Page 1

Digital bildproduktion - P rojekt Sagor & verklighet Compositingprojekt som syftar till att visa på hur sagor med dess olika arketyper, symboler och moraler finns i vår vardag, i verkligheten. Att vi genom sagor och berättelser idag och genom tiderna skriver ner våra lärdomar för att föra dem vidare.

Ida Svensson idasv522


- P rojekt Sagor & verklighet -

“VARJE MÄNNISKAS LIV ÄR SOM EN SAGA SOM SKRIVS MEDAN MAN LEVER.” -Thomas Di Leva (1963-) Kan vi leva i en saga? I alla fall kan våra erfarenheter och lärdomar göra det. I alla tider och även idag får sagor återberätta vad vi en gång upplevt eller känt, för att kunna läsa om dem och fascineras över dess betydelser och sensmoraler. Sagorna hjälper oss att fundera över livets olika utmaningar och hur vi kan möta dem. Igenkännelserna som får oss att skratta, men även berättelser som vi blir berörda av och som får oss att tänka till en extra gång. Berättelser och sagor som lever kvar. Berättelser och sagor som vi tar lärdom av. Berättelser och sagor som bygger på verkligheten!


- P rojekt Sagor & verklighet -

“VARFÖR TROR DU ALLTID PÅ DITT TVIVEL, MEN TVIVLAR PÅ DIN TRO?” - Olfert Ricard (1872-1929) Den envisa, lilla älvan är en vägvisare och hjälpreda. Hon sprider ett magiskt stoft omkring sig då hon har förmågan att få barn att flyga. Om de bara tror! De som tvivlar på älvan och hennes existens får henne att långsamt förvinna och tyna bort. Den ibland elaka och framfusiga älvan vill bli sedd, och därmed bli trodd på. Vem vill inte bli sedd för den man är? Barnen i sin tur är nyfikna och äventyrliga. De möter tillsammans på utmaningar, och även om rädslan finns där, finns även ett stort mod att testa på saker som de aldrig gjort tidigare. För att klara de prövningar som väntar har de sin fantasi till hjälp. I den mörka natten, när månljuset faller mot jorden och bildar skuggor, det är då allt händer. Då finns det ingen som ser och möjligheterna finns att göra precis vad man vill.


- P rojekt Sagor & verklighet -

“AVUND ÄR ETT GIFT. MEN I LIKHET MED ETT ANTAL ANDRA GIFTER KAN DEN OCKSÅ HA EN STIMULERANDE EFFEKT.” -Carls Hammarén (1922-1990) Den elaka styvmodern, drottningen, som gör allt som står i hennes makt för att bli vackrast i världen. Med kronan på hennes huvud och äpplet i hennes händer ger hon aldrig upp för att ta vad som är hennes - skönheten! Den oskuldsfulla flickan som lever sitt liv bland sina vänner. Hon har allt det där; vänner, gemenskap, fint hus men framförallt skönheten. Som många kanske skulle beskriva det - perfekt! Utseendefixering. Att jämföra sig med andra och att aldrig se sig själv till det bättre är någonting vi alla medvetet eller omedvetet får fajtas med dagligen. Spegelbilden av oss själva där vi antingen kritiskt ser ner på oss, eller tvärtom, uppslukas av vår egna “storhet”. Hur vackra vi är, hur fula vi är, hur bra vi är eller hur dåliga vi är.


- P rojekt Sagor & verklighet -

“DET FINNS INGA KRIGISKA FOLK, BARA KRIGISKA LEDARE.” - Ralph Bunche (1904-1971) Ledaren som helhjärtat och fokuserat går in för sin uppgift på största allvar. Krigar till sista blodsdroppen. Modig står han upp för vad som är hans och han viker sig inte förren han nått sitt mål. Målad på bröstet i form av två björntassar som en symbol för att kriga med styrkan av en björn. Grupptryck som får oss att göra saker vi annars kanske inte skulle ha gjort, vågat göra eller viljat göra. Någon som säger åt oss och uppmanar oss till att stå för någonting.


- P rojekt Sagor & verklighet -

“KÄRLEKEN SER INTE MED ÖGONEN UTAN MED SJÄLEN.” -William Shakespear (1564-1616) Att vara stor och ful gör honom osäker. Vem skulle vilja umgås med ett monster?! Även om han är oerhört ödmjuk, klok och romantisk av sig är det ingen som vågar söka kontakt. Fågeln som en dag när han vågar sig ut i trädgården sätter sig i hans händer, leder honom på rätt väg och öppnar upp nya känslor. Detta är första gången han vågar och tillåter sig själv att släppa någon inpå hans liv och förstår att det finns något mer än det yttre. Fågeln som så oskuldsfull ser något mer i honom. Som en symbol för tillit och kärlek ger fågeln honom en ros. Utanförskap, att inte känna att man tillhör någonstans. Att inte passa in bland alla andra och känslan av att man är dömd att leva i ensamhet. Men samtidigt rädslan för att låta någon komma nära en på livet, någon som ska försöka förstå vem man är. Det är för den ovane skrämmande.


- P rojekt Sagor & verklighet -

“GENOM ATT FÖRSÖKA GÖRA DET OMÖJLIGA NÅR MAN HÖGSTA GRADEN AV DET MÖJLIGA.” - August Strindberg (1849-1912) En otroligt äventyrlig, nyfiken och envis men framförallt modig kvinna som vågar möta hinder och faror i en värld olik någon annan. Född annorlunda i ett annorlunda liv. Även med förutsättningar som dessa lyckas hon bli kär i en av “annan sort” och ger inte upp förren hon och han får det liv de båda drömmer om. Deras väg dit är inte lätt framförallt inte när kungen, hennes pappa, håller ögonen på henne och förbjuder henne att ens försöka nå sitt mål då det är farligt. Att inte våga möta det okända och osäkra kan vara en del av vårt försvar för att leva kvar i vårt trygga liv. Men att låta ge det en chans och undersöka det skrämmande, kan i många fall leda till nya möjligheter. Skulle vi aldrig försöka, skulle vi heller aldrig veta vad det skulle leda till.


En bild säger mer än tusen ord och... ibland kan några få ord säga allt.

av

Ida Svensson

Presentation av Digital bildproduktion, idasv522  

Presentation av Digital bildproduktion, idasv522

Presentation av Digital bildproduktion, idasv522  

Presentation av Digital bildproduktion, idasv522