Page 1


Uživati u životu znači uživati u svakom trenutku koji ispunjava naš dan Disati punim plućima i radovati se sitnicama, ne zaboravljajući da su nam one uvijek nadohvat ruke i da treba samo da ih se sjetimo i poželimo. Naravno, ovo je često lakše reći nego ostvariti. Upravo je to jedan od glavnih razloga zbog kojih smo pokrenuli Super magazin. Sve što ga čini i što se ovom prilikom nalazi na stranicama u kojima ćete uskoro zaploviti, sakupili smo sa velikom ljubavlju i pažnjom, vodeći računa da vam omogućimo iskustvo u kome ćete svaki put otkrivati nešto novo.

Zato se pripremite za nesvakidašnje putovanje Zajedno ćemo se prepuštati malim zadovoljstvima, upoznajući se sa odabranim ukusima, ali i otkrivati inspiraciju u zdravoj trpezi učeći da stvaramo gastronomske kreacije koje će oduševiti i najveće hedoniste. Naravno, to je samo dio sadržaja koji smo pripremili za vas. Donosimo vam i zanimljive intervjue sa poznatim ličnostima i pregršt savjeta renomiranih stručnjaka koji će vam pomoći da postignete harmoniju u važnim životnim pitanjima i pripremite svoje najbolje izdanje za sezonu koja je pred nama. Za kraj, dopustite mi da vam se zahvalim u ime cijele redakcije i poželim nam još mnogo zajedničkih brojeva kojima ćemo se zajedno radovati. Uživajte!

Jelena Doderović direktorica Područja marketinga Mercator-CG

SuperMagazin Izdavač: Mercator-CG d.o.o.

Produkcija: Mercator-CG d.o.o.

Adresa izdavača: Put Radomira Ivanovića br.2, 81000 Podgorica

Štampa: Ringier Axel Springer d.o.o, Žorža Klemensoa 19, 11000 Beograd

Odgovorna urednica: Jelena Doderović

Fotografija na naslovnoj: Envato Market

Urednički odbor: Dejana Crvenica, Natalija Mušura, Bojana Šundić, Tijana Mugoša, Maja Boljević, Jelena Mušikić, Irena Marunović, Nataša Drapić i Nikola Mašanović

ISSN 2536 - 5584

Super Magazin se objavljuje na crnogorskom jeziku. Cijena magazina je 0,99€ samo za korisnike Super kartice. Magazin se prodaje u Idea prodavnicama. Magazin uključuje doprinose spoljnih autora, koji ne predstavljaju nužni stav kompanije. Poslovni sistem Mercator-CG d.o.o. ne preuzima odgovornost za bilo kakve štamparske greške, ali se izvinjava zbog njih.


Makaronsi Sastojci: 2 jaja 80g mljevenih badema 120g šećera u prahu 50g sitnog kristal šećera prehrambena boja po želji ili malo kakaa ganaž od bijele čokolade 100g bijele čokolade 30ml svježe slatke pavlake 1 kašičica soka od limuna 1 kašika sitno naribane korice limuna i narandže 3 kašike ulja Način pripreme: Odvojite bjelance od žumanceta, i bjelance mutite mikserom. Kada počne da se pretvara u pjenu, polako dodajte šećer (iz tri puta, nikako odjednom) i mutite dok ne postanu glatka, sjajna i čvrsta masa. Po želji možete staviti boju koju želite u bjelanca dok se mute, a možete podijeliti i na više djelova koliko boja želite da dobijete. Oljuštene bademe sa šećerom sameljite što sitnije možete, ali pazite da badem ne počne da ispušta ulje. Zatim prosijte bademe i šećer u prahu koji ste sitnili kako bi odstranili krupnije komadiće koji su ostali. U umućena bjelanca izmiješajte bademe koje ste izmrvili lagano špatulom, kako masa ne bi bila suviše rijetka, laganim pokretima miješajte. Dobijenu smjesu sipajte u špric i na plehu preko pek papira istisnite smjesu tako da se razlije oko 2,5-3cm. Ostavite ih tako oko 60 minuta da odstoje i da se malo prosuše. Kada se prosuše stavljate ih u zagrijanu rernu na 150 stepeni da se peku oko 13-15 minuta. Kada su pečene ostavite ih da se prohlade, pa ih skinite sa papira i ostavite da se skroz ohlade. Kada se smjesa ohladi punite ih ganažom i preklapajte kao sendvičiće. Za pripremu ganaža potrebno je da otopite čokoladu u slatkoj pavlaci, dodate koru pomorandže, sok od limuna i ostavite da se ohladi. Prijatno!


mlekara sabac


Voda & zdravlje

Sigurno ste do sada čuli da se čak 70% našeg tijela sastoji od vode. To je svakako dovoljan razlog da shvatimo da je upravo ona jedan od ključnih faktora za održavanje našeg zdravlja i nesmetanog funkcionisanja organizma. Poput kiseonika, i voda je apsolutno neophodna za život - ona izgrađuje, reguliše i hrani svaki dio našeg tijela. Ako redovno pijemo čistu vodu mi ćemo značajno uticati na vlažnost naše kože, razvoj kostiju i mišića kao i detoksikaciju organizma. Ovo nije sve, jer će redovan unos vode omogućiti da regulišemo hormone, oslobodimo se od viška masnoća i smanjimo glad. Iako je važnost vode uveliko poznata činjenica, mi često ne vodimo računa o njenom adekvatnom unosu. Zvuči nevjerovatno, ali po ovom pitanju vladaju brojne zablude, naročito kada su u pitanju signali na osnovu kojih tumačimo

da je ona potrebna našem tijelu. Primjera radi, pogrešno je piti je isključivo onda kada osjećamo žeđ, jer se ona javlja kao reakcija nakon što je u tijelu već došlo do dehidratacije. Umjesto toga, potrebno je voditi računa da do toga ne dođe, bez obzira da li se izlažemo intenzivnom fizičkom naporu ili provodimo dane sjedeći u kancelariji. Nažalost, prema nekim analizama čini se da je procenat onih koji vodu piju ispod preporučenog prosjeka, iz godine u godinu sve manji. Čašu čiste vode treba popiti već nakon buđenja, kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti nastao tokom noći. Iznenađujuće je da nekim osobama ovo može predstavljati problem. Ako spadate u ovu grupu, pokušajte da u čašu iscijedite i nekoliko kapi limunovog soka, što će joj dati karakterističan ukus. Nakon toga, vodu je potrebno piti u redovnim

intervalima tokom čitavog dana, pri čemu moramo imati na umu da se ona ne može zamijeniti sa sokovima i drugim pićima koja sadrže visoke koncentracije šećera i vještačkih materija. Pokušajte da stvorite ovu naviku, tako što ćete kraj sebe uvijek držati čašu vode, ispijajući je postepeno i u malim gutljajima. Odredite mjesto na kome ćete držati flašicu vode u vašem automobilu, a odlazak na put nikako nemojte planirati bez dodatne količine. Ukoliko je vrijeme toplije, imajte je kraj sebe u torbi i ne zaboravite da je koristite u svakoj prilici – tokom šetnje, odlaska u prodavnicu, plaćanja računa i svih drugih aktivnosti zbog kojih ste u pokretu. Osim što ćete se osjećati bolje, doprinijećete i boljem funkcionisanju onih nevidljivih procesa, koji imaju snažan uticaj na naše zdravlje i kvalitet života.


IDEA Super Magazin  
IDEA Super Magazin