Page 16

KMETIJA KOŠENIJA

Štefka Kejžar, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Gorenji Novaki 8 • 5282 Cerkno T: 05 37 75 912 • M: 051 351 994 (Štefka Kejžar) • E: stefka.kejzar@gmail.com Kmetija Košenija se nahaja v Gorenjih Novakih. Poleg osnovne dejavnosti - pridelave zelenjave - so pred leti registrirali dopolnilno dejavnost za peko kruha, potic, piškotov itd. Pečejo različne vrste kruha (ajdov z orehi, polnozrnat, mešan, bel), potice (potratna, orehova, kokosova) in razne vrste domačih piškotov. Njihove produkte lahko kupujete ob sobotah v pokriti tržnici v Idriji, na lokalnih sejmih in prireditvah ter enkrat na mesec tudi v Cerknem. Pecivo pečejo tudi po naročilu za posebne priložnosti, poroke, razne obletnice, krste, za birmo, obhajila itd. Njihova kmetija je prejela certifikat za ekološko pridelano zelenjavo, sadje in živali. Po predhodnem dogovoru jih lahko obiščete tudi na kmetiji, kjer lahko v manjših količinah kupite njihove pridelke.

KMETIJA NA KALU

Alojzija Strel, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Idrijske Krnice 35 • 5281 Spodnja Idrija T: 05 37 41 523 • M: 051 371 085 (Alojzija Strel) popoldne • E: alojzija.strel@gmail.com Kmetija Na Kalu se nahaja na nadmorski višini 1000 m na krasni razgledni točki v Idrijskih Krnicah. Gospodinja, ki je zaposlena kot kuharica, se v popoldanskem času ukvarja predvsem s peko peciva in z vrtnarjenjem. Kmetija ima za peko peciva in kruha tudi registrirano dopolnilno dejavnost. Največkrat pečejo po naročilu za posebne priložnosti, poroke, rojstne dneve, razne obletnice itd. Na kmetiji pridelujejo različne vrtnine, krompir, kolerabo, rdečo peso, korenje, solato, zelje in jušno zelenjavo. Občasno prodajajo tudi v pokriti tržnici v Idriji, lahko pa kupite zelenjavo neposredno na kmetiji. Po predhodnem dogovoru jih lahko obiščete na domu, kjer vam bodo z veseljem razkazali kmetijo.

KMETIJA NA KRNICAH

Janez Lapanje, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Idrijske Krnice 4 • 5281 Spodnja Idrija M: 041 371 258 (Jure Vončina) • 031 512 848 (Janez Lapanje) • E: jure.vo@gmail.com Kmetija Na Krnicah je družinska kmetija, na kateri je mlečna živinoreja prisotna že vrsto let. Iz roda v rod na kmetiji vztrajno skrbijo za napredek, kar se odraža tudi na modernem hlevu, ki so ga zgradili lansko leto. Kmetija se nahaja skoraj 1000 m visoko v vasi Idrijske Krnice, ujeta med pašnike, travnike in okoliške gozdnate vrhove. V zadnjih letih so na kmetiji zopet obudili sirarsko dejavnost, ki so jo v manjši meri izvajale že starejše generacije. Za izdelavo sira Krnčana se uporablja recept, kakršnega uporabljajo na Tolminskem, a je za njihov kraj in sirarno značilna svojevrstna mikroflora, ki daje siru unikaten in poln okus. Poleg sira ponujajo jogurt, domače sveže mleko, sirotko in albuminsko skuto. Kupci so dobrodošli na sami kmetiji, ki je najlažje dostopna iz Spodnje Idrije. Dvakrat na mesec prodajajo produkte v pokriti tržnici v Idriji, svojo ponudbo pa predstavljajo tudi na lokalnih sejmih in prireditvah. Po dogovoru izvajajo občasne degustacije ter voden ogled kmetije in njenih dejavnosti.

KMETIJA CENC

Alenka Cigale, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Godovič 67 • 5275 Godovič T: 05 37 47 000 • M: 040 901 937 • E: domacija.cenc@gmail.com W: http://users.volja.net/piknik/ • FB: www.facebook.com/Mi2Art Kmetija Cenc se nahaja v Godoviču, na samem začetku doline Zale. Na pašnikih, ki obkrožajo domačijo, se v letnem delu leta pasejo koze in govedo. Kmetija se ukvarja z mlečno proizvodnjo. V bližini raste kačja smreka. V njeni neposredni bližini, v miru neokrnjene narave, nudijo prostor za piknike. Prostor za največ 50 oseb je

opremljen s klopmi, z mizami in žarom, umeščen je v gozdno pokrajino, ki nudi naravno senco. Če je slabo vreme, je na razpolago lopa z nadstreškom. Večer si lahko popestrite s tabornim ognjem. Na piknik prostoru se izvajajo dogodki za cele družine, od katerih je bolj odmevna Kresna noč. Za otroke večkrat organizirajo tudi različne ustvarjalne delavnice z naravnimi materiali. Gospodinja Alenka se ukvarja z oblikovanjem gline. Izdeluje različne pokrove in pladnje za pecivo in kruh, na katerih počasi, listek za listkom, nastaja okrasje, po katerem so njeni izdelki posebej prepoznavni. Izdelke izdeluje po naročilu in za posebne priložnosti..

ROČNO PLETENJE JOŽICA S’ PODČELA Jožefa Petrenel, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Gorenji Novaki 49 • 5282 Cerkno T: 05 37 75 054 Jožefa Peternel plete nogavice, kape, jopice in druge izdelke iz domače ovčje volne. Pri tem uporablja naravno in naravno barvano volno ovc iz bližnjih krajev. Volno v domači predilnici spredejo, Jožefa pa iz nje splete različne izdelke, tudi po vaši želji in naročilu. Poznavalci pravijo, da je izdelovalka zaradi bogatega znanja in izkušenj pri obdelavi in uporabi ovčje volne med redkimi, ki se še ukvarjajo z ročnim pletenjem na tako edinstven način. Pri pripravi barv za volno, pri določanju primernega časa za nabiranje orehov, načinu mehčanja volne in preprečitve moljev se drži ljudskega izročila in znanja svojih prednikov. Nekaj izdelkov si lahko ogledate v Pokriti tržnici v Idriji, kjer je občasno prisotna s svojo ponudbo, v zimskem času pa lahko Jožefine izdelke enkrat mesečno kupite tudi na tržnici v Cerknem.

HIŠA ZELIŠČ (Master d.o.o.)

Idrijske Krnice 45 • 5281 Spodnja Idrija M: 031 608 247 • 041 494 781 E: info@hisa-zelisc.si • W: www.hisa-zelisc.si Hiša zelišč, blagovna znamka naravnih zeliščnih pripravkov ter izdelkov za aromaterapijo in dobro počutje. Bogata paleta izdelkov, ki obsega zeliščne čaje, likerje, medene sirupe, zeliščni jabolčni kis, naravna mila, temelji na visokokakovostnih naravnih sestavinah, ki so pridelane brez umetnih gnojil in škropiv. Zaupamo naravi in njeni nezmotljivi moči, zato pustimo, da ona doneguje naša zelišča, mi pa z ročnim obiranjem in obdelavo ter s pomočjo tradicionalnih znanj in postopkov naših babic poskrbimo, da ohranimo vse dragocene in blagodejne učinkovine zeli. In vam jih ponudimo v izdelkih Hiše zelišč. Ponosni smo, da večino rastlin pridelamo sami, na 900 do 1060 metrov nadmorske višine, v neokrnjeni naravi, brez gnojil in škropiv. S tem uresničujemo pradavno izročilo vseh rodov Krničanov o dragocenosti spoštljivega, tenkočutnega sodelovanja z naravo.

NATURALINA, Borut Troha s.p.

Beblerjeva 6 • 5280 Idrija M: 041 574 049 (Vanja Troha) • E: naturalina.info@gmail.com • FB: Naturalina Naravna kozmetika Naturalina s sloganom NARAVA NAM DAJE PRILOŽNOST izdeluje ročno izdelane naravne kozmetične izdelke - naravna oljčna mila, ki so ročno pakirana v lični embalaži, volnena mila, ki so polstena z naravno volno, naravna mazila za ustnice, parfumska mazila, olja za nego in masažo telesa, karitejevo mazilo, kakavova rožica, kopalne krogle, mazila za razne težave - kostanjevo, gabezovo, ognjičevo in smolnato mazilo ter unikaten nakit iz volnenih kroglic, ki ga izdelamo tudi po vaši želji. Za svoje izdelke uporabljamo nerafinirana olja in masla ter 100% naravna eterična olja. Zdravilne rastline, iz katerih izdelujemo macerirana olja, nabiramo v neokrnjeni naravi idrijskega hribovja. Pri izdelavi oljčnih mil uporabljamo naravna barvila in zeliščne dodatke – cimet v prahu, med, kakav v prahu, glino, ovsene kosmiče, cvetove sivke in rožmarinove liste.

Katalog daril: Idrijsko-Cerkljansko 2012/2013  

Katalog daril: Idrijsko-Cerkljansko 2012/2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you