Page 1

Bedrijvig Oss

Business Gala Oss 2013 in jubileumsfeer ‘Niets staat ons in de weg om gas te geven’ Osse ondernemer met passie voor toneel

april 2013

Arno van de Ven, Ondernemer van het Jaar:

‘Binnen een jaar hadden we al twee multinationals als klant’


Juist nu je ambities realiseren

Rabobank Oss e.o. helpt daar graag bij

We feliciteren de winnaars van 2013 De winnaars van het 25e Business Gala zijn mannen die er ook in deze tijd helemaal voor gaan. En die anderen laten delen in hun talenten en succes. Ook een kernwaarde van onze coöperatie. Daarom helpen wij Arno van de Ven en Bas Huiskes graag bij het realiseren van hun maatschappelijke en persoonlijke ambities. Natuurlijk vieren we de uitverkiezing van ‘onze’ Veelbelovend Ondernemer met gepaste trots mee.

www.rabobank.nl/oss Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren.


Wat is het geheim van Oss? Oss bruist van de energie, initiatieven en ambitie. De Weg van de Toekomst krijgt vorm, het Pivot Park komt goed uit de startblokken, de interesse vanuit het buitenland groeit en grote investeringen in de binnenhaven zijn aanstaande. Waarom gebeurt er momenteel zo veel in Oss, wat is het geheim? Komt het door een assertief vooruitziend beleid of werken we er gewoon keihard aan met zijn allen? Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. We zoeken elkaar op, identificeren de kansen en zetten vervolgens samen Oss op de kaart. Dat laatste hebben wij ook gedaan. Bedrijvig Oss is om de tafel gegaan met bedrijven en de gemeente om een mooi overzicht te geven van wat Oss te bieden heeft op het gebied van logistiek, op lokaal, maar ook zeker op nationaal en internationaal niveau. In deze uitgave beschrijven we de stand van zaken en gaan we op zoek naar de kansen en bedreigingen voor de toekomst. Wellicht komt u tot de ontdekking dat er ook voor u kansen liggen in het zoeken van de aansluiting bij een sector die voor Oss van levensbelang is. Ik wens u veel leesplezier! Mark Bras, senior accountmanager (T). 06-188 729 63, (E). m.bras@dewinter.nl, Twitter: www.twitter.com/Mark_Bras

Arno van de Ven Ondernemer van het Jaar 12 Arno van de Ven werd tijdens het Business Gala 2013 uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar. Zestien jaar geleden startte hij samen met Hans Timmers het bedrijf Vetipak in Heesch en al in het eerste jaar haalde het bedrijf twee multinationals binnen.

‘We moeten vernieuwender zijn dan voorheen’ 21 De Sanders Retail Groep uit Oss introduceerde vorig jaar de household name HEMA op de zakelijke markt met HEMA for Business. Floris Sanders trekt de kar. “Onze producten zijn goed, voordelig en mooi ontworpen. Eigenlijk is het vreemd als je je daarmee tot de consumentenmarkt beperkt.”

‘Oss ligt midden in de poort van Europa’ 46 De geschiedenis in Oss lijkt zich te herhalen. Keer op keer slaagt de gemeente erin om zich vanuit een economisch moeilijke positie terug te knokken. “Oss kan in de komende jaren uitgroeien tot een logistiek knooppunt in Europa”, zegt burgemeester Buijs.

‘Theater is voor mij een gigantische uitlaatklep’ 70 ‘De accountant die je kent’, luidt de slogan van accountants- en belastingadvieskantoor Hendriks van Bergen & Smulders in Berghem. Maar kennen mensen Henrie Van Bergen ook echt? Bedrijvig Oss sprak met de ondernemer over zijn passie voor toneel.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Oss is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.100 Mediapartner: Mark Bras Volgende uitgave: juni 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339351, www.dewinter.nl Fotografie: Hans van der Poel, Thomas Segers, Henry Janssen en Rob van Berkel Teksten: Teun Ceelen, Leon Voskamp, Gerben van den Broek, Fabienne Soree, Marco De Jonge Baas, Tom Verstegen, Carla Admiraal en Ted Gijsel. © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

april 2013

3


Drukbezocht congres Duurzaam Dossier

Restaurant Türkiye sluit de deuren Restaurant Türkiye aan de Spoorlaan in Oss, het oudste restaurant in Oss, sluit op 29 juni aanstaande na precies vijfendertig jaar de deuren. Niet omdat eigenaren Fikret en Beppie Alp het beu zijn, maar omdat zij tijd vrij willen maken voor andere hobby’s en voor hun kleinkinderen. Fikret, die onlangs 65 is geworden, wil zijn vrije tijd onder meer gaan invullen met het op schrift stellen en bundelen van zijn recepten tot een kookboekje. “Zo kunnen de mensen straks ook thuis nog van Türkiye blijven genieten”, aldus de ondernemer. “Veel van onze gasten komen hier al tientallen jaren, sommigen al echt vanaf het begin. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete gerechten.” Zaterdag 29 juni toosten Beppie en Fikret met hun gasten op het jubileum en de toekomst. Daarna sluit het restaurant definitief de deuren.

Gemeente Oss organiseert SLIM-congres Gemeente Oss organiseert op 23 april 2013 een congres over het eigen verandertraject SLIM. “SLIM is een project dwars door de organisatie en met een stevige verankering van de opdracht bij de directie. Binnen dit project hebben we zelf onze begeleiders opgeleid, besparingen verzilverd en een goed mobiliteitsbureau ingericht”, licht de gemeente toe in een persbericht. “Met het congres laten we managers bij de over-

heid zien hoe we onze manier van werken veranderen en daarmee kunnen bezuinigen.” Het SLIM-congres vindt plaats in het gemeentehuis van Oss. Op het programma staan onder andere workshops en lezingen over veranderstrategie, lean management bij de overheid, rol van proceseigenaren en het mobiliteitsprogramma van de gemeente. Voor meer informatie en om aan te melden: www.oss.nl/Congres-SLIM.

Nieuwe eigenaren Bakker Bart Oss Bakker Bart aan de Walstraat in Oss heeft sinds kort nieuwe eigenaren. Wim en Saskia van Heijnsbergen volgden de interne opleiding bij Bakker Bart en inmiddels hebben zij hun handen vol in de zaak. “Toen

4

we zagen dat de bakkerij te koop stond, hebben we niet lang getwijfeld”, zegt Saskia. “Ik ben zelf negentien jaar lang bedrijfsleider geweest bij McDonald’s in Uden. Wim was leidinggevend monteur bij Schrijvers Elektrotechniek in Oss. We waren allebei toe aan een nieuwe uitdaging toen deze mogelijkheid op ons pad kwam.” Wim en Saskia namen het interieur van de Bakkerij onder handen en plaatsten een nieuwe vloer. Daarnaast breidden de twee ondernemer het assortiment uit met vlaaien, smoothies en jus d’orange.

De Kracht van Oss organiseerde op 19 maart een congres met als thema ‘Toekomstbestendig Ondernemen’. Tijdens het congres werd aan de hand van praktijkcases een verkenning gedaan op de thema’s ketenbenadering, energie en mobiliteit. Het congres werd geopend met inspirerende woorden van Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid. Daarna werden praktijkcases van twee Osse bedrijven belicht: Hendriks Bouw & Ontwikkeling en Ball Packaging. Het congres was de kick-off van ‘Duurzaam Dossier’; een intiatief dat door De Kracht van Oss in het leven geroepen is om meer inzicht te verschaffen in duurzaamheid. In het vervolg op de kick-off krijgt steeds een ander bedrijf de mogelijkheid om praktijkervaringen aan het publiek te presenteren. Het congres werd afgesloten met het formuleren van een gezamenlijke ambitie om samen te bouwen aan een Duurzaam Dossier voor de regio. Om het dossier fysiek te vullen, worden bedrijven uitgedaagd om vanaf nu hun duurzame praktijkvoorbeelden met elkaar te delen. De voorbeelden worden gepresenteerd op www.dekrachtvanoss.nl.

La Brasserie viert jubileum Café-bar La Brasserie in Oss bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. De horecagelegenheid, die gevestigd is in de Hooghuisstraat, wordt gerund door Frans en Dini van Gerwen. Met z’n tweeën, zonder extra personeel, zorgen zij er dagelijks voor dat hun gasten het naar hun zin hebben. “Het is hard werken in de horeca met vaak lange dagen en uitzonderlijke werktijden. Het moet echt bij je passen. Wij doen dit nu vijfentwintig jaar en nog steeds altijd met ontzettend veel plezier. We denken er nog lang niet aan te stoppen!”

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Brabant Wonen wint duurzaamheidsprijs Coornhertschool, uit het MSD-gebouw en voormalig gemeentehuis van Lith hebben een nieuw leven gekregen. Daarbij heeft het centrum een duurzame uitstraling door de houten gevels en gedeeltelijk begroeid dak. De jury: “Het NME is een mooi voorbeeld van een makkelijk toegankelijk centrum waarbij de jeugd al op jonge leeftijd bewust wordt gemaakt van duurzaamheid.” Brabant Wonen won met de prijs een cursus naar keuze op het gebied van duurzaam bouwen met een waarde van 1500 euro. In de categorie particulieren werd de prijs gewonnen door de familie Rademakers uit Oijen met hun Passief Woonhuis.

Brabant Wonen heeft met de ontwikkeling van het nieuwe NME-centrum de Duurzaam Bouwen Prijs ontvangen. De

prijs is door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) en de gemeente Oss in het leven geroepen om duurzaam bouwen te stimuleren onder inwoners en bedrijven. In de ontwikkeling van het NME-centrum is veel materiaal hergebruikt, slim gesloopt en zijn duurzame installaties geplaatst, zoals een warmteterugwininstallatie. Verder is gekozen voor waterbesparende kranen en bewegingsmelders voor de verlichting. Ook materialen uit de oude

Nieuwe directeur ‘Ondernemerslift +’

Kruidvat-filiaal vernieuwd

Frans van Waes is per 20 maart benoemd als nieuwe directeur van het project ‘Ondernemerslift +’. Met Ondernemerslift + (voorheen Valorisatieplan 5-sterren NoordoostBrabant) committeren initiatiefnemers HAS Hogeschool, ZLTO, acht lokale Rabobanken, Stichting Ondernemerslift, Starters Succes Oss, Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel, ROC de Leijgraaf, ROC Koning Willem 1 College en de twintig regiogemeenten in Noordoost-Brabant zich voor de komende zes jaar aan een grootschalig actieplan dat moet leiden tot honderd nieuwe innovatieve starters in de regio. Hiermee willen de partners de regionale economische slagkracht stimuleren.

De Kruidvat-winkel aan de Heuvel in Oss is compleet vernieuwd en opende donderdag 21 maart opnieuw de deuren. In de nieuwe inrichting zijn de producten en aanbiedingen zo gepresenteerd dat klanten intuïtief kunnen vinden wat zij zoeken. Zo staan de föhns nu bijvoorbeeld bij de shampoo en de haarstylingproducten. Ook is rekening gehouden met de doelgroepen van de verschillende producten. Babyproducten staan in de nieuwe opstelling achter in de winkel, zodat moeders rustig kunnen zoeken wat zij nodig hebben, en het complete verzorgingsassortiment voor mannen is overzichtelijk geclusterd voor in de winkel. Winkelmanager Anita van Doorn: “De vernieuwde winkel is toegankelijker en overzichtelijker. De klant staat nog meer centraal.”

VepaGifts bestaat vijfendertig jaar VepaGifts uit Oss bestaat vijfendertig jaar. Het bedrijf adviseert opdrachtgevers en biedt hen ondersteuning bij het versterken van hun marketingactiviteiten met promotionele producten, premiums, relatiegeschenken en kerstpakketten. Directeur Robert van Enschot: “Met verrassende ideeën en concepten leveren we al jarenlang een effectieve bijdrage aan het commercieel succes van onze opdrachtgevers.‘The Joy of Giving’, zoals wij dat zeggen.”

Verhuizing Ziekenhuis Bernhoven Met een omvangrijke verhuisoperatie is Ziekenhuis Bernhoven onlangs verhuisd van de locaties in Oss en Veghel naar de nieuwbouw in Uden. Daarbij kwam een jaar van voorbereidingen tot een hoogtepunt. De omvangrijke verhuisoperatie begon op 30 maart ‘s ochtends om 7.00 uur in Veghel. Om 12.00 uur nam het ziekenhuis in Oss het ‘verhuisstokje’ over. In de dagen daarvoor hield Bernhoven al een voorverhuizing. In zo’n 9.000 verhuisdozen, op ongeveer 200 rolcontainers en in 400 bakken werd de inventaris van beide locaties overgebracht naar het nieuwe onderkomen. De Spoedeisende Hulp ging op maandag 1 april om 7.00 uur in Uden weer open. april 2013

5


van prObleem tOt it-OplOssing

Overal en altijd werken?

alles is mOgelijk in de clOud. Online werken heeft de toekomst. In de cloud beheer je met gemak je data, applicaties en gebruikers.

Ae n g e lb e rtl A An 20 53 42 l A O s s t 0 412-629133 w w w.I n f O r It.n l

e l e k t rot e c h n i e k • B e v e i l i G i n G D o M ot i c A • Dy n A M i s c h e l e Dv e r l i c h t i n G

Ervaring, innovatie en duurzaamheid, onze garantie voor een perfecte samenwerking.

woninGen • kAntoren • scholen • zorGinstellinGen

w w w. s c h r i j v e r s - e l e k t r ot e c h n i e k . n l • t 0 4 1 2 6 4 0 8 8 4 6


Florale Haircare geopend in Oss

Top Employer-keurmerk voor MSD MSD is gecertificeerd als een van de Top Employers Nederland 2013. Dat is het resultaat van het jaarlijkse onderzoek van het CRF, waarbij het HR-beleid en de arbeidsvoorwaarden van een groot aantal werkgevers in Nederland onder de loep werden genomen. Het Top Employers keurmerk is een internationaal geregistreerd handelsmerk dat wordt uitgereikt aan organisaties met een uitzonderlijk hoog niveau in HR-beleid. MSD kan het keurmerk een jaar lang (tot de volgende certificering) gebruiken om de HR-prestaties van de organisatie aan belanghebbenden te presenteren en bij het werven, binden en motiveren van medewerkers.

Minder plantsoen, meer gras De gemeente Oss gaat besparen op groenonderhoud. Hiertoe wordt zo’n dertien hectare plantsoen omgezet in grasveld. Het gaat om honderden kleine en grote plekken met plantsoen in de hele gemeente. De maatregel bespaart volgens de gemeente jaarlijks 200.000 euro aan kosten op het onderhoud van openbaar groen. Achterliggende gedachte is dat het maaien van gras een aanzienlijk lagere kostenen tijdsinvestering vereist dan handwerk, zoals schoffelen en onkruid wieden. Bovendien zorgt een goed gemaaid grasveld volgens de gemeente voor een verzorgde, nette uitstraling die de kwaliteit van het groen ten goede komt. Niet altijd hoeft het plantsoen te veranderen in grasveld. Bewoners kunnen alleen of samen met buurtgenoten het onderhoud voor hun rekening nemen. In deze gevallen kan het plantsoen blijven bestaan en worden er afspraken gemaakt tussen de gemeente en de buurtbewoners. Het plan is inmiddels met alle wijk- en dorpsraden besproken. Begin april van dit jaarwordt gestart met de werkzaamheden.

Het centrum van Oss is een winkel rijker: Florale Haircare. Florale Haircare is een grote leverancier in de Benelux op het gebied van kappersbenodigdheden. Het bedrijf telt op dit moment negentien vestigingen op verschillende plaatsen in Nederland en België. In Oss opende de keten een vestiging aan de Molenstraat. De winkel biedt voor zowel bedrijven als particulieren een groot assortiment aan kappersproducten.

Oss wil Fairtrade Gemeente worden De gemeente Oss wil ‘Fairtrade Gemeente’ worden. In het kader van deze ambitie bezochten studenten Bedrijfskunde-MER aan de Avans Hogeschool en leerlingen uit 5-VWO van het Mondriaan College in Oss op 2 april verschillende winkeliers in het centrum van Oss namens de gemeente. Ze telden het aantal en de soort fairtradeproducten en informeerden de winkeliers over fairtradeproducten. De gemeente geeft aan al veel steun te hebben van Osse ondernemers en roept detaillisten op om faitradeproducten te gaan verkopen om gezamenlijk de ambitie te kunnen realiseren.

Eerste Zonnebomen bij N329 geplaatst Langs de N329 pronken sinds kort een aantal opvallende zonnecollectoren. De twaalf meter hoge ‘zonnebomen’ wekken stroom op voor de verkeerslichten, openbare verlichting en voor de pompen in de tunnels. Dat gebeurt met behulp van zonnecellen in de grote cirkelvormige bladen/plateaus, die een doorsnede hebben van twee meter. In totaal worden door Bouwcombinatie ProN329, een samenwerking tussen Ballast Nedam en Van Gelder, acht zonnebomen gerealiseerd op opvallende plekken langs de Weg van de Toekomst. Op 11 maart werd het eerste exemplaar geplaatst aan het provinciale deel van de weg. Elke zonneboom levert ongeveer 3000 kWh per jaar aan energie. Dat is ongeveer gelijk aan het jaargebruik van één huishouden. Naast de zonnebomen worden ook vijftig ‘zonnebloemen’ met pv-panelen geplaatst en er wordt 1500 vierkantemeter aan pv-panelen op daken van gebouwen geplaatst. Al deze panelen samen moeten ervoor zorgen dat de N329 energieneutraal wordt in gebruik en daarbovenop moeten de panelen 100.000 kWh extra opwekken. Naar inschatting verbruikt de weg 150.000 kWh per jaar. april 2013

7


bedankt voor alle fantastische reacties!

8

Menhirweg 15

0412 45 58 15

www.vetipak.cOM

5342 LS OSS


Internationale rol Pivot Park Pivot Park Screening Centre in Oss speelt een belangrijke rol in een nieuw Europees platform voor drug discovery: de European Lead Factory (ELF). Het platform ELF, dat begin februari gelanceerd is, richt zich op de ontdekking van innovatieve medicijnen. Om onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen te versnellen, worden er de komende vijf jaar honderdtwintig nieuwe aanknopingspunten om ziektes aan te pakken ingebracht door publieke partners. Vervolgens kunnen deze via het Pivot Park Screening Centre door robots gescreend worden op een grote, bijzondere collectie stoffen. Daarbij zullen meer dan vijftig miljoen testen worden uitgevoerd. Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Brabant en een van de initiatiefnemers van Pivot Park: “Brabant is een smart health regio, waar gezondheidszorg een belangrijke factor is voor economische groei. De European Lead Factory is een prachtige kans voor onze regio én het is de bevestiging dat het Pivot Park beschikt over excellente state-ofthe-art apparatuur. De samenwerking met internationale bedrijven en universiteiten geeft ons ecosysteem van open innovatie een boost.”

Informatieavond hybride mobiliteit Autobedrijf Jos van Boxtel Oss organiseerde onlangs een Prius Plug-in Hybrid

event voor de zakelijke rijder. Tijdens deze informatieavond werden zelfstandige ondernemers geïnformeerd over de voordelen van hybride mobiliteit. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de gasten onder meer geïnformeerd over de oorsprong van de hybridetechnologie. Daarnaast had het bedrijf Ruud van Bakel, van Nagtzaam Accountants & Fiscalisten, als gastspreker uitgenodigd om uitleg te gegeven over de fiscale voordelen van hybride rijden voor ondernemers.

‘Verzekeringen worden voordeliger’ Per januari geldt een provisieverbod voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. “Verzekeringen worden daardoor voordeliger en er moet separaat betaald worden voor advies”, legt Peter Taylor Parkins, eigenaar van Taylor Mates uit. “We hebben een adviestraject ingericht dat niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook aan zelfstandig ondernemers of dga’s de zekerheid biedt dat hun verzekering op maat is ingericht. Dat maakt de verzekering betaalbaar. Daarnaast hebben we een ‘Optimaal Beheer & Zorg abonnement’, waarbij elk jaar getoetst wordt of de polissen nog aan de actuele regels en aan de wensen van onze klant voldoen. Daarbij is goede begeleiding in geval van ingetreden arbeidsongeschiktheid ingesloten.” Taylor Parkins is recentelijk benoemd tot ‘Getuigendeskundige’ voor het Gerechtshof van Arnhem. Hiermee is hij bevoegd om als verzekeringsdeskundige adviserend op te treden richting de rechtbank en partijen in een rechtszaak.

Talentencampus Van den Broek Systemen en Xelion intensiveren samenwerking in ontwikkeling Leverancier van elektrotechnische installaties, domotica en beveiliging Van den Broek Systemen uit Oss en Xelion, aanbieder van communicatieoplossingen uit Delft, gaan nauwer samenwerken in de ontwikkeling en levering van communicatiesystemen in de zorgsector. Zij introduceren een nieuwe generatie communicatieconcepten, waarmee zorginstellingen hun zorgondersteunende communicatie (zowel intra- als extramuraal) beter en efficiënter kunnen laten inrichten. Het nieuwe systeem is het eerste systeem dat spraak, video én zorgalarmen kan routeren. Hiermee kunnen zorginstellingen tegemoetkomen aan de verwachtingen van de maatschappij en cliënten. Van den Broek Systemen is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke aanbieder van communicatie- en domoticaoplossingen voor instellingen die zorg als kerntaak hebben. Het aanbieden van zorgondersteunende communicatiesystemen voor zowel intramurale als extramurale cliënten is volgens het bedrijf een logische vervolgstap die volgt op vragen vanuit de markt.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Het voorontwerpbestemmingsplan ‘Talentencampus en Sibeliuspark-Oss2014’ ligt sinds 7 maart ter inzage. Het plan beslaat het gebied dat bestaat uit het sportcomplex dat ligt aan de Saal van Zwanenbergsingel en het Sibeliuspark. Inwoners van Oss of bedrijven die in Oss gevestigd zijn hebben tot 17 april de mogelijkheid om op het plan reageren. Daarna wordt door de gemeente het ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Het plan is in papieren vorm te bekijken op het gemeentehuis en digitaal via www.ruimtelijkeplannen-oss.nl. april 2013

9


Kia 20 jaar in Nederland. Veel voordeel op uw nieuwe Kia Sportage.

Kia Sportage 20th Anniversary 1.6 GDi Plus Pack Nu met gratis af-fabriek full map navigatiesysteem met achteruitrijcamera

Normaal v.a. € 29.590,-

Nu tijdelijk € 27.995,Klantvoordeel tot € 1.595,-

Er is al een Kia Sportage v.a. € 24.995,-

B | netto bijtelling v.a. € 219,- /mnd*

Parallelweg 5, 5349 AD Oss Tel. (0412) 63 40 06, www.kia-oss.nl Gem.v erbruik: 5,2 - 8,2 l/100km, 19,2 - 12,2 km/l. CO2 VJ U T U P P U m H L N Actievoorwaarden: Alle genoemde vanaf verkoopprijzen zijn inclusief BTW/BPM. Exclusief kosten rijklaarmaken, afleverpakket, brandstof, leges, recyclingbijdrage, metallic lak en lakbescherming. Getoonde modellen kunnen afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Informeer voor de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer. *Alle genoemde bijtellingspercentages, zijn afhankelijk van datum van registratie. Alle genoemde bijtellingspercentages, energielabels en vanaf netto bijtellingsbedragen (per maand) zijn per model gebaseerd op de uitvoering met het laagste bijtellingspercentage en altijd gebaseerd op 42% inkomstenbelasting. Voor een compleet overzicht met de bijtellingspercentages per model en welke modellen vrijgesteld zijn van wegenbelasting zie kia.com.


BZW bezoekt Vliegbasis Volkel Meer dan honderd leden van BZW ’s-Hertogenbosch en Oost deden half februari Vliegbasis Volkel aan. Tijdens dit bedrijfsbezoek kregen zij niet alleen een rondleiding op de basis en uitleg bij het groot onderhoud van de daar gestationeerde F16’s. Ze maakten ook van dichtbij een start van vier van de gevechtsvliegtuigen mee. Daarna gaf BZW-lid kolonel Peter Tankink, commandant van de vliegbasis, een presentatie over de inzet in Afghanistan. Ook refereerde hij aan het belang van de samenwerking met het regionale bedrijfsleven op het gebied van arbeidsmobiliteit van personeel in het licht van de bezuinigingen bij Defensie.

De Tunnel van de Toekomst wordt getest horend beeld en/of een kort geluid en aan het eind van de tunnel wordt het antwoord gegeven. Mensen die de tunnel vaak gebruiken, kunnen zelfs een berichtje klaarzetten voor een vriend of vriendin. In juni van dit jaar wordt het systeem in de fietstunnel van de Singel 1940- 1945 ingebouwd. Meer informatie: www.pleasantpass.com.

In de Tunnel van de Toekomst komt de PleasantPass: een intelligent systeem dat met behulp van matrixborden en geluiden ‘communiceert’ met passanten. Het communicatiesysteem is een wereldwijde primeur. Op 27 maart brachten gedeputeerde Ruud van Heugten en wethouder Jan van Loon een werkbezoek aan BAM Infratechniek

Mobiliteit, waar PleasantPass in een fabrieksopstelling getest werd. Het systeem, dat is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat fietsers zich prettiger en veiliger voelen in de fietstunnel, werkt als volgt: bij binnenkomst verschijnt op een matrixbord in de tunnelwand een interessante mededeling of vraag. Verder in de tunnel volgt een bijbe-

Nieuwe locatie JoBo Keuringen

Geslaagde eerste editie van Stijlvol Beleven Lifestyle Event

Het Berghemse bedrijf JoBo Keuringen is sinds kort actief vanuit een nieuwe locatie aan de Koolzaadweg 10 in Berghem. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in keuringen op het vlak van veiligheid, voert periodieke inspecties uit van installaties bij bedrijven in heel Nederland. Eigenaar Joost Bouwmeester legt uit. “We kijken hierbij onder meer naar elektrisch gereedschap, hefgereedschap, brandblussers en hijs- en trekbanden, en voeren reparaties uit wanneer nodig.” JoBo Keuringen is lang een eenmanszaak geweest, maar vanwege de groei was er behoefte aan een ruimere locatie. “Hier hebben we de mogelijkheid om nog verder door te groeien”, aldus de ondernemer.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Ron van Gelder van evenementenbureau Impression Events uit Oss kijkt tevreden terug op de eerste editie van het Stijlvol Beleven Lifestyle Event. Op zondag 10 maart kwamen honderden bezoekers samen in de Koekbouw in Veghel voor het luxe evenement. Daar konden zij zich laten inspireren op het gebied van beauty and wellness, interieurs, tuinen, gadgets, mode en andere facetten van lifestyle. Er waren modeshows te zien, er was livemuziek en er werden uiteenlopende workshops en demonstraties gegeven. “Het is een enorm geslaagde beurs geweest”, vertelt Van Gelder. “We hebben na afloop ontzettend veel positieve reacties mogen ontvangen van ondernemers die op de beurs aanwezig waren. Fantastisch! We organiseren de beurs tenslotte voor hen.” april 2013

11


Het Business Gala Oss arno van de ven, Ondernemer van het Jaar 2013:

‘Binnen een jaar hadden we al twee multinatiOnals als klant’ een concreet plan had arno van de ven niet toen hij zestien jaar geleden samen met hans timmers vetipak in heesch opstartte, maar al snel maakte het bedrijf een grote vlucht. tijdens het Business Gala Oss werd van de ven uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar. “een grote waardering voor alles wat onze medewerkers de afgelopen zestien jaar samen hebben gedaan”, aldus van de ven. Vetipak telt inmiddels vier fabrieken in Oss en Veghel. In Veghel wordt petfood en chocola verpakt, in Oss worden aan de Landweerstraat Zuid handmatig kerstkransjes verpakt en aan de Menhirweg ligt een moderne fabriek, die voldoet aan de strengste hygiëne-eisen. Hier worden artikelen van grote Europese multinationals verpakt. Ook wordt er op locatie verpakt bij Schenker in Breda en Tilburg. Via het eigen uitzendbureau van Vetipak, Crown, werken nu zo’n honderdvijftig mensen bij het bedrijf. In totaal schommelt de bezetting tussen de driehonderd en vijfhonderd medewerkers. Een eigen co-packbedrijf Het idee om een eigen co-packbedrijf te beginnen, ontstond spontaan. “Toen ik mijn studie had afgerond, kwam ik terecht bij transportbedrijf Van der Heijden in Veghel op de co-pack afdeling, waar ik Hans Timmers leerde kennen”, vertelt Van de Ven. “Het bedrijf wilde de afdeling gaan sluiten en daar waren wij natuurlijk niet blij mee. Zo ontstond het idee om ons eigen co-packbedrijf te beginnen. We dachten er niet teveel over na, maar begonnen gewoon zonder concreet plan. In Heesch stond een bedrijfsruimte leeg,

12

dus daar gingen we aan de slag. Bestaande klanten meenemen, was niet mogelijk, dus kochten we een paar oude machines en we begonnen vanaf nul. Dat was moeilijk, maar we zagen het als een uitdaging. We maakten kartonnen verpakkingen voor mueslirepen. Klanten waren geïnteresseerd en benaderden ons voor ingewikkelde klussen.” In het eerste jaar haalden de ondernemers al twee multinationals binnen. Vanaf dat moment zette de groei verder door. “We kregen de vreemdste vragen en bleven met oplossingen komen. Niets was te gek. Tien jaar geleden produceerden wij bijvoorbeeld al sta-zakken (denk aan M&M’s). Niemand kon ze destijds maken, maar wij bouwden een machine die dat wel kon. Ook bouwden we een machine die snoepjes kon tellen; werk dat in het oosten nog allemaal handmatig werd gedaan. Het is een investering in het begin, maar uiteindelijk is een automatisch productieproces vele malen efficiënter en goedkoper. Overigens betekent dat niet dat handwerk geheel overbodig is geworden. Kerstkransjes verpakken we bijvoorbeeld nog steeds met de hand. Omdat ze zo breekbaar zijn, kan dit niet machinaal.”

Waardering In het juryrapport dat tijdens het Business Gala werd voorgelezen, kwam naar voren dat Vetipak goed kan concurreren met bedrijven die hun productie in het buitenland laten uitvoeren, ondanks het feit dat Vetipak in Oss produceert. Volgens de ondernemer ligt dat onder meer aan de hoge mate van automatisering, maar dat is niet het enige. “Belangrijker is dat we als directie ten dienste staan van onze productiemedewerkers, zoals tijdens een voetbalwedstrijd alle spelers de spits zo veel mogelijk willen ondersteunen. We controleren niet alleen de productieaantallen, maar luisteren ook daadwerkelijk naar onze medewerkers. Zo kunnen we op tijd signaleren welke problemen zich op de werkvloer voordoen en kunnen we deze direct aanpakken. Dit is ook de reden dat we verschillende vestigingen hebben en niet één grote fabriek. De lijnen tussen directie en productie zijn op deze manier kort.” Dezelfde mentaliteit staat aan de basis van het eigen uitzendbureau van Vetipak. “Productiewerk is het hart van het bedrijf”, zegt Van de Ven. “Je moet goed zorgen voor de mensen die dit werk doen. Via ons eigen uitzendbureau weten


we zeker dat mensen die uit het oosten komen eerlijk worden betaald, goed worden gehuisvest en een opleiding krijgen tot operator, zodat ze vertrouwd raken met de werkzaamheden in deze sector en toegevoegde waarde kunnen leveren.” Acht jaar geleden ging Vetipak een samenwerking aan met IBN. “IBN zocht naar arbeidsplaatsen buiten haar eigen organisatie en wij konden de hulp van IBN goed gebruiken; werknemers die bij ons aanvankelijk het productiewerk deden, werden opgeleid tot operators die bekwaam waren in het besturen van de machines en het aansturen van mensen. Het was een win-winsituatie. Hoewel mensen ons soms voor gek verklaarden, heeft deze beslissing zijn waarde inmiddels bewezen.

We begonnen met een man of twaalf van IBN, drie jaar later waren dat er tweehonderd. Dat aantal is nu stabiel.” Inspiratie Na de vele jaren ondernemerschap, barst Van de Ven nog steeds van de inspiratie. Onlangs kreeg Vetipak patent op de productie van de Vetibox: snoepdoosjes van karton. “De doosjes zijn milieuvriendelijker, goedkoper en hebben dezelfde uitstraling als de kunststof variant. Onze klanten reageerden direct enthousiast; al snel waren we 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met produceren. Een ander nieuw product is de Vetipouch. Deze nieuwe verpakkingen hebben een speciale vorm (bijvoorbeeld een Haribobeer). Dat is heel wat anders dan de reguliere, vierkante verpakkingen.

Het valt op, klanten kunnen daarmee een flinke boost maken.” In de toekomst wil Vetipak de verpakkingsprocessen die het bedrijf op locatie uitvoert – op dit moment bij Schenker in Breda en Tilburg – efficiënter maken en uitbreiden naar nieuwe locaties. “Nu leveren we kennis en mensen. We zijn de mogelijkheden aan het verkennen om ook machines te gaan leveren, zodat producten volledig op één locatie kunnen worden verpakt en niet meer vervoerd hoeven te worden. Daarnaast hebben we plannen om een nieuwe fabriek in het buitenland te openen. De locatie is nog niet bepaald, maar zijn we volop bezig dit te onderzoeken. Daarbij kijken we naar de ontwikkelingen in levensstandaard. We zoeken naar plekken waar voor ons een markt ontstaat.”

april 2013

13


Het Business Gala Oss

Business Gala Oss 2013 in juBileumsfeer Oss stond op zaterdag 16 maart in het teken van het jaarlijkse Business Gala. Een bijzondere editie, want dit jaar werden de trofees voor de Ondernemer van het Jaar en Veelbelovend Ondernemer van het Jaar voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Speciaal voor de gelegenheid was de productiehal van Vega Systems, het bedrijf van de Ondernemer van het jaar 2012: Ad van Geffen, omgetoverd tot een sfeervolle feestlocatie waar zo’n vierhonderdvijftig gasten genoten van live-entertainment en culinaire verrassingen. De bekendmaking Het hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de Ondernemer en de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar 2013. Door het jaar heen hebben Osse bedrijven de mogelijkheid gehad collegaondernemers aan te dragen voor deze titels. De lijst van ondernemers die

14

daaruit voortvloeide, is beoordeeld door een onafhankelijke jury die bestond uit vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen 3O, TIBO en OIK, onder het onafhankelijke voorzitterschap van burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. De titels waren voor Arno van de Ven van Vetipak (Ondernemer van het Jaar) en Bas Huiskes Autobedrijf Huiskes (Jonge Ondernemer van het Jaar). “Twee prachtige, innovatieve bedrijven die zich onderscheiden binnen hun vakgebied”, reageert Helmiek Herberts (TIBO). Dynamisch diner dansant Het was dit jaar de eerste keer dat

het Business Gala plaatsvond op een bedrijfslocatie. In een muzikale omlijsting van De Heeren van Aemstel genoten de gasten van een tot in de puntjes verzorgd diner dansant. De vermakelijke presentatie van tv-persoonlijkheid Jochem van Gelder, maakte de avond compleet. Tijdens een swingende afterparty werd er tot in de kleine uurtjes nagepraat en gefeest. “Dit jaar hadden we een volledig uitverkocht Business Gala met meer sponsoren dan ooit tevoren”, besluit Herberts. “En alle gasten genoten zichtbaar. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond.”


april 2013

15


Het Business Gala Oss Bas Huiskes, VeelbeloVend ondernemer Van het Jaar 2013

‘We Gaan een stap verder dan alleen auto’s Verkopen’ bas huiskes, eigenaar van autobedrijf huiskes aan de parallelweg 5 in oss mag zichzelf Veelbelovend ondernemer van het Jaar 2013 noemen. de jury sprak tijdens het business Gala lovende woorden over zijn onderneming, die hij in tijden van crisis zo heeft laten floreren. Autobedrijf Huiskes is in 2008 opgezet door Bas Huiskes en begon met het automerk Mitsubishi. Sinds 2011 is daar het merk KIA aan toegevoegd. Ervaring in de autobranche is Huiskes niet onbekend. In 1989 werkte hij in de regio Nijmegen/Arnhem met de merken Citroën en Peugeot. In 1999 kwam daar Mitsubishi bij en drie jaar later ook KIA. Midden in de crisis van 2008 opende Huiskes de deuren van zijn eigen bedrijf in de Obrechtstraat in Oss. Om verdere groei en ontwikkeling te kunnen realiseren verhuisde het bedrijf onlangs naar de Parallelweg. “De crisis is een raar fenomeen en betekent voor iedereen wat anders”, vertelt Huiskes. “Als je in deze tijden een bedrijf opstart en je niet al te veel kosten hebt, heb je een overlevingskans. Wij zijn meegegroeid met de crisis. De waardering van de klant is hierbij erg belangrijk. Zij maken wie je bent als bedrijf.” Meer dan alleen de verkoop Vanwege de huidige economie hebben veel autobedrijven hun deuren moeten

16

sluiten. “Het is erg jammer dat zo veel bedrijven verdwijnen”, zegt Huiskes. “Ik ben blij om met mijn onderneming een positieve impuls te kunnen geven aan de ontwikkeling binnen de crisis.” Het runnen van een autobedrijf gaat volgens de ondernemer veel verder dan alleen het verkopen van auto’s. “Het gaat niet om de verkoop van ‘zo veel mogelijk auto’s’, maar om de service die je daarnaast als bedrijf verleent. De auto’s zelf zijn slechts een middel, je klanten zijn vele malen belangrijker.” De klanten van Autobedrijf Huiskes staan daarom in de dienstverlening altijd centraal. “We vinden het belangrijk dat iedereen die naar ons toe komt met een goed gevoel weer de deur uit gaat en dat zij voor honderd procent tevreden zijn. Dat zit ‘m in nét dat beetje extra doen voor je klanten, hen adviseren en aandacht geven. Een stap verder gaan dan alleen de verkoop. Iedereen heeft namelijk aandacht nodig in deze tijd. Het is belangrijk dat je niet alleen iets zegt, maar dat je ook doet wat je zegt. De enige die het kan verpesten, zijn wij zelf.” Ook ná het verkopen van een

auto vindt Huiskes het belangrijk om service te blijven verlenen. “Het gaat dan met name om onderhoud van het voertuig na de aanschaf. Een gespecialiseerd team van medewerkers met jarenlange ervaring, staat klaar voor onze klanten om hun vragen te beantwoorden, problemen te onderzoeken en uiteraard om alle auto’s weer geheel in orde te maken. Daarnaast verzorgen we ook APK-keuringen.” Tijdens het Business Gala werd Huiskes onder meer geroemd vanwege zijn vakkennis. Ondanks de vele publiciteit die de titel heeft opgeleverd, blijft de ondernemer erg bescheiden. “Ik was en ben niet uit op een titel, dus het kwam als een totale verrassing. Dat neemt niet weg dat ik er erg blij mee ben. Het een bekroning op het werk dat je doet. Dat is fantastisch, maar nog belangrijker dan tevreden collegaondernemers, vind ik het om tevreden klanten te hebben. Dat staat bij ons aan de top van de prioriteitenladder.” Dit jaar was voor Huiskes de eerste keer op het Business Gala Oss. “Het was een geweldige ervaring. Des te


mooier natuurlijk met het winnen van de prijs. Na afloop heb ik ontzettend veel felicitaties en bloemen gekregen. Niet te vergeten alle mooie wensen. Geweldig! Daar wil ik dan ook iedereen hartelijk voor bedanken.” Toekomstbeeld Waar Autobedrijf Huiskes op dit moment bestaat uit een team van twaalf medewerkers, wordt er continu

samen gewerkt aan een verdere groei van het bedrijf. “We zijn naar deze nieuwe locatie op de Parallelweg verhuisd om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Ik heb volop vertrouwen in de merken die we bieden en in het bedrijf. En als er in de toekomst nog meer groei binnen het bedrijf mogelijk is, dan zullen we het uiteraard niet nalaten om die groei ook daadwerkelijk te realiseren.”

Dat het autobedrijf zich in de loop van de jaren blijft ontwikkelen, staat vast. De klantgerichte benadering wordt daarbij niet uit het oog verloren. “In onze visie zullen onze klanten continu de hoofdrol blijven spelen. We zetten ons dagelijks in om een goed bedrijf te zijn. Een bedrijf waar klanten kunnen slagen wanneer zij op zoek zijn naar een geschikte auto die bij hen past. Pas wanneer onze klanten blij zijn, zijn wij dat ook.”

april 2013

17


MultiCopy – The Communication Company:

‘Uitdagende projecten pakken we met beide handen aan’ MultiCopy Oss is al tijden niet meer uitsluitend een copyshop of sneldrukkerij. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een professionele dienstverlener die mkb-bedrijven ondersteunt in hun externe communicatie. Van ontwerp tot drukwerk, van mailing service tot grootformaat en van bedrijfskleding tot promotionele artikelen. wordt vervolgens gereinigd en daarna wrappen we de wagen met de nieuwe print.” Zo verzorgde het bedrijf onlangs een omvangrijk project voor Björn Borg. Van Bommel: “We kregen de opdracht om lastminute acht grote trailers te beletteren voor een festival. Ook uitdagende projecten zoals dit project pakken we met beide handen aan.” Ook voor ProAssist in Tiel verzorgde MultiCopy een grote opdracht. “Het bedrijf kreeg een nieuwe bedrijfstak. Daar hoorde nieuwe belettering voor het wagenpark bij. In vier dagen tijd hebben we met een team van vijf specialisten 65 wagens voorzien van herkenbare fullcolour prints.” Huib van Bommel en Erik Visser Verspreid in Nederland heeft MultiCopy zo’n vijfenzeventig vestigingen, waar dagelijks ruim vijfhonderd medewerkers zich inzetten om de grafische communicatie van bedrijven en particulieren te verzorgen. De Osse vestiging werd eind 2012 overgenomen door Erik Visser, hiermee werd het assortiment nog verder uitgebreid. “We verzorgen in principe alle opdrachten van A tot Z in eigen huis”, vertelt bedrijfsleider Huib van Bommel. “Met ons eigen machinepark kunnen we printen en drukken op uiteenlopende materialen en in verschillende formaten. Met de overname zijn er bovendien grootformaat printers aan ons machinepark toegevoegd, waardoor we onze klanten nog beter kunnen bedienen.” Innovatieve oplossingen De klanten van MultiCopy Oss zijn voornamelijk bedrijven in het mkb in de regio. “Onze corebusines bestaat uit zakelijk print- en drukwerk – al dan niet promotioneel – en het ontwerpen van huisstijlen”, vertelt Visser. “Maar daar blijft het niet bij. We verzorgen ook uiteenlopende promotionele artikelen, grootformaat prints, waaronder posters, vlaggen en banners, maar ook voor direct mailings, opvallende websites en crossmediacampagnes kunnen bedrijven bij ons terecht. Het doel is altijd om de grafische communicatie van onze klanten net iets mooier, opvallender, beter, slimmer, efficiënter en bovenal effectiever te maken. We werken met de meest moderne productiefaciliteiten, maar bieden onze klanten vooral ook innovatieve oplossingen, die toegevoegde communicatiewaarde hebben voor hun bedrijf.” Als gespecialiseerd signmaker verzorgt MultiCopy ook autobelettering. “Wanneer oude belettering vervangen moet worden, strippen we de wagens eerst volledig”, legt Van Bommel uit. “Het oppervlak

Gemak dient de mens Een van de speerpunten bij MultiCopy is een goede logistieke afhandeling. “Kijk bijvoorbeeld naar de opdracht voor ProAssist”, zegt Van Bommel. “Die had ook in één dag klaar kunnen zijn, maar dat zou betekenen dat 65 wagens een volledige dag buiten gebruik zouden zijn. Dat kan natuurlijk niet. Door het over vier dagen uit te smeren, konden de wagens elke dag in de middag weer netjes de weg op. We vinden het belangrijk om hierin met onze klanten mee te denken. Gemak dient de mens. Wij willen er als dienstverlener voor zorgen dat we dat gemak optimaal aan kunnen bieden.”

MultiCopy Oss Gasstraat Oost 30L, 5349 AV Oss (T). 0412-690077 (E). oss@multicopy.nl (I). www.multicopy.nl april 2013

19


Team Ondernemerszaken feliciteert… Team Ondernemerszaken feliciteert…

‘Osse bedrijven moeten kansen krijgen om te ontwikkelen en te floreren. Het is aan ondernemers om die kansen te benutten.’ ‘Osse bedrijven moeten kansen krijgen om te ontwikkelen en te floreren. Het is aan ondernemers om die J. van Loon – wethouder Economische zaken kansen te benutten.’ Oss feliciteert Arno van de Ven van Vetipak met de titel Ondernemer van het Jaar 2013 en Bas Huiskes van J. van Loon – wethouder Economische zaken Autobedrijf Huiskes als Veelbelovend Ondernemer. Dat word je niet zomaar. Daar moet hard voor gewerkt worden. Gemeente Oss draagt graag een steentje bij door het stimuleren van een gezond economisch klimaat. Oss feliciteert Arno Ondernemerszaken van de Ven van Vetipak met deutitel Ondernemer van het Jaar 2013 en Bas Huiskes van Meer weten? Team staat voor klaar! Bel: 14 0412 Autobedrijf Huiskes als Veelbelovend Ondernemer. Dat word je niet zomaar. Daar moet hard voor gewerkt worden. Gemeente Oss draagt graag een steentje bij door het stimuleren van een gezond economisch klimaat. Meer weten? Team Ondernemerszaken staat voor u klaar! Bel: 14 0412

… juist in Oss … juist in Oss


In de schijnwerpers

‘Niets staat ons in de weg om gas te geven’

Vlnr: Floris Sanders, Yves van Hest, Mieke Theunisz, Jeroen van den Bosch en Peter Plaisier Wat is de Sanders Retail Groep? “Mijn opa begon ons bedrijf in 1959. We waren een van de eerste franchisenemers van de HEMA. Drie generaties later zijn we met negen vestigingen in en om NoordoostBrabant - van Waalwijk tot en met Venray - de grootste binnen de winkelformule.” Wat merken jullie van de recessie? “De HEMA is van iedereen en mensen blijven komen. Toch zijn ook wij niet ongevoelig voor de huidige crisis. Al met al gaat het goed met onze vestigingen, maar we moeten meer zeilen bijzetten; scherper en vernieuwender zijn dan voorheen. Zo ontstond ook het idee voor HEMA for Business, hoewel dit bedrijf los staat van de winkels.”

Wat krijg je als je burgers die de hand op de knip houden als gevolg van de recessie combineert met Brabants ondernemerschap? Innovatieve ideeën. De Sanders Retail Groep uit Oss besloot de household name HEMA te introduceren op de zakelijke markt. Floris Sanders trekt de kar van HEMA for Business.

kregen aanvragen van grote organisaties; vijfduizend stuks, achtduizend stuks. Dat konden we toen nog niet aan, maar de pilot was geslaagd dus pakten we door.” Wat is de ambitie? “We willen bij de grootste landelijke verkopers van kerstpakketten gaan horen, binnen afzienbare tijd een plek naast organisaties als Sligro en Makro verwerven. Onze onderscheidende kracht is daarbij dat typische HEMAproduct dat je ook in onze winkels vindt.”

Wat is het idee? ‘“HEMA is een ontzettend sterk merk. Onze producten zijn goed, voordelig en mooi ontworpen, en zo worden ze ook ervaren. Eigenlijk is het vreemd dat je je daarmee tot de consumentenmarkt beperkt. We kregen ook regelmatig vragen van ondernemers of we niet in kerstpakketten deden.”

Overstijgt jullie ambitie de kerstpakketten? “Daar is niets mis mee. Maar we kijken natuurlijk verder. Voor een grote zorginstelling werken we momenteel aan een online-platform waarmee patiënten en personeel gemakkelijk producten als taarten kunnen bestellen. Die leveren we dan ter plekke af. We zijn ook bezig met een specifiek digitaal inkoopkanaal voor een kinderopvangorganisatie. Voor de toekomst denken we ook aan het aanbieden van customised producten, bijvoorbeeld in specifieke huisstijlkleuren. Maar wat we ook doen, het blijft wel altijd dat HEMA-product.”

Dus het begon met kerstpakketten? “We startten vorig jaar september met HEMA for Business met mij en Yves van Hest als commercieel gezicht. We maakten een folder en gingen de boer op met vijf verschillende pakketten. Eigenlijk waren we veel te laat. De verkoop van kerstpakketten start traditioneel in april. Toch waren de reacties enorm. We

Zijn HEMA en andere franchisenemers blij met jullie? “Als grootste franchisenemer heb je al snel een luisterend oor, zeker als je met een goed idee komt. Omdat HEMA for Business landelijk opereert hebben we natuurlijk te maken met collega’s in andere regio’s. Maar daar is goed over overlegd. Niets staat ons in de weg om gas te geven.” april 2013

21


Banieren Decoratie wanden Spandoeken Winkel visuals Groot formaat prints Rollup banners Sticker materialen Customized behang Autobelettering Drukwerk En nog veel en veel meer...

LithoColor bv | Hunnenpad 4 | 5349 BG | T 0412 642694 | E info@lithocolor.nl | www.lithocolor.nl

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 250 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u 22

www.hlb-van-daal.nl


Jansen Beveiliging opent vestiging in Oss Jansen Beveiliging heeft een nieuwe vestiging in Oss geopend aan de Angelenweg 165a. Het beveiligingsbedrijf van Hans Jansen is al jaren in Oss actief, maar kan de Osse klanten nu nog beter van dienst zijn. Bij Jansen Beveiliging kunnen klanten terecht voor verschillende manieren van beveiliging. Vooral bedrijven maken gebruik van bewaking voor hun terreinen en gebouwen, maar ook steeds meer particulieren weten de weg naar Jansen te vinden. “Wij doen alles op het gebied van beveiliging, behalve de installatie. We zorgen voor object- of persoonsbeveiliging en zorgen voor adequate alarmopvolging bij calamiteiten, eventueel tot en met begeleiding bij de aangifte”, vertelt directeur Hans Jansen. Preventieve beveiliging Het sleutelwoord bij Jansen Beveiliging is preventie. De veiligheid van bedrijven en hun medewerkers staat voorop. Dit is niet alleen van belang op locatie, maar ook wanneer personeel bijvoorbeeld onderweg is. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van het zogenaamde track & trace-systeem. Voertuigen kunnen tijdelijk of continu worden gevolgd, of worden uitgerust met een noodknop. Voor persoonlijke veiligheid heeft Jansen Beveiliging persoonlijke trackers. Hiervan wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt in beroepscategorieën zoals nachtzusters of servicemonteurs die ‘s nachts individueel

op pad moeten. Met één druk op de knop staat hij of zij in contact met een van de centralisten van Jansen Beveiliging. En wanneer nodig, wordt een surveillance- of hulpdienst ingeschakeld. Belang In Oss werkt Jansen al jaren samen met SBBO (Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Oss e.o.). “We voeren verschillende beveiligingsactiviteiten uit op de Osse industrieterreinen”, legt Jansen uit. “Onze Osse vestiging is daarbij absoluut een pluspunt. We hadden al korte aanrijdtijden en kleine rayons, maar nu kunnen we nog sneller schakelen. Calamiteiten voorkomen kun je niet altijd, maar ik kan er wél voor zorgen dat ondernemers na een werkdag met een gerust hart de deur achter zich dichttrekken.” Meer informatie: Hans Jansen www.jansen-beveiliging.nl.

Koken wordt kunst bij Restaurant Tanuki Dineren bij Japans Restaurant Tanuki in Oss is in veel opzichten een belevenis. Niet alleen omdat gasten er genieten van een uitgebreide menukaart met Japanse specialiteiten, maar vooral doordat de chefkok onder het toeziend oog van de gasten de heerlijkste gerechten bereidt van pure en verse ingrediënten. Verschillende vis- en vleessoorten worden à la minute en met Japanse precisie bereid. Een beleving die wordt versterkt door de harmonie tussen sake of wijn en spijs. Bij het eten van voedsel worden alle zintuigen gebruikt. Zeker bij Teppanyaki. Letterlijk betekent Teppanyaki ‘grillen op de bakplaat’, wat in Japan van oorsprong de oudste manier is om eten te bereiden. Bij Japans Restaurant Tanuki is deze vorm van koken tot een ware kunst verheven. In de sfeervolle loungebar kunnen gasten genieten

van dagverse sushi en sashimi gerechten, aangevuld met bijpassende wijnen van topkwaliteit. “Wij hebben een uitgebreide menukaart die per seizoen verandert. Hierop vinden gasten zowel vaste menu’s als à la carte gerechten, waarin altijd de nieuwste trends uit Japan zijn verwerkt”, vertelt gastheer Hoo Yin Pang. “Wat de wensen ook zijn: vlees, vis of vegetarisch, de Teppan-Chef houdt ter plekke rekening met persoonlijke wensen.” De inrichting is bovendien zo verzorgd dat gastronomie en gezelligheid hand in hand gaan in een bijzondere Japanse ambiance. Dineren bij Restaurant Tanuki staat garant voor een culinaire en vooral feestelijke avond. Ook leuk voor een personeelsuitje of zakelijk diner. Er zijn in het restaurant zes Teppanyaki-bakplaten aanwezig, waaraan gezelschappen tot maximaal veertig personen kunnen plaatsnemen. Daarnaast is het mogelijk om een privéruimte te reserveren voor maximaal zestien personen. Restaurant Tanuki Heuvel 22e 5341 CW Oss (T). 0412-691037 (E). info@tanuki-oss.nl (I). www.tanuki-oss.nl april 2013

23


ESTAX techniek

metaalbewerking roestvaststaal Van idee tot werkelijkheid

Oss

0412 483572

www.estaxtechniek.nl Technisch vakmanschap op Nivo. Een tijdelijk project of een structureel probleem, Nivo biedt u een oplossing op maat! Jarenlange ervaring in internationale arbeidsbemiddeling en een flinke dosis enthousiasme maken van Nivo een strategische partner voor een langdurige samenwerking. Van allround vakman tot technisch specialist, Nivo uitzendburo levert de juiste mensen op de juiste plaats. Kortom, mensen op Nivo.

Uitzenden.

24

Detacheren.

Werving & selectie.

Scholing & training.

Obrechtstraat 3b | Oss t (0412) 69 19 10 i www.nivo-uitzendburo.nl twitter.com/NivoBV


‘We verkopen geen producten, maar oplossingen’ Sterk in klantspecifieke software of hardware of in IT-infrastructuur. InforIT is hét aanspreekpunt voor alles wat IT-omgevingen aangaat. “Op zoek naar een applicatie die is afgestemd op jóuw bedrijfsvoering? Een expert die vooruit kijkt en -denkt? Of die je hand vastpakt voor praktische ondersteuning? Wij zien IT als een uitdaging”, zegt Lambert van Schadewijk, commercieel manager van de Osse automatiseerder. “Onze specialisten maken de juiste vertaalslag voor jouw bedrijf: van vraag naar oplossing.”

Lambert van Schadewijk “De afgelopen periode zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe manier van marktbenadering. Daarbij stelden we ons een heel belangrijke vraag: ‘Waar zijn we goed in?’ Maar ook dachten we na over wie we zijn, over wat ons uniek maakt. Je mag wel zeggen dat we onszelf en onze organisatie een spiegel hebben voorgehouden. En zo realiseerden we ons dat we toch eigenlijk wel iets heel bijzonders leveren...” Volgens Lambert van Schadewijk heeft de onderneming ‘maar al te vanzelfsprekend’ jarenlang gedacht in ‘producten’. “Terwijl wij juist doorlopend ‘oplossingen’ aanbieden. Het gaat erom dat we altijd en overal enorm klantgericht werken: we bieden oplossingen op maat, ongeacht of dat in software, hardware of de infrastructuur van de automatisering is. Daarbij analyseren wij als geen ander de vraag, omdat we weten dat ónder die vraag de feitelijke, dieperliggende vraag verborgen ligt: wát wil iemand bereiken? Gaat het om een meer efficiënte bedrijfsvoering, kostendaling, een hogere omzet? Dat zijn uiteindelijk de vragen die beantwoord moeten worden.” Oplossingen InforIT doet dat vanuit het hart. “We zijn geen dozenschuivers. Office of een pc leveren, dat kan iedereen. Daar ligt niet onze hoofdtaak. We zijn sterk in zorg en logistiek, maar in dit verband

moet je ze zien als referentiekaders: het gaat erom dat we geen producten, maar oplossingen verkopen. Elk product wordt namelijk specifiek ontwikkeld, voor elke situatie schrijven wij de best passende oplossing. Wat voor de ene klant geldt, hoeft nog niet automatisch ook voor de andere op te gaan.” “Laat een vraag vallen bij ons, en we kijken of we kunnen helpen. Wij analyseren de bestaande systemen, bedrijfsprocessen en data van een onderneming. Het plan van aanpak stelt vervolgens scherp op de IT-oplossing. Altijd realistisch, dus technisch haalbaar, en altijd binnen het budget, zodat het project ook voor de klant financieel behapbaar is. We vertalen ons antwoord ook naar de toekomst, waardoor de klant ook beter het investeringstraject kan inschatten.” Automatisering is nooit ‘af’ “In de praktijk betekent het dat automatisering nooit ‘af’ is. Noch software-, noch hardwarematig. Door je veranderende inzicht in bedrijfsvoering en/of door wettelijke bepalingen word je als ondernemer genoodzaakt nu en dan bij te sturen. Ook wij spelen daar een rol in, altijd in samenspraak met de opdrachtgever. Wij volgen daarom juridische en technologische ontwikkelingen op de voet, lopen zelfs voorop als het gaat om het vertalen daarvan in automatiseringsoplossingen. Dankzij deze inspanningen kunnen we snel reageren en onze maatwerksoftware nóg beter afstemmen op de praktijk. InforIT is dus constant met de klant mee in beweging en die betrokkenheid vinden wij belangrijk.”

InforIT Aengelbertlaan 20 5342 LA Oss (T). 0412-629133 (E). info@inforit.nl (I). www.inforit.nl april 2013

25


Jan Kusters 26


Het Jubileum

Jan Kusters, Kusters Metaalbewerking:

‘Mensen moeten techniek in hun hart, hoofd en handen hebben’ Met klanten als Porsche, ASML en VDL is Kusters Metaalbewerking een voorhoedespeler in de metaalsector. Het Osse bedrijf viert dit jaar het veertigjarig bestaan. Dat betekent terugblikken, maar ook vooruitkijken, want al vanaf dag één is de blik van het innovatieve bedrijf op de toekomst gericht.

Factor ‘mens’ Toch is dat niet het enige waar het volgens de eigenaar om draait in zijn bedrijf. “De grootste succesfactor in de afgelopen veertig jaar is de factor ‘mens’ geweest”, vertelt hij. “Je kunt nog zulke mooie apparatuur in huis hebben, uiteindelijk zijn het de mensen die ermee moeten werken. Daarom hebben we vanaf het begin af aan óók in de medewerkers geïnvesteerd. Er gaat hier geen week voorbij of er vinden trainingen plaats. Maar wel zo veel mogelijk aan de machine, want daar moet het gebeuren.”

Een achterspoiler voor Porsche, een machineonderdeel voor ASML of een hightechonderdeel voor de nieuwste generatie gyrocopter: bij Kusters Metaalbewerking worden hoogwaardige (fijn)mechanische componenten vervaardigd in uiteenlopende metaal- en kunststofsoorten. Het merendeel daarvan bestaat uit machineonderdelen, maar Kusters beperkt zich niet tot specifieke productgroepen. “Wat alle producten gemeen hebben met elkaar, is dat ze gemaakt worden met een chirurgische precisie”, vertelt eigenaar Jan Kusters.

Passie Het tekent de mentaliteit in het bedrijf: inzetten op topkwaliteit, maar wel vanuit een praktische benadering. Dat is volgens Kusters al vanaf het begin zo: “Vrij snel nadat mijn vader, naast zijn baan bij Philips, voor zichzelf was begonnen, kwam ik erbij. Daarna zijn we alleen maar gegroeid. Dat komt door ons vakmanschap, maar ook doordat we onze medewerkers meekrijgen in onze toegepaste manier van denken; dat maakt het juist leuk. Je ziet de passie voor techniek die wij hebben dan ook terug bij alle medewerkers. Ik denk dat daar de basis ligt van ons succes in de afgelopen veertig jaar, maar ook in de toekomst.”

Investeren Wie een rondje maakt door de productieafdeling van het Osse bedrijf, ziet hoe dat kan: overal wordt gewerkt met hoogwaardige technologieën, de nieuwste software en hightechapparatuur. En dat moet ook, want de meeste opdrachtgevers schakelen Kusters juist in vanwege die precisie. Kusters: “Is er een robot of machine die nóg preciezer of efficiënter kan werken? Dan aarzelen we niet om hierin te investeren.”

Techniek en toekomst Voor Kusters Metaalbewerking is het veertigjarig jubileum niet alleen een kwestie van terugkijken. Sterker nog: het jubileum heeft als thema ‘Techniek en toekomst’. Niet voor niets spreekt trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens het jubileumfeest over dit onderwerp. Daarnaast heeft Kusters het initiatief genomen om, samen met andere bedrijven, een regionaal techniekfonds op te richten. Met het geld in dit fonds wordt een lespakket ontwikkeld waarmee kinderen op de basisschool op een leuke manier kennis kunnen maken met techniek. Kusters: “Techniek heeft de toekomst, maar dan moeten er wel mensen zijn die techniek in hun hart, hoofd en handen hebben. Dat wordt een steeds groter probleem. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we hierin investeren. Dat kunnen we het beste doen door kinderen zo vroeg mogelijk met techniek in aanraking te brengen. Dan komt dat enthousiasme vanzelf!” april 2013

27


Jan van Loon

Logistieke kansen… Noord-Brabant heeft de afgelopen tien tot twintig jaar de koppositie veroverd in logistieke activiteiten in NoordwestEuropa. De basis hiervoor is de uitstekende geografische ligging aan zowel de Noord-Zuid-corridor richting België en Frankrijk als de West-Oost-corridor naar Duitsland, Centraal en Oost-Europa. Noord-Brabant herbergt inmiddels meer dan dertig procent van alle vierkante meters aan distributiecentra in Nederland. In 2012 is West-Brabant opnieuw uitgeroepen tot de logistieke hotspot van Nederland. Midden-Brabant staat op nummer 3 en Noord-Oost Noord-Brabant op plaats 6. Om deze koppositie ook in de toekomst veilig te stellen, is een Logistieke Agenda Noord-Brabant opgesteld. Want de toppositie betekent niet dat we op onze lauweren kunnen gaan rusten. De competitie tussen binnen- en buitenlandse regio’s om logistieke activiteiten

aan te trekken (en soms te behouden) is namelijk hevig; logistiek is een groeisector in Noordwest-Europa. Hetzelfde geldt voor Nederland: de logistieke sector is door Den Haag uitgeroepen tot een van de negen Topsectoren. Begrijpelijk, want sterk geconcentreerde logistieke activiteiten trekken andere economische activiteiten aan, zoals zakelijke en financiële dienstverlening. Dichtheid en kwaliteit van infrastructurele verbindingen via weg, water, spoor en buisleiding in Noord-Brabant behoren eveneens tot de Europese top. Dit maakt dat bijna elk Noord-Brabants bedrijf met een geschikt product concurrerend gebruik kan maken van intermodale transportdiensten van en naar de regio. Kansen voor Brabant, kansen voor Oss! Jan van Loon, wethouder Economische Zaken

‘Gerezen brood is geprezen brood’ Bakkerij ’t Oventje in Oss heeft er een nieuwe locatie bij in het centrum van Oss aan Terwaenen 26. Met deze vestiging wil eigenaar Chris van Herpen een nieuwe doelgroep aanboren en een omzetstijging realiseren. “Toen dit pand in het centrum vrij kwam, hoefde ik niet lang na te denken”, vertelt Van Herpen. De opzet blijft in de nieuwe vestiging hetzelfde; brood zonder kunstmatige toevoegingen staat centraal. “Doorgaan met één vestiging en minder personeel om op deze manier meer omzet te genereren, was geen optie”, vertelt Van Herpen. “We werken allemaal met hart en ziel voor de zaak. Daarom vond ik het belangrijk dat we ook samen deze uitdaging aan konden gaan.”

vraag naar is en wat de wensen van klanten zijn”, vertelt Van Herpen. “Nieuw is in ieder geval het zuurdesembrood, dat gemaakt wordt zonder toevoeging van gist. Daarnaast kunnen onze kanten hier kiezen uit hartige broden, belegde broodjes en croissants.” Bakkerij ’t Oventje gaat in de productiemethode van het brood terug naar de basis. “Brood is overal te koop, daarom is het belangrijk om je te specialiseren. Je kunt brood snel laten rijzen door kunstmatige toevoegingen, maar dan mis je toch smaak en karakter. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘gerezen brood is geprezen brood’. Alleen als je als bakker je producten de tijd en aandacht geeft die ze nodig hebben, kun je kwaliteit blijven bieden.”

Toen het pand in het centrum vrij kwam, aarzelde Van Herpen geen moment. “De knoop was snel doorgehakt”, vertelt de ondernemer. “Er bestaat altijd een risico bij het openen van een nieuwe vestiging, maar de locatie is fantastisch en we bakken kwaliteitsbrood dat vol van smaak is. Daarmee is het risico voor een groot deel ingeperkt. Bovendien heb ik er zelf een goed gevoel bij, natuurlijk is dat ook erg belangrijk.” Specialiseren Momenteel richt het bedrijf zich op het creëren van een passend assortiment in de nieuwe vestiging. We kunnen alles produceren, maar het is altijd even afwachten waar april 2013

29


Brabant wil leiderschap in duurzame veehouderij Noord-Brabant: thuis van de megastallen, milieubelastende boeren en ongelukkige kippen, varkens en koeien. Dat is het beeld dat de afgelopen jaren steeds dominanter in de publieke opinie stond. Maar in datzelfde Brabant spraken de stakeholders in de provinciale veehouderij onlangs de intentie uit de standaard te gaan zetten in duurzaamheid en zorgvuldigheid. De rijen in de Brabantse lijken zich daarmee te sluiten. “We hebben hele belangrijke eerste stappen in de goede richting gezet”, aldus Peter Brouwers, veehouder in Rijkevoort, bestuurder bij ZLTO en lid van SER Brabant. “Ons verdienmodel is momenteel gebaseerd op groei. Daar zou een veel breder beloningsmodel voor terug moeten komen. Boerenbedrijven verenigen veel meer functies dan alleen voedselproductie. Zolang het detail en de consument echter niet bereid zijn een faire prijs voor eerlijk vlees te betalen, blijven kosten leading en zal van een fundamentele omwenteling geen sprake zijn.” 30

De agrarische sector heeft ruim zestig procent van het landschap in gebruik en vertegenwoordig een toegevoegde waarde van 4,5 miljard euro per jaar, oftewel zestien procent van het Bruto Nationaal Product. Er zijn 73.000 agrarische bedrijven in Nederland. 13.000 daarvan zijn gevestigd in Noord-Brabant. In 2007 bedroeg het aantal primaire arbeidsplaatsen in de Brabantse land- en tuinbouw een dergelijk 30.000 fte’s en dat aantal stijgt licht. In 2009 telde Brabant 210.000 koeien, 5.474.000 varkens en

25.918.000 kippen. In totaal zijn de agro- en foodbedrijven In Brabant goed voor zo’n 70.000 banen. Wie Brabant zegt, zegt dus niet alleen maakindustrie, maar ook boeren. En wie Noordoost-Brabant zegt, zegt veehouderij. Op de zandgronden waren de gezinnen groot en arm. Boerenbedrijven splitsten zich op. Met het Brabantse ondernemerschap in hun genen zagen boeren kansen in een steeds intensiever model van veehouderij. Er werd een nieuwe stal gemetseld en er was al snel sprake van een lucratieve business. Dit verdienmodel was echter niet bestendig op de lange termijn, alle modernisering en mechanisatie ten spijt. De verhouding tussen de productie en belasting van dier en omgeving raakte zoek. Met het uitbre-


Brabantbreed

ken van de varkenspest in 1997 en MKZ in 2001 was de grens bereikt. Een heftige maatschappelijke discussie barstte los en is anno 2013 nog steeds niet uitgewoed. Dierenuitbuiters De discussie over de toekomst van de Brabantse veehouderij is verhevigd rondom het thema megastallen. Het burgerinitiatief Megastallen-néé kreeg in een enquête in 2010 veel steun. De bevolking zette 35.000 handtekeningen en de aandacht van de media was groot. Het imago van Brabant als thuishaven van dierenuitbuiters was gevestigd tot verdriet van Brouwers. “De megastal is een metafoor geworden voor alles wat niet gewenst is. Wat mensen vinden en hun gedrag loopt echter nogal eens uiteen lopen. Niemand wil een megastal in zijn achtertuin. En iedereen is tegen dierenleed, wie kan daar nou voor zijn? Maar de keuze tussen een goedkoop of een biologisch product dat drie keer zo duur is, valt vaak anders uit dan het hart ingeeft. Los daarvan: onze veehouderij behoort mondiaal tot de meest duurzame en verantwoorde. Leg je onze intensieve veehouderij naast die van de rest van de wereld dan moet je gewoon constateren dat dieren het nergens zo goed hebben als hier.” In Brabant, zo blijkt uit onderzoek van het PON, is onder burgers veel meer sympathie voor boeren en bedrijfsontwikkeling dan de berichten in de media doen vermoeden. Een ruime meerderheid van de Brabanders gunnen boeren de ruimte, als zij zich maar aan de regels houden.” “Maar natuurlijk kan het helemaal anders als het moet”, stelt Brouwers. “Voorwaarde is dan wel dat de retail het model van elkaar kapot concurreren in de strijd om de consument moet loslaten en fair inkopen. En consumenten moeten bereid zijn behoorlijk meer voor vlees te gaan betalen. Aan de boer zal

het niet liggen. Bovendien gaat het niet alleen om dieren, maar ook om mensen. Wat goed is voor de één is niet altijd goed voor de ander. Een kip die lekker buiten op de grond kan fladderen, produceert veel meer fijn stof dan kippen die binnen zitten. Een koe in de wei is vatbaarder voor ziektes dan een koe in een gecontroleerde omgeving. We hebben het over een complexe problematiek en dat wordt nogal eens over het hoofd gezien door de leek.” Bruggen “Wij willen in Brabant van industrial naar community farming; een situatie waarbij boeren en burgers de dragers van de voedselproductie, leefbaarheid, beleving en beheer van het landschap zijn. Deze transitie vraagt een belangrijke gedragsverandering van alle schakels van de keten en dus ook van de consument. Vanuit de gemeenschap, met burgers en bedrijven, werken we aan een integrale benadering van duurzame landbouw.” Dat staat te lezen in de slotverklaring van de Ruwenbergconferentie waar actiegroepen, overheden, ondernemers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in februari, ondanks een moeizame discussie, de gezamenlijke intentie uitspraken om Brabant leidend te maken in zorgvuldige veehouderij. Brouwers: “We probeerden bruggen te slaan en dat lijkt in aanzet gelukt met twee oerlelijke instrumenten om tot een nieuwe praktijk te komen. De eerste is een zorgvuldigheidsscore waarbij plannen van ondernemers langs de Brabantse maatlat worden gelegd. Anders dan voorheen wordt daarin de samenleving meegenomen. Het wettelijk

kader blijft gelden, maar als extra worden bijvoorbeeld eisen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid van mens en dier en draagvlak in de omgeving opgenomen. De ondernemer is aan zet om door middel van een gesprek met zijn buren draagvlak te creëren voor zijn bedrijfsvoering door middel van de omgevingsdialoog. De voorgestelde koers bestaat uit twee hoofdlijnen: draagvlak in de samenleving en verduurzaming van de bedrijfsvoering. Daarmee wordt het oude denken van generieke regulering via de ruimtelijke ordening losgelaten en gaan overheden naar maatwerk per locatie.” Contraproductief Brouwers hoopt dat het nieuwe Brabantse model een doorbraak vormt in het vormgeven van de nieuwe veehouderij. Maar de eerste barsten in slotakkoord van het Brabantberaad Zorgvuldige Veehouderij lijken zichtbaar nu actiegroepen het thema van een verbod op megastallen toch weer naar voren schuiven. “Dat is jammer en contraproductief “, aldus Brouwers. “Het kwartje lijkt maar niet te vallen dat juist de intensieve veeteelt en de massa van de sector veel positieve kanten heeft. Het maakt dat we een kraamkamer van innovatie zijn, wat betreft het terugbrengen van milieubelasting en ook op het gebied van dierenwelzijn. En wat wij hier doen, waait vaak over naar andere delen van de wereld. Kijk naar Duitsland en hoe ze ons daar volgen met ons verbod op batterijeieren. En nogmaals, het kan allemaal radicaal anders. Maar daar heb je echt tijd voor nodig en zullen de retail en consument ook stappen moeten willen zetten.”

‘De megastal is een metafoor geworden voor alles wat niet gewenst is’

april 2013

31


Altijd de beste prijzen in de regio!

BANDEN VELGEN UITLIJNEN Ook voor APK & onderhoudsbeurten Hertogensingel 38 5341 AE Oss Tel. 0412 64 64 44 www.bandenwielencentrale.nl

koozie iNTRoDUCeeRT HeT

ALL iN ARRANGeMeNT! eeN CoMPLeTe AVoND UiT VooR GRoePeN VANAf TieN PeRsoNeN

造 37,50 P.P. Burgwal 11-13 T (0412) 69 02 80 www.koozie-oss.nl

view cafe kitchen basement take away

32


Dotcombusiness biedt ondernemer hosted omgeving:

Overal toegang tot gegevens

Luuk van den Berg en John Verheijen Straefin staat voor ‘Strategic Assets & Equity Finance’. Twaalf jaar lang werkte John Verheijen in het bankwezen, waar hij diverse directiefuncties heeft vervuld. In 1998 startte hij een adviesbureau in corporate finance, veelal voor ondernemingen met een DGA. “Ik structureer bedrijfsfinancieringen, waarvoor ik ook onderhandelingen voer. Ik werk een voorstel tot in detail uit en biedt zo een afgerond plaatje aan bij de banken en private financiers.” De laatste jaren begeleidt Verheijen ook veel recoverytrajecten. “Ik loods bedrijven door zwaar weer, meestal in constructief overleg. Het is namelijk in het belang van de ondernemer dat hij ook dán bij de banken en private financiers ‘binnen kan’. Ik kijk daarbij verder dan enkel financieringen. Weliswaar zorgen directe omstandigheden, zoals het wegvallen van een klant of een economische crisis, er vaak voor dat financiële problemen aan de oppervlakte komen, maar meestal is de dieperliggende oorzaak de eigen organisatie.” Beleid Naast financiering begeleidt Straefin Consultancy bedrijfsoverdrachten, met name in familiebedrijven. “Het zijn geen gemakkelijke tijden”, stelt John Verheijen vast. Zélf heeft de ondernemer een goed gevulde orderportefeuille. Dat vraagt om strak organiseren. De samenwerking met Dotcombusiness is er al zo’n veertien jaar. Sinds anderhalf jaar werkt Straefin Consultancy in de hosted omgeving die Dotcombusiness aanbiedt. “Wij hebben geen verstand van automatiseren. Als kleine onderneming is

We schreven het al eerder: cloud computing heeft de toekomst. De eindgebruiker neemt de gewenste functionaliteit af, maar heeft niet meer de achterliggende technologie en kennis in eigen beheer. Alle middelen kunnen gericht worden op waar hij of zij het beste in is: kernactiviteiten voeren. John Verheijen, eigenaar van Straefin Consultancy, gebruikt virtuele diensten via het internet. Dotcombusiness biedt daarvoor de hosted omgeving op maat aan.

het sowieso onbegonnen werk om al die kennis op te bouwen en bij te houden. Dat laten wij dus graag aan deskundigen over. Wij willen niet het risico lopen niet te kunnen werken omdat we weer eens niet in het systeem kunnen...” Luuk van den Berg vult aan dat werken ‘in de cloud’ juist hier honderd procent op aansluit. “Geen investering in servers en kennis. Gewoon een vast bedrag per maand, per werkplek met alle gewenste applicaties.” Zorg wegnemen Nieuwe technieken als cloud computing laten de technische mogelijkheden van het Nieuwe Werken toenemen. “Via internet hebben wij - uiteraard in een beveiligde omgeving - altijd en overal toegang tot mijn documenten en gegevens. We kunnen onze software vanaf elke willekeurige plek bereiken. Dotcombusiness doet daarbij een paar dingen voor ons: zij nemen de zorg weg die iedereen (wel eens) heeft over automatisering en ze zijn er voor mij als er dingen onverhoopt toch vast mochten lopen. Oók in de weekenden komt men direct in actie.” “Een laatste - niet onbelangrijk - ding is de vertrouwelijkheid: zij staan er persoonlijk voor garant dat de toegang tot data hetgeen voortvloeit uit hun systeembeheer, zo mogelijk wordt genegeerd en vanzelfsprekend strikt geheim blijft. Dit was voor ons essentieel om de samenwerking aan te gaan, want wij hanteren rond onze eigen cliënten immers ook een ‘bankgeheim’. Het is cruciaal dat partijen waarmee Straefin Consultancy samenwerkt dat ook respecteren.” april 2013

33


Wetswijziging maakt Arbeidsonges verzekering voor veel ondernemers De verzekeringsbranche is volop in beweging. Met name de ontwikkelingen rond impactvolle verzekeringen, zoals de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, houden de gemoederen flink bezig. Waar adviseurs vroeger een beloning kregen van de verzekeringsmaatschappij voor een afgesloten polis, is dit sinds 1 januari van dit jaar niet meer toegestaan. Verzekerden betalen nu een verzekeringspremie aan hun verzekeraar en een aparte vergoeding aan hun adviseur. Bij wijze van uitzondering interviewt Peter Taylor Parkins, algemeen directeur van Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, daarom deze keer mede-directeur Bart van Helvoort van Taylor Mates. “In de praktijk blijkt dat veel ondernemers nog niet goed op de hoogte zijn van deze wetswijziging”, aldus Van Helvoort. “Terwijl zij in negentig procent van de gevallen minder hoeven te gaan betalen voor hun Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ons advies aan ondernemers die ooit een Arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten is, om deze op korte termijn te laten toetsen via www.checkaov.nl. Vaak is na een korte toetsing al te bepalen of de verzekering nog up-to-date is en iemand niet onnodig teveel betaalt.” Bart van Helvoort is Register Adviseur in Assurantiën en mededirecteur bij Taylor Mates. “Ik richt mij met name op de advisering naar ondernemers en ondernemingen en ben daarnaast medeverantwoordelijk voor de aansturing van ons kantoor”, vertelt hij. “Taylor Mates biedt haar klanten volledige risicobeheersing aan: van aansprakelijkheid 34

tot wagenpark en van pensioenen tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Voor al die disciplines hebben wij de specialistische kennis in huis.” Financiële bestaanszekerheid Eén van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers is de Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

“Waarom is die verzekering zo belangrijk?”, wil Peter Taylor Parkins weten. Van Helvoort legt uit: “Wanneer een ondernemer uit loondienst treedt om voor zichzelf te beginnen, is hij in principe niet meer verzekerd. Mocht hij dan arbeidsongeschikt worden, dan heeft hij dus geen inkomsten meer. Pas als alle eigen middelen op zijn, heeft hij recht op een bijstandsuitkering. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus bepalend voor de financiële bestaanszekerheid van een zelfstandig ondernemer. De wetgever noemt de Arbeidsongeschiktheidsverzekering niet voor niets een impactvol product. De kwaliteit van de inrichting van deze polis kan bepalend zijn voor de toekomst van een ondernemer.” Taylor Parkins vraagt zijn mede-directeur hoe de hoogte van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vastgesteld. “Klanten fixeren zich veelal op drie variabelen: premie, verzekerd bedrag en eigen risicotermijn. Natuurlijk zijn deze drie criteria belang-


Taylor Mates versus...

chiktheidsgoedkoper rijk, maar als kantoor toetsen wij de verzekering op vijftien verschillende criteria. In onze ogen moet de premie namelijk niet het uitgangspunt zijn, maar een resultaat van de invulling van de andere criteria. Je kunt wel voor een lage premie willen gaan, maar dat heeft altijd ergens consequenties voor de dekking of andere condities.” Zorgplicht Sinds 1 januari is ook de wet- en regelgeving op het gebied van impactvolle verzekeringen aangepast. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bepaald dat impactvolle verzekeringen voortaan volledig onafhankelijk moeten worden aangeboden. Van Helvoort: “Volgens de wetgever hebben adviseurs een zorgplicht naar hun klanten toe. Dat betekent dat zij moeten kunnen uitleggen waarom zij hun klant een bepaald product hebben aangeboden. Vroeger kregen adviseurs betaald door de verzekeringsmaatschappij als zij een polis verkochten. Sinds 1 januari is

dat niet meer het geval en betalen klanten een premie voor hun polis en daarnaast een vergoeding voor hun adviseur.” Taylor Parkins: “Wat betekent dit in de praktijk voor ondernemers die een Arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten?” Van Helvoort: “Zo’n 90 procent van de ondernemers is in de nieuwe situatie goedkoper uit dan voorheen. Voor de producten die reeds lopen geldt een eerbiedige werking. Dat betekent dat het aan de klant is om te bepalen of hij het product wil aanpassen. Veel collega-kantoren lichten hun klanten niet in over deze wetswijziging en laten alles bij het oude, omdat hun inkomsten anders behoorlijk zullen teruglopen. Dat blijkt uit een rondvraag door het Verbond van Verzekeraars onder een groot aantal kantoren. Wij vinden het als Taylor Mates echter onze taak om onze klanten hierover eerlijk en transparant te informeren. De komende maanden gaan we daarom al onze klanten persoonlijk bezoeken en een nieuw voorstel doen. Dat is een behoorlijke financiële aderlating voor ons en brengt bovendien extra werk met zich mee, maar wij willen geen verschil maken tussen bestaande en nieuwe klanten. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met onderhandelingen met maatschappijen voor een collectieve tariefsverlaging voor onze klanten. Dit samen levert een voordeel op en al onze klanten moeten hiervan kunnen profiteren. Als Taylor Mates hebben wij voor onze klanten vanaf dit jaar tevens een uniek beheersysteem geintroduceerd, zodat wij jaarlijks bezien in samenspraak met de ondernemer of zijn polis aanpassing nodig heeft. Een zorg die een dergelijke kostbare verzekering ook verdient”. Trots Hij benadrukt tevens het belang van een juiste afstemming op onderlinge afspraken tussen partners bij een samenwerkingsovereenkomst zoals een vennootschap. “Vaak blijven arbeidsongeschiktheidsrisico’s in een maatschap of vennootschap onderbelicht of worden hierin onderling geen duidelijke en praktische afspraken over gemaakt Ook in de standaard vennootschapscontracten van de Kamer van Koophandel werd hier geen rekening mee gehouden. Wij

hebben hun juristen er op geattendeerd dat de passages in de contracten ten aanzien van het arbeidsongeschiktheidsrisico niet meer aansluiten bij hedendaagse praktijk en zij hebben hun contracten vervolgens aangepast. Het spreekt voor zich dat wij daar best een beetje trots op zijn.”

Tot slot reageert Bart van Helvoort kort op drie stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt: Wanneer moet een ondernemer in actie komen? ‘NU!’ Wat is daarvoor de snelste onafhankelijke en professionele weg? ‘www.checkaov.nl’ Voor overige vragen in dit kader? ‘Gewoon even Taylor Mates bellen’ Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, is een professioneel en onafhankelijk verzekeringsintermediair voor bedrijfsleven en particulier. In Taylor Mates versus.... gaat men elke uitgave van Bedrijvig Oss in gesprek met een ondernemer uit de regio. Alle publicaties zijn na te lezen op www. taylormates.nl april 2013

35


vanuit het stadion Informatie van de Business Club van FC Oss

Agenda

Vrijdag 12 april Ladies Night Vrijdag 26 april Seizoensafsluiting Woensdag 8 mei Kidsdag Donderdag 13 juni Ladies Day

Voetbalagenda Maandag 1 april FC Oss – Almere City Vrijdag 12 april FC Oss – Exelsior Vrijdag 26 april FC Oss – Helmond Sport www.fcoss.nl

36

Proficiat! FC Oss feliciteert Business Club lid Bas Huiskes van Kia & Mitsubishi Huiskes met zijn uitverkiezing op het Osse Business Gala tot:

Veelbelovend Ondernemer van het Jaar 2013

En we feliciteren Arno van de Ven (Vetipak) met de utverkiezing tot

25e Ondernemer van het Jaar 2013


Jack van Lieshout

Beautysalon Delica Derma wint award Delica Derma Schoonheidssalon aan de Venusstraat in Oss is in de prijzen gevallen. Tijdens de uitreiking van de Beauty Awards die op 4 maart plaatsvond in Hilversum ontving de salon de Award voor ‘Newcomer of the Year’. Een prijs die wordt uitgereikt aan schoonheidsspecialisten die niet langer dan twee jaar in het vak zitten. Eigenaresse Desi van den Broek is verheugd. “Fantastisch om een half jaar na opening van de salon al een award te winnen. Het is zeker een teken dat ik op de goede weg zit!” Van den Broek, die de award in de categorie ‘Newcomer of the Year’ won, is afgestudeerd als allround schoonheidsspecialiste en maakte al snel de beslissing om haar eigen salon op te starten. “Ik heb daarover geen moment getwijfeld”, vertelt Van den Broek. In juli 2012 rondde de onderneemster haar opleiding af en op 26 augustus was

Delica Derma Schoonheidssalon, na een grootse verbouwing, een feit.”

Bevordering van de professionaliteit De Beauty Award is een initiatief van Beauty Trade Professionals en vakmagazine KOSMETIEK ter bevordering van het professionele imago en en professionele kernwaarden van de schoonheidsbranche. Dit jaar kende de Beauty Awards meer categorieën dan voorgaande jaren. De prijs voor de categorie ‘Newcomer of the Year’ en de Publieksprijs, werden tijdens deze Desi Van den Broek

vierde editie van het evenement voor het eerst uitgereikt, naast de awards in de categorieën ‘Beauty Salon van het Jaar’ en ‘Schoonheidsspecialist van het Jaar’. Ruim vijfhonderd gasten, onder wie veel pers en bekende Nederlanders, kwamen samen in Studio 21 in Hilversum om de feestelijke finale bij te wonen. De presentatie tijdens de uitreikingen was in handen van tvpresentatrice en beauty-expert Mariëlle Bastiaansen en de vakjury sprak lovende woorden over de winnaars. “Alle winnaars zijn allround vakvrouwen en uitstekende representanten voor de professionele schoonheidsbranche, dankzij hun vakbekwaamheid op het gebied van business, PR en marketing, opleidingen, trainingen en vakinhoud. Daarnaast scoorden zij stuk voor stuk uitmuntend in het verslag van de Mystery Guest die undercover onder meer de kwaliteit van zaken als klantvriendelijkheid, hygiënevoorschriften en service inspecteerde.” Verrast

De prijs kwam voor Van den Broek als een verrassing. “Een paar maanden na de opening, vlak voor de feestdagen, kreeg ik het bericht dat ik bij de top 3 hoorde van startende schoonheidssalons in Nederland. Met die nominatie was ik al erg blij, en om vervolgens ook nog daadwerkelijk de prijs in ontvangst te mogen nemen, was natuurlijk helemaal fantastisch. Ik zie deze award als een opsteker voor het bedrijf, voor huidige klanten en voor nieuwe klanten.”

‘Vlees noch vis’ ‘Vlees noch vis’, dat is mijn kwalificatie voor de zaterdagmarkt in Oss. Daar waar met centrumondernemers afspraken werden gemaakt over kwaliteit, uitstraling en uitstallingen, bleef het voor deze markt helaas steken bij ideeën en goedbedoelde intenties. Op de meest prominente plek in het centrum strijken op zaterdag vrachtwagens neer die tot twintig meter worden uitgeschoven. Vandaaruit worden producten aangeboden die ook in de directe omgeving in de winkels worden verkocht. Verderop staat voor de winkels van ondernemers, die hierdoor op de belangrijkste verkoopdag van de week aan het oog worden onttrokken, twaalf meter kraam met flapperende zeilen en een aanbod dat je alleen op een zwarte markt verwacht. Naast de frustraties die ondernemers al jaren hebben, blijkt het ook steeds lastiger om evenementen op zaterdag te kunnen organiseren. De harde noten die gekraakt zijn tijdens Jumbo Winterland, zal ik u besparen. De zaterdagmarkt als echte trekker van het centrum: veel aanbod van vers, op een aantrekkelijke manier geconcentreerd op de Eikenboomgaard en dan tot 16.00 uur. Zo kunnen we ons echt onderscheiden en meer consumenten verleiden hun weekendvers of bloemetje bij het verlaten van het centrum mee te nemen. Deze oplossing blijkt helaas niet simpel en dat heeft vooral te maken met de onderlinge verhoudingen tussen marktkooplui. Men schermt met verworven plaatsen en rechten. Tot frustratie van welwillende marktkooplui die ook met lede ogen het verval van hun markt zien en ook smachten naar snelle verandering. De zaterdagmarkt als hét grootste wekelijkse evenement van Oss. Ik zie het wel zitten. Nu alle marktkooplui en de gemeente nog! Jack van Lieshout 37


• breed assortiment • scherpe prijzen • snelle levering Wilt u graag eens vrijblijvend praten over de mogelijkheden, of wilt u ideeën opdoen voor de inrichting van uw magazijn?

» palletstellingen » legbordstellingen

U bent van harte welkom in onze ruim opgezette showroom in Oss. Onze medewerkers staan voor u klaar. Ook zonder afspraak.

» grootvakstellingen » draagarmstellingen » inrijstellingen » doorrolstellingen » bandenstellingen » tussenvloeren » winkelstellingen » reach- en heftrucks ... en meer.

VOOR ELKE VORM VAN OPSLAG DE JUISTE MAGAZIJNINRICHTING Begra Trading IJsselstraat 9-13 5347 KG Oss Nederland

Telefoon Telefax Web E-mail

+31 (0) 412 667650 +31 (0) 412 638707 www.begratrading.com info@begratrading.com

Restaurant ’Den Uiver’

Restaurant Den Uiver is gevestigd in een boerenhoeve uit 1870 midden in het historische centrum van het stadje Megen. Anders dan het jaartal doet vermoeden is het een zeer eigentijds restaurant met een warme, moderne uitstraling, een eigentijdse menukaart waarin de seizoenen duidelijk herkenbaar zijn en natuurlijk een met zorg samengestelde wijnkaart. Voor na het diner beschikken wij over een leuke koffiekaart en een exquise collectie digestieven. Ook voor bruiloften, recepties en presentaties bieden wij u ideale faciliteiten. U en uw gasten kunnen gratis parkeren op het plein voor ons restaurant.

Restaurant ’Den Uiver’

38

Torenstraat 3

De perfecte attentie voor uw medewerkers

5366 BJ Megen

en zakenrelaties.

Tel. 0412 - 462548

Den Uiver Dinerbon! Van een Dinerbon

www.denuiver.nl

met waarde tot een volledig verzorgd diner


AMC Groep blinkt uit in maatschappelijk verantwoord ondernemerschap

‘We dragen graag ons steentje bij aan de samenleving’

(Foto: Broer van den Boom)

In een tijd waarin veel schoonmaakbedrijven het moeilijk hebben, timmert AMC Groep nadrukkelijk aan de weg. Zo werd vorig jaar branchegenoot Price Cleaning in Venray overgenomen. De overname resulteert niet alleen in schaalvergroting van de onderneming, maar betekent tevens de start van een nieuw bedrijf: AMC Point, een samenwerkingsverband met de Venrayse NLW groep. Daarbij komt de maatschappelijke betrokkenheid van AMC Groep tot uiting, doordat werk wordt geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Monique Schaap-Kersten (l) en Jan Kersten zijn met de AMC Groep uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2012 in Wijchen In Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Limburg is AMC Groep al bijna veertig jaar een vertrouwde naam als het gaat om schoonmaak, specialistische reiniging, gevelreiniging, gevelrenovatie en bedrijfscatering. Dat bleek vorig jaar maar weer, toen de onderneming werd uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2012 in Wijchen. De prestigieuze titel werd toegekend aan oprichter Jan Kersten en zijn dochter Monique Schaap-Kersten, marketing & salesmanager bij AMC Groep. Het schoonmaakbedrijf kenmerkt zich volgens de vakjury door een innovatieve en duurzame aanpak, een breed dienstenpakket en extra aandacht voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Monique Schaap is vereerd met de titel: “Het is een groot compliment voor ons bedrijf en bevestigt dat we als onderneming op de goede weg zijn. Daarbij gaan alle credits natuurlijk naar onze medewerkers. Zij maken AMC tot wat het is: al bijna veertig jaar een vertrouwde naam in schoonmaakland.” Schaalvergroting Met de overname van branchegenoot Price Cleaning, wil het bedrijf nu ook haar positie in Zuid-Nederland versterken. “Door de overname is een schoonmaakorganisatie ontstaan van vierhonderdvijftig medewerkers, met een jaarlijkse omzet van ruim acht miljoen euro; een organisatie die een rol van betekenis kan spelen in de regio Zuid- en Midden Nederland”, aldus Monique Schaap. “Bovendien profiteren de klanten van Price Cleaning nu ook van

de overige specialismen van AMC, zoals specialistische reiniging, gevelreiniging, gevelrenovatie en bedrijfscatering. Daar willen we in 2013 extra nadruk op leggen.” De overname resulteerde tevens in de start van een nieuw bedrijf: AMC Point. “Onder de noemer CleanPoint had Price Cleaning al een samenwerkingsovereenkomst met sociaal werkbedrijf NLW groep in Venray”, legt Monique Schaap uit. “Onlangs hebben wij deze samenwerkingsovereenkomst voortgezet onder de nieuwe naam AMC Point. Daarmee bieden we medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer deel uit te maken van de maatschappij door middel van een baan in de schoonmaak- en cateringbranche. Tegelijkertijd is het een goede manier om de vergrijzing waarmee onze branche kampt, het hoofd te bieden.” Social return Dat AMC Groep zich onderscheidt als maatschappelijk verantwoorde onderneming, blijkt dit jaar ook uit de organisatie van ‘Mijn Sprankeldag’, een maatschappelijk evenement waarbij muziek- en theaterproducties worden opgevoerd voor zieke kinderen, door kinderen (www.stichtingsprankel.nl). AMC is samen met Stichting Sprankel initiator van het evenement, dat op 1 en 2 juni plaatsvindt in ‘t Mozaïek Theater in Wijchen. Daarmee willen de organisatoren letterlijk een sprankel in de ogen van zieke kinderen realiseren. Daarnaast heeft AMC er onlangs een nieuw familielid bij gekregen. Naast withandgibbon-aapje Gibby, heeft het bedrijf nu ook Attie de Pelikaan geadopteerd. Beide dieren wonen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, een vaste klant van het schoonmaakbedrijf. “Als onderneming doen we waar we goed in zijn”, verklaart Monique Schaap. “Als we daarmee een steentje kunnen bijdragen aan de samenleving, doen we dat natuurlijk graag.”

AMC Groep Vestigingen in Tiel, Venray en Wijchen (T). 024-6414293 (E). info@amcgroep.nl (I). www.amcgroep.nl april 2013

39


Angel Nellen over verkrijgen OSB-keurmerk:

‘Dit biedt onze klanten zekerheid’ Nellen Schoonmaakdiensten uit Nuland heeft dagelijks honderdvijftig mensen door het hele land aan het werk. Onlangs ontving het bedrijf als eerste schoonmaakbedrijf in de regio het OSB-keurmerk. Directeur Angel Nellen is verheugd met de toekenning: “Dit keurmerk onderstreept de kwaliteit van onze dienstverlening.” Het OSB-Keurmerk stelt eisen aan schoonmaak- en glasbewassersbedrijven om meer transparantie en verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van duurzame marktcondities. Met het keurmerk tonen schoonmaakbedrijven aan te voldoen aan de NEN 4400-1 norm, de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en enkele schoonmaakspecifieke eisen. “Een belangrijke stap voor de branche”, legt Nellen uit. “Veel opdrachtgevers weten niet dat zij in het kader van de Wet Keten Aansprakelijkheid risico lopen op boetes wanneer het schoonmaakbedrijf dat zij inhuren de zaken niet op orde heeft. Jammer genoeg komt het nog te vaak voor dat ‘beunhaasbedrijven’ de CAO niet handhaven, sociale premies niet afdragen of simpelweg mensen aan het werk zetten die niet over de juiste papieren beschikken, illegaal dus. Een opdrachtgever kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld. OSB wil daar een eind aan maken. Een onafhankelijke inspectie controleert periodiek of wij ons aan de gestelde regels houden, een geruststellende gedachte voor onze opdrachtgevers.”

Graadmeter voor kwaliteit Nellen kreeg het keurmerk op 26 februari officieel uitgereikt door Hans Simons, de voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). Simons: “Het OSBkeurmerk is een geweldige stap voorwaarts in de professionalisering van de schoonmaak- en glazenwasserbranche. Begrijpelijkerwijs willen opdrachtgevers graag samendoen met keurmerkbedrijven, zoals Nellen Schoonmaakdiensten. Het verzekert hen van een betrouwbare partner die zaken op het vlak van personeelsadministratie, communicatie, opleiding, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de uitvoering van het schoonmaakwerk goed op orde heeft.” Hans Simons en Angel Nellen

Tijdelijke btw-verlaging verbouwingen en (tuin-)onderhoud Ter stimulering van de werkgelegenheid in de bouwsector is besloten om met ingang van 1 maart jl. het btw-tarief voor verbouwingen en onderhoud aan woningen ouder dan twee jaar, tijdelijk, voor de duur van één jaar, te verlagen naar 6%. In tegenstelling tot de eerdere tijdelijke btw-verlaging van 2010-2011, geldt de btw-verlaging dit keer eveneens voor het aanleggen en onderhouden van tuinen en voor architectenwerkzaamheden. Het verlaagde btw-tarief geldt alleen voor renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan een woning ouder dan twee jaar, die bestemd is voor permanente bewoning. Onder deze werkzaamheden wordt verstaan het vernieuwen, vergroten, herstellen, vervangen en/of onderhouden van (delen van) een woning en de aanleg van een tuin.

Let op! Het verlaagde btw-tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en dus niet op de materialen. Het moment waarop de werkzaamheden worden afgerond, is bepalend of het verlaagde btw-tarief wel of niet van toepassing is. Zijn de werkzaamheden afgerond voor 1 maart 2014, dan is het 6% tarief van toepassing, mits aan de overige voorwaarden voldaan wordt. In het bovenstaande is een kort overzicht gegeven van de hoofdlijnen van dit besluit. Echter, de uiteindelijke regeling is een omvangrijke met diverse uitzonderingen. Wij kunnen u daarover uiteraard verder informeren.

Jaap van Ooijen

Ondanks de uiterst zorgvuldige wijze waarop onze berichtgeving tot stand komt, sluiten wij hierbij onze aansprakelijkheid uit terzake van eventuele onjuiste berichtgeving.

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs - acc.nl april 2013

41


Het Walplein in 1915 met onder meer het mode- en manufactuurmagazijn van Schlatmann, met opvallende reclameslogans op het pand. (Collectie Stadsarchief Oss)

Nieuwe tentoonstelling Stadsarchief Oss

De Osse middenstand honderd jaar geleden De komst van de margarinefabrieken en vleesverwerkende fabrieken in Oss aan het eind van de negentiende eeuw, zorgde voor een grote economische bloei en een toename van de welvaart in Oss. Het Stadsarchief Oss portretteert de Osse middenstand van honderd jaar geleden met de nieuwe tentoonstelling ‘Voor gedane diensten en leverantiën’. Op 28 maart werd de tentoonstelling officieel geopend. De vruchtbaarheid van het Osse landschap, ten gevolge van de regelmatige overstromingen van de Maas, maakte de omgeving bij uitstek geschikt voor het houden van vee en daaruit voortvloeiend de verwerking van vlees en melk en de productie van boter. Hiermee was het fundament van een belangrijke industrie gelegd en stond Oss mede aan de basis van de hedendaagse wereldconcerns Unilever en AkzoNobel. Toeleveranciers Bekende fabrieken in Oss, waaronder die van Jurgens, Van den Bergh, Zwanenberg en Hartog, hebben een grote bijdrage geleverd aan een toename van de welvaart van de stad. Maar ook hun toeleveranciers speelden een grote rol. In de expositie ‘Voor gedane diensten en leverantiën’ is de hoofdrol weggelegd voor Jacobus Cox (1867-1935), een hoepelfabrikant en

handelaar in onder andere bouwmaterialen en brandstoffen en toeleverancier voor margarinefabrieken. De hoepels, die Cox maakte van wilgentenen (griendhout), werden gebruikt om de planken van houten vaten bijeen te houden. De vaten werden onder meer gebruikt om boter- of margarine in te produceren. Een veelzeggend beeld Aan het begin van de twintigste eeuw was Cox een vooraanstaand ondernemer en politicus in Oss met een groot nationaal en internationaal handelsnetwerk. Cox had vele contacten met de middenstand in Oss; onder meer met ijzerwarenwinkel Kuijte, Handelsdrukkerij Acket, boekhandel Meijs-Wolf, edelsmid Marijnissen en De Reuver Stoomkuiperij. Veel winkels en kleine bedrijven waarmee hij zaken deed, waren gevestigd op de Heuvel en in de

omliggende straten. De tentoonstelling in het Stadsarchief legt de focus daarom op vijf straten in het centrum van Oss: de Heuvel, de Kerkstraat, de Monsterstraat, de Peperstraat en de Molenstraat. In de expositie zijn onder meer oude nota’s, foto’s en handelscorrespondentie van Cox te zien, stammend uit de jaren 1900 tot 1925. Het geheel biedt een veelzeggend beeld van de middenstand in Oss een eeuw geleden. Een kijkje nemen… De tentoonstelling ‘Voor gedane diensten en leverantiën’ is te zien tot 13 juni in de entreeruimte van het Stadsarchief Oss aan de Peperstraat 12. Openingstijden: van dinsdag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie: www.stadsarchiefoss.nl. april 2013

43


Uw erkende Mercedes-Benz partner Als Mercedes-Benz rijder gaat u bij voorkeur naar een erkende dealer. U bent dan verzekerd van vakkundig onderhoud. Van den Akker Mercedes-Benz is erkend volgens het officiële Mercedes-Benz partnerschap. We bieden een totaalpakket aan officiële Mercedes diensten. Voor zowel personenwagens als bedrijfswagens.

Wij kunnen voldoen aan de eisen en wensen van iedere Mercedes-rijder. Van kleine reparaties tot de volledige service voor alle leasemaatschappijen.

• Levering van originele onderdelen voor

Dit alles combineren we met

zowel personen- als bedrijfswagens.

de hoogste zorg en kwaliteit.

• Bevoegdheid om uw Mercedes-Benz

Hiervoor ontvingen we de gouden

fabrieksgarantie te verlengen met 2 jaar.

We brengen graag onze volgende

• Uitvoering van alle garantie- en

mogelijkheden onder de aandacht:

fabrieksactie’s in een officiële

award: Beste Mercedes-Benz partner van Nederland. Van den Akker heet u van harte welkom.

Mercedes-Benz werkplaats.

Vluchtoord 35 |

44

5406 XP Uden

|

tel.: 0413-251951

| info@vdakker.nl

|

www.vdakker.nl


Bedrijvig edrijvig special


‘Oss wordt een logistiek kn voor het Europese achterla Oss vervult van oudsher een belangrijke functie als handelsplaats. In vroeger jaren werden spullen vanuit de havens in Ravenstein, Megen en Lith naar Oss vervoerd, om daar op de markt verhandeld te worden. Later dreigde Oss buitenspel te komen staan als handelsplaats, maar de aanleg van de spoorlijn in de negentiende eeuw gaf de handelseconomie in de gemeente een nieuwe impuls. Samen met de ligging aan de snelwegen A50, A59 en de Weg van de Toekomst N329 maken de haven en de spoorlijn Oss in deze tijd nog altijd tot een unieke locatie. “Oss ligt midden in de poort van Europa”, vertelt burgemeester Wobine Buijs. “We hebben als gemeente alles in huis om in de komende jaren uit te groeien tot een logistiek knooppunt voor het Europese achterland.” De geschiedenis in Oss lijkt zich te herhalen. Keer op keer slaagt de Brabantse gemeente erin om zich vanuit een economisch moeilijke positie terug te knokken naar de top. De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in het uitbaggeren van de haven, de vervanging van de brug bij 46

Macharen en de reparatie van de sluizen. Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan de reconstructie van de N329 tot Weg van de Toekomst, die in september wordt opgeleverd en heeft de gemeente de beschikking over een operationeel industriespoor.

Trimodaliteit “Onze trimodaliteit is een sterk punt”, zegt burgemeester Buijs. “Doordat Oss goed bereikbaar is via de weg, het water en per spoor zijn wij een interessante logisitieke partner voor bijvoorbeeld de havens van Rotterdam en Antwerpen, die hun logistieke activiteiten steeds meer afwikkelen in het achterland. Vanuit Oss sta je bovendien ook zo in Vlaanderen of het Duitse Ruhrgebied. Maar deze positie stelt ons ook in staat om zelf producten vanuit deze regio te transporteren naar het buitenland. De regio Noordoost-Brabant is van oudsher een foodregio en ook in de foodsector wordt logistiek steeds belangrijker. Dit


Oss op de kaart

samen. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om samen te werken met andere gemeenten in de regio, zoals Veghel, ’s-Hertogenbosch en Cuijk. Het bedrijfsleven neemt hierbij het voortouw, terwijl de gemeente Oss vooral een faciliterende rol vervult in dit geheel. “Samenwerken zit ons in het bloed. Het LPO vervult een belangrijke rol in de samenwerking tussen gemeente en het bedrijfsleven. We trekken ook gezamenlijk op richting provincie en andere gemeenten in de regio. Want deze regio is sterk gericht op agro en food, maar kan ook niet zonder een goed georganiseerde logistieke sector. Bovendien is logistiek meer dan vervoer alleen. Denk maar eens aan het belang van de logistieke sector voor de werkgelegenheid in de regio en aan de diverse innovatieve ontwikkelingen waar bedrijven mee te maken hebben.”

bezoek aan Oss. Daarbij werd onder meer de Osse haven bezocht en een seminar gehouden over economische samenwerking tussen bedrijven uit Vietnam en Oss. “Het is logisch dat Rotterdam zich in de eerste plaats richt op China, als het gaat om de Aziatische markt. Maar Azië bestaat uit meer landen. Qua schaalgrootte past Vietnam prima bij Oss”, stelt burgemeester Buijs. “Binnenkort gaat een delegatie uit Oss op handelsmissie naar Vietnam, waar ook een convenant getekend gaat worden met de intentie om in de toekomst nauwer met elkaar te gaan samenwerken.”

‘Samenwerken zit bij ons in het bloed’

ooppunt nd’ biedt ook kansen voor Oss en die moeten we benutten.” Samenwerking Als geen ander beseffen de gemeente Oss en het bedrijfsleven dat samenwerking noodzakelijk is om de kansen op logistiek gebied te benutten. Mede om die reden werd in 2009 het Logistiek Platform Oss (LPO) opgericht. De leden van het LPO zijn gezamenlijk goed voor zo’n 1.250 arbeidsplaatsen in de logistiek. Daarnaast hebben zij zo’n 3.000 vrachtwagens in eigen beheer en warehouseruimte van zo’n 245.000 vierkante meter in hun bezit. In het LPO werken de gemeente Oss en de logistieke bedrijven nauw met elkaar

Vietnam Inmiddels timmert Oss ook internationaal aan de weg om haar logistieke capaciteiten onder de aandacht te brengen. Eind vorig jaar bracht bijvoorbeeld een Vietnamese handelsdelegatie op uitnodiging van het LPO en het gemeentebestuur, een meerdaags

Cirkel rond Daarmee is volgens de Osse burgemeester de cirkel weer rond. “Wanneer je het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bezoekt, vind je daar een groot aantal spullen uit Oss terug. Dat is niet voor niks zo. Aan de randen van de Maas vond in vroeger tijden al volop handel en logistiek plaats. Door de juiste strategische keuzes te maken, kan Oss in de komende jaren opnieuw uitgroeien tot een internationaal logistiek knooppunt van betekenis. Daar moeten we met z’n allen voor gaan.”

Burgemeester Buijs

april 2013

47


Wethouder Jan van Loon: ‘De Osse haven is de tweede beste van Brabant als het gaat om bereikbaarheid.’

Haven Oss kan mainportregio’s gaan ontlasten

‘We moeten samen optr er liggen zóveel kansen’ Vervoersstromen veranderen ingrijpend, regionaal en (inter)nationaal. Onderzoeken van enkele jaren geleden voorzien voor 2020 een toename van 70 procent van het wegverkeer, van 67 procent van de binnenvaart en van 86 procent van het goederenvervoer per spoor. In de mainportregio’s wordt het druk, dus verwacht men een aanzienlijke verschuiving van logistieke activiteiten richting het achterland. Dat levert voor de Osse haven forse kansen op, bereikbaar als deze is voor binnenschepen en kruiplijncoasters tot drieduizend ton. Ook de centrale ligging ten opzichte van de Randstad, Vlaamse Ruit en het Ruhrgebied speelt in de kaart. Eén van de sterke punten van Oss is de trimodaliteit: de aanwezigheid van weg, water en spoor, waarmee Oss de mainportregio’s kan ontlasten. “De Osse haven is de tweede beste van Brabant als het gaat om bereik baarheid”, zegt wethouder Jan van Loon. “We zoeken nadrukkelijk de 48

samenwerking met bijvoorbeeld Cuijk. Natuurlijk, je voert je eigen strategie, maar er liggen zóveel kansen, dat we daarin samen moeten optrekken. Sterker, als je met de haven van Rotterdam spreekt, dan geven zij aan dat je niet als Oss alléén moet komen, maar je als een sterke regio moet

presenteren. Dán pas word je een interessante partij.” “Een jaar of tien geleden stonden we aan de vooravond van forse investeringen. We hebben niet stilgezeten: de haven is voor een miljoen euro uitgebaggerd en de vervanging van de hef brug bij Macharen voor een ophaalbrug kostte zes miljoen, waarvan we de helft op tafel hebben gelegd. Sluizen werden gerepareerd. Terugkijkend zijn die investeringen rendabel geweest; het Osse bedrijfsleven profiteerde mee.” “Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft recent een Quick Win subsidie van 3,8 miljoen euro beschikbaar


Oss op de kaart

opgezette kade met voldoende laadcapaciteit voor schepen en met goede verwerkingsfaciliteiten.” Bowie heeft in totaal zeventien afvallocaties, dit is de vierde locatie aan het water. “Wij proberen het vervoer van biomassa en bouwstoffen zoveel mogelijk over water te sturen. We gaan vanaf Oss onder meer richting Delfzijl, waar een nieuwe biomassacentrale, de grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale in de Benelux, in gebruik is genomen. Daarmee hebben we een langdurig contract afgesloten. Via de Osse haven kunnen we ook afvalstromen gaan innemen. De locatie functioneert dus voor verwerking in de breedste zin.”

ekken, gesteld. Dat geld gebruiken we voor de herstructurering van de haven. Zo wordt er meer containeroverslag mogelijk.” Ruim opgezet Roel Bontrup is directeur van de Bowie en Bontrup bedrijven. In januari verhuisde het bedrijfsonderdeel Bowie Containers naar het volledig ingerichte terrein aan de Waalkade in de Osse haven. Daar wil men de activiteiten van Bowie Recycling, de productie van secundaire bouw- en brandstoffen, uitbouwen. De keuze voor Oss was een bewuste, licht Bontrup toe: “Onze nieuwe locatie beschikt over een ruim

Uniek “De Osse haven is een grote binnenvaarthaven”, aldus directeur Eric Nooijen van de Osse Overslag Centrale. “Een bevaarbare diepte van vier meter heb je beslist niet overal. De toegankelijkheid is zeer goed. Er is zelfs nog vestigingsruimte en ook dat is vrij bijzonder. Het bovenregionale achterland kent veel verladers en logistieke dienstverleners. Bovendien: onze haven is ook per spoor beschikbaar en dat is uniek voor centraal-oost-Nederland.” “Oss en de regio zijn van oudsher een foodregio, food is hier stevig verankerd en dat blijft tot in lengte der dagen een rol spelen. Logistiek wordt in de food steeds belangrijker. Het gaat er dus om dat wij Oss goed weten te vermarkten. Er is hier al een sterke haven, medio 2013 is de Weg van de Toekomst gereed en we hebben operationeel industriespoor. Dat zijn zo’n beetje de drie moeilijkste investeringen überhaupt. Een weg en een haven aanleggen, kost zomaar vijftien jaar, goederenspoor realiseren is in Nederland zo goed als onmogelijk...” “Oss heeft dit alles in huis en moet daar nu nog de distributieactiviteiten en de verladers bij zoeken. Nog iets waar we misschien niet trots op zijn, maar wat ook enorme kansen biedt: Oss heeft een van de hoogste

werkloosheidspercentages in Brabant. Dat betekent óók dat we een groot aanbod hebben in (lager en middelbaar opgeleid) personeel. Kortom, we hebben ook de menskracht voor de toekomst. Wat je dán nog nodig hebt, is een politiek klimaat dat distributie en logistiek een warm hart toedraagt. Daarmee zit het in Oss goed.” Ligging Theo van Loon is directeur van Bracofeed, dat sinds 2009 actief is in de haven van Oss. Het bedrijf koos bewust voor een locatie aan diep vaarwater. Bracofeed Storage is de op- en overslagfaciliteit naast Trading, die

‘De trimodaliteit van Oss is een groot voordeel’ handelt in grondstoffen voor veevoeders. “Daarvan krijgen we meer dan 98 procent binnen via het water en meer dan 80 procent van wat we uitslaan, gebeurt per as. Spoor is op termijn een optie, maar dat is nu nog niet aan de orde. De trimodaliteit van Oss is een groot voordeel, zeker naar de toekomst. Bovendien heeft Oss voor ons een uitstekende relatieve ligging: centraal tussen de veehouderijgebieden van Overijssel en Gelderland enerzijds en Brabant en Limburg anderzijds. Ook de nabijheid van de kruising A50-A59 en Duitsland maakt de ligging gunstig. Kansen liggen er als Oss zich ook blijft focussen op de maakindustrie. Daar is het altijd groot in geweest en daar speelt het binnen de Vijfsterrenregio ook op in.”

Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss (T). 14 0412 (I). www.oss.nl 49


Frank Verhoeven

Logistiek Platform Oss:

‘De dialoog tussen onder en de overheid staat cen Bij het stimuleren van economische ontwikkeling heeft de gemeente Oss verschillende ijzers in het vuur. Een van de meest in het oog springende doelstellingen daarbij is logistiek in Oss nog meer op de kaart zetten. Het Logistiek Platform Oss had slechts drie bijeenkomsten nodig om geboren te worden. De gezamenlijke belangen zijn er én ze zijn groot. Een van de sterke punten van Oss is de trimodaliteit: de aanwezigheid van weg, water en spoor, waarmee Oss de mainportregio’s kan ontlasten. Dat biedt geweldige kansen voor de toekomst. Wethouder Jan van Loon over het Logistiek Platform Oss (LPO): “Het is een samenwerkingsverband van gemeente en van bedrijven die eerst dachten elkaars concurrenten te zijn, maar elkaar gevonden hebben. Dat past bij mijn visie: lokaal goed organiseren, maar tegelijkertijd de verbreding zoeken in de regio. Met Veghel, Den Bosch en Cuijk hebben we 50

die gesprekken al gevoerd. Via de Kracht van Oss willen we de logistieke samenwerking in Oss ook uitrollen op het vlak van met name food, metaal en de grafische sector. Met als basis dat het vanuit het bedrijfsleven moet gebeuren en niet uit het gemeentehuis. Wij willen heel graag faciliteren.” Ook Van Loon wijst op de trimodaliteit

van Oss. “De Weg van de Toekomst gaat in september officieel open, we hebben onze uitstekend bereikbare haven en ons goederenspoor, dat ook nog een stevige update krijgt. ProRail overweegt de aanleg van een extra spoor voor rangeren om daarmee havenbedrijven als Bracofeed en de Osse Overslag Centrale tegemoet te komen.” Bewustwording Voor bestuursvoorzitter Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics, is het een duidelijke zaak: logistiek verbindt. “Het LPO staat symbool voor de bewustwording dat het bedrijfsleven en een actieve economie belangrijk zijn voor Oss. Van grote waarde


Oss op de kaart

speerpunt voor de regio, maar dat functioneert uiteraard niet zonder logistiek erbij. Het is onmisbaar.” “Logistiek gaat verder dan vervoer alléén. Kijk alleen maar eens naar wat voor werkgelegenheid logistiek in aanverwante branches genereert”, aldus Verhoeven. Ook om die reden is het lidmaatschap van het LPO verbreed. “Voorheen ging het puur om logistieke dienstverleners, maar bijvoorbeeld ook verladers kunnen zich aansluiten. We moeten dit fenomeen namelijk nog breder gaan zien. Hiermee kunnen we Oss ook buiten de provincie nog meer op de kaart gaan zetten.”

nemers traal’ is dat er een dialoog ontstaan is tussen logistieke ondernemers en de lokale overheid. Het is belangrijk dat onze sector, als aanjager van de handel en industrie, zelf kan aangeven wat zij belangrijk vindt aan ontwikkelingen en in beleid. Oss ligt uitermate gunstig gesitueerd als het gaat om distributie op de schaal van de regio (België en Nederland) én West-Europa. Er liggen hier tal van mogelijkheden op trimodaal gebied.” Een tweede bestaansrecht voor het LPO is volgens de voorzitter het feit dat het een prima vehikel is voor samenwerking. “We zijn om die reden in gesprek met de regio. Op die manier kunnen we samen optrekken richting provincie. Agri-food is een

‘Diesel in het bloed’ Met een logistieke achtergrond en eigenaar van drie bedrijven in Zuid-Limburg die sterk verbonden zijn met logistiek, kwam Jan van Erp een jaar of drie geleden, toen de crisis zich duidelijk begon af te tekenen, in beeld bij de gemeente Oss. Projectmanager Jan van Erp heeft naar eigen zeggen ‘diesel in zijn bloed’. “De gemeente wilde acquisitie plegen, maar vanuit de eigen organisatie is dat wat lastig, dus schakelde men het bedrijfsleven in. Ik kom uit Oss, ken al die bedrijven en besloot deze kar te gaan trekken.”Volgens Van Erp is het doel drieledig: “Imagoverbetering, business binnenhalen en lokale en regionale samenwerking verbeteren. Het eerste is moeilijk meetbaar; je moet er voortdurend aan werken. Als het gaat om het tweede doel, geldt ‘onbekend maakt onbemind’. De Osse haven is de op één na grootste in Brabant, na Moerdijk. En toch vraagt men zich in Rotterdam af waar Oss ligt, bij wijze van spreken. En dus heb ik die mensen hiernaartoe gehaald. Ook in Amsterdam hebben we al contacten gelegd. En tijdens de Nationale Distributiedag, op 28 mei, organiseren we excursies naar bedrijven in Oss en omgeving.” Vietnam “Ik wil ook beleidsmakers warm maken voor Oss. Ze moeten allemaal weten wat

hier gebeurt. Dat kan doordat ik een man ben van de praktijk. Beleidsmakers moeten vanuit de praktijk horen hoe logistiek werkt. Pas dán kunnen ze er wat mee. Een succes was het bezoek van

‘Het is duidelijk: logistiek verbindt...’ de delegatie uit Vietnam, dat onlangs heeft plaatsgevonden. Drie dagen lang zijn twintig mensen hier op bezoek geweest. Rond deze tijd gaan we een tegenbezoek brengen om een convenant te tekenen dat het mogelijk moet maken om hier in Oss een handelscentrum voor Vietnamese producten te starten.”

Oss geldt als multimodaal knooppunt voor Zuidoost Nederland. Met de ligging aan de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen, de Maas en belangrijke snelwegen als de A50/A59 is Oss uitstekend bereikbaar over spoor, water en weg. Voor logistieke bedrijven dus ideaal als vestigingsplaats. De logistieke dienstverleners die sinds 2009 samenwerken in het Logistiek Platform Oss bevestigen dat. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij ruim 1.250 logistieke arbeidsplaatsen, zijn zij in het bezit van bijna drieduizend vrachtauto’s in eigen beheer en verantwoordelijk voor de uitbesteding aan nog eens ruim vijftienhonderd transporteenheden. Samen hebben zij warehouseruimte van zo’n 245.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss (T). 14 0412 (I). www.oss.nl (I). www.logistiekplatformoss.nl 51


Eric Nooijen

Osse Overslag Centrale

‘Vervoer over water heeft de toekomst’ De terminal van de Osse Overslag Centrale (OOC) verbindt binnenvaart, kustvaart, spoorvervoer en wegtransport voor bulkgoed, stukgoed en zeecontainers. Met een one-stop-shop koop je synchromodale containerlogistiek bij OOC: ‘containervervoer over water als het kan of over de weg als het moet’. Directeur Eric Nooijen benadrukt dat vervoer over water een enorme toekomst heeft, die nog veel verder uitgebouwd kan worden: “De Maas wordt nog niet voor tien procent benut”, stelt hij vast. “Om zeven uur ’s ochtends zie je bij Megen nog geen schip op het water, maar op de A15 sta je dan intussen al wél in de file...” De Osse Overslag Centrale is een organisatie die zich vooral richt op het ontzorgen in de containerlogistiek. Uitdagingen met betrekking tot kwaliteit en prijs zijn daarbij vaak de aanzet. “Onze relaties dienen zich zo 52

veel mogelijk met hun product en hun verkoop bezig te kunnen houden en alles wat daar tussen zit, moet zorgeloos gebeuren. Containerlogistiek is daarbij vaak een lastig pakket, omdat er veel partijen bij betrokken zijn en men

vanuit de regio de zeehaven vaak als een grote ‘black box’ beschouwt”, aldus Nooijen. “OOC kent de weg in de haven als zijn broekzak. Daarom kan OOC de vertaalslag naar de regio goed maken, zodat een product op maat kan worden gerealiseerd. De Osse terminal vormt daarbij een ‘tijdelijke’ opslagruimte om de hoek. Nog niet in het magazijn, maar wel dicht erbij en direct afroepbaar. Tal van functies kunnen daar het transport ondersteunen, zoals: containerontgassing,


Oss op de kaart

de uitdagingen van onze klanten om daarvoor de bij ons passende mogelijkheden te kunnen aanbieden”, vervolgt de directeur. “Dat leidt vaak tot interessante en winstgevende samenwerkingen.” Een mooi voorbeeld is het LNGpompstation van Vos logistics en de LNG-trucks. Nooijen: “Door die innovatie kunnen wij een nog duurzamer voor- en natransport van en naar onze terminal aanbieden. Samen met onze schepen is het de meest duurzame vorm van containertransport nu beschikbaar.”

kwaliteitscontrole van containers, aansluiten van koelcontainers en het repareren van containerschades. Maar ook stipte aanleveringen, van de vroege ochtend tot de late avond.” Samenwerking Daar waar OOC de expertise niet zelf in huis heeft, zoekt ze naar sterke partners. Hierdoor is de Osse onderneming in staat om op alle essentiële onderdelen van de logistieke keten tegelijkertijd verbeteringen te ontwikkelen en de best beschikbare service te bieden. “Wij kijken graag naar

Flexibiliteit “Onze containerlogistiek is one-stopshop. Daarmee bedoelen we: ‘over water als het kan, over de weg als het moet’. De opdrachtgever geeft de randvoorwaarden voor het transport op en wij voeren het daarbinnen optimaal uit. Dat levert betrouwbaarheid op, maar ook flexibiliteit en duurzaamheid. Die flexibiliteit leidt bovendien tot extra betrokkenheid bij wat onze opdrachtgevers doen. Zo koppelen we meestal de containers bij onze klanten af zodat een iets langere laad-/lostijd niet direct tot onvoorziene kosten leidt.” “Gasmeten en ontgassingen gebeuren op de terminal, zodat bij aankomst bij het magazijn direct veilig begonnen kan worden. Maar ook voorbereidingen als het inhangen van linerbags, stringente kwaliteitscontroles, wassen, drogen en dergelijke behoren tot ons takenpakket.” Duurzamer Gebruik van de binnenvaart is niet alleen schoner in de directe uitstoot van CO2 en fijnstof per vervoerde eenheid, maar biedt bovendien

aanmerkelijk meer voordelen, vertelt Nooijen. “Minder files op de weg, minder verkeerslawaai, minder ongevallen, meer capaciteit, en een grotere afstand tot woon- en leefgebieden. Wat is er mooier dan dat je op die manier duurzamer kunt vervoeren en er dan ook nog voordelen in kwaliteit, stiptheid, flexibiliteit en prijs bij kunt krijgen…?”

‘De Maas wordt nog niet voor tien procent benut’ Toetsen Bij OOC kunnen potentiële klanten laten toetsen of hun goederenvervoer over water rendabel is. “Dat advies verzorgen wij gratis, daar hoeft geen consultant aan te pas te komen. En het is goed om te weten dat het helemaal niet per se om duizend containers op jaarbasis hoeft te gaan. Je kunt er ook enkele laten vervoeren; wij combineren de vrachten”, legt de OOC-directeur uit. “We hebben elke dag een afvaart naar Rotterdam en dagelijks komt hier een schip uit Rotterdam aan. In een dag tijd zijn je goederen van of naar Rotterdam; veel mensen staan daar niet bij stil.”

Osse Overslag Centrale Waalkade 17c 5347 KR Oss (T). 0412 636302 (E). info@ooc.nl (I). www.ooc.nl 53


Jan van Loon (l) en Ruud van Heugten

‘Weg van de Toekomst’ kan in september geopend

Reconstructie N329 ge Oss een economische De reconstructie van de N329 stond al jaren op de agenda van provincie en gemeente, toen in 2010 de schop in de grond ging. Aan de overeengekomen reconstructieplannen was twee jaar eerder een volledig nieuwe ambitie toegevoegd. De provincie merkte de N329 aan als ‘Weg van de Toekomst’. Om deze status te verdienen moet de weg niet alleen voor maximale doorstroming zorgen, maar ook hét toonbeeld worden van duurzaamheid en zichtbare vernieuwing. Denk aan een energieneutrale weg, verantwoord materiaalgebruik, CO2-bewust aanleggen, led-verlichting, communicatie met de weggebruiker en faunapassages. De Osse wethouder van Economische Zaken, Jan van Loon, liet de weg tien jaar geleden speciaal in zijn portefeuille opnemen, vanwege het grote economisch belang van deze verkeersader. “Wij hadden als gemeente snel geld vrijgemaakt voor de aanpak van de N329. De volgende stap was om de provincie mee 54

te krijgen vanwege hun aandeel in het provinciale weggedeelte. Die konden we overtuigen dankzij tellingen die we hadden laten uitvoeren. Deze lieten niet veel goeds zien voor het jaar 2010. Ook in verband met de proeftuinen voor duurzaamheid van de provincie droeg Oss de N329 als project voor. Dat werd in 2008

gehonoreerd. De N329 werd de Weg van de Toekomst.” Keurig ‘op schema’ “Na intensief overleg met belangenorganisaties en het bedrijfsleven is er een voorkeursvariant uitgerold met een tunnelbak op het kruispunt van de meubelboulevard drie fietstunnels verspreid over het traject en een tunnel onder het spoor. De weg wordt over de hele lengte verbreed van 1x2 naar 2x2 rijstroken.” Het werk ligt op schema en de geplande opening ligt nog altijd in september 2013. Er is gekozen voor tunnels en verkeerslichten in plaats van de veel toegepaste turborotondes. De weg wordt zeer intensief


Oss op de kaart

worden

eft impuls gebruikt door vrachtverkeer. Teveel rotondes op een korte afstand werken dan alleen maar vertragend en milieuvervuilend. Een apart onderdeel vormt de spoortunnel. ProRail als eigenaar van de overgang heeft meegewerkt aan het mogelijk maken van de aanpassingen. Van de benodigde tachtig miljoen euro betaalt de provincie dertig miljoen. Wat de kosten betreft is het project volgens gedeputeerde Ruud van Heugten keurig ‘op schema’ gebleven. Er zijn geen kostenverhogingen. Innovaties ‘uit de markt halen’ “De bereikbaarheid van Oss staat al langer onder druk”, aldus de gedeputeerde. “Dat was de reden voor de reconstructie van

de N329. Voor een deel gaat het om een provinciale weg, deels een gemeentelijke. Dus alleen daarom al kwamen wethouder Van Loon en mijn voorganger bij elkaar op de koffie. Wat later ging het verhaal van de ‘proeftuinen’ spelen. Daarmee willen we duurzaamheid een impuls geven. Beide sporen kwamen bij elkaar, uiteraard onder de voorwaarde dat de weg wel aanbesteedbaar en uitvoerbaar zou blijven, én binnen het budget. Dat was het moment dat we het project de ‘Weg van de Toekomst’ gingen noemen.” Van Loon: “We wilden daarmee de betrokken partijen van meet af aan prikkelen, en innovaties en ideeën ‘uit de markt halen’. Denk aan materiaalgebruik en duurzaamheid, ook tijdens de aanlegfase. De grootste milieuwinst zit natuurlijk in het feit dat we de doorstroming verbeteren door het aantal rem- en optrekmomenten terug te schroeven met de Flowman. De Flowman bestaat uit groene ledverlichting en geeft de ideale snelheid aan. Ook gaan we gebruik maken van warmte die door de weg wordt opgewekt. Tot slot was er nog de wens van de provincie om vervoer over water en spoor te stimuleren. “Oss is een industrieel sterke stad en uitstekend via spoor en water bereikbaar. De gemeente heeft economische prioriteit bij het multimodaal vervoer liggen. Belangrijk zijn een goede haven, het goederenspoor en een goede ontsluiting naar het achterland. Die komt er nu.” Stukje asfalt Zou de crisis vandaag deze uitgave nog rechtvaardigen? “Ja”, beaamt Van Heugten volmondig. “Investeren in duurzaamheid leidt er toe dat het bedrijfsleven wordt aangezet om na te denken over de toekomst. Het levert nieuwe producten, toepassingen en ideeën op. Bovendien, als wij als overheid de mond vol hebben van het stimuleren van de economie, dan moeten we dat ook in de praktijk brengen. Als we dit breed uitventen, heb je kans dat nog meer bedrijven hier profijt van hebben en met elkaar in contact komen. In de infrawereld is deze weg echt al een begrip.” Wethouder Van Loon: “Overheden, onderwijs en bedrijven hebben elkaar hier gevonden, samen goede oplossingen

gezocht en ze daadwerkelijk mogelijk gemaakt. Hier is veel meer bereikt dan

‘Het werk ligt nog altijd op schema’ alleen een lekker breed stukje asfalt. Voor Oss biedt dit project geweldige, nieuwe economische impulsen en kansen.”

De ‘Weg van de Toekomst’ loopt van de A50 in noordelijke richting langs de bedrijventerreinen Vorstengrafdonk, Moleneind, Landweer, Danenhoef, Elzenburg en De Geer. De weg is voorzien van duurzame en innovatieve toepassingen. Het doel is om de N329 energieneutraal te maken door energie op te wekken met zonnepanelen. Een deel van die energie komt van de zonnebomen. Kortgeleden werd de eerste ‘zonneboom’ in gebruik genomen. Uiteindelijk worden er acht van deze twaalf meter hoge bomen geplaatst. Verder zijn er plannen voor een nieuwe regionale school, te openen in 2015. Deze school, pal naast de weg, maakt gebruik van warmte die door de Weg van de Toekomst wordt opgewekt. Sociale veiligheid is een belangrijk uitgangspunt geweest in het ontwerp van de fietstunnels. De PleasantPass bestaat uit een communicatiesysteem waardoor het voor fietsers prettiger en veiliger wordt in de fietstunnel. De fietstunnel Singel 40-45 wordt als primeur in Nederland met dit systeem uitgevoerd.

Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss (T). 14 0412 (I). www.oss.nl (I). www.n329wegvandetoekomst.nl 55


Bowie Containers strijkt neer in Osse haven

Vooraanstaand nation recyclingbedrijf blijft g In januari verhuisde Bowie Containers vanuit Nuland, waar het fors was gegroeid, naar het volledig ingerichte terrein aan de Waalkade in de Osse haven. Daar wil het bedrijf de activiteiten, de productie van secundaire bouw- en brandstoffen, verder uitbouwen. Directeur Roel Bontrup: “Onze nieuwe locatie beschikt over een ruim opgezette kade met voldoende laadcapaciteit voor schepen en met goede verwerkingsfaciliteiten.” Het sluit aan bij een van de doelstellingen van Bowie: het beheersen van afvalstromen, zoveel mogelijk op locatie. “Zie het als een omgekeerde McDonald’s: het materiaal komt doorgaans in relatief kleine hoeveelheden binnen en gaat er in grote, gecontroleerde stromen weer uit.” Roel Bontrup is directeur van de Bowie en Bontrup-bedrijven. Bowie is een familiebedrijf van de derde generatie dat in Nederland een vooraanstaande positie inneemt op het gebied van de recycling van puin, houtafval en bouw- en sloopafval tot waardevolle secundaire bouw- en 56

brandstoffen. De dienstverlening van Bowie is gekoppeld aan deze centrale doelstelling. Dit betekent dat Bowie enerzijds afvalstromen inneemt die geschikt zijn als recycling-materiaal voor de productie van hoogwaardige secundaire bouwstoffen en energiedragers

die geschikt zijn als vervanger van primaire brandstoffen. Anderzijds zet men deze hoogwaardige producten af bij bouwbedrijven en energiecentrales. Lokale benadering Met zeventien vestigingen verspreid door Nederland - waarvan vier locaties aan het water - kent Bowie alle voordelen van een landelijke organisatie. “Maar de benadering is altijd lokaal”, benadrukt Bontrup. De onderneming is dwars tegen de marktbeweging in gegroeid. Er zijn meer dan tweehonderddertig medewerkers, die samen goed zijn voor de inzameling en de bewerking en verwerking van meer dan 2.400.000


Oss op de kaart Het team van Bowie Containers

aal roeien ton bouw- en brandstoffen. Daarvoor worden mobiele en stationaire puin- en houtbrekers en andere bewerkingsinstallaties ingezet. Bowie kent vier bedrijfsonderdelen: Bowie Recycling, dat aan ketenbeheersing doet door integreren van inzameling en eigen (regionale) verwerking; Bowie Transport, met een wagenpark van zo’n honderd voertuigen; Bowie Containers, dat afval inzamelt, maar ook op diverse locaties aanlevert, gevaarlijk afval afvoert en vrijblijvende afvalscans uitvoert; en tot slot Bowie Projecten, dat sloopwerken, infrawerkzaamheden en bodemsaneringen verricht. Hierbij komen de genoemde secundaire brand- en bouwstoffen vrij.

Groeiend De vestiging in de Osse haven is een volgende stap in de voortdurende zoektocht naar innamecapaciteit, een groeiende markt voor Bowie. Roel Bontrup: “Wij proberen het vervoer van biomassa en bouwstoffen zoveel mogelijk over water te sturen. We gaan vanaf Oss onder meer richting Delfzijl. Daar wordt de grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale in de Benelux, in gebruik genomen. Deze energiecentrale, waarmee Bowergy een langdurig contract heeft afgesloten, zet afvalhout om in groene energie voor 120.000 huishoudens.” Rob Verdonschot, commercieel manager: “Via de Osse haven kunnen we ook afvalstromen gaan innemen. Relaties kunnen sinds begin dit jaar hier ook terecht voor het afhalen en leveren van (secundaire) bouw- en brandstoffen. Hierdoor wordt, samen met het inzamelen en verwerken van belangrijke afvalstromen waaronder puin, bouwen sloopafval, bedrijfsafval, monostromen en de diverse kwaliteiten afvalhout, een breed pakket van diensten en producten op het gebied van recycling en logistiek aangeboden. Omdat Bowie ook over een eigen inzameldienst beschikt, kunnen afvalcontainers direct bij klanten worden geplaatst voor de inname van afvalstromen. En door de transportafdeling zijn we in staat materialen op landelijke schaal te vervoeren.” ‘Hot’ Bowie bestaat meer dan vijftig jaar. Familiebedrijven zijn ‘hot’.Hun kracht zit voor een belangrijk deel in het feit dat ze

inzetten op de lange termijn, dat ze geen financiële druk door aandeelhouders kennen, iets eerder een tandje opschakelen, doortastend zijn in hun dienstverlening en een eigen en eerlijk karakter hebben, dat niet is bepaald door een marketingbureau.

‘Wij helpen klanten duurzaam van hun afval af’ Bowie straalt het allemaal uit. Roel Bontrup: “Wij helpen klanten duurzaam van hun afval af. Wanneer bedrijven leveren aan Bowie, beïnvloed dat hun eigen CO2-prestatieladder. Het merendeel gaat over water en als het per as gebeurt, dan is dat met onze eco-combi’s, die jaarlijks elk 40.000 kubieke meter CO2uitstoot besparen. Een meerwaarde als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanaf nu gaan we actief de Osse bedrijvenmarkt benaderen. Daar mogen alle Osse ondernemers op rekenen. Wij willen heel graag met elk van hen in contact komen. Bowie laat van zich horen, reken maar!”

Bowie, Depot Oss Waalkade 75 5347 KR Oss (T). 088 0887766 (E). containers@bowie.nl (I). www.bowie.nl

Rob Verdonschot

april 2013

57


Akko van Oss

Geross wil vooruit, sámen met Oss

‘Dit stukje Brabant heeft kwaliteiten en potentie’ Met een specialisatie in het repareren en onderhouden van tankcontainers heeft Geross een belangrijke troef in handen als het gaat om het bedienen van bedrijven die gelieerd zijn aan de Osse haven. Eigenaar Akko van Oss, draagt niet alleen dezelfde achternaam, hij heeft ook zijn roots in de industriestad, waar hij zeven jaar geleden zijn onderneming begon, Geross. “Ik wil nergens anders werken, ben verknocht aan dit stukje Brabant. Het heeft vele kwaliteiten en potentie. En de mentaliteit van aanpakken bevalt me ook.” “De haven is voor ons van cruciaal belang”, vervolgt de Geross-directeur. “We delen dezelfde mentaliteit. Daar komen ondernemers die niet met een ‘negen tot vijf ’-mentaliteit geholpen zijn. Wij begrijpen dat en zetten daar óók net dat stapje extra. Bij Geross zijn deze mensen aan het juiste adres, want wij staan altijd klaar. Wij werken van58

uit de gedachte ‘afspraak is afspraak’ en dat komt bij alles wat wij doen tot uiting. Opdrachtgevers kunnen bij ons terecht voor een breed scala aan activiteiten, zoals carrosseriebouw, onderhoud aan wagenparken en service, maar ook voor schadeherstel en taxatie.” Het werkgebied bestrijkt van west naar oost: Den Bosch tot Nijmegen; van

noord naar zuid loopt dat gebied van de Waal tot aan Veghel. Containerreparatie Geross biedt opdrachtgevers een ‘one top automotive solution’. Akko van Oss: “Wij zijn bekend met alle aspecten van carrosseriebouw, werken met ervaren mensen en kunnen onze opdrachtgevers daardoor uitstekend bedienen. Ook als het gaat om het uitvoeren van reparaties. Naast dit bouwen, onderhouden, verbouwen en repareren, kunnen wij ook voorzien in het taxeren en het herstellen van schades aan carrosserieën en voertuigen.”Daarnaast is Geross gespecialiseerd in roestvrijstaal


Oss op de kaart

zijn gespecialiseerd in de opbouw, het onderhoud en de reparatie van laadkleppen. Daarvoor kunnen we ook keuringen verzorgen, de zogeheten LPK. Het dealerschap voor DHollandia betekent dat we dag en nacht, zeven dagen per week inzetbaar zijn in geval van storingen. Een chauffeur die onderweg of bij een klant een storing bemerkt, krijgt van DHollandia de dichtstbijzijnde dealer door, om daar het mankement te laten verhelpen. Wij hebben daarvoor continu onderdelen op voorraad.” “Overigens betekent het niet dat we alléén thuis zijn in de laadkleppen van het genoemde merk, want alleen al het feit dat we dit dealerschap voeren, geeft aan dat we ons mannetje staan in laadkleppen van álle merken.”

las-, zet-, knip- en plaatwerk. Containerreparatie is daarmee een belangrijk bedrijfsonderdeel voor de Osse onderneming. “Ik ben hiervoor contacten aan het uitrollen in onder meer de Rotterdamse haven. Maatschappijen kunnen het repareren en onderhouden van tankcontainers hier uitbesteden. De macht van het getal gaan dan werken, want ze zijn eenvoudig via de boot hiernaartoe te halen.” Laadklepspecialisme De Osse onderneming is officieel dealer van het merk DHollandia, één van Europa’s grootste constructeurs van (hydraulische) laadkleppen. “We

Schadeherstel en -taxatie Voor elk bedrijf is het wagenpark een mobiel visitekaartje. Daarvan verwacht men een goede en nette uitstraling. “Ondernemers zullen al het nodige doen om hun wagenpark up-to-date en schadevrij te houden, maar des te vervelender is het dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Mocht er ooit iets voorvallen, dan zijn wij er. Wij zijn immers een bedrijf dat alle aspecten van carrosseriebouw en onderhoud aan het wagenpark kent. Opdrachtgevers zijn er bij ons van verzekerd dat schade deskundig hersteld wordt”, aldus de directeur. Waar nodig verzorgt Geross een schadetaxatie voorafgaand aan het schadeherstel, zodat opdrachtgevers niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. Vanwege de uitgebreide kennis is Geross bovendien een ideale gesprekspartner voor de verzekeringsagent. Klanten kunnen er op die manier zeker van zijn dat zij niet voor een onaangename verrassing komen te staan. “We nemen het hele traject uit handen. We verzorgen ook de laatste details, zoals het herstel van de belettering op de voertuigen en trailers. Zodra

wij beschikken over het ontwerp, regelen wij dat allemaal. Daarmee ontzorg je de klant en regel je dat

‘De haven is voor ons van cruciaal belang’ alles in één keer weer in orde is. Dat wordt gewaardeerd, omdat de klant daardoor niet langs meerdere ‘loketten’ hoeft”, weet Van Oss. Onderhoud Elk wagenpark of voertuig vraagt om onderhoud. Geross neemt dit op zich. Denk aan onderhoud aan personenauto’s, kleine bedrijfsvoertuigen, bakwagens, trucks, tankcontainers en opleggers. Een wagenpark moet altijd mobiel zijn, dus werkt Geross op een zeer flexibele basis. “We zijn er voor alle bedrijven die hun APK, schadereparaties en onderhoud bij ons willen onderbrengen. We verzorgen zowel APK voor lichte als zware voertuigen. We doen zo’n driehonderd kleine en honderdvijftig zware keuringen per jaar. Daarbij beschikken we over een eigen vrachtwagen en oplegger en een eigen serviceauto. Gestrande voertuigen kunnen door ons opgehaald worden. We werken met een vast uurtarief van 45 euro. Dat mag er gerust bij gezet worden! En ook dat wij altijd op zoek zijn naar goede technische truckmonteurs. Geross wil vooruit!”

Geross Galliersweg 16 5349 AT Oss (T). 0412 690036 (E). info@geross.nl (I). www.geross.nl 59


Nationale Distributiedag komt niet voor niets naar Oss:

‘Logistieke draaischijf het Europese achterla Op 28 mei vindt de 26e Nationale Distributiedag plaats. Dit jaar in theater De Lievekamp. Dat is niet voor niets, aldus Dirk ’t Hooft, directeur van Nederland Distributieland: “Brabant is een belangrijke schakel in de logistieke keten. Er zitten van oudsher ook nogal wat bedrijven geconcentreerd. Denk aan Bergen op Zoom, Breda en Tilburg. Datzelfde zie ik ook in Oss gebeuren. En bij ‘Oss’, met onder meer een clustering rondom het thema medical, denk ik in een wat groter verband. Dus ook aan een plaats als Veghel, met veel (agri)food, en het gebied noordelijk van Helmond, met life sciences en technology. Op Oss en de regio als logistieke draaischijf voor het Europese achterland willen wij de aandacht vestigen.” Het congres is bedoeld voor iedereen die onderdeel uitmaakt van of die belangstelling heeft voor de brede logistieke sector. Leden van Nederland Distributieland (NDL/HIDC), maar ook niet-leden. Van verlader tot logistiek dienstverlener, van consultant tot 60

vastgoedmakelaar, van politicus tot kennismanager. Het programma kent daarom een brede, multimodale insteek. Tijdens het congres staat een actueel logistiek thema centraal. Ook bieden concrete voorbeelden uit de praktijk de deelnemers een handvat

om deze ontwikkelingen te vertalen naar hun eigen bedrijfsprocessen. Logistieke hotspots Volgens Dirk ’t Hooft kiest NDL/HIDC voor het houden van het jaarlijkse evenement graag voor ‘logistieke hotspots’. “En dat hoeft niet per se de nummer één te zijn. Wat wij waardevol aan Oss vinden, is dat Oss logistieke knooppunten in het achterland verbindt met de grote havens. Oss kan dat. Daarnaast kijken we ook of de plaats het ook echt wíl. En in Oss proef ik dat enthousiasme. Ze hebben zich helemaal ‘logistiek bekeerd’. Er is een goed stuk activiteit ontwikkeld en je ziet dat het


Oss op de kaart

Dirk ‘t Hooft, directeur van Nederland Distributieland

voor nd’ begint te werken. Daar willen bedrijven zich graag vestigen.” “Onze taak is het om buitenlandse bedrijven naar Nederland te brengen. Dat lukt alleen als je goede logistieke knooppunten kunt aanbieden, maar ook aanvullende diensten in bijvoorbeeld assembleren en verpakken. Oss is hierin heel actief. Dat benadrukken wij door deze dag hier te organiseren.” Concurrentie voorblijven “Wat gebeurt er die dag? In de ochtend bezoeken we Vanderlande in Veghel om te laten zien wat er in de toekomst gaat gebeuren in de automatisering van warehouses. We gaan ook naar MSD

in Oss om de farma-kant te zien.” Ook wordt Heineken in Den Bosch bezocht. Op het moment van het interview was nog niet duidelijk of ook Mars (Veghel) in het programma kon worden opgenomen. Dirk ’t Hooft: “Heineken brengt z’n exportbier via het water naar Rotterdam. Ook Mars gebruikt de rivier inmiddels. We bezoeken uiteraard ook de Osse Overslag Centrale.” Tijdens het middagprogramma laat men interessante bedrijven uit de sectoren life sciences, lifestyle en hightech aan het woord. Deze bedrijven uit Amerika, Azië en Europa geven inzicht in de specifieke eisen en wensen van de supply chain binnen hun sector. Wat verwachten ze van de Nederlandse (logistieke) dienstverleners? Ze gaan in op de redenen waaróm ze voor Nederland kiezen. Wat zijn de voor- en nadelen van Nederland ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland en België? Wat kan de Nederlandse logistieke sector doen om aantrekkelijk te blijven voor buitenlandse bedrijven uit deze sectoren? En op welke punten kunnen we nog verbeteringen aanbrengen in ons vestigingsklimaat om zodoende de concurrentie voor te blijven? Tot slot komt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur aan het woord. Deze legt momenteel de laatste hand aan een rapport over de ontwikkelingen in topsectoren. Het rapport wordt een week vóór de Nationale Distributiedag aan de regering aangeboden en behandelt de vraag wat de logistieke kracht en meerwaarde van Nederland in een aantal topsectoren zou moeten zijn in het jaar 2040. Die dag komt voorzitter Marieke van Lier Lels het rapport, heet van de naald, toelichten. Samenwerking Wethouder Jan van Loon is verheugd met Oss als gastheer. “We willen ons als logistieke regio op de kaart zetten. Vorig jaar hebben we de Nationale Distributiedag in Venlo (op de Floriade) bezocht en vervolgens hebben we hem, samen met het Logistiek Platform Oss,

binnengehaald. We willen bestuurders, bedrijfsleven en investeerders laten zien welke kansen wij kunnen bieden. We gaan met al onze gasten die dag letterlijk de haven in. We verwachten vier- tot vijfhonderd mensen.”

‘Oss verbindt logistieke knooppunten in het achterland met grote havens’ Van Loon maakt zich sterk voor meer samenwerking met de havens in Den Bosch, Veghel en Cuijk. “Daarnaast heb ik zitting genomen in de stuurgroep voor de Logistieke Agenda Brabant. Die beweegt zich op de schaal van Rotterdam, Antwerpen, Ruhrgebied. Brabant is een belangrijke schakel daartussen.”

Nederland Distributieland (NDL) is een vereniging met bijna vierhonderd leden. De leden zijn logistieke dienstverleners, verladers, financiële instellingen, consultants, personele dienstverleners, ICT-leveranciers, regionale en lokale overheden, kenniscentra, universiteiten en hogescholen. Allemaal bedrijven en organisaties die zich direct of indirect bezighouden met logistiek via weg, water, spoor, lucht of leidingen.Onder de naam Holland International Distribution Council (HIDC) promoot NDL/ HIDC Nederland als ‘Your logistics gateway to Europe’ in het buitenland. Men vervult de rol van matchmaker door bedrijven in het buitenland direct of indirect in contact te brengen met onze leden, zodat beide partijen nieuwe contracten kunnen afsluiten. 61


Oss op de kaart

‘Wij spreken de taal van onze klanten’

Van Doore Autoverhuur biedt klanten altijd een oplossing

Met een wagenpark van zo’n zestig voertuigen in alle afmetingen heeft Van Doore Autoverhuur altijd een oplossing voor klanten die kampen met een vervoersprobleem. “Wij hebben alles in huis: van een Smart tot een grote vrachtwagen”, vertelt directeur Eddie van Doore. “Indien gewenst komen we de voertuigen zelfs op locatie afleveren. Wie bieden onze klanten altijd een oplossing.” Optimaal bedienen Van Doore Autoverhuur verhuisde eind vorig jaar naar De Amert 216. “Op deze locatie willen wij de komende jaren onze klanten optimaal blijven bedienen door in te spelen op de vraag uit de markt.” Hij benadrukt dat Van Doore Autoverhuur elk bedrijf en iedere particulier met een vervoersprobleem kan helpen. “Wij verhuren kleine en grote personenauto’s, maar ook bestelbusjes, verhuiswagens, koelwagens en zelfs grote vrachtwagens tot vijftig ton. Bovendien kunnen klanten al vanaf zeven uur ’s ochtends bij ons terecht.” Pluspunt Van Doore vervolgt: “Onze klantenkring is heel divers. Wij verhuren voertuigen aan particulieren, maar ook aan multinationals. Daarnaast verzorgen wij voor een aantal bedrijven ook het autotransport. Een belangrijk pluspunt is dat wij de taal van onze klanten spreken. Daardoor weten wij ook wat 62

Van Doore Autoverhuur timmert al enkele jaren flink aan de weg in Veghel en omstreken. Onlangs verhuisde het bedrijf naar De Amert 216. Hier wil het bedrijf haar marktpositie in de komende jaren verder versterken. zij bedoelen wanneer zij een vraag stellen. Dat werkt wel zo prettig. Daardoor kunnen wij hen goed adviseren over welk voertuig het beste bij hen past.” Vervoersvraagstuk De ondernemer ziet de toekomst van zijn bedrijf met vertrouwen tegemoet. “In deze regio zitten niet veel autoverhuurbedrijven en al zeker niet van een dergelijke omvang. Bovendien zitten wij op een gunstige locatie, dichtbij Eindhoven, Oss, Nijmegen, Helmond en Den Bosch. Daarnaast is het in deze tijd voor veel ondernemingen aantrekkelijker om een auto te huren dan er zelf een aan te schaffen. Wij verhuren onze voertuigen in principe per dag, per week of per maand. Maar ook klanten die een voertuig voor een langere periode nodig hebben, kunnen bij ons terecht. Wij helpen hen graag bij het zoeken naar een passende oplossing voor hun vervoersvraagstuk.”

Van Doore Autoverhuur De Amert 216 5462 GH VEGHEL (T). 0413- 378 378 (E). verhuur@vandoore.nl (I). www.vandoore.nl april 2013


Robert-Jan Steegman

Grenzeloos optimisme Het klopt, we hebben het niet makkelijk. En ja, er zijn genoeg schuldigen aan te wijzen van het huidige moeilijke ondernemersklimaat. Europa, de regering, de concurrentie, de klant, het weer en zo zijn er nog wel een paar. Nu is het natuurlijk handig om de frustratie over deze ‘schuldigen’ van je af te praten, maar je wordt er niet vrolijk van. Integendeel, je wordt er eerder chagrijnig en moedeloos van. En dat over factoren waar je niet of nauwelijks invloed op hebt. Je kunt je beter druk maken over zaken waar je wel iets aan kunt doen. Makkelijk gezegd natuurlijk vanachter mijn toetsenbord. Ik doe daar nog een oude wijsheid bij: als je wijst naar een ander wijs je met drie vingers naar jezelf. Voor elke externe factor waar je niets aan kunt doen staan minstens drie interne waar je wel iets aan kunt doen. Sterker, zorg er eens voor dat ook je wijzende wijsvinger naar jezelf wijst en je ziet dat je met de duim omhoog

de wereld inkijkt (ga maar voor de spiegel en probeer het maar eens). Dat is een leuker beeld voor je klanten en medewerkers dan een ondernemer die Jan en alleman met een gefrustreerde blik aanwijst als boosdoener. Dus de duimen omhoog en bedenk voor elke externe ‘schuldige’ minimaal drie, liefst vier, bestrijdingsmiddelen. Valt de concurrent je aan met dumpprijzen, zorg dan dat je jezelf op minimaal vier andere punten onderscheidt, zodat jouw hogere prijs aanvaardbaar blijft. Zorgt het kabinetsbeleid ervoor dat je klant voorzichtig is met het uitgeven van geld, help de klant dan om toch een beslissing te nemen. Komt de klant niet, omdat het weer tegenzit, bel hem dan op en nodig hem uit voor een speciale afspraak met een glas wijn en een blok kaas. Kortom, ook of zéker nu win je het alleen met grenzeloos optimisme en onvoorwaardelijke toewijding aan je klanten. Tjakkaa!

Fotoapplicatie voor social marketing

Daag je doelgroep uit met Instagram Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor Instagram, de fotoapplicatie waarvoor Facebook een miljard dollar betaalde en Twitter achter het net liet vissen. Instagram is een applicatie met een enorme potentie om marketing te bedrijven via foto’s. De app is in eerste instantie bedoeld om foto’s te maken. Maar nadat je die foto gemaakt hebt, kun je er allerlei filters overheen leggen die de foto een extra dimensie geven; ouderwets met sepia, levendiger, fletser, diepere kleuren, enz. Je kunt er nog veel meer effecten aan toevoegen, maar het meest interessante komt daarna. Instagramfoto’s zijn namelijk bedoeld om te delen via sociale netwerken. Tegenwoordig is de website van Instagram zelf overigens ook een sociaal netwerk, inclusief likes en mogelijkheden tot volgen. De foto kun je voorzien van tekst en hashtags; je kunt anderen erin noemen die daarna met hun eigen relevante naam op Facebook en Twitter verschijnen. Daar komt nog bij dat je aan je Instagramfoto een locatie kunt toevoegen via FourSquare. Maar wat maakt Instagram nu zo interessant voor merken en bedrijven? Allereerst zijn de foto’s die je ermee maakt gewoon erg mooi. Door Instagram kun je van een saaie machine een

surrealistisch moment maken. Sinds de overname door Facebook, is de app ook voor Android-gebruikers beschikbaar en daarmee is de gebruikersgroep enorm uitgebreid. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk fotowedstrijden houden via Instagram, en als restaurant kun je gasten uitdagen om de mooiste foto van een gerecht te maken. Sowieso kun je het maken van foto’s of fotomomenten stimuleren door subtiele aanwijzingen in je winkel of op je product te vermelden. Daardoor maken je klanten reclame voor jouw product of dienst binnen hun eigen vertrouwde vriendengroep. Tevens kun je bezoekers aan je bedrijf/winkel ontdekken door de FourSquare locatiegegevens in foto’s te monitoren, om vervolgens interactie met hen aan te gaan. Er is bijna geen product of dienst te vinden waarvan geen Instagramfoto gemaakt kan worden. Daarmee is Instagram hard om weg om net zo’n begrip als het oude, vertrouwde Kodak en het bekende ‘Kodakmoment’ te worden. Volgende keer belichten we een tool die je kunt inzetten om al die social media-updates gemakkelijk te timen: Buffer-app! Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak april 2013

63


w

Zoekt u een heftruckchauffeur, losser, magazijnmedewerker, administratief medewerker of een werkondersteuner (zodat uw gespecialiseerde medewerkers efficiĂŤnter kunnen werken)? Flexibel

of

structureel? IBN Arbeidsintegratie biedt u deze en andere oplossingen. Het werk wordt optimaal ingevuld door kanjers van IBN en u krijgt een

financieel voordeel. Mogelijk door korting op het detacheringstarief of het verminderen van de loonkosten tot wel 50% met een loonkostensubsidie.

Bekijk hoe u het rendement van uw organisatie kunt verhogen op www.eenkanjervooruwbedrijf.nl

EEN KANJER VOOR UW BEDRIJF.NL www.eenkanjervooruwbedrijf.nl


Klant en ondernemer

‘Elke onderneming is een potentiële klant’

Naam: Cine van Heijnsbergen Beroep: Gerechtsdeurwaarder Kantoor: Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen Werkgebied: Oss, Uden, Veghel Begra Trading onderscheidt zich in de markt door: Jorg: “Het feit dat we ons sinds de start landelijk profileren via internet. Daarvoor hebben we een goede website ontwikkeld. We zijn gespecialiseerd in de inrichting van magazijnen in de breedste zin van het woord. Elke onderneming is een potentiële klant van ons: van de slager op de hoek tot die grote transporteur die zijn nieuwe magazijn optimaal wil inrichten. Zo’n negentig procent van onze klanten zit in Nederland, maar ook in België krijgen we steeds meer klanten.” Cine: “Met de inrichting van magazijnen zijn vaak aanzienlijke bedragen gemoeid. Om meer grip te krijgen op haar debiteurenbeheer heeft Begra Trading ons ingeschakeld. Als klanten van het bedrijf niet willen betalen, kan

Naam: Jorg Zwaans Beroep: Managing director Bedrijf: Begra Trading Bedrijf Werkgebied: Nederland en België

het voorkomen dat ze het niet eens zijn met het geleverde product, of het geld niet op de plank hebben liggen. Dan is het voor ons zaak om snel te handelen.”

vorderingen alsnog geïnd te krijgen. Wanneer dat niet tot succes leidt, kunnen wij hen ook helpen bij een eventuele beslaglegging.”

De samenwerking tussen onze bedrijven verloopt:

Ik bewonder de andere onderneming om:

Jorg: “Prima. Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen geeft ons heldere adviezen en als we contact met hen zoeken, worden we snel geholpen. Het alternatief zou zijn om een verzekering af te sluiten voor geld wat we niet kunnen innen bij klanten, maar de kosten daarvan wegen absoluut niet op tegen de baten.” Cine: “Prettig en goed. Wij geven Begra Trading onder andere advies over de inrichting van het debiteurenbeheer en de procedures die gevolgd kunnen worden om niet betaalde

Jorg: “De eerlijke adviezen die zij ons geven over het debiteurenbeheer en de verhalingsmogelijkheden die er zijn bij vorderingen. Die zijn echt waardevol voor ons.” Cine: “De manier waarop Begra Trading ook in deze tijd blijft groeien en uitbreiden. Het bedrijf biedt een totaalpakket aan als het gaat om magazijninrichting. Daarnaast kan Begra bedrijven ook adviseren bij de inrichting van magazijn of distributieruimte. Het is mooi om met zo’n bedrijf te mogen samenwerken.” april 2013

65


Accountants Belastingadvies (Loon)administraties Overnamebegeleiding Financiële Planning Obrechtstraat 21, 5344 AT Oss

Tel. 0412-630695 www.bonnetenpartners.nl

Van Guido de Vos een GRATIS en

vrijblijvende prijsopgave.

Havenstraat 35 • 5347 KJ Oss • tel. 0412 – 648581 • info@carrepair.nl • www.carrepair.nl

66


4WD Centre Voets presenteert de nieuwe Outlander PHEV

Een cadeautje van de fiscus

In een tijd waarin we sterker dan ooit letten op de kosten van onze onderneming, komt Mitsubishi met een nieuw plug-in hybride voertuig: de Outlander PHEV. Wat dat met elkaar te maken heeft? Welnu, deze Outlander is ‘verschrikkelijk fiscaal interessant’, zakelijk gezien, aldus de Volkelse Mitsubishi-dealer Ben Voets: “Vijfpersoons, vierwielaangedreven en de enige plug-in hybride SUV die vijftienhonderd kilogram mag trekken. De fiscale voordelen zijn ongekend.” Subsidies KIA – Voor het midden- en kleinbedrijf is er als extra mogelijkheid de kleinschaligheidsaftrek van 28% over het netto-investeringsbedrag: in ons geval een voordeel van 11.338 euro. MIA – Daarnaast is er de milieu-investeringsaftrek, de MIA. Men kan tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst, oftewel 14.578 euro. VAMIL – Met de VAMIL-regeling kan de ondernemer een investering sneller afschrijven. Daarmee vermindert de fiscale winst en wordt minder belasting betaald. Zo kan in één jaar 75% (30.371 euro) worden afgeschreven. Ben Voets: “Er is een enorme vraag en de PHEV is slechts beperkt leverbaar. Vandaar dat wij op onze ingekochte auto’s een prijs- en leveringsgarantie geven. Er zijn ook nog diverse gemeentelijke en provinciale subsidieregelingen. We spreken het allemaal graag door in een persoonlijk gesprek.” Combinatie En de auto zélf? We zouden het bijna vergeten. De Outlander PHEV vormt een combinatie van elektrisch rijden met een 2.0 liter verbrandingsmotor. Deze hybride heeft een actieradius van 897 kilometer, waarvan er zo’n zestig elektrisch kunnen worden afgelegd. Voor ‘normaal’ woon-werkverkeer hoeft de verbrandingsmotor dus in principe niet aangesproken te worden. Tot hondertwintig kilometer per uur loopt de auto elektrisch, daarboven schakelt de verbrandingsmotor in. Dit resulteert in een gemiddeld verbruik van 1 op 67. Opladen gebeurt via een gewoon stopcontact; er is geen speciaal oplaadpunt nodig. Op deze techniek geeft Mitsubishi vijf jaar garantie. Profiteer van dit tijdelijk fiscaal cadeau, dat, zoals gezegd, loopt tot 1 januari 2014. Niet langer, want ál te goed is buurmans gek... Ben Voets

Achtentwintig jaar geleden begon Ben Voets zijn onder-neming in Sint Oedenrode als Mitsubishi dealer. In 1992 startte hij ook een Mitsubishi-dealerschap in Volkel. Van zijn klanten is tachtig procent zakelijke rijder, met voornamelijk 4wd’s, hoge instap en bedrijfsauto’s. Eerst maar eens de fiscale voordelen. 0% Bijtelling De Mitsubishi Outlander PHEV komt in aanmerking voor 0% bijtelling; voorwaarde is dat de auto vóór 1 januari 2014 op naam staat. In dat geval profiteert de zakelijke rijder of ondernemer maximaal zestig maanden lang van deze regeling. Vergeleken met een auto in dezelfde prijsklasse van ongeveer 49.000 euro kan dit voordeel oplopen tot 49.000 euro x 25% bijtelling x 52% belasting = 6.370 euro per jaar. Over vijf jaar is dit voordeel 31.850 euro. Wegenbelastingvrij Deze auto is tot 2016 wegenbelastingvrij.

4WD Centre Voets Vloetstraat 10 5408 PH Uden (T). 0413 274516 (I). www.4wdvoets.nl april 2013

67


Wie? Eleonora van Grinsven. Waar? Oss. Bedrijf? www.custedFashion.nl Seminar? ‘Startersdag’ “Het netwerken was voor mij het belangrijkste bij de Startersdag waar ik ben geweest. Ik had me al eerder op ondernemerschap georiënteerd, onder meer op internet. En ik heb zelf een bedrijfseconomische achtergrond, dus de financiële en wettelijke gevolgen van het starten van een eigen bedrijf ken ik van a tot z. Al was het wel prettig alles nog eens op een rijtje te krijgen en daarmee de bevestiging dat ik goed bezig ben. Mijn bedrijf Custed Fashion levert ‘kleding in uw maat’. Ik ben zelf 1.88 m en dan blijft het een uitdaging om bij het shoppen met iets leuks naar buiten te komen dat ook nog eens goed past. En ik hoor om me heen dat anderen daar ook problemen mee hebben, sommige zijn kleiner dan de norm of hebben bijvoorbeeld smalle schouders en brede heupen, waardoor kleding niet mooi zit. Die mensen wil ik helpen. Tijdens de Startersdag kreeg ik verschillende tips en ideeën en inmiddels ben ik in gesprek met diverse partijen. Ook merkte ik dat ‘netwerken’ helemaal niet zo beladen of negatief hoeft te zijn als ik van tevoren dacht. Het is niet zozeer ‘jezelf verkopen’ als wel in gesprek gaan met anderen en kijken hoe je elkaar kunt helpen. Ik ben na de bijeenkomst direct aan de slag gegaan. Dus de visitekaartjes zijn besteld, de handelsnaam is gecheckt en de volgende stappen zijn onder meer de algemene voorwaarden en verzekeringen. En dan kan ik doen waar het voor mij om draait: mensen helpen aan goed passende kleding.”

Column De Kamer van Koophandel Brabant heeft voor de tweede keer onderzocht hoe het ervoor staat met dienstverlening van gemeenten aan ondernemers. Hoe snel en goed wordt er bij voorbeeld gehandeld bij een vergunningaanvraag? Het beeld is divers. Er zijn nog steeds gemeenten waar de kwaliteit te wensen overlaat of beter kan. Gelukkig zijn er ook gemeenten die snel, adequaat en hulpvaardig handelen. En waar vriendelijkheid en gastvrijheid nog met hoofdletters worden geschreven. Complimenten aan die koplopers in ons werkgebied, zoals: Eersel, Werkendam en Gilze-Rijen. Zij zijn door de Kamer terecht in het zonnetje gezet. Maar er is meer. Ik denk dat gemeenten die de dienstverlening aan ondernemers hoog in het vaandel hebben staan, dubbel in de prijzen vallen. Zij zijn namelijk veel aantrekkelijker als vestigingsplaats. Want wie verkiest nou niet een warm bad boven een koude douche? Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

“Leegstand in Brabantse winkelcentra relatief hoog” In Brabant staan relatief veel winkels leeg. Van het totaal aantal winkels in Nederland stond eind 2012 6,4 procent leeg, tegenover 6,3 procent aan het begin van 2012. De leegstand steeg daarmee minder sterk dan in de jaren ervoor. In het licht van de economische malaise is dat opvallend. Voor de provincie NoordBrabant bedraagt de leegstandindex 116, in vergelijking met een waarde van 100 voor Nederland als geheel. De leegstand in Brabantse winkelcentra omvat 482.078 m2 wvo (winkelvloeroppervlak) verdeeld over 2.366 verkooppunten. Onder de winkels die in 2012 leeg zijn komen te staan, zijn relatief veel winkels in de branches partijgoederen (die per definitie een tijdelijk karakter hebben), videotheken, beeld & geluid en slaapkamer & beddenwinkels.

Leegstandindex per provincie, per 1-1-2013 <90 90-100 100-110 110-120 >120

Bron: Locatus

Financiële belemmeringen Bijna 30 procent van het Brabantse bedrijfsleven geeft aan financiële belemmeringen te ondervinden. Vooral bedrijven in de vervoersector (44,7 procent) en de bouw ( 41,9 procent) kampen hiermee. In de industrie gaat het om slechts één op de vijf bedrijven. Dat blijkt uit de Conjunctuur Enquête Nederland (COEN) van de Kamer van Koophandel Brabant. De meest genoemde problemen zijn: het toenemend debiteurenrisico’s (12,0 procent) en het verkrijgen van bancaire kredieten en leningen (11,5 procent). 68


Regeldruk

‘Deskundige hulp brengt je verder’

“De regelgeving rond vergunningen verandert continue en is zo ingewikkeld, dat het zeker loont een deskundige te hulp te vragen.” Dat is de ervaring van Herwie Cornelissen, voorzitter van Ondernemers Belang Ravenstein en eigenaar van diverse bedrijven in de bouwsector. “Mijn bedrijf zet mortelcentrales neer in heel Nederland en hier in Oss zijn ze nog steeds bezig met de vergunningen”, vertelt Herwie Cornelissen. “Volgens het bestemmingsplan mogen zich op die plek ‘categorie 5-bedrijven’ vestigen, maar zodra je iets bouwt, moet het worden getoetst aan alle milieuvergunningen. En als het hoger is dan drie meter, komen er ook nog eens bouwvergunningen aan te pas. Dan kun je daar maar beter een deskundige voor inhuren. Dat zou ik sowieso adviseren, de regelgeving is zo ondoorzichtig en verandert continue. De ene keer moet je op provinciaal niveau aankloppen, de andere keer bij de gemeente. Als je dat zelf moet uitzoeken, kost dat veel tijd en ergernis.”

De traagheid van veel procedures is een ander ‘verbeterpunt’, dat hij met OBR tegenkwam. “We overleggen al sinds de herindeling met de gemeente Oss over het actualiseren van bestemmingsplannen. Sommige plannen liggen al tien jaar in de kast, terwijl bedrijven vaak snel moeten schakelen om flexibel op de markt te kunnen inspelen. Zo hebben wij een idee geopperd voor een winkelcentrum met een supermarkt en winkels met dagverse producten. Het zou handig zijn als dat bij het actualiseren van het bestemmingsplan direct zou worden meegenomen, dat kan jaren schelen. Op zich reageerde de gemeente enthousiast, maar het blijkt lastiger dan we hadden gehoopt. Er komen allerlei beren op de weg, met als gevolg dat er niks gebeurt. Het plan blijft daardoor nu al maanden liggen.” Zelfs bij dat soort overleg roept Cornelissen als het even kan deskundige hulp in. “We hebben een planoloog ingehuurd die de gemeente heeft laten zien hoe het ook anders kan. Met een positieve insteek, hopen we zo verder te komen.”

“De Kamer van Koophandel Brabant zet stevig in op het verminderen van regeldruk. Zo is er het Regionaal Meldpunt Regeldruk, voor ondernemers die zich storen aan onnodige, onduidelijke of tegenstrijdige regels (www.kvk.nl)”

Wilt u meer weten over de activiteiten van de Kamer van Koophandel Brabant op het gebied van regeldruk? Neem voor advies of informatie contact op met beleidsadviseur Mariëlle Munnecom (mmunnecom@brabant.kvk.nl) of met de accountmanager in uw regio.

Ad Verhoeven (040) 232 32 68 adverhoeven@brabant.kvk.nl 69


â&#x20AC;&#x2DC;Theater is grote

70


voor mij een uitlaatklep’

In Beeld

Samen met zijn compagnons runt Henrie Van Bergen accountants- en belastingadvieskantoor Hendriks van Bergen & Smulders in Berghem. Dagelijks ondersteunt hij zijn klanten bij bedrijfseconomische, fiscale en accountantszaken, maar eens in de zoveel tijd kruipt de ondernemer in een andere rol… op het toneel. ‘De accountant die je kent’ luidt de slogan van het kantoor, maar kennen mensen Henrie ook echt? “Ja hoor,” glimlacht de ondernemer. “Niet iedereen weet dat ik graag op de bühne sta, maar het is ook zeker geen geheim. Theater is voor mij een gigantische uitlaatklep, waarin ik al mijn energie in kwijt kan.” Van jongs af aan De interesse die Van Bergen had voor de theaterwereld begon al op de lagere school en het voortgezet onderwijs, waar hij mee deed aan schooltheaterstukken. Daarnaast was hij aangesloten bij een toneelgroep voor jongeren in het dorp. “Tegenwoordig ben ik wat minder actief”, vertelt de ondernemer. “Theater kost tijd – of je nu een grote of kleine rol hebt – dat is niet altijd te combineren met een druk werkzaam leven. Maar als ik de mogelijkheid zie, grijp ik die aan.” Zo was Van Bergen recentelijk te zien in het stuk ‘Saldaote’, over 57 soldaten uit Berghem die tussen 1945 en 1950 in Nederlands Indië gelegerd waren om daar te zorgen voor orde en veiligheid. “Een aantal van hen is nu nog in leven. Zij waren aanwezig bij de opvoering en ook hun kinderen en kleinkinderen waren erbij. Dat was enorm indrukwekkend. Een mooie productie om aan mee te werken.” Ook achter de coulissen is Van Bergen nauw betrokken bij de theaterwereld. Als penningmeester heeft hij zitting in het bestuur van Stichting Hoessenbosch, een stichting die in het leven is geroepen om activiteiten in het plaatselijke openluchttheater in Berghem te stimuleren. “We willen het theater in de regio meer laten leven en het bestaansrecht van Hoessenbosch vergroten door steeds meer openluchtactiviteiten te organiseren. Het doel is om uiteindelijk vijfentwintig producties per jaar te kunnen realiseren.” De combinatie De gelijkenis tussen accountancy en toneel is ver te zoeken, toch heeft de hobby volgens Van Bergen ook op zakelijk gebied voordelen. “Je bent je op het toneel heel bewust van zaken als je houding, je stem, je emoties. Dat is kennis die ook in je werk goed van pas kan komen, bijvoorbeeld bij het spreken voor publiek. Daarnaast ontwikkel je op het toneel vaardigheden op het vlak van werken in teamverband. Eén persoon kan geen toneelstuk maken, dat doe je samen. Er moet een gezonde groepsdynamiek zijn, goede samenwerking en onderling vertrouwen. Hierin heeft het overigens wel raakvlakken met het zakenleven; een bedrijf runnen doe je tenslotte als directeur ook niet alleen, maar samen met je medewerkers.” Op 25 mei organiseert Stichting Hoessenbosch een bandjesfestival. Meer informatie over de kaartverkoop: www.hoessenbosch.nl. april 2013

71


Tijd voor bezinning

Arbeidsbemiddelaar

Iedere ondernemer komt vroeg of laat voor de keuze te staan; wat nu? Dit is mij ook overkomen. Er meldde zich een bedrijf dat interesse had om mijn bedrijf over te nemen. Ik word dit jaar 60, een mooie leeftijd om het stokje over te geven. Ik ben dan ook serieus de onderhandeling in gegaan. De gesprekken gingen vlot en alles leek erop dat overname een kwestie van maanden zou zijn. Hoe verder het kwam, hoe benauwder ik het kreeg. Wat met het personeel, wat met al die vrije tijd, wat moet ik daar in hemelsnaam mee doen? De verkoop dus afgeblazen en daarvoor in de plaats eens goed naar de eigen firma gekeken. Doen wij het goed, staan de koppen in de goede richting, zijn de structuren goed, zijn wij voorbereid op de toekomst en wat wil ik?

Ik wil graag wat minder werken en iets meer genieten. Dit betekent dat iemand anders een paar van mijn taken moet overnemen. Dus rond de tafel met al het personeel, taken en verantwoordelijkheden opnieuw toegewezen, een extra kracht ingevlogen, werkwijzen aangepast en doelen gesteld. Wij zijn ervan overtuigd klaar te zijn voor de volgende twaalf jaar. Dan bestaat het bedrijf vijfentwintig jaar en ben ik 72. Dat lijkt mij een mooie leeftijd om het wat rustiger aan te doen.

Pieter Loppersum Loppersum Arbeidsbemiddeling b.v. (T). 0413-297 777 (E). p.loppersum@l-a-b.nl (I). www.l-a-b.nl

Tegenwoordig loopt iedereen rond met een mobiele telefoon. Jong en oud. Vooral jongeren. Jongeren zijn verslaafd aan hun mobiele telefoon. Onderzoek heeft aangetoond dat 86 procent van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en vijfentwintig jaar een mobiele telefoon gebruikt. Mét internet erop, dat moet er wel even bij gezegd worden. Dat is namelijk precies wat mijn nieuwe stagiaire gaat onderzoeken: de online communicatie van Het Hooghuis. Want als de meerderheid met mobieltjes loopt, dan moet de online communicatie van Het Hooghuis toch ook veel groter worden? De nieuwe stagiaire, opleiding Communicatie aan de Fontys te Tilburg, nam samen met mijn andere stagiaire enquêtes af op verschillende locaties van Het Hooghuis. Dit deden zij tijdens de open dagen, vanwege de doelgroepen basisschoolleerlingen groep 7/8 en de oriënterende ouders/verzorgers daarvan. Zowel ouders/ verzorgers als leerlingen werden geenquêteerd. Al tijdens het enquêteren kwamen onze stagiaires tot onverwachte ontdekkingen. We verwacchten dat ouders/verzorgers zich liever zouden oriënteren via papieren en boekjes en de leerlingen liever online. Het tegendeel bleek waar: leerlingen van groep 7/8 (leeftijd 11/12) hebben veel informatie gehaald uit de informatieboekjes, zijn nauwelijks actief op internet en iets meer 72

dan de helft heeft een mobiele telefoon. De ouders echter zien geen informatieboekjes en zouden het niet erg vinden als alles online komt te staan… Een interessant gegeven, want het is natuurlijk belangrijk om beide doelgroepen te blijven informeren. Want heeft het zin om op Twitter te informeren als geen enkele basisschoolleerling weet dat Het Hooghuis Twitter gebruikt? De werkelijke resultaten moeten nog ingevoerd en berekend worden, maar voor mij staat al vast dat Het Hooghuis op een andere manier de online communicatie gaat aanpakken. Misschien blijven zowel de informatieboekjes als de online communicatie, maar één ding is zeker: Er is online nog een hele wereld te winnen! Jurriën van der Veer Communicatie & PR Het hooghuis (E). jvdveer@hethooghuis.nl

Communicatieadviseur

Nog een hele wereld te winnen


Ondernemers Advies

Creatief ondernemer

Aan de wandel Vanuit mijn creativiteit een tweede creatief advies aan JU. Voor de nieuwe lezers: JU staat voor ‘U’ of ‘jou’, een splinternieuwe aanspreekvorm. Uiteraard blijft mijn schrijven in deze column een uitdaging om JU out-of-the-buzzy-box te laten gaan. In deze tijd, waar de concurrentie steeds heviger wordt, is iedereen op zoek naar nieuwe mogelijkheden en dus creativiteit. JU ook? Om de creativiteit te stimuleren, om JU op een positieve manier te onderscheiden van JU concurrentie, zeg ik, trek erop uit! Stap uit JU dagelijkse werkomgeving. Weg uit de betonnen jungle! Stimuleer de betrokkenheid! Antoine de Saint-Exupéry zei ooit: “Als je mensen een schip wilt laten bouwen, moet je ze eerst het verlangen naar de zee geven”, “Als dat verlangen er eenmaal is, komt dat schip er. Dan wordt de kennis en creativiteit gebruikt om het doel te realiseren”.

Naar aanleiding van bovenstaande mijn advies om een vroege ideeenwandeling voor JU team te organiseren. In een omgeving waar rust te vinden is, zoek de natuur! Start de wandeling met het uitleggen van het doel. De eerste vijftien minuten loopt de groep in stilte, niet bang zijn voor stilte. Daarna gaat in de wandelgang de creativiteit spreken. Wanneer JU team bestaat uit meer dan zes personen, verdeel dan in groepjes. Uit onderzoek blijkt dat drie a vier mensen een ideale samenstelling is. Elk groepje gaat, onder begeleiding, hun eigen weg. Bij terugkomst alle ideeën verzamelen en samen met JU team een ‘Top 3’ bepalen. En dit is nog maar een begin van de brainstorm. Maak er een regelmatig terugkerende activiteit van, probleemoplossend denken vraagt om herhaling. Naast het creëren van een ‘open mind’ is het ook nog gezond, dat is toch mooi meegenomen! Tot slot: Als je altijd doet wat je deed, krijg je ook altijd wat je kreeg. Nicole Kranenburg Atelier KeraNiek Oijense bovendijk 55 in Oijen (T). 06-53963414 (E). info@keraNiek.nl (I). www.KeraNiek.nl

Energie besparen zonder grote investeringen

Wie aan energiebesparing denkt, komt al snel uit op LEDverlichting. Een geweldige ontwikkeling die besparingen mogelijk maakt tot wel negentig procent ten opzichte van traditionele gloeilampen. Toch kleeft er ook een nadeel aan LED-lampen; de aanschaf betekent namelijk een forse investering. Wie nog niet toe is aan dergelijke investeringen, maar wel graag energie wil besparen, heeft gelukkig de keus uit een veelheid aan maatregelen met een beperkte terugverdientijd. Zo kunt u beginnen met het vervangen van ouderwetse TL-buizen door moderne (hoogfrequente) TL-verlichting. Dat levert een besparing op van veertig procent met een terugverdientijd van ongeveer een jaar. Als u tegelijkertijd reflectors aanbrengt in de TL-bakken, verdubbelt u de lichtopbrengst en heeft u nog maar de helft van het aantal TL-buizen nodig. Regelmatig (minimaal eens per jaar) de verlichtingsarmaturen en lichtsensoren schoonmaken, helpt ook. Net als regelmatig onderhoud. Wat misschien een open deur lijkt, maar waar in de praktijk vaak wei-

nig mee gedaan wordt, is het voorkomen van onnodige branduren. Bewegingsmelders in ruimtes waar minder licht nodig is, zijn hiervoor de oplossing. Denk aan ruimtes als de kantine, toiletten en het magazijn. Tijd- en schemerschakelaars zijn hierbij ook van waarde. Maar pas de schakeltijden wel aan het seizoen aan! Maatregelen die een wat langere terugverdientijd hebben, zijn onder meer het optimaal benutten van daglicht, bijvoorbeeld via het dak, het toepassen van LED voor reclameverlichting en het laten opstellen van een verlichtingsplan als u gaat verbouwen of verhuizen. Hoewel dit een wat hogere investering vraagt, bent u op de langere termijn toch voordeliger uit.

Installateur

Verlichting verbruikt veel energie, zowel in kantooromgevingen als bij productiebedrijven. Bij deze laatste categorie bepaalt de verlichting tussen de tien en dertig procent van de totale energierekening. Daarnaast kan het lonend zijn de juiste maatregelen te nemen om energie te besparen.

Roderik van Heerbeek Van den Broek Systemen (T). 0412-643400 (E). info@vandenbroek-oss.nl (I). www.vandenbroek-oss.nl april 2013

73


personenauto - bestelauto - vrachtauto

• Onderhoud van: kantoren, bedrijven, instellingen en scholen • Gevelreiniging • Glasbewassing

Venusstraat 18, 5345 LP Oss, Tel. 0412-624943, Fax 0412-650754 www.schoonmaakbedrijfvandenelzen.nl

VAN DOORE Autoverhuur Veghel

Van Doore Autoverhuur De Amert 216, 5462 GH Veghel tel. 0413 - 378 378, fax 0413 - 353 606 info@vandoore.nl, www.vandoore.nl

Van Doore Autoverhuur B.V. De Amert 216 5462 GH Veghel tel. 0413 - 378 378 fax 0413 - 353 606 info@vandoore.nl www.vandoore.nl Rabobank 15.18.26.781 ABN Amro Bank 41.84.32.945 K.v.K. nr. 172.08.104 BTW nr. NL8181.40.598.B.01

74

Op al onze werkzaamheden zijn van toepassing de Transport en Logistiek Nederland Algemene Betalingsvoorwaarden, gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Den Haag d.d 1/10/1993. Alle binnenlandse transporten geschieden onder de A.V.C. condities, laatste wijziging. Grensoverschrijdende transporten geschieden onder de C.M.R. condities, laatste wijziging. Al ons vervoer van motorvoertuigen binnen Nederland geschied onder AVCM-condities, laatste wijziging. Voor autoverhuur gelden de BOVAG verhuurvoorwaarden. Deze voorwaarden zullen wij op uw verzoek toezenden.


Loppersum Arbeidsbemiddeling: gewoon anders Gewoon anders. Het is het motto van Loppersum Arbeidsbemiddeling (LAB) uit Heeswijk-Dinther. En het is meer dan zomaar een loze kreet: de specialist in OostEuropese arbeidskrachten is met een onderscheidende werkwijze uitgegroeid tot een vaste speler op de markt. “Maar de persoonlijke en menselijke benadering zal altijd blijven bestaan”, aldus Pieter Loppersum. correcte betaling en begeleiding van de uitzendkrachten”, aldus Pieter Loppersum, die er bewust voor heeft gekozen voornamelijk met Poolse mensen in zee te gaan: “Ze onderscheiden zich van de doorsnee uitzendkrachten door onder meer een goede werkhouding en zeer laag ziekteverzuim.”

Nederland telt zo’n 18.000 uitzendbureaus waarvan er slechts 2500 gecertificeerd zijn. Ook de uitzendmarkt voor OostEuropese arbeidskrachten is anno 2013 uitgegroeid tot een woud waarbinnen het kaf niet meer van het koren te onderscheiden is. Dat je dan toch onderscheidend kunt zijn in positieve zin, bewijst LAB al sinds 2001. LAB is een middelgroot uitzendbureau dat gespecialiseerd in het leveren van buitenlandse arbeidskrachten, met name uit Polen. Het bureau is in 2001 opgericht door Pieter Loppersum. LAB is voortgekomen uit een landelijk opererend uitzendbureau. Pieter leerde er alle ins en outs van het vak en die kennis en ervaring heeft hij meegenomen in de nieuwe organisatie. LAB is aangesloten bij brancheorganisatie VIA, is Nen-4400-1 en VCU gecertificeerd en bezit het Skia-certificaat dat staat voor goede huisvesting en goed werkgeverschap. Als een grote familie… In de visie van Pieter Loppersum zijn de medewerkers het grootste kapitaal voor een bedrijf. Dat geldt ook voor LAB zelf. “Wij functioneren als een grote familie en dat betaalt zich uit”, vertelt Loppersum. “De sfeer is goed en er is weinig verloop. De uitzendkrachten die, meestal al erg lang voor ons werken, worden in hun eigen taal door onze medewerkers aangestuurd .Wij doen meer dan enkel de geschikte mensen leveren, we zorgen ook voor goede huisvesting, duidelijke en

Succesvol De ‘LAB-methode’ blijkt succesvol. “Wij willen op langere termijn, op een verantwoorde manier, de juiste intermediair zijn tussen klant en uitzendkracht”, stelt Loppersum. Pieter Loppersum Doordat er wordt samengewerkt met andere bureaus, kan LAB putten uit een groot aanbod van werknemers en is het bureau bovendien in staat, naast ondernemingen in het mkb, ook grote, landelijke bedrijven in uiteenlopende branches te bedienen. Het motto daarbij is ‘gewoon anders’. “Wij vinden het normaal dat een man een man is en een woord een woord. Het is voor ons vanzelfsprekend dat we zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Het regelen van mensen om onze klanten bij te staan, is voor ons ook mogelijk buiten de gewone kantoortijden om. Vaak hebben wij de mogelijkheid om op korte termijn in te spelen op een vraag naar uitzendkrachten.” Werken is in de visie van Pieter Loppersum maatwerk: de juiste man op de juiste plaats leveren. “We proberen altijd inzichtelijk te krijgen waar de personele behoeftes van de klant liggen en hierop spelen we vervolgens in door de meest geschikte uitzendkracht voor de functie op dat moment beschikbaar te stellen.”

Loppersum Arbeidsbemiddeling Hoofdstraat 47a 5473 AP Heeswijk-Dinther (T). 0413-29 77 77 (I). www.l-a-b.nl april 2013

75


echte echte

Service die zorgt voor een langere levensduur en minder verbruik. En voorvoor gemak!een Bij installatie Service die zorgt langere levensduur en en onderhoud kunt u vertrouwen op vakmensen.

minder verbruik. En voor gemak! Bij installatie Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, wantonderhoud een storing komt bij u u altijd ongelegen. en kunt vertrouwen op vakmensen. Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn.

Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, want een storing komt bij u altijd ongelegen. Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn. Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl

Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl 76


Bedrijf uit Nistelrode bestaat vijf jaar

Vitaro zet robotgrasmaaiers op de kaart in Nederland

Ruud van Rooij en Jo de Valk Vitaro werd opgericht in 2008 door de neven Ruud en Tom van Rooij. Beiden waren werkzaam in een goede baan, maar zoekend naar een nieuwe uitdaging. “Die vonden we in de robotgrasmaaier. Die is er al sinds 1997, maar toen wij de markt zo’n vijf jaar geleden verkenden, zag je er nog altijd niet veel. Rondom hoorden we veel positieve geluiden van gebruikers, maar nog veel meer negatieve geluiden van mensen die nog onbekend met het product waren”, vertelt Ruud van Rooij. “Met deze kennis als basis hebben we, voor de tuin- en parkmarkt, een unieke formule ontwikkeld, waarbij service voor de klant centraal staat.” Hoge maaifrequentie Tom van Rooij: “In vijf jaar hebben we een leuk klantenbestand opgebouwd, waaronder veel ondernemers. Dit is ook wel te verklaren, als je kijkt naar de geringe tijd die zij beschikbaar hebben voor zaken naast de onderneming. De tijd die ze dan thuis hebben, willen ze goed besteden aan het gezin en/of hobby’s. Kijkend naar de prijs: een robotgrasmaaier is niet duurder dan een vergelijkbare conventionele maaier, afgezet tegen aanschaf, onderhouds- en verbruikskosten, met daarbij natuurlijk het voordeel dat het bijna geen tijd kost. Door de hoge maaifrequentie stoelt het gras beter uit, waardoor het gazon voller en mooier wordt. Bovendien is een robotgrasmaaier milieuvriendelijk, want opladen gebeurt via het stopcontact.” Onderscheid Het bijzondere voor Nederland aan Vitaro is dat het bedrijf enkel en alleen in deze robotgrasmaaiers gespecialiseerd is. “We hebben uitsluitend topmerken in ons assortiment, met zo’n vijftien verschillende modellen, waarvan de zwaarste uitvoering een grasveld van 20.000 vierkante meter kan onderhouden”, vertellen de ondernemers. “Geen tuin is identiek en daarom is advies op

maat nodig. Wij zijn hier volledig op ingericht en verzorgen voor onze klanten naast de installatie ook ondersteuning, we bieden onderhoudsmogelijkheden en leveren accessoires. Wanneer er vragen zijn of zich onverhoopt storingen voordoen, is onze servicedienst bereikbaar en indien nodig is er snel iemand ter plaatse. Wij verkopen dus niet enkel, maar garanderen daarnaast ook werking en verregaande service.” Advisering en verkoop vinden hoofdzakelijk plaats bij de klant aan huis. Daarnaast heeft het bedrijf in Nistelrode een kantoor, opslagruimte en werkplaats ingericht met enkele demovelden waar klanten de robotgrasmaaiers in actie kunnen zien. “Samen met de compleet ingerichte bedrijfswagens kunnen we op deze manier optimale service geven. Met dit totaalverhaal richt onze verkoop zich niet langer op particulieren en kleine ondernemers, maar kan ook de grootzakelijke markt worden bediend.”

Oudondernemer Jo de Valk, kocht enkele jaren geleden een robotgrasmaaier van Vitaro. Hij is er razend enthousiast over: “Het bespaart me tijd, het enige wat ik af en toe doe, is controleren of alles nog goed functioneert. En omdat de robot regelmatig maait, heb ik continu een mooi kort gemaaid gazon. Het korte maaisel dat blijft liggen, voedt het gras en dus heb ik ook geen afval. Ideaal!”

Vitaro Menzel 31 5388 SX Nistelrode (T). 0412-613 149 (E). info@vitaro.nl (I). www.vitaro.nl april 2013

77


Bedrijfshuisvesting Oss www.blommersgreve.nl K Oostwal 202 (O) 145 K Burgemeester v Erpstr 4 (B) 800 K Griekenweg 23 (O) 550 B Havenstraat 17 (O) 950 + 300 B De Heinen 23 / Ravenstein 1150 W De Wal 16-18-20 (O) 330 B Dommelstraat 68 (O) 560 B Dommelstraat 39c (O) 100 B Dommelstraat 3 (O) 100-1000

H H H H H H H H H

op aanvraag pj op aanvraag pm 37000 pj 36 pm² op aanvraag pj 225 pm²pj 2350 pm 525 per maand 35 pm²

H H H H H H H

1875 1600 5000 1750 1500 850 900

H H H H H H H K H

450 389 824,61 650 90 130 1.450 598.000 700

pm pm pm pm pm² pm² pm k.k pm

200 120

K H

795.000 7.500

k.k. pj

165 300 280 240 150 315 525 270

H H H H H H H H

990 1.150 1.050

pm pm i.o. i.o. pm pm pm pm

www.huisvinder.nl Agnes van Dinther

Baby- en Kinderzaak Het Hobbelpaard dertig jaar Baby- en Kinderzaak Het Hobbelpaard aan de Molenstraat in Oss bestaat dit jaar dertig jaar. Eigenares Agnes van Dinther startte de zaak in Heesch, maar na bijna vijfentwintig jaar op verschillende locaties in Heesch gevestigd te zijn, bleef haar zaak maar groeien. Daarom besloot de onderneemster te verhuizen naar Oss. Van Dinther: “Op deze mooie locatie kan de winkel nog jaren vooruit.” De winkel in Oss beslaat een ruim winkeloppervlak van zevenhonderd vierkante meter. “We hebben hier alles wat te maken heeft met baby’s en kinderen; een breed assortiment van verschillende bekende merken”, vertelt Van Dinther. “Van babykleding, knuffels en speelgoed tot slaapkamermeubels, wandelwagens en kraamcadeaus.” Advies Vanuit haar achtergrond in het onderwijs, waar Van Dinther jarenlang werkzaam was voordat zij haar eigen zaak opstartte, brengt de onderneemster een brede ervaring mee op het vlak van kinderen en omgang met mensen. Die ervaring brengt zij over aan haar medewerkers, door hen persoonlijk te begeleiden in hun werk. Persoonlijk advies en servicegerichtheid staat bij Het Hobbelpaard centraal. Van Dinther: “We staan altijd voor onze klanten klaar wanneer zij vragen hebben. Tijdens het winkelen kunnen mensen hier genieten van een gratis kopje koffie. En er is een speelhoek, zodat ook de kinderen zich niet hoeven te vervelen. Net dat stapje extra zetten, dat vinden we belangrijk. Klanten waarderen dat ook.” Online Naast de winkel aan de Molenstraat, heeft Het Hobbelpaard ook een webwinkel www.babyzaak-online.nl. “Hier kunnen onze klanten vanuit huis bestellingen plaatsen. Er is keus uit meer dan vijfduizend artikelen. Een leuk bijkomend voordeel: alle producten die via onze website besteld worden, sturen we gratis op binnen Nederland, België en Duitsland.” 78

K Burg. van Erpstr.18a (B) 265 B Landweerstr.-Zuid 91D (O) 450 B Scheldestraat 20 (O) 800 W Nieuwe Brouwerstr. 52a (O) 350 K Beukenstraat 1 (O) 320 B Angelenweg (O) 225-270 B Landweerstr.-Zuid 97R (O) 180

pm pm pm pm pm pm

www.cheizoomakelaardij.nl K Obrechtstraat 37 ged. (O) 26-170 K Rossinistraat 42 (O) va 26 K Gotenweg 13E (O) 62 K Marktstraat 33 / (R) 70 B Obrechtstraat 23 (O) 430 K Obrechtstraat 43 (O) 2.000 K Dommelstraat 70 (O) 320 C Vlinderhof 7 (O) 86 B Landweerstraat Zuid 93 (O) 140

www.geldengezin.nl C Walstraat 13 (O) B Voorburcht 5b (O)

www.vandenheuvel.nl B Vikingenweg 9a-b-c (O) B Galliersweg 30 E (O) B Galliersweg 30c (O) K Spoorlaan 64 (O) K Batavenweg 6b (O) K Batavenweg 6f (O) B Vikingenweg 7 (O) B Galliersweg 30 b (O)

900 1.550 1.975 990

(O) = Oss (Oy) = Oijen (R) = Ravenstein (L) = Lith (B) = Berghem De panden zoals op deze pagina weergegeven, vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in Oss en omgeving. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, B= Bedrijf en C=combinatie. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod op deze pagina is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


BEDRIJFSRUIMTE EN/OF KANTOORRUIMTE

MODERNE BEDRIJFSUNITS Opp: ca. 115 en 215 m²

Units vanaf vanaf 230 m²

Buitenterrein

Naar uw wens in te delen

Parkeren voor de deur

Veel parkeerplaatsen

Gunstige ligging

Multifunctioneel bedrijfscomplex (kantoor/montage/ presentatie/opslag/productie), variabel in te delen en naar wens uit te voeren. Royaal, verhard en afsluitbaar buitenparkeerterrein. Gunstige ligging nabij “de weg van de toekomst” met aansluiting op de A50-A59.

Prijs op aanvraag

BEDRIJFSCOMPLEX

Aan de noordelijke ontsluitingsweg, nabij het centrum van Oss gelegen bedrijfsruimten van resp. 115 en 215 m² met overheaddeur, betonvloer, lichtstraat, toilet . Naast opslag behoren ook montage, atelier en kleinschalige bedrijvigheid tot de mogelijkheden.

Vanaf € 495.-- p.m. excl. btw

WINKELRUIMTE Opp: ca. 120 m² Goede frontbreedte Achterom Parkeerplaats op achterterrein

Op bedrijventerrein ‘De Kolk’ (direct bij de op-en afrit van de A-50) ligt dit multifunctionele bedrijfspand op een perceel van ca. 3.000 m². Het complex beschikt over een kantoorruimte van 150 tot 375 m², montage/showroom en bedrijfshal van ca. 800 m².

Prijs op aanvraag

Als toegangsweg tot de belangrijkste winkelstraat van Oss, ontwikkelt de Kerkstraat zich tot winkelstraat met vooral speciaalzaken. Dames-en herenmode, kadoartikelen, parfumerie etc. De winkel beschikt over een fraaie frontbreedte, toilet en pantry.

WINKELRUIMTE

BEDRIJFSRUIMTE

Opp: ca. 210 m²

Opp: ca. 160 m²

Uitstekende locatie

Elzenburg, nabij centrum

Goede parkeergelegenheid

Goed bereikbaar

Bij meubelboulevard

Optimale isolatie

Bij de entree van de Osse meubelboulevard (met o.a. Praxis, Leen Bakker, Kwantum, Altis keukens, Beter Bed etc.) gelegen winkelruimte. Goede parkeergelegenheid, royale frontbreedte. Informeer naar de mogelijkheden!

www.blommersgreve.nl 0412 695 000

Prijs op aanvraag

Moderne bedrijfshal van ca. 160 m², compleet geïsoleerd, voorzien van o.a. betonvloer, overheaddeur, vrije overspanning, vrije hoogte van ca. 6 m, goede toegankelijkheid. Nabij ontsluitingsweg richting A-50 en A-59.

Prijs

€ 875.-- p.m. excl. btw

Aantrekkelijke huurprijs!

Bedrijvig Oss editie 83 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you