Uden is populair bij bezoekers, maar dat willen we bij nog veel meer mensen tussen de oren hebben. Het moet een automatisme worden: wil je iets leuks doen, dán ga je naar Uden! Uden is het centrum voor vrije tijd in de regio. Omdat we niet de illusie hebben dat mensen daar vanzelf wel achter komen, heeft de gemeente het voortouw genomen om Uden actief te vermarkten. Met die opdracht is Sjoerd Bouw van CLAP Communicatieregisseurs aan de slag gegaan. Wethouder Thijs Vonk: “Sjoerd heeft met zijn team een fan-

tastisch concept ontwikkeld waar iedereen die het ziet onmiddellijk enthousiast over is en dat uniek is voor Uden. Als je het ziet, snap je het. Behalve dat het heel mooi is, combineert het de Udense gezelligheid met een goeie doses gezonde zelfbewustheid. Uden is leuk, dat mag iedereen weten en dat willen we best met anderen delen”. Er is bewust voor een ruime voorbereidingstijd gekozen om citymarketing te lanceren. Net na de zomervakantie als iedereen weer fris en fruitig aan de slag gaat en het ook blijft ‘hangen’. Op zaterdag 24 augustus om 12.00 uur ging de site hierhoudenwevan.nl live en dat werd met enthousiasme uitgevent in het centrum (zie foto) In de week ervoor waren al op verschillende plekken teasers te zien om mensen nieuwsgierig te maken. Grote labels met een hart en hierhoudenwevan.nl waren aan verschillende pareltjes in Uden gehangen en verwezen naar de naam van de site met een klok die aftelde naar het moment suprême. Grote rol voor site en social media Social media spelen natuurlijk een grote rol in de uitwerking, net als het organiseren van acties en het aanhaken bij evenementen. De belangrijkste rol is echter weggelegd voor de website uden.nl Dat is de portal waar bezoekers op terechtkomen als ze Uden googelen. Vanaf die uitnodigende pagina kunnen bezoekers twee kanten op, naar de gemeente Uden of naar de site waar je alles kunt vinden over evenementen, winkelzondagen, aanbiedingen, overnachtingen, voorstellingen, restaurants etc. Die site moet uitgroeien tot dé plek waar je net dát uitje kunt vinden waar jíj naar op zoek bent. Partners Citymarketing is dus begonnen. Het is een traject dat tijd nodig heeft om te groeien en te oogsten. De komende maanden gebeurt er nog van alles om met dit ‘feelgood’ concept

30


act unt kunt kunt uu dede ugemeente de gemeente gemeente Uden Uden Uden mailen mailen mailen viavia Letty.van.Lieshout@uden.nl via Letty.van.Lieshout@uden.nl Letty.van.Lieshout@uden.nl / Jose.Wilms@uden.nl / Jose.Wilms@uden.nl / Jose.Wilms@uden.nl ofof bel bel of14 bel 14 0413. 14 0413. 0413.

Start bouw Centrumplan Hoek Promenade voor V&D, H&M en La Place. De voorbereidende werkzaamheden zoals het aanleggen van electra, bouwhekken, riolering en dergeijke op de bouwplaats Hoek Promenade zijn afgerond. Aannemer BAM en ontwikkelaar Prowinko beginnen nu met de bouw van V&D, H&M en La Place. De eerst steen wordt komende maand gelegd.

Uden nadrukkelijk te profileren als centrum voor vrijetijd van de regio. Thijs Vonk: “de gemeente heeft nu echt de trekkersrol, maar willen we op de langere termijn de potentie van dit concept optimaal uitbouwen, dan kan dat alleen als meer partners aanhaken. Samen sterk is hier geen cliché maar een voorwaarde. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken”. september 2013

31


32


NU Ondernemen

Een netwerk dat werkt Sinds vorig jaar is Uden een businessnetwerk rijker: NU Ondernemen. Een actief, regionaal netwerk, waarin ondernemers uit Uden en omgeving vol energie samenwerken. Het collectief bevordert ondernemerschap, inspireert, en ondersteunt ondernemers om meer rendement te realiseren. “En dat werkt”, benadrukt voorzitter Allard Bevers. “Door frequent samen te komen, bouw je een band met elkaar op. Onze leden groeien door te delen.”

NU Ondernemen is niet zomaar een ondernemersvereniging. Het businessnetwerk vertegenwoordigt een hechte club ondernemers uit Uden en omgeving, die wekelijks samenkomt om kennis en contacten met elkaar te delen. Bevers licht toe: “Net als bij veel ondernemersverenigingen, is het doel van NU Ondernemen gericht op het behalen van financieel rendement. Maar er is meer. We stimuleren onze leden om contacten te leggen en informatie uit te wisselen, en daarmee zowel zichzelf als hun onderneming te ontplooien. Om dat te bereiken vragen we een actieve bijdrage van álle leden. Aanwezigheid bij onze wekelijkse ontbijtbijeenkomsten is dan ook verplicht en we verwachten van ieder lid een substantiële bijdrage in de vorm van kennis en contacten.”

17.00 uur. “Elke ontbijtbijeenkomst bevat een onderdeel op het gebied van ondernemerschapsbevordering”, vertelt Bevers. “Voorbeelden daarvan zijn 60 seconden-presentaties, gesprekken in kleine groepen en bedrijfspresentaties. Bovendien wordt tijdens de ledendag en de gastendag extra aandacht besteed aan de trainings- en leermomenten, bijvoorbeeld door middel van een trainingssessie op locatie. Ook populair is de zoekvraag, waarbij leden korte vragen kunnen stellen, zoals: ‘Kan iemand mij in contact brengen met een bepaald persoon?’, of: ‘Kent iemand een afnemer voor dit product?’. Op die manier worden deuren geopend die anders misschien gesloten waren gebleven.” Energie Het netwerk is inmiddels een jaar actief en telt een kleine veertig leden. Bevers blikt vol enthousiasme terug op de afgelopen periode. “Door frequent samen te komen, bouwen ondernemers een hechte band met elkaar op. Je merkt dat je elkaar de business gunt en je kunt relaties met een gerust hart doorverwijzen. Daarnaast hebben we veel geleerd, maar vooral ook enorm veel plezier beleefd; voornamelijk de oplocatie-dagen zaten vol verrassingen. We hebben bijvoorbeeld leren handboogschieten, een bezoek gebracht aan IT-dienstverlener Ricoh en een workshop gevolgd bij een lokale drumband. Zo leer je elkaar pas écht kennen.” “Ook de resultaten zijn veelbelovend”, vervolgt de voorzitter. “Zo hebben diverse ondernemers dankzij tips van collega’s stappen gezet die op termijn leiden tot meer omzet. Daarmee is ons doel bereikt: zorgen dat we zo veel mogelijk omzet generen, door kennis en contacten met elkaar te delen. Wat dat concreet heeft opgeleverd, zijn we op dit moment nog aan het inventariseren.” Forse groeiambities qua omvang heeft NU Ondernemen overigens niet. Bevers: “De teller stopt bij vijftig leden. Alleen op die manier kunnen we het persoonlijke karakter bewaken. Wie interesse heeft om deel te nemen, nodig ik van harte uit om één van onze gastendagen bij te wonen en de energie te voelen die vrijkomt als veertig ‘NU Ondernemers’ hun krachten met elkaar bundelen.”

‘Iedere ondernemer levert een unieke bijdrage’

Deuren openen Het businessnetwerk vertegenwoordigt een gemêleerd gezelschap van ondernemers, van zzp’ers tot ondernemers met een personeelsbestand van vijfhonderd medewerkers. Bevers: “We hebben bewust gekozen voor branche-exclusiviteit, zodat iedere ondernemer een unieke bijdrage levert. Het doel daarvan is dat onze leden elkaar versterken door gebruik te maken van elkaars kennis en elkaars netwerk. Tijdens de wekelijkse ontbijtbijeenkomsten ligt de nadruk dan ook op het genereren van nieuwe kennis en het aanboren van contacten.” De ontbijtbijeenkomsten vinden elke woensdag van 07.00 tot 08.30 uur plaats in Markant Uden (tevens lid) en worden gehouden volgens een vaste cyclus die zich elke vier weken herhaalt. Respectievelijk nemen de leden deel aan een ledendag, een op-locatie-dag, een gastendag en een 1 op 1-dag. Daarnaast wordt om de maand een informele borrel gehouden bij café ’t Stulpke, op vrijdagmiddag vanaf

Kijk voor meer informatie op: www.nuondernemen.nu september 2013

33


TDW Advies | Frank de Winter TDW Advies is een no cure no pay subsidie- en fondsenadviesbureau. Indien uw bedrijf een nieuw project start, is het mogelijk dat u subsidie kunt krijgen op een deel van de kosten. Het hoeft dan niet te gaan om grote innovaties, als het vernieuwend is voor het bedrijf zelf en als het technisch moeilijk is kan het al voldoen aan de voorwaarden. Ook anderszins nieuwe projecten kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Fondsen zijn er voor stichtingen en verenigingen die zich bezighouden op één van de volgende gebieden: gezondheid, welzijn & cultuur, natuur & milieu en internationale hulp. Indien een stichting een nieuw project opstart, kan het project mogelijk in aanmerking komen voor gelden uit vermogensfondsen. Denkt u in aanmerking te komen? Doe dan de gratis subsidiescan via de website. Oude Udenseweg 37, 5405 PD Uden T: 0413-245680 I: www.tdw-advies.nl

Vervest constructief ontwerp & advies bv | Bas Vervest Vervest constructief ontwerp & advies adviseert u over draagconstructies van gebouwen. We maken het constructieontwerp, de berekening en de tekening. Door onze ervaring en brede bouwkundige interesse, kunnen we optimaal adviseren. We houden rekening met de overige disciplines en stellen ons altijd kritisch op ten opzichte van onze ontwerppartners. We nemen een actieve houding aan en zijn creatief in het vinden van passende oplossingen. Voor onze advisering gebruiken we 2D- en 3D- reken- en tekenprogrammatuur. Door gezamenlijk met de overige ontwerppartners in 3D te tekenen, kunnen in een vroeg stadium knelpunten worden ontdekt. Hiermee wordt de kans op fouten en onvoorziene kosten beperkt. Zoekt u creatieve, meedenkende constructief ontwerpers/constructeurs, dan zijn wij u graag van dienst. Een goed constructief advies is een goede investering! Beekvloed 20, 5408 NG Volkel T: 0413-787113 I: www.vervest.nl

Habes meubelen, duoplankenvloeren, totaalinterieur | John Habes Samen met twee werknemers vormt Habes het bedrijf. Dat lijkt weinig voor het vele werk dat het bedrijf mag doen, maar dat is het niet. Integendeel zelfs. “Er zijn geen grote schakels bij ons. We staan direct in contact met elkaar, maar ook met de klant. Als iemand belt, dan zal hij niet constant doorverbonden worden.” Een afspraak maken met Habes is dan ook geen probleem. “Nee, zeker niet. Ik kom vaak langs bij de mensen thuis. Dat is toch dat persoonlijke aspect dat je zo toevoegt. Wij staan niet dicht bij de klant, maar er direct naast.” Ervaring, inzicht, materiaalkennis en gevoel voor esthetische composities van vorm, kleur en materiaal maken van John Habes een totaalinrichter bij uitstek.

Willandstraat 106, 5351 PK Berghem T: 0412-484652 I: www.johnhabes

Ricoh Document Center Nijmegen | Majanka Zonneveld Vandaag de dag wordt er binnen veel organisaties maar raak gekopieerd. Hierdoor groeien de papierberg en de kosten, maar slinkt het overzicht. Dat is funest voor u als ondernemer. Ricoh Document Center Nijmegen helpt u het overzicht terug te krijgen. Informatie komt vandaag de dag via steeds meer kanalen uw organisatie binnen. Tegelijkertijd wordt het scheiden van belangrijke informatie een stuk gecompliceerder. U weet niet meer zeker of iedere medewerker over de meest actuele versie van die informatie beschikt. En dit controleren is een tijdrovende klus. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in het doorgronden, analyseren en opnieuw structureren van complexe processen. Uw winst van deze competenties is groot. Denk bijvoorbeeld aan kostendaling. En meer productiviteit van medewerkers. Ricoh Document Center Nijmegen combineert regionale voordelen met internationale kennis en zorgt er zo voor dat uw organisatie efficiënter en goedkoper kan werken. Bijsterhuizen 30-07H, Wijchen T: 024-3660920 I: www.ricohdocumentcenter.nl/nijmegen 34


Markant Uden | Maarten Prinssen Theater Markant heet voortaan Markant Uden. Een naamsverandering die op het eerste oog klein is, maar wel een grote betekenis heeft. De nieuwe evenementenaccommodatie en het restaurant vervullen daarin een doorslaggevende rol. De combinatie van een theater, evenementenzaal, restaurant, grote foyer, twee zijfoyers en een balkon – samen de zeven ‘doosjes’ van Markant Uden – vormt de kracht van ons prachtige bedrijf. U begrijpt dat dit, door een breed scala aan faciliteiten, een plek is waar altijd wel iets te beleven valt: hét podium voor theater en evenementen. Speciale aandacht voor iedere gast, dat is onze sleutel tot succes. Mensen het hof maken, daar draait het om. Een ontmoetingsplek die Uden als bruisend centrum compleet maakt en andersom profiteert van de enorme aantrekkingskracht van Uden in de wijde regio. Maar bovenal een accommodatie die Uden verdient. Markt 32, 5401 GP Uden T: 0413264588 E: info@markantuden.nl

QPC Schoonmaak | Harry van den Broek Meer dan veertig jaar ervaring in de schoonmaakbranche heeft mede gezorgd dat het huidige schoonmaakbedrijf is gevormd tot een professioneel, betrouwbaar, accuraat en betrokken leverancier van schoonmaak- en aanverwante diensten, zoals glasbewassing, vloeronderhoud, tapijtreiniging, glasbewassing en zelfs beveiliging. Dagelijks maken onze schoonmaakmedewerkers vele duizenden vierkante meters kantoren, scholen, productieruimtes en woningcomplexen schoon, worden duizenden ramen ‘gelapt’ door onze glazenwassers en vele meters controlerondes gelopen door onze beveiligingsmedewerkers. We zijn regionaal georiënteerd, met als kerngebied Oss-Uden-Veghel. Klanten buiten onze regio zijn wij van dienst middels vereniging Schoongroep Nederland (www.schoongroepnederland.nl). Contractbeheer zonder meerkosten en scherpe schoonmaaktarieven maakt het voor opdrachtgevers plezierig zaken doen. Graag gaan wij met u het gesprek aan. Vloetstraat 15, 5408 PH Volkel T: 0413-251143 I: www.denkjeaanschoonmaak.nl /www.schoongroepnederland.nl

Personato Werving en Selectie | Luuk Goumans Personato assisteert bedrijven bij een kwalitatieve werving en selectie van personeel op MBO-, HBO- en Academisch niveau. Daarnaast helpt Personato werkzoekenden aan een nieuwe stap in hun carrière. Personato is actief in heel Nederland, maar het grootste deel van onze klanten en kandidaten bevinden zich in een grote driehoek van Zwolle tot Maastricht tot Roosendaal. Personato heeft het grootste bereik onder de werkzoekenden in deze regio. Buiten de traditionele kanalen (de grote én gespecialiseerde vacaturebanken) lopen we voorop in arbeidsmarktcommunicatie. Denk hierbij aan eigen smartphone apps, social mediacampagnes, sportmarketing en inhouse webontwikkeling. Specialismen van Personato: Accountancy en Fiscaliteit - Bank en Verzekeringen - Finance en Control - ICT - Inkoop Juridisch en Advocatuur - Logistiek - Non-Profit - Office Management - Sales en Marketing - P&O – Techniek. Keizersveld 91, 5803 AP Venray T: 0478 630930 I: www.personato.nl

Cornelissen aannemingsbedrijf | Erik van Hout Bouwen is meer dan het leggen van funderingen, meer dan enkel het kunnen lezen van een tekening en meer dan het leveren van maatwerk. Bouwen is innoveren, organiseren, coördineren en realiseren. Een aannemingsbedrijf moet een complex bestek kunnen vertalen in een doeltreffend en reëel wensenpakket, dat past binnen de budgetten en planningen van opdrachtgevers. Ook na de oplevering bieden wij ondersteuning bij storingen en onderhoud middels onze Bouwservice. Cornelissen aannemingsbedrijf beheerst deze disciplines en is zo in staat om aan alle verwachtingen te voldoen. Het motto van oprichter Kees Cornelissen: ‘Werken om er vanaf te komen, niet om aan de gang te blijven’, is tekenend voor de no-nonsense mentaliteit die ons ook nu, na ruim zes decennia, nog kenmerkt: ‘aanpakken en de klant centraal stellen’. Vakbekwaamheid, eigen personeel, ruime praktijkervaring en betrokkenheid, hiermee waarborgen wij onze kwaliteit. Boekelsedijk 22a, 5411 AS Zeeland T:0486-451608 I: www.cornelissenbouw.nl


Mickers Architectuur | Lamber Mickers Mickers Architectuur heeft 25 jaren bouwervaring en is specialist in daglicht. Goed en direct daglicht is een eerste levensbehoefte en maakt bovendien de kamers mooi. Mickers bedenkt voor uw woning of uw bedrijf betaalbare slimme oplossingen die maakbaar zijn. Ook 55+ aanpassingen in huis of een prachtige tuinkamer behoren tot het werk van Mickers Architectuur. Mickers ontwerpt levensloopbestendig en hanteert de regels van duurzaam bouwen en Active House. Comfort en nuttig gebruik worden gecombineerd. U kijkt op het beeldscherm mee naar het 3D-model van uw nieuwbouw of de verbouwing. Samen ontwerpen en laten bouwen voor een betaalbare prijs. Lamber Mickers is plezierig, to-the-point en zorgvuldig. Bel voor een vrijblijvend 1e gesprek bij u thuis of bij u op de zaak. Mickers Architectuur schetst uw verbazing. Lamber Mickers tekent aan uw beste toekomstperspectief. T: 0413 251073 I: www.architectmickers.nl E: info@architectmickers.nl

Boomkwekerij-Afhaalcentrum G.Schonenberg | Gert-Jan Schonenberg Boomkwekerij-Afhaalcentrum G. Schonenberg is leverancier van tuinbeplanting voor hoveniers, tuincentra, grootgroenvoorzieners en particulieren. Het grote aanbod uit onze eigen kwekerij, gecombineerd met de inkoop bij geselecteerde bedrijven, maakt dat wij het hele jaar door een totaalpakket kunnen bieden van tuinplanten met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Het assortiment bestaat uit vele soorten en maten heesters, haagplanten, vaste planten, bomen, rozen, etc. Daarnaast bieden wij aanverwante artikelen als graszaad, gereedschap, bemesting, potgrond en ziekte- en plaagbestrijdingsmiddelen. Hoveniers en architecten uit de verre omgeving komen met hun klant bij ons om de tuin door te spreken. Op die manier kan de klant de planten zien die de hovenier/architect in gedachten heeft. Ook de particulier met tuinplannen kan bij ons terecht. Een team van vakbekwame mensen staat klaar om ze goed te adviseren. Brabantstraat 20a, 5408 PS Volkel T: 0413 273301 I: www.schonenbergplant.nl

De Winter media groep | Roland de Winter De Winter media groep is een modern mediabedrijf met een vooraanstaande positie in de media- en communicatiemarkt in Noordoost Noord-Brabant en Noord-Limburg. De onderneming is in 62 jaar uitgegroeid tot een marktleidende organisatie met ongeveer 100 medewerkers die opereren vanuit de vestigingen in Uden, Oss, Veghel, Boxmeer, Den Bosch en Sint Oedenrode. Tot de bedrijfsonderdelen behoren onder meer een uitgeverij van regionale weekbladen, ondernemersmagazines, corporate magazines en nieuwe media. Daarnaast beschikt De Winter over een moderne multimediastudio en een eigen distributieafdeling. Ook is De Winter voor bedrijven en organisaties een partner op het gebied van communicatie. Door het brede scala aan diensten en producten kan vrijwel iedere communicatievraag worden beantwoord, of het nu gaat om het ontwikkelen van een complete huisstijl of het geheel gratis laten verzorgen van uw eigen magazine. Vluchtoord 1, 5400 AA Uden T: 0413 266766 I: www.dewinter.nl

MC2 Marketing, Communicatie en Coaching | Marc van Lieshout MC2 helpt u bij het zoeken naar kansen en het verzilveren daarvan. Marc van Lieshout is een marketeer met oog voor marktontwikkelingen. Een strateeg die met u mee-denkt als ondernemer, maar ook een coach met een zesde zintuig voor talent. Een echte sparringpartner, een energizer die in beweging brengt en verandering realiseert. Zijn motto: Marketing Communicatie en Coaching is wat ik doe. Verbinden zonder grenzen is hoe ik werk. Samen ondernemen, dromen realiseren - dat geeft energie T: 06-52609669 I: www.marc2.nl E: info@marc2.nl 36


Reclamebureau Invorm | Thieu van Kaathoven Moeite met opvallen? Reclamebureau Invorm helpt u graag en maakt onderscheidende ontwerpen die er met kop en schouders boven uitsteken. Unieke logo’s, krachtige huisstijlen, opvallende verpakkingen, heldere advertenties, doordachte folders en verrassende websites. Dankzij 30 jaar creatieve ervaring kunt u rekenen op gedegen technische kennis. Uw drukwerk krijgt dus de juiste opmaak en begeleiding, mailings vinden de goede brievenbus en advertenties staan op de goede plek staan. Invorm is reclame maken zoals we zijn. . . Invorm Postbus 508, 5400 AM Uden T: 0413 26 12 92 I: www.invorm.nu

Willems-Prinssen Installatietechniek | Wilbert Prinssen Samen met mijn vennoot Jeroen de Knegt en zes monteurs run ik het bedrijf Willems-Prinssen Installatietechniek aan de Vlijtstraat in Uden. Ons bedrijf kent veel specialismen. Hierbij moet u denken aan riolering-, gas-, water- en ventilatie-installaties, sanitair en vervanging, service en onderhoud van CV-installaties en natuurlijk zijn de bijbehorende onderhoudscontracten voor jaarlijkse inspectie bij ons mogelijk. Ook voor de aanleg van duurzame installaties, zoals zonneboilersystemen en warmtepompinstallaties bent u bij ons aan het juiste adres. En niet te vergeten ons koper-en zinkwerk; een specialisme waar we trots op zijn! Onze werkzaamheden zijn dus heel gevarieerd. Van het aanleggen van een buitenkraantje tot het verzorgen van de complete installatie in een huis of bedrijfspand. En dat allemaal door: Willems-Prinssen Installatietechniek. De installateur die je kent. Vlijtstraat 2, 5405 AP Uden T: 0413-273603 E: info@willems-prinssen.nl I: www.willems-prinssen.nl

Mediaversa | Elina Melgers Mediaversa is een full service internetbureau dat sinds 2000 actief is. Ons doel is bedrijven volledig te ontzorgen. We zijn eerlijk en transparant, stellen de klant centraal en helpen de maatschappij. We helpen bedrijven bij het inzetten van internet om al hun doelstellingen te behalen. Is hier een webapplicatie voor nodig? Een website? Of andere websoftware? Of betere vindbaarheid op internet? Mediaversa geeft hierin vrijblijvend advies. We hebben een aantal aantrekkelijke producten die veel resultaat opleveren. Het merendeel van onze klanten zijn mkb-bedrijven uit diverse sectoren. Met een team van 14 specialisten denken wij gezamenlijk mee binnen projecten om een optimaal resultaat te behalen. We focussen op functionaliteit, design, vindbaarheid, actualiteit en techniek. Protonenlaan 3, 5405 NJ Uden T: 0413-472547 I: www.mediaversa.nl

Elpar | Frans Pennin x Elpar is een elektrotechnisch installatiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van parkeer-, cameraen toegangscontrolesystemen en zonne-energie, met als doel de gebruikers en beheerder te ontzorgen. Door op de juiste wijze de zeer betrouwbare hardware te benutten, behalen wij met onze eigen ontwikkelde kentekencamera in combinatie met onze ANPR-software ongeloofwaardige hoge percentages. Elpar staat voor service en kwaliteit. Elpar staat bij haar klanten bekend als partij die zoekt naar mogelijkheden. Ook bestaande systemen zijn vaak door Elpar eenvoudig te voorzien van de nieuwste technieken. De bewakingscamera’s waar dagelijks uitstekende opnames mee gemaakt worden, worden ook bij onze eigen ANPR-(kenteken)camera ingezet. Door bij elke nieuwe ontwikkeling de juiste hardware te kiezen, kunnen wij als Elpar dan ook met trots zeggen dat we het meest zuinige systeem van dit moment hebben. De Bosberg 22a, 5427 TA Boekel T: 0492-326466 I: www.elpar.nl


Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen | Lodewijk Vinks Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen is een fullservice notariskantoor. U kunt er terecht voor advies op het gebied van familierecht, ondernemingsrecht en onroerend goed. Van de alledaagse ‘eenvoudige’ zaken tot de meest complexe zakelijke transacties. Dankzij jarenlange vestiging in Uden - het notariskantoor bestaat ruim 200 jaar - heeft het team ruime ervaring en is veel kennis bewaard gebleven. Lodewijk Vinks ervaart dit nog regelmatig. Sommige klanten, die vroeger bij zijn vader kwamen, denken nog steeds met dezelfde Vinks te maken te hebben: ‘U bent ook niet veel veranderd, notaris.’ Het notariskantoor is een vertrouwde plek voor Udenaren om hun zaken goed te regelen. Dat is voor Lodewijk Vinks een grote drijfveer in zijn werk. “Ik vind het heel belangrijk dat een klant ons kantoor met een gerust gevoel weer kan verlaten.” Velmolenweg 145   T: 0413 262926   I: www.notarissenudenveghel.nl 

Rob van Berkel Photography | Rob van Berkel Hoe kun je in tekst van 150 woorden een beeld schetsen van een fotograaf? NIET

Rob van Berkel Photography doet al jaren het tegenovergestelde. Het liefst laat ik mijn beelden het verhaal vertellen, omdat ik fotografeer met passie en volgens de redenering dat een wervende foto een boodschap overbrengt. Een foto moet: • de aandacht trekken, desnoods door te choqueren; • een herkenbaar voordeel inhouden voor de ontvanger; • uw merkimago en getrouwheid aan uw merk/bedrijf bevorderen of versterken. DUS.... Laat mij a.u.b. iets vertellen met mijn foto’s. Oran jestraat 30,   5401 CB  UDEN   T: 06-50423670   I: www.robvanberkel.nl

Van Iersel Luchtman Advocaten | Daphne Sgroot Van Iersel Luchtman Advocaten is een Brabants advocatenkantoor met meer dan 50 advocaten. Van Iersel Luchtman behoort hiermee tot de grotere zelfstandige kantoren in Zuid-Nederland, maar blijft met haar drie Brabantse vestigingen in letterlijke en figuurlijke zin dicht bij haar opdrachtgevers. Van Iersel Luchtman Advocaten is al jarenlang gevestigd in Uden, voorheen aan de Margrietstraat en sinds enkele jaren aan de Verlengde Velmolen. Van Iersel Luchtman heeft tevens vestigingen in ’s-Hertogenbosch en Breda. Van Iersel Luchtman Advocaten kan u helpen met vrijwel alle rechtsgebieden waarmee een onderneming in haar dagelijks functioneren in aanraking komt, waaronder arbeidsrecht, vastgoedrecht, ondernemingsrecht en contractenrecht. Van Iersel Luchtman Advocaten heeft diepe wortels in het Udense. Zo kunt u ons bijvoorbeeld tegenkomen op Bourgondisch Uden maar ook op de tennisbaan bij LTC Uden. Natuurlijk bent u ook van harte welkom op ons kantoor. Verlengde Velmolen 6,   5406 NT Uden   T: 088 – 90 80 800   E: j.sgroot@vil.nl 

BTB Fire and Medical Support BV | Erwin Koele  BTB Fire and Medical Support biedt een totaalpakket aan bedrijfsveiligheid. Van een cursus BHV of EHBO, tot het keuren van uw brandblussers of het leveren van uw verbandtrommel; voor al deze zaken kunt u bij ons terecht. Naast het aanbieden van een totaalpakket, is BTB ook een expert in het afstemmen van veiligheid op basis van de wensen van de klant. Zo heeft u de veiligheid binnen uw bedrijf te allen tijde op een juiste en wettelijk verantwoorde wijze geregeld. Door uw gehele bedrijfsveiligheid bij ons onder te brengen ontzorgen wij u bovendien, waardoor u zich met de corebusiness van uw onderneming bezig kunt houden. Wij verzorgen graag vrijblijvend een veiligheidsscan voor u, waarmee wij kunnen aantonen dat uw bedrijfsveiligheid op het juiste niveau is of verbetering behoeft. Loopkantstraat 2e,   5405 NB Uden   T: 0413-368777   I: www.btbfirenandmedical.nl 38


Partner Wonen BV, Partner Bedrijfshuisvesting BV en Vrijstaand Wonen BV | Allard Bevers Partner Wonen BV, Partner Bedrijfshuisvesting BV en Vrijstaand Wonen BV zijn inmiddels 3 bekende namen in de regio Uden/Veghel/ Oss. De markt trekt aan. De transactieaantallen nemen toe op zowel de particuliere woningmarkt als bij bedrijfsobjecten. Reëel en marktconform waarderen is essentieel voor het realiseren van een transactie binnen een redelijke termijn. We houden ons bezig met vastgoedvraagstukken betreffende woningen en bedrijfsmatig vastgoed. De nadruk ligt op aankoop/verkoop, huur/verhuur en taxaties van woningen en commercieel vastgoed. Daarnaast verrichten wij voor diverse (vaste) partners in de bouw en ontwikkeling consultancywerk. Ons kantoor kenmerkt zich door een ‘no nonsens’ aanpak waarbij we duidelijk zeggen wat we doen en vervolgens doen wat we zeggen. Korte directie lijnen met een vaste contactpersoon. Onze makelaars/taxateurs zijn volledig gecertificeerd. Meer weten? Bel ons voor een vrijblijvende afspraak. Velmolenweg 149, 5404 LB Uden T: 0413 - 244 288 I: www.partnerwonen.nl

Verbossen Assurantiën & Risicobeheer BV | Gerard Verbossen Bij Verbossen gaat het allang niet meer alléén om verzekeren, maar draait het om advies en risicobeheer. Een onderneming is dynamisch, ontwikkelt zich en wij zorgen ervoor dat wij de risico’s in kaart brengen en door periodiek bezoek actueel houden. U bepaalt samen met ons welke dienstverlening u van ons verwacht en waar uw behoeftes liggen. Het gaat niet alleen om wat wij u kunnen bieden, maar juist ook om de vraag: Wat verwacht u van ons? U kunt bij ons terecht voor verzekeringen, hypotheken, pensioenen, financieringen, verzuim en arbeidsongeschiktheid, maar ook voor financial planning, quick scans van uw bedrijfsrisico’s en een second opinion bij schade. Aan expertise ontbreekt het niet, wij beschikken over alle benodigde diploma’s en vergunningen, zijn ISO-gecertificeerd en hebben specialisten in huis zoals erkend hypotheekadviseurs, senior pensioenadviseurs en inkomensadviseurs. Wij komen graag bij u langs om van gedachten te wisselen. Verlengde Velmolen 12, 5406 NT Uden T: 0413-243777 I: www.verbossen.nl

TREEE bv/Van Nunen Consultancy & Recruitment | Henk van Nunen TREEE Technical beheerst het gehele traject als het gaat om de ondergrondse/bovengrondse infrastructuur van gas- en elektriciteitsnetwerken. TREEE Recruitment is gespecialiseerd in het werven, selecteren en detacheren van personeel op MBO-, HBO- en Universitair niveau binnen de techniek van gas- en elektriciteitsnetwerken. TREEE Engineering kan zijn klanten bijstaan met advies, ontwerp en engineering, maar kan ook het projectmanagement en de directievoering van projecten verzorgen op klantlocatie of op onze TREEE-locatie. Engineering vanaf opwekking tot en met het transport en de distributie, of het nu gaat om hoog-, midden-, of laagspanningsnetten, openbare verlichting, lage- en hogedrukgasleidingen of installaties. TREEE Education is in staat om medewerkers zodanig te trainen/coachen dat zij volledig kunnen meedraaien in de organisaties van onze klanten. TREEE Excellent in Energie en Infrastructuur. TREEE: een unieke intermediair tussen nutsbedrijven en aannemers. Keizersveld 13, 5803 AM Venray T: 06-20422665 E: henk@treee.nl I: www.treee.nl

Biloela Communicatie | Helen Rutten Goed communiceren begint met inleven. Een boodschap moet pakken, boeien en vasthouden. Moet bij u passen, precies vertellen wat u bedoelt en weergeven waar u voor staat. Biloela Communicatie realiseert dat voor u; van persbericht tot bedrijfsbrochure, van tweet tot nieuwsbrief en van webtekst tot opiniestuk. Dankzij haar journalistieke achtergrond en jarenlange ervaring als communicatieadviseur is Helen Rutten gewend zich te verdiepen in de wereld van een doelgroep. “De ontvanger is het uitgangspunt. Waar zit hij op te wachten? Hoe ziet zijn wereld er uit? Wat boeit hem? Te vaak nog wordt vanuit de zender gedacht en komt de informatie niet aan.” Biloela Communicatie, als de boodschap echt aan moet komen. Voortweg 32, 5406 VG Uden T: 06-48487043 E: info@biloela.nl I: www.biloela.nl


Verhoeven Logistics | Laurens Bisschops Verhoeven Logistics is een middelgrote logistieke dienstverlener, gespecialiseerd in het groupage-vervoer (1-15 pallets) binnen en tussen Benelux, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechie en Slowakije, met dagelijkse ‘over-night’ vertrekken. In deze landen beschikken we over diverse overslagpunten voor collectie en distributie. De uitdaging voor ons is om het netwerk ‘in balans’ te houden. Met andere woorden, dagelijks zorgen voor evenwicht tussen export en import in de bovenstaande landen. Binnen de Benelux (dagelijks 50 trekker/oplegger combinaties) verzorgen wij naast de distributie voor regionale klanten, ook de distributie en collectie van de internationale zendingen. Het gunstige effect van een hoge beladingsgraad in combinatie met onze flexibiliteit (uitvoering met eigen materiaal), stelt ons in staat onze opdrachtgevers een hoog kwaliteitsniveau tegen concurrerende tarieven aan te bieden. Een combinatie waar altijd vraag naar is! Jagersveld 4, Uden T: 0413 333 134 I:www.verhoevenlogistics.com

Remco Cuijpers | ABC Hekwerk ABC Hekwerk levert hekwerken en beveiligingssystemen voor de zakelijke en de particuliere markt. Het bedrijf, dat inmiddels 25 jaar bestaat, behoort tot de top op het gebied van buitenbeveiliging. Of het nu gaat om standaard gaashekwerk, stijlvolle spijlen of een compleet systeem voor elektronische toegangsbeheersing, ABC Hekwerk vertaalt uw wensen naar een vakkundige oplossing. Daarbij kunt u altijd rekenen op uitgebreide service en garantie. ABC Hekwerk telt vijftien bedrijven in Nederland, twee in Duitsland en een in België. Remco Cuijpers voert samen met zijn broer de directie van ABC Hekwerk Zuid-Oost, gevestigd in Lottum. Zijn ouders hebben het bedrijf in 1988 opgericht en waren daarmee medeoprichters van de landelijke ABC Hekwerk groep. ABC Hekwerk, veiligheid vertaald in vakwerk sinds 1988! Smalebrook 3, 5973 KE Lottum T: 077 – 4631925 I: www.abchekwerk.nl E: remco@abclottum.nl

Hoevento Evenementenbureau | Maarten Hoevenaars Hoevento verzorgt feesten, productpresentaties, klantenontvangsten en andere evenementen, zowel voor particulieren als bedrijven. Benieuwd naar onze mogelijkheden? We verrassen u graag met onverwachte oplossingen, aansluitend op uw wensen en portemonnaie. Of we nu het gehele evenement voor u verzorgen of inspringen daar waar u extra ondersteuning nodig heeft, wij regelen het ‘tot in de puntjes’. Zo komt u goed voor de dag en hoeft u alleen te genieten. Zo wordt uw event een bijzondere ervaring. Hoevento, voor al uw bijzondere momenten!

Vlasroot 37, 5411 AC Zeeland T: 06 – 46 3 46 234 E: maarten@hoevento.nl I: www.hoevento.nl

Timmers Elektrotechniek | Willy Timmers Timmers Elektrotechniek is een familiebedrijf dat is gespecialiseerd in het realiseren van complete elektrotechnische installaties. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We richten ons op de infrastructuur van digitale, analoge en draadloze elektranetwerken. Dat doen we voor de (beton)industrie, utiliteit- en luxe woningbouw. Zowel bij (ver)nieuwbouw, onderhoud, inspecties als renovatie streven we samen met de opdrachtgever naar een optimaal resultaat voor de eindgebruiker. Duurzaamheid, energiebesparing en gebouwautomatisering zijn hierbij randvoorwaarden. Samen met onze medewerkers en partners investeren we in kennis, kunde en kwaliteit. Op deze manier creëren we een cultuur om constant competenties te versterken en zo blijvend kwaliteit te leveren. Ons serviceteam staat 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u als klant klaar. Elektrotechniek - Telematica - Beveiliging - Automatisering - Elektroshop Industrielaan 5, 5405 AA Uden T: 0413-264033 I: www.timmersbv.nl E: email@timmersbv.nl 40


Oostendorp Autogroep | Bas Oostendorp Oostendorp Autogroep is een sinds 1976 bestaande familieonderneming. Ze heeft zich vanuit haar basis in Uden ontwikkeld tot een onderneming met een tiental vestigingen van uiteenlopende bedrijfstypes en specialismen in diverse plaatsen in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Vanuit onze Toyota-dealerbedrijven in Cuijk, Helmond, Uden en Venray bieden wij alle kernactiviteiten van automobiliteit. Ons schadeherstelbedrijf Autoherstel Zuid, met vestigingen in Den Bosch, Oss en Uden, neemt u graag de zorg uit handen wat betreft ruitschade, autoschade en de afhandeling daarvan. Via de universele en niet merkgebonden leasemaatschappij, Oostendorp Autolease & Verhuur, bieden wij op maat gesneden leasecontracten en mobiliteitsoplossingen. “Samen maken we de mooiste kilometers.” Dat is de belofte die Oostendorp Autogroep zijn klanten doet. Die gedachte belooft meer dan alleen rijplezier. De belofte is zorgeloze mobiliteit. We bieden onze klanten dan ook mobiliteit zonder dat ze zich ergens zorgen om hoeven te maken. Oude Udenseweg 12, 5405 PD Uden I: www.oostendorp-autogroep.nl

Van Esch Hoveniers | Willem van Esch Van Esch Hoveniers is een familiebedrijf. Jong en energiek, maar met de kennis van vroeger. Vooruitstrevend in denken en doen. Altijd klaar voor de volgende uitdaging. We onderscheiden ons door onze persoonlijke benadering en doen moeite om de persoon achter de opdrachtgever te leren kennen. Dit legt de basis voor een plezierige, langdurige samenwerking. De wensen/eisen van de eindgebruikers staan bij ons centraal. Daarom luisteren we ook écht..! Zo krijgen we gevoel bij de plek en de opdrachtgever. Gecombineerd met onze passie voor het vak staat deze werkwijze garant voor een prachtig resultaat. Onze ontwerpen worden gekenmerkt door een naadloze aansluiting op de architectuur en de omgeving. Er is altijd een gezonde balans tussen ‘groen en grijs’. Ritme, vorm en verhouding zijn op elkaar afgestemd, creatief en tijdloos. Tuinen krijgen gestalte middels mooi materiaal en slimme constructies. Delstraat 1, 5406VW Uden T: 0413-246510 I: vaneschhoveniers.nl

IBN Facilitair | Willem van den Brand IBN Facilitair is de sociale partner om bedrijven te ondersteunen en wil u graag ontzorgen. Iedere bedrijf of organisatie wil graag een pand met een verzorgde uitstraling, goede catering en een mooie bedrijfstuin. Of een vriendelijke ontvangst van gasten, goede vergaderservice en verzorgde parkeergelegenheid. Wij kunnen de complete facilitaire dienstverlening van uw organisatie van begin tot eind verzorgen. Ruim 1400 goed opgeleide, vakkundige en sterk gemotiveerde medewerkers bieden u een excellente dienstverlening voor uw binnen- én buitenruimte. Werken met IBN Facilitair betekent werken met een bedrijf dat gericht is op dienstverlening, mensen en duurzaamheid. Het Multi service concept ontzorgt: en zorgt dat bedrijven focus kunnen houden op hun core-business. Door anders te denken, beter te doen en met meer resultaat. Hockeyweg 5, 5405 NC Uden T: 0413-282805 I: www.ibnfacilitair.nl

AccountantsKantoor De Groot | Mathieu de Groot AccountantsKantoor De Groot ontwikkelde zich tot een sterk team dat zich inzet voor een groeiend aantal ondernemers, van starters tot de zeer ervaren collega’s in uiteenlopende branches. Met open vizier, vinger aan de pols, uitleg in begrijpelijke taal en tegen betaalbaar tarief. En vooral: kennis van zaken. Zij weten immers zelf wat het betekent om in deze tijden te ondernemen en te groeien. De Groot verzorgt uiteraard uw jaarstukken en belastingaangiften. Daarnaast bieden zij toegevoegde waarde op het gebied van fiscaal en financieel advies. De Groot staat naast u als ondernemer en maakt gedegen plannen voor de toekomst. Bij De Groot zijn de begrippen betrokken, betrouwbaar en betaalbaar al jaren kernwaarden, waarop een ondernemer kan bouwen. De Groot is zowel lid van het Register Belastingadviseurs (RB) als de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Zeelandsedijk 28a, 5408 SM Volkel T: 0413-275879 E: info@akdg.nl I: www.akdg.nl


LocalPrintService.nl | Gerald Megens Wij drukken de kosten van uw drukwerk. In deze tijd een welkome bijkomstigheid in uw ondernemersbudget. Localprintprintservice levert kwaliteitsdrukwerk tegen internetprijzen. Jarenlange ervaring staan aan de basis van deze kwaliteit en service, waarbij de nieuwe manier van werken ervoor zorgt dat drukwerk tegen aantrekkelijke prijzen kan worden vervaardigd. Of het nu gaat over visitekaartjes, huisstijlen, posters, magazines of vlaggen en banners; localprintservice staat garant voor kwaliteit. Vanuit Uden realiseren wij oplossingen op het gebied van drukwerk voor een groot scala aan klanten. Onze webshop ondersteunt ons bij het efficiënt verwerken van opdrachten uit de regio Uden maar ook ver daarbuiten. Levertijden vanaf 24 uur zijn mogelijk. Maak kennis met onze manier van werken, service en kwaliteit en dat tegen internetprijzen. Een drukkerij in een modern jasje, waarbij u als klant nog steeds centraal staat. Wij hopen u snel te mogen begroeten. Protonenlaan 12, 5405 NU Uden T: 0413 330993

Autoglas pro | Daan Vanthoor Autoglas pro is dé specialist op het gebied van autoglas. U kunt er terecht voor autoruitvervanging of –reparatie en voor het blinderen en tinten van autoruiten. Het bedrijf, dat sinds 1997 in Uden is gevestigd, mag werkzaamheden voor elke verzekeraar in Nederland uitvoeren. Dus ook voor het gratis repareren van het sterretje in de voorruit bent u er aan het goede adres. Autoglaspro heeft een 24-uursservice, zeven dagen per week. Daan Vanthoor vindt dat belangrijk: “Service staat bij ons op nummer één. We hebben een klein, gedreven team en dat maakt ons heel flexibel. Neem bijvoorbeeld inbraakschade; dat doet zich meestal niet voor tussen negen en vijf. Juist dan is het fijn als je snel, vriendelijk en deskundig geholpen wordt. Bij Autoglas pro gaan we net zo lang door tot de klant tevreden weggaat.”

Oostwijk 1c, 5406 XT Uden T: 0413-331619, I: www.autoglaspro.nl E: info@autoglaspro.nl

Elke 2 maanden organiseren we een ledenborrel. Daarnaast vindt minimaal een keer per jaar een themabijeenkomst plaats met een inspirerende spreker.

42


Hartje centrum

‘Het mooie is om van niets iets te maken’

Mark (l) en Ton van Heeswijk

Het is vaak het kloppend hart van een gemeente: het winkelcentrum. Ook het Udense centrum wordt gezien als gezellig, uitnodigend en aantrekkelijk. Bedrijvig Uden gaat in de serie ‘Hartje Centrum’ op bezoek bij Udense centrumondernemers. Dit keer zijn we te gast bij Ton van Heeswijk (53), die samen met echtgenote Els, zoon Mark en medewerkster Bouke Schoenmakerij Van Heeswijk aan de Marktstraat runt.

Is de officiële naam niet eigenlijk ‘Schoenmakerij Ton van Heeswijk’, met jouw voornaam erin? “Dat was het inderdaad, tot zo’n drie maanden geleden. Toen is onze zaak verbouwd, we hebben meer werkruimte gecreëerd en een machine geplaatst waar mijn zoon Mark en ik tegelijk aan kunnen werken. Sinds drie jaar werkt hij namelijk in de zaak, het was logisch om ook de naam aan te passen.”

Kwaliteit is dus letterlijk broodnodig. “Wij gaan voor het allerbeste, we willen geen rommel. Dat zijn de mensen ook van ons gewend, daarmee hebben we een vaste klantenkring opgebouwd. Vaak staan onze klanten te kijken van de kwaliteit. Schoenen die je eigenlijk zou gooien, knappen wij helemaal op. Maar: we zeggen het ook als iets niet kan. Ik ben liever eerlijk dan dat we een klant teleurstellen en hij niet terugkomt.”

Jullie onderneming zit al sinds mensenheugenis in Uden. “Ik kwam in 1980 in dienst bij Henk van de Wetering en in 1992 heb ik de zaak overgenomen. Dat ik in dit vak ben beland, was eigenlijk toeval. Ik heb een detailhandeldiploma voor een sportartikelenwinkel, maar toen ik uit militaire dienst kwam, zocht Henk een leerling-schoenmaker. Of ik al ooit een schoen had gerepareerd, vroeg hij. Ik heb eerlijk ‘nee’ gezegd, en er aan toegevoegd dat dat toch juist de bedoeling was van een leerling. Zo is het begonnen.”

Je zoon Mark zit ook in het bedrijf. Je beoogde opvolger? “Ik ben nog beslist niet aan het afbouwen, dat komt op latere leeftijd wel. Toen mijn medewerker Piet stopte, kwam Mark in de zaak. Hij was timmerman in de bouw, maar vroeg zich af of dit iets voor hem zou kunnen zijn. Hij heeft het vak hier bij mij geleerd, dat gaat een stuk sneller dan op school, waar je vaak drie weken de tijd hebt voor een opdracht. Hier moet alles liefst in een uurtje klaar zijn.”

Wat maakt jouw vak zo boeiend? “Het handwerk, het is mooi om van niets iets te maken. We proberen iedere schoen zo te maken dat we er bij wijze van spreken zelf op zouden willen lopen. Daar worden we ook op gecontroleerd. Ieder jaar komt er onaangekondigd een inspecteur langs, die de gerepareerde schoenen bekijkt. Alleen als alles in orde is, behoud je je meestercertificaat.”

Dat ligt ook aan de locatie: de Marktstraat is de drukste winkelstraat van Uden. “We zitten echt op een A-locatie, het is altijd druk. Toch maken we voor iedere klant tijd, ook al komt ‘ie voor een setje veters. Op die manier creëer je een band. Bovendien: ik kan niet anders. Ik maak nu eenmaal graag een praatje en daar heb je mensen voor nodig. Ik wil iedereen met een glimlach naar buiten laten gaan.” september 2013

43


Maarten Prinssen

Ongekende synergie tussen nieuw theater en evene

De ‘zeven doosjes’ van Het nieuwe Markant Uden komt eraan. En dat mag iedereen weten. Synergie creëren middels een elkaar aanvullend aanbod. Dat is wat directeur Maarten Prinssen wil. “Verbinden van de evenementenzaal aan het theater is de sleutel tot het succes waarmee wij de cultuur in Uden laten overleven”, zegt hij. “Wij zijn de nieuwe performanceplek voor Uden en omgeving. Ik omarm in mijn enthousiasme óók de Udense ondernemerswereld. Want we hebben het bedrijfsleven enorm veel te bieden: en dat allemaal dankzij de ‘zeven doosjes’ van Markant.”

De onderlinge mogelijkheden zijn ongekend. Door de komst van de evenementenzaal voor zo’n elfhonderd personen verdubbelt de capaciteit. In oktober gaat Markant draaien; de officiële opening is op 22 november. Daarbij geldt: the sky is the limit.

De bouw, die in april vorig jaar startte, wordt binnenkort afgerond. Straks zijn er een theaterzaal, evenementenzaal, restaurant, ‘oude’ foyer, de kleine foyers bij het theater, het balkon van de evenementenzaal en het artiestencafé.

Supervriendelijk “Allereerst wil ik stellen dat Markant ‘supervriendelijk’ gaat worden. Ik weet het: iedereen zegt dat. Maar wij zijn het ook écht. ‘Vrouwen en kinderen eerst’, zo heet mijn businessplan niet voor

Van een businesslounge tot locatie voor bedrijfsfeesten, variërend van recepties tot (product)presentaties; de ‘zeven doosjes’ van Markant vullen een gat op dat ontstond na het verdwijnen van de Markthal. Maar doen nog veel méér. 44


“Wat zijn topdagen voor bedrijfsfeesten? De vrijdag en zaterdag en in iets mindere mate donderdag en zondag”, geeft Maarten Prinssen antwoord op zijn eigen vraag. “Dat zijn 150 topdagen per jaar maal zeven ‘doosjes’. Dat biedt ongekende mogelijkheden. Een auto presenteren? Dankzij onze lift kan hij hier zo naar binnen. En nog véél meer auto’s ook... We hebben professionele verlichting en uitmuntende akoestiek, dus de aankleding is ook perfect.”

mentenzaal

Markant

Enthousiasme Maarten Prinssen is rationeel: “Hebben we ervaring? Nee, maar we hebben in de persoon van Peter Timmers een operationeel manager die zijn hand niet omdraait voor evenementen met tienduizend personen. Het enthousiasme is er dus.” Het brengt ons op de platte Markant-organisatie, waarvan het managementteam, naast Maarten Prinssen en Peter Timmers, bestaat uit algemeen manager Mario van der Linden en financieel manager Daniëlle van den Brand. “Een goeie mix van leeftijden: ikzelf ga richting de vijftig, Mario is een veertiger, Peter in de dertig. We luisteren naar alle leeftijdscategorieën. Door de subsidie hebben we natuurlijk een duidelijke genreverplichting, maar dat neemt niet weg dat je de perceptie van de klant overal voorop laat staan.”

Markantiers Sponsors maken de jaarlijkse toeloop van 60.000 bezoekers mede mogelijk. “Toen we privatiseerden, verloren we sponsors”, bekent Maarten Prinssen. “Maar met onze nieuwe opzet van de Markantiers weten we weer mensen voor ons te winnen. Men ziet het belang in van een goed theater met extra voorzieningen voor events.” De Markantiers zijn bedrijven die zich hebben verbonden met Markant via een sponsorpakket. Daarmee kunnen zij en relaties een bepaald aantal keren gebruik maken van het (theater)aanbod en van dinercouverts van Markant. Er zijn vijf verschillende pakketten. Tijdens een bezoek aan Markant Uden staat er altijd een gastvrouw voor de businessleden klaar. Naast bijvoorbeeld gratis koffie en thee en de zekerheid van vaste voorkeurplaatsen, worden Markantiers als eerste op de hoogte gebracht van het nieuwe theaterprogramma. Passend bij het gekozen pakket wordt de bedrijfsnaam vermeld op uitingen, zoals het sponsorbord in de foyer en de website. Maarten Prinssen: “We bieden een helder overzicht van de voor het pakket gemaakte kosten. Van wat over is, gaat de helft alsnog in de exploitatie, van de andere helft bieden de Markantiers jaarlijks een passend cadeau aan. Deze acties zullen met de nodige publiciteit omgeven worden.”

“Het verbinden van de evenementenzaal aan het theater is de sleutel tot het succes waarmee wij de cultuur in Uden laten overleven”, aldus Maarten Prinssen

niets. Het gaat erom dat wij perfect in willen spelen op wat de klant - lees: beslisser - wil. ’s Middags een plenaire vergadering en die ludiek afsluiten in de evenementenzaal met één of meerdere artiesten? Alles kan! Bedrijven nemen hier complete arrangementen af. Met tachtig mensen naar een theatervoorstelling, vooraf genieten van een buffet en een rondleiding door het complex en wellicht nog een meet and greet met de artiest. Na afloop speelt je favoriete band in de evenementenzaal. Eén complete avond uit. Geweldig toch?” september 2013

45


Cine van Heijnsbergen (l) en Pauline van Meurs 46


Lex Specialis

Nieuwe gerechtsdeurwaarder in regio Uden-Veghel Met de komst van Lex Specialis, dat gevestigd is aan de Pastoor Spieringsstraat 221, heeft Uden sinds kort weer een gerechtsdeurwaarderskantoor binnen haar gemeentegrenzen. “De afgelopen tijd zijn diverse deurwaarderskantoren in deze regio gestopt of verhuisd. Dat was voor ons juist aanleiding om in Uden een nieuw kantoor te openen”, vertellen Pauline van Meurs en Cine van Heijnsbergen, die samen eigenaar zijn van het nieuwe gerechtsdeurwaarderskantoor. Met het openen van een deurwaarderskantoor in Uden gaat voor beide vrouwelijke ondernemers een langgekoesterde wens in vervulling. “Er is een groot aantal bedrijven gevestigd in deze regio, maar tot voor kort zat er geen enkel deurwaarderskantoor meer”, aldus Pauline van Meurs, die de afgelopen jaren werkte als kandidaat-gerechtsdeurwaarder bij Gerechtsdeurwaarderskantoor Seuren, Van der Vlies & Van Heijnsbergen in Oss. “Toen wij enkele jaren geleden met ons kantoor deelnamen aan de Bedrijvenbeurs UdenVeghel, kregen we ontzettend veel positieve reacties van ondernemers uit deze regio. Dat was voor ons aanleiding om de haalbaarheid van een nieuw kantoor in de regio UdenVeghel eens nader te onderzoeken.” Beëdigd Cine van Heijnsbergen, juriste, gerechtsdeurwaarder en directeur van het kantoor in Oss, geeft aan dat er veel bij komt kijken om een nieuw gerechtsdeurwaarderskantoor te kunnen openen. “Allereerst was toestemming nodig van de beroepsorganisatie (KBvG) om een nieuw kantoor te openen. Zij wilden natuurlijk een goed onderbouwd ondernemingplan zien. Vervolgens moest ook de Minister van Veiligheid & Justitie de plannen nog goedkeuren, want een gerechtsdeurwaarder wordt benoemd door de Kroon en vervolgens beëdigd door de Rechtbank. De beëdiging van Pauline heeft op 3 septem-

ber plaatsgevonden. Inmiddels is ons kantoor in Uden helemaal ingericht en kunnen we volop aan de slag.” Duidelijk verschil Lex Specialis betekent in het Latijn ‘bijzondere wet’. Pauline van Meurs: “Wij hebben deze naam gekozen, omdat wij als gerechtsdeurwaarder veel met wet- en regelgeving bezig zijn. Dat is ook een duidelijk verschil met een incassobureau. Een incassobureau kan alleen maar brieven sturen naar de debiteur. Wij als gerechtsdeurwaarder gaan veel verder omdat wij bevoegd zijn vonnissen te halen en ten uitvoer te leggen door middel van beslaglegging en openbare verkoop. Een incassobureau mag al deze taken niet vervullen. Verder kunnen klanten bij ons tevens terecht voor advisering op het gebied van algemene voorwaarden, debiteurenbeheer en vragen op het gebied van civiel recht.” Naast de expertise in de behandeling van de meest uiteenlopende incasso’s is het kantoor tevens gespecialiseerd in het innen van huurachterstanden. Cine van Heijnsbergen: “De wetgeving op het gebied van huur en verhuur van woningen en bedrijfsruimten is complex en het vereist de nodige expertise om een goed inzicht te krijgen in de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden bij huurovereenkomsten en -geschillen. In dat kader werken wij voor diverse woningcorporaties, vastgoedondernemers, (particuliere) verhuurders en beheerders van commercieel vastgoed. Door het leveren van een op maat gemaakte oplossing helpen wij hen om de hoogte van de huurachterstanden terug te dringen en het aantal uitzettingen te verminderen. Het voordeel van Lex Specialis is dat wij alles onder één dak bieden; wij zijn zowel incassobureau als gerechtsdeurwaarderskantoor.” Spreekuur Het nieuwe gerechtsdeurwaarderskantoor houdt op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur een gratis inloopspreekuur. Pauline van Meurs: “Mensen die vragen hebben over moeilijk te innen vorderingen of andere zaken, kunnen dan binnenlopen voor advies. Maar bellen of mailen om een afspraak te maken voor een adviesgesprek op een ander moment mag natuurlijk ook altijd.” Lex Specialis Pastoor Spieringsstraat 221 5401 GV Uden (E). info@gerechtsdeurwaarderuden.nl (I). www.gerechtsdeurwaarderuden.nl september 2013

47


Rühl haegens MolenaaR accountants & adviseurs Bent u directeur-GrootaandeeLHouder (Hierna: dGa) en BouWt u Pensioen in eiGen BeHeer oP? dan Moet u MoGeLijK dit jaar noG uW PensioenBrief aanPassen in verBand Met de nieuWe fiscaLe sPeLreGeLs Per 1 januari 2014. een verdere aanscHerPinG van die fiscaLe sPeLreGeLs in 2015 is ooK niet ondenKBaar. en door de financiëLe crisis zien We Bij Pensioen in eiGen BeHeer reGeLMatiG een onderdeKKinG van de PensioenverPLicHtinG. Weet u daar aL raad Mee? KortoM, 2013 is Het jaar voor HeroverWeGinG, toetsinG en aanPassinG van uW PensioenreGeLinG!

2013: Jaar van wijzigingen in dga-pensioen! Stefan van Maasakkers

Pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar per 1 januari 2014 de fiscale regels voor pensioenregelingen veranderen met ingang van 1 januari 2014 door de invoering van de Wet verhoging aoW- en pensioenrichtleeftijd (Wet vaP). Met de Wet vaP moet de houdbaarheid van de aoW en de aanvullende pensioenen verbeteren en wordt beoogd deze oudedagsvoorzieningen ook voor toekomstige generaties veilig te stellen. de Wet vaP heeft om die reden niet alleen gevolgen voor werknemerspensioenen maar ook voor u als dGa met pensioen in eigen beheer. voor u betekent dit dat de pensioenrichtleeftijd nu wordt verhoogd naar 67 jaar en mogelijk al per 2015 wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. dan wordt er jaarlijks beoordeeld of de ontwikkeling van de levensverwachting reden geeft voor verdere verhoging van de wettelijke pensioenrichtleeftijd. als gevolg van de verhoging van de pensioenrichtleeftijd, wordend de fiscaal maximale opbouwpercentages verlaagd. Het maximale opbouwpercentage zakt van 2% naar 1,9% voor een eindloonregeling, en van 2,25% naar 2,15% in een middelloonregeling. ook voor de beschikbare premieregelingen worden aanpassingen doorgevoerd. de verlaging van de maximum opbouwpercentages heeft indirect ook gevolgen voor het partner en wezenpensioen. Aanpassen pensioenbrief noodzakelijk? Blijft u ook ná 1 januari 2014 pensioen in eigen beheer opbouwen dan moet u nog in 2013 uw pensioenbrief laten aanpassen. indien u besluit uw pensioenopbouw stop te zetten vóór 1 januari 2014 óf uw pensioen al is ingegaan vóór deze datum dan is aanpassing van uw pensioenbrief niet noodzakelijk. Toekomstige opbouw: toch op een ander moment met pensioen? eerder of later dan met 67 jaar met pensioen gaan is mogelijk. Hier zijn echter wel grenzen aan verbonden. Wat te doen met oude pensioenrechten? u heeft de keuze om de tot 2014 opgebouwde pensioenaanspraken te laten staan of uit te stellen. die keuze moet u kenbaar maken in uw nieuwe pensioenbrief. Maximering pensioenopbouw op komst per 2015 de versobering van pensioenopbouw lijkt nog niet ten einde. de grenzen die de fiscus stelt aan de fiscale pensioenopbouw worden de komende jaren waarschijnlijk verder aangescherpt door het maximumpercentage voor de pensioenopbouw voor een eindloonregeling verder te verlagen naar 1,55% en voor een middelloonregeling naar 1,75%. dan zou na 40 jaar in plaats van na 37 jaar pensioenopbouw maximaal een pensioen kunnen worden bereikt van 70% van het gemiddelde loon.

Hoog salaris? Pensioenopbouw gemaximeerd de wetgever wil verder het pensioengevend inkomen maximeren op € 100.000 (voor inbouw van de aoW-franchise). dit komt erop neer dat de zogenoemde omkeerregel (pensioenpremie aftrekbaar, uitkering belast) niet langer van toepassing is op een pensioenregeling waarbij de pensioenopbouw plaatsvindt op basis van een hoger pensioengevend loon dan het maximum van € 100.000. Financiële crisis en pensioen de financiële crisis eist bij pensioenen (in eigen beheer) steeds meer zijn tol. tegenvallende ondernemings- en/of beleggingsresultaten zorgen immers vaak voor onderdekking. de bezittingen van uw Bv zijn dan ontoereikend om op korte of lange termijn aan de pensioenverplichting te voldoen. dat vormt een fiscaal risico. in de situatie dat de Bv een vordering heeft op de dGa die niet terugbetaald zal gaan worden, kan de Belastingdienst dan eventueel stellen dat die onderdekking door onzakelijk handelen van de dGa is veroorzaakt. er wordt u dan verweten dat u als bestuurder van de Bv te gemakkelijk gelden hebt uitgeleend aan uzelf. de pensioenvoorziening zou in zo’n geval moeten vrijvallen. die vrijval is belast bij uw Bv én bij u als dGa. Het kan dus verstandig zijn om uw pensioenopbouw tijdig stop te zetten of uw pensioen eenmalig te verminderen. Eenmalige vermindering pensioen sinds 1 januari 2013 mogen bv’s waar uw pensioen in eigen beheer is ondergebracht onder strikte voorwaarden uw pensioenaanspraak eenmalig verminderen. deze vermindering leidt dan niet tot een fiscale afrekening. een voorwaarde voor het verminderen van de pensioenaanspraak is dat er sprake moet zijn van een onderdekking van ten minste 25%. Bovendien moet die onderdekking veroorzaakt zijn door ondernemings- en/of beleggingsverliezen. daarnaast gelden nog enkele aanvullende voorwaarden waaraan moet zijn voldaan. In 2013: heroverwegen, toetsen en aanpassen van pensioenregeling! 1 januari 2014 lijkt nog ver weg, maar per deze datum moeten zowel bestaande als nieuwe pensioenovereenkomsten in elk geval voldoen aan het gewijzigde fiscale regime per 2014. toetsing van een bestaande regeling aan de nieuwe fiscale regels is dus erg belangrijk. Kom dus op tijd in actie en neem uw volledige pensioen onder de loep. daarbij kunnen wij u uiteraard van een advies op maat voorzien. Rühl Haegens Molenaar Loopkantstraat 23L t (0413) 74 50 16 www.rhmweb.nl


Henk Hellegers

Samen de toekomst tegemoet Ik vrees dat ik nu bij u, als nuchtere ondernemer, wellicht visioenen oproep van een lonely cowboy die de zonsondergang tegemoet rijdt. En ik beken dat ik als burgemeester van deze mooie stad, Uden soms door een rose bril bekijk. Maar dat vertrouwen in de toekomst van Uden is toch echt op feiten en ervaringen gebaseerd. In die overtuiging sta ik niet alleen. Ik voel me daarin zeer gesteund door de mensen die betrokken zijn bij ‘Udenaar de toekomst’. Hoe ziet Uden eruit in 2020? Dat was de vraag die we in 2011 stelden aan Udense burgers. Veel Udenaren hebben daar met hun kennis, ervaring en intuïtie hun bijdrage aan verleend. Waar willen we met elkaar naar toe? Welke trends en ontwikkelingen komen op ons af? Hoe kunnen we daar op anticiperen en daar kansen van maken? Het resultaat was de toekomstvisie Udenaar de toekomst

met de vier ‘genen’ van Uden: groen, gezond, gastvrij en gezellig centrum van de regio. Kortom: samen de toekomst vorm geven. Inmiddels zijn er onder de bezielende leiding van een Passiegroep van betrokken inwoners en bedrijven al heel wat concrete projecten opgestart. Zoals initiatieven om het centrum te verlevendigen, de oprichting van een energiecoöperatie en samenwerking in de toeristische sector om mensen naar het groene en gastvrije Uden te krijgen. Ook bij het onlangs gestarte citymarketing zijn ze nauw betrokken. Udenaar de toekomst is hét inspiratieplatform geworden waar we samenwerken aan ideeën en oplossingen om van Uden in de toekomst een nog gezondere, groenere, gastvrijere en gezelligere gemeenschap te maken. Henk Hellegers Burgemeester van Uden

Videomarketing in zes seconden

Zet social media in beweging met Vine Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor Vine, een applicatie waarmee je video’s van zes seconden kunt maken. Beelden zeggen meer dan woorden. Beelden kunnen emoties beter overbrengen en zijn voor iedereen begrijpelijk. Dat maakt foto’s en video’s uitermate geschikt om te delen via social media, om zo je bedrijf, product of dienst extra emotionele lading te geven. Met fotoapplicaties als Instagram kan iedereen inmiddels wel overweg. Maar video is voor de meeste ondernemers een stap verder. Toch is ook daar nu een makkelijke app voor: Vine! En Twitter vond Vine zo leuk, dat ze het bedrijf direct kocht en de app breed in de markt zette. Vine, alleen nog voor iPhone beschikbaar, is zo simpel dat iedereen ermee overweg kan. Als je de app opent kijk je via de camera naar het te filmen object. Door je vinger tegen het scherm te houden begint de app de bewegende beelden op te nemen (met geluid). Laat los en het stopt, raak aan en het begint weer, etcetera. Tot de zes seconden bereikt zijn.

Simpeler kan haast niet. Dat vinden ook grote merken als Calvin Klein, Dove, Nintendo en Bacardi. Met uit de hand geschoten beelden nemen ze volgers mee in de beleving van het merk. Vine-video’s kunnen namelijk direct gedeeld worden via Twitter en Facebook en de losse video’s kun je ook embedden op je eigen website. Wat dacht je van ‘behind-thescènes’, productuitleg en stop-motion-video’s? Je eigen fantasie en creativiteit zijn de enige grenzen. Hoewel Vine nog betrekkelijk nieuw is, heeft het platform al veel enthousiaste volgers en merken die het succesvol inzetten. De lage drempel om video’s te maken en te delen, maakt dat ik er een grote toekomst voor zie. Zeker als de app ook voor Android- en Windowstelefoons uitkomt! De volgende keer kijken we naar een stap die ten grondslag ligt aan je social media-activiteiten: monitoring. Maar dan met een kleine beurs... Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak september 2013

49


Bakkerij Merks

Smaakvolle relatiegeschenken en verse kerstpakketten Vers gebak, warme broodjes en appelflappen, banketcreaties… Als het gaat om heerlijke traktaties is het bedrijfsleven bij Ambachtelijke Bakkerij Merks al jaren aan het juiste adres. Steeds vaker verzorgt de Boekelse bakkerij ook relatiegeschenken en kerstpakketten. Wat te denken van unieke logobonbons, persoonlijke fototaarten of een ambachtelijk kerstpakket naar keuze? Van logobonbons tot verspakket Ook het regionale bedrijfsleven kiest volgens Merks steeds vaker voor ambachtelijke producten uit de bakkerij. “Wie op zoek is naar een smaakvolle traktatie voor medewerkers of relaties, is bij ons aan het juiste adres. We bieden dagverse, ambachtelijke producten, zoals gebak, warme broodjes en appelflappen. Daarnaast verzorgen we steeds vaker relatiegeschenken en kerstpakketten. Populair zijn bijvoorbeeld de logobonbons, een heerlijke traktatie als relatiegeschenk, voor bedrijfsfeesten, voor jubilea of voor op beurzen.” Bakkerij Merks bereidt logobonbons in alle soorten, maten en smaken, en heeft er zelfs een speciale website voor ingericht: www.chocoladetekoop.nl. “Inmiddels Lambèr en Anja Merks krijgen we bestellingen uit heel Nederland, van Maastricht tot Groningen.” Daarnaast winnen de kerstpakketten aan populariteit. “Bij ons Ambachtelijke Bakkerij Merks staat in Boekel en omgeving al jaren is een kerstpakket écht vers, in tegenstelling tot pakketten die bekend om haar ovenverse broden, verrassende banketcreaties en soms wel drie tot vier maanden in een magazijn hebben gestaan. regionale specialiteiten, zoals de Boekelse Broeder, de ‘Groeten uit Wat dat betreft past de naam ‘verspakket’ er beter bij”, lacht Boekel’- ontbijtkoek en de allerlekkerste worstenbroodjes. Lambèr Merks. De kerstpakketten van Merks bestaan uitsluitend uit en Anja Merks zijn sinds 1995 eigenaar van de bakkerij, die in 1972 ambachtelijke en verse producten en worden een paar dagen werd opgericht aan de Kennedystraat in Boekel. “We bieden een voor levering samengesteld. “Klanten kunnen hun pakket zelf breed assortiment aan ambachtelijke producten, zoals brood, samenstellen, eventueel in combinatie met andere producten, banket, (ontbijt)koek en chocoladeproducten”, vertelt Lambèr zoals een goede fles wijn of een plaatselijke delicatesse.” Merks. “Onze producten zijn stuk voor stuk van dagverse kwaliteit en in eigen huis bereid. Kwaliteit staat voorop, dat proef je.” Themapakket ‘Boekel 700’ Ook beschikt de bakkerij sinds 2007 over een ambachtelijke Nieuw dit jaar is het Boekel 700-kerstpakket. Merks: “Dit koekbakkerij, gevestigd aan de Bergstraat in Boekel. Daar worden themapakket staat geheel in het teken van het zevenhonderddiverse soorten koek bereid, zoals ontbijtkoek, kandykoek en gemjarig jubileum van Boekel. Het bestaat uit allerlei verse lekkernijberkoek. “Deze producten bakken we niet alleen voor onze eigen en van diverse ondernemers uit BoekeL Daarnaast bestaat het bakkerij, maar leveren we ook aan Beko Zuid, de inkoopvereniging pakket uit typische Boekelse geschenken naar keuze, zoals het voor ambachtelijke brood- en banketbakkers in het zuiden van Boekels Kwartet, een koektrommel met als thema Boekel 700 en Nederland. Zij leveren onze producten vervolgens aan een groot een Boekelse cd. Kortom: een unieke manier om medewerkers aantal collega-bakkers in de regio.” of relaties in het zonnetje te zetten.” Actie logobonbons Ambachtelijke Bakkerij Merks Bakkerij Merks heeft een speciale actie voor de lezers van Boekel Bedrijvig Uden. Wie zijn bedrijfslogo voor 1 november mailt (T). 0492-322173 naar info@bakkerijmerks.nl o.v.v. ‘Bedrijvig Uden’, maakt (I). www.bakkerijmerks.nl geheel vrijblijvend kennis met de uitgebreide mogelijkheden op (E). info@bakkerijmerks.nl het gebied van logobonbons. Lekker én effectief! 50


Paul Hendriks | Hendriks Uden

“Duurzaamheid èn gunstige tarieven. Daar ga ik voor.” Stichting Beheer Bedrijventerreinen Uden (SBBU) is een samenwerkingsorgaan van aangesloten ondernemingen en de gemeentelijke overheid. Deelnemen aan de SBBU heeft vele voordelen. Zo profiteert u onder andere van collectieve inkoop en interessante mogelijkheden op het gebied van beveiliging, glasvezel, marketing en personeelsvoorzieningen en nu ook afvalverwerking.

De nieuwe afvalovereenkomst daar plukt u de vruchten van! Onlangs zijn de SBBU en SVBV een nieuwe afvalovereenkomst aangegaan met de Van Kaathoven Groep. De nadruk ligt, naast de gunstige tarieven, op verbetering van duurzaamheid. Maak daarom gebruik van onze gratis afvalscan. Waarom? • verdere kostenbesparing op uw afval; • creëer duurzaamheidwinst; • benchmark ten opzichte van collega-ondernemers in uw branche; • breng actief de stroom restafval terug, waardoor steeds meer grondstoffen ingezameld en hergebruikt gaan worden.

Doe mee! En kijk voor meer info op www.sbbu.nl

www.sbbu.nl


voor betere zaken IBN Social Return is investeren in mensen, de winstgevende formule, eenvoudig voor bedrijven inzetbaar. Bekijk online de uitgebreide mogelijkheden ĂŠn leer van bedrijven in de regio die nu al met winst IBN Social Return inzetten!

www.ibn.nl/socialreturn


Roland de Laak

Udenaar succesvol modeontwerper op Malta Modeontwerper Ron van Maarschalkerweerd heeft zo’n twaalf jaar van zijn jeugd doorgebracht in Uden. Tijdens zijn studententijd ontmoette hij zijn partner Charles Borg. Samen vertrokken ze in 1992 naar Malta, waar ze nu het toonaangevende modehuis ‘Charles & Ron’ hebben, gespecialiseerd in uitgaanskleding en bruidsmode. Van Maarschalkerweerd vertrok op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam om Human Resource Management te studeren. Hij was in zijn vrije tijd altijd bezig met tekenen en mode. “Ik kwam voor het eerst in aanraking met kleding en mode toen in bij boetiek Open 32 in Uden werkte.” Zijn partner Charles was als kind al bezig met het maken van kleding, dit was een traditie in de familie. Het begon allemaal met het ontwerpen van uitgaanskleding voor vrienden. Hier waren ze serieus mee bezig en ze besloten een kleine studio te openen. “Ik heb Charles altijd aangemoedigd in wat hij deed en besloot te helpen.” Modemerk Door de jaren groeide het merk uit tot het belangrijkste modemerk van Malta. In eigen land hebben de designers drie Ron van Maarschalkerweerd (links)

Malta National Fashion Awards in de wacht gesleept. Twee keer werden zij gekozen tot beste ontwerpers en een keer werd het modeduo geprezen om hun rijke bijdrage aan de mode op Malta. Van Maarschalkerweerd heeft het erg naar zijn zin op Malta. “Ik zit hier twintig jaar en dit is mijn ‘home’, maar als we kansen in Nederland krijgen, pakken we deze graag.” Volgens Ron is de mode op Malta heel anders dan in Nederland. “De vrouwen halen alles uit de kast als ze naar een feest gaan en lopen in ware Oscarjurken.” De inspiratie halen ze uit het oude Hollywood en het Mediterrane gebied. “Alexander Mcqueen heb ik altijd al een goede ontwerper gevonden, maar we hebben niet één bepaalde inspiratiebron.” Toronto Fashion Week Het modeduo reist rond om hun collecties te tonen tijdens mode-evenementen. “Het hoogtepunt was onze verre reis naar de Toronto Fashion Week. We waren daar de gastontwerpers en het was een enorm groot festijn.” Ze hebben ook een aantal shows in modeland Italië gedaan. Daar zijn ze ook een aantal keer op televisie geweest. In een programma van TV Moda, waar collecties van modemerken als Chanel worden getoond, hebben zij hun collectie laten zien. “Daarna volgden er allerlei uitnodigingen.” Dit jaar stonden ze met hun nieuwste collectie ‘Feast patterns’ op de Mercedes-Benz Fashion Week Malta. Charles en Ron toonden afgelopen juni nog een keer hun collectie, tijdens de laatste nacht van de Feeric Fashion Days in Sibiu in Roemenië.

Gewoon doen! Tien dagen kermis in Uden; het is net alsof we het al jaren hadden. Het lijkt zo gewoon, even een paar dagen langer feest vieren. Maar in feite is het een grote stap vooruit. Beter, gekker en bijzonderder zijn dan je buurman. Bovendien is het toch fantastisch om de terrassen vol te zien lopen tijdens deze dagen. Een prachtig voorbeeld van optimaal gebruikmaken van de middelen om de economie in Uden te laten floreren. Niet anders is dat met de koopzondagen. Weet u het nog? Er mochten enige tijd geleden maximaal twee supermarkten open op zondag in de gemeente Uden. Wat hebben veel advocaten de afgelopen jaren hun zakken kunnen vullen met rechtszaken tegen loting, uitspraken en beslissingen van diverse gemeentes over de koopzondag. Dat is ook een manier om de economie te laten draaien, maar wel aan de verkeerde kant. Inmiddels hebben ze in Den Haag ook het economische licht gezien. Na vier jaar denken, wikken en wegen mag de hele wereld open zijn op zondag. Consument blij, werknemers verdienen een centje extra en de economie draait op zondag als nooit te voren. Nu nog vier jaar debatteren om de tweehonderd procent uitbetaling van salarissen op zondag te laten vervallen. Dan kan de kleine zelfstandige ook gezond open. Het kan zo eenvoudig zijn… Is getekend, Roland de Laak De kruidenier om de hoek 53


Wie? Marcel Bouman. Waar? Uden. Bedrijf? www.bureauexcellent.nl Seminar? ‘Internetmarketing’ “We zijn met vier man sterk naar het seminar gegaan, omdat we het commerciële proces van ons bedrijf willen herinrichten. En wie bij ons wil meepraten moet kennis van zaken hebben. Bureau Excellent houdt zich bezig met interimmanagement, consultancy, training en coaching. We richten ons met name op gemeenten, waterschappen, provincies en woningcorporaties. Vier jaar geleden zijn wij samen dit bedrijf begonnen, alle vier zijn we als ondernemer actief geweest binnen andere bedrijven. Het was en is geen gemakkelijke tijd in onze branche. Koude acquisitie en adverteren in de oude media leveren steeds minder op. Wie nieuwe contacten wil opdoen, is steeds meer aangewezen op internetmarketing. We moeten van een push- naar een pullstrategie. Maar hoe? Nou om te beginnen je goed oriënteren. Voor ons was het seminar ‘Internetmarketing’ het logische vertrekpunt voor het veranderingsproces. Het seminar heeft ons goed op weg geholpen. De praktische inhoud was als een routekaart waarmee we snel onze weg hebben gevonden in de enorme berg informatie op dit gebied. Met name de tips over zoekmachineoptimalisatie waren een eyeopener. Naast zoektermen zijn nu ook backlinks heel belangrijk. Bij concurrentieonderzoek ontdekten we dat concurrenten soms wel 15.000 backlinks op hun site hebben staan. Dat is één van de zaken die we gaan aanpakken. Het was leuk om als trainer eens aan de andere kant van de tafel te zitten. De workshop zat goed in elkaar. Het heeft onze gereedschapskoffer gevuld met basisgereedschap, waarmee we nu aan het werk zijn om het commercieel anders te doen.”

Column Leegstand Veel detaillisten hebben het moeilijk. Het aantal leegstaande winkelpanden neemt toe. In vergelijking met de rest van Nederland staat Brabant er minder goed voor. En dat is zorgelijk. Want een leegstaand winkelpand staat niet op zichzelf. De impact op de omgeving is groot. Retail en levendige kernen van dorpen en steden zijn belangrijk voor ons vestigings- en leefklimaat. Een fundamentele innovatie van de branche is dan ook noodzakelijk. Ondernemers zullen moeten inspringen op de consument en de maatschappij van de toekomst. Overheden zullen een strategie moeten hanteren die ervoor zorgt dat hotspots voor retail en leisure kunnen floreren en dat de branche verder kan functioneren en innoveren. Onder meer een detailhandelsbeleid met een duidelijke visie op geschikte locaties voor de verschillende vormen van detailhandel zou onderdeel moeten uitmaken van deze strategie. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Ondernemen over de grens Steeds meer ondernemers doen zaken over de grens. Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste exportlanden. Ook het middenen kleinbedrijf doet vaker zaken in het buitenland. Uit eerdere cijfers van de KvK bleek dat zo’n kleine dertig procent zich bezig houdt handel in goederen of diensten in of uit het buitenland. De meeste Brabantse mkb’ers en zzp’ers die in het buitenland zakendoen, bieden diensten aan (46 procent) of im- of exporteren goederen (46 en 39 procent). Een kleiner deel importeert diensten (11 procent) of investeert in het buitenland (6,5 procent). Brabantse mkb’ers en zzp’ers blijven dicht bij huis. België en Duitsland zijn voor hen de belangrijkste markten.

Open mijn Blik: Anders denken, nieuwe kansen Zoekt u nieuwe kansen, ideeën en contacten om uw bedrijf in deze veranderende economie een boost te geven? Kom dan op 26 september naar Hilvarenbeek voor de bijeenkomst ’anders denken, nieuwe kansen’. Aan bod komen succesvolleverhalen van ondernemers die het écht anders aanpakken. In de plenaire sessie wordt u uitgedaagd om de vertaling naar uw eigen bedrijf te maken. U kunt meedenken over nieuwe concepten en businessmodellen tijdens het ideecafé en er is uitgebreid de gelegenheid tot netwerken. Voor meer info: www. kvk.nl/openmijnblik 54


Kansen in de crisis

‘Crisis’ is geen ‘crisis’ maar een kans

“De crisis zorgt voor een nieuw bewustzijn”, vindt Pim Piepers van PiepersAV.COM in Uden. “Ondernemers realiseren zich dat ze moeten omschakelen van alleen offline naar een combinatie met online.” “Wat normaal was, tot nu toe als standaard werd gezien, ondergaat nu een permanente verandering”, constateert Pim Piepers. Hij heeft een bedrijf in audiovisuele communicatie. Hij maakt films, video’s en websites en hij is consultant en geeft lezingen op het gebied van nieuwe media. Die ‘permanente verandering’ ziet hij dan ook als iets positiefs: “De Chinezen hebben een teken voor ‘crisis’, maar daar zit het teken voor ‘kans’ in verwerkt. Daar kunnen ondernemers van profiteren. Ze moeten zich realiseren dat de nieuwe generatie ‘offline’ en ‘online’ niet meer los ziet van elkaar. Het leven op Facebook, Twitter of andere online vormen is net zo echt als dat op straat. Daar kun je met je marketing op inspelen.” Dat vergt wel een omschakeling, merkt Piepers telkens weer bij zijn opdrachtgevers. “Bijvoorbeeld voor

De Kamer van Koophandel geeft advies, heeft kennis en informatie in huis en brengt ondernemers met elkaar in contact. Meer weten? Neem contact op met één van onze bedrijfsvoorlichters ((040) 232 39 11) of met de accountmanager in uw regio. Zie ook: www.kvk.nl Anke Meuffels (040) 232 32 69 ameuffels@brabant.kvk.nl 55

een bakker ligt het voor de hand niet online te verkopen, omdat hij verse producten heeft en aan klantenbinding doet. Toch zijn er wel degelijk manieren om bijvoorbeeld bestellingen via internet te regelen. Hij zal uiteindelijk wel moeten, als hij wil overleven, want de broodjeszaak om de hoek doet dat nu al. Alleen kan de bakker zich onderscheiden door het op een persoonlijke manier te doen, die bij hem past. Dat is ook een verandering; je moet als ondernemer niet alleen laten zien wát je bedrijf is, maar vooral wie je bént en waarom. De persoonlijke benadering, on- en offline.” Deze en twintig andere tips op gebied van online marketing gaf Piepers laatst nog in een lezing in Veghel. “Innovatie is eigenlijk het belangrijkste”, vindt hij. “Je kunt als ondernemer een briljant idee hebben, maar als je het aan niemand laat weten, heb je er niks aan. Leg je gedachtegoed op tafel zodat andere creatieve ondernemers ermee aan de slag kunnen. Dat doe ik ook met mijn bedrijf en allerlei projecten waar ik bij betrokken ben. Zo kun je elkaar voeden met ideeën en zelf de kansen van de crisis creëren.”

“De Kamer van Koophandel Brabant helpt ondernemers die last hebben van de crisis. Onder meer door in te zetten op innovatie en netwerken. ”


Quintes sluit aan bij top van Nederland Quintes timmert aan de weg. En stevig! Het ras-Udense bedrijf laat enkele bedrijfsonderdelen verzelfstandigen om de eigen focus weer volledig op pensioenen, hypotheken en verzekeringen te kunnen richten. Sterker nog, om verder te specialiseren heeft Quintes twee bedrijven elders in het land overgenomen. Directeur Yves Luca is trots op de ontwikkelingen, die een flinke groei van het bedrijf betekenen. “En de dienstverlening naar onze klanten toe wordt alleen maar beter.”

Yves Luca Drie Quintes-onderdelen zijn sinds kort zelfstandig: Quintes HR-Werkt, Quintes Makelaardij en Rij Verzekerd. “Ze werden zo groot, dat verzelfstandigen de meest logische stap was”, legt Luca uit. “We hebben alle activiteiten die niet direct met onze core business te maken hebben, uit het bedrijf gehaald. Wij gaan ons weer voor de volle honderd procent bezighouden met verzekeringen, pensioenen en hypotheken voor particulieren en ondernemers. We zijn weer terug bij onze roots.” Onverminderde service Ondanks de verzelfstandiging van de drie bedrijfsonderdelen blijft het onderlinge zakelijke contact veelal bestaan. Luca: “De bedrijven blijven waar mogelijk met Quintes samenwerken. Met als verschil dat ze nu volledig zelfstandig zijn en dus beschikbaar zijn voor de hele markt. We zijn een zogenaamd service level agreement aangegaan, wat inhoudt dat de dienstverlening richting al onze klanten onverminderd groot blijft.” Sterke overnames Quintes heeft intussen met een heldere visie de koers voor de toekomst ingezet. Met de overname van twee aanzienlijke spelers in de wereld van pensioenen, hypotheken en verzeke56

ring-en heeft het Udense bedrijf haar werkterrein behoorlijk vergroot. Commandeur Assurantiën uit Hoorn (Zwaagdijk-Oost) en met Femke Verzekert uit Drachten maken sinds kort deel uit van Quintes. En dat heeft grote voordelen voor de klanten, zo legt Luca uit. “Dankzij die schaalvergroting kunnen we ons verder specialiseren. Daar waar je als kleiner kantoor specialistische kennis moet inkopen, hebben wij die specialisten al in eigen huis. We waren al deskundig in pensioenen, ziekteverzuim en zakelijke schadeverzekeringen, maar hebben nu ook specialisten op het gebied van jachtverzekeringen (boten, red.) en industriële verzekeringen in dienst. Dankzij deze bundeling van krachten zijn we sterker in de breedte én kunnen we onze klanten meer diepgang bieden.” Quintes blijft Quintes Door de overnames maakt Quintes bovendien een indrukwekkende personele en financiële groei door. “We zijn in een paar maanden tijd verdrievoudigd qua omzet”, rekent Luca voor. “Ook het aantal mensen dat we in dienst hebben, is groeiende. En we verwachten volgend jaar weer verdubbeld te zijn ten opzichte van de huidige situatie.” Ondanks de groei blijft Quintes wat het is: een ras-Udens bedrijf. “En onze andere vestigingen willen we laten aansluiten op de Quintes-cultuur. Dat betekent: op een lokale manier betrokken zijn bij de klant, hem een volledig pakket aan diensten bieden. Ons werkgebied is nu heel Nederland, we hebben nationale dekking. We hebben duidelijk aansluiting gevonden bij de top van de Nederlandse markt.”

Quintes Velmolenweg 52-54 5404 LD Uden (T). 0413 330 400 (I). www.quintes.nl september 2013


Ondernemers Advies

Op afstand meekijken in uw bedrijf

Installateur

Tot genoegen van veel ondernemers is de zomervakantie weer ten einde. Ondanks het plezier van een welverdiende zomervakantie, hebben nogal wat ondernemers er moeite mee dat ze tijdens hun afwezigheid geen oogje in het zeil kunnen houden. De huidige technologie biedt hiervoor echter uitstekende mogelijkheden. Steeds vaker kiezen ondernemers voor de inzet van bewakingscamera’s op hun bedrijf. Zo kunnen bewakingscamera’s bijdragen aan het algemene gevoel van veiligheid in en rondom het bedrijf of instelling. En onder bepaalde voorwaarden is cameratoezicht op de werkplek ook toegestaan. Bijvoorbeeld om diefstal of beschadiging van eigendommen te voorkomen. Als u cameratoezicht op uw bedrijf overweegt, is het van belang dat u rekening houdt met de privacy-regels. U dient een goede afweging te maken tussen het bedrijfsbelang en de rechten van uw werknemers. Als uw bedrijf een ondernemings-

raad heeft, dan moet deze instemmen met het cameratoezicht. Ook is het noodzakelijk dat u duidelijk aangeeft, bijvoorbeeld op borden, dat er cameratoezicht is. Aan het gebruik van verborgen cameratoezicht zijn strenge regels verbonden. Ook als u niet fysiek aanwezig bent op de zaak, is het mogelijk om een oogje in het zeil te houden. Door te kiezen voor IP-camera’s kunt u eenvoudig overal ter wereld via uw smartphone, laptop of tablet inloggen en meekijken in uw bedrijf. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een internetverbinding. Ook is het mogelijk om deze beelden aan een meldkamer aan te bieden zodat er in geval van een calamiteit live kan worden meegekeken. De schade kan hiermee worden beperkt en de pakkans vergroot! Cameratoezicht op afstand is een oplossing die inmiddels zeer betaalbaar is geworden en logischerwijze enorm wint aan populariteit. Als installateur van beveiligingssystemen kunnen wij u er alles over vertellen. Roderik van Heerbeek Van den Broek Systemen (T). 0412-643400 (E). info@vandenbroek-oss.nl (I). www.vandenbroek-oss.nl

De kinderen het huis in

Voorbeeld: • Kind leent van bank € 200.000 tegen 5% hypotheekrente. • Kind leent van u € 100.000 tegen 7% hypotheekrente. • Marginaal belastingtarief kind 42%. • Heffing bij u in box III over € 100.000 maal fictief rendement 4% is € 4.000. • Het belastingtarief is 30% en de heffing daardoor € 1.200 • Aftrek bij uw kind over de rente van 7% over € 100.000 is € 7.000. • Het belastingtarief is 42% en de aftrek daardoor € 2.940. • Per saldo is het belastingvoordeel voor uw gezin € 1.740. In geval van verplichte annuïtaire aflossing op uw lening, daalt het belastingvoordeel elk jaar. Omdat u geen hypotheekrecht heeft, mag u een hogere rente vragen ter compensatie. U kunt deze rente (deels) terugschenken. U kunt ook een schenking doen, waarmee uw kind de aankoop van de woning (deels) financiert. Een schenking tot € 118.254 is belast met 10% schenkbelasting en het meerdere met 20%.

Er bestaan een aantal vrijstellingsmogelijkheden: allereerst het jaarlijkse vrijstellingsbedrag ad € 5.141. Daarnaast de eenmalig verhoogde vrijstelling ad € 24.676. Deze vrijstelling bedraagt zelfs € 51.407 indien uw kind de schenking aanwendt voor de aankoop van een woning of aflossing van een eigenwoningschuld. Als voorwaarde voor deze (extra) verhoogde schenkvrijstelling geldt dat uw meerderjarig kind (of anders diens partner) jonger is dan 40 jaar. Wij adviseren om een uitsluitingsclausule aan de schenking te verbinden om alleen uw eigen kind te bevoordelen bij een eventueel einde van diens relatie.

Accountant

U kunt via een lening of schenking uw kind helpen bij de aankoop van een (andere) woning. U kunt in aanvulling op de bancaire lening een lening verstrekken aan uw kind.

Neem contact op met uw accountant inzake uw concrete wensen en mogelijkheden op dit vlak. Albert Zwaans HLB Van Daal & Partners Accountants & Belastingadviseurs (T). 0413-371300 (E). veghel@hlb-van-daal.nl (I). www.hlb-van-daal.nl september 2013

57


Businessagenda 8 november Uitreiking MVO-prijs Veghel-Uden-Schijndel Welke ondernemer mag zich de komende twee jaar de duurzaamste mkb’er van de gemeenten Veghel, Uden en Schijndel noemen? Dat wordt op 8 november bekend tijdens de uitreiking van de MVO-prijs. De award is een initiatief van Switch en wordt ondersteund door de drie gemeenten en door ReVUS. Sprekers tijdens de uitreiking zijn onder meer Ed Nijpels en Bart Claassen, wethouder van de gemeente Schijndel.

In 2011 werd de MVO-prijs gewonnen door Niels Bek van Bek Grafische Producties

25 september BZW-golfdag Golfdag voor leden van de BrabantsZeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) • Golfbaan het Woold, Asten-Heusden • 14.00 - 20.30 uur

Kijk voor meer informatie op: www.mvoprijs.nl

24 oktober Op-weg-naar-huisbijeenkomst UOV De Kring • Locatie: onbekend • 16.00 – 18.00 uur

7 november Bedrijfsbezoek UOV De Kring Bedrijfsbezoek aan Philips Uden, bedoeld voor leden van UOV De Kring • 16.00 – 18.00 uur

10 oktober BZW Algemene ledenvergadering Evaluatie en vooruitblik • Chassé Theater, Breda • 15.30 – 18.00 uur

25 oktober Oktoberfest Een feest met een knipoog naar onze oosterburen: lange tafels, pullen bier en gezelligheid. • Ideeënfabriek

10 oktober Ledenvergadering UOV De Kring Met gastspreker Jos Burgers, een van de meest gevraagde managementsprekers van Nederland. • Locatie: Villa d’Arto, Hoogslabroekseweg 3, Uden • 19.30 – 22.30 uur

31 oktober Bijeenkomst BZW bij Marel Stork Bijeenkomst voor leden van de BrabantsZeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), bestaande uit een bedrijfspresentatie, rondleiding en borrel bij Marel Stork. • Marel Stork, Boxmeer • 15.30 – 18.00 uur

21 november Op weg-naar-huisbijeenkomst UOV De Kring – thema: concurrentie Deze op-weg-naar-huisbijeenkomst gaat over concurrentie en wordt gegeven door Pierre Litjens van Vertogen & Van de Ven. • Vertogen & Van de Ven, Uden • Tijd: 16.00 – 18.00 uur

11, 12 en 13 oktober Festyland Driedaags festival met diverse acts uit binnen- en buitenland. Vorig jaar genoten meer dan dertigduizend festivalgangers van ruim honderd acts, verspreid over tien podia. • Landgoed Hendrickx Volkel • Meer informatie: www.festyland.nl

31 oktober De Weg naar Succes: On Tour De weg naar succes is een zakelijk evenement dat voor de derde keer wordt georganiseerd door Junior Chamber International (JCI) De Maaskant. Kijk voor meer informatie over het programma en het bestellen van kaarten op: www.jcidemaaskant.nl.

21 november Bijeenkomst Initialis Het vierde event van 2013 • Meer informatie: www.grenzeloosuden.nl Diverse data Bijeenkomsten NU Ondernemen De bijeenkomsten van NU Ondernemen vinden elke woensdagmorgen plaats tussen 07.00 en 08.30 uur. Het activiteitenschema, bestande uit een ledendag, op-locatie-dag, gastendag en 1-op-1-dag, verhaalt zich elke vier weken. Kijk voor meer informatie op de website: www.nuondernemen.nu.

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 58

58


Bmw maakt rijden geweldig

nobraCars uden - hoevenseweg 22 - uden - (0413) 33 49 78 - verkoop@nobracarsuden.nl - www.nobracarsuden.nl

de nieuwe Bmw 3 seRie GRan tuRismo nu Bij noBRaCaRs uden vanaf € 41.500

Ruimte en vormgeving. Ze komen perfect samen in de BMW 3 Serie Gran Turismo. Verbaas u over zo’n coupé-achtig design, sportieve kwaliteiten, maar vooral over de ruimte. Het comfortabele interieur, de royale achterbank en de verbluffende grote bagageruimte zullen uw verwachtingen ruimschoots overtreffen.

RijplezieR in de Ruimste zin van het wooRd

nobracarsuden.nl

nobraCars uden

Bedrijvig Uden september 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Uden september 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement