Page 1

Torstaina 15. marraskuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

Nahkahanskat vaihdetaan yhä Mäkelän kylttiin

N:o 89 - 2012 | 80. vuosikerta

Tänään Ambulanssi lähtee pian yölläkin heti

Parkano Maarit Lehto

■ Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sijoittaa jatkuvassa 90 sekunnin lähtövalmiudessa olevan ambulanssin Parkanoon, Kihniöön ja Kuruun.

Tiistain Ylä-Satakunnassa Näpyt-palstalla oli seuraava teksti: Vaihdetaan uudehkot nahkahansikkaat mustaan Mäkelä-nimiseen tienviittakylttiin. Oikeastiko joku oli pöllinyt kyltin ja jättänyt hanskat tilalle? – Juuri näin. Kyltti oli hävinnyt perjantain ja lauantain välisenä yönä. Huomasin kyltin katoamisen, kun hain aamulla postia. Maahan oli jätetty mustat miesten tekonahkaiset hansikkaat, kertoo Jani Mäkinen. Kyltti katosi Kovesjoelta Mäkeläntien risteyksestä. Jani Mäkinen sanoo, ettei kyltin katoaminen varsin iso asia ole. Sen verran tihutyö kuitenkin harmittaa, että kannattaa vähään perään kysellä. Lehden Näpytpalsta on luettu osio, joten sieltä voi joku yhdistää katoamisen ja jonnekin ilmaantuneen Mäkeläkyltin. – Itsekin ensin selailen lehden, luen Näpyt, ja vasta sen jälkeen luen lehden, Mäkinen sanoo.

sivu 7

Irrottamisessa on nähty vaivaa Samalla öisellä keikalla oli Mäkeläntiellä nostettu liikennemerkkejä paikoiltaan. Ne oli nakattu tien toiselle puolelle pellon sivuun. Liikennemerkkejä ei kuitenkaan ollut rikottu, mutta irrotta-

Palokunta kaipaa ehkä juuri sinua ■ Pienten kuntien pelastustoimi lepää paljolti vapaaehtoisten varassa. Miesten keski-ikä alkaa kuitenkin olla korkea, ja mukaan etsitään tuoretta verta Tampereen aluepelastuslaitoksen rekrytointikampanjalla.

”Eikös se Parkanosta viety Näppylähanskantien kylttikin löytynyt myöhemmin Lapuan suunnalta?” misessa on mennyt aikaa. Yhtä tolppaa oli yritetty irrottaa, mutta se on niin tiukasti maassa, ettei pahantekijällä voimat olleet riittäneet työhön. Jani Mäkinen ja samalla kulmalla asuva Reijo Rinne arvelevat, ettei kyltti ole enää paikkakunnalla. Hetihän sen asukkaat tunnistaisivat. – Eikös se Parkanosta viety Näppylähanskantien kylttikin löytynyt myöhemmin Lapuan suunnalta? Rinne muistelee. Vastaavia ideanikkareita on siis ollut liikkeellä aikaisem-

sivu 6

Körttiläisille jalansijaa ■ Körtit eli heränneet saavat edustuksen Parkanon seudulle, kun valtakunnallinen HerättäjäYhdistys perustaa alueelle paikallisosaston. Reijo Rinne ja maahan jätetyt hansikkaat. Jani Mäkinen huomasi lauantaiaamuna, että mustapohjainen Mäkelä-kyltti oli ruuvattu irti edellisenä yönä. Liikennemerkit oli nakeltu maastoon.

minkin. Kyltti voi olla aivan missä päin Suomea tahansa, sillä Fonectan osoitehaun mukaan Mäkeläntie löytyy monesta lähikunnasta, ja kaikkiaan noin 100:sta kunnasta aina Ilomantsia ja Enontekiötä myöten. Vielä yleisempi se on sukunimenä, joten kyltti voi olla päätynyt jol-

lekin Mäkelälle vaikkapa tuliaisena. Miehet toteavat, että onneksi pahantekijät jättivät edes postilaatikon rauhaan. Mäkeläntien asukkaiden posti tulee viikonloppuisin tienvarrella olevaan laatikkoon. Mäkinen ja Rinne sanovat,

että samalla kylällä on ollut pahempaakin pahantekoa. Yhteen asumukseen oli murtauduttu, tavaraa oli viety ja ennen kaikkea rikottu ja sotkettu paikkoja. Tekijät ajoivat ojaan ja soittivat hinausapua. Sitä he eivät saaneet, vaan paikalle soitettiin poliisi.

sivu 8

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

Rakkaamme

Siiri Maria HAAVISTO o.s. Himanka 3. 8.1926 Kalajoki 19.10.2012 Parkano Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu; kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu. En ma iloitse, en sure, huokaa; mutta metsän tummuus mulle tuokaa, puunto pilven, johon päivä hukkuu, siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu, tuoksut vanamon ja varjot veen; niistä sydämeni laulun teen. Kuunsirppi kosketti hiljaa. Omaiset ja ystävät Haudattu hiljaisuudessa läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta. Kiitos Parkanon kotipalvelulle ja terveyskeskuksen työntekijöille avusta Siirin viimeisinä päivinä.

Rakkaamme Rakas äitimme

Sinikka Orvokki MÄKYNEN

Irja KNUUTTILA

o.s. Niemi

o.s. Murorinne 11.11.1927 Vuoksela 23.10.2012 Kihniö

11. 9.1946 Kihniö 22.10.2012 Parkano

Ei, kuolema ole vihollinen vaan hyvä ystävä ja monen suurin onni. Miksi me pelkäisimme kuolemaa. Kaikki kuolevaisuus on katoavaisuutta. Mutta henki elää eikä koskaan häviä. (Fredenholm)

Rakkaudella muistaen Kalevi Jari Kari, Anna Mari Aapo, Olli, Eero Ei läheinen arvaa, ei silmä nää, miten lähellä onkaan määränpää. Jokainen päivä voi olla viimeinen jokainen hyvästijättö ikuinen.

Kiittäen ja kaivaten Paula perheineen Jarmo perheineen Päivi perheineen

Siunattu 10.11. läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

lapsenlapset perheineen muut sukulaiset ja ystävät

Lämmin kiitokseni

Saatettu matkaan läheisten läsnä ollessa.

muistamisista täyttäessäni 90 vuotta.

KIITOS LUOTTAMUKSESTA Rakkaamme

ja hengessä mukana olemisesta. Työ Parkanon ja parkanolaisten hyväksi jatkuu.

Anni Maria RAITIO o.s. Syrjälä 25.3.1931 Parkano 3.11.2012 kotonaan Parkanossa Rakkaudella muistaen Tauno Hannu Pertti ja Liisa Jussi ja Pekka veli perheineen muut sukulaiset ja ystävät Oli sulla sydän lämmin ja hellä, oli siellä paikka meillä jokaisella. Paljon et pyytänyt, kaikkesi annoit, meitä muistit ja huolta kannoit. Muistosi kaunis voimaa antaa, surun raskaan hiljaa kantaa.

Onnittelut Sydämellisesti kiitän teitä kaikkia

3.11.1936 Kihniö 9.11.2012 Kihniö Kaipauksella muistaen Irja Ismo ja Kaisu Kalle, Alina ja Niilo Harri ja Satu Laura, Sami ja Liisa Marko ja Satu Neea sisaret ja veljet perheineen muut sukulaiset ja ystävät Koskaan ei tiedä, onko aikaa paljon vai vähän. Yhtäkkiä vain huomaa, se päättyi tähän. Kun sammui sydän läheisen, on aika surun hiljaisen. Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että rakkaamme siunataan Kihniön siunauskappelissa 24.11.2012 klo 12.00. Tämän jälkeen muistotilaisuus seurakuntatalolla.

Pelastusarmeija

56 äänestäjää, jotka kannatitte minua kaupunkimme luottamustoimiin. Samalla kiitän kaikkia äänestäneitä, saitte aikaan parhaan mahdollisen luottamusjohdon Parkanolle. Jumalan siunausta. Matti Yläinen (Vuodesta 1947 mukana Parkanon arjessa.) Tässä 3-vuotiaat

Perjantai klo 18 katulähetys. Kahvitarjoilu. Ruokajakelu. Maanantai klo 9 hiljennymme AAMURUKOUSHETKEEN. Tule rohkeasti rukoilemaan yhteisten asioiden puolesta. Tervetuloa.

nyt kolmekymppiset

KIITOS

Onnea!

äänestäjilleni ja tukijoilleni

TERVETULOA

Joukon päivän kahville Teollisuustie 17 pe 14.12.2012 klo 17.00 alkaen.

T: kotiväki

Linnankylän rukoushuone kokous su 18.11. klo 13.00. Tervetuloa!

Seurakunnat KARVIA

Olavi Johannes KOIVISTO

iloista matkaa.

Kiittäen Parkanon setlementti ry

Hannu Laholuoma

Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että rakkaamme siunataan Harjun hautausmaan kappelissa 24.11.2012 klo 11.00, jonka jälkeen muistotilaisuus Parkanon seurakuntakeskuksessa.

Meille kaikille rakas

Inkeri Tammela

Kauneimmin nyt kiitämme teitä, kun juhlapäivänä muistitte meitä. Tästä helppoa on taas arkea jatkaa, kulkea kanssanne

Kuollut: Ilmo Ilari Sillanpää 63 v. To 15.11. klo 13.30 Anna-kodin ehtoollishartaus. Klo 14.30 Syreenin ehtoollishartaus. Klo 18 kirkkokuoron harjoitukset srk-talolla. Su 18.11. klo 10 messu. Mirja Kallio, Yli-Antola, Kokko. Lämpimät kiitokset Karviankylän, Alkavan, Alkkian ja Mustakosken toimeliaille lähetyslounaan emännille. Kiitos yksityisille lahjoittajille, ja seuraaville liikkeille mukanaolosta: Lastulan ja Sarvelan kauppa, Suomikosken puutarha sekä Pirjon Pakari. Lounas tuotti 1800 eur. Ma 19.11. klo 18 Raamattuja rukouspiiri srk-talolla. To 22.11. klo 18 kirkkokuoron harjoitukset srk-talolla. Su 25.11. klo 10 messu. Myyryläinen, Yli-Knuuttila. Naiskuoro Tauno Wrangin johdolla. Keskustapuolueen kirkkopyhä. Ohjelmalliset kirkkokahvit srk-talolla. Klo 15 lähetysseurat Leena ja Antti Hautakorvella, K. Hautala, Myyryläinen, Kokko. Arvontaa. Ma 26.11. klo 18 Sanan ja rukouksen ilta srk-talolla. Sakari Leppänen, lauluryhmä Savilinnut Kauhajoelta. Tulossa 1. adventtisunnuntaina 2.12. perhekirkko ja lähetysmyyjäiset srk-talolla. Nuoret: nuortenilta srk-talolla pe 23.11. klo 18. Partio srktalolla pe 16.11. klo 15.30.

Lähde kokemaan jouluvaellus Lohjalle Vivamon Raamattukylään! Rovastikunnallinen retki järjestetään la 8.12. Matkan hinta vain 25 e aikuinen ja 18 e lapset, sisältää matkat Parkanosta, ruoat ja osallistumismaksut. Matkalla ruokailu ja kahvit. Lähtö Parkanon srk-talon pihalta klo 8, paluu klo 19 Parkanoon. Varaudu lämpimin vaattein ja jalkinein, vaellus tapahtuu ulkona. Lisätiedot ja ilmoittautumiset Anne Kokko pe 23.11. mennessä puh. 040 593 6700. Katso myös www.vivamonraamattukyla.fi. Tulossa vaate-ja tavarakeräys sekä joulupakettikeräys ItäViron alueelle joulukuun alussa. Lisätiedot Kaarina Hautala puh. 045 262 4503 sekä tarkemmin nettisivuillamme www. karvianseurakunta.fi.

KIHNIÖ Kuollut: Elmi Sirkka Emilia Mäkelä s. Törmä 89 v., Olavi Johannes Koivisto 76 v. Ehtoollisjumalanpalvelus su 18.11. klo 10. Länsi-Nerkoon lähetyspiiri ke 21.11. klo 19 Leena Yli-Kovasella. Ikäihmisten kerho ti 20.11. klo 12 seurakuntatalolla. Raamattupiiri maanantaisin klo 18 seurakuntatalolla. Kirkkokuoro ke 21.11. klo 18.30. Perhekerho ke 21.11. klo 10 seurakuntatalolla. Retki Lohjalle Vivamon Raamattukylän jouluvaellukselle

la 8.12. on yhteinen Parkanon seurakunnan kanssa. Lähtö Parkanon seurakuntatalolta klo 8.00, paluu Parkanoon klo 19. Matkan hinta 25 e/aikuiset, 18 e/lapset (sis. matkat, ruuat ja osallistumismaksun). Ilmoittautumiset pe 23.11. mennessä kirkkoherranvirastoon, p. 440 070. Tulossa: Yrittäjien kirkkopyhä su 25.11. Varhaisnuoret: -Iltakirkko Meidän messu to 15.11. klo 18.30 kirkossa. Parkanon seurakunnan Meidän messubändi. Kaikki ovat tervetulleita! Iltakirkon jälkeen tämän vuoden aikana 10 vuotta täyttäville seurakuntatalolla kymppisynttärit. -Varkkarikerho ti 20.11. klo 14.30 yläkoulun kuvaamataidon luokassa.

PARKANO

tekemistä. Mielenterveysviikon yleisöluento ma 19.11. klo 19 srktalolla. Katso erillinen ilmoitus. Miesten piiri ti 20.11. klo 15 srk-talon kirjastohuoneessa. Rantakodon raamattupiiri keskiviikkoisin klo 15: 21.11., 5.12. ja 19.12. DIAKONIA Jouluavustusanomuksia noudettavissa diakoniatoimistosta! Kynttilöiden sytytys itsemurhan tehneiden muistoksi muualle haudattujen muistomerkillä kirkon pihapiirissä su 18.11. Kahvi takkahuoneessa ja sen jälkeen kynttilöiden sytytys. (Huom! Kellonaika poikkeaa Tapulissa ilmoitetusta.) Käsityöilta ti 20.11. klo 18.30 srk-talon kirjastohuoneessa. Lähde kokemaan ensimmäinen joulun ihme! Seurakuntaretki Vivamon Raamattukylän Jouluvaellukseen la 8.12. Lähtö klo 8, paluu klo 19. Hinta 25 e/aik., 18 e/lapset (sis. ruoat, matkan ja sisäänpääsyn). Lisätiedot ja ilm. 23.11. mennessä p. 441 200.

Kastettu: Sofia Susanna Aliina Kortesmaa, Elias Viljami Lehtonen. Kuollut: Siiri Maria Haavisto s Himanka 86 v, Sinikka Orvokki Mäkynen s Niemi 66 v. Messu su 18.11. klo 10 kirkossa, s Kalle Hiltunen, l Myyryläinen, k Nieminen, av. Seppo Myyryläinen. Herättäjän Tulossa: Lohdutuksen laukirkkopyhä. Kahvitilaisuus ja seurat luja Surevalle sydämelle su 25.11. klo 17 kirkossa, Mesimessun jälkeen srk-talolla. Jumalan kämmenellä –ilta- meri-kuoro. RAUHANYHDISTYS päivä su 18.11. klo 15 kirkossa. Su 18.11. klo 16 seurat. Messun jälkeen srk-talolla ruokailu (5 e/2 e) ja monenlaista Ke 21.11. klo 19 seurat.


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 3

vauvat Mari (o.s. Koskela) ja Jaki Saarivirran esikoistytär syntyi Vantaalla 29. lokakuuta 48 sentin pituisena ja 3 213 gramman painoisena. Uudesta tulokkaasta iloitsevat myÜs isovanhemmat Karviassa. Karvialaiset Piia ja Tomi Alatalo saivat tytÜn 31. päivä lokakuuta. Vauvan syntymämitat olivat 3 990 grammaa ja 51 senttiä. Pienokaisen sisarukset ovat 9-vuotias Eemeli, 6-vuotias Iita ja Akseli, 2 vuotta ja 9 kuukautta. Parkanolaiset Merja ja Petri Mäkinen saivat tytÜn 2. päivä marraskuuta kello 11.53. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa syntyneen pienokaisen mitat olivat 3 880 grammaa ja 50 senttiä. Elina ja Hannu Heinola KihniÜstä saivat tytÜn 4.11 Tayssissa. TytÜn syntymämitat olivat 4 370 grammaa ja 51 senttiä.

Jenna Rantala ja Jukka Raipala saivat poikavauvan 13. lokakuuta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Mitat 4 030 grammaa ja 51 senttiä. Isoveli Niilo 1 vuotta ja 5 kuukautta on innokkaana hoitamassa. Atte-pojasta tuli pienen tytÜn isoveli 15.10. kello 00.39. �Menninkäinen� painoi syntyessään 3 260 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä. Lapsistaan onnelliset vanhemmat ovat Katri Toivonen ja Sasa Hautamäki. Jämsäläiset Anna ja Heikki Lindeman saivat pojan 16. lokakuuta Keski-Suomen keskussairaalassa. Pikkumiehen syntymämitat olivat 2 580 grammaa ja 48 senttiä. KihniÜläisten Elise ja AnttiJussi Rajalan poikavauva syntyi 29. lokakuuta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Juho-Hermanin (1 v. 9 kk) pikkuveli painoi syntyessään 3 340 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä.

LIPASPĂ„IVĂ„ keskiviikkona 21.11.

Tule noutamaan oma joulukalenterisi

su 18.11. klo 14.00

Kahvitarjoilu

KanavatyĂśpakkaukset -30%

Samalla voit tyhjentää säästÜlippaasi!

Novitan TEDDY lanka 3 x 100 g

Hanna-hippo paikalla! Arvontaa ja tarjoilua

Novitan TEMPO lanka 3 x 100 g Valkoinen ohut paperilanka 100 g Valkoinen paperinauha 300 g

PARKANON KEHRÄÄMÖ Kuttikallionkuja 6, 39700 Parkano Puh. 03 448 2204, 0400 123 256 ma–pe 9–17, la 9–13 Käynti kirkon oikealta puolelta hiekkatietä, ja olet perilllä!

V

iranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättÜmien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

Kouluruokailut PARKANO Ma: lihainen keitto, ruisleipä, juusto, ti: kasvispitoiset pihvit raikkaiden lisäkkeiden kanssa, ke: broileri- tai kalkkunaruoka asianmukaisine lisäkkeineen, to: silakkaruoka uunissa kypsentäen, perunasose, salaatti, pe: lasagne, raikas salaatti. KIHNIÖ Ma: Kinkkukiusaus, salaatti, ti: jauhelihapihvit, perunat, kastike, salaatti, ke: jauhelihakastike, perunat, salaatti, to: broilerikauramakaronilasagne, porkkanaraaste, pe: kalakeitto, pehmeä leipä, juusto.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN SEPPELVARAUKSET 2012 Pyydämme ystävällisesti yhdistyksiä vahvistamaan osallistumisen itsenäisyyspäivän seppeltenlaskuun ke 28.11.2012 klo 16.00 mennessä Kukkakauppa ja Hautauspalvelu Ikikukkaan, puh. 448 2037. Parkanon kaupunki/vapaa-aikatoimi

KARVIA Ma: makkarakastike, perunat, salaatti, ti: veriohukaiset/jauhemaksapihvit, perunat, salaatti, ke: kalaruoka, perunat, salaatti, to: lihamureke, perunasose, salaatti, pe: kanakeitto, ruisleipä, leikkele.

SOTKA

Sotkasta saat kaikista ostoksistasi Plussaa!

KATSO LISĂ„Ă„: sotka.fi

19.11. mennessä tilatut Pohjanmaan Kalusteen sohvat jouluksi! ANGELA Kaikki -matto POET –kokoonpanot 140x200 cm

-20%

3+2-istuttava kalusto

6â‚Ź 10 0â‚Ź 10 â‚Ź 5,90 â‚Ź 12,90 â‚Ź

2 tyynyä 40 x 40

Parkanolaiset yhdistykset

Ostamme käteisellä kultaa ja hopeaa, myÜs rikkinäiset, mustuneet ja tarpeettomat pÜytähopeat kelpaavat. Tarkka punnitus ja luotettavuutta alan ammattilaiselta.

5â‚Ź 10 0â‚Ź

Perle helmilangat 5 kerää

Parkanon kaupunki

Tervetuloa

uusin tuottein

Piirretyt liinat 1/2 hintaan Muliinilangat 5 tokkaa

Takametsien Miehet Helluntaitemppelillä Keskuskatu 2, Parkano

INVENTAARIOALE jatkuu

Sohvatyynypakkaus -30%

Sanomalehdet

MUSIIKKIJUHLA

Parkanon KehräämÜssä

160x230 cm

119,149,(139,-) ,

(179,-)

alk.

1600,-

(2009,-)

r6VUVVUFOBJTUVJOPTJTTB4BOEFMMBOLJNNPJTBU r6 r 6V LZMNĂ…WBMVQFINVTUFFU KPJEFONVPUPPOQBMBVLZ L ZM UUV VW UVWVVEFMMFWBMNJTUBKBBOUBBWVPEFOUBLVVO

Siena 3+2 –kalusto

r4PGU"OUJRVFOBILBLFJOPOBILB rNVTUBKBLPOKBLLJ

1695,-

alk POET a -kulmasohva

(2119,-)

RAVEL -mekanismituoli r -FOTLBOHBTWFSIPJMV r IBSNBB NVTUBKBSVTLFB r MFWFZTDN  LPSLFVTDN

PIHLA-matto 133x190 cm

75,89,, (99,-)

160x230 cm

(119,-)

999,-

399,-

(1399,-)

Tervetuloa Sotka-myymälään!

Hakkurinkatu 53, KANKAANPĂ„Ă„ 02-578 9320, ma-pe 10-18, la 9-15

(599,-)

www.sotka.fi

Hallikatu 3, PARKANO 03-448 0733 ma-to 10-17, pe 10-18, la 9-15

M Myymälämme älä on uudistunut, tule tutustumaan!

Kahv lauan itarjoilu tain klo 9- a 17.11. 15 !!!


4 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

pääkirjoitus

15.11.2012 Ylä-Satakunnan arkisto/Maarit Lehto

Kumpi voittaa, karhu vai leijona? Parkanon kunnallispolitiikassa kuohuu tällä hetkellä voimakkaasti. Kuohunta on kuitenkin pääsääntöisesti kulissientakaista, sillä vaalituloksen jälkeistä kädenvääntöä käyvät julkisesti vain Kauko Kallioniemi ja Reijo Ojennus. Hyvä että edes he. Asioista perillä olevat tahot tietävät, että kiivas rytinä on käynyt sen ympärillä, mikä puolue tulee johtamaan seuraavat neljä vuotta kaupunginvaltuustoa ja mikä kaupunginhallitusta. Mikäli siitä on jo päästy yhteisymmärrykseen, epäselvää on ainakin se, heiluttaako suurimman puolueen mandaatilla jompaa kumpaa puheenjohtajan nuijaa Keskustan kokenut Ari Lamminmäki vai vaalien ääniharava ja uusi tulokas Kari Kärkkäinen. Sitoutumattoman paikallislehden rooliin

kuuluu tässä asiassa olla ottamatta kantaa jonkun puolesta ja jotakuta vastaan. Asetelmaa voi katsoa monesta näkökulmasta. Lehden tehtävä on kertoa lukijoilleen missä mennään, ja sitten tietysti myös kertoa se, mihin lopputulokseen on päädytty. Nyt te tiedätte juuri saman minkä mekin täällä lehden toimituksessa. Tämän kirjoituksen alkusysäyksenä oli ajatus siitä, että on hyvä että kuohuu! Vierivä kivi ei sammaloidu. Parkanolle ja sen ilmapiirille tekee taatusti hyvää se, että asioista keskustellaan ja voimia koetellaan – niin sanotusti tuuletetaan. Ei kaiken tarvitse aina mennä entiseen malliin, ja vaikka menisikin, niin keskustelu ei ole pahasta. Nyt pitää vain toivoa, että suurimman pölyn laskeuduttua kaikki ovat toimintakykyisiä ja puheväleissä keskenään. Jokaisella päättäjällä pitää olla kirkkaana mielessä se, että oman kaupungin edun vuoksi on pystyttävä tekemään yhteistyötä, vaikka se joskus kirpaisisikin. Siihen ovat äänestäjät antaneet paitsi mahdollisuuden, myös velvoitteen. Veli-Matti Heinisuo

muistilehtiön reunasta 23.11.1962

Sosiaalisuuteen on vahva veto

Ihminen on sosiaalinen eläin, sanoi jo Aristoteles aikoinaan. Milloinkaan aikaisemmin ei ihmisen sosiaalisuus ole ilmennyt niin voimakkaasti kuin meidän päivinämme. Sen valtavan kasvun on mahdollistanut teknologian kehittyminen. Jo viime vuosituhannen lopulla langaton puhelin alkoi yhdistää ihmisiä, kuten Nokiakin ilmaisi iskulauseessaan Connecting people. Tämä sosiaalisuus on entisestään jopa räjähdysmäisesti kasvanut tämän vuosituhannen alusta lähtien internetin yhteisöpalvelujen, ennen muuta Facebookin ansiosta. Tätä nykyä Facebookiin on liittynyt jo kaksi miljoonaa suoma-

laista. Koko maailmassa käyttäjämäärä ylitti miljardin rajan syyskuussa. Alusta asti sille ovat tiiviimmin omistautuneet nuoret ja nuoret aikuiset, mutta ainakin Yhdysvalloissa nopeimmin kasvavat ikäluokat kahtena viime vuotena ovat olleet 50–64- sekä yli 65-vuotiaat. Kun näin ennen elettiin pääosin maalla ja sen jälkeen siirryttiin paljolti kaupunkeihin, niin nyt eletään Facebookissa. Facebookissa lukemattomat ihmiset ovat löytäneet esim. vanhoja koulukavereitaan, voivat pitää siinä yhteyttä ystäviinsä ja seurata, mitä ystäville kulloinkin kuuluu jne. ❐❐❐ Sosiaalisesta mediasta on tullut ihmisten olemassaolon keskeinen näyttämö. Tunnistamme itsemme siinä sekä yksilöinä että sosiaalisina olentoina. Sen suurin yleinen merkitys lienee siinä, että se synnyttää ja vahvistaa käyttäjissään ja heidän kauttaan myös muissa osanottavaa ja yhteisöllistä asen-

netta. Siinä jaetaan omia ja toisten huolen ja ilon aiheita. Näin myös luodaan kansalaisuutta, joka on läpinäkyvää itselleen. Ja tätä kulttuuria luovat kaikki osanottajat, eivät vain eliitit. Näin myös poistetaan yksinäisyyttä, voisi uskoa. Tosin Amerikassa tehdyt tutkimukset osoittavat, etteivät sosiaalisen median vaikutukset ole pelkästään positiivisia. Esimerkiksi Pew Research (Sosial Isolation and New Technology) havaitsi, että sosiaalisen median käyttäjät viettivät 26 prosenttia vähemmän aikaa naapuriensa kanssa kuin vertaisryhmä. ❐❐❐ Paitsi tietojen ja kokemusten jakamiseen Facebook-ympäristö tarjoaa tilaisuuden itseilmaisuun. Huomiot saattavat olla turhankin arkipäiväisiä, kuten esimerkiksi että ”Minä syön nyt kinkkuvoileipää.” Mutta se houkuttaa myös huomiota herättämisen haluun eli ekshibiotismiin. Aikakautemme on suuren ekshibiotismin, sanoo

Andrew Keen. Hän toteaa myös, että tämä mania omaan itseilmaisuun on saanut aikaan erikoisen ilmenemismuodon: läpi koko maailman ihmiset ovat verkossa ryhtyneet paljastamaan intiimeimpiä salaisuuksiaan. Näistä lieveilmiöistä huolimatta uskon, että sosiaalisella medialla on valtavan positiivinen vaikutus nimenomaan täällä Suomessa, kun se kehittää tätä jakamisen tunnetta ja yhteistoiminnallista puolta meissä, jotka iät ja ajat olemme piintyneet omaan itseemme, omaan eristyneisyyteemme ja yksilökeskeisyyteemme niin, että täällä ”hiipii sieluun asti halla ja tunteet tappamalla repii sydämen”. Taisto Nummi

Rottasotaan Parkanossa Parkanon kunnan terveydenhoitolautakunnan toimesta järjestetään rottien hävitys Parkanonkylän alueella 28.11.-4.12. 1962 välisenä aikana. Alueen, jossa rottasota tapahtuu, rajat ovat seuraavat: Etelässä Porin tienhaarasta vanhan pappilan taitse Terveystalon ohi rautatielle ja rautatietä myöden aseman pohjoispuolelle. Täältä itään Kairokosken talon luokse ja siitä suoraan Kukkolan mäkeen ja edelleen Rytilän talon eteläpuolelta suoraan Porin tienhaaraan. Jokaisen kiinteistön omistajan, vuokraajan tahi kiinteistöllä asuvan on huolehdittava siitä, että myrkytys tapahtuu em. mainittuna aikana. Terveydenhoitolautakunnan toimesta jaetaan myrkkyjä maksutta 26-27. 11. 1962 kello 10w–15 välisenä aikana kunnantoimistosta ent. työllisyystoimistossa. Myrkkyä annetaan 250-500 gr. kiinteistöä kohti. Samoin jaetaan varoitusjulisteita. Lapsille myrkkyä ei luovuteta.

sananparsia Tullu tuntemahan ku Koliini akkansa. Nurmo

päivän laina

hätävara

Maaseudun Tulevaisuus muistuttaa, että viljojen kohonneet hinnat eivät ole äkkinäinen muutos. Syynä ovat kulutuksen kasvu sekä poikkeukselliset säät. Myös Suomessa viljojen hinnat ovat EUkauden huippua. Näin siitä huolimatta, että Suomessa viljasta maksetaan edelleen vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Hintojen noususta huolimatta viljelijöiden taloudellinen tilanne jatkuu tukalana, koska tuotantokustannusten nousulle ei ole näköpiirissä helpotusta. Muun muassa lannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja energian hintojen nousut syövät katteet. Kotieläintiloilla kallistunut vilja heikentää tulosta entisestään. Kohonneita tuotantokustannuksia ei ole saatu siirrettyä hintoihin, vaikka ruuan kuluttajahinnat ovatkin nousseet. Tuottajan saama osuus ruuan hinnasta on supistunut edelleen. Ruuan maailmanmarkkinahintojen nousu on vakava muistutus kotimaisen tuotannon merkityksestä. Ilman kotimaista tuotantoa ulkomailta ostettava ruoka olisi vielä nykyistäkin kalliimpaa. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, ei tuontiruokaa ole aina edes saatavilla.


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 5

uutiset

Torstaina 15. marraskuuta 2012

Pankin kotipaikka oli neuvottelutulos

Parkanon kirkollisvero nousi äänestäen 1,75 prosenttiin Parkano

Maarit Lehto

Oma Säästöpankin kotikunnalla on merkitystä yhtiökokousta pidettäessä.

Heikki Pettinen

Parkanon Säästöpankki muuttuu ensi vuonna Oma Säästöpankiksi.

Parkano Minna Lautamäki

Parkanon Säästöpankki yhdistyy eteläpohjalaisen Oma Säästöpankin kanssa, mutta pankin kotipaikkana pysyy Parkano. Kotipaikalla ei ole pankin toiminnan kannalta juurikaan merkitystä. Yleensä yhtiöjärjestyksessä määritetty kotipaikka on kunta, jossa pääkonttori sijaitsee. Oma Säästöpankin pääkonttori tulee jatkossakin olemaan Seinäjoella. Parkanon Säästöpankin toimitusjohtaja Tuomo Kemppainen sanoo, että Parkanon valinta kotipaikaksi oli neuvottelutulos kahden pankin laatiessa yhdistymissopimusta. Kemppainen muistuttaa, että Parkanon Säästöpankkisäätiö on uuden pankin suurin omistaja. Se omistaa osakekannasta 40,48 prosenttia. Kuortaneen Säästöpankkisäätiön osuus on 23,81 ja Töysän Säästöpankkisäätiön 35,71 prosenttia. Käytännössä kotipaikka näkyy ulospäin vain silloin, kun pankin omistajat kokoontuvat Parkanoon yhtiökokoukseen. Yhtiökokoukseen osallistuvat omistajasäätiöiden valitsemat yhtiökokousedustajat. Jokaista säätiötä edustaa yksi henkilö. Suurimman joukon kokousväestä muodostavat säätiöiden valtuuskunnat, joilla ei kuitenkaan ole puheoikeutta kokouksessa. Säätiöiden valtuuskunnat muodostuvat nykyisistä isännistöistä.

Kaikki keinot tarvitaan Talouspäällikkö Elina Silomäen mukaan veroprosentin noston lisäksi tarvitaan muitakin toimia seurakunnan taloudne tervehdyttämiseksi. – Lisäksi pohditaan joistakin kiinteistöistä luopumista sekä henkilöstö- ja muiden toimintakulujen karsimista. Veroprosentin korotus on maltillinen, mutta se antaa liikkumavaraa seurakunnan talouteen. Korotuksen vaikutus keskituloiselle seurakuntalaiselle on noin 3 euroa kuukaudessa.

Sami Salomaa Parkanon kanttoriksi ensi vuoden elokuussa Parkano Heikki Pettinen

”Verotuksen kannalta kotipaikalla ei ole merkitystä.”

Yhteisövero jakautuu 17 kunnan kesken Verotuksen kannalta yritysrekisterissä olevalla kotipaikalla ei ole merkitystä. Oma Säästöpankin maksaman yhteisöveron kuntaosuus ei jää kokonaisuudessaan kotipaikkakunnalle, vaan se jakautuu niiden 17 kunnan kesken, joissa pankilla on konttorit.

Yhteisövero on osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen maksama tulovero, joka on 24,5 prosenttia yhteisön verotettavasta tulosta. Kuntaosuus on normaalisti 23 prosenttia. Muita veronsaajia ovat valtio ja seurakunnat. Kemppaisen arvion mukaan

yhteisöveron kuntaosuus tulee olemaan Parkanon Säästöpankin toimialueella nykyistä suurempi, jos uudelle pankille asetetut tulostavoitteet toteutuvat. Parkanon Säästöpankki on maksanut parhaimpina vuosinaan yhteisöveroa noin kolmen miljoonan euron liikevoitosta, jolloin vero on ollut varausten jälkeen noin 370 000 euroa. Oma Säästöpankin tulostavoitteeksi on asetettu 5–10 miljoonan euron liikevoitto.

Säästöpankkiaate säätiöiden vastuulla Pankin omistavien säätiöiden rooli on pääasiassa aatteellinen. Ne eivät osallistu varsinaiseen

pankkitoimintaan. Säätiöt ajavat perinteisen säästöpankkiaatteen toteutumista. Säästöpankin isännistö on jo valinnut Kemppaisen Parkanon Säästöpankkisäätiön asiamieheksi. – Toimintaan kuuluu vahvasti muun muassa koululaisten talouskasvatus. Töysän ja Kuortaneen säätiöt rahoittavat alueillaan yhdeksäsluokkalaisille suunnattua taloudenhallintaohjelmaa, joka aloitetaan myös meidän kouluissa ensi syksynä, Kemppainen kertoo. Säätiöt rahoittavat toimintansa pankin osinkotuloilla. Jos osinkoa jaetaan esimerkiksi 200 000 euroa, Parkanon säätiö saa potista 80 000 euroa.

Kemppainen jää Parkanoon Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Parkanon Säästöpankin toimitusjohtaja Tuomo Kemppainen siirtyy ensi vuonna aloittavan yhdistyneen Oma Säästöpankin varatoimitusjohtajaksi. Toimitusjohtajan tehtävissä jatkaa Oma Säästöpankin johdossa nykyisin oleva Pasi Sydänlammi. Vaikka pankin pääkonttori on Seinäjoella, Kemppaisen työpaik-

Parkanon kirkollisvero nousee ensi vuonna 1,75 prosenttiin. Kirkkovaltuusto päätti veron nostosta tiistaina äänestyksen jälkeen. Kirkkoneuvoston esitys voitti äänin 11–7. Eeva-Liisa Laholuoma uudisti valtuustossa jo kirkkoneuvostossa tekemänsä esityksen, että veroprosenttia ei koroteta, koska seurakunnassa ei ole käyty lävitse riittävän perusteellisesti muita vaihtoehtoja talouden sopeuttamiseksi (kiinteistö ja toiminta). Laholuomaa kannattivat Väinö Luoto ja Sari Lähteenmäki. Korotusta vastaan äänestivät myös Reijo Lempinen, Seppo Seilo, Jyrki Uotila ja Virpi Uusi-Luomalahti.

ka sijaitsee uuden pankin muodostamisen jälkeenkin Parkanossa. – Vaikka reissaamista on enemmän, olen pääasiassa Parkanossa. Kiitos nykytekniikan ja videoneuvottelulaitteiden, Kemppainen sanoo. Uudessa organisaatiossa hänen vastuualueisiinsa kuuluvat muun muassa pankin talous- ja henkilöstöhallinto, pääomasuunnittelu, sijoitustoiminta, riskienhallinta ja markkinointi.

Parkanon konttoriin valitaan oma pankinjohtaja. Kemppainen ei osaa vielä sanoa, tuleeko henkilö ulkopuolelta vai talon sisältä.

Tehokkuusvaatimukset kasvaneet entisestään Isännistön päätös hyväksyä pankkien yhdistyminen yksimielisesti oli pienoinen yllätys Kemppaiselle. – Ilmeisesti julkisuudessa olleet tosiasiat pankkimaailman muutoksista on sisäistetty. Ala

elää murroksessa, ja paikallispankkien on sopeuduttava kiristyvään kilpailuun sekä lisääntyviin hallinnollisiin tehtäviin ja kustannuksiin, hän toteaa. Kemppainen viittaa muun muassa uuteen pankkiveroon, joka lisää merkittävästi pankkien maksamia suoria veroja. Vero on 0,125 prosenttia pankin riskipainotetuista saatavista. Oma Säästöpankin osalta vero on ensi vuonna arviolta 400 000– 500 000 euroa.

Parkanon kirkkovaltuusto vahvisti tiistaina Sami Salomaan valinnan Parkanon kanttoriksi. Salomaa oli viran ainoa hakija. Hän ottaa viran vastaan ensi vuoden elokuun alusta. Salomaa on syntynyt vuonna 1973 ja suorittanut musiikin maisterin tutkinnon Sibelius Akatemiassa vuonna 1998. Hän on toiminut koko uransa Mäntän seurakunnassa. Vakituisena kanttorina toukokuusta 1999 ja vuoden 2009 alusta Mänttä-Vilppulan seurakunnan kanttorina. Parhaillaan Salomaa on vuorotteluvapaalla, joka kestää ensi vuoden heinäkuun loppuun.

Kihniö korottaa kokouspalkkioita Kihniö Heikki Pettinen

Kihniön kunnanhallitus esittää valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenille maksettavan kokouspalkkion nostamista 40 eurosta 45 euroon ensi vuoden alusta. Niin ikään luottamustehtävistä maksettavia vuosipalkkioita esitetään nostettavaksi noin 10 prosenttia. Palkkiot tarkistetaan yleensä kerran vaalikaudessa. Kunnanjohtaja Petri Liukku luonnehtii korotusta maltilliseksi. 2,5 prosenttia vuotta kohden vastaa suunnilleen palkkojen nousua. Kokouspalkkion lisäksi valtuutetut ja tarkastuslautakunnan jäsenet saavat 213 euron vuosipalkkion. Kunnanhallituksen jäsenten ja valtuusto varapuheenjohtajien vuosipalkkio on 427 euroa, kunnanvaltuuston puheenjohtajan vuosipalkkio 1 070 euroa ja kunnanhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio 1 712 euroa. Jos sama henkilö istuu sekä valtuustossa että hallituksessa, hän saa vuosipalkkion vain hallituksesta. Palkkioista päättää nykyinen kunnanvaltuusto, mutta niistä pääsee nauttimaan vasta uusi valtuusto.


6 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

Demareilta aloite palvelusetelistä Parkano Veli-Matti Heinisuo

Parkanoon tulisi laatia palvelustrategia, jossa linjattaisiin palvelujen järjestämistavat. Määritellä pitäisi se, mitä Parkano tuottaa itse, mitä yhdessä muiden toimijoiden kanssa, mitä se hankkii kilpailuttamalla ja mitä järjestää palveluseteliä käyttämällä. Valtuustoaloitteen asiasta teki Parkanon Sosialidemokraattien valtuustoryhmä. Palvelusetelin tavoitteena on lisätä asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia. Sillä voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka kunnan tai kuntayhtymän kuuluu järjestää asukkailleen. Kaupungille palvelusetelin käyttäminen on vaihtoehto raskaalle hankintamenettelylle. Sosialidemokraattien valtuutetut toteavat, että Parkanossa on jo nyt täydennetty perusturvan omaa palvelutuotantoa erityisesti kotihoidon osalta palveluilla, jotka kaupunki ostaa yhdistyksiltä ja yrityksiltä.

Ympäristönsuojelun uudet määräykset voimaan Parkanossa Parkano Veli-Matti Heinisuo

Parkanoa koskevat uudet ympäristönsuojelumääräykset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Kaupunginvaltuuston kokouksessa ainoastaan Jyrki Uotilalla (sd) oli tarkentavia kysymyksiä mielessään. Häntä kiinnosti se, miten soranottoon liittyen on huolehdittu pohjavesien suojelemisesta? – Onko laissa määrätty soranottojen ja vastaavien tilanteiden valvonta, ja mitkä ovat meidän omat valvontaresurssimme, kysyi Uotila. Tekninen johtaja Jarmo Kyösti vastasi, että laki määrää tästäkin asiasta, ja valvonta kuuluu niin lautakunnalle kuin rakennustarkastajallekin. – Resursseja meillä on riittävästi, koska montaa hanketta ei yleensä ole samanaikaisesti vireillä, sanoi Kyösti. Ympäristönsuojelumääräysten runkona on käytetty Kuntaliiton mallia. Sitä on täydennetty antamalla paikallisiin olosuhteisiin sopivia tarkennuksia.

”Mitkä ovat meidän omat valvontaresurssimme?”

Ensi viikolla rekrytoidaan uusia palomiehiä Tampereen aluepelastuslaitos on huolissaan vapaaehtoisten ikääntymisestä Ylä-Satakunta Niina Martikainen

Tampereen aluepelastuslaitos pitää ensi viikolla palokuntien rekrytointiviikon, jonka aikana pyritään hankkimaan uusia vapaaehtoisia Kihniön, Parkanon ja Kurun alueen palokuntiin. Nämä kolme kuntaa kuuluvat Tampereen aluepelastuslaitoksen pohjoiseen pelastusalueeseen, jonka toiminta on paljolti vapaaehtoisten varassa. Pohjoisen alueen kahdeksan kunnan alueella on vakinaista henkilökuntaa noin 40 ja vapaaehtoisia 250 henkeä. – Tämä on kyllä valtakunnallinen ilmiö. Yleensä pienillä paikkakunnilla toimitaan vapaaehtoisvoimin, kertoo palopäällikkö Mika Salmela Tampereen aluepelastuslaitokselta. Kihniössä ja Kurussa on vain vapaaehtoispohjalta toimivia puolivakinaisia miehiä. Parkanossa on lisäksi vakinainen, ympäri vuorokauden päivystävä palokunta. Salmelan mukaan uusien vapaaehtoisten tarve on suurin Kurussa, jossa puolivakinaisia miehiä on vähiten. – Yksikin uusi aktiivinen auttaa, jotta hälytykset saadaan hoidettua, Salmela toivoo. Kampanja pidettiin viime vuonna Ruoveden, Virtain, Juupajoen ja Mänttä-Vilppulan alueella. Salmelan mukaan se onnistui hyvin, ja esimerkiksi Ruovedelle saatiin uutta verta toimintaan mukaan. Pohjoiseen pelastusalueeseen kuuluu jo mainittujen kuntien lisäksi Orivesi.

Pienistä kunnista katoavat nuoret Puolivakinaisiksi ryhtyvät miehet solmivat kukin henkilökohtaisen sopimuksen Tampereen aluepelastuslaitoksen kanssa. Tätä ennen tulee käydä läpi perehdytys ja sammutustyön

Vapaaehtoisten palokuntalaisten elvytyskoulutukseen tiistaina Kihniössä osallistuivat Mika Shemeikka ja Juha Luomalahti.

Sopiva vapaaehtoinen

”Yksikin uusi aktiivinen auttaa, jotta hälytykset saadaan hoidettua.” kurssi. Sopimus edellyttää taitojen ylläpitämistä siten, että sopimuksen solminut henkilö osallistuu vähintään 15:teen koulutukseen vuodessa. Pelastuslaitos maksaa korvauksen koulutuksiin, harjoituksiin ja hälytyksiin osallistumisesta. Varallaolosta ei tule korvausta. Mika Salmelan mukaan ongelma palokunnan vapaaehtoisten kohdalla on paljolti ikärakenne. – Maaseudulla asukkaat ikääntyvät ja nuoret muuttavat pois, hän toteaa. Myös toiminnassa nyt mukana olevien palokuntalaisten

täysi-ikäinen valmis tietyn tasoiseen sitoutumiseen

asuinpaikka mahdollis-

Karu totuus monen pikkukylän palokunnassa.

keski-ikä nousee koko ajan. Rekrytointikampanjaviikolla Parkanon, Kihniön ja Kurun paloasemilla on avoimet ovet toiminnasta kiinnostuneille tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja lauantaina. Lauantain tapahtuma on muita enemmän suunnattu koko perheelle, viikon tilaisuudet

etupäässä palomieheksi aikoville. Lauantain tilaisuus kuuluu valtakunnalliseen Päivä paloasemalla -kampanjaan, josta voi lukea lisätietoa osoitteesta www.paivapaloasemalla.fi. Rekrytointitilaisuudet ja avoimet ovet Kihniön, Parkanon ja Kurun paloasemilla: tiistaina 20.11.

taa harjoituksiin ja hälytyksiin osallistumisen kohtuullinen fyysinen kunto ja valmius treenata lisää aloilleen asettunut eikä lähiaikoina muuttamassa muualle mukana voi tuoda koko perheen, sillä toimintaa on myös naisille ja nuorille Lähde: palopäällikkö Mika Salmela, Tampereen aluepelastuslaitos

klo 18–20, keskiviikkona 21.11. klo 11–14 ja 16–20, torstaina 22.11. klo 18–20, lauantaina 24.11. klo 10–14.

Päiväsaika verottaa Kihniön puolivakinaisia Kihniö Niina Martikainen

Kihniössä on parikymmentä pelastusmiestä, jotka ovat solmineet puolivakinaisen sopimuksen Tampereen aluepelastuslaitoksen kanssa. Heistä aktiivisia hälytyksiin lähtijöitä on käytännössä noin 15. Tähän asti he ovat riittäneet. – Ei ole vielä tullut tilannetta, jota ei olisi pystytty hoitamaan. Ongelma meillä on kuitenkin päiväsaika, kun moni on töissä. Illaksi ja yöksi kyllä löytyy lähtijöitä, Kihniön puolivakinaisen

yksikön johtaja Jari Hautamäki kertoo. Valmiina olevien lisäresurssi ei siis tekisi pahaa. Kihniön puolivakinaiset hoitavat kaikenlaiset palo- ja pelastuspuolen tehtävät ensivasteesta kolareihin ja tulipaloihin. Kaikki eivät kuitenkaan hoida kaikkea, sillä kuhunkin osaalueeseen tulee käydä soveltuva koulutus. Kun Kihniössäkin palomiesten keski-ikä maanlaajuista trendiä noudattaen nousee, se rajoittaa työtehtäviä. – Moni meistä on yli viisikymppisiä, ja osa tehtävistä on

hyvin fyysisiä. Esimerkiksi savusukeltajia ei ikämiehissä ole ollenkaan, Jari Hautamäki antaa esimerkin. Osalla taas on käymättä ensivastekoulutus, jolloin sairaskeikoille ei ole asiaa. Kihniön puolivakinaisten miesten hoitama työmäärä vaihtelee paljon. Joskus voi mennä viikkoja ilman hälytystä, sitten niitä tulee monta peräkkäin. Säätilakin vaikuttaa, sillä tänä vuonna ei sateen ansiosta ole ollut lainkaan maastotai suopaloja, toisin kuin viime vuoden kesällä.

– Tähän mennessä hälytyksiä on tullut tänä vuonna vasta 64 hälytystä, mutta jonain vuonna on ollut jopa 120, Hautamäki sanoo. Hän toivoo Kihniön palomiesrinkiin lisää nuoria miehiä. Varsin toivottuja ovat myös ne aiemmin mukana olleet, joilla on peruskoulutukset ja perehdytykset jo käytynä. Heidän ei tarvitse aloittaa aivan alkeista, ja he pääsevät nopeasti mukaan varsinaiseen pelastustoimintaan.

”Ongelma on päiväsaika, kun moni on töissä. Illaksi ja yöksi kyllä löytyy lähtijöitä.”


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 7

Heti lähtövalmis ambulanssi Parkanoon, Kihniöön ja Kuruun Muutama stoppi Parkanossa jää pois

Ylä-Satakunta Heikki Pettinen

Ambulanssien lähtövalmius paranee roimasti sekä Parkanossa, Kihniössä että Kurussa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston tekemällä päätöksellä. Moneen kertaan käännelty ensihoitoratkaisu päätyi lopulta sellaiseen asentoon, että näissä kaikissa paikoissa päivystää hoitotason ambulanssi vuorokauden ympäri 90 sekunnin lähtövalmiudessa. Ensihoito siirtyy kunnilta sairaanhoitopiirin järjestettäväksi ensi vuoden alusta. Kihniössä on kuitenkin neljän kuukauden siirtymäaika niin, että kunnan oma ambulanssi ajaa vielä huhtikuun loppuun saakka. Valtuuston päätös syntyi ää-

”Vielä pitää olla tarkkana, että ensihoidon Kela-korvaukset jyvitetään kunnille oikein.”

nestyksen jälkeen. Sairaanhoitopiirin hallituksen esityksen mukaan välitön lähtövalmius olisi ollut vain Tampereella ja Nokialla, muualla ensihoitajat olisivat olleet yöajan varalla 15 minuutin lähtövalmiudessa.

Kihniön edustaja sairaanhoitopiirin valtuustossa Pilvi Kärkelä toteaa, että ratkaisu parani loppua kohden. Ensimmäisissä esityksissä Kihniö olisi jäänyt pelkästään naapurikunnista starttaavien ambulanssien varaan. – Heti lähtövalmis hoitotason ambulanssi parantaa kihniöläisten potilaiden tilannetta myös niin, että esimerkiksi liuotushoito voidaan aloittaa heti ja ajaa suoraan Taysiin, ei tarvitse enää käydä Parkanon terveyskeskuksen kautta, Kärkelä sanoo.

Kustannusten jakokin parani Pienten kuntien toiveiden mukainen on myös nyt päätetty

kustannusten jakomalli. Puolet ensihoidon kustannuksista jaetaan kuntien kesken asukasluvun mukaan, toinen puoli ensihoitotehtäviin käytettävän ajan mukaan. Hallituksen esitys olisi painottanut tehtäväaikoja suhteessa 70/30. Täällä maakunnan reunalla aikaa kuluu pitkien etäisyyksien vuoksi ja asukkaita on vähän. – Tämä on parannus, joskin alkuperäinen tavoitteemme oli, että kustannukset jaetaan kokonaan asukasluvun perusteella, Parkanon kaupunginjohtaja Jarkko Malberg sanoo. Malmbergin mukaan vielä pitää olla tarkkana, että ensihoidon Kela-korvaukset jyvitetään kunnille oikein. Niistä tulee hyvin merkittävä osa systeemin rahoituksesta.

Kuntarajoja ei tunnusteta Kurukin saa hoitotason ambulanssin, joka on jatkuvassa lähtövalmiudessa. Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen tähdentää, että nyt puhutaan ambulanssien päivystyspaikoista. Kuntarajoja ei sairaanhoitopiirin järjestämässä ensihoidossa käytännössä ole. – Sairaanhoitopiiriin perustettava kenttäjohto ohjaa kaikkia Pirkanmaan ambulansseja. Tehtävään lähetetään aina lähin vapaa auto. Jos lähin vapaa ambulanssi on Kihniössä, se lähtee mihin kuntaan tahansa. Myöskään maakunnan tai sairaanhoitopiirin rajat eivät Ihalaisen mukaan ole esteenä. Kenttäjohto on yhteydessä myös naapureihin.

Parkano ei luovu yöpäivystyksestä Maarit Lehto

Parkano Veli-Matti Heinisuo

Parkano haluaa vastedeskin määritellä itse, miten se järjestää yöpäivystyksen omassa terveyskeskuksessaan. Kaupunginvaltuusto päätti asian, kun se muilta osin hyväksyi lääkintöneuvos Ulla Mattelmäen laatiman Pirkanmaan terveydenhuollon järjestämissuunitelman vuosille 2013–2016. Suunnitelman seurannasta kantaa vastuun Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä ja sen sosiaali- ja terveysjohtajien asiantuntijaryhmä. Yhteistyössä asiassa ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja alueen muut toimijat. Suunnitelmassa sovitaan muun muassa kuntien välisestä yhteistyöstä. Valtuutettu Jyrki Uotila (sd) halusi varmistaa, onko yöpäivystys Parkanon itsensä päätettävissä? Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg vastasi, että mitään estettä ei tälle ole tiedossa. Rajat tulevat taloudellisista resursseista. – On kuitenkin seurattava, mitä poliittiset päättäjät tulevat linjaamaan 1.5.2014 voimaan tulevista päivystystä koskevista muutoksista, sanoi Malmberg. Johtava lääkäri Matti Rajamäen lausunnon mukaan suunnitelmassa esitetyt ensihoidon toimenpiteet eivät kaikilta osin korvaisi Parkanossa yön aikaista päivystystarvetta johtuen etäisestä sijainnista ja pitkistä välimatkoista.

Yöpäivystystä tulisi markkinoida Keskustan varavaltuutetun Erkki Kallion mielestä Parkanolle on iso asia 24-tuntisen akuuttivastaanoton säilyminen, koska sijainti on kaukana Tampereesta. Samaa mieltä oli Pertti Runsas (kesk), joka halusi tietää, miten naapurikunnat hyödyntävät Parkanon yöpäivystystä? Perusturvajohtaja Vuokko Kuusiluoman mukaan kuka tahansa voi kotikunnasta riippumatta tulla päivystykseen

Yöpäivystys on ja pysyy Parkanossa.

Parkanoon. Suurimmat käyttäjäkunnat Parkanon ohella ovat Kihniö ja Karvia. Hannu Laholuoman (kok) mukaan tästä mahdollisuudesta on yllättävän vähän tietoa naapurikuntien ihmisillä, ja tietoa pitäisikin levittää paikallislehden kautta. Keijo Sillanpään (kesk, vara) mielestä tieto menisi parhaiten perille, jos lääkärit ja perusturvajohtaja kirjoittaisivat virkansa puolesta asiasta lehteen.

Lääkärien into vaihtelee Useammalla valtuutella on huono käsitys siitä, millä tavalla päivystävät lääkärit tehtäväänsä hoitavat. Ari Lamminmäen (kesk) mukaan on tärkeää, että muistakin kunnista tulevat potilaat otetaan vastaan, eikä heitä passiteta takaisin oman kuntansa terveyskeskukseen. – Siinä on aina meillekin rahasta kyse, totesi Lamminmäki. Asiasta on puhuttu, mutta lääkärien vaihtuessa käytännöt

tuppaavat Lamminmäen mukaan unohtumaan. Heikki Mettomäki (kok) piti Mattelmäen suunnitelmassa mielenkiintoisena kohtaa, jossa kerrotaan, että lääkäri voisi myös mennä apua tarvitsevan luokse. – Miten perusturvajohtaja näkee, onko tällaiselle palvelulle käyttöä, kysyi Mettomäki, jolla myös oli tietoa siitä, että yöpäivystyksessä olevat lääkärit eivät aina tahdo ottaa potilasta vastaan. Perusturvajohtajan mukaan uusi käytäntö perustuu suunnitelmaan terveydenhuollon vahvistamisesta. Käytäntö on jo ollut voimassa ikääntyvän väestön kohdalla. Lääkäri liikkuu tänäkin päivänä tarvittaessa potilaan luo.

Välitön lähtövalmius entistä paremmaksi Kaupunginjohtaja totesi uuden järjestelmän nostavan kustannuksia huomattavasti, mutta myös tuovan parannusta Parka-

non tilanteeseen. Jatkossa ambulanssi on välittömässä lähtövalmiudessa iltaan kello 22 asti, kun se tällä hetkellä on kello 16 asti. Kello 22–8 lähtövalmius tulee olemaan 15 minuuttia. – Me emme enää Parkanon kaupunkina määrittele valmiutta, vaan sen tekee sairaanhoitopiiri. Tavoitteena on, että koko Pirkanmaata kohdeltaisiin tasapuolisesti. Vain Tampereella ja Nokialla välitön lähtövalmius on ympäri vuorokauden, sanoi Malmberg. Ari Lamminmäki oli kuitenkin sitä mieltä, että muutoksia tehtäessä maakunnan laidoilla sijaitsevat kunnat joutuvat aina tyytymään palvelujen heikkenemiseen, vaikka suunnitelmissa käytetäänkin kauniita sanoja. – Etäisyydet vain kertovat sen. Helikopterillakin tänne kestää tulla rohkean puoli tuntia. Sinä aikana on jo täytynyt päästä muilla tavoilla liikkeelle. Ambulanssikin on Lamminmäen mielestä sikäli haavoittu-

vainen, että se voi olla esimerkiksi Kihniössä. Kun ainoa auto on keikalla, pitäisi olla takapäivystys järjestettynä. Saara Viitahajun (kok) mielestä 15 minuutin lähtövalmius on harmillinen asia. Esimerkiksi aivoinfarktipotilas tarvitsisi välitöntä hoitoa.

miten on? Kuinka usein lääkärikopteri on käynyt Parkanossa ja Kihniössä? Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Syyskuussa toimintansa Pirkanmaalla aloittanut lääkärihelikopteri tuo sairaalatasoisen tehohoidon potilaan luo silloin, kun on kiire. Riskiarvion tekee hälytyskeskus. Helikopteri on lähtövalmis noin viiden minuutin kuluttua hälytyksestä ja lentonopeus on noin 4 kilometriä minuutissa. Ensihoidon lääkäriyksikön tukikohta on Pirkkalassa. Kuinka monta kertaa helikopteri on käynyt Parkanossa ja Kihniössä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Ilkka Virkkunen? – Ensihoidon lääkäriyksikkö on käynyt syys-marraskuun aikana Parkanossa 14 ja Kihniössä 4 kertaa. Arvelisin, että käynneistä noin puolet on lentotehtäviä. Tilasto ei erottele maa- tai lentoteitse suoritettuja tehtäviä. Ensihoidon lääkäriyksikön ydintehtävä on tuoda lääkäri paikalle. Sääolojen takia helikopterilla ei päästä aina lähtemään. Minkälaisissa tapauksissa lääkäriyksikkö tilataan paikalle? – Yleisin syy on peruselintoimintojen häiriöt, jotka liittyvät hengitykseen, verenkiertoon tai tajunnan menetykseen. Noin kaksi kolmasosaa tehtävistä on sairauspohjaisia ja loput onnettomuuksiin liittyviä. Kuinka monessa tapauksessa lääkärihelikopteri on ollut ratkaiseva hoidon onnistumisen kannalta? – Arvioimme tehtävien lääketieteellistä hyötyä 8-portaisella asteikolla. Sen mukaan tehtävistä noin yksi kymmenestä on sellaisia, että potilaan ennuste paranee tai henki on pelastettu lääkäriyksikön ansiosta. Tulos ei erottele sitä, onko hoito mennyt perille autolla vai helikopterilla.

Lääkärinvirat eivät kiinnosta Tapio Ristamäki (sd) halusi tietää, millainen kiinnostus on ollut auki olevia Parkanon lääkärinvirkoja kohtaan? Vuokko Kuusiluoman mukaan lautakunnalla olisi valmiudet ottaa vaikka heti kaksi lääkäriä, jos heitä vain jostain ilmaantuisi. – Tahtotila on sellainen, että mieluummin palkkaisimme virkalääkäreitä kuin ostopalvelulääkäreitä. Kuusiluoman mukaan reunaehdot, eritoten palkka, on mietittävä kokonaan uusiksi, jos palkkaamisessa aiotaan onnistua.

Ensihoidon lääkäriyksikön helikopterimiehistöön kuuluvat lentäjä, lääkäri ja erikoiskoulutuksen saanut ensihoitaja. Kuvassa HEMS-ensihoitaja Ville Mikkonen.


8 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

Herännäisten yhdistys Parkanon alueelle Ylä-Satakunta Niina Martikainen

Herättäjä-Yhdistys perustaa paikallisosaston Parkanon ja lähikuntien alueelle. Perustamiskokous pidetään ensi sunnuntaina Parkanon seurakuntatalolla. Uusien osastojen perustaminen kuuluu valtakunnallisen Herättäjä-Yhdistyksen aluetyön tavoitteisiin. Ylä-Satakunnan seudulta aluetyön työvaliokuntaan kuuluu Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen, joka arvelee, että herännäisten eli körttien seuraliikkeelle löytyy täältä tilaa ja kiinnostusta. – Viime keväänä pidimme kokeilumielessä herännäisseurat, joissa oli mukana Jaakko Löytty. Niihin tuli noin 20 ihmistä, suurin osa Kihniöstä, sitten Parkanosta ja muutama Karviasta. Silloin alettiin puhua, että ehkä pitäisi perustaa näiden naapurikuntien alueelle oma osasto, Myyryläinen kertoo. Myös kuukausi sitten Kihniössä pidetty Herättäjän kirkkopyhä jumalanpalveluksineen ja seuroineen keräsi väkeä, samoin Myyryläisten kotona elokuussa pidetyt seurat. Sunnuntaina Parkanon kirkon jumalanpalveluksessa puhuu Herättäjä-Yhdistyksen Pohjanmaan aluesihteeri Kalle Hiltunen. Kirkonmenojen jälkeen pidetään seurakuntatalolla Siioninvirsiseurat, ja niiden jälkeen alueosaston perustamiskokous. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Seppo Myyryläinen kaavailee, että perinteisen toiminnan eli seurojen pitämisen lisäksi alueosasto voi järjestää monenlaisia retkiä ja matkoja esimerkiksi valtakunnallisille Herättäjäjuhlille. Herättäjän kirkkopyhän jumalanpalvelus Parkanon kirkossa sunnuntaina klo 10, sen jälkeen Siioninvirsiseurat ja Herättäjä-Yhdistyksen alueosaston perustamiskokous seurakuntatalolla.

Herännäisyys eli körttiläisyys Pohjois-Savosta ja Poh-

Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen on mukana perustamassa Parkanon ja lähikuntien alueella toimivaa HerättäjäYhdistyksen paikallisosastoa. Perustamiskokous pidetään ensi sunnuntaina.

janmaalta 1700-luvulla alkanut luterilaisen kirkon herätysliike. Körtti-nimi liittyy miesten aiemmin käyttämän takin liepeiden kolmeen halkioon (ruotsiksi takinlieve = ett skört). Körttiläisen julistuksen mukaan ihminen itsessään on kelvoton: pelastuksessa kaikki tulee Jumalalta ja Pyhältä Hengeltä. Toiminta maallikko- ja kotiseurapainotteista, mutta jäseniä kuitenkin runsaasti pappeina ja muina seurakunnan työntekijöinä. Korostaa yksinkertaista elämäntapaa ja yhteiskunnallista vastuunkantoa. Kiistakysymyksissä maltillinen. Valtakunnallisille Herättäjäjuhlille kokoontuu 20 000–30 000 henkeä. Kattojärjestö HerättäjäYhdistys, jonka pääpaikka on Lapua. Oma laulukirja Siionin virret.

Pappikin saa olla armon kerjäläinen Parkano Niina Martikainen

Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen määrittelee herännäisyyden omaksi hengelliseksi viitekehyksekseen. Mikkelistä kotoisin oleva Myyryläinen kertoo lapsuudenkotinsa olleen perusluterilainen ja vailla siteitä mihinkään herätysliikkeeseen. Herännäisyyteen hän tutustui vasta opiskeluaikanaan Hel-

singissä 1990-luvun alkupuoliskolla. 2000-luvun alussa Myyryläinen toimi Herättäjä-Yhdistyksen Keski-Suomen aluesihteerinä ja tämän jälkeen Kauhajoen paikallisosaston puheenjohtajana.

Omat puutteet saa tunnustaa Myyryläisen mukaan nykyherännäisyys on kirkon herätysliikkeistä ehkä luterilaisin. Pai-

notus on hyvin matalakirkollinen eli painottuu enemmän kotien rukousperinteeseen ja kotiseuratoimintaan kuin kirkossa pidettäviin tilaisuuksiin. Siten liike Seppo Myyryläisen mukaan tukee kirkon muuta toimintaa. – Kirkkoherrana en työaikana tietenkään ole vain yhden liikkeen mies vaan kaikkien pappi. Herännäisseuroissa kuitenkin saan olla yhtenä muiden samanlaisten joukossa. Seu-

ratilaisuuksissa ei tule puhuttua ”suulla suuremmalla” kuten papin työssä joskus täytyy, vaan sillä tasolla, millä oikeasti on, hän sanoo. Myös lupa tunnustaa omat puutteet ja keskeneräisyys kristittynä ovat tärkeitä. – Tämä on armon kerjäläisyyttä. Ei tarvitse olla aina varma omasta uskostaan, vaan voi kääntyä nöyrästi ja arasti Jumalan puoleen. Herännäinen usko on syvää ja henkilökohtaista, ei

tuomitsevaa. Toisten yläpuolelle ei asetuta. Seppo Myyryläisen mukaan herännäisyys puolustaa heikkoa ja arkaa uskoa. Hän toivoo, että tätä kautta ihmiset uskaltautuisivat kirkon piiriin; ei tarvitse olla vahva uskon sankari. Vähäkin riittää. – Pidän siksi Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosaston perustamista tärkeänä, jotta olisi tilaa myös ”huonoille uskovaisille”.

Yle poimi Arizen bändikisaansa Parkano Teemu Kuusijoensuu

Parkanolainen lukiolaisbändi Arize otti ison askeleen kohti suurempia lavoja tiistaina. Nuorten musiikkipaja Studio 66 täyttyi kameroista, mikrofoneista ja tuotantoryhmästä kun Ylen Galaxi-ohjelma tuli kuvaamaan bändiä. Kyseessä on Galaxi Soundi. – Tämä on nuorille bändeille suunnattu, noh, tavallaan kilpailu, bändin basisti Risto-Matti Mäkimantila kertoo. Tiistai-iltana bändistä kuvattiin pieni esittelyvideo, joka sisälsi haastattelun ja yhden biisin. Joulukuussa kaikki viisi bändiä esiintyvät Akun Tehtaalla Ylöjärvellä. Esittelyvideosta ja Akun Tehtaan keikasta leikataan noin kymmenen minuutin pätkä, joka näytetään Ylen Galaxi-lastenohjelmassa maaliskuussa. Voittaja valitaan huhtikuussa. Arize valittiin mukaan de-

Arize Perustettu 2008 Juuso Veikkola, kitara,

Anton Lepistö, laulu ja kitara, Risto-Matti Mäkimantila, basso, Antti Simonen, rummut. Esikuva: Iron Maiden, Metallica

mosoitantojen perusteella. Koko Suomesta mukaan pääsi viisi bändiä. Aloite ohjelmaan osallistumisesta tuli Yleisradion puolelta.

Kokemusta ja varmuutta – Halusimme mukaan eri genren edustajia ja soittajia, joilla on jo varmuutta ja kokemusta esiintymisestä, Galaxin tuottaja-koordinaattori Riina Helenius kertoo Arizen päätymisestä mukaan ohjelmaan.

Tiistai-iltana kuvattuun esittelyvideoon sisältyy siis juontaja Martta Kallionpään vetämä bändipoikien haastattelu sekä yksi biisi, Mäkimantilan sanoittama Disappeared life. Toinen kipale ohjelmaan kuvataan Akun Tehtaalta. – Vedetään siellä My Road ja Dawn. Näistä jompikumpi päätyy ohjelmaan, Anton Lepistö sanoo. Kaikki biisit ovat Lepistön säveltämiä. Sanoittajina toimii koko bändi: My Roadin lyriikat ovat Veikkolan ja Lepistön yhteisiä, Dawnin on sanoittanut Mäkimantila.

Schoolvision toimi ponnahduslautana Arizen historia alkoi, kun nuoret miehenalut vaihtoivat koulua ala-asteelta yläasteelle. Kitaristi Juuso Veikkola ja laulajakitaristi Anton Lepistö alkoivat puhua bändin perustamisesta. Oiva sauma sille tuli, kun yläasteella järjestettiin Schoolvision-musiikkikilpailu. Tuol-

Anton Lepistö ja Risto-Matti Mäkimantila tunnelmoivat, Yle kuvaa.

loin bändi esiintyi ensimmäisen kerran yhdessä. Kappalevalinta kilpailuun oli Black Sabbathin Paranoid ja tuloksena ylivoimainen voitto. Se oli ensimmäinen kerta,

kun perinteeksi muodostuneen Schoolvision-kilpailun voitti seitsemäsluokkalaisten bändi. Sen jälkeen esiintymisiä on ollut pienemmillä ja vähän suuremmillakin estradeilla. Gala-

xin haastattelussa miehet nimeävät suosikki esiintymislavakseen Tampereen Keskustorin lavan, jossa he esiintyivät Kukkaisviikkojen aikaan.


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 9

Ihmisarvo saa suojan Kamarikuoro Cantando

oopperassa Mikä siinä on, että rentut vetoavat naisiin? Vaikka Antti Nissilän säveltämässä ja kirjoittamassa, Anselmi Hirvosen ohjaamassa yksinäytöksisessä oopperassa ei ole rakkaustarinaa, se syntyy katsojan ja henkilöiden välille. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Nissilä ilmestyy pyhien seinien sisälle irtolaisen pilke silmäkulmassaan. Irtolainen kuljettaa toiminnallaan oopperan juonta eteenpäin hakiessaan turvapaikkaa papin (Juha Yli-Knuuttila) pyhätöstä. Hän luo vaaran jännitteen kirkkoon, jossa aika on kuin seisahtanut. Samalla hetkellä toinen turvaton, majesteetti (Taina Piira), elävöittää kirkon jyhkeitä seiniä turhamaisuudella, joka on värittynyt komiikalla. Hän juoksuttaa suntio-raukkaa (Petri Antikainen) ostoksilla tyrmätäkseen tämän valinnat: Ilmeisesti et estetiikasta tunne tarvetta näissä oloissa ottaa murhetta!

majesteetin aiheuttamasta vaivasta. Turhauman purkautumisessa olisi kaivannut aavistuksen enemmän väriä äänenpainoille ja ilmaisulle, jolloin sanoma olisi tullut vielä paremmin esille. Majesteetti Taina Piiran sopraano taas luo hauskoja elementtejä normaalista oopperalaulannasta poikkeaviin rytmityksiin keskustelussa suntion kanssa. Oopperalaulannassa sanat katoavat helposti melodian alle, mutta Antti Nissilä onnistuu kulkurin roolissaan ilmaisemaan repliikkinsä värikkäästi baritoninsa läpi. Pyhät seinät -ooppera on tarjoaa aisteille monipuolista nautintoa. Sen roolisuoritukset ovat sopivasti hiottuja. Sen musiikki tuo täydennystä juonenkäänteisiin ja voimistaa katsojan tunteita. Juoni herättää pohtimaan oikeuden, armon, vallan sekä koston teemoja. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että pyhien seinien sisällä ihmisarvo on sama. Oli kyseessä sitten kuninkaallinen tai rikollinen. Katariina Saarela

Oopperan teemoiksi muodostuvat valta, armo ja oikeus. Katsojan helpotukseksi hauskat kohtaukset majesteetin ja suntion välillä antavat niille vastapainoa. Toisaalta kiihtyvät päällelaulamiset henkilöhahmojen ja kansan välillä tempaisevat yleisön jälleen keskelle teemojen pohdintaa. Oopperan taidokas ohjaus, libretto ja sävellys luovat upean yhteistyön, joka rytmittää monipuolisesti esitystä. Urut kohtausten välissä syn-

Pyhät seinät

Kamarikuoro Cantando esittää kansaa. Kansan keskellä pappina Juha Yli-Knuuttila

Yksinäytöksinen oopnyttävät vaikuttavan, välillä jopa karmivan, tunnelman valojen höystämänä. Toisinaan soitto tuntuu pitkittyvän hieman liiaksi, mikä löysää jännitteitä. Vastapainoksi urkujen vakavuudelle tarjotaan pianoa, huiluja ja selloa, joiden sävelet taittuvat klassisesta hulvattomaan hupailuun kohtauksesta riippuen.

1800-luvulla vihittyä Ikaalisten kirkkoa hyödynnettiin niin monipuolisesti urkuparvesta saarnastuoliin, että esityksestä halusi kokea kaiken. Esityksessä jaettuun librettoon saattoi palata myöhemmin kotona. Ooppera on herkullinen kaikkine taidokkaine pukuineen ja vastakkainasetteluineen. Seurakuntaisän ja sun-

tion asut ovat vaatimattomat, kun taas majesteetti tuo väriä ja loistoa harmaaseen kirkkoon. Irtolainen ryysyissään edustaa puolestaan toista ääripäätä. Kansan (kamarikuoro Cantando) asutkin yllättivät yksilöllisyydellään. Uskottavuus on ansaittu niin puvustuksella kuin esityksen miljöölläkin. Puvustus ei yksin riitä sii-

hen, että pystyisi samastumaan henkilöihin. Roolitukset ovatkin onnistuneet esityksessä hyvin. Juha Yli-Knuuttilan esittämä pappi on pyhättönsä vakaa sielu, johon on helppo turvautua. Hänen tenoriäänensä sovittelee kiihtyneitä mieliä. Suntio Petri Antikaisen basso luo mielenkiintoista kontrastia turhautumiselle, joka syntyy

pera

Sävellys ja libretto Antti Nissilä

Ohjaus Anselmi Hirvonen

Rooleissa Antti Nissilä, Taina Piira, Juha YliKnuuttila, Petri Antikainen, kamarikuoro Cantando

Lautakunnat antavat hyvän opin nuorille päättäjille Kihniö Maarit Lehto

Kihniön kunnanvaltuustoon valituksi tullut Petteri Wiinamäki muistaa olleensa kerran aikaisemmin ehdokkaana kunnallisvaaleissa. Tuolloin ikä alkoi kakkosella, eikä paikkaa nuorelle miehelle irronnut. – Nyt Kihniössä pääsi valtuustoon monta nuorta, mikä on hyvä asia. Tavoite on, että nuoret kasvavat tekemään päätöksiä. Lautakunnissa he saavat hyvää oppia, ja päätöksiä tekemällä he sitoutuvat kotikuntaansa. Hehän tulevaisuudessa päättävät asioista, ja haasteet ovat kovat, Petteri Wiinamäki sanoo. Yhteisistä asioista päättäminen on tärkeää myös Wiinamäelle. Hän on ollut kahdeksan vuotta teknisessä lautakunnassa, ja haluaa jatkossakin vaikuttaa samalla saralla. Kihniöön rakennettava uusi koulu on Wiinamäen mukaan ehdottomasti oikea ratkaisu. – Samalla saamme kuntaan päiväkodin, kun tähän saakka päivähoidon tiloja on tekohengitetty. Kihniöön tulee hyvät koulu- ja päivähoidon tilat, joten naapurikuntien lapsiperheet voivat muuttaa tänne asumaan; lapset pääsevät uusiin tiloihin, Wiinamäki mainostaa.

”Pakkoa en hyväksy, mutta kannatan hyviä ehdotuksia, kun joku kertoo faktat kuntaliitoksen hyödyistä.”

Petteri Wiinamäki kunnostaa 1880-luvulla rakennettua taloa vanhaa kunnioittaen.

”Pakkoa en hyväksy, muuten avoimin mielin” Wiinamäki haluaa säilyttää kunnan itsenäisyyden, jos se on mahdollista. Pakkoliitoksia hän ei hyväksy missään tilanteessa, mutta yhteisten neuvottelujen kautta syntyvä liitos ei ole täysin mahdoton ajatus.

– Pakkoa en hyväksy, mutta kannatan hyviä ehdotuksia ja neuvottelujakin, kun joku kertoo faktat kuntaliitoksen hyödyistä. Hän toteaa, että työpaikat ja verotulot vähenevät niin Kihniöstä kuin Parkanostakin. Niin hänen omalla työpaikallaankin

50-vuotias Parkanon Varikolla, missä hän työskentelee pelastusmestarina. Tammikuussa hänellä tulee täyteen 30 vuotta puolustusvoimien palveluksessa.

– Varikolla on parhaimmillaan ollut 68 työntekijää. Tämän vuoden alussa työntekijöitä oli 30, ja tulevan vuoden tammikuussa 10 plus vartiosto. Tämä on ollut siellä raskas vuosi. Leikkaukset ovat rajuja. Vuonna 2015 on jälleen yksi määräaika, kun tulee puolustusvoimauudistus, Wiinamäki toteaa. Hän toimii tällä hetkellä varikolla palo- ja pelastustoimen tehtävissä.

Palomiehet puivat rankat asiat yhdessä Kihniössä Wiinamäki lähtee hälytyksille Tampereen aluepelastuslaitoksen toimenpidepalkkiolla. Toimenpidepalkkaisilla palomiehillä on hyvä yhteishenki, mutta nuoria tarvitaan

lisää mukaan toimintaan. – Meillä on rankkojakin paikkoja, mutta ne puimme ja käsittelemme mielestä pois yhteisissä saunailloissa. Porukkamme on sitoutunutta, ja kaikki tekevät kaverin puolesta kaikkensa. Palomiehet rakentavat parhaillaan Sulkuejärven rantaan mökkiä. Häkämäki sijaitsee 0,5 hehtaarin tontilla, ja mökin valmistuttua siellä pidetään muun muassa vesipelastuskoulutusta. Wiinamäen harrastuksiin kuuluu vanhan, 1880-luvulla rakennetun talon kunnostaminen ja antiikin kerääminen. Talo on ollut suvussa 1930-luvulta lähtien. – Kunnostan taloa vanhaa kunnioittaen ja ylikorjaamista välttäen. Rakennusta ei saa korjata liian tiiviiksi, jottei käy kuin Kirkonkylän koulun. Pitää muistaa, että vanhassa talossa saattaa olla talvisin joskus vähän viileää. Pieni veto on talon henkivakuutus; pitää vaan laittaa enemmän villasukkia jalkaan, Wiinamäki sanoo. Kesäisin hän harrastaa myös moottoripyöräilyä ja Lapin matkailua. Perinteinen Kilpisjärven ja Pohjois-Norjan lomamatka tosin taittuu autolla. Wiinamäki täyttää maanantaina 50 vuotta. Juhlat on jo vietetty, eikä päivänsankari ole syntymäpäivänään tavoitettavissa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Sunnuntai 18.11. TV1 04.00 Uutisikkuna 08.00 Yle Uutiset 08.05 - 08.55 Avara luonto: Krokotiilien kuningas 09.00 Yle Uutiset 09.05 Aamusydämellä 09.40 Eläinten elämää maalla ja merellä 09.55 Yle Uutiset 10.00 Verta, hikeä ja musiikkia 11.00 Yle Uutiset 11.05 Viikko viitottuna 11.15 Opettaja ohjaimissa (7) 12.05 Rikkaaksi kertaheitolla 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Prisma: Vaippavuoren varjossa 14.00 Prisma Studio 14.30 - 15.25 Historiaa: Suursota lintuperspektiivistä 15.30 Akuutti 16.00 Hercule Poirot (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 Seitsemäs taivas 18.00 Yle Uutiset 18.10 Urheiluruutu 18.15 Parittomat 18.45 Muisti: Akat asialla 19.15 Luontohetki: Veden maailma 19.45 Arto Nyberg

20.30 Yle Uutiset 20.45 Urheiluruutu 21.05 Kotikatsomo: Elämää suurempaa (12) 21.55 Seinää vasten (16) 22.55 Ykkösaamu 23.35 Uutisikkuna

TV2 04.00 Uutisikkuna 07.45 Ulda 08.00 Pikku Kakkonen 08.01 Raa Raa, leikkisä leijona 08.15 Unelmajuttu 08.20 Olivia 08.42 Katinkontti 09.00 Galaxi 09.01 Hirveä Henri 09.15 - 09.19 Galaxi: Pippuriparrat 09.25 - 09.53 Galaxi: Bofori (7) 10.00 Tohtori Sykerö (S) : Maa vaarassa 10.25 HulaHula 11.20 Tuhkimotarinoita 12.10 Mestareiden liigan makasiini 12.35 Meediot 13.05 Sisu 13.35 Minä ja mun äiti: Susan ja Riitta 14.05 Hullu juttu 14.35 Teiniäidit 15.05 Minun perheeni (7) 15.35 Supercrossin SM 16.00 Pikaluistelun maailmancup

16.30 Uusi päivä (S) 17.00 Uusi päivä (S) 17.30 Uusi päivä (S) 18.00 Taitoluistelun GPkilpailut 19.00 Yle Uutiset 19.05 Urheilukatu 2 19.30 Pirunpelto (7) 20.20 Pan Am (12) 21.00 Boardwalk Empire (16) 21.55 Yle Uutiset 22.10 Bored to Death (12) 22.40 Yle Live: One Direction 23.50 Päätapaus (12) 00.15 - 04.00 Uutisikkuna

MTV3 07.45 Chuggington (S) 08.00 Baby Looney Tunes 08.30 Kivisten ja Sorasten uudet seikkailut 09.00 Jogi-karhu 09.30 Karvinen (S) 10.00 Pilanpäiten 10.15 Jokakoti.fi 10.45 Koiran elämää 11.15 Sillä siisti 11.45 Kirjapiiri 12.15 Salatut elämät (7) 12.45 Salatut elämät (7) 13.15 MTV3 TOTAL esittää 13.20 Mieletön maailma 13.50 Pilanpäiten 14.00 Pilanpäiten 14.05 Joulukuun pojat (7) 16.15 Menestyksen takana - Rolf Nordström

SUB 10.00 Frendit (S) 12.30 Moderni perhe (S) 14.00 Kolme miestä ja tyttö (7) 14.30 Piilokamera 15.00 Amerikan huonoimmat kuskit 16.00 Amerikan huonoimmat kuskit 17.00 Pilanpäiten 17.15 Ylläs - huipulla tuulee 18.15 Jamie Oliverin ruokamanifesti 19.20 Ajoneuvos 19.55 Myytinmurtajat 21.00 Big Brother Talk Show 22.30 Alcatraz (16) 23.30 Lain varjossa 00.25 Enbuske & Linnanahde Crew 00.55 Afganistan 01.25 Madventures TEEMA 04.00 Teematieto 10.35 - 12.05 Elävä arkisto: Suomalainen design 10.35 Pro arte utili: Opettaja, Seenat, Sinisen kukan maa, Käden jälki, Luokkakuva 12.05 Muotoilun huiput 12.55 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 14.10 Bachia breikaten 15.05 Opus Jazzin tarina 15.20 NY Export: Opus Jazz 16.05 Tiededokumentti: Lähiruokaa lautaselle 17.00 Se päivä muutti Suomen: E-pilleri 17.30 Kamrat på svenska 18.00 Kino

Tiistai 20.11. TV1 04.00 Uutisikkuna 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Kuningaskuluttaja 10.00 - 10.51 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Verta, hikeä ja musiikkia 12.10 Kuvakirjeitä maailmalta: Kuvakirjeitä Brasiliasta 12.20 Ensyklopedia 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Lännen lokarin veli (S) 14.15 Eläinten elämää maalla ja merellä 14.30 A-studio 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.55 Muisti: Akat asialla 16.25 Jaakko ja maailmanvalloittajat 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 - 19.54 Kansankodin kuokkavieraat 20.00 Prisma Studio 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 Downton Abbey (12) 21.50 Kymmenen uutta käskyä 22.20 Prisma: Kuinka hirmulisko kootaan? 23.15 Yle Uutiset

Maanantai 19.11.

Tenho, Max, Jousia 17.20 Samaa sukua (7) 18.20 MTV3 TOTAL esittää 18.25 Formula 1: Ennakkotunnelmat 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tulosruutu 19.15 Tanssii Tähtien Kanssa 21.00 Vedetään hatusta 21.30 Ketonen & Myllyrinne 22.00 Kymmenen Uutiset 22.15 Viikon sää 22.20 Tulosruutu 22.35 Formula 1: osakilpailu 23.35 Formula 1: Extra 23.45 Myytinmurtajat

Nelonen 08.20 My Little Pony: Ystävyyden taikaa 08.45 Chuckin ja ystävien seikkailut 09.00 Chuckin ja ystävien seikkailut 09.15 Jaksa paremmin 09.45 Sikke - Ruokaa

rakkaudella 10.15 Hurja remontti (S) 11.15 Elixir 11.45 Koiralle koti 12.50 Eläinten ABC 13.20 Imaginaerum - matka mielikuvitukselaan 13.50 Frasier 14.20 Frasier 14.45 Frasier 15.15 Frasier 15.45 Talent Suomi 17.15 Vain elämää 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Hurja painonpudotus 20.00 Olipa kerran (12) 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Knight & Day (12) 23.20 Nelosen uutiset 23.30 Nelosen sää 23.35 Mad Men (12) 00.35 Jacksonien dynastia 01.35 Konttori 02.05 Konttori 02.35 Detroit 1-8-7 (12) 03.30 Detroit 1-8-7 (12)

Muisti: Akat asialla Uskomaton tarina talkoohengestä ja pohjalaisten akkojen - ja ukkojenkin - tahtotilasta. TV1 klo 18.45

Klassikko: Erämaalinnakkeen sankarit (12) 19.50 Kootut askeleet: Martin Heslop ja Minna Tuovinen 20.00 Taloraati: Tallinnassa 21.00 Elokuvan tarina (16) 22.05 Uusi Kino: Ota minut syliin (S) 23.30 Jumalten tuho 01.00 - 04.00 Teematieto FEM 08.15 Ulda 08.30 BUU-klubben: Muumien maailma 09.00 SVT:n ohjelmaa 14.50 Jumalanpalvelus Jomalan kirkosta 15.35 Luontoretkellä: Maja mukavuuksilla 16.05 Jälkivääntö 16.45 Kirjakausi 17.15 Purtavaa Pohjolasta 17.45 Kuvakirjeitä Etelä-Amerikasta 17.55 TV-nytt 18.00 BUUklubben: Muumien maailma 18.30 Intissä 19.00 Ravintola kaltereiden takana 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.49 5 minuuttia 19.55 Närbild 20.23 Kosteikoilta ulkoluodoille 20.30 Taivaallista menoa: Stefan Härus 21.00 Solsidan - Onnea onkimassa (12) 21.25 Arne Dahl: Maan alla (16) 22.55 - 00.23 Dok: Hyvästi, rakkaani 00.40 SVT:n ohjelmaa

TV1 04.00 Uutisikkuna 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Luontohetki: Veden maailma 10.00 - 10.51 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 - 12.23 Arto Nyberg 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Pastori Jussilainen (S) 14.25 Kirkkaalla jäällä 14.55 Pisara 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.55 Parittomat 16.25 Kuningaskuluttaja 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Uutisvuoto 19.00 Prisma: Kuinka hirmulisko kootaan? 19.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 20.00 MOT 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.30 Dokumenttiprojekti: Venäjän vapain mies 22.45 Yle Uutiset 22.50 Kotikatsomo: Elämää suurempaa (12)

Liisa, Elisa, Eliisa, Liisi, Elisabet, Elise

23.40 YleLeaks 17.00 Pikku Kakkonen 23.55 Panta kaulassa (12) 18.00 Yle Uutiset mi00.25 Oddasat nuutissa 00.40 Uutisikkuna 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Villit eläinystävämme TV2 19.00 Yle Uutiset 04.00 Uutisikkuna 19.10 Yle Uutiset alu06.50 PIKKU KAKKONEN eeltasi 06.53 Anniina Ballerina 19.20 Yle Uutiset Suora 07.06 Metkat Mesiläiset linja 07.14 Taitoset 19.30 Meediot 07.22 Popi Kissa 20.00 Uusi päivä (S) 07.34 Melkein mestari 20.30 Miranda (7) 07.41 Humps 21.00 Tuhkimotarinoita 07.48 Neppajymykerho 21.51 Yle Uutiset 07.56 Disney esittää: 22.05 Toistaiseksi tunteMainio Manu mattomasta syystä 08.19 Galaxi 22.35 Misfits (16) 08.20 Sherlock Jakki 23.25 Haven (12) 08.33 POPsis! 00.06 - 04.00 Uutisikkuna 08.45 Me hirviöt 08.50 Lentävät lääkärit MTV3 (7) 09.40 Maailman ruoka- 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi pöydissä: Libanonin 06.25 Huomenta Suomi herkut 10.30 Pekko ja muukalai- 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syönen (S) täisiin? 11.00 Isä Matteon tutki10.05 Emmerdale (S) muksia (7) 10.35 Emmerdale (7) 12.00 Elämäni eläimet: Bondi Beachin lääkäri 11.05 Lääkärit 12.00 Formula 1: osa12.20 Majakan miehet kilpailu 12.50 Pat & Stan 13.30 MTV3 TOTAL esittää 13.00 Pressiklubi 13.35 Nikon Grilli 13.30 - 14.24 HulaHula 14.05 Harjakaisen & Piisi14.30 Uusi päivä (S) sen talkoot 15.00 Uusi päivä (S) 14.35 Mitä tänään syö15.30 Uusi päivä (S) täisiin? 16.00 Erätulilla 14.40 Tanssii Tähtien 16.30 Galaxi: Bofori (7)

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 09.50 SubChat 11.00 Ostos-tv 14.00 Superpahisten liiga (S) 14.25 Karvinen (S) 14.55 Elämää eläintarhassa 15.25 Villieläinhoitola 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Pelastajat (7) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Glee (7) 21.00 Invasion - tunkeutujat (16) 23.00 Big Brother 23.30 Ylläs - huipulla tuulee 00.30 Enbuske & Linnanahde Crew 01.00 C.S.I. (12)

Kanssa 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (7) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (S) 20.05 Maajussille morsian 21.00 Roba (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Rizzoli & Isles (16) 23.35 Burn Notice (12) 00.35 Jokakoti.fi

nostoon 11.00 Ostosruutu 11.40 Ostosruutu 12.20 Ostosruutu 13.00 Juhlasuunnittelijat 13.30 Vanessa ja pikkuväki 14.00 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Huippukokki lähtee maalle 15.05 Himohamstraajat 16.05 Deittivinkit 17.05 Nelosen sää 17.10 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Suomen Huippumalli haussa 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Salainen agentti 007 Istanbulissa (16) Nelonen 23.20 Nelosen uutiset 07.00 Disneyn esikoulu: 23.30 Nelosen sää Jojon sirkus 23.35 Frasier 07.25 Disney esittää: 101 00.05 Poliisit Dalmatialaista (S) 00.35 Neljän tähden 07.50 Disney esittää: Aku illallinen ja kumppanit 01.05 Olipa kerran (12) 08.00 Lazy Town (S) 02.05 Greyn anatomia 08.30 Pound Puppies (12) 09.00 Huippukokki lähtee 03.05 Konttori maalle 03.35 Konttori 09.30 Juhlasuunnittelijat 10.00 Luksusmammat 10.30 Pikakurssi kodi-

siis olen 19.00 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 20.18 Avaruuskansiot 20.30 Design-klassikko: Citroën DS 19 21.00 Metal Evolution: Raskaan rockin tarina 21.45 Kino: Mildred Pierce - amerikkalainen nainen (7) 23.32 - 04.00 Teematieto

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 15.55 5 minuuttia 16.00 Magnitudi: Sederholm 16.30 Pixel 17.00 Miksi näin? 17.25 Varangerviddan lumileijailijat 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Saattepa nähdä 18.30 Luontoretkellä: Sopuleita ja naaleja 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Kaverien kesken 21.00 SuunTEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Historia: Sisällissodan soturit vuoro 21.30 Antiikkimakasiini 21.58 TV-nytt 22.00 Vallan linnake 17.50 8 mm katse: Marketti 18.00 Talo Ranskassa 18.40 Ajattelen, (12) 23.00 SVT:n ohjelmaa

Lapsen oikeuksien päivä, Jari, Jalmari

15.00 Toistaiseksi tuntemattomasta syystä 15.30 Hullu juttu 16.00 Teiniäidit TV2 16.30 Galaxi 04.00 Uutisikkuna 16.31 Velhot, jätit ja susi06.50 PIKKU KAKKONEN hukkaset 06.53 Mio Mao 16.44 Karvinen 06.59 Pikku hirviötyttö 17.00 Pikku Kakkonen 07.04 Timppa 17.55 Älä luovuta! 07.15 Meillä asuu: Lihan18.00 Yle Uutiset minuutissa syöjäkasvi 18.02 Viidakkoperhe (7) 07.21 Tinga Tinga -tarinat 18.50 Villit eläinystävämme 07.33 Nuottiavain 19.00 Yle Uutiset 07.42 Pipsa Possu: Huviretki 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 07.47 Neppajymykerho 19.20 Yle Uutiset Suora linja 07.55 Disney esittää: Mainio 19.30 Pelastajat Manu 20.00 Uusi päivä (S) 08.19 Galaxi 20.30 Hymy Pyllyyn 08.20 Taikaplaneetta 21.00 Ajankohtainen 08.33 Eläimet töissä kakkonen 08.40 Lulu ja lehmä 21.35 Jalkapallon mestarei08.45 Lentävät lääkärit (7) den liiga 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 23.45 Sisu 09.45 Yle Uutiset Kaakkois- 00.15 Jalkapallon mestareiSuomi den liiga 09.55 Yle Uutiset Lounais00.45 - 04.00 Uutisikkuna Suomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiMTV3 Suomi 05.20 Aamusää 10.25 Yle Uutiset Itä-Suomi 05.50 Studio55.fi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 06.25 Huomenta Suomi 10.45 Yle Uutiset Pohjois09.25 Studio55.fi Suomi 10.00 Mitä tänään syö10.55 Oddasat täisiin? 11.10 Isä Matteon tutkimuk- 10.05 Emmerdale (7) sia (7) 10.35 Emmerdale (S) 12.10 Viidakkoperhe (7) 11.05 Lääkärit 13.00 Ihmisen hinta 12.00 Ostoskanava 14.10 - 14.25 Tarinateltta 13.20 Nikon Grilli 14.30 Minun perheeni (7) 13.45 Grand Designs 23.20 Oddasat 23.35 Uutisikkuna

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 09.50 SubChat 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Karvinen (S) 14.55 Elämää eläintarhassa 15.25 Villieläinhoitola 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Pelastajat (7) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 X Factor USA 22.00 Big Brother 23.00 Supernatural 23.55 Afganistan 00.25 Vampyyripäiväkirjat (16) TEEMA 04.00 Teematieto 16.35 Tiededokumentti: Uhkana sokeutuminen 18.00 Kamrat på svenska 18.30 123 asiaa jotka jokaisen ruotsalaisen tulisi tietää 19.00 Sairaan kaunis elämä (12) 19.50 Avaruuskansiot 20.00 - 20.53 Historia: Hitlerin kätyrit (12) 21.00 Historia: Rikos ja rangaistus 21.55 - 23.20 Elävä arkisto:

unelma-asunnot 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Piilokamera 15.25 Maajussille morsian 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Harryn laki (7) 21.00 Kosketus (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 C.S.I. Miami (16) 23.35 Paljastavat valheet (16) 00.35 30 Rock (7)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus 07.25 Disney esittää: 101 Dalmatialaista (S) 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 08.00 Lazy Town (S) 08.30 Pound Puppies 09.00 Huippukokki lähtee maalle 09.30 Juhlasuunnittelijat

10.00 Vanessa ja pikkuväki 10.30 Pikakurssi kodinostoon 11.00 Ostosruutu 11.40 Ostosruutu 12.20 Ostosruutu 13.00 Juhlasuunnittelijat 13.30 Luksusmammat 14.00 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Huippukokki lähtee maalle 15.05 Himohamstraajat 16.05 Saran ja Meri-Tuulin metropolit 17.05 Nelosen sää 17.10 Suomen Huippumalli haussa 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Sokkokokki 20.57 Keno 21.00 NCIS Rikostutkijat (12) 22.00 Maailman vaarallisimmat tiet 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 SM-liigan huippuhetket 23.20 Frasier 23.50 Poliisit 00.20 Neljän tähden illallinen 00.50 Start! 01.20 NCIS Rikostutkijat (12) 02.20 Konttori 02.50 Konttori

Kauniimpi arki 21.55 Puhtaus, kodin onni 22.09 Aurinkoa arkipäivään 22.17 Oma koti 22.28 Harkiten helpommaksi 22.42 Kodin värit 22.57 Yllätyslahja 23.05 Perhe 1960-luvulla 23.20 Design-klassikko: Citroën DS 19 23.45 Uusi Kino: Ota minut syliin (S) 01.12 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Haaste 16.50 Taivaallista menoa: Stefan Härus 17.18 5 minuuttia 17.25 Närbild 17.55 TV-nytt 18.00 BUUklubben: Pahvipää 18.30 Lahja 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Dok: Au-lapsen kova osa 21.00 Sportmagasinet 21.30 Solsidan - Onnea onkimassa (12) 21.52 Norjaa ristiin rastiin 21.57 TV-nytt 22.00 Rikos (16) 23.00 - 23.28 Arkistosta revittyä: Seksi 23.45 SVT:n ohjelmaa

Kisatunnelmaan oli mahdollista virittäytyä jo aiemmin alkanutta Tsekki–Venäjä -ottelua katsomalla.

Eka kerta vasta ikämiehenä Pian viisikymppinen mies ja ensimmäistä kertaa jääkiekko-ottelua katsomassa. Onko se mahdollistakaan? Kyllä on. Karjala-turnauksen SuomiRuotsi ottelu täytti Turun HKareenan penkkirivit lauantaina lähes ääriään myöten täyteen. Omalle penkilleni päätykatsomoon istahdin minäkin jo hyvissä ajoin ennen kello 17 alkanutta peliä. Tunnelmaa. Lämmintä. Hyvät näkymät. Paljon seurattavaa. Tällaisia mietin ja pääni pyöri kuin tuuliviiri joka suuntaan. Matsi alkoi. TUNNELMAA!

totesin, kun Suomi reilun kolmen minuutin kiivaan yrittämisen jälkeen teki ensimmäisen maalinsa. Koko areena repesi ja meteli oli valtava. En nähnyt maalia kovin hyvin, koska se tehtiin kaukalon toisessa päässä. Kotona olisin televisiosta nähnyt kaiken tarkasti ja moneen kertaan. Toisaalta: kotona en olisi taputtanut kädet hellinä ja huutanut sen minkä flunssasta toipuvasta kurkusta irti lähti. Voin hyvin ymmärtää, että jääkiekosta innostuneille matsit ovat parasta mahdollista ajan-

vietettä. Itselleni kyseessä oli kokonaisvaltainen kokemus, jonka lopputulemana on suuri hämmästys siitä, mitä kaikkea ottelutapahtuman ympärille onkaan rakennettu, ja miten hienosti kaikki toimii. Edes kisajuomaa nauttineet tosifanit eivät pääse kenenkään riemua himmentämään. Ainakin areenalla meteli on niin valtava, että sinne hukkuu kyllä pahinkin örveltäjä. Eikä sellaisia toisaalta oikeastaan edes näkynyt. Järjestyksenvalvojiakin oli tupa täynnä. Veli-Matti Heinisuo


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 11

iloinen perhetapahtuma

viikon lista

Jenna-prinsessa sai pikkusiskon

Mikä valvottaa?* täysikuu stressi suonenveto lian pitkät unet

Parkano Maarit Lehto

” Isi huijasi, että se voi olla poika.”

Tänä syksynä Ylöjärven Kurusta Parkanoon muuttanut Merja ja Petri Mäkisen perhe on elänyt kiireistä aikaa. Ennen muuttoa piti tehdä remonttia, muutto oli syyskuussa ja uusi perheenjäsen syntyi 2. marraskuuta. Mäkiset muuttivat rivitalokaksiosta omakotitaloon. Samalla perheen esikoistyttö Jenna sai oman huoneen. Jenna sanoo olevansa ylpeä isosisko, vaikka aina ei ole kivaa, kun vauvaa huomioidaan niin paljon. Hänestä on kuitenkin hyvä asia, ettei vauva ole poika. – Isi huijasi, että se voi olla poika, Jenna huomauttaa. Hän oli päättänyt, ettei se voi olla mahdollista. Sisarukset viettävät syntymäpäiväänsä samassa kuussa, sillä Jenna täyttää 26. marraskuuta neljä vuotta. Millainen on perheen uusi tulokas? – Tyttö tuntuu kipakammalta kuin Jenna oli vauvana. Hän tulistuu helpommin, eikä esimerkiksi halua yhtään odottaa

edellisenä yönä

närästys kissa koira vauva teini-ikäiset tieto aikaisesta herätyksestä

Merja ja Petri Mäkisen perheessä on nyt kaksi prinsessaa. Kohta 4-vuotias Jenna on ylpeä isosisko.

– Olemme päättäneet nimen ja ristiäisten päivämäärän. Vauvan kutsumanimi on ollut

– Se, että vauva on tyttö. Joko vauvan nimi on tiedossa?

äidinmaitoa. Mikä Jennan mielestä on parasta vauvassa?

kuumuus kylmyys kuorsaus

Pikku-Heppu, kun emme tienneet, tuleeko tyttö vaiko poika. Joko Jenna on valinnut asun ristiäisiin? – Tykkään vaaleanpunaisesta tyttöjen väristä. Laitan sen värisen kissamekon. Siinä on myös ruskeaa, valkoista ja mustaa. Serkutkin tulevat ristiäisiin, Ella ja Noora. Ja serkkupojat, mutta en muista niiden nimiä. Ai niin, Jani ja JuhaMatti. Onko Jenna jo nähnyt joulutonttuja? – En ole, mutta takapihalla hangessa oli pienet jalanjäljet. Mitä Jenna odottaa joululta? – Joulupukkia. Näin yhden joulupukin. Sain häneltä karkkia ja heijastimen.

*Valvomisen sunnuntai 18.11.

vihoviimeset uutiset Kärkkäisenkatu kuntoon ja heti

menot Parkano 17.11. Lasten lukupiiri Parkanon kirjastossa klo 12. 17.11. Jääkiekkopeli jäähallissa III div. edustus PK83 – Pyry M2 klo 17. 18.11. Herättäjän kirkkopyhän jumalanpalvelus, seurat ja Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosaston perustamiskokous, kirkossa ja seurakuntatalolla alkaen klo 10. 18.11. Jumalan kämmenellä -iltapäivä kirkossa klo 15. 18.11. Jääkiekkopeli jäähallissa C98 PK83 – KPK White klo 11.45, harrastesarjan pelejä klo 14–18.45.

18.11. Musiikkijuhla helluntaitemppelillä, Takametsien miehet klo 14. 18.11. Riiarinnan joululevyn julkistamiskonsertti yhteiskoulun salissa klo 18. 19.11. Luento voimaantumisesta seurakuntatalolla, psykiatri Siru Vieno, klo 18. 19.11. Professori emeritus Jussi Viitalan luento: Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden uhkatekijät kirjastossa klo 19.

Kihniö 17.11. Jäävuoro kihniöläisille Parkanon jäähallissa klo 12–15. 19.11. Lentopallosarjan pelit

liikuntahallissa VPK–Kankarin Kaluste ja Kankarin Kaluste– Hoseuksen Pallo klo 19. 19.11. Yrityspalveluiden avoimet ovet Puumilassa klo 10–15. 22.11. Kirjaston lukupiirissä klo 18 Seppo Saraspää: Lintukoiran ikävä

mellä ja kaulimella, Elina Salon näyttely 17.11. saakka. Taideyhdistys Umbran ikkunanäyttelyssä marraskuussa Elli Heleniuksen töitä. Kihniön kirjasto: Porvoon mitalla – Petäjä-opiston Kihniön taidepiirin ja Taideyhdistys Umbra ry:n taideleirin satoa 30.11. asti Karviatalon aula: Oppilaiden kuvataidenäyttely teemalla Totuus 30.11. asti. Karvian kirjasto: Sirpa Mäenpään kalligrafiatöiden näyttely 31.11. asti. Karvian kunnantalon aula: Nuorten kuvataidetta eri tee-

Muualla 22.11. Mielenterveysongelmaisten omaisryhmä Mielihyvä ry:n Ikatuvalla Ikaalisissa klo 18–20.

Näyttelyt Parkanon kirjasto: Sivelti-

 R I S T I S A N AT E H TÄVÄ Jorma Kemppainen 2012

U

Kykladien saari

NYLJIN

13 20

AINA VAAN

vajaan pakan peli

'karamellinaisia'

EU-joki

sitä suuremmalla syyllä

nousee Hatsaturjan

PÄÄKAUP.

hienostot

Lahtela

Maunu

T

arvostella

kunta

auran osa eritteitä

Totta ? haalimista

O L A V T A L A S

Hetan

mies

eläinveis? tos Amanda

" " kasakkapomo

LUETTELOITA

Heikki Pettinen

O K R A

H A R A

J U M A L I A N N A P R A I L V M E A L U U T S

A T O S

S A T A

R A I V O

A N N A T

N A T O

A K I T

I

H

A

E L I A O S U U S K U N T A

V I S K I P U L L O

A J O T

T A V I

I S L A M

T I U H A

U N O T

R A I T

O T S O

E

D

I

A L L A A R I E L

K A J A S T E L L A

A K N E

K O N E

A P E T

T A T E

R A L L I A U T O T

O L A A T

L

T I T U

P M A O T

S

H O U T

A R P I

O R L O V

L A I V A K O I R A

v

Kotka

veitsien kaltaisia huiveille tehtyjä

Sirius, Parkano: Niko 2 3D to klo 17.30, Tie Pohjoiseen to klo 19.30. Twilight Aamunkoi osa 2 maailmanensi-ilta yöennakko to-pe yönä klo 00.05, pe, la ja su klo 19, ma, ti, ke, to (22.11.) klo 19.30. Ice Age 4 Mannerten mullistus 3D la ja su klo 15, ti, ke, to (22.11.) klo 17.30.

 R43

Wirtanen

Anderson

KELLOILLE

Elokuvat

Ristikon 43 oikein vastanneiden kesken arvotut palkinnot saavat Reino Tuominen Tampereelta, Ulla Kirmo Kyröskoskelta ja Anneli Leppänen Tampereelta.

Niin ja sitten minä....

heräte-

maatalousrakennus

moin 30.11. asti. Galleria Raamikko, Parkano: Maalauksia ja installaatioita. Jatkuva myyntinäyttely.

 VO I T TA J AT

x2

Haaparannallakin OVI-

Kunnallisvaalitulos alkaa jo näkyä Parkanon päätöksenteossa. Ensi vuoden talousarviota osaltaan käsitellyt tekninen lautakunta päätti, että budjetin investointipuolelle tarvitaan 25 000 euroa lisää katujen päällystämiseen. Kärkkäisenkadulle täytyy lautakunnan mielestä saada kiiruusti asvaltti. Samassa päällystyslistassa ovat myös Volotisenkatu ja Katkokatu. Allekirjoittanut vain ei muista, että Volotinen tai Katko olisivat edes olleet ehdokkaina.

kuunsa viimeisiä

RISTIKKO 46

-PÄÄ vähemmistöea järjestö

---i äk-

T

Luulen että...

Knut

NOSTOLAITE

Palauta ristikko 27.11. mennessä osoitteeseen: Pohjois-Satakunta, PL 24, 39501 IKAALINEN Yhteystiedot mukaan. Arvomme palkintoja. NIMI: OSOITE:

T

TÖHRIÄ

Torquato

PUHELIN:

A S E E L L I N E N

V A A N

E T T A

U T E L U

T A N A T

I N A T

K E A T

A N T I


12 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Ei kaupungin asioita hoideta keskustelupalstoilla! Minkä velvollisuuden Kauko arvelet minulla olevan vastata kokoomuslaisen kysymyksiin vaalien jälkeen? Minä vastailen kyllä äänestäjilleni kaikenlaisiin kysymyksiin, mutta fiksuina ihmisinä he yleensä kyselevät henkilökohtaisesti? Kaupungin talouden säilyttämisestä edes kohtuullisena voit kysellä kokoomusvaikuttajilta, jotka niinkuin kerroin, ainakin valtakunnan tasolta ovat

siä yritysasioita huudella kylillä, eikä lehtien mielipidepalstoilla. Ei, vaikka kysyjänä olisi kokoomuksen vaalipäällikkö. Aikanaan kaikki tuodaan julkisuuteen. Yhteistyöllä asioita hoidetaan, eikä kenellekään tule niistä omaa ansiomerkkiä. Vielä kertauksena: Perussuomalaiset kantavat vastuunsa juuri sillä painoarvolla mitä äänestäjät ovat antaneet. Emme yksin, mutta yhteistyössä, jo-

kovasti kuntien elämää vaikeuttamassa. Netin keskustelupalstat, joilla näytät kovasti ideoinesi ahkeroivan, eivät myöskään ole kaupungin asioiden hoitamisen kannalta oikea foorumi. Jos sinun tyylilläsi asioita hoidettaisiin, kaupunki olisi äkkiä konkurssikypsä. Sinunkin pitäisi muistaa, kun joskus olit mukana oikeassa puolueessa, ettei keskeneräi-

hon kokoomuskin toivottavasti, sinusta huolimatta on valmis. Neljän vuoden kuluttua katsotaan mihin on menty! Tämä keskustelu hedelmättömänä saa osaltani päättyä tähän! Ystävällisesti

sää Tänään

+3

+4 Parkano

Parkano

Reijo Ojennus

Perussuomalaiset

Lauantai

Sunnuntai +4

+5 Kaivos nyt hetkessä pystyyn pykättiin, porat ja laitteet maaäidin kohtuun lykättiin. Laeilla, asetuksilla persettä pyyhittiin, kun omaisuuksia kiireellä luikureitten taskuihin kyydittiin.

Eurojen kuvat jo silmissä siinteli, ajatukset suurista voitoista sijoittajien aivoissa liiteli. Hikeä vain pukkasi otsista märistä kun mielissä alkoi jo Kainuun maat ja mannut täristä

+3

+4

Talvivaara blues Päättivät herrat sitten Sammon uudelleen keksiä, rahoiksi helpolla lyödä keskellä Kainuun metsiä.

Huomenna

Surullinen on nyt sointi Kainuun korven, kun Suomi-äidin kehtoon paskaa, saastetta pukkaa täyden torven

+5

Kauaa ei moista luonto, ei ihmiset siedä. Joutaa mokoman paskan pois vaaroiltamme viedä

+4 Parkano

Parkano

Suomi tänään

Vaadimme sulkua tehtaan kurjan ja nähdä taas vapaana kulkua veden, joen ja kosken hurjan. Hannu Tiainen

Kihniö

Matalapaine runsaine vesisateineen liikkuu aamun kuluessa maan eteläosan yli itään, sade voi yltää maan keskiosaan; päivällä lännessä on poutaa, illaksi sää poutaantuu idässäkin. Maan pohjoisosassa sää on pääosin poutainen pilvisyyden vaihdellessa. Päivälämpötila on maan etelä− ja keskiosassa +2...+6, Pohjois−Pohjanmaalla 0...+3 ja Lapissa −2...−8 astetta.

Suomi huomenna Sää on enimmäkseen pilvistä ja poutaista. Lounaistuuli on heikkoa tai kohtalaista. Päivälämpötila on lounaan +5 asteesta maan itäosan nollan tienoille, Koillismaalla ja Lapissa päivälämpötila on −2...−10 astetta.

puhelin pirahti

Katsaus lähipäivien säähän

Mikrofoneja ei tarvita joka paikassa Parkanolaisen Ville Koiviston mielestä Rauni Virtanen otti esiin tärkeän asian Sampolan kruunuhäätapahtuman arviossa.

Virtasen mukaan elektroniset vahvistimet ovat tarpeettomat Sampolan pienehkössä salissa ja hyvässä akustiikassa. – Olen samaa mieltä. Mikrofoneja käytetään nykyään tarpeettomasti monessa paikkaa, Koivisto harmittelee. Hän kuuntelisi esimerkiksi koululaisten esityksiä nykyistä useammin ilman sähköisiä laitteita.

– Idols-tyylinen mikrofonin käyttö ei tuo lapsen taitoja esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Lapsen oma raikas lauluääni ei pääse silloin oikeuksiinsa. Koivisto toivoo, että lapsia rohkaistaisiin laulamaan ilman äänentoistolaitteita. Samalla opetettaisiin kuulijatkin arvostamaan luonnollista lauluääntä.

Autoilijoille pisteet

laankin on vain väliaikaista. Mutta se maa, jonka Jeesus on valmistanut meille, on ikuinen, täydellinen ja yltäkylläinen. Emmekö ajattelisi sitä päivittäin. Emmehän halua olla Titanic-laivan huolettomien matkaajien kaltaisia, joille oli vakuutettu, että se oli uppoamaton. Sanottiinpa, ettei itse Jumalakaan sitä pystyisi upottamaan. Jesaja 41: 10 Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi; älä arkana pälyile, sillä minä olen sinun Jumalasi; minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vanhurskauteni oikealla kädellä. Raamatussa luemme tärkeiden enkeli-ilmestysten

yhteydessä juuri nämä sanat: Älä pelkää! Minun mielipsalmini on Psalmi 91, Korkeimman suojelus. Se olisi hyvä osata ulkoa. Jumala on piirtänyt sinut ja minut kättensä hipiään. Hän loi meidät omaksi kuvakseen. Jeesus tuli korjaamaan sen, minkä synti rikkoi. Jumala haluaa eheyttää jälleen meidät ja saattaa takaisin yhteyteensä: ennallistettuun paratiisiin. Olemme tänä kesänäkin lukeneet luonnonkatastrofeista, maanjäristyksistä, tulvista ja raekuuroista. Job 38: 22-23 Oletko käynyt lumen varastohuoneissa, ja oletko nähnyt rakeiden varastot, jotka minä olen säästä-

nyt ahdingon ajaksi, sodan ja taistelun päiväksi? Näitten yhä kiihtyvien katastrofien pitäisi havahduttaa meidät huomaamaan; kateuteen asti hän halajaa sitä henkeä, minkä on meihin istuttanut. Mitä vastaat Jumalalle? Älä pelkää! Lepää Jumalan sylissä ja Jeesuksen rakastavien, anteeksiantavien silmien hellyydessä. Tunne Hänen kosketuksensa ja anteeksiantonsa. Pian saamme olla oikeassa kodissamme vailla pelkoja. Luota Herran lupauksiin, sillä Hän ei koskaan petä.

Viikonloppuna Suomessa vallitsee lauha lounainen ilmavirtaus. Lapissa vähäiset sateet ovat lähinnä lunta, muualla tihkua. Päivälämpötila on +2...+6, Lapissa vähitellen eteläosan +2 asteesta luoteisosan noin −2 asteeseen.

Parkanolainen soittaja kehuu Parkanon kohteliaita autoilijoita. – Mistä tahansa tulee vieraita, niin he ihastelevat, kuinka autoilijat pysähtyvät suojatien eteen ja antavat tietä jalankulkijoille. Ihmettelevät vain, missä nämä ovat oppinsa saaneet.

sunnuntaiksi

Älä pelkää Nykypäivinä ihmiskunnalla on monenlaisia pelkoja ja ahdistuksia. On pelkoja taloudellisissa kysymyksissä, kuten asumiskustannuksissa tai polttoaineissa. Sääolosuhteet askarruttavat. Monenlaisia kysymyksiä on mielissämme. Mutta Raamatussa on kerrottu kaikesta tästä. Se on vain lopun alkua. Jos kaikki muuttuisi vain paremmaksi ja ihanammaksi, emme malttaisi koskaan lähteä tästä synnin maailmasta. Tämä elämä parhaimmil-

Maija-Liisa Vättö

Parkanon seurakunta

toimitus

näpyt 17233 ■ Kirkollìsveron maksaminen on oman valinnan kysymys itsenäiselle kansalaiselle. Turha sen korottamisesta on ruikuttaa. ■ Onko mielipidepalsta tarkoitettu muutaman henkilön jatkuvaan keskinäiseen vän-

käämiseen? Typerää. ■ Vaikean ja vaativan uuden päiviksen rakentajat ja valvojat. Toivon ettette ”sulje” silmiänne töissä ja nukutte yönne hyvin. Kosteus on ikävä asia.

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 13

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Autot ja huollot

KÄYTETYT VARAOSAT EDULLISESTI kotimaassa kolaroiduista, käyntitestatuista, nuorista h-autoista.

Autot ja huollot

Sekalaiset

$XWRYDUDRVDOLLNH

PARKANON MATKATOIMISTO

3DURRQLQ2VD2\ 7HROOLVXXVWLH3DUNDQR 3XK $YRLQQDPDSHOD

KANKAANPĂ„Ă„N AUTOPURKAMO OY

Parkanontie 62 ma–pe 9–12, 13.00–17.00 puh. 03 448 2827 email: erapaiva@erapaiva.com

K:päästä Porin tietä 5 km 02 578 9747, www.purkamo.ďŹ PARKANO Yrittäjäkatu 1 044 275 9365 IKAALINEN Läykinkatu 16 044 950 5894

palveluhaljaste.com

Parturi-kampaamot

Sekalaiset

PITOMESTARIT LOHKOVUORI KY puh. 03 448 3634 0500 142 704 www.pitomestarit.tarjoaa.ďŹ

Terveydenhoito

Mattojen pesua

PARKANON

sKONEPESTĂŠVĂŠTMATOT sLAAKAPESTĂŠVĂŠTMATOT sTĂŠKIT TYYNYTYM sHAALARIENPESUT s4EBOILPOLTTOĂšLJYVĂŠLITYS

Tmi Ulla Kuivanen Karviantie 580, 39700 Parkano 040 552 9055 tai 050 365 8114

UNIIKIT KORUT JA KORJAUKSET

YS ISY

Kirkkokatu 1, Parkano, puh. 0400 638 595

AA

LU

Mopoautojen huolto – varaosat

Asianajotoimisto PENTTI LARIMAA

E LV PA

ilmastointihuollot L nelipyÜräsuuntaukset L vikakoodit L katsastuspalvelu L hinauspalvelu L sijaisauto huollon ajaksi

NĂ„

(bensa, diesel ja OBD) L

ONKO ALKOHOLI ONGELMASI TE

Lakiasiat

YH

varaosat määräaikaishuollot L pakokaasumittaukset L

TOIPUMINEN

PARKANON AA-RYHMĂ„

kokoontuu tiistaisin klo 19.00 Viinikanrinne 5, alakerta.

PARTURI KAMPAAMO

Vuokko

FYSIKAALINEN HOITOLAITOS p. 448 1498

Ajanvaraukset 448 3867 Kiviniitunk. 6, Parkano, Kairokoski

Keskuskatu 7 Sosiaali- ja TerveysministeriÜn rekisterÜimä

Vastaanotto myĂśs Parkanossa puh. 029 566 0570

Palveleva puhelin 010 190 071 su–to klo 18–01 ja pe, la klo18–03

Hiustupa.fi

Ahertajankatu 10, Parkano

PESEMME MILTEI KAIKKEA!

020 786 2000

VARMASTI EMME PESE NAHKAA Parkanontie 90, puh. 040 538 1339 Keskuskatu 8 PARKANO puh. 03 447 200 fax 03 447 2030 www.tilitoimistosaarivirta.ďŹ ******************* Niittutie 10 KARVIA puh. 050 550 9321

Parkanontie 51 045 273 3300 Sopimuksen mukaan

☎ 448 1502, Parkanontie 72, Parkano

VĂ„LITYSPISTE

niskasärky selkäkipu � puutumisoireet � �

Ajanvaraus

p. 040 503 8300

Parkanontie 64, Parkano

HYVĂ„N OLON KESKUS

Kauneudenhoito Š kasvo-, assvvvoo-, jalkaja alk ja käsihoidot Š ep epilar: ilaar: a ihok ih ihokarvojen pysyvään poistoon Š Ta Take T ke Tak ke Ten Te -veitsetÜn kasvojenkohotus Š mikroneulaus mik m ikrro ikro Š ihonhoitotuotteet ih ho h onh o ja meikit

TĂ„SMĂ„HOITO KIPUUN

päänsärky � huimaus � raajojen kivut �

KULTASEPPĂ„ Niina Mansikkaviita

KANKAANPĂ„Ă„N OIKEUSAPUTOIMISTO

Tilitoimistot

Varusteet kelin mukaan

KOULUTETTU OSTEOPAATTI Petri Leppänen

avoinna ark. klo 11–17 muina aikoina sop. muk. www.silverhyena.com

Karviantie 179, Parkano p. 040 843 5664

Parkanontie 41

puh. 448 3228 0400 700 804

- mahdollisuus käyttää omia materiaaleja L

VALLILA

Puh. 03 448 3035 Parkano, Kirkkokatu 5 – hoidot – tuotteet Koulutettu hieroja Merja Pihlajamäki Urheiluhieroja opiskelija suorittaa edullisia harjoitushoitoja Kauppa avoinna la klo 9 –14

044 023 4601

Uusi os. Koivukallionkatu 7 käynti Tuurinkujan puolelta sKASVO JAJALKAHOIDOT sVARTALOHOIDOT Spa-hÜyrypedissä s26" MEIKIT sRIPSIENPIDENNYKSET s,#. GEELIKYNNET

Sanna-Mari Pentti Emilia Heinisuo

Koulutettu hieroja Nina Leppihalme Rantakatu 8, Parkano (Viinikka)

Hiusmuotoilija Milja Kirkkokatu 5, Parkano puh. 040 417 2319 ma-pe 9–17, la sop. muk.

Puh. 0207 649 200 (Vesa) 0207 649 202 (Erkki)

040 525 9464 www.wireex.fi

Koulutettu HIEROJA URHO MANNER Vanhantalontie 314, Parkano puh. 040 848 4418

www.hunajainen.ďŹ

4 WHEELS

Renkaat sopivasti varastosta ilman ajanvarausta Renkaat/vanteet Tuulilasit/asennukset Mäkiviinikankatu 14, Parkano

Puh. 0400 256 575 050 594 5733 www.kumikapa.com

PARKANON VARAOSAKESKUS Heinosentie 39, Parkano puh. 03 448 3380 ark 8–17, la 9–13

RIITTA KESKINEN

â—† kirjanpidot â—† palkanlaskenta â—† ASP-palvelut â—† verokonsultointi â—† yritysten perustaminen ja yritysmuodon muutokset â—† yrityskaupat Keskuskatu 5, 2. kerros www.econia.com Puh: (03) 448 3451 Fax (03) 448 1194

- kasvo-, käsi- ja jalkahoidot - ihokarvojen poisto sokeroinnilla - meikit ja hoitotuotteet - kestopigmentointi

Parkanontie 45, p. 050 366 9725

Kauneussalonki s KASVO JALKA JAVARTALOHOIDOT s RAKENNEKYNNET s RUISKURUSKETUS s POREKYLVYTJASAUNA s RIPSIENPIDENNYKSET s 3+9 KOSMETOLOGIJAKYNSITAITEILIJA

Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen

040 548 6339 Kissakivenkatu 10, Parkano mari.heinonen@ippnet.fi

Merkillisen hyvät osat!

. Tietokoneiden huolto ja korjaus . Kannettavien tietokoneiden näytÜn vaihdot . KäyttÜjärjestelmien asennus . Virusten poisto . Ohjelmien asennukset ja päivitykset . Verkkokauppa . Kotikäynnit Raul Liivaste, Parkano

0400 100 405 www.bestec.ďŹ

Paketti- ja henkilÜautot sekä kevyet perävaunut ilman ajanvarausta. Raskaskalusto ajanvarauksella.

KODINKONEHUOLTO KYLMĂ„KONEHUOLTO

JUKKA KIVIMÄKI Asema avoinna Ma 9.00 - 17.00 Ti-Pe 8.00 - 16.00 Parkanon Lähikatsastus Oy Teollisuustie 31 39700 Parkano puh. 03 448 0700, 040 582 7543

Tilintarkastajat

Parkano puh. 03 448 1185, 0400 926 284 Päivystys ark. klo 9.00–11.00

Kauppakamarin hyväksymä

Heinosentie 39, Parkano puh. 050 357 0123

Klassista hierontaa kotikäynteinä

Koulutettu hieroja Paula Laine

0400 621 514

Hius ja Hierontapalvelu

Marika

parturi-kampaaja koulutettu hieroja

Ylikoskenkuja 6, Parkano puh. 050 329 9890

HAMMASLĂ„Ă„KĂ„RI RIITTA KOIVUNEN Satakunnank. 2 A

☎ 448 2616

SähkÜliikkeet Miia Mäkipää p. 040 584 0856 Viestikuja 2 Parkano Prunnintie 6 KihniÜ SSSG=QJAQOLQHOOEê

PARKANON RAKENNUSSÄHKÖ OY A-ryhmän sähkÜasennukset ja suunnitelmat Parkanontie 84, puh.

03 448 1373

Hammaslääkäri SEPPO LEPPÄNEN Keskustorin Hammasasema Keskustori 5 A, 3. krs. 33100 Tampere

Puh. 03 223 1666

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO

Siivouspalvelut

KODINPALVELUT ja -SIIVOUS

Unto Ylihaveri, Parkano Keskuskatu 5 puh. 448 2501 Ikaalinen, Kauppakatu 14 puh. 458 7123

P. KUIVANEN KY Parkano, puh. 040 865 8039

TILINTARKASTAJA Siivous- ja kodinhoitopalvelut

Markku Ala-Mettälä

AUTOKORJAAMO S. LepistĂś

Aureentie 56 044 285 5331 Avoinna iltaisin ja viikonloppuisin www.kauneussalonkisuni.net

Ajanvarauksella ja ilman ti-pe 8.30-16.45, la 8.00-12.45 muulloin sopimuksen mukaan 03 448 2228, 045 671 7649 Parkanontie 41, Parkano

HTM tilintarkastukset, yhtiĂśasiat, veroasiat, yrityskaupat puh. 03 3122 2410 040 545 8051

Puh. 06 456 1534

Parkanontie 63, 39700 Parkano

Puh. 050 442 2229 myynti@parkanonkirjapaino.ďŹ www.parkanonkirjapaino.ďŹ

Lilja Leppänen puh. 040 550 3992

Lillex Oy www.lillex.fi

Mahdollisuus myĂśs narkoosihammashoitoon


14 – Torstaina 15. marraskuuta 2012 Klaus Myllymäki

Torikansa koki PohjoisSatakunnan turvalliseksi Satakunnan poliisilaitos vietti valtakunnallista Poliisin päivää viime elokuussa Kankaanpään torilla. Torivieraat vastasivat poliisin kyselyyn, jossa kartoitettiin alueen asukkaiden ajatuksia muun muassa alueen turvallisuudesta ja poliisipalveluista. Vastauksia tuli 255 kappaletta. 77 prosenttia vastanneista kokee Pohjois-Satakunnan turvallisuustilanteen hyvänä tai melko hyvänä. Sen sijaan 10 prosentin mielestä turvallisuustilanne on alueella huono. Vastaajat kokivat poliisipalveluiden olevan 49 prosentin mielestä riittävät alueella. 35 prosenttia katsoi, että palvelut eivät ole riittäviä. Loput vastaajista eivät kertoneet kantaansa.

Halutaan vuokrata Yksinäinen nainen haluaa vuokrata asunnon Parkanosta pikaisesti. Varma vuokra. P. 046 882 8356.

Palvelukseen haluaa CE-kortillinen

KULJETTAJA hakee tÜitä, myÜs pyÜräkoneajotaito.

Puh. 044 256 8393

Myydään Parkanon torilla perjantaina

RUOKAPERUNAA Pito, van Gogh, Matilda, Siikli, Rosamunda, sipulit, porkkanat, lantut, punajuuret, karpalot. Leponiemi p. 0400 638 134

Vuokrattavana Karvian keskustassa

KAKSI OK-TALOA Toinen heti vapaa, toinen vapautuu 1.1.2013. Puh. 040 554 8525

Ylä-Satakunta

T

amperelaisen Kustaa Valde Kuljun perustamasta Parkanon Sanomista alkoi vuonna 1933 taival, jonka seurauksena Ylä-Satakunnalla täyttyy vuonna 2013 pyÜreät 80 vuotta.

Rivitalosta Vienonpolulta

3 h + kk + s

+ lämmin autotalli, varastotilat. Vuokra 630 ₏/kk + vesimaksu. Puh. 041 447 1809

Lupakansliassa hyvää palvelua

Kids Action Night toi taas säpinää Parkanon Keskustan kouluun. Tarjolla oli muun kivan lisäksi muun muassa kynsien maalausta.

Kyselyssä haluttiin kartoittaa lisäksi lupakansliassa asiointia. Suurin osa vastaajista, 86 prosenttia oli asioinut viimeksi ajokortti- tai passiasioissa Kankaanpään poliisiasemalla. 8 prosentin vierailu liittyi ampuma-ase asioihin. Loput asiointikerrat koskivat muita lupia. Asiointi koettiin erittäin miellyttävänä, sillä 81 prosentin mielestä palvelu oli hyvää. Vain 2 prosenttia oli saanut huonoa palvelua. Vapaassa lopputerveiset -kohdassa vastaajat toivoivat valvontaa liikenteeseen.

K I E R R Ă„ T YS N U R K K A MYYDĂ„Ă„N

Tiedustelut puh. 44 381

Myydään

Vuokrattavana Parkanossa 50 cm:n sekaklapia 12 motin pieni maatila, jossa 100 m²:n kuormissa Parkanossa. Puh. asuinrakennus. Puh. 040 378 0400 124 074. 4603.

KUTSU maanmittaustoimitukseen Maantietoimitus Parkano - Kauhajärvi -maantien 274 rajaaminen välillä Kirkkojärven eteläpää, Karvianjoen länsipuolen 1. peltoalue - Kauhajoen kunnan raja Karvian kunnassa. Hakija Varsinais-Suomen ELY-keskus, Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue. Aika ja paikka Torstai 29.11.2012 klo 10.00 Karvian kunnantalo, valtuustosali.

Tulevat teemat To 22.11. Joulunavaus To 13.12. Joulu on jo ovella Teemaalennus

Karvian Kokoomuksen syyskokous SäästÜpankin kerhohuoneella 23.11.2012 klo 19. Hallituksen kokous klo 18.

KihniÜn kunnalliset JHL ry 747. Huom! kokouspaikka oli virheellinen ti 13.11. lehdessä. Syyskokous pidetään Puumilan Taitotalossa ma 19.11.2012 klo 18.30. Hallitus kokoontuu klo 18. Kahvitarjoilu. Tervetuloa. Hallitus

. OSTETAAN . SEKALAISET

www.ylasatakunta.ďŹ YksityishenkilĂśn helppo tapa ilmoittaa.

Sekalaiset

Seuratoimintaa

– 20 %

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 EHIKEPQGOAPĤUH=O=P=GQJP=łSSSUH=O=P=GQJP=ł

Toimituksen tarkoitus Rajaamistoimituksen päätarkoituksena on tiealueen rajojen määrääminen sekä tilarajojen selvittely ja tiealueelta hävinneiden rajapyykkien rakentaminen. MaastotyÜt on tehty etukäteen. Toimituksessa käsitellään myÜs mm. mahdolliset tien leventymisestä johtuvat korvausasiat ja tehdään tarpeelliseksi todettavat tilusjärjestelyt. Tarvittaessa tehdään katselmus tiealueelle. Toimitus lopetetaan ja annetaan muutoksenhakuohjeet. Toimitukseen osallistuminen Toimitukseen kutsun kaikki, joiden oikeutta toimitus välittÜmästi koskee. Asianosaisen poissaolo ei estä toimituksen käsittelyä. ToimitusinsinÜÜri Matti Haapanen Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto Isolinnankatu 22 B, 28100 Pori puh. 040 531 8100 matti.haapanen@maanmittauslaitos.fi

www.maanmittauslaitos.fi

Pohjois-Satakunnan JHL ry 411. Syyskokous 27.11.2012 klo 18.30 kaupungintalon varastolla, Rautatienkatu 3, Kankaanpää. Käsitellään sääntÜjen määräämät asiat ja hallituksen täydentäminen. Kahvitarjoilu. Tervetuloa. Hallitus KihniÜn maa- ja kotitalousnaisten jäsenten jouluateria Puumilassa pe 30.11. klo 19. Aterian hinta 20 e/hlÜ. Ilmoitathan tulostasi 25.11. mennessä, Irma puh. 050 532 0790.

Parkanon-KihniÜn Reumayhdistys ry. Jouluruokailu pe 14.12. klo 15 Lounaskahvio Pekassa Parkanossa. Hinta 15 e. Auto KihniÜstä klo 14 (Siwa), ajaa Mäkikylän kautta. Pikkupaketti mukaan. Sitovat ilm. Kaija 040 587 8712 tai Terttu 040 584 6114 viim. 3.12. Tammikuun jäsenilta ke 9.1.2013 klo 18 helluntaitemppelillä.

Karvian Kirkonkylän maatalousnaisten yhdessäoloilta SäästÜpankin alakerrassa ke 21.11.2012 klo 18 Lempin ja Hannan pitämänä. Mukana Swarovskin helmi- ja kristallikorujen esittelijä. Voit lÜytää joululahjaidean. Tervetuloa.

Parkanon martat. retki Kankaanpäähän ti 27.11. LähtÜ la-asemalta klo 17.15. Pikkujoulu Parkanon Hovissa ti 4.12. klo 16, sis. joulupäivällisen. Alle 5 e:n paketti mukaan. Kimppakyydit kirjaston edestä klo 15.40. Sit. ilm. kumpaankin tilaisuuteen 21.11. mennessä Liisalle puh. 050 373 4880. Parkanon Nuorisoseura ry:n syyskokous omassa tilassa Keskuskatu 6, 26.11.2012 klo 17 alkaen. Käsitellään sääntÜmääräiset asiat. Tervetuloa. Parkanon UA:n pikkujoulut 5.12.2012 Hotelli Mesikämmenessä Ähtärissä. LähtÜ linja-autoasemalta klo 17 ja takaisin tullaan n. klo 3. Hinta 20 e/hlÜ. Ilm. viim. Timolle 23.11. mennessä.

Eläkeläistoimintaa Eläkeliiton Karvian yhdistyksen syyskokous pidetään ti 27.11.2012 alkaen klo 12 Karvian OP:n kokoushuoneessa. Kokouksessa käsitellään sääntÜjen 8 pykälän syyskokouksen käsiteltäväksi määräämät asiat. Lisäksi käsitellään yhdistyksen sääntÜjen muuttaminen 17. liittokokouksen hyväksymien yhdistyksen mallisääntÜjen mukaisiksi. Johtokunta

Eläkeliiton KihniÜn yhdistyksen syyskokous pidetään torstaina 22.11.2012 Puumilassa alk. klo 12. Kokouksessa käsitellään sääntÜjen syyskokoukselle käsiteltäviksi määräämät asiat. Lisäksi käsitellään yhdistyksen sääntÜjen muuttaminen XVII liittokokouksen hyväksymien yhdistyksen mallisääntÜjen mukaisiksi. Hallitus Kokouksen jälkeen tilaisuus jatkuu kerhona. Ohjelmaa, kahvia ja arpoja. Tervetuloa


Torstaina 15. marraskuuta 2012 – 15 PARTURI KAMPAAMO

Vuokko Kyläkrouvi järjestää ratkiriemukkaan pikkujoulun asiakkaille, kaveriporukoille, yrittäjille ja heidän tyÜntekijÜilleen ym.

Jään 12.12. sairaslomalle. Varaa aikasi ennen sitä. Ajanvaraukset 448 3867

La 1.12. klo 19.30

Tulelähelleviihtymään! Paroonin viikonvaihdeviihde: 3HUMDQWDLQDGLVFRMDGM/LSXWŸ

sitovat ilmoittautumiset 26.11. mennessä.

Tervetuloa!

/DXDQWDLQDNDUDRNH/LSXWÂź

Illalliskortin hinta 22,50 ₏ joka sisältää; Jouluaterian Tanssiorkesterin Joulupukin (lahjat mukaan) Kilpailuja Ohjelmaa

+XRP Paikkoja vielä jäljellä Paroonin

ensimmäisiin pikkujouluihin  Esiintyjänä 7RPP\+XRYLQHQ 3DKRODLVHW, ¼. (sisältää lipun ja pikkujoulumenun). Varaukset viimeistään !

Lisätiedustelut Paula Laurila 040 560 5845 paula.laurila@netti.ďŹ / westrestoy@pp.inet.ďŹ

Parkanontie 68, PARKANO. Puh. (03) 448 2339 Avoinna ma–to 10–22, pe 10–03, la 12–03, su 13–20

ZZZSDURRQLÂż

HIRVIPEIJAISET Marjasuon metsästysseura ry

LUENTO

30 v

kutsuu maanomistajat, kyläläiset ja seuran jäsenet hirvisopalle Saran maamiesseuran talolle lauantaina 24.11.2012 klo 18–20 soppatarjoilun jälkeen tanssit. Arvomme vasan lihat paikallaolijoiden kesken.

seurakuntatalolla ma 19.11.2012 klo 18.00

www.parkanonkiekko.com

La 17.11. IIIdiv. Edustus PK83 - PYRY M2 klo 17.00 Su 18.11. C98 PK83 - KPK White klo 11.45 Harrastekiekkosarjan pelit klo 14.00–18.45

PK83

Tervetuloa!

AS OY PARKANON LĂ„NSITUULI Parkanon Rakennuspalvelu Oy rakentaa Viinikkaan Aureentien varteen tasokkaan 6 asunnon rivitaloyhtiĂśn. Varaustilanne:

AMMATTIKULJETTAJIEN DIREKTIIVIKOULUTUSTA

Roihanraitti 2, Parkano

Yrityspalveluiden Avoimet Ovet Puumilassa ma 19.11.2012 klo 10.00–15.00 Yrityspalvelukeskuksen toimijat tavattavissa! Tule käymään ja keskustelemaan! Kahvitarjoilu! Tapahtumassa saat tietoa: sYRITYSTUISTA sTYÚNANTAJAPALVELUISTA sYRITYSPALVELUISTA sTYÚNHAKIJAPALVELUISTA sKOULUTUKSISTA sOPPISOPIMUSKOULUTUKSESTA Klo 10.15 Petri Tallila Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo yritystukiasioista sekä tulevasta ohjelmakaudesta.

Tilaisuuden järjestävät: Kehitys-Parkki Oy, Pohjois-Pirkanmaan TE-toimisto, Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä

VA A I I H K A VA TO R R A ON ENK A NE A A TI N SS Ă„!

RS-pankki:

Arvoisat KihniÜn yrittäjät ja tyÜnantajat

Puh. 050 551 2919 Matti Heikkilä

PARKANON LIIKENNE-CENTER

Huoneiston hintaan sis. autokatospaikka, varasto ja kaapeli-tvliittymä. Lämmitysmuotona edullinen ja ekologinen maalämpÜ ja lattialämmitys. Alustava rakennusaikataulu 1.5.2013–30.4.2014.

Perustajaosakas ja rakentaja:

Järj. Parkanon MTY Toivo ry ja Parkanon seurakunta

Kuljettajan tulosvastuu

Parkanon Autokoulun tiloissa 8.12. klo 9.00 alkaen

3h+k+s, 80 m2, velaton hinta 164.900 â‚Ź Varattu 3h+k+s, 80 m2, velaton hinta 164.900 â‚Ź Varattavissa 3h+k+s, 80 m2, velaton hinta 164.900 â‚Ź Varattavissa 2h+k+s, 65 m2, velaton hinta 141.900 â‚Ź Varattavissa 2h+k+s, 60 m2, velaton hinta 134.500 â‚Ź Varattu 2h+k+s, 60 m2, velaton hinta 134.500 â‚Ź Varattu

Lisätietoja ja kuvia: www.parkanonrakennuspalvelu.fi tai 040 557 2362 Veijo Haveri, 0400 335 112 Pertti Ojala

Aiheena VOIMAANTUMINEN Luennoitsijana psykologi Siru Vieno Parkanon psykiatrianpoliklinikalta. Luennolla aloitetaan mielenterveysviikko 19.11.–25.11.2012. Kahvitus klo 17.30 alkaen. Vapaa pääsy.

Ylä-Satakunnan Willin Kansan yÜn arpajaisvoitot Ylä-Satakunnan kaulahuivi: Arttu Haavisto, Paavo Tuuliniemi, Laura Kallioniemi

Heli Laaksosen runokirja: Minna Hautaluoma, Anja Pukkila, Anja Harju, Paavo Tuuliniemi

Puh. 0400 565 405

VESIKOURUT kanttinen ja puolipyĂśreä talotikkaat kattoturvatuotteet piipunpellit listaproďŹ ilit kattoremontit Asennustakuu 3 v Kotitalousvähennys

KOURUTEAM

Â&#x2021; VESIKOURUT Â&#x2021;3$/27,..$$7 Â&#x2021;.$7727859$78277((7 Â&#x2021;3,,3813(//,7-$+$787 Â&#x2021;.$7723(687-$ 0$$/$8.6(7Â&#x2021;<06 Asennuspalvelu. Käytä hyväksesi kotitalousvähennys!

Puh. 040 543 7663 www.gamituote.com

MONINKERTAINEN TESTIVOITTAJA Tervetuloa!

PARKANO Teollisuustie 20, puh. (03) 4482 149

Ylä-Satakunnan kolikkorenki: Sari Pukkila, Anni Otava, Sirkka-Liisa Ala-Karvia, Jonna Haavisto, Minna Käkelä

Runolevy: Aleksi Haavisto

Palkinnot on toimitettu voittajille. Onnea!


16 – Torstaina 15. marraskuuta 2012

Karvialaisten pyöräilyinto ei hiivu Palkintopyörän voitti Raili Lehtimäki

Pyöräilypassin TOP 10 Rauni Mäenpää Maija Anttila Liisa Salomäki Marja-Leena Kaappola Esa Nikola Terttu Laine Helena Ala-Rämi Tekla Rajala Kaarina Teerioja Tuire Aho

Karvia Sirpa Ala-Rämi

Karvialaisten pyöräilyinnolle ei löydy haastajia ainakaan Satakunnasta. Siitä on varmaa näyttöä parinkymmenen vuoden ajalta. Karvia osallistui haastepyöräilyyn ensi kertaa vuonna 1991 ja sen jälkeen pyöräilyharrastus ja pyöräilijöiden määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt. Yksi tärkeä onnistumisen kriteeri lienee varmasti se, että kampanjaa on paikallistasolla kehitetty jatkuvasti. Viime vuosien motivointikeinoja ovat olleet yhdistysten ja kyläyhteisön järjestämät pyöräilytapahtumat ja henkilökohtainen pyöräilypassi, johon voi kerätä pisteitä pyöräilemällä päivittäin vähintään kymmenen kilometriä ja osallistumalla järjestettyihin oheistapahtumiin. Suoritteiden kirjaaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen samanhenkisten kanssa on ollut virkistävää niin henkisesti kuin fyysisesti. Haastepyöräilyn tavoitellun palkintopyörän voitti Raili Lehtimäki Kantista. Kampanjan aikana hän pyöräili ystävänsä Sinikka Vuorenmaan kanssa lähes päivittäin. Pyörän mit-

Kolmivaihteisen menopelin voitto oli mieluinen yllätys. Palkinnon Raili Lehtimäelle luovuttaa onnittelujen kera vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Paavo Tuuliniemi.

tariin kertyi sateisesta kesästä huolimatta yli 1 000 kilometriä. – Työelämässä ollessani ulkoilin vain koiran kanssa. Pyöräilyn löysin vasta eläkkeellä, nyt kun on enemmän aikaa, kertoi Raili Lehtimäki. – Yleensä pyöräilemme Kantista Kauraharjun laatikolle, mutta myös uutta kevyeen liikenteen väylää keskustaan

”Karvialaiset olisivat pyöräilleet Suomen päästä päähän peräti 210 kertaa.”

päin. Ajo on nyt turvallisempaa, kun ai tarvitse autoliikennettä jännittää, toteaa Raili Lehtimäki.

Kaikkiaan 24 460 suoritusmerkintää Karviassa pyöräilykampanjaa on kuntoilijoiden pyynnöstä jatkettu aina syyskuun loppuun. Kylien merkintävihkoihin ker-

To-Elo

haasteet

pisteet

123 123 123 123 123 121 119 123 117 101

45 45 45 45 45 45 45 39 42 45

168 168 168 168 168 166 164 162 159 146

Kävelykampanjassa 3 380 starttia

tyi viiden kuukauden aikana kaikkiaan 24 460 kymmenen kilometrin polkaisua. Tämä tarkoittaa, että paikalliset olisivat pyöräilleet pohjoinen–eteläsuunnassa Suomen päästä päähän peräti 210 kertaa. Suosituin pyöräilysuunta oli Sarvela, jonka kirjausvihkoihin kirjoitettiin 5 009 nimikirjoitusta. Sarvelan laatikon suosio voi johtua siitäkin, että turvallinen kevyen liikenteen väylä oli valmis heti alkukesästä. Toiseksi eniten kirjauksia, 4 707, tuli keskustan laatikkoon. Ihan joka päivä kymmenen kilometrin polkaisun teki kuusi kuntalaista ja viisi heistä sai täydet 168 pistettä henkilökohtaiseen pyöräilypassiin. Toistakymmentä kuntoilijaa kävi jokaisessa kyläyhdistysten ja yhteisöjen järjestämässä pyöräilytapahtumassa, joita oli vapusta heinäkuun loppuun kaikkiaan 15.

Pyöräilyn rinnalle räätälöity kävelykampanja on liikuttanut kuntalaisia hyvin. Haastekävelyn kirjauspisteissä tehtiin kolmen kuukauden kampanjan aikana yhteensä 3 380 suoritusta ja liikkeellelähtöä. Kampanjan säännöissä ei kävelymatkan mittaa ollut määritelty, tärkeintä oli vain liikkeelle lähtö. Henkilökohtaisen kävelypassin palautti liikuntatoimistoon määräaikaan mennessä seitsemän kuntalaista. Kummankin haastekampanjan palkinnot on osallistujien kesken arvottu ja voitoista ilmoitetaan henkilökohtaisesti kirjeellä. Haastetempausten kampanjapalkinnot jaetaan voittajille kunnan osastolla joulumarkkinoilla 25. marraskuuta.

Palvelemme sunnuntaisin klo 12-21 Tarkemmat aukioloajat www.k-supermarket.fi

HERKKUTORILTA

Marli Natur

TÄYSMEHUT

Grillistä Kariniemen

GRILLIBROILERI

3

raakapaino n. 1,0-1,2 kg

99

4

Tuore

ERÄ

LO

HIFILEE

cum Norja, va pk t/talous rajoitus: 2

99

5

kpl

Voimassa to-la 15.-17.11.

4000

Ilman korttia ja yksittäin 1,59 tlk (1,59 l)

Atria-mestari myy ja maistattaa broilerherkkuja klo 10 alk.

HK

kg

AMERIKAN PEKONIT 120-170 g (11,12-15,75 kg)

89 9

1

pkt

Jämin Rahtipalvi klo 9 alk. kuumaa savukasleria.

-17 %

Porin Leivän tuote-esittely

Ilman korttia 2,29 pkt (13,47-19,08 kg)

Arla

Alkuviikosta ma-ke 19.–21.11.

INGMARIINI 300 g (4,97 kg) ei laktoositon, luomu ja merisuola

49 9

1

kpl

Pirkka naudan

PAISTIJAUHELIHA

-14 %

400 g (7,48 kg)

299

Ilman korttia 1,75 kpl (5,83 kg)

porsaan HK Vilja I

tu ra Arla Na

EPIHV FILE (8,29 kg )

A KER,9M 9 kg )

240 g arinoitu aton ja m maustam rs /talous rajoitus: 2

99

1

ia 3,49 rs

Ilman kortt

(14,54 kg)

rs

-16 %

Perjantaina 16.11.

.-17.11. sa to-la 15

Voimas

TLK

1 l (1,33 l)

17% JUUSTO

1 kg (4 kpl/talous g rajoitus: 2 än kypsytet ty 90 0 ei pidempä

99

-42 %

4

kpl

pkt

TIIN KLEMEN) 3 kg 1,5 kg (1,3 Espanja

-16 %

l (5,95 kg)

ia 5,95 kp

Ilman kortt

TARJOUSTAKUU

K-PLUSSA-TARJOUKSISSA

AINA VÄHINTÄÄN

PARKANO

IT

99

1

-10%

-25 %

Ilman korttia 3,99 rs

Oululainen

REISSUMIES

Atria paahdetut

235-280 g (2,31-2,77 kg)

LEIKKELEET

065

200 g (11,95 kg)

39

2

ps

ps

pkt

-20 %

-13 %

Ilman korttia 0,75 ps

Ilman korttia 2,99 pkt (14,95 kg)

LISÄKSI K-PLUSSAPISTEILLÄ ETUSI JOPA

ARKISIN LA SU

-5%

8-21 8-18 12-21

Hinnat voimassa to-su 15.-18.11., ellei toisin mainita

Suomalainen voittaa aina Meillä voit myös veikata Keskuskatu 9 Parkano puh 441 100

YSA_20121115  
YSA_20121115  

http://www.ylasatakunta.fi/www/dmdocuments/YSA_20121115.pdf

Advertisement