__MAIN_TEXT__

Page 1

Gemeentelijke basisschool

Windmolenstraat 39

1140 EVERE

Sportactieve school sinds 1984 - Participatielabel 2003 - Koningin Paolaprijs voor Onderwijs 2005 Pionierschool voor: hoekenwerking, kinderparticipatie, integratie kleuter-lager, spelend leren, ICT

FIJNE PAASVAKANTIE !

CHARLINE – 2KK

Een school met een Verantwoordelijke uitgever: Anneke Ramael GBS Everheide

voor kinderen Jaargang 39 Nr 153


Beste lezers, Bijna paasvakantie, dus tijd voor weer een update van het Everheidse schoolgebeuren. Ook deze schoolkrant zal enkel te bekijken zijn op onze website, omdat de problemen door de brand in de drukkerij van het gemeentehuis nog niet opgelost zijn. Sinds februari hebben we er 3 nieuwe collega bij.

Juf Stefanie vervangt juf Erika tijdens haar zwangerschapsverlof

Juf Bianca is kleuterzorgondersteuner

Juf Samantha is zorgondersteuner/vlinderjuf in het 5de en 6de leerjaar

In de kerstvakantie moesten onze berken in de kleuterschooltuin verwijderd worden wegens ziekte. Ondertussen zijn er reeds nieuwe geplant. Nu op het moment zijn het nog mini-esdoorns natuurlijk, maar hopen dat ze snel groeien, zodanig dat schooltuin snel terug wat groen vertoont.

1


Op 7 februari vond ons jaarlijks carnavalfeest plaats. Er was weer veel volk en iedereen beleefde veel plezier. Zelfs de leerkrachten!! â˜ş

Juf Anneke

2


Nieuwtjes uit de kabouterklas… Het is eens iets anders van zorgjuf naar juf van de allerkleinsten. Zowel voor de juf als voor de kleuters was het dan ook eventjes wennen. Dit was vooral ’s morgens het geval als we afscheid moesten nemen van mama of papa. Maar de traantjes waren snel weer weg als we iets leuks konden doen samen met de vriendjes en de juf in de klas.

We hebben samen al veel gedaan en ook veel kunnen leren zo hebben we gewerkt rond het thema van de boekenweek namelijk: humor . Dit is voor de allerkleinsten niet zo makkelijk dus namen wij het boekje ‘ Over een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft’. Hier deden we leuke spelletjes rond, keken naar een poppenkast, leerden een liedje, maakten onze eigen molshoop en nog veel meer.

Dit was ons liedje over molletje.

3


Hierna was het tijd om iets anders te doen. We gingen werken rond het thema Pasen. We maakten kuikens met verf, konden ons verkleden als paashaas en kuiken in de klas, hadden een grote bak vol eieren , een kakelende kip,‌. Kortom het is weer een week om nooit meer te vergeten.

Dit waren onze avonturen in ons klasje. Hopelijk hebben jullie allemaal een leuke vakantie en zien we jullie allemaal na de vakantie terug. Prettige vakantie!!!! Juf Bianca

4


Kikkernieuws uit de kikkerklas natuurlijk! KIKKERKLAS

De voorbije weken zijn weer voorbij gevlogen in de kikkerklas!

Eerst mochten we enkele nieuwe kikkertjes verwelkomen in onze kikkerklas! Welkom Driss, Alessia, Aleyna, Kadir, Lionel en Jules!

We mochten meteen gek doen met ballonnen… Zelf ballonnen opblazen was soms nog wat moeilijk. Maar met een pompje lukte het ons al aardig! Alleen die knoopjes leggen… Moeilijk!

Daarna kwam er weer een gekke poes bij ons op bezoek. Deze keer was het Dikke Dik. Die kan even gek doen als wij!

En vooral… Dikkie Dik haalt ook graag kattenkwaad uit, net zoals wij! We hebben echt genoten van de vele verhaaltjes!

Tijdens de week van carnaval vonden we het heel leuk om ons te verkleden! Juf Bianca bracht heel veel toffe verkleedpakjes mee.

5


We mochten ook eens schilderen met onze neus! Dat gaf ook best wel gekke foto’s!

KIKKERKLAS

De week daarna hebben we de verwarming in de klas een graadje minder gezet, en een dikkere trui aangetrokken. Op vrijdag danste we ons samen met alle andere kindjes van de school warm! Wij waren vooral onder de indruk‌

En daarna was het tijd voor een welverdiende krokusvakantie! 6


En na die vakantie verwelkomden we weer een paar nieuwe kikkertjes. Welkom in de kikkerklas: Anas, Inan, Jannaee, Iago, Estelle, Amy, Mona en Lina! Vanaf nu zijn we helemaal compleet:

KIKKERKLAS

’t Is nogal een bende! Spijtig genoeg hebben we afscheid moeten nemen van Arno. Die gaat naar een nieuwe school, dichter bij zijn huis. Maar al snel kwam Chelsy erbij! Nu zijn we weer compleet. Na de vakantie kwam er een varkentje dat zijn staartje kwijt was. Hij testte allerlei staartjes, maar geen enkele was goed genoeg. Wij testten dus ook graag wat staartjes uit!

7


Daarna kwamen Jip en Janneke over de vloer. We vonden het heel leuk om de verhaaltjes na te spelen! We mochten onze nagels lakken zoals Jip en Janneke deden in het verhaaltje. En voor een keertje mochten de jongens ook!

KIKKERKLAS

En omdat er de laatste tijd zoveel kindjes grote broer of grote zus zijn geworden in de kikkerklas leerden we de week erna over baby’s. Proficiat mama’s en papa’s van Cyril, Lina, Yaniss, Nassim en Alessia!

Hier hebben de meisjes al een dikke buik. Dat gaat niet lang meer duren of de baby’s zijn er!

We gingen ook naar het toneel van Joki Doki! Die haalde gekke trucjes uit, maar hij leerde ons vooral om ‘STOP’ te zeggen wanneer we het niet meer leuk vinden.

Zo, dat was het weer voor deze keer! Nu is het tijd om te genieten van een lekker, lange paasvakantie! Liefs, Juf Lore 8


2KK

Waarover hebben wij geleerd tussen januari en begin maart 2015? Welke thema’s kwamen aan bod? Welke uitstappen hebben we ondernomen? Hieronder kan je erover lezen. TECHNIEK en TECHNOPOLIS Na de kerstvakantie werd onze klas omgetoverd tot een echt atelier waarbij veel handenarbeid aan te pas kwam. Er werden hamers, schroevendraaiers,… aangeboden om te experimenteren. Wie kan een nagel helemaal in een boomstam kloppen? In een donkere hoek konden de kleuters lichtjes leren hanteren en met schaduwen spelen. In een andere hoek werden magneten ter beschikking gesteld en konden ze zelf ontdekken welke voorwerpen magnetisch zijn en welke niet. Voor de 1ste keer gingen we met de kleuters naar het kinder-doecentrum in Technopolis te Mechelen. Dat het geweldig was kunnen jullie zien aan de foto’s.

TECHNIEK EN TECHNOPOLIS

9


2KK MIJN WEEK / DE KALENDER Welke dag is het vandaag? En gisteren? En morgen? Dankzij het versje lukte het om de dagen te leren. Elke dag had zijn specifieke kleur en de kleuters konden hun kleding aanpassen volgens die bepaalde kleur. Die week was dus een heel kleurrijke week. Op het einde van de week kreeg iedereen zijn zelf gemaakte weekkalender mee naar huis. DINOTIJD We keerden terug naar de dinotijd. De ene had een lange nek, de andere een grote kop, of een groot schild, … Sommigen aten vlees en anderen planten. Er werden botten opgegraven in de zandbak. En in de fantasiehoek werd er soms heftig gebruld door dino’s die elkaar aanvielen en werden opgegeten. Een leuke maar soms ook angstige week.

Raawr!!

DIKKE TRUIENDAG Buiten op de speelplaats kregen we als opwarming een sessie aerobic van meester Wim. Van het oudercomité kregen we warme chocomelk en speculoosjes. Héél koud hebben we het dus niet gehad. HOEDEN en MASKERS Heel wat kleuters brachten een hoed, pet of ander hoofddeksel mee. Ze konden ermee showen in de klas of aan elkaar uitlenen in de verkleedhoek. Zo werden we stilletjesaan klaargestoomd voor het spetterende carnavalsfeest.

10


2KK CARNAVAL

Confetti, slingers, maskers, de vogeltjesdans, pannenkoeken eten,‌ Het hoort allemaal bij carnaval. In de stoet en met instrumentjes in onze handen zongen en dansten wij in de kikkerklas en de kabouterklas. EÊn en al verwonderde blikken en een groot applaus kregen wij van de juffen en alle kindjes.

CARNAVAL

11


2KK RIDDERS en PRINSESSEN Joepie! Wij mogen echt vechten in de klas, en dan nog wel met een zwaard, een schild, een harnas en…? En toch vielen er geen zwaar gewonden. Ook de prinsessen namen zwaard en schild ter hand om mee te vechten, wat geen gemakkelijke klus was met hun lang kleed en kroon op het hoofd. Er was ook een paard in de klas dat zelfs 2 ridders kon meenemen. Ja! Hun fantasie kon niet op. De verkleedhoek had het grootste succes ooit.

DE BAKKER “Ik heb jou broodnodig” dat zingt Kapitein Winokkio en hiermee startte ons thema. Wie is de bakker? Wat doet een bakker? Wat heeft hij nodig? Wat verkoopt hij? Op al deze vragen kregen de kleuters een antwoord. En ze mochten zelf aan de slag gaan met zoutdeeg. We bakten o.a. pistolets, croissants, stokbroden, koekjes, wafels, cupcakes, enz. Daarna werden al onze baksels verkocht in de winkel van de klas.

JARIGEN Neyla, Alexsandro, Héloïse, Gabin, Berfin, Tasnim en Edgar hebben hun 5de verjaardag gevierd. Proficiat!!! Groetjes, juf Dorien en juf Judith.

12


3de KK A/B

Hallo iedereen, Alweer een trimester achter de rug… dus hebben we weer een heleboel te vertellen.

Na de kerstvakantie moesten we eerst “klinken” op het nieuwe jaar… We wensten elkaar een gelukkig Nieuwjaar en dat deden we met wat drank, een lekkere knabbel en een leuke babbel! Meester Sander genoot mee van het gebeuren…

Thema “de post” We begonnen het thema door een “echte” postbode te bekijken… Oei, kleine vergissing… Het was Ranya die de kleren van de postbode droeg. We leerden over de kleding en de verschillende attributen van de postbode… Het traject van een brief werd besproken en we schreven ook een brief (tekening) naar ons thuis. Hiervoor kochten we natuurlijk eerst postzegels. Daarna konden we ook aan de slag in de klas. We schreven brieven naar elkaar en deden de verschillende stappen van “de weg van de brief” in de klas. Hiervoor werd een postkantoor ingericht om de brieven te sorteren. Elke kleuter woonde in een straat en kreeg ook een huisnummer op zijn schuif.

postbode Ranya

postbode Jade

postbode Eliot

13


We schilderden de postbode en op een envelop, plakten we onze naam. Niet zo gemakkelijk om de juiste letters te herkennen… Bewonder onze resultaten.

3de KK A/B

Manon Lente Imane

Angelina Simin Djansu

Thema “huizen” We maakten een wandeling om naar de huizen te kijken. Al snel merkten we de vele verschillen zoals: de stenen, de ramen met hun verschillende kleuren, vormen en gekleurd glas, balkons, de daken, de deuren,… Elk huis heeft ook een ander huisnummer. Daarna gingen we aan de slag en tekenden we zelf een huizenrij. Emily Maryam Jason

Charline Sanae Zana Su

Mohamed-Ayoub Liu

14


3de KK A/B Huizen werden ook ingericht…

Ida Yasmine Theo Rayan

Dina Fadwa Brieuc Andrea

De huizen van “de 3 biggetjes”: een huis van steen (klei), van stro en van hout…

Naar aanleiding van het verhaal “De grote oranje spetter” knutselden we ons eigen droomhuis…

15


3de KK Thema “schoenen” We tekenden of schilderden elk onze eigen schoen… Nadien kwam onze veter erin en dit werd onze “veterkaart”. Een schoen boetseren… een moeilijke opdracht hoor! Maar iedereen deed zijn best en de resultaten waren super. In de schoenwinkel van de klas, konden allerlei schoenen gekocht worden. Wat een drukte… iedereen wilde absoluut wel eens andere schoenen dragen… sommigen kochten ze te groot, anderen kochten ze dan weer te klein…

A/B

Met de leerlingen van het 4 de leerjaar en juf Katleen leerden we veters binden…

Na deze zware klus werden er verhalen voorgelezen…

Thema “instrumenten en carnaval” De verschillende instrumenten werden besproken en geknutseld… Ida met de viool…

Maryam met de gitaar…

We knutselden ook een oogmasker, een hoed of een carnavalbezem… Onze creativiteit lieten we de vrije loop. Naar jaarlijkse gewoonte vierden we carnaval… waarvoor dank aan het oudercomité! Er was ook nog “dikketruiendag” , thema dino’s… met bezoek aan het museum, thema robots (jeugdboekenweek-humor) en dan… was het tijd om uit te kijken naar Pasen!

16


1 ste ljr Vol zenuwen stonden ze allemaal vooraan in de klas hun eerste spreekbeurt aan het geven. Iedereen had gezorgd voor een mooie affiche. En ze deden het allemaal geweldig. Goed zo!

17


1 ste ljr

Wat deden ze dat goed!

18


1 ste ljr

Tijdens ons thema over de beroepen zijn de mama’s en papa’s in de klas komen vertellen over hun beroep. Wat waren de kinderen verwondert wat voor spannende beroepen er tussen zaten. Dank je wel aan iedereen om langs te komen ☺.

In het thema van de beroepen zijn wij een voormiddagje naar Technopolis gegaan, daar konden de kinderen hun droomberoep eens uitoefenen.

19


1 ste ljr

Jullie weten ondertussen al dat wij de piratenklas zijn, dus werd het hoog tijd om hier eens wat meer over te leren. We leerden hoe de piraten leven, hoe je een echte piraat wordt, wat die allemaal dragen, echte piratenmanieren,… Aa het einde van ons thema nodigden we onze mama’s en papa’s, oma’s en opa’s,… uit om naar de tentoonstelling te komen kijken.

Mmm, we maakten lekkere piratenboten en schuimbier ☺

Hier zit een geheime boodschap in de fles. Wat zou het zijn?

Wat eten kippen bij de koffie? Graankorrels misschien? Nee, eierkoeken ☺

Er zitten twee Italiaanse maffia kippen op een stok. Zegt de een tegen de ander: ‘Are you tokking to me? Don’t tok to me like that’ ☺

20


Zoals jullie allemaal wel weten zijn wij de ‘coole kikker’-klas. Dat houdt in dat wij dit schooljaar veel bijgeleerd hebben over het omgaan met onze klasgenoten in de klas, op de speelplaats, … We leerden dat uitsluiten niet cool is en dat elkaar helpen supercool is. Eén van de leukste activiteiten die de coole kikker voor ons in petto had, was de complimentenles. We leerden dat iedereen kwaliteiten heeft maar dat die niet dezelfde zijn bij iedereen. Daarom moesten we op zoek gaan naar kwaliteiten van elkaar. Deze mochten wij op elkaars rug schrijven (waar de juffen een complimentenblad hadden geplakt).

En weten jullie wat het leukste van al was? Het lezen van onze eigen complimentenbladen achteraf. Het was superfijn om al die complimenten en kwaliteiten te lezen. Er verscheen meteen op elk gezicht een mega-grote lach! Natuurlijk doen we ook andere leuke dingen in de klas, zoals knutselen bijvoorbeeld. Wat vinden jullie van onze vogelhuisjes die wij maakten van een brik melk en ander wegwerpmateriaal? Zouden de vogels graag in zo’n mooi gepimpt huisje wonen?

21


Naar jaarlijkse gewoonte doet onze school mee aan dikke-truiendag. Wij kwamen met onze dikste trui naar school (sommige kinderen hadden wel drie truien aan!!!!!!) en starten onze dag met een gezonde (en ook wel vermoeiende) ochtendgymnastiek. Kijk en geniet mee van onze sportende kids.

Dit jaar was dikke-truiendag niet enkel speciaal omdat de verwarming een paar graadjes lager werd gedraaid en wij een hele dikke trui nodig hadden. Nee, nee, dit jaar kregen wij ook bezoek. En je raadt nooit wie er in onze klas op bezoek kwam‌ Een echte spion! Hij vertelde over zijn beroep en leerde ons allerlei spionnentrucjes â˜ş Het leukste was om met de lamp woorden te zoeken en de kleuren te zoeken. Jan

22


Toen werden we verdeeld in groepjes. Elk groepje kreeg een koffer Met daarin 10 doosjes. In elk doosje zat een spionnenopdracht. Als we de spionnenopdracht goed konden oplossen, kregen we Een kleur. Op het einde konden we met die kleuren een code vinden. Die hadden we nodig om de kluis te openen en onze schat te vinden. Het was super leuk! We moesten 10 proeven doen en toen konden we de code kraken en de kluis openen. Nadir

Het was heel leuk want we hebben de code gevonden. Ook het boekje invullen was zeer leuk. Yasmine

In het tweede leerjaar moeten we leren over onze tanden. Wat hebben we veel bijgeleerd. We weten ondertussen dat we eerst een melkgebit krijgen. Die tanden worden gewisseld als we ongeveer 6 jaar zijn. Dan krijgen we het definitieve gebit. We leerden nog veel meer leuke weetjes van Ben de Bever. Maar hij leerde ons ook om onze tanden te poetsen. Toen bleek dat niet iedereen zo flink zijn tanden poetste als zou moeten. Daarom hebben we dit maar eens getest. Iedereen moest zijn tanden poetsen. Daarna kreeg iedereen een ‘poetsverklikker’.

23


Dit is een klein tabletje dat we moesten opknabbelen. Dit tabletje kleurde onze tanden rood op de plaatsen waar we niet goed gepoetst hadden en nog donkerder daar waar we onze tanden al meerdere dagen niet goed gepoetst hadden. Willen jullie de tanden van onze flinke poetsers eens bekijken?

Wat vind je van onze mooi gepoetste tanden?

Tot slot leerden we ook dat fruit veel beter is voor de gezondheid van onze tanden dan snoep. Dus maakten we in de klas een lekkere fruitsla. En het heeft gesmaakt hoor! Alle kommetjes waren heel snel leeg â˜ş

Wij, juf Isabel, juf Marijke en alle kinderen van het tweede leerjaar, wensen jullie een cool paasfeest en een megacoole vakantie toe. Geniet ervan!

24


De avonturen van het derde leerjaar Ondergronds We hielpen Fabio zijn vriend Martijn zoeken, die plots verdwenen was. Op onze ondergrondse zoektocht ontmoetten we dieren en vreemde mannetjes die onder de grond leven.


Blij met mijn lijf We hebben allerlei vragen beantwoord rond het lichaam. Dat was soms best grappig. Maar we deden ook allerlei uitstappen! We gingen schaatsen en aten daar lekkere chips na al dat vallen.

! " #


We bleven ook slapen op school. Dat vonden we super spannend! Al weken droomden we daarvan. Zo erg zelfs, dat we die nacht zelf niet veel meer konden slapen. We begonnen de dag met een super coole animatiefilmworkshop. Twee kunstenaars leerden ons zelf met tekeningen een filmpje te maken. We mochten alles helemaal zelf doen!

! %%

&

! '

$


Daarna speelden we nog een spel op de speelplaats. We slopen van kamp naar kamp en stalen daar zoveel mogelijk vlaggetjes. Toen we moesten gaan slapen, waren we allemaal zo zenuwachtig, dat we uiteindelijk weinig sliepen en de volgende dag doodop waren. Maar het was het allemaal waard!

Toen stond daar plots een detective voor ons klaar! Die leerde ons vingerafdrukken nemen en met allerlei proefjes te ontdekken wie de dader was.

(


De leerlingen werkten enkele leuke teksten uit!

4de leerjaar

Als ik een boom was Dialoog van Liou L – Oh nee, de houthakker komt er bijna aan. L – Ik raak in paniek. L – Ik wil weglopen maar ik zit vast. M – Weet je nog toen Lina is omgehakt? L – Oh, ja, dat zag er eng uit! L – Mijn wortels beginnen al te gloeien. M – Ssst daar komt hij, de houthakker!!! L – Niet ik, niet ik, hoopt ze. M – Oef hij loopt langs mij … maar hij hakt Seyma om. L – Ocharme, Seyma, ze was zo leuk om mee te babbelen M – Soms vind ik die houthakker toch niet zo leuk. L – Maar ja, dit hout is bedoeld voor de mensen die met ons vuur maken. M – Ons kostbaar hout. Dialoog van Felix D: Felix pas op, er komt een houthakker aan!

F: Haha, hij gaat er van door!!

F: O, nee!

D: Ja, hij is weg!

D: Ik ben bang.

F: Oef, dat was bangelijk en op het nippertje want hij ging mij omhakken.

F: Ik ook. Kom we gaan slaan met onze takken. D: Ja, goed idee!

D: Ja, hé, maar nu hoef je niet meer bang te zijn. Hij is weg.

F: Hier pak aan, paf!

F: Misschien gaat hij hulp halen?!

D: Ja, doe zo verder, paf!

D: Ik denk van niet hoor! Hij heeft zo veel pijn.

Boom zijn. Ik ben een boom en ik ben hier in het bos met allemaal andere bomen. Elke zondag komt er een houthakker om een paar bomen om te hakken en mee te nemen met de vrachtwagens en ergens naar toe te brengen. Maar ik ben een boom, ik weet niet eens waarom ze dat nodig hebben. Maar vandaag is het maandag dus hij komt na dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag. Dus binnen 6 dagen. Wat nu als het zondag is en ik word omgehakt en in stukjes gehakt en in de vrachtwagen gestopt? Waar word ik naartoe gebracht? Ik ben een boom, ik weet het niet, weet jij 29


het soms? Ja of neen? Ja natuurlijk weet ik het, zegt de andere boom. 4de leerjaar Ik weet het, ik weet het! Waar dan? O, eigenlijk weet ik het niet! Oh nee! Maar als ik omgehakt word, weet ik het wel en het is misschien wel een leuke plek! Maar misschien ook niet. Ondertussen is het al zondag maar de houthakker is er niet of misschien is hij te laat. En dan wordt het alweer maandag maar hij is er niet dus viert het hele bos feest en ze zijn zo blij en ze leefden lang met iedereen van het bos. Maar diegene die allemaal afgehakt zijn, zijn nu weg van het bos. Gelukkig groeien er anderen in hun plaats. Dan zijn we weer allemaal samen en ze leefden nog lang en gelukkig. - Margaux Als ik een boom was hoe zal ik me dan voelen? Ik zal mij dan niet goed voelen als ze mij omhakken. Mijn bladeren vallen van mijn takken en mijn bladeren groeien dan niet meer. Dan voel ik me niet zo goed. Dan kan ik niet meer de regen voelen. Ik zal dan de zon en de maan niet meer zien. Mijn bladeren gaan dan dood, dan voel ik met triestig. Als ik niet omgehakt was door de mensen dan kon ik verder groeien. Als ik dood ben dan zou ik mijn vrienden en vriendinnen en mijn familie missen. Ik zou mij slecht voelen als ze mijn boom gingen omhakken want een boom is belangrijk voor de natuur. Zonder bomen zou er ook geen zuurstof meer zijn. - Yamur

Dialoog van Ella Boom 1: Vriend, het is de laatste dag dat je mij ziet. Boom 2: Echt? Wat gebeurt er? Boom 1: Ik word vanavond omgehakt. Boom 2: Wat zielig voor je, kom we gaan nog een laatste spelletje spelen. Boom 1: Welk spelletje? Boom 2: Om het langst stilstaan oké? Boom 1: Oké, we beginnen er aan. Twee uur later Boom 2: Ik hou het niet meer vol. Boom 1: Oooh nee, daar is de boswachter. Binnen 1 minuut lig ik plat op de grond en word ik in het vuur gelegd. Boom 2: Ik ga je missen. Boom 1: Daar is hij met zijn autootje om mij in te leggen. Boswachter: Ik ga je omhakken, sorry! Boom 1: Boswachter, aub, pak een andere boom die geen vriend heeft en iemand die te oud is. Boswachter: Oké dan, voor één keer! Boom 1: Heb je dat gehoord, ik mag blijven! Boom 2: Ja, lap, dan heb ik dat spel van 2 uur stilstaan voor niets gedaan! 30


4de leerjaar

Alles met de bal was leuk. Spelen met de grote zwarte bal was voor mij de leukste opdracht. Tennissen was ook leuk. We moesten in groepjes verdeeld worden en dan moesten we soms nog in twee groepjes tegen elkaar spelen. Met de tennisballen en de politie, dat was een leuk spel. De twee kinderen die politie moesten spelen, moesten de anderen tikken als ze de bal hadden. Waren we getikt, dan moesten we de bal neerleggen. Er was ook een spel waarbij we met een mand de bal moesten vangen of de bal in de mand gooien. Lina Ze hadden wel gelijk. Alles was met de bal. Ik vond de activiteit met de grote zwarte bal het leukst. Het was jammer dat we te laat waren maar dat was niet erg. Sofiane

Het vierde leerjaar is met het derde leerjaar weggegaan. De rit met de bus duurde lang. De meisjes waren in de douches en de jongens in de kleedkamer om hun spullen te leggen en schoenen te wisselen. We hebben eerst groepjes gemaakt en daarna is mijn groep spelletjes met de bal gaan spelen. We hebben eerst 5-bal gespeeld. Het was moeilijk. Daarna veranderden we van spel. Een spel met een soort trampoline en een bal. Daarna deden we iets met een soort springbal en een bal aan een touw. Dan hebben we met de grote bal gespeeld. Je moest de bal ontwijken.

31


Daarna deden we volleybal. Het waren allemaal leuke dingen. Laura

4de leerjaar

We hebben eigenlijk veel dingen gedaan zoals hockey,‌ Er waren drie turnmeesters en een paar juffen en meesters zoals juf Katleen, juf An, meester Sander enzovoort. We waren met twee klassen, het derde en het vierde. We hebben getennist en het leukste was de ballen in de rode zak gooien met een bots. Yseult

Samen met het vijfde deden we allerlei dingen rond techniek. We werkten met tandwielen en maakten er zelf. We leerden over de stoommachine, we mochten iets afbreken, we werkten met magneten, ...

32


……..reptielen op bezoek in het vijfde leerjaar!

Waaa, ik aai een baardagaam!

En als je een moeilijke vraag goed kunt beantwoorden, krijg je een kusje van de groene leguaan.

Tuba’s opmerking tijdens de workshop: ‘Juf, ik zag hem even bewegen. Ik geloof dat hij echt is!’

Een korenslang. Jef; ‘Hij voelt wat plakkerig en warm.’

33


Wow, we mogen allemaal de Chinese driekielschildpad aaien….

Emile’s opmerking toen de slang uit de katoenen zak werd gehaald: ‘Er blijft maar slang uit komen juf!’

34


Met een echte tarantula en albinopython op de foto.

35


Kan jij de juiste foto met de juiste beschrijving linken? Onder begeleiding van Pro Vélo legden wij ons fietsexamen af. We moesten een hele tocht door onze gemeente alleen afleggen. Iedereen kwam gelukkig heelhuids aan!

Jef zijn boekbespreking was wel heel erg origineel, hij gooide ze allereerst al in het water waardoor onze meester zijn zwembroek moest aantrekken. Ten tweede had de meester dan ook nog eens een grote hamer nodig om ze te kunnen lezen! We hadden verschillende thema dagen de voorbije maanden. Zo hadden we onder meer Amerikaanse week, Grieks-Romeinse week en een Arabische dag. Toen maakten we ondermeer couscous.

Marie schreef zich in voor de gedichtenwedstrijd van de gemeente en … won! Op de foto kan je haar fantastisch leuk gedicht lezen… is het niet duidelijk? Kom het haar gerust vragen!

36


De boodschappenlijst. 6 de leerjaar

Toen we gearriveerd waren in La Chapelle d’Abondance hadden we een wandeling in het dorp gemaakt. De meeste kinderen waren nogal blij dat er tenminste een souvenirwinkeltje was want wat ga je doen met je euro zakgeld?! Ik had twee souvenirs gekocht. Eén voor mijn moeder. Dat was een magneetje in de vorm van een hartje met ski’s er op. De andere was voor Izabel haar verjaardag, een magneetje met skiërs er op. En onderaan stond La Chapelle d’Abondance. Daarna gingen we naar Sherpa. Ik heb ice tea, chips en zouten stokjes gekocht. Verder kocht ik ook frietjes voor 3 euro. Ik wou ook nog een t-shirt kopen maar ik wist de prijs niet. De mensen vond ik grappig. Daarna zijn we naar het postkantoor gegaan voordat we terug gingen naar de chalet. – Atalay – Biatlon, de sport die niemand kon!! Niemand had het ooit gedaan. Niemand had het ooit gezien. Niemand wist er iets van… Ja hoor, het was biatlon! We kwamen van de bus af en we kregen rare ski’s met rare schoenen erop. Nu was het aan ons om die aan te krijgen, oei, oei! Gelukkig waren er nog monitoren die ons hielpen. Na een tijdje had iedereen de schoenen aan en mochten we op de piste gaan staan. Daar kregen we uitleg over de sport. De sport bestond uit langlaufen en schieten op ronde plaatjes. We begonnen met schieten. Je moest liggen met je ski’s in een ‘v’ achter je. Gezien de wonde op mijn knie moest ik mijn ski’s altijd uitdoen en op mijn zij gaan liggen en dan schieten maar … De eerste keer schoot ik de 5 plaatjes omver. Als je een plaatje miste moest je een klein strafrondje doen. Dan de ski’s weer aan en langlaufen maar! Het langlaufen ging naar het einde toe beter en beter en beter en beter en beter en … Toen gingen we over op lasergeweren. Die vond ik minder leuk want je hoorde de knal niet. Toen hebben we twee wedstijden gedaan in 5 groepen van 3 personen. Clara, Chloé en ik hebben twee keer gewonnen. Meisjes aan de top, niemand kan ertegen op! Toen kregen we het trieste nieuws dat we moesten vertrekken. Weieieieieieiei!!! – Hanna –

37


Snowtubing 6 de leerjaar

We zijn op 13 maart om 9 uur gaan snowtubingen. We waren met twee scholen. We moesten de banden zelf dragen tot aan de plaats waar we moesten snowtubingen. Daarna moesten we goed en aandachtig luisteren naar Alex. Daarna mochten we per twee glijden. Er waren ook skipetten om te wachten op de band. We moesten heel voorzichtig zijn want Basil was gevallen op zijn staartbeentje en hij kon niet skiën en hij kon zich niet bukken. We mochten ook niet hoger dan de lintjes want de sneeuw was heel glad. Op het einde waren Ernest, Dana en René alle drie gevallen. Toen kwamen wij (Hanna en ik) er aan. Dana gaf mij een stomp op mijn wang. Dat deed veel pijn. Daarna moesten we stoppen met snowtubingen. – Nevzad –

Gaan skiën De eerste dag waarop we zijn aangekomen, zijn we nog niet gaan skiën. Op zondag 8 maart zijn we wel begonnen. De eerste keer was tof omdat we eerst met stokken zijn gegaan. Daarna hebben we onze stokken weggedaan en moesten we of wel parallel of sasneige. Sasneige is onze voeten bijna gekruist houden. Ze gaan dan helemaal dicht want het mag niet eens een kruis zijn. Parallel is dat uw benen moeten recht blijven. Mijn monitor heette David. De voorlaatste dagen zijn we dan gaan skiën in Zwitserland. Daar hebben we dan onze toets gedaan voor onze medaille. Ik zat met Sefana, Wassima, Redouan, Mohamed, Nevzad, Atalay, Widad, Maeva en Karola in de groep. – Dana –

38


De geitenboerderij 6 de leerjaar

Na een korte rit met de bus waren we op de geitenboerderij. Mevrouw Caroline bracht ons naar een eetkamer met keuken. Daar hing een grote televisie. We kregen ongeveer 5 minuten de tijd om een korte dia of een soort filmpje met foto’s te bekijken. Ze legde haar hele leven bijna uit . Ze vertelde alles wat er op de geitenboerderij gebeurde. We zaten aan tafel en kregen kaas om te proeven. Er zaten stukjes Abondance tussen.Dat was de populaire kaas van daar omdat haar grootouders er een prijs mee hadden gewonnen in een voedingswedstrijd. Ze hebben de eerste prijs gewonnen met hun kaas. Dan hebben we nog drie andere kaasjes geproefd. Na het proeven gingen we naar de geiten. Dat vond ik leuk. Ik hou namelijk van alle dieren behalve van insecten. De geiten waren aan het eten. Ze aten op dat moment hooi. We mochten de geiten aaien. Ze waren aan twee kanten van de stal. Ze waren niet met elkaar verbonden. Dus de geiten van de linkerkant konden niet naar de geiten aan de rechterkant en omgekeerd. Ik aaide het meest de geiten aan de rechterkant, maar soms ook aan de linkerkant. Aan de linkerkant was er een klein stalletje. Daar stonden de jonge geiten. Ik denk dat het er minimum 6 of 7 geiten waren. Tussen de jonge geiten stond een wat oudere geit met horens op zijn kop. Na tien minuten aaien, pakte een andere mevrouw die daar ook werkte een even jong geitje op. Ze zette hem in het kleine gangetje waar wij rond liepen, maar deze geit zag er niet zo uit als de andere geiten. Hij was wit, de anderen bruin. Hij had ook hoorntjes op zijn kop want het was een mannetje. De anderen waren allemaal vrouwtjes. We mochten hem aaien. Hij sprong omhoog, hij wilde dus spelen. Hij sprong soms ook op mij. Tien minuten later werd hij weer naar zijn stalletje gebracht. Zijn stalletje was achter het stalletje van de andere jonge geitjes. Achter zijn stal was de stal van een babygeit van twee dagen oud. Het was een soort mix van een bruine en een witte geit. Die kleine had flapoortjes en was superzacht. We mochten hem vastpakken voor op de foto. Hij was super schattig, maar voor hem was het een beetje te veel. Zijn hart klopte steeds sneller. Hij was het niet gewend. Het was trouwens een zij! Het geitje was een meisje. Iedereen van de groep nam het baby’tje eens vast. Toen werd ze weer weggezet. Nu haalde de mevrouw een geit tevoorschijn, die gingen we melken. We moesten op een stoeltje zitten. Langs de twee kanten zat er wel iemand. Ik moest de melk van de uier naar beneden duwen. Het duurde wel even tot er melk uitkwam. Die geit was trouwens ook bruin. Als iedereen aan de beurt geweest was, trok ik nog een paar foto’s van de geiten. Soms stond ik ook op de foto. De geiten 39


trokken steeds aan mijn haar en beten in mijn jas. Dat vond ik niet zo erg. 6 de leerjaar Toen we klaar waren gingen we kaas maken. We moesten onze handen wassen en een soort short aantrekken. Nu was Caroline weer met ons om haar lokaaltje te tonen waar ze de kaas maakt. Ze zei op voorhand al dat het daar raar rook of stonk. Maar als je er 5 minuten in bleef dat je er dan aan gewend raakt. De kaas was al gemaakt maar we mochten er zout over strooien. Eerst haalden we ze uit de potjes. Als tweede strooiden we er het zout over. Iedereen mocht dat met zes kaasjes doen. Toen de meesten dit gedaan hadden, gingen we naar buiten. Sommigen gingen niet naar de ruimte waar de kaas gemaakt wordt omdat ze niet tegen de geur konden. We mochten ook wat kaas bestellen. Na dit alles namen we nog een foto met de geiten en gingen we weer de bus op. – Veronica – Casino – avond Op onze tweede avond hadden we Casino-avond. Iedereen van de klas moest een stel vormen met iemand. We moesten ons chique verkleden. Toen we naar beneden gingen moesten we per koppel op de foto gaan. Wanneer we het lokaal binnen gingen waar het casino werd gehouden, moest het stel hun naam zeggen. Daarna kregen we een plastiek beker vol met snoep. Er waren vier casinospelletjes. Om een spel te kunnen beginnen moest je snoepjes aanbieden en je tegenstander ook. Het eerste spel was een Memoriespel. Wie won kreeg een extra snoepje. Het tweede spel was een soort kaartspel. Daarbij mochten maar vier paren meedoen. De bedoeling was dat je als eerst 21 had. Het derde spel was met dobbelstenen. Er was een blaadje waarop tekeningen en letters waren van verschillende rijen. Je moest met vijf dobbelstenen gooien. Het waren dobbelstenen met tekeningen op. Als je een tekening had gegooid kreeg je er een snoepje bij. Je mocht zo lang spelen als je wou. Het vierde spel was wat moeilijker en ik kan het dus niet uitleggen want ik snapte het niet goed. – Karola – Skitraining Dit was de eerste keer dat ik ging skiën. Ik dacht dat het heel leuk ging zijn en dat was het ook. Maar amaai het is ook wel zwaar. We moesten de eerste keer zo een dikke botten en speciale botten aandoen en in de chalet dikke skikleren aandoen en een helm. Niet vergeten ook nog een sjaal en 40


skibril! We moesten van aan de chalet tot de skipiste ook de skilatten dragen. Ze hadden ons nog in groepjes verdeeld en dan konden we 6 de leerjaar starten. We moesten vestjes aandoen. Hierop stond onze naam, de school, het klasnummer en het nummer van de groep. Ik zat in groep 16. Mijn trainer heette David. Hij was heel lief, zeker met Nevzad. Hij noemde hem Nevaad en mij Momodat. Wij deden als eerste onze skilatten aan en begonnen te trainen. De twee laatste dagen zijn we in een soort lift in de vorm van een ei gegaan. Toen we helemaal boven aangekomen waren, konden we de Mont Blanc zien. Die was heel mooi en groot. We waren daar net naast Zwitserland. – Mohamed – Wandelen De leukste activiteit voor mij was de wandeling door het dorp omdat mijn groep (Widad, René, Wassima, Noah, Chloé en ik) het leuk vond om allerlei dingen te vinden en vragen te stellen aan mannen en vrouwen van het dorp. Ik vond het leuk om heel het dorp door te wandelen en te bekijken. Er waren vragen zoals wie of wat was Papy-Gaby? Wij hadden met de groep een foute weg genomen waardoor we geen prijs wonnen. Wij hadden verschillende checkpoints, waar juffen en meesters waren. Er waren ook monitoren die foto’s namen. Het was tegen de tijd. Wij hebben alles in 1 uur en 40 minuten ongeveer uitgevoerd. – Lorenzo –

We deden nog allerlei andere activiteiten zoals een bergspel , ijsskeeleren , een fakkeltocht, …

41


6 de leerjaar

42

Profile for ICT Everheide

Schoolkrant 2015 nr3  

Schoolkrant 2015 nr3  

Advertisement