Page 1

Temporada 2011

Núm 3. 29/04/2011

Espècies ja presents

Melitaea phoebe (esq) i Euphydryas aurinia (dreta), un nimfàlid que està a punt d'emergir.

UNA ANY QUE ARRIBA AMB FORÇA

Ja han emergit les Cupido alcetas (foto sup) i les Cupido argiades (foto inf), licènids de fàcil identificació gràcies a la petita cua de l'ala posterior A punt per emergir

Scolitantides orion, un licènid petit, amant dels rocams assolellats

La temporada 2011 sembla que comença molt bé. Pel que fa als seguiments CBMS, cal recordar que la segona setmana del 2010 va nevar, i per tant va endarrerir l'aparició d'algunes espècies.

A més de les cites, cal anar pensant en l'edició de la guia, i per tant no podem oblidar que ens caldran fotografies de cada espècie. Al marge del seu valor estètic, a les fotografies s'han de veure clarament els trets que fan possible la determinació d'aquesta. De moment, el 2011 ja Aquí tenim un bon tenim citades 58 exemple de fotografia: espècies: Gonepteryx cleopatra 3 Papiliònids 12 Pièrids 17 Licènids 16 Nimfàlids 4 Satírids 6 Hespèrids. No és gens fàcil fotografiar aquests pièrids amb les ales obertes! Ja són disponibles a la web els mapes de distribució d'algunes espècies i les cites en quadrícules 5x5 i 1x1.

pàg 1 de 2


Temporada 2011

Núm 3. 29/04/2011

Assitents a la sortida de camp: 16 d'abril de 2011

CRÒNICA DE LA SORTIDA DE CAMP La sortida tenia com a objectiu mostrejar un tram curt de la via romana a sobre de Sant Salvador de Bianya, on passa pel solell i existeixen un seguit de petits espais oberts colonitzats per moltes plantes aromàtiques com la farigola o l’espígol, que atreuen moltes papallones. Al tram que baixa des de cal Ferrer (just on la via travessa la carretera per primera vegada sortint de Sant Salvador) es van detectar 20 espècies, un bon nombre tenint en compte que encara som a l’abril i que les màximes d’abundàncies d’espècies i d’exemplars a molts llocs no arriben a donar-se fins ben entrat al juny. Cal remarcar aquí la trobada de Zerynthia rumina, papiliònid molt vistós que està totalment lligat a la presència de la flor pistolòquia (Aristolochia pistolochia), on aquesta papallona sempre pon els seus ous i de la qual les seves larves s’alimenten fins a que es transformen en crisàlide. No vam trigar gaire per trobar les primeres erugues sobre aquesta planta, encara que ens va costar

una mica més trobar cap adult en vol. D’altres espècies observades aquí podem esmentar Glaucopsyche alexis i Glaucopsyche melanops, la primera amenaçada a Europa, però força comuna a la comarca als prats secs. També vam tenim la sort de presenciar com una femella de la gran Papilio machaon va deixar el seu ou rodó sobre un plançó – creiem – de fonoll. Després d’un parell d’hores a la via romana vam canviar de lloc i vam baixar al fons de la vall de Bianya, a un hàbitat més humit on esperàvem trobar algunes espècies diferents. Als prats al costat de la riera de Bianya vora el pas dels Traginers vam identificar 18 espècies, per elevar el total pel matí a 25 espècies. Aquí podem destacar més espècies forestals com Anthocharis cardamines, els mascles amb l’àpex de l’ala un color ataronjat molt característic, i la Polygonia c-album, amb els marges de les ales retallats.

Propera sessió a l'aula: divendres 20 de maig a les 19h. Propera sortida de camp: dissabte 21 de maig a les 10h.

pàg 2 de 2

Butlletí nº3 Projecte papallones  

Projecte papallones diürnes de la Garrotxa. ICHN

Butlletí nº3 Projecte papallones  

Projecte papallones diürnes de la Garrotxa. ICHN

Advertisement