Page 1

Bijna alle Wellant mbo opleidingen 2011-2012

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

wellantcollege ll

wellantcollege ll


Dit boekje is een uitgave van Wellantcollege. Met zorg samengesteld. Wij hebben er alles aan gedaan om de juiste informatie te geven. Kom je toch iets tegen wat niet klopt, laat het ons dan weten, info@wellant.nl. Je reactie

Š 2010 Wellantcollege

stellen we zeer op prijs. Aan dit boekje hebben veel mensen meegewerkt: Ahmet Polat, Artis, De Hulp­troepen, Dierenzorggroep Lek & Linge, Enviso, Hein van den Heuvel, Hollandse Hoogte, ID&AD/strategic branding, Bijna alle opleidingen... kijk op www.wellant.nl voor het complete overzicht.

Marc Driessen, Paul Kipping, Sander Foederer, Willem Jan Ritman Allemaal erg bedankt.


Wellant = voor jou Dit is een boekje met de mbo-opleidingen van Wellantcollege. We hebben het voor jou gemaakt, zodat je een idee krijgt welke studie je bij ons kunt gaan volgen. En wat je dan met je diploma kunt gaan doen. Ga je een droom najagen, de wereld mooi maken, of lekker geld verdienen? Soms kan het zelfs allemaal tegelijk. Veel plezier en wijsheid met het vinden van jouw studie. Welkom op Wellant mbo.

1


It’s a jungle out there


Wellantcollege helpt je op weg

Zo werkt het mbo Je kiest een studie die bij je past. Er zijn studies op verschillende niveaus. Welk niveau je gaat doen hangt o.m. af van je vooropleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, bepaalt je niveau hoe zelfstandig je aan de slag kunt. Heb je jouw studie bijvoorbeeld op niveau 4 gedaan, dan kun je binnen jouw vakgebied ook leidinggeven aan anderen. Opleidingsniveaus Niveau 4: Middenkader functionaris. Je werkt helemaal zelfstandig en kunt leidinggeven aan anderen. Niveau 3: Vakbekwaam medewerker. Je voert zelfstandig werkzaamheden uit die een grote vakbekwaamheid vereisen. Niveau 2: Medewerker. Je voert onder leiding werkzaamheden uit die een behoorlijke vakbekwaamheid vereisen. Niveau 1: Assistent. Je voert onder leiding werkzaamheden uit die enige vakkennis vereisen. AKA: Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent. Je ondersteunt anderen bij werkzaamheden in alle typen bedrijven of instellingen.

Leerwegen: BOL of BBL Omdat niet iedereen hetzelfde is, kun je op twee manieren je studie doen. Zo’n manier heet een ‘leerweg’. Wil je meer theorie? Dan kies je de leerweg waarbij je op school zit en stage loopt bij een bedrijf. Je kunt ook kiezen om meteen te gaan werken. Dan leer je veel van het beroep in de praktijk en ga je één à twee dagen per week naar school. BOL Beroeps Opleidende Leerweg: Je leert op school en wisselt de lessen af met stages op verschillende bedrijven. BBL Beroeps Begeleidende Leerweg: Je gaat 3 à 4 dagen werken en 1 à 2 dagen naar school. Door naar het hbo Als je niveau 4 hebt gedaan, kun je doorstromen naar het hbo.

wellant mbo 2011-2012

4


Niveau

Vooropleiding

Opleiding

Leerweg

Duur

Werkzaamheden

Doorstromen naar het hbo

4

havo of vmbo: theo­retische leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg

Middenkaderopleiding

BOL of BBL

3 - 4 jaar

Volledig zelf­standige uitvoering van werkzaamheden en leidinggeven

ja

3

havo of vmbo: theo­retische leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg

Vakopleiding

BOL of BBL

2 - 3 jaar

Volledig zelf­standige uitvoering van werkzaamheden

2

vmbo: basisberoeps­gerichte leerweg

Basisberoepsopleiding

BOL of BBL

1 of 2 jaar – 2 of 3 jaar

Uitvoerende werkzaamheden

1

Geen diploma vmbo praktijk­ onderwijs

Assistenten-­ opleiding

BOL of BBL

½ - 1 jaar

Eenvoudige uit­voerende werkzaamheden

1

Geen diploma vmbo praktijk­ onderwijs

Assistenten­opleiding AKA

BOL of BBL

1 jaar (maximaal 2 voor mensen met leerproblemen)

Eenvoudige uitvoerende werkzaamheden

wellant mbo 2011-2012

5


RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Stad en lanDschap

groen, water en energie

teelt en productie

techniek, technologie en ICT

handel, ondernemerschap en marketing

design en architectuur

Voeding en horeca

Transport en logistiek

Wellant mbo heeft veel en diverse studierichtingen. In dit boekje hebben we deze opleidingen verdeeld in thema’s. Om je te helpen bij het zoeken.

gezondheid, zorg en welzijn

Thema’s

8

16

22

30

36

40

46

52

58

64

Kijk ook op internet!

Op www.wellant.nl vind je per opleiding aanvullende informatie.


Nu kiezen voor straks Trots zijn op je werk, dat is een lekker gevoel. Waar wil jij straks aan de slag? Of wil je voor jezelf beginnen? Er is zoveel om uit te kiezen: Schiphol, CenterParcs, Artis ... of word jij de nieuwe tv-kok? Ben je iemand die graag buiten is, of zit je liever binnen aan een ontwerptafel? Werk je het liefst rustig op je gemak, of presteer je juist goed onder druk? Wat je droom ook is, je krijgt een vliegende start bij Wellantcollege. De toekomst is groen Het is moeilijk om te voorspellen hoe de toekomst er precies uit gaat zien. Wat we zeker weten is dat duurzaam denken steeds belangrijker wordt. Rekening houden met de wereld om je heen. Het is hard nodig. Overheden en bedrijven hebben het er steeds vaker over, maar weten niet goed hoe. Jij kunt daarbij gaan helpen. Want Wellantcollege helpt jou door ‘groen’ te leren denken. Zodat jij je steentje kunt bijdragen. En als je wilt, verdient het ook nog goed. Wat je straks kunt doen Het is best spannend om een opleiding te kiezen. Maar als jij straks je Wellant mbo-diploma hebt, zijn er eindeloos veel

mogelijkheden en kansen. Van handel tot natuurbeheer, van zorg tot techniek en nog veel meer. In dit boekje lees je daar alles over. Wat je straks ook gaat doen, wij zorgen ervoor dat je optimaal voorbereid bent op jouw toekomst. Als je wilt, kun je zelfs doorgroeien naar een hbo-opleiding. Met één been in het echte leven Om te zorgen dat je opleiding goed aansluit op het echte leven, hebben we veel relaties en contacten bij toonaangevende bedrijven en instellingen. Zo weten we precies wat er speelt en wie ze nodig hebben. En passen we onze lessen er op aan. Bedrijven kunnen dan niet wachten tot jij klaar bent met je opleiding. wellant mbo 2011-2012

7


Gezondheid, zorg en welzijn

Dieren zijn soms net mensen Een schittering in de ogen. Een kwispelende staart. Dieren zijn net zo dankbaar als mensen. Ze zijn blij als jij zorgt dat ze zich goed voelen. En dat is precies wat jij leuk vindt. De zorg voor dieren of mensen. In een revalidatiecentrum, de dierentuin of op de ambulance. Waar je soms onder hoge druk belangrijk werk verricht. Om dieren en mensen zo snel mogelijk weer gezond te maken.


Sabine, Paraveterinair. Vooropleiding: Paraveterinair Doet nu: hbo Veterinair natuurgeneeskunde in Breda

gezondheid, zorg en welzijn

Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over medicijnen. Nu specialiseer ik me in de natuurgeneeskunde en begin ik straks voor mijzelf.

9


Bas, Paraveterinair bij de dierenambulance. Opleiding: Paraveterinair

Je moet precies weten welke behandeling een dier nodig heeft. Zodat je in acute gevallen snel kunt handelen.


Nieuw! Mbo+ Paraveterinair

Dieren zijn bijzondere patiënten. Omdat ze zelf niet kunnen vertellen wat ze voelen, moeten de mensen die ze behandelen precies weten wat dieren nodig hebben.

ÆÆVanaf september 2011 start in Houten de nieuwe opleiding mbo + Paraveterinair (niveau 4).

Diploma op zak? Je kunt aan de slag in een dierenartsenpraktijk, maar denk ook eens aan werken op de dierenambulance.

++ Deze vierjarige opleiding biedt je naast zeer uitgebreide basis­kennis en -vaardigheden, ook de mogelijkheid om je te specialiseren in één of zelfs meer van deze vak­gebieden: • Paraveterinair Intensive care en EHBO • Paraveterinair Anesthesie • Paraveterinair Receptie en apotheek • Paraveterinair Tandheelkunde • Paraveterinair Diagnostische beeldvorming • Paraveterinair Diergedrag • Paraveterinair Paard • Paraveterinair Management ++ Je krijgt veel kansen om in de praktijk mee te kijken, te leren en te oefenen, door onze unieke samenwerking met commerciële dierenartsen­ praktijken. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur dan een e-mail naar mboplus@wellant.nl of bel naar Wellantcollege Houten, telefoon: 030-6377024

Daarom speelt de paraveterinair (dierenartsassistent) ook zo’n belangrijke rol – voor de dieren én voor hun baasjes. Als paraveterinair zit je nooit stil, of je nu op de ambulance rijdt of in de praktijk van de dierenarts staat. Je assisteert de dierenarts en voert ook zelfstandig kleine handelingen uit. Denk bijvoorbeeld aan het geven van injecties, het afnemen van bloed of het aanleggen van verbanden. Alles loopt op rolletjes, want jij zorgt ervoor dat de werk­ ruimte op orde is en dat er altijd voldoende aandacht is voor deze speciale patiënten.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paraveterinair, dierenartsassistent Schrijf je hier in Voor Paraveterinair kun je je inschrijven bij Wellant­college Aalsmeer, Dordrecht, Gouda of Houten.

wellant mbo 2011-2012

gezondheid, zorg en welzijn

Paraveterinair, dierenartsassistent

11


Dieren die niet in het wild leven, moeten verzorgd worden door mensen. Dat geldt voor kleine huisdieren zoals honden, katten of cavia’s. Maar bijvoorbeeld ook voor meer exotische dieren, zoals reptielen of zeeleeuwen in een dierentuin. Allemaal hebben ze recht op de beste verzorging. Zo hebben ze eten en drinken nodig in de juiste hoeveelheid en samenstelling. Maar ook iemand die hun vacht en kooi schoonhoudt. Als dierenverzorger weet je dat je werkt met dieren die niet met taal met jou kunnen communiceren. Daarom is het heel belangrijk om oplettend te zijn. Zo kan je aan de hand van gedrag herkennen of dieren medische zorg nodig hebben. Dan zorg je er ook voor dat ze op tijd bij een dierenarts terechtkomen.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Dier & Zorg Schrijf je hier in Wellant­college Aalsmeer, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Naarden, Rotterdam of Rijswijk. Wil je hondentrimmer worden, schrijf je dan in bij Wellantcollege Dordrecht.

wellant mbo 2011-2012

gezondheid, zorg en welzijn

Dier & Zorg

Diploma op zak? Je kunt aan het werk op veel plaatsen waar dieren verzorgd moeten worden. Zoals een dierenasiel of dierenpension, maar denk ook aan de dierenambulance, kennel, dierentuin en dierenwinkel. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid

12


Paarden zijn je lust en je leven. Ook in je latere beroep wil je met paarden werken. Paardenhouderijen zijn commerciële bedrijven. Daarom heb je als paardenhouder een ambitieuze en commerciële houding. Je kunt goed met paarden en mensen omgaan. Het verzorgen van paarden is een vak apart. Een goede paardenverzorger let altijd op voeding, beweging en uiterlijk. Het is ook heel belangrijk om een goede band met het paard op te bouwen en het dier perfect gezond te houden.

gezondheid, zorg en welzijn

Paardenhouderij

Tijdens je opleiding leer je van alles over voeding, huis­vesting, verzorging en management. Maar ook talen en communi­ catieve vaardigheden. Na een poosje kies je of je op een manege wilt werken of aan de slag wilt als bijvoorbeeld instructeur, fokker of hengstenhouder.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paardenhouderij Schrijf je hier in Voor Paardenhouderij kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gorinchem, Gouda of Houten.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt bij een manege, paardenhouderij of stoeterij aan de slag. Of je eigen bedrijf starten: een fokkerij of pensionstal. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid ÆÆ Paard & Recreatie ÆÆ Paard & Sport 13


Je ziet het steeds vaker, maneges of recreatiebedrijven met paarden die wat willen betekenen voor mensen die extra zorg of begeleiding nodig hebben. Mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking. Werken bij deze bedrijven betekent: goed met paarden om kunnen gaan én weten hoe je deze mensen plezier kunt laten beleven met paarden.

gezondheid, zorg en welzijn

Mens, Paard & Gezondheid

Daar komt heel wat bij kijken. Je verzorgt de paarden, geeft ze eten en bouwt een band met ze op. Daarnaast organiseer je activiteiten met paarden en begeleidt de mensen hierbij. Die begeleiding is erg belangrijk. Want je wilt natuurlijk dat de paarden en de mensen zich op hun gemak voelen. Hebben zij een zinvolle en leuke dag, dan word jij daar blij van. Jouw werk doet er toe.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid Schrijf je hier in Voor Mens, Paard & Gezondheid kun je je inschrijven bij Wellantcollege Dordrecht of Gouda.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt bijvoorbeeld werken bij een manege of paardenhouderij. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Paardenhouderij ÆÆ Paard & Recreatie ÆÆ Paard & Sport

14


Soms hebben mensen extra zorg en begeleiding nodig. Ze gaan gebukt onder stress of ze hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking. Als begeleider of verzorger zorg je ervoor dat de mensen zich weer prettig gaan voelen. Je brengt ze in aanraking met dieren of de natuur. En je organiseert hun werkzaamheden en begeleidt ze daarbij. Dat geeft rust en structuur. Maar het is ook belangrijk dat je ervan houdt om buiten te werken, planten en dieren te verzorgen, en samen bezig te zijn. Dit werk doet er echt toe. Van mens tot mens. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid Schrijf je in bij Wellantcollege Dordrecht.

gezondheid, zorg en welzijn

Mens, Natuur & Gezondheid

Diploma op zak? Je werkt bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum of op een zorgboerderij, of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid

Extra diploma! Je kunt deze studierichting makkelijk combineren met de opleiding Medewerker maatschappelijke zorg, richting volwassenenwerk en gehandicaptenzorg, aan het Da Vinci College (ook in Dordrecht). Zo kun je betrekkelijk eenvoudig een extra diploma halen! wellant mbo 2011-2012

15


Wilco, hoofd greenkeeper. Opleiding Groen, Recreatie en Toerisme

Je ziet steeds meer mensen uit de stad een groene omgeving opzoeken om te recreĂŤren. Voor mij dus altijd werk genoeg.


De vrije tijd van anderen is jouw business

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Recreatie, toerisme en sport

Iedereen gaat er graag op uit. We genieten van onze vrije tijd door bijvoorbeeld een dagje luieren op het strand, het pretpark, of gewoon lekker fietsen of paardrijden. De vrije tijd van anderen is jouw werkveld als je actief bent in de sector Recreatie, toerisme en sport. Want jij zorgt ervoor dat hun vrije tijd echt leuk wordt. Er is veel te doen, en wij bieden dan ook genoeg opleidingen waar je uit kunt kiezen. Ben jij altijd bezig? Ben je graag buiten? Hou jij van mensen om je heen die samen plezier hebben? Dan kun je bij ons de handen uit de mouwen steken! 17


Richting Recreatie en Toerisme

Voor veel Nederlanders is sportvissen niet zomaar een hobby. De experts in deze branche verdienen hun brood bijvoorbeeld door te werken bij hengelsportzaken, viskwekerijen of (overheids)bedrijven die zorgen voor het waterbeheer. En er is ook genoeg werk in het vistoerisme. Visvakanties worden steeds populairder in Nederland. Er is dan ook behoefte aan mensen met verstand van zaken, sportvissers in hart en nieren. Met jouw kennis van sportvissen, recreatie en toerisme gids je de gasten naar de mooiste stekjes. Je weet precies wat er te vangen valt en welk materiaal ze moeten gebruiken.

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Nieuw! Sportvissen

Er zijn dus volop mogelijkheden voor jou als serieuze sport­ visser om van je passie je beroep te maken. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Recreatie en Toerisme Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem. Diploma op zak? Je kunt alle kanten op. Werken

wellant mbo 2011-2012

bij jachthavens, touroperators, reisorganisaties of een eigen bedrijf beginnen. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Watermanagement ÆÆ Groen, Recreatie & Toerisme

18


Veel mensen komen in hun vrije tijd of op vakantie in aanraking met paardensport. Ze bezoeken bijvoorbeeld een attractiepark waar je kunt paardrijden. Of ze maken dagtochtjes langs het strand. Deze mensen moeten goed begeleid worden. Want paarden zijn gevoelige dieren, en je moet weten hoe je ermee omgaat. Als instructeur, verzorger of begeleider zorg jij ervoor dat dit alles in goede banen geleid wordt. Ben je beter op je plek als organisator of manager? Dan ben jij degene die de activiteiten en tripjes bedenkt. Of je werkt aan een hippisch evenement, zoals een springconcours. Wat je ook kiest, je kunt je enthousiasme voor paarden zeker kwijt!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paard & Recreatie Schrijf je hier in Voor Paard & Recreatie kun je je inschrijven bij Wellantcollege Dordrecht, Gouda of Houten.

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Paard & Recreatie

Diploma op zak? De mogelijkheden zijn divers: van manege tot paarden­ evenementenbureau. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Paardenhouderij

Extra diploma! Je kunt bij deze opleiding een dubbel diploma halen als je ook de opleiding Recreatie (niveau 3) volgt aan het Da Vinci College. wellant mbo 2011-2012

19


Paardrijden is een liefhebberij. Maar voor veel mensen is het ook een passie. De een doet het voor de lol. De ander maakt er zijn werk van. Denk maar aan de wedstrijden voor springen en dressuur. Maar ook trainers en jockeys bijvoorbeeld hebben van hun passie voor paarden hun beroep gemaakt. In hun werkveld draait alles om paarden. Ben je sportief? In de paardensport zijn er vele beroepen, zoals jockey of instructeur. Als instructeur heb je aandacht voor mens én dier. Je traint mensen om paard te rijden. En je traint een volbloed om een goed wedstrijdpaard te worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf wedstrijden te rijden.

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Nieuw! Paard & Sport

Kortom: ben je gek van paarden en wil je van je sport je beroep maken? Dat kan!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paard & Sport Schrijf je in bij Wellant­college Gouda (dressuur, springen en rensport) of Wellantcollege Dordrecht (dressuur en springen).

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Jouw werk speelt zich af in de sportstal, maar je kunt bijvoorbeeld ook werken in een manege. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Paardenhouderij 20


Wat doen mensen om er even heerlijk tussenuit te zijn? Lekker sporten, naar de camping of naar een recreatiepark. Vind jij het leuk om activiteiten te organiseren? Of ervoor te zorgen dat het park er mooi en verzorgd bij ligt? Als recreatiemedewerker kun jij ervoor zorgen dat mensen vrije tijd echt beleven als “vrij”. Als je gaat werken in de recreatiesector maak je kennis met de combinatie van organiseren, contact met klanten en natuur. Je bent een actief type en je houdt van werken in de buitenlucht. Je hebt volop ideeën om met groene elementen een pretpark of camping nog mooier te maken. Voor nog meer plezier!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groen, Recreatie & Toerisme Schrijf je hier in Voor Groen, Recreatie & Toerisme kun je je inschrijven bij Wellantcollege Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem of Houten.

wellant mbo 2011-2012

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Groen, Recreatie & Toerisme

Diploma op zak? Je kunt je creativiteit kwijt in vakantieparken, dierentuinen of in het agritoerisme. Maar ook bij sportcomplexen en watersportbedrijven. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer 21


Stad en landschap

De stad mag wel wat groener Steeds meer Nederlanders leven in een stedelijke omgeving. Die mag best wat groener. Want groen ziet er niet alleen leuk uit, het maakt je vrolijk en het zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving. De vraag naar meer groen is een uitdaging als je denkt aan de beperkte ruimte. Dat vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen. Begroeide daken en gevels zijn een eerste stap. Jij kunt meewerken aan de volgende.


Stad en lanDschap

Marinus, adviseur voor groen en integraal natuurbeheer. Vooropleiding: Stedelijk Groen & Natuurbeheer. Vervolgopleiding: Stad & streekontwikkeling, Hogeschool HAS Den Bosch

Groen is een techniek. Door het slim planten op daken en gevels, kan de luchtkwaliteit in de stad verbeteren met 5 tot 30%.

23


De Uitdaging! Wil Nederland in 2040 in de top van moderne steden meedraaien, dan moet het Randstedelijke gebied aantrekkelijker en sterker gemaakt worden. Dat kan door innovatief te bouwen en multifunctioneel in te richten. Urban Green Development is een brede opleiding. Waarbij uitvoering van beleid en advisering belangrijke kerntaken zijn. Binnen het stedelijke gebied is je werkveld zeer breed. Je krijgt te maken met: klimaat, energie, lucht, geluid, infrastructuur, bouw, water en grond. En met veiligheid en duurzaamheid. Deze vierjarige mbo + opleiding (niveau 4) heeft verder nog als pluspunten: ++ Je krijgt de kans om je breed te ontwikkelen op het gebied van technologie. ++ De opleiding geeft je een uitstekende basis met goede doorstroommogelijkheden naar het hbo. ++ Je volgt je mbo + opleiding in een regio waar innovatie belangrijk is. ++ Deze opleiding start op een nieuw te openen locatie in Rotterdam.

Stad en lanDschap

Nieuw! Mbo+ Urban Green Development

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur dan een e-mail naar mboplus@wellant.nl

wellant mbo 2011-2012

24


Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Want groen staat voor een gezonde en veilige leefomgeving. Een park staat voor een potje voetbal, of om de hond uit te laten. De tuin naast het werk voor een broodje in de pauze. Maar je kunt er ook gewoon genieten van de zon met vrienden en vriendinnen. Het groen in en buiten de stad heeft dus veel verschillende functies. Voor werken, wonen en vrije tijd.

Stad en lanDschap

Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Maar steden en wijken staan ook vol met gebouwen. En er zijn veel wegen. Het is vaak lastig om de natuur de ruimte te geven in de stad of in een dorp. Daar ligt de uitdaging waar groenvoorzieners, hoveniers en tuinontwerpers zich mee bezighouden. Als groenspecialist zoek je steeds naar groene oplossingen voor een stedelijke omgeving.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer Schrijf je in bij Wellant­college Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Naarden, Oegstgeest, Rotterdam of Rijswijk.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt als groenvoorziener bij gemeenten en provincies aan de slag. Maar ook als daktuinspecialist, gevelbeplanter of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

25


Je hebt in Nederland veel verschillende natuurgebieden. Bossen en meren, graslanden en heidegrond. Maar ook parken en duinen. We maken samen veel gebruik van deze gebieden. Om te wandelen, te kamperen of paard te rijden bijvoorbeeld. Bossen worden ook gebruikt voor houtproductie. En de duinen en stranden zijn belangrijk voor het tegenhouden van de zee. Bovendien leven in deze gebieden ook veel dieren. Daarom zijn er regels en wetten om planten en dieren te beschermen.

Stad en lanDschap

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

Als beheerder heb je met al deze dingen te maken. Het is jouw baan om deze grote gebieden te onderhouden. Maar ook om onderzoek te doen. Daarvoor zijn sterke machines nodig, maar ook computers. Je werkt in natuur-, park- en bosgebieden om te bouwen aan een mooie, veilige en gezonde toekomst voor mens en dier. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- en Natuurbeheer Schrijf je in bij Wellant­college Dordrecht, Gorinchem, Gouda of Houten.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt werken bij Staatsbosbeheer, maar denk ook aan werk bij een gemeente of provincie. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer

26


Nieuw! Specialisatie: Boomverzorging Met professionele klimuitrusting een hoge boom in. Of met enorme machines grote, volgroeide bomen planten en verplanten. Het werk van een boomverzorger is spectaculair en geen dag hetzelfde. Als boomverzorger houd je je bezig met het onderhoud van bomen langs straten en wegen, maar ook met de nieuwe aanplant. Je adviseert ook vaak over de veiligheid en gezondheid van oudere bomen in de stad. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer, specialisatie Boomverzorging ÆÆ Deze specialisatie is in samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners ontwikkeld.

Stad en lanDschap

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

Schrijf je in bij Wellantcollege Houten. Diploma op zak? Je kunt werk vinden bij een boomverzorgingsbedrijf, Staatsbosbeheer. Of je start je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Bijzonder! Met je diploma heb je een goede basis om ook het internationale diploma European TreeWorker (ETW) te behalen. Daarmee kun je in heel Europa aan het werk. wellant mbo 2011-2012

27


Nederland is land én water. We hebben dus volop te maken met de invloed van het milieu en het weer. Het regent vaker en harder in Nederland. Onze sloten en rivieren hebben moeite om al dat water te verwerken. En ook de bodem heeft het zwaar.

Stad en lanDschap

Land, Water & Milieu

Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van land, water en milieu. Als beheerder of inrichter weet je bijvoorbeeld hoe je een terrein klaarmaakt voor bebouwing. Hoe je groenwerken aanlegt en onderhoudt. Of hoe je zorgt voor een goed afwateringssysteem. Met jouw vakkennis, gevoel voor techniek en je talent voor organisatie sta je dan ook aan de basis van veel projecten. Zoals aanleg en onderhoud van wegen en parken. Maar ook van voetbalvelden, golfterreinen of natuurgebieden. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Land, Water & Milieu Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem of Houten. Diploma op zak? Je kunt aan de slag als grond-, weg- en waterbeheerder, als cultuurtechnicus, als veld­

wellant mbo 2011-2012

medewerker, als landinrichter of terrein- en natuurbeheerder. Bij een bedrijf of de overheid zoals Rijkswaterstaat. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Watermanagement 28


Overal in ons land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storten voor de aanleg van een park. Morgen grond afgraven voor de aanleg van wegen.

Stad en lanDschap

Groen, Grond & Infra

De voormannen, uitvoerders en chauffeurs die dit allemaal mogelijk maken zorgen er altijd voor dat hun machines, werktuigen en apparatuur goed zijn afgesteld. En dat ze goed onderhouden worden. Als loonwerker bedien je het materieel en pleeg je het onderhoud. En je overlegt altijd met opdracht­ gevers en collega’s. Veiligheid en duurzaam werken staan voorop.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groen, Grond & Infra Schrijf je hier in Voor Groen, Grond & Infra kun je je inschrijven bij Wellantcollege Gorinchem, Gouda of Houten.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je steekt de handen uit de mouwen bij een machinegroothandel of een loonwerkbedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Green Production & Technology 29


Groen, water en energie

Strijd tegen de elementen We weten dat we zuinig moeten zijn met energie. En dat we de natuur om ons heen moeten beschermen. Daarom heeft Wellantcollege zijn blik op de toekomst gericht. Groen, water en energie, daar draait het om. Pak jij je verantwoordelijkheid? Dan zorg je dat bedrijven volgens de regels handelen. Je wijst mensen op hun gedrag. En je maakt plannen zodat we op een verantwoorde manier met de natuur omgaan en ervan kunnen blijven genieten.


groen, water en energie

Stein, adviseur groen- en waterbeheer. Gastdocent opleiding Watermanagement

Als waterdeskundige heb je niet alleen met water te maken. Techniek, kosten en planningen, maar ook politiek spelen een rol.

31


Nederland en water horen bij elkaar. Rivieren, kanalen, grachten en de zee kenmerken ons landschap. We hebben dan ook veel kennis op het gebied van watermanagement. De mensen in dat vakgebied staan voor complexe vraagstukken. Moeten de dijken hoger of zijn er andere oplossingen? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdroogt? Hoe zorg je voor schoon water en hoe krijg je de zalm weer terug in de Rijn?

groen, water en energie

Nieuw! Watermanagement

Er zijn veel beroepen waarin je met water te maken hebt. Maar als waterdeskundige heb je niet alléén met water te maken. Je hebt ook kennis nodig van het groen en van de natuur, van kosten en planningen, van machines en techniek, van ecologie en politiek, van landmeten en riolering. Allemaal zaken die te maken hebben met water – en met Nederland, want die twee horen bij elkaar. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Watermanagement Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Waterschap Rivierenland en wordt ook in samenwerking uitgevoerd.

wellant mbo 2011-2012

Schrijf je in bij Wellant­college Houten. Diploma op zak? Je kunt werken bij een provincie, maar ook bij een waterschap of aannemer. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Sportvissen, richting Natuur- en Waterbeheer.

32


Nederland is land én water. We hebben dus volop te maken met de invloed van het milieu en het weer. Het regent vaker en harder in Nederland. Onze sloten en rivieren hebben moeite om al dat water te verwerken. En ook de bodem heeft het zwaar. Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van land, water en milieu. Als beheerder of inrichter weet je bijvoorbeeld hoe je een terrein klaarmaakt voor bebouwing. Hoe je groenwerken aanlegt en onderhoudt. Of hoe je zorgt voor een goed afwateringssysteem.

groen, water en energie

Land, Water & Milieu

Met jouw vakkennis, gevoel voor techniek en je talent voor organisatie sta je dan ook aan de basis van veel projecten. Zoals aanleg en onderhoud van wegen en parken, maar ook van voetbalvelden, golfterreinen of natuurgebieden. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Land, Water & Milieu Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem of Houten. Diploma op zak? Je kunt aan de slag als grond-, weg- en waterbeheerder, als cultuurtechnicus, als veld­

wellant mbo 2011-2012

medewerker, als landinrichter of terrein- en natuurbeheerder. Bij een bedrijf of de overheid zoals Rijkswaterstaat. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Watermanagement

33


Josh, adviseur natuur- en waterbeheer.

Veel van mijn collega’s zijn sportvissers in hart en nieren. Niet zo vreemd eigenlijk, als je kijkt naar de raakvlakken met dit werk.


Richting: Natuur- en Waterbeheer

Wie gek is van sportvissen, houdt ook van water. De kwaliteit van ons natuurwater is heel belangrijk. En er is geen betere graadmeter voor de waterkwaliteit dan de visstand. Mens en dier zijn graag in en rond het water, maar dat moet dan wel goed beheerd worden. Als enthousiast sportvisser kun je daar een grote rol in spelen. Binnen de opleiding is er dan ook uitgebreid aandacht voor natuur- en waterbeheer, kweekvisstand, landschapsinrichting en toezicht.

groen, water en energie

Nieuw! Sportvissen

Is sportvissen voor jou meer dan een hobby? Maak er dan je beroep van! Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Natuuren Waterbeheer Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je werk is heel divers en speelt zich bijvoorbeeld af bij waterschappen en recreatiebedrijven. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Watermanagement

35


Teelt en productie

Internationaal toonaangevend Alles wat we eten en drinken komt ergens vandaan. Een tomaat begint bij een zaadje dat wordt geplant. Een glas melk begint bij een koe. Als je alles weet van deze voedselketens, dan werk je in de internationaal toonaangevende sector teelt en productie. Nieuwe producten bedenken en maken is enorm belangrijk. Want de consument wil toch echt die oranje tulp. Of een boom die niet hoger groeit dan anderhalve meter. Of druiven zonder pitjes.


Misha, Teler. Opleiding: Green Production

teelt en productie

De wereldbevolking neemt toe en de welvaart stijgt. Daarom hebben we kennis nodig om de productie op een duurzame manier op te voeren.

37


Richting: (Melk)veehouderij De wereldbevolking groeit. Om de productie van voedsel te laten stijgen, moeten we gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Als basis voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering.

teelt en productie

Green Production

In de veehouderij zijn melkrobots daar een goed voorbeeld van. Die zorgen ervoor dat op een veilige en hygiënische manier kwalitatief uitstekende melk geproduceerd kan worden. En wat dacht je van de ICT-systemen, waarmee de productie wordt bijgehouden en bijgestuurd? Ook kunnen nieuwe producten of diensten het bedrijf een extra impuls geven. Denk aan een winkel of een camping. Het verhuren van ruimtes voor vergaderingen. Of het plaatsen van algenkweekvijvers voor de cosmetische industrie. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production, richting (Melk)veehouderij Schrijf je in bij Wellant­college Gorinchem, Gouda of Houten.

Diploma op zak? Je kunt bijvoorbeeld werken op melk- en fokbedrijven, bij veehandelaren en in de agri­ business.

Bijzonder! Deze opleiding heeft een buitenlandstage in het vierde jaar. wellant mbo 2011-2012

38


Richting: Plant Wanneer je met Google Maps naar Nederland kijkt, zie je van bovenaf de verlichte kassen van het Westland. Indrukwekkend. En het laat je meteen zien hoe groot deze sector is. Maar we produceren hier niet alleen voor onszelf. Een groot deel van de tuinbouw en plantenteelt wordt geëxporteerd. Ons land is zelfs de grootste exporteur van bomen.

teelt en productie

Green Production

Of je nu werkt in de tuinbouw, sier-, bloemen- of boomteelt, als kweker of medewerker weet je hoe je duurzaam onderneemt. Hoe je technologie gebruikt om sneller en beter te produceren. Hoe je verkoopt en exporteert. Een veelzijdige branche. Want de ene dag kweek je komkommers in snackformaat en de volgende dag neem je een bestelling op uit China.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production, richting Plant Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Rijnsburg of Rijswijk.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt kiezen voor import- en exportbedrijven, maar je kunt ook lokaal aan de slag in de biologische (sier)teelt, bij de veiling of boomkwekerij. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Technology

39


Techniek, technologie en ICT

Techneuten die groen denken kunnen morgen aan de slag Zoek jij altijd naar oplossingen in techniek en ICT? Blijf jij graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Ben je altijd bezig met hoe iets werkt – en hoe het beter kan? Geloof je dat technologie kan bijdragen aan een duurzame wereld? Dan liggen voor jou de kansen voor het oprapen. Want mensen met een talent voor techniek hebben de toekomst.


Stef, biotechnologisch onderzoeker.

Waarom investeren in techniek? Om beter, sneller en duurzamer te produceren.

41

Techniek, technologie en ICT


De Uitdaging! Wil Nederland in 2040 in de top van moderne steden meedraaien, dan moet het Randstedelijke gebied aantrekkelijker en sterker gemaakt worden. Dat kan door innovatief te bouwen en multifunctioneel in te richten. Urban Green Development is een brede opleiding. Waarbij uitvoering van beleid en advisering belangrijke kerntaken zijn. Binnen het stedelijke gebied is je werkveld zeer breed. Je krijgt te maken met: klimaat, energie, lucht, geluid, infrastructuur, bouw, water en grond. En met veiligheid en duurzaamheid. Deze vierjarige mbo + opleiding (niveau 4) heeft verder nog als pluspunten: ++ Je krijgt de kans om je breed te ontwikkelen op het gebied van technologie. ++ De opleiding geeft je een uitstekende basis met goede doorstroommogelijkheden naar het hbo. ++ Je volgt je mbo + opleiding in een regio waar innovatie belangrijk is. ++ Deze opleiding start op een nieuw te openen locatie in Rotterdam.

Techniek, technologie en ICT

Nieuw! Mbo+ Urban Green Development

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur dan een e-mail naar mboplus@wellant.nl

wellant mbo 2011-2012

42


Richting: Plant De uitdaging voor de komende eeuw is om beter, sneller en minder arbeidsintensief te produceren. Met de nieuwste technieken en software kunnen we dat bereiken, want technologie en automatisering hebben de toekomst. En wat minstens even belangrijk is: we moeten ook duurzamer werken. Minder belastend voor het milieu en de mens. Als groene technicus mag je dit alles tot je werkterrein rekenen. Of het nu gaat om de productie van groente, fruit, bloemen, planten of bomen. Je zoekt steeds naar nieuwe oplossingen die technisch slim zijn en weet met deze techniek om te gaan.

Techniek, technologie en ICT

Green Production & Technology

Deze opleiding is in ontwikkeling. We willen haar gaan starten in Gouda. Ben je ge誰nteresseerd, mail dan naar: gouda@wellant.nl Je kunt gaan werken als technisch medewerker of beheerder bij teelt- of productiebedrijven.

wellant mbo 2011-2012

43


Nederland is land én water. We hebben dus volop te maken met de invloed van het milieu en het weer. Het regent vaker en harder in Nederland. Onze sloten en rivieren hebben moeite om al dat water te verwerken. En ook de bodem heeft het zwaar. Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van land, water en milieu. Als beheerder of inrichter weet je bijvoorbeeld hoe je een terrein klaarmaakt voor bebouwing. Hoe je groenwerken aanlegt en onderhoudt. Of hoe je zorgt voor een goed afwateringssysteem.

Techniek, technologie en ICT

Land, Water & Milieu

Met jouw vakkennis, gevoel voor techniek en je talent voor organisatie sta je dan ook aan de basis van veel projecten. Zoals aanleg en onderhoud van wegen en parken, maar ook van voetbalvelden, golfterreinen of natuurgebieden. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Land, Water & Milieu Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem of Houten. Diploma op zak? Je kunt aan de slag als grond-, weg- en waterbeheerder, als cultuurtechnicus, als veld­

wellant mbo 2011-2012

medewerker, als landinrichter of terrein- en natuurbeheerder. Bij een bedrijf of de overheid zoals Rijkswaterstaat. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Watermanagement

44


Erik, adviseur Rijkswaterstaat.

Techniek, technologie en ICT

De nieuwste technieken toepassen in je werk is machtig! Bij Rijkswaterstaat maken we bijvoorbeeld veel gebruik van satellietfoto’s.

45


Handel, ondernemerschap en marketing

Hoe succesvol wil je zijn? Je eigen baas zijn. Een product lanceren. Slimmer zijn dan de concurrent. Creatief zijn. Tevreden klanten die bij jou terugkomen. Een succesvol bedrijf dat groeit. Gaat jouw bloed sneller stromen als je daaraan denkt? Dan ben je geknipt voor onze opleidingen! Je krijgt een ijzersterke basis om te leren handelen, verkopen en een goed product in de markt te zetten. Je leert hoe je ook op een duurzame manier winst kunt maken. Hoe je kunt bouwen op je eigen succes. Met die stevige basis kun je overal terecht.


Erkan, ondernemer.

handel, ondernemerschap en marketing

Om winst te maken moet je durven investeren in duurzame technieken. Zo bespaar ik geld met zonne-energie in mijn kassen, maar ook met mijn hybride auto.

47


Als commercieel ondernemer wil je geld verdienen, en dat betekent vaak hard werken. Of het nou in de detailhandel is of bij een internationaal exportbedrijf. Want je hebt veel verschillende taken op je bord liggen. Maar dat maakt je werk juist heel interessant. Zo bepaal je als ondernemer je eigen strategie. Je hebt elke dag contact met je klanten en leveranciers. Misschien ga je zelfs naar beurzen in het buitenland voor de inkoop van je product. En je houdt je bezig met nieuwe en innovatieve ideeën. Het is heel dynamisch werk in een werkomgeving waar je hart ligt. Want je eigen bedrijf, daar ga je voor!

Hé deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production & Business Schrijf je hier in Voor Green Production & Business kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Gouda, Rijnsburg of Rijswijk.

wellant mbo 2011-2012

handel, ondernemerschap en marketing

Green Production & Business

Diploma op zak? Je kunt voor jezelf beginnen of gaan werken bij een import­ bedrijf, veiling of winkelketen. Als manager of bedrijfsleider. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Retail ÆÆ Groothandel & Logistiek 48


De wereld van de handel (nationaal én internationaal) is er een met veel dynamiek. Je moet snel handelen en slim plannen. Onverwachte situaties op kunnen lossen. Producten tegen de juiste prijs inkopen of verkopen. Als medewerker van een handelsonderneming krijg je bijna altijd te maken met het buitenland. Want Nederland leeft van de export. Onze bloemen en bloembollen, maar ook bomen, groente en fruit gaan de hele wereld over. Dat is een vak apart, want het zijn producten die beperkt houdbaar zijn. Je moet dus precies weten wat te doen, en meteen actie ondernemen. Daarom is de handel en logistiek in verse producten een fantastische leerschool: als je dat in de vingers hebt, kun je alles aan!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groothandel & Logistiek Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer of Rijnsburg. Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij

handel, ondernemerschap en marketing

Groothandel & Logistiek

tuincentra, import- en exportbedrijven voor bloemen en planten, of je kiest bijvoorbeeld voor een veiling voor groente en fruit. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Business

Bijzonder! Deze opleiding is heel internationaal georiënteerd. wellant mbo 2011-2012

49


Richting: Retail en Groothandel

Voor sportvissers is hun hobby een serieuze zaak. Ze gaan dan ook naar een gespecialiseerde winkel voor een goed advies en producten van topkwaliteit. Bijvoorbeeld een hengelsportzaak, een hengelsportgroothandel of de betere dierenwinkel. Zoals elke enthousiaste sporter wil een visser ook gedegen advies. Als kenner weet jij ze altijd op weg te helpen. Welke hengel moet je gebruiken? Waarom is deze beter dan die andere? Wat is de beste dobber en welk aas gebruik je? Op deze vragen weet je altijd een perfect antwoord te vinden, zodat je klanten tevreden naar huis gaan. Vind je het leuk om met mensen te werken en ze enthousiast te maken voor jouw vak? Dan is de opleiding Sportvissen precies wat jij zoekt!

handel, ondernemerschap en marketing

Nieuw! Sportvissen

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Retail en Groothandel Schrijf je hier in Voor Sportvissen, richting Retail en Groothandel kun je je inschrijven bij Wellantcollege Gorinchem.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je werkt als eigenaar of medewerker van een sportviszaak. Maar denk ook eens aan werken in een export- en importbedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Retail

50


Mensen omringen zich graag met groen, in en om het huis. En ze brengen steeds meer tijd door in de tuin of op het dakterras. Vandaar dat de tuin of het dakterras steeds meer een ruimte wordt om in te wonen en relaxen. Denk maar aan de buitenkeukens, loungebanken en sfeerverlichting. De tuincentra doen het goed. En dat geldt ook voor de winkels die biologische producten verkopen of sport- en recreatieartikelen. En niet te vergeten de dierenspeciaalzaak! Werken in de (groene) retail is heel divers. Je adviseert klanten, je etaleert producten, je rekent af, je zorgt voor de administratie en je houdt de winkel netjes. Verantwoordelijk werk om trots op te zijn.

handel, ondernemerschap en marketing

Retail

Deze opleiding zorgt voor de nodige vakkennis en een verdere ontwikkeling van jouw commerciële talenten en klantvriendelijke houding. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Retail Schrijf je hier in Voor Retail kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gorinchem, Houten of Naarden.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt gaan werken in een tuincentrum of winkel zoals een dierenspeciaalzaak, bloemenshop of biologische winkel. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Business

51


Design en architectuur

Creativiteit loont altijd Mensen met een oog voor design kijken met een bijzondere blik naar de wereld. Ze zien iets, maar zien er ook meteen iets anders in. Een andere vorm of kleur, een andere functie. Design is vormgeven. Van kleding tot meubels, van binnen- en buitenruimtes. Ja, ook van parken!


Aisha, 5e-jaars havo leerling

design en architectuur

Thuis verschuif ik steeds weer alle meubels in mijn kamer en ik probeer alle designtrends te volgen. De opleiding mbo+ Design is echt wat voor mij!

53


Je ziet steeds meer dat er bij styling gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. We kunnen gewoon niet meer om duurzame vormgeving heen. Dit is het materiaal waar jij mee werkt. Bloemen en planten, natuurlijk. Maar ook hout, touw, of zelfs rubber. Je kunt het zo gek niet bedenken, of jij weet er wel iets moois van te maken. Als flower designer gebruik je je creativiteit en je gevoel voor styling. Je hebt oog voor trends en werkt graag met bloemen, planten en andere materialen die je inspireren.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Flower Design Schrijf je hier in Voor Flower Design kun je je inschrijven bij Wellant­ college Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gouda, Gorinchem, Houten, Leiden, Naarden, Rotterdam, Rijnsburg of Rijswijk.

design en architectuur

Flower Design

Diploma op zak? Je kunt werken bij allerlei bedrijven, van stand en designbedrijven tot woon- & lifestylebladen. Of je eigen winkel beginnen. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Interior Design ÆÆ Outdoor Design ÆÆ mbo+ Design

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Outdoor Design en Interior Design. Je vindt zo de combinatie die perfect is voor jou. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen! wellant mbo 2011-2012

54


Bijna al het groen dat je in en buiten de stad ziet, is aangelegd volgens een ontwerp. Zo’n ontwerp ontstaat niet zomaar, daar is over nagedacht. Als outdoor designer zoek je steeds naar de beste oplossing. Meer groen in woonwijken? Dan zie jij misschien een dak­ terras dat je huis beter isoleert. Wordt er een speeltuin in de wijk geplaatst, dan is veiligheid en het gebruik van de juiste materialen belangrijk. Zo ontwerp jij een omgeving waarin mensen kunnen genieten en het milieu gespaard wordt.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Outdoor Design Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Gorinchem, Houten, Leiden, Rotterdam of Rijswijk. Diploma op zak? Er zijn eindeloos veel mogelijk-

design en architectuur

Outdoor Design

heden. Zo kun je gaan werken bij een tuinarchitectenbureau of word je adviseur bij de gemeente. Of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Interior Design ÆÆ Flower Design ÆÆ mbo+ Design

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Flower Design en Interior Design. Je vindt zo de combinatie die perfect is voor jou. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen! wellant mbo 2011-2012

55


Interieurvormgeving is een vak dat altijd in beweging is. Trends volgen elkaar in rap tempo op. Een trend die zeker doorzet is dat we steeds meer natuurlijke en duurzame materialen gebruiken in onze interieurs. Maar ook bijzondere materialen waar je eerst nooit aan zou denken, zoals een stoel van kurk. Of een lamp gemaakt van plastic flessen. En er is meer dan alleen gerecycled materiaal. Denk ook aan biologisch afbreekbaar papier en plastic. Of aan FSC-hout. De interior designers van deze tijd zijn op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen en dus ook van nieuwe materialen. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Interior Design Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Leiden, Rotterdam of Rijswijk.

design en architectuur

Interior Design

Diploma op zak? Denk eens aan design­ bedrijven en woonmagazines. Of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Flower Design ÆÆ Outdoor Design ÆÆ mbo+ Design

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Flower Design en Outdoor Design. Je vindt zo de combinatie die perfect is voor jou. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen! wellant mbo 2011-2012

56


ÆÆHeb je een talent voor design en wil je daar alles uithalen? Denk dan ook eens aan deze mbo + opleiding (niveau 4). Een unieke opleiding die maar in één plaats te volgen is: Amsterdam. Daar starten we op een nieuwe locatie. Onze vierjarige mbo + opleiding Design geeft je mogelijkheden te over.

design en architectuur

Nieuw! Mbo+ Design

++ Je kunt je opleiding op maat invullen door Flower, Interior en Outdoor te combineren en je daarna te verdiepen in een specialisme. ++ Ontwikkel je internationaal door stages in het buitenland te volgen. ++ Je krijgt je onderwijs in een inspirerende omgeving – Amsterdam, de designstad van Nederland. ++ Volg gastlessen bij bekende kunstenaars en specialisten uit het vak. ++ Er is de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo (bijvoorbeeld Design Academy of van Hall Larenstein). ++ Geef zelf vorm aan je eigen ambities. Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur dan een e-mail naar: mboplus@wellant.nl

wellant mbo 2011-2012

57


Voeding en horeca

Eten en drinken doen we allemaal We zijn allemaal dagelijks met voeding bezig. En toch staan we niet dagelijks stil bij hoe ons voedsel gemaakt wordt. Hoe het in de supermarkt terechtkomt. Hoe het verwerkt wordt. Welk eten goed voor ons is. Puur en eerlijk. En of ons eten wel van goede kwaliteit is. Als jij precies wilt weten hoe dat allemaal zit, dan ben je bij Wellantcollege aan het juiste adres! Maar ook voor de bijzondere kant van voeding zit je bij ons goed. Want wat dacht je van Food Entertainment en Food Design. Opleidingen om van te smullen.


Jasper, Productontwikkelaar, verbonden aan de Food Academy.

voeding en horeca

De lekkerste ijsjes maken ĂŠn iets betekenen voor de mensen om je heen. Een levensgenieter, dat ben ik.

59


Als je iets te eten of drinken ziet, dan denk je: lekker! Of juist niet, natuurlijk. Maar als je het leuk vindt om verder te denken over voeding, dan hebben wij de opleiding voor jou. Want met de opleiding Food leer je alles over het bereiden van voedsel. Maar ook hoe voeding kan bijdragen aan een gezonde levensstijl, en dat is heel belangrijk. Denk maar eens aan het maatschappelijke probleem van overgewicht.

voeding en horeca

Nieuw! Food

Bij Wellant mbo doe je productkennis op, en leer je alles over ingrediënten en hoe je daar iets heel lekkers van kunt maken. Je leert bovendien hoe je ervoor zorgt dat de kwaliteit van voeding goed is en blijft. Kortom: een opleiding om van te smullen! Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Food Academy.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Food Schrijf je hier in Voor Food kun je je inschrijven bij Wellantcollege Leiden of Rotterdam.

wellant mbo 2011-2012

Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij een cateringbedrijf of het voedingscentrum, maar ook de levensmiddelenindustrie behoort tot een van de vele mogelijkheden. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ mbo+ Food

60


ÆÆAls je echt alles wilt weten op het gebied van voeding, kun je kiezen voor onze bijzondere mbo + opleiding Food (niveau 4), die op een nieuwe locatie in Amsterdam start.

voeding en horeca

Nieuw! Mbo+ Food

++ Binnen deze opleiding kun je je specialiseren. Je vult dan delen van je lestijden met theorie en praktijk op het gebied van: • Food Entertainment • Food Communication • Food Design • Food Production ++ Topmensen (gastdocenten) uit het bedrijfsleven leren jou de fijne kneepjes van het vak. ++ Wil je nóg een stap verder gaan? Met een mbo + diploma van Wellantcollege kun je naadloos doorstromen naar een hbo-opleiding van INHolland. Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur een e-mail naar mboplus@wellant.nl. Deze vierjarige opleiding is ontwikkeld in samen­ werking met de Food Academy.

wellant mbo 2011-2012

61


Op een feestje of evenement wordt meestal volop gegeten en gedronken. Dan is er altijd iemand die het klaarmaakt. Je moet dan rekening houden met de smaak van bezoekers. Met het aantal bezoekers. En je moet weten hoe je voedsel leuk kunt presenteren. Als food entertainer zorg je er altijd voor dat jij én het eten dat je klaarmaakt 100% represen­ tatief zijn.

voeding en horeca

Specialisatie: Food Entertainment

Diploma op zak? Je kunt werken bij een kookstudio, maar ook de levens­ middelenindustrie is een optie.

Specialisatie: Food Design Wie bedenkt het nieuwste toetje van de maand? Hoe zet je dit toetje in de markt? Als food designer moet je altijd keuzes maken. Bij voeding is uiterlijk en kleur erg belangrijk. Het bepaalt de smaak. Een voorbeeld: blauwe aardbeienvla is niet zo lekker als de roze. En de verpakking verkoopt! We willen immers ook wat te kiezen hebben. Hierbij spelen trends een grote rol. Diploma op zak? Je kunt werken bij allerlei soorten bedrijven zoals een ontwerp- en designbureau maar ook een toprestaurant behoort tot de mogelijkheden. wellant mbo 2011-2012

62


Het aantal mensen met overgewicht groeit. Vooral in de Randstad. Gezond zijn en gezond eten willen we allemaal. Maar ja, hoe doe je dat? En wat is gezond eten? Dat zijn belangrijke vragen. Wil jij je daarmee bezighouden? Dan past Food Communication heel goed bij jou. Met deze specialisatie leer je helder te vertellen wat gezonde voeding is en hoe je gezond met voedsel om kunt gaan.

voeding en horeca

Specialisatie: Food Communication

Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij het Voedingscentrum maar ook een sportschool is een goede mogelijkheid.

Specialisatie: Food Production Een bord met spinazie à la crème, aardappelkroketjes en vissticks heeft een lange weg afgelegd. De spinazie bijvoor­ beeld komt van het land. Hij wordt gekookt en bereid met room, en daarna ingevroren in mooie blokjes en verpakt. Al deze stappen samen noemen we een productieproces. Maar zo’n proces gaat niet vanzelf. Er zijn mensen nodig die dit proces ontwerpen, begeleiden en op kwaliteit contro­ leren. Verantwoordelijk werk. Diploma op zak? Je kunt aan de slag als kwaliteitscontroleur, maar ook als productiechef of procestechnoloog. wellant mbo 2011-2012

63


Transport en logistiek

Van A naar Beter De wereld staat nooit stil in de branche van transport en logistiek. Dat geldt zeker voor transport en logistiek binnen de groene sector. Want daar werk je met verse producten die bederfelijk zijn. Daarom moeten deze producten altijd heel snel van punt A naar punt B. Of ze moeten gekoeld opgeslagen worden. Je moet dus precies weten wat je doet en alles goed plannen. Dat doe je bijvoorbeeld bij internationale bedrijven zoals Schiphol en de Rotterdamse haven. Spreekt je dat aan? Maak dan een vliegende start bij Wellantcollege op weg naar een carrière in transport en logistiek.


Jason, medewerker Schiphol. Opleiding: Groothandel & Logistiek

transport en logistiek

Wij leven van de export. Of het nu dagverse bloemen zijn, kwetsbaar aardewerk, kostbare diamanten of iets anders, alles moet in perfecte staat aankomen.

65


De wereld van de handel (nationaal én internationaal) is er een met veel dynamiek. Je moet snel handelen en slim plannen. Onverwachte situaties op kunnen lossen. Producten tegen de juiste prijs inkopen of verkopen. Als medewerker van een handelsonderneming krijg je bijna altijd te maken met het buitenland. Want Nederland leeft van de export. Onze bloemen en bloembollen, maar ook bomen, groente en fruit gaan de hele wereld over. Dat is een vak apart, want het zijn producten die beperkt houdbaar zijn. Je moet dus precies weten wat te doen, en meteen actie ondernemen. Daarom is de handel en logistiek in verse producten een fantastische leerschool: als je dat in de vingers hebt, kun je alles aan!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groothandel & Logistiek Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer of Rijnsburg.

wellant mbo 2011-2012

transport en logistiek

Groothandel & Logistiek

Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij tuincentra, import- en exportbedrijven voor bloemen en planten, of je kiest bijvoorbeeld voor een veiling voor groente en fruit. 66


Overal in ons land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storten voor de aanleg van een park. Morgen grond afgraven voor de aanleg van wegen. De voormannen, uitvoerders en chauffeurs die dit allemaal mogelijk maken zorgen er altijd voor dat hun machines, werktuigen en apparatuur goed zijn afgesteld. En dat ze goed onderhouden worden. Als loonwerker bedien je het materieel en pleeg je het onderhoud. En je overlegt altijd met opdracht­ gevers en collega’s. Veiligheid en duurzaam werken staan voorop.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groen, Grond & Infra Schrijf je hier in Voor Groen, Grond & Infra kun je je inschrijven bij Wellantcollege Gorinchem, Gouda of Houten.

wellant mbo 2011-2012

transport en logistiek

Groen, Grond & Infra

Diploma op zak? Je steekt de handen uit de mouwen bij een machinegroothandel of een loonwerkbedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedeljk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Green Production & Technology 67


Snel de opleiding vinden die je zoekt Gezondheid, zorg en welzijn Paravetenair, dierenartsassistent Mbo+ Paraveterinair Dier & Zorg Paardenhouderij Mens, Paard & Gezondheid Mens, Natuur & Gezondheid

8 11 11 12 13 14 15

Recreatie, toerisme en sport Sportvissen, richting Recreatie en Toerisme Paard & Recreatie Paard & Sport Groen, Recreatie & Toerisme

16 18 19 20 21

Techniek, technologie en ICT Mbo+ Urban Green Development Green Production & Technology Land, Water & Milieu

40 42 43 44

Stad en landschap Mbo+ Urban Green Development Stedelijk Groen & Natuurbeheer Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer, Specialisatie Boomverzorging Land, Water & Milieu Groen, Grond & Infra

22 24 25 26

Handel, ondernemerschap en marketing Green Production & Business Groothandel & Logistiek Sportvissen, richting Retail en Groothandel Retail

46 48 49 50 51

Groen, water en energie Watermanagement Land, Water & Milieu Sportvissen, richting Natuur- en Waterbeheer

30 32 33 35

Teelt en productie 36 Green Production, richting (Melk)veehouderij 38 Green Production, richting Plant 39

27 28 29

68


Design en architectuur Flower Design Outdoor Design Interior Design Mbo+ Design

52 54 55 56 57

Voeding en horeca Food Mbo+ Food • specialisatie: Food Entertainment • specialisatie: Food Design • specialisatie: Food Communication • specialisatie: Food Production

58 60 61 62 62 63 63

Transport en logistiek Groothandel & Logistiek Groen, Grond & Infra

64 66 67

Wellantcollege Gouda Wellant mbo Ronsseweg 555 2803 ZK Gouda T. 0182-543743 E. gouda@wellant.nl

Wellantcollege Rijnsburg Wellant Chr. mbo Sandtlaan 98 2231 CE Rijnsburg T. 071-4021657 E. rijnsburg@wellant.nl

Wellantcollege Linnaeus Wellant mbo Archimedesplantsoen 87 1098 JZ Amsterdam T. 020-6929060 E. linnaeus@wellant.nl

Wellantcollege Houten Wellant mbo Randhoeve 2 3992 XH Houten T. 030-6377024 E. houten@wellant.nl

Wellantcollege Rijswijk Wellant mbo Huis te Landelaan 2 2283 SG Rijswijk T. 070-3904016 E. rijswijk@wellant.nl

Wellantcollege Dordrecht Wellant mbo Chico Mendesring 825 3315 WX Dordrecht T. 078-6216400 E. mbo.dordrecht@wellant.nl

Wellantcollege Naarden Wellant mbo Tenierslaan 2 1412 JE Naarden T. 035-6943680 E. naarden@wellant.nl

Wellantcollege Rotterdam Wellant mbo Bosdreef 111 3062 CA Rotterdam T. 010-2175922 E. rotterdam@wellant.nl

Wellantcollege Gorinchem Wellant mbo Arkelse Onderweg 125A 4206 AG Gorinchem T. 0183-622966 (Postadres) IJsbaan 455 4206 VJ Gorinchem E. gorinchem@wellant.nl

Wellantcollege Oegstgeest Wellant mbo Lange Voort 70 2341 KD Oegstgeest T. 071-5173216 E. oegstgeest@wellant.nl

Een aantal nieuwe opleidingen start op een nieuw te openen locatie in Amsterdam, Leiden of Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.wellant.nl.

wellantcollege ll

Wellantcollege Aalsmeer Wellant mbo Linnaeuslaan 2 1431 JV Aalsmeer T. 0297-324688 E. mbo.aalsmeer@wellant.nl


wellantcollege ll

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

www.wellant.nl

Wellant mbo opleidingen 2011-2012  

w e l l l l a n t c o l l e g e handel, ondernemerschap en marketing techniek, technologie en ict teelt en productie groen, water en energie...