Page 1


Uživati u životu znači uživati u svakom trenutku koji ispunjava naš dan Disati punim plućima i radovati se sitnicama, ne zaboravljajući da su nam one uvijek nadohvat ruke i da treba samo da ih se sjetimo i poželimo. Naravno, ovo je često lakše reći nego ostvariti. Upravo je to jedan od glavnih razloga zbog kojih smo pokrenuli Super magazin. Sve što ga čini i što se ovom prilikom nalazi na stranicama u kojima ćete uskoro zaploviti, sakupili smo sa velikom ljubavlju i pažnjom, vodeći računa da vam omogućimo iskustvo u kome ćete svaki put otkrivati nešto novo.

Zato se pripremite za nesvakidašnje putovanje Zajedno ćemo se prepuštati malim zadovoljstvima, upoznajući se sa odabranim ukusima, ali i otkrivati inspiraciju u zdravoj trpezi učeći da stvaramo gastronomske kreacije koje će oduševiti i najveće hedoniste. Naravno, to je samo dio sadržaja koji smo pripremili za vas. Donosimo vam i zanimljive intervjue sa poznatim ličnostima i pregršt savjeta renomiranih stručnjaka koji će vam pomoći da postignete harmoniju u važnim životnim pitanjima i pripremite svoje najbolje izdanje za sezonu koja je pred nama. Za kraj, dopustite mi da vam se zahvalim u ime cijele redakcije i poželim nam još mnogo zajedničkih brojeva kojima ćemo se zajedno radovati. Uživajte!

Jelena Doderović direktorica Područja marketinga Mercator-CG

SuperMagazin Izdavač: Mercator-CG d.o.o.

Produkcija: Mercator-CG d.o.o.

Adresa izdavača: Put Radomira Ivanovića br.2, 81000 Podgorica

Štampa: Ringier Axel Springer d.o.o, or a lemensoa 1 , 11000 Beograd

Odgovorna urednica: Jelena Doderović Urednički odbor: Dejana Crvenica, Natalija Mušura, Bojana Šundić, Tijana Mugoša, Maja Boljević, Jelena Mušikić, Irena Marunović, Nataša Drapić i Nikola Mašanović

otogra ja na naslovnoj: nvato Market ISSN 2536 - 5584

Super Magazin se objavljuje na crnogorskom jeziku. Cijena magazina je 0,99€ samo za korisnike Super kartice. Magazin se prodaje u Idea prodavnicama. Magazin uključuje doprinose spoljni autora, koji ne predstavljaju nu ni stav kompanije. Poslovni sistem Mercator-CG d.o.o. ne preuzima odgovornost za bilo kakve štamparske greške, ali se izvinjava zbog nji .


Makaronsi Sastojci: 2 jaja 80g mljevenih badema g šećera u prahu g sitnog kristal šećera prehrambena boja po želji ili malo kakaa ganaž od bijele čokolade g bijele čokolade ml svježe slatke pavlake kašičica soka od limuna kašika sitno naribane korice limuna i narandže kašike ulja Način pripreme: dvojite bjelance od žumanceta, i bjelance mutite mikserom. ada počne da se pretvara u pjenu, polako dodajte šećer iz tri puta, nikako odjednom i mutite dok ne postanu glatka, sjajna i čvrsta masa. o želji možete staviti boju koju želite u bjelanca dok se mute, a možete podijeliti i na više djelova koliko boja želite da dobijete. ljuštene bademe sa šećerom sameljite što sitnije možete, ali pazite da badem ne počne da ispušta ulje. Zatim prosijte bademe i šećer u prahu koji ste sitnili kako bi odstranili krupnije komadiće koji su ostali. U umućena bjelanca izmiješajte bademe koje ste izmrvili lagano špatulom, kako masa ne bi bila suviše rijetka, laganim pokretima miješajte. Dobijenu smjesu sipajte u špric i na plehu preko pek papira istisnite smjesu tako da se razlije oko , cm. stavite ih tako oko minuta da odstoje i da se malo prosuše. ada se prosuše stavljate ih u zagrijanu rernu na stepeni da se peku oko minuta. ada su pečene ostavite ih da se prohlade, pa ih skinite sa papira i ostavite da se skroz ohlade. ada se smjesa ohladi punite ih ganažom i preklapajte kao sendvičiće. Za pripremu ganaža potrebno je da otopite čokoladu u slatkoj pavlaci, dodate koru pomorandže, sok od limuna i ostavite da se ohladi. Prijatno!


mlekara sabac


Voda & zdravlje Sigurno ste do sada čuli da se čak našeg tijela sastoji od vode. o je svakako dovoljan razlog da shvatimo da je upravo ona jedan od ključnih aktora za održavanje našeg zdravlja i nesmetanog unkcionisanja organizma. oput kiseonika, i voda je apsolutno neophodna za život ona izgra uje, reguliše i hrani svaki dio našeg tijela. ko redovno pijemo čistu vodu mi ćemo značajno uticati na vlažnost naše kože, razvoj kostiju i mišića kao i detoksikaciju organizma. vo nije sve, jer će redovan unos vode omogućiti da regulišemo hormone, oslobodimo se od viška masnoća i smanjimo glad. ako je važnost vode uveliko poznata činjenica, mi često ne vodimo računa o njenom adekvatnom unosu. Zvuči nevjerovatno, ali po ovom pitanju vladaju brojne zablude, naročito kada su u pitanju signali na osnovu kojih tumačimo

da je ona potrebna našem tijelu. Primjera radi, pogrešno je piti je isključivo onda kada osjećamo že , jer se ona javlja kao reakcija nakon što je u tijelu već došlo do dehidratacije. Umjesto toga, potrebno je voditi računa da do toga ne do e, bez obzira da li se izlažemo intenzivnom zičkom naporu ili provodimo dane sjedeći u kancelariji. Nažalost, prema nekim analizama čini se da je procenat onih koji vodu piju ispod preporučenog prosjeka, iz godine u godinu sve manji. ašu čiste vode treba popiti već nakon bu enja, kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti nastao tokom noći. znena ujuće je da nekim osobama ovo može predstavljati problem. ko spadate u ovu grupu, pokušajte da u čašu iscijedite i nekoliko kapi limunovog soka, što će joj dati karakterističan ukus. Nakon toga, vodu je potrebno piti u redovnim

intervalima tokom čitavog dana, pri čemu moramo imati na umu da se ona ne može zamijeniti sa sokovima i drugim pićima koja sadrže visoke koncentracije šećera i vještačkih materija. okušajte da stvorite ovu naviku, tako što ćete kraj sebe uvijek držati čašu vode, ispijajući je postepeno i u malim gutljajima. dredite mjesto na kome ćete držati lašicu vode u vašem automobilu, a odlazak na put nikako nemojte planirati bez dodatne količine. Ukoliko je vrijeme toplije, imajte je kraj sebe u torbi i ne zaboravite da je koristite u svakoj prilici tokom šetnje, odlaska u prodavnicu, plaćanja računa i svih drugih aktivnosti zbog kojih ste u pokretu. sim što ćete se osjećati bolje, doprinijećete i boljem unkcionisanju onih nevidljivih procesa, koji imaju snažan uticaj na naše zdravlje i kvalitet života.


IDEA Super Magazin preview  
IDEA Super Magazin preview