Page 1

Tiistaina 11. joulukuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

Palkittu kädentaitaja pyrkii aina täydellisyyteen

Tänään Voimasuhteet on kahden kauppa

Kihniö Maarit Lehto

■ Karvian kunnanvaltuusto ratkaisee, saako Kankaanpää lisäpaikat Posan perusturvalautakunnassa. Kiista voimasuhteista on kahden kauppa, koska muut jäsenkunnat ovat paikkajaon jo hyväksyneet.

Kihniöläinen Timo Lehtonen mittailee komeaa, pääosin suklaanruskeaa kajakkia. Keväällä Kankarinjärvessä ensikosketuksen saava kulkupeli on Lehtosen rakentama taidonnäyte, joka lopullisesti niittasi hänelle voiton ja Vuoden artesaanin tittelin Suomen Kädentaidot -messuilla. – Olen kajakkiin tyytyväinen kokonaisuutena, toistaiseksi, sanoo Timo Lehtonen. Naureskellen hän myöntää, että kyllä, hän tavoittelee täydellisyyttä. Jokaista valmista työtä voisi vielä vähän parantaa, ja jokaista yksityiskohtaa voisi vielä hiukan hioa. Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa tupla-artesaaniksi opiskellut Lehtonen sai kilpailun raadilta kehuja monipuolisuudestaan, taitavavasta teknisestä osaamisesta ja huolellisesta viimeistelystä. Hienopuusepällä ja veneenrakentajalla on useita töitä rakenteilla samanaikaisesti. Kevääksi valmistuvat kajakki, rimasoutuvene ja melottava lainelauta. – Kait ne sitten samalla kerralla vien uitettavaksi Pyhäniemen rannalta.

sivu 5

Verkkosivut kaikilla herkuilla

Käsillä tekeminen tuttua jo lapsuudesta Ikatan Kihniön opetuspisteellä rakennetun kajakin päämateriaali on afrikkalaista wengeä. – Wengeä käytetään vähän, koska se on kallista ja kovaa. Minulle se on tuttu materiaali, sillä olen käyttänyt sitä huonekaluissa. Kajakki oli hidas rakentaa, koska en halunnut siihen ylimääräisiä reikiä. Niittien sijasta kiinnitin rakennuskaaren käsipuristimilla, vaikka tiesin, etteivät niitit etenkään tummassa puussa edes näkyisi. Kajakki on tekijänsä käytössä ainakin kesän ajan. Sen jälkeen hän voi sen myydä, mutta ihan tonnilla tai kahdellakaan ei menopeli häneltä lähde. Lehtonen on kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta suinpäin hän ei siihenkään ryhdy. Hänen äidillään oli käsityöliike Ylöjärvellä, ja poika sai jo pienestä pitäen laskea yrittäjyyden plussat ja miinukset. Mahdollisen yrityksensä kotipaikka voi Lehtosen mukaan olla missä tahansa. Hän on kuitenkin melkein koko ikänsä asunut Ylöjärvellä, ja Tampereen seutu on hänelle mieluisa. Kiinnostuksen käsitöihin Lehtonen on saanut molemmilta vanhemmiltaan. Hänen isän-

N:o 95 - 2012 | 80. vuosikerta

■ Osoite on sama, mutta sisältö uusi. Aika moni on jo huomannutkin, että Ylä-Satakunnan uudistetut verkkosivut avautuivat perjantaina. Sananmukaisesti kaikilla herkuilla, sillä mukana on myös ruokaohjeita. sivu 3

Monien juhlien itsenäisyys

Vuoden artesaaniksi valittu Timo Lehtonen rakensi kajakkinsa päämateriaaliksi afrikkalaisen wengen. Puu on kovaa ja kallista, mutta upean väristä. Koristelussa on muun muassa kuvioituna koikarppi. Ensikosketuksen veteen komea kajakki saa keväällä Kankarinjärvessä.

sä on keittiökalustepuuseppä, ja siinä sivussa on poika saanut seurata ja kokeilla puun työstämistä. Kädentaito ylipäätään on kiinnostanut häntä aina, ja pikkupoikana hän on tehnyt niin ristipisto- kuin kanavatöitäkin.

Kädentaitajalla on monenlaisia suunnitelmia, ja rakentamisen lisäksi hän haluaisi tulevaisuudessa keskittyä nykyistä ahkerammin myös piirtämiseen ja maalaamiseen.

”Olen kajakkiin tyytyväinen kokonaisuutena, toistaiseksi.”

■ Itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin kunnissa. Parkanon lukion juhlassa ohjelmassa oli uusien ylioppilaiden lakitus. sivut 5, 6 ja 12

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012 Johanna Uotinen

Rakas äiti, anoppi ja mummu

Rakkaamme

Valma Sesilia PATJAS

Eero Ilmari TUULINIEMI 6. 2.1932 10.11.2012

o.s. Majalahti 26. 2.1925 Kihniö 12.11.2012 Kihniön TK

Kenties herätessä en muista – vasta kun tuuli yltyy puitten huutoon havahdun ikävään varjojen pudotessa puista syksyn hämärään.

Kiittäen ja lämmöllä muistaen Veli-Matti ja Aino Pasi, Minna sukulaiset ja ystävät

Kenties vasta silloin alan unohtaa kuin haalistuva pigmentti pigmentiltä katoava kuva. (Kirsi Kunnas)

Luoja kauan valmisti viljaa vuosi vuodelta verkalleen, nyt enkelit kypsän lyhteen vei elämän Herralleen. Me siunaamme matkasi viimeisen sua kaikesta kiittäen. Siunaus toimitettu 1.12.2012 läheisten ja ystävien läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta. Kiitokset kaikille Valmaa Iltakodissa ja Terveyskeskuksessa hoitaneille.

Rakkaudella kaivaten puoliso, lapset ja lastenlapset perheineen sisaret ja veljet perheineen muut sukulaiset ja ystävät Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

Leena Arffman tunnelmoi levyllisen Ave Mariaa

Rakkaamme

Irmeli Anneli VAVIOLAHTI o.s. Teikari

Ylä-Satakunta

7. 9.1945 12.11.2012

Maarit Lehto

Hengellisiä tilaisuuksia

Parkanolaissyntyinen Kotkassa asuva sopraano Leena Arffman (o.s. Koivisto) laulaa joulun alla julkaistulla cd-levyllä 14 Ave Mariaa eri säveltäjiltä. Levyllä on tunnettuja klassikoita, ja kaksi varta vasten Leenalle sävellettyä uutta Ave Mariaa. Levyllä Leena laulaa myös yhden dueton puolisonsa, baritoni Kari Arffmanin kanssa. Levy on äänitetty keväällä Kotkan konserttitalossa ja Kymin kirkossa. – Levyäni on kuvailtu kauniiksi ja rauhoittavaksi kokonaisuudeksi, Leena Arffman sanoo. Ave Maria mielletään monesti jouluun. Rukouksen sanoma sopii kuitenkin kuultavaksi kaikkina vuoden aikoina.

★★★★★★★★★★★

Naapurit innolla levyä tekemässä

Minä olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt. Tästedes on minulle talletettuna vanhurskauden seppele. Kiittäen ja kaivaten Juhani Taimi-äiti Harri ja Anne Mari Mikael Santeri Maarit ja Raimo Joni ja Anu Jimi Jare Vesa Mika sisarukset perheineen muut sukulaiset ja ystävät Siunaus toimitettu 1.12.2012 läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta suruumme.

Olavi Harinen siunattiin hiljaisuudessa.

Kiitos osanotosta. Omaiset Rakkaamme

Toini Amanda MÄKINEN

Sydämelliset kiitokset

o.s. Hytönen

kaikille minua 90-v. päivääni muistaneille.

* 8.6.1918 Parkano ✝ 4.11.2012 Helsinki

Hilkka Soljanlahti

Rakkaudella muistaen Ritva ja Raimo Jari, Kirsi, Oona ja Leevi Ei kauniimmin täältä lähteä vois, kuin nukkua hiljaa pois. Enkelit valkeat taivaassa tuolla, pitäkää iso-mummusta hyvää huolta. Oona ja Leevi Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

Leena Arffman laulaa cd-levyllä 14 Ave Mariaa eri säveltäjiltä.

Vietän

merkkipäivääni perhepiirissä.

Risto Viitamäki

Helluntaiseurakunnat

★★★★★★★★★★★

KARVIA To 13.12. klo 14.00 Lähimmäisruokailu. Su 16.12. klo 16.00 Joulujuhla, kahvit, puuro.

KIHNIÖ Ke 12.12. klo 19.00 Kuoroharjoitukset. To 13.12. klo 19.00 Raamattupiiri ja rukousilta. La 15.12. klo 10–16 Kirja- ja musiikkimyynti avoinna Saalemilla. Su 16.12. klo 15.00 Joulujuhla, kuoro, ohjelmaa, tarjoilua. Ti 18.12. klo 7.00 Aamurukous.

PARKANO Ti 11.12. klo 14.00 Päivärukoushetki. To 13.12. klo 19.00 Sanan ja rukouksen ilta. Pe 14.12. klo 15.00–16.00 Rukoushetki nuorisotyön puolesta. Pe 14.12. klo 18.00 – MIX/ RC-autokerho Joulujuhla. Su 16.12. klo 14.00 Joulukonsertti LAVRENCHUKIN MUSIIKKIPERHE. Erillisilmoitus torstain lehdessä.

PARKANON VAPAASEURAKUNTA www.parkano.svk.fi

Ke 12.12. klo 19 Rukousilta. Su 16.12. klo 14 Jumalanpalvelus. Ma 17.12. klo 19 Miestenpiiri. Tervetuloa!

Kihniön vapaaseurakunta www.kihnionvapaaseurakunta.net

Tänään ti: Nuorten näytelmäharjoitukset rukoushuoneella klo 18. Ke: Rukouskokous rukoushuoneella klo 18. Pe: Varkkareiden ja naperoiden näytelmäharjoitukset koululla klo 17–19. Pe: Nuorten pikkujoulut rukoushuoneella klo 20. La: Seurakuntakuoron harjoitukset koululla klo 13. La: Koko perheen Joulujuhla Kettukallion koulun juhlasalissa klo 18. (katso erillisilmoitus) Näyttelijät, lapset ja nuoret paikalla klo 17.15. Tervetuloa.

Levy olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä ilman Leena Arffmanin innokasta naapuria Asser Ahleskogia, jonka idea levy on. Ahleskog kuuli Leenan laulua ensimmäisen kerran konsertissa muutama vuosi sitten. – Asser päätti, että ääneni pitää saada levylle. Koin, ettei minulla ole siihen aikaa, etenkin kun Kari on teatterinjohtajana Jyväskylässä, ja minä pyöritän arkea lasten kanssa Kotkassa. Asser ei kuitenkaan antanut periksi, ja vuosi sitten Kari sanoi, että istutaanpa miettimään, millaisen levyn tekisin. Ave Maria on kulkenut matkassani aina opiskeluajoista lähtien, joten se oli luonteva valinta, Leena Arffman sanoo. Yhteistyökumppanit löytyivät läheltä, sillä iso osa tekijäkaartista asuu samassa kerrostalossa. Riku Pelo äänitti, miksasi ja masteroi, Asser Ahleskog tuotti ja Johanna Uotinen otti valokuvat ja loi levyn ulkoasun. – ”Taiteilijatalomme” asukkaat arvostavat toistensa taitoja ja osaamista, Leena Arffman kehuu. Levyllä on kolme kotkalaista Ave Mariaa. Eero Kesti ja Esa Ylönen sävelsivät kumpikin laulun Leenalle, ja Ylö-

”Levyäni on kuvailtu kauniiksi ja rauhoittavaksi kokonaisuudeksi.”

nen myös säestää levyllä. Riku Pelo on säveltänyt laulun jo aikaisemmin. Leena laulaa sen yhdessä miehensä kanssa. Julkistamistilaisuus oli 30. marraskuuta Kymin kirkossa. Lumituiskuisesta myrskystä huolimatta paikalle saapui noin 170 ihmistä. – Joku totesi, että tosi hardcore-fani pitää olla, kun lähtee liikkeelle sellaisella kelillä. Olin tosi tyytyväinen, että tilaisuuteen tuli niin iso joukko kuulijoita. Leena Arffmanin Ave Maria -levyä on saatavilla musiikkiliike Sävelaitan verkkokaupassa klassisten levyjen osiosta osoitteessa www.savelaitta.fi.

Leena Arffman o.s. Koivisto Syntymäaika ja

-paikka: 10.6.1968 Parkano Koulutus: yo -87 Kuopion musiikkilukio, laulunopettaja -96 Treen konservatorio/laulunopettajan jatkotutkinto 2000 Treen konservatorio Nykyinen työpaikka: klassisen ja pop/jazzlaulunopettaja Kotkan seudun musiikkiopisto Perhe: näyttelijä/teatterinjohtaja Kari Arffman, lapset Sonja 14v. ja Anton 9v. sekä Espanjasta adoptoitu kulkukoira Robi


Tiistaina 11. joulukuuta 2012 – 3

Lukijoilla tärkeä rooli Ylä-Satakunnan uusilla verkkosivuilla Facebook parantaa yhteydenpitoa

Ylä-Satakunta Maarit Lehto

Lukijoilla on mahdollisuus osallistua kirjoittamalla ja kuvaamalla Ylä-Satakunnan verkkosivujen sisältöön. Kuka tahansa voi esimerkiksi osua paikalle nappaamaan kuvan tilanteesta, jonka arvelee kiinnostavan muitakin ihmisiä. Kuvat, kuten muukin aineisto, päätyvät verkkosivuille toimituksen seulan kautta. Lukijat voivat lähettää myös aikaisemmin otettuja valokuvia. Niitä julkaistaan verkkosivujen galleriassa.

Ylä-Satakunta Veli-Matti Heinisuo

Facebook on uusien verkkosivujen myötä uutuus, jota YläSatakunnalla ei aiemmin ollut. Askeleet ovat aluksi hapuilevia, mutta päämäärä on selvä: ajatustenvaihto lisääntyköön ja kaikkien Ylä-Satakunnan lukijoiden ja ystävien aatokset pääskööt mahdollisimman tehokkaasti julkisuuteen. Facebookissa tällä hetkellä lehden puolelta keskustelua käyvä ja sivun virkeyttä ylläpitävä henkilö on allekirjoittanut, mutta koko lehden henkilökunta voi osallistua halujensa ja voimavarojensa mukaan. Keskustelu on vapaamuotoista ja voi käsitellä lehteen liittyviä asioita siinä missä muitakin aiheita. Tuon tuosta sivuille ilmestyy pieniä kilpailuja, joissa nopeudesta tai tiedosta palkitaan. Facebook ei ole uutiskanava sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen puolen saavat hoitaa paperinen Ylä-Satakunta ja uudistunut verkkosivusto.

”Kadonneita ja löytyneitä lemmikkejä ja tavaroita voi laittaa hakuun.” Kadonneita ja löytyneitä lemmikkejä ja tavaroita voi laittaa hakuun Kadonneet ja löytyneet -osastolla, jossa ilmoittaminen on maksutonta. Sivuille kootaan myös lukijoiden hyväksi kokemia reseptejä. Ne voivat olla joko itse kehiteltyjä tai vanhasta muokattuja. Reseptin oheen on hyvä laittaa lyhyt selvitys tai tarina mistä ohje on peräisin, missä tilanteessa se on toiminut tai millaisia muistoja se tuo mieleen. Joka viikko vaihtuu lukijoille esitettävä viikon kysymys, jonka tulos ilmoitetaan myös paperilehdessä.

Uusina palveluina reseptit ja näköislehti maksullinen näköislehti lukijoiden reseptit kadonneet ja löytyneet mahdollisuus jättää ilmoitus paperilehden kierrätysnurkkaan tapahtumakalenteri ja ilmoitus tapahtumasta ilmoitus osoitteenmuutoksesta tulospörssi Ylä-Satakunnan uutisvideot

Juttuideoita, palautetta...

Blogit tulivat verkkosivuille Ylä-Satakunta Veli-Matti Heinisuo

Blogit ovat nyt myös Ylä-Satakunnan verkkosivuilla. Tällä hetkellä siellä on kirjoituksia karvialaiselta Iiris-Maija Koivujärvi-Viitalalta ja kihniöläiseltä Annikki Kulmalalta sekä parkanolaisilta Pertti Kohtalal-

ta, Juho Laadulta, Klaus Myllymäeltä ja Veli-Matti Heinisuolta. Kirjoittajaksi ovat tervetulleita muutkin. Ainakaan tässä vaiheessa Ylä-Satakunta ei rajoita kirjoittajien määrää, vaan tavoitteena on saada runsaasti sisältöä sivuille. Toki lehdellä säilyy koko ajan oikeus ja vel-

vollisuuskin päättää, kuka sivuille kirjoittaa ja kuka ei. Bloggaajat päättävät itse, mistä kirjoittavat ja kuinka usein. Kirjoittamisesta ei makseta, vaan paras palkkio on se, että saa hengentuotteensa näkyviin ”kylän parhailla sivuilla”! Wikipedian mukaan blogi on

verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä, ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogin kirjoittaja on ”bloggari” tai ”bloggaaja”.

Merkittävä osa toimituksellisista jutuista löytyy tästä eteenpäinkin ainoastaan paperisesta lehdestä. Verkon puolella painottuu muunlainen julkaiseminen. Siitä saa parhaiten käsityksen käymällä osoitteessa www.ylasatakunta.fi Olemme ylpeitä uusista verkkosivuistamme. Haluam-

me, että ne ovat tuoreet, ja että sisältö uudistuu nopeassa tahdissa. Ennen kaikkea pyrimme siihen, että Karviassa, Kihniössä ja Parkanossa ihmiset voisivat iloita siitä, että omalla paikallislehdellä on palveleva ja hyvä verkkosivusto.

päätoimittajan kommentti Verkossa ja lehdessä eri asiat Ylä-Satakunnan syntysanoista tulee ensi vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Tuosta ajasta viimeisimpien 10 vuoden ajan lehdellä on ollut myös verkkosivut.

Viime perjantaina ne avautuivat kokonaan uudistuneina. Paperille painettu Ylä-Satakunta on edelleenkin toiminnan kivijalka. Hyvillä ja koko ajan kehittyvillä verkkosivuilla haluamme tavoittaa laajempaa käyttäjäkuntaa, ja palvella uskollisia lukijoitamme kattavammin.

Parkanon seurakunnassa nipistetään säästöjä jatkossakin Parkano Maarit Lehto

Parkanon seurakunta on saanut säästöä toiminnoistaan tämän vuoden aikana, ja menojen karsiminen jatkuu myös ensi vuonna. Säästöt yhdistettyinä veroprosentin korotukseen tuovat arvion mukaan tilikaudelle 2013 noin 33 000 euron ylijäämän. – Ilman veroprosentin ko-

rotusta miinusta olisi tulossa reippaasti, toteaa seurakunnan talouspäällikkö Elina Silomäki. Kirkollisverotuloja arvioidaan kertyvän noin 1 340 000 euroa, mikä on noin 4,4 prosenttia enemmän kuin vuoden 2012 talousarviossa. Sen sijaan yhteisöveroa arvioidaan kertyvän noin 140 000 euroa. Tämä on noin 13,6 prosenttia vähemmän kuin tälle vuodelle on en-

nakoitu kertyvän. Käyttötalouden kokonaismenoiksi vuonna 2013 arvioidaan noin 1 480 000 euroa. Summa on sama kuin tämän vuoden talousarviossa. Kokonaistuloja odotetaan kertyvän noin 120 000 euroa. Kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan talousarvion vuodelle 2013 ja toimintaja taloussuunnitelman vuosille 2013–15.

Keittiöremontti on jo alkanut Seurakunnan ensi vuoden mittavin investointi on seurakuntatalon keittiöremontti, joka maksaa noin 250 000 euroa. – Remontissa uusitaan kalusteet ja jonkin verran koneita. Eniten maksaa ilmanvaihdon uusiminen ajan tasalle, Elina Silomäki sanoo. Remontti alkoi eilen maanantaina.

Veli-Matti Heinisuo

Odotuksenamme on, että Facebook-sivusto poikisi juttuideoita, palautetta, parannusehdotuksia ja niin edelleen. Yhtenä tavoitteena on, että päätoimittajana voisin käydä säännöllisesti ”toimituspalaveria” FB-kävijöiden kanssa. Saatan esittää toivomuksia tulevien lehtien sisällön ideoiksi, esimerkiksi etsiä sopivia haastateltavia. Tässä vaiheessa on syytä myös täsmentää sitä lehdenteon perusasiaa, että kaikista ideoista ei suinkaan pystytä juttuja tekemään. Syitä siihen voi olla monia. On kuitenkin parempi, että ideoita on koko ajan käytettävissä enemmän kuin niitä voidaan toteuttaa. Verkkosivujen avauduttua puoliltapäivin viime perjantaina on tykkääjiä käynyt YläSatakunnan Facebook-sivuilla tasaiseen tahtiin. Muutamat osuivat sinne jo hieman aiemminkin. Tämän lehdessä nyt tapahtuvan julkistuksen jälkeen oletuksena on, että tahti vain kiihtyy. Lähtekää mukaan, jos olette Facebookissa!

Osaavat kädet luovat maailmoja

DIGIPAJA PARKANON KIRJASTOSSA Parkanon kirjaston Digipajassa on nyt tasoskanneri. Sillä saa paperikuvat, kehystetyt diakuvat ja negatiivit digikuviksi sekä asiakirjat PDF-tiedostoiksi. Tule tutustumaan! Laitteiden käyttöön on tarjolla opastusta keskiviikkona 12.12. klo 11-12.30 ja tiistaina 18.12. klo 17.30-19.00

petaja.lpkky.fi


4 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012

pääkirjoitus Itsenäisyys käytössä Itsenäisyyspäivänä puhuttiin jälleen voittopuolisesti valtiollisen itsenäisyyden saavuttamisesta ja säilyttämisestä, vaikka kunnallinen itsenäisyys on todellisuudessa ollut viime vuosina enemmän liipaisimella ainakin tällä seudulla. Mutta jos nyt on taistelun aika, niin puheiden aika tulee varmaan myöhemmin. Suurkuntia piirtelevät ovat kysyneet retorisesti, että mitä pikkukunnat sillä itsenäisyydellään tekevät, kun omat voimat riittävät hädin tuskin valtion osoittamien tehtävien täyttämiseen ja taloudellinen liikkumavarakin on pitkälti valtion jakamien rahojen varassa. Saman kysymyksen voi Posan viimeaikaisten sopimuskuvioiden yhteydessä esittää Honkajoen, Jämijärven ja Siikaisten päättäjille. He kun muitta mutkitta hyväksyivät Kankaanpään ilmoituksen, että se haluaa kuntien yhteiseen perusturvalautakuntaan jatkossa 8 paikkaa nykyisten 5:n asemesta. Tämä muu-

11.12.2012

tos olisi tullut ikään kuin sivutuotteena samalla, kun kuntien välistä yhteistoimintasopimusta muutetaan niin, että Pomarkku kirjataan Posan uudeksi jäseneksi. Karvian valtuutetut päättivät tarttua kuitenkin siihen valtaan, mikä Karvialla itsenäisenä kuntana vielä on. Uusi yhteistoimintasopimus tulee voimaan vasta, kun kaikki kunnat ovat sen hyväksyneet. Kun Karvia ilmoitti, ettei Kankaanpään vallan kasvattaminen sille käy, niin uusi yhteistoimintasopimus ei tältä osin voi tulla voimaan. Ongelmaan täytyy tietenkin löytää neuvotteluratkaisu, sillä lautakuntapaikat määrittelevää pykälääkin täytyy muuttaa ainakin sen verran, että Pomarkun edustus saadaan kirjattua siihen mukaan. Ihan toinen asia on, onko Kankaanpäällä perusteita lisätä lautakuntapaikkojaan. Jos katsotaan väkilukua, niin kankaanpääläisiä on yli puolet Posan alueen asukkaista ja näin ollen myös maksajista. 8 paikkaa 18:sta on vielä alle puolet. Heikki Pettinen

Kulmalan Karoliina 14.12.1962

Joutukaa sielut Kävelin iltatyöhöni Turun Hämeenkatua alas, ohi Rettigin ihanaa sikarintuoksua levittävän tupakkatehtaan ja korkealla muurilla ympäröidyn palatsin, yli Kaskensillan toiselle puolen Aurajokea Åbo Underrättelserin kirjapainoon. Siellä painettiin myös sitä ajat sitten lopetettua sanomalehteä, Uutta Päivää, jonka oikolukijana ja kesätoimittajana ansaitsin vuokra- ja ruokarahoja köyhän opiskelijan budjettiini. – Opintotuesta ei nähty vielä untakaan. Oli vuosi 1967. Hommistani palasin samaa tietä Ylioppilastalo A:han likellä puoltayötä. Olin lukenut joka tavun seuraavan päivän lehteen tulevasta tekstistä, merkinnyt latojan tekemät virheet liuskoihin, lähettänyt ne takaisin korjattavaksi ja vielä kerran saanut liuskat eteeni tarkistaakseni, että kaikki oli kuten olla piti. Se oikolukijan työ valaisi minun, nuoren ihmisen näköaloja ratkaisevasti. Olen rajattoman kiitollinen siitä, että minulla aika-

kuviot

naan oli mahdollisuus tuossa työssä avartaa tietämykseni piiriä – nurinkurista kyllä, kiitos köyhyyteni, joka pakotti ansioon myös lukukausien aikana. Kohtasin silloin ensi kerran myös äsken 80 vuotta täyttäneen Pentti Linkolan, tuon vihreän ajattelun profeetta Jeremian. No, en tietenkään tavannut häntä livenä, vaan oikolukijanpöydälläni tekstinä, joka kiehtoi, herätti, jätti ikuisen tunnemuiston. En muista, mistä aiheesta hän kirjoitti ”tutustuessani” häneen, vain sen valtavan avartumisen tunteen, jonka hänen tekstinsä aikaansai. Linkola oli tuolloin jonkin verran yli 30-vuotias. Tuossa vaiheessa professoriperheen poika rupesi kalastajaksi ja herättäjäksi, kovistelemaan luonnonvaroja tuhlaavaa ja metsiä raiskaavaa Suomen kansaa. ❐❐❐ Olen hankkinut Linkolan kirjat hyllyyni ja toivorikkaasti myös lahjoitellut nuorille merkkipäivinä… Olen siis vannoutunut linkolalainen – ja hyvässä seurassa, sillä samalla suunnalle näkyy kallistuneen myös esimerkiksi presidentti Tarja Halonen.

Linkolan luonnonsuojelusaarnoille on pitkään hymähdelty, mutta ilmeisesti New Orleansin tulva, Japanin tsunami ja New Yorkin Sandy-hirmumyrsky ovat vähentäneet ilmastonmuutoskriitikkojen ylimielisyyttä. Mutta Dohan ympäristökokous Qatarissa on istunut jo pari viikkoa jahkailemassa jatkoa Kioton ilmastosopimukselle – pääsemättä mihinkään tulokseen. Voi ihmistä. Totuudenpuhuja ei tunnetusti saa yösijaa. WSOY:n Ilmestyskirjaston n:o 1:nä ilmestyi vuonna 1987 kokoelma Linkolan ja Osmo Soininvaaran kirjeenvaihtoa nimellä Kirjeitä Linkolan ohjelmasta. Kirjanen sisältää liitteenä Linkolan laatiman, kohua herättäneen ehdotuksen Vihreän liikkeen tavoiteohjelmaksi. Se alkaa näin: Maapallon elämä, elävä kerros, biosfääri – ainoa tunnettu elämä maailmankaikkeudessa – on tuhoutumassa. Tavoiteohjelmassa Linkola kannattaa selvästi diktatorisia toimenpiteitä ympäristön suojelemiseksi, elonkehän pelastamiseksi. Soininvaara kommentoi, että yhteiskunnan pitäisi vain hienovaraisesti valvoa talouselämää… Nythän on nähty, mitä vaikkapa valtionosuuksista vastaava tai ympäristöministeri voi esimerkiksi Talvivaa-

ran aiheuttamalla suunnattomalle katastrofille. Em. kirjasen takakansi kysyy: Ehtiikö tuho ennen utopiaa? Onko demokratian säilyminen tärkeämpää kuin elämän jatkuminen? Sopii pohtia. ❐❐❐ Kun oikeasti tapasin Linkolan joitakin vuosia sitten YSY:n luontoillassa Sampolassa, osoittautui, että hän on hiljaisella äänellä puhuva, lempeänoloinen, ystävällinen ja ylivoimaisen tiedokas mies. Tyypillisesti hän lausui 80-vuotishaastattelussaan (SK 3.12.12): Murehtiminen ei voi olla elämän tarkoitus. Ja kuitenkin minäkin olen siinä mestari. Ihminen on siis jokseenkin epäonnistunut laji. Niin. Mikä tietoa lisää, se tuskaa lisää. Rauni Virtanen

Kihniön Osuuskaupan Mäkikylän myymälä valmis Kihniön suurpalon yhteydessä eli v. 1933 tuhoutui myöskin Kihniön Osuuskaupan Mäkikylän myymälä. Uusi myymälärakennus tehtiin silloin vain kevytrakenteisena ja tilapäisluontoisena. Uudelleen rakentaminen oli kuitenkin viivästynyt ja vasta viime elokuussa päästiin aloittamaan uudenaikaisen myymälän rakentamista. Rakennustyöt valmistuivat itsenäisyyspäiväksi ja myymälä avattiin uudessa talossa viime perjantaina. Itsenäisyyspäivänä oli liikkeen johdolla, toimihenkilöillä ja hallintoelimillä tutustumistilaisuus myymälässä. Rakennuksessa on kuutiotilaa 825 m³. Myymälä on kooltaan 77 m² ja varaston osuus 60 m². Lisäksi rakennuksessa on myymälänhoitajan asunto, sauna, autotalli ym. tarvittavat tilat.

sananparsi Min oonkin meiltä, mutta sun on tuatu kärryyllä, sano Mäkkyläänen akallensa. Alahärmä

päivän laina Liikennevilkku-lehti, Raija Vahasalo, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja: Vuosi sitten Suomi oli ensimmäinen EUmaa, joka asetti alkolukot pakollisiksi päivähoito- ja koululaiskuljetuksiin. Seuraavaksi on lisättävä vapaaehtoisuuteen perustuvaa alkolukkojen käyttöä. Lopullinen tavoite on kuitenkin saada alkolukot vakiovarusteeksi kaikkiin uusiin autoihin. Haluamme liikennekulttuurin, jossa auton moottori ei käynnisty, ellei kuljettaja ole selvin päin. Rattijuoppous on sosiaalinen ongelma. Se vaatii vastuullisia toimia päättäjiltä. Sen vuoksi suomalainen kehitys perustuu lainsäädäntöön, ei niinkään vapaaehtoisuuteen. Alkolukon tulee olla ammattiliikenteen vakiovaruste. Nykytilastojen onnettomuuksia eivät vapaaehtoisuus tai suositukset ehkäise. Erityisesti vaarallisten aineiden kuljetuksissa on alkolukko välttämätön. Alkolukon tulee olla myös pakollinen ehto ajolupaan heille, jotka ovat saaneet rattijuopumustuomion.


Tiistaina 11. joulukuuta 2012 – 5

uutiset

Tiistaina 11. joulukuuta 2012

Miinusmerkkistä taloutta luvassa Kihniöön 2013 Kihniö Veli-Matti Heinisuo

Ensi vuonna myös Jokiharjun suunnasta tulevat pääsevät ajamaan suoraa ja leveää Uusivatusentietä (oikealla). Tarkoitus on vähentää mutkaisen Niemenperäntien (vasemmalla) läpiajoa.

Isot autot ohjataan Niemenperäntien ohi

Runsaan 800 000 euron alijäämä on kirjattuna Kihniön kunnan ensi vuoden talousarvioon, mikäli kunnanhallitus eilen illalla on esityksen hyväksynyt. Kunnanjohtaja Petri Liukun mukaan tilanteeseen johtavat ennen muuta uusi kirjanpitolaki sekä hyvin vaatimattomat toiveet tulojen lisäyksestä nykyiseen vuoteen verrattuna. – Uusi kirjanpitolaki lyhentää poistoaikoja, ja johtaa siten isompiin poistoihin jo ensi vuonna. – Tulorahoituksemme kasvu on sen varassa, että valtionosuustuloja on luvassa 183 000 euroa nykyistä enemmän. Veroihin emme tehneet korotuksia, sanoo Liukku. Hänen mukaansa kunnan ensi vuoden suurimmat haasteet ovat isot investoinnit ja niiden myötä suuret poistot. Myönteistä on, että menoihin on arvioitu kertyvän nousua vain 2,8 prosenttia. Kihniön vuosikate jää talousarvioesityksen mukaisesti ensi vuonna 117 000 euroa miinukselle. Kunnanvaltuusto käsittelee talousarvion kokouksessaan maanantaina 17.12.

Lämpöputkessa vuoto Parkanontiellä Parkano

Parkanon kaupungin karttapalvelu / Ylä-Satakunta

Parkano Niina Martikainen

Parkanon Expertille johtava Uusivatusentie on saanut jatkon Jokiharjun puoleiseen päähän. Muutaman sadan metrin pituisen jatkeen tarkoitus on ohjata varsinkin raskasta liikennettä pois mutkaiselta ja kapealta Niemenperäntieltä Uusivatusentielle. Uusi reitti on sekä suorempi

Minna Lautamäki

us

Osassa keskustan kiinteistöjä jouduttiin viime tiistaina katkaisemaan kaukolämpö vuotavan putken takia. Leppäkosken Energian putki alkoi vuotaa edellisenä yönä Parkanontien Autogrillin kohdalla. Käyttömestari Timo Ristimäen mukaan katkos lämmönjakelussa kesti muutaman tunnin. Verkko jouduttiin sulkemaan korjauksen ajaksi kaupungintalosta sekä Säästöpankin, Vallilan ja apteekin taloista. – Katkos oli niin lyhyt, ettei se vaikuttanut huonelämpötilaan, käyttöveden lämpöön ehkä vähän, Ristimäki kertoo. Vuotava putki on noin 1–1,5 metrin syvyydessä. Lämpöputki korjattiin väliaikaisella pannalla. Putkistoon tehdään isompi remontti kesällä.

Uusi k atuosu

Katu auki alkuvuodesta

että leveämpi kuin Niemenperäntie. Tänä syksynä rakennettu tienpätkä kulkee Viljakankadulta Heinämäenkujalle lähelle Kohinankujan risteystä. Parkanon kaupungin työpäällikkö Pekka Mikkola arvioi, että tieosuus saadaan käyttöön alkuvuodesta. – Tekemättä on vielä viimeistelytöitä, Mikkola kertoo. Tehtaantien ja Viljakankadun välinen Uusivatusentie rakennettiin kolme vuotta sitten. Tien tarkoitus oli helpottaa isojen autojen kulkua Expertille, sillä silloinen reitti Viljakankadun kautta oli rekoille turhan ahdas.

Expert

Karvian hangoittelu on Kankaanpään lisäpaikkojen tiellä Karvia

Kankaanpään edustajien määrän perusturvalautakunnassa viidestä kahdeksaan. Muilla kunnilla säilyy kahden edustajan paikka.

osaa jäsenkunnista sitä kannattaa. Sen sijaan yhteistoimintasopimuksen muuttaminen vaatii nykyisen sopimuksen mukaan kaikkien jäsenkuntien valtuustojen yhtäpitävän päätöksen. Mikäli yksimielisyyteen ei päästä, sopimuksen osittainen hyväksyminen on mahdollista. – Tässä tapauksessa vanha sopimus jää voimaan niiltä kohdin, joista yksimielisyyteen ei päästä, Hosiasluoma toteaa. Käytännössä se tarkoittaa, että lautakunnan voimasuhteet säilyisivät nykyisellään lisättynä Pomarkun kahdella edustajalla.

Kuntaliitosta tukea hangoittelulle

Kankaanpää ja Karvia sopivat keskenään

Karvia on selvittänyt perussopimuksen ja yhteistoimintasopimuksen muuttamiseen liittyviä kysymyksiä kuntaliiton lakimiehen kanssa. Perussopimuksen muuttamiseen riittää, kun kaksi kolmas-

Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen ei halua kommentoida lautakunnan kokoonpanoa ennen Karvian kunnanvaltuuston kokousta. – Katsotaan nyt ensin, mitä valtuusto päättää. Jos se ei hy-

Minna Lautamäki

Karvia ei hyväksy Posan yhteistoimintasopimuksen muutosta, joka lisää Kankaanpään edustajien määrää kuntayhtymän perusturvalautakunnassa. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että sopimus hyväksytään muilta osin. Valtuusto päätti viime kokouksessaan jättää Posan sopimukset pöydälle. Posan perussopimusta ja yhteistoimintasopimusta muutetaan Pomarkun liittyessä kuntayhtymään ensi vuoden alussa. Muut jäsenkunnat ovat jo hyväksyneet muutokset. Kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoman mukaan Karvia ei halua vaikeuttaa Pomarkun liittymistä Posaan. Kyse on vain parista sopimuskohdasta, joita kunta ei voi sellaisenaan hyväksyä. Kiistan hankalin sopimuskohta sisältää muutoksen, joka lisää

”Kunnilla pitää säilyttää päätösvalta siihen, ovatko ne toiminnassa mukana.”

väksy muutosta, neuvottelemme Karvian kanssa lautakunnan kokoonpanosta vuodenvaihteen jälkeen, hän toteaa. Karttunen korostaa, että kyse on vain Kankaanpään ja Karvian välisestä erimielisyydestä, koska muut jäsenkunnat ovat jo hyväksyneet sopimukset. Paikkajaon lisäksi Karvia aikoo esittää, että yhteistoimintasopimuksen muuttamiseen liittyvä sopimuskohta jäisi ennalleen. – Uusi sopimus edellyttää, että myös yhteistoimintasopimuksen voimaantuloon riittäisi kahden kolmasosan enemmistöpäätös. Meidän mielestämme se ei ole yhteistoimintasopimuksen hengen mukaista. Kunnilla pitää säilyttää päätösvalta siihen, ovatko ne toiminnassa mukana, Hosiasluoma sanoo. Hän uskoo, että tästä sopimuskohdasta päästään muiden jäsenkuntien kanssa yhteisymmärrykseen.

Kuumaa vettä vuotanut lämpöputki korjattiin väliaikaisella pannalla. Isompi remontti tehdään kesällä.

Itsenäisyyspäivän ylennyksiä Ylä-Satakunta Tasavallan presidentti on ylentänyt itsenäisyyspäivänä luutnantiksi muiden muassa Timo Kristian Lehtisen Parkanosta. Länsi-Suomen Sotilasläänin komentaja on ylentänyt kersantiksi muiden muassa Jarmo Ensio Kuirinlahden Parkanosta. Tasavallan presidentti on ylentänyt Tykistöprikaatissa yliluutnantiksi muiden muassa luutnantti Juha Kosken Parkanosta. Tykistöprikaatin komentaja on ylentänyt ylikersantiksi muiden muassa kersantti Pekka Kompsin Parkanosta.


6 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012

miten on? Mikä on Petäjä-kuoro? Parkano Minna Lautamäki

Parkanolainen kuoromusiikin ystävä ihmettelee, mikä on Parkanon seurakunnan tapahtumatiedoissa esiintyvä Petäjä-kuoro? Kuoro esiintyy useissa yhteyksissä joulukuun aikana. Mikä on Petäjä-kuoro? – Kyse on Petäjä-opiston alaisuudessa toimivien naiskuoron ja mieslaulajien muodostamasta sekakuorosta, Parkanon Mieslaulajien puheenjohtaja Simo Viitanen kertoo. Toimitukseen soittanut lukija epäilee, että uusi nimi on ollut yllätys kuorolaisille. Miten nimi on otettu vastaan? – Koska sen käyttöönotosta ei ole sovittu virallisesti yhdessä, se on tietenkin herättänyt keskustelua. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Petäjä-kuoro on käyttökelpoinen ja selkeä nimi sekakuorolle. Korostan kuitenkin, että Parkanon Naiskuoro ja Mieslaulajat toimivat edelleen myös itsenäisinä kuoroina alkuperäisillä nimillään ja omilla ohjelmistoillaan, Viitanen toteaa. Petäjä-kuoron nimeä käytetään vain, kun esiinnymme sekakuorona.

Kassatalo sai uudet omistajat

Parkanon niukka budjetti lupaa vähän lisää vanhuksille Parkano Heikki Pettinen

Parkanon ensi vuoden talousarvioesitys on tiukka ja valmiiksi 200 000 euroa alijäämäinen. Silti siihen on sovitettu pieni henkilöstölisäys vanhustenhuoltoon, koska tarvetta on. Päiväkodin rakentaminen pitää investoinnit sen verran korkealla tasolla, että kaupunki velkaantuu 2,5 miljoonaa euroa lisää ensi vuonna. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg määrittelee budjetin teeman sanoilla hoitoketjut kuntoon. Se tarkoittaa lapsia, vammaisia ja vanhuksia.

Kotihoitoon 3 hoitajaa lisää Kotihoitoon palkataan kolmen ihmistä lisää. Samoin omaishoidon tukeen lisätään rahaa sen verran, että sitä riittää 3–5 omaishoitajalle lisää. Nyt tukea saa noin 60 omaishoitajaa. – Kolmen uuden hoitajan ansiosta kotihoidossa voidaan lisätä käyntejä nykyisten asiakkaiden luona. Omaishoidon tukeen saadaan pelivaraa, joskin tähänkin asti määräraha on riittänyt. Yhtään hakemusta ei ole tarvinnut evätä, perusturvajohtaja Vuokko Kuusiluoma kertoo. Rantakoto kytketään nykyistä tiiviimmin osaksi kaupungin vanhustenhuollon hoitoketjua. Jarkko Malmberg tähdentää, että näin tehdään riippumatta siitä, mihin kevään neuvotteluissa kaupungin ja Rantakodon välil-

Parkanon talousarvio 2013 miljoonaa euroa tp 2011 ennuste 2012 talousarvio 2013 Toimintatuotot 6,8 6,4 6,8 Toimintakulut 39,0 41,0 42,6 Verotulot 20,5 20,2 20,6 - kunnan tulovero 17,0 17,5 17,7 - yhteisövero 2,3 1,5 1,7 - kiinteistövero 1,2 1,2 1,3 Valtionosuudet 14,5 15,4 16,2 Vuosikate 2,9 1,0 1,1 Yli-/alijäämä 1,6 –0,3 –0,2 Nettoinvestoinnit 1,7 4,2 3,6 Lainakanta 9,6 11,0 13,5 Lainoja / asukas, euroa 1 382 1 580 1 942

”2012 on ensimmäinen vuosi, kun verotulot ovat jäämässä alle budjetoidun.”

Velka edelleen alle maan keskiarvon on viime aikoina lisääntynyt, mikä on yllättänyt väestökatoa potevassa kaupungissa. – Päivähoidon piirissä on Parkanossa vasta 60 prosenttia lapsista. Se on vähemmän kuin isoissa kaupungeissa, Malmberg huomauttaa.

Verotulot jämähtäneet paikalleen

Investointeja Päiväkoti Alaskylän ja Yliskylän siirtoviemäri Humalankadun kiertoliittymä Isokankaan vedenottamo lä päädytään. – Tavoite on, ettei ihmisille tarvitse etsiä asuinpaikkaa Parkanon ulkopuolelta. Samoin pyrimme siihen, että nykyistä vähemmän vanhoja ihmisiä joudutaan sijoittamaan terveyskeskuksen vuodeosastolle.

1 600 000 1 000 000 180 000 150 000

Lasten päivähoito keskittyy, kun uusi päiväkoti valmistuu syksyksi ja ryhmäpäiväkodit poistuvat samalla käytöstä. Keskittämisen toivotaan helpottavan sijaisten järjestämistä ja vähentävän hoitajien tarvetta. Tosin päivähoidon kysyntä

vaneet 0,8–0,9 miljoonaa euroa vuosittain. Kaupungin toimintamenot kasvavat ensi vuonna 3,8 prosenttia, mistä palkankorotusten osuus on 2,3 prosenttiyksikköä. Ensihoidon eli ambulanssin siirto sairaanhoitopiirin järjestettäväksi lisää menoja reilut 150 000 euroa. Erikoissairaanhoitoon on budjetoitu 4,6 prosentin menojen kasvu.

Parkanon talouden perusongelma on se, että menot kasvavat, mutta verotulot polkevat paikallaan. Veroja arvioidaan kertyvän 20,6 miljoonaa euroa eli jokseenkin saman verran kuin viime ja toissa vuonna. Tämän vuoden verotuloiksi ennustetaan vain 20,2 miljoonaa eli odotettua vähemmän. Kuoppa on yhteisöveron puolella. – 2012 on ensimmäinen vuosi, kun verotulot ovat jäämässä alle budjetoidun, Jarkko Malmberg huomauttaa. Valtionosuudet ovat paikanneet tilannetta, sillä ne ovat kas-

Kaupungin vuosikate on 1,1 miljoonaa euroa, eli sillä katetaan vajaa kolmannes 3,6 miljoonan euron nettoinvestoinneista. Uutta lainaa tarvitaan 2,5 miljoonaa euroa, jonka jälkeen Parkanolla olisi velkaa 1 942 euroa asukasta kohden. Sekin on vielä vajaan satasen alle Suomen kuntien keskimääräisen velan, joka on 2 037 euroa/ asukas. Suurimmat investoinnit ovat päiväkodin, Humalankadun kiertoliittymän sekä Alaskylän ja Yliskylän siirtoviemärin rakentaminen. Lisäksi Lupinet-valokuituverkkoa halutaan päästä rakentamaan, mutta sen tekee kaupunkikonserniin kuuluva erillinen yhtiö. Valokuitu odottaa edelleen rahoituspäätöstä Pirkanmaan ely-keskuksesta. Myös Väistön ryhmäkotia rakentamaan on tarkoitus perustaa oma kiinteistöyhtiö, joten sen 2,2 miljoonan investointi kuuluu konsernin puolelle.

Parkano Lea Luodetlahti

Parkanolainen Erkki Huhdanpää on myynyt omistuksessaan 34 vuotta olleen liike- ja asuinkiinteistön Parkanon keskustasta, osoite Keskuskatu 4. – Talo on myyty yksityishenkilöille Reijo ja Keijo Kortteukselle sekä Mikko Lähdemäelle. Ostajat vuokraavat tiloja entiseen malliin, remontoivat taloa ja kehittelevät uuttakin, Huhdanpää sanoo. Kiinteistön nimi on Parkanon Kassatalo. – Nimi juontaa juurensa Parkanon Osuuskassasta. Osuuspankki toimi talossa pitkään, Huhdanpää toteaa. Huhdanpään firma A. Kiinteistökonsultti Oy jatkaa talossa entiseen malliin, nyt vuokralaisena. – Omistajien vaihdos ei vaikuta talon muihinkaan toimintoihin, Huhdanpää sanoo.

Juhlapuhuja Antti Pihlajamaa työskentelee Haminassa Reserviupseerikoulussa kenttätykistölinjan johtajana.

Viisi uutta ylioppilasta sai lakin itsenäisyysjuhlassa Parkano Minna Lautamäki

vauvat Tanja ja Mika Koivuniemi Karviasta saivat tytön 8.11. Seinäjoen keskussairaalassa. Pienokaisen syntymämitat olivat 3 446 grammaa ja 50 senttiä. Pahnanpohjimmaisen sisarukset ovat Roope, Noora, Eetu ja Ilari.

Uusia ylioppilaita ja itsenäisyyspäivää juhlittiin Parkanon lukiossa perinteisin seremonioin. Juhlapuheen piti koulun entinen oppilas, yliluutnantti Antti Pihlajamaa. Hän evästi valkolakin saaneita nuoria arvostamaan arjen itsenäisyyttä. Itsenäisessä maassa yksilöllä on vapaus tehdä valintoja, joilla rakennetaan yhteiskuntaa ja edistetään hyvinvointia ja tasa-

arvoa. Sodan kokeneiden sukupolvien perinnön vaalimiseen kuuluu huolehtia muistakin kuin omista asioista. – Nyt meidän pitäisi osata käyttää tätä perintöä niin, että suomalainen yhteiskunta pysyy edelleen sellaisena, jossa huolta kannetaan muistakin kuin omista asioista ja kaikille taataan kohtuulliset elämisen edellytykset. Pihlajamaa muistutti, että itsenäinen Suomi on valtiona verkostoitunut ja riippuvainen

Lakituksen jälkeen laulettiin yhteislauluna Gaudeamus igitur. Vastavalmistuneet ylioppilaat ovat Jenna Huhta, Joona Kirvesniemi, Niina Koivukangas, Silja Kukkula ja Saana Peltoniemi.

ympäröivästä maailmasta. – Kansainvälisen talouselämän mullistukset tuntuvat vaikuttavan aina vain laajemmin ja nopeammin tavalla, jota tavallisen kansalaisen on välillä vaikea ymmärtää. Ilmastonmuutos vaatisi yhteistä reagointia, mutta sen aikaan saaminen näyttää ilmeisen hankalalta. Emme ole ja tuskin olemme koskaan olleetkaan itsenäisiä siinä mielessä, että meidän ei tarvitsisi välit-

tää muista toimijoista. Juhlan musiikkiesityksistä vastasivat lukiolaiset Noora Penttilä, Anton Lepistö, Juuso Veikkola ja Jenni Vainionpää. Esityksissä säesti musiikinopettaja Jenni Annala. Abiturientin puheen piti Teemu Kuusijoensuu ja Finlandiahymnin esitti lukion lauluryhmä. Musiikkiteatterilaiset lausuivat itsenäisyyteen liittyviä runoja.

”Tuskin olemme koskaan itsenäisiä siinä mielessä, että meidän ei tarvitsisi välittää muista.”


Tiistaina 11. joulukuuta 2012 – 7

Sotavuodet ovat yhä lähellä Parkano Teemu Kuusijoensuu

Parkanon kaupungin itsenäisyyspäivän pääjuhla oli perinteinen. Musiikkiesitysten ja palkitsemisten lisäksi kohokohdaksi nousi professori Pirjo Markkolan puhe. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg aloitti juhlan puheellaan. Vaikka edessä ovat vaikeat ajat niin Parkanossa kuin yli koko maassa, Malmbergin puheen ydinsana oli toivo. Uusi päiväkoti ja ikäihmisten olojen parantaminen uusilla hallintoratkaisuilla olivat toivonkipinät Malmbergin juhlapuheessa. – Veljeä ei jätetä tänäänkään, Malmberg kiteytti puheensa sotaveteraanien tunnuslauseeseen.

Professori toi sotaajan lähelle Päähuomion juhlassa vei ikaalilaissyntyinen professori Pirjo Markkola Jyväskylän yliopistosta. Markkolan puhe vei muiden maiden itsenäisyyden juhlaperinteistä Suomen ja Parkanon historiaan sekä toiseen maailmansotaan. – Esimerkiksi Kanadassa juhlaperinteisiin kuuluu myös rauhanturvaajien kunnioittaminen ja rauhanturvaoperaatioissa kaatuneiden muistami-

nen. Kanadalaiset ovat ylpeitä roolistaan rauhanturvaajana eri puolilla maailmaa, Markkola kertoi puheessaan. Suomen itsenäisyyspäivästä Markkola puhui historiallista faktaa. – 6.12. ei ole itsestäänselvyys itsenäisyyspäiväksi. 4.12. eduskunta sai ehdotuksen asiasta ja 6. päivä eduskunta hyväksyi ehdotuksen. Se ei kuitenkaan ollut lopullista. Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden ensimmäisenä valtiona vasta vuoden viimeisenä päivänä. Tärkeimmäksi pointiksi Markkola nosti kuitenkin sota-ajan. Tapahtumat vuosina 1939–1944 ovat edelleen hyvin lähellä. Markkola toi esimerkiksi omia ja lähisukulaistensa menetyksiä toisen maailmansodan aikana. 70 vuotta sitten on edelleen hyvin lähellä.

Erityismaininta eläinpatsaista Riiarinna-kuoro vastasi juhlan musiikista. Juhlan koskettavin hetki kuultiin heti juhlapuheen jälkeen, kun naiskuoro löi ilmoille säväyttävän version Sibeliuksen Finlandia-hymnistä. Lopussa oli vuorossa palkitsemiset. Tuttuun tapaan Parkanon kaupunki myönsi Parkano mitalin, Vuoden nuoren, vuoden urheilijan ja vuoden seura-

Professori Pirjo Markkola vastaanotti kiitokseksi Salme Törmän maalauksen Kaitojen Vetten Ruumissaaresta. Sen ojensivat sivistyslautakunnan puheenjohtaja Taina Niiranen ja vapaa-aikatoimen ohjaaja Elisa Vahosalmi.

henkilön tittelit. Parkano-mitali meni tänä vuonna Käenkoskikeskuksen johtohahmolle Ari Tuomistolle. Vuoden nuori on Arize-yhtyeen keulahahmo Anton Lepistö ja vuoden seuratyöntekijä Miiro Kuusikko Parkanon Pontevasta. Lisäksi Parkanon kaupunki myönsi erityismaininnan Arto Tuomiselle, miehelle, joka taiteili eläinpatsaat piristämään Parkanon kesää.

Pirjo Markkolan juhlapuhe internetissä www.ylasatakunta.fi

Parkanon huomionosoitukset Parkano-mitali: Ari Tuomisto

Vuoden nuori: Anton Lepistö

Vuoden urheilija: Rita Nurmenrinta

Vuoden seuratyöntekijä: Miiro Kuusikko

Palkitut Arto Tuominen, Miiro Kuusikko, Martti Laatu, Rita Nurmenrinnan palkinnon vastaanottanut Taina Nurmenrinta, Anton Lepistö sekä Ari Tuomisto.

Vuoden kuntoilija: Martti Laatu

”Itsenäisyys on arjen pieniä tekoja” Kihniö Veli-Matti Heinisuo

Itsenäisyyden eteen on taisteltava joka päivä. Se käy parhaiten pitämällä huolta siitä, että meillä säilyy valta päättää omista asioistamme. Hyvät työvälineet tähän ovat ahkeruus ja koulutus. Tätä mieltä oli Kihniön itsenäisyyspäivän juhlapuhuja, kihniöläinen kunnanvaltuutettu Juha-Matti Markkola, joka pitää tärkeänä myös suomalaisen elämäntavan puolustamista. Itsenäisyys ei ole itsepäisyyttä, vaan se on hyviä tekoja ja toisten ihmisten huomioimista — arjen pieniä tekoja. – Samalla on kuitenkin muistettava, että suomalaisuuskin muuttuu pala palalta. Itsenäisyys on myös itsetuntoa hyväksyä erilaiset ihmiset, totesi Markkola.

Kunniaa lotille ja sotaveteraaneille Itsenäisyys ja koko Suomikin peilautuvat vielä voimakkaasti sotien kautta myös niille, jotka eivät sota-aikana ole edes eläneet. Markkolan mielestä sota onkin vielä yllättävän läheinen asia jopa hänen sukupolvelleen, nelikymppisille suomalaisille. – Olemme saaneet kuulla vanhempiemme tarinoita siitä, miten lapsi koki sodan. Me olemmekin vain yhden muistin päässä sodasta, sanoi Juha-Mat-

Sota-ajan Aamulehden löytänyt Juha-Matti Markkola sanoi, että koskettavinta luettavaa olivat koko aukeaman täyttäneet sankarivainajien kuolinilmoitukset.

Veteraanien Reinot päivitettiin Partiolupauksen antoivat sudenpennut Eino Lahtinen (vas.), Eetu Veikkola, Sini Luomalahti ja Joona Soininen.

ti Markkola. Itsenäisyysjuhlan hienona yllätysnumerona oli partiolaisten lupauksen anto, jota johti lippukunnanjohtaja Teemu Latvajärvi. Tapahtuman merkitystä ja kulkua selvitti juhlan tervehdyssanat lausunut Taru Niemenmaa. – Itsenäinen Suomi ja vapaus ovat tärkeitä asioita meille par-

tiolaisille. Siksi halusimme, että uudet partiolaiset eli sudenpennut antavat lupauksensa juuri tässä juhlassa, samoin kuin seikkailijoihin siirtyvät partiolaiset antavat nyt seikkailijalupauksensa. Lupauksen mukaisesti partiolaisen tulee kunnioittaa toista ihmistä, auttaa ja palvella, sekä etsiä totuutta.

– Erityisesti haluamme tänään kunnioittaa kihniöläisiä sotaveteraaneja ja lottia, sanoi Taru Niemenmaa. Partiolupauksen antoivat Eino Lahtinen, Sini Luomalahti, Joona Soininen ja Eetu Veikkola. Seikkailijalupauksen antoivat Juho Peltomäki, Risto Uusi-Luomalahti, Toivo Uusi-Luomalahti ja Arttu Yli-Kujala.

Kihniön seurakuntakodilla pidetyn juhlan muina aineksina olivat Aliisa Uusi-Ristaniemen huiluesitys, Leila Heliölän lausunta sekä Pentti Hupilan, Osmo Keihäsen ja Esko Pajusen musiikkiesitykset. Vuotuinen kohokohta oli se, kun yksityiset ja yritykset muistivat veteraaneja ja heidän puolisoitaan yksityisten ja yritysten antamien lahjoitusten turvin. Nyt lahjapaketissa olivat tuliterät Reinot, jotka saivat näin viisivuotispäivityksen. – Ne ovat päältä pehmoiset

ja sisältä lämpöiset – ja vielä hyvännäköisetkin. Aivan kuten veteraanitkin, totesi keräyksen aiempien vuosien tapaan järjestänyt Susanna Yli-Lankoski. Kiitossanat lausunut sotaveteraani Sulo Porrassalmi totesi, että edellisetkin Reinot ovat vielä hyväkuntoiset. Siksi nyt saaduista tuleekin juhlatossut! Juhlassa palkittiin stipendillä ja kunniakirjalla Kihniön vuoden urheilijana Miika Soininen. Vuoden kuntoilijaksi valittu Pekka Vehmasto ja vuoden seuratyöntekijä Helena Risku eivät olleet päässeet paikalle.


8 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

sää

Vastaus Parkanon Kokoomus ry:n yleisönosastokirjoitukseen Tapanani ei ole vastata sellaisiin yleisönosastokirjoituksiin, joista puuttuu nimellä tehty allekirjoitus. Koska Parkanon Kokoomus ry koko jäsenistönsä voimalla kirjoitti hyvin henkilökohtaisesti minulle, katson asialliseksi vastata kysymyksiin parhaani mukaan. Parkanon Rantakoto ry on yksityinen yhdistys, jonka tilinpäätöstiedot eivät ole julkisia. Yhdistyksen sääntöjen mukaan vuoden 2011 tilinpäätöksen vahvisti yhdistyksen jäsenistöstä koostuva vuosikokous 24.4.12. Yhdistyksen kokouksessa oli myös läsnä Parkanon kaupungin edustaja, jonka kaupunginhallitus on nimennyt. Pöytäkirjan tarkastuksen jälkeen tiedot toimitettiin sovitusti Parkanon kaupungille: taloustoimistoon, asuntosihteerille ja kaupunginjohtajalle. Parkanon Rantakoto ry:n hallitus on ryhtynyt monenlaisiin toimenpiteisiin jo vuoden 2012 alusta talouden tasa-

Tänään

painottamiseksi. Olemme pitäneet säännöllisesti yhteyttä kaupungin johtaviin viranhaltijoihin keskusteluiden, kokousten, sähköpostien ja puheluiden muodossa. Tämän aktiivisen yhteydenpidon on mm. kaupunginjohtaja vahvistanut tässä lehdessä aiemmin olleessa jutussa. Parkanon Rantakoto ry:n hallitus myös kutsui kaupunginhallituksen, valtuuston puheenjohtajat ja johtavat viranhaltijat keskustelemaan Rantakodon taloudellisesta tilanteesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ollut paikalla. Tilaisuudessa esiteltiin mm. Rantakodon tilinpäätös ja talouden ajankohtainen tilanne. Rantakodon johtaja on myös ollut kaupunginhallituksen kuultavana. Lisäksi Parkanon Rantakodon hallitus on lähettänyt kaikille kaupunginhallituksen jäsenille, valtuuston puheenjohtajille ja perusturvalautakunnan jäsenille kotiin henkilökohtaisen kirjeen, jossa ker-

rottiin kaikki vuoden 2011 ja 2012 toteutetut ja suunnitellut sopeuttamistoimet Rantakodon talouden tasapainottamiseksi. Jos jostain syystä tieto Rantakodon talousvaikeuksista ei ole saavuttanut kaikkia asianosaisia, olen siitä pahoillani. Toki vastuu tiedon saannista ja hankinnasta on myös vastaanottajalla. Kannattaa kysyä, jos ei tiedä. Kaikki mahdollinen ja tarvittava tieto kyllä Rantakodosta annetaan parkanolaisille päättäjille. En ole osallistunut kaikkiin kaupunginhallituksen kokouksiin, joissa on päätetty Rantakoon liittyvistä asioista. Olen kaupunginhallituksen jäsenenä jäävi ja siksi minulla on ollut paikalla erittäin pätevä varajäsen. Yhdessäkään kokouksessa tuolini ei ole ollut tyhjä, joten kaupunginhallituksen päätösvaltaisuuskin on näin toimien turvattu. Parkanolaisten veronmaksajien rahojen käytöstä päättää viimekädessä valtuusto. Ve-

rorahoja on tässä tapauksessa käytetty parkanolaisten vanhusten ja vammaisten hoitoon, hoivaan ja huolenpitoon Rantakodossa. Minun mielestäni veroeurot on käytetty näiltä osin hyvin. Vielä vastaus kysymykseen, joka koski kunnallisvaalien ja Rantakodon talousvaikeuksien välistä yhteyttä. En varmaan ymmärtänyt kysymystä, mutta muistutan, että en ollut ehdokkaana viimeksi toimitetuissa kunnallisvaaleissa. Sydämellinen kiitos Parkanon Kokoomus ry:lle Parkanon Rantakodon saamasta tuesta vuonna 2009. Toivottavasti yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa. Rauhallista ja siunattua adventin aikaa. Joulun odotus on iloinen asia.

Jos kaupunki ostaa palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta, kaupungin on määrättävä henkilö, joka valvoo palveluntuottajan toimintaa. Hänen pitää tarkastaa toiminta 3–4 kertaa vuodessa. Jos siinä on huomauttamista, hänen pitää ilmoittaa tästä kaupungille tai säätiön hallitukselle, soittaja sanoo. Hänen mielestään valvontavelvollisuus koskee sekä kaupungin ostamia palveluita että tässä tapauksessa Rantakoto

ry:n taloutta. – Ei vika ole Rantakodon hallituksen. Heiltä ei voi vaatia, että he ymmärtävät talousasioiden päälle. Nyt ruvetaan mollaamaan henkilöitä, jotka tekevät pyyteettömästi hyvää työtä, soittaja katsoo.

mielestä syytä tarkistaa vintit ja erityisesti sammaleiden alustat. – Niiden alla on hyviä kätköjä, joissa huumeet säilyvät kuivina. Soittajan kohdalle oli osunut omakohtaisesti tapaus, jossa ulkopuoliset ihmiset olivat kätkeneet huumeita autiotaloon Kihniössä.

Parkanolainen soittaja ei hyväksy sitä, että Rantakoto-keskustelussa on vaadittu Rantakodon hallitusta ja erityisesti sen puheenjohtajaa vastuuseen yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta. Soittajan mielestä vastuu on kaupungilla. – Laki on yksiselitteinen:

Autiotalojen omistajille

Parkanon Rantakodon hallituksen puheenjohtaja

lee maksamaan niin yhteiskunnalle kuin kunnallekin. Ja luonto kärsii. Vanha sanontahan on ei kannettu vesi kaivossa pysy. Kylässä ei ole enää kauppaa, joka sulki ovensa, kun kyläläiset eivät sitä käyttäneet. Siksipä kaikki tarvittava tuodaan kuntakeskuksesta. Tämän hetkinen tarve on selkeästi Sarvelassa, joka palvelisi kaikkia pohjois-Karvian lapsiperheitä. Sarvelaanhan on valmistu-

−4

−10 Parkano

Torstai

Parkano

Perjantai

−8 −8

−5 −5

Parkano

Parkano

Suomi tänään Sää on enimmäkseen pilvinen, Lapissa pilvpeite rakoilee paikoin. Maan etelä− ja keskiosaan leviää päivällä etelästä lumisateita. Pakkasta on etelässä 6...10, muualla maassa 10...16 astetta. Sää on paikallisia pilvipeitteen rakoiluja lukuunottamatta pilvinen. Lumisadealue liikkuu maan pohjoisosan yli pohjoiseen, myös maan eteläosassa tulee jokunen vähäinen lumikuuro. Pakkasta on 2...8, pohjoisessa 8...15 astetta. Torstaina, perjantaina ja lauantaina talvinen sää jatkuu. Jakson alkupuolella Suomen yli liikkuu lumisadealue. Myöhemmin paikoin tulee heikkoja lumisateita, mutta suuria lumisademääriä ei ole odotettavissa. Pakkaslukemat vaihtelevat etelän parista asteesta Lapin yli 10 asteeseen.

Autiotalojen omistajien olisi meille soittaneen henkilön

kuinka lapsia tuodaan 20 kilometrin päästä, siis ohi kirkonkylän vastaavan ryhmiksen. Tämä lasten kuskaaminen päivittäin 40 km (vanhemmat 80 km) lähentelee älyttömyyttä. Kumpi tässä vie, häntä koiraa vai koira häntää? Samoin hoitajien päivittäinen työmatka 30–40 kilometriä. Myös kuntakeskuksesta suoritettava huoltotyö, sekä esimiehen käynnit. Tämähän on aivan käsittämätöntä, ajatellen mitä tämä tu-

−6

−11

Katsaus lähipäivien säähän

näpyt 17233 ■ Eikö kokoomuksessa tieto kulje Rantakotoasiassa?

Aika on ajanut ohi Onnimannista Viitaten kirjoitukseen lehdessänne Sarankylän ryhmäperhepäiväkoti Onnimannista. Mielestäni aika on ajanut ohi Onnimannista. Alkujaanhan se perustettiin sarankyläläisten tarpeesta, mutta mikä on tilanne nyt. Tietojeni mukaan saralaisia lapsia on yksi, korjatkoon joka tietää muuta, koska alkavan- ja köykkäperäsiä en laske sarankyläläisiksi, vaikka kuuluvatkin kyseiseen koulupiiriin. Kirjoituksessa hehkutettiin,

Huomenna

Suomi huomenna Tarja Sovisaari

puhelin pirahti Missä on valvojan vastuu?

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

massa uusia tiloja, jotka rakentaja varmaankin voisi vielä tässä vaiheessa muuttaa päivähoidolle sopiviksi. Silloin olisivat myöskin oman kunnan palvelut käytettävissä lähempänä. Otetaan nyt järki käteen ja helpotetaan niin lasten vanhempien kuin hoitajienkin elämää, ja kaipa siinä kunnallekin jokunen euro säästyy. Minoon jouki tätä mieltä

toimitus

■ Rippikoulutyttöjen vanhemmat, opettakaa tytöillenne, miten kirkossa käyttäydytään! ■ Karvia-salissa penkkirivit tulisi täyttää ensimmäisten heti keskeltä koska sinne ei pääse toisten ylitse! – Joskus rappusille jäänyt.

■ Hillitkää itsenne. Olen todella samaa mieltä. Käsien läpsytys kirkossa joka laulun jälkeen rikkoo jopa tunnelman. ■ Kiitos sormukseni löytäjä! Ihmeiden aika ei ole ohitse :) tv. Heidi ■ Puumilassa ruoka toistuvasti kesken päivän loppu. Missä vika?

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio hoitovapaalla

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Keskiviikko 12.12. TV1

TV2

04.00 Uutisikkuna 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Jaakko ja maailmanvalloittajat 10.00 Sydämen asialla (7) 10.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Uutisikkuna 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Kaks’ tavallista Lahtista (S) 14.20 Uutisvuosi 14.30 MOT 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Avara luonto: Pahkasian pahnue 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Historiaa: Viikinkien saagat 19.55 Akuutti 20.25 Viking Lotto 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 22.00 Midsomerin murhat (12) 22.47 Midsomerin murhat (12) 23.35 Oddasat 23.50 Uutisikkuna

04.00 Uutisikkuna 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.53 Kimmo Kuu 07.13 Norsulan perhe 07.27 Kasper ja Liisa (S) 07.39 Pingu 07.44 Neppajymykerho 07.52 Joulukalenteri 07.57 Touhukkaat: Taulurohmun jäljillä 08.19 Galaxi 08.20 Dino-Dan 08.41 Raimo 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset Lounais-Suomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Uutisikkuna 12.30 Viidakkoperhe (7) 13.20 Pat & Stan 13.30 Strömsö 14.10 Sokerileipurin jouluherkut 14.40 Camilla Plumin mainiot mausteet 15.10 Ajankohtainen kakkonen

Torstai 13.12.

Tuovi 16.00 Meediot 16.30 Galaxi 16.31 Roni Neutroni 17.00 Pikku Kakkonen 17.53 Joulukalenteri 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Villit eläinystävämme 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Minä ja mun äiti: Lotta ja Monica 20.00 Uusi päivä (S) 20.30 Uinnin MM 21.00 Pirunpelto (7) 21.50 Yle Uutiset 22.05 Keskiviikon ravisuora 22.10 Silminnäkijä: Homot kaappiin 22.40 Boardwalk Empire (16) 23.37 - 04.57 Uutisikkuna

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Emmerdale (S) 10.35 Emmerdale (S) 11.05 Lääkärit 12.00 Ostoskanava 13.20 Pilanpäiten

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli Joulukalenteri 09.45 SubChat 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Karvinen (S) 14.55 Muodin huipulle 15.55 Muodin huipulle - mallien silmin 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Putous 19.30 Miehen puolikkaat 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Top Chef 22.00 Putous 23.35 Smallville (16) 00.30 Lentoemännät 01.00 Vampyyripäiväkirjat (16) 01.55 Madventures

13.30 Mieletön maailma 13.55 Samaa sukua (7) 14.55 Mitä tänään syötäisiin? 15.00 Miehen paikka (S) 15.30 Tyylivarkaat 16.30 Onnenpeli Joulukalenteri 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 45 minuuttia 21.00 C.S.I. (12) 21.55 Viking Lotto ja Keskiviikko-Jokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Myytinmurtajat 23.40 Fringe - rajamailla (16) 00.40 30 Rock (S)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Erikoisagentti Oso 07.25 Disney esittää: Koukussa 07.55 Disney esittää: Aku ja kumppanit

08.00 Lazy Town 08.30 Pound Puppies 08.55 Huippukokki lähtee maalle 09.25 Budjettiviikonloppu Euroopassa 09.55 Luksusmammat 10.25 Yhteinen taloprojekti 10.55 Ostosruutu 11.35 Ostosruutu 12.15 Ostosruutu 12.55 Budjettiviikonloppu Euroopassa 13.25 Luksusmammat 13.55 Yhteinen taloprojekti 14.25 Huippukokki lähtee maalle 14.55 Himohamstraajat 15.55 Maailman övereimmät juhlat (S) 16.55 Nelosen sää 17.00 Sokkokokki 18.00 Matkaoppaat 18.30 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Lentokenttä 19.30 Poliisit 20.00 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 20.57 Keno 21.00 Greyn anatomia (12) 22.00 Hyvät ja huonot uutiset 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Frasier 23.45 Poliisit 00.15 Hurja painonpudotus

York (12) 22.59 Festivaalipuhetta 23.05 Historia: Hitlerin kätyrit (12) 23.57 - 04.00 Teematieto

Yle

TV2

04.00 Uutisikkuna 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Akuutti 10.00 Sydämen asialla (7) 10.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 A-studio 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Varastettu kuolema (7) 14.30 Ikivanha tunturi 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Eduskunnan kyselytunti 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Panta kaulassa (12) 19.30 Kuningaskuluttaja 20.00 Rouva Ruutu ja nuoriso-ongelma 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio: Talk 22.00 Ulkolinja: Isoäitiä etsimässä 22.55 Yle Uutiset 23.00 Monk (12) 23.40 Oddasat 23.55 Uutisikkuna

04.00 Uutisikkuna 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.53 Totte 07.06 Roskaaja: Osta järkevästi 07.09 Sukkapyykkiä 07.14 Ketunleipää: Kainuun korpien kutsu 07.23 Hupsis: Lukkiutunut ovi 07.31 Kastemadot 07.39 Neppajymykerho 07.47 Joulukalenteri 07.55 Touhukkaat: Intopinko rakentaa 08.19 Galaxi 08.20 Pikku Nikke 08.32 Hirveä Henri 08.44 Galaxi: Pippuriparrat 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Viidakkoperhe (7) 12.00 Uutisikkuna 12.20 Jalkapallon seurajoukkueiden MM 14.25 Tartu Mikkiin 15.15 Ampumahiihdon

Seija mc: Miesten pikakilpailu 17.00 Pikku Kakkonen 17.49 Joulukalenteri 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Villit eläinystävämme 18.56 Heikot jäät 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Jalkapallon seurajoukkueiden MM 20.00 Hullu juttu 20.30 Uinnin MM 21.00 Kimmo (12) 21.25 Poliisi-tv 21.50 Yle Uutiset 22.05 Haven (12) 22.47 Päätapaus (12) 23.15 Silminnäkijä: Homot kaappiin 23.45 - 04.00 Uutisikkuna

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Emmerdale (S) 10.35 Emmerdale (S) 11.05 Lääkärit 12.00 Ostoskanava 13.20 Pilanpäiten 13.30 Mieletön maailma 13.55 Jamie Oliverin ruo-

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli Joulukalenteri 09.45 SubChat 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Karvinen (S) 14.55 Muodin huipulle 15.55 Muodin huipulle - mallien silmin 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Putous 19.30 Miehen puolikkaat 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Dieetit vaihtoon! 22.00 Putous 23.30 Dollhouse (16) 00.30 Smallville (16)

kavallankumous 14.55 Mitä tänään syötäisiin? 15.00 Middle (S) 15.30 45 minuuttia 16.30 Onnenpeli Joulukalenteri 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (7) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Hockey Night LIVE! 18.25 Euro Hockey Tour: Suomi - Tshekki 19.10 Seitsemän Uutiset 19.20 Euro Hockey Tour: Suomi - Tshekki 20.05 Päivän sää 20.10 Euro Hockey Tour: Suomi - Tshekki 21.00 Mentalist (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Hockey Night Extra 22.45 Ensisilmäyksellä (7) 23.15 Blood Diamond - veritimantti (16)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Erikoisagentti Oso 07.25 Disney esittää: Koukussa 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit

08.00 Lazy Town 08.30 Pound Puppies 08.55 Huippukokki lähtee maalle 09.25 Budjettiviikonloppu Euroopassa 09.55 Luksusmammat 10.25 Yhteinen taloprojekti 10.55 Ostosruutu 11.35 Ostosruutu 12.15 Ostosruutu 12.55 Budjettiviikonloppu Euroopassa 13.25 Luksusmammat 13.55 Yhteinen taloprojekti 14.25 Huippukokki lähtee maalle 14.55 Himohamstraajat 15.55 Maailman övereimmät juhlat 16.55 Nelosen sää 17.00 Hyvät ja huonot uutiset 18.00 Matkaoppaat 18.30 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Lentokenttä 19.30 AnkkaRäp 2012 20.00 Pelkokerroin 2.0 (12) 20.57 Keno 21.00 Criminal Minds FBI-tutkijat (16) 22.00 Toimintatorstai: The Keeper (16) 00.00 Nelosen uutiset 00.10 Nelosen sää 00.15 Frasier 00.45 Maailman vaarallisimmat tiet

menneisyyttä (7) 20.59 Festivaalipuhetta 21.00 A Single Man (12) 22.38 Festivaalipuhetta 22.40 Juna saapuu asemalle 22.40 Uusi Kino: Jäävuoren varjoon (S) 23.40 - 04.00 Teematieto

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Arkisto: Jumalanpalvelus Närpiöstä 1978 16.55 Lahja 17.25 Sportmagasinet 17.55 TV-nytt 18.00 Joulukalenteri 18.30 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 18.45 Kaksoiselämää (S) 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Magnus, Petski ja totuus 20.30 Tanskalainen maajussi 21.00 Koodinimi TEEMA 04.00 - 16.50 Teematieto 16.40 Sikkimin päivät ja yöt 17.30 Liekki ja Sitruuna (16) 21.45 Sokerileipurin jouluherkut 21.57 TV-nytt - 23.05 Teeman elokuvafestivaali 17.30 Juna saapuu asemalle 17.31 22.00 RaakaFilmi 2012 22.30 SVT:n ohjelmaa Festivaalipuhetta 17.33 Matka Metropolikseen 18.27 Festivaalipuhetta 18.30 Metropolis (7) 20.55 Festivaalipuhetta 21.00 Synecdoche, New

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 16.40 Kaksoiselämää (S) 16.55 Vaikuttaja: Minä, Mirjam Kalland 17.25 Tanskalainen maajussi 17.55 TV-nytt 18.00 Joulukalenteri 18.30 Majakan arvoitus (7) 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TEEMA 04.00 - 15.21 Teematieto 15.10 Seitsemällä merellä 15.38 TV-nytt 20.00 Obs. debatt 20.30 Tanskalaisten lempikakut 21.00 Spotlight Seitsemällä merellä 16.10 Prisma Studio 16.45 Runoraati: Maailmanlopun 21.30 Lucia 2012 21.57 TV-nytt 22.00 Dok: Mother India 22.52 Pyhä Lucia tulevaisuus 17.45 - 22.43 Teeman elokuvafestivaali 17.45 Festivaalipu- 23.00 SVT:n ohjelmaa hetta 17.50 Nuorallakävelijä 19.21 Festivaalipuhetta 19.25 Mies vailla

Perjantai 14.12.

Lauantai 15.12.

TV1

TV2

04.00 Uutisikkuna 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Muisti: Koivulahden murhenäytelmä 10.00 Sydämen asialla (7) 10.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 A-studio: Talk 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Sadan miekan mies (7) 14.20 Ensyklopedia 14.30 Heikki - suomalaismetsien sisupussi 15.00 - 15.05 Yle Uutiset 15.10 Ampumahiihdon mc: Naisten pikakilpailu 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Rakkautta ja riitasointuja (7) 19.50 Pieni tarina (7) 20.00 Rouva Ruutu ja nuoriso-ongelma 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio: Stream 21.30 Strada 22.00 Seitsemäs taivas 22.50 Yle Uutiset 22.55 Oikeuden edessä: Ben (16) 00.40 Oddasat 00.55 Eurojackpot 01.00 Uutisikkuna

04.00 Uutisikkuna 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.52 Nalle Luppakorva: Huvipuisto 07.00 Possu Pallero (S) 07.11 Anton Siilinen ratkaisee 07.24 Unelmajuttu 07.31 Noksu (S) 07.36 Vaarin riihellä 07.44 Hupsu pikku pupunen 07.51 Joulukalenteri 07.57 Touhukkaat: Avattujen lahjapakettien salaisuus 08.17 Galaxi 08.18 Galaxi: Bofori 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset Lounais-Suomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Viidakkoperhe (7) 12.00 Uutisikkuna 13.20 Ulkosuomalaisen tarina 13.50 Mansikkapaikka

Jouko 14.40 Aavikoita ja suurkaupunkeja 15.10 Tuhkimotarinoita 16.00 Ambulanssissa 16.31 Galaxi: Säbämestari 2012 17.00 Pikku Kakkonen 17.52 Joulukalenteri 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Villit eläinystävämme 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Erätulilla 20.00 Pressiklubi 20.30 Uinnin MM 21.00 Tartu Mikkiin 21.50 Yle Uutiset 22.05 Kova laki: Erikoisyksikkö (16) 22.50 Poliisi-tv 23.15 Bored to Death (12) 23.40 - 04.00 Uutisikkuna

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Jamie Oliverin jouluherkut 11.05 Lääkärit 12.00 Ostoskanava 13.20 Pilanpäiten

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli Joulukalenteri 09.45 SubChat 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Karvinen (S) 14.55 Kaiken maailman kampaamot 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Putous 19.30 Miehen puolikkaat 20.00 X Factor USA 21.00 Enbuske & Linnanahde Crew 21.30 Madventures 22.00 Putous 23.30 C.S.I. Miami (16) 00.30 30 Rock (S) 01.00 Bändärille sulhanen

13.25 Mieletön maailma 13.50 Pomo piilossa 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Tucsonin veljekset (7) 15.25 Luontodokumentti 16.30 Onnenpeli Joulukalenteri 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (7) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (7) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (S) 20.05 - 21.00 Heikki & Mikko Show 21.05 Dallas (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Kuukauden parhaat sekunnit 22.40 Muumion paluu (12) 01.10 Easy Money (7)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Erikoisagentti Oso 07.25 Disney esittää: Koukussa 07.50 Disney esittää: Aku

ja kumppanit 08.00 Lazy Town 08.30 Pound Puppies 08.55 Huippukokki lähtee maalle 09.25 Budjettiviikonloppu Euroopassa 09.55 Luksusmammat 10.25 Yhteinen taloprojekti 10.55 Ostosruutu 11.35 Ostosruutu 12.15 Ostosruutu 12.55 Budjettiviikonloppu Euroopassa 13.25 Luksusmammat 13.55 Yhteinen taloprojekti 14.25 Huippukokki lähtee maalle 14.55 Eläinten ABC 15.25 Eläintenpelastustiimi 15.55 Maailman övereimmät juhlat 16.55 Nelosen sää 17.00 Dr. Phil 18.00 Eläintenpelastustiimi 18.30 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Wipeout 20.00 Hauskat kotivideot 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Wild Hogs - villit karjut (12) 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Californication (16) 23.50 Elokuva: Hostel: Part II (18)

TV1 04.00 Uutisikkuna 08.00 Yle Uutiset 08.05 Kansankodin kuokkavieraat 09.00 Yle Uutiset 09.05 Ylen aamu-tv 09.54 Eurojackpot 10.00 Yle Uutiset 10.05 Ykkösaamu 10.45 YleLeaks 11.00 Yle Uutiset 11.05 Pisara 11.10 Opettaja ohjaimissa (7) 12.00 A-studio: Stream 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Dokumenttiprojekti: Säilöttyjä unelmia 14.20 Pohjoinen valo: Leikkejä jäällä 14.30 Elämä pelissä 15.00 Strada 15.30 Luontohetki: Veden maailma 16.00 Hercule Poirot (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.05 Rakastanut ja menettänyt (12) 18.00 Yle Uutiset 18.10 Urheiluruutu 18.15 Jaakko ja maailmanvalloittajat 18.45 Avara luonto: Laguuni aikojen alusta 19.40 Ryhmä Pullman (12) 20.30 Yle Uutiset 20.45 Lotto 20.51 Urheiluruutu

21.15 YleLeaks 21.30 Uutisvuoto 22.00 Komisario Frost (16) 23.40 Uutisikkuna

Heimo 16.35 Extremen maailma 16.50 Cheerleading SM 18.08 Joulukalenteri 18.15 Ravisuora 19.00 Yle Uutiset 19.10 Urheiluruutu 19.25 Yle Uutiset sää 19.30 HulaHula 20.25 Kimmo (12) 20.50 Syyttäjä (12) 21.50 Yle Uutiset 22.05 Uinnin MM 22.30 Verivelka (16) 00.20 Kova laki (16) 01.02 - 04.00 Uutisikkuna

16.45 Yhdistetyn maailmancup: Ramsau 18.00 OnTV2 nenpeli 04.00 Uutisikkuna Jouluka07.45 Pikku Kakkonen lenteri 07.48 Richard Scarry: Tou18.15 Pilanhulan arvoituksia päiten 08.13 Dinojuna 18.30 Har08.40 Viiru ja Pesonen jakaisen Hide and Seek 08.54 Joulukalenteri & Piisisen MTV3 klo 23.45 09.00 Galaxi talkoot 09.06 Sherlock Jakki 19.00 Seitsemän Uutiset 12.00 Lentokenttä 12.30 Lentokenttä 09.19 Late lammas: Taka19.10 Tulosruutu pihan Picassot (S) MTV3 19.30 Midaksen kosketus 13.00 Lentokenttä 09.28 Galaxi: Säbämestari 07.45 Uki (S) 20.00 Syksyn sävel -retro 13.30 Lentokenttä 14.00 Waverly Placen 2012 07.55 Palomies Sami (S) 21.00 Selviytyjät velhot (7) 10.00 Pikkukarhun tari08.10 Tuomas Veturi (S) 22.00 Kymmenen Uutiset 14.30 Vaaleanpunainen noita (S) 08.25 Katti kaiken tietää! 22.10 Päivän sää pantteri 10.25 Heikot jäät (S) 22.15 Tulosruutu 10.30 Tartu Mikkiin 08.55 Madagascarin ping- 22.30 Hockey Night Extra 14.40 Elokuva: Pentujengi avaruudessa (S) 11.20 Peliuutiset viinit (S) 22.40 Lotto ja Jokeri 16.20 Elokuva: Rottato11.40 Pressiklubi 09.25 Winx-klubi (S) 22.45 Euro Hockey Tour: uille (S) 12.10 Erätulilla 09.55 Ystävien kylä (S) Suomi - Ruotsi 12.40 - 13.09 Ambulans- 10.10 Hirviöallergiaa (S) 23.45 Hide and Seek (16) 18.30 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää sissa 10.40 Pokémon (7) 01.40 Hyvässä uskossa 19.00 Tuurin joulu 13.15 Kuvakirjeitä Etelä- 11.10 Jamie Oliverin per(12) 20.00 Kaverille ei jätetä: Amerikasta hejoulu Pikkujoulut 13.25 Kakkosen urheiluvii- 11.45 Muse: Follow me 20.57 Keno konloppu 11.50 Pilanpäiten Nelonen 21.00 Elokuva: Taru sor08.00 Lego Ninjago (7) 13.27 Ravisuoran vihjeet 11.55 Pilanpäiten musten herrasta: Kaksi 08.15 Lego Ninjago (7) 13.36 Kakkosen urheiluvii- 12.05 Salatut elämät (7) tornia (12) 08.30 Elixir konloppu 12.35 Salatut elämät (S) 00.30 Nelosen uutiset 09.00 Start! 13.38 Ampumahiihdon 13.05 Salatut elämät (7) 00.40 Nelosen sää 09.30 Matkaoppaat mc: Miesten takaa-ajo 13.35 Putous tulee taas 00.45 Elokuva: Torrente 10.00 Matkaoppaat 14.20 Pikaluistelun maail- 13.40 Perheleffa: Shrek lain mämmikoura (16) 10.30 Matkaoppaat mancup kolmas (7) 02.45 Detroit 1-8-7 (12) 11.00 Matkaoppaat 15.50 Ampumahiihdon 15.30 Freestylen maail03.35 Detroit 1-8-7 (12) 11.30 Eläinten ABC mc: Naisten takaa-ajo mancup: Ruka

asemalle 18.17 Festivaalipuhetta 18.20 Olipa kerran - Pelin säännöt 19.13 Festivaalipuhetta 19.15 Pelin säännöt (7) 20.57 Festivaalipuhetta 21.00 Gosford Park (12) 23.11 Festivaalipuhetta 23.15 Metal Evolution: Raskaan rockin tarina 00.00 - 04.00 Teematieto

SUB 12.30 Middle (S) 13.00 Middle (S) 13.30 Middle (S) 14.00 Middle (S) 14.30 Middle (S) 15.00 Middle (S) 15.30 Pähkähullu parodiashow (S) 16.00 Kuukauden parhaat sekunnit 16.05 X Factor USA 18.00 X Factor USA 19.00 Dieetit vaihtoon! 20.00 Top Chef 21.00 Viimeinen linnoitus (16) 23.30 Entourage 00.05 Miami Vice (12) 01.05 Bändärille sulhanen

meen edelliset elämät (12) 18.54 Festivaalipuhetta 18.56 Juna saapuu asemalle 18.57 Festivaalipuhetta 19.00 Yön kirkas tähti (7) 20.55 Festivaalipuhetta 21.00 Vertigo - punainen kyynel (12) 23.07 Festivaalipuhetta 23.10 Andalusialainen koira (16) 23.26 Festivaalipuhetta 23.30 Elokuvan tarina (16) 00.36 - 04.00 Teematieto

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Majakan arvoitus (7) 16.50 Tanskalaisten lempikakut 17.18 5 minuuttia 17.25 Obs. debatt 17.55 TV-nytt 18.00 Joulukalenteri 18.30 Vaikuttaja: Minä, Juhana TEEMA 04.00 Teematieto 16.05 - 17.20 Elävä arkisto: Tea Ista 16.05 Vartiainen 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Kirjakausi 20.30 Arkistovieraana: Tea Ista 16.20 Iso keikka 17.20 Historia: Siirtolaisesta Pixel 21.00 SVT:n ohjelmaa miljonääriksi 18.15 - 23.15 Teeman elokuvafestivaali 18.16 Juna saapuu

TEEMA 04.00 - 10.40 Teematieto 10.30 Kamrat Eesti 10.55 Kamrat Eesti 11.30 Punklandia 12.15 Kosketuksessa: Johanna Kurkela 13.10 Näin se tehtiin: Hyvästi Dolores Haze 13.45 Monte-Criston kreivi (7) 14.40 Japania Erinin kanssa 15.05 Prisma Studio 15.35 Se siitä! Teoriat testissä 16.05 Historia: Saastaiset kaupungit 17.00 - 23.31 Teeman elokuvafestivaali 17.00 Festivaalipuhetta 17.05 Setä Boon-

FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 13.55 Mistä morsian sikhille? 14.25 Ravintola kaltereiden takana 14.55 Magnus, Petski ja totuus 15.25 Lucia 2012 15.50 Spotlight 16.19 Viikinkiolutta 16.25 Muotoilijat kilpasilla 16.55 Kaverien kesken 17.55 TV-nytt 18.00 Joulukalenteri 18.30 Haaste 19.00 Tohtori Åsa 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.50 Arkistosta revittyä: Jokapäiväinen leipä 20.20 Strömsö 21.00 SVT:n ohjelmaa


10 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012

Siskokset myivät joulukoristeita jo kolmansilla messuilla

Taru Päljänoja ja Bonni Love voitokkaina Pohjanmaalla Parkano

Parkano

Minna Lautamäki Minna Lautamäki

Kädentaitajien messuilla kävi arvioiden mukaan parituhatta henkeä. 65:stä myyjästä noin puolet oli paikallisia kädentaitajia. Parkanolaissiskokset Katja Ojala ja Sanna Friman olivat mukana jo kolmatta kertaa. Käsitöitä harrastavien naisten myyntipöydältä löytyi muun muassa joulukransseja sekä huopakankaasta ja vanhoista heinäseipäistä tehtyjä joulukoristeita. – Aikaisemmin askartelimme vain itsellemme. Kolme vuotta sitten innostuimme tuomaan koristeita myös myyntiin, Sanna Friman kertoo. Tämän vuoden hittituote oli heinäseipäistä tehdyt sisustustikkaat, jotka myytiin loppuun iltapäivän ensimmäisten tuntien aikana. – Kauppa kävi niin hyvin, että varasimme pöydän jo ensi vuoden messuille, Friman kertoo. MLL:n Parkanon yhdistyksen puheenjohtajan Niina Rustarin mukaan tapahtuman suosio ei osoita hiipumisen merkkejä, vaikka osa myyjistä valittelikin, että kauppa ei yltänyt aivan viimevuotiselle tasolle. Ensi vuodelle paikkavarauksen teki noin 30 myyjää.

Parkanon Ratsastajia edustavat Taru Päljänoja ja Bonni Love ovat saavuttaneet neljä luokkavoittoa Pohjanmaalla pidetyissä esteratsastuskilpailuissa. Parivaljakko napsi Ilmajoen Ratsastajien aluekilpailuissa kaksi voittoruusuketta. Luokan 90 senttiä uusintaradan selvitti ilman virheitä kaksi ratsukkoa. Heistä Päljänoja päihitti toiseksi tulleen, ilmajokelaisen Emma Järvisen täpärällä vajaan sekunnin aikaerolla. Luokassa kilpaili yhteensä kymmenen ratsukkoa. Luokassa 100 senttiä parkanolainen ratsasti ainoan puhtaan radan uusintakierroksella. Toiseksi luokassa sijoittui Etelä-Pohjanmaan Urheiluratsastajien Matti Sorvari Calhoun Stone -ratsullaan. Kauhajoella pidetyissä seuraestekilpailuissa Taru Päljänoja ja Bonni Love voittivat sekä 90- että 100 sentin luokat. Molemmissa luokissa ratsukko suoritti radat ilman virhepisteitä. Katja Ojalan ja Sanna Frimanin myyntipöydältä löytyi muun muassa huopakankaasta ja vanhoista heinäseipäistä tehtyjä joulukoristeita.

”Käsineiden myyjä kertoi, että myynti oli parasta aikaisempiin vuosiin verrattuna.”

Jouluiloa! -kampanja jatkuu vielä – Palaute on ollut vaihtelevaa. Käsineiden myyjä kertoi, että myynti oli parasta aikaisempiin vuosiin verrattuna, Rustari kertoo. MLL:n kanssa tapahtumaa järjestäneen Parkanon Nuorisoseuran puheenjohtajan Maarit Malmberginkin mukaan kävijöitä oli enemmän kuin viime vuonna, mutta kukkaronnyörit olivat jonkin verran viime vuotta tiukemmassa. – Kahvion suosio yllätti, ja puuro loppui kesken, mutta Jouluiloa! -hyväntekeväisyystempaus sai viime vuotta vaisumman vastaanoton, Malmberg kertoo.

Kampanjaan voi osallistua 14. joulukuuta asti toimittamalla arvoltaan 20 euron lahjakortin kaupungintalon neuvontaan. Lahjakortin voi lunastaa mistä tahansa parkanolaisesta liikkeestä. Parkanon Nuorisoseuran

K I E R R Ä. T YS N. U R K K A MYYDÄÄN

OSTETAAN

SEKALAISET

www.ylasatakunta.fi Yksityishenkilön helppo tapa ilmoittaa.

hyväntekeväisyystempaus ilahduttaa tänä vuonna parkanolaisia vähävaraisia perheitä ja kotoa omilleen muuttaneita nuoria. Kampanjassa yhteistyökumppanina on viime vuoden tapaan Parkanon kaupungin sosiaalitoimi. Joka vuosi messuilla vieraileva Ritva Korkiakoski löysi Työelämän palvelukeskuksen myyntipöydältä pehmolelun pojantyttärelleen Saimille. Yksisarvisia satuhahmoja esitteli työvalmentaja Sanna Niemi.

Taru Päljänoja ja Bonni Love.

JOULUKSI UUSI AUTO! Mercedes-Benz E 270 CDI A Avantgarde -03 190 tkm, ESP, poisk. airb., nahkaverh., sadetunn., luistonest., ASR, erik.vant., autom.ilmast., sivuairb., huoltok. 18.500

Opel Vectra 5-ov Sport 2.2 Direct M6 -05 116 tkm, ESP, 1-om., autom. ilmast., huoltokirja, lohkolämm., vakionop.säädin, 2-renkaat, sisäpistoke 13.400

Tiedustelut puh. 44 381 Edullinen ilmoituspaikka: 1– 6 riviä 18 €, kestotilaajan etuhinta 10 €. Laskutuslisä 4,30 €.

Ostetaan Joulukuusia linjan alustat, pellon ojat, teiden varret. Voidaan kerätä myös itse. Puh. 040 575 4244.

Sekalaiset Halutaan vuokrata yksiö tai vastaava 1.1. alkaen. Max. vuokra 300 e. Luotettava vuokralainen. Puh. 050 537 8100.

Skoda Superb 1.8 TSI Ambition DSG Autom. -09 45 tkm, ESP, xenon, 1-om., ASR, erik.vant., metalliv., autom. ilmast.,huoltok., lohkolämm., vakionop.sääd., CD, MP3 27.500

Toyota Rav4 2.2 D-4D 150 4WD -10 142 tkm, 1-om., VSC, TRC, EBD, webasto, metalliv., ilmast., sivuairb., huoltok., MP3, 2-renk., vetok. 26.800

www.autoluojus.fi, ma-pe 9–17, la 10–14

Jouni Sampakoski 040 528 3200 Ville Vähämaa 040 505 6100

Kaksio saunalla Karvian keskustasta. Puh. 050 576 4314. Teollisuustie 4, PARKANO

Audi A6 Avant V6 2.4 30V Tiptronic-aut -99 270 tkm, ESP, metalliv., autom. ilmast., sivuairb., huoltok., BOSE, vetok. 6.400

Mercedes-Benz C 280T 4MATIC A -06 90 tkm, ESP, poisk. airb., luistonest., ASR,erik.vant., autom.ilmast., huoltok., lohkol., vakionop.sääd., vetok 27.900

Nissan Almera 1.5 Sensation 4-ov. -03 216 tkm, EBD, erik.vant., metalliv., ilmast., sivuairb., huoltok., lohkolämm., CD, 2-renk., vetok. 5.400

Toyota Avensis 1.6 VVT-i Linea Sol Technical 4ov -04 125 tkm, EBD, erik.vant., metalliv., ilmast., sivuairb., huoltok., lohkolämm., 2-renk. 13.500

Toyota Avensis 1.6 VVT-i linea terra 4d -02 133 tkm, 1-om., EBD, metalliv., sivuairb., huoltokirja, lohkolämm., 2-renkaat, vetok. 7.900

Toyota Avensis 1.8 Valvematic Linea Sol 4ov -09 60 tkm, ESP, 1-om., VSC, metalliv., ilmast., huoltok., lohkolämm., vakionop.sääd., vetok. 23.500

Toyota Avensis 2.0 D-4D DPF Linea Sol Plus Wagon -09 64 tkm, ESP, sadetunn., VSC, erik.vant., metalliv., ilmast., huoltok., lohkolämm., vakinop. sääd., sisäp., vetok. 25.900

Toyota Corolla 1.6 Linea Terra Wagon -99 151 tkm, lohkolämmitin, CD, 2-renkaat, vetokoukku 4.900

Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D 136 Clean Power Superior 7p 87 tkm, ESP, 1-om., VSC, erikoisv., ilmast., huoltok., lohkol.,sisäp.

-09 20.800

LISÄKSI 70 KPL MUITA AUTOJA


Tiistaina 11. joulukuuta 2012 – 11

Tulelähelle nauttimaan

Paroonin perinteinen Joululounas!

Perinteinen

JOULUTAPAHTUMA

.HVNLYLLNNRQDNORÂą

Karviatalolla sunnuntaina 16.12.2012 klo 10–15

KLQWDÂźKO|

Saat Joululounaasta leiman Lounaspassiisi, isi, i, mutta passin ilmaislounaalla ei saa m Joululounasta.

Ohjelmassa * Laurin haitari soi. Karvia Talent -voittaja v 2012 esiintyy. Karvia-poika Joona, Jenni ja muut nuoret laulavat. Liisin eri tanssiryhmät esiintyvät. * Kisailua, naulatanssit ja piparitalojen arpajaiset * TyÜnäytÜksiä, maistiaisia, näyttelyitä * Kudonnaisia, joulukoristeita ja lahjaideoita * Havu-, risu- ja naavakoristeita * Kaikkia jouluisia laatikoita

Leipomo-Kahvila

AVAA OVI RATIKYLĂ„Ă„N

KihniÜn ensimmäisen kyläkirjan julkistamistilaisuus kirjastossa torstaina 13.12.2012 klo 18. Kahvitarjoilu. Tervetuloa kaikilta kyliltä! Parkanontie 68, PARKANO. Puh. (03) 448 2339 Avoinna ma–to 10–22, pe 10–03, la 12–03, su 13–20

* Lämmintä kakkoo, ruisleipää, kakkuja, lusikkaleipiä ym.

ZZZSDURRQLÂż

Lapsille * Paikalla Joulupukki, tonttu ja 4H-Topi * Puuhanurkka

Lahjakortit pukinpussiin!

Tarjolla * Suolaista ja makeaa jouluista tarjottavaa

Tulkaa taas koko perheen kanssa!

Parkanon Apteekin joulunavausarvonnassa 30.11.2012 arvottiin kaksi tuotepalkintoa, jotka voittivat Riikka Majalahti ja Arja Laine. Onnittelut voittajille!

Parkanon Apteekki Parkanontie 60, 39700 Parkano puh. 03 448 2022

Seuratoimintaa Parkanon Kokoomus ry:n kuukausikokous pe 14.12. klo 19 kaupungintalon kokoush. 4. Tervetuloa.

Lounas-Kahvila

Karvian 4H

Karvian Nuorisoseura ry:n

JOULUTORI Ns-talo Sampolassa keskiviikkona 12.12. klo 9–14 Puffetissa myynnissä lipeäkalakeittoa ja kahvia. Myyntipaikan hinta 5 ₏, varaukset numerosta 050 540 4341. Tervetuloa!

Sanomalehdet

Journalistilla on mahdollisuus kieltäytyä

tehtävistä, jotka ovat ristiriidassa lain, henkilÜkohtaisen vakaumuksen tai ammattietiikan kanssa.

Jutta Harjaluoma

Välikyläntie 51, 39930 Karvia koulutettu hieroja puh. 045 8003111 jutta.harjaluoma@hotmail.ďŹ

Karvian kunta

JOULUNÄYTTELY �TONTTUJEN JOULUYÖ� Karviatalon aulassa 11.12.2012–13.01.2013, näyttely avoinna arkisin klo 15.00–21.30, la 10.00–18.00, su 12.00–21.30. Esillä mm. vanhat joulukortit 1910–1960, vanhat astiat 1920– 1950, joulukuusenkoristeet 1910–1950, museon vanhoja puuesineitä, Tyynelän tonttuja. Suunnittelu ja toteutus Armi Ahovaara, tyÜryhmä ja kuvataiteen perusopetusryhmät. Museo- ja kulttuuritoimi

PekASSA

JOULULOUNAS

Parkanon kaupunki

to 13.12.

noutopÜydästä klo 11–15 tervetuloa! Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Parkanontie 42, p. 448 0233

Tulevat teemat To 13.12. Joulu on jo ovella Teema-alennus

Myydään PaPo, junnusalibandy. Syyskauden viimeiset harjoitukset tällä viikolla ryhmillä 01–02, 03–04 ja 05. Harjoituksia jatketaan joululoman jälkeen ma 7.1.–ke 9.1.2013 samoilla harjoitusajoilla.

Tervetuloa!

– 20 %

Tulossa Autot, liikenne -teema 24.1.2013.

JOULUPUKIN PAJA

PUNAISESTA PULLATELTASTA

KihniÜn torilta ke klo 9–13 Laatikot: lanttu, maksa ja porkkana, kaali. Piirakat: suolainen, omena, mokka, persikka ja mustikka. Kakut: tiikeri, sitruuna, hedelmä, taateli ja mauste. Kääretortut, piparit, pullat ym. Havupallot ja -kranssit.

ti 11.12. ja to 13.12. klo 17–19 kaupungintalon näyttelytilassa. Koko perhe on tervetullut askartelemaan, puuhailemaan ja tapaamaan joulupukkia, vapaa pääsy! Vapaa-aikatoimi

Parkanontie 63, 39700 PARKANO Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.ďŹ www.ylasatakunta.ďŹ

0400 664 261

Keskusteluryhmä omaisille, joiden läheisellä on mielenterveyden ongelmia, kokoontuu to 13.12. klo 18–20 Ikaalisissa Ikatuvalla (Oikotie 6). Ryhmässä voit luottamuksellisesti puhua itsellesi tärkeistä asioista. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Lämpimästi tervetuloa! Ryhmän järjestävät yhteistyÜssä Omaiset mielenterveystyÜn tukena Tampere ry ja Ikaalisten Mielihyvä ry. Lisätiedot 040 719 9262/Silja Lampinen, www.omaiset-tampere.fi.

Keskustan Karvian paikallisyhdistysten sääntÜmääräiset syyskokoukset pidetään seuraavasti: Kantti ti 11.12. klo 18 Kaija Kankaalla, Suomijärvi ti 11.12. klo 19 Jokelassa, Kirkonkylä ke 12.12. klo 19.30 Hellun Herkussa, Sarvela pe 14.12. klo 19 Pukkilassa, Ämmälä to 13.12. klo 19 Lepolassa, Sara ti 11.12. klo 19 Jaana ja Pekka Niemenmaalla, Keskustanuoret to 13.12. klo 19 Hellun Herkussa. Lisäksi Keskustan Karvian kunnallisjärjestÜn sääntÜmääräinen syyskokous pidetään ke 19.12. klo 20 Osuuspankilla, käsittelyssä sääntÜmääräisten asioiden lisäksi luottamushenkilÜvalinnat. Tervetuloa.

KihniÜn torilla keskiviikkoisin hyvää hiekkamaan perunaa, juurikasveja, suomalaista Lobo-omenaa, karpaloa, puunkantokoreja ym.

J. Alvari puh. 0500 127 902

Eläkeläistoimintaa Parkanon Kansalliset Seniorit ry. Vietämme pikkujoulua to 13.12. klo 15 Parkanopirtillä. Ota ystäväsi mukaan. Ilm. Annelille (040 701 9450) jo tänään. Tervetuloa.

El-Karvian puurojuhla 19.12.2012 klo 12 seurakuntatalolla. Aloitamme puurolla, pientä ohjelmaa. Seurakunnan edustajat kirkkoherra ja kanttori Veisuuveljien kera. Lauletaan joululauluja ja lopuksi kahvit torttuineen. Tarjoilu 5 e. Tervetuloa.

POSAN PERUSPALVELUKESKUKSET (Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Siikainen)

OVAT KOKONAAN SULJETTUINA AJALLA 24.12.2012 – 6.1.2013 Lääkäripäivystys, lääkärien ja hoitajien vastaanotot on keskitetty Kankaanpään peruspalvelukeskukseen, Tapalankatu 20, klo 8 – 22 puh. 02 577 3265, yÜpäivystys Satakunnan sairaanhoitopiirin yhteispäivystykseen klo 22 – 8 puh. 02 627 6868.

Pyydämme ystävällisesti, että uusitte reseptit ja hoidatte ei-kiireelliset lääkäriasiat riittävän ajoissa ennen Joulunajan sulkuja. Sulun aikana: - Äitiys- ja lastenneuvola puh. 044 577 3350 - Hammashuolto puh. 02 577 3550 - Aikuisneuvola klo 8 – 14 puh. 044 577 3272 SosiaalityÜ: - Virastotalo neuvonta puh. 02 577 2501 - Kiireellisissä lastensuojeluasioissa sosiaalipäivystys klo 8 – 15.45 puh. 044 577 2523 - muina aikoina hätänumero puh. 112

Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle 2013.

Toivota ystävillesi ja sukulaisillesi

Hyvää Joulua Ylä-Satakunnan välityksellä. Julkaisemme 13.12. ja 20.12. yhteisen otsikon alla YKSITYISTEN JOULUTERVEHDYKSET. Huom! To 13.12. lehti jaetaan joka kotiin Parkanossa, Karviassa ja KihniÜssä. 1x30 pmm 27 ₏ (sis. alv), 2x30 pmm 37 ₏ (sis. alv) (laskutuslisä 4,30 ₏)

Yrittäjien

joulutervehdys Ylä-Satakunnan joulunumerossa 20.12.2012. Perinteisten joulu- ja uudenvuoden toivotusten hinta on 33 ₏ (+ alv) toiminimeltä. Yhteistervehdyksissä ei käytetä logoja, vain nimet.

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.ďŹ www.ylasatakunta.ďŹ


12 – Tiistaina 11. joulukuuta 2012

Kulttuuripalkinto Karvian Naiskuorolle

Suomi ei ole saanut lahjaksi itsenäisyyttään

Karvia Lea Luodetlahti

Karvia Lea Luodetlahti

– Vietämme itsenäisyytemme 95-vuotisjuhlaa itsenäisempinä kuin koskaan. Miksi niin voi väittää, vaikka tuntuu, että Suomi ei voi itsenäisesti päättää oikeastaan mistään, pohti Karviassa everstiluutnantti, evp. Ilmari Hakala. – Suomen kansaa on elähdyttänyt pyhä tuli. Se on todellinen ihailun aihe. Pyhä tuli ihmismielessä ylläpitää uskoa, joka voi taipua, mutta ei taitu. Niin totesi Helsingissä kansainvälisessä sotahistorian kokouksessa myös ranskalaistutkija, joka on perehtynyt hyvin Suomen historiaan, Hakala mainitsi.

Kuninkaan ja myös keisarin puolesta On ollut kausia, jolloin isänmaallisuus oli kaikkea muuta kuin suomalaisuutta. – 1700-luvulla sanottiin, että suomalaisten huonoin hyve on ehdoton uskollisuus esivallalle. Tuolloin Ruotsin valtakunnan kuningasmielisimmät löytyivät Suomesta. Vielä 1800-luvun lopulla isänmaalliset suomalaiset olivat uskollisia keisari-suuriruhtinaalle. Suurella keisarikunnalla tuntui olleen yhteinen tulevaisuus. – Helmikuussa 1899 julkaistun keisarillisen julistuksen jälkeen suomalaisten etu ei enää ollut sama kuin keisarikunnan etu. Tarkoitus oli taittaa suomalaiset ja sammuttaa tuo pyhä tuli. Miehet ja naiset, jotka tuolloin nousivat vastarintaan itsenäisyyden saavuttamiseksi, tekivät sen tietoisina maamme voimavarojen vähyydestä ja riskistä, jonka kansamme pienuus aiheutti. – Vastarinnan viimeisin vaihe jääkäriliike lienee historiam-

Kulttuurisihteeri Maria Laaksoharju juonsi juhlan. Juhlapuhuja oli everstiluutnantti evp. Ilmari Hakala, joka on karvialaisille tuttu matkaopas.

”Vastarinnan viimeisin vaihe jääkäriliike lienee historiamme uhkarohkein yritys.” me uhkarohkein yritys, juhlapuhuja sanoi.

Syksyllä 1939 pois jäi vain 150 miestä Kun raskaasti lunastettu itsenäisyys oli pari vuosikymmentä myöhemmin uhattuna, sitä noustiin kansana puolustamaan. Epäusko ja epäilys hävisivät maan johdon ja kansan mielestä. – Kuvaavaa on, että syksyllä 1939 kutsuttaessa miehiä palvelukseen sodan uhan edessä vain noin 150 miestä jäi saapumatta,

Hakala sanoi. Mitä pidemmälle aika sodistamme on kulunut, sitä lähemmäksi toisiaan tulevat kaksi itsenäisyytemme suojaamiseksi käytyä taistelua: talvisota ja kesä 1944. Tuloksen marsalkka Mannerheim näki jo syksyllä 1944. Syyskuun 2. päivänä kirjeessään Saksan valtakunnankanslerille hän selvitti, miksi Suomi on tekemässä erillisrauhaa ilman Saksan suostumusta: Vaikka kohtalo ei tämän sodan kestäessä soisikaan voittoa teidän aseillenne, jää Saksan kansa kuitenkin elämään. Samaa ei voida sanoa Suomen suhteen. Jos tämä nelimiljoonainen kansa nujerretaan sotilaallisesti, se ei enää koskaan nouse. Sellaista tulevaisuutta en voi maalleni valmistaa.

Suomi on onnistunut Sodanjälkeisinä vuosina ei itsenäisyydestä puhuminen ollut suosittua. Oltiin sitäkin mieltä, että armo oli käynyt oikeuden edestä, ja itsenäisyys oli säily-

Hopeahapset-kokoonpanossa lauloivat Ossi Koskela, Asko Moisio ja Leo Sammi.

Tuovi Antinluoma lausui runon Suomen itsenäisyyspäivä.

nyt meistä riippumattomista syistä. – Tänä päivänä meillä on oikeus ja mahdollisuus päättää mihin liitymme tai olemme liittymästä. Siihen on luotu perusta omalla toiminnalla ja omin uhrauksin. Itsenäisyyttä ei ole meille lahjoitettu, eikä yksistään aseellinen taistelu ole riittänyt, Hakala sanoi. – Oli löydettävä keinot isänmaan rakentamisessa ja myös keinot, joilla maamme löytää

paikkansa kansainvälisessä yhteisössä. Näyttää siltä, että olemme siinäkin onnistuneet. Juhlassa runoryhmä Ainot lausui muun muassa Eeva Hautalan kirjoittamia runoja, ja Paavo Tuuliniemi esitti Olavi Kujansuun Karvian sotaveteraaniveljille kirjoittaman runon. Tuovi Antinluoma lausui Eino Salon runon. Karvian Soittokunta takasi juhlamusiikin, ja osa Hopeahapset-kokoonpanosta lauloi.

Willin Kansan viikolla yleisö äänesti Karviassa jälleen Vuoden kulttuuritekopalkinnon saajasta. Ääniä annettiin yhteensä 129. Niistä 51 kappaletta annettiin Karvian Naiskuorolle. Kuoro palkittiin itsenäisyyspäivän juhlassa. Palkinnon jakaa vuosittain Karvian vapaa-ajanlautakunta. Äänet jakautuivat seuraavasti: Karvian Naiskuoro 51, Karvian Teatteriyhdistys ja kesäteatteri 17, Runoryhmä Ainot ja Reino 14, TiinaKaisa Aro-Heinilä 10, Tapio Keskitalo 6, Juhani Yli-Antola 4, Sekakuoro Karpalot 4. Kolme ääntä jokainen saivat Irja Leppänen (Kantin pyöräilijät), Raimo Erkkilä, Harmaat Pantterit, Maria ”Hymy” Laaksoharju, IirisMaija Koivujärvi-Viitala. Yhden äänen jokainen saivat Marjo Yliluoma, Tarja Hirvisaari, Kantin pyörätien talkooporukka, Karvian Käts, Köyhän miehen teatteri, Arto Sarviluoma, Voitto Raita-aho sekä Uniwaje. Äänestykseen saivat osallistua karvialaiset ja myös ulkopaikkakuntalaiset Willin Kansan viikon kävijät. Aikaisempina vuosina kulttuuripalkinnon saanutta/ saaneita ei voinut äänestää.

Karvian palkittuja Vuoden kulttuuriteko: Karvian Naiskuoro

Vuoden urheilija:

Aleksi Lammintausta

Vuoden kuntoilija: Arvo Liimu

Vuoden seuratyöntekijä: Tuire Aho.

Yläkoulu juhli itsenäisyyttä tanssien ja soittaen Karvia Karvian Yläkoululla otettiin päivä ennakkoa ja järjestettiin upea itsenäisyyspäiväjuhla jo keskiviikkona 5.12. Päivä alkoi juhlallisella lipunnostolla. Oppilaskunnan puheenjohtaja Roni Peltonen ja Aleksi Kontiainen nostivat Suomen lipun salkoon kirpeässä 18 asteen pakkasessa. Historian opettaja Kari Ylinentalo piti aamunavauksen kerraten 95-vuotiaan Suomen merkkitapauksia vuosikymmenten varrelta. Lopuksi kajautettiin yhdessä kolminkertainen eläköön-huuto itsenäiselle isänmaalle. Varsinaiset juhlallisuudet alkoivat kello 13:n maissa. Juontajat Niina Virtanen ja Roosa Laine avasivat tilaisuuden juhlasalissa. Aluksi nautittiin opetuskeittiön antimia, joita oli valmisteltu kotitalousopettaja Anneli Marttilan valvovan silmän alla. Kakut, piparit, karjalanpiirakat, tikkupurtavat ja karkit hävisivät parempiin suihin kahvin ja erinomaisen boolin avus-

9-luokkalaiset tanssin pyörteissä. Näin sujuu jiffymixer.

tuksella. Boolireseptihän on aina salaisuus, mutta sen verran sain vakoiltua, että mukaan oli lirautettu vadelmaa, ananasta,

lemon & limeä ja mango-guava-kivennäisvettä. Juhlan ohjelmaosuus alkoi musiikilla. Mattilan kuulusta

musiikkiperheestä kunnostautui Arttu soittamalla bändinsä kanssa rentoja rock-kappaleita. Arttu And The Boys -bändin

jälkeen kuultiin klassisempaa musiikkia 8-luokkalaisen Aleksi Soinin taituroidessa pianolla hämyvalaistussa salissa. Musiikkiesityksiä seurasi juhlapuhe, niin kuin kaikkiin juhlatilaisuuksiin kuuluu. Sen piti oppilaskunnan puheenjohtaja Roni Peltonen yhdessä Severi Salosen kanssa. Pojat kiittivät puheessaan sotiemme veteraaneja uhrauksistaan, jotka ovat mahdollistaneet meille nuoremmille sukupolville hyvän elämän itsenäisessä Suomessa. Musiikkiosuuden päätteeksi laulettiin opettaja Tauno Wrangin säestyksellä Sininen ja valkoinen ja Veteraanin iltahuuto yhteislauluna ja vähän kilpalaulantana Taunon jakaessa juhlaväen kahteen lauluryhmään. Taisi tulla tasapeli, niin komeasti kaikui ainakin tuo Veteraanien iltahuuto. Ja aivan kuten Tasavallan presidentin Linnan juhlissa, niin Yläkoulullakin juhlan päättää tanssiaiset. Useimmat pojat olivat laittaneet ”ykköset” päälle: tumman puvun ja solmion. Tytöillä oli puolestaan mitä

värikkäämpiä hameita upeine leikkauksineen. Aluksi 9-luokkalaiset esittivät kaksi ryhmätanssiesitystä: cicapon ja jiffymixerin. Näitä esityksiä oli treenattu liikunnanopettajien Tiina Huhtalan ja Arimo Koiviston johdolla pitkään ja hartaasti. Sitten vain muutkin mukaan tanssimaan valssin, jenkan ja rokin tahdein. Ja onhan koululla ihan oma disk jockey: Jarkko Patokoski. Jarkko miksaili melkoisen hiphop-rap-rokkisopan, niin etteivät hitaammat tahtoneet pysyä vauhdissa mukana. Ja kuten aina – kaikki hyvä loppuu ennen aikojaan. Juontajat Niina ja Roosa kiittivät kaikkia hienosti sujuneesta juhlasta. Etenkin oppilaskunnan hallituksen jäsenet yhdessä ohjaaja Seija Sairasen kanssa olivat nähneet kovan vaivan salin koristelussa ja juhlaohjelman laatimisessa. Kari Ylinentalo

historian opettaja

YSA_20121211  

http://www.ylasatakunta.fi/dmdocuments/YSA_20121211.pdf

YSA_20121211  

http://www.ylasatakunta.fi/dmdocuments/YSA_20121211.pdf

Advertisement