Page 1

Nieuw land van cuijk & noord-limburg

BEDR IJVI

LAN

D VA N CU IJK & NOO RD-L IMB

Carn a een val en o goed n e co derneme mbin n: ‘De a t i e? a van antrekki BYBL n OS i gskracht s gro ot’

Heijligers Roelofs Wonen

febru

ari 20 14

Sche 1.200 idenvierkante meter d vo o

woongenot ‘A ls re rzitte

r Jan van Raai j van de In du

gio st a


De Winter inspireert… De Winter media groep is een van de koplopers in de media- en communicatiemarkt in het noordoosten van Noord-Brabant en de kop van Noord-Limburg. Met sterke, regionale weekbladen, ondernemersmagazines en nieuwe media, weten wij onze relaties en lezers al jaren te verbinden en te inspireren. www.dewinter.nl

Bedrijvig

Weekkranten

Sterk regionaal gerichte magazines die u op de hoogte houden van de zakelijke ontwikkeling in uw regio.

De Maas Driehoek: al tien jaar midden in de regio

Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg is spraakmakend, diepgaand en prikkelend en door de goede regionale invulling voelen ondernemers zich zeer betrokken bij hun magazine. Ondernemers en bestuurders leren elkaar via het blad kennen, zowel via advertenties als redactie.

land van cuijk & noord-limburg

Nieuwsblad De Maas Driehoek is uitgegroeid tot marktleider op het gebied van regionale nieuwsverslaglegging. De krant verschijnt elke dinsdag in een oplage van 54.500 exemplaren in de acht gemeenten van het Land van Cuijk & de Kop van Noord-Limburg. De Maas Driehoek is stevig geworteld in de regio, met een eigen kantoor in de Steenstraat in Boxmeer.

@ dWmg mediamakers

kliknieuWs

Een eigen magazine of krant: het ligt binnen uw bereik. Wij kunnen maatwerk voor u leveren, of het nu gaat om alleen de druk of een compleet maatwerkpakket inclusief redactie, fotografie, opmaak, verspreiding en het (gedeeltelijk) commercieel financieren van uw uitgave. Ook voor al uw communicatieuitingen zijn wij de juiste partij.

Fitland krant oktober 2013 oplage 1.500.000

Bedijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg is een uitgave van De Winter media groep - februari 2014 - nr. 72

Fitland XL Mill & Fitland Hotel De Vrije Teugel Uden

Fitland Boxmeer

Een unieke beleving!

Fitland Den Bosch Fitland Gennep Fitland Oss Fitland Schijndel Fitland Uden Fitland Veghel Fitland Venray

Hotel Dormylle Hotel De Vrije Teugel Restaurant Des Werelds Restaurant De Teugel Wellnessboot

WIN EEN REIS NAAR NEW YORK!

Fitnesscentra

TOGOTO.COM

Congres

WIN EEN REIS NAAR NEW YORK!

Fitland XL Mill

Fitland XL Mill is het kloppend hart van de Fitland-familie. Hotel Dormylle Mill, Sauna- & Beautyresort De Wellnessboot, Restaurant Des

Vrije Teugel Uden

Werelds en Fitland vormen samen een uniek sport-, wellness-, party-,

Vrije Teugel Uden

congres- en evenementencentrum in Nederland. In deze krant voeren we

Scheidend voorzitter Jan van Raaij van de Industriële Kring

u ook langs De Vrije Teugel in Uden, Fitland Schijndel en Fitland Gennep,

‘Als regio staan we definitief

op de kaart’

3 Carnaval en ondernemen: een goede combinatie? | ‘De aantrekkingskracht van BYBLOS is groot’

3222104.indd 3

enkele van de andere vestigingen die de Fitland-organisatie rijk is.

Vrije Teugel Uden

Wellnessboot Mill Fitland XL Mill Hoogveldseweg 1, 5451 AA Mill www.fitland.nl/xl-mill info@fitland.nl | Tel. 0485-45 50 00

Fitland Hotel De Vrije Teugel Bedafseweg 22, 5406 TM Uden www.vrijeteugel.nl info@vrijeteugel.nl | Tel. 0413-26 30 88

12-2-2014 14:00:21

punt BZW BZW Is DE REgIONAlE WERkgEVERsVERENIgINg VAN VNO-NCW | l E D E N M A g A Z I N E B Z W | j A A R g A N g 1 0 - N u M M E R 1 - 2 0 1 3

HARM DAEMs:

‘BEsT Is HET WerelDWijDe kennisCentruM VAN BATA INDusTRIAls’ BIOPARk TERNEuZEN VERsNElT ECONOMIsCHE gROEI ZEEuWs-VlAANDEREN PETER sTRuIk: ’DuuRZAAMHEID Is DICHTERBIj DAN jE DENkT’ VlIEgENDE sTART sEssIEs sTRATEgIE EN lEIDERsCHAP

Sinds de start van Kliknieuws hebben miljoenen bezoekers de snelste weg naar het lokale nieuws weten te vinden. Momenteel scoort de website meer dan 1.000.000 bezoeken per maand. Interessant voor u als ondernemer, zeker als u gericht bent op de consumenten in de regio Land van Cuijk, kop van Noord-Limburg, Oss, Uden, Veghel, Son en Breugel, ‘s-Hertogenbosch en Sint-Oedenrode.


land van cuijk & noord-limburg

Bedijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg is een uitgave van De Winter media groep - februari 2014 - nr. 72

Scheidend voorzitter Jan van Raaij van de Industriële Kring

‘Als regio staan we definitief

op de kaart’

3 Carnaval en ondernemen: een goede combinatie? | ‘De aantrekkingskracht van BYBLOS is groot’


BMW maakt rijden geweldig

TIJDELIJK 8-TRAPS AUTOMAAT STANDAARD OP ALLE BMW’S. NobraCars Uden levert tijdelijk de 8-traps automatische transmissie zonder meerprijs op nagenoeg alle modellen van BMW. Hierdoor kan uw voordeel oplopen tot wel € 3.869,-.* NobraCars Uden Hoevenseweg 22 5403 PA Uden 0413 - 334 977 verkoop@nobracarsuden.nl www.nobracarsuden.nl * Vraag naar de voorwaarden


Voorwoord Hier is-ie dan: uw vertrouwde magazine Bedrijvig Land van Cuijk & NoordLimburg in een nieuw jasje. De afgelopen maanden hebben we binnen De Winter media groep met z’n allen hard gewerkt om tot dit resultaat te komen: media-adviseurs, redacteuren en designers. Ik hoop dat u net zo tevreden bent over het resultaat als dat wij dat zijn.

Vernieuwd maar vertrouwd

12

Waar niet veel aan is veranderd, is de inhoud van Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg. Zoals u van ons gewend bent, staat ook deze editie weer boordevol met zakelijke nieuwtjes en interessante verhalen van en voor het bedrijfsleven in het Land van Cuijk & Noord-Limburg.

Zo ging onze redactie in gesprek met de Industriële Kring die dit jaar het 60-jarig jubileum viert. Ook schenken we aandacht aan de aankomende carnavalsperiode. Verder leest u over de ontwikkelingen op bedrijvenpark Laarakker en introduceren we twee nieuwe rubrieken: ‘Op het Matje’ en ‘De Stelling’. Wilt u uw bedrijf ook eens onder de aandacht brengen via dit nieuwe, frisse magazine? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Veel leesplezier! Robert Hermens | Media-adviseur 06-55 34 03 24 r.hermens@dewinter.nl @robert_hermens

12 | 2014 bijzonder jaar voor Industriële Kring 2014 is nu al een bijzonder jaar voor de Industriële Kring Land van Cuijk & NoordLimburg. Het samenwerkingsverband van industriële bedrijven bestaat zestig jaar. Maar er is meer. Begin april draagt voorzitter Jan van Raaij de voorzittershamer over.

22 | Carnaval en ondernemen: een goede combinatie? In de eerste week van maart breekt de carnavalsgekte weer uit in het zuiden van het land. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van Prins Carnaval. Bijzonder is dat deze eer toekomt aan vijf ondernemers(paren) in de Noordelijke Maasvallei.

22

41 | ‘De aantrekkingskracht van BYBLOS is groot’ Met de ondertekening van een intentieverklaring is de ontwikkeling van innovatiecentrum BYBLOS op Laarakker een stap dichterbij. Maar wat houdt de verklaring in? En hoe belangrijk is deze stap? Bedrijvig vroeg het Olaf de Croon en Leon Vromans.

42 | ‘Onze rol binnen AgriFood Capital wordt onderschat’ Noordoost-Brabant wil in 2020 topregio zijn in agrifood. Met een hoge concentratie aan agrifood-activiteiten kan het Land van Cuijk daarbij een belangrijke rol spelen. Wordt onze waarde inderdaad gezien? We vragen het Jan Claassen.

41

media groep

www.dewinter.nl

Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg is een gratis uitgave van De Winter media groep voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800 Mediapartner: Robert Hermens Volgende uitgave: april 2014 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339363, www.dewinter.nl. Fotografie: Berry Poelen Teksten: Dimphy van Boxtel, Martijn Schwillens, Tom Verstegen. ©2014 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

5


Sint Anthonis bijzonder duurzaam Sint Anthonis scoort goed qua duurzaamheid. Van de 408 Nederlandse gemeenten zit Sint Anthonis op dat vlak in de top-3. De Gemeentelijke Duurzaamheids Index (GDI) omvat zestien indicatoren, die gezamenlijk een kwantitatief beeld van de mate van duurzaamheid van de gemeente schetsen. Het gaat om indicatoren ten aanzien van Economie, Milieu & Natuur en Mens & Maatschappij. De gemeente Sint Anthonis scoorde zeer goed op Veiligheid, Sport, Gendergelijkheid, Onderwijs, Jeugdwerkeloosheid, Consumptie en Hernieuwbare energie.

Zoo Parc mag nog niet uitbreiden Voordat het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Zoo Parc Overloon kan worden gewijzigd, moet het dierenpark eerst een Milieu Effect Rapportage (MER) uitvoeren. Dit voorstel doet het Boxmeerse college van B en W aan de gemeenteraad. De aanleiding is dat Zoo Parc Overloon geen eenduidige cijfers leverde over het aantal bezoekers. Een Milieu Effect Rapportage is een vereiste als het verwachte aantal bezoekers boven de 250.000 uitkomt. Als dat er nu al mogelijk 240.000 per jaar zijn, is dat aannemelijk. Als gevolg van de onduidelijkheid van het aantal bezoekers, kan de gemeente niet beoordelen of het bestemmingsplan als zodanig door de gemeenteraad kan worden goedgekeurd of niet. Als de gemeenteraad instemt met voorstel eerst de MER uit te voeren, kan op basis van de uitkomsten van hiervan de bestemmingsplanprocedure opnieuw worden doorlopen.

ROC-studenten aan de slag voor het goede doel Vierdejaars studenten van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca van ROC de Leijgraaf organiseren op zaterdag 15 maart een POP-UP-project in het centrum van Cuijk. Het project bestaat uit zeventien ondernemende activiteiten door zeventien ondernemende studenten die samenwerken met zeventien lokale ondernemers. Dit alles gekoppeld aan een missie: zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel ‘Passion for People’. Passion for People is een stichting die de situatie in het Trinity Hospital in Muona in het Afrikaanse derdewereldland Malawi wil verbeteren door het verzamelen en verzenden van medische goederen en door het financieel ondersteunen van opleidingen voor het ziekenhuispersoneel.

6

Nieuwe ontslagen bij MSD in Boxmeer De Amerikaanse eigenaar Merck, die vorig jaar aankondigde dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om gezond te kunnen blijven concurreren, schrapt opnieuw banen bij de Nederlandse vestigingen van MSD. Werd eerder aangekondigd dat op de vestiging voor humane geneesmiddelen in Oss 440 banen op de afdeling ontwikkeling en onderzoek verdwijnen, onlangs kregen ook medewerkers van MSD Animal Health (voorheen Intervet) in Boxmeer te horen dat de afdeling Quality Operations met 36 fte’s wordt ingekrompen. “Dit doel moet verdeeld over 2014 en 2015 worden behaald”, schrijft directeur Helmut Finkler van de Boxmeerse vestiging in een toelichting. Verwacht wordt dat er na de zomervakantie een plan op tafel ligt. Finkler laat verder weten dat er nog geen adviesaanvraag is ingediend bij de ondernemingsraad, die overigens wel is geïnformeerd.

Twee opties voor verbouwing Hoogkoor

Het Boxmeerse college van B en W heeft twee varianten gepresenteerd voor de verbouwing van sportcomplex ‘t Hoogkoor. De eerste variant betreft aanpassing en restauratie van het huidige sportcomplex volgens de eerder gepresenteerde plannen (met onder meer integratie van de turnvereniging). De tweede variant, is een geheel nieuw sportcomplex in combinatie

met een grote Albert Heijnsupermarkt. “Dit zijn de twee keuzes”, weet wethouder Willy Hendriks-van Haren (LOF), “dus mét of zonder Albert Heijn. Voor Jan Linders dat aangaf ook interesse te hebben moeten we een andere oplossing vinden.” Duidelijk is dat het college ‘een voorkeursvariant’ nog voor de gemeenteraadsverkiezingen door de gemeenteraad wil laten kiezen.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Kort nieuws

‘Sportief Werklandschap’ op Homburg-terrein

Duurzame en groene ondernemingen moeten zich in de toekomst vestigen op het voormalige Homburgterrein. Dat is de wens van de gemeente Cuijk, die daarom nu met het visiestuk ‘Sportief Werklandschap Homburg’ komt. ‘Een modern innovatief en vernieuwend terrein met veel ruimte voor groen, water en sportieve elementen zoals een multi-court, klimmuur

of hardloopbaan.’ Dat is in een notendop de visie van het college van B en W om met name het deel van het bedrijventerrein langs het spoor opnieuw in te richten en aantrekkelijk te maken voor (groene) bedrijven. “We mikken op de middelgrote en kleinschalige innovatieve bedrijfsontwikkelingen. Samenwerking, kruisbestuiving, kennisuitwisseling én hard werken zijn daarbij de kernbegrippen”, aldus de gemeente Cuijk. “Een nieuwe broedplaats voor ondernemers uit de gehele regio. Het Werklandschap kan ook een belangrijke rol spelen in de toekomstige groei in de thema’s Agro & Food, Health, Farma en Duurzaamheid.” Sport vormt een van de belangrijkste punten in de plannen voor het terrein.

Kwaliteitsverbetering industrieterreinen Grave Grave gaat de industrieterreinen opknappen. Hiervoor ondertekenden Jacqueline Le Grand (Graveon) en wethouder Eric Daandels onlangs een convenant. Een kwaliteitsverbetertraject gaat hiermee de tweede fase in. In de eerste fase is de samenwerkingsstructuur ontwikkeld tussen de industrieterreinen en Graveon en is er geïnventariseerd wat het meest dringend opgeknapt moet worden. Voor de tweede fase heeft de gemeente Grave zich wederom als samenwerkingspartner van de ondernemers opgesteld. Het kwaliteitsverbeterplan wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Graveon en begeleid door Lier Consultancy. In de komende fase wordt in ieder geval de bewegwijzering, de geluidswal en het thema veiligheid aangepakt. “Naast de kwaliteitsimpuls wordt zo geborgd dat inspanningen die nu gepleegd worden ook vastgehouden worden. Dit om het ondernemersklimaat te verbeteren en ook in de toekomst op niveau te houden”, aldus Le Grand.

Opnieuw keurmerk voor bedrijventerreinen Gennep De bedrijventerreinen in de gemeente Gennep hebben voor de vierde keer het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)-B) behaald. Met de derde hercertificering is Gennep een van de weinige gemeenten die dit kwaliteitskeurmerk halen. Voor het behalen van het keurmerk werken de bedrijventerreinverenigingen (btv), brandweer, politie en de gemeente nauw samen. Die samenwerking wordt ondersteund door het MKB. Bij iedere volgende certificering wordt de lat hoger gelegd. Het resultaat is dat de Gennepse bedrijventerreinen (De Hei, De Groote Heeze, Hoogveld, De Drie Kronen, De Grens en Ovenberg) steeds veiliger worden. Zo werd de overlast op de terreinen van 42% (2011) naar 28% (2013) teruggedrongen. Ook de gevoelens van onveiligheid liepen met 3% terug. Het minpunt, de teruggelopen verkeersveiligheid (van 35 naar 48%), kan een speerpunt zijn voor de vierde hercertificering in 2015. Ook onderzoekt Gennep met de gemeenten in de Kop van Noord-Limburg en het Land van Cuijk de mogelijkheden voor parkmanagement.

IJs & Spijs genomineerd voor IJssalon van het jaar IJs & Spijs uit Haps is een van de vijf genomineerden voor de titel ‘IJssalon van het jaar’. Dat werd bekend op de IJsvakbeurs in Haaften, waar de landelijke vakwedstrijden voor ambachtelijke ijsbereiders plaatsvonden. Door zowel met het passievruchtensorbetijs als met de gouden ijscreatie hoog te scoren, bleven deze vijf deelnemers over. Alle ijssalons zullen in maart bezocht worden door een mystery-guest. “Een spannende tijd!”, aldus Mark van Gaal. “Maar alleen al de nominatie is een kroon op ons werk. Ik ben een tevreden en blij man.”

7


ASBESTCARE© BV De Hork 26a 5431 NS Cuijk Tel. (0485) 74 50 30 www.asbestcarebv.nl

Riool verstopt? 24-uur services

Cuijk (0485) 37 17 71 www.vankesterenbv.nl

Cuijk, Beversestraat 28

Vraagprijs € 995.000,- k.k. Representatief vrijstaand bedrijfspand (2365 m2) bestaande uit een grote hal, kantoren, receptie, wasruimte, kantine, magazijn en bijbehorende grond. Uitstekende ligging op zichtlocatie aan de A73 op bedrijventerrein “De Beijerd en ‘t Riet” op enkele minuten vanaf de afslag A73. Nijmegen op ca 10 autominuten / Venlo ca 30 autominuten. Vele parkeerplaatsen op eigen terrein (geheel omheind). Bestemming: Bedrijven tot en met categorie 3.2. De bedrijfshal heeft een totale oppervlakte van 2.028m2 en is voorzien van overheaddeuren. De vrije hoogte bedraagt 6 meter. De vloerbelasting bedraagt 2000 kg/m2. De kantoren hebben een oppervlakte van in totaal 255 m2. Het geheel is goed geïsoleerd, prima onderhouden en gebouwd in 1990. De totale grondoppervlakte bedraagt 4.490 m2. Aanvaarding: in overleg

NVM

Meer informatie bij: M

A

K

E

L

A

ERVAREN,

A

R

S

T

DESKUNDIG

Europaplein 6 Gennep

ÉN

A

X

A

T

E

U

BETROUWBAAR

telefoon 0485 - 51 24 95

R

S


Kort nieuws Antoine Walraven voorzitter Regionaal Bureau Toerisme

Burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert Antoine Walraven is benoemd tot voorzitter en kwartiermaker van het Regionaal Bureau Toerisme en Recreatie (RBT) Land van Cuijk. Het RBT-LvC is de nieuwe toeristische organisatie, die in samenspraak tussen de vijf gemeenten van

het Land van Cuijk enerzijds, en de recreatieondernemers in deze regio anderzijds, is opgericht en die zich inzet voor de profilering van het Land van Cuijk. Het concept van Heerlijke Ontmoetingen staat hierin centraal, waarmee gasten die het Land van Cuijk bezoeken in aangename zin zullen worden verrast. Het uiteindelijke doel is dat het Land van Cuijk als buitengewoon gastvrije regio op de toeristische kaart van Nederland wordt gezet. Walraven zal in deze nieuwe (neven)functie een tienkoppig bestuur aansturen. Het RBT-LvC heeft jaarlijks een budgetverantwoordelijkheid van 200.000 euro. Deze gelden zullen met name worden besteed aan de marketing van de regio en het neerzetten van goed gastheerschap.

Weemen en Clabbers bundelen krachten Weemen Drukwerk & Communicatie heeft alle activiteiten van Clabbers Communicatie in Grubbenvorst overgenomen. Met de overname ontstaat een sterk grafimediabedrijf in Noord- en Midden-Limburg. “De overname biedt de huidige klanten van Clabbers een nog breder scala aan producten en diensten. Voor Weemen is het een mooie uitbreiding in dit werkgebied”, aldus commercieel directeur Twan Weemen. De vestiging van Weemen in Horst wordt samengevoegd met de vestiging van Clabbers Communicatie in Grubbenvorst. Clabbers Communicatie en Weemen kennen al jaren eenzelfde strategie: ontzorgen, adviseren en meedenken met de klant en produceren van hoogwaardige grafische communicatiemiddelen. Na de overname blijft Marc Clabbers nog enige tijd actief betrokken om de overgang soepel te laten verlopen. Weemen Drukwerk & Communicatie telt vijf vestigingen (Grubbenvorst, Haps, Boxmeer, Druten en Gemert) en 75 medewerkers.

Verkiezing NoordLimburgse zakenvrouw Stichting Zakenvrouw Noord-Limburg organiseert dit jaar voor de vierde keer de verkiezing voor de beste onderneemster uit de regio Noord-Limburg. Met de verkiezing wil de stichting het vrouwelijk ondernemerschap en management, vrouwelijke energie en zaken-emotie stimuleren en ontwikkelen. De stichting ziet de verkiezing als een eerbetoon aan de zakenvrouwen in Noord-Limburg die een opvallende bijdrage leveren aan het bedrijfsleven, de gemeenschap, de overheid of de wetenschap. Zakenvrouwen kunnen zichzelf opgeven of opgegeven worden via www.zakenvrouwnoordlimburg.nl. Uit alle kandidaten wordt door de jury een long list gemaakt met tien genomineerden voor een meet & greet. Daaruit worden drie finalisten geselecteerd. De finale volgt op 12 juni in Venray.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Winnaars Venrayse Ondernemersprijzen Verhoeven Timmerfabriek (Loek Nelissen Prijs) en Dekkers Tweewielers (Rabobank Publieksprijs) zijn de winnaars van de Venrayse Ondernemers Prijzen. De prijzen werden onlangs voor de dertiende keer uitgereikt in de Schouwburg. Het thema voor dit jaar was ‘De ondernemer en succesvol teamwork’. Verhoeven Timmerfabriek is 76 jaar geleden opgericht als timmerwerkplaats en produceert betonmallen en prefab timmerwerk. Dekkers Tweewielers is aanbieder van fietsen en accessoires en wil de klant ontzorgen en voorzien van het beste fietsplezier.

9


Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering Iemand die een geschil meldt bij zijn rechtsbijstandverzekeraar zal in eerste instantie worden bijgestaan door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar zelf. Begrijpelijk, want dit is aanzienlijk goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Een advocaat wordt meestal pas ingeschakeld als een procedure onvermijdelijk is en bovendien de verplichting tot procesvertegenwoordiging bestaat. Het was inmiddels in de rechtspraak uitgemaakt dat in die gevallen de verzekerde het recht heeft om zelf een advocaat aan te wijzen die de procedure zal gaan voeren. De meeste rechtsbijstandverzekeraars hadden in hun polisvoorwaarden het recht op vrije advocaatkeuze uitgesloten als een advocaat voor de te voeren procedure niet was vereist zoals bijvoorbeeld bij de kantonrechter of in bestuursrechtelijke zaken. Gevolg daarvan was dat de verzekerde de procedure moest laten voeren door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar zelf, terwijl verzekerden vaak liever zelf een advocaat aanwijzen die hen vertegenwoordigt in de procedure. De onduidelijkheid die bestond over het recht op vrije advocaatkeuze is nu voorbij. Op 7 november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie een baanbrekende uitspraak gedaan over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Zodra een procedure moet worden gevoerd heeft een verzekerde het recht om zelf een advocaat te kiezen, ongeacht het antwoord op de vraag of een advocaat voor die procedure is vereist. Moet u of wenst u te procederen en wordt u geconfronteerd met een rechtsbijstandverzekeraar die u het recht ontzegt om zelf een advocaat aan te wijzen, laat u dan adviseren door een advocaat. Hij kan beoordelen of de rechtsbijstandverzekeraar de zaak aan een advocaat moet uitbesteden. mr. E.C.M.J. (Eugène) van Kempen

Bereklauw 1 5831 PE Boxmeer T. 0485 581170

Postbus 77 5830 AB Boxmeer www.vankempenadvocaten.nl


Kort nieuws Architect IKC Padbroek bekend Frencken/Scholl Architecten gaat het ontwerp maken voor het Integraal Kindcentrum (IKC) Padbroek. Het architectenbureau uit Maastricht werd gekozen uit de vier bureaus die op 27 november hun plannen presenteerden. Het plan van Frencken/ Scholl sprak de selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van Wijkraad Padbroek, de beide scholen, de Kinderdagopvang, projectmanagement en de gemeente, het meeste aan. Het voldeed het best aan de gevraagde uitgangspunten en aan de verwachtingen van de toekomstige gebruikers. In maart van dit jaar presenteert het architectenbureau het definitieve ontwerp van de nieuwbouw. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting op 1 augustus 2014. Op 1 augustus 2015 zal het nieuwe Intergraal Kindcentrum Padbroek klaar zijn.

Nieuwe eigenaar paters Oblaten Het familiebedrijf ENS Europe (Environmental Nano Solutions Europe) uit Gassel is de nieuwe eigenaar van het pand aan de Grotestraat 41, beter bekend als het klooster van de paters Oblaten. ENS is gespecialiseerd in onderzoek naar luchtreinigingstechnieken en was vanwege een aanzienlijke groei op zoek naar een groter pand. In het klooster aan de Grotestraat komen ruim twintig personen te werken. Wethouder Jeroen Joon overhandigde onlangs persoonlijk de sleutel aan Lia van de Vorle, eigenaar en directeur van ENS. De tuin van het voormalig klooster blijft gemeentelijk eigendom en dus toegankelijk voor publiek. ENS heeft samen met haar zusterondernemingen veel ervaring op het gebied van infectiepreventie en luchtbehandeling in de medische sector.

Samen voor duurzame groei Op initiatief van logistiek dienstverlener Nabuurs is Jumbo Supermarkten een samenwerking gestart met HJ Heinz, FrieslandCampina, SCA Hygiëne Products, Hero Benelux en Refresco om samen de logistieke keten te verduurzamen. De eerste stap is geconsolideerd bestellen, waarbij de vervoersstromen van de verladers worden gebundeld. Jumbo kan nu elke dag een volle wagen bestellen, waarbij ook nog ruim vijftig procent meer aan vracht kan worden meegenomen door het stapelen van pallets. Doordat Jumbo gebundeld bestelt, kan Nabuurs het distributiecentrum in Woerden voortaan vijf keer per week beleveren. Ook is er van 48-uurs levering opgeschaald naar 24-uurs levering. Dit leidt tot lagere voorraden voor Jumbo, een hogere responsiviteit voor de deelnemende producenten en een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Voetbal International bij Fitland XL Mill Voetbal International komt op 19 april naar Fitland XL. De komst van het befaamde programma heeft alles te maken met de vijftiende editie van Easter Open. Op 18, 19 en 20 april staan de voetbalvelden bij zestien clubs in Noordoost-Brabant en Noord-Limburg opnieuw in het teken van dit grootste paasvoetbaltoernooi in Europa. Fitland XL Mill en Easter Open-organisator Tiny van Gemert sloegen de handen ineen voor een gepast jubileumfeest. “We willen wat terugdoen voor Tiny van Gemert, die elk jaar rond Pasen de omzet van de regionale verblijfsaccommodaties een enorme boost geeft door het onderbrengen van al die duizenden spelers en begeleiders”, vertelt Danny Jacops, eventsmanager bij Fitland XL. “We verwachten deze avond in onze ‘studio’ 750 bezoekers.” Tafelgasten Wilfred Genee, Johan Derksen, René van der Gijp en Hans Kraay zullen ook aanwezig zijn bij het VIP-diner en de afterparty. Er is een een beperkt aantal VIP-kaarten beschikbaar à € 99,00 p.p. Stuur daarvoor een e-mail naar danny.jacops@fitland.nl o.v.v. ‘Voetbal International VIP’.

Samenwerking Autobedrijf Thoonen en ForeignFlex

Vijf nieuwe Volkswagen Transporter-personenbussen en het onderhoud daarvan. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen Autobedrijf Thoonen/Profile Tyrecenter Thoonen en ForeignFlex. “Een samenwerking die is ontstaan uit een netwerkorganisatie waar wij beiden bij zijn aangesloten, namelijk de Vrienden van Olympia”, vertelt Wim Smits,

bestuurslid van Vrienden van Olympia en eigenaar van ForeignFlex. Het uitgangspunt is ‘samen scoren’, waarmee de netwerkorganisatie doelt op samenwerking binnen ondernemend Land van Cuijk. “Als een van de Vrienden een product of dienst nodig heeft, kijkt hij eerst of een van de andere Vrienden dit kan leveren. Dat is de gedachte achter onze organisatie.”

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl 11


‘Wim van de Donk moet hier minstens twee keer per jaar komen’, vinden Jan van Raaij en Martin van Collenburg 12


Coverstory Industriële Kring

Jubileumjaar, nieuwe voorzitter, nieuwe koers

2014 bijzonder jaar voor Industriële Kring 2014 is nu al een bijzonder jaar voor de Industriële Kring Land van Cuijk & Noord-Limburg. Dit jaar bestaat het samenwerkingsverband van industriële bedrijven precies zestig jaar. Een mijlpaal waar het bestuur en de leden uitgebreid bij stil zullen staan. Maar er is meer. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst kondigde voorzitter Jan van Raaij zijn afscheid aan. Begin april draagt hij de voorzittershamer over. Tijd voor een goed gesprek met de scheidend voorzitter en zijn beoogd opvolger: Martin van Collenburg. De afspraak vindt plaats bij MSD Animal Health in Boxmeer, waar Martin van Collenburg de functie van Director Operational Services bekleedt. Voor Jan van Raaij voelt het als thuiskomen. Hij trad er in 1967 in dienst en werkte zich op tot directeur in 2000. Na zijn afscheid in 2010 bleef hij bestuurlijk actief in de regio. Niet alleen voor de Industriële Kring Land van Cuijk & Noord-Limburg, waarvan hij sinds 2006 voorzitter is. Ook als voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging Oost, de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg en de dorpsraad in zijn woonplaats Sint Anthonis. “Maar het is mooi geweest”, vindt Van Raaij. “Ik heb het bedrijfsleven alweer een tijdje verlaten en vind het gepast om plaats te maken voor mijn opvolger. Ook bij de BZW en de Ondernemersprijs zal ik aftreden, al heb ik me over laten halen om bij de Ondernemersprijs nog een jaar vol te maken…” Slagkracht In 2014 bestaat de Industriële Kring precies zestig jaar. Een periode waarin veel is veranderd, maar ook veel is bereikt. Van Raaij blikt tevreden terug: “We zijn uitgegroeid tot een bloeiende kring die haar bestaansrecht in de regio heeft bewezen en nog steeds bewijst. Met 130 leden en afdelingen in Boxmeer, Cuijk, Mill en Noord-Limburg zijn we een sterke belangenbehartiger voor de industriële bedrijven in deze regio. Maar onze verantwoordelijk gaat verder. Het is onze taak om de werkgelegenheid op peil te houden, de regio economisch verder op de kaart te zetten, en vooral: om als

regio te groeien. Trots ben ik dan ook op het feit dat we onze regio samen met de gemeenten meer en meer profileren als een economisch interessante regio. Er wordt nu in ‘s-Hertogenbosch gesproken over de economische kracht van het Land van Cuijk. Op de eerste plaats is dat te danken aan diverse sterke spelers die onze regio rijk is, denk aan Teeuwissen, MSD en Marel Stork. Maar het is een verdienste van álle bedrijven dat de regio economisch op de kaart is gezet. Op dat vlak hebben we de afgelopen jaren grote stappen gezet.” Dat beaamt ook zijn opvolger Martin van Collenburg. Als voorzitter van de Hoofd Bedrijventerrein Vereniging (HBTV), het Duurzaam Bedrijven Overleg (DBO) en Bedrijventerrein Vereniging Saxe Gotha e.o. is hij al jaren intensief bij de Industriële >>> Kring betrokken en heeft hij zitting in het-

Zestig jaar Industriële Kring In 2014 is het precies zestig jaar geleden dat de Industriële Kring Land van Cuijk & NoordLimburg werd opgericht door enkele Cuijkse ondernemers, als platform voor onderlinge samenwerking. Vraagstukken als de noodzaak tot industrialisatie, aansluiting van scholing op de werkgelegenheid en verbetering van de infrastructuur stonden vanaf het eerste moment hoog op de agenda. Inmiddels werkt de Industriële Kring, met 130 leden en afdelingen in Boxmeer, Cuijk, Mill en Noord-Limburg op vele fronten samen, en lang niet alleen meer onderling. Zo stimuleert de Kring er samen met het middelbaar en voortgezet onderwijs voor dat opleidingen beter aansluiten op de marktvraag. Ook worden initiatieven ontplooid om bedrijventerreinen te revitaliseren, de regio beter te ontsluiten, toerisme en recreatie te bevorderen en collectieve inkoop te bewerkstelligen.

60jaar

13


jong & oud

makkelijk big fun & veilig 4 all

jong & oud

makkelijk big fun & veilig 4 all

makkelijk big fun & veilig 4 all

Supa Golf:

volwassenen € 10,- p.p. kinderen € 5,- p.p.

volwassenen € 10,- p.p. kinderen €€ 10,5,- p.p. volwassenen p.p.

kinderen € 5,- p.p.is Iedereen Iedereen is welkom! Iedereen welkom!is

welkom!

www.fungolf.nl www.fungolf.nl www.fungolf.nl Iedereen is welkom!

of met de hele familie. Het kan allemaal!

makkelijk big fun & veilig 4 all

Het kan allemaal! kinderen € 5,- p.p.

volwassenen € 10,- p.p. kinderen € 5,- p.p.

jong & oud

Iedereen is welkom!

www.fungolf.nl

Veerweg 3 5441 PL OEFFELT T: 0485 362 688 E: info@josbongers.nl w w w . jV o sebe o nrgw e resg . n l3

145420

5441 PL OEFFELT T: 0485 362 688 E: info@josbongers.nl

14

kinderen € 5,- p.p.

Iedereenwww.fungolf.nl is welkom!

Alleen, met z’n 2en of met de hele familie. Het kan allemaal!

kkelijk big fun veilig 4 all

jong & oud

metdez’nhele 2enfamilie. of met of metHetdekanheleallemaal! familie. volwassenen € 10,- p.p.


Coverstory Industriële Kring >>> hoofdbestuur. “We hebben goede contacten opgebouwd met de provincie, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, VNO-NCW... Die positie moeten we zien te behouden en verder uitbouwen om de slagkracht van de regio te vergroten en de industriële bedrijven te laten floreren. Laat ik het anders zeggen: De Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, moet hier minstens twee keer per jaar komen.” Eén Land van Cuijk Het is volgens de voorzitters nog een stap te ver om te spreken over een ‘tweede Brainport’. “Maar we mogen de kracht van onze regio niet onderschatten”, benadrukt Van Collenburg. “We beschikken over vooraanstaande bedrijven in sectoren die ertoe doen, zoals agrofood, logistiek en hightech. Bovendien hebben we een aangenaam woon-werkklimaat, een goede werkgelegenheid, goede scholen en een sterke infrastructuur. Dat moeten we als regio veel meer uitdragen. Als wij zélf geloven in de kracht van deze regio, kunnen we veel bereiken.” Van Raaij haakt in: “Daarom pleiten wij als Industriële Kring voor één gemeente Land van Cuijk, zoals aanbevolen in het rapport Veerkrachtig Bestuur in Noordoost-Brabant. Dat is nodig om de regio sterker te maken, de bestuurskracht te vergroten en een sterk economisch beleid neer te zetten. Daarbij wil ik als opmerking maken dat de lokale sterktes die de gemeenschappen binden, zoals erfgoed en historische gebruiken, gewaarborgd moeten blijven.” Nieuwe koers Terug naar het jubileum. Dat zal dit jaar niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo wordt er een tweedaagse activiteit voor de leden georganiseerd. Ook werkt de

Industriële Kring aan een jubileumboek, dat in september wordt aangeboden. Maar de bestuurders kijken ook vooruit. 2014 wordt het jaar waarin een nieuwe koers wordt ingezet. “Een koers die meer dan ooit gericht is op het vergroten van de betrokkenheid vanuit de achterban, en die ervoor zorgt dat we ons gezicht laten zien in de regio én daarbuiten”, aldus Van Collenburg. Zo gaat de Kring werken met commissies en thema’s, zoals agrofood en logistiek. “We gaan focussen op bepaalde thema’s waarmee we gerelateerde bedrijven bij elkaar brengen. Op die manier geven we onze leden de ruimte om branchespecifieke kennis met elkaar te delen en nieuwe verbindingen te leggen. Innovatie begint bij ontmoeting en als Industriële Kring willen wij de aanjager zijn om dat te bewerkstelligen. Ook blijven we zorgen voor meerwaarde voor de grote bedrijven en betrekken we externe partijen bij de organisatie van evenementen. Tevens wordt een aantal evenementen gezamenlijk georganiseerd met andere belangenverenigingen. Zo hebben we onze nieuwjaarsbijeenkomst dit jaar voor het eerst samen met CuBox gehouden.” Het mag duidelijk zijn: Martin van Collenburg heeft veel zin in zijn nieuwe uitdaging. Ook Jan van Raaij ziet de toekomst positief tegemoet. Hij gaat meer tijd vrijmaken voor zijn familie, vrienden en hobby’s. Daarnaast blijft hij zich als voorzitter van de dorpsraad sterk maken voor het dorpsleven in Sint Anthonis. “Bij voorkeur onder één gemeente Land van Cuijk”, besluit Van Raaij. “En het liefst zo snel mogelijk.” Jan van Raaij draagt de voorzittershamer op 10 april over tijdens de jaarvergadering die dit jaar plaatsvindt bij de Hochschule Rhein-Waal in Kleve.

‘We mogen de kracht van onze regio niet onderschatten’ 5 15


Poort van Cuijk

Huisvesting op niveau: flexibel en scherp In de huidige markt blijven bedrijven zoeken naar kostenbesparing. Huisvestingskosten vormen daar een belangrijk onderdeel van. Met kantoorgebouw Poort van Cuijk op kantorenpark Groot Heiligenberg in Cuijk richt HIG Invest Group zich op het mkb met flexibele huurcontracten tegen scherpe tarieven. Maar daar blijft het niet bij: huurders kunnen nu ook optimaal ontzorgd worden in hun bedrijfsvoering. HIG Invest Group richt zich niet alleen op bedrijven die hun huurcontract al hebben opgezegd en dus zoekende zijn, maar ook op de ondernemingen die hun huisvesting momenteel te duur, te groot of te klein vinden. De scherpe tarieven kunnen namelijk substantieel voordeel opleveren. Daarnaast geniet elke huurder van hoogwaardige ruimten op een uitstekend bereikbare locatie. Het pand uit 2006 is voorzien van luchtbehandeling en

16

topkoeling voor een optimaal werkklimaat. Op flexibele contractbasis is er een mogelijkheid om één of meerdere gestoffeerde kantoorruimte te huren. De kantoorruimten kunnen zelfs gemeubileerd gehuurd worden. Alle kantoorruimten zijn individueel afsluitbaar, voorzien van databekabeling en elektrapunten. Huurders kunnen aan de slag zonder ergens naar om te hoeven kijken. Er kan per etage gebruik gemaakt worden van een gezamenlijke pantry en sanitair. Verder worden voorzieningen als de vergaderzaal beschikbaar gesteld en verdisconteerd in de huur. Dat scheelt flink in de kosten. BizzMizz Bijzonder is het aanbieden van secretariële diensten ter ondersteuning van de bedrijfsvoering van de huurders. In de persoon van Lia Wildeman verzorgt BizzMizz sinds 2007 secretariaatswerkzaamheden en


Het Project

Aan een kantoorpand van niveau hangt doorgaans een overeenkomstig prijskaartje, maar eigenaar HIG Invest Group kiest met Poort van Cuijk bewust voor een scherpe prijsstelling ondersteuning voor bedrijven, instellingen en overheden. Zij is met een eigen werkplek fysiek aanwezig op de begane grond van het gebouw. “Ik ben goed in ontzorgen, ondersteuning bieden, organiseren en structureren”, vertelt ze. “Daarmee neem ik de ondernemer veel werk uit handen. Ik richt me daarbij op de starter en op ondernemers die bewust klein willen blijven.” Het gaat daarbij om werkzaamheden die voor de ondernemer weliswaar geen core business zijn, maar niettemin uitgevoerd moéten worden. “Denk aan

mails verzenden, al of niet met bedrijfslogo, administratief werk, vormgeving, agendabeheer en het notuleren van vergaderingen. Verder houd ik websites up to date en beheer ik social media, zoals Facebook. En verzorg met alle plezier een kopje koffie. Want ook dát hoort erbij.” Diensten van BizzMizz kunnen op uurbasis worden afgenomen. Meer informatie: www.poortvancuijk.nl www.bizzmizz.nl

Uitgelicht

Maatwerk komt mkb tegemoet In De Poort van Cuijk zijn ondernemers zeer flexibel in indeling van de unit(s). De nog beschikbare ruimten kunnen worden onderverdeeld in meerdere kantoorunits van kleiner formaat. Zo ontstaan kantoorruimten geheel op maat en volgens persoonlijke wensen. Vanaf 25 vierkante meter In dit gebouw kan HIG Invest Group custom made ruimten aanbieden, bestaande uit units vanaf 25 vierkante meter voor verschillende huurperiodes. Extra voordeel Het totaaloppervlak van het gebouw bedraagt 4.000 m2, waarvan al meerdere units zijn verhuurd. Daarmee is Poort van Cuijk ook interessant voor wat grotere bedrijven. De scherpe prijs per vierkante meter werkt dan nog eens extra door.

Mogelijkheden tot kruisbestuiving Wanneer meerdere (kleine) zelfstandigen in een pand zijn gevestigd, vindt er doorgaans ook een interessante kruisbestuiving plaats. Daarbij kunnen ondernemers hun netwerk uitbreiden en nieuwe business genereren. Multimodale locatie Poort van Cuijk kent ruime parkeerfaciliteiten. Zo zijn er meer dan honderd parkeerplaatsen op eigen terrein. De nabijheid van de oprit naar de A73 maakt de ligging ideaal voor de autoreiziger. Op nagenoeg een steenworp afstand ligt het NS-station Cuijk. De aanwezigheid van de Katwijkse binnenhaven maakt de locatie zelfs multimodaal. Vliegveld in de buurt Vanuit kantoor rijdt men in tien minuten naar Nijmegen en naar Venlo in een half uur. Vliegveld Niederrhein (Weeze) ligt op zo’n twintig minuten rijden met de auto.

17


Realistisch advies en concrete oplossingen

Econsultancy, meer dan alleen bodemonderzoek

Bodem Waterbodem Water Archeologie Ecologie Milieu

Vestiging Brabant

Rapenstraat 2

telefoon 0485 - 581818

Echt met mijn vak bezig zijn ‌ ‌ is alle disciplines beheersen

5831 GJ Boxmeer

Boxmeer@Econsultancy.nl

Meer dan alleen m 2

Taxaties Huur / verhuur Aankoop / verkoop Advies

voor bedrijfsmatig onroerend goed T 0485-563170 E marc@marcpetersbedrijfsmakelaar.nl www.marcpetersbedrijfsmakelaar.nl


Peter de Koning Column

De gemeente als klant

Het zijn moeilijke tijden. De economie klimt langzaam weer omhoog, maar ondernemers doen nog steeds hun best om het hoofd boven water te houden. Als gemeente werken we samen met ondernemers aan een sterke lokale economie. Bijvoorbeeld door de promotie van de regio bij toeristen en door samen een centrumvisie voor Gennep te maken. Maar ik ben van mening dat we ook op een andere manier een steentje bij kunnen dragen. In de rol van klant, met het aanschaffen van diensten en producten. Waar het volgens de wetgeving kan, zet ik me ervoor in om lokale ondernemers dat extra steuntje in de rug te bieden. Dit staat ook in het Gennepse inkoopen aanbestedingsbeleid. Zo kan men zich aanmelden om per e-mail op de

hoogte te blijven van aanbestedingen van civiele werken van meer dan 50.000 euro. Op die manier krijgt de gemeente lokale en regionale partijen goed in beeld. En daar wordt er dan altijd minstens één van uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding. Dit is een nieuwe aanpak die in januari is gestart. Na een jaar bekijkt het college het effect. Maar ook bij kleinere opdrachten geldt dat er altijd oog is voor lokale ondernemers. We kijken ook over de gemeentegrenzen, maar als een lokaal bedrijf tegen marktconforme prijzen kan bieden wat wij vragen, dan kunnen we zaken doen. Waarom niet?

Peter de Koning, Burgemeester van Gennep

Sharon Jacobs schoonheidsspecialiste van het jaar? Het zijn spannende maar leuke weken voor Sharon JacobsBeek. De eigenaresse van Sharon’s Schoonheidssalon aan de Burgemeester Verkuijlstraat in Boxmeer, is met haar instituut genomineerd voor de Beauty Award 2014. Samen met twee anders salons maakt ze kans om uitgeroepen te worden tot de ‘beste schoonheidsspecialiste van het jaar 2014 van Zuid-Nederland’. Vakmagazine Kosmetiek en de vakorganisatie Beauty Trade Professionals - die de award organiseren – hebben de 29-jarige Sharon al uitgeroepen tot de allerbeste schoonheidsspecialiste van Brabant, Limburg en Zeeland. Ter verduidelijking: de Beauty Award is voor de Nederlandse schoonheidsbranche wat de Oscars zijn voor de mondiale filmwereld. Niet zomaar een prijs dus en daarom pakt Sharon het de komende weken goed aan. De nominatie is immers een erkenning die ze voor een groot gedeelte ook te danken heeft aan haar cliënten. “Daarom heb ik tot en met 10 maart (dag van de uitreiking, red.) een speciaal Beauty Award VIP Arrangement. Voor slechts 99 euro worden klanten ontvangen met koffie/ thee en een lekkerij, waarna een huidanalyse volgt. Ook een resultaatgerichte gezichtbehandelings, een wimperpermanent en een luxe manicure behandeling horen bij dit arrangement. En

mede dankzij de Boxmeerse ondernemers ontvangen de klanten daarna een goed gevulde goodybag. Het hele arrangement duurt ongeveer twee uur”, vertelt Sharon. Onderscheidend Op 10 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. “De hoofdprijs zou natuurlijk super zijn”, vervolgt Sharon. “De andere genomineerden komen uit Schiedam en Vlaardingen, maar het is sowieso al prachtig dat ik ben uitgeroepen tot de beste schoonheidsspecialiste van Brabant, Limburg en Zeeland.” De Boxmeerse Sharon Jacobs maakt kans op de titel ‘Schoonheidsspecialiste van het jaar 2014 Zuid-Nederland’

19


Robert Kersten van Kersten Assurantiën:

‘Met ons vernieuwde pand zijn we klaar voor de toekomst’ Wie regelmatig in Oeffelt komt kan het niet zijn ontgaan: Kersten Assurantiën heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug. Werkten de medewerkers van het assurantiënkantoor afgelopen zomer nog vanuit een tijdelijke werkplek, onlangs betrokken zij het compleet vernieuwde pand aan de Lietingsestraat 1. Net op tijd om het vijfentwintigjarig jubileum in april op gepaste wijze te kunnen vieren. Directeureigenaar Robert Kersten is trots: “Met ons vernieuwde pand zijn we klaar voor de toekomst.” In amper zeven maanden tijd onderging het bedrijfspand van Kersten Assurantiën een complete metamorfose. De helft van het oorspronkelijke gebouw bleef behouden, maar werd rigoureus opgeknapt. De

20

andere helft werd afgebroken, opnieuw opgebouwd en fors uitgebreid. Het resultaat is een prachtig nieuw pand met een frisse uitstraling, ruime werkplekken, diverse spreekkamers en een verdrievoudiging van de oorspronkelijke oppervlakte. Robert Kersten is tevreden met het resultaat: “Het nieuwe pand oogt modern en zakelijk, maar tegelijkertijd ook vertrouwd en gemoedelijk. Dat is precies wat wij uit willen stralen als assurantie- en hypotheekadvieskantoor.” Alles onder één dak De Oeffeltse ondernemer nam het bedrijf in 2005 over van zijn ouders Jan en Annie Kersten. Op dat moment had het assurantiekantoor al een behoorlijke klantenkring opgebouwd in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg. Ook in Odiliapeel werd


Kersten Assurantiën

hard aan de weg getimmerd met een tweede vestiging die sinds 2000 operationeel is. Anno 2014 telt Kersten Assurantiën acht vaste krachten, die actief zijn vanuit de vestigingen in Oeffelt en Odiliapeel. De dienstverlening bestaat globaal uit drie pijlers: hypotheken, verzekeringen en bankzaken. “Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht”, vertelt Kersten. “Naast alle mogelijke schade- en levensverzekeringen, pensioenen en hypotheken, kunnen wij als intermediair van RegioBank ook het gehele financiële dienstenpakket aanbieden. Het assortiment bankdiensten is uitgekiend en compleet: sparen, betalen, lenen en beleggen. Ook behoort internetbankieren (inclusief RegioBank-app) tot de mogelijkheden.” Groei Door de kennis en ervaring die het assurantiekantoor in de afgelopen vijfentwintig jaar heeft opgebouwd, kan het bedrijf een deskundig en compleet advies geven, afgestemd op de situatie van de klant. Een persoonlijke benadering staat daarbij centraal, benadrukt Kersten. “Onze klanten hebben een vaste contactpersoon met brede kennis van zaken. Bovendien denken en handelen we als onafhankelijk intermediair áltijd in het voordeel van onze relaties. Het is onze taak om hen optimaal te begeleiden en te ontzorgen als het gaat om hypotheken, verzekeringen en bankzaken.” Een aanpak die werkt. De onderneming heeft in de afgelopen jaren een gezonde groei doorgemaakt. “Met de opening van onze tweede vestiging in Odiliapeel hebben we diverse nieuwe klanten mogen verwelkomen in de regio Uden-VeghelBoekel. Ook in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg is onze klantenkring gegroeid. Mede daardoor zijn we uit ons jasje gegroeid en werd het tijd om onze huidige locatie in Oeffelt uit te breiden. En eerlijk is eerlijk, het gebouw kon ook wel een likje verf gebruiken”, lacht de ondernemer. Koesteren Een bijzonder gegeven is dat diverse lokale en regionale partijen een bijdrage hebben geleverd aan de (ver)bouw(ing) van het pand. “Juist in deze tijd moet je elkaar het werk gunnen”, verklaart Kersten, die op zijn beurt blij is met het vertrouwen van zijn vaste klanten. “In de afgelopen vijfentwintig jaar hebben we bewezen een stabiele partij te zijn op het gebied van hypotheken, verzekeringen en bankzaken, maar dat was ons niet gelukt zonder onze vasteklantenkring. Dat vertrouwen moet je als ondernemer koesteren.”

Wie een kijkje wil nemen in het vernieuwde pand of meer wil weten over de dienstverlening van Kersten Assurantiën, is van harte welkom. De koffie staat klaar. Kersten Assurantiën is lid van: • Adfiz (branchevereniging van onafhankelijke financiële intermediairs) • SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseurs) • RAiA (Registeradviseur in Assurantiën) • RegioBank (intermediair)

Kersten Assurantiën

Lietingsestraat 1, 5441 AR Oeffelt 0485 361738 www.kerstenassurantien.nl info@kerstenassurantien.nl twitter.com/KerstenAdvies

21


22

Carnaval en ondernemen, het blijkt een prima combinatie


Carnaval en ondernemen

23


Alaaf! Oogverblindende praalwagens, kleurrijke kostuums, knallende carnavalskrakers, volop gezelligheid en aan eten en drinken geen gebrek. In de eerste week van maart breekt de carnavalsgekte weer uit in het zuiden van het land. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van Zijne Koninklijke Hoogheid: Prins Carnaval. Bijzonder is dat deze eer toekomt aan maar liefst vijf ondernemers(paren) in het Land van Cuijk & Noord-Limburg. Bedrijvig stelt de prinsen en prinsessen graag aan u voor. Alaaf!

Prins Ferdie d’n Urste met zijn adjudanten Dirk en Pieter Ferdie de Mulder, Dirk Hagens en Pieter Deckers

Spreuk: Kuluut! Aha!! Kuluut! Aha!! Carnavalsgerecht: Gebakken ei op brood met ham en kaas Carnavalskraker: Vrouwkes (ik zie ze links, ik zie ze rechts) - Rick in de Morgen

CV de Kuluut, Wellerlooi

Ferdie de Mulder van Harold Lenssen Keukens in Groesbeek staat dit jaar aan het roer van CV de Kuluut in Wellerlooi. Carnaval vieren is hem met de paplepel ingegeven. Hij vindt het fantastisch dat hij nu als prins door het leven gaat. “Het is een grote eer. Ik kijk uit naar een leuke

en gezellige tijd.” Met volle teugen geniet de prins van zijn vorstelijke taken. Maar ook de vele reacties vindt hij prachtig. “Ik kan iedereen aanraden dit te doen. Erg druk, maar het is de moeite waard. Overal waar ik kom is het feest!” Of het een goede combinatie is met ondernemen? Dat vindt hij moeilijk te zeggen. “Groesbeek is het Keulen van Gelderland. Carnaval is hier niet onbekend. De tijd zal leren of het Prins-zijn ook tot meer klandizie leidt. Niet dat ik het daarvoor doe, maar het is mooi meegenomen toch?”

Prins Leon d’n urste en prinses Mariëlle Leon en Mariëlle Claessens-Verstegen

Spreuk: Al houde van smartlap, rock of rap, carnaval is vur iedereen un uutloatklep Carnavalsgerecht: Eieren met spek Carnavalskraker: Confetti in mijn bier Pap & Pudding Ft. Brakken Barrie

Ut Gèrmelaand, Mill

In het dagelijks leven zijn ze druk doende met Claessens Styling en Claessens Organizing, maar tijdens het carnaval heersen ze over ut Gèrmelaand. “Het kwam als een complete verrassing om als twee niet-geboren Millenaren gevraagd te worden voor deze eervolle taak. Wij wil-

len ons dan ook voor 200 procent inzetten voor een geslaagd feest.” Het prinsenpaar heeft al veel mooie momenten beleefd, zoals de bekendmaking en de prinsenreceptie. “Ook vinden we het bijzonder dat de vele vrijwilligers zo hun best doen. En het mooie aan carnaval is dat iedereen gelijk is. Het is een feest voor iedereen.” Of het ook een goede combinatie is met ondernemen? “Het kost veel tijd en energie, maar gelukkig kunnen we onze afspraken zelf inplannen. Eén ding is zeker: in deze periode staat carnaval voorop!”


Carnaval en ondernemen

Prins Twan I en adjudant René Twan Hofmans en René Fransen

Spreuk: Haal eruit wat erin zit Carnavalsgerecht: Hot wings Carnavalskraker: Laat de zon in je hart René Schuurmans

De Nölers, Cuijk

Wat is er mooier dan samen met je beste vriend aan het hoofd van het carnaval staan? Twan Hofmans (Hofmans Tapijten Cuijk) en René Franssen (Ap-Art Mode) vinden het prachtig. “Het is een fantastische eer. We genieten al jaren van het carnaval. Even alle dagelijkse dingen naast je neerleggen en feestvieren. Normaal vieren

we het vier dagen, maar dit jaar maken we echt álles mee. Dat is heel bijzonder, zeker omdat De Nölers precies 55 jaar bestaan.” Het vorstelijke duo is onder de indruk van wat er allemaal schuilgaat achter de carnavalsvereniging. “Respect voor alle vrijwilligers, de Raad van Elf, de muzikanten, de dansgarde en iedereen die we nu vergeten. Samen gaan we er een onvergetelijk jubileumjaar van maken.” De prins en zijn adjudant zijn trouwens ook te volgen via Facebook.com/twanenrene. “We hebben al meer dan 900 volgers. Super toch?”

Prins Jos d’n Derde en prinses Anne-Mieke Jos en Anne-Mieke Wijnen

Spreuk: Goit al ouw speulgoed an de kant, want nou is ut Carnaval in Spurriebuukeland! Carnavalsgerecht: Uitsmijter La Marmotte Carnavalskraker: Genne Zurrug

CV De Spurriebuuke, Oploo

Jos en Anne-Mieke Wijnen van Intertoys Boxmeer maken het carnaval al jaren van dichtbij mee. “Het begint bij ons al vroeg in de winkel, waar we al jaren carnavalsartikelen verkopen. Ook zijn we hoofdsponsor van de kinderoptocht in Boxmeer.” Maar gekozen worden tot prins en prinses

van Spurriebuukeland, is andere koek. “Het is een grote eer en een uitgelezen gelegenheid om veel mensen te ontmoeten. Ook verandert het je kijk op het carnaval. We hebben veel respect voor al het vrijwilligerswerk. En natuurlijk was de voorpret door de geheimzinnigheid rondom onze bekendmaking fantastisch. Net als de leuke reacties en de unieke momenten. Zo waren we in Westerbeek getuige van een primeur: twee prinsessen. En in Stevensbeek deed de prins een huwelijksaanzoek op het podium. Prachtig!”

Prins Silfran d’n 1e en prinses Marian Silfran en Marian Peeters

Spreuk: Dizze carnaval stoan wej nie in de keuken maar goan wej lekker… veurop Carnavalsgerecht: Witte mik mit eieren Carnavalskraker: Wa’n lekker ding bende gij – De Twee Pinten

De Peelleuters, Landhorst

Dit jaar staan ze met carnaval niet in de keuken, maar gaan ze voorop in de polonaise. Silfran en Marian Peeters van Arts Keukens hebben er zin in. “We vinden het heel speciaal dat we gevraagd zijn. Voorgaan in dit fantastische feest, waarbij we ieder jaar al bij aanwezig zijn, is voor

ons een grote eer.” De prinsenreceptie was een bijzonder moment. “De hoeveelheid mensen en verenigingen die eropaf kwam was overweldigend. Ook hebben we genoten van de andere recepties die we bezocht hebben.” De combinatie carnaval en Arts Keukens blijkt trouwens effectief. “Niet alleen onze lijfspreuk is een knipoog naar het bedrijf, ook het thema van de pronkzitting ‘Kijkje in de keuken van…’ geeft de aanzet tot een leuke avond. Wij halen alles uit de (keuken)kast om er een geweldig feest van te maken!”


klomp interieurbouw

[

R INTERIEU OP MAAT MP VAN KLO

] Exclusief in maatwerk Lijsterstraat 33 • Mill • Tel. 0485 - 45 22 55 • www.klompkeukens.nl


Harald Klijnman Column

Bitcoin Nieuwe realiteit of zeepbel?

Eeuwenlang hebben we zorgvuldig gebouwd aan een Europees muntstelsel. Van de Italiaanse Florijn via de Nederlandse Gulden naar de Europese Euro. Maar met de financiële crisis en de opkomst van de girale portemonnee ontstaat er blijkbaar behoefte aan nieuwe betaalwijzen die de handel via internet vergemakkelijken. Het resultaat? Bitcoin. Ongrijpbaar en niet om te zetten in harde euro’s via de normale handel. Eigenlijk zijn we weer terug bij de ruilhandel uit verre tijden, toen we het brood en de vis met elkaar ruilden. Om op internet waarde aan deze ruil toe te kennen is de virtuele bitcoin ontstaan. Hoe hard deze bitcoin is qua waarde en of deze in

te ruilen is tegen de reguliere Euro of Dollar is maar de vraag. En toch groeit bitcoin razendsnel. Maar van wie is bitcoin? En wie bepaalt de waarde? Kan ik zelf ook bitcoins creëren achter mijn pc? Allemaal vragen die het een fascinerend fenomeen maken. En die mij doen twijfelen of bitcoin een nieuwe zeepbel is, idealisme of een nieuwe realiteit.

Harald Klijnman Directeur Bedrijven Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen Reageren op deze column? @Rabolvcm

BedrijfsZorgPlan en werkplekken Binnen de interventies van het BedrijfsZorgPlan van Advies & BewegingsCentrum Maassen maakt de beoordeling, maar vooral ook het juist om leren gaan met de werkplek een belangrijk onderdeel uit. “De werkplek is een van de vijf w’s: werkplek, werktaken, werkdruk, werkwijze en werktijden”, begint Vincent Maassen. Deze aspecten bepalen de dagelijkse belasting van een medewerker. In het geval van de kantoorwerkplek ontstaan door de lange duur waarin licht werk wordt uitgevoerd vaak fysieke ongemakken. “De tijden van RSI en muisarm lijken voorbij”, aldus Maassen. “Maar de klachten bestaan nog steeds. We noemen het tegenwoordig alleen anders: KANS (Klachten Arm, Nek, Schouder). De strekking is hetzelfde: hinder en pijn door langdurig verkeerd belasten.” Bij onderzoek naar de werkplek en het trainen van goed gebruik daarvan worden alle aspecten betrokken. Maassen: “Een kort interview met de werknemer is noodzakelijk om inzicht te verschaffen in de wijze van het gebruik, om vervolgens te komen tot aanpassingen en individuele instellingen en instructies. Zeker bij kantoorwerkplekken die door meerdere personen gebruikt worden, denk aan deeltijdfuncties en flexwerkplekken. Bekend zijn met de persoonlijke manier van afstellen wordt dan ook steeds belangrijker.”

Werkplekpaspoort Om medewerkers te leren hoe ze gezond gebruik kunnen maken van hun werkplek, is het werkplekpaspoort in het leven geroepen. In het paspoort worden de juiste afstellingen genoteerd met de belangrijkste tips om overbelasting van het lichaam te voorkomen. “Er zijn trouwens ook voldoende goede stoelen op de markt die op ieder individu af te stellen zijn”, besluit Maassen. “Maar als men dat vervolgens niet doet omdat het te veel tijd kost of omdat men niet weet hoe, is de investering eigenlijk weggegooid geld.” Herkent u dergelijke problemen? Neem dan contact op met Advies & BewegingsCentrum Maassen, info@abcmaassen.nl

27


Jan Reijs komt ‘op het matje’ bij Hofmans Tapijten Cuijk 28


Op het Matje

‘Je leert jezelf voortdurend verbeteren’ Het fenomeen ‘obstacle run’ wint snel aan populariteit in de loop- en fitnesswereld. Jan Reijs (45), eigenaar van de Vivelli healthclubs in Haps en Wijchen, herkende de trend en lanceerde anderhalf jaar geleden de ‘Strong Viking Obstacle Run’. Deze maand presenteerde hij in Düsseldorf zijn Duitse plannen. “Ik streef dit jaar een omzetgroei na van vierhonderd procent. Daar zitten we nu al boven.” Vivelli is niet zomaar een sportschool, maar een echte healtclub, zeggen jullie... “Low budget fitnesscentra kennen een sterke opmars. Mensen beseffen echter niet dat goedkoop in dit geval duurkoop is. Geen of slechte begeleiding, virtuele groepslessen... het is wachten op het eerste ongeluk. En dan is er nog de lidmaatschapstructuur: wij moeten mensen bijstaan als zij er vanaf willen komen.” Wat is de Strong Viking Obstacle Run? “Het is een hindernisloop over 7, 13, 19 of zelfs 42 kilometer, waarin je door het overwinnen van obstakels fysiek en zeker mentaal op de proef wordt gesteld. Hierdoor leer je je grenzen verleggen, wat je in het dagelijks leven sterker maakt.” Waarom die naam ‘Strong Viking’? “Vikingen zijn doorzetters, gaan uitdagingen aan en geven nooit op. Eigenschappen die je nodig hebt voor onze obstacle run. Je wilt sámen finishen. Vooral het elkaar helpen is een unieke gebeurtenis; een heel andere ervaring dan het individualistische sporten waarbij iedereen doorlopend tijd en hartslagmeter checkt. Bovendien kent iedereen in Europa de naam ‘viking’, dus als product kun je het ideaal vermarkten.” Je hebt een belangrijke prijs in de wacht gesleept... “Strong Viking is door obstakels.com verkozen tot beste obstacle run van Nederland. In alle zeven categorieën wonnen we, onder meer voor de beste obstakels, de mooiste locatie en de beste teamrun. Het is in Amerika al jaren de snelst groeiende sport. Nederland vormt de bakermat in Europa, met aankomend jaar meer dan zestig runs.” Dus het is écht populair? “Mensen willen mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Een paar uur klimmen, klauteren, duiken en elektrische schokken ontwijken haalt je uit de dagelijkse stress. Echt iets voor ondernemers. Ze hebben een prachtig huis, een mooie auto, maar bij velen is de lichamelijke situatie hopeloos... Ik vind dat onverstelbaar: al die jaren heb je kennelijk niet aan jezelf gedacht. Bij een obstacle run leer je jezelf voortdurend verbeteren. En dat neem je mee in je zakendoen.” De rubriek ‘Op het Matje’ is een initiatief van Hofmans Tapijten Cuijk.

29


Jubilerend Creemers ontvangt Koninklijke Onderscheiding Creemers Glas-, schilder- en onderhoudswerken mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Het familiebedrijf uit Vierlingsbeek ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer tijdens de viering van het 125-jarig jubileum op 29 november 2013. “We zijn enorm vereerd”, vertelt directeureigenaar Michel Creemers, die het predicaat samen met zijn vader Johnny Creemers in ontvangst nam. “Het is een mooie blijk van waardering voor de verdiensten van onze familie en onze medewerkers.” Het bedrijf kent een rijke geschiedenis, die teruggrijpt naar het jaar 1888. In dat jaar startte Johannes Creemers een schildersbedrijf vanuit de Grotestraat in Vierlingsbeek. Als Johannes had geweten dat zijn bedrijf 125 jaar en vier generaties later nog steeds actief zou zijn, zou hij waarschijnlijk apetrots zijn geweest. Net als Piet Creemers (tweede generatie), en Jean, Karel en Antoon Creemers (derde generatie). In 2006 besloot Johnny Creemers (vierde generatie) na ruim 34 jaar afscheid te nemen en kwam het familiebedrijf in handen van de vijfde generatie: Michel Creemers. Hoewel Johnny al enige tijd niet meer actief is in het bedrijf, is nooit ‘officieel’ afscheid van hem genomen. Tijdens het jubileumfeest werd daarom ook uitgebreid stilgestaan bij zijn inzet voor het bedrijf. Totaalaanbieder Creemers Glas-, schilder- en onderhoudswerken is al meer dan 125 jaar actief voor particulieren, bedrijven, woningcorporaties, zorginstellingen en overheden in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Toch is het niet alleen de rijke historie, maar ook de vooruitstrevende blik waarmee het bedrijf hoge ogen gooit. “We bieden meer dan alleen schilderswerk”, legt Michel Creemers uit. “Dat begon eind jaren zeventig toen we intensief betrokken raakten bij het na-isoleren van gebouwen door het plaatsen van isolatieglas en het isoleren van spouwmuren. Even later werden we voorloper in deelvervanging van kozijnen om houtrot te bestrijden.” Inmiddels is Creemers een totaalaanbieder op het

30

gebied van vastgoedonderhoud, met een personeelsbestand van zo’n dertig medewerkers. Naast het leveren van hoogwaardig binnen- en buitenschilderwerk, heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het onderhouden van de hele buitenschil van woningen en gebouwen. “Denk aan isolatie, beglazing en bouwkundige werkzaamheden”, vervolgt Creemers. “Ook zijn we gespecialiseerd in het in stand houden van houten gevelelementen. We zijn systeemhouder van Lamikon, waardoor we Lamikon Woodstone kunnen verwerken volgens het procescertificaat BRL 5026. Dit bekledingssysteem voor houten kozijnen bestaat uit speciale profielen die geventileerd op het houtwerk worden aangebracht. Daarmee wordt houtrot voorkomen en wordt de onderhoudscyclus van een bestaand kozijn aanzienlijk verlengd.” Nieuwe technieken “Ook in de toekomst willen we het verschil maken door het adopteren en toepassen van nieuwe technieken”, vervolgt Creemers. “Zo passen we sinds kort een nieuwe methode toe om aluminium kozijnen te verduurzamen. Ook geven we duurzaamheidsgaranties af op de werkzaamheden die we verrichtten, zodat onze klanten verzekerd zijn van een goede investering.” Creemers nam onlangs Schildersbedrijf Van Well uit Horst over. Met de overname is het voortbestaan van het Limburgse familiebedrijf veiliggesteld. “Bovendien past het in de ambitie om onze positie als totaalaanbieder op het gebied van vastgoedonderhoud in de regio nog verder te versterken”, besluit Creemers. Sinds januari is de huisstijl van Creemers in een nieuw jasje gestoken. Het oude, vertrouwde logo is vernieuwd en oogt nu strakker en moderner. Ook is de leus ‘vernieuwend sinds 1888’ in het logo opgenomen. www.creemersbv.nl

‘We zijn een totaalaanbieder in vastgoedonderhoud’


Het Jubileum

Michel Creemers 3 31


Waterschap Aa en Maas

‘De aanschaf van de pompen is slechts 25 procent van de totale investering bij een gemaal’, aldus Antoine van Geffen (l) en Jos van Lankveld

Slim besturingssysteem verbetert toezicht op gemalen De 107 gemalen van de zeven rioolwaterzuiveringen van waterschap Aa en Maas worden medio 2014 allemaal aangesloten op een gecentraliseerd mens- en plaatsonafhankelijk ICT-besturingssysteem. “Daardoor kunnen we niet alleen sneller en adequater reageren bij alarmeringen, maar krijgen we ook de beschikking over valide data die belangrijk zijn om het beheer en onderhoud aan de gemalen te verbeteren en de kosten te drukken”, zegt projectmanager Antoine van Geffen. De eerste twintig gemalen van de rioolzuiveringen in AarleRixtel en ’s-Hertogenbosch zijn inmiddels op het nieuwe systeem aangesloten. “Die implementatie is voorspoedig verlopen. Daarom gaan we binnenkort ook de gemalen van de andere vijf rioolzuiveringen in ons gebied overzetten op het nieuwe besturingssysteem”, vertelt Antoine van Geffen. Jos van Lankveld, medewerker besturingstechniek bij waterschap Aa en Maas, geeft aan dat het nieuwe systeem diverse voordelen biedt. “Vroeger verliep het contact tussen de zuiveringen en de gemalen via een PC met telefoonverbinding. Dat maakte het systeem enorm kwetsbaar en bovendien was het niet toereikend. Bij een beetje regen wordt op een zuivering al gauw zo’n 14.000 kubieke meter water per uur ontvangen. Als het een keer flink regende, was het direct alle hens aan dek om de afvoer van rioolwater goed te laten verlopen en riooloverstorten zoveel mogelijk

32

te voorkomen. Het nieuwe systeem werkt plaats onfhankelijk en kan op elk moment van de dag en vanaf elke plek met diverse mobile devices bediend worden.” Een ander belangrijk voordeel van het nieuwe beheersysteem is volgens Van Geffen dat waterschap Aa en Maas straks de beschikbaarheid krijgt over een groot aantal gegevens over de gemalen. “We kunnen straks bijvoorbeeld nog beter volgen wanneer leidingen dreigen dicht te slibben, of wanneer onderhoud aan de pompen van een gemaal nodig is. Met behulp van deze informatie kunnen wij straks ook gericht onderhoudsplanningen maken voor de gemalen, waardoor de levenscyclus mogelijk verlengd kan worden.” Van Lankveld vult aan: “De aanschaf van de pompen is slechts 25 procent van de totale investering bij een gemaal. De andere 75 procent van de kosten gaat zitten in het beheer (onder andere energie) en onderhoud. Als je deze kosten berekent voor alle 107 gemalen van de rioolwaterzuiveringen van waterschap Aa en Maas dan begrijp je dat met een gerichte beheer- en onderhoudsplanning enorm veel geld bespaard kan worden. Doordat de informatiedichtheid hoger wordt, kunnen we met elkaar beter beoordelen welke maatregelen in bepaalde gevallen nodig zijn. Tevens bekijken hoe we het energieverbruik van de gemalen kunnen terugdringen, want dat is ook een opgave waaraan wij ons hebben verbonden als organisatie.” www.aaenmaas.nl


Pierre Hermans Column

Op het moment dat je dit leest is het bijna carnaval. Of misschien lees je dit wel tijdens carnaval. Maar dan vraag ik me wel af waarom je in hemelsnaam mijn column aan het lezen bent, terwijl je ook feest kunt gaan vieren.

Carnaval: het is net werken

Voor mij is carnaval een van de hoogtepunten van het jaar. Het is een feest van kameraadschap en samen even de zorgen opzij zetten. Tegenstanders denken dat het alleen maar zuipen, vreten en vreemdgaan is, maar de échte carnavalsvierders onder ons weten wel beter. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat prins zijn echt hard werken is, maar ook de andere feestvierende ondernemers kunnen best het nuttige met het aangename combineren.

Zo’n 51 weken per jaar gaan we namelijk bij elkaar op de koffie en proberen we zoveel mogelijk zaken te doen in de boardroom. Wat is er dan mooier dan één keer per jaar gekleed in een boerenkiel elkaar ontmoeten aan de tap? Rang en stand tellen niet mee en je kunt eens vrijuit met elkaar praten. Aan de andere kant moet je als ondernemer ook beseffen dat het natuurlijk niet werkt als je stomdronken probeert de burgemeester te overtuigen dat je toch echt dat ‘stukkie grond’ wilt hebben. Carnaval is soms net werken, dus denk wel een béétje na, maar zeker niet te veel! Pierre Hermans Ondernemer

Hak4t groep neemt glasactiviteiten Colt over Colt International uit Cuijk en de Hak4t groep uit Dedemsvaart hebben overeenstemming bereikt over de overname van de glasactiviteiten. Beide ondernemingen concentreren zich in de toekomst volledig op hun kernactiviteiten.

disciplines om ook complexe glasconstructies in de utiliteitsbouw, infrastructurele werken en de woningbouw te realiseren. “De glasactiviteiten vinden plaats in Delft en dat zal ook zo blijven,” bevestigt eigenaar en oprichter Marc Hakvoort.

Door de overname breidt Hakt4t groep haar daglichtdivisie sterk uit. Hakvoort daglicht (onderdeel van de Hak4t groep) produceert, levert en monteert als sinds jaar en dag lichtstraatsystemen en daglichtconstructies. Het overdragen van de glasactiviteiten past voor Colt International binnen de strategie om de concentratie op de productie, installatie en onderhoud van energie-efficiënte klimaatsystemen en brandveiligheidssystemen te versterken. Ook zal zij zich focussen op het ontwikkelen van technieken die bijdragen aan een duurzame, gezonde en veilige werk- en leefomgeving. Dit zowel voor de industrie als de utiliteitsbouw.

Krachten bundelen Colt International zal de markt van glasconstructies niet meer actief betreden. Waar echter glasconstructies en brandveiligheidssystemen gecombineerd worden aangevraagd, zullen beide ondernemingen de krachten bundelen en gebruik maken van elkaars expertise.

Compleet productaanbod Hak4t nam begin 2013 ook een gerenommeerde firma in Groot-Brittannië over. Mede door deze overname en de overname van de Colt glasactiviteiten in 2014, is de groep in staat een bijzonder compleet productaanbod op de Nederlandse en buitenlandse markt te zetten. Hak4t beschikt hiermee over vrijwel alle

33


Slooten van den Bogaart versus Kai Peters

‘Een concept neerzetten, dat is nog het lastigste’ Zijn bedrijf staat in de top honderd van de Twinkle: de lijst met best presterende e-commerce bedrijven in ons land. Fiscaal jurist Remco van Slooten en accountant Eric van den Bogaart gaan deze keer in gesprek met Kai Peters. “Een webshop lanceren kan iedereen”, zegt hij. “Maar je trekt er niet automatisch klanten mee. Een concept neerzetten, dat is nog het lastigste.” BandenShop.nl & VelgenShop.nl regio Nijmegen, op bedrijventerrein Wijchen-Oost, is één van de fysieke winkels van de webstore die de Cuijkse ondernemer Kai Peters sinds enkele jaren runt. Daarbij ging hij van online player naar een bricks & clicks retailer: een ondernemer die online en offline verkoopmethoden combineert. “De klant blijft zich online oriënteren, maar kan daarnaast bij een shop terecht voor persoon-

34

lijk advies en montage”, vertelt hij Eric en Remco. “We zijn de Aldi of Lidl onder de bandenshops. Onze winkels zijn niet zo mooi als een Profile of Kwik-Fit, maar daar is de prijs dan ook naar.” Kai’s overkoepelende bedrijf, Innoting, waarmee hij de Startersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg 2013 won, staat voor de combinatie van innovatie en marketing. Daarmee zet hij bestaande producten op een andere manier in de markt. De verkoop van banden en velgen zijn daarvan het beste voorbeeld. “Als ik geloof in een markt, wil ik die openbreken.” Internetmarketeer Kai Peters is in de eerste plaats internetmarketeer, zo stelt Remco vast. “Je bent niet productgebonden: de uitdaging schuilt voor jou in het van de grond krijgen van een concept.” En dat viel op. De jonge ondernemer


Slooten van den Bogaart versus…

werd in 2012 genomineerd voor de ING Retailprijs. De Telegraaf besteedde eerder al aandacht aan zijn onstuimige opmars. En zo kon ook het Land van Cuijk niet langer om Kai Peters heen. BandenShop.nl, VelgenShop.nl en Winterbanden.nl zijn de grootste webshops in banden en velgen van Nederland en België. Keuze uit 60.000 (!) banden. “Het centraal magazijn is in Tilburg, daarnaast is er een netwerk van honderdzestig fabrieken en groothandels in Europa. Dankzij afspraken binnen ons netwerk kunnen we elke band voor maximaal 2,50 euro vanuit heel Europa in Nederland tevoorschijn laten komen”, legt hij de werking uit. Banden worden gemonteerd en gebalanceerd thuisbezorgd, of ze worden opgehaald door de klant zelf. Montage is ook mogelijk op locatie. Mogelijkheden Het werkt. “Van een aantal bandenmerken verkoop ik meer dan de Nederlandse importeur”, klinkt het. “Ik zie nog volop mogelijkheden: nog altijd wordt niet meer dan twaalf procent van de banden in Nederland online gekocht. Ter vergelijking: bij kleding is dat al zestig procent.” Niettemin wil Kai de komende tijd focussen op landen als Engeland en Frankrijk. “Dat eerste land is goed voor eenderde van alle online bestellingen in Europa.” Waarop Eric en Remco zich afvragen waarom hij niet eerst méér van de Nederlandse markt wil veroveren. “Niet met fysieke winkels, in ieder geval. We hebben nu zeven vestigingen op strategische locaties. De inspanning van het opzetten van een nieuwe winkel weegt op dit moment niet op tegen het extra resultaat. Ik heb zo’n 46 procent van de markt van de online bandenverkoop in Nederland. Ter vergelijking: een Profile is veel groter, maar heeft daar maar liefst 160 vestigingen voor nodig.” Plezier Eric informeert of het ondernemen in de familie zit. “Nee, totaal niet zelfs”, lacht Kai. “Wat ik doe, voelt voor mezelf ook nog steeds niet als ondernemen. Ik doe het met veel plezier. En als iets mocht mislukken, dan heb ik het in ieder geval toch geprobeerd?” Zo sprong hij in het gat van de winterbanden mét stalen velgen, met Winterbanden.nl. In 2012 was de stalen velg het meest verkochte product bij VelgenShop.nl. Het afgelopen jaar ging die omzet nog eens met een factor 2,5 omhoog. “Ik blijf realistisch, maar het kan volgens mij nog altijd beter.”

Kai Peters

Drie steekwoorden tot besluit:

Zelfstandig ondernemerschap: “Ik zie het als een hobby.” Privé: “Zoveel mogelijk leuke dingen doen. Het leven is kort.” Toekomst: “Innovatief bezig blijven. Nieuwe kansen grijpen.”

Het hele jaar 2014 gaat Slooten van den Bogaart Accountants & Adviseurs in gesprek met de klant. Want tenslotte doen we het allemaal voor en dankzij onze klanten. Daarom zetten wij de ondernemer in de picture en niet onszelf. Veel leesplezier!

35


20 maart 2014: Business League

Scoren met succesvol duurzaam ondernemen Succesvol duurzaam ondernemen, het kan en het begint bij jezelf. Dat is het thema van het Business Event, dat op donderdag 20 maart plaatsvindt in het Ebben Inspyrium in Cuijk. Onder de noemer Business League gunnen topsprekers als dr. Ben Tiggelaar en Ruud Koornstra hun toeschouwers een kijkje in de wereld van succesvol duurzaam ondernemen en de kansen die het biedt voor de toekomst.

be

2 0 14

Bus i n ess L E AG U E

donderdag 20 maar t 19.00 uur

INSPYRIUM ARENA SPREKERS

Ben Tiggelaar en Ruud Koornstra b e 2 014 I S S P O N S O R E D B Y RABOBANK L A N D VA N C U I JK & MA ASDUINEN

CUBOX BUSINESSP L AT F O R M

BUSINESSCLUB JVC CUIJK

Z LT O

INDUSTRIテ記E KRING L A N D VA N C U I JK & NOORD-LIMBURG

De organisatie van het Business Event wordt dit jaar breed gedragen. Naast Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen hebben ook Businessclub JVC Cuijk, CuBox, Industriテォle Kring Land van Cuijk & NoordLimburg en ZLTO zich aan het kennisevenement verbonden. Als supporters van een duurzaam en succesvol ondernemend Land van Cuijk & Maasduinen willen deze partijen nieuwe inzichten delen met hun achterban en nieuwe verbindingen tot stand brengen tussen de ondernemers in de regio. Topsprekers Tijdens Business League wordt het ondernemerspubliek uitgedaagd na te denken over een wereld waarin huidige en toekomstige generaties op een duurzame manier aan hun toekomst werken. Niet alleen door duurzaam verantwoord te ondernemen, maar ook door te blijven vernieuwen in een markt waarin technologische ontwikkelingen elkaar in een hoog tempo opvolgen en waarin natuurlijke bronnen schaarser worden. Dat vraagt om een langetermijnvisie en duurzaam leiderschap. Sprekers Ruud Koornstra en dr. Ben Tiggelaar hebben hun sporen op dat vlak ruimschoots verdiend. Koornstra is succesvol duurzaam ondernemer, won in 2010 de BID-award voor zijn bijdrage om de wereld te verbeteren en werd in 2012 uitgeroepen tot spreker van het jaar. In zijn presentatie maakt hij duidelijk dat duurzaam ondernemen een manier van ondernemen is waar je geld mee kunt verdienen en de enige manier om in de toekomst succesvol te zijn. dr. Tiggelaar is schrijver, spreker en gedragswetenschapper en bestudeert al ruim vijfentwintig jaar de onderwerpen leiderschap en verandering. Zijn doel: ondernemers helpen hun dromen om te zetten in actie. Samenspel Na de inspirerende woorden van Koornstra en dr. Tiggelaar zijn de ondernemers zelf aan zet. Zij moeten het spel immers sテ。men gaan spelen en gaan debatteren over hun bijdrage aan een duurzaam en succesvol ondernemend Land van Cuijk &


Business League

Uit de regio Maasduinen. Als ambassadeurs van een succesvolle regio. Want duurzaam ondernemen, het kan. Maar het begint bij jezelf... De avond wordt afgesloten met een informele netwerkborrel waarbij ondernemers de gelegenheid krijgen ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Kortom: een inspirerend en dynamisch programma dat de ondernemers helpt een balletje mee te spelen. Nu én in de toekomst. Business League vindt donderdag 20 maart 2014 plaats in het Ebben Inspyrium in Cuijk. Genodigden zijn welkom vanaf 19.00 uur. Het officiële programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Meer informatie: www.be2014.nl.

Fotograaf: MaddyChristine Hope

dr. Ben Tiggelaar dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper. Hij bestudeert al ruim vijfentwintig jaar de onderwerpen leiderschap en verandering. Sinds 2000 veroverde dr. Tiggelaar met vijf verschillende boeken de nummer 1-positie in de Nederlandse management top 10. Bens jaarlijkse seminar ‘MBA in één dag’, waaraan meer dan 14.500 managers deelnamen, is het meest bezochte seminar ooit in Nederland. Daarnaast schrijft hij columns over werk, management en ondernemerschap voor NRC Handelsblad en De Zaak.

Ruud Koornstra Na de verkoop van zijn aandeel in IDTV besloot Ruud Koornstra het pad van duurzaam ondernemerschap te betreden. Met partners begon hij Tendris, een initiëringsmaatschappij om duurzame ondernemingen verder te helpen. Koornstra is een veelgevraagde gast bij radio- en tv-actualiteitenrubrieken en introduceerde onder meer voordelige groene stroom (OXXIO), LED-lampen (Pharox) en elektrisch vervoer. In 2010 won hij de BID-award voor zijn inspirerende bijdrage om de wereld te verbeteren en in 2012 werd hij uitgeroepen tot spreker van het jaar.

‘Businessclub JVC Cuijk wordt geïnspireerd door de teamgeest van het succesvolle eerste elftal. Regionale samenwerking tussen de organisaties in de industrie, mkb en agro creeert voor het Land van Cuijk en Noord-Limburg dan ook nieuwe scoringskansen.’ Wilbert van den Braak Inpladi bureau voor idee en creatie

‘Samenwerking is de basis van een krachtige regio. Vooral in economisch roerige tijden hebben we elkaar nog meer nodig. Door samenwerking ontstaat meer regionale handel, ontstaan meer innovaties en uiteindelijk meer toekomstperspectief.‘ Twan Weemen Weemen Drukwerk & Communicatie

‘De interessante verbinding tussen deze regionale organisaties met grote diversiteit zorgt voor meer creativiteit. En creativiteit is de voedingsbodem voor innovaties.’ Hugo Bens Pluimveehouder Bens Boerderei

‘Het geheel is meer dan de som der delen. Dit is het effect dat ik verwacht van samenwerking binnen de regio en in het bijzonder op het terrein van duurzaam ondernemen.’ Maaike Walraven Flip Schoonmaak


Angeliek Flintrop en Wim Smits 38


Werkpool Flex

‘Wij zetten graag dat stapje extra’ “Onze organisatie maakt nog steeds een groei door, zowel bij bestaande klanten als door nieuwe relaties. We zien bovendien ‘oude’ relaties terugkeren. Er wordt in de uitzendwereld namelijk veel beloofd, maar er zijn niet veel bureaus die deze beloften ook waar kunnen maken. We zetten wél graag dat stapje extra.” Angeliek Flintrop en Wim Smits, beiden eigenaar van Werkpool Flex en Foreign Flex, benadrukken het belang van een betrouwbare uitzendorganisatie. Het Cuijkse bedrijf is een ‘traditioneel’ uitzendbureau met een grote staat van dienst en een lange bestaansgeschiedenis. Het afgelopen jaar is gebruikt om Werkpool Flex en Foreign Flex met een nieuwe uitstraling en huisstijl in de markt te zetten. Ook het pand werd grondig aangepakt en er kwam een nieuw wagenpark van Volkswagen en Citroën. Het tweetal is erg tevreden met de operatie. Tegelijk met de restyling werden ondernemingen fysiek bij elkaar ondergebracht op één werkvloer. Zo is er een snellere interactie en dat is zowel voor de werkzoekende als de opdrachtgever prettig. Ook het Nieuwe Werken deed zijn intrede, getuige de flexwerkplekken, die hier wel een heel letterlijke betekenis krijgen. Ontspannen werken in een inspirerende omgeving. Dertig jaar Werkpool Flex is al meer dan dertig jaar partner in de voorziening van flexibele arbeidsbehoeften van ondernemingen in Nederland. ForeignFlex is een uitzendorganisatie die sinds 1998, als één van de eerste in Nederland, gekwalificeerd personeel van buiten de landsgrenzen levert aan opdrachtgevers door het hele land. Het is de grootste uitzender van arbeidsmigranten in het Land van Cuijk. “Wij staan voor kwaliteit en degelijkheid”, benadrukt Wim Smits. “We zijn niet de goedkoopste, maar hebben wel een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En daar gaat het om.” De bureaus zijn met name sterk in de sectoren logistiek en food. Kenmerkend zijn de korte lijnen. Angeliek Flintrop: “Wij zijn direct aanspreekbaar, er zijn nauwelijks schijven. We hebben zelfs geen apart salesteam: onze klanten en opdrachtgevers zijn onze ambassadeurs.”

“De betrokkenheid van onze medewerkers is hoog”, vervolgt ze. “Je doorloopt hier verschillende stadia, zoals Wim en ik zélf ook gedaan hebben. Een negentot-vijf-mentaliteit zul je hier niet tegenkomen. De arbeidsmigrant is hier immers 24 uur per dag.” Regio Werkpool Flex is begaan met de regio, bijvoorbeeld via deelneming in de businessclubs van voetbalverenigingen Olympia ’18 en JVC ’31. Wim Smits: “Wij vinden de samenwerking binnen ondernemend Land van Cuijk zeer belangrijk. Samen kun je immers scoren.” Hij benadrukt dat het belangrijk is kwaliteit te kunnen herkennen, zowel voor de opdrachtgever als voor onze medewerkers. “Daarom zijn wij ABU-lid en tevens NEN-gecertificeerd. We zijn met onze huisvestingstak een van de grootste spelers in Nederland bij de huisvesting van arbeidsmigranten en hebben recent uit handen van minister Blok als een van de eerste organisaties het SNF-keurmerk ontvangen.” Angeliek Flintrop vult aan dat ze blijven innoveren. “Om onze opdrachtgevers nog beter en veelzijdiger van dienst te kunnen zijn ontwikkelen we nu een adviesdesk voor personeelszaken.”

Werkpool Flex

Molenstraat 66, 5431 BZ Cuijk 0485 321133 werkpool.nl

39


Deze bedrijven gingen u voor… Een nieuwe bedrijfsruimte, winkel of showroom. Er komt vaak meer bij kijken dan u denkt. En waarom zou u uzelf met de inrichting belasten? Bespreek met ons uw voornemens en wensen, en wij maken een plan voor u. Een plan met concrete voorstellen, een heldere begroting en afspraken die we ook echt nakomen. Maar vooral ook een plan dat we snel en perfect voor u uitvoeren.

Cox Holding BV

“Perfect voldaan aan alle verwachtingen” Hotel Riche

k er st lan p Voetbalkantine Olympia 1918

l sne geld gere “Compleet en veelzijdige mogelijkheden” Hotel ‘t Vertrek “Bewust gekozen vanwege de goede service” Mannenmode

praktisch ingericht

Jansen & Jansen

Wij gaan graag de uitdaging aan.

Ons inspiratie magazine, haal ‘m op in de winkel of vraag ‘m aan.

Ook op zoek naar een goed interieurplan van uw bedrijf? Kijk op onze site of kom langs in de winkel. Wij helpen graag.

boxmeerstapijthuis.nl/bedrijf 1 wij kunnen u wérkelijk goed adviseren

de échte binnenhuis adviseur

2 alles wordt voor u tot in de puntjes verzorgd 3 wij bieden u uitgebreide garanties 4 kwaliteit en zekerheid van een vakman 5 transparante prijzen, u betaalt een eerlijke prijs

Sint Anthonisweg 6 Postbus 205 | 5830 AE Boxmeer Tel. (0485) 57 31 12 | Fax (0485) 57 31 20 www.boxmeerstapijthuis.nl


Bedrijvenpark Laarakker Cuijk

Olaf de Croon (l) en Leon Vromans

‘BYBLOS heeft een enorme aantrekkingskracht’ De ontwikkeling van een internationaal kennis-, onderzoeksen innovatiecentrum op bedrijvenpark Laarakker is een stap dichterbij. Onlangs ondertekenden Teeuwissen, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Cuijk, RBL BV en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij hiervoor een intentieverklaring. Wat houdt de verklaring in? En hoe belangrijk is deze stap voor de regio? Bedrijvig vroeg het Olaf de Croon en Leon Vromans. Olaf de Croon is sinds het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van Laarakker. Namens de gemeente Cuijk vervult hij de functie van directeur. Ook Leon Vromans is in het voorjaar van 2013 aangesteld als directeur namens BNG Gebiedsontwikkeling. Hij is met name verantwoordelijk voor de verkoopactiviteiten. Wat houdt de intentieverklaring in? “De intentieverklaring markeert de start van een onderzoekstraject. De plannen worden de komende maanden verder onderzocht en geconcretiseerd. Dit moet in mei 2014 onder meer leiden tot een masterplan, een businessmodel en een governancemodel. Op basis daarvan kan worden besloten over de komst van BYBLOS.” Hoe belangrijk is deze ontwikkeling voor de regio? “Enorm belangrijk. Een kenniscentrum van deze orde heeft een grote aantrekkingskracht op bedrijven in deze sector. Ook levert

het nieuwe, hoogwaardige arbeidsplaatsen op en daarmee geeft het een impuls aan de hele regio. Tevens zorgt de samenwerking met diverse hogescholen en universiteiten ervoor dat binnen de regio voeding gegeven kan worden aan kennisontwikkeling.” Hoe ziet het tijdspad eruit? “Nog voor de zomer kan een besluit genomen worden over de vestiging van BYBLOS op Laarakker. Met name Teeuwissen zal een definitief besluit moeten nemen. Daarna kan het snel gaan. Natuurlijk moet er nog wel het een en ander getekend en gerealiseerd worden, maar het is niet ondenkbaar dat de eerste bedrijven hun deuren nog in 2015 openen op Laarakker.” Zijn er nog meer noemenswaardige ontwikkelingen? “De regionale brandweer heeft als eerste zijn intrek genomen op Laarakker. We merken dat de animo de afgelopen periode is toegenomen en verwachten op korte termijn een tweede vestiger te mogen verwelkomen. De bouw zal nog voor de zomer starten. Met de definitieve ontwikkeling van BYBLOS en de verplaatsing van Teeuwissen zal de ontwikkeling van Laarakker een enorme vlucht nemen. Deze bedrijvigheid zal weer nieuwe spin-off met zich meebrengen.” www.laarakker.com

41


Jan Claassen neemt plaats in de stelling van Hahebo 42


De Stelling

De rol van het Land van Cuijk binnen AgriFood Capital wordt onderschat Noordoost-Brabant wil in 2020 topregio zijn in agrifood. Om deze ambitie te verwezenlijken is AgriFood Capital in het leven geroepen. Binnen dit samenwerkingsverband werken ondernemers, onderwijs en overheid aan een gezamenlijk uitvoeringsprogramma voor de sector. Met een hoge concentratie aan agrifoodactiviteiten, kan het Land van Cuijk daarbij een belangrijke rol spelen. Wordt de waarde van deze regio inderdaad gezien? Of wordt onze positie onderschat? We vragen het Jan Claassen. De oud-directievoorzitter van Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen is sinds enkele maanden actief als Managing Director bij vleesverwerker Teeuwissen in Cuijk. Vanuit deze functie is hij ook lid van de Executive Board van Teeuwissen. Jan Claassen: “Ik denk dat het Land van Cuijk een belangrijke rol kan spelen binnen AgriFood Capital en ben inderdaad van mening dat onze positie wordt onderschat. Daar is een aantal redenen voor, te beginnen met het feit dat de leidende kennisinstellingen op het gebied van agrifood (zoals HAS, Avans en Wageningen UR) nu eenmaal niet binnen onze regio gevestigd zijn. Een tweede reden is dat AgriFood Capital wordt gestimuleerd en gefaciliteerd door de overheid. Logischerwijs is een grote rol weggelegd voor bestuurders met een stevige positie binnen Brabant. Waren wij bestuurlijk minder versnipperd, dan was de kans op een trekkende rol groter. De derde en in mijn ogen meest belangrijke reden is dat onze bedrijvigheid simpelweg minder sexy is dan de retail- en foodbedrijven in de rest van de provincie, zoals Jumbo en Sligro. Wie agrifood zegt, denkt niet direct aan de landbouwbedrijven en de daaraan verwante bedrijvigheid, zoals Intervet, Nutreco, Hendriks Genetics, Marel Stork en Teeuwissen. De primaire landbouwbedrijven hebben zelfs moeite om hun licenties in stand te houden. Discussies over dierenwelzijn, voedselveiligheid en maatschappelijke inpasbaarheid voeren de boventoon. Feit blijft dat agrifood begint bij agri; bij de primaire en de daaraan verwante bedrijven. En juist die unieke combinatie vind je in het Land van Cuijk. Daarmee kunnen we een realtime laboratorium bieden om samen met kennisinstellingen en retailbedrijven vernieuwing en verbetering binnen de sector te realiseren; juist ook op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en maatschappelijke inpasbaarheid. Een voortrekkersrol van AgriFood Capital is daarbij van groot belang, omdat deze thema’s wereldwijd gaan spelen vanwege een toenemende bevolking en navenante voedselvraag.” “Hoewel er dus nog sprake is van onderschatting, zal het gezien deze unieke kwaliteiten wel goed komen met de rol van het Land van Cuijk binnen AgriFood Capital. De vertegenwoordigers in het Strategisch Beraad – waaronder CEO Jalal Laham van Teeuwissen – zullen daarop toezien. Wat we verder kunnen doen? Aandacht blijven besteden aan de maatschappelijke thema’s en bestuurlijk meer slagkracht creëren door op zijn minst met één stem te spreken.” De rubriek ‘De Stelling’ is een initiatief van Hahebo.

43


Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

Een slagvaardige overheid

Voorzitter BZW Oost Jan van Raaij:

‘Niet treuzelen maar aan de slag’ “Van het feit dat er in de regio Noordoost-Brabant te veel gemeenten zijn is iedereen inmiddels overtuigd. Het rapport van Krachtig Bestuur Brabant heeft dit duidelijk aangetoond. Als je weet dat je met een of meerdere gemeenten wil gaan fuseren moet je niet te veel treuzelen en oeverloos praten over allerlei samenwerkingscenario’s, maar gewoon beginnen. Het bedrijfsleven heeft een overheid nodig die beslissingen durft te nemen en zonder al te lang te dralen aan de slag gaat. Belangrijke dossiers op het gebied van de economie, onderwijs, arbeidsmarkt, bereikbaarheid en bedrijventerreinen vragen om een voortvarende overheid die van aanpakken weet. Het komt nu aan op snelheid en daadkracht.”

www.bzw.nl @bzw_vnoncw 013 5944367

44

Een krachtige en slagvaardige overheid is van groot belang voor het bedrijfsleven. De overheid dient immers voor de randvoorwaarden te zorgen voor een goed functionerend bedrijfsleven en voorwaarden te scheppen ter stimuleren van de economische bedrijvigheid. Het bedrijfsleven heeft een groot belang bij een efficiënt opererende en professionele gemeente die toegerust is op haar taken. Helaas schieten met name de kleinere gemeenten daarin nogal eens te kort. De regio Noordoost-Brabant kent op dit moment twintig gemeenten. Sommige gemeenten zijn erg klein en niet toegerust op de nieuwe en complexe taken die op de gemeenten afkomen met de daarbij behorende grotere financiële verantwoordelijkheden. Ook zijn kleinere gemeenten vaak niet in staat om op een adequate manier diensten te verlenen aan het bedrijfsleven. Vandaar dat de BZW een groot voorstander is van stevige opschaling in het gemeentelijke landschap. Door samen te gaan met andere gemeenten kan men investeren in de kwaliteit van de medewerkers en hun service aan het bedrijfsleven verbeteren. Daarom zijn we blij met het feit dat het onderwerp gemeentelijke samenwerking op dit moment bij nagenoeg alle gemeenten in de regio hoog op de politieke agenda staat. Tempo De discussie over dit onderwerp is opnieuw aangezwengeld door de provincie. Zij hebben een commissie van vooral oud-burgemeesters en wethouders de opdracht gegeven een advies uit te brengen over de versterking van de bestuurskracht van Brabant. Het advies heeft er toe geleid dat op veel plekken de discussie is gestart over een intensievere samenwerking tussen gemeenten of het samengaan van gemeenten. Het is een goede zaak dat dit belangrijke maar tevens gevoelige onderwerp door de lokale politiek wordt opgepakt. Helaas is de besluitvorming en het tempo waarin de noodzakelijke schaalvergroting zijn beslag krijgt naar onze mening op de meeste plaatsen veel te traag. Ook missen we soms een duidelijke regie en de ambitie om echt door te pakken. Er worden soms te veel tussenstations ingebouwd. Dat is een gemiste kans. De huidige tijd vraagt een overheid die snel in staat is om te schakelen en te anticiperen op nieuwe omstandigheden. Het bedrijfsleven heeft veel ervaring op dit gebied. Het bedrijfsleven in de regio wil de kennis over hoe je op een slagvaardige en resultaatgerichte manier organisaties fuseert graag delen met de overheid. We gaan hierover met alle plezier met de gemeenten in gesprek. Eugène Princée Regiomanager BZW Noordoost-Brabant princee@bzw.nl


AsbestCare

AsbestCare vestigt zich in Cuijk “Je moet je markt kennen. Er zijn niet veel bedrijven die deze dienst aanbieden: enkelen staan op, maar verdwijnen vaak weer snel. Je moet je zaken op orde hebben, want alle werkzaamheden dienen onder het SC530-certificaat te worden uitgevoerd. Daarmee wil de overheid asbest in 2024 gesaneerd zien. AsbestCare is sinds begin dit jaar officieel in bedrijf als onderdeel van de Van Kesteren Groep. Van Kesteren houdt zich daarnaast bezig met riooltechniek, industriële reiniging, grond-, straat- en sloopwerkzaamheden, bodemsaneringen, afvalrecycling, container- en machineverhuur. Het mag de overheid, zorginstellingen, woningbouwverenigingen, midden- en kleinbedrijf, industriële bedrijven, bouwsector en particulieren tot zijn klanten rekenen. Het werkgebied bevindt zich vooral binnen een straal van vijftig kilometer rond de twee bedrijfsvestigingen: Cuijk en Groesbeek. Maar inmiddels wordt er ook landelijk geopereerd. Groei “De lijn van groei van de afgelopen jaren trekken we dit jaar door”, aldus Richard van Kesteren, die samen met broer Johan en Eric Meijer de directie voert. “We hebben een betrouwbaar klantenbestand: opdrachtgevers met wie we vaak al vele jaren werken. Dat bestand willen we uiteraard verder uitbouwen. Daarbij past een breder dienstenaanbod. Asbestsanering is daarin een logische stap. In riool-, sloop- en bodemwerk heb je vaak met asbest te maken. Om zelf de prijs én kwaliteit van onze dienstverlening te kunnen garanderen, besloten we niet langer afhankelijk te zijn van onderaannemers.”

Team Als ervaringsdeskundige en met affiniteit voor de materie speelde Richard van Kesteren al enkele jaren met de plannen voor een eigen ‘asbesttak’. “Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. Er is een goed onderbouwd businessplan en aan een marketingplan wordt de laatste hand gelegd. Het juridisch deel is vorig jaar opgetuigd, onder meer met het behalen van het SC-530 Asbestverwijderingscertificaat. Ook in het belang van ons eigen personeel, want daar zijn we zuinig op.” “Asbest is een beladen term. Het product kom je nog altijd overal tegen: in ventilatiekokers, rioleringsbuizen, ontluchtingskanalen, cv-doorvoeren en als aftimmering. Voor opdrachtgevers die dit verwijderd willen zien, heeft ons team vaste gezichten. Jonge mensen, aangevuld met ervaren medewerkers uit de bouw. Zij hebben veel kennis van de toepassingen van asbest in de praktijk. Het zijn bovendien aanpakkers. Via aanvullende opleidingen en cursussen blijven zij en wijzelf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Dat is waardevol voor snelle en efficiënte verwijdering.”

AsbestCare

De Hork 26a, 5431 NS Cuijk 0485 745030 www.asbestcarebv.nl @asbestcarebv

45


Frank Hubers: ‘Iedereen mag weten dat we er klaar voor zijn’

Smart Solutions & Engineering Beugen BV (SSEB)

Uitblinker in ontwikkeling gaat nu ook bouwen Uitblinker in product- en procesontwikkeling en daarbij sterk vertegenwoordigd in de automotive en vliegtuigindustrie. Dat is SSEB. Het Beugense engineeringbureau profileert zich echter nadrukkelijk óók als machinebouwer en daarmee ondersteuningspartner in de breedste zin. Ook voor bijvoorbeeld het machinebedrijf ‘om de hoek’. Voor elke technische maakonderneming in de wijde regio is SSEB beschikbaar. “Iedereen mag weten dat we er klaar voor zijn.” Frank Hubers is eigenaar van Smart Solutions & Engineering Beugen, kortweg SSEB. Met een sterke innovatieve drive heeft hij zijn onderneming in korte tijd succesvol gemaakt. SSEB startte in april 2010.

46 2

Er waren drie werknemers. Een jaar later werd de Startersprijs van de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg gewonnen. Inmiddels telt SSEB elf medewerkers. Voor projecten en assemblage op locatie worden krachten ingehuurd. Specialiteit SSEB ontwikkelt voor fabrikanten metaaldelen en producten. Specialiteit is het slimmer en goedkoper maken van het ontwerp, waarmee de opdrachtgever een kostenvoordeel behaalt. Men heeft hiervoor de kennis in huis: van materialen, maar ook van productietechniek. Hier schuilt de kracht van de onderneming, want haar oplossingen worden met het oog op een slimme productie ontworpen.


SSEB

Voor zover de opdrachtgever dat zelf nog niet gedaan heeft, kan SSEB een verkennend onderzoek doen naar afzetaantallen, waarna een budgetprijs afgegeven kan worden. Daarin zit een belangrijk deel van de toegevoegde waarde: het Beugense bedrijf kan in een vroeg stadium productiekosten aangeven én waar er knelpunten of problemen in de productie te verwachten zijn. SSEB bouwde deze kwaliteit ook uit naar het verwezenlijken van prototypes. Ook voor inkoopkennis en projectmanagement kunnen opdrachtgevers terecht. Bouwen SSEB doet dus méér. Frank Hubers legt uit: “Wij ontwikkelen in opdracht van de klant. Maar wat als zij moeite hebben dingen in de praktijk te laten werken? Daartoe heb ik in januari 2012 SSEB Systems opgericht; daarmee ontwerpen én bouwen we machines. We voeren dus eigen producten, daar waar fabrikanten deze niet kunnen vinden en SSEB een innovatieve oplossing heeft bedacht. Daarmee zijn we dus voortaan beschikbaar voor het hele traject: van ontwerp tot inbedrijfstelling.” Hij ondersteunt het met een voorbeeld. “We hebben voor SPG Prints in Boxmeer een productiemachine gebouwd. We hadden ‘m al ontwikkeld, waarop we de vraag kregen of we ook de begeleiding bij de uitbesteding wilden doen, of misschien zelfs de complete bouw wilden verzorgen. Dat laatste is gebeurd. Met uitzondering van de maakdelen doen we alles zelf. En dankzij eigen assemblage en inbedrijfstelling kunnen de eventuele laatste tekortkomingen ‘in het werk’ aangepakt worden.” Voor de hele regio De stap is niet ingegeven door de crisis. “Sterker, daar hebben we geen last van”, reageert Frank Hubers. “Maar het is wél een feit dat dertig procent van onze omzet uit Nederland komt en dat veel van onze klanten driehonderd kilometer of verder van ons vandaan zitten. Daarbij merkte ik dat heel wat ondernemingen in onze eigen regio niet of nauwelijks weten wat wij in huis hebben. Ik wil dat zij weten dat we niet alleen een engineeringbureau zijn, maar voor de hele regio beschikbaar zijn. Ook als bouwer van specials of kleine volumes. En zeker óók voor de kleine bedrijven.” “Belangrijk hierbij is dat we in onze regio natuurlijk een veel grotere slagvaardigheid hebben. Voor grote - geplande - projecten, is dat minder belangrijk. Maar een (kleine) fabrikant, met een ad hoc opdracht die om een snelle oplossing vraagt, wil dat er snel een engineer bij de hand is. Wij kunnen daaraan voldoen,

want we zitten dichtbij. Ik zie ons als een echte projectorganisatie. Compact, met weinig overhead.” Primeur SSEB komt in maart van dit jaar met een primeur. Dan wordt in Beugen een 3D-metaalprinter geïnstalleerd. “Vooral voor productie in lage volumes. Met 3D-metaal printen willen we een brug slaan tussen innovatief werken en rationeel blijven. In sommige gevallen is en blijft het namelijk goedkoper om draai- en freeswerk toe te passen. De combinatie met conventionele producten en geprinte producten is de toekomst. Wij laten de mogelijkheden zien.”

Smart Solutions & Engineering Beugen BV

Transportcentrum 3 5835 CT Beugen 0485 36 10 25 www.sseb.eu twitter.com/SSEB_BV nl.linkedin.com/in/frankhubers

47


eten Wilt u meer w ub sscl ne si Bu de er ov den? wilt u lid wor JVC Cuijk of Surf dan naar .nl ponsor www.jvcsters en via de er ag re k U kunt oo - 31 44 61 telefoon: 0485 of mail naar jk.nl info@bcjvccui

Businessclub JVC Cuijk

Foto’s copyright, Hagemann Fotografie, Berry Poelen

De Businessclub JVC Cuijk biedt een platform voor ondernemers om elkaar te treffen en om zakelijk nieuws met elkaar uit te wisselen. De formule die gehanteerd wordt is even simpel als succesvol: Sponsors voor Sponsors.

2014 Jubileumjaar Businessclub Het Jubileumjaar 2014 is op heel bijzondere wijze begonnen. Dankzij de ondersteuning van de bijna 150 leden van de Businessclub JVC Cuijk werd op woensdagavond 22 januari 2014 historie geschreven in Zwolle. Weliswaar werd kansloos verloren van PEC Zwolle, maar voor onze club was het eervol om zo ten onder te gaan in de kwartfinale van de KNVB beker. We waren er met velen getuige van. Er komt echter nog een bijzonder moment dit jaar. Op vrijdag 17 oktober bestaat de Businessclub precies twintig jaar en wordt het vierde lustrum gevierd.

Jaarprogramma 2014 Event Do 20 maart Business ezoek enb Wo 23 april Bedrijv ty Do 19 juni Haringpar tsessie Do 21 augustus Ontbij Event lf Go Ma 15 september Lustrum 4e ring Di 14 oktober Vie enbezoek rijv Bed Wo 26 november ssie tse tbij Do 18 december On

De huidige leden van de Businessclub JVC Cuijk zijn: Aannemersbedrijf Van Bergen B.V. Aben Reclame ABN AMRO Advitronics Telecom Aeternus AGN Business Internet Albert Heijn Gennep Ap-Art Men Women B.V. Arts & Dennissen Catering Auto Hulpdienst Ben Heiltjes Autobedrijf Jos Bongers Autobedrijf Thoonen AVG Beheer Axender Bakkerij Loeffen BCP Bouw BDO Audit & Assurance BGM Nederland Bindels Hoveniersbedrijf Blokland Cold Stores Bol Adviseurs Boxmeers Tapijthuis B.V. Briljant Optiek Bronsgieterij Kemner Bulkens Architecten BNA Café Partycentrum De Bond Claassen Uitvaartverzorging Colt International BV Compunext / Computron Connector Consultancy Group Contour Accountants Created BV Creemers Glas, Schilder- en Onderhoudswerken Cuijks Weekblad De Brabander Bestratingsmaterialen Dekkers – Fransen maatwerk in keuken en interieurbouw De Gevelmeesters De Winter Mediamakers Di-Visie – corporate identity en branding Doebe – biz Textielrecycling Eberson & Nijhof Uitgevers Elektra Plus Elektro Technisch Buro Nabuurs B.V. Eshgro – Het nieuwe werken Expert Cuijk Fitland Mill Foreign Flex Franken Transport B.V. Gebr. Janssen Installatie B.V. Geurts Transport

GHW Assurantieadviseurs B.V. Golfbaan Bleijenbeek Groscho B.V. GS Lijmwerken B.V. Guesthouse De Heide H2 Uitzendorganisatie B.V. Hagemann Fotografie Hahebo Hekkelman Advocaten & Notarissen HG Techno Technische Groothandel Hofmans van Benthum Fysiotherapie Holtkamp Beheer en Beleggingen B.V. Hofmans Tapijten Cuijk BV Hormes Bouwmaterialen Wijchen Hotel Restaurant Riche Boxmeer Hoveniersbedrijf Wagemans Image In Media Infrascoop Grond-, Weg- en Waterbouw ING Bank Inpladi, Bureau voor idee en creatie Jako Groep BV JAVO Projectmanagement Job Housing Huisvesting op Maat Jobs 4 Work Jochems Machinery Jumbo Supermarkt Cuijk Juwelier Verlinden Kersten & Wilhelm Notarissen Kokke & van Rooij Architectuur en Stedebouw Kozijn Garant B.V. Kruidenier Horeca Nijmegen Luxaflex Nederland BV Manders B.V. Marc Peters Makelaars & Taxateurs Mari Wanssum BV Vrijetijdsproducten Martin Cuypers B.V. Nabuurs Autobedrijven Nabuurs Logistiek B.V. Novema ‘het Ondernemersbelang’ OOvB adviseurs en accountants Parade / Bonaparte Tapijt Party en Zalencentrum de Brouwketel Pelzer Schoonmaakbedrijf Personato Werving en Selectie Peter en Ans Schaap Spelverhuur

www.bcjvccuijk.nl

Philipsen Accountants & Adviseurs B.V. Primera Succes Profielaanbod Quintess B.V. Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen Redhot1 Webdesign Remmen & Spiertz Advocaten René Hendriks Bouw Renske Natuurlijke Diervoeding Restaurant Smaak Restaurant Villa Bloemenhof Roelofs Bouwbedrijf B.V. Schade Net Van Eeden Schouwburg Cuijk Securitas SKT Cuijk Schilderwerk Slaapsfeer Slooten van den Bogaart Accountants Smit Gloeidienst Taxibedrijf Van Dijk Teeuwissen Products B.V. Terraq Basis voor de Bouw Top Beveiliging B.V. Total Solutions Provider B.V. Toyota Oostendorp TV Land van Cuijk Unicum Adviesgroep VT Telecom Vaessen Advocaten Van Elk & Zonen B.V. Rijkevoort Van den Boom Interieurbouw Van der Horst Aannemers Van der Valk Hotel Cuijk Van Haren Installaties B.V. Van Kempen Advocaten Van Kesteren Van Tienen Drankautomaten VDP Beveiligingstechnieken B.V Verhaag Afbouwprojecten, Parketvloeren, Schuifwandkasten Video4Commerce Volvo Rutten Boxmeer Vos Logistiek Centrum Beuningen ’t Wapen van Beers Weemen Drukwerk & Communicatie Werkpool Flex Wilhelmientje Bloemsierkunst SIENN Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

vormgeving: Inpladi bv, Cuijk

Beleef zelf en met uw zakenrelaties de top van het amateurvoetbal bij JVC Cuijk


Patrick Luijkx Column

Industrieel Gennep in ontwikkeling

Rond het jaar 2000 kwam een aantal ondernemers vanuit de Industriële Kring in het Gennepse bij elkaar en werd een contactgroep gestart om wat te doen aan de dreigende verloedering van de industrieterreinen. Vrij snel werd het DBO (Duurzaam Bedrijven Overleg) omarmd en collectieve contracten konden worden afgesloten. Met de bedrijvencontactfunctionaris, de heer Verschoor, werd de revitalisering van de bedrijventerreinen ingezet, doorlopen en afgerond. Om dit in stand te kunnen houden, voerden men hier het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO-B) in. De gemeente, politie, brandweer en ondernemers sloegen de handen ineen om het keurmerk te behalen: het lukte. Intussen werden drie Bedrijventerreinverenigingen opgericht en was er een dekking voor heel industrieel Gennep. In januari 2014 was onder coördinatie van de heer Stas de derde

hercertificering van het KVO-B door MKB Nederland een feit. Gennep slaagde wederom met glans. Deze structuur, organisatie en aandachtspunten worden eigenlijk gewoon parkmanagement genoemd. De volgende stap is het in dienst nemen van een parkmanager. Deze man of vrouw kan snel reageren op problemen en vragen vanuit de zes bedrijventerreinen, is de contactpersoon naar de gemeente, politie en brandweer, spreekt ondernemers aan op hun verantwoordelijkheden en initieert netwerkbijeenkomsten. Voor Gennep alleen is dit geen dagtaak, maar als het gecombineerd wordt met andere industrieterreinen in de regio Land van Cuijk & Noord-Limburg, kan dit wél lukken. Deze toekomst komt steeds dichterbij. Patrick Luijkx Industriële Kring LvC en Noord-Limburg, voorzitter afdeling Limburg

Snapchat en Tinder: schijnprivacy Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor de online ‘vleesmarkten’ Snapchat en Tinder. De laatste tijd hoor je dat jongeren Facebook massaal verlaten. En inderdaad, daarin steekt een kern van waarheid. Maar tegelijkertijd groeit de groep 55+ sterker dan de daling, dus Facebook groeit nog steeds. Als je gaat kijken waar die jongeren naartoe gaan, vind je naast Instagram ook twee andere foto-apps als nieuwkomer: Snapchat en Tinder.

markt; en niet geheel onterecht. Maar dat is een andere discussie. Beide apps worden nu ook al sporadisch voor marketingdoeleinden ingezet. Je zou een early adopter kunnen zijn en experimenteren. Maar let op: bij allebei de apps kan vaak probleemloos een schermafdruk, en dus ene kopie van de boodschap, gemaakt worden. En deze kan misbruikt worden. Schijnveiligheid dus... De volgende keer kijken we naar de rijzende ster: bloggen. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak

Schijnprivacy Snapchat is een netwerk dat zich richt op het tijdelijk delen van foto’s. Het is gekoppeld aan je telefoonadresboek en kan snel en makkelijk je vrienden vinden (maar importeert die vriendenkring wel). Met hen kun je foto’s met of zonder tekstboodschap delen; speciaal daarbij is dat die foto’s zichzelf na een bepaalde tijd vernietigen en daarmee een schijnprivacy bieden. Tinder neemt die gewoonte over en gaat daar een stap verder mee. Het koppelt de foto’s aan een soort ‘HOT or NOT’-systeem en als beide gebruikers elkaar als HOT bestempelen kan reallifecontact plaatsvinden. Het staat inmiddels te boek als de social mediavlees-

49


Afstorting pensioen bij scheiding kan problemen opleveren

Notaris

Mr. Dré Teeuwen Notariskantoor Teeuwen, Boxmeer 0485-573472 www.notaristeeuwen.nl

Onlangs moest het Gerechtshof Den Haag oordelen over de navolgende casus. Een man had in zijn BV een pensioenvoorziening opgenomen ter grootte van € 500.000, bestemd voor de pensioenen van hem en zijn echtgenote. In 2009 werd de echtscheiding tussen man en vrouw uitgesproken. De vrouw eiste bij de rechter dat haar opgebouwde pensioenrechten, groot € 200.000 zouden worden gestort bij een verzekeringsmaatschappij. Het verweer van de man was, dat als hij dit bedrag moest afstorten bij de verzekeringsmaatschappij, dit zou leiden tot faillissement van de BV. De rechter vond dat onder de gegeven omstandigheden, zoals de gewijzigde marktrente, waardoor de vrouw een hogere pensioenaanspraak nodig had,

deze stijging niet alleen voor rekening en risico van de man kon komen. Het is goed om bij de opbouw van het pensioen in een besloten vennootschap met het voorgaande rekening te houden. De vraag is dan, of het pensioen zowel ten behoeve van de man als ten behoeve van de vrouw in de BV moet worden opgebouwd. Bij huwelijkse voorwaarden kan worden bepaald dat aanspraken op pensioen bij een werkgever of in een eigen bedrijf niet worden verrekend. Het kan geen kwaad om ook uw huwelijkse voorwaarden, evenals uw testamenten, regelmatig door de notaris te laten nakijken of ze nog voldoen aan uw huidige situatie en de huidige wetgeving. Ook fiscaal kunnen hiermee besparingen worden bereikt.

Oooops vergissing Als je de nieuwsberichten mag geloven wordt alles en iedereen afgetapt. Van de mobiele telefoon van Merkel tot de camera in uw iPhone. Natuurlijk gaat het af en toe mis. Zo bleek de NSA, onderdeel van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, zomaar in 1 maand 1,8 miljoen telefoongesprekken van Nederlanders te hebben verzameld. Dat vindt onze overheid niet kies. Minister Plasterk heeft dan ook aangegeven dat hij die handelwijze van de NSA sterk afkeurt.

Automatiseringsadviseur

Anton Loeffen Eshgro 0485-476193 www.eshgro.nl

50

De Belastingdienst heeft vorig jaar de inkomensgegevens van alle huurders in Nederland verzameld en per abuis compleet beschikbaar gemaakt aan alle verhuurders. Handig voor verhuurders om huurverhogingen te calculeren. Het was een vergissing van de Belastingdienst. Hoe prettig het ook is dat onze overheid voor onze veiligheid zoveel mogelijk informatie over ons verzameld. De kans

op vergissingen is natuurlijk eindeloos. Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor dat de gespreksgegevens van telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile in combinatie met de locatiegegevens van smartphones per abuis bij justitie terechtkomen. Dan kan justitie de boete voor bellen tijdens het rijden voortaan automatisch maken zonder dat er nog een agent aan te pas komt. Wat betreft de 1,8 miljoen telefoongesprekken weten we inmiddels dat de minister, sorry, de ministers, Binnenlandse Zaken (Plasterk) en Defensie (Hennis), zich hadden vergist. Die 1,8 miljoen telefoongesprekken had onze eigen geheime dienst zelf verzameld en ter beschikking gesteld aan de NSA. Het is nog niet duidelijk of onze geheime dienst zich eenmalig of elke maand vergist met het geven van informatie aan de NSA en/of fout informeren van onze ministers…


Ondernemersadvies

Economische tijden verbeteren, nu de liquiditeit nog!

Advocaat

Mr. M.G. Spijker GH Advocaten Gennep - Boxmeer - Groesbeek www.ghadvocaten.nl

Economen lijken het erover eens, we gaan eindelijk betere tijden tegemoet. Het lijkt ook alsof we voorzichtig meer beweging in de markt zien na een langere periode van economische recessie. In ieder geval is het consumentenvertrouwen aanzienlijk toegenomen en dat geeft de burger moed! Toch zien we in praktijk vaak dat herstel traag op gang komt. Voor veel ondernemers blijft de liquiditeit onverminderd van levensbelang, zodat men bovenop de betaaltermijnen en het betaalgedrag van de klanten moet blijven zitten. Wanneer een klant niet tijdig betaald is een incassotraject soms onvermijdelijk. Daarom heeft GH Advocaten het team van 8 specialistische advocaten uitgebreid met een 2-tal juristen. Hierdoor kunnen we efficiënte en kostenbesparende incassoprocedures aanbieden. De niet

betalende debiteur wordt dezelfde dag nog aangeschreven door GH Advocaten, en opvolgende termijnen voor betaling moeten strikt worden nageleefd. De kosten die daarbij berekend worden sluiten aan bij de per 1 juli 2012 ingevoerde wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK). De bedoeling is uiteindelijk dat de debiteur de hoofdsom met de incassokosten betaald zodat het voor de opdrachtgever geheel kosteloos blijft. Mocht de debiteur uiteindelijk niet betalen, dan kost het incassotraject niet meer dan de wettelijke incassokosten. Dit noemen we transparant, efficiënt en helder. Mocht de zaak niet eenvoudig te incasseren zijn, dan is een specialistische advocaat altijd erg dichtbij. Daarmee houd u uw liquiditeit op pijl en kunt u optimaal profiteren van de aankomende economische groei.

Heretikettering bedrijfspand Heretikettering van een bedrijfspand is het overhevelen van het bedrijfspand van zakelijk naar privé of andersom. U plakt een ander fiscaal etiket op uw bedrijfsobject. Heretiketteren is verstandig wanneer een ander fiscaal etiket een belastingvoordeel oplevert. Bijvoorbeeld in het geval dat u het bedrijfspand wilt gaan verkopen of juist verhuren.

Makelaar

Herbert Smedema Smedema Makelaars • Taxateurs 0485 51 24 95 www.smedema.nl herbert.smedema@smedema.nl

Gecertificeerde bedrijfstaxateurs beschikken over een jarenlange ervaring in waarderingen voor heretikettering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ondernemers die hun onderneming staken en het zakelijke vastgoed naar privé willen overhevelen. Maar ook aan panden met een dubbelfunctie zoals woon-werkpanden of bedrijfswoningen waarvan het kantoorgedeelte of de praktijkruimte is vergroot. Het is belangrijk om bij heretikettering van

tevoren goed naar de fiscale gevolgen van een bepaald etiket te kijken. Raadpleeg daarvoor uw accountant, fiscalist of financieel adviseur. Ook is het verstandig om samen te werken met de inspecteur van de Belastingdienst. Hiermee voorkomt u financiële verrassingen achteraf. Uw adviseur kan hiervoor een verzoek om een vaststellingsovereenkomst indienen. Bij een vaststellingsovereenkomst maakt u met de Belastingdienst bindende afspraken over de rechten en plichten die tussen u en de fiscus gelden bij de waardebepaling van uw bedrijfspand. Als onderdeel van de vaststellingsovereenkomst (voorheen minnelijke waardering genoemd) kunt u afspreken dat een taxateur die u zelf uitkiest samen met de taxateur van de Belastingdienst een bindende taxatie uitbrengt.

51


Contactinformatie voor bedrijven Bedrijventerreinverenigingen Samenwerkende bedrijventerreinverenigingen info@bedrijventerrein-vereniging.nl www.bedrijventerreinvereniging.nl

Industriële Kring Land van Cuijk & Noord-Limburg Vereniging van industriële ondernemers. Secretariaat: Gerrit Roefs, 0485-568001, info@industriele-kring.nl

Businessclub JVC Cuijk Businessclub van voetbalvereniging JVC Cuijk Voorzitter: Leo Schoots, info@jvcstersponsor.nl

KoGeBo Koepelorganisatie van ondernemersverenigingen in de gemeente Boxmeer. Voorzitter: H.A. van der Geest, 0485-571813, kogebo@schrijenboxmeer.nl

Centrum Ondernemers Boxmeer Vereniging van ondernemers in het centrum van Boxmeer. Tjeerd Heijs, voorzitter@hallo-boxmeer.nl

MaasvalleiWonen Portaal voor bouw en verbouw Voorzitter: Herbert Smedema, www.maasvalleiwonen.nl

Cubox Businessplatform Vereniging van ondernemers in Cuijk en Boxmeer Emile Willems, 0486-477777, info@cubox.nl

MKB-Limburg, afdeling Maasduinen Werkgeversorganisatie van mkb-bedrijven in Limburg Voorzitter: Hay Janssen, www.mkblimburg.nl

DBO Land van Cuijk & Noord-Limburg Duurzaam Bedrijven Overleg (belangenbehartiging) www.duurzaambedrijvenoverleg.nl

Onderneemsterren Vereniging van zakenvrouwen in de Noordelijke Maasvallei Voorzitter: Diana Willekens, info@onderneemsterren.nl

Gemeente Bergen Adviseur Bedrijven en Toerisme: Marcel Robroek, 0485-348383, m.robroek@bergen.nl

Ondernemersvereniging Cuijk Vereniging van ondernemers in Cuijk Voorzitter: Bert Noorbergen, voorzitter@ovc-cuijk.nl

Gemeente Boxmeer Bedrijfscontactfunctionaris: Antoine Eijkens, 0485-585911

Ondernemersvereniging Gennep Vereniging van ondernemers in Gennep www.winkelen-in-gennep.nl

Gemeente Cuijk Bedrijfscontactfunctionarissen: Jan Tienkamp, 0485-396 666; Duncan Horst, 0485-336934

Ondernemersvereniging Mill Vereniging van ondernemers in Mill. Voorzitter: C.J.J.Berends, (E). info@ovmill.nl

Gemeente Gennep Bedrijfscontactfunctionaris: Martijn Stas, 0485-494141, bedrijvenloket@gennep.nl

Ondernemersvereniging Mook Vereniging van ondernemers in Mook info@ovmook.nl, www.ovmook.nl

Gemeente Grave Bedrijfscontactfunctionaris: Vieky Brands, 0486-477265, v.brands@grave.nl

Ondernemersvereniging Oeffelt Vereniging van ondernemers in Oeffelt. Secretariaat: Robert Kersten, 0485-361738, info@ov-oeffelt.nl

Gemeente Mill & Sint-Hubert Bedrijfscontactfunctionaris: Johan van Ham, 0485-460375, johan.van.ham@gemeente-mill.nl

Ondernemersvereniging Sint-Hubert Vereniging van ondernemers in Sint-Hubert Voorzitter: Erik Geurts, 0485-470470

Gemeente Mook & Middelaar Bedrijfscontactfunctionaris: Tonnie Thijssen, 024-6969143, tonnie.thijssen@mookenmiddelaar.nl

Ondernemersvereniging Vierlingsbeek-Overloon Vereniging van ondernemers in Vierlingsbeek-Overloon Voorzitter: Piet Verbeeten, 0478-531459

Gemeente Sint Anthonis Bedrijfscontactfunctionaris: Eefke Brands, 0485 388838, eefkebrands@sintanthonis.nl

Samenwerkende Ondernemers Sint Anthonis Vereniging van ondernemers in Sint Anthonis. Secretariaat: Dini van den Bungelaar, info@swosite.nl

Graveon Vereniging van ondernemers in de gemeente Grave Secretariaat: info@graveon.nl, 0486-478862

Vastgoedsociëteit LvCM Vereniging van vastgoedondernemers. Voorzitter: Luuk Arts, luukarts@javo-vastgoed.nl, (I). www.lvcm.nl


Lamers & Visser

De unieke benadering van Lamers & Visser Regionaal betrokken en landelijk opererend. Lamers & Visser, Bouwmanagement & Bouwtechnieken is een onafhankelijk ingenieursbureau voor projectmanagement, directievoering, schade-expertise, bouwkundige en constructieve advisering. Het brede dienstenpakket bestrijkt het hele bouwproces van initiatief tot en met realisatiefase. “In dat opzicht vind je nergens een tweede bureau als het onze.” Ton Lamers en Bas Visser startten hun bureau in 2006. Inmiddels werken er zeven mensen. Hun expertise ligt op het gebied van utiliteitsbouw, industriële bouw en woningbouw, zowel projectmatig als vrije sector. Daarmee ontlasten en ondersteunen zij opdrachtgevers met specialistische (deel)werkzaamheden. Ton Lamers: “Het enige dat we niét doen, is het esthetisch ontwerp: vormgeving en kleuradviezen laten we over aan de architect.” In deze tijd is Lamers & Visser nog steeds erg actief voor de (semi-)overheid en industrie. “Veelal ad hoc opdrachten, zoals aanpassingen van fundaties. Bijvoorbeeld voor plaatsing van een nieuwe machine. Wij berekenen dat. Renovatie van verouderde bedrijfshallen is ook actueel. Wij zorgen ervoor dat productieprocessen daarbij niet gehinderd worden.” Berekeningen en advisering “Met bouwmanagement nemen we opdrachtgevers werk uit handen”, vervolgt Bas Visser. “Via het programma van eisen en een zorgvuldige aanbesteding bewaken wij resultaat, planning, kwaliteit en kosten. Bij bouwkundige advisering kunnen wij bouwkundig tekenwerk, vanaf aangeleverd ontwerp, van bestektekening tot werktekening volgens geldende regelgeving uitwerken. We verzorgen ook bijvoorbeeld bouwfysische berekeningen, brandtechnische advisering en daglicht-

berekeningen. Schadetaxaties, akoestische berekeningen en akoestische advisering horen daar ook bij. En we mogen Energie Prestatie Adviezen afgeven.” Advisering is er ook rond constructieve ontwerpen van beton-, staal- en houtdraagconstructies van bouwwerken. Doel is een zowel esthetisch als economisch meest optimale constructie te creëren. Ten behoeve van bouwaanvraag, besteksfase en uitvoering worden vervolgens de constructieve berekeningen, besteken werktekeningen gemaakt. Naast ontwerp-, reken- en tekenwerk verricht het bureau second-opinion onderzoeken. Schouwburg De ‘eilanden’ in Cuijk en woonpark De Messemaker zijn recente opdrachten voor Lamers & Visser geweest. Men verzorgt momenteel de bouwkundige engineering en de constructieve berekeningen voor de nieuwe schouwburg in Cuijk. “Zevenduizend vierkante meter oppervlak, met grillige vormen. Nieuwbouw naast bestaande bouw, een uitdagend project!” Ton Lamers: “Recent hebben we ingezet op procesmatig werken volgens het Bouw Informatie Model: een digitaal driedimensionaal gebouwmodel, waarin alle gegevens van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd.” Daarmee zijn de faalkosten van een bouwwerk aanzienlijk te reduceren en wordt bovendien binnen afgesproken tijdsplanning en budget gebouwd. Lamers & Visser Kerkenhuisweg 20, 5435 PA Sint Agatha 0485 321144 www.lamersenvisser.nl

53


Agenda

20 maart Gezamenlijk Business Event: Business League Businessplatform CuBox, Businessclub JVC Cuijk, Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg, Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen en ZLTO organiseren donderdag 20 maart vanaf 19.30 uur een gezamenlijk Business Event in het Ebben Inspyrium in Cuijk. De ondernemersnetwerken geven hiermee invulling aan de ambitie om meer samen te werken op het gebied van kennisdeling. Doel is om te komen tot een beter inhoudelijk aanbod in de regio en een betere afstemming van bijeenkomsten. Binnenkort wordt het programma van Business Event 2014 bekendgemaakt. • www.be2014.nl

27 februari Ontbijtsessie Slooten van den Boogaart • www.slootenvandenbogaart.nl 27 februari Debatforum Cubox: Nieuwe zuurstof voor het bedrijfsleven na 19 maart De deelnemers aan het forum zijn: Michiel van Veen, Karel van Soest, Wim Hillenaar en Antoine Walraven. Ook enkele vakambtenaren en/of wethouders zullen waarschijnlijk bij de onderwerpen betrokken worden. Presentator van het debat is forumleider Erik Jansen. • Fitland XL, Mill • Aanvang: 17.15 • www.cubox.nl 27 februari Regionale Dag van de Financiering Bijeenkomst in De Weijer in Boxmeer voor investeerders en ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal. Met onder

54

meer een inleiding door BZWvoorzitter Peter Swinkels. • www.bzw.nl 13 maart Congres Logistiek verbindt Vijfsterren Logistiek houdt op 13 maart het Congres Logistiek verbindt in de Koekbouw in Veghel. De conferentie is tevens de aftrap voor vier projecten waarmee Vijfsterren Logistiek in 2014 van start wil gaan. • www.vijfsterrenlogistiek.nl 13 maart Workshop Behoefte aan grensoverschrijdende innovatie in food? Een inspirerende dag voor bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse voedingssector. • 09.30-17.00 uur • Tienen, België 14 maart Maasvallei Netwerk Business Beurs Boxmeer 2014 De Maasvallei Netwerk

Business Beurs Boxmeer wordt gehouden op het grootste industrieterrein van de regio, Saxe Gotha Boxmeer, in Bedrijven Centre Boxmeer. Inschrijven t/m vrijdag 7 maart 2014 op de website. • www.maasvallei-netwerk.nl 18 maart BZW LENTEPRIKKEL Een jaarlijks terugkerend evenement voor alle smaakmakers uit de wereld van ondernemers, overheid en onderwijs in Brabant en Zeeland. Deze eindbeslissers blikken op de derde dinsdag in maart met elkaar terug op én vooruit naar de derde dinsdag in september. Wat is de status van de regeringsplannen en welke prikkels zijn nodig om Brabant en Zeeland op de kaart te houden? • www.bzw.nl

19 maart Gemeenteraadsverkiezingen 27 maart Ontbijtsessie Slooten van den Boogaart • www.slootenvandenbogaart.nl 19 april Voetbal International bij Fitland XL Tafelgasten Wilfred Genee, Johan Derksen, René van der Gijp en Hans Kraay laten deze avond hun welbekende nuchtere kijk op het voetbal schijnen. De tafelgasten zullen ook aanwezig zijn op het VIP-diner en de afterparty. Er is nog een beperkt aantal VIPkaarten beschikbaar à € 99,00 p.p. Reserveren? Stuur een e-mail naar danny.jacops @fitland.nl. Vermeld erbij: ‘Voetbal International VIP’.

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 54


Zijn uw huidige huisvestingslasten (te) hoog? Maak met ons een vrijblijvende afspraak. Wij kunnen uw huisvestingslasten verlagen. Wij verhuren nu ook gestoffeerde kantoorruimten. Indien gewenst inclusief meubelair. Kortom: wij leveren maatwerk!

HIG invest group

Te huur Boxmeer Heinz Moormannstraat 1 Gestoffeerde kantoorruimten + bedrijfshal

Te huur Sprinding 5 en 13 Cuijk Hoogwaardige kantoren op een zichtlocatie

· Luxueuze en hoge entree · Strategisch gelegen aan de A73 Venlo-Nijmegen · Op steenworp afstand van het NS station · Voldoende parkeergelegenheid · Mogelijkheid om gestoffeerde kantoorkamers te huren met meubilair · Zeer hoog afwerkingniveau en voorzien van alle moderne faciliteiten en installaties. · Flexibele indeelbaarheid van de kantoorruimten

· Nabijheid van de A73 Venlo-Nijmegen · Op loopafstand van het NS station · Voldoende parkeergelegenheid · Mogelijkheid om gestoffeerde kantoorkamers te huren met meubilair · Kantoorruimten zijn voorzien van zeer representatieve entree met balie, vloerbedekking, verwarming, elektrapunten, kabelgoten, databekabeling, verlaagd plafond, verlichting met sensoren, alarm, pantry’s, gekoelde serverruimte, buitenzonwering en toiletruimten. · Bedrijfshal o.a. voorzien van elektrapunten, verwarming, verlichting en datapunten.

· Leveren van secretariële diensten

Huurprijs gestoffeerde kantoorruimten:

Huurprijs gestoffeerde kantoorruimten:

Vanaf € 285,- per maand exclusief BTW en servicekosten

Vanaf € 235,- per maand exclusief BTW en servicekosten

HIG invest group Dorpstraat 1, postbus 134, 5260 AC Vught T. 073 - 6588030 · F. 073 - 6563008 E. info@higinvest.com

Bedrijvig Land van Cuijk februari 2014  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement