Page 1

DODATNE INFORMACIJE O PROGRAMU FESTIVALA, IZLETIH IN O REZERVACIJAH ZA SKUPINE TIC Idrija, Vodnikova 3 in Mestni trg 11, 5280 Idrija T: 05 37 43 916 • E: ticidrija@icra.si I: www.idrija-turizem.si, www.visit-idrija.si

organizacija: ICRA, d. o. o., Idrija • uredniški odbor: Tadeja Bezeljak, Mirka Rupnik besedilo: Tadeja Bezeljak, Mirjam Gnezda Bogataj, Metka Fortuna lektoriranje: OPTIMUS LINGUA, storitve, d. o. o. • fotografije: arhiv ICRA d. o. o. Idrija, Andrej Križ - arhiv STO, Tomaž Lauko - Mestni muzej Idrija, Jani Peternelj, Robert Rijavec, Samo Trebižan oblikovanje: Klemen Rupnik s. p. • tisk: Tiskarna Čukgraf, d. o. o., Postojna • založila: Občina Idrija, ICRA, d. o. o., Idrija • naklada: 7.500 izvodov, Idrija, december 2011

Obiščite Festival idrijske čipke, odkrijte lepote Idrije in njeno bogato dediščino.

mojstrovin učenk zaključnih letnikov. Ob obisku lahko tudi sami poskusite klekljati, mogoče pa se odločite tudi za učenje klekljanja v delavnicah.

ANTONIJEV ROV – turistični rudnik

RUDARSKA HIŠA Tipična rudarska hiša iz 18. stoletja blizu središča mesta prikazuje nekdanji način življenja rudarskih družin.

T: 05 37 71 142 • E: antonijev.rov@volja.net • I: www.rzs-idrija.si

Nepozabno doživetje v Idriji je obisk enega največjih živosrebrovih rudnikov na svetu. V najstarejšem delu rudnika lahko spoznate, kako je potekalo delo rudarjev, si ogledate dragoceno cinabaritno rudo s kapljicami živega srebra ter edinstveno podzemno kapelo iz 18. stoletja. GRAD GEWERKENEGG – Mestni muzej Idrija T: 05 37 26 600 • E: tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si • I: www.muzej-idrija-cerkno.si

DEDIŠČINA 2. SVETOVNE VOJNE – na Vojskem stojijo pristno ohranjena Partizanska tiskarna Slovenija iz leta 1944, partizansko grobišče Vojščica in obeležje bolnice Pavla. Vojni muzej v središču mesta pa vam razkriva vojno zgodovino v prejšnjem stoletju. Zajeta so obdobja 1. in 2. sv. vojne ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

Zgodovino Idrije je mogoče spoznati z ogledom Mestnega muzeja. Na ogled so postavljene stalne razstave o 500-letni zgodovini rudnika živega srebra in mesta, o Idrijskem v 20. stoletju, bogata geološka zbirka in razstava klekljanih idrijskih čipk. Mestni muzej Idrija je bil leta 1997 razglašen za najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine.

AKVARIJ M – najmlajši in najlepši javni akvarij v Sloveniji z izjemno raznolikostjo življa.

ČIPKARSKA ŠOLA IDRIJA

KLAVŽE – vodne pregrade za plavljenje lesa v dolinah Idrijce, Belce in Kanomljice.

T: 05 37 34 570 • E: info@cipkarskasola.si • I: www.cipkarskasola.si

Ustanovljena je bila leta 1876 in je danes največja in najstarejša neprekinjeno delujoča čipkarska šola. Obiskovalcem nudi voden ogled po razstavi, kjer so na ogled čipke, od prvih pisanih čipk najmlajših do pravih klekljarskih

KAMŠT – črpalka jamske vode z največjim ohranjenim lesenim pogonskim kolesom v Evropi premera 13,6 m.

DIVJE JEZERO – prvi slovenski muzej v naravi z najkrajšo slovensko površinsko reko ter z izjemno floro in favno v okolici. AKTIVNE POČITNICE ZA VSO DRUŽINO Prijeten sprehod po mestu ob spoznavanju idrijske zgodovine lahko popestrite z rekreacijo v neposredni okolici. Idrija ponuja veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa skozi vse leto. Podate se lahko na prijetne pohodniške in kolesarske poti. Neokrnjena narava ponuja možnosti lova, ribarjenja, jahanja, lahko pa preprosto uživate v miru in opazujete naravne lepote. V vročih poletnih dneh se prileže prijetna osvežitev v naravnem kopališču v Beli.

Idrija, prestolnica Dežele idrijske čipke Ročno klekljana idrijska čipka je prepoznaven znak pridnosti, predanosti in ustvarjalnosti idrijskih žena in deklet, ki so v preteklosti s to obrtjo bogatile skromne družinske proračune. Danes pa pomeni klekljanje predvsem način ustvarjalnega preživljanja prostega časa. Tej večstoletni plemeniti tradiciji se vsako leto pokloni Festival idrijske čipke, v sklopu katerega se vrstijo številni strokovni, kulturni, etnološki in zabavni dogodki.

Tolmin

Idrija je v letu 2011 postala evropska destinacija odličnosti 2011 in alpsko mesto leta 2011. bl

Lju

Učenje klekljanja že prek 130 let neprekinjeno ohranja Čipkarska šola Idrija, ki predaja znanje mladim rodovom in vsem, ki so željni učenja. Tradicionalne vrednote klekljanja se danes povezujejo z mladostno igrivostjo in ustvarjalnostjo, pri čemer nastajajo izvirni in novi pristopi k čipki in njeni uporabi.

jan a

8

Idrijsko čipko prepoznate po znaku geografska označba Idrijska čipka, ki jo nosijo samo visokokakovostno izdelane čipke, kupite pa jih lahko v številnih trgovinicah po mestu in čipkarski šoli. Idrijska čipka je izjemno lepo ter cenjeno osebno, protokolarno in poslovno darilo.


Na festivalu ...

* Razstava učenk in učencev Čipkarske šole Idrija. Vsako leto v juniju razstavo postavijo na novo, na ogled pa so prave klekljarske mojstrovine otrok in mladih, ki v svojem prostem času radi klekljajo. Med Festivalom idrijske čipke imajo obiskovalci možnost glasovanja za najlepšo čipko po svoji izbiri.

Ne zamudite svečane prireditve ob odprtju festivala. Klekljarice in klekljarji ste vabljeni na strokovne delavnice klekljanja za odrasle v organizaciji Čipkarske šole Idrija.

Mednarodni Festival idrijske čipke – tradicija in inovativnost z roko v roki Festival idrijske čipke privabi v Idrijo številne obiskovalce vsak tretji konec tedna v juniju.

Prava paša za oči so vedno odlično pripravljene domače in tuje razstave čipk, na katerih si lahko ogledate nove načine uporabe idrijske čipke, sodobne izdelke z idrijsko čipko in tradicionalne čipke.

Stalne razstave čipk Čipke so Idrijo pomembno zaznamovale in so danes po vsem svetu znana posebnost Idrije. Zgodbe rudarjev in klekljaric pripovedujejo v Mestnem muzeju Idrija na gradu Gewerkenegg, v Čipkarski šoli Idrija in v Mednarodnem centru idrijske čipke.

Največji dogodek v nedeljo je državno tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič, na katerem se zbere veliko tekmovalcev in seveda gledalcev.

Vsako leto se med festivalom odvijajo strokovni dogodki – od izobraževanja, delavnic in razstav, poskrbljeno pa je tudi za sprostitev, zabavo in za možnost nakupa pripomočkov za izdelavo čipk ter seveda čipk. Festival združuje in predstavlja dela različnih generacij klekljaric in klekljarjev.

Izkoristite priložnost za nakupe na sejmu domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov.

Idrijska čipka je pustila močen pečat v modnih oblačilih, dodatkih, obutvi, v notranji opremi itn. Predstavlja izziv številnim priznanim modnim oblikovalcem, umetnikom in drugim ustvarjalcem. Tako skupaj z Idrijčani, ki živijo z idrijsko čipko in jo ustvarjajo, izjemno prispevajo k nadaljnjemu razvoju te čudovite rokodelske obrti.

Tudi idrijske ulice ne samevajo – po različnih kotičkih mesta boste lahko občudovali izdelovanje čipk klekljaric iz Društva klekljaric idrijske čipke ter učencev in učenk Čipkarske šole Idrija. Ob večerih se z idrijskega trga razlega dobra glasba ob nastopu slovenskih glasbenikov. Za kosilo ali večerjo priporočamo idrijsko kulinarično specialiteto - odlične idrijske žlikrofe, ki so evropsko zaščiteni.

* Stalna razstava Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina v Mestnem muzeju ponuja celosten pregled klekljanja in z njim povezanih dejavnosti na Idrijskem ter umešča idrijsko čipko in Idrijo na evropski zemljevid klekljarskih središč. Avtorji razstave so prejeli Valvasorjevo priznanje za leto 2008 – najvišje slovensko strokovno priznanje na muzejskem področju.

* Potujoča razstava idrijskih čipk v Mednarodnem centru idrijske čipke. V centru si je mogoče ogledati del potujoče razstave idrijskih čipk, ki je svojo pot po Sloveniji in tujini začela leta 2004. Čipke so delo članic Društva klekljaric idrijske čipke. Na razstavi je prikazan razvoj čipk od starejših, tradicionalnih pa vse do novejših čipk. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi priložnostne izdelke, ki nastajajo skozi razvojnoraziskovalno delo, predvsem v sodelovanju s študentkami in študenti NTF Univerze v Ljubljani (Oddelek za tekstilstvo).

Zgibanka FIČ 2011 - SLO  
Zgibanka FIČ 2011 - SLO  

Učenje klekljanja že prek 130 let neprekinjeno ohranja Čipkarska šola Idrija, ki predaja znanje mladim rodovom in vsem, ki so željni učenja....

Advertisement