__MAIN_TEXT__

Page 1

Gemeentelijke basisschool

Windmolenstraat 39

1140 EVERE

Sportactieve school sinds 1984 - Participatielabel 2003 - Koningin Paolaprijs voor Onderwijs 2005 Pionierschool voor: hoekenwerking, kinderparticipatie, integratie kleuter-lager, spelend leren, ICT

Een school met een Verantwoordelijke uitgever: Anneke Ramael GBS Everheide

voor kinderen Jaargang 39 Nr 151


Beste lezers, Schooljaar 2014- 2015! Laat mij u voorstellen aan het schoolteam van dit jaar. Sinds dit schooljaar maakt onze school deel uit van de Scholengemeenschap GrootBos-Aan –Zee. De overige scholen binnen deze Scholengemeenschap zijn: De kriek in Schaarbeek, Sint-Joost- Aan-Zee in Sint-Joost, Klim-op in Woluwe, Mooi-Bos in Woluwe, GBS Stokkel, Prinses Paola in Woluwe. Nieuw binnen ons team daardoor is meester Roel, onze nieuwe ICT coördinator. Door de toetreding hebben we héél wat zorguren bijgekregen. Dit wil zeggen dat juf Célien, onze zorgcoördinator, nu in plaats van 1 dag, 4 dagen bij ons op school aanwezig is. Voor de rest lopen er een aantal vervangingen, waardoor er wat nieuwe gezichten te zien zijn. Juf Lore vervangt juf Kelly, juf Anneleen vervangt juf Carine, juf Ilse is in de plaats van meester Sempels gekomen en meester Axel is onze nieuwe voltijdse zorgondersteuner. Onze conciërge en de poetsploeg

Onze directie

Ons secretariaat Ons opvoedersteam

Onze bijzondere leermeesters

Juf Karima Ons leerkrachtenteam

Juf Heleen Onze zoco Onze Clb medewerkers Onze ICT coördinator

1


Ons eerste grote project zit er op! Mobiliteit!! We werden ook dit jaar weer gesteund door Mobielbrussel.

Wij kwamen massaal met de fiets naar school !! Dikke proficiat allemaal! En welke klassen wonnen de wedstrijd ‘NIET MET DE AUTO NAAR SCHOOL’ ? De piratenklas De kriebelklas

Het zesde leerjaar

Zij wonnen elke een geldprijs van 40 euro voor de klas! De prijzen werden ons geschonken door het oudercomité. Waarvoor dank!!

2


Op vrijdagnamiddag sloten we traditiegetrouw af met onze hobby-fietstocht. Héél wat ouders (olv mama Lune) hielpen mee de groepjes te begeleiden. Het weer zat mee. Het was super-gezellig. Dank aan iedereen voor het mee realiseerbaar maken van deze fijne namiddag.

Zelfs onze politie-peter Gosez, escorteerde ons tot in het park van Woluwe Onze dorstlesser. Dank u Mama Charline en Estelle.

Het weekend van 13 en 14 september nam onze school deel aan het initiatief ‘levensloop’ met het EVERHEIDETEAM. Kinderen, leerkrachten, ouders kwamen in het park van Evere stappen/lopen voor het goede doel. Ons team verzamelde zo’n 2000 euro. BRAVO iedereen en bedankt voor de steun!!

3


Juf Anneke

4


Kabouterkrantje, klein nieuws over grote kapoenen! Allen heel erg welkom geheten, Willen jullie graag iets over 14 kleine kaboutertjes weten? Ze spelen, knutselen, dansen en zingen En nog veel meer leuke dingen.

Bij sommige kindjes was er in het begin wat verdriet, Maar echt heel lang duurde dat niet! Dat verdween snel met knuffeltjes en een dikke zoen, En dan was he tijd om flink mee te doen!

We schilderen een kader, net een schilderij Daar moet dan de foto in met de boekentas erbij.

5


Er loopt hier ook een nieuwe Meester rond Meester Axel speelt domino met ons op de grond. Ook koekjes bakken doen we soms in onze klas, Maar we verklappen niet dat de helft een beetje aangebrand was…

Meester Wim had dit jaar al wel wat pech, Hand in het gips en enkele weken weg… Maar we trokken met de juf ook naar de turnzaal, Slingeren, klimmen, lopen… we deden het allemaal!

Al is een klein kaboutertje wel eens bang, dat duurt toch echt wel niet lang! Het thema verkeer kwam ook weer voorbij, Dus hadden we allemaal ons fietsje bij!

In de klas maakte juf Erika een groot parcour. Met de auto’s in de verf reden we een grote toer! Heb je nog even tijd? Meer verslagjes vind je op onze website… http://kabouterklasje.skynetblogs.be/ 6


Kabouters en kikkers werken samen! De kabouters hebben natuurlijk ook enkele dingen samen gedaan met hun toekomstige klasgenootjes, de kikkertjes. Wist je dat er op dit moment (tot aan de herfstvakantie) eigenlijk nog geen peutertjes zitten? De twee klasje samen zijn de kikkerklas van na de kerstvakantie.. We hebben elkaar al heel wat beter leren kennen tijdens de week van de mobiliteit‌

Fietsen op de straat met onze klasje samen, dat was heel fijn‌ De kindjes genoten er volop van!

7


We gaan naar zee en we nemen iedereen mee!!! De grote dag was er voor we het wisten, er werd wel regelmatig eens gevraagd “gaan we vandaag al met de bus?” Maar uiteindelijk was het zover, we gingen met z’n allen nog een keertje naar de zee! Naar Bredene, we hadden dit nog al eens gedaan en was toen reuze meegevallen! Om half 9 zaten we allemaal klaar in de gang om te vertrekken. Meester Carl vraagt ons nog om babbelutten mee te brengen, we gaan er proberen aan te denken…

Natuurlijk moesten we wel even rijden, want de zee is niet echt dichtbij. We zagen vrachtwagens, bussen en veel koeien in de wei. Dat was ook al erg leuk! Aangekomen in Bredene was het een beetje aan het regenen, oh nee! Tijd voor een tien-uurtje en dan naar het strand.

8


Wat een wind op het strand, we waaiden bijna weg. Als we onze armen open deden waren we net vogels! Hoe geweldig! Eerst waren sommige kleuters wat onwennig, maar na een half uurtje kwam de zon er zelfs door en vonden we het nog veel leuker!

We bouwden samen een zandkasteel en maakten lekkere zandtaarten. Natuurlijk gingen we ook eens tot aan de zee, maar het was helaas toch net iets te fris om onze schoenen uit te doen en met onze blote voetjes in de zee te stappen, dat was wel jammer!

Na heel wat gespeel was het tijd om onze boterhammetjes op te eten, lekker! Dat ging zeker smaken na al dat gespeel!

9


Gelukkig was er nog tijd om veel te spelen, geniet vooral mee van al deze lieve genietende kleuters, ze hebben hun echt wel heel goed geamuseerd!

Hier zie je heel onze groep bij elkaar! Wat een toffe bende!

Het was een heerlijk dagje, een dikke dank je wel aan alle helpende handen! Dat maakte het ons heel wat gemakkelijker. Ook bedankt aan juf Anne, voor de overheerlijke pastasalade! Wij aten ook nog een lekker ijsje voor we weer naar Brussel gingen!!

10


Kikkernieuws uit de kikkerklas natuurlijk! EÊn september, een nieuwe klas, nieuwe vriendjes‌ Allemaal wel heel spannend! Voor de kikkertjes, maar ook voor de juf! Gelukkig weinig traantjes, en als ze er al waren, waren ze heel snel weg! Dit zijn alvast de kikkertjes waarmee we op 1 september van start gingen:

We namen meteen een schitterende start! We leerden Cezar kennen, een gekke kikker die met ons een heel schooljaar leuke dingen wil doen in de kikkerklas! Hij had meteen een fantastisch idee: lekker samen koken uit het grote Cezar kookboek! Dat was leuk en lekker! Want wij lusten graag chocola!

En we maakten ook meteen ons eerste knutselwerk! Zo, nu zijn wij echte kikkertjes!

11


Daarna hadden we twee heel leuke verkeersweken. We mochten onze fietsen meebrengen en gingen fietsen in de Windmolenstraat. Dat was leuk! We reden ook met de bus, met de trein, leerden veilig oversteken,‌

Ook die gekke juf Anne wou ook wel eens meerijden in onze bus!

En we mochten ook eens naar de poppenkast gaan kijken. Gelukkig wisten wij al wat meer over het verkeer dan Heksemie!

Als je niet genoeg kan krijgen van de kikkerfoto’s kan je zeker een kijkje nemen op onze blog: kikkeravonturen.blogspot.be Veel liefs, Juf Lore

12


2KK

Ziehier onze eerste schoolkrant van het nieuwe schooljaar. Vier nieuwe kleuters zijn in september gestart in de kriebelbeestjesklas. Zij heten: Adil, Berfin, Héloïse en Lina. In totaal zijn we in de 2de kleuterklas met 30 kleuters en 2 juffen (juf Dorien en juf Judith) . Onze turnlessen worden gegeven door meester Wim (2X/week) en meester Sander (1X/2weken) Meester Axel, de zorgmeester komt ons regelmatig bijstaan in de klas. Hij werkt met een kleine groep kleuters en zorgt voor activiteiten met Nederlandse taalinitiatie. Meester Sander houdt zich vooral bezig met kleuters die het moeilijk hebben op het vlak van fijne motoriek. Hieronder kunnen jullie lezen rond welke thema’s wij in de klas hebben gewerkt: VERJAARDAG VIEREN De maand september was een echte feestmaand met maar liefst 7 jarigen. Onze fruitdagen werden dus regelmatig omgetoverd in taartdagen. Iets minder gezond maar wèl erg lekker! Aymane was de eerste die 4 kaarsjes mocht uitblazen. Daarna volgden: Adam, Alex, Lisa, Zayd, Nahel en Rayane M.C. De ouders van Lisa kwamen in de klas echte chocolademousse bereiden. Hierbij mochten de kleuters zelf hun handen uit de mouwen steken: eitjes breken, roeren, suiker toevoegen, mixen van het eiwit,…Dat vonden iedereen natuurlijk superleuk.

In oktober vierden we Naila, Yaprak en Kyano hun 4de verjaardag.

13


2KK MOBILITEIT: NAAR DE LUCHTHAVEN

De 2de week vertrokken we al op uitstap met de bus richting Zaventem. Gelukkig hadden we meester Joeri bij ons om alle kleuters bij de verschillende roltrappen op te vangen. In de vertrekhal zagen we het grote bord waarop alle vluchten die vertrokken aangekondigd stonden. Aan de incheckbalie mochten Gabin en Edgar elk een spin in ontvangst nemen. Zij zaten in een koffertje en kwamen vanuit het verre Amerika speciaal naar België om in onze klas te logeren.

Lees hieronder het verlag gemaakt op rijm door meester Joeri: Hoog tussen de wolken Meester Joeri, Juf Judith en juf Dorien waren voor een dagje de piloten van de boeiing 2KK! Lachen, babbelen en verhalen vertellen waren zeker toegestaan. Toen we hoorden dat onze vriend “Spin” was overgevlogen uit Amerika, zijn we helemaal uit de bol gegaan! Na een heuse zoektocht naar onze vriend “Spin”, kon een 10-uurtje er zeker in! Nadien beleefden we een waar avontuur op de bus, het naar boven rijden was toen een hele klus! Wauw, wat was dat fantastisch, duizend vliegtuigen, zo bombastisch! Zoef zoef, van boven naar beneden, naar Spanje en naar Zweden. Wat een fijne dag, we sloten die dan ook af met een lach. Meester Joeri.

14


2KK MOBILITEIT: OP DE FIETS

Onder een lekker warm zonnetje mochten we eindelijk de straat op met onze fiets. Voor de ene ging dit supersnel, voor de andere heel wat trager. Dat kwam o.a. doordat er een parcours moest gevolgd worden: zigzag tussen de kegels, over een smalle plank, onder een brug,…Meester Axel zette af en toe ook het verkeerslicht eens op groen of rood. Ja, het was een beetje veel om alles goed in het oog te houden, daardoor gebeurde er wel eens een valpartij, maar niemand geraakte ernstig gewond. JIHA! Wij hebben gewonnen met de “dopjes”campagne. In onze klas zijn een heleboel kleuters met de fiets, de tram of te voet gekomen en slechts weinigen hebben gebruik gemaakt van de auto. Onze directeur Anneke kwam dan ook heel onverwachts een omslag brengen met daarin veel geld. We kregen 40 euro om te besteden in onze klas. Volgende schoolkrant vertellen we meer hierover.

15


2KK KRIEBELBEESTJES

Met schepjes, potjes, vergrootglazen,…vertrokken de kleuters goed voorbereid op zoek naar kriebelbeestjes. En?! we vonden er een heleboel: naaktslakken, wormen, mieren,… zelfs een sprinkhaan en een duizendpoot zaten in de tuin. Om spinnen te zoeken gingen we naar de kelder van de school. En ja hoor! Er zaten dode maar ook levende spinnen. Juf Dorien pakte vol overtuiging een ladder en een potje en voilà, de levende spin werd gevangen. Daarna gingen we nog verder in de kelder en toen werd het ineens stil want het was er donker, vochtig en griezelig. Kianan bleef aan mijn trui vastgeklemd.. Kawtar, Edanur en Charline bleven ter plekke staan met de handen rond een been van juf Dorien. Want Kyano had een monster gezien. HUISDIEREN Na de kriebeldiertjes zijn we overgestapt naar iets grotere dieren, onze klas werd een echte beestenboel! We hebben onder andere kanaries, parkieten, een zwarte kat, een rat, konijnen, een schildpad en de hond van juf Kelly op bezoek gehad.

Fijne herfstvakantie! Juf Dorien en juf Judith

16


Hallo iedereen,

3de KK A/B

Alweer een gloednieuwe start in de giraffenklas… met 30 leuke giraffen die de hoofdrol zullen spelen in onze verhalen. Staf en Raf zijn onze twee klaspoppen… zij gaan vaak in gesprek met elkaar om zo het thema, een probleem, gevoelens,… te bespreken. Om te beginnen willen we jullie laten kennis maken met een nieuwe kleuter in onze klas. Ze heet Ranya en heeft nog een kleine zus op school. Ranya nam de plaats in van Aveline. Welkom, Ranya! Langs deze weg willen we jullie laten meegenieten van de activiteiten en thema’s die reeds aan bod kwamen. Weer naar school

Fadwa <- 3kkA 3kkB ->

We maakten kennis met de verschillende hoeken in de klas, de afspraken,… Zelf een giraf tekenen was een zware klus… maar het is ons allemaal gelukt! Mobiliteit Naar jaarlijkse gewoonte werkten we rond het thema “mobiliteit”. We keken naar de verhalen van “Aya”. De gevaren en de “goede” handelingen worden hierin besproken. Deze auto stopt zoals het hoort…

Minh-Duc Theo Manon Zana Su

Brieuc Eliot Angelina Maryam

17


Er werd ook weer een fietsparcours gezet in de Windmolenstraat. Hier konden we onze fietsbehendigheid testen. Over planken, tussen kegels, onder een ‘brug’ rijden… we deden het allemaal.

3de KK A/B

18


3de KK A/B

En daar gaan we… helemaal alleen!!!

Ondertussen kregen de fietsen ook een grondige poetsbeurt…

Daarna… een fiets tekenen of schilderen. Een zware klus voor sommigen onder ons. Yasmine Jennifer Rayan MohamedAyoub

Eflin Simin Dina Jason

19


Hier ontbrak telkens een deel van het voertuig… wij tekenden het er zelf bij…

Ranya

Andrea

Badr

3de KK A/B

Ida

Mijn familie Onszelf schilderen met mama en papa… niet zo gemakkelijk…!!!

Lente Sanae Jade Liu

Imane Emily Charline Djansu

Yigit

Dieren Er kwamen enkele huisdieren op bezoek in de klas… een poes, 2 konijnen, een rat, 2 kanaries, een hond,… We brachten ook een bezoek aan “Ferme nos Pilifs” om de dieren op de boerderij te bekijken.

geiten, eenden, konijnen, varkens, schapen, een pony, paarden, een koe, kippen,…

De “giraffenklas” en hun juffen Anneleen en Véronique wensen iedereen…

20


1 ste ljr

Welkom in het 1ste leerjaar. Wij zijn de piratenklas met aan boord 31 piraten en 2 kapiteinen juf Caroline in 1A en juf Laetitia in 1B.

De afgelopen tijd hebben we nog niet stil gestaan in de klas. Wij kunnen ondertussen al verschillende letters en woorden lezen: ik- maan- roos- vis-â&#x20AC;Ś, ook kunnen wij al netjes schrijven, rekenen lukt ook al vlot. En niet te vergeten tussen al het werk maken wij ook veel plezier in de klas en gaan wij vaak samen op stap.

Tijdens het thema fruit hebben we samen fruitpap gemaakt en enkele mamaâ&#x20AC;&#x2122;s hebben ons hierbij geholpen. Een dikke dank u daarvoor en lekker dat die was â&#x2DC;ş

21


1 ste ljr

Tijdens het thema verkeer is er een meester op de fiets langs geweest, die leerde ons allerlei trucs met onze fiets. Ook hoe we veilig moesten omgaan met de fiets. Er zijn ook mensen van CYCLO geweest die onze fiets hebben gecontroleerd en in orde gebracht zodat we veilig op straat konden gaan fietsen. Daar was een leuk parcours gemaakt, dit was reuze fijn.

Soms gebeurden er al eens ongelukken, maar we stonden steeds snel weer recht.

22


1 ste ljr

In het thema van werelddierendag zijn we naar de kinderboerderij gegaan. In de namiddag zijn we in het bos op zoek gegaan naar bladeren en herfstvruchten. In het bos bouwden we een groot piratenschip met takken die we vonden. Dit was een idee van Achille en iedereen deed enthousiast mee.

23


1 ste ljr

Meester Wim was even afwezig, dus gaven juf Caroline en juf Laetitia zelf turnen. Dit was, laten we zeggen, soms wat ontspannen maar ook vooral héél veel plezier maken. Hier zien jullie enkele sfeerbeelden ☺.

Vanaf dit jaar gaan de kinderen na het turnen douchen op school. De eerste keer was dan ook een hele ervaring. Wat een gegibber en gelach was dat in de douches ☺. Nadien hebben we onszelf dan ook geschilderd. Dit zijn enkele resultaten:

24


Hier zijn we dan! Een nieuw schooljaar â&#x20AC;Ś. Een nieuwe start! En we willen u met veel trots voorstellen aan het tweede leerjaar. Wij gaan dit jaar heel hard werken en heel veel nieuwe dingen leren, zoals rekenen tot 100, maal- en deeltafels leren, hoofdletters leren schrijven (en nog zoveel meer!), maar we gaan vooral heel veel plezier maken samen. Wil je graag weten welke naam bij al deze mooie gezichtjes past? Kijk dan maar eens hieronder. Wij kunnen, al sinds de eerste dag, onze naam met een hoofdletter schrijven. Knap hè?

25


We zijn er meteen ingevlogen met ons overkoepelend thema ‘mobiliteit’. Er waren voor ons verschillende activiteiten gepland. De eerste was ‘meester op de fiets’. De meeste van ons konden al fietsen, maar het behendig zijn met en op de fiets was toch niet zo evident. De meester heeft ons daar goed bij geholpen en wij hebben vooral veel geoefend.

Daarna hebben we zelf nog onze fietsvaardigheden verder ingeoefend op het fietsparcours voor onze school. De straat werd weer een hele week afgezet zodat wij naar hartenlust konden fietsen. En of we dat gedaan hebben… ☺

26


Onze fietsen werden ook gerepareerd door Pro VĂŠlo. Wij kregen allemaal een boekje met alle onderdelen van onze fiets in. Die moesten we eerst controleren. Als er een onderdeel ontbrak of stuk was, moesten we dit aanduiden. Daarna konden we gaan aanschuiven en werd het onderdeel gerepareerd of vervangen.

Met al die fietsactiviteiten zouden we nog vergeten dat er in het tweede leerjaar vooral moet geoefend worden op het correct en veilig oversteken. Daar hebben we dan ook meer dan genoeg tijd ingestoken: filmpje kijken, prenten bespreken, liedje zingen, oefenen op school en op straat, â&#x20AC;Ś Wij zijn er nu volledig klaar voor!

Daarna was het de beurt aan de dieren om ons te vergezellen. We wilden dierendag zeker niet ongemerkt laten voorbijgaan, dus nodigden we enkele huisdieren in de klas uit. Zo kwam het konijn van Nadir, de vogels van Youssef en Younes en de vis van Jan en Malika op bezoek. We leerden een heleboel dingen over deze dieren. Wisten jullie dat de ogen van een konijn aan de zijkant staan omdat een konijn een prooidier is?

27


Wisten jullie dat een vis zijn ogen niet kan sluiten omdat het geen oogleden heeft? Natuurlijk leerden we nog veel meer, zoals een super leuk liedje over dierenweetjes… Zing maar mee…

Een pinguïn, las ik in een boek, springt wel twee meter hoog. Een kameel heeft drie oogleden en dat in ieder oog! REFREIN: Ik las al veel in boeken, maar ik wil alles weten! Een uitstap naar de dierentuin om nooit meer te vergeten! Een slak kan drie jaar slapen. Een muishert is heel klein. Dolfijnen sluiten maar één oog als zij aan ’t slapen zijn. REFREIN: Ik las al veel in boeken, maar ik wil alles weten! Een uitstap naar de dierentuin om nooit meer te vergeten! Kijk onder aan zijn voetzolen, daar heeft een ijsbeer haar. Een olifant die kan niet springen, ja, gelukkig maar. REFREIN: Ik las al veel in boeken, maar ik wil alles weten! Een uitstap naar de dierentuin om nooit meer te vergeten! Een papegaai is even slim als een kind van vier. Maar wij worden veel slimmer hoor, en daarom zijn wij hier! REFREIN: Ik las al veel in boeken, Maar ik wil alles weten! Een uitstap naar de dierentuin Om nooit meer te vergeten

Veel plezier tijdens de herfstvakantie! Juf Isabel, juf Marijke en alle kinderen van het 2de leerjaar

28


WELKOM IN HET 3de LEERJAAR! Dit jaar is het derde leerjaar omgetoverd tot een dino- en robotparadijs. De leerlingen kunnen dinosaurussen opgraven, zelf een rijdende auto in elkaar knutselen, zaadjes planten, de vissen verzorgen en nog zoveel meer!

3de

We kenden elkaar allemaal al, behalve Z端leyha, zij is nieuw in de klas. Welkom Z端leyha! De deur hebben we zelf versierd.

29


Net gestart en daar was de verkeersweek al. We hebben tijdens deze weken de spannendste avonturen beleefd samen met Vic Ventoli. Dit was onze reisleider voor onze reis door de lucht! Natuurlijk konden we niet zomaar door de lucht reizen. Vic Ventoli had een super voertuig gemaakt : de Nimbostartus. Het bijzondere aan de Nimbostartus was dat hij uit verschillende voertuigen bestond. Wij hebben ze samen met de klas ontdekt. Kan jij het ook?

3de

We hebben tijdens deze week niet alleen door de lucht gevlogen maar ook hebben we gefietst. Onze fiets werd in orde gemaakt door de fietsenmakers. Zo kon iedereen veilig vertrekken. We zijn met de klas naar het park gereden om een fietsparcours af te leggen. Dit was super leuk! Ook stond er een parcours voor ons klaar voor de school. Hier zijn enkele fotoâ&#x20AC;&#x2122;s!

30


3de

Het lukt me prima op de wipplank! Klara

Omdat we tijdens onze luchtreis heel veel speciale vogels hebben leren kennen, maakten we onze eigen vogelvingerpop. Wist je trouwens dat er een vogel was die niet kon vliegen? Zoek het maar eens op! Wij weten het!

Ik maak een vogel met opvallende kleuren! Aidan

31


Na onze leuke verkeersweek zijn we begonnen aan het spannende griezelthema. de We hebben onze eigen griezelclub opgericht. Ieder van ons is een ander soort griezel. In onze club zitten heksen, weerwolven, Felteux, vampieren en geesten. Veel kunnen we er natuurlijk niet over zeggen want onze club is strikt geheim!!

3

Wat we wel kwijt kunnen is het leuke boekje waarin de juffen aan het voorlezen zijn. Terwijl de juffen voorlezen, maken we het donker in de klas. Zo is het extra griezelig! Hier kunnen jullie een stukje meegenieten!

32


4de leerjaar

Welkom bij de sterren van het vierde leerjaar! Dit jaar hebben we enkele nieuwe gezichten mogen ontvangen in onze klas! We verwelkomen Lina, Zaynab, Seyma, Zoé, Younes en Sofiane.

We moesten ook afscheid nemen van Ilhan. We wensen hem veel succes, plezier, … op zijn nieuwe school!

We zijn naar Sint – Vincentius geweest. Het fietsparcours was zeer gemakkelijk maar het was vooral erg leuk. Bij meester op de fiets moesten we over een bult rijden en dat was erg leuk. Je leert veiliger in het verkeer rijden met de meester. De wip vond ik het leukst. Het was een groot parcours. Ik ben wel een keer gevallen op mijn knie. We zijn voor de school een fietsparcours gaan afleggen en er waren twee wippen. We moesten ook Limbo doen met de fiets en zigzag rijden. – Davy – Sint-Vincentius was heel leuk want er waren twee parcours. Bij het eerste parcours was het moeilijk want er waren dingen die het moeilijk maakten. Bij het tweede parcours was het ook heel leuk. Er waren twee agenten die ons hielpen. Het fietsparcours op school was leuk want we gingen fietsen, maar we moesten veel wachten en dat vond ik niet leuk. Er waren veel toestellen, vb een wipplank, twee palen en op die twee palen was een lange dunne buizen en er was nog vanalles anders. – Yamur – Ik vond de mobiliteitsweek leuk. We deden veel met de fiets. We knutselden over verkeer en we zijn naar Sint-

33


Vincentius gefietst. We waren er met de politie op het parcours. Op het 4de leerjaar parcours waren verkeersborden. Bij meester op de fiets waren er coole dingen, wipplanken, bulten, … Wij hebben liedjes over verkeer geleerd. Het waren grappige liedjes. We moesten ook onze fiets controleren en daarna laten maken. – Nathan – Meester op de fiets was leuk. We hebben een parcours gedaan. We moesten over een wip rijden en tussen kegels gaan. Dat was leuk. Woensdag zijn we naar Sint-Vincentius geweest. Dat was een parcours met twee politieagenten. In de klas hebben we geknutseld met zilverpapier. We moesten er een fiets , boot, vliegtuig, helikopter of auto maken. We hebben ook geleerd over verkeersborden. We moesten zeggen welke soort borden het waren. We maakten een woordveld en leerden liedjes over verkeer. – Younes – We maakten met zilverpapier een voertuig om op de tentoonstelling te zetten. – Tibo – Meester op de fiets is een groot fietsparcours waar er allerlei dingen zijn. Obstakels zoals een wip, een bult, scherpe draaien, latten, jumps enzovoort. De gevaarlijke dingen waren de lat en de jump. We mochten ook trucjes doen bijvoorbeeld op de achterkant van Davy’s BMX staan en op het fietsparcours gaan. We moesten ook in het midden van een bult stoppen en zonder een voet aan de grond te zetten. Het Sint-Vincentiusparcours was een parcours met de politie. Ze hadden eigenlijk twee parcours gemaakt. – Casimir – We zijn naar meester op de fiets gegaan. Het was leuk om op de obstakels te fietsen. We zijn ook een fietsparcours gaan doen voor de school. Daarna zijn we naar het fietsparcours van de politie gegaan. We hebben veel bijgeleerd en er zijn geen ongevallen gebeurt bij het fietsen! – Rayan – Ik vond het wel heel leuk toen we op straat gingen fietsen met juf An, juf Katleen en ook Odile er nog bij. We zijn naar Sint-Vincentius geweest. Daar was er een gemakkelijk en een moeilijk parcours maar wat spijtig was, was dat er geen rode lichten waren. We zijn ook naar meester op de fiets geweest. Daar was het ook heel leuk. Er was een grote brug en daarvan was ik een beetje bang maar het was wel leuk. We hebben voor de school ook gefietst maar wat ik niet zo leuk vond was dat Casimir, Davy, Felix en Rayan ons altijd duwden. Ze deden ook onnozel maar voor de rest was het wel leuk. – Margaux – We zijn naar Sint-Vincentius geweest met de fiets. Daar hebben we een parcours gedaan. We hebben ook op straat gereden. We zijn ook naar school 2 gegaan en we hebben daar ook een parcours gedaan bij meester op de fiets. Ik vond de spelletjes leuk. We hebben voor de school ook op straat gereden. We hebben met zilverpapier een beeld gemaakt. Bijvoorbeeld een fiets, een auto, een moto, … We hebben in de klas ook over verkeersborden geleerd en een liedje over verkeer geleerd. We maakten ook een woordveld in de klas. – Rania – Dinsdag 9 september zijn wij bij meester op de fiets gegaan. We hebben daar een parcours gedaan. Ik vond het leuk om 34


op die brug te gaan en op de wip. Op dinsdag 16 september hebben we het 4de leerjaar parcours voor de school gedaan. Ik vond het rondpunt , de parking en de wip super cool. Woensdag 17 september zijn we naar Sint-Vincentius geweest met onze fiets. Er was daar een parcours met een politieagent en zijn collega. Er waren twee parcours. Het eerste dat ik gedaan heb, was met de politieagenten de tweede met de collega. Als iedereen de twee parcours gedaan had dan mochten we ons tienuurtje opeten. Na ons tienuurtje zijn we teruggefietst naar school. – Joé – Meester op de fiets was leuk. We konden over bulten fietsen. Er was een lange en een hoge bult. Er was ook een wip. Ik was bijna van de wip gevallen. Dan zijn we op het fietsparcours voor de school geweest. Dat was ook leuk. Er was ook een zebrapad daar was ook een wip een grote en een kleine. – Dimo – We controleerden ook onze fiets en lieten hem maken, indien nodig, maar we leerden ook hoe we een lekke band moesten maken.

Ken jij de volgorde om een band te kleven? Zet de nummers in de juiste volgorde! De oplossing vind je op onze laatste pagina! (Op

1 . We pompen de band op.

2 . De plek van het gaatje glad schuren.

4. Lijm op de rand van het gaatje doen.

3 . De band van de velg halen met bandenlichters

5. De plakker enkele minuten op de lijm duwen en daarna de band terug op de velg. 35


Oei, dat zadel staat veel te laag!

Oeps ik kan niet aan de grond! Help!

4de leerjaar

Geen nood, ik weet wel raad. Ik pas het zadel wel aan!

Ja,ja, de meester maakte ons duidelijk hoe we moesten testen of het zadel juist stond of niet. Vanaf nu kunnen wij jou dit wel vertellen hoor!!

Oplossing: 3 – 2 – 4 – 5 – 1

36


Het vijfde leerjaar… In het vijfde leerjaar… staan wij voor jullie klaar: Meester Wouter met zijn mopjes, Juf Ilse, altijd in haar nopjes. (En hier rijdt ze tussen de gele dopjes)

Mobiliteitsweek, toen reden we nog in de beek…(en zonder fiestlicht zie je geen steek)

Lekker stoer reden we op het parcours. Geen brug was te hoog, geen plasje te droog. De politie was onze vriend en hielp ieder kind. Sindsdien rijden we keer op keer als een heer in het verkeer.

37


De moestuin was een hoopje puin… Met een schopje in de hand, Zijn we in de moestuin beland. We vielen met goede moed het onkruid aan Zodat er binnenkort plantjes in ons tuintje kunnen staan. Nisrine stak echt haar handen uit de mouw. Ja, ze lustte het onkruid echt rauw! Later komen jullie hier meer over te weten Wanneer wij onze eigen groentjes opeten.

Een dagje naar de Pairi Daïsa zoo, en meester Wouter was meteen verlost van die hardnekkige vlo. Een aapje kroop op de meester zijn kop en at daar alle vlooitjes op…

MMMMM lekker!!

38


In Woumen was er veel vreugde en jolijt en af en toe was er zelfs wat jojo-tijd!

Eerst waren we wat bang om de ponyâ&#x20AC;&#x2122;s te strelen maar na een tijdje wisten ze onze hartjes te stelenâ&#x20AC;Ś Rabadash werd soms wat ontweken maar maakte zich toch uniek met zijn gekke streken. We draafden door het hele land, al belandde Cansin wel eens in het zand. Marie temde zelfs het wildste beest, een pony die door anderen wel eens werd gevreesd.

Het boogschieten bleek wat moeilijker te zijn Vooral de ballonnen waren nogal klein. Dikra schoot bijna een gat in het dak En ook Irem moet nog wat oefenen in dit vak. Stan schoot dan weer als een echte Robin Hood En ook juf Ilse deed het al bij al nog wel goed.

In de dodengang leren we over gruwelijke tijden, terwijl we zelf tegen de regendruppels strijden. Ook de Ijzertoren is ons sindsdien niet ongekend, vraag maar aan de kinderen wie van hen de afkorting AVV-VVK kent. (Een hint krijg je alvast verniet, over Kortrijkse vrouwen gaat het niet)

39


We brachten ze heel wat interessante info over de Polders bij En door een ervaringsgerichte aanpak hingen ze nadien vol met klei. Want op de regenachtige dag, bij het ontmoeten van het moeras Kwamen onze rubberen botjes wel van pas. Onze verbazing was ook groot, want verrekijkers groot en klein, Kwamen plots uit Liam zijn jas tevoorschijn. Selena veranderde in een echt zwijn voor onze ogen Toen ze op haar buik door de modder kwam gevlogen.

Ondanks de regen was het in Woumen een huisje weltevree, En als extraatje kregen we nog wat extra zon aan de zee. Adam had wel even last van zijn rug, maar verpleegster juf Anneke masseerde hem vlug. We bouwden prachtige zandkastelen, Alvorens meester Wouter ons met zijn dierententoonstelling begon te vervelen. Mehdi reed met zijn gocart op één wiel, Net voordat Ofelya op haar armpje viel.

De laatste avond werd er veel gedanst En ettelijke pakken chips werden opgeschranst. De jongens zochten een bloem voor hun date, het afgeven bezorgde hen veel angstzweet maar het was de moeite waard want vele jongens toonden hiermee hun meest romantische aard. De meisjes werden door juf Ilse onder handen genomen Zodat ze echt een date waren om van weg te dromen. Léa had echt het verjaardagsbal van haar leven En wij waren blij om dit aan haar te geven.

In Woumen groeiden we echt wel naar elkaar toe Maar genoeg gezeverd, tot de volgende schoolkrant, toedeloe! (Bij de laatste zin waren we onze inspiratie een beetje kwijt, Maar we beloven tegen volgende keer wat meer kwaliteit!) juf Ilse

meester Wouter 40


6 de leerjaar

De leerlingen van het zesde leerjaar schreven een tekst rond deze prent. Dit zijn een paar resultaten … Eindelijk weer rust!!! De ouders zijn uitgeput omdat hun kinderen twee maanden lang zoveel lawaai maakten en super actief waren. De hele tijd nieuwe dingen verzinnen om hun bezig te houden. Altijd werken om het huis proper te houden. ’s Morgens vroeg opstaan om de ontbijttafel klaar te maken. Boodschappen doen omdat het kind honger of dorst krijgt en een koek of een cake wil eten. ’s Avonds om 6 uur eten maken terwijl je kind voor je voeten loopt. Maar onthoud nu moet je wel weer gaan werken. En doen wat je baas wilt. Als je dit volgend jaar niet meer wilt hier enkele tips: zorg dat je naar de gevangenis moet, laat hem of haar logeren bij iemand. Plak tape op zijn of haar mond. Of geef haar 2 maanden huisarrest. Door René Tijdens de vakantie In Cario, dat is een land niet ver van Stabilo, woont er een familie waar heel veel misloopt. Die familie zal ik even voorstellen. Meneer Bing en mevrouw Bing hebben een dochter die Penelop heet. Het meisje is een erg slordig meisje, ze is nu al 11. Waarom zei ik nu dat het hier misloopt? O ja, Penelop wil zoveel dingen doen in de vakantie en er is niet genoeg tijd om alles te doen. Altijd dat gezaag. Dat werkte mevrouw en meneer erg op de zenuwen. Dus besloten ze haar naar een plaats te sturen waar ze kon spelen zoveel ze maar wil. In Cario noemt dat een rustpark. Waarom een rustpark? Omdat de ouders in hun vakantie ook iets kunnen doen. En niet meer zoveel met dat gezaag bezig moeten zijn. Mevrouw en meneer Bing waren zo blij dat ze dat park gevonden hebben en dat ze nu ook vakantie hebben. “Penelop, kom eens hier.”, zei meneer Bing. Penelop kwam boos aangerend. “Ik wil naar mijn vrienden, ik wil dit, ik wil dat, …!” schreeuwt ze luid. “Maar Lopke (dat is de bijnaam) je mag naar het rustpark. Naar het ruspark!?”, schreeuwt ze luid. “Ja daar kan je spelen zoveel je wil.” “Oké papaatje, dan ga ik daar naar toe. Wanneer vertrek ik?” vroeg ze op een slordige toon. “Morgen”, zei papa. “Maar ik mag wel met Taxo hé!” (Een Taxo is een vliegende taxi) “Lopke ’t is tijd”. Een uur later. “Taxo, Taxo”, schreeuwt Penelop uit het raam. Na drie tellen was Taxo er al. “Vlieg me naar het rustpark”, zei Penelop op een slordige manier. Door Veronica

41


Een fietstocht in Brussel 6 de leerjaar

Vrijdag tijdens de hobbynamiddag zijn we tot Woluwe gefietst met bijna heel de klas. Er waren drie kinderen die niet mee wilden komen. Wij waren in groepjes verdeeld. Ik was bij juf An en wij moesten om de 5 minuten vertrekken. We zijn vertrokken. Daarna stopten we bij een park en mochten we eindelijk eten en drinken na al die tijd. Wanneer wij klaar waren mochten we gaan spelen en dat was super leuk en de jongens speelden voetbal met de meesters. Na het spelen moesten wij terug weg naar school. – MaevaWe hebben vrijdag een fietstocht gedaan en dat was heel leuk. We zijn om 12 uur 15 vertrokken op school. We hebben in Brussel gefietst. Daarna zijn we naar een park gegaan. Het was een groot park. We hebben gevoetbald: het vijfde tegen het zesde leerjaar. Het zesde heeft gewonnen. Het was een heel spannende match. – WalîdWe zijn in Brussel gaan fietsen. Ik was in een groep met meester Wim en 2 andere mama’s. Net op het einde waar de poort was, had meester Wim gezegd om naar rechts te gaan maar het was naar links. We moesten stoppen en draaien maar toen viel mijn ketting er af en moesten we stoppen. Ik wou iets proberen en daardoor was mijn voorrem los, dus nog even wachten. Toen zocht meester Wim de weg en dan zijn we in plaats van 2de , laatste aangekomen. Het was best wel tof, een heel avontuur! –BalthazarJosé in de klas José kwam in de klas over de veiligheid, politie enzo vertellen. Dat was wel tof omdat hij dan ook verhalen vertelde en veel vragen liet stellen. Hij gaf ons ook tips voor zelfverdediging bv beginnen schreeuwen en tieren, krabben, slaan als iemand je aanvalt. Hij toonde ons zijn wapens en vertelde ook wat over zijn avonturen. Dat was dus een leuke start van de dag. Hij is een toffe en grappige politieagent. Kom maar vaker langs José! – ClaraJosé, de politie-peter van ons klasje is op bezoek geweest in onze klas. Hij heeft ons een paar van zijn avontuurtjes verteld en uitleg gegeven over de politie: bv. de paarden van de politie en over de honden en over zijn bazen. Hij heeft ons ook verteld over de veiligheidsgordel. Die is super belangrijk voor bij een ongeval. Hij heeft ons uitleg gegeven over boetes enzovoort. Zijn politiekledij heeft hij ons ook getoond. Hij heeft zelfs verteld over een bankoverval die hij heeft meegemaakt en dat hij bedreigd werd met een pistool en ook met een mes. Het was super leuk. – ChloéBanden plakken. We kwamen binnen in de klas en daar stond de fiets van Arthur. Die was helemaal kapot. Er was ook een meneer bij. Die gaf uitleg over de fietsen. Hij had banden bij en iedereen kreeg een band. We moesten met een schuurpapiertje de band ruw maken op de plaats waar het gat was, dan moesten we er lijm op doen(speciale 42


lijm natuurlijk). Voor de lijm moesten we 1 minuut wachten en dan mochten we de plakker erop plakken. En klaar! – Noah-

6 de leerjaar

Meester op de fiets Hallo , ik ben Lune en ik zit in het zesde leerjaar. Dit is de laatste week die ik meemaak over mobiliteit. Vandaag gingen we weer naar school 2 voor meester op de fiets. Degene die ons de les gaf was veel te laat dus konden we enkel het parcours doen. Toch was het erg leuk. Ik mocht als eerste over het fietsparcours heen. En dat is de eerste keer dat ik het meteen kon! Veronica fietste achter mij maar ze durfde de meeste dingen niet zo goed. Uiteindelijk ging ze toch over de wipplank en de grootste bult. Dat verdiende een groot applaus! Alles was super tof en ik vind het spijtig dat dit de laatste keer was. – LuneParcours voor de school Tijdens de mobiliteitsweek was er voor de school een parcours dat meester Wim had getekend. Er stonden veel obstakels op: de wipplank, een dunne plank, een dikke en een hoge plank, een plank met ribbels, kegels waar je door moest zig- zaggen, … enzovoort. We deden het eerst samen, daarna moest iedereen het alleen doen voor punten. – HannaFietsen controleren en repareren. We moesten op die dag onze fiets controleren. Dus hadden we een klein boekje gekregen. Je moest je naam, adres, telefoonnummer en alle details over je fiets schrijven. Daarna op het tweede blad stond erop wat je normaal bij je fiets moet hebben. Als je een paar dingen niet had, kon je dat laten repareren. Maar een paar hadden wel alles dus moesten die niet gerepareerd worden. En als alles dan gerepareerd dus alle fietsen leven nog lang en gelukkig! – Dana –

Het zesde leerjaar schreef ook enkele artikels i.v.m. het thema … Een ongeval! Op 8 februari, boven Engeland, in een heel groot bos, vloog een helikopter. De piloot kon niet veel zien want het was heel mistig. Plots was er veel licht, de piloot wist niet wat te doen dus keerde hij zich om. Er verscheen een reusachtig vliegtuig. Ze botsten tegen elkaar. De helikopter kwam in brand te staan maar het vliegtuig was niet erg beschadigd dus die gingen gewoon een tussenstop maken. De helikopter 43


kwam op de treinsporen terecht. Daar bleef hij liggen branden. Het vuur 6 de leerjaar was zo warm dat de sporen begonnen te smelten. Er kwam een hele snelle privé TGV. In de TGV zaten de Rock-Duivels, die hen naar Amerika bracht, aangereden tegen wel 300 km/uur. Hij kon niet stoppen en hij ontspoorde. Hij reed eerst veel bomen omver, kwam dan in de stad en raakte daar een paar voetgangers, 3 mensen en een bushokje. Daarna ging hij richting de bakker. Hij botste zo hard dat de eerste muur kapot was en de tweede gedeukt. Alle spelers die het overleefd hadden gingen naar buiten. Net toen Mark Wilmots uit de trein was, ontplofte deze. De bakkerij en alle broden vlogen in brand. Wanneer het vuur gedoofd was, kwamen alle journalisten. Maar het enige dat de mensen wisten was dat er een brandende trein hun stad binnenkwam gereden. – JulesHet ongeval! Op het WK in Brazilië spelen Duitsland en Argentinië een oefenmatch tegen elkaar. Ze willen allemaal de wereldbeker bemachtigen! De voetbalmatch begint. 45 minuten later staat de score 5-0 Duitsland – Argentinië. De tweede helft begint … Ineens stort er een vliegtuig op het voetbalstadion. Het geeft een enorme ontploffing. Iemand belde direct een ziekenwagen. Maar die komt te laat, er vallen een paar doden en gewonden. Nadien onderzoeken ze waarom het vliegtuig neerstortte. Ze denken dat er een fout was gemaakt toen het vliegtuig werd gemaakt. De mensen die in het stadion zijn houden later 1 minuut stilte. Een ongeval. Er is deze morgen een ongeval gebeurd. Het was een auto die niet meer kon stoppen aan een rood licht. Een voetganger ging door met een baby in de armen. De baby is spijtig genoeg overleden. De moeder van het meisje is zwaargewond en heeft een gebroken been. Ze zit in een rolstoel en weent om haar kind. Negen maanden eerder is de man van de vrouw overleden. De vrouw is 28 jaar oud en de baby was een week oud. Ze hebben de chauffeur niet gevonden, hij is gewoon blijven doorrijden. Een oude vrouw heeft de auto zien wegrijden. Ze heeft de politie en het ziekenhuis gebeld. We weten niet of het expres was of niet . We weten wel dat ze met twee in de auto zaten. – Widad –

44

Profile for ICT Everheide

Schoolkrant Everheide 2014 nr 1  

Schoolkrant Everheide 2014 nr 1  

Advertisement