Page 1


CUPRINS ŞERBAN CANTACUZINO ....... pag 6 WINTER X GAMES 2012 ....... pag 18 SĂRITURI CU SCHIURILE ... pag 26 BEHIND THE SCENES .......... pag 34


6 IDEAS4TALENT: Ce şi cine te-a inspirat să practici KRAV MAGA? Şerban Cantacuzino: Ce? Eficienţa şi simplitatea tehnicilor, dar mai ales rezultatul lor în situaţii reale de conflict. Nu în ultimul rând, filozofia şi regulile din Krav Maga, ce mă ajută în viaţa de zi cu zi. Cine? Cândva în Franţa, un rus mi-a arătat ceva tehnici de Krav Maga şi mi-a vorbit despre Yaron Lichtenstein, 9 Dan Krav Maga. În 2010, întâlnindu-l de Yaron, conducătorul şcolii Bukan, am ştiut că aceasta este calea ce o voi urma. IDEAS4TALENT: De ce s-ar apuca cineva de KRAV MAGA? Şerban Cantacuzino: De când a fost fondată (arta marţială) Krav Maga de către Imi Lichtenfeld, este prezentă în aproape toate unităţile militare, fiind foarte eficientă şi răspunzând nevoilor de astăzi; lumea de astăzi nu mai este cea de acum 50 de ani, unde exista onoare. Simplitate, eficienţă, încredere de sine, desăvârşire.


7


8


9

IDEAS4TALENT: Ce simţi atunci când te antrenezi în acest stil de arte marţiale? Şerban Cantacuzino: Pe zi ce trece mă descopăr şi mai mult, mă şlefuiesc, devin din ce în ce mai bun. Este incredibil ce poţi face cu cea mai puternică armă pe care o deţinem, creierul. IDEAS4TALENT: Cât de greu este ceea ce practici? Şerban Cantacuzino: Pentru mine a devenit mod de viaţă; bineînţeles că sunt şi perioade grele, dar sunt bine venite ca să le gasesc rezolvare. La antrenamente facem tot posibilul să nu ne accidentăm, fiind de părere că înaintând în viaţă, trebuie să devii din ce în ce mai bun, sănătos şi întreg, dar sunt anumite tehnici unde trebuie să te depăşeşti şi să strângi din dinţi ca să-ţi reuşească, şi atunci pot apărea şi oase rupte (clavicule, degete, coaste); vânătăile sunt la ordinea zilei, mici întinderi musculare sau ale ligamentelor.


10

IDEAS4TALENT: Care este cea mai mare calitate a acestui stil de arte marţiale? Şerban Cantacuzino: Eficienţa. Cale minimă, viteză maximă.


11 IDEAS4TALENT: Au existat momente dificile în viață, în care ți-au zis prietenii, familia, că este o prostie ceea ce faci și că îți pierzi timpul? Și dacă da, ce te-a determinat să continui? Şerban Cantacuzino: Nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea, important este să faci ceva ce îţi place şi-ţi hrăneşte sufletul, şi să nu-i deranjezi pe cei din jur. Dacă cineva are ceva cu tine este problema lor. De mic îmi doresc să învăţ să-mi controlez şi să-mi descopăr corpul. Simt că este ceea ce îmi doream dintotdeauna să fac. Şi nu în ultimul rând să mă descurc în situaţii limită.


12

IDEAS4TALENT: Esti mai motivat să te antrenezi atunci când doar îţi place ceea ce faci sau când te loveşti de ceva foarte greu? Şerban Cantacuzino: Depinde foarte mult de om şi de cât de motivat este pentru a continua. Dacă-i place şi simte că este calea ce-l face fericit, nu contează cât de greu este. La un moment dat m-am antrenat cu cineva în aer liber, nu aveam sală; când a devenit mai rece afară, ne duceam şi ne antrenam în apartamentul său. Eram 7 oameni în 2 camere şi un hol, întro casă unde locuia cineva. Am vrut să facem asta şi nu conta în ce condiţii ne antrenam. Sunt sigur că am în sală caţiva elevi ce s-ar antrena cu mine în orice condiţii. Când apare comoditatea se strică tot. Un antrenament în condiţii minime îţi întăreşte psihicul, te căleşti altfel. IDEAS4TALENT: Are KRAV MAGA viitor în România si de ce? Şerban Cantacuzino: Are viitor pentru că, nu numai în România, oamenii încep să vadă ce înseamnă Krav Maga şi auto apărare. Dar, în România se dezvoltă ceva mai greu. Nu doar Krav Maga. IDEAS4TALENT: Crezi că există doar o cale ca un om talentat să aibă succes? Şerban Cantacuzino: Omul talentat trebuie săşi urmeze inima, calea, indiferent de greutăţi. Mulţi înteleg, din păcate, prin succes, bani. Nu este deloc aşa. Medalia trebuie să fie supravieţuirea, să ajungi acasă întreg şi să te bucuri de viaţă. Eu sunt la jumatatea drumului către “succes-ul” pe care mi l-am propus.


13


14

IDEAS4TALENT: Ce sfat ai să le dai celor care practică KRAV MAGA dar şi celor care îşi urmează pasiunea? Şerban Cantacuzino: Cei ce practică Krav Maga, să continue şi o să descopere o filozofie de viaţa simplă. O să înveţe că nu există situaţii fără ieşire, pe tatami dar şi în viaţă. Cei care-şi urmează pasiunea, să aibă curajul să lupte şi să rişte pentru pasiunea lor. O alegere bună sau proastă, este alegerea ta şi suporţi consecinţele. IDEAS4TALENT: Care sunt calitățile tale? Şerban Cantacuzino: B.B.B. Blond, blue beautiful. Glumesc. Nu cred ca sunt în măsura să-mi “etalez” calităţile. Îi las pe alţii să le descopere. Dar cred că am ajuns până aici prin ambiţie şi perseverenţă.


15

IDEAS4TALENT: Câţi stundenţi ai? Şerban Cantacuzino: Sunt în număr de 35, dar au fost şi 60, dar şi 10. Au vârste cuprinse între 16 şi 59 de ani, foşti practicanţi de arte marţiale sau sporturi, centuri superioare în diferite stiluri, dar şi oameni ce păşesc pentru prima oară într-un dojo.


16

IDEAS4TALENT: Este greu să fi antrenor? Şerban Cantacuzino: Mi-a fost greu la început, dar acum devenind mod de viaţă nu prea pot rata vreun antrenament. Îmi place foarte mult ceea ce fac; eu sunt cel ce-i învaţă pe alţii, dar totodată învăţ de la elevii mei foarte multe. Ei sunt cei ce mă fac să predau şi să continui această cale minunată. IDEAS4TALENT: Cum iţi împarţi timpul liber cu antrenamentele personale KRAV MAGA şi cu antrenamentele studenţilor tăi? Şerban Cantacuzino: Am 9 antrenamente pe saptamană la care predau, pe langă cele în care mă antrenez personal. Timpul meu liber îl trec prin filtrul filozofiei Krav Maga, aproape instinctiv.


17


20

Competiţia de anul acesta de la ASPEN a Winter X Games a fost cea mai frumoasă din istoria sporturilor de iarnă. Însă, nimic din ce au făcut atleţii nu a vindecat golul din sufletul lor, nici măcar medaliile şi nici măcar amintirile lor comune. Spiritul veteranei freeskiing-ului, Sarah Burke, care a murit pe 19 ianuarie, la 29 de ani, după o cădere în City Park, Utah, pe halfpipe a existat de-alungul întregii competiţii. Nu conta ce sport practicai, nu conta dacă aveai 16 sau 60 de ani, comunitatea sporturilor extreme s-a unit pentru a jeli unul din eroii săi, o persoană ce a personificat clasă, graţie şi talent. Ca pionier al freskiingului, canadianul Mike Douglas a spus despre Burke: “A iubit X Games. Aici se simţea cea mai fericită”.


21

Astfel a inceput o competitie istorică, plină de suferinţă şi extaz, una care va fi ţinută minte pentru modul în care unii dintre cei mai talentaţi sportivi din lume şi-au onorat prietena iubită.

Sursa: espn.go.com/action/snowboarding


22

Shaun White a reuşit un scor perfect (pentru prima oară în istorie), 100 din 100, pentru victoria din SuperPipe Snowboard a băieţilor, după prezentarea noului Double Cork Frontal (Dublă Plută) 12600 şi un dublu McTwist 12600. Desigur, să nu uit! A participat cu o luxaţie la gleznă! Se pare ca a fost o gheaţă extraordinară. “Mi-am dorit un 100 dintotdeauna” a spus White.


23

Sursa: espn.go.com/action/snowboarding


24

Snowboarder-ul canadian de 18 ani, Mark McMorris a fost cel mai mare câştigător al Winter X Games 2012, luând aurul în competiţia Big Air cu un triple cork (plută triplă) 14400 uimitor şi dublându-şi medaliile la Snowboard Slopstyle. “Este atât de distractiv!” a spus McMorris.


25

Sursa: espn.go.com/action/snowboarding


28

Pe 25 Februarie, pe cea mai mare trambulină din lume, la Vikersund, slovenul Robert Kranjec a devenit campion mondial. Şi aceasta, deoarece atunci a câştigat titlul suprem la zbor cu schiurile, după o competiţie la startul căreia nu era văzut ca favorit, nici măcar în top 5! După ce a sărit 217,5 în prima etapă, respectiv 244 de metri în a doua (unul dintre cele mai lungi zboruri ale zilei) Kranjec a primit din partea arbitrilor 408,7 puncte şi a devenit primul sloven din istorie care a cucerit medalia de aur. Pe locul al doilea, la trei puncte în urma învingătorului, a încheiat reprezentantul gazdelor, norvegianul Rune Velta, în timp ce pe poziţia a treia a venit austriacul Martin Koch, care a terminat la mare diferenţă de Robert Kranjec. Practic, podiumul a fost unul total neaşteptat, deoarece marii favoriţi la victorie au avut evoluţii slabe, ce nu le-au permis să încheie nici măcar între primii cinci. Andreas Kofler a fost doar al şaselea, înaintea unui alt scandinav, Anders Bardal, liderul clasamentului general al Cupei Mondiale. Câştigător a 4 medalii de aur la Olimpiada, elveţianul Simon Ammann a fost al 14-lea, însă cel mai mult a dezamăgit Gregor Schlierenzauer, învingătorul din Turneul Celor Patru Trambuline. Al optulea după manşa întâi, austriacul în vârstă de 22 de ani s-a oprit la 174,5 metri în partea secundă, rezultat ce l-a clasat pe un ruşinos loc 18. Andrei Gherasim


29

Sursa: tv.eurosport.ro


30


31

Dupa incă 7 competiţii, Cupa Mondială ajunge la final. Anders Bardal – 1139 de puncte – poartă tricoul galben al liderului din acest moment şi va avea o motivaţie în plus. Ultimul norvegian care a câştigat Cupa Mondială a fost Espen Bredesen în 19931994. Oponenţii lui sunt Gregor Schlierenzauer - 1095 puncte - şi Andreas Kofler - 1061 puncte. Schlierenzauer ar putea să se încoroneze după un sezon reuşit, câştigând Turneul celor 4 Trambuline şi Aurul cu echipa la Campionatul Mondial. Ar putea fi a doua victorie a Cupei Mondiale.

Sursa:

berkutschi.com


32


33

La fel ca Bardal, Kofler nu a reuşit niciodată să finalizeze un sezon cu tricoul galben. În weekendul 3-4 Martie, etapa va avea loc la Zao, Japonia, unde cei 3 zburători vor dori să obţină cele 100 de puncte.

Sursa:

berkutschi.com


36

O scenă din noul clip cu Csongo în care modelează focul. Nu încercaţi asta acasă şi nici afară! Erau cam -100 celsius, însă la această fotografie iubesc fumul ce trece pe lângă cadru şi cameră, ceea ce-mi spune că am fost mult prea aproape. Andrei Gherasim


37


38


39

Şedinţele foto sunt nebunie la cutie întro fotografie. Fotografiile realizate de Andrei Gherasim sunt inovative, nebune, exprimă emoţii reale - nu sunt “ prostituate prefăcute că sunt satisfăcute”, sunt mereu rezultatul unor depăşiri de limite, sunt extreme, exprimă energie şi spun întotdeauna o poveste. O fotografie fără poveste este ca un copil fără copilărie. Pentru mine fiecare şedinţă foto reprezintă o nouă provocare( fie că este vorba de KRAV MAGA pe acoperiş sau JONGLERIE CU FOC în parc la minus 10 grade ). Ador să învăţ şi să realizez fotografiile din spatele scenei. Ideas4Talent are un extreme photographer, Andrei Gherasim. Alexandra Dragomir


40

Andrei Gherasim este un om pasionat de fotografie. Este omul acela pe care dacă îl trezeşti la 3 noaptea îţi oferă orice informaţie ai tu nevoie despre fotografie fără prea mare efort. Îi curge prin vene fotografia. Pasiunea lui pentru fotografie se vede la fiecare şedinţă foto realizată. Stând în spatele scenei îmi este uşor să observ cum subiectul fotografiei îşi schimbă treptat starea, talentul lui este pus în valoare în fiecare secundă, este provocat să încerce întotdeauna ceva nou şi zâmbeşte la fiecare vizionare a fotografiilor.


41

Ideas4Talent se exprimă prin fotografie. Instrumentele tradiţionale nu îşi mai găsesc valoare în epoca contemporană, este nevoie să schimbăm puţin macazul şi să folosim un nou “obiectiv “, un ISO mai mare şi să-i dai “puţină adâncime”. Alex sta în spatele scenei şi simte toată energia. Alexandra Dragomir


IDEAS4TALENT MARTIE 2012  

In acest numar al revistei sunt prezentati practicantul si antrenorul de arte martiale KRAV MAGA Serban Cantacuzino, competitia de Winter X...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you