Page 1

Bedrijvig Oss

Landelijke allure voor Winterland Oss Life Sciences Park biedt nieuwe kansen

november 2011

Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss:

‘Ondernemers moeten de wereld een stukje beter achterlaten’

rs u e b en ial v j ri pec d Be s


Starters vooruit helpen. Dat is het idee. Als beginnend ondernemer kun je wel wat extra steun gebruiken. Daarom bieden we starters naast financiële voordelen graag een deskundig klankbord én laten we hen delen in ons waardevolle netwerk. Voor Area 53 Fotografie en Liebrand Ruijs advocaten maken we zelfs plek op de Bedrijvenbeurs Oss en omgeving. Zoals we ook u graag de ruimte geven om uw ambities waar te maken. Bezoek onze stand of bel onze afdeling Bedrijven om uw plannen te bespreken: (0412) 67 32 80

Bram van Vugt Adviseur Bedrijven

Peter van der Heijden Accountmanager Zakelijke Relaties

Bezoek ons tijdens de Bedrijvenbeurs Oss e.o. Rabobank. Een bank met ideeën.

www.rabobank.nl/oss


Bende in Oss Velen van u hebben de film ongetwijfeld al gezien en kunnen concluderen dat het tegenwoordig niet anders gaat. We moeten nu ook knokken voor ons geld, samenwerken om ons doel te behalen en proberen om zo de ‘corruptie’ tegen te gaan. We moeten er wel voor zorgen dat we op het rechte pad blijven en afrekenen met het verleden. Gelukkig komen er steeds weer nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen waar we weer positieve input uit kunnen halen. Denk aan het Life Science Park dat volgend jaar van start gaat, de Kracht van Oss die verschillende initiatieven ondersteunt en de Bedrijvenbeurs die weer voor de deur staat op 23 en 24 november. Verbindingen worden er ook gelegd tijdens de jubileumeditie van Winterland Oss, het winterse evenement dat in december weer losbarst op de Eikenboomgaard én in het centrum. Met zijn allen zorgen we er met al deze initiatieven voor dat de ‘Bende’ geen kans meer krijgt, zeker niet in Oss! Mark Bras, senior accountmanager (T). 0413-339351, (M). 06-18 87 29 63 (E). m.bras@dewinter.nl

12 Nieuwe burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans Ondernemers moeten de wereld een stukje beter achter laten. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, is daarvan overtuigd. Bedrijvig Oss gaat in gesprek met Buijs over haar nieuwe functie en haar kijk op urgente kwesties op het gebied van bedrijvigheid.

21 ‘Wat in Oss is, valt niet te kopieren’ Een nieuwe naam moet het nog krijgen, maar het Life Sciences Park (LSP) gaat vanaf 1 januari van start. Minimaal tien bedrijfjes krijgen op het terrein van MSD/Organon de kans hun specialistische kennis te benutten. Er liggen dus volop kansen in Oss.

53 Winterland Oss: verbinden en beleven ‘Beleving’ is het woord dat van 14 december tot en met 8 januari centraal staat tijdens de jubileumeditie van Winterland Oss. De nieuwe manager van het winterse evenement Paul van den Broek wil stappen zetten met het winterse evenement.

70 De weg naar succes gaat over passie Maarten van Driel, Colette Cloosterman-van Eerd en Peter Bijvelds. Deze drie ondernemers waren uitgenodigd als spreker in het programma van ‘De weg naar succes’, een inspirerende dag georganiseerd door Junior Chamber International De Maaskant.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Oss is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.400 Mediapartner: Mark Bras (m.bras@dewinter.nl) Volgende uitgave: januari 2012 Adres: Postbus 26, 5400 AA Uden Redactie: Eveline van de Pol, Carla Admiraal, Leon Voskamp, Teun Ceelen, Gerben van den Broek en Dimphy van Boxtel Fotografie: Hans van der Poel, Thomas Segers en Alain Lemmens.

© 2011 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

november 2011

3


Het Hooghuis wil stageplaatsen

Nieuwe eigenaren voor ‘t Vunderke Na 32 jaar hebben Loet en Leny Verhoeven afscheid genomen als eigenaren van Restaurant Partycentrum ’t Vunderke in Macharen. Op dinsdag 1 november hebben zij de sleutel van ’t Vunderke overgedragen aan de nieuwe eigenaren. “Er komt een tijd dat het genoeg is, we zullen er vaak aan terugdenken. Het is toch je levenswerk waar je afscheid van neemt”, aldus Loet en Leny. Martin Schapendonk en zijn vrouw Carola staan nu aan het roer van het multifunctionele partycentrum dat vijf dagen per week is geopend.

Het Hooghuis in de gemeente Oss en Bernheze is continu op zoek naar stageplaatsen. Inmiddels zijn er in de regio vele goede contacten opgebouwd. De stages variëren van korte oriënterende stages tot stages die direct toeleiden naar een arbeidsplaats. Vooral de VMBO locaties Zuid en West en de locatie voor Praktijkonderwijs De Singel zijn continu op zoek naar duurzame stageplaatsen voor langere tijd. Deze stages vinden plaats in het kader

van oriënteren, beroepsvoorbereiden, beroepsopleiden en plaatsing op de arbeidsmarkt. Het Hooghuis draagt zorg voor een passende begeleiding door een speciaal opgeleid stageteam. Voor het melden van nieuwe stageplaatsen of een informatief gesprek kunnen belanghebbenden contact opnemen met het stagebureau. Voor locaties Zuid en West tel. (0412) 22 41 63 en voor locatie De Singel tel. (0412) 22 41 10.

MSD stopt half miljard in project MSD heeft bekendgemaakt dat het zich bij secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de staatshoofden van de VN zal aansluiten om ‘MSD for Mothers’ te lanceren. Het betreft een inspanning van het bedrijf om samen met partners in de gezondheidszorg wereldwijd op de lange termijn een situatie te creeren waarin geen enkele vrouw hoeft te sterven als gevolg van complicaties tijdens haar zwangerschap of bevalling. Het initiatief omvat een investering van een half miljard dollar in tien jaar tijd. Hierbij zal de wetenschappelijke en zakelijke kennis van MSD worden ingezet om beproefde oplossingen steeds beter beschikbaar te maken door middel van nieuwe, grensverleggende technologieën en het verbeteren van het publieke bewustzijn bij moedersterfte.

Wijkpunten Oss in oprichting voor bewoners BrabantWonen, BrabantZorg, Vivaan en RIGOM realiseren in de stad Oss een vijftal zogenaamde wijkpunten. Alle organisaties die actief zijn in Osse wijken worden uitgenodigd hun krachten te bundelen en samen te werken vanuit deze wijkpunten. Voor het einde van het

jaar gaan de deuren voor de buitenwereld open, zodat wijkbewoners de voordelen ervan kunnen ervaren. Wat is het doel: één loket organiseren voor alle bewoners in de wijk, praktisch en laagdrempelig. In eerste instantie worden de wijkpunten ingericht om met elkaar te kunnen over-

leggen en om vanuit te kunnen werken. Parallel daaraan worden werkafspraken gemaakt over hoe het wijkpunt als één loket voor wijkbewoners kan dienen en wat daarvoor nodig is. Daarbij staat steeds voorop dat wijkbewoners er beter van moeten worden.

Spalife Europe heeft groothandel en hoofdkantoor verhuisd Spalife Europe met vestigingen in Nederland, België, Spanje, Portugal, Zwitserland, Polen en Frankrijk is al jaren toonaangevend op het gebied van state-of-the-art spabaden en innovaties. Na 7 jaar is het hoofdkantoor en de groothandel verhuisd vanuit Schijndel naar de Mountbattenweg 13 op industrieterrein de Dubbelen in Veghel.

4


Producent word je niet, dat bén je! Oss is een nieuw evenementenbureau rijker: Perlo Producties, een nieuw evenementenbureau in Oss. De drijvende kracht achter Perlo Producties is Darija van Perlo, inmiddels twaalf jaar werkzaam in de evenementenbranche. De laatste tien jaar werkte ze voor Ardy van de Louw bij Publicity, bureau voor organisatie & uitvoering. Daar was Darija mede verantwoordelijk voor vele mooie producties, van grote bedrijfsevenementen voor 5.000 gasten tot netwerkbijeenkomsten van 50 personen. Perlo Producties zal ook

in de toekomst nauw blijven samenwerken met Publicity. De kracht van Perlo Producties ligt met name op het creatieve gebied en de logistieke/ technische facilitering van een evenement. De puzzel, van vaak veel externe leveranciers die een evenement met zich meebrengt, wordt moeiteloos is elkaar gelegd. Perlo Producties gaat zich richten op bedrijfsevenementen/ openingen en netwerkbijeenkomsten. Maar ook concerten en publieksevenementen passen in de portofolio van Perlo Producties.

Select dealer

Dtv is van kanaal veranderd

Vodafone Nederland heeft uit een grote groep dealers, BM Telecom & ICT in Oss opgenomen in het select dealer programma van Vodafone. Dit houdt in dat een zakelijke ondernemer er van verzekerd is dat hij zaken doet met een dealer die gecertificeerd is door Vodafone, en dat de dealer goede kennis van het Vodafone-portfolio en van de zakelijke behoeften van de klant heeft. Meer informatie op www.bmtelecomenict.nl.

Dtv is voortaan te ontvangen via kanaal 41 van Ziggo digitaal. Ziggo gaat alle regionale en lokale zenders anders indelen. Om die reden verhuist de Osse zender van kanaal 950 naar kanaal 41.

De komende tijd blijft op het kanaal een mededeling te zien waarop het nieuwe kanaalnummer wordt vermeld. Voor kijkers via de analoge kabel en voor KBGabonnees verandert er niets.

Snackbar in Top 100 Dat Oss goede snackbars heeft, weten de inwoners wel. Maar dat er ook landelijke erkenning is, is nu duidelijk geworden. Snackbar Peter Loeffen aan de Orseleindstraat is opgenomen in de landelijke Cafetaria Top 100 2011/2012. Het gaat om een onafhankelijke ranglijst van topcafetaria’s, samengesteld door het vakblad Snackkoerier. Dertig anonieme juryleden bezochten en beoordeelden honderden cafetaria’s. Er werd gelet op aspecten als gastvriendelijkheid, hygiëne, kwaliteit en uitstraling.

Mail uw nieuws naar e.vandeven@dewinter.nl

BMS bij de beste vijf procent BMS Technische Installaties in Ravenstein is bij onderzoek door kredietbeoordelingbureau Graydon uitgekomen in de vijf procent van financieel gezondste bedrijven uit de bouwbranche. Graydon onderzoekt jaarlijks bedrijven op onder andere hun betalingsgedrag. En in deze tijden van economische neerslachtigheid geeft een goede uitslag zowel voor klanten, zakelijke partners als voor de leveranciers toch een stuk betrouwbaarheid weer. Een dergelijk onderzoek beslaat de bouwbranche in heel Nederland. (www.bms-installaties.nl) november 2011

5


•• Onderhoud Onderhoud van: van: kantoren, kantoren, bedrijven, bedrijven, instellingen instellingen en en scholen scholen •• Gevelreiniging Gevelreiniging •• Glasbewassing Glasbewassing

Venusstraat Venusstraat 18, 18, 5345 5345 LP LP Oss, Oss, Tel. Tel. 0412-624943, 0412-624943, Fax Fax 0412-650754 0412-650754 www.schoonmaakbedrijfvandenelzen.nl www.schoonmaakbedrijfvandenelzen.nl

Uw volgende vergadering houdt u in Uden!

www.ibnvergadercentrum.nl www.ibnvergadercentrum.nl 0413 0413 33 33 44 44 66 66

66

55AV75 55AV75adv advvergadercentrum131x186.indd vergadercentrum131x186.indd 11

14-01-2010 14-01-2010 16:32:37 16:32:37


Metamorfose voor MarTine Mode

Bijzondere samenwerking IBN en Smits “We willen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk krijgen.” Leonard Steetsel, directeur IBN Arbeidsintegratie is daarom trots dat (als iedereen slaagt) via een samenwerking met Smits Opleidingen twaalf mensen zijn geslaagd voor een opleiding heftruck- of reachtruckchauffeur. “Op deze manier worden mensen klaargestoomd voor een nieuwe baan.” Maikel Bloks werkte jarenlang in de horeca. Toen hij zonder werk kwam te zitten, kon hij via de IBN de opleiding tot heftruckchauffeur volgen. Een compleet nieuwe ervaring voor de Ossenaar, want hij heeft bijvoorbeeld geen rijbewijs. Na zes dagdelen theorie en zeven dagdelen praktijk haalde Bloks zijn diploma. “Je bent nooit te oud om te leren en ik zag het wel zitten. In het begin was het lastig om op een heftruck te rijden. In de stelling kreeg ik bijvoorbeeld een beetje claustrofobisch gevoel. Het ging echter steeds beter en tijdens het examen leek het vanzelf te gaan.” Proactief De IBN sloot met Smits Opleidingen de overeenkomst omdat het in de transportwereld kansen ziet voor toekomstige werknemers. Eerder leidde het op een vergelijkbare manier conciërges op. Steetsel: “We hebben bewust gekozen voor proactief opleiden. Vroeger waren we wel eens een stapje te laat.”

Kwalitaria De Heuvel sluit deuren Kwalitaria De Heuvel van Arthur Liendenbaum is niet meer. De deuren van de horecagelegenheid aan De Heuvel in het Osse centrum zijn eind oktober dicht gegaan. Bij Kwalitaria De Heuvel lag de nadruk op Nederlandse streekproducten in de vorm van snack, maaltijdsalades en diverse broodjes.

MarTine Mode in de Peperstraat heeft na vijf jaar open te zijn een volledige metamorfose ondergaan. Als jubileumverrassing is de winkel prachtig ruim licht en transparant geworden. Door een moderne stijlvolle indeling is het winkelen een prettige comfortabele beleving. MarTine Mode is gevestigd aan de Peperstraat 15a in Oss.

Gemeente komt Golfbad tegemoet Het Golfbad in Oss komt niet onder de bezuinigingen uit maar de gemeente komt het bad tegemoet. De gemeente stelt zich garant voor het exploitatietekort dat door de bezuinigingen bij het bad gaat ontstaan. Dit hebben burgemeester en wethouders dinsdag besloten. De directie van het bad uitte de afgelopen weken zijn zorgen en sprak met alle politieke partijen. Directeur Peter Jongsma was bang het bad te moeten sluiten als de voorgenomen bezuinigingen zonder pardon werden uitgevoerd. Het college heeft nu bepaald voor de komende drie jaar garant te staan voor het exploitatietekort van in totaal 210.000 euro. Ondertussen moet het Golfbad maatregelen nemen om de kosten te drukken.

Light-point Wagemakers weg uit centrum Light-point Wagemakers aan de Kruisstraat 84 verdwijnt uit het Osse centrum. Eigenaar Henk Wagemakers vindt de tijd rijp om wat gas terug te nemen en gaat zich fulltime bezighouden met zijn winkel in witgoed en consumentenelektronica. Electroservice Wagemakers verkoopt onder andere wasmachines, vaatwassers en -drogers, keukenapparatuur en allerlei elektronica. Het assortiment van Electroservice Wagemakers strekt zich uit van plasmaschermen en gsm tot videorecorders, maar ook dvd-recorders en stereoapparatuur. Electroservice Wagemakers verwelkomt je graag in Oss op adres Kruisstraat 8. “We blijven doen waar we goed in zijn.” Lightpoint gaat door tot en met zaterdag 31 december en tot die tijd is er een ‘leegverkoop’ met aantrekkelijke kortingen. De garantie en service op eerder gekochte artikelen blijft bestaan. Want wij blijven als Elektro Service gewoon bestaan.” Elektro Service Wagemakers is telefonisch bereikbaar via (0412) 62 56 85. november 2011 7777


meubels

Vakbladen Portret Bedrijfsfotografie

verlichting meubels stoffering verlichting

Vakfotografie met oog voor kwaliteit

accessoires stoffering ontwerp accessoires

Thomas Segers Fotografie 0412-646541 - www.thomassegers.nl

ontwerp de schakel 7 Oss 0412 648681 www.puntuitinterieur.nl de schakel 7 Oss 0412 648681 www.puntuitinterieur.nl

Sinds 2008 hèt uitzendbureau voor uw (tijdelijke) werknemers in de sectoren: Bouw Productie Techniek Administratie Logistiek en Transport Secretarieel

Romeinenweg 86b 5349 AL OSS Tel: 0412-692986 info@maross.nl uitzenden • werving • selectie• detachering www.maross.nl

8


Spare Rib Express verovert Oss Spare Rib Express is al een gevestigde naam in de Randstad. Nu willen zij NoordBrabant veroveren met het spare rib concept. Oss is de vijfde vestiging in deze provincie. “Wij Brabanders zijn Bourgondiërs, zij willen graag veel vlees eten. En dat bieden wij hun. Klanten krijgen bij ons spare ribs van 650 gram.” Op 3 oktober opende franchisenemer Tim Bloemers Spare Rib Express. In tegenstelling tot andere bezorgrestaurants rijdt Spare Rib Express in een auto en niet op een scooter. “Daardoor blijven de gerechten langer warm. En wij denken dat iemand met een autorijbewijs meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft”zegt Bloemers. Reserveren bij Spare Rib Express kan dagelijks van 16.00 tot 21.00 uur per telefoon op (0412) 64 54 79. Bestellen kan ook via de website: www.spareribexpress.com.

Truckwash voor het wagenpark Transporteurs kunnen bij de Truckwash, welke is gevestigd op het terrein van BAS Volvo Trucks in Oss, terecht voor de reiniging van hun

wagenpark. V&R beschikt over een eigen truckwasstraat waar vrachtwagens grondig schoongewassen worden. Filiaalmanager George Verhoof biedt hen naast het basispakket tal van extra mogelijkheden. “Ik werk nauwgezet en let op elk detail. Door onze vlotte service kunnen wagens weer snel verzorgd de weg op.” Truckwash in Oss is ook het adres voor de reiniging van het interieur.

Harense Smid in beweging De Harense Smid is een bedrijf in beweging. Werden eerder dit jaar de bedrijfsactiviteiten van elektrowarenhuis Leo van Schaijik Osnabrugge overgenomen, nu is de vestiging in Haren onder handen genomen. “De uitstraling is flink vergroot.” Het parkeerterrein van 6.000 vierkante meter is volledig aangepakt. “Het terrein was gedateerd. De opknapbeurt was echt nodig, want sommige plekken op het parkeerterrein waren niet zo goed meer. Er ligt nu volledig nieuw straatwerk in. We hebben de parkeervlakken verbreed, maar het zijn er wel tweehonderd gebleven omdat we het terrein iets hebben vergroot. Verder hebben we nieuwe struiken en bomen geplant”, aldus projectleider Tonnie Vos. Tevens zijn voor de winkel twee oplaadpunten voor de elektrische fietsers geplaatst.

VNH Administratie voor totaalpakket Het loopt, in de woorden van directeur Cor Hoeks, als een tierelier bij VNH Administratie. VNH Administratie is gericht op het Midden- en Kleinbedrijf, ZZP’ers en particulieren. Verwerken van de administratie, het maken van jaarrekeningen en belastingaangiften: het gaat bij dit bedrijf om een totaalpakket voor een vaste prijs in de maand. “Onze klanten zitten niet te wachten op het pluche en de rode loper. De klant komt bij ons niet voor verrassingen te staan”, aldus Hoeks. VNH Administratie is te vinden aan de IJsselstraat 42B in Oss en bereikbaar via tel. (0412) 47 31 87.

Bende van Oss bereikt goud! De Bende van Oss heeft de status van Gouden Film bereikt. Al meer dan honderdduizend bezoekers hebben vanaf 29 september de film gezien. Regisseur André van Duren en acteurs Sylvia Hoeks en Frank Lammers namen vrijdagmiddag in het Lloyd Hotel in Amsterdam de Gouden Film in ontvangst. De Gouden Film wordt toegekend wanneer voor een film 100.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Bende van Oss draait momenteel nog in ruim zeventig zalen in Nederland.

Mail uw nieuws naar e.vandeven@dewinter.nl november 2011

9


Verzorgt voor u of uw bedrijf :  Catering Business Club FC Oss  Personeelsfeesten - bruiloften  Recepties - themafeesten  Koude en warme buffetten  Diners - koffietafels  Complete aankleding van tenten en hallen  Barbecue’s  Koud en warm bittergarnituur  Restaurant - Zaal ‘t Putje met terras  3 mooie nieuwe fietsroutes omgeving Oss Vluchtoord 21 5406 XP Uden 0413-265825 partycateringverstraten@hetnet.nl

www.partycateringverstraten.nl

10


Kaalmasten nog duurzamer

Wethouder onthult bord ingang bedrijventerrein Eind september heeft Bedrijventerrein Vorstengrafdonk de Menzis Bedrijventerreinaward gewonnen in de categorie ‘Onderscheidend vermogen’. Wethouder Jan van Loon onthulde 3 november het bord bij de ingang van het bedrijventerrein tijdens een feestelijke bijeenkomst. De awardverkiezing was een initiatief van het vakblad Bedrijventerrein. Het onderscheidend vermogen van Vorstengrafdonk zit in het economisch profiel.

Jansen Hydrauliek ziet kansen Jansen Hydrauliek ziet kansen tot uitbreiding. Het bedrijf heeft daarom de mogelijkheid met beide handen aangegrepen en opent een bedrijfspand aan de Waalkade in Oss. Peter Leentvaar: “We willen dichter bij onze klanten zijn.” Jansen Hydrauliek gaat gebruik maken van een deel van het pand van Van Raak Staal. “We waren naast onze locatie in Dongen op zoek naar uitbreiding in de omgeving van Oss en Nijmegen. Qua infrastructuur zitten we hier erg goed. Ook een voordeel is dat we tussen vrachtwagendealers zitten.” Jansen Hydrauliek kent haar oorsprong in 1994. Vanaf toen startte het bedrijf met voertuiggerelateerde hydrauliek en intern transport. In de werkplaats vinden nieuwbouw, modificaties en reparaties van systemen plaats. Jansen Hydrauliek werkt merkonafhankelijk en kan voor alle merken/voertuigen de gewenste onderdelen maken. Leentvaar heeft met het bedrijf volop vertrouwen in de toekomst.

Voor het succesvol doorlopen van het Sustainability Coaching Traject van Climate Neutral Group heeft Kaal Masten als allereerste bedrijf het Sustainability Coaching-certificaat ontvangen. Het certificaat is een waardering voor alle inspanningen die Kaal Masten op het gebied van klimaatneutraal ondernemen heeft genomen. De uitreiking van het certificaat vond plaats tijdens de Open Dag van Kaal Masten waar een duurzaam ingerichte hightech coatinghal werd geopend

Waterschap controleert ‘lopen’ Waterschap Aa en Maas controleert vanaf eind november de waterlopen in zijn gebied. Tijdens de schouw controleren de medewerkers van het waterschap de waterlopen op de onderhoudstoestand (juiste profiel, aanwezigheid van obstakels en begroeiing, doorstroming in ‘duikers’). Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de watersystemen, de waterstanden en de waterafvoer van oppervlaktewater. Om een voldoende waterafvoer te garanderen, moeten de waterlopen in een goede staat en goed onderhouden zijn. Aa en Maas controleert daarom elk jaar de particuliere waterlopen en perceelsloten.

Aandacht voor nieuwe site De website van het Osse communicatiebureau Platvorm64 was volgens eigenaar René van Grunsven jaren het verhaal van de loodgieter met het lekkend dak. Nu het er dan toch van is gekomen, deelt hij dat graag met Oss en omstreken. Vandaar de speciale insert bij deze Bedrijvig Oss. Ook passanten van het pand aan de Molenstraat worden direct naar de nieuwe site gesluisd via de QR-code op het raam. QR staat niet voor niets voor Quick Respons: de QR-codescanner op uw smartphone activeren, toestel richten op de code en u zit op www.platvorm64.nl. Gewoon intikken kan natuurlijk ook.

november 2011

11


Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans aan ‘t

‘Samenwerking is hier absoluut geen façade’ Ondernemers moeten de wereld een stukje beter achter laten. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, is daarvan overtuigd. Bedrijvig Oss gaat in gesprek met Buijs over haar nieuwe functie en haar kijk op urgente kwesties op het gebied van bedrijvigheid. “Vanuit mijn eigen bedrijfskundige achtergrond snap ik heel goed waar ondernemers mee bezig zijn en welke vragen er spelen. Tot nu toe zie ik goede dingen gebeuren in Oss: het recyclen van verf bij Kaal Masten en het hergebruiken van notepad-restanten bij Van de Ende. Duurzaamheid is noodzakelijk geworden. Als mensen aan de andere kant 12

van de wereld hetzelfde welvaartsniveau willen bereiken als dat wij hebben, kunnen we ze niet tegenhouden. We moeten daarom anders omgaan met het kapitaal van de aarde.” Buijs is niet het type dat maatregelen oplegt om duurzaam ondernemen te bevorderen. Ze gelooft daarentegen in het overbrengen van een ‘goede en inspirerende’ boodschap

om dit te stimuleren. Duurzaam ondernemen is slechts één van de urgente onderwerpen die deel uitmaken van de fundamentele heroriëntatie waar de gemeente Oss voor staat. Voor de begrotingsbehandeling in de gemeenteraadsvergadering van 10 november hoopt Buijs tachtig procent van de gemeenteraadsleden, wethouders, fractievoorzitters en mensen uit het veld te hebben gesproken. De gesprekken helpen haar bij het leggen van accenten in de koers die Oss moet gaan varen. “Ik spreek bijvoorbeeld alle raadsleden persoonlijk


Coverstory

roer in Oss

in Oss

krachten in Oss aan het werk.” Ze noemt bijvoorbeeld de Osse Opera, die ondanks een kleiner budget met een geheel eigen voorstelling kwam. Maar ze zag ook met eigen ogen hoe burgers in Berghem de handen ineen sloegen en samen een volière bouwden op een achterplein van een bejaardenwoning. En sprak ze een inwoner van de gemeente die mantelzorg verleent aan haar buurvrouw, zodat zij op zichzelf kan blijven wonen. Deze observaties zijn volgens Buijs stuk voor stuk voorbeelden waar we het in deze tijd van moeten hebben. Een tijd waarin een beroep wordt gedaan op de verantwoordelijkheid van het individu. Geen façade Die voorbeelden zijn ook zichtbaar op het gebied van ondernemen. “De directeur van S&B print all in had een

behoorlijke klap gehad. (Zijn drukkerij Printallin werd getroffen door een grote brand, red.) Ik vind het

‘In Oss zijn veel stille krachten aan ‘t werk’ fascinerend om die weerbaarheid van Ossenaren te zien, om te zien hoe andere ondernemers hem steunden zodat hij zeven maanden later een doorstart kon maken. Het tekent de individuele mens, maar het tekent ook Oss. Samenwerking is hier geen façade, het gebeurt hier echt en dat vind ik heel mooi.” Lees verder op pagina 15

om te weten te komen wat hun drijfveren zijn, wat ze bezielt om zoveel tijd te steken in de gemeentepolitiek van Oss, en over de problemen die leven. Ook van ondernemers hoor ik graag wat ze van mij verwachten.” Stille krachten Buijs ging de afgelopen drie weken langs bij bedrijven, wijkraden en instellingen. “Veel zaken werden voorheen door de gemeente geregeld. Maar er was gewoon genoeg geld. Dat is nu niet meer zo. Gelukkig zijn er ontzettend veel stille november 2011

13


www.citroen.nl

SPECIAAL VOOR U INGEKOCHT X CITROËN C1 SELECTION SELECTI 35X 5-DEURS

CITROËN C1

NU RIJKLAAR

€ 9.750

Metallic lak Airconditioning Toerenteller Stuurbekrachtiging Centrale vergrendeling Elektrisch bedienbare ruiten vóór Radio/CD-speler met aux ingang Piano Black afwerking interieurdelen

KOM SNEL LANGS WANT OP=OP Gem. verbruik 1/100 km: 4,5-8,2; km/l 15,6-22,2; CO2: 103-152 gr/km. Prijs incl. kosten rijklaar maken, aeverpakket en registratiekosten. Prijzen zijn incl. BTW, verwijderingsbijdrage en leges. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van het standaardmodel. Prijs- en specicatiewijzigingen voorbehouden. Actie geldig t/m 30 november 2011 of zolang de voorraad strekt. Vraag Autobedrijf van Hunnik naar de actievoorwaarden, of bel voor een proefrit of informatie. VAN HUNNIK AUTOGROEP WWW.VANHUNNIKAUTOGROEP.NL

ARNHEM - DE OVERMAAT 31 - TEL. 026-3202300 EDE - VERLENGDE MAANDERWEG 97 - TEL. 0318-614551 OSS - GRIEKENWEG 26 - TEL. 0412-632933

TIEL - SIMON STEVINSTRAAT 15 - TEL. 0344-612544 VEENENDAAL - NEWTONSTRAAT 12 - TEL. 0318-519063

Toch niet weer een wijziging rondom privégebruik auto? Inderdaad, de wetgever heeft besloten om met ingang van 1 juli 2011 de wet aan te passen voor wat betreft de btw-correctie bij privégebruik auto van de zaak. Wat betekent dit voor u en bent u nu duurder uit of juist niet? Voortaan is de btw-correctie, bij privégebruik van de auto, vastgesteld op 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Dit is een klein voordeel voor auto’s met een bijtellingspercentage van 25% en een (klein) nadeel bij auto’s met een bijtellingspercentage van 14% of 20%. Het meest ongunstig is deze regeling echter voor autorijders die (in de inkomsten- c.q. loonbelasting) privé géén gebruik maken van hun auto. Voorheen gold namelijk dat woon-werkverkeer zakelijke kilometers zijn voor de omzetbelasting, terwijl woon-werkverkeer voortaan privékilometers zijn voor de omzetbelasting!

Hendriks van Bergen & Smulders 14

Door deze aanpassing gaan veel van deze autorijders de 500 kilometergrens van privékilometers overschrijden en zullen voortaan te maken krijgen met een btw-correctie van 2,7% van de cataloguswaarde! Dit alles ondanks dat er voor dezelfde auto in de inkomsten- c.q. loonbelasting geen sprake is van privégebruik. Leuker hebben ze het niet gemaakt, wel ingewikkelder. Wilt u nader geïnformeerd worden over de nieuwe regeling? Neemt u dan gerust contact met ons op via 0412 - 646074. Wij delen onze kennis graag met u.

Linda Guliker

Ondanks de uiterst zorgvuldige wijze waarop onze berichtgeving tot stand komt, sluiten wij hierbij onze aansprakelijkheid uit terzake van eventuele onjuiste berichtgeving.

accountants en belastingadviseurs

www.hbs - acc.nl


Wethouder Jan van Loon

Kracht van Oss Juni 2010 werd Oss geconfronteerd met de aankondiging van massaontslag bij MSD. Met grote impact voor directe en indirecte werkgelegenheid. Dit gegeven, maar ook de economische crisis en het verlies van arbeidsplaatsen bij diverse andere bedrijven zijn aanleiding geweest om tot actie over te gaan. Wat moet er gebeuren om de Osse economie weer sterk te maken? Geen gemakkelijke opgave als je als gemeente 11 miljoen moet bezuinigen, weet dat economie de motor is van de Osse samenleving en we grote en kleine bedrijven, ambachtslieden en kenniswerkers, burgers en scholieren willen koesteren. In een discussie met de Osse Industriële Kring bleek dezelfde vraag te leven. Hoe kunnen we weer naar een krachtige Osse economie? Daarnaast liep er een onderzoek van de Rabobank om inzicht te krijgen in de belangrijkste kenmerken van de economie van Oss en

Vervolg van pagina 12/13 Ondernemerschap is voor Buijs een belangrijke pijler van de maatschappij. “Wethouder Jan van Loon is daar goed mee bezig. Kijk naar Starters Succes Oss. Of neem Werkplein Maasland, waar mensen kunnen kennismaken met nieuwe vacatures. Maar op dit vlak lopen we ook tegen grote problemen aan. We moeten voldoende geschoolde werkkrachten hebben. Daarom overleggen we intensief met scholen, zoals ROC de Leijgraaf, en bedrijven over de aansluiting onderwijspraktijk. De technieksector kampt met een tekort aan nieuwe werknemers. We moeten ons goed afvragen voor welk vak mensen leren. Zo gezien is die keuzevrijheid aan opleidingen een probleem. Er worden niet altijd de opleidingen gekozen die hard nodig zijn.” Goede voorlichting moet daar volgens haar verandering in brengen. Bij Kaal Masten kunnen scholieren een dagje meelopen om te kijken of het wat is. De aandacht moet volgens Buijs niet gaan naar nieuwe onderwijsconcepten, maar naar basiszaken, zoals een goede stage. De gedachte daarachter is dat als leerlingen een goede stage lopen, ze vaak blijven hangen. Op het gebied van industrie noemt de kersverse burgemeester eveneens een aantal cruciale aandachtspunten. “Het Logistiek Platform Oss is belangrijk. Individuen vormen een conglomeraat om op de internationale markt te kunnen concurreren. En het Life Sciences Park (LSP) doet er toe op wereldtoneel. Ik heb een tijd in Amerika gewoond, waar ze het woord ‘one-stop-shop’ gebruikten. Dat is van toepassing op het LSP. Van research tot verkoop en certificering van medicijnen: alles zit dadelijk op één plek.” Buijs verdiept zich momenteel grondig in het dossier veiligheid, voorheen het stokpaardje van burgemeester Klitsie. “Met deze materie heb ik nog geen ervaring, maar ik houd van hard

wat gedaan kan worden om deze economische kracht te versterken. Het antwoord was even simpel als doeltreffend: samenwerken. Daaruit is de Kracht van Oss ontstaan. Een manifest dat we hebben ondertekend met als doel de economische potentie van Oss en omgeving te mobiliseren en nieuwe economische en bedrijfsmatige initiatieven mogelijk te maken. Het wil ondernemende mensen ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. U zult zich wellicht afvragen: wat biedt de Kracht van Oss? In ieder geval een stimuleringsfonds met een wezenlijke bijdrage van de Rabobank en Gemeente Oss. Vanuit dit fonds kunnen vernieuwende initiatieven uit Oss ondersteund worden. Een voorbeeld daarvan is Starters Succes Oss. Door samenwerking en innovatie draagt de Kracht van Oss bij aan de economische ontwikkeling.

werken. Het dossier is van belang omdat het enerzijds om het veiligheidsgevoel van burgers gaat, en anderzijds om de veiligheid van bedrijventerreinen. Veiligheid kan een reden zijn voor bedrijven om zich in Oss te willen vestigen.” Over Wobine Buijs-Glaudemans Wobine Buijs-Glaudemans is op 8 augustus 1960 geboren in Tilburg. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze studeerde bedrijfskunde (MBA) in Rotterdam en was in de periode 2003-2003 statenlid voor de VVD. Voordat Buijs burgemeester werd in Oss, was ze werkzaam als directielid Economie en Mobiliteit bij de Provincie Noord-Brabant. In die functie was ze nauw betrokken bij de ontwikkelingen rondom MSD. Eerder was ze als directeur van de Academie voor Marketing en Business Management van Avans Hogeschool in Breda. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans in haar werkkamer

november 2011

15


Business Gala 2012:

Geheel in nieuwe stijl Op 17 maart 2012 vindt onder het motto Een nieuw geluid het Business Gala nieuwe stijl plaats. Dit Business Gala breekt in menig opzicht met de oude formule. Niet alleen is het in het voorjaar geprogrammeerd, het vindt plaats in Klooster Bethlehem en het kent ook een ander programma. was hoog tijd voor een andere, meer exclusieve aanpak. Daarin hebben we afscheid genomen van het theatrale gedeelte. De drie pijlers onder het Business Gala krijgen nu weer nadrukkelijk een plaats in het programma. Er is meer aandacht voor de uitverkiezing van de Ondernemer en Veelbelovend Ondernemer van het jaar, er is volop de ruimte voor netwerken en uiteraard een gezellig feest. Het gala is ooit begonnen als nieuwjaarsbijeenkomst van de drie ondernemersverenigingen. Dat uitgangspunt hebben we al eerder losgelaten. Daarmee verviel ook de noodzaak om het gala in januari te houden. In 2012 is het op 17 maart, aan het begin van de lente. Vandaar ons motto voor dit jaar: Een nieuw geluid!’ Exclusief De after party blijft dus een belangrijk onderdeel van het programma. Herberts licht toe: ‘Dat is vanaf het prille begin een zeer succesvol onderdeel geweest. Na het diner is er dus een gezellig feest, natuurlijk met live muziek.’ De exclusiviteit van het Business Gala 2012 krijgt allereerst gestalte in de keuze voor de locatie: Klooster Bethlehem in Haren. ‘Maar’, zegt Herberts, ’dat biedt plaats aan maximaal 450 mensen. Dus het gala van 2012 kent ook minder deelnemers dan in het verleden.’

Het Business gala 2012 wordt bij uitstek een gelegenheid voor ontmoeting en gesprek tussen ondernemers. Een avond van ontspanning en inhoud. Nu met als centraal programmaonderdeel een prachtig diner. Tijdens het diner, dat plaatsvindt in een tent bij het Klooster Bethlehem, vindt de bekendmaking van de Ondernemer en Veelbelovend Ondernemer van het jaar plaats. In alle rust en met een meer inhoudelijke toelichting op de keuzes. Vervolgens is er een swingende after party. Om volop te feesten en te dansen, uiteraard op live muziek, in de sfeervolle ruimtes van het schitterende klooster. Een nieuwe lente Bestuursvoorzitter Helmiek Herberts licht de breuk met het verleden toe: ‘De bestaande formule was uitgewerkt. Het

Tafelschikking Net als in voorgaande jaren wordt ook in 2012 het gala mede mogelijk gemaakt door sponsoren. De organisatie, die in handen is van Walters Total Event uit Oss, zal ook dit jaar weer veel Osse bedrijven in dat kader benaderen. Belangrijk detail: alleen sponsoren kunnen zich verzekeren van meer dan twee plaatsen aan dezelfde tafel. ‘Ook met de tafelschikking willen we bijdragen aan het netwerken. Die is dus redelijk willekeurig. Koop je twee toegangskaarten, dan zitten die twee personen aan dezelfde tafel’, legt Herberts uit. ‘Voor alle kaarten die je extra koopt, geldt die garantie niet. Die gasten worden willekeurig in tweetallen aan tafel geplaceerd. Bedrijven die zich dus willen verzekeren van meer dan twee plaatsen aan dezelfde tafel, dienen sponsor te worden.’ Informatie over het Business Gala 2012 is te vinden op www. businessgalaoss.nl. Voor informatie over de sponsoringmogelijkheden, kunt u contact opnemen met Walters Total Event, Leny Walters: 0412- 622207. november 2011

17


Mark van de Goor: ‘De opgestapelde stenen staan voor bouwen aan de toekomst.’ 18


Thuis in Oss Het schilderij dat bij binnenkomst van Van de Goor Accountancy en Belastingadvies onmogelijk over het hoofd kan worden gezien, is niet zomaar een willekeurige afbeelding. Het kunstwerk verbeeldt de visie van eigenaar Mark van de Goor. “De opgestapelde stenen staan voor bouwen aan de toekomst. En wij helpen de klant daarbij door het bieden van onze diensten. De stenen verschillen in vorm erg van elkaar, zoals ook mensen niet allemaal hetzelfde zijn, maar vormen samen toch een stevig bouwwerk”, licht Van de Goor toe. Maar het werk roept meer associaties bij hem op: “Het straalt rust en eerlijkheid uit.” Dat sluit aan bij de kernbegrippen van zijn kantoor: recht voor zijn raap, geen wollige verhalen. Het valt de accountant op dat steeds meer diensten digitaal geregeld kunnen worden en dat gaat volgens hem gepaard met afstandelijkheid en onpersoonlijkheid. Zijn kantoor gaat niet mee in deze trend en hecht juist veel waarde aan de contacturen met de klant. “De overdracht van gegevens verloopt perfect via de mail. Maar vragen kunnen het best beantwoord worden in een face to face gesprek. Dat kan op afspraak, maar mensen kunnen ook gewoon binnenlopen. Hier hangt een gemoedelijke, ongedwongen sfeer waar je je meteen thuis voelt. We kunnen in zo’n gesprek dieper in gaan op de vragen die iemand heeft en onze klanten beter adviseren.” Doen waar je goed in bent Van de Goor onderscheidt zich van andere accountantskantoren door internetboekhouden juist af te raden. “Mensen kunnen tegenwoordig hun boekhouding zelf doen via internet. Wij kunnen de klant daarbij ook ondersteunen. Maar mensen denken wel eens, ten onrechte, dat het goedkoper is om alles zelf in te boeken. Echter, dat vereist toch veel tijd en moet altijd nog eens gecontroleerd worden. Dus ik zet daar vraagtekens bij.” Het credo van Van de Goor luidt dan ook: doen waar je goed in bent. Dat is zowel van toepassing op zijn eigen kantoor als op de klanten met wie hij werkt. “Wij nemen de boekhouding graag geheel in eigen hand. Dat kunnen we snel en zorgvuldig omdat we weten waar we op moeten letten. Klanten hebben hun administratie al binnen een paar dagen terug. Andersom geldt ook: klanten moeten doen waar ze goed in zijn. Wij houden altijd de vinger aan de pols. Als wij zien dat de resultaten van een bedrijf onder druk staan, attenderen we ze daar op. Misschien moeten de procedures binnen een onderneming efficiënter worden geregeld. Hoe dat dan moet, daar komen we samen met de klant wel uit. We werken al jaren op deze manier. Dat werkt prima zo, dus dat hoef je dan ook niet te veranderen.” Het accountantskantoor factureert per kwartaal. Dan gaat het onder

Van de Goor roeit tegen stroom in

andere om de verzorging van administratie, aangiftes en jaarstukken. De klant komt niet voor verrassingen te staan omdat Van de Goor vooraf een prijsindicatie geeft. Het team bestaat uit een accountant (Mark van de Goor zelf), een loonadministrateur, een fiscalist en tien ondersteunende medewerkers. “Wij kunnen negen van de tien problemen oplossen. Indien nodig schakelen we externe partijen in. We werken bijvoorbeeld samen met Kantoor Mr. van Zijl Advocaten en fiscalisten in deze regio”, besluit Van de Goor. Van de Goor Accountancy - Belastingadvies Kantsingel 16 R-S, Oss (T). 0412-645655 (E). info@vandegooraccountancy.nl Postbus 524 VAN DE GOOR (I). www.vandegooraccountancy.nl 5340 AM Oss

Kantsingel 16 R-S 5349 AJ Oss

november 2011

19


Zorgeloos en zeker

Maatwerk

Wagenparkbeheer

Flexilease

Starterslease

Extra lage lasten

Stocklease

It’s our drive to keep you moving ’s-Hertogenbosch | Eindhoven | Oss | www.autoponlease.nl


‘Wat in Oss is, valt niet te kopieren’ Een nieuwe naam moet het nog krijgen, maar het Life Sciences Park (LSP) gaat vanaf 1 januari van start. Minimaal tien bedrijfjes krijgen op het terrein van MSD/Organon de kans hun specialistische kennis te benutten. “Na de harde klap van het massaontslag liggen er nu volop kansen in Oss.” De Taskforce Life Sciences Park kreeg 1 juli groen licht voor een sciencepark in Oss. De betrokken partijen legden hun steun vast in een intentieverklaring. MSD, de gemeente Oss, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de landelijke overheid bereikten een akkoord. De laatste weken/maanden wordt de laatste hand gelegd aan het concept. Zo beslist de gemeenteraad begin december nog over realisering en financiering LSP. ‘Gouden driehoek’ Het Life Sciences Park wordt een ecosysteem met verschillende laboratoriumruimten en onderzoeksapparatuur. MSD was de grote initiator voor de totstandkoming van het Life Sciences Park. Het bedrijf stopt veertig miljoen euro in het project, hetzelfde bedrag als de overheden. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen noemde het plan een ‘gouden driehoek waar onderwijs, overheid en ondernemers samen gaan werken’. Maar hoe gaat het LSP er straks uitzien?

“MSD draagt vanaf 1 januari verschillende researchgebouwen over aan de beheercommissie. De panden zijn zeer geschikt voor hoogwaardig onderzoek”, aldus een woordvoerder. “Ondernemers kunnen dan ruimte huren voor hun activiteiten.” Naast een miljoeneninvestering schenkt MSD ook een UHTS-robot aan het LSP. “Dit is unieke apparatuur in Europa. Het vergroot de aantrekkingskracht.” In totaal kwamen er 89 businessplannen binnen. Vele geïnteresseerden zijn oud-Research en Developmentwerknemers van MSD-Organon, maar ook van buiten Oss was er belangstelling. “Een commissie heeft er naar gekeken en de taskforce MSD van advies voorzien over haalbaarheid. Er gaan in ieder geval vanaf 1 januari meer dan tien bedrijfjes van start. Dat zijn ook bedrijven buiten Oss die gebruik maken van de mogelijkheden. Het is een sterk concept. Bestaande Ondernemers profiteren van de kennis en aanwezige apparatuur en ruimte en de nieuwe ondernemers krijgen tips

over hoe te ondernemen”, aldus wethouder Jan van Loon. Unieke locatie Van Loon is blij met de totstandkoming van het Life Sciences Park. Hij beseft dat het massaontslag bij MSD/Organon een ramp is voor de gemeente Oss, maar dat het LSP nieuwe kansen biedt. “Er is een voordeel dat werknemers nu niet van één werkgever afhankelijk zijn. Het is een unieke locatie met specialistische kennis van mensen, zeer unieke professionele apparatuur en zeer geschikte labruimte. Wat in Oss aanwezig is, valt niet te kopiëren naar andere steden.” In de toekomst verwacht de wethouder dat het LSP een belangrijke taak in het Osse heeft. “Ik verwacht dat het zich op een positieve manier zal ontwikkelen. Wellicht dat er dan over een jaar of tien vele bedrijfjes erbij zijn gekomen en de werkgelegeheid is gegroeid tussen de 400 en 500 arbeidsplaatsen. En dan heb ik het nog niet over de indirecte werkgelegenheid die hiermede ook een nieuwe impuls krijgt.” november 2011

21


Bram en Joey Abrahams van Aquadip:

‘Het meest exclusieve menu v aquarium- en vijvervissen kom Het Osse bedrijf Aquadip heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van levend voer, diepvries visvoer en aquarium- en vijverplanten. Het bedrijf levert wekelijks duizenden verpakkingen aan speciaalzaken, groothandels en viswinkels in onder meer Nederland, België, Duitsland en Engeland. Peter Taylor Parkins, algemeen directeur van Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, kreeg een rondleiding door het bedrijf van de familie Abrahams en keek zijn ogen uit. Aquadip is een paradijs voor sportvissers die graag vissen met levend aas en aquariumhouders die hun siervissen levend voer willen geven. Artemia’s, rode- en witte muggenlarven en tubiflex: vissen zijn er gek op. Bram Abrahams kwam eind jaren tachtig bij toeval terecht in de wereld van het levend visvoer. “Ik was een fervent hengelsporter en daarvoor had ik ook 22

muggenlarven als aas nodig”, vertelt de 55-jarige ondernemer. “In eerste instantie ging ik die vangen in de wetering tussen Oijen en ’t Wildt. Al gauw vroegen steeds meer hengelsporters of ik hen ook muggenlarven kon leveren. In die tijd werkte ik nog als elektriciën bij Unilever, maar in 1991 besloot ik om voor mezelf te beginnen. In eerste instantie vanuit de schuur

achter ons huis, maar die werd al snel te klein.” Voortzetten Het bedrijf van Abrahams richt zich onder meer op het kweken van artemia’s en muggenlarven, die vervolgens op een speciale manier in water worden verpakt en worden getransporteerd. Daarnaast verkoopt het bedrijf een grote variëteit aan aquarium- en vijverplanten. Aquadip verhuisde zeven jaar geleden naar een ruim bedrijfspand aan de Dommelstraat in Oss en telt inmiddels zeventien medewerkers. Ook zijn vrouw Anja en zonen Maikel en Joey werken in het bedrijf. Anja werkt op het kantoor, terwijl Maikel meedraait in de productie. Joey is samen met zijn vader verantwoordelijk voor de dage-


Taylor Mates versus... gekozen om in het bedrijf van mijn vader te gaan werken. Ik ben het niet altijd eens met hem, maar we komen er samen altijd wel weer uit.” Productontwikkeling “Hoe hebben jullie de taken verdeeld?”, wil Peter Taylor Parkins weten. “Mijn vader houd zich met name bezig met productontwikkeling en het kweekproces van de artemia’s en muggenlarven, terwijl ik me meer richt op de sales, aftersales en de dagelijkse gang van zaken hier op het kantoor”, legt Joey uit. “Steeds meer klanten in Europa weten ons inmiddels uit zichzelf te vinden. Daarnaast staan wij regelmatig op beurzen en adverteren wij ook in vakbladen. Tijdens een beurs in Engeland hebben wij vorig jaar zelfs een Aquatic Award gewonnen voor ons diepvries visvoer.”

oor m t uit Oss’ lijkse leiding binnen het bedrijf. Bram: “Maikel vindt het leuk om in het bedrijf te werken, maar heeft geen ambitie om het bedrijf mee te gaan leiden. Joey vindt het ondernemerschap wel leuk en ziet het ook wel zitten om het bedrijf in de toekomst voort te zetten. Ik moet hem soms zelfs een beetje afremmen, omdat hij teveel dingen tegelijk wil.” Zijn zoon had een aantal jaren een eigen bedrijf dat gespecialiseerd was in de verkoop- en verhuur van licht- en geluidsapparatuur. “Dat vond ik ontzettend leuk om te doen, maar ook ontzettend tijdrovend. Overdag stond ik in mijn winkel en ’s avonds moest ik dan ook vaak nog spullen opbouwen bij een evenement. Het is leuker om contact met klanten te hebben, dan te sjouwen met zware speakers. Daarom heb ik er voor

Engeland is een belangrijke afzetmarkt voor Aquadip, geeft Bram aan. “In 2007 hebben wij voor het eerst deelgenomen aan een grote beurs in Engeland. Dat heeft ons bedrijf een enorme boost gegeven en sinds die tijd zijn wij elk jaar groter gegroeid. Inmiddels rijden wij wekelijks met drie geconditioneerde vrachtwagens naar Engeland om bestellingen af te leveren bij klanten in de omgeving van Londen. Daarnaast werken wij ook nog samen met een extern transportbedrijf, dat andere winkels voor ons bevoorraadt.” Stap voor blijven Taylor Parkins is benieuwd hoe vader en zoon de toekomst van Aquadip zien? “Ik verwacht dat wij in de toekomst een nog breder assortiment gaan voeren. Daardoor kunnen wij mogelijke concurrenten een stap voor blijven. Op dit moment zijn er geen andere bedrijven in Europa die zo’n breed assortiment voeren als wij. Bovendien slagen wij er ook in om onze producten sneller naar de winkels te brengen dan andere partijen, waardoor deze langer gebruikt kunnen worden”, aldus Bram. Joey vult aan: “Ik denk ook dat wij binnen nu en vijf jaar op zoek moeten naar een groter bedrijfspand, als wij zo blijven doorgroeien. Want wij beginnen hier al aardig uit ons jasje te groeien.”

Tot slot reageren Bram en Joey Abrahams kort op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hen voorlegt: Vissen of kweken: Bram: ‘Kweken. Nieuw leven is altijd fascinerend’ Joey: ‘Kweken. Het kweken van levend visvoer is een fascinerend proces’ Mijn mooiste Aquadip-moment: Bram: ‘Het voltooien van het kweekproces van artemia’ Joey: ‘De succesvolle beurs GLEE in 2007 in Birmingham’ Tip voor aquariumhouders: Bram: ‘Gebruik ook levend voer, want dat brengt vissen op kleur’ Joey: ‘Levend visvoer houdt je vissen scherp en actief, omdat ze het zelf moeten vangen’ Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, is een professioneel en onafhankelijk verzekeringsintermediair voor bedrijfsleven en particulier. In Taylor Mates versus.... gaat men elke uitgave van Bedrijvig Oss in gesprek met een ondernemer uit de regio. Alle publicaties zijn na te lezen op www.taylormates.nl november 2011

23


Seminars

‘Nieuwsgierig naar ervaringen van anderen’ Sanne Verheij uit Oss is al sinds 2008 zelfstandig ondernemer. Dat weerhoudt haar er niet van nieuwsgierig te blijven naar ervaringen van anderen. Dat bracht haar naar de Open Spacebijeenkomst van de Kamer van Koophandel Brabant. “Ik kreeg de uitnodiging in mijn mail. De opzet van de bijeenkomst sprak me direct aan”, vertelt Sanne Verheij. Ze is al sinds 2008 actief als zelfstandig grafisch ontwerper. Met Maakbaar! Ontwerp houdt ze zich bezig met onder meer de corporate identity van bedrijven, inclusief: logo, huisstijl en promotie. Ze heeft dus verstand van marketing en is niet bepaald een startende ondernemer. Toch koos ze voor de Open Space bijeenkomt met als thema ‘zzp’er bouw aan uw eigen merk’. “Het leuke was dat het publiek zelf input mocht leveren voor het verloop van de bijeenkomst. Je mocht vragen stellen en in groepjes met andere ondernemers daarover discussiëren.” Zelf had Verheij de vraag ‘hoe ga je om met concurrentie’ in de groep gegooid. “Dat trok behoorlijk wat mensen, veel uit de creatieve industrie. Daar is best veel onderlinge concurrentie. Zelf werk ik samen met een andere grafische vormgever, die je ook als concurrent zou kunnen zien. Daar ontstond een interessante discussie over.” Verheij deed daarnaast aan een aantal andere discussiegroepen mee. “Het viel me op dat veel

startende ondernemers vooral zichzelf wilden presenteren. Ze hoopten heel snel veel klanten te hebben en kwamen met name daarvoor naar de bijeenkomst. Het is mijn ervaring dat het langer tijd kost om klanten echt te binden. Ik zie zo’n netwerkbijeenkomst meer als een mogelijkheid elkaar te helpen als ondernemer.” Toch hield ze wel één klant over aan Open Space. “Zij belde achteraf en we zijn nu samen met een project bezig. Ze vertelde dat het haar juist aantrok dat ik echt nieuwsgierig was naar de mening en ervaringen van anderen.” (www.maakbaarontwerp.nl)

Wilt u leren hoe u uw bedrijf op een positieve en professionele manier kunt presenteren? Kom dan naar het seminar ‘Presenteer jezelf en je bedrijf’ van de Kamer van Koophandel (KvK) Brabant. Wilt u weten hoe u uw gouden vondst bewaakt? Wilt u starten door een bedrijfsovername? Gaat u aan de slag in China? Of wilt u meer weten over internetmarketing en de kansen van social media? Kies dan uit een van de vele andere seminars en bijeenkomsten die de KvK Brabant biedt. Of u nou van plan bent om te starten met een eigen bedrijf, net gestart bent of al wat langer meeloopt: de KvK heeft voor elke ondernemer een uitgebreid aanbod. Wij organiseren jaarlijks meer dan driehonderd seminars en bijeenkomsten waarbij

onze kernwaarden zijn: dichtbij, onafhankelijkheid, ondernemend en professioneel. De seminars van KvK Brabant worden geleid door deskundigen op het gebied van onder meer belastingen, marketing, internationale handel, overdracht & overname, wet- en regelgeving en marketing & netwerken. U krijgt steeds de meest actuele informatie en veel praktische tips en handvatten. Een netwerkborrel en de gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen, maakt vrijwel steevast onderdeel uit van het programma. U krijgt alle input om direct aan de slag te kunnen. Wilt u meer weten over wat wij te bieden hebben? Kijk dan op www.kvk.nl/seminarsbrabant of neem contact op met de accountmanager in uw regio.

Accountmanager Ad Verhoeven (040) 232 32 68 adverhoeven@brabant.kvk.nl


Osse ondernemers roemen Jac Luijpen

Jac Luijpen heeft na 36 jaar dienst op woensdag 21 september afscheid genomen van de gemeente Oss. Zijn afscheidsreceptie werd druk bezocht en ondernemers spraken lovende woorden over Luijpen. Een toegewijd netwerker en mede daardoor bekend bij talloze ondernemers en organisaties. Hij wordt gewaardeerd om zijn vakkennis, zijn inzet, zijn inzicht, zijn creativiteit, zijn open- en eerlijkheid en zijn hoge mate van bereikbaar-heid. In 36 jaar heeft hij de vestiging van talloze bedrijven in Oss intensief begeleid. Nog een hoogstandje. Hij is ĂŠĂŠn van de initiators van het economisch convenant dat is gesloten tussen de gemeente Oss en de Osse ondernemersverenigingen, waarbij partijen hebben afgesproken gezamenlijk inhoud en uitvoering te willen geven aan de versterking van de Osse economische structuur; het convenant heeft geleid tot een vergroting van de saamhorigheid en draagvlak bij ondernemend Oss.

november 2011

25


Jochem, Jeroen en Haike van der Heijden 26


Thuis in Oss Houthandel Van der Heijden is een gevestigde naam in Heesch en omgeving. De drie zonen Jeroen, Jochem en Haike van oprichter Sam van der Heijden hebben het bedrijf verder uitgebouwd. Tegenwoordig zijn Houthandel Van der Heijden, Van der Heijden Vloeren en Heywood Vloeren bedrijven die bewijzen bestaansrecht te hebben. “We zijn begonnen met een kleine loods en dat is uitgegroeid tot wat er nu staat. Dat maakt ons trots.” Houthandel Van der Heijden startte aan de Nieuwe Erven, maar verkaste in 1989 naar nieuwbouw aan de Bosschebaan 72 in Heesch. De specialiteit is het ontwerpen, aanbieden en plaatsen van oplossingen op het gebied van tuinhout. De houthandel koopt geïmpregneerd hout, duurzaam Eikenhout en Douglas hout en maakt daar in eigen beheer allerlei toepassingen voor de tuin van. Jochem: “We doen alles op het gebied van tuinhout. Van een

styled en krijgt een nieuwe uistraling.” Een en ander wordt volgend jaar geëffectueerd. Sinds 1995 worden bij de Houthandel ook houten vloeren verkocht. Doordat de verkoop grotere vormen aanneemt, ziet in 1998 Heywood Vloeren het levenslicht. Heywood Vloeren Heywood Vloeren is een groothandel/productiebedrijf in houten vloeren. De vloeren werden gemaakt en bewerkt in een loods in Ravenstein. Het werd zo’n succes, dat er vier jaar later een extra opslagruimte werd gehuurd. In 2005 vertrok Heywood Vloeren naar de Scheldestraat in Oss. Er zijn op dat moment 3 hallen waar het hele productieproces van de vloeren plaatsvindt. “Hier komt het ongeveer als boomstam binnen en gaat er als vloer uit”, zegt Jeroen. “Dat wij alles in eigen huis doen, is onze grote kracht. We zijn heel flexibel en hebben een groot aanbod. We leveren de klanten de gewenste vloer. Zo zijn de antieke vloeren terug aan het komen. Die bewerken we zeer nauwkeurig met de hand. Klanten mogen alles bepalen, ook de kleur en de dikte.” Onder de naam “Van der Heijden Vloeren” wordt de particuliere markt bediend. Een ruime keuze aan laminaatvloeren zit ook in het assortiment. Van der Heijden Vloeren komt de vloeren bij mensen thuis zelf opmeten en leggen. De medewerkers knappen ook bestaande vloeren volledig op. Heywood Vloeren is niet alleen in Nederland bekend, maar ook in landen als Engeland, Ierland, België, Denemarken en Duitsland. Haike van der Heijden: “We werken met alle bekende houtsoorten. Kwaliteit is ons streven. We richten ons daarom niet op prijsvechters, maar op kwaliteitszaken.” Een brand in 2008 bij de ‘buurman’ dreigde het voortbestaan van Heywood Vloeren. Gelukkig bleef de

Heywood Vloeren:

Van boomstam naar droomvloer simpele schutting tot een tuinhuis, wij kunnen het maken. We zien dat veel particulieren, aannemers en hoveniers ons inschakelen om de tuin aan te kleden.” Houthandel Van der Heijden is volop in beweging. Zo is er een nieuwe loods van de buurman aangekocht die verbouwd is tot werkplaats. Ook worden er een nieuwe winkel, kantoor en showroom neergezet. “Alles wordt gere-

schade beperkt. Het naastgelegen pand brandde echter wel uit en kwam niet meer van de grond. Heywood Vloeren bouwde op die plek een nieuwe loods, die op 19 november met (ook buitenlandse) kennissen/zakenpartners wordt gebruikt om van het 25-jarige jubileum een knallend feest te maken. Investeren De drie gebroeders zijn volledig klaar voor de toekomst. “We hebben het aangedurfd om in deze tijd flink te investeren”, aldus Jochem. “Als de betere tijden straks aanbreken, zijn wij er klaar voor.” november 2011

27


Quick-Moving

Verhuizen of verbouwen?

Geen tildrempels, makkelijk gelijkvloers zodat u uw spullen eenvoudig in en uit de box van 15 kuub kunt rijden bij uw verhuizing. Voor 50 euro per maand is deze doe-het-zelf- verhuisbox zelfs ook op te slaan!

Tijdelijk ruimte nodig? Voor uw archief, voorraad en inboedel! Voor particulier en bedrijf!

Gasstraat-Oost 40 5349 AV Oss

7 dagen per week toegankelijk!

Verwarmd & beveiligd!

T. 0412 - 648 950 F. 0412 - 649 556

info@boxss.nl www.boxss.nl

Hét aanspreekpunt voor de gehele interne logistieke keten Expertise op het gebied van: • • • •

Samen denken Samen doen

SAFETY SUPPORT

BV

Meer weten? Bel 0412- 667 654. Wij adviseren u graag!

G ZOR T.NL NT

IS OG

TIEK-O

voor een veilig magazijn

Magazijninrichting Hef- en reachtrucks Veiligheid in magazijnen Heftruckopleidingen

L

28

LOGISTIEK ONTZORGT.NL PLATVORM VOOR LOGISTIEK


23 en 24 november 2011

Deelnemerslijst

De Bedrijvenbeurs Oss en omgeving, die dit jaar voor de derde keer wordt gehouden, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé zakenbeurs in de regio. Steeds meer ondernemers zien in hoe belangrijk het is om zich in de regio te presenteren en de samenwerking te zoeken met collega’s uit hun nabije omgeving.

De Winter media groep, onder meer bekend van de business to business magazines Bedrijvig Oss, Bedrijvig Uden, Bedrijvig Veghel en Bedrijvig BernhezeMaasdonk onderschrijft het belang van de Bedrijvenbeurs Oss en omgeving. Op de volgende pagina’s kunt u zien welke bedrijven er allemaal deelnemen

aan de beurs en ook alvast nader kennismaken met een aantal deelnemers. Wij nodigen u graag uit om op 23 en 24 november een bezoek te brengen aan de Bedrijvenbeurs Oss en omgeving in Sportcentrum De Rusheuvel in Oss. Alle beursdeelnemers een succesvolle en prettige beurs toegewenst!


Deelnemers Bedrijvenbeurs Oss en Omstreken 23 en 24 november 2011 1 Internetmarketing ABAB Accountants B.V. Alfa Schoonmaakservice All Video Audiovisueel B.V. AMC Armo Multi Cleaning BV Applepie online en offline communicatie Atelier KeraNiek BD Service Nederland BM Telecom & ICT BMX Holland BV Bouman Verhuur BSU Bureau Malkier Canon Business Center CLAP communicatieregisseurs Congo Blue Media & Design Creditsafe Nederland BV Databoss De Bedrijfspoli De Bovenmeester De Winter media groep Derijks Kantoorinrichting & Supplies DeVos Luidsprekers Drukkerij de Rijk Dtv E-Ride Scooters E-Script Europe ElektraPlus Energieplein - Gemeente Oss EPOSS FC Oss Fellini’s Flying Kiwi BV G&T intern transport BV Gemeente Oss Group Support Het Betere Werken! ® Het Hooghuis, Stagebureau HLB Van Daal & Partners HVR Show Equipment Ingrid van der Locht Professional Organizer Jonge Bedrijven Sociëteit Jopak Packaging Solutions Kanters B.V. Kenneth Smit Training Kunst & Design Bon Lease IT Leren en Werken Brabant Liebrand Ruijs Advocaten

Lieton LithoColor B.V. Marchand Advies Media4Company MT-Products N329 - Weg van de Toekomst Nagtzaam Accountants & Fiscalisten Ondernemersbelang Onsz Orca Group Otter-Westelaken Personato Werving en Selectie Peter Megens Installatiebedrijf PG infra B.V. PG pro-active B.V. Pinball Palace Pinkse Philips Huberts Notarissen Pinx Design Playground Princen group PubliMatters Puur Imro Rabobank Oss e.o. Rechtnet Advocaten Reisswolf Archiefvernietiging Sita socialmediadienst.nl Solid-Web Sportcentrum Rusheuvel Stadscafé De Ontmoeting Studio-R TDW Advies The Organizing Connection Tijssen Elektro Tobe Sales Uden Promotional Products Van Boxtel Volkel Kunststof / Elektro Van der Ende T.H.O. Van Mun Advies Van Munster Recyclers Van Tienen Drankautomaten vivaldi! Weerdenburg Web Works Werkplein Maasland Xquisite Deze deelnemerslijst is mogelijk niet compleet. In verband met de deadline van dit magazine is het mogelijk dat deelnemers die zich na 3 november hebben aangemeld niet voorkomen op dit overzicht.


Bedrijvenbeurs Oss en omgeving:

Hebt u zich al aangemeld als bezoeker? Nog even en het is alweer zover: Bedrijvenbeurs Oss en omgeving. Op 23 en 24 november is Sportcentrum Rusheuvel omgetoverd tot sfeervolle beurslocatie, gevuld met expositieruimtes van diverse ondernemers uit de regio. Wanneer u deze beurs wilt bezoeken, kunt u zich hiervoor online aanmelden via www.bedrijvenbeurs.nl.

Oss en omgeving

Diversiteit Bedrijvenbeurs Oss en omgeving kent weer een grote diversiteit aan deelnemers, met een goede mix van ‘oude bekenden’ en nieuwe deelnemers. Juist deze mix maakt het bezoeken van de beurs interessant. U drinkt een kopje koffie met een bekende zakenrelatie, maar maakt even later ook kennis met een bedrijf waarmee u wellicht in de toekomst nog een waardevolle relatie opbouwt. Voor een actuele lijst met deelnemers kijkt u op bedrijvenbeurs. nl, bij ‘Oss en omgeving’, onder ‘deelnemers komende editie’.

Als u uw gegevens invult in het aanvraagformulier en klikt op ‘aanmelden’, wordt er direct een toegangsbewijs voor u aangemaakt. U kunt dit printen en meenemen naar Bedrijvenbeurs Oss en omgeving. U scant u ticket bij het scanstation en hebt vervolgens gratis toegang tot de beursvloer. Bent u niet direct in de gelegenheid uw ticket te printen? Geen nood; het ticket wordt u ook per mail toegestuurd. Voor degenen die Bedrijvenbeurs Oss en omgeving ook bezochten in 2010 is het online registreren niet nieuw meer. Die editie van Bedrijvenbeurs had destijds de primeur: voor het eerst konden onze bezoekers zich online aanmelden. We hebben van bezoekers en exposanten behoorlijk wat opmerkingen mogen ontvangen over dit systeem en hebben sindsdien gezocht naar verbeteringen.

De opzet van Bedrijvenbeurs is dat deelnemende bedrijven de gelegenheid krijgen zichzelf en hun product of dienst te presenteren aan zakelijke bezoekers, aan u dus. Dit gegeven alleen maakt de Bedrijvenbeurs zeker niet uniek. De kracht van de Bedrijvenbeurs bestaat echter uit de extra netwerkmomenten die worden geboden voorafgaand aan en tijdens de beurs. Voor deze beurs hebben wij besloten dat gegeven wat verder op te rekken en aan te passen aan de actualiteit. We hebben Bedrijvenbeurs Oss en omgeving namelijk als rode draad ‘online netwerken’ meegegeven. Wij denken namelijk dat online en ‘normaal’ netwerken niet eens zoveel van elkaar verschillen. Want de sleutel tot een waardevol netwerk blijft toch het vertrouwen dat u in elkaar stelt; hiervoor is persoonlijk contact cruciaal. Wij zien het als volgt: wat u online start, maakt u af tijdens Bedrijvenbeurs Oss en omgeving. Wij begroeten u graag!

De firma Weerdenburg Web Works uit Heesch kon ons hierbij helpen. Dit bedrijf, gespecialiseerd in internetsites, internetapplicaties en webbased software, ontwikkelde al eerder online reserveringssystemen op maat voor onder andere Rabobank. In nauwe samenspraak kwam een online registratiesysteem tot stand dat geheel op maat gesneden is voor Bedrijvenbeurs en voldoet aan alle eisen van deze tijd.

Bedrijvenbeurs Oss en omgeving vindt plaats op woensdag 23 en donderdag 24 november en is geopend tussen 14.00 en 21.00 uur. Locatie: Sportcentrum Rusheuvel, Rusheuvelstraat 5 te Oss. U kunt online tickets downloaden via: www.bedrijvenbeurs.nl november 2011

31


Van der Ende:

Meer dan alleen handelsonderneming De Van der Ende Groep is in het Westland een grote naam. In Oss timmert Van der Ende Technische Handelsonderneming (THO) hard aan de weg. Het bedrijf wil in de regio laten zien dat het meer dan alleen een technische handelsonderneming is. “Hier zit enorm veel kennis waar we trots op zijn.”

De Van der Ende Groep bestaat uit vier divisies. Een daarvan is sinds 1991 gevestigd in Oss. Het Osse bedrijf richt zich voornamelijk op verkoop, onderhoud, reparatie en revisie van pompen. Het gaat zo goed met het bedrijf in Oss, dat er een verandering op personeelsgebied plaatsvond. “Eerst was ik alleen verantwoordelijk voor de verkoop, maar dat werd te druk”, zegt bedrijfsleider Dick Denneboom. “We zijn daarom op zoek gegaan naar versterking en hebben onlangs Frank van Hout aangenomen om mij in deze functie te ondersteunen. De afgelopen jaren zijn we als bedrijf flink gegroeid en we willen die groei niet laten stagneren.” Gewaardeerd Van der Ende THO heeft een breed werkgebied. Zo maken onder andere gemeenten als Oss, Uden, Landerd en Bernheze deel uit van het klantenbestand. Denneboom: “Dat kan gaan om kleine, maar ook om grote opdrachten. Onderhoud en renovatie van rioolpompinstallaties, maar ook fonteinen en installaties om het niveau van vijvers op peil te houden. In België hebben we een project gehad met een fontein van dertig meter hoog, daar komt veel bij kijken.” Van der Ende richt zich ook op bedrijven. Zo is Heesen Yachts een zeer gewaardeerde klant. “Op elke jacht installeert Heesen een dekwaspomp en pompen voor onder andere drinkwater en douches. Deze pompen zijn uitgevoerd met frequentieregelaars. Bij deze projecten wordt er ook regelmatig een beroep gedaan op onze aftersales.” Kwaliteit en service staan bovenaan bij de Van der Ende Groep. Naast een eigen werkplaats voor de reparatie en revisie van alle merken pompen en motoren beschikt het bedrijf ook over een service32

Oss en omgeving

dienst, die 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar is. “Onze goed opgeleide medewerkers zorgen er voor dat bij storingen de pomp weer zo snel mogelijk in werking wordt gesteld. Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Wij komen dan jaarlijks langs om controles uit te voeren.” De bedrijven die zaken met Van der Ende doen, zijn razend enthousiast. Denneboom wil dan ook meer ondernemingen enthousiast maken om met ze in zee te gaan. “We hopen in de toekomst meer bedrijven van dienst te mogen zijn. Veel bedrijven weten niet dat de oplossing op vijf minuten rijden aanwezig is. We zijn veel meer dan alleen een handelsmaatschappij. Het verhaal wordt door ons van A tot Z geregeld.” Topmerken Van der Ende werkt met topmerken. Zo is het één van de drie servicepartners van Lowara in Nederland. Van der Ende kan pompen rechtstreeks leveren aan de industrie, maar heeft ook een groothandelfunctie. Ook met name installateurs kloppen vaak aan voor pompen. In de werkplaats kunnen pompen van alle merken worden gerepareerd en gereviseerd. Ook de grootste rioolpompfabrikanten zoals Flygt weten de weg naar Oss te vinden. Het bedrijf heeft pompen als hoofdmoot, maar doet meer. Zo verkoopt het complete schakelkasten, frequentieregelaars, softstarters, ventilatoren en is het ook gespecialiseerd in de verkoop van elektromotoren. Vooral dat laatste heeft nog veel groeipotentie. Denneboom: “En ook hier regelen we het verhaal van A tot Z.” De Van der Ende Groep vierde vorig jaar het 25-jarig jubileum. Bij zo’n mijlpaal hoorde een nieuwe website en een nieuwe huisstijl. Kijk daarom ook op www.vanderendegroep.nl

Van der Ende Groep Scheldestraat 4 5347 JD Oss (T). 0412 631378 (E). oss@vanderendegroep.nl (I). www.vanderendegroep.nl november 2011


Hoezo het Nieuwe Werken? Je wilt toch gewoon lekker werken in een fijne omgeving?

Oss en omgeving

Meer structuur, meer tijd, meer resultaat Wat is er nieuw aan werken? De werktijden? De werkomstandigheden? Of de manier van werken? Ingrid van der Locht is specialist in het aanbrengen van structuur in de breedste zin van het woord. Ingrid begeleidt en adviseert in tijd en ruimte. Op de werkvloer is Ingrid de coach voor het creëren van overzicht in tijd, taken, werkprocessen, digitale en papieren informatie en de fysieke werkruimte. Opgeruimd bureau Het resultaat is concreet: een opgeruimd bureau zonder stapels papier, een goed werkende agenda en een vlotte afhandeling van taken, post of e-mail. Het belangrijkste is echter dat de kwaliteit van uw werk en leven toeneemt.

Ingrid Janssen

‘Medewerkers voelen zich in een goed ingericht kantoor beter thuis’ PINX Design ontwerpt interieurs in eigen beheer voor o.a. kantoren, zorginstellingen en woonhuizen incl. restylen van een bestaande ruimten. Zo krijgen onze klanten écht iets unieks, dat speciaal voor hen is ontworpen, aldus eigenaresse Ingrid Janssen. In 2011 hebben we o.a. gerealiseerd; diverse kantoren in de regio, de Startersmarktplaats tpv de Ideeënfabriek in Uden, een hippe schoolkantine in Veghel, en zijn nu volop bezig met de ontwerpen voor een kantoor in Oss. “Telkens kom ik voor een nieuwe uitdaging te staan en ga ik samen met de klant op zoek naar een manier om een ruimte beter te laten passen bij de omgeving waarin deze zich bevindt.” Uiteraard wordt alles afgestemd op de laatste ontwikkelingen van “het nieuwe werken” en de toepassingen van duurzame materialen.

Ingrid van der Locht

Ingrid van der Locht Walterus Pijnenborghhof 29 Uden (T). 06–22661184 (E). info@ingridvanderlocht.nl (I). www.ingridvanderlocht.nl

Uitdaging Medewerkers voelen zich beter thuis in een goed ingericht kantoor. Potentiële klanten krijgen ook een duidelijkere indruk van een bedrijf wanneer deze haar identiteit in de inrichting terug laat komen. Voor relatief lage kosten kunnen we dan een bestaande ruimte een complete metamorfose laten ondergaan. Terwijl een ander graag het hele pand onder handen wil nemen”. Voor iedere klantwens hebben we passende oplossingen. Neem contact op met PINX Design voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om ook voor uw omgeving een unieke identiteit te creëren. PINX Design Neutronenlaan 58, Uden (T). 0413 - 256071 (E). info@pinx-design.nl (I). www.pinx-design.nl november 2011

33


echte echte Vivaldi, Uw locatie voor: * Bruiloften * Diners * Recepties * Evenementen * Vergaderingen * Feesten en Partijen Service die zorgt voor een langere levensduur en minder verbruik. En voorvoor gemak!een Bij installatie Service die zorgt langere levensduur en en onderhoud kunt u vertrouwen op vakmensen.

minder verbruik. En voor gemak! Bij installatie Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, wantonderhoud een storing komt bij u u altijd ongelegen. en kunt vertrouwen op vakmensen.

Onsz-restaurant, ‘All you can eat’ BBQ-restaurant, Geopend donderdag t/m zondag vanaf 17.00 uur.

Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn.

Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, want een storing komt bij u altijd ongelegen. Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn. Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl

Molenstraat 81 | Oss | 0412 622114 www.vivaldi-oss.nl / www.onsz-restaurant.nl

Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl

Sluit u nu aan bij KPN Glasvezel en betaal géén aansluitkosten: uw voordeel is € 750 * Met Zakelijk Glas van KPN zijn o.a. de volgende diensten mogelijk: • Toegang tot het KPN CyberCenter inclusief VoIP telefonie • Housing, online server backup, storage, hosting • Camerabewaking

• E-VPN of IP-VPN: vestigingen koppelen • Telewerken • Online applicaties • Pinnen over IP

10 Mb/s internet vanaf € 184,25 per maand Informeer naar andere snelheden tot 50 Mb/s en contractperiodes Aanmelden? Ga naar www.bsu.nl of neem contact op met Roel van Gompel of Robert Staring: 0413 24 33 33 (optie 2). Zij zijn beiden ook aanwezig tijdens de Bedrijvenbeurs op 23 en 24 november. * Actie is geldig tot 1 januari 2012

Loopkantstraat 31 • Neutronenlaan 26-30 • Uden (0413) 24 33 33 • info@bsu.nl • www.bsu.nl

34

EXCLUS IEV

E AC

TIE voor on dernem ers op bedr ijve Vorsten nterrein grafdon k in Oss


G&T Intern Transport

‘Klanten kopen bij ons met een gerust hart’ In het kielzog van een aantal grote Veghelse bedrijven die actief zijn op het gebied van onder meer food en logistiek, maakte ook G&T Intern Transport in de afgelopen jaren een gestage groei door. “We merken dat onze goede service en snelle dienstverlening enorm wordt gewaardeerd”, aldus directeur Stephan van Genugten.

Oss en omgeving

rapportages over het stroomverbruik en andere kosten, zodat zij de kosten van een machine exact in beeld hebben.” Reviseren Van Genugten merkt dat er in de markt een groeiende vraag ontstaat naar gebruikte magazijn- en vorkheftrucks. “Met name grotere machines krijgen steeds vaker een tweede of derde leven. Onze monteurs reviseren deze machines en zorgen ervoor dat deze weer een aantal jaren kunnen worden ingezet.” Daarnaast probeert G&T Intern Transport in te spelen op specifieke vragen van klanten. Van Genugten: “Wij adviseren hen onder meer op het gebied van magazijnindeling en opslag en gebruik van stellingmaterialen. Daarnaast proberen we mee te denken in de ontwikkeling van nieuwe producten. Voor DHL Technical Distribution in Veghel hebben wij bijvoorbeeld een verrijdbaar plateau ontworpen, waarmee kopieerapparaten vervoerd kunnen worden. Vroeger waren er altijd twee mensen nodig om een kopieerapparaat bij een klant te plaatsen, maar met behulp van dit plateau kan nu één man zo’n apparaat vervoeren tot in het kantoorgebouw.”

Jos Theunissen (l) en Stephan van Genugten G&T Intern Transport, dat gevestigd is in een modern bedrijfspand met showroom op het Veghelse bedrijventerrein Doornhoek, is gespecialiseerd in reparatie, onderhoud, verkoop en verhuur van magazijn- en vorkheftrucks. “Wij zijn van oorsprong een echt servicebedrijf”, vertelt directeur Stephan van Genugten. “Onze verkoop- en verhuuractiviteiten zijn daar later aan toegevoegd. Wij hebben eenentwintig servicemonteurs en verkopen ook geen producten waar wij geen service en onderhoud aan kunnen verrichten. Klanten kopen bij ons daarom met een gerust hart een heftruck. Zij weten immers dat wij het voertuig ook altijd kunnen repareren.” Rapportages Het bedrijf, dat inmiddels meer dan dertig medewerkers telt, is één van de dertien dealers van Toyota Vorkheftrucks en BT Magazijntrucks in Nederland. “Wij zijn de enige dealer in de regio Oss-Den Bosch-Eindhoven en krijgen alle ondersteuning vanuit Toyota BT. Samen met hen zijn wij continu bezig om verbeteringen aan te brengen in de logistieke processen bij onze klanten. Voor een aantal van onze klanten verzorgen wij bijvoorbeeld ook

Veeg- en schrobmachines Sinds enkele jaren richt de onderneming zich tevens op de verkoop en verhuur van reinigings- en veegmachines voor de industrie en bedrijven. “Wij zijn dealer van Dulevo voor NoordBrabant. Dulevo is een A-merk industriële veeg- en schrobmachines. De cleaningmarkt vereist wel specialistische kennis op het gebied van bijvoorbeeld vloeren, borstels, reinigingsmiddelen en omstandigheden met stof. Een verkeerd advies kan wel eens vervelende gevolgen hebben.” Daarnaast wil G&T zich in de toekomst ook gaan richten op de verkoop en service aan straatveegmachines. “Deze machines passen prima in de lijn van producten, die we nu reeds verkopen. Onlangs hebben we hiervoor de eerste lijntjes uitgelegd, door partijen te informeren over wat wij hen te bieden hebben. Wij verwachten dat wij ook in deze markt voet aan de grond kunnen krijgen.” Neem gerust een kijkje op de websites www.gentheftrucks.nl en www. gentcleaning, die in september van dit jaar geheel vernieuwd zijn.

G&T Intern Transport B.V. Doornhoek 3785 5465 TA Veghel (T). 0413-34 38 12 (E). info@gentheftrucks.nl (I). www.gentheftrucks.nl / www.gentcleaning.nl november 2011

35


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. Obrechtstraat 43f Postbus 266 5340 AG Oss T (0412) 63 20 70 E oss@hlb-van-daal.nl

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl

HLB Van Daal & Partners is gevestigd in Dongen, Gemert, ’s-Hertogenbosch, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk

36


‘Met Van Tienen haal je een totaaloplossing in huis’ Het wordt een echte eyecatcher, de stand waarmee Van Tienen zich op 23 en 24 november presenteert op de Bedrijvenbeurs in Oss. Het Zeelandse familiebedrijf kiest voor een huiskamersfeer, maar laat zich in die setting wel van haar breedste kant zien. Want Van Tienen wil tonen dat het meer is dan de leverancier van koffieautomaten.

Oss en omgeving

groeide in de loop der jaren uit tot wat het nu is: een bloeiend bedrijf op industrieterrein Voederheil met meer dan dertig medewerkers. En hoewel Van Tienen ook preferred dealer is van Nescafé en Douwe Egberts, rust de fundering van het familiebedrijf op Simon Lévelt. “Dat is nog steeds onze huisbrander en dat zal ook altijd zo blijven”, vertelt Robert-Jan. “Het is ons paradepaardje, ook qua kwaliteit trouwens. Simon Lévelt is een echte Hollandse kwaliteitsbrander.” Harm Thoonen en Robert-Jan Streng Verkoopadviseur Robert-Jan Streng en junior verkoopadviseur Harm Thoonen bemannen de Van Tienenstand op de beurs. Zij willen geïnteresseerden uiteraard alles vertellen over koffie, koffieautomaten en gerelateerde producten, maar ze benadrukken vooral dat Van Tienen al jaren een veel completere partner is. Van Tienen is namelijk ook leverancier van supplies, snoepgoed, hygiëne-artikelen en vending- en frisdrankautomaten. “Koffie en goede service, daar zijn we in de eerste plaats om bekend en daar staan we ook dag en nacht voor”, aldus RobertJan. “Maar verder zijn we totaalleverancier en dat weet niet iedereen. We willen de klant in de volle breedte bedienen.” Op de Bedrijvenbeurs maken bezoekers kennis met de optimale koffiebeleving van Van Tienen en met al die andere activiteiten. Op twee flatscreens komen alle producten, diensten en disciplines voorbij en Robert-Jan en Harm zijn present om desgewenst meer informatie te geven. En om koffie te zetten, natuurlijk. Want daar begint genieten mee. Familiebedrijf Van Tienen werd opgericht in 1973. Toen kreeg grondlegger Tien van Tienen toestemming van zijn toenmalige werkgever, de Amsterdamse koffiebrander Simon Lévelt, om ZuidNederland van koffie te voorzien. Van Tienen begon op een zolder in de Schoolstraat in Zeeland en zijn onderneming

Service met grote S Verder kenmerkt Van Tienen zich door service. Het compleet ontzorgen van de klant zit onmiskenbaar in de genen van de familie Van Tienen en ook de overige medewerkers willen het allerbeste voor hun relaties. “Je moet doen wat je zegt en die dingen goed doen”, legt Harm uit. “Wij verlenen service met een grote S. Daar doen we alles voor.” Robert-Jan vult aan: “Koffie kun je in principe op iedere hoek van de straat kopen. Daar kun je je dus niet specifiek in onderscheiden. Maar stel: de koffieautomaat op je bedrijf gaat kapot en de monteur kan pas over twee dagen langskomen. Dan heb je dus een probleem. Bij ons maak je dat zelden mee.” Onder andere de 24/7-servicedienst, de eigen technische dienst, de expeditie en de 4-uurs-noodservice onderstrepen de woorden van Robert-Jan. “Onze directeur, Maarten van Tienen, wil maar één ding: tevreden klanten. Daar gaan we voor. Ons assortiment bestaat uit kwalitatief uitstekende producten en we verlenen de beste service. Dat is Van Tienen.”

Van Tienen drankautomaten B.V. Voederheil 6a 5411 RK Zeeland (T).0486 45 14 53 (E).info@vantienen.nl (I). www.vantienen.nl november 2011

37


AMC verzorgt diverse schoonmaakwerkzaamheden voor Fitland

‘Bijzondere projecten vragen om een speciale aanpak’ AMC is al jaren een begrip als het gaat om schoonmaak, specialistische reiniging, gevelrenovatie en bedrijfscatering. Het facilitaire bedrijf opereert met een team van driehonderd medewerkers vanuit vestigingen in Tiel, Wijchen en Venray. Diverse organisaties in de regio Midden- en Zuid-Nederland behoren inmiddels tot het klantenbestand van AMC. Zo ook Fitland, waarvoor het bedrijf de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden voor dertien fitnesscentra, een hotel en twee bijzondere blikvangers verzorgt. tien jaar meegaat en beschermt tegen hardnekkig vuil en weersinvloeden. Zo verlengen we de levensduur van het materiaal.” Ontzorgen Ook general manager Thomas Vloet van Fitland is te spreken over de samenwerking met AMC. “Als sport- en wellnesscomplex hechten wij veel waarde aan hygiëne. AMC is gestart in een van de moeilijkste periodes, gezien de werkzaamheden op het terrein in Mill. Desondanks heeft het bedrijf Vlnr: Haico Klerks, Monique Schaap, Maarten van Kempen en Thomas Vloet bewezen een hoge mate van professionaliteit, flexibiliteit en Fitland behoort met 22 vestigingen tot een van de grootste lande- kwaliteit te hanteren, juist in dit soort situaties. Bovendien verlijke fitnessketens. Daarnaast biedt het bedrijf diverse recreatiemo- loopt de communicatie prettig. AMC hanteert korte lijnen en gelijkheden, zoals overnachten, horeca- en wellnessvoorzieningen. is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.” Monique AMC en Fitland kwamen medio 2010 met elkaar in contact tijdens Schaap, verantwoordelijk voor de marketing en sales bij AMC, een businessmeeting in Oss. Fitland-directeur Maarten van Kempen: haakt in: “Wij willen geen eendagsvlieg zijn, maar een lange ter“Aanvankelijk verzorgden we het merendeel van de schoonmaak- mijnrelatie opbouwen met onze klanten. Goede communicatie is werkzaamheden in eigen beheer, maar door de hevige groei van essentieel in dat proces. Wij stellen ons tot doel om onze klanten ons bedrijf werd het tijd voor een andere oplossing. Bovendien optimaal te ontzorgen, zodat zij zich primair kunnen richten op stonden we aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing op hun core-business.” het terrein in Mill, en keken we uit naar de opening van een nieuwe accommodatie: sauna- en beautyresort de Wellnessboot.” Duurzaam De samenwerking tussen AMC en Fitland startte vorig jaar met het reinigen van deze Wellnessboot. Van Kempen blikt terug: “De boot werd een dag voor de proefopening opgeleverd. Met man en macht heeft AMC ’s nachts doorgewerkt om het geheel op tijd in orde te krijgen. Daarmee hebben ze laten zien dat ze meedenken en zich enorm flexibel en betrokken opstellen naar hun klanten toe.” Inmiddels verzorgt AMC het dagelijkse schoonmaakonderhoud voor dertien Fitland-vestigingen, het hotel in Mill en twee bijzondere blikvangers op ditzelfde terrein: de eerder genoemde Wellnessboot en een oud-marinevliegtuig, waarin gasten kunnen overnachten. Deze voertuigen werden door AMC voorzien van een speciale nano-coating. AMC-directeur Haico Klerks licht toe: “Bijzondere projecten vragen om een speciale aanpak. Wij hebben een tweecomponenten nano-coating aangebracht, die zeker 38

AMC brengt een beschermende nano-coating aan AMC Wijchen, Venray, Tiel Postbus 340 6600 AH Wijchen (T). 024-6414293 (I). www.amcbv.nl november 2011


Stagebureau Het Hooghuis Het stagebureau ondersteunt de samenwerking tussen bedrijven/instellingen en het onderwijs. Het bureau kent de stagebehoefte van leerlingen binnen Het Hooghuis. Op basis van deze behoefte werft het bureau nieuwe stageplaatsen en worden contacten onderhouden met bedrijven/instellingen binnen de regio Oss. Wat biedt het stagebureau • één aanspreekpunt voor zaken rondom stage • een kenniscentrum voor onderwerpen zoals verzekeringen, arbeidstijden en wetgeving • een centrale administratie • eenduidige communicatie • continuïteit in het aanbod van leerlingen • kwaliteitsbewaking van stageplaatsen

Stagebureau Het Hooghuis Het Hooghuis locatie Oss-Zuid De Ruivert 5, 5342 CM Oss Postbus 384, 5340 AJ Oss (T). 0412-224163 (E). stagebureau@hethooghuis.nl (I). www.talentenwerkoss.nl

Oss en omgeving

Het Stagebureau is een initiatief van Het Hooghuis en werkt onder de vlag van Talentenwerk en Talentencampus. In Talentenwerk en Talentencampus bundelen Het Hooghuis (VMBO), ROC De Leijgraaf (MBO), gemeente Oss, FC Oss, SV TOP de krachten om een uniek concept van werken en leren mogelijk te maken.

Bedrijvenbeurs Misschien lopen er al jaren leerlingen van Het Hooghuis bij uw bedrijf stage. Dat wil de school graag zo houden! Het blijft belangrijk om het bestand met stagebedrijven verder uit te breiden. Op de bedrijvenbeurs hoopt Het Hooghuis daarom kennis te maken met bedrijven/instellingen die nieuwe stageplaatsen kunnen bieden. Voor leerlingen blijft het buitengewoon belangrijk dat zij zich kunnen oriënteren in de opleidingsrichting die ze gekozen hebben. Zo krijgen zij een goed beroepsbeeld en kunnen daarnaast relevante praktijkervaring opdoen.

Branddetectie in veilige handen Bedrijven en instellingen moeten van de overheid hun brandmeld- en ontruimingsinstallaties jaarlijks onderhouden. Echter is niet iedereen op de hoogte van deze regels. “Wij kunnen partijen alle zorgen op het gebied van branddetectie uit handen nemen.” Een brand maakt onvergetelijk veel indruk. Stelt u zich eens voor: brand in een bedrijf. Naast materiële schade zijn er mogelijk ook mensen bij betrokken. Niet voor niets dat brandmeld- en ontruimingsinstallaties volgens de NEN 2654 naast het jaarlijks grote onderhoud tevens een kleine maandelijkse

controle dient te ondergaan. “Wij zijn er om de problemen op te lossen bij bedrijven en instellingen”, zegt Frans Schuurman, directeur van BD Service Nederland. BD Service kan een totaalpakket aanbieden op het gebied van branddetectie. Het is niet voor niets een door het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) erkend branddetectiebedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in het adviseren, ontwerpen, leveren, installeren, onderhouden en (her)certificeren van brandmeldinstallaties. Het bedrijf heeft ook een erkenning op het gebied van het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) voor brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld contact met de brandweer en/of verzekering.” Schuurman: “Het belangrijkst is dat er alles aan gedaan is om een eventuele brand te voorkomen of tot een minimum te beperken.” BD Service Nederland werkt met een serviceteam dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar is. De gekwalificeerde medewerkers zorgen ervoor dat de installatie zo snel mogelijk weer voor 100 procent in bedrijf is. Schuurman ziet de toekomst positief tegemoet. “Wij zijn een onafhankelijk bedrijf en gaan af op de vraag van de klant. Bedrijven waarderen dat. BD Service Nederland biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.” (www.bdservice.nl) november 2011

39


Voor Ondernemers

Oss werkt aan nieuw masterplan Economische bedrijvigheid en werkgelegenheid zijn de belangrijkste peilers voor Oss als vitale en sterke gemeente, met aandacht voor de mensen die er wonen en werken. Een belangrijk deel van de beroepsbevolking van Oss werkt bij een industrieel bedrijf. Vaak bedrijven die behoren tot de chemische industrie, de farmaceutische industrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie, de metaalbranche en de transport en –distributiesector. Juist dit soort bedrijven is gebaat bij goed geoutilleerde bedrijventerreinen. Dat Oss daar al jaren op inzet mag blijken uit twee aansprekende prijzen: in 2008 voor het beste protocol voor bedrijfsvestiging; in 2011 met een eerste plek voor Vorstengrafdonk als het meest innovatieve bedrijventerrein. Deze koers van duurzame economische ontwikkeling op duurzame bedrijventerreinen krijgt een vervolg in het masterplan Bedrijventerreinen. Het plan wordt begin 2012 aan de gemeenteraad voorgelegd. Ambitie Ondernemersverenigingen, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en gemeente hebben samen nagedacht over

de toekomst van de bedrijventerreinen. Deze ambities krijgen een plek in het masterplan dat richting geeft aan noodzakelijke koerswijzigingen, ingegeven door actuele ontwikkelingen. Het biedt een visie op de toekomstige richting voor herontwikkeling van bedrijventerreinen, maar geeft ook ruimte aan directe fysieke aanpassingen op de bedrijventerreinen. Trimodaal In 2010 hebben Osse bedrijven in het rapport De Kracht van Oss aangegeven dat de multimodale verbindingen over weg, water en spoor belangrijk zijn en blijven voor de bedrijvigheid in Oss. Met de N329 als belangrijkste ontsluitingsweg voor stad en bedrijventerreinen. De revitalisering van deze ‘Weg van de Toekomst’ - oplevering eind 2012 - biedt kansen voor een kwalitatieve opwaardering van de aanliggende bedrijventerreinen. Ook op Rijks, provinciaal en regionaal niveau wordt het belang van kwalitatief goede bedrijventerreinen onderkend. Herstructurering van bedrijventerreinen dient maatschappelijke, economische en ruimtelijke doelen. Duurzaam gebruik van bestaande

Leiderschap De gemeente Oss vervult landelijk een voorbeeldfunctie op het gebied van beleid voor bedrijventerreinen. De opstellers van het Masteplan Bedrijventerreinen willen dit leiderschap voor de toekomst handhaven door samen met maatschappelijke organisaties maximale ondersteuning te bieden aan optimalisering van het vestigingsklimaat in Oss.

bedrijventerreinen vermindert de ruimteclaim voor nieuwe terreinen. Nieuwe realiteit Met als aanleiding de huidige economische crisis, ingrijpende veranderingen bij multinationals (zoals bij MSD) en toenemende mondiale concurrentie hebben gemeente en bedrijfsleven de ambities voor bedrijventerreinen als volgt geformuleerd: - Behoud van bestaande bedrijventerreinen voor huisvesting van bedrijvigheid; - Bevorderen van segmentering en clustering van bedrijvigheid op bestaande en nieuwe bedrijventerreinen; - Voortzetten van het Osse uitgif-


Gemeente Oss

voor bedrijventerreinen teprotocol (SER-ladder) bij uitgift van nieuw bedrijventerrein; - Ruimte bieden voor (door)starters en kleine ondernemingen; - Geen woningen toelaten op de bedrijventerrein (m.u.v. de woon-werklocaties); - Voldoende bereikbaarheid van bedrijventerreinen en aanwezigheid van verkeersvoorzieningen; - Parkmanagement voor strategische en operationele samenwerking op de bedrijventerreinen. 22 Projecten Met deze uitgangspunten is er voor ieder bedrijventerrein in de gemeente

Oss een ambitie geformuleerd. Samen vormen die de basis voor uitwerking van herstructurering, concreet gemaakt door het benoemen van 22 projecten. Het is onmogelijk deze projecten tegelijkertijd op te pakken. Op basis van criteria als economische urgentie, technische mogelijkheden en beschikbaarheid van financiële middelen is een prioriteitenlijst gemaakt. Het project ‘Herontwikkeling MSD-terrein’ heeft de hoogste prioriteit meegekregen. Daarnaast zijn er projecten voor realisatie op korte, middellange en lange termijn, afhankelijk van de complexiteit en de kansen voor een succesvolle aanpak. De beschikbaarheid van financiële middelen is hier van grote invloed op. Maar ook een integrale samenwerking tussen verschillende disciplines en belanghebbende partijen, draagt bij aan het draagvlak en de bereidheid om een project daadwerkelijk tot stand te laten komen. Aanbevelingen De noodzaak om de economie van stad en regio te bevorderen wordt bestuurlijk breed gedragen, zeker in moeilijke tijden als de huidige. Om de economische vitaliteit op langere termijn te waarborgen, is het een bestuurlijke uitdaging om gezamenlijk projecten te benoemen en opdracht tot uitvoering te geven. Voor een succesvolle uitwerking van het masterplan komt er een samenhangend uitvoeringsprogramma Aanpak Bedrijventerreinen. Het coalitieprogramma van het gemeentebestuur (januari 2011) biedt houvast voor dit uit-

voeringsprogramma. Ook in de gemeentelijke begroting zijn enkele belangrijke projecten genoemd die een plek krijgen in het uitvoeringsprogramma. Leidraad Zowel gemeente, BOM als ondernemersverenigingen kunnen het initiatief nemen voor projecten uit het plan. Met dit masterplan als gedegen naslagwerk hebben partijen een goede basis voor samenwerking en voor het vinden van budgetten voor herstructurering. De kerngegevens van de bedrijventerreinen zijn opgenomen, er staat een visie in over segmentering van de bedrijventerreinen waar op gestuurd kan worden en alle relevante Osse beleidskaders zijn opgenomen. Deze kunnen bij de uitwerking van de projecten worden toegepast.

November 2011 Voor Ondernemers is een uitgave van de gemeente Oss, Raadhuislaan 2, 5341 GM Oss Redactie: afdeling Ondernemerszaken en afdeling Communicatie Productie: De Winter media groep Basisvormgeving: LaVerbe, Nijmegen Aan de teksten in deze uitgave kan geen rechtskracht worden ontleend. Voor Ondernemers houdt u op de hoogte van recente economische ontwikkelingen. Voor vragen, opmerkingen of reacties kunt u contact opnemen met de afdeling Ondernemerszaken, telefoon [0412] 629060.


Rob van Herpen 42


Thuis in Oss Na een succesvolle start vorig jaar in Heesch, opende Hanex Carwash in oktober van dit jaar de deuren van een nieuw en ultramodern autowascentrum aan de Singel 1940-1945 in Oss. Op beide locaties beschikt Hanex over een volledig geautomatiseerde wasstraat, zes uitgebreide wasboxen en twaalf stofzuigerplaatsen. Voordat een auto de wasstraat inrijdt, wordt deze eerst door één van de medewerkers van Hanex Carwash met een hogedrukreiniger goed voorgewassen. Na de keuze voor een programma wordt de auto in de wasstraat (die een lengte heeft van ruim dertig meter!) vervolgens grondig schoongemaakt met vlekvrij osmosewater en de beste polish- en shampooproducten. “Osmosewater is gezuiverd water, waar geen mineralen (onder andere

één van de twaalf gratis stofzuigerplaatsen ook van binnen helemaal schoon gemaakt worden. Voordelen voor ondernemers Hanex Carwash koos bij de realisatie van de nieuwe carwash voor de nieuwste technieken en uitsluitend kwaliteitsproducten. Van Herpen: “En dat voor een betaalbare prijs. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze kwaliteit, service en prijs de allerbeste zijn in de hele regio.” De snelheid van de machine en de goede doorstroming zorgen voor minimaal tijdverlies. Van Herpen: “Door deze snelheid is het voor bedrijven ideaal om bedrijfsauto’s te wassen. Speciaal voor bedrijven hebben we dan ook een Hanex kaart geïntroduceerd. Met deze kaart wassen ondernemers veilig en vertrouwd op krediet, wat enkele voordelen heeft. Zo is er een online transactieoverzicht beschikbaar, door middel van facturering per kenteken is er een betere controle op het wagenpark, losse bonnetjes en contant geld zijn niet nodig en het is eenvoudiger om de BTW terug te vorderen.” Met de Hanex Kaart kunnen ondernemers bovendien tanken op rekening bij alle locaties van Hanex Tankstations. Autoliefhebbers die regelmatig hun auto wassen, kunnen gebruik maken van een (kentekengebonden) maandabonnement. Van Herpen: “Een uniek abonnement, waarmee je voor slechts 19,50 euro per maand je auto onbeperkt kunt laten wassen. Uiteraard met een wasprogramma naar keuze.” Het blijft niet bij bovengenoemde twee locaties van Hanex Carwash. In 2012 zal de derde vestiging van Hanex Carwash gerealiseerd worden in Veghel.

Nu ook ultramodern autowascentrum in Oss

Professioneel autowassen voor superscherpe prijzen kalk) meer inzitten”, vertelt Rob van Herpen, directeur van Hanex Carwash. “Dat zorgt ervoor dat de auto vlek- en streepvrij opdroogt, zelfs als de auto niet door de droger zou gaan. Zelfs de onderkant van de auto wordt met dit osmosewater gewassen. En even voor uw idee: dat water is zo schoon dat u het kunt vergelijken met kraanwater.” Na de uitgebreide wasbeurt kan de auto op

Hanex Tankstations Hanex is ook actief in de brandstoffenbranche. Van Herpen: “In deze branche zijn we een jonge organisatie met een rijk verleden. Onze familie startte in 1926 onder de familienaam Van den Hanenberg. De naam Hanex is geïntroduceerd in 2005 en legt nog steeds een heel duidelijke link naar het verleden. Hanex staat namelijk voor HANenberg EXploitaties.” De tankstations van Hanex zijn gevestigd in Oss (Shell Hanex de Ruwaard en Shell Hanex Hescheweg), Berghem (Esso Hanex Berghem),’s-Hertogenbosch, Hintham en Geffen (Bedrijven Service Punt). Meer informatie over Hanex en de openingstijden van alle locaties vindt u op www.hanex.nl november 2011

43


Eric Kersten

Samenwerking Euroclown en Werkplein Winkelpassage De Galerij in het Osse centrum heeft er sinds 24 september een nieuwe winkel bij. In het pand waar 2,5 jaar geleden Hollands Handelshuis zat, is nu Euroclown gevestigd. Bijzonder aan deze winkel is de samenwerking met het werkplein. “De winkel in Oss is de eerste met het concept van Euroclown. Dit houdt in dat wij producten tegen een lage prijs verkopen. De vestiging in Oss is een pilotstore. Hiermee willen we kijken of het concept een succes wordt. Zo nodig voeren we nog aanpassing door”, legt eigenaar Paul Ninaber uit. Via het werkplein van de gemeente Oss werken de eerste drie maanden twaalf mensen op proef met behoud van hun uitkering. Compagnon Ruud Arnoldus heeft de nodige ervaring in de detailhandel. Hij heeft als franchiseondernemer de eerste Albert Heijn-winkel van Curaçao in Willemstad geopend. “In de periode dat ik ondernemer van Centrum Supermarkt was, werkte er veel mensen op leeftijd. Zij waren de vertrouwde gezichten van het bedrijf.” Ninaber vult hem aan. “We willen ons van een goede kant laten zien. Door onze medewerkers deze kans te geven, komen zij weer terug in de maatschappij. Ik vind dat meer bedrijven deze mensen een kans moeten geven.” Met het aannemen van personeel met een uitkering ziet Ninaber

wel een aanmerking. Sommigen hebben fysieke problemen. “Een van onze medewerkers heeft knieproblemen. Daar gaan wij heel zorgvuldig mee om, we laten haar niet de hele dag hetzelfde werk doen.” Jessica Schuurmans heeft geruime tijd thuis voor haar kinderen gezorgd. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging en is daarom blij met de kans om bij Euroclown te werken. “Nog voordat de winkel open ging, heb ik veel meegedacht over de inrichting en het assortiment. Dat werd ook van mij gevraagd. Het is fijn dat er dan ook echt naar mij geluisterd wordt. Paul en Ruud zijn erg blij met mij ideeën. Ons team is een leuke mix van mensen. We zijn allemaal erg verschillend maar dat maakt het juist zo gezellig.” Ninaber heeft heel bewust voor de locatie in de Osse Galerij gekozen. Dagen heeft hij daar het winkelende publiek geanalyseerd. Hij is verbaasd dat het pand zo lang leeg stond. “Ik heb ook in Amsterdam gekeken naar een geschikte ruimte. Maar dit pand in De Galerij is juist een toplocatie, zo midden in het centrum.”

Uitvluchten - deel 2 Ik verval niet graag in herhaling, al doet de titel van deze column anders vermoeden. Nee, u moet dit zien als een logisch vervolg op mijn eerdere column. Ik geef u graag een kijkje in de keuken van de Bedrijvenbeurs organisatie, compleet met bijbehorende uitdagingen en frustraties. U weet allen hopelijk waarover ik het heb: Bedrijvenbeurs Oss en omgeving staat voor de deur. Op 23 en 24 november in Sportcentrum Rusheuvel. Met ruim 1.500 zakelijke bezoekers het grootste business-to-business evenement van Oss, dus een evenement van grote waarde voor onze stad, toch? Blijkbaar niet! Steeds meer (Osse) ondernemers zien namelijk af van deelname aan de beurs, maar verzekeren ons dat ze zéker komen kijken. Er zijn écht bedrijven die we elk jaar bellen en die ons vervolgens deelname beloven voor de volgende editie. Het eind van het liedje is dat ze opnieuw met een uitvlucht komen en vervolgens weer twee dagen rondlopen. Of ondernemers die standaard een half uur voor sluiting van de beurs binnen komen want: ‘Het echte netwerken begint toch pas na de beurs, aan de bar.’ Begrijp me niet verkeerd: ik heb een hoge pet op van onze exposanten van komende editie. En elke Bedrijvenbeurs heeft tenslotte bezoekers nodig. Maar als deze trend zich doorzet, zullen we moeten overgaan op een geheel nieuwe opzet! Een Bedrijvenbeurs zonder exposanten is namelijk geen beurs. Ziet u het voor zich: Bedrijvenbeurs Oss en omgeving, geopend van 20.00 – 0.00 uur. Sportcentrum Rusheuvel sfeervol ingericht met een lange bar over de gehele lengte van de hal. En heel veel plaats om in contact te komen met andere ondernemers… Ondernemers van Oss: is dit wat we willen? 45


De Kracht van Oss

Rob Prins ‘Positieve energie oppikken, vasthouden en vergroten’ Het is inmiddels een klein jaar geleden dat de Kracht van Oss het levenslicht zag. “Een jaar waarin een stevige start is gemaakt”, zegt voorzitter Rob Prins. “De Kracht van Oss kent drie werkvelden: samenwerkingsverbanden ondersteunen, startende ondernemers op de rit helpen en kennis delen over duurzaamheid. Daarbij moet je niet onmiddellijk grootse successen verwachten. Maar op ieder veld is beweging; dat is heel mooi om te zien.” Samenwerking In Oss is de wil om elkaar op te zoeken en samen te werken er van nature. “Dat is de letterlijke kracht van Oss”, vindt Prins. Voorbeelden zijn het Logistiek Platform Oss en de Media Print & Packaging Group Oss. Maar ook de bouwsector weet elkaar door Wonen in Oss goed te vinden. “Initiatieven waar menig buurgemeente met een jaloers oog naar kijkt”, weet Prins. “Daarnaast staan er in de sectoren Food en Metaal 46

samenwerkingsverbanden op stapel. Branchegenoten onderzoeken hoe ze elkaar kunnen verstevigen. Vanuit de Kracht van Oss proberen we hier ontbrekende schakels aan toe te voegen. En nét een impuls te geven. Met financiële hulp, maar ook door adviezen of verbindingen naar onze eigen netwerken.” Starters Er starten jaarlijks gemiddeld zo’n 500 nieuwe ondernemers in Oss. Prins:

“Uiteindelijk moeten we het van die nieuwe aanwas hebben. Gesteund door de Kracht van Oss is Starters Succes Oss ontstaan, een initiatief dat nieuwkomers door de eerste jaren kan loodsen. Door bijeenkomsten te organiseren om te netwerken en kennis te delen. En starters kunnen in aanmerking komen voor een intensief coachingstraject. Heel belangrijk. Er kan zomaar een nieuwe Anton Jurgens tussen zitten!” De eerste bijeenkomst van Starters succes Oss, het zogenoemde StartersPodium, was een succes. Ruim 150 starters waren erbij. “Onder hen waren ook veel starters vanuit MSD, die willen ondernemen op het Life Science Park. Die willen we graag ondersteunen. Ook hier zoeken we weer de samenwerking op. Onder andere


De kracht van Oss

Gerard van der Kroon, voorzitter Logistiek Platform Oss: ‘De ondernemers in het Logistiek Platform Oss zetten zich gezamenlijk in voor de profilering van Oss als logistiek knooppunt, de inzet en uitbouw van trimodaliteit (weg, water en spoor) en de uitbouw van lokale en regionale samenwerking. Daarmee zetten we de Osse logistiek stevig op de kaart. Dit krijgt onder andere concreet vorm door het organiseren van aansprekende congressen. Mede dankzij de ondersteuning van de Kracht van Oss kunnen we hier op zeer professionele wijze vorm aan geven.’

met grotere partijen zoals de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij”, voegt Prins toe. Duurzaamheid Een thema dat bij iedere ondernemer op de agenda staat, is duurzaamheid. Hoe onderneem je zonder de toekomstige generaties te belasten? Prins: “De één is daar verder mee dan de ander. Dus ook hier valt veel winst te behalen door bedrijven met elkaar te verbinden en kennis te delen. Samen kun je vooruitgang op gang brengen. Regionaal maar ook Brabantbreed. Als de Kracht van Oss een bijdrage kan leveren aan het vasthouden van positieve energie die ondernemers naar een hoger plan brengt, dan is onze missie geslaagd”, besluit Prins.

Fabian van der Horst, bestuurslid de Kracht van Oss en voorzitter Starters Succes Oss: ‘Samen werken om sterker te worden. Voor Oss is het duidelijk dat krachtige samenwerking de economie een boost kan geven en zal leiden tot betere perspectieven. Er is behoefte aan actie, aan krachtpatsers, aan ondernemers die over hun eigen grenzen heen durven te kijken. Van praten naar doen!’

Rob van den Ende, voorzitter Media, Print & Packaging Group Oss: ‘De Media, Print & Packaging Group Oss is een samenwerkingsverband van diverse grafimedia bedrijven uit onze regio. Door in dit platform gezamenlijk op te trekken op gebied van procesverbetering, marketing, innovatie, inkoop en scholing focussen we ons op resultaten die groter zijn dan de som der delen. Nationaal, maar zeker ook internationaal. Het initiatief is voortgekomen uit de Kracht van Oss.’

De kracht van Oss is een initiatief van Rabobank Oss e.o., gemeente Oss, Osse ondernemersverenigingen en de Kamer van Koophandel, met als doel het behouden en creëren van werkgelegenheid door nieuwe economische activiteiten toe te voegen aan de bestaande bedrijvigheid. Dat kan op verschillende manieren, maar wel met een centraal uitgangspunt: samenwerken en verbinden. Het stimuleringsfonds van de Kracht van Oss is er om vernieuwende initiatieven uit Oss te ondersteunen. Daarbij is het van belang dat het om nieuwe bedrijvigheid gaat die een bijdrage aan de werkgelegenheid levert. En waarin door samenwerking en innovatie wordt bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Oss. Met vragen en voor informatie kunt u terecht bij: Secretariaat Kracht van Oss (T). 0412-629060 (E). info@dekrachtvanoss.nl www.dekrachtvanoss.nl Volg ons op www.twitter.com/dekrachtvanoss november 2011

47


ESTAX techniek

metaalbewerking roestvaststaal Van idee tot werkelijkheid

Oss

0412 483572

www.estaxtechniek.nl Technisch vakmanschap op Nivo. Een tijdelijk project of een structureel probleem, Nivo biedt u een oplossing op maat! Jarenlange ervaring in internationale arbeidsbemiddeling en een flinke dosis enthousiasme maken van Nivo een strategische partner voor een langdurige samenwerking. Van allround vakman tot technisch specialist, Nivo uitzendburo levert de juiste mensen op de juiste plaats. Kortom, mensen op Nivo.

Uitzenden.

48

Detacheren.

Werving & selectie.

Scholing & training.

Obrechtstraat 3b | Oss t (0412) 69 19 10 i www.nivo-uitzendburo.nl twitter.com/NivoBV


‘Eerder plannen schrappen dan nieuwe plannen ontwikkelen’

De KvK en BZW willen meer aandacht voor bestaande bedrijventerreinen. zodat eventuele verpaupering van bestaande bedrijventerreinen kan worden teruggedrongen

Uit recente behoefteramingen blijkt dat de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen afneemt én wijzigt van karakter. Dit leidt er mogelijk toe dat de provinicie Noord-Brabant en de gemeenten plannen voor nieuw te realiseren bedrijventerreinen tijdelijk in de ijskast zetten, drastisch gaan wijzigen of zelfs geheel schrappen. De visie op bedrijventerreinen van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten wordt binnen enkele maanden gepresenteerd. Pijplijn Dit was aanleiding voor de BZW en Kamer van Koophandel om ook zelf een onderzoek te houden naar behoefte aan werklocaties. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van de bedrijventerreinen. Uit de presentatie van Buck Consultants, dat het onderzoek in opdracht van de BZW en Kamer van Koophandel uitvoert, blijkt dat er in NoordoostBrabant op korte termijn voldoende aanbod van bedrijventerreinen is. Bovendien zit er nog een aantal nieuwe bedrijventerreinen in de pijplijn. Daarom is het zaak om de ontwikkeling van deze nieuwe terreinen enigszins af te remmen. “Lange tijd was er in deze regio een tekort aan bedrijventerreinen, maar inmiddels komt er teveel ruimte beschikbaar”, vertelt onderzoeker Paul Bleumink.”Er zullen daarom eerder plannen geschrapt moeten worden, in plaats van ontwikkelt. “Verder moet er meer aandacht komen voor bestaande locaties.” Afstemmen Maarten van Helden, parkmanager bij SBBU in Uden, spreekt zijn zorgen uit over de bestaande bedrijventerreinen. “Door de ontwik-

De provincie Noord-Brabant en de gemeenten werken momenteel aan een visie op bedrijventerreinen. Om hierop te anticiperen onderzoeken ook de Kamer van Koophandel Brabant en de BZW de behoefte aan bedrijventerreinen in Brabant. Op 4 oktober konden ondernemers uit Noordoost-Brabant tijdens een ontbijtsessie in het IBN Vergadercentrum in Uden hun mening geven op de voorlopige onderzoeksresultaten.

keling van nieuwe bedrijventerreinen, waar ondernemers tegen relatief lage prijzen grond kunnen aankopen, wordt het voor hen steeds interessanter om een nieuw bedrijfspand te bouwen. Daardoor dreigt echter wel verpaupering voor de oudere bedrijventerreinen. Enerzijds moeten gemeenten daarom meer investeren in revitalisering van bestaande terreinen en anderzijds moeten ondernemers meer aan bestaande locaties denken om zich te huisvesten.” De gemeente Oss werd tijdens de bijeenkomst genoemd als voorbeeld, omdat Oss in de afgelopen jaren altijd heeft ingezet op een bedrijventerreinenbeleid, waarbij ook nadrukkelijk aandacht werd besteed aan panden die na verhuizing leeg kwamen te staan. Optimaal faciliteren Volgens Eugène Princée van de BZW moet gestreefd worden naar een mix van nieuwe en bestaande terreinen. “Er zullen altijd nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelt blijven worden, alleen niet in het tempo van de afgelopen jaren. Er moet daarom een goed evenwicht worden gevonden tussen de aanleg van nieuwe terreinen en het investeren in bestaande bedrijventerreinen.” Daarnaast mogen ook de wensen van grote bedrijven niet uit het oog worden verloren, benadrukt Jan van Raaij, voorzitter van de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg. “Er moet een duidelijker onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Als regio moeten wij daarom proberen om grotere bedrijven optimaal te faciliteren. Wanneer wij dat niet doen, bestaat de kans dat zij naar het buitenland vertrekken en zien wij ze nooit meer terug.” november 2011

49


KiesKies Seuren VanVan derder Vlies & Van Heijnsbergen Seuren Vlies & Van Heijnsbergen want omzet is pas omzet als het betaald is is want omzet is pas omzet als het betaald

171666

Obrechtstraat 29 29 Obrechtstraat 5344 AT AT OssOss 5344 t 0412-64 22 22 33 33 t 0412-64

171666

Wij bieden een Wij bieden een totaalpakket totaalpakket vanvan producten producten aanaan waardoor u u waardoor vanaf facturering vanaf facturering tottot enen met dede met tenuitvoerlegging tenuitvoerlegging vanvan gerechtelijke gerechtelijke uitspraken uwuw uitspraken vorderingen bij bij vorderingen onsons kantoor kunt kantoor kunt onderbrengen. onderbrengen.

www.seuren-vlies.nl www.seuren-vlies.nl

Hoe uitgebalanceerd is uw toekomst? Ondernemen vergt vandaag de dag al je aandacht. De filosofie van FSV is erop gericht u als ondernemer maximaal te ondersteunen, op nationaal en internationaal gebied, als het om financiële, fiscale en juridische aspecten gaat. Maar ook een loongebouw, een uitstekende loonadministratie, gecombineerd met hoogwaardige P&O support. Voor lastige trajecten als estate planning en bedrijfsoverdracht beschikken wij over specialisten. Goed beschouwd sturen wij erop aan u alle ruimte te bieden voor succesvol en uitgebalanceerd ondernemen, waarbij u op maat van onze expertise gebruik maakt.

uitgebalanceerdondernemen.nl AMSTERDAM • TIEL • WAALWIJK • ZALTBOMMEL • TELEFOON WAALWIJK (0416) 675 150 • WWW.FSV.NL 50


Onder de loep

‘Zakelijk en culinair genieten bij L’Amuse’ Bedrijven uit Oss en omgeving weten L’Amuse steeds vaker te vinden. Het restaurant leent zich uitermate goed voor grotere zakelijke gezelschappen. Zij krijgen een vier- of vijfgangenmenu naar keuze geserveerd. Ook kleinere gezelschappen kunnen er prima terecht. Door de ruime opstelling van de tafels kunnen gasten de dag zakelijk maar toch culinair afsluiten. Kenmerkend voor de gerechten van L’Amuse is dat er rekening wordt gehouden met het seizoen. “Dat is de kracht van ons restaurant. De mooie producten die het seizoen biedt, vinden de mensen bij ons terug op hun bord.” Leo en Ruby willen hun gasten prikkelen. “We merken dat de gasten zich steeds meer willen laten verrassen en ook open staan voor nieuwe culinaire ervaringen. Menu de Chef is dan ook een enorm succes. Onze producten komen iedere dag vers binnen en worden op een klassieke manier bereid met een eigentijds karakter. De smaak moet kloppen.” Met drie koks staan ze in de keuken om de best mogelijke kwaliteit te leveren. Het restaurant is een combinatie van modern en klassiek met sfeervol gedekte tafels. Hier zorgen Ruby en Erwin dat het de gasten aan niets ontbreekt. “Mensen komen hier voor een avondvullend programma onder het genot van een mooi glas wijn dat met zorg is uitgekozen. Dat zien we

graag. Het is belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Wij zijn kleinschalig en letten op de persoonlijke wensen van de gast.” Leo is te spreken over de ‘mooie groei’ die het restaurant de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “We doen er steeds een schepje bovenop. We hebben onze gastenkring opgebouwd en zijn intussen een goed gevuld restaurant geworden. Eters weten de smaken die we bieden erg te waarderen.” Restaurant L’Amuse is gevestigd aan de Molenstraat 40 in Oss.

Onder de loep

Flexspecialisten volop in beweging Flexspecialisten is voor werknemers en werkgevers een meer dan betrouwbare partner. Het bedrijf, dat vraag en aanbod op de gespecialiseerde arbeidsmarkt samen brengt, zit in een sterk groeiende lijn. Sinds de verhuizing naar het voormalig waterschapsgebouw aan de Raadhuislaan 30 in Oss is Flexspecialisten helemaal klaar voor de toekomst. Na een lange zoektocht zijn algemeen directeur Tom Sijpestijn en commercieel directeur Erwin Vesters bijzonder trots op het pand. Niet alleen omdat nu de eerdere vier kantoren samenkomen, maar ook omdat het goed bereikbaar is en voldoende parkeerplaatsen

heeft. “Het heeft volop voordelen”, zegt Sijpestijn. “We hebben meer ruimte, meer rust en meer uitstraling. We zijn de op drie na grootste werkgever van Oss en waren toe aan uitbreiding.” De komende tijd krijgt het gebouw een metamorfose. Zo komt er voor en achter een glazen pui en wordt het geheel geschilderd. “Reken maar dat er straks één van de mooiste gebouwen van Oss staat.” Flexspecialisten biedt werkgevers en werknemers een unieke kans. Specifiek talent wordt aan specifieke vragen gekoppeld. Het gaat erg goed met Flexspecialisten. Er is een duidelijke stijgende lijn te zien. “Wat wij zeggen, doen we ook echt. Bij Flexspecialisten doen we wat de opdrachtgevers ons vragen”, zegt Sijpestijn. Vesters voegt toe: “Wij verkopen oplossingen. ‘Nee’ verkopen doen we niet.” FC Oss Uitzendbureau is een belangrijke pijler binnen Flexspecialisten. Met de voetbalclub is een tweejarige overeenkomst gesloten. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in Oss komt hier samen. In de toekomst gaat de Talentencampus belangrijk worden. Sijpestijn. “Het is voor de naamsbekendheid van de stad goed dat er een Betaald Voetbal Organisatie in Oss actief is. Bij de Talentencampus kunnen wij als Flexspecialisten van grote waarde zijn. Er komt een link met scholen en het bedrijfsleven en daarin zijn wij een draaischijf.” (www.flexspecialisten.nl) november 2011

51


Bezoekadres Wijndepot: Batavenweg 6j | 5349BB | Oss Industrieterrein Danenhoef (open op afspraak) M 06 52 54 84 54 E info@wijnvancave.nl

WIJN | EVENTS | PROEVERIJEN | RELATIEGESCHENKEN 52


Winterlandmanager Paul van den Broek over jubileumeditie Winterland Oss:

Winterland Oss: Verbinden en beleven ‘Beleving’ is het woord dat van 14 december tot en met 8 januari centraal staat tijdens de jubileumeditie van Winterland Oss. De nieuwe manager van het winterse evenement Paul van den Broek wil dit jaar nieuwe stappen zetten met het winterse evenement. Eén daarvan is de uitbreiding van Winterland Oss naar de rest van het centrum. “Ik hoop dat we binnen drie tot vijf jaar landelijke allure krijgen.” Paul van den Broek, waar kennen we die naam van? De ‘echte’ Ossenaar is mede-eigenaar van Berg & Broek Makelaardij aan de Kromstraat 6 in Oss. Naast zijn werk was hij hoofd bestuurslid van de branchevereniging voor makelaars. “Ik heb altijd gevonden dat ik naast mijn werk tijd vrij moest maken voor maatschappelijke dingen. In mijn jeugd was ik daar al mee bezig. Zo was ik eind jaren ’70

één van de kartrekkers van het popfestival Kwiebsac in Oss. Toen ik als bestuurslid van de branchevereniging stopte, had ik opeens meer vrije tijd. Het begon toch weer te kriebelen om er iets bij te doen. Arno Smits, een vriend van mij, vroeg toen of de sponsorcommissie van Winterland Oss niets voor me was. Ik ben in de afgelopen jaren een fervent bezoeker van het evenement

geweest. Winterland Oss is een blikvanger en zet de stad op de kaart. Ik heb ‘ja’ gezegd en heb met veel plezier een jaar in de sponsorcommissie gezeten. Begin dit jaar kwam vanuit het bestuur het verzoek of ik Jack van Lieshout wilde opvolgen als Winterland-manager. Ook die kans heb ik aangegrepen.” Lees verder op pagina 54 november 2011

53


Vervolg van pagina 53 Wensen Met de wisseling van de wacht had Van den Broek uiteraard ook zijn wensen. De Ossenaar richtte zich met zijn doelen niet alleen op het Winterlandterrein zelf. “Er waren een aantal dingen die ik graag wilde realiseren. Zo wilde ik graag een kinderijsbaan voor de jeugd. Er waren plannen voor plaatsing op De Heuvel, maar hij komt naast de grote ijsbaan op het Eikenboomgaardplein te liggen. Het is een ijsbaan van 130 vierkante meter die vanaf 10.00 uur open gaat. Het is 54

echt bedoeld voor kinderen tot een jaar of zeven om hun eerste stapjes op het ijs te zetten. Het is een veilig stukje ijs en ik zie het als een mooie uitbreiding voor Winterland Oss.” Winterhuis Een andere wens van Van den Broek was om de rest van het Osse centrum meer bij het evenement te betrekken. Zo is hij erg blij met de komst van Het Winterhuis op De Heuvel. Er worden bij het nieuwe initiatief allerlei activiteiten gehouden. De opbrengst gaat

naar Stichting Hulphond. Hulphondambassadeur Anita Witzier verzorgt de onthulling van het WinterHuis op 15 december. “Het is een goede stap dat er de komende wintermaanden nieuwe led-sfeerverlichting wordt opgehangen door het centrummanagement. We hopen ook dat ondernemers een kerstsfeer creëren en dat zo de winterse beleving in het centrum wordt doorgetrokken. Want kerstverlichting is schitterend, maar wij willen ook een kerstgevoel op de grond. Er komen onder andere kansen voor


doen. Zo blijven er (muzikale) activiteiten plaatsvinden in de tent. Nieuw is dat er met ‘doelgroepavonden’ wordt gewerkt. Op het terrein zijn er meerdere tentjes met onder andere glühwein en worst. Er komen diverse verrassende attracties. “We willen geen winterkermis zijn, maar wel een totaalpakket aan de bezoekers aanbieden.”

mogelijk. Het is bijvoorbeeld prachtig dat ze er voor hebben gezorgd dat het schoolschaatsen is betaald. Eerst was er soms geen budget, maar nu doen waarschijnlijk alle groepen 8 uit de gemeente mee.”

Verbinding De grote schaatsbaan mag natuurlijk niet ontbreken. Nieuw is wel dat de reusachtige kerstboom naar het middenpunt van de kinderijsbaan verkast. In het midden van de ‘grote schaatsbaan’ komt een enorm kunstwerk te staan; een creatie van Machine- en Transportwerktuigenfabriek Verhoeven Oss B.V in samenwerking met leerlingen van technische opleidingen. Een verbinding dus, naast ‘beleving’ het tweede kernwoord van Winterland Oss. Zo is er een verbinding met de IBN, Revabo en ook met vele bedrijven. Er zijn al bijna 200 ambassadeurs die het evenement een warm hart toedragen. “We zien dit nog graag groeien naar 300. We zien nog nieuwe initiatieven ontwikkeld worden. Op Vorstengrafdonk bijvoorbeeld bekijken ondernemers hoe ze voor Winterland Oss de krachten kunnen bundelen. Vele schouders maken licht werk. Zonder ambassadeurs is er geen Winterland

‘Het moet voor alle bezoekers bijzonder zijn om hier rond te lopen’

Motto Winterland Oss moet niet alleen een

Oss’ feestje worden. Het motto is namelijk niet voor niets ‘Winterland Oss…de winterse beleving waar iedereen warm voor loopt’. De kernen mogen zeker niet worden vergeten. “We hebben de wijk- en dorpsraden benaderd en we hopen dat die publiek meetrekken. Je moet het zien als een web dat we in de toekomst hopen te gaan uitbreiden. Het moet voor alle bezoekers bijzonder zijn om hier rond te lopen.” Meer informatie is te vinden op www. winterland-oss.nl

horecagelegenheden. Sommigen zien Winterland Oss als lastpost, maar ze kunnen er wel iets mee doen nu het centrum er meer in wordt betrokken. Als ik kijk naar Maastricht, dan gaat er veertig miljoen naar de horeca en de centrumondernemers. Nou kunnen we ons ‘never nooit’ met Maastricht vergelijken, maar met tien procent van dat bedrag ben ik tevreden.” Totaalpakket Op het terrein van Winterland Oss is net als voorgaande jaren van alles te november 2011

55


klaar voor de toekomst Met de leiding in handen van Suzanne van der Aa en Enrico van Balen maken Van der Aa Assurantiën en Van der Aa Administratie in Oss een verjongingsslag door. Ze houden de koers van voormalig directeur Tonnie van der Aa aan en groeien gestaag. Beide bedrijven richten zich op een brede doelgroep: van zzp’ers tot middelgrote en grote MKB-bedrijven. Bij Van der Aa Assurantiën kunnen klanten terecht voor pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies. Van der Aa Administratie helpt klanten met hun financiële- en loonadministratie, het samenstellen van jaarstukken en belastingaangiften (waaronder vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, omzet- en loonbelasting). Meer zelf doen Van der Aa heeft veel geïnvesteerd in de online werkomgeving. “We doen de boekhouding van onze klanten op

vertrouwde wijze, maar ze kunnen ook steeds meer zelf doen. Wij helpen met sturen, inrichting en doen de controle. Online hebben ze de gegevens sneller beschikbaar en meer inzicht in de administratie”, zegt Enrico. Van der Aa Administratie doet in de meeste gevallen de salarisadministratie. Met het

huidige systeem kan de klant dit ook zelfstandig doen. Online kunnen de klanten beschikken over de salarisstroken en alle mogelijke kostenoverzichten. Daarnaast kunnen ze zelf functioneringsverslagen, arbeidscontracten of andere gegevens uploaden, zodat alles op één plek beschikbaar is. Bij Van der Aa Assurantiën kunnen klanten 24 uur per dag hun verzekeringsgegevens inzien en wijzigingen aanbrengen in hun digitale polismap. Horizontaal Toezicht Van der Aa Administratie is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB). Het bedrijf zette zijn handtekening onder het convenant met de Belastingdienst, in het kader van Horizontaal Toezicht. Met die afspraak werken ze samen op het gebied van


Door horizontaal toezicht is het onderscheid met de accountant opnieuw kleiner geworden.

toezicht, waardoor de Belastingdienst controles achteraf beperkt. Door de werkprogramma’s en de kwaliteit die Van der Aa Administratie levert, gaat

de Belastingdienst ervan uit dat de aangiften kloppen. Hierdoor wordt de belastingaangifte sneller afgehandeld. Een ander voordeel voor klanten is dat de lijnen korter worden: bij de Belastingdienst heeft Van der Aa één aanspreekpunt. Vragen en problemen kunnen zo vooraf verhelderd worden.

Pensioenadvies De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt in 2012 de pensioenvergunning verplicht. Omdat Suzanne haar klanten breed wil blijven adviseren en ondersteunen, besloot ze te investeren in pensioenadvies. “Zonder zo’n vergunning mogen wij niet meer adviseren over collectieve en dgapensioenen. Daarom heeft collega Antonie van Haaren de opleiding voor Gecertificeerd Collectief Pensioen Adviseur bij Akkermans & Partners gevolgd. Om in aanmerking te komen voor een pensioenvergunning volgt Antonie nu de Wft-pensioenopleiding, zodat we volgend jaar met dit advies door kunnen blijven gaan”, zegt Suzanne. Zelf gaat ze die opleiding ook volgen, zodat het bedrijf niet afhankelijk is van één specialist. Als een assurantiekantoor in januari aangeeft niet de pensioenvergunning aan te vragen, mogen ze in februari geen nieuwe contracten afsluiten met pensioenverzekeraars. En bestaande contracten moeten in dat geval worden overgedragen aan andere kantoren of aan de verzekeraars. Suzanne streeft er dan ook naar afspraken te maken met tussenpersonen die ervoor kiezen zo’n vergunning niet te halen. Efficiënte samenwerking Van der Aa Administratie heeft sinds een jaar een intensieve samenwerking met Q accountants & belastingadviseurs uit Nijmegen. Complexe fiscale vraagstukken worden samen met die partij opgelost. Ook voeren zij, indien wettelijk vereist, de accountantscontrole van een jaarverslag uit. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd voor een aantrekkelijke prijs. Van der Aa Assurantiën en Van der Aa Administratie mogen dan twee fysiek verschillende bedrijven zijn, ze vullen elkaar op efficiënte wijze aan. Het bieden van een totaalpakket aan diensten is de onderscheidende factor. “We hebben zicht op de financiële situatie van de klant en op de knelpunten. Je kunt

de cijfers van een jaarrekening zien, maar er zit vaak toch een verhaal achter. Wij kennen dat verhaal en kunnen geldverstrekkers een goed totaalbeeld geven. Dat kan het verschil maken tussen het wel of niet verstrekken van een hypotheek of financiering. In deze tijd zijn banken en hypotheekverstrekkers snel geneigd om ‘nee’ te zeggen, bijvoorbeeld omdat ze toch bang zijn dat ze op de vingers worden getikt door de AFM. Dan moet je toch beslagen ten ijs komen.” Als Enrico en Suzanne hun diensten op en rijtje zetten, concluderen ze dat de positie van de twee bedrijven in de regio sterk is verbeterd. Met zeven werknemers bij Van der Aa Assurantiën en tien bij Van der Aa Administratie zijn zij uitgegroeid tot een professionele partij die alle benodigde expertise in huis heeft.

AdministrAtiekAntoor VAn der AA oss B.V. Lauwersmeer 9A 5347 Jr oss t 0412-667770 e administratie@van-der-aa.nl i www.van-der-aa.nl

AssurAntiekAntoor VAn der AA B.V. Lauwersmeer 9d 5347 Jr oss t 0412-647855 e info@vanderaaoss.nl i www.vanderaaoss.nl


Rechtvaardigheid begint bij Lievekamp Advocatuur!

Nieuwe airco, badkamer of CV? Bezoek onze showroom! Broekstraat 2B te Herpen Tel. 0486-416392 Openingstijden Di-Do 9.30-18.00 uur Vr 9.00-20.00 uur Za 9.30-16.00 uur

AGO Groep Installatiebedrijven

AGO Groep Installatiebedrijven

Heeft uw zaak een duw in de juiste richting nodig? Wij knallen voor u als het gaat om: -

Arbeidsrecht Incasso’s Geschillen over levering Ondernemingsrecht Personen- en Familierecht

-

Strafrecht Huurrecht Bestuursrecht Contractenrecht Jeugdzaken

Zo goed? Als nieuw!

Complete badkamers! Alle installatietechnieken zoals o.a.: • Airco’s • Alarmsystemen • Badkamers • CV-installaties (inclusief onderhoud) • Loodgieters- en elektrawerkzaamheden • 24 uurs storingsdienst

Middelste Groes 15 5384 VV Heesch 0412 459 459

AGO Groep Installatiebedrijven Industriepark 11a-b 5374 CM Schaijk Tel. 0486-414400 www.ago-groep.nl

Lievekamp Advocatuur Lievekamplaan 20, 5341 GW Oss, T: 0412-629150, F: 0412-629151 E: verstijnen@lievekamp.com I: www.lievekamp.com

Schade aan een van uw bedrijfswagens, vrachtwagens of bussen? Laat deze repareren bij Truckschade Maasland!

www.truckschademaasland.nl OOk vOOr het beletteren van uw bedrijfswagens

Middelste Groes 15 5384 VV Heesch 0412 459 452 58


Maasland


vanuit het stadion Informatie van de Business Club van FC Oss

Agenda Business Club FC Oss Dinsdag 15 november Netwerklunch Zondag 27 november Sponsorwedstrijd FC Oss – FC Den Bosch Vrijdag 2 december Willem II – FC Oss Vrijdag 9 december Ladies Night Maandag 9 januari Nieuwjaarsproeverij Dinsdag 17 januari Netwerklunch

Sponsornieuws FC Oss mag ook dit keer weer nieuwe sponsors begroeten: Nieuwe Stersponsor

Cleánce Nieuw lid Business Club

Lithocolor In Sim Securon

Voetbalagenda

Vanaf de winterstop lid van de Business Club

Ondernemers kunnen de week bij FC Oss afsluiten met een diner, een pot voetbal en een drankje. Kortom Business meets Pleasure! In een heel informele sfeer ontvangen wij ondernemend Oss en omgeving in sponsorhome De Amstel Lounge. Voorafgaand aan de thuiswedstrijden dineren wij in Het Hooghuis, Locatie Stadion. Naast de voetbalavonden worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals netwerklunches, een golfdag en een Nieuwjaarsproeverij. Wij bieden behalve voetbal, een zakelijk netwerk en een gezellige avond! Vanaf � 1750,- kunt u deze winter lid worden van de Business Club van FC Oss! Meer weten? Neem contact op met de commerciële afdeling van FC Oss!

Cleánce stersponsor van de club Met trots presenteren wij u Cleánce als nieuwe stersponsor van FC Oss:

Zondag 27 november FC Oss – FC Den Bosch Vrijdag 9 december FC Oss – Telstar Vrijdag 13 januari FC Oss – FC Emmen Vrijdag 27 januari FC Oss – Cambuur Leeuwarden Alle thuiswedstrijden op vrijdag en maandag beginnen om 20.00 uur in het Frans Heesen Stadion. Op zondag om 14.30 uur.

Alle laatste informatie is te vinden op www.fcoss.nl

Cleánce is een snelgroeiende facilitaire dienstverlener gevestigd in Oss. Het bedrijf is opgericht in 2004 en wordt tegenwoordig geleid door 2 jonge, ambitieuze ondernemers die actief zijn op het gebied van specialistische reiniging, detachering, beveiliging, glasbewassing, vloeronderhoud en dagelijks schoonmaak van kantoren. Cleánce heeft ruime ervaring in het aanbieden van veelzijdige en kwalitatief hoogwaardige ondersteuning aan opdrachtgevers in de regio Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Met de sponsoring van FC Oss hoopt Cleánce ook meer naamsbekendheid te krijgen in de eigen stad. Meer informatie over Cleánce en haar diensten vindt u op www.cleance.nl.


Ondernemer aan het woord

Multifunctioneel familiebedrijf op een unieke, inspirerende, kunstzinnige netwerklocatie

Nol de Groot: ‘Wij vinden de juiste doelgroep voor ieder bedrijf’ Art to Business biedt een platform waarop kunstenaars en ondernemers zich kunnen presenteren en hun ideeën kunnen uitwisselen. Ondernemers kunnen via dit platform gebruik maken van de ‘out of the box’ denkwijze van kunstenaars, een erg vernieuwende benadering van ondernemen. Art to Community is hetzelfde concept, maar dan gericht op particulieren. Sous Terre maakt in eerste instantie gebruik van Social Media. “Tijdens de afgelopen, door ons georganiseerde kunstbeurzen, hebben we met de door ons ingezette Social Media zeer goede resultaten geboekt. Dit gaan we nu verder uitwerken en vervolgens implementeren in de nieuwe interactieve websites” vertelt eigenaar Nol de Groot. Communicatie en marketing Sinds kort kunnen bedrijven gebruik maken van de expertise van Sous Terre op het gebied van communicatie en marketing. “Wij bieden bedrijven een uniek pakket, waarbij we onze zakelijke ervaring combineren met de creativiteit van kunstenaars. We zijn niet alleen een bedrijf waar kunst gekocht of gehuurd kan worden; we zijn inmiddels uitgegroeid tot een multifunctionele onderneming die zich gaat toeleggen op het adviseren en begeleiden van bedrijven. Hierbij wordt ook de creativiteit van de kunstenaars die aan de galerie zijn verbonden ingezet. De kunstenaars zijn creatievelingen pur sang en kunnen zorgen voor de meest originele marketingacties”, aldus Nol de Groot. Unieke netwerkclub Art to Businessclub is een unieke netwerkclub voor ondernemers: de leden profiteren van elkaars kennis en netwerk. “Maar ook van het enorme netwerk dat we met onze vier galerieën

Galerie Sous Terre in Lithoijen ontwikkelt momenteel nieuwe diensten voor bedrijven. Er wordt onder andere gewerkt aan twee websites (Art to Business en Art to Community), een marketingadviestak en een netwerkclub.

verspreid over het land in de afgelopen 25 jaar hebben opgebouwd. Leden kunnen zich tevens verheugen op uitnodigingen voor allerlei evenementen, waaronder kunstbeurzen en exposities. “Het concept is volgens Nol de Groot een logische aanvulling op hetgeen waar Galerie Sous Terre voor staat: een unieke, inspirerende, kunstzinnige netwerklocatie. “We organiseerden al exposities, kunstbeurzen en bedrijvendagen. Het zijn stuk voor stuk evenementen waarbij ondernemers dichter bij elkaar worden gebracht. Kijken naar kunst verbroedert”, aldus Nol de Groot. Multifunctioneel familiebedrijf Sous Terre heeft er sinds kort nog twee nieuwe takken bij: Sous Terre Events en MediaHunch. Het eerstgenoemde bedrijf houdt zich bezig met het organiseren van allerlei evenementen (zowel intern als extern) en wordt gerund door Jeroen en Frank, twee zonen van Nol de Groot. Hierbij hebben zij ook de beschikking over een standbouwbedrijf, waarmee ze andere evenementenbureaus en individuele bedrijven van dienst kunnen zijn met het verzorgen van standbouw voor beurzen en allerlei andere presentaties. Multimediabedrijf MediaHunch wordt geleid door zoon Robbin en biedt communicatie en marketingdiensten in de ruimste zin van het woord. De echtgenote van Nol, Bernadette,is als kunstenares verbonden aan de zaak en verzorgt de workshops. Een familiebedrijf pur sang. Wie interesse heeft of vrijblijvend geïnformeerd wil worden, kan dit laten weten via (0412) - 48 21 59 of info@galerie-sous-terre.nl. (www.galerie-sous-terre.nl) november 2011

61


‘Vuur staat mij gelijk

62


voor aan leven’

In Beeld

Kenneth J. Crietee, kunstenaar, ondernemer maar bovenal een gevoelig mens die zich verenigd voelt met Moeder Aarde. Hij is geen pyromaan maar vuur speelt een belangrijke rol in zijn leven. Velen kennen hem vooral als een man met een kunstenaarshart pur sang maar sinds dit jaar gebruikt hij zijn creatieve geest ook als ondernemer van Oss Exclusief. ”Vuur is een van mijn grootste inspiratiebronnen, het kan ons verwarmen maar ook bedreigen. Oranje, geel, rood en blauw zijn voor mij de kleurencombinatie voor positieve energie. Deze kleuren komen ook veel voor in mijn schilderijen, zoals tot het einde van het jaar te zien in mijn expositie in de Groene Engel. Wat veel mensen waarschijnlijk niet van mij weten, is dat ik dan ook graag mag vuurspuwen. Ik ben absoluut geen pyromaan maar vuur heeft altijd al een aantrekkingskracht op mij gehad. Vuur is altijd anders, en staat voor mij gelijk aan het leven. Ik heb het vuurspuwen al in mijn jeugd geleerd. Ik vind het spannend heerlijk om te doen.” In Oss Exclusief verenigen zich regionale aanbieders van exclusieve producten en diensten. Als initiator verenigt Kenneth in deze ‘exclusieve club’ zijn creativiteit met ondernemerschap. ”Oss heeft veel te bieden, ook op het hoogste niveau”, vertelt initiatiefnemer van Oss Exclusief Kenneth J. Crietee. Deze exclusieve aanbieders zijn: Audi Van den Udenhout, Blommers en Greve Makelaars, Punt Uit! interieur vormgeving, Cober Goudsmeden, Globe Travel Team, FLOW Damesmode, Frank Hendriks Herenmode, [verali] beauty & wellness, Klooster Bethlehem, Van Zandvoort Legal Lith, Van Mourik en De Bie Notarissen, Private banking van Rabobank Oss e.o. en restaurant Cordial. ”Het is goed dat deze premium partners zich gezamenlijk laten zien, zij zijn een belangrijke stimulans voor de lokale economie, deze combinatie zal de aantrekkelijkheid van Oss versterken”, vervolgt Kenneth. “Binnenkort wordt ook het tweede Oss Exclusief magazine uitgeven en er zijn plannen voor een uniek Oss Exclusief event in mei 2012, waarvan de opbrengst voor stichting Sahelp is. Oss toont hiermee haar mooie exclusieve gezicht.” Maar naast ondernemersbloed blijft ook zijn creatieve geest meer dan actief. Zijn creativiteit stilt hij ook in social media concepten maar hij zoekt ook antwoorden en rust in de elementen van de aarde. ”Social Media is voor mij een aanvulling op een actief sociaal leven. Het kan zorgen voor goede contacten en het is nog leuk ook. LinkedIn is hier een prachtig voorbeeld van. Ik gebruik deze site zakelijk voor mijn zakelijke contacten, ook Oss Exclusief heeft hier haar eigen groep.”

november 2011

63


Autoservice Van den Akker B.V. Uw partner in autozaken.

Officieel Mercedes-Benz partner voor service van personenwagens.

Vluchtoord 35, Uden | Telefoon (0413) 25 19 51 | www.vdakker.nl

64


Ondernemer aan het woord

‘Een financiële huisarts die weet wat er speelt’

Bart Rutten (links) en Richard Melaet zijn tien jaar actief in Oss

Richard Melaet adviseert ondernemers via deze nieuwe service over hun persoonlijke situatie. Hoe ziet het financiële plaatje er uit als de entrepreneur arbeidsongeschikt raakt, met pensioen gaat of zijn bedrijf verkoopt? En wat blijft er voor nabestaanden over als hij overlijdt? Er wordt gekeken naar het doel dat de ondernemer voor ogen heeft en hoe dat doel gerealiseerd kan worden. “Het is voor ondernemers vaak niet geheel duidelijk wat ze precies geregeld hebben. Ze krijgen een stukje huiswerk van ons mee: het verzamelen van alle polismappen. Vervolgens komen wij met behulp van het softwareprogramma Figlo tot een inventarisatie.” Vanaf dat moment kan de klant ervoor kiezen om op eigen houtje verder te gaan en zelf te beslissen welk financieel product hij prefereert. Maar ook daar kan Melaet bij helpen. Dat doet hij onafhankelijk. Bonnet & Partners heeft er geen belang bij welk financieel product wordt verkocht omdat er wordt gewerkt op basis van een uurtarief. “Wij kunnen een offerte goed beoordelen. We kijken naar de kleine letters. Beantwoordt de verzekering aan de vraag? Hoe is de term arbeidsongeschiktheid gedefinieerd? Dat je niet meer kunt werken als redacteur, maar je nog wel bonsaiboompjes kunt knippen en dus niet arbeidsongeschikt bent?” Bedrijf Behalve de persoonlijke situatie van de klant kijkt Bonnet & Partners via de nieuwe tak ook naar het bedrijf van de ondernemer. Er wordt stilgestaan bij de problemen waar iemand

Accountants- en advieskantoor Bonnet & Partners in Oss is gestart met een nieuwe adviestak voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB): financiële planning en bedrijfsoverdracht. “We zijn nu tien jaar actief in Oss en hebben inmiddels onze naam gevestigd. Vorig jaar zomer kwamen we op het idee om deze dienst op te zetten omdat er veel vraag naar was”, legt AA-accountant Richard Melaet uit. tegen aanloopt als hij het bedrijf verkoopt aan familie, huidige werknemers of een externe partij. “Ook de bijkomstige problemen kunnen we oplossen via ons lokale netwerk van notarissen, advocaten en banken”, zegt AA-accountant Bart Rutten. Hij omschrijft Bonnet & Partners als een financiële huisarts die weet wat er speelt bij klanten. “Babyboomers die tot na de crisis wilden wachten met de verkoop van hun bedrijf, willen nu toch echt met pensioen. Met onze nieuwe service maken wij stap voor stap duidelijk wat ze het beste kunnen doen. We stellen een soort verkoopmemorandum op en bepalen de waarde van het bedrijf. De eigenaar kan het bijvoorbeeld beter niet verkopen als hij zélf degene is die het bedrijf tot een succes maakt. Dan moet er toch een tweede man zijn. De koper moet een goed gevoel hebben bij het bedrijf. En de verkoper vertrouwen in de koper. Je wilt je bedrijf, waar je zoveel tijd in stak, niet over de kop zien gaan. Het is toch je kindje. Het vereist, kortom, nogal wat voorbereiding. Wil je het echt goed doen, dan heb je toch zo’n zeven á acht jaar voorbereidingstijd nodig.” De nieuwe adviestak is een aanvulling op de andere diensten die Bonnet & Partners biedt, zoals het verzorgen van de financiële administratie, accountancy, fiscale advisering en het verzorgen van de loonadministratie. Bonnet & Partners verhuist per 1 januari van de Obrechtstraat 19A-B naar nummer 21, omdat het bedrijf op de huidige locatie uit zijn jas groeit. november 2011

65


BEWAKEN - CONTROLEREN - TRACEREN - OBSERVEREN

Sinds 2000 actief in de markt van Particuliere Alarmcentrales in Nederland en dankzij het feit dat wij ons slechts begeven op onze alarmcentrale activiteiten en onafhankelijk kunnen opereren, mogen we vaststellen dat wij door het inslaan van deze weg de laatste jaren succesvol kunnen acteren. Onderscheidend vermogen ligt namelijk niet alleen in de prijs maar veel meer in de wijze waarop de diensten worden uitgevoerd. Zoals:

 Kwalitatief juiste en vriendelijke dienstverlening  Geen stemcomputer met dwingend keuzemenu  Korte wachttijden voor klanten  Uitbellen met nummerherkenning (voor uw veiligheid)  Vrije keuze van wachtwoord, password of pincode  Geen onderdeel van een Multi National  Volledig onafhankelijk

U kunt bij EuroPAC Alarmcentrale terecht voor alarmverwerking, Video Bewaking, Tracking & Tracing en uw telefonische bereikbaarheid buiten uw eigen kantoortijden. Graag zijn wij u van dienst gedurende 7 dagen per week 24 uur per dag.

WAAR MENSEN VOOR U (BE)WAKEN EuroPAC Alarmcentrale V.O.F. Alarmcentrale

Batavenweg 2

5349 BB OSS

tel. 0412 - 654 000 (alle dagen 24 uur bereikbaar)

fax 0412 - 638 217

info@europac.nl

Borg gecertificeerd, PAC nummer 105

www.europac.nl


Hans van Vugt

Verbouwen! Ooit als eigenaar van een midden- en klein bedrijf je zaak of kantoor verbouwd? Dat kost je energie! En niet zozeer om het gesjouw, maar om alles wat er om heen draait. Een beetje doorsnee ondernemer is zo’n zestig uur per week in de weer met het wel en wee van zijn eigen toko. Maar daarnaast kun je nog eens trap op, trap af, schilderen, schuren, behangen en nog veel meer. Als je dan weer met je kop onder de kruipruimte ligt gaat je telefoon: de bank of je even een en ander kunt nakijken. Dat komt dan even niet uit! Maar de klap op de vuurpijl wil ik u niet onthouden. Diep onder diezelfde kruipruimte ging weer mijn telefoon. Een bejaarde dame in de zaak wilde mij dringend spreken. Wéér met mijn toch wel corpulente lichaam onder die kruipruimte uitgekropen. Gepikt en gesteven liep ik de winkel in. De bejaarde dame zat met een gezicht op onweer op mij te wachten. Haar krakende stem klonk vinnig: ‘mijnheer van Vugt, ik heb een klacht. Ik kom regelmatig hier en

nu is weer de servetjes standaard leeg. Ik heb een ijsje gehad en kan mijn mond niet eens fatsoenlijk afvegen’... Ik was perplex en kookte inwendig van woede. Moest ik dáárvoor nou uit die kruipruimte komen? Ze deed er nog een schepje bovenop: ‘dit was de laatste keer dat ik bij u ben geweest’ en ze verliet zonder om te kijken de zaak. Bij navraag bij mijn personeel bleek dat de oude dame vrijwel elke keer commentaar had. Was het niet dat de koffie op temperatuur was, vond ze het binnen te koud of te warm. Mijn medewerkers waren eigenlijk blij dat ze niet meer kwam. Oh, wat ben ik soms jaloers op iemand die gewoon zijn 36 uurtjes werkt, lekker om 16.30 uur thuis is, krantje erbij en de hele avond ontspannen voor de tv. Maar diep in mij hart zou ik niet willen ruilen. Ondernemer zijn geeft je zoveel vrijheid en vooral plezier in het zaken doen. Als er dan ook nog eens een succesje boekt ben je helemaal tevreden. En de ongemakken neem je maar op de koop toe.

Eigen website is de basis van alles

Je kunt niet bouwen op een slechte fundering Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor het bouwen van een goede website. Alle online activiteiten die je als ondernemer inzet zullen één uiteindelijk doel hebben: de eigen website. Daar moet het gebeuren. Die moet dus ook goed zijn, anders hebben je inspanningen geen enkel effect. Ik maak graag de vergelijking met de bouwwereld: bouwen op een matige fundering is een slecht idee. Voor je dus klanten naar je website gaat lokken, moet je er eerst voor zorgen dat je website goed in staat is die klanten op correcte wijze te ontvangen. Maar wat is goed? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wat voor de één goed is, hoeft voor de ander niet te werken. Maar er zijn wel een paar gemeenschappelijke kenmerken die op iedere website van toepassing zijn. • Kies een duidelijke navigatiestructuur, die aansluit bij de beleving van de bezoeker. Stelregel is dat iedere pagina via maximaal drie klikken te bereiken is.

• Een website moet up-to-date zijn, verouderde informatie geeft je een slecht imago. • Gebruik de taal die je klanten gebruiken, dat helpt ook bij het gevonden worden in Google. • Plaats af beeldingen op de juiste grootte, zeker nu mobiel internet steeds belangrijker wordt, en geef af beeldingen een relevante naam in plaats van een onduidelijke code; Google leest die bestandnamen namelijk ook. En weet je wat nu het mooie is? Door je website op deze manier vorm te geven, word je ook nog eens beter gevonden via Google, en dat is voor velen nog steeds de belangrijkste bron van nieuwe bezoekers. En is de basis goed? Dan kun je beginnen met het trekken van bezoekers. De volgende keer aandacht voor seo: search engine optimalisation en sea: search engine advertising. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak november 2011

67


Regionaal en betrokken Uw persoonlijke kennisleverancier van ICT-oplossingen voor het MKB

Branddetectie- en ontruimingsalarmsystemen • Advies en ontwerp • Installatie • Onderhoud • Certificering

• Systeem- en netwerkbeheer • Uitbesteden ICT beheer • Een betrouwbare partner

dotcombusiness business Slim investeren levert besparing op. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes. Cereslaan 26 5384 VT Heesch

BD Service Nederland B.V. Gotenweg 13 • 5342 PP Oss • 0412-691291 • www.bdservice.nl

68

0412 669500 info@dotcombusiness.nl

doTCoMBUSInESS

10 JAAR Z E K E r h E I d


Onder de loep

‘Het straalt onze werkwijze en visie uit’ Twijfels over de ideale indeling van uw huis? Benieuwd wat voor meubels en verlichting er in de woonkamer past? Op zoek naar accessoires om een woning mee aan te kleden? Bij Punt Uit! interieur vormgeving aan De Schakel 7 in het Osse centrum zijn mensen aan het juiste adres. “Het kan variëren van het inrichten van een kleine werkhoek tot een uitgebreid advies bij de eerste tekeningen van een woning.” Aart van Rooij voelt zich thuis in de designwereld. Van 1989 tot 1994 werkte hij bij Punt Uit! om daarna, in hetzelfde vakgebied, zijn vleugels uit te slaan. In 2005 nam hij Punt Uit! over. Sinds 2008 is Sjack Esmyer werkzaam bij hem. Core business is interieuradvies en de invulling daarvan. Punt Uit! richt zich naast de particuliere markt steeds vaker ook op de zakelijke. Zo maakt Hotel De Weverij gebruik van hun expertise en heeft De Postbode! het bedrijf ingeschakeld voor de nieuwbouw. Van Rooij: “Wij kunnen zorgen voor de gewenste inrichting en sfeer; geven daarbij een goed onderbouwd advies en luisteren goed naar de wensen van de klant.” Mensen kunnen bij Punt Uit! naast advies terecht voor onder andere meubels, verlichting en stoffering. “Wij kunnen (ook ‘s avonds) bij de klant thuis langs komen. De service voor klanten is erg belangrijk en we nemen de tijd voor ze. Waarin we ons ook onderscheiden is

het leveren van maatwerk. We hebben een netwerk van vakmensen voor de uitvoering van onze ontwerpen” Punt Uit! werkt met gerespecteerde merken als onder andere Artifort, Montis, Arco, Label, Foscarini en Ingo Maurer. “Wij kiezen bewust voor merken in het hogere segment, en bieden kwaliteit en exclusiviteit.” Punt Uit! verkoopt in het voorste deel van hun winkel accessoires en cadeaus op woongebied. “We hebben dit deel grondig verbouwd waardoor het rustiger en ruimtelijker is geworden. Bovendien straalt het nu meer de stijl uit van onze werkwijze en visie.”

Sjack Esmyer en Aart van Rooij

‘Gast zijn op eigen feest’ Evenementenbureau Walters Total Event koos vorig jaar voor een nieuw beeldmerk: de lach. “Een evenement is voor ons geslaagd als het een lach tovert op het gezicht van zowel de opdrachtgever als zijn gasten.”

Bob Walters wil in de toekomst gaan uitbreiden. “We organiseren nu ook al evenementen buiten Oss en het is altijd leuk om te werken in verschillende regio’s. En natuurlijk hebben we een team van deskundige mensen achter ons staan.”

Walters Total Event heeft zich gespecialiseerd in het organiseren van evenementen, van zakelijk tot uitbundig. Bob Walters: “Geen evenement is hetzelfde en ook ieder mens is anders. Ons beeldmerk bestaat niet voor niets uit verschillende monden.” Veel ondernemers hebben de afgelopen 12 jaar de weg naar het evenementenbureau al gevonden. Als extra service is er dit jaar het “Small Business Pakket”geïntroduceerd.

Walters Total Event Nieuwe Hescheweg 114 5342 EE Oss www.walterstotalevent.nl Bob Walters

“Met dit pakket bieden wij ondersteuning aan projectgroepen. Het principe van het Small Business Pakket is eenvoudig: wij stellen onze kennis en kunde ter beschikking en sluiten ons aan bij het projectteam van de opdrachtgever. In de meeste gevallen vragen zij ons de regie in handen te houden; zelf zorgt het team voor de uitvoering van afgesproken actiepunten. Dat werkt prima en de lach staat altijd centraal,” legt Bob Walters uit. Wie met hem praat, hoort zijn passie voor het vak. “Het is ook een prachtig vak. Wat zo mooi is aan ons werk? Het organiseren en het bedenken van creatieve concepten. En ervoor te zorgen dat de opdrachtgever zich die dag als een gast op zijn eigen feest voelt! november 2011

69


70


JCI De Maaskant

Maarten van Driel, Colette Cloosterman-van Eerd en Peter Bijvelds. Wat hebben deze drie personen gemeen? Hun ondernemende ouders, hun Brabantse achtergrond, hun gedrevenheid en passie en daarmee ook hun succes. Deze drie iconen in de ondernemerswereld waren uitgenodigd als spreker in het programma van ‘De weg naar succes’, een inspirerende dag georganiseerd door Junior Chamber International De Maaskant (voorheen Junior kamer). De deelnemers werden met een VIP bus naar de sprekers gebracht. Maarten van Driel, algemeen directeur Vervoersservice Van Driel in Oss, bekend van de vele gele met bordeauxrode busjes die je overal ziet rijden. Het bedrijf groeide in 35 jaar tijd uit tot een onderneming met 650 medewerkers en meer dan 400 voertuigen. Van Driel, geboren en getogen aan de

het bedrijf groter geworden. Wat betreft Van Driel is de weg naar zijn succes er een van tomeloze ambitie. Jumbo Dat geldt ook voor Collete Cloosterman-van Eerd van Jumbo Supermarkt. Dat succesverhaal moge bekend zijn. Jumbo groeit naar de top met straks 300 supermarkten in het hele land. “Uiteindelijk wint de passie. Ons grootste doel is om de geschiedenis in te gaan”, vertelde deze topzakenvrouw in haar eigen domein in Veghel. Ze bekende dat de familie zelf blij verrast was dat de bank mee wilde werken aan de aankoop van de Super de Boersupermarkten. Ook vertelde zij dat Jumbo nog lang niet klaar is. Zo wordt er al hard gewerkt aan extra online services voor de klanten. Creatiespiraal In de bus sprak gedurende de reis naar de sprekers Marinus Knoope. Hij ontdekte de Creatiespiraal, een praktische beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert. “Een groot bedrijf hoeft niet zonder meer een teken van succes te zijn. Dat is het alleen omdat de eigenaar dat zelf wenst te zijn. Je kunt succesvol zijn met een klein café of met een keten van honderd bars, maar dan ben je geen kroegbaas meer maar manager.” Gedurende de trip gaf hij de jonge ondernemers van JCI bruikbare tips. FC Den Bosch Peter Bijvelds uit Veghel, oprichter van de Hobijgroep en nu algemeen directeur van FC Den Bosch had zelf tips. “Jullie zijn bij Jumbo geweest, wat sta ik nou over succes te praten”, lachte hij. Succes is relatief: “Ik had een prachtig bedrijf met

De weg naar succes gaat over passie Vijfhuizerweg in Uden, molk thuis nog de koeien. Maar vader koos voor iets totaal anders en nam een taxibedrijf over. “Dat is een goede zet geweest”, weet zoon Maarten nu. Hij heeft altijd vooruit gekeken en hard gewerkt, dag en nacht. Door goed en schoon materiaal te leveren, open te communiceren en aandacht is

21 miljoen omzet en nu ben ik directeur van een bedrijf met drie miljoen omzet en vorig jaar een miljoen verlies. We zitten in de bijstand en toch voel ik me op dit moment succesvol. Ik kan moeilijk, moeilijk denken. Het glas is halfvol, je leeft maar een keer. Ik probeer meer met mijn hart dan met verstand zaken te doen”, sprak Bijvelds gedreven. “Ik heb toch wel een beetje mijn droom bereikt en hoop succesvol te blijven door keuzes te maken met de juiste motivatie.” Het gezelschap praatte na in de Petrushoeve in Heeswijk-Dinther waar Martijn Verkerk, de beste sommelier van Nederland, de wijn schonk. (Foto’s: Marieke van Tilborg Reijken) november 2011

71


‘Doekje voor het bloeden’

Accountant

Verlies uit aanmerkelijk belang is vandaag de dag actueler dan ooit. Aandelen in een BV moeten de laatste tijd nogal eens met verlies worden verkocht dan wel de BV waarin u aandeelhouder bent gaat zelfs failliet. U blijft dan zitten met een verlies in BOX 2. Hoe kunt u nu als aanmerkelijk belanghouder dit verlies verrekenen? Verrekening binnen BOX 2 Verliezen uit aanmerkelijk belang zijn in beginsel alleen te verrekenen met het positieve inkomen uit aanmerkelijk belang in het voorafgaande kalenderjaar en de negen jaren na het jaar waarin het verlies is geleden. Fiscale partners kunnen bovendien kiezen aan wie het verlies wordt toebedeeld. Kortom in eerste instantie alleen binnen BOX 2. Echter als u de aandelen met verlies verkoopt of de BV gaat failliet zult u veelal geen inkomen uit aanmerkelijk belang hebben genoten in het voorafgaande kalenderjaar dan wel nog inkomen in BOX 2 verkrijgen. Hoe dan verder ?

Belastingkorting van 25% Is verrekening binnen BOX 2 niet mogelijk dan kunt u het verlies op verzoek omzetten in een belastingkorting. Dit kan echter pas in het tweede jaar nadat uw aanmerkelijk belang is geëindigd. Stel de BV is in 2009 failliet gegaan en het verlies bedraagt € 50.000. De belastingkorting bedraagt dan 25% van het verlies, dus € 12.500. Deze korting kunt u dan in het jaar waarin het verzoek is gedaan (2011) verrekenen met de in BOX 1 verschuldigde belasting. Als u de belastingkorting in 2011 niet volledig kunt benutten, mag u het resterende deel nog de zeven daaropvolgende jaren gebruiken in BOX 1. Uiterlijk moet de korting in het negende jaar na het verliesjaar worden toegepast. Let op! De belastingkorting van 25% wordt niet automatisch toegepast. U moet daartoe een verzoek indienen bij de belastingdienst. Uw adviseur kan u hiermee helpen. Rein Klomp Van Pinxteren & Klomp Accountants en Belastingadviseurs (I). www.vpkl.nl

We doen ons best

72

ten van de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Op basis van deze gegevens kunnen Hooghuislocaties meer zicht krijgen op de begeleidingsbehoeften van de leerling. Door middel van onder meer deze testen wordt bekeken of een leerling in aanmerking komt voor leerwegondersteuning in het voortgezet onderwijs. Dit houdt in dat leerlingen in het voortgezet onderwijs extra aandacht krijgen op de gebieden waarbij zij dat nodig hebben. Al die gegevens bij elkaar geven richting aan een verantwoorde schoolkeuze. We doen ons best. Jurriën van der Veer Communicatie & Pr. Het Hooghuis (E). jvdveer@hethooghuis.nl

Voorlichter

Het is altijd weer een verrassing ‘s morgens bij het openen van de mailbox. Het valt me op dat steeds meer ouders van leerlingen in groep 8 van de basisschool al aan het begin van het schooljaar willen weten wanneer de informatiebijeenkomsten en open dagen zijn van het voortgezet onderwijs. Zo kreeg ik onlangs een mailtje van een ouder die een planning wilde maken om het komende jaar alle scholen van voortgezet onderwijs te bezoeken. Ik heb deze ouder gewezen op het schoolkeuzetraject dat de basisschool begeleidt. In zo’n traject wordt rekening gehouden met, zeg maar, de talenten van de leerlingen. De basisschool beschikt over een leerlingdossier gevuld met allerlei gegevens over de schoolloopbaan van de leerling. Inmiddels nemen bijna alle basisscholen deel aan het screeningsonderzoek dat door het dienstencentrum van Het Hooghuis wordt aangeboden. Dit onderzoek bestaat uit een didactisch deel, een sociaal emotioneel deel en een intelligentieonderzoek. De basisschool ontvangt hier een rapportage van en is verantwoordelijk voor de informatieoverdracht naar ouders. Leerlingen met een advies VMBO-(G) T of HAVO-instap zullen pas na aanmelding op het Hooghuis gescreend worden. Leerlingen met een advies richting locatie Den Bongerd zullen op locatie Den Bongerd voor plaatsing een apart onderzoekstraject doorlopen. De testen leveren gegevens op omtrent het intelligentieniveau, het niveau van rekenen, spelling, technisch- en begrijpend lezen en facet-


Ondernemers Advies

De tijden veranderen

Uitzendspecialist

Het zijn andere tijden. Het samenspel tussen vraag en aanbod van werk verandert. Er is nagenoeg geen werkgever meer die niet dagelijks ervaart dat werknemers een nieuwe kijk hebben op het vinden èn hebben van werk. Met name de jongere werknemers van de generatie IK die geboren zijn na 1985, hebben vaak stevige eisen en verwachtingen ten aanzien van werk. Ze bepalen mede in belangrijke mate hoe werknemers en werkgevers samen met het gegeven arbeid omgaan. Tegelijkertijd bieden zich meer oudere werknemers aan die deel willen blijven nemen aan het arbeidsproces, soms zelfs na hun 65ste jaar. Voor veel bedrijven en ondernemers is dit herkenbaar en een groot deel van de werkgevers heeft toch in meer of mindere mate moeite met het omgaan met de wensen en mogelijkheden van de werknemer nieuwe stijl. De baan voor het leven is allang geen vanzelfsprekendheid meer, het vaste contract

verliest ook zijn waarde en de opkomst van flexibele arbeid is hiervan een logisch gevolg. Daar zit u dan. Werk genoeg en toch geen passend personeel te vinden, laat staan werknemers met het juiste commitment om voor uw bedrijf te gaan. Tijd voor het uitzendbureau nieuwe stijl dus, wat kennis heeft van de inhoudelijke kant van uw werkzaamheden en behoeften van personeel. Wat zijn geld opbrengt voor u door behalve personeel ook toegevoegde waarde te leveren. Kijk daarbij niet alleen naar de relatief wat hogere kosten per werknemer maar betrek daarin wat het u ook oplevert. De jonge, gespecialiseerde en vaak regionaal opererende uitzendorganisaties doen het vandaag de dag dan ook heel goed omdat zij bij uitstek in staat zijn snel in te spelen op veranderingen en meer te doen dan het traditionele uitzenden. Wilt u eens advies van over zo’n uitzend aanpak nieuwe stijl, neem dan contact met Maross bv op. samen met u vinden we vaak een passende oplossing voor uw (tijdelijke) personele behoefte. Lance van Til Directeur Maross Uitzendorganisatie bv -Oss (T) 0412-692986 (E) Lance.vantil@maross.nl (I). www.maross.nl

Cyberveiligheid, wat doet u ermee?

De meeste ondernemers zijn zich ervan bewust dat een goede beveiliging van hun bedrijfspand en bedrijfsterrein van groot belang is. Ook aan de alledaagse beveiliging van e-mail en internetverkeer is in veel gevallen wel gedacht. Maar is deze beveiliging up-to-date? Zorgt u voor tijdige updates en patches? En weet u zeker dat u overal tegen beschermd bent? Ook tegen VoIP-criminaliteit? Zoals u wellicht weet houden wij ons naast fysieke beveiliging ook bezig met telefonie. Voice over IP (VoIP) is daarbij technisch een verademing. Meer efficiency en lagere kosten gaan samen met een hoge betrouwbaarheid. Maar denkt u ook hierbij aan een goede beveiliging! Steeds vaker hacken criminelen VoIP-systemen om verbindingen tot stand te

brengen met dure betaalnummers in een ver buitenland. Op uw kosten! Gek genoeg houden weinig ondernemers rekening met deze risico’s. Uit onwetendheid wellicht of onverschilligheid. Of doordat de focus bij aanschaf uitsluitend op de kostenbesparingen ligt. Een vreemde situatie, want bij de beveiliging van uw bedrijfspand weet u als geen ander dat de goedkoopste sloten niet voor de gewenste beveiliging zorgen. Wilt u meer weten over VoIPveiligheid? We vertellen u er graag meer over!

Installateur

De Duitse regering heeft software van Digitask aangeschaft om informatie van computers van burgers af te kunnen tappen. Ook aan de Nederlandse regering is deze spionagesoftware verkocht, zo beweert de leverancier. De politieke discussie over dit heikele onderwerp laat ik graag aan anderen over. Veel belangrijker is het voor u als ondernemer om te beseffen dat dergelijke software bestaat en eenvoudig te verkrijgen is. Niet alleen door overheidsinstellingen, maar ook door criminelen!

Roderik van Heerbeek Van den Broek Systemen (T). 0412-643400 (E). info@vandenbroek-oss.nl (I). www.vandenbroek-oss.nl

november 2011

73


Van Gruijthuijsen Catering:

‘Steeds meer vraag naar biologische producten’ Stel, uw bedrijf heeft binnenkort een feestelijke gelegenheid of een zakelijke bijeenkomst. Iedereen weet dat het organiseren ervan veel tijd in beslag kan nemen. Van Gruijthuijsen Catering in Heesch staat graag voor u klaar om u alle werk uit handen te nemen. Ontzorgen, dát is waar het bedrijf voor staat. En dat doet het al meer dan vijftig jaar. ken veel samen met Spierings Landwinkel in Oss. Zij leveren ons bijvoorbeeld biologisch vlees en kaas. Naast Spierings betrekken wij onze producten ook van andere biologische en plaatselijke leveranciers.” Verder verzorgt Van Gruijthuijsen wederom de catering op Winterland Oss, een prachtig winters evenement dat op woensdag 14 december weer van start gaat. Van Gruijthuijsen is verder als enige in deze regio aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars. Michiel van Gruijthuijsen Van Gruijthuijsen Catering verzorgt elke feestelijke bijeenkomst van de ontvangst tot aan het vertrek. De keukenbrigade zorgt door ambachtelijkheid, creativiteit en maatwerk voor de meest uiteenlopende culinaire hoogstandjes, mooie decoratie, origineel meubilair en sfeervolle verlichting. Het familiebedrijf wordt sinds een aantal jaren gerund door de broers Tom en Michiel van Gruijthuijsen. Zij kiezen er bewust voor om het bedrijf niet te groot te laten worden, om zo de feeling met hun opdrachtgever en de markt te kunnen behouden. “Wij zijn ook altijd aanwezig bij een feest, zo kunnen we nog beter inspelen op wensen van de opdrachtgever. Samen inspireren we elkaar en wordt een oplossing op maat bedacht; hierbij staat persoonlijke aandacht centraal”, legt Michiel van Gruijthuijsen uit. Het bedrijf is gevestigd in een pand aan de Broekhoek in Heesch, maar is in de loop der jaren uit zijn jasje gegroeid. Er zijn dan ook vergevorderde plannen voor nieuwbouw op het terrein van Van Gruijthuijsen. De ingang van het nieuwe pand komt aan de Cereslaan. Hart van bedrijf De basis van alle werkzaamheden is de keuken; het hart van het bedrijf. Tegenwoordig wordt veel aan ‘life cooking’ gedaan: koken in het bijzijn van de gasten. Daarbij zijn duurzaamheid, presentatie en kwaliteit belangrijke pijlers voor het bedrijf. “We merken dat er steeds meer vraag is naar biologische producten, we wer74

Sfeervolle feestruimte Steeds meer feesten worden aan huis verzorgd. Van Gruijthuijsen tovert elke ruimte om in een gezellige en sfeervolle feestlokatie. En wie binnenshuis te weinig ruimte heeft kan kiezen voor een of meerdere prachtige flextenten. Geen eigen locatie ter beschikking? Geen nood, dan biedt de unieke langgevelboerderij ‘t Woud in Oss uitkomst. Deze prachtige boerderij heeft drie verschillende ruimtes die voor tal van doeleinden geschikt zijn, voor zowel kleine als grote gezelschappen. Prettige bijkomstigheid is dat gasten de ruimte in de boerderij exclusief huren en dus de enige gasten op die dag zijn. Deze locatie is niet alleen geschikt voor het geven van bedrijfs- of familiefeesten, maar biedt ook een inspirerende omgeving voor zakelijke bijeenkomsten. Er is bovendien voldoende parkeergelegenheid. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Van Gruijthuijsen? Neem gerust contact op via telefoon (0412) 45 16 77.

Van Gruijthuijsen Catering Broekhoek 44a 5384 VR Heesch (T). (0412) 45 16 77 (E). info@vangruijthuijsen.com (I). www.vangruijthuijsen.com (I). www.inhetwoud.nl november 2011


Zo’n vierhonderd ondernemers en bestuurders uit Noordoost-Brabant brachten op 5 oktober een bezoek aan het Eventron in Rosmalen. Daar vond de twintigste editie van Dynamisch Noordoost plaats. Ieder jaar brengt het ondernemerscongres een actueel thema op het gebied van food, health en farma voor het voetlicht. Dit keer aandacht voor groei via duurzaamheid.

Nils van Dam

‘Duurzaamheid is geen strategie, maar een passie’ Keynote speaker Nils van Dam, Senior Vice President Marketing bij Unilever, verrast de aanwezigen met een inspirerend betoog over de duurzame manier waarop het bedrijf onderneemt. Sustainability, zoals Van Dam het noemt, brengt meer mogelijkheden dan problemen met zich mee. “Er moet weliswaar worden geïnvesteerd, maar die investering verdient zich dubbel en dwars terug. In de meeste gevallen is zelfs gebleken dat duurzaam produceren uiteindelijk goedkoper is.” Zo maakte Unilever veel winst op haar mayonaise gemaakt van scharreleieren. “We hebben destijds veel positieve media-

aandacht gekregen. Consumenten werden enthousiast en er ontstond een run op onze scharreleimayonaise.” Katalysator Unilever wil een snellere groei realiseren door duurzaam te ondernemen en tegelijkertijd haar milieufoodprint halveren. “Om dat te realiseren moeten we de hele keten aanpakken”, benadrukt Van Dam. “Unilever is slechts verantwoordelijk voor drie procent van de sporen die onze producten in de wereld nalaten. Een kleine zeventig procent is een gevolg van het consumptiegedrag. Wil je écht een bijdrage leveren aan een betere wereld, dan moet je dat aanpakken. Daarom heeft Unilever alle merken een maatschappelijke missie meegegeven, die ook betrekking heeft op de distributie en consumptie van het product. Door het goede voorbeeld te geven willen we onze milieufoodprint tegen 2020 halveren. Die doelstelling hebben we bewust gepubliceerd; het houdt ons scherp en dwingt tot actie.” Volgens Van Dam heeft het geen zin om duurzaam ondernemen te beschouwen als actiepunt. “Duurzaamheid is geen strategie, maar zit in de genen van je bedrijf. Het is een passie. Een passie die de oprichters van Unilever, Anton Jurgens, Samuel van den Bergh en William Hesketh Lever, sinds het eerste uur hebben uitgedragen en die ons nu helpt om een bijdrage te leveren aan een betere wereld.” november 2011

75


Sw-bedrijven staan voor professionaliseringsslag Met de invoering van de Wet Werken naar Vermogen in 2013 telt Nederland straks nog maar één regeling voor de zogenoemde onderkant van de arbeidsmarkt. Deze nieuwe wet komt in de plaats voor de WWB, WIJ, WSW en Wajong. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze nieuwe wet maar moeten het wel met veel minder geld gaan uitvoeren. Deze verandering heeft grote gevolgen voor sw-bedrijven. Bedrijvig Veghel vroeg enkele bestuurders van sw-bedrijven hoe zij aankijken tegen deze ontwikkelingen. “Sw-bedrijven zullen in de toekomst steeds meer kantelen naar reguliere bedrijven”, zegt Ed de Leeuw, algemeen directeur van IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant). De gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, 76

Grave, Landerd, Maasdonk, Mill en St. Hubert, Oss, Sint Anthonis, Uden en Veghel zijn gezamenlijk eigenaar van IBN. Het bedrijf integreert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de samenleving door middel van werk.

Daarvoor heeft IBN een re-integratiebedrijf, IBN Arbeidsintegratie, en een aantal werkbedrijven, die actief zijn in afzonderlijke markten: IBN Facilitair, IBN Productie en IBN Kwekerijen. IBN Arbeidsintegratie biedt werk aan zo’n 1.000 medewerkers, die in dienst zijn van zo’n zeshonderd bedrijven. Via de werkbedrijven zijn nog eens bijna 3.000 medewerkers aan de slag. Shared service center De Leeuw: “Wij zullen in de komende jaren een professionaliseringsslag moe-


Ed de Leeuw

breder dienstenpakket gaan aanbieden, uiteraard met de juiste begeleiding van onze medewerkers.” Lappendeken De IBN-directeur begrijpt dat het roer om moet bij de overheid, maar vindt wel dat er geen groepen mensen buiten de boot mogen vallen. “Nu is er een lappendeken van regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die teveel vangnet zijn en te weinig springplank naar betaald werk. Dat moet anders. Bovendien is de betaalbaarheid van de voorzieningen in het gedrang gekomen en moet de overheid bezuinigen. Ik mis alleen nog de juiste splitsing in de bekostiging van de exploitatie van de huidige sw-infrastructuur en de nieuwe groep medewerkers die is aangewezen op een vorm van ondersteunend werken. Daarnaast moet er een goede, flexibele CAO-constructie komen die het mogelijk maakt om deze mensen makkelijk en snel te detacheren, want met de huidige regelgeving, waaronder de CAO’s, is dat bijna niet mogelijk.”

ten maken, onder andere door extra in te zetten op automatisering en efficiëncy. Met het oog op kostenreductie zetten wij bijvoorbeeld een shared service center op. Daarnaast zullen wij ons nog meer richten op het bedrijfsleven om met marktconforme dienstverlening omzet te genereren, uiteraard wel met de begeleiding die nodig is om onze mensen duurzaam te plaatsen bij bedrijven.” Hij verwacht verder dat de IBN-bedrijven in de toekomst een verdiepingsslag gaan maken in hun dienstverlening. “We willen onze klanten in de toekomst een nog

Inventief Jan Simons, algemeen directeur van de WSD-Groep, geeft aan blij te zijn met de komst van de nieuwe wet. “De Wet Werken naar Vermogen biedt met name kansen voor het bedrijfsleven. Het toekomstig tekort aan arbeidskrachten wordt op een inventieve manier opgelost”, meent Simons. “Werkgevers betalen bovendien enkel de productiviteit van de medewerkers. Als een werkgever iemand in dienst neemt in het kader van de Wet Werken naar Vermogen en deze persoon heeft een arbeidsproductiviteit van 60 procent, dan betaalt de werkgever zestig procent van het loon. Dit inkomen wordt vervolgens aangevuld door de gemeente.”

De vraag van de werkgever staat daarbij centraal. Daarnaast bereiden wij de deelnemers optimaal voor om deze vraag in te vullen. Belangrijke ingrediënten in dit traject zijn onder meer scholing die aansluit op de eisen van het bedrijfsleven (WSD Academie) , een goede voorbereiding op werk en begeleiding tijdens het dienstverband. Daarnaast adviseren wij bedrijven ook bij de inrichting van de productieprocessen, waardoor efficiencyvoordelen ontstaan en reguliere werk-

‘Velen hebben talenten die tot op heden niet voldoende benut zijn’ nemers beter worden ingezet. Delen van functies of activiteiten die daarmee vrij komen, kunnen worden ingevuld met werknemers die door WSD worden voorbereid op die banen.’ Medewerkers worden door de nieuwe wet vooral aangespoord om uit zichzelf te halen wat er in zit, stelt Simons. ‘Velen hebben talenten die tot op heden onvoldoende benut zijn. Wij ondersteunen hen in hun ontwikkeling en helpen waar dat nodig is, maar sturen vooral op empowerment.’ Jan Simons

Beste aansluiting De WSD-Groep richt zich op mensen met een arbeidshandicap in driehoek ’s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven. Simons benadrukt dat de nieuwe wet een andere manier van werken vraagt van de WSD-Groep. “Wij gaan ons volledig richten op het organiseren van de beste aansluiting met het bedrijfsleven. november 2011

77


Bedrijfshuisvesting Oss

K B B

www.bernheze.nl B B C C W W B C

Tubantenweg 14-14a 263 Palestrinastraat 7a 525 Alanenweg 12 en 12a 244 Hescheweg 159 155 Walplein 50 Houtstraat 19 250 Hunebedstraat 6 1000 Hoogstraat 14 (R)ca. 547 + 800

K H K H H H H K

575.000 k.k. 40 p.j. 595.000 k.k. 695.000 k.k 22.000 i.o. 130,00 pm2 pj 50 pm2 694.000

www.blommersgreve.nl B B B B B B B B K K K K B W B W B K B B W B

Maaskade 22 930-230 H Griekenweg 19 815-165 H Angelenweg 80e 77 K Galliërshof 28 180 K Gasstraat 51 8.200 K Kantsingel 16r 154 H Kantsingel 16t 164 H Orseleindstraat 34c 115 H Spoorlaan 44 535 K Verdistraat 87 830 H Weth. van Eschstraat 3 1.390 H Raadhuislaan 1a 295 H Spoorlaan 18 136 K Beghemseweg 27 480, v.a.135 H Orseleindstraat 34c 145 H Kerkstraat 7 80 H Scheldestraat 4e 370+300 H Raadhuislaan 23-27 200 H Havenstraat 19 600 H Dommelstraat 6D 420-30 H Frankenweg 57 280+280 H Angelenweg 80 230 K

59.000 p.j. 44.000 p.j. 99.000 v.o.n. 144.000 k.k. Op aanvraag k.k. 13.200 p.j. 13.100 p.j. 495 p.m. Op aanvraag k.k. Op aanvraag p.j. Op aanvraag p.j. 30.000 p.j. 257.000 k.k. Op aanvraag p.j. 595 p.m. 14.500 p.j. 1.550 p.m. Op aanvraag p.j. 27.000 p.j. 19.500 p.j. 41.500 p.j. 185.000 v.o.n.

www.cheizoomakelaardij.nl K K K K K K K K K

Obrechtstraat 35 ged. 26 Spaanderstraat 38 1.730 Hert. Johannasingel 40 56 Rossinistraat 42 84 Rossinistraat 42 185 Kanaalstraat 11 150+110 Gotenweg 13J 96 Obrechtstraat 43 2000 Dommelstraat 70 525

H H H H H H H H H

420 135 m2 790 995 2.100 1.400 1.024,45 130 m2 2.450

p.m. p.j. p.m. p.m. p.m. p.m. p.m. p.j. p.m.

200 120

K H

795.000 7.500

k.k. p.j.

265 450 800 350

H H H H

1.875 1.600 5.000 1.750

www.geldengezin.nl C B

Walstraat 13 Voorburcht 5b

www.huisvinder.nl K B B W 78

Burg. van Erpstr 18a (B) Landweerstr-Zuid 91 D Scheldestraat 20 Nwe Brouwerstraat 52a

p.m. p.m. p.m. p.m.

Beukenstraat 1 320 Angelenweg 225-270 Landweerstr-Zuid 97R 180

H H H

1.500 850 900

p.m.

3.100 NOTK NOTK 4.050

p.m.

72 420

H K H H

280 255 265 240 150 315 270 2258

H H H H H H H K

1,050 1.500 1.875 NOTK 900 1.550 990 1.260,000

K

695.000

k.k.

K H K H H H K H H H H

970.000 899 158.000 650 40p m² 55 p.m² 129.000. 563 12.000 900 595

k.k. p.m. k.k. p.m. p.m. p.j.r k.k. p.m.

p.m.

www.jansen-vantuijl.nl B C K K

Euterpelaan 15 Berghemseweg 69 Spoorlaan 6 Raadhuislaan 45

436

p.m.

www.vandenheuvel.nl B K K K K K B B

Galliersweg 30c Angelenweg 162 Burg. van Erpstr 18a (B) Spoorlaan 64 Batavenweg 6b Batavenweg 6f Galliersweg 30b Rossinistraat 15 - 17

i.o. p.m. p.m. p.m. p.m. p.m. k.k.

www.waerdestate.nl C

De Lithse Ham 10 (L) 115+141

www.walboomers-timmers.nl K B B B B B B B B B B

Molenstraat 56 Angeleneweg 165 L Angelenweg 165 E Angelenweg 165 C Batavenweg 1 Friezenweg 20 A Galliershof 28 Friezenweg 20 I Drontermeer Galliershof 28 Saksenweg 42

392 132 148 48 240 600 180 150 4.510 180 130

p.m. p.m.

(O) = Oijen / (S) = Schaijk / (L) = Lith / (R) = Ravenstein / (B) = Berghem De panden zoals op deze pagina genoemd, vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in de gemeente Oss. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


Bedrijvig Oss editie november 2011  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Oss editie november 2011  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement