Page 1

OUT

‘Wadden tips en outdoor merken.’


Interview met Jeremy Moon CEO Icebreaker

Icebreaker 06

Texel

012

Schapeneiland Vlieland het buitenbeentje

018 Vlieland

Macpac 014

Een merk waar je op kunt bouwen

Schรถffel

020

Genieten van de natuur is voor ons het belangrijkste doel

02

Inhoud


Terschelling

024

Paradijs voor wandelaars ‘from WORN to REBORN’

Blue LOOP Originals

026

030

Ameland

Landschappen in overvloed

Natuureiland bij uitstek

032 Schiermonnikoog

Inhoud

03


Beste Wadden Liefhebbers, Voor jullie ligt wat ons betreft een unieke uitgave van een magazine waarin we onze voorliefde voor de Waddeneilanden, onze merken en onze meest noordelijke Nederlandse outdoor Partners met jullie willen delen.

Uniek De Wadden zijn een wereld op zich. Recent toegevoegd aan de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Uniek voor Nederland, maar zeker ook voor Europa. Een gebied dat zich kenmerkt door stilte, rust, en unieke flora en fauna. Dat met recht ’s nachts nog echt donker te noemen is en waar honderden kilometers wandel - en fietspaden zijn. Kortom, een uniek gebied dat terecht jaarlijks meer dan 1,5 miljoen natuurliefhebbers trekt. Mensen die de Wadden op waarde weten te schatten. En die met respect voor de natuur dagen rondstruinen door duin, bos, weide, kwelder, het wad en het strand. In dit magazine drie tips per eiland die wat ons betreft het verblijf nog leuker maken.

It’s about our relation to nature and to each other Als leverancier van vier outdoor merken hebben we een bijzondere relatie met de natuur. We worden vrolijk van mensen die met volle teugen van de natuur genieten. Erop uittrekken en de eilanden ontdekken. We hebben een speciale band met de natuur en de Wadden. Onze merken, Icebreaker, Blue Loop Originals, Macpac en Schöffel, zijn gemaakt voor en door de natuur. Zo heeft Icebreaker, ontwerper van outdoor kleding gemaakt van 100% merino wol, al sinds haar oprichting in 1995 de volgende visie; “It’s about our relation to nature and to each other”. Een zin die ons zeer aanspreekt.

04

Inleiding


Of wat te denken van Macpac, producent van rugzakken, slaapzakken en tenten, oersterke producten die een leven lang meegaan. Met het motto “rather repair, than replace” wist Macpac 30 jaar geleden de juiste snaar te raken. Een snaar die heden ten dage door een ieder gepredikt lijkt te worden. Wat een visie! Blue Loop Originals kiest voor; “from WORN to REBORN. Hetgeen betekent dat een complete kledinglijn van vrijetijdskleding wordt gemaakt van oude spijkerbroeken. Ontworpen in Twente en gemaakt in Europa. In dit magazine maken we u graag deelgenoot van onze merken en de daarbij behorende filosofieën.

Outdoor partners Ten slotte willen we jullie kennis laten maken met onze Outdoor partners. Onze relaties op de Wadden. Door de jaren heen hebben zij, Mantje, Wadden Chique, om de Noord en Kleur aan Zee onze merken stap voor stap omarmd. Deze outdoor partners houden van de Wadden. En gelukkig voor ons ook van mooie kwalitatieve merken. Het is dan ook mooi om te zien dat deze relaties door de jaren heen groeien en sterker worden. Gelukkig blijkt kwaliteit nog altijd boven middelmatigheid te staan. Relaties boven transacties. En wint passie het van geld. Bij onze outdoor partners treffen we deze betrokkenheid, passie en respect voor de natuur. En natuurlijk voor de Wadden. We wensen jullie veel plezier bij het lezen van deze uitgave en het rondstruinen op de wadden. Geniet.

Inleiding

05


Icebreaker It’s about our relationship with nature, and to each other. Icebreaker is een uniek outdoor kledingmerk dat optimaal gebruik maakt van de natuur. Zij leent namelijk haar grondstoffen van het merino schaap. Het merino schaap is een van ‘s werelds oudste schapenrassen. Niet te vergelijken met de ‘gewone’ schapen in de laaglanden. Icebreaker merino’s leven in de zwaarste omstandigheden in Nieuw-Zeeland Zuidelijke Alpen. Een laagland schaap zoals de Texelaar, zou daar doodvriezen. Maar de vacht van de merino is ‘gemaakt’ voor deze extremen - ademend en koel in de zomer, isolerend en warm in de winter. Uitzonderlijk zacht en lichtgewicht.

Geen jeuk Sinds 1995 ontwerpt en produceert Icebreaker een

uitgebreid

assortiment

outdoor

kleding

gemaakt van de beste merino wol. 100% natuurlijk. Duurzaam en modieus tegelijk. De beste Icebreaker merino wol om een complete range van thermisch ondergoed, sokken, essentials en functionele outdoor kleding mee te creëren. Met unieke product eigenschappen: zacht, geen jeuk, warm als het koud is, koel in de hitte, ademend en vrij van geurtjes. Kortom, Icebreaker heeft het wonderbaarlijke vermogen om na het lopen van een marathon nog steeds lekker te ruiken. Alsof je de dag relaxed doorgebracht hebt op de bank. Icebreaker is heden ten dage de marktleider van de ‘merino technologie’. Met als resultaat een assortiment functionele kleding voor de actieve natuur genieter. Kijk voor meer info op: www.icebreaker.com

06

Icebreaker

Ky


yle

Oasis LS Half Zip

Departure SS Shirt

Oasis LS crewe

Vertex Legging

Icebreaker

Tech Polo

07


JEREMYMOON Grondlegger en Chief Executive Officer, ofwel baas van Icebreaker

08

Icebreaker


Interview JeremyMoon

“Moeder Natuur is mijn inspiratie. Alles wat ze ontwerpt is simpel, efficiënt en mooi.” Aan het woord is Jeremy Moon (45), oprichter en baas van het Nieuw-Zeelandse outdoor kledingmerk Icebreaker dat met producten gemaakt van merinowol, afkomstig van het merinoschaap, met succes de strijd aanbond met synthetische vezels. In 1994 kwam de net afgestudeerde Jeremy Moon via een backpack-vriendin terecht op een afgelegen schapenboerderij in de Nieuw- Zeelandse Alpen. Hij ontmoette daar een schapenboer die hem zelfgemaakte t-shirts van merinowol gaf. Hoewel het t-shirt er spuuglelijk uitzag, was de 24-jarige Moon toch nieuwsgierig naar het dragen ervan. Het materiaal leek immers in de verste verte niet op de wollen kledingstukken die hij in zijn jeugd wel eens droeg. In plaats van kriebelend voelde de stof zacht, haast zijdeachtig aan en was het licht in plaats van zwaar. Moon hield het shirt een week lang aan. Toen bleek dat het kledingstuk nog steeds niet stonk drong het besef tot Moon door dat hij goud in handen had. “Ik had meteen een wow-gevoel, het shirt voelde als een tweede huid en ik wilde het eigenlijk niet meer uittrekken. Het was liefde op het eerste ‘gevoel’. Ik wist meteen dat ik een doel in mijn leven had gevonden.” Twintig jaar later staat Moon aan het hoofd van Icebreaker, een Nieuw-Zeelandse multinational met meer dan 2000 winkels in zo’n 30 landen.

Icebreaker

09


Wolwasdood “Ik heb het nooit over wol, maar altijd over merino,” begint Moon het gesprek. “ Toen ik in 1994 besloot mijn gevoel te volgen en in de ‘merino’ business te stappen, kwam ik er al snel achter dat aan het woord wol nogal wat nadelen kleefden. Iedere keer als ik tegenover potentiële investeerders over wol begon haakten ze vrij snel af. In de tijd was wol in Nieuw-Zeeland namelijk ‘dood’. De schapenboeren konden door de schommelende wolprijzen nauwelijks hun hoofd boven water houden en de kwaliteit van het product liet zeer te wensen over. Zelf raakte ik echter steeds meer in de ban van de natuurvezel. Als Nieuw-Zeelander was ik trots op het product en als buitensporter wist ik dat het een goed alternatief voor synthetische producten kon bieden. Moeder Natuur heeft tienduizenden jaren de tijd gehad om de best mogelijke ‘jas’ voor merino schapen te ontwikkelen. Als deze natuurlijke technologie voor dieren werkt, dan moet het toch ook voor mensen goed zijn?”

Verknocht ‘Na drie maanden schrijven aan een businessplan en het overtuigen van een aantal zakenmannen om mij te ondersteunen met € 200.000,- aan startkapitaal, begon ik in 1995 met Icebreaker. Binnen drie jaar veroverden we Australië en vervolgens ook Europa. Nederland was een van de eerste markten die als pilot diende. ‘ Nu zijn de Verenigde Staten aan de beurt en heeft Jeremy een groot deel van zijn bedrijf - inclusief zichzelf- verhuisd naar Portland. ‘ Portland is het hart van de outdoor wereld. Hoofdkantoren van bedrijven als Columbia, Nike en Adidas zijn onze naaste buren. Ik zie het als de plek om te concurreren met mensen, creativiteit en technologie. Creativiteit en marketing zijn de grote passie van Jeremy. Het merk verkoopt zich natuurlijk niet vanzelf. Icebreaker moet het veelal hebben van ‘word-of-mouth’: wie de testimonials van bekende en onbekende sporters leest, valt een ding op: ze zijn allemaal verknocht aan het zachte, bijna sensuele gevoel van de ultrafijne wol.

010

Icebreaker


‘Whitbread Round the World’-zeiler Peter Blake droeg aan boord 43 dagen en nachten hetzelfde ondergoed van Icebreaker, zonder dat het begon te ruiken of te plakken. Ook zakenmensen die vele uren in een vliegtuig doorbrengen, zweren bij Icebreaker.

Toekomst Ondertussen zit de concurrentie niet stil: merken die groot geworden zijn in synthetische materialen schakelen nu ook over op merinowol. ‘Maar bij Icebreaker hebben we een sterke troefkaart in handen. Van de veertig miljoen schapen die er op de hoogvlaktes van het Nieuw Zeelandse Zuidereiland rondlopen, zijn er maar 2 miljoen van het merino schapenras. Met de boeren heeft Icebreaker goede contracten afgesloten, die naar twee kanten werken. De boeren zijn verzekerd van een gegarandeerd inkomen en wij van een regelmatig aanbod van hoge kwaliteit.’ Dat de schapen hier ook wel bij varen, laat Icebreaker zien in een van zijn marketingactiviteiten: Ieder kledingstuk wordt namelijk voorzien van een baaacode. Hiermee kan de koper achterhalen van welke schapen, welke farm en waar in Nieuw-Zeeland zijn shirt, trui of muts afkomstig is. Hoe blijft Icebreaker de concurrentie voor? ‘We zijn een duurzaam, relevant en cool merk, wat Nike in essentie vroeger ook was. Daarom zijn we in staat goede mensen aan te trekken, die niet meer willen werken voor grote multinationals waar vooral synthetische materialen

“Als het alleen om geld zou draaien, dan had hebzucht het bedrijf allang de nek omgedraaid”

worden gebruikt.’ Jeremy voelt zich happy met de huidige omvang van zijn bedrijf: net groot genoeg om internationale aandacht te krijgen, maar klein genoeg om ook in privéhanden te blijven. ‘Ik weet dat we nog meer kunnen groeien, maar dat is niet mijn ambitie’. Hij lacht en sluit af met de opmerking dat het vooral gaat om de filosofie: “ It’s about our relationship with nature, and to each other”.

Icebreaker

011


Texel

Schapen Eiland Van Icebreaker, Jeremy Moon, Nieuw Zeeland en de Merino schapen. Naar Waddeneiland, Texel en het bekendste Nederlandse schapenras ‘ de Texelaar”. Op Texel leven bijna evenveel schapen als mensen, niet zo gek dat Nederlands bekendste schapenras daarom vernoemd is na ar dit schapen eiland. Van alle waddeneilanden in Nederland is Texel de grootste met 13634 inwoners. Maar ook op dit grootste eiland ervaar je het echte ‘eila ndgevoel’. De zee, de golven, de krijsende meeuwen maar vooral de rust. Geen files, geen getoeter van gehaaste mensen en geen stress. Op Texel ben je even helemaal weg.

012

Ontdek de wadden


Typisch Texel Pontje Eierlands Kanaal Als je aan de Waddeneilanden denkt. Denk je aan een veerboot? Pont? Niet te bereiken met de auto? Daarom kan deze ervaring niet ontbreken op uw lijstje. Ten oosten van de Eierlandse polder kun je met een

zelfbedieningspontje

jezelf

naar de overkant van het kanaal trekken.

Nol van Bertus De duin

22

meter

hoge

(nol=duin)

is

uitkijk

ontstaan

in 1925 door een stuifdijk en is vernoemd naar Bertus Eelman,

een

opzichter

van

Staatsbosbeheer. Vanaf de Nol kon Bertus zijn werkplek goed overzien. Op de duin heb je een prachtige overzicht op de Muyplas of Binnen Muy.

Oosterend Dit

schilderachtige

dropje

is

gebouwd op het hogere deel van een oude heuvelrug. Het dorpje telt tegenwoordig 1400 inwoners. Als je er naartoe gaat vergeet dan niet een kijkje te nemen in de Maartenskerk aan de Kerkstaat. Dit is de oudste kerk van Texel. Het oudste deel stamt zelfs uit de 12e eeuw en is zeker de moeite waard.

Ontdek de wadden

013


Macpac Vanuit een garage in Christchurch is Macpac in meer dan 40 jaar tijd uitgegroeid tot een outdoor merk met een breed assortiment hoogwaardig outdoor materiaal. Macpac toont zich altijd een leider in het ontwerpen van sterke, stoere en verstandige producten. Producten die werken en die jaren meegaan. Ontworpen en getest in Nieuw- Zeeland, een van de grootste outdoor speeltuinen van de wereld. Geroemd en gevreesd om de meedogenloze maar ook prachtige natuur. Met dit in gedachten ontwerpt Macpac een breed assortiment van de beste rugzakken, tenten, slaapzakken en kinderdragers.

014

Macpac


Kahu 22

Aspiring

Torlesse 50

Macpac

015


Macpac producten Bij het kiezen van outdoor uitrusting moet je er op kunnen vertrouwen dat deze optimaal presteren in wisselende weersomstandigheden of in geĂŻsoleerd ruig terrein. Dat geldt voor de rugzak, waar harnas en materiaal keuze essentieel zijn. Maar ook voor de tent als essentiĂŤle schuilplaats. Dus waterdicht, duurzaam, licht en sterk. Zo moet ook een slaapzak warm en comfortabel zijn.

016

Macpac


“We rather repair, than replace”

Daarom maakt Macpac, sterke, stoere en verstandige producten. Producten die een ‘leven’ meegaan. En mocht er toch iets zijn. Dan heeft Macpac het motto: “We rather repair, than replace’. Zo dragen we ook nog een steentje bij aan een duurzame samenleving. Meer weten? Ga naar www.macpac-europe.eu.

Macpac

017


‘Buitenbeentje’

Vlieland

Rust en ruimte? Dan ben je op Vlieland aan het goede adres. Vlieland is bijzonder. Een beetje anders dan de andere wadden-eilanden. Eigenlijk is Vlieland een grote zandplaat met een duin er op. Ver van de vaste wal.

018

Ontdek de wadden


Veelzijdig Vlieland Oude kooi Het oudste bos van Vlieland wordt gevormd door imposante berken, eiken en elzen. Achter dit bos ligt een eendenkooi verscholen met daarnaast een huisje. Omdat de kooi geen succes was veranderde de vijver steeds meer in een moeras en verwilderde het bos er om heen. in 1976 restaureerde Staatsbosbeheer het huisje en toverde het om tot een woning.

Cranberryvlakte De

cranberryvlakte

op

Vlieland is samen met die van

Terschelling

de

enige

plek in Nederland waar er in grote

aantallen

cranberries

groeien. Het lage cranberry struikje

groeit

in

vochtige

duinkommen. Vanafseptember zijn ze plukrijp. Je mag niet overal zelf plukken. Informeer ter plekke naar de actuele situatie.

Kroon’s Polders Opzichter Kroon van Rijkswaterstaat heeft om het eiland te beschermen, takken en rietschermen aangebracht ten

oosten

van

de

Vliehors.

Daardoor ontstonden stuifduinen met

vier

nieuwe

polders.

Een

prachtig natuurreservaat met broeden trekvogels. Het gebied zelf is niet toegankelijk, maar het streekpad loopt er langs.

Ontdek de wadden

019


Schöffel In 1804 kwam Georg Schöffel op het idee om in Schwabmünchen, in Zuid Duitsland, te beginnen met het machinaal breien van onder andere sokken. Nu 210 jaar later is Schöffel marktleider in outdoor en skikleding. Inmiddels staat de 7de generatie aan het roer, Peter Schöffel. En de 8ste generatie klaar om binnenkort het roer over te nemen. Schöffel is een van de oudste familie bedrijven in Bayern en opereert na meer dan tweehonderd jaar in tientallen Europese consumenten markten. De echte groei van het bedrijf is ingezet in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. De toen 28 jarige Hubert Schöffel, had een droom om een moderne kledingwinkel te openen. En in 1960 heeft hij dit, samen met zijn vrouw, kunnen realiseren.

020

Schöffel


Frieda

Kyle

Rosalie

Schรถffel

021


022

Schรถffel


Hoe het begon Toen in 1961 een “lederhose” fabriek gesloten werd in Schwabmünchen, zag Hubert zijn kans schoon om de textiel wereld in te stappen. Al snel werkte er 40 medewerkers om aan de vraag van Schöffel broeken te voldoen. Broeken die heden ten dage qua maatvoering en pasvorm nog steeds zeer gewaardeerd worden.

24.000 jassen In de jaren 70 kwam Schöffel met de eerste samenwerking met Gore-Tex. Nu vrij normaal, maar destijds revolutionair. Hubert hield van kansen en nieuwe technologien. Gore-Tex was totaal onbekend in textiel. Hubert liet 24.000 jassen produceren zonder één jas voorverkocht te hebben. Sporthaus Schuster in München, een icoon in de sportwereld, kocht 70 anoraks en Schöffel plaatste een advertentie in de plaatslijke krant. Binnen één dag waren alle jassen uitverkocht. Sporthaus Schuster bestelde meer en de rest is geschiedenis.

Ich bin raus Daarna is het gestaag bergopwaarts gegaan. In 1986 kwam de huidige generatie onder leiding van Peter Schöffel aan het roer te staan. Het familie bedrijf Schöffel is ondertussen uitgegroeid tot marktleider in ski- en outdoorkleding. Schöffel maakt functioneel kwalitatieve hoogwaardige kleding. Niet perse om daarmee de aller hoogste berg te bedwingen, maar vooral om comfortabel buiten te zijn en te genieten van de natuur. Buiten moet je beschermd zijn tegen de elementen, of dat zon, wind, regen of sneeuw is. Comfort zonder compromissen. Of zoals Schöffel het zelf omschrijft; “ Ich bin raus”. Fysiek en mentaal. Even weg.

Schöffel heeft een breed en diep aanbod in soorten en maten. IJzersterk in maatvoering (grote maten) en pasvorm. Afwerking en detail. In het najaar van 2014 kunnen ook kinderen genieten van alle gemakken, looks en comfort van Schöffel, want dan wordt de eerste kinderkleding lijn gelanceerd. Meer lezen? Ga naar http://www.schoeffel.de Schöffel is aangesloten bij FWF (Fair Wear Foundation) en EOCA (European Outdoor Conservation Association). De FWF is een onafhankelijke organisatie die controleert op zorg, welzijn en kinderarbeid. De EOCA zorgt dat er gecontroleerd wordt op vervuiling en bescherming van dier en plant.

Schöffel

023


Terschelling

‘Jutterseiland’

Wandelen? Terschelling: veel bos, heide, polder, duinen, zee en brede stranden. Ruim 80% van Terschelling bestaat uit natuur. 1,5 Uur varen naar een eiland voor eindeloze wandelingen.

024

Ontdek de wadden


Natuurlijk Terschelling Groene strand Halverwege

de

19de

groeide

in

zee

zandplaat

de

“de

eeuw gelegen

Noordsvaarder”

aan het eiland vast. Het strand kwam landinwaarts te liggen, raakte begroeid en kreeg de naam ‘het groene strand’. Er groeien bijzondere planten door de vrije in- en uitstroom. Ook weidevogels als de grutto en kievit broeden hier jaarlijks. Een bezoek is zeer de moeite waard.

Bunkers in de duinen Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereld oorlog werden door de Duitsers een aantal bunkers gebouwd om zich te verdedigen tegen

geallieerde

vliegtuigen.

Niet alle bunkers zijn na de oorlog weggehaald. Aan de Westzijde van de Badweg in Midsland-Noord zijn nog twee bunkerwoningen: Waarvan er een is omgebouwd tot vakantiewoning.

Breed strand Bij West is het strand zo breed dat je bij eb een flinke wandeling kunt maken als je het strand over de breedte oversteekt. Het zand wordt hier opgewaaid tot kleine nieuwe duinen. Ze liggen overal op het strand en het is een bijzonder fenomeen dat langs de kust maar zelden voorkomt.

Ontdek de wadden

025


Blue Tijd voor daden Anderhalf jaar geleden ontstond het idee om een casual kledingmerk voor mannen te ontwikkelen. Vanuit de gedachte om van gedragen

kleding,

nieuwe

producten

te

maken, ontstond de filosofie “from WORN to REBORN”. Met als resultaat een kledinglijn met basics die je elke dag draagt. Binnen en buiten. Tijdens een stevige wandeling langs

Mallory Explorer

het strand of gewoon door de week naar het werk. In de wetenschap dat zeer veel kleding wordt weggegooid en slechts een klein percentage daarvan wordt gerecycled, werd het tijd dat hier wat aan gedaan werd. Tijd voor daden: Dat moest anders. En zo is Blue LOOP Originals ontstaan. Blue LOOP Originals is gestart met het onderzoeken wat met gedragen spijkerbroeken gedaan wordt. Een deel belandt in tweedehands winkels in Europa. Een ander deel gaat naar ontwikkelingslanden. Blue LOOP Originals ontdekte dat veel, heel veel

R-denim Original

wordt verbrand of onder de grond belandt. Maar, er is ook een ‘sunny side’. Zo leerden we, dat je ook nieuwe garens kan maken van gedragen kleding. En dus nieuwe stoffen. Met als resultaat: “een nieuw leven voor een versleten spijkerbroek”.

Bruce polo

026

Blue LOOP Originals


Dutch design, made in Europe “Knitwear; sweaters, truien, hoodies en T-shirts worden nu gefabriceerd in het Italiaanse Prato, het epicentrum van hoogwaardige gerecyclede garens en stoffen. Alle kennis is hier gebundeld. Blue LOOP Originals is anderhalf jaar bezig geweest met het proces om van een oude spijkerbroek sterke garens te krijgen. Vooral met het testen van deze nieuwe grondstof, het DNA voor de knitwear. In Twente staat een machine die oude spijkerbroeken ontrafelt. Zo ontstaan lichtblauwe katoenvezels. Dit Blue LOOP DNA vormt de basis voor nieuwe sterke garens. En daarmee een nieuw Blue LOOP Originals item. De jeans worden in Turkije gemaakt volgens een vergelijkbaar proces. Hier wordt snijafval, wat normaal gesproken wordt weggegooid, ontrafeld en opnieuw geweven tot een mooie en sterke jeansstof. En zo ontstaat nieuwe kleding met een origineel en puur gedachtegoed. Alles wordt gemaakt bij creatieve familiebedrijven die dezelfde passie delen om nieuwe, duurzame oplossingen te vinden voor kledingproductie. Blue LOOP Originals is Design - made in Europe.

Achtduizend liter water Hergebruik. Recycle. Upcycle. Mooie mode termen. Maar wat levert het op. Concreet? Minder energie. Minder CO2 en minder water. Het produceren van één kilo nieuw katoen vereist bijvoorbeeld achtduizend liter water. Ĕén kilo gerecycled denim? Nul liter!! Nieuwsgierig geworden? Lees meer op www.bluelooporiginals.eu. Voor alle nieuwtjes kun je Blue LOOP Originals ook volgen op facebook. www.facebook.com/bluelooporiginals.

Blue LOOP Originals

027


Vissertruien Sinds jaar en dag bedwingen stoere Nederlandse vissers wilde zeeën en rivieren. Het grillige water stroomt door Nederlandse aderen. Toen deze vissers tussen 1880 en 1950 het water opgingen, breiden de vrouwen thuis aan unieke visserstruien, die voor het eerst als bovengoed gedragen werden om in te werken. Elk vissersdorp had eigen patronen, die overgingen van moeder op dochter. Als een ongelukkige visser overboord was geslagen en aanspoelde, was de trui een manier om te zien waar hij vandaan kwam. De mystiek rond de oude visserstruien bracht Stella Ruhe ertoe uitgebreid onderzoek te doen. Zij slaagde erin van ruim 40 vissersdorpen maar liefst 60 originele brei patronen vast te leggen. In september 2013 werd het boek ‘Visserstruien’ gelanceerd en direct door iedereen omarmd.

028

Blue LOOP Originals


De collectie Stella Ruhe en Blue LOOP Originals vonden een gemeenschappelijke deler: de passie voor authenticiteit en

een nostalgische liefde voor de nautische

geschiedenis van Nederland. Zij sloegen de handen ineen en goten deze visserstruien in een hedendaags jasje, van oud naar nieuw. De visserstruien zijn gemaakt van een mix van 50% gerecyclede denim en 50% nieuwe katoen voor de zomer. De winterversie wordt gemaakt van een mix van gerecyclede denim met gerecyclede lamswol. De eerste modellen zijn hedendaagse interpretaties van de originele truien uit Texel, Durgerdam, Urk, Noordwijk en Terschelling en vanaf mei exclusief bij een aantal winkels te bewonderen. Het merk Blue LOOP Originals wordt in de winkel en online gepresenteerd. www.bluelooporiginals.eu

D

RO EF

CL M RECY ED DENIM

YA

RN

MA

Blue S

DUTCH DESIGN

MADE IN EUROPE

Blue LOOP Originals Fisherman Sweaters by Stella Ruhe

Collectie oudheidkamer Pernis/Museum Vlaardingen

Blue LOOP Originals

029


Eigenzinnig

Ameland

Op Ameland is alles ‘eigen’. Een eigen cultuur, een eigen natuur en een eigen historie. Bos, duin, strand, kwelder, polder, dorpjes en een grote vuurtoren, Ameland heeft het allemaal. Al wandelend trekken de verschillende landschappen aan je voorbij. En dat allemaal in 1 dag.

030

Ontdek de wadden


Adembenemend Ameland Vogelpôlle De vogelpôlle, ook wel vogeleiland genoemd ligt ten zuidoosten van Hollum. Dit mini-eilandje is de standplaats van vele weide en kustvogels. Maar ook zangvogels die van een schaars begroeid kustlandschap

houden

komen

hier graag. Het streekpad volgt het fietspad langs de dijk waar je de vogels goed kunt zien.

Vuurtoren De vuurtoren is een opvallende verschijning met zijn grote witte en rode banden. De 55 meter hoge toren is in 1880 gebouwd van gietijzer. Sinds 2005 is de vuurtoren geopend voor publiek.

Soayschapen in de Roosduinen Soayschapen

begrazen

sinds

1990 de roosduinen op Ameland. Staatsbosbeheer is begonnen met 16 schapen, maar ondertussen lopen er 100 rond. Het soayschaap vindt zijn oorsprong in Schotland. Het is een sterk ras. Goed bestand tegen extreme weersomstandigheden Ook hebben de schapen een bescheiden ‘eetwens’.

Foto: A. van der Staak

Ontdek de wadden

031


Alleen maar superlatieven

Schiermonnikoog Natuureiland bij uitstek. Het kleinste bewoonde waddeneiland, 1 dorp en het meest noordelijke dorp van Nederland. Schiermonnikoog is een van de 20

nationaalparken die Nederland rijk is. Het enige eiland met deze status. In drie kwartier vanaf Lauwersoog binnen handbereik.

032

Ontdek de wadden


Schitterend Schier Twee vuurtorens In 1883 werden vuurtorens

er

twee

gebouwd

omdat

de lichten in die tijd nog niet rond konden draaien. Zeelieden konden

vanaf

verschil

tussen

Schiermonnikoog

de

zee

Ameland niet

het en zien,

vandaar de tweede vuurtoren. De witte Zuidertoren werd later een watertoren en dient nu als zendmast voor mobiele telefonie. In de rode Noordertoren zit nu de kustwacht.

Willemsduin Een must-see voor de wandelaar. De hoge Willemsduin is de meest

oostelijk

gelegen

duingroep op Schiermonnikoog. Hij ligt omringd door duinen, slenken en kwelders. Op de duin heb je een prachtig uitzicht op de oostelijke kwelder, waar duizenden vogels bij hoogwater rusten.

Alleen

te

bereiken

buiten het broedseizoen.

De Balg De Balg is een enorme zandvlakte in

het

uiterste

oosten

van

Schiermonnikoog. De zandplaat is na 1800 ontstaan en breidt zich nog elk jaar uit. Op de plaat ontwikkelen zich zelfs kleine duintjes en groeien en bijzondere planten. De Eilander Blagexpres brengt toeristen naar de Balg om daar zeehonden en vogels te spotten. Ook kun je er grote schelpen vinden.

Ontdek de wadden

033


Ons assortiment is toegespitst op een sportief, actief,

of

juist

ontspannend

verblijf

op

Terschelling, gedurende alle seizoenen, voor elk weertype. Wij kiezen voor hoge kwaliteit

WaddenChic Outdoor Fashion Oosterburen 39 8891 GA Midsland Terschelling Tel: 0562 44 95 30

en functionaliteit in ons aanbod, waarbij uitstraling en draagbaarheid uiteraard niet vergeten worden.

Mantje Hogerstraat 1, 1791 CH Den Burg Texel Tel: 0222 312 102 Tijdens een verblijf op Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland, mag een bezoekje aan lifestyle winkel ‘Mantje’ niet ontbreken. Mantje Texel is al jaren een begrip op het eiland, maar ook ver daarbuiten. Mantje heeft twee kledingwinkels op Texel, de hoofdvestiging in Den Burg en een kleinere vestiging in De Koog.

Waar je onze merken kunt vinden? 034

Outdoor partners


Kleur aan Zee Langestreek 64 9166 LD Schiermonnikoog Tel: 0519 531 033 Kleur aan Zee is een totaal concept waarin zich een lifestyle winkel en een kleuren-, en styling studio bevinden. In onze winkel op Schiermonnikoog kun je in alle rust winkelen. Voel je thuis, laat je inspireren door kleuren en ontdek wat echt bij jouw persoonlijkheid past.

in

het

voorjaar

van

2014

opende Om de Noord een mooie

winkel

in

Harlingen.

Om de Noord Noorderhaven 4 8861 AN Harlingen

Nautische elementen zie je terug in het interieur maar ook in de merken.

Outdoor partners

035


Blue Ideavelop B.V | Klavermaten 37c | 7472 DD Hof van Twente (Goor) | The Netherlands | +31(0) 547 35 2727

Waddenmagazine  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you