Page 1

ondertussen in de Johanneskerk jaargang 3 nr 3 december 2011

verhaal halen Vanaf oktober 2011 tot mei 2012 staan iedere derde zondag van de maand verhalen centraal die eeuwen lang een grote invloed hebben gehad op kerk en samenleving. Verhalen gebruikt en misbruikt, verwerkt in kunst en literatuur, nooit ongevaarlijk, altijd prikkelend.

18 december 2011 10.30 uur — een verborgen toekomst Op het eerste gezicht een vrolijke afbeelding, misschien wel voor Valentijnsdag. Maar het schilderij heeft een dubbele bodem. Frans Franciscus heeft op zijn manier het thema van de aankondiging van de geboorte van Jezus verbeeldt. De engel - let op de vleugels op de schouderbladen van de man - zegt tegen Maria: ’Schrik niet Maria, u hebt genade gevonden bij God. U zult zwanger worden en een zoon baren. Een nieuwe tijd breekt aan’. Wij kennen het verhaal, maar stelt u zich eens voor dat u het voor de eerste keer zou horen in een tijd waarin Romeinse soldaten moordend en brandstichtend door het land trokken en u uw leven niet zeker was. Hoe zou u reageren? .

In deze adventstijd onderbreken we voor één keer de verhalencyclus uit Exodus en lezen we Lukas 1.

Annunciatio, Frans Franciscus, 2001, Collectie Museum Catharijneconvent

Om te onthouden ● iedere derde zondag van de maand ● aanvang: 10.30 uur ● napraten met koffie ● Plaats: Johanneskerk—Moezeldreef 400 UtrechtOvervecht

Verborgen toekomst  

Verhaal halen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you