__MAIN_TEXT__

Page 1

Gemeentelijke basisschool

Windmolenstraat 39

1140 EVERE

Sportactieve school sinds 1984 - Participatielabel 2003 - Koningin Paolaprijs voor Onderwijs 2005 Pionierschool voor: hoekenwerking, kinderparticipatie, integratie kleuter-lager, spelend leren, ICT

BESTE WENSEN 2015!

Een school met een Verantwoordelijke uitgever: Anneke Ramael GBS Everheide

voor kinderen Jaargang 39 Nr 152


Beste lezers,

We zijn alweer toe aan de tweede schoolkrant van het schooljaar. Wat vliegt de tijd. Ook deze schoolkrant zal enkel te bekijken zijn op onze website, gezien de problemen door de brand in de drukkerij van het gemeentehuis nog niet opgelost zijn. Op 7 november vond onze jaarlijkse spaghettiavond en rommelmarkt plaats. Het was weer een grooooot success. Nog iets meer zelfs dan voorbije jaren! Het was weer een gezellige drukte. Iedereen heel hartelijk bedankt voor de steun. Op 18 november kwam naar goede gewoonte de schoolfotograaf weer langs. We gingen wat de hippere toer op dit jaar. De kinderen en personeel mochten bij de individuele foto’s een spontane, staande houding aannemen. Het zijn leuke resultaten! De personeelfoto moest dit jaar binnen getrokken worden door het slechte weer.

Juf Evy staat hier niet op omdat zij pas van 8 december ons schoolteam vervoegd heeft. Juf Evy is vlinderjuf /zorgondersteuner in het 5de en 6de leerjaar 1


Op 21 november vond , georganiseerd door het oudercomité, de jaarlijkse boekenbeurs plaats. Vooraf vonden voor de klassen vertelmomenten plaats, gegeven door Marleen Rosiers. Elk jaar opnieuw een succes. Zij koos ook de winnaars van de wedstrijd, “maak een groepswerk rond een eigen gekozen thema”. Voor de kleuterschool kaapten de 1ste kleuterklas A en B de prijs weg. In de lagere school won het 1ste en het 5de leerjaar. Deze klassen werden door het oudercomité een geldprijs aangeboden en mochten deze besteden voor het aankopen van boeken voor hun klas. De school kocht ook nog eens voor een 300 euro aan boeken om de klasbibliotheken en de schoolbibliotheek te verrijken. Onze eigen nieuwe bibliotheek werd door de werkgroep lezen in een nieuw kleedje gestoken. Zij kregen voor het informaticagedeelte steun van onze ICT coördinator Roel. De hele inrichting werd aangepast, het keuzesysteem en indeling van de boeken werd vernieuwd, er werden leeshoekjes ingericht en PC hoekjes voorzien. Alle boeken werden uitgesorteerd, gerepareerd en worden nu door middel van een scansysteem allemaal digitaal geregistreerd. Er werden ook heel wat nieuwe boeken aangekocht. In deze ruimte gaat ook steeds de poppenkast en de kinderraad door.

2


Op 5 december hebben we Sinterklaas en zijn Pieten in de namiddag vergast op een kindershow. Iedereen heeft weer zijn beste beentje voorgezet. ’s Ochtends ontdekten de kinderen in de klas al het leuks en lekkers dat de Sint gebracht had.

Enkele weken geleden kregen we nieuws dat juf Kristel van 1KKA genomineerd was voor de wedstrijd beste Brusselleraar. Zij werd genomineerd door een ouder! Héél leuk! De winnaar van “ Brusselleraar” werd gisterenavond op de VUB tijdens de diploma uitreiking van de lerarenopleiding in Brussel bekend gemaakt. Het werd een juf uit Molenbeek van het secundair onderwijs, maar toch zijn wij fier op onze genomineerde juf. Proficiat juf Kristel.

Aan iedereen een fijn eindejaar gewenst!

Juf Anneke

3


Het sportkrantje Onze eerste sportactiviteit ligt reeds achter ons. Zo hebben de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar deelgenomen aan de Everse zwemwedstrijd met enkel prachtige resultaten. We behaalden enkele knappe overwinningen in de reeksen en in de finales blonken we steeds uit met een eerste plaats. Een dikke proficiat voor Rania Herbegue (4de), Leon Heethem (5de) en Balthazar Huwaert (6de). Jullie hebben de kleuren van de school in de verf gezet.

Op woensdag 3 december zijn we met leerlingen van het eerste en tweede leerjaar naar gymland te Emanuel Hiel geweest, hier volgen enkele sfeerbeelden.

Ook de kleuters hebben hun best reeds moeten doen. De sportpieten kwamen langs in de turnzaal om te kijken of zij ook de vaardigheden van de echte pieten beheersten. Na hard zweten en zwoegen beheersten zij ook al de verschillende disciplines.

4


Kabouterkrantje groot nieuws uit de kleinste klas. Hallo lieve vrienden, wat leuk dat jullie weer even de tijd nemen om ons krantje te lezen. De voorbije maanden hebben we weer niet stil gezeten in de kabouterklas, er werd weer veel gelachen, hard gewerkt, lieve knuffels uitgedeeld! Heel veel pret dus. We hebben ook weer enkele verjaardagen gevierd in de klas. Jannaee is 3 jaar geworden en ook Iago mocht 3 kaarsjes uitblazen.

De papa van Iago kwam in de klas een miniconcertje geven op zijn gitaar! Dat was echt leuk, hij speelde alle fijne liedjes mee die we kennen! Ambiance!

Wisten jullie trouwens ook al dat onze kabouters heel goed kunnen knippen! Echt heel flink, want dat is nog niet gemakkelijk voor kabouters

5


Eind november hadden de eer om de mensen van Kunst in Zicht over De vloer te krijgen. Seb en Charlotte kwamen een week in onze klas De gekste dingen gedaan en dat allemaal rond de kunstenaar Erwin Wurm. Een Oostenrijkse kunstenaar die dagelijkse dingen tot iets gek maakt… Kijk hier maar naar enkele voorbeelden… De gekke mand die je hier ziet is Meneertje Wurm en die hebben we beter leren kennen tijdens deze week. Geniet mee van deze prachtige foto’s!!

Bedankt Meester Wim dat we een weekje in de turnzaal mochten spelen en luisteren…

6


7


Zie ginds komt de stoomboot…. Natuurlijk zijn alle kabouters dit jaar ook wel heel erg braaf geweest… Meestal dan toch.. En daarom kregen we ook in onze school bezoek van de lieve goede Sint en zijn zwarte pieten. Eerst kwamen we al twee gekke pieten tegen in de turnzaal… oei oei, er waren zeker 5 of 6 kindjes aan het wenen… dat was niet zo leuk!

Ook in de klas bracht de Sint heel wat fijne cadeaus! We hadden veel plezier met ze uit te pakken… en juf Erika hielp ons met onze super coole autobaan in elkaar te zetten!

8


Kikkernieuws uit de kikkerklas natuurlijk! Na ons uitstapje naar het strand was het tijd om een weekje rond huisdieren te werken. Overal in de klas waren er voetsporen… En die waren niet van ons. Het kleine katje van Hanna kwam op bezoek in onze klas, en ook de hond van juf Anne kwam eens kijken in de klas. En plots… werden de kikkertjes ook poezen en honden.

KIKKERKLAS

Na al dat dieren-plezier kregen we er maar geen genoeg van. Dus werd onze klas helemaal omgetoverd tot het decor van de drie biggetjes. De wolf konden we wel héééel goed nadoen! 1…2…3 en… blazen maar! Het eerste biggetje bouwde een huis van stro… Het tweede biggetje een huis van hout… En de derde een huis van steen…

9


Maar van de wolf hadden wij geen bang van hoor! KIKKERKLAS

En van het ene spannende thema gingen we over naar het volgende spannende thema… We maakten kennis met een gek spookje dat altijd ‘Van mij’ riep. Misschien denk je nu… brr, spoken, maar dit spookje was een heel lief spookje!

We maakte ons eigen spookje, en op het einde van de week sloten we af met een reuze Halloween-feest! We mochten zelfs dansen op de tafels!

Na al dat gefeest was het tijd voor het serieuze werk… Buiten werd het herfst, dus ook in de kikkerklas werd het herfst. En bij herfst denken wij aan paddenstoelen. Jullie weten natuurlijk ook wie er in de paddenstoel woont… Juist ja, de kabouters! 10


We speelden ook zelf boom, dat was niet makkelijk hoor! Die week kwam ook de schoolfotograaf langs. Daarna mochten we in de klas ook fotograaf spelen.

KIKKERKLAS

Doen ze dat niet fantastisch?

En na deze leuke week kwamen de mensen van ‘Kunst In Zicht’ in beeld… Een heel leuk project rond de kunstenaar Erwin Wurm. De kinderen werden helemaal ondergedompeld in de wereld van Erwin Wurm! Kijk maar even mee naar onze foto’s, die spreken voor zich!

11


En na deze fijne week is het tijd voor iets helemaal anders‌ Sinterklaas is ondertussen al eventjes in het land, maar wij moeten ons lijstje nog maken!

KIKKERKLAS

We bouwden onze eigen stoomboot in de klas, verkleedden ons als Sint en Piet, en het paard‌ dat liep ook rond in onze klas! En wij zorgden er ook voor dat de stoomboot op tijd kwam!

We mochten deze week ook gaan turnen met de sportpieten! Dat was in het begin even spannend, er waren wat traantjes, maar die waren gelukkig snel weg, toen we zagen dat het wel heel lieve pieten waren! Hophop, turnen maar! Lopen over de daken, pakjes in de schoorsteen gooien, door de schoorsteen springen. Bedenk het maar niet zo gek, of wij deden het tijdens onze pietenturnles!

We zetten ons schoentje in de klas, en kregen een heleboel cadeaus! Bedankt Sinterklaas!

Daarna kwamen jullie nog op bezoek op school. De kikkers en kabouters hebben prachtig gezongen! Tot volgend jaar Sint, Piet en Slechtweervandaag! Wij gaan genieten van een welverdiende kerstvakantie! Veel liefs, juf Lore 12


2KK

FILM: STIP en VLEK (Lotta & Uzi Geffenblad - Zweden, 2012)

Donderdag 23/10 trokken we te voet naar het CC Everna. Stip en Vlek zijn twee konijntjes, de ene is bedekt met stipjes, terwijl de andere onder de grote bollen zit. En zo zijn ze best tevreden. Stilzitten kunnen ze niet: ze tuimelen van het ene avontuur in het andere. In zes charmante verhaaltjes, ondersteund door eenvoudige maar aanstekelijke muziek, maken de kleuters kennis met een originele en amusante film. Chocoladebollen bakken, acrobatenkunstjes uithalen in het circus, op koopjesjacht gaan in de vreemdste schoenenwinkel, dansen in de disco... Kijkplezier verzekerd ! (filmpjes zijn te zien op You Tube) FOTOGRAAF Op 18 november mochten we allemaal gaan poseren bij een echte fotograaf. Heel veel kleuters kwamen in hun beste kleren naar school om de mooiste foto van het jaar te maken.

13


2KK NOG ENKELE SFEERBEELDEN VAN DE HERFST

DE WEEK van de SMAAK We startten met het verhaal “Pompoen komt in beweging”. Pompoen houdt van hamburger met friet én chocolade, maar daardoor wordt hij ook vlug moe. Dat komt natuurlijk omdat hij ongezond eet. Tomaat en Erwt helpen Pompoen en geven hem goede raad. Hij besluit om de goede raad op te volgen en wil gezond eten: water drinken ipv frisdrank, voldoende bewegen en elke dag een stukje fruit eten. Allemaal dingen om fit te worden. Tussendoor werden mooie placemats gemaakt. Op woensdag gingen we te voet naar de markt en kochten er prei, wortels, ui en courgette. Met deze ingrediënten maakten we een gezonde groententaart. Iedereen proefde ervan, sommigen vonden het zo lekker en aten zelfs nog een 2de stukje, anderen aten slechts 1 klein hapje.

14


2KK KNUFFELBEREN door stagiair JOHANNA

De stageweek van juf Johanna startte op maandag 24/11. Kasten, tafels en stoelen werden verplaatst en de hoeken werden heringericht. En dan kwamen de beren! Ze waren geloof ik met meer dan 20. Geen enkele beer was hetzelfde: grote, kleine, hele kleine, supergrote beren met kleren aan, pandaberen, ijsberen, en zelfs een koalabeer. De beren zaten her en der verspreid in de klas, overal kwam je er wel één tegen. In de luisterhoek konden de kleuters naar het verhaal “Tobber” luisteren op CD. In de verkleedhoek konden de kleuters hun fantasie laten botvieren en zich een echte beer voelen. Ook zorgde juf Johanna voor een groot memoryspel met beren en een voeldoos. Op klassieke muziek mochten de kleuters bewegen zoals een soepele of een stijve beer. SPEELGOED door stagiair DAVINE De stageweek van juf Davine startte ook op maandag 24/11. We leerden over Tuur en zijn knutseldoos, maakten zelf muziekinstrumenten en speelden met allerlei speelgoed. In de luisterhoek konden de kleuters ook naar het verhaal van “Tuur en zijn knutseldoos” luisteren op CD. Op vrijdag moesten we alweer afscheid nemen van juf Davine.

15


2KK THEATERVOORSTELLING “SCHOMMELSTOEL” Op 27/11 gingen we te voet naar aula “Toots”. Schommelstoel is een verhaal over angst en verwondering, vriendschap en afscheid nemen. Het was een héél mooie voorstelling die de kleuters enorm heeft geboeid. VERJAARDAGEN Charline 4 jaar! Hoera! Dankzij haar mama werden we getrakteerd op super verse wafels! Ook de andere juffen en meesters proefden ervan en vroegen naar meer!

Ook de mama van Luca verwende ons met zelfgemaakte marsepein. Eerst mochten de kindjes experimenteren met deegvormpjes, nadien werden er bolletjes gerold die Luca mocht uitdelen aan de kindjes. Mmm, lekker! Proficiat Luca! Ook Lina en Rayan bliezen 4 kaarsjes uit. Dank je wel voor al het lekkers! SINTERKLAAS!!!

Juf Dorien, juf Judith

16


3de KK A/B Kiekeboe, de giraffenklas heeft weer een heleboel nieuws! Na de herfstvakantie, werkten we rond het thema “herfst”. We maakten dan ook een herfstwandeling naar het park “St.-Vincentius”… De kenmerken van de herfst werden zeer goed waargenomen…gekleurde bladeren aan de bomen en op de grond.

We zagen verschillende soorten paddenstoelen…

We maakten een kunstig herfsttafereel. Hiervoor gingen we per 2 aan de slag.

Charline / Lente

Yigit / Andrea

Minh-Duc / Imane

Meester Axel hielp ons bij de bereiding van popcorn… eerst olie in de pan, daarna maïs erbij en nadien… wachten op de eerste plof…!

17


3de KK A/B Nadien werkten we rond het thema “herfstfruit”. De appel en de Peer werden grondig bestudeerd, zowel de buiten- als de binnenkant.

We leerden ook een lied over de appel… en… er zijn inderdaad 5 kamertjes te zien! Daarom maakten we deze gedetailleerde tekeningen…

Eflin

Eliot

Sanae

Badr

We kookten ook met appels. De delen van de appel werden eerst nog eens benoemd. Daarna sneden we de appels in schijven en bakten we ze in de pan. De appelschijven werden met veel smaak opgegeten met een lekkere boterham. Helaas waren we zo druk bezig… dus geen foto’s…

Op 21 november was het boekenbeurs. Marleen Rosiers was weer van de partij om ons een leuk verhaal te vertellen... Het was super leuk!

18


Bij thema “gevoelens”, brachten we allemaal een doos mee. Deze werd geschilderd of beplakt in onze lievelingskleur. Binnenin zaten allerlei voorwerpen, prenten en foto’s om te kunnen vertellen over onze gevoelens. Het werd onze eigen “ik-doos”.

3de KK A/B

Nadien was het de beurt aan het thema “Sinterklaas en Zwarte Piet”. We maakten allemaal een mooie tekening voor de Sint en op de achterkant maakten we een verlanglijst.

Onze tekeningen werden in een grote envelop gestoken en nadien gingen we hem natuurlijk ook posten. En… ja hoor! De Sint schreef ons een brief terug! Ondertussen waren we bezig met het maken van mooie portretten van de Sint en Zwarte Piet…

19


3de KK A/B

Theo / Liu

Simin / Jason

Jade / Manon

Brieuc / Angelina

De Sint bracht een heleboel leuke dingen voor de klas. Ook in de turnzaal mochten we gaan klimmen, klauteren, kruipen, glijden,… bij “sportpiet” (meester Wim) en “danspiet” (meester Joeri). Herken je hen?!

Naar jaarlijkse gewoonte, kwamen de Sint en zijn Zwarte Pieten ook op bezoek voor onze spetterende show. Na het vertrek van de Sint, kondigde de Kerstman zich aan. Ho, Ho, Ho,… We werkten aan een mooi kerstcadeau en telden af naar de feestdagen… Hierbij wensen de kapoenen van “de giraffenklas” en hun juffen, iedereen een hele fijne vakantie toe!

20


1 ste ljr

Op vrijdag 21 november was het boekenbeurs op school. Hierbij kwam Marleen voorlezen voor ons. Ditmaal was het een doe- activiteit, we mochten zelf met een professor op zoek naar informatie in de boeken. Dit was super fijn.

Er was ook een grote tekenwedstrijd op school, er waren 3 categoriën. En ons affiche is gekozen tot winnaar. Dit vonden wij héél fijn. Kijk maar eens hoe wij genoten van de overwinning ☺. We mochten als prijs dan ook enkele boeken kiezen op de boekenbeurs.

21


1 ste ljr

Wij hebben 3 weken gewerkt rond het thema Sinterklaas in de klas. Dit was een zeer fijne periode, zo hebben we geleerd: wat de Sint en piet dragen, waar ze wonen, hoe we ons schoentje moeten zetten,.. Ook gingen we aan de slag met oude schoenen en maakten er opnieuw een hip en trendy model van. Nadien hebben we die dan ook klaar gezet voor als de Sint zou langskomen in de klas.

We hebben ons tijdens het thema ook ingeleefd in het harde werk van de zwarte pieten. Ze moeten sleuren met zware zakken, hun kunnen verstoppen in de zak, springen van het ene dak naar het anderen. We gingen zelf ook aan de slag met onze donsovertrek. Dit was een unieke ervaring.

22


1 ste ljr

En ja, dan was het de grote dag waar we zolang naar verlangd hebben, de Sint kwam langs op school. En ook dit jaar zijn we weer hard verwend, want we kregen zoveel lekkers om te smullen en leuk speelgoed voor in de klas. In de namiddag kwam de Sint met zijn 2 zwarte pieten langs op school.

23


1 ste ljr

Sinds september lezen wij elke dinsdag samen met een vriendje uit het 6de leerjaar. Dit is steeds leuk om te doen, zo kunnen wij tonen hoe wij er elke week op vooruitgaan. Soms zijn ze wel wat streng voor ons, maar zo leren we er het meeste van. Dank je wel om ons elke week opnieuw te helpen.

De kinderen uit het 1 ste leerjaar wensen jullie voor het komende jaar: - Ik wens dat iedereen blij is. – Maya - Ik wens dat iedereen lief is voor elkaar. – Victor - Ik wens dat iedereen veel snoep krijgt. – Aveline - Ik wens dat iedereen veel centjes krijgt volgend jaar. – Luan - Ik wens dat iedereen lekker eten kan kopen. – Lenz - Ik wens dat iedereen leuke spelletjes kan spelen. – Oscar - Ik wens dat iedereen cadeautjes krijgt met zijn verjaardag. – Gustav - Ik wens dat niemand volgend jaar een ongeluk heeft. – Timéo - Ik wens dat er volgend jaar geen dode mensen zijn. - Chloé B - Ik wens dat de mensen geen pijn meer gaan hebben. - Chloé C - Ik wens dat er volgend jaar niemand in de gevangenis moet zitten. – Achille - Ik wens dat de bomen niet stuk gaan. - Casimir - Ik wens dat er geen huizen stuk gaan. –Fatima - Ik hoop dat het water niet stijgt en er geen overstroming is. - Yousra - Ik wens dat de bloemen niet kapot gaan. - Billie

24


HERFSTWANDELING Wij gingen op stap naar het park om een herfstwandeling te maken. We probeerden zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken. Aan de bomen voelen, de blaadjes bekijken, met onze ogen toe luisteren naar al de geluiden…. We deden het allemaal.

In het bos was het heel leuk. We hebben oefeningen gedaan en moesten bomen tekenen . Deborah

De uitstap naar het bos was leuk want we moesten dieren zoeken. Efe

De uitstap naar het bos was leuk omdat we dingen moesten zoeken. We moesten paddestoelen en dieren zoeken. Mia

TONEEL: GEWIJ We gingen samen ook naar een toneelvoorstelling: “Gewij”. Dit vonden de kinderen van het tweede leerjaar ervan: Ik vond het leuk omdat ze met popjes speelden. Dat was leuk want dat gaf een mooi beeld. Victor

Ik vond het toneel niet zo leuk want we hebben niet veel gelachen. Naz

Ik vond het toneel heel leuk. Er was een hertenkop en die vond ik mooi. Ikram

25


GROEPSWERK : DIEREN Samenwerken is niet altijd gemakkelijk, maar wij doen hiervoor enorm ons best. Wij werkten aan een presentatie over dieren in de herfst. In elke groep was er een leider en een materiaalmeester om alles in goede banen te leiden. Niet gemakkelijk hoor. We moesten gaan lezen in weetjesboeken, foto’s uitknippen, tekeningen maken…Achteraf stelden we onze dieren a.d.h.v. onze affiche voor aan de rest van de klas.

HET SPEELGOEDMUSEUM We gingen op uitstap naar het speelgoedmuseum in Brussel. Op voorhand moesten we een enquête houden bij onze ouders en grootouders om te weten te komen waar zij vroeger mee speelden. We ontdekten dat het speelgoed van vroeger en nu helemaal niet hetzelfde is. We vonden het heel interessant om op ontdekking te gaan op de drie verdiepingen van het museum waar we met veel dingen ook echt mochten spelen. Ik vond het leuk dat we met de bus naar het speelgoedmuseum zijn gegaan. Nürgül

Ik vond de tram leuk, want we konden doen alsof we met de tram stuurden. Nora

Mijn lievelingsspeelgoed was de school, de keuken en ook de trein. Alisia

26


Ik vond het speelgoedmuseum leuk want er was veel oud speelgoed: oude auto’s, een oude tram en oude treinen. Imran

In het speelgoedmuseum was het leuk omdat er een oude school was. Er waren veel oude dingen. Het oude speelgoed was leuk en soms heel raar. Dikra

Ik vond het leuk om in het speelgoedmuseum met een motor te rijden. Youssef

Het speelgoedmuseum was heel leuk. Mehdi

27


WORKSHOP: ANIMATIEFILM In Brussel gingen we een workshop volgen om animatiefilmpjes te leren maken. Dit was heel leuk. We werkten in kleine groepjes aan onze eigen filmpjes. We bedachten het scenario en zorgden zelf voor het materiaal en de opnames. Meester Roel van ICT heeft de filmpjes op de website van de school gezet, ga zeker eens kijken naar de resultaten!

SINTERKLAASFEEST Tijdens het sinterklaasfeest gaven we natuurlijk ook een spetterend optreden met onze rap over het maken van speculaas.

Wij wensen jullie alvast prettige feestdagen toe en een deugddoende vakantie! Juf Marijke en juf Isabel

28


De avonturen van het derde leerjaar

We hebben weer heel wat beleefd in het derde leerjaar. Ons thema van de griezelclub sloot goed aan bij het echte griezelfeest : Halloween! Op school werd er een griezelfuif georganiseerd waarvoor hapjes en drankjes moesten gemaakt worden. Wij maakten heksendrankjes met keutels en kattenpis, vampierenbloed met muizen enzovoort.

Ook werd er een griezelkoning en griezelkoningin verkozen. Onze klas heeft gewonnen dankzij Victorius!

We hebben lang gewerkt om in groep een luisterverhaal te maken. We moesten iets voorbrengen en de geluiden in het verhaal extra benadrukken. Om het een beetje enger te maken, gebeurde dit in het donker met enkel een zaklamp.

29


De avonturen van het derde leerjaar Omdat we een dinoklas zijn, mocht een bezoek aan het natuurmuseum in Brussel niet ontbreken. We hebben hier veel geleerd van onze twee grappige gidsen!

Hier werd verteld hoe de skeletten van echte dinosaurussen ontdekt werden. Weten jullie dat ook? Wij kunnen je er alles over vertellen!

Ook gingen we zelf op ontdekking!

30


De avonturen van het derde leerjaar Tijdens ons thema ‘ Mijn familie!’ hebben de leerlingen heel erg hun best gedaan voor hun spreekbeurt. Er waren prachtige collages, powerpoints, foto’s enzovoort! We hebben er heel erg van genoten en voor iedereen een dikke proficiat! Hier zie je Arvid die trots zijn familie toont! Arvid: Ik vond het leuk om over mijn familie te vertellen. Het meeste van de collage heb ik zelf gemaakt!

We hebben ook geleerd dat het leven vroeger een beetje anders was dan nu. Daarom is er iemand komen vertellen over hoe het vroeger was. Geert had een mooie powerpoint gemaakt met allemaal heel interessante foto’s!

31


De avonturen van het derde leerjaar Ook zijn we naar de Côte d’Or fabriek geweest. Daar kregen we eerst een rondleiding in de fabriek. Dit was wel een beetje raar want we kregen oortjes op en hoorden zo de mevrouw die in de microfoon sprak. We hebben gezien hoe de chocolade gemaakt werd. Nadien gingen we een vreemde tempel binnen waar een kapitein ons vertelde over hoe de chocolade onstaan was. Ook hebben we meegevaren op een schip. Op het einde mochten we chocolade maken en onze verpakking zelf ontwerpen. De leerlingen die even moesten wachten, mochten een chocoladequiz doen!

Ons dansje voor Sinterklaas was een swingende samba!

Prettige feestdagen!

32


4de leerjaar

We waren op uitstap met het vierde leerjaar. We hebben gestapt in het bos en hebben oefeningen gedaan. We hebben kaarten gekregen van het bos. We moesten dezelfde bomen zoeken en we moesten ook meten en blaadjes pakken van de boom. We leerden ook hoe we een boom moesten meten. Het was speciaal, het was een speciale meter. Daarna hebben we ons tienuurtje gegeten en gewandeld. We hebben verschillende soorten bomen gezien zoals een appelboom en zo verder. Dan was het aan het regenen. We hebben ons middagmaal gegeten en daarna hebben we proefjes gedaan met blaadjes. Het was erg leuk maar mijn schoenen waren wel erg nat! – Laura

We zijn naar Zonnebloem gegaan met de klas. Het was op 21 oktober, een dinsdag. We hebben heel veel gedaan. We hebben over bomen geleerd en ook over de blaadjes enzo. Maar het was wel aan het regenen en dat was niet zo leuk. Dan zijn we binnen gegaan en het was er lekker warm. We hebben spelletjes gespeeld en over bomen geleerd: over de stam, de blaadjes, wortels enzovoort. Dan hebben we proefjes gedaan en dat was leuk. We hadden twee juffen, juf Isabel en juf Eline. Dat waren de juffen die ons vertelden over het bos en de bomen. Uiteindelijk is het gestopt met regenen en werd het mooi weer. Dan zijn we met de bus terug naar school gegaan. Het was heel leuk. – Zaynab

De 21ste oktober zijn we met het vierde leerjaar naar Zonnebloem gegaan. Het was heel leuk omdat we nieuwe dingen hebben geleerd en ook omdat we proefjes hebben gedaan met juf Isabel. De juffen die er waren, waren heel aardig. In de bus op de terugweg was het ook echt leuk met Sarah. Omdat we veel aan het lachen waren want de kinderen die vooraan zaten, waren mee aan het zingen met een liedje dat ze kenden. Bij de proefjes vond ik het leuk omdat iedereen kleurstof in een gaatje mocht doen en dan legden we er een blaadje op en het blaadje bewoog. Eén van de blaadjes was op 4 minuten 8cm verder gegaan maar wat niet zo leuk was, was dat er veel regen en wind was. – Jezile

33


de

4 leerjaar Ik vond het leuk omdat we bomen moesten zoeken en tekenen. Casimir, Kai en ik hadden een beuk . We vonden daar heerlijke nootjes. We deden daar ook een soort van wie ben ik maar dan met bladeren, takken en vruchten. Dan gingen we naar boven en deden we proefjes vb: hoe een plant zuurstof maakt enzovoort. Op het einde maakten Davy en ik nog een werkblad en dan gingen we weg. Dus ik vond het heel leuk en soms ook grappig. – Felix We zijn naar Zonnebloem geweest. We hebben geleerd dat bomen leven en dat tamme kastanjes bomen kunnen worden. We hebben ook geleerd hoe we een boom ziek maken. Als je een boom snijdt en daaronder wordt het zwart of is het zwart dan is die ziek. We hebben geleerd dat bomen kunnen dienen als tafel of stoel of muren van een huis. Ik vond de uistap leuk want we hebben veel geleerd. – Sofiane We werkten rond bomen en het was heel interessant. We hadden veel lol en deden vieze dingen zoals je handen in vies water steken. We gingen op zoek naar vruchten zoals appels, tamme kastanjes, wilde kastanjes en beukennootjes. We hadden geleerd dat als je de jaarringen telt dat je weet hoe oud de boom is. We hebben ook spelletjes gespeeld en het was gelijk stand. De taxus tegen de elsjes. Ik was bij de elsjes. We werkten met speciale rode inkt en zetten een milliliter in de buisjes en daarna zetten we een klein plantje in het buisje. Dan moesten we wachten en dan zag je dat de inkt bijna volledig weg was. – Yseult

We bezochten de molen in de straat van de school. We werden in twee groepen verdeeld. Eén groep startte met een rondleiding in de molen en de andere groep startte met het bakken van wafels. Hier zie je enkele sfeerbeelden.

34


4de leerjaar

Halloween cupcakes … Ingrediënten: 200gr bloem, 200 gr suiker, 5 eieren, een half zakje bakpoeder en 200gr boter Benodigdheden: cupcake - vormpjes van halloween, een klopper, een kom, een lepel, een weegschaa,l een zeef en een ijsschep Aan de slag: 1. Sla met de eieren niet te hard tegen de rand van de kom en zet alles wat er in het ei was in de kom ( geen schalen) 2. Roer goed dat je alleen maar geel ziet. 3. Giet de suiker in de kom en nog steeds roeren. 4. Als je goed geroerd hebt, dan doe je de bloem in de zeef 5. Je roert de bloem er goed onder 6. Je schept met de ijsschep de cupcakevormpjes vol. 7. In de oven op 180° voor 20 minuten. 8. Laten afkoelen en daarna met rode confituur ‘bloederig’ versieren. Kok Flore Spinnen van marsepein Ingrediënten: marsepein en snoep (slingers) Aan de slag: 1. Een stuk marsepein kneden tot een kleine bol (het hoofd) en een grote bol (het lijf) 2. Acht stukjes snoep nemen en langs beide zijden van de grote bol vier stukjes in duwen. (de poten) 3. Je kan de spin nog verder versieren met de snoepjes (ogen, kruis op de rug, …) Kok Zoé

35


4de leerjaar

17 november 2014 We zijn naar het zwembad gegaan. Het was heel bangelijk want deze dag moesten we een zwemwedstrijd zwemmen. De winnaar was Everheide. Wij zijn gewonnen door Rania. Tibo en Rania zaten in de finale maar spijtig genoeg zijn ze niet allebei gewonnen. Tibo heeft ook zijn best gedaan. Toen ik moest zwemmen tegen de andere scholen was ik vierde of derde denk ik. Maar het was heel leuk . Iedereen had een nummer gekregen. Ik had nummer 70. Ik vond het erg leuk. – zwemster Seyma – We zijn gaan zwemmen maar vandaag was het geen zwemdag zoals alle andere zwemdagen. Het was een wedstrijd. We moesten ons eerst opwarmen in het kleine zwembad. We waren met 4 scholen, Sint Jozef, Onze Lieve Vrouw, Everheide en Heilig Hart. We moesten tegen de andere scholen zwemmen. Ik was nummer 68 en ik was gewonnen. Ik kon in het begin niet goed meer ademen maar daarna wel. Tibo en Rania mochten in de finale zwemmen en Rania heeft de gouden medaille gewonnen. In het zesde had Balthazar en in het vijfde had Leon de gouden medaille. Daarna hebben we estafette gedaan en ik was in baan 3. Baan vijf had gewonnen en ze kregen een fluo ding om over hun boekentas te zetten. Het was heel leuk. Ik had wel stress in het begin maar ik vond het leuk. – zwemster Marthe – Zoals elke maandag is de hele klas gaan zwemmen. Het was een speciale dag want er was een zwemwedstrijd. We moesten het opnemen tegen andere scholen. We moesten elk om beurt schoolslag zwemmen. We zwommen elk in een lijn per 6. De eerste aan de andere kant was gewonnen. Eén , twee, drie start en zwemmen maar. Rania had goed gezwommen en gewonnen. Ik ben niet zo een goede zwemmer. Ik was dus de laatste. Dat vond ik niet zo leuk. Mijn klas heeft het goed gedaan. Dan mochten wij spelen. Nadien kregen we de uitslag. Rania had gewonnen. -zwemmer Kai -

Ja, ja, ook dit jaar waren wij weer braaf geweest!! We kregen heel wat lekkers om te smullen en cadeautjes waren er uiteraard ook! Puzzels, loombandjes, strips, … Bedankt lieve Sint en Piet! Tot volgend jaar!!

36


Het vijfde leerjaar… In het vijfde leerjaar… Leren wij het ganse jaar Over Europese landen Dieren met en zonder tanden Komen we soms verkleed als een boek En gaan we naar een job op zoek.

Spreekbeurten over Europese landen met hapjes die je deden watertanden. Cansin en Marie schreven ook mooie gedichten over hun land:

Er is een landje Andorra Met als hoofdstad Andorra La Vella In het maken van lekkere Tupi kaas Zijn zij echt de baas Er is daar ook een prins en een president Ga echt naar Andorra, als je het hier beu bent. Ze Praten daar Portugees, Frans en Spaans Maar de officiële taal is Catalaans. De religie is daar katholiek En ze houden er veel van klassieke muziek. In Andorra zijn er helaas geen zeeën, Ga er dus maar lekker skiën op de Pyreneeën. Cansin

Ik ben erg fan Van Azerbaidjan Buurland van Rusland, Georgië en Iran Ze spreken er Azeri De geschiedenis was miserie Maar in ‘91 eindelijk vrij En toen waren ze wel blij In dit land aan de Kaspische zee Gaan ze vooral naar de moskee De orthodoxen doen hier niet aan mee. Maar drinken ook graag thee. Zee, bergen, bos en woestijn Meer moet dat toch niet zijn?

37


De studiekeuzebeurs‌ Op zoek naar de job van ons leven probeerden we verschillende beroepen even.

38


In het vijfde leerjaar verkleden wij ons ook graag… Bijvoorbeeld met Halloween.

Of als ons favoriet boekenpersonage…

39


Onze wensen voor 2015… Milosh: “Ik wens dat ik oneindig veel wensen kan doen in 2015.” Cansin: “Ik wens dat er meer dieren op aarde zullen zijn.” Elliette: “Ik hoop dat er een roltrap op school komt.” Sonia: “Ik hoop dat ik volgend jaar in een film kan meespelen.” Carla: “Ik wens dat alles blijft zoals het is.” Lea: “Ik zou graag de lotto winnen!” Aybihan: Ik zou graag met een rolstoel rijden” Emile: “Ik zou graag hebben dat het elke dag feest was.” Issam: “Ik zou wat meer op uitstap willen gaan!” Minh Khoa: “Ik had graag een glijbaan van de klas naar de speelplaats gehad.” Antoine: “Vliegende skateboards!!” Rhizlaine: “Ik wil volgend jaar leren vliegen” Cesare: “Een nieuwe en grote televisie!” Stan: “Ik hoop dat onze kikkers het jaar overleven.” Mateo: “Ik hoop te leren toveren zo kan ik slechte mensen straffen.” Mehdi: “Ik hoop dat Gta XV uitkomt.” Léon: “Ik wil vliegende stoelen uitvinden.” Jef: “Ik zou graag in de natuur in het wild gaan leven.” Tuba: Ik droom elke nacht voor mijn elfde jaar een goed Nieuwjaar!!” Selena: “Ik zou graag onzichtbaar worden.” Ofelya: “Ik hoop dat de Sint volgend jaar een reuzecadeau brengt!” Léa: “Ik hoop dat onze dwergklauwkikkertjes veel groter worden.” Ibrahim: “Ik hoop dat de wereld ontploft.” Adam: “Ik zou graag geld toveren, met mijn ogen dicht.”

40


6 de leerjaar

Vandaag gingen we met de klas naar het Brussels parlement. Eerst was het eeuwen lopen naar de bushalte en dan stapten we twee haltes te vroeg uit! Dat was zeker dubbel zolang lopen! Maar het was zeker de moeite waard. Eerst kregen we uitleg over het parlement. Maar niet gewoon in de hal. Nee, op de plek waar de ministers ook zitten. Eerst kregen we een kaartje met een figuurtje op: een driehoek, een vierkant, een cirkel of een rechthoek. Ik had een vierkantje. We moesten op de plek gaan zitten waar een vlaggetje met ons figuurtje op stond. Nu waren we een partij. We moesten nu een naam voor onze “partij” vinden. Wij heten de P. van de T.K. (de Partij van de ToeKomst). Daarna gingen we met zen allen naar een stad van kleine blokken. Er stonden al huizen en dure en goedkope appartementen. Gelukkig mocht elke partij vijf gebouwen kiezen. Dat was bv. de bib, een bakker, een school, een fabriek. Onze gebouwen waren: het ministerie, het greanpeace-gebouw, het ziekenfonds, de bank en nog iets. Maar dan moesten we een gebouw wegdoen!!! Bij ons werd dat na lang discussiëren het ministerie. Dan gingen we stemmen of het wel een goed idee was om dat gebouw te slopen. Zo ging het ook met de ideeën en voorstellen van de anderen. Als afsluiter kregen we een leo of een wafel. Dan moesten we eeuwen terug naar de bushalte lopen. In de bus was het saai en vervelend. De meesten konden zelfs niet zitten! En dan weeral eeuwen lopen van de bushalte tot de school. – Lune –

Het parlement was heel leuk. We hebben geleerd wat er allemaal gebeurt in het parlement. Daarna moesten we een lijst invullen. Hierop moesten we aanduiden wat we belangrijk vonden in een stad. We moesten een naam bedenken voor onze partij. En we moesten twee standpunten bedenken om geld in te investeren .We gingen naar een tafel en daar stonden al een paar huizen, en we moesten nog gebouwen plaatsen. Elke partij mocht vijf gebouwen kiezen en plaatsen. We moesten de gebouwen opschrijven die we hadden uitgekozen. Eén van de gebouwen moesten we schrappen. We moesten zetelen in de halve ronde. Dan gingen we praten over de gebouwen die we hadden geschrapt. Daarna gingen we stemmen of het gebouw weg moest of niet. We gingen ook praten over onze twee investeerpunten . We stemden in welk punt we gingen investeren. Dit gebeurde met alle partijen. Mijn partij noemde l.o.g.b. Dat stond voor “ leve ons groene België” .Onze investeerpunten waren economie en het milieu. Voor de economie wilden we de robots weg, dus meer handenarbeid .Voor het milieu wilden we meer ecologische energie. – René –

41


We zijn naar het Brussels parlement geweest. In het begin gingen we in 6 de leerjaar een gang en een meneer bracht ons naar een grote zaal (het halfrond). We hadden allemaal een kaartje gekregen met een teken erop. We moesten bij een tafel met dat teken op gaan zitten. Op elke tafel was er een micro met een bord met een rode, groene, witte en nog een andere knop. De laatste was om de micro te gebruiken. De groene was om ja te stemmen, de rode om tegen te stemmen en de witte als je het niet weet. We moesten per groep onze eigen stad maken. We moesten een thema kiezen vb economie, natuur, … Daarna mochten we 5 verschillende gebouwen kiezen voor in onze stad. Daarna moesten we 1 van die gebouwen wegdoen. Op dat moment moesten de andere leerlingen hun mening geven. Waarom is dit een goed of slecht idee en daarna werd er gestemd. Op het einde kregen we een stripboek en een rugzak. – Sefana –

We vertrokken ’s morgens en namen het openbaar vervoer naar het centrum. Toen we er waren, was er een meneer die ons naar boven bracht waar alle parlementsleden zitten in een halve cirkel. Eerst spraken we over hoe en wat je in een stad zou willen hebben. Dat was leuk omdat je dan in de micro mocht spreken. Dan moesten we aan een ronde tafel gaan zitten en samen beslissen over wat echt zou moeten in onze stad. Daarna gingen we aan een grote tafel staan. We moesten onze eigen stad bouwen met de gebouwen die we hadden gekozen. Toen dat gedaan was moesten we één van de vijf gebouwen schrappen. En dan gingen we stemmen (dat was het leukste vond ik.) We stemden over allerlei dingen. Daarna was het gedaan. We kregen een koekje, een rugzak en een strip. – Basil –

Het was kei leuk. Waarom? Wel, eerst sprak onze gids over het parlement. (Dat was niet zo leuk!) Ik begreep het eerst niet zo goed maar toen begonnen we een spelletje te spelen. Dit maakte het veel duidelijker voor mij. We deden alsof we in het parlement zetelden. We moesten in groep bij een maquette gaan beslissen waar we welke huizen weggingen doen en waarom. Dit werd echt gestemd! Daarna moesten we terug naar school. – Ernest

42


We deden vandaag (13-11) een rollenspel in het parlement. Het was kei 6 de leerjaar leuk. We hebben eerst een partij gemaakt. We hadden eerst een naam nodig. Daarna moesten we een blad invullen en twee goede dingen zeggen. Na onze beslissingen moest onze voorzitter van de partij het voorstellen in het parlement. We moesten ook een beslissing nemen over enkele gebouwen in onze stad die weg moesten Hierover werd gestemd in het parlement. Op het einde kregen we allemaal een rugzak en een stripverhaal. We hebben veel bijgeleerd. Nu weet ik hoe het in een partij en in het parlement verloopt. – Karola –

Op dinsdag 18 november 2014 zijn we naar de studiekeuzebeurs gegaan. Er waren 5 thema’s. Bij koken was het heel leuk omdat je kon proeven. Er was ook een mogelijkheid om mee te doen aan de modeshow. Veel kinderen deden mee. Er waren ook veel andere dingen. Ik heb een geursteentje gemaakt en veel andere dingen. Het was ook leuk om te zien hoe kinderen maquilleren en om de modeshow te bekijken. – Wassima – Dit was een interessante uitstap want het is om iets bij te leren. Het is daar heel leuk. Je hebt verschillende activiteiten bv. een kapsel laten maken, een modeshow, koken, … We leerden daar veel bij en het was heel tof. Als we alles zo konden leren zou ik vaker leren. – Sandra – We zijn vertrokken om 8uur 40 en we hadden twee bussen nodig om er te geraken omdat het 5de leerjaar ook meeging. Toen we toekwamen waren er 5 thema’s te zien: vuur, water, steen, wolk en licht. Ik vond vuur het beste omdat er daar gekookt werd en je mocht proeven. – Alexi

Op 18 november zijn we met twee bussen vertrokken naar de studiekeuzebeurs. Eerst gingen we samen met de meesters en juf rond daarna mochten we vrij rondwandelen. Dat was wat leuker! Ik was altijd bij mijn vrienden, maar het was overal wel erg druk, dat was jammer. – Nevzad –

43


6 de leerjaar

Het was een superleuke dag. We hebben allerlei dingen gedaan. Bijvoorbeeld proevertjes, crèmes maken, spelletjes uitproberen dus … van alles . Maar het allerleukste was het proeven want het was wel een beetje lekker !!! – Lorenzo – Wow! De toekomst! Er is veel te doen en veel te leren zoals hoe elektriciteit werkt, hoe je stylist kunt worden, … We mochten er ook allerlei dingen proeven en ons haar laten kleuren in gelijk welke kleur. Bij het thema steen toonden ze hoe een stoel gebouwd moest worden. Als laatste heb ik een modeshow gedaan met Sasha en andere leerlingen. - Mohamed –

-

Er waren heel veel activiteiten zoals kapper, slager, enzovoort Ik vond het leuk. Je kon je haren laten kleuren zoals ik gedaan heb. Er was heel veel om te doen. Het was leuk. – Redouan –

Ik heb gekozen om later tandarts of oogarts te worden. Het is heel interessant. Je kon daar ook enkele beroepen testen bijvoorbeeld bouwvakker, informaticus, spelletjestester en metselaar … - Sasha – Op 18 november zijn we naar de studiekeuzebeurs gegaan met de bus. Toe we binnenkwamen zat daar iemand op een stoel: ‘De koning’. Toen gingen we met z’n allen naar de provincies. Daar waren de activiteiten. We kregen een boekje waarin we stickers moesten kleven als we die activiteit gedaan hadden. We kregen daarna 45 minuten vrij. – Izabel – Het vijfde en het zesde zijn naar de studiekeuzebeurs geweest. We hebben oefeningen gedaan. Het ging over de toekomst. Er waren 5 provincies :water, vuur, lucht, licht en steen. In die provincies waren er oefeningen zoals planten kweken, handcrème , … - Ipek –

Ook dit jaar waren we weer braaf . We vonden in onze klas een wetenschapsdoos, een knutseldoos, trips, twee ballen voor de speelkoffer, … en snoepgoed natuurlijk! Bedankt!

44

Profile for ICT Everheide

Schoolkrant 2014 nr 2  

Schoolkrant 2014 nr 2  

Advertisement