Page 1

Temporada 2011

Papallones per veure

Núm 8. 4/09/2011

FINAL DE TEMPORADA 2011 La temporada 2011 ja està en els seus darrers moments i ja només queden unes poques papallones per emergir ben noves, i les que encara aguanten en vol ja estan molt deteriorades i poc fotogèniques.

Lycaena alciphron, una troballa d'enguany a l'Alta Garrotxa.

Un grup de Charaxes jasius, fàcils d'atreure amb fruita dolça.

La suor, tot i no ser dolça, també és un atractiu per les Charaxes.

En definitiva, la temporada ha esta una mica irregular: les pluges de la primavera feia brotar moltes plantes i la primera part de l'estiu va ser excel•lent quant a la diversitat i abundància de les espècies en vol. Però, les pluges i baixes temperatures del mes de juliol van frenar aquesta tendència positiva i la resta de l'estiu va resultar ser força pobre. Tanmateix, ja tenim una nova espècie per l'àrea d'estudi ja que el company Constantí Stefanescu va fotografiar un Polyommatus fulgens a Ribelles, Alta Garrotxa, al mes de juliol. Aquesta espècie no és rara a la Catalunya central, però, com unes quantes altres espècies, semblava que no volia traspassar la frontera entre

Osona/Bages i la Catalunya més costanera. Ara cal buscar-la a més llocs a l'Alta Garrotxa. Altres troballes d'interès han estat una Lycaeana alciphron a la serra de Banyadors, darrera de Bassegoda, i un Satyrium walbum a El Torn. Entre les espècies més freqüents que van aparèixer en gran nombre, hi podem incloure Araschnia levana, molt comuna al parc natural, i la presència regular de Maculinea arion al transsecte BMS al mateix parc natural. El que queda de la temporada dóna per gaudir de les Charaxes jasius, sovint posades sobre figues podrides, i algunes Satyrinae com Hipparchia statilinus o H. fidia, que resulten rares a la comarca i que es poden buscar a les zones més càlides de l'est. Ens queda la feina d'una darrera reunió d'aula per recapitular sobre la temporada i plantejar un seguit d'idees pel que fa a la temporada de l'any vinent.

Propera sessió a l'aula: divendres 23 de setembre.

pàg 1 de 1

Butlletí nº8 Projecte papallones  

Projecte papallones diürnes de la Garrotxa. ICHN

Butlletí nº8 Projecte papallones  

Projecte papallones diürnes de la Garrotxa. ICHN

Advertisement