Page 1

IDRIJSKO IN CERKLJANSKO Nepozabna doživetja za nepozabne počitnice


2


Idrijsko in Cerkljansko Hribovito ozemlje, ki ga je narava skrivnostno oblikovala na meji med Alpami in Krasom. V objemu širnih gozdov, ki prekrivajo več kot tri četrtine površja, se skriva prava zakladnica bogatega rastlinskega in živalskega sveta. Obiskovalce očarajo razgledne transverzalne in druge pohodne poti, ki ponujajo pohodniške užitke v vseh letnih časih in so primerne tudi za nordijsko hojo. Neokrnjena narava z gozdovi in s čistimi vodami, etnološke posebnosti, turistične kmetije na podeželju, odlične kulinarične dobrote (idrijski žlikrofi, šebreljski želodec) ter evropsko pomembni tehniški, zgodovinski in kulturni spomeniki vas bodo prevzeli. Poleti je poskrbljeno za kopalce; ko pa idilično pokrajino pobeli sneg, Idrijsko-Cerkljanska privabi številne ljubitelje smučanja in drugih zimskih radosti. Obiščite ta košček Slovenije in spoznajte, kako so idrijski knapi (rudarji) skozi stoletja pridobivali živo srebro, navihanega rudniškega škrata prekmandlca, škafarja ter življenje klekljaric in slavne Napoleonove Pasje grofice! Podoživite delovanje Partizanske bolnice Franja, ki je v času 2. svetovne vojne nudila zavetje ranjencem, in obiščite arheološko najdišče Divje babe, poznano po odkritju najstarejšega glasbila na svetu - neandertalčeve piščali. Ob postanku na kavici prisluhnite idrijskemu govoru in cerkljanskemu narečju, ki sta vsako zase zelo zanimiva za uho. Vabimo vas na nepozabna doživetja na Idrijsko-Cerkljansko, v razgibano pokrajino, ki jo povezuje čista reka Idrijca!

3


EM O

TA

RI

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

GE

I

N

W O RLD HE

N DIAL

SV

NA

NA DEDIŠ CˇI OV ET

PA TRI M

O

Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija vpisana na Seznam svetovne dediščine leta 2012

IDRIJSKO

RAZGLEDI PO STOLETJIH PRETEKLOSTI Po ustnem izročilu je leta 1490 živo srebro po naključju odkril škafar, ki je v studencu namakal škaf. Vest o najdbi se je hitro razširila in v tedaj še neodkrito kotlino privabila množico ljudi. Na mestu, kjer naj bi škafar zajel živo srebro, danes stoji cerkev sv. Trojice. Idrija, najstarejše slovensko rudarsko mesto, prevzame obiskovalce s svojo bogato tehniško, kulturno in naravno dediščino. Z več kot 500-letno tradicijo rudarjenja so se v mestu ohranili številni objekti, ki vsak zase izpričujejo bogato zgodovino rudnika in način življenja idrijskega rudarja in njegove družine. Prijetno doživetje v Idriji je obisk drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu. Skrivnostno podzemlje si oglejte v Antonijevem rovu – morda srečate jamskega škrata prekmandlca! Tu boste spoznali težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, videli kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Skromni rudarski družini je še kako prav prišel dodaten zaslužek, ki so ga ustvarjale ženske in dekleta s prodajo svojih ročno klekljanih idrijskih čipk. Danes čipke z veseljem uporabljamo za osebno, poslovno in protokolarno obdarovanje, modne čipkaste dodatke pa najdemo v garderobi vsake sodobne ženske.

4

Ljubiteljem zgodovine in umetnosti priporočamo obisk Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, ki skozi svoje stalne postavitve


Priporočamo:

celovito predstavlja poltisočletno dediščino rudnika, mesta in čipke. Idrija in Almadén (Slovenija, Španija) z dediščino dveh največjih živosrebrovih rudnikov na svetu sta od 30. junija 2012 umeščena na seznam Unesca. Na Seznam vpisana dediščina v Idriji zajema dediščino rudnika in rudarjenja v najširšem pomenu te besede: rudišče, rove, jaške, industrijske stavbe, profano in sakralno arhitekturo. Na prvem mestu velja izpostaviti Antonijev rov – v muzej urejeno idrijsko podzemlje, grad Gewerkenegg v katerem domuje najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine, jašek Frančiške z obnovljenimi rudniškimi stroji in napravami, kamšt, topilnico, klavže, rudniško žitno skladišče in rudniško gledališče, idrijsko rudarsko hišo, staro mestno jedro ...

• obisk Akvarija M Idrija - najlepšega in najraznovrstnejšega akvarija v Sloveniji, • obisk Vojnega muzeja v Idriji, • obisk prve slovenske realke (1901), • ogled rudniškega gledališča - prvo slovensko namensko grajeno gledališko zgradbo iz leta 1770, • ogled rudniškega magazina - žitnega skladišča iz leta 1770, kjer so do leta 1912 hranili in delili žito rudarjem, • obisk strojnice jaška Inzaghi - pri avtobusni postaji, v njej je urejen Turistično informacijski center (TIC Idrija), • ogled Kamšti (1790) - lesenega pogonskega vodnega kolesa, ki je bilo del črpalnega sistema rudnika in ki danes slovi kot največje ohranjeno tovrstno leseno vodno kolo v Evropi, • ogled rudniških lokomotiv - ob vstopu na Rake (vodni kanal, ob katerem je urejena sprehajalna in učna naravoslovna pot), • ogled idrijske rudarske hiše iz 18. stoletja - vpogled v življenje rudarjev in njihovih družin, • obisk vhodne zgradbe Frančiškovega jaška - tu je urejena izjemna zbirka obnovljenih rudniških strojev in naprav, • obisk Partizanske tiskarne Slovenija na Vojskem - avtentično ohranjene partizanske tiskarne iz leta 1944, v kateri so tiskali edini odporniški dnevnik v Evropi, • obisk partizanskega grobišča Vojščica na Vojskem, • pot Od zrna do kruha na kmetiji Pr’Jureč ter ogled Jurečeve šupe - zbirke ohranjenega kmečkega orodja, • ogled župnijske cerkve Marije Device Vnebovzete, po domače Marija na Skalci, v Spodnji Idriji, • ogled Šturmajc v Gorenji Kanomlji - najlepših »kmečkih fresk« na fasadi hiše, ki so stare okrog 200 let.

5


CERKLJANSKA

KJER SI SPOČIJETE TELO IN DUHA Cerkno je bilo pomembno partizansko oporišče med 2. svetovno vojno. Na takratne dogodke opominjajo številni spomeniki in pomniki. Ustavite se v Partizanski bolnišnici Franja, ki je skrita v soteski Pasice in je ena redkih še ohranjenih bolnic, ki so med 2. svetovno vojno delovale v Sloveniji. Je simbol slovenskega partizanskega zdravstva. Oglejte si izvirno domačijo Kamlonarše s “črno kuhinjo” ter hišo v Zakojci, v kateri je svojo mladost preživel pisatelj France Bevk. V pustnem času je v Cerknem najpomembnejša tradicionalna pustna prireditev, Cerkljanska laufarija. Vse o laufariji boste izvedeli na obisku v Cerkljanskem muzeju, kjer je postavljena stalna razstava Pust je kriv! - Pripoved o cerkljanskih laufarjih, istočasno pa si oglejte še razstavo o zgodovini Cerkljanske. Ko se otopli, obiskovalci radi obiščejo arheološko najdišče Divje babe, skrito nad dolino Idrijce, pod Šebreljsko planoto. Od tu izvira najstarejše glasbilo na svetu (staro 55.000 let), neandertalčeva piščal. Na območju Novakov na Cerkljanskem se je v obdobju po 1. svetovni vojni razvila znamenita novaška lok smučka, ki ima svoje mesto med dediščino smučarske kulture. Vsi, ki se v zimskih mesecih radi predajate belim strminam in uživate na svežem zraku, vabljeni na obisk najsodobnejšega družinskega smučišča v Sloveniji, Smučarskega centra Cerkno.

6


Priporočamo:

• obisk Miklavževega turna v Labinjah - ruševin stare rudarske cerkve iz srednjega veka, • ogled Mrtvaškega plesa v cerkvi sv. Jošta v Trebenčah, • ogled italijanskih vojaških podzemnih utrdb v Zakrižu, • ogled razstave starega kmečkega orodja s prikazom starih obrti pri Praprotniku, • ogled cerkve sv. Ane v središču Cerkna s prečudovitimi freskami na pročelju.

7


KJER JE DOMA IDRIJSKA ČIPKA Tu je dom slavne »lepotice«. Idrijska čipka očara vsakogar. Saj jo poznate, kajne? Bogato ponudbo idrijskih čipk najdete v številnih trgovinicah in studijih v Idriji ter v Čipkarski šoli Idrija. Oglejte si, kako nastaja idrijska čipka, ali pa svoje klekljarske spretnosti preizkusite tudi sami. Idrijsko čipko prepoznate po znaku geografska označba idrijska čipka, ki jo nosijo le kakovostno izdelane čipke. Čipke iz Idrije predstavljajo izziv številnim priznanim modnim oblikovalcem, umetnikom in drugim ustvarjalcem. Presenečeni boste, kakšne mojstrovine nastajajo izpod rok idrijskih in cerkljanskih klekljaric! Podarite sebi in svojim najbližjim prelepo idrijsko čipko!

Priporočamo:

• ogled stalne razstave Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina v Mestnem muzeju Idrija - celosten pregled klekljanja in z njim povezanih dejavnosti na Idrijskem, • ogled razstave učenk in učencev Čipkarske šole Idrija, • klekljarske mojstrovine otrok in mladih, ki v svojem prostem času radi klekljajo, • obisk delavnic klekljanja v Čipkarski šoli Idrija, • nakup idrijske čipke in izdelkov z idrijsko čipko preko spletne trgovine http://darila.idrija-turizem.si/.

BOGASTVO OKUSOV ZA GURMANSKE UŽITKE Po ogledih znamenitosti in številnih doživetjih se vam bo prilegla okusna domača hrana. Na Idrijsko-Cerkljanskem so gospodinje od nekdaj dobro kuhale. Ljubitelji dobre hrane vedo, da se v Idriji priležejo odlični idrijski žlikrofi, ki so kulinarična posebnost tega kraja in se danes ponašajo z evropsko zaščito. Na številnih protokolarnih dogodkih v Sloveniji se gostom pogosto postrežejo kot glavna jed. Idrijski žlikrofi imajo značilno obliko in so tradicionalno pripravljeni z bakalco - omako iz ovčjega mesa. Gospodinje na IdrijskoCerkljanskem poleg žlikrofov pripravljajo še druge sveže dobrote, kot so zeljševka, ocvirkovca, smukavc ali štruklji. Cerkljani vam priporočajo odličen šebreljski želodec, suhomesnati izdelek z zaščiteno geografsko označbo. Za posladek vam na Cerkljanskem ob kavici ponudijo odlično potičko iz suhega sadja in medu, ki je bila pozabljena, a ponovno oživljena iz kulinarične dediščine območja. Če odrasle zamika, da poskusite tradicionalno pijačo rudarjev, geruš, se pripravite na zelo močan okus!

Priporočamo: • kulinarične delavnice po dogovoru, • obisk gostiln, ki nudijo tipično lokalno kulinariko.

8


NARAVNA DEDIŠČINA

priložnost za raziskovanje in izobraževanje V Krajinskem parku Zgornja Idrijca spoznavajte naravo in številne pomnike rudarske preteklosti. Park je pravi vir energije za vso družino. Sotočje Idrijce in Belce oblikuje naravno kopališče Lajšt, okoliški gozdovi pa nudijo zavetje številnim živalim. Divje jezero, naš največji kraški izvir, v svojih skrivnostnih globinah skriva človeško ribico. Ob obilnem deževju začne voda bruhati na plan in takrat postane jezero zares divje. Iz njega se v Idrijco izliva najkrajša površinska reka v Sloveniji, Jezernica. Ob vodnem kanalu Rake se lahko sprehodite »Po poti idrijskih naravoslovcev« od Idrije do Divjega jezera. Ob vstopu ne spreglejte Scopolijevega spominskega vrta, ki hrani prave naravne zaklade, ki so jih odkrili številni znani naravoslovci in botaniki. Idrija je s svojo bližnjo okolico tudi izhodišče za raziskovanje kamnin in ostalih geoloških posebnosti območja. Celotno območje razgibanega sveta idrijske občine obsega Geopark Idrija, ki sodi zaradi izjemne naravne dediščine med najzanimivejše parke v Evropi. V Godoviču na Idrijskem je znano drevo kačja smreka s kačasto zavitimi vejami, tu lahko poiščete tudi odtise dinozavra. Ljubitelje narave vabimo, da si tudi na Cerkljanskem ogledate zanimivo drevo dvojček, ki raste kot dve zraščeni bukvi - siamski dvojčici. Zanimivo hidrološko naravno dediščino pod Cerkljanskim vrhom predstavlja izvir Zaganjalka. Gre za poseben kraški pojav, za katerega je značilno spreminjanje pretoka vode. Pravo neokrnjeno divjino lahko doživite v Zakojški grapi. Nekdaj naseljeno območje lahko podoživite s številnimi slapovi, tolmuni in v objemu gozdov poiščete svoj mir.

Priporočamo:

• ogled rudniške zbirke cinabaritnih rud, mineralov in kamnin - v upravni stavbi RŽS pri Frančiškovem jašku, • ogled jezu pri Kobili, Naravoslovna učna pot Rake, • ogled jame nad Kobilo, Naravoslovna učna pot Rake, • obisk klavž na Idrijci, Belci in Kanomljici - zidanih rečnih zapornic za plavljenje lesa za potrebe rudnika, • Babji zob – skalni osamelec, dolomitni stolp na poti iz Idrijske Bele do Belčnih klavž, Krajinski park Zgornja Idrijca, • Kazarska grapa – soteska, polna naravnih znamenitosti, • soteska Pasice – hudournik Čerinščica na svoji poti razkriva številne tolmune, slapove, • kanjon Zapoške – soteska s strmimi bregovi in dvema večjima slapovoma, • Idrijca s številnimi pritoki.

9


Številne prireditve z mednarodnim slovesom Celotno območje slovi po številnih etnoloških, kulturnih, zabavnih in drugih dogodkih, ki obiskovalcem pričarajo nepozabno doživetje. Odkrijte modrost izročila na prireditvah v neposredni okolici, na podeželju, ki jih prirejajo društva po vaseh ter z njimi obujajo in ohranjajo spomin na življenje nekoč. Največja prireditev v Idriji z mednarodnim slovesom, posvečena tradicionalni obrti klekljanja, je Festival idrijske čipke. S prireditvijo se ohranja tradicija izdelovanja idrijske čipke ter spodbuja drugačnost, inovativnost v njeni izdelavi in uporabi. Cerkljanska laufarija je ena odmevnejših tradicionalnih pustnih prireditev v Sloveniji. Stoletja dolgo je potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Pridite, prepustite se pustnim norčijam in skupaj z laufarji pomagajte odgnati zimo! Mednarodni festival Jazz Cerkno navdušuje vse ljubitelje jazza, ki lahko prisluhnejo številnim izvajalcem te zvrsti glasbe z vsega sveta. Na dogodku obiskovalci doživijo celovit vpogled v aktualno dogajanje na področju jazza.

Priporočamo:

• Tango festival, Idrija, • Alter Art festival, Idrija, • Šina - festival eksperimentalne glasbe, Idrija, • Festival Čipkarija, Idrija, • tradicionalno pustovanje - Graparski kravneval, Idrija, • Veliki šmaren – Pr’farski štrukljevec, Spodnja Idrija, • Oglarska nedelja, Idrijske Krnice, • Trnovski maraton, Črni Vrh nad Idrijo, • zimski in nočni pohod z baklami na Javornik, • pohod Po poteh prenosa ranjencev od Želina do Vojskega, • Poletje v Cerknem, • ALA festival, Cerkno, • Srečanje pod Črnim Vrhom, • kolesarski maraton Franja, • zimski pohod na Porezen, • Festival Keltika, Cerkno, • Poletje pod Kojco, Cerkno, • PVC festival, Cerkno, • Festival Cmakajne, Cerkno, • Festival Trakulja, Cerkno, • Smučanje po starem, Cerkno, • Festival Rad bi bil normalen, Ravne pri Cerknem, • Bevkovi dnevi, Cerkno.

10


AKTIVEN ODDIH Za mlade in mlade po srcu nudi Idrijsko-Cerkljanska ogromno možnosti aktivnega preživljanja prostega časa in nepozabnih doživetij. Podajte se po številnih pohodniških in sprehajalnih poteh, na katerih boste občudovali lepote tega dela Slovenije. Med hribi in slemeni se vijejo doline in ozke grape s kristalno čistimi vodami, vmes pa se dvigajo planote. Čez to območje potekajo številne planinske poti in pohodniške transverzale: Idrijsko-Cerkljanska planinska pot, Slovenska planinska pot, Evropska pešpot E7, Via Alpina rdeča pot, Predalpska pot. Pohodniki ste vabljeni v prijetne planinske koče na Javorniku, Hlevišah in Poreznu. Razgibajte svoje telo na potepanju po označenih kolesarskih poteh, ki so vodene po okoliških planotah - proge so primerne za vse vrste kolesarjev, od pustolovcev do družin, saj so različno zahtevne in dolge. Vzponi na bližnje vrhove bodo poplačani z nepozabnimi razgledi, na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji spusta. Poleti se osvežite v naravnem kopališču Na lajštu v Idrijski Beli, na sotočju Idrijce in Belce. Kopališče je v toplih poletnih mesecih zelo obiskano in je izhodišče za ogled kamnitih rečnih zapornic za plavljenje lesa, klavž, in idrijskega laufa, prve gozdne železnice v Evropi. Se želite preizkusiti v prostem plezanju? Obiščite plezališča, Strug in Gore na Idrijskem in Lutne skale v Kazarski grapi na Cerkljanskem. Za dodaten adrenalin se udeležite paintballa ali jadranja s padalom. Športni ribolov v čistih rekah omogoča pristno doživljanje neokrnjene narave, zdravo preživljanje prostega časa, oddih in sprostitev. Bistra reka Idrijca s svojimi pritoki omogoča bivanje najplemenitejšim vrstam rib (postrv, lipan). V vseh letnih časih je poskrbljeno za igralce tenisa, pozimi pa za smučarje, tekače na smučeh in sankače, saj je obilo možnosti za zimske športe na urejenih smučiščih (Cerkno, Vojsko, Javornik, Črni Vrh nad Idrijo) in tekaških progah na Vojskem, v Črnem Vrhu nad Idrijo in Cerknem. Različno zahtevne proge so urejene za tekače rekreativce in tekmovalce na smučeh. Rezervirajte si dopust za zimske radosti v Smučarskem centru Cerkno, ki velja za najsodobnejše družinsko smučišče v Sloveniji s smučarsko šolo in vrtcem. Gostoljubne turistične kmetije v prijetnem podeželskem okolju, nedaleč stran od mestnega vrveža, kar vabijo na obisk. Tu preživite dan, dva ali pa daljše počitnice, saj vas bosta neokrnjena narava in svež podeželski zrak napolnila z novimi močmi. Za obiskovalce so na voljo gostilne s prenočišči, zasebni apartmaji in sobe, hotel Jožef v Idriji in hotel Cerkno (kategoriziran pohodniški in kolesarski hotel). V bližnji Spodnji Idriji pa se lahko nastanite v hotelu Kendov dvorec, ki je v prestižnem združenju gradov in dvorcev Relais & Chateaux.

Priporočamo:

• plavanje v termalnem bazenu Hotela Cerkno in poleti kopanje na reki Idrijci, • pot vezistov in kurirjev, • sprehajalna pot na Kopo (1360 m), • vzpon na Kojco (1303 m), • vzpon na Bevkov vrh (1051 m), • kolesarska pot po Cerkljanskem hribovju, • kolesarska pot Po sledeh piščali in kavern, • adrenalinski kajting, Cerkno, • gorski maraton štirih občin, • MountainBikePark Javornik.

11


DUNAJ BUDIMPEŠTA

BENETKE

ZAGREB

RAZDALJE MED KRAJI: Idrija - Sp. Idrija 4 km Idrija - Vojsko 13 km Idrija - Cerkno 20 km Idrija - Godovič 10,9 km Idrija - Črni Vrh 18,5 km Idrija - Logatec 24,7 km Idrija - Ajdovščina 35,7 km Idrija - Nova Gorica 62,9 km

Idrija - Vrhnika 36,2 km Idrija - Žiri 13,4 km Idrija - Škofja Loka 40,7 km Idrija - Tolmin 44,6 km Idrija - Železniki 46,0 km Idrija - Postojna 40,8 km Idrija - Koper 102 km Idrija - Kalce pri Logatcu 23 km

Izleti / prireditve / rezervacija prenočišč / turistična ponudba na Idrijskem in Cerkljanskem: TIC IDRIJA Vodnikova 3, 5280 Idrija T: 05 374 39 16 F: 05 374 39 15 E: ticidrija@icra.si W: www.idrija-turizem.si

TIC CERKNO Močnikova ulica 2, 5282 Cerkno T: 05 373 46 45 E: info@turizem-cerkno.si W: www.turizem-cerkno.si

Izdal: RDO Smaragdna pot, 2012 Sofinancirali: Občina Cerkno, Občina Idrija Vsebinska zasnova/besedilo: ICRA d.o.o. Idrija, LTO Laufar Cerkno Jezikovni pregled: Mateja Bizjak Fotografije: arhiv ICRA d.o.o. Idrija, arhiv LTO Laufar Cerkno, arhiv RŽS, www.active-idrija.com, Zoran Abram, Amadej Carl, Drago Kuralt - fototeka Cerkljanski muzej, Daphne Levac Cornelissen, Jani Peternelj, Bojan Tavčar, Samo Trebižan, Božo Uršič, Dunja Wedam, Robert Zabukovec Oblikovanje in postavitev: Grafično oblikovanje, Klemen Rupnik s.p. Tisk: Gorenjski tisk Naklada: 10.000

OBČINA IDRIJA

M

IDRIJSKO IN CERKLJANSKO  
IDRIJSKO IN CERKLJANSKO  

IDRIJSKO IN CERKLJANSKO

Advertisement