Page 1

Gemeentelijke basisschool

Windmolenstraat 39

1140 EVERE

Sportactieve school sinds 1984 - Participatielabel 2003 - Koningin Paolaprijs voor Onderwijs 2005 Pionierschool voor: hoekenwerking, kinderparticipatie, integratie kleuter-lager, spelend leren, ICT

Een school met een Verantwoordelijke uitgever: Anneke Ramael GBS Everheide

voor kinderen Jaargang 39 Nr 154


Beste lezers,

Schooljaar 2014-2015 zit er op. Wat was het weer een fijn en bewogen jaar, met leuke activiteiten en projecten, ondersteunt door een gedreven team. Back to school festival koffieklets ouderfuif woordenschat opleiding talenbeleidsexpert project mobiliteit carnavalfeest poppenkast boekenbeurs fietstocht minder auto’s studiekeuzebeurs bloemetjesactie meer fietsen vervoegen scholengemeenschap groot-bos-aan-zee fietsbrevetten Scholengemeenschapfuif hospiteerbeurt Emanuel Hiel kerstmarkt spaghettiavond evacuatieoefening medisch onderzoek /inentingen Extra muros schaatsen Nieuwe BIB park/bos project lezen Brusselwandeling jeugdboekenweek ‘humor’ Planckendael pennezakkenrock kinderraad ateliers luchthaven hobbynamiddag gordel ski zee deelname levensloop Technopolis blijven slapen op school paardenklas dans start coole kikkerplan sportwedstrijden theater sportsnack schoolfotograaf film kinderparlement speelkar Everna kronkeldidoe rollebolle paaseieren! workshops parlementarium schoolfeest ‘België’ sinterklaasfeest aanvraag subsidie speelplaatsvernieuwing bomen weg! dikke truiendag nieuwe kleine bomen ☺ leerkrachtendag ‘kleuradvies’

2014-2015


Ons schoolfeest was weer een groot succes. Er is massaal gesmuld van de kip met frietjes. Ouders, grootouders, vrienden en familie hebben met plezier de hitte in de zaal getrotseerd om hun talenten aan het werk te zien. Frisse drankjes hebben gevloeid dankzij het zalige zonovergoten Everheide en de kinderen hebben mama’s en papa’s portefeuille geplunderd om te kunnen deelnemen aan de leuke spelletjes. Van de show staan reeds een aantal foto’s op de website. Extra voorzien voor schooljaar 2015-2016 -hopelijk goedkeuring subsidie speelplaatsrenovatie -levering en installatie nieuwe ICT materialen -digitaal schoolplatform -40 jaar EVERHEIDE

Prettige vakantie iedereen !! Tot in september voor alweer een spetterend schooljaar. Juf Anneke


Beste lezers, Schooljaar 2014-2015 zit er op. Wat was het weer een fijn en bewogen jaar, met leuke activiteiten en projecten, ondersteunt door een gedreven team. Back to school festival koffieklets ouderfuif woordenschat opleiding talenbeleidsexpert project mobiliteit carnavalfeest poppenkast boekenbeurs fietstocht minder auto’s studiekeuzebeurs bloemetjesactie meer fietsen vervoegen scholengemeenschap groot-bos-aan-zee fietsbrevetten Scholengemeenschapfuif hospiteerbeurt Emanuel Hiel kerstmarkt spaghettiavond evacuatieoefening medisch onderzoek /inentingen Extra muros schaatsen Nieuwe BIB park/bos project lezen Brusselwandeling jeugdboekenweek ‘humor’ Planckendael pennenzakkenrock kinderraad ateliers luchthaven hobbynamiddag gordel ski zee deelname levensloop Technopolis blijven slapen op school paardenklas dans start coole kikkerplan sportwedstrijden theater sportsnack schoolfotograaf film kinderparlement speelkar Everna kronkeldidoe rollebolle paaseieren! workshops parlementarium schoolfeest ‘België’ sinterklaasfeest aanvraag subsidie speelplaatsvernieuwing bomen weg! dikke truiendag nieuwe kleine bomen ☺ leerkrachtendag ‘kleuradvies’

2014-2015


Ons schoolfeest was weer een groot succes. Er is massaal gesmuld van de kip met frietjes. Ouders, grootouders, vrienden en familie hebben met plezier de hitte in de zaal getrotseerd om hun talenten aan het werk te zien. Frisse drankjes hebben gevloeid dankzij het zalige zonovergoten Everheide en de kinderen hebben mama’s en papa’s portefeuille geplunderd om te kunnen deelnemen aan de leuke spelletjes. Van de show staan reeds een aantal foto’s op de website. Extra voorzien voor schooljaar 2015-2016: - hopelijk goedkeuring subsidie speelplaatsrenovatie, - levering en installatie nieuwe ICT-materialen, - digitaal schoolplatform en - 40 jaar EVERHEIDE

Prettige vakantie iedereen !! Tot in september voor alweer een spetterend schooljaar. Juf Anneke


Het sportkrantje Naar jaarlijkse gewoonte zijn het vijfde en zesde leerjaar naar de doe-aan-sportbeurs geweest. Na het schaatsen zijn ze naar de beurs getrokken waar ze konden kiezen uit tal van sporten.

Een andere traditie is de scholencross. Daar behaalden we zelfs enkele medailles en werden er 18 leerlingen van de school uitgenodigd om mee te lopen met de grote Brusselse finale.

zwemmen met 2 kk

3


Kabouterkrantje, klein nieuws over grote kapoenen! Het einde van het schooljaar is weer in zicht. Er zijn heel wat kabouters begonnen in september en ondertussen weer heel wat vertrokken naar de kikkerklas. Er verandert steeds heel wat in ons klasje. De voorbije maanden zijn voorbij gevlogen! Ons groepje kleine kapoenen is ondertussen gegroeid tot 20. Twintig kleine rakkertjes die hier elke dag opnieuw een vrolijke lach, een pijnlijke traan, een beetje ruzie.. en nog zoveel meer meemaken. Hier zie je onze twintig lieve schatten.

Er werd weer heel wat gewerkt in onze klas. Elke week weer nieuwe uitdagingen en opdrachten om samen te werken. Een heel belangrijk onderdeel in ons klasje is de taal. Veel kinderen verstaan wel Nederlands maar praten is soms nog erg moeilijk. Elke dag proberen we nieuwe woorden te leren en zinnen te gebruiken. Veel herhaling is nodig en je merkt dat het helpt. Tijdens het thema “mijn lichaam� hebben we woordkaartjes gemaakt om zo in de klas nog extra te kunnen oefenen. Kunnen jullie zien welk lichaamsdeel deze kabouters tonen?


Niet alleen lichaamsdelen maar ook dingen die je kan doen, met je handen bijvoorbeeld.. Wat doet Elsa?

Kabouters trekken erop uit!! Wij zijn ook op stap geweest enkele weken geleden. De bus van de gemeente kwam ons ophalen en waar gingen we naartoe??? Naar “De drie Fonteinen”. Eerst maakten we een leuke wandeling door het park. We zagen paarden, vele mooie bloemen, … en we liepen heeeeel snel de berg af en moesten er daarna weer helemaal opklimmen. Niet zo gemakkelijk hoor! Achteraf werden we wel beloond en mochten we spelen in de speeltuin.

!


We hadden heel veel geluk met zo’n mooi weer! De kabouters genoten van het spelen en lopen in het park. En ze zijn allemaal superflink geweest! Bravoo!!

Onze grootste uitstap van het jaar was Planckendael. De kleuters keken er zo hard naar uit! In de klas werkten we reeds rond wilde dieren, en dieren in een dierentuin. Zo wisten we maar al te goed wat ons te wachten stond in Planckendael. We mochten schilderen in de klas.. de patronen van de dieren. Herkennen jullie de dieren die we gekozen hebben?

De foto’s van Planckendael kunnen jullie terug vinden op de website! Wij wensen jullie allemaal een hele fijne vakantie en veel plezier in de kikkerklas!


Kikkernieuws uit de kikkerklas natuurlijk! KIKKERKLAS Na de paasvakantie trokken we er samen met de kaboutertjes op uit! We gingen samen naar het park ‘De drie fonteinen’ in Vilvoorde. Het avontuur begon al in de bus. Een hele ervaring op zich! Daar aangekomen maakten we eerst een stevige wandeling. Daarna mochten we nog wat spelen op de speeltuin. Dat was leuk!

7


KIKKERKLAS

De week daarna konden we niet veel foto’s nemen. We moesten toen hard werken aan ons cadeau voor moederdag! Daarna leerden we over ons lichaam. We mochten eens met onze tenen tekenen. Dat was een gek zicht hoor!

We mochten elkaar masseren met penselen en met pluimen. Daar werden we helemaal rustig van! Zalig genieten!

8


En daarna… moesten we ons helemaal klaarmaken voor het schoolfeest! Oefenen, oefenen, oefenen, oefenen! Hier zitten we te wachten... Spannend! Zenuwen!

KIKKERKLAS

E

En dan het moment van de waarheid…

9


KIKKERKLAS

Dat hebben ze prachtig gedaan!

Maar nu… Terug aan het werk, vaderdag komt eraaaaaaaaan! Wij hebben eens goed van het zonnetje geprofiteerd! De waterbakken mochten buiten, en we hebben ons ook eens laten scheren, net zoals de papa’s! Eerst een snorretje en een baard op ons gezicht… En dan scheren maar!

Volgende week gaan we nog naar Planckendael, en daarna gaan we genieten van de welverdiende vakantie! Geniet ervan! Liefs, juf Lore 10


2KK

Deze keer weinig tekst, maar veel sfeerbeelden. Jeugdboekenweek: na het lezen van het boek “Juffrouw Kietelkous” gingen de kleuters zelf aan de slag met een pluimpje.

Babyfruitpap bereiden: appelsienen persen, kiwi’s en bananen pletten met een vork, koekjes verkruimelen en dan alles lekker opeten!

Zwemmen in het Triton van Evere

11


2KK Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM): spelen op een viool, een hoorn, een harp en ja; zelfs op een pauk slaan hoorde erbij.

Het Warandepark te Brussel: ’s middags picknicken en daarna genieten van het zonnetje in de speeltuin.

Met de tram weer naar Everheide, ging niet zonder eerst nog eens in panne te staan, te wachten, over te stappen op een overvolle tram,‌Wat een ervaring!

12


2KK Lezen is leuk: wij brachten ons lievelingsboek mee naar de klas.

Lentewandeling in het park “De 3 fonteinen� in Vilvoorde

13


2KK Rollebolle in de sporthal te Zaventem

Schoolfeest: typische Belgisch: “De Samsonrock”

14


2KK Thema BelgiÍ: het Atomium nabouwen in piepschuim of plasticine, een frietzak plooien en versieren, en natuurlijk ook zelf frieten snijden en proeven, mmm‌!

Juf Dorien en Juf Judith

15


Beste lezers, Alweer de laatste editie van de schoolkrant van dit schooljaar! Juf Anneleen nam dit jaar het roer mee in handen en in de maand april, kwam ook juf Carine deeltijds terug in onze klas.

3de KK A/B

Even laten weten… de paashaas kwam langs net vóór de paasvakantie. Wij hadden alvast onze mandjes klaargezet…

Toen we ’s morgens in de klas kwamen, stonden ze nog steeds op dezelfde plaats… en… ook nog steeds LEEG…

Dan maar op zoek naar paaseieren! Het werd een heuse zoektocht, want de paashaas had de eieren héél goed verstopt!

Nadien werden de eieren gesorteerd per soort en dan verdeeld over onze mandjes. Iedereen kreeg netjes evenveel! Dank aan de paashaas! Thema” lente” We maakten een lentewandeling. We zagen mooie bloemen, de jonge bladeren aan de bomen en ook prachtige bloesems.

16


Omdat we ook in de tuin gingen werken, zijn we samen met het 1ste lj. naar de markt gegaan.

3de KK A/B

We kochten er allerlei soorten planten: sla, rucola, peterselie, basilicum, bieslook, aardbeien,… Samen met Tonie, gingen we aan de slag in de moestuin. Nadien kwam hij nog wekelijks langs voor het onderhoud van de tuin. Bedankt, Tonie en Claudia! Thema Moederdag We maakten een schilderij van bloemen… deze werd de kaart voor mama!

Nadien werd er ook nog een canvas gemaakt met bloemen… We hadden ook al een boon geplant. Met de toepasselijke tekst “Ik heb een ‘boon’ voor jou!”, was dit een extraatje voor mama.

17


3de KK A/B

Rollebolle Naar jaarlijkse gewoonte, gingen we ook naar “Rollebolle”.

Thema wilde dieren Om te beginnen brachten we, samen met het 1ste en het 2de lj., een bezoek aan het dierenpark “Planckendael”.

We schilderden of plakten nadien zelf een dier…

MohamedAyoub

Manon

Jade en Breiuc Emily

18


In die week begaven we ons ook “op glad ijs”… gewoon met de schoenen aan, de schaatspiste op…

3de KK A/B

Nadien begonnen de voorbereidingen voor de dans op het schoolfeest… “The tricolore kids” deden absoluut super goed hun best!

Thema Vaderdag Ook voor de papa’s maakten we een attentie naar aanleiding van vaderdag… Ondertussen zal jullie spiegel al een mooie plaats gekregen hebben, Leve zodat jullie telkens “de knapste papa” kunnen zien… papa! We zijn ook een heel schooljaar, telkens op maandag, gaan zwemmen. Met dank aan de mama van Charline, de mama van Andrea en de papa van Angelina voor de helpende handen bij het omkleden van de kids!

Niet te vergeten… dank aan meester Wim voor de leuke turnlessen en aan meester Sander voor de leuke turn- en zwemlessen! Op 19 juni namen we ook nog deel aan “De gordel voor scholen” in Wachtebeke. Lieve kapoenen van de 3de kleuterklas, het was alweer een jaar om nooit te vergeten! Geniet nu volop van een welverdiende en deugddoende vakantie en…

19


1 ste ljr

Op maandag 18 mei zijn we een dagje naar Plankendael geweest. Het was een zeer fijne dag. Wandelen tussen de vogels en de pingu誰ns.

Eerst zijn we samen met de kinderen uit de 3de kleuterklas naar de markt gegaan om plantjes te kopen om te planten. En nadien hebben we de hulp gehad van de mama van Victor en de papa van Gustav om elke week samen met enkele kinderen de moestuin te onderhouden. Ondertussen is er al veel gegroeid. Binnenkort gaan we samen lekker smullen.


1 ste ljr

Wij hebben 3 weken gewerkt rond het thema ‘bij ons thuis’, we leerden dat er verschillende soorten gezinnen waren. We namen elk gezinslid onder de loep. We brachten onze eigen spreekbeurt naar voren waarin we vertelden wie er allemaal in het gezin zat. Maar het allerleukst was dat iedereen een typisch gerecht van thuis meebracht naar de klas, zodat we samen allemaal eens konden proeven. We hadden super lekkere gerechten gekregen. Meester Wim vond het ook héél lekker.


1 ste ljr

MMMMMMM Het was zo lekker! ☺☺☺


1 ste ljr

Op vrijdag 5 juni zijn we naar Zutendaal geweest, daar hebben we het blote voetenpad gevolgd. Het was een héél fijne uitstap. We moesten stappen op steentjes, keien, hout en zand. We moesten door het water, de modder en een doolhof volgen. Het was voor velen een heuse ervaring. Iedereen is veilig terug geraakt ☺.


Wij hebben groene vingers !!! Na de paasvakantie gingen we aan de slag in ons stukje van de moestuin. We plantten sla en radijsjes en we leerden ook dat onkruid (veel te snel) groeit. We moesten regelmatig het onkruid in onze tuin gaan wieden. Ook in onze klas gingen we aan de slag. We volgden een stappenplan om tuinkers te zaaien. En ja hoor, na een paar dagen kwamen de eerste sprietjes al tevoorschijn. Nadien mochten we onze tuinkers mee naar huis nemen om te oogsten en te proeven.

24


Planckendael. Op maandag 18 mei gingen we weer op pad. Samen met de kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar gingen we met de bus naar Planckendael. We duimden allemaal mee om het kleine olifantje te kunnen bewonderen, maar dit ging spijtig genoeg niet. Het olifantje was heel ziek. Wel zagen we een giraf die dezelfde dag ging verhuizen. Onze gids vertelde ons heel veel over de olifanten. We leerden over de verschillen tussen een Indische en Aziatische olifant. We volgden zelfs een stukje les in een klas. Deze zag er wel heel anders uit dan onze klas op school. Achteraf was er ook nog tijd om ons uit te leven op de speeltuin. Dit vonden we zeker even leuk.

25


Zonnebloem Naar jaarlijkse gewoonte gingen wij ook naar Zonnebloem. Onze gids, Elien, nam ons mee naar het bos om op zoek te gaan naar kriebelbeestjes. We leerden deze dag over ongewervelde dieren. Onder stenen, op de schors, onder de takken, onder de blaadjes‌. Overal gingen we zoeken. Af en toe hoorden we zelfs een gil. In de namiddag mochten we de diertjes gaan bewonderen onder de microscoop. We probeerden hen na te tekenen en zochten hun naam op in een determinatietabel.

Fruitsla maken en opsmullen. Toen we over onze tanden leerden samen met Ben de Bever maakten we een gezond dessertje klaar: fruitsla. Dat was smullen.

26


Blotevoetentocht. Op vrijdag 5 juni gingen we op blotevoetentocht. Wat een avontuur. Water, hout, stenen, modder…. Iedereen zei achteraf: superleuk!!!!

Het schoolfeest. Op zaterdag 6 juni dansten we op “The sound of C” van de Confetti’s. We marcheerden erop los en gaven een spetterende show. Hopelijk hebben jullie er ook van genoten.

Wij wensen jullie een ontspannende en deugddoende vakantie toe ! Tot volgend schooljaar ! Juf Marijke en juf Isabel 27


De avonturen van het derde leerjaar

We zijn alweer aan het einde van het schooljaar! We hebben de laatste maanden niet stil gezeten hoor! Zo hebben we onder andere geleerd over rovers en piraten, over verschillende dieren en anders zijn. Bij ons thema rovers en piraten moesten we een dief opsporen. We zijn in de huid gekropen van een echte piraat. Een echte vlag en een schatkaart werden dan ook gemaakt. Gelukkig hebben we de dief gevonden! Wil jij ook zo een coole vlag maken? Volg dan dit stappenplan!


De avonturen van het derde leerjaar We hebben ook de dieren leren indelen in groepen. Over de kameleon zijn we echte experts! De kameleon verandert van kleur. Daarom is het ook zo leuk om hem in te kleuren! Probeer maar!


De avonturen van het derde leerjaar Bij het thema ‘anders zijn’ werkten we samen met het vierde leerjaar. We hebben verschillende mensen met een handicap ontmoet. Ook hebben we zelf ervaren hoe het is om te leven met een handicap. We hebben de Braille box leren kennen. Daar zat vanalles in om te ervaren hoe blinde mensen leven. Ook reden we in een rolstoel op een parcours! De broer van juf Nymfe is komen vertellen over het leven in een rolstoel. Wij hadden allemaal vragen voorbereid en kwamen zo veel te weten. Weten jullie hoe iemand in een rolstoel bijvoorbeeld naar school gaat? Of naar de cinema?


De avonturen van het derde leerjaar Ons schoolfeest was een echt succes! We werden omgetoverd tot echte smurfen

We zijn nog veel op uitstap geweest de laatste weken. Zo hebben we meegedaan aan de gordel! Ook zijn we samen met het vierde leerjaar naar een echt avonturenpark geweest. We gingen op avonturentocht, leerden circustechnieken en mochten spelen in de speeltuin! Geniet van jullie vakantie allemaal!!


4de leerjaar

Vandaag is het donderdag 7 mei. We gingen op stap in Brussel. We hebben allerlei standbeelden gezien. O! We hadden een gids! We waren in twee groepen verdeeld. Eén met juf An en de andere met juf Katleen. Ik was in de groep van juf An. En onze gids heette Kaat. Als eerst zagen we het standbeeld van de koning, die hoog boven de mensen kwam. Daarna was er een standbeeld van een oude man die groter was dan ons. De man had een hond bij zich. Hij was van brons en de mensen wrijven over het lichaam van hem en de hond. Dan zijn we naar de Grote Markt geweest waar we het gemeentehuis hebben bewonderd. We zagen ook Manneke Pis. Daar was veel volk. We zijn dan naar Jeanneke Pis geweest waar geen mensen waren. – Sarah Ik vond het leuk in Brussel. We zijn naar de oude muur van Manneke Pis geweest, daar heeft de gids ons gezegd waarom dat die muur daar stond en hij heeft een verhaal vertelt over Manneke Pis. We zijn langs Cinematek op de koninklijk trappen geweest. Op andere trappen hebben we super schattige eendjes gezien. Kai heeft er één vastgepakt. Ik vond de muurschildering van Hip-Hop Manneke Pis super! We zijn ook naar de Grote Markt geweest. Op veel plaatsen stonden palen met het engeltje en de draak op. Bij de terugweg hebben we Don Quichot gezien. De gids heeft ook veel dingen gezegd zoals … dat er een steen stond voor de karren zodat ze niet tegen huizen botsen en hij heeft ook verteld dat er in Brussel op een muur aangeduid is hoeveel water er stond tijdens een overstroming. Het was super tof in Brussel! – Marthe We zijn in de voormiddag naar Brussel geweest. We zijn met de hele klas met de tram en de bus op uitstap geweest. De rit duurde niet zo lang. Het was leuk want ik heb veel bijgeleerd over Manneke Pis, Jeanneke Pis, de geschiedenis van Brussel en over Karel Buls, een oud-burgemeester van Brussel. We hebben ook op het middelpunt van Brussel gestaan. We zijn eerst Karel Buls zijn standbeeld gaan bekijken en daarna zijn we naar de Grote Markt gegaan. Dan zijn we naar het middelpunt gegaan en dan zijn we de stad in gegaan. We bezochten veel standbeelden en open plekken. - Tibo We zijn vandaag op stap gegaan in Brussel. Het was heel interessant. En heel leuk zelfs, want we zijn naar beelden, muren, heel grote gebouwen, … gaan kijken. Maar wat ik het leukst vond was dat ik sommige gebouwen of beelden al had gezien en ik vond er gewoon niets interessants meer aan. Maar de mevrouw, onze gids, die had ons allerlei legendes verteld

33


over die supergrote gebouwen of beelden. We zijn ook naar de Grote Markt gegaan. De Grote Markt is ergens waar het heel groot is en daar vind je eigenlijk rond u veel grote gebouwen. We hebben veel beelden gezien maar ik ga je er maar drie opnoemen. Manneke Pis, dat was heel leuk om hem te zien. Want we hebben drie legendes gehoord. Mijn favoriete legende was de eerste. Dan zijn we naar Jeanneke Pis geweest, die kan je een cent geven om een wens te laten uitkomen. Dat vond ik ook leuk, maar zij heeft geen legende zoals Manneke Pis. Nu de laatste. Dat is dichtbij de Grote Markt. Er is een beeld dat ligt en dat beeld heeft ook een legende. Als je erop tikt dan mag je een wens doen. We hebben nog veel dingen gedaan, maar het is meer dan één pagina om alles te schrijven … Het was super leuk!! - Zoé

4de leerjaar

Ik vond het een leuke en vriendelijke gids. Wat ik ook leuk vond is dat we op een standbeeld mochten zitten en het aaien terwijl juf An foto’s maakte. We zijn naar Karel Buls geweest (dat is een standbeeld!). We hebben er natuurlijk veel bijgeleerd zoals dat hij houdt van schrijven, dieren en mooie gebouwen zoals in Rome, Firenze, … Dan zijn we naar de Grote Markt geweest. We hebben daar een gouden standbeeld gezien. De gids heeft daar een mooie legende over verteld. Daarna zijn we naar Manneke Pis geweest. Daar heeft de gids 3 legendes verteld. Wij moesten zeggen welke de juiste was. Maar eigenlijk was er geen enkele juist of fout. We zijn dan naar Jeanneke Pis geweest maar daar hadden ze spijtig genoeg geen legende bij. De rest was niet zo belangrijk. – Flore Onze gids vroeg ons om een legende te schrijven voor Jeanneke Pis Dat deden we dan ook …

Er was eens een klein prinsesje geboren. Toen ze reeds twee jaar was, speelde ze in het park. Tot plots haar moeder zei dat ze haar pamper ging veranderen. Enkele minuten later … Haar mama opende de pamper en toen plaste Jeanneke op het gezicht van haar mama. Om dat grapje nooit te vergeten zeiden ze aan de papa, de koning, dat er een standbeeld moest komen in het park. – Joé Er was eens een grote oorlog, de kinderen konden dus niet naar school. Maar op een dag zei men op het nieuws dat er veel te veel soldaten dood gaan in de oorlog. De vijanden hadden een reuzenbom uitgevonden die heel het land kon verwoesten. Ze katapulteerden de bom in Brussel over de muur en op de Grand Place, De Grote Markt. De lont brandde. Er keek een meisje naar de lont, ze zag dat die brandde en ze klom op de bom. Ze trok haar broek naar beneden en plaste op het vuur. De stad was gered! Dan kreeg het meisje een naam en eigen standbeeld. – Nicholas

34


4de leerjaar Er was een meisje, Jeanneke. Ze was heel lief en hield heel veel van dieren en van planten. Ze was aan het wandelen en toen zag ze een restaurant. In het restaurant was er een bloem. Maar die bloem had niet genoeg water. Jeanneke is naar binnen gegaan en plaste op de bloem. De mensen die daar werkten, gooiden Jeanneke buiten, maar Jeanneke was toch blij want het bloempje had nu genoeg water gekregen. – Seyma Elke keer als Jeanneke plaste, groeide er een bloempje. Meestal groeide er een tulp, een rode tulp. Als ze pipi deed in het toilet kwam er een bloempje tevoorschijn. En met die bloempjes maakte ze de mensen blij. Eén keer per jaar plast ze de Grote Markt vol en vandaar het bloementapijt!! - Dimo

Bedankt voor jullie inzet op het schoolfeest. Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben. We waren superfier dat ze hun dans zo goed hebben uitgevoerd. Het was altijd wel een beetje spannend afwachten met al die kunstjes …

35


4de leerjaar

VAKANTIEWOORDZOEKER

bergen bergwandeling camping caravan fietsen Frankrijk fijn golven

Italië kaart kwal muggensteek parasol pretpark reizen strand

tent vakantiehuisje varen verbranden vliegertouw vrij warm water

zandkasteel zeewier zomer zonnig zwembad zwemmen

n

e

m

m

e

w

z

z

w

e

m

b

a

d

l

o

s

a

r

a

p

o

k

a

a

r

t

l

l

f

z

c

v

f

r

n

a

v

a

r

a

c

e

i

e

d

a

a

e

n

m

r

t

w

i

w

e

e

e

n

r

m

t

i

l

ij

k

e

i

u

t

t

w

a

e

r

p

g

o

l

v

e

n

o

s

s

i

r

n

e

a

i

t

a

l

i

e

t

a

e

e

t

e

t

r

p

n

e

z

i

e

r

k

n

r

s

r

a

k

n

e

g

r

e

b

e

d

b

e

r

g

w

a

n

d

e

l

i

n

g

n

e

d

n

a

r

b

r

e

v

e

t

n

e

a

k

e

e

t

s

n

e

g

g

u

m

ij

i

z

o

m

e

r

k

ij

r

k

n

a

r

f

l

e

j

s

i

u

h

e

i

t

n

a

k

a

v

Als je alle woorden hebt gevonden, blijven er nog letters over. Die letters vormen samen een woord. Welk woord is dat? Oplossing: …………………………………………………………………………………………………………

36


In het vijfde leerjaar, lach er niet mee het is echt waar, leerden wij over diarree. Over Grieken, Romeinen en een middeleeuwse wc, over Versace, Da Vinci en Hergé en zelfs over Hula dansen met zijn twee… Ben je bang dit allemaal na de vakantie niet meer te weten Dan zal deze schoolkrant je helpen het nooit te vergeten!

Themadag Hawaï of Hawaii of hoe schrijf je dat nu al weer? <- Hula dansen doe je zo!

Maar ook jullie konden er wat van!

Jullie leerden ook Hawaiaans te praten (maar wat is praten Liam?) Kunnen jullie deze zin nog vertalen?

I ka olelo no ke ola, i ka olelo no ka make

37


Het tournay Solvay park Op zoek naar waterdiertjes, planten en andere ‘viezigheden’… Wie herken jij op deze foto?

Welke dieren herken jij nog?

38


In het vijfde leerjaar houden we de mensen ook graag voor de gek! Bijvoorbeeld op 1 aprilâ&#x20AC;Ś of heb jij al echt gehoord van het land Vuvuzea?

Het land Vuvuzea werd getroffen door een tyfoon. Daarvoor dronken jullie een glaasje tabasco! Bedankt!

39


Het vijfde leerjaar is helaas gedaanâ&#x20AC;Ś maar dit mogen jullie nooit vergeten!

40


Nieuws uit het zesde leerjaar

het 6e leerjaar

De voorbereiding op het schoolfeest Hanna over het dansje: ‘Het was erg leuk om te dansen, zeker met deze kleren aan. Het was ook cool om onze Iphones en Ipods te gebruiken, want normaal mogen we ze niet gebruiken op school. De voorbereiding was ook tof. We mochten zelf de pasjes bedenken.’

En toen was het moment aangebroken… Het presenteren en optreden tijdens het schoolfeest!

Rosalie vertelt over het presenteren: ‘Het presenteren was stresserend maar wel erg leuk. Ik had stress omdat mijn haar tien minuten voor tijd zwart was gespoten door een klasgenootje. En dat zag er niet mooi uit. Het leek op het kapsel van een heks. Toen heeft juf Samantha mij geholpen om er toch nog een mooi kapsel van te maken.’ René vertelt over zijn ervaring: ‘Het was wel eng om voor al die mensen te staan. Maar na een tijdje ging dat weg. En het was grappig dat Rosalie een keer door de micro riep ‘STILTE!.’ Ik vond het leuk om te presenteren.’

41


het 6e leerjaar

Widad over het optreden: ‘Het was tof maar toen wij op het podium stonden om te beginnen, hadden wij wel stress omdat iedereen naar ons keek.’

Nevzad vertelt over zijn ervaring als Iphone: ‘Ik vond het cool om Iphone te zijn maar ook spannend omdat al die ouders stonden te kijken. Ons dansje vond ik goed. Het allerleukste was toen iedereen door zijn knieën ging en mij als Iphone moest aanbidden.’ Wassima over het schoolfeest: ‘Ik vond het schoolfeest leuk, het dansje vond ik ook leuk. We waren misschien wat laat begonnen met oefenen maar het was toch zeker een goede dans. Ik was erg blij met het resultaat.’ Veronica over het schoolfeest: ‘Ik vond het een hip liedje om op te dansen. De outfit vond ik tof omdat iedereen zijn eigen kleren mocht uitkiezen. Het optreden zelf vond ik leuk maar ik was soms een paar passen vergeten op het moment dat ik van voren stond.’

42


Ook houden wij klasgesprekken… het 6e leerjaar

De eerste voorbereidingen voor het eindejaarsfeest (proclamatie)…. Basil vertelt over de voorbereiding op het eindejaarsfeest: ‘Wij hebben zelf een coole act gekozen waar wij al volop mee bezig zijn.’ Alexi vertelt: ‘Ik ben samen met Redouan een act aan het instuderen. Dit gaat lijken op een goocheltruc. Ik ben hier de assistent van Redouan.’

43


het 6e leerjaar

Hoe hebben wij de OVSG-toetsen tot nu toe ervaren? Jules: ‘Ik vond de OVSG-toetsen tot nu toe niet moeilijk. Ik las de vragen altijd goed. Verder heb ik mij goed voorbereid door alles wat we geoefend hebben in de klas nog eens goed door te lezen.’ Arthur: ‘Soms wel moeilijk maar soms zijn het ook logische vragen waar je wel gemakkelijk een antwoord op kunt geven. Ik denk wel dat ik de eerste toetsen goed gemaakt heb.’ Dana: ‘Een paar vraagjes vond ik moeilijk. Maar ik heb ze steeds opnieuw gelezen en toen kon ik het toch beter begrijpen. Ik weet niet zo goed hoe ik de toetsen gemaakt heb. Ik wacht het af.’ Maeva: ‘Het viel toch wel mee. Ik dacht dat het moeilijker ging zijn. Ik heb goed gestudeerd dus dan kon ik de toetsen beter oplossen. Ook hebben de juffen ons goed voorbereid. En we konden thuis oefenen op verschillende websites.’ Een fijne vakantie en heel veel succes in het middelbaar!

44

Schoolkrant 2015 nr 4  
Schoolkrant 2015 nr 4  
Advertisement