Page 1

helg/kultur

ROMERIKES BLAD FREDAG 4. NOVEMBER 2011

25

Kinoens jubeldag

FILMFEST: I morgen markeres Den store kinodagen over hele landet, og både Lillestrøm, Lørenskog, Ullensaker og Årnes kino tilbyr billetter til halv pris. Kinoprogrammet er mettet med filmer for både barn, ungdom og voksne, og det blir fest i mange kinosaler. Her ser vi Julianne Hough sparke løs i musikalfilmen «Footloose». FOTO: UNITED INTERNATIONAL PICTURES

I morgen er det igjen klart for Den store kinodagen. Romerikskinoene satser høyst forskjellig. Ida Moseng kultur@rb.no

63 80 48 73

■ ROMERIKE – Den store kinodagen er en festdag, som like mye er en gave til publikum. Dette er den ene dagen i året hvor vi hyller vårt publikum, sier kinosjef i Lillestrøm Kenneth Jønsson. Lillestrøm kino byr på 41 visninger av 27 ulike filmer, hvor fem er premierefilmer og tre er førpremiere-filmer. I tillegg rigger de opp et stort hoppeslott foran kinoen, en ballongklovn kommer for å vise sine kunster, samt konkurranser og premier hele dagen.

Forventer 3.500 gjester Mellom 1.500 og 2.000 mennesker besøker Lillestrøm kino på en vanlig lørdag, men antallet stiger betraktelig på kinoens jubeldag. – Vi hadde 3.000 besøkende i fjor, og jeg både håper og forventer å slå dette tallet. Vi har et strålende filmtilbud i år, med både premierer og førpremierer, så jeg håper på et besøkstall opp mot 3.500, sier kinosjefen.

ACTION: «Varg Veum – i mørket er alle ulver grå» har premiere i dag. I morgen vises den på flere romerikskinoer under Den store kiFOTO: MIKLOS BUK/ SF NORGE & CINEMISO nodagen.

GOD ANIMASJON: «På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet» er en av hovedsatsingene for de litt større barna.

Dans og smaksprøver

Jeg ønsker selvsagt en økning i år, men tør ikke å håpe på det i forhold til programmet vårt, forteller kinosjef Haakon Drage. Han tror dagen kan være med på å gi større oppmerksomhet til kinoene. – Det blir en slags markedsføring for kinoen, og en dag hvor det er spesielt mye fokus på kino. Det er jo bra, sier Drage.

På Lørenskog kino vil man finne mye å gjøre på den store kinodagen, og kinosjef Steinar Tveiten forteller om alt fra kunst til smaksprøver. – Det blir først og fremst film hele dagen. I tillegg inviterer vi barn opp til tolv år til å lage malerier på store tablåer sammen med en lærer fra Lørenskog Musikk og Kulturskole. Det vil også være en slags utkledningskonkurranse hvor de beste vinner en middag. Jeg tror Ole Brumm kommer, det blir danseshow i forbindelse med filmen «Footloose», og det vil bli masse smaks-

prøver fra kiosken, sier han. Tveiten har stor tro på at antall besøkende i år vil stige. – I fjor brukte vi kun en sal, mens i år kommer vi til å ha i bruk alle de fire salene våre. Jeg håper selvsagt på masse folk og full guffe, sier Tveiten.

Ingen store planer Ullensaker kino har derimot ikke så mange planer for den store dagen, men håper folket vil komme nettopp på grunn av kinofilmene og at det er halv pris på billettene. – I fjor var det rundt 1.600 besøkende på den store kinodagen.

FOTO: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC

Gullbilletter På Eidsvoll kino blir den store kinodagen brukt til korkonserter, og det lokale koret «Kor d let» skal ha to konserter, med musikk og sanger fra 80-tallet.

På Årnes kino er det derimot kino som står i fokus, og det vises filmer helt fram til midnatt. De har også et tilbud om gullbilletter. – Den som har gullbillett får ta med en venn gratis på kino, i tillegg til den halve prisen som i utgangspunktet er på billetten. Dette håper jeg folk benytter seg av, sier kinosjef Jan Magne Hanstad. Han synes kinoens festdag er en veldig bra tilsetning. – Dette er en anledning til å se en god film, til en rimelig pris. Det er sosialt, og skaper hygge og samvær. Alt i alt er denne dagen veldig positiv, sier Hanstad.

Kinoens jubeldag  

Denne saken hadde jeg på trykk fredag 4. november. Den handler om den store kinodagen og kinoene på romerike sitt program den dagen.