Page 1

Tiistaina 6. marraskuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

Väinö löysi lukemista Tapahtumakirjakaupasta

Tänään Pankkifuusio kelpasi isännille

Karvia Maarit Lehto

■ Parkanon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti pankin yhdistymisen Etelä-Pohjanmaalla toimivan Oma Säästöpankki Oy:n kanssa.

– Täällä pitää poiketa toistekin, tuumasi Tapahtumakirjakauppaan tutustunut Väinö Hautaluoma. Väinö kapusi Sampolan yläkerrassa sijaitsevaan Tapahtumakirjakauppaan ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Tapahtumakirjakaupan osakas Juha Suni oli virittänyt Väinölle täkyksi laatikollisen nuorisokirjallisuutta. Joukosta löytyikin nuorelle miehelle kelpaavaa jännitystä ja Teräsmies-sarjakuvia, joita hän on joskus lueskellut mökillä. Joulukuussa 16 vuotta täyttävä Väinö opiskelee liiketaloutta Sedussa Kankaanpäässä. Muuhun lukemiseen hänellä ei juuri jää aikaa. Hän tarttuu kertomakirjallisuuteen lähinnä silloin, kun uni ei meinaa tulla. Willin Kansan viikolla Väinö odottaa etenkin perjantaita. – Willin Kansan yö on mukava, kun siellä tapaa myös tapahtumaan tulevia muualla asuvia sukulaisia. Aion myös maistaa willisikasoppaa, joka on minulle uusi makukokemus, Väinö Hautaluoma suunnitteli.

sivu 5

Maakuntaankin kirjoja myymään Tapahtumakirjakaupassa on Willin kansan viikolla runsaasti ohjelmaa. Huomenna keskiviikkona on kirjailijoiden ilta, torstaina YSY:n talousfilosofisen illan jälkipelit, perjantaina vieraana on kirjailija Leila Tuure, lauantaina rovasti Eero Kajasto käsittelee juutalaisuutta ja LähiItää ja sunnuntaina on virolaisen kirjallisuuden ja venäläisen käännöskirjallisuuden ilta. Tapahtumakirjakauppa on normaalisti avoinna keskiviikkoisin kello 15–19. Yritys myös kiertää maakuntaa myymässä kirjoja erilaisissa tapahtumissa. Kirjailijat voivat ostaa yhtiön osakkeita. Suni kertoo, että yhtiö ei maksa palkkaa eikä osinkoa, mutta se voi maksaa matkakuluja ja suorittaa normaalihintaisia ostoja omistajiltaan. Tällä tavoin yritys on oikeutettu samoihin hanketukiin kuin yleishyödylliset yhdistykset. Yritysmuoto on uusi Suomessa. Hallituksen puheenjohtaja on runoilija Pauli Karmala Porin Noormarkusta. Tapahtumakirjakaupan kalusteet on saatu lahjoituksena osakkailta. Hyllyremontti on vielä vähän kesken, mutta iso osa kirjoista on paikoillaan. Omassa ryhmässään esittäytyy muun muassa satakuntalaisten

N:o 86 - 2012 | 80. vuosikerta

Osa saaliista jauhelihaksi ■ Kauhakorven Erämiesten hirviporukka huolehtii, että saalis viedään kotiin pakastusvalmiina paloina. Ruhonosat jaetaan kasoihin, jotka arvotaan jahtiin osallistuneiden kesken. sivu 6

Parkanon kirkollisvero nousemassa

Väinö Hautaluoma valitsi Tapahtumakirjakaupan valikoimasta Kari Levolan kirjan.

kirjailijoiden tuotanto. Kirjat ovat perua esimerkiksi kuolinpesiltä ja lahjoituksia osakkailta. Suni toteaa, että tila on riittävän viihtyisä lukemiseen, kirjoittamiseen, tutustumiseen, kirjallisuusiltoihin ja kaupalliseen toimintaan. Aukioloaikoina tarjolla on myös lämmintä juotavaa. – Kahdella eurolla saa yhden

pokkarin tai kolme lehden irtonumeroa ja kupillisen kahvia tai teetä, Juha Suni sanoo.

Hän huomauttaa, että Tapahtumakirjakaupassa pääsevät kaikki mielipidesuunnat esille.

Tila on riittävän viihtyisä lukemiseen, kirjoittamiseen, tutustumiseen, kirjallisuusiltoihin ja kaupalliseen toimintaan.

■ Parkanon seurakunnan kirkkoneuvosto esitää kirkollisveron nostoa. Veroprosentti on nyt 1,6 ja se nostettaisiin 1,75 prosenttiin. Nosto toisi lisää verotuloa seurakunnalle 110 000 euroa. sivu 5

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Tiistaina 6. marraskuuta 2012

Joel Hallikainen laulaa kirkossa Parkano Maarit Lehto

Äiti, anoppi, mummi

Eevi Sofia AUTIO o.s. Moisanen * 22.9.1927 Kajaani ✝ 11.10.2012 Kihniö Hyvän ihmisen muisto, miten mieltä se lämmittää, miten aina sen soinnuista sieluun, sävel kirkas voimaan jää. Siunattu läheisten saattamana. Lämmin kiitos osanotosta.

Laulaja Joel Hallikainen esiintyy Parkanon kirkossa keskiviikkona 7. marraskuuta kello 14. Konsertin järjestää Parkanon seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry. Hallikaisen noin tunnin mittainen konsertti sisältää lauluja hänen uudelta levyltään Kahdet askeleet. Lisäksi hän laulaa joululauluja. – Saimme raha-automaattiyhdistykseltä avustusta, ja haluamme tarjota konsertin omaishoitajille ja heidän läheisilleen. Teemme myös yhteistyötä paikallisten laitosten kanssa, ja niistä ollaan osallistumassa tapahtumaan, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Tuula Uusitalo.

Juhlittiin Kovesjoella minun synttäreitä. En sanoin voi kylliksi KIITTÄÄ TEITÄ. Kun elämääni eteenpäin ”luistelen” niin lämmöllä juhlia muistelen! KIITOS! Arja Kuosmanen Nerkoon Haukut 2012 Sponsorit: Huntview gps koiratutka, Erä+ Parkano, Eräkauppa Karhunjälki, Halpa-Halli Parkano, Kesport Parkano, Soljan Pakari Kahvila, Euro Hamsteri, Kioski Onnenmyyrä, Kankari Steel Oy, Parkanon Lähikatsastus, Marko Haveri, Rati-Tuote, Asetalo Virrat, Mainosparatiisi, Riikonen Group, K-Market Maurintori Kihniö, Autohuolto Jari Kajuutti, Eurovirrat, Petno 1. Nerkoon Metsästäjät ry kiittää!

Helluntaiseurakunnat

★★★★★★★★★★★

KARVIA Su 11.11. Isänpäivä, ei kokousta. Ti 13.11. klo 19.00 Lähetyspiiri Aulikilla ja Hannulla, Sarvela (koulua vastapäätä).

KIHNIÖ Ti 6.11. klo 19.00 Vanhimmiston kokous. Ke 7.11. klo 18.30 Kuoroharjoitukset. To 8.11. klo 19.00 Rukousilta, Gideonit, musiikki Anne ja Raimo Teikari. Pe 9.11. klo 18.00 Kids´ action night Parkanon Keskustan koululla. Lähtö srk-talolta klo 17.30. Su 11.11. klo 11.00 Isänpäivän päiväkokous, Harri Nurmi. Ti 13.11. klo 7.00 Aamurukous.

PARKANO Ti 6.11. klo 14.00 Päivärukoushetki. Ti 6.11. klo 18.00 MIX-kerhopalaveri. To 8.11. klo 19.00 Sanan ja rukouksen ilta. Pe 9.11. Ei MIX-kerhoa. Pe 9.11. klo 18.00 – 21.00 Keskustan koululla seurakuntien yhteinen Kids´s Action Night. Su 11.11. Ei tilaisuutta

Kihniö Maarit Lehto

Diakoniapiirin naiset kokosivat eilen seurakuntatalolla joululahjapaketteja, joihin he laittoivat leluja, lyijykyniä, väristyskirjoja, pitkähihaisia paitoja, pipoja, sukkia, karkkipusseja sekä hammasharjoja ja -tahnaa. Paketit matkaavat jouluksi köyhille lapsille Romaniaan ja Moldovaan. Idean Kihniön seurakuntaan toi viime vuonna diakoniatyöntekijä Mirjam Harju. – Diakoniapiiriläiset innostuivat pakettien lähettämisestä enemmän kuin odotinkaan. He ovat kiertäneet paikallisissa yrityksissäkin hankkimassa lahjoituksia, Mirjam Harju kehuu. Lahjoituksia antoivat parkanolaiset ja kihniöläiset liikkeet. Tuotteita ostettiin myös Helena Kovasen ja Taimi Rustarin syntymäpäiviltä kertyneillä kahvirahoilla, joista puolet meni keräykseen ja puolet seurakunnan diakoniatyöhön. Lisäksi Eläkeliiton Kihniön yhdistys ja Ikäihmisten kerhon jäsenet toivat keräykseen lahjapaketteja.

Monelle lapselle ensimmäisen joululahja

Hengellisiä tilaisuuksia ★★★★★★★★★★★

Diakoniapiiri pakkasi jouluiloa Romaniaan

PARKANON VAPAASEURAKUNTA www.parkano.svk.fi

Ke 7.11. klo 19 Rukousilta. Pe 9.11. klo 18 Rukous- ja ylistysilta, vieraana Kari Suomi Seinäjoelta. Su 11.11. klo 14 Jumalanpalvelus, vieraita Orivedeltä. Ma 12.11. klo 19 Miestenpiiri.

Paketit jaotellaan 2–4-vuotiaille, 5–9-vuotiaille ja 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille. Paketin päällä on merkintä iästä ja sukupuolesta, jotta vaatteet ja lelut ovat oikean ikäisille saajille. Paketit ovat kenkälaatikon kokoisia. – Lahjoja pakatessamme totesimme taas, että tästä alkaa todellinen joulumieli, Airi Yli-

Knuuttila sanoi. Viime vuonna Kihniössä kertyi noin 30 pakettia. Nyt kihniöläisten lähettämästä jouluilosta nauttii noin 50 lasta. Pakettikeräys on osa Operaatio Joulun Lapsi -kampanjaa. Suomessa keräyksen virallinen edustaja on Patmos Lähetyssäätiö. Lähetyssäätiö etsii joka vuosi Romaniassa erityisesti roma-

niyhteisöistä uusia kyliä ja lapsia, joista useimmat saavat elämänsä ensimmäisen joululahjan. Moldovassa suuri osa lahjoista menee laitoksissa eläville lapsille. Mirjam Harju vie paketit Seinäjoen keräyspisteeseen, josta ne matkaavat Helsinkiin ja sieltä rekoilla kohteisiinsa.

KIITOS ÄÄNESTÄJÄT!

KIITOKSET KAIKILLE KARVIALAISILLE

Lämmin KIITOS

Järjestitte minulle ison yllätyksen. Avoimesti eteenpäin. Tellervo Kilkki

hyvän vaalituloksen johdosta! Olavi Visuri

KIITOS

KIITOS äänestäjilleni

Kari Halmela

Olen kuulolla. Jori Louhisuo

ÄÄNESTÄJILLENI Kihniön vapaaseurakunta

Mirjam Harju (edessä oik.), Hely Paloniemi, Eeva Ojaniemi, Hellevi Ala-Katara, Kirsti Nieminen, Kaija Kolistaja, Helinä Tuhkasaari, Pirkko Uusi-Luomalahti ja Airi Yli-Knuuttila lajittelivat Romaniaan ja Moldovaan meneviä lahjapaketteja.

www.kihnionvapaaseurakunta.net

Tänään ti: Joulumyyntipöydän ja työn ideoimista Ugandan hyväksi Maija Koivistoisella alkaen klo 16.30. Ke: Rukouskokous rukoushuoneella klo 19. To: Torstaipiiri klo 13. Vanhemmiston kokous klo 19.30. Pe: Napero- ja varkkarikerho klo 17–19. Kerhossa lasten järjestämä laulu- ja iltapalahetki isille ja koko perheelle klo 18 rukoushuoneella. Pe: Nuorten lähtö Karviaan Gospel Cafeeseen Maurintorilta klo 18. Su: Isänpäivän musiikin ja sanan iltakokous. Mukana laulajaevankelista Tuula Palola klo 17. Tervetuloa!

KIITOS LUOTTAMUKSESTA! Lukemattomat onnittelusoitot ja -viestit kannustavat ahkeruuteen. Päivi Suominen

Lämmin ja nöyrä KIITOKSENI äänestäjilleni.

äänestäjilleni Mirja Mattila

KIITOS äänestäjilleni

AARRE 42 KIITTÄÄ

Iloa ja valoa elämäänne.

KIITOKSET Lämmin kiitos luottamuksesta!

äänestäjilleni Veijo Kaskimäki

Taina Niiranen

KIITOS

äänestäjilleni. Pidetään yhteyttä.

Toini Viinamäki

kannattajiaan.

Jaana Niemenmaa

LÄMMIN KIITOS

”Lahjoja pakatessamme totesimme taas, että tästä alkaa todellinen joulumieli.”

äänestäjilleni luottamuksesta. Marko Mustajärvi

Kiitos äänestäjilleni Heikki Huhtaluoma Puh. 040 827 4740 heikkihuhtaluoma@suomi24.fi

Saara Viitaharju

Iso kiitos kaikille äänestäjillemme Valtuutettumme Kari Halmela, Jaakko Hietaluoma, Marko Mustajärvi ja Jukka Ohrankämmen jatkavat työtä karvialaisten parhaaksi. Karvian Kokoomus

Lämmin kiitos äänestäjillemme! Työmme Kihniön eteen jatkuu. Kihniön Keskusta


Tiistaina 6. marraskuuta 2012 – 3 Sasa Hautamäki

Muist<a isää <

11.11.

Lahjaideoita! Tarjous Petrifun solmiot ja paidat â&#x20AC;&#x201C; 15 % Esprit kauluspaidat ja neuleet alk. 34,95 Pierre Cardin neuleet ja neuletakit alk. 59,Casamoda kauluspaidat alk. 49,95 VyĂśt, nahkakäsineet, lompakot

Lahjakortit! Keskuskatu 7, Parkano Plussaa kengistä Puh. 03 448 4700 Avoinna: maâ&#x20AC;&#x201C;pe 9.30â&#x20AC;&#x201C;17.30, la 9â&#x20AC;&#x201C;14

Muotitalo KULMALA

Kärkimäen Venlan eli tuoreen KihniÜn mestarin kanssa kuvassa sen omistaja Tommi Kärkelä sekä takaa vasemmalta myÜs hyvin sijoittuneiden koirien omistajat Mika Vähä-Peltomäki, Jukka Ala-Lankoski ja Mikko Lahdentausta.

Muista isää!

Nerkoon Haukuilla komea avaus â&#x20AC;&#x201C; mestari kotikunnasta Jari Siira

KihniĂś Veli-Matti Heinisuo

Tommi Kärkelän jämptlanninpystykorvanarttu Kärkimäen Venla haukkui lauantaina hirveä Nerkoon metsissä niin ponnekkaasti, että tuomaristo palkitsi sen kisan parhaana. Samalla suorituksella palkintokaapin komistukseksi tulivat sekä ensimmäisten Nerkoon Haukkujen mestaruus että KihniĂśn mestaruus. â&#x20AC;&#x201C; Haukkukoe järjestettiin nyt ensimmäisen kerran. Tavoitteenamme on koiraharrastusinnon kasvattaminen, kertoo kisajärjestelyistä päävastuun kantanut seuran kennelvastaava Mikko Vuollet. Seuran puheenjohtaja ja jahtipäällikkĂś Mikko Lahdentausta toteaa, että kokeet palvelevat myĂśs jalostustoimintaa, koska näin jyvät erottuvat akanoista. Koirasta tulee käyttĂśvalio, kun se saavuttaa neljä I luokan haukkutulosta. â&#x20AC;&#x201C; Innostuksen soisi kasvavan senkin vuoksi, että kaikki seurat käyttävät nykyään metsästyksessä koiria. Ajometsästystä on käytetty Nerkoolla viimeksi kolmisenkymmentä vuotta sitten, tietää Mikko Lahdentausta. Nerkoon Metsästäjien lisäksi toinen aktiivinen kihniĂśläinen toimija koirakilpailujen osalta on Mäkikylän Metsästäjät. Kaikki paikkakunnan seurat saavat kuitenkin järjestäjiltä kiitosta, sillä viime viikonloppuna eivät hirvenmetsästystä harjoittaneet nekään seurat, joilta ei kisaan koiria osallistunut. MyĂśs maitaan tarjosivat kaikki seurat käyttÜÜn.

Ennätyskova koetahti Vuonna 2015 kunnioitettavaan 70 vuoden ikään ehtivä Nerkoon Metsästäjät on ahkeroinut kokeiden järjestäjänä. Tänä vuonna niitä on ollut ennätysmäärä. Parhaillaankin on menossa kettukoe ja vielä ovat tulossa vuoden toiset hirvikokeet. Mikko Vuollet sanoo, että osasyynä tapahtuneeseen on

Black Horse alusasut

- 15 %

Alennus koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa 10.11. saakka.

Kuvan paita 27 â&#x201A;Ź

NANSO GROUP OUTLET Koiranohjaaja Jukka Ala-Lankoski (vas.), tuomariharjoittelija Antti Rajamäki ja ryhmätuomari Mikko Vuollet tyÜn touhussa.

hänen oman kiinnostuksensa kasvaminen. â&#x20AC;&#x201C; Olen osallistunut ensimmäisiä kertoja oman suomenajokoirani kanssa kettukokeisiin. Toinen syy toki on se, että seuroilla on melko vähän kilpailutoimintaa, ja siihen pitäisi saada potkua. Mikko Lahdentausta lisää, että kilpailutoiminnan viriämisen myĂśtä on toiveissa saada myĂśs nuoria entistä paremmin mukaan. Nerkoon Haukut järjestetään jatkossa vuosittain. Tieto hyvistä palkinnoista saanee mukaan entistä enemmän kilpailijoita. MyĂśtämielisten sponsorien ansiosta palkintojen arvo kohosi tänä vuonna pitkälti yli tuhanteen euroon. â&#x20AC;&#x201C; Emme me silti 15:ttä koiraa enempää pysty mukaan ottamaan ensi vuonnakaan. Etusija on kihniĂśläisillä koirilla, sanoo Mikko Vuollet.

Voittaja haukkuu Singerin tahtiin Enimmäispisteet

haukkuko-

keessa ovat 100. Arvosteluperusteita on kymmenkunta. Kokeen ylituomarina toimi Jukka Heiska Kurusta. Tulokseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka nopeasti koira hakee hirven sekä haukkuuko se riittävän kauan ja tiheässä tahdissa. â&#x20AC;&#x201C; Parhaat pisteet tuo yli 80 haukkua minuutissa. Se on kuin singer, enemmän kuin yksi haukku sekunnissa, naurahtaa Mikko Lahdentausta. Voittajaksi kivunneen Kärkimäen Venlan pistesaalis oli 90. Kilpailun kakkoseksi tuli kihniĂśläisen Mika Vähä-Peltomäen jämptlanninpystykorvauros Lappion Ressu 87,50 pisteellä, kolmanneksi kihniĂśläisen Mikko Lahdentaustan norjanharmaahirvikoiranarttu Mäentaustan Vilma 83 pisteellä ja neljänneksi kihniĂśläisen Pekka Gripin jämptlanninpystykorvauros Manu 74 pisteellä. Seuraavat sijoitukset: 5) jpn Pyssynivan Pamela, om. Jari Kannonlahti Jalasjärvi, 57, 6)

hpu Vähäsalon Peku, om. Jarkko Piilola Parkano, 56,50, 7) jpu Ă&#x201E;lgstugans Baron I, om. Henri Murorinne Seinäjoki, 34, 8) jpu Kärkimäen Topi, om. Kimmo Rintamäki KihniĂś, 15,50, 9) jpu Lappion Ralle, om. Kimmo Havinen KihniĂś, 14, 10) jpu Lappion Roni, om. Marko Vähä-Peltomäki KihniĂś, 14, 11) jpn Hilla, om. Pekka Grip KihniĂś, 11.

PARKANO: Kolmoskeskus, Humalankatu 3 puh. 03 448 2627, ma-to 9â&#x20AC;&#x201C;18, pe 9â&#x20AC;&#x201C;19, la 9â&#x20AC;&#x201C;15, www.nansogroup.com

Tulevat teemat To 22.11. Joulunavaus To 13.12. Joulu on jo ovella Teemaalennus

â&#x20AC;&#x201C; 20 %

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 EHIKEPQGOAPĤUH=O=P=GQJP=Ĺ&#x201A;SSSUH=O=P=GQJP=Ĺ&#x201A;


4 – Tiistaina 6. marraskuuta 2012

pääkirjoitus Alkusammutus hallussa? Palokuolemia on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan sattunut tänä vuonna 13 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tulipaloissa on kuollut jo 63 ihmistä. Kehitys pitää ehdottomasti kääntää toisensuuntaiseksi, joten mars perusasioita kertaamaan ihan jokainen. Meitä suomalaisia on vuosikymmenten varrella valistettu monenlaisista tärkeistä asioista muun muassa television tietoiskujen, erilaisten kampanjoiden ja paikallisten tilaisuuksien voimin. Syyt ovat aina olleet hyviä. Tulipaloihin liittyvää opastustakin on ollut paljon, ja se jatkuu vuosittain hätänumeron 112 mukaisena päivänä, siis 11. helmikuuta. Enemmänkin aiheeseen voisi kiinnittää huomiota. Juuri nyt on hyvinkin ajankohtainen aika käsillä, koska monet talvivaatteet on valmistettu helposti palamaan syttyvistä tekstiileis-

6.11.2012

tä. Yksi ihminen menehtyi lokakuussa siksi, että tupakansytytin sytytti hänen talvitakkinsa tuleen. Mikäli vaatteet syttyvät palamaan, kasvot täytyy suojata, koska tuli nousee ylöspäin. Tulessa oleva henkilö on saatava makaamaan maahan, ja sammutus tehdään tukahduttamalla edeten päästä jalkoihin. Tulipalo ei etukäteisvaroituksia anna, ja tuho etenee alkuun päästyään todella rajua vauhtia. Kodin sammutusvälineiden kunto ja riittävyys on syytä tarkistaa, ja erityisen tärkeää on opetella alkusammutuksen perusasiat. Tosipaikan tullen ei ole aikaa opiskeluun. ❐❐❐

Sormeni tulehtui ja lopulta kipu oli melko kova. Kävin perjantaipäivän loppupuolella Parkanossa terveyskeskuksessa ja sain pikaisesti asianmukaisen avun. Jos kipu olisi alkanut tuntia myöhemmin, olisi matkaa sijaintipaikastani Merikarvialta päivystykseen Poriin ollut noin 60 kilometriä. Veli-Matti Heinisuo

kolumni 9.11.1962

Ja mehän asutaan maalla!

Ymmärrän kansalaisia, jotka jättivät äänestämättä. Ymmärrän sen protestina. Vantaalla päättäjät sanovat nyt ottavansa protestin tosissaan. Äänestitkö? toimittajat kyselivät turuilla ja toreilla vaalien jälkeen. Äänestämällä ei pysty vaikuttamaan, tuumasivat ”nukkujat”. Myös äänestämällä voi protestoida, ajattelin minä ja ajelin vaaliuurnalle. Vaikenemaan en sentään suostu. Persoonallinen asenne ratkaisee tässäkin asiassa. Asioista kiinnostunut, mieluusti kantaa ottava vai terrierin lailla ärhäkkä? Mikä vain, mutta pelkästään itseäni en äänestäessäni ajattele. Pyrin ajattelemaan kokonaisuutta, tasapainoa. Suomessa asuu yhä enemmän

niukasti toimeentulevia, muitakin kuin vähällä rahalla juuri ja juuri pärjääviä vanhuksia. Tosin löytyy myös laiskoja ja välinpitämättömiä – valitettavasti heitäkin yhä enemmän! Tässä kohtaa johtaminen on mielestäni väärillä raiteilla. Ei oteta huomioon ihmistä. Elämme ylikävelemisen aikakautta, jossa politiikka ajaa tavallisten kansalaisten etujen edelle. Raha ratkaisee, no, senhän me tiedämme. Mutta silti! Yhä uudelleen voimme todeta, miten päättäjät rakentavat päätöksensä kuulematta asiantuntijoiden lausuntoja ja eri alojen tutkimustuloksia. Suunta ontuu – vieläpä demokratia. ❐❐❐ Maaseudulle ei saa enää rakentaa. Maaseudulla asuminen tulee liian kalliiksi. Maalla asuminen jättää liian suuren hiilijalanjäljen. Ympäristöhallinto on sitoutunut myyttiin, että maalla asuminen on haitallista, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus (12.10.12) ja kyselee suurin otsikoin: Tuleeko maalla asumisesta rikkaiden etuoikeus?

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on julkaissut kirjan Asumisen vapaus. Kirjassa se paljastaa, miten Ruotsissa entisistä köyhän väen torpista on jo tullut eliittiasuntoja. Manifestissa löytyy teesejä mm. asumisen vapauteen perustuslaillisena oikeutena: Viranomainen ei voi valita ihmisen puolesta, miten tämän tulisi asua. Kyliin pitää voida rakentaa ja yleiskaava ottaa käyttöön kaikkialla, minne ei tehdä asemakaavaa, protestoivat kylien liiketoimintaasiamies Juha Kuisma ja arkkitehti Matti Vuorio Asumisen vapaus -kirjassaan. Kuisman ja Vuorion lisäksi kirjassa on myös monen muun asiaan perehtyneen arkkitehdin ja professorin kannanottoja. ❐❐❐ Tampereen seudulla maalle rakentamisesta on jo tehty synti. Parkanossa olemme voineet seurata Ylöjärven politiikkaa Itä- ja LänsiAureen tiimoilta. Orivedeltä Ari Sutinen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidepalstalla siitä, miten perinteinen suomalainen maaseutuasuminen lakkautetaan

eikä Tampereen kokouskabineteissa enää kallisteta korvaa syrjäseutujen asukkaiden huolille. Asuinpolitiikan ja tutkimustulosten välille on revennyt melkoinen syöveri. Metsäkansan lähiympäristöksi ei enää sallita metsää, mutta sairastamme ja voimme pahoin, kun asumme ahtaasti. Tutkimustulosten mukaan metsä auttaa jopa vaikeaan stressiin – olen sen itse kokenut! Tutkimustulosten mukaan tyytyväisimmät suomalaiset asuvat juuri maaseudulla ja pikkukaupungeissa. Ja olisi otettava huomioon myös matkailu. Matkailu on tärkeä tuontiartikkelimme ja suomalainen maaseutu järvineen, peltoineen ja metsineen ikioma tuotemerkkimme! Aino Rimppi

Anniskeluoikeuksia anotaan Parkanoon Kantaravintolat Oy-niminen toiminimi, joka on tietääksemme Oy Alko Ab:n tytäryhtiöitä, on päättänyt perustaa Tampereen piiriin kokeilutarkoituksessa kolme ravintolaa, jossa sallittaisiin myöskin oluen tarjoilu ja suljetuissa tilaisuuksissa myöskin väkevämpien alkoholijuomien tarjoilu. Yhdeksi näin perustettavan ravintolan paikaksi on suunniteltu Parkano. Lain mukaan on ennen tällaisen ravitsemusliikkeen perustamislupaa lupaa antavan viranomaisen kuultava asiassa paikallista kunnanvaltuustoa. Kantaravintolat Oy pyysikin tällaista lausuntoa jo Parkanon kunnanvaltuustolta syyskuun 9. päivänä pidetyssä kokouksessa, mutta asia pyydettiin pöydälle seuraavaan kokoukseen. Parkanon valtuusto käsittelee asian ensi perjantain kokouksessa. Samassa valtuuston kokouksessa on myöskin Osuusliike Satapohjan lausunnon pyyntö esillä. Liike suunnittelee uuden liiketalon rakentamista keskustaan ja rakennukseen on suunniteltu myöskin 80-100 paikkaa käsittävä A-anniskeluoikeuksin varustettu ravintola.

heh Mikäpäs olis suutarin unelma? Jaanhans ja Kirsi Kihiniöstä jo tiäsiki että sehän olis tuhatjalakanen. www.isohalla.net

kuviot päivän laina Helsingin Sanomat: Uusi vitamiinitutkimus. Itä-Suomen yliopisto aikoo tutkia uudelleen D-vitamiinivalmisteiden vitamiinipitoisuudet. Tähän päädyttiin, kun samoista tablettieristä löytyneet vitamiinipitoisuudet ovat olleet suurempia akkreditoitujen elintarvikelaboratorioiden analyyseissä kuin Itä-Suomen yliopiston mittauksissa. Pillerit analysoidaan uudelleen sekä alkuperäisellä että akkreditoitujen laboratorioiden menetelmillä. Apteekkariliiton mukaan melkein kaikki hyllyiltä poistetut D-vitamiinituotteet on palautettu takaisin myyntiin. Myyntiin palautetut D-vitamiinituotteet voi tarkistaa Apteekkariliiton sivuilta. Kohu nousi, kun D-vitamiinitutkimuksen mukaan 26 vitamiinivalmisteesta vain yhdeksän täytti elintarvikeviraston suositukset.


Tiistaina 6. marraskuuta 2012 – 5

uutiset

Tiistaina 6. marraskuuta 2012

Isännät hyväksyivät Säästöpankin yhdistymisen Parkanon Säästöpankin nimi muuttuu Oma Säästöpankiksi.

omaisvalvonta, joka lisää hallinnollista työtä ja kasvattaa kustannuksia.

Pääkonttori Seinäjoelle Yhdistymisen seurauksena ja liiketoiminnan luovutuksen vastineena Parkanon Säästöpankkisäätiöstä tulee suurin Oma Säästöpankki Oy:n omistajasäätiö. Sen osuus on 40,48 prosenttia. Kuortaneen Säästöpankkisäätiöllä on 23,81 prosentin osuus ja Töysän Säästöpankkisäätiöllä 35,71 prosentin osuus. Lamminmäen mukaan säätiöpohjainen omistajuus takaa, että pankki pysyy paikallisten hallinnassa, koska säätiöt käyttävät pankissa ylintä päätäntävaltaa. Pankin kotipaikaksi tulee Parkano. Pääkonttori sijaitsee Seinäjoella. Yhtiön aloittaessa toimintaansa ensi vuonna toimitusjohtajaksi valitaan Oma Säästöpankki Oy:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi. Parkanon Säästöpankin toimitusjohtajasta Tuomo Kemppaisesta tulee varatoimitusjohtaja. Yhdistymisen jälkeen pankilla on 17 konttorin verkosto EteläPohjanmaan, Pirkanmaan ja Satakunnan alueella. Henkilöstö siirtyy uuteen pankkiin vanhoina työntekijöinä.

Parkano Minna Lautamäki

Parkanon Säästöpankin isännistö on hyväksynyt yksimielisesti pankin yhdistymisen Etelä-Pohjanmaalla toimivan Oma Säästöpankki Oy:n kanssa. Yhdistyminen tarkoittaa, että molemmat pankit jatkavat toimintaansa Oma Säästöpankki -nimellä. Isäntien puheenjohtajan Ari Lamminmäen mukaan lopullista päätöstä edelsi keväällä käydyt keskustelut asiasta, kun hallitus esitteli yhdistymissopimuksen isännistölle. – Hallituksen esityksen jälkeen asiaa on pohdittu kesän yli, ja päätös syntyi rakentavassa hengessä, Lamminmäki toteaa. Hän korostaa, että asiakkaille ja palveluihin yhdistyminen ei tuo muutoksia. Nykyiset palvelut, tilinumerot, tilien ja sopimusten ehdot sekä kortit säilyvät muutoksen yhteydessä ennallaan. – Päätös ei vaikuta normaaliin pankkitoimintaan, vaan ainoastaan pankin rahoitusmahdollisuuksiin ja vakauteen, jotka vahvistuvat taseen kasvaessa, Lamminmäki sanoo. Yhdistyvien pankkien taseen loppusumma oli syyskuun lopussa 652 miljoonaa euroa ja omien varojen kertymä 71 miljoonaa

Parkanon Säästöpankin isännistön syyskokouksessa valittiin isännistön erovuorossa olleet: Nina Heinikallio, Paula Juurakko, Katri Kujanpää, Jari Kuusijoensuu, Marja-Leena Mantila, Leena Ojala, Pertti Ojala, Eija Ojanen, Oiva Oksanen, Juha Poola, Raimo Päivärinta, Hannu Rinneheimo, Pertti Runsas, Seppo Seilo ja Si-

euroa. Vakavaraisuus on yli kaksikertainen lakisääteiseen minimiin verrattuna. – Lähtökohta on alueen rahoitustarpeeseen vastaaminen myös tulevaisuudessa. Yhdistyminen varmistaa, että päätösvalta myös

isojen rahoituspäätösten osalta pysyy omalla alueella, Lamminmäki sanoo. Yhdistymistä perustellaan myös kustannustehokkuudella. Taustalla on pankkitoiminnan tiukentuva lainsäädäntö ja viran-

”Päätös vaikuttaa pankin rahoitusmahdollisuuksiin ja vakauteen, jotka vahvistuvat.”

mo Seppälä. Uusina isäntinä valittiin: Timo Haapolahti Jalasjärveltä, Sampo Syrjänen Parkanosta ja Jarmo Mattila Kankaanpäästä. Isännistö muuttuu myöhemmin Parkanon Säästöpankkisäätiön valtuuskunnaksi, jonka puheenjohtajina jatkavat isäntien puheenjohtaja Ari Lamminmäki ja varapuheenjohtaja Juha Kotiranta Kurikasta.

Parkanon Säästöpankin hallitukseen valittiin erovuorossa olleet Kai Tammela ja Aki Jaskari uudelleen. Perustettavaan Parkanon Säästöpankkisäätiön hallitukseen valittiin Kai Tammela, Juhani Koivisto, Riitta Koivunen, Martti Kangasniemi, Aki Jaskari ja Ilkka Karvanen. Tulevan Parkanon Säästöpankkisäätiön hallituksen pu-

heenjohtajaksi valittiin Juhani Koivisto Parkanosta ja varapuheenjohtajaksi Ilkka Karvanen Kankaanpäästä. Keväällä tapahtuvan lopullisen yhdistymisen jälkeen Oma Säästöpankki Oy:n hallitukseen nousevat Parkanon Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja Kai Tammela ja hallituksen jäsen Riitta Koivunen.

Halvempi ambulanssiesitys sairaanhoitopiirin valtuustolle Ylä-Satakunta Heikki Pettinen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on tehnyt uuden esityksen ambulanssipalvelujen järjestämisestä ensi vuoden alusta alkaen. Uusi malli tulee kunnille arviolta 2 miljoonaa euroa halvemmaksi kuin edellinen esitys, jonka sairaanhoitopiirin valtuusto hylkäsi syyskuussa. Kustannuksia on karsittu pääosin muuttamalla ambulanssien

Parkano Heikki Pettinen

Kirkkoneuvosto esittää Parkanon kirkollisveron nostamista nykyisestä 1,6 prosentista 1,75 prosenttiin. Nykyisellä veropohjalla se toisi seurakunnalle 110 000 euroa lisää. Kirkkovaltuusto päättää verosta ensi viikon tiistaina. Korostusesitys ei syntynyt yksimielisesti. Eeva-Liisa Laholuoma esitti Väinö Luodon kannattamana, että vero pidetään ennallaan ja kirkkovaltuustolle viedään terveiset, että seurakunnassa ei ole käyty lävitse riittävän perusteellisesti muita vaihtoehtoja talouden sopeuttamiseksi (kiinteistö ja toiminta). Talouspäällikön veronkorotusesitys kuitenkin voitti äänin 5–2.

Nykyisellä veroprosentilla jo 16 vuotta Kirkollisvero on ollut Parkanossa nykyisellään vuodesta 1996. Verotulot ovat viime vuosina laskeneet niin, että vuonna 2011 niitä kertyi seurakunnalle 83 000 euroa vähemmän kuin vuonna 2008. Kustannukset ovat kuitenkin samaan aikaan nousseet. Seurakunta on pärjännyt tähän asti vanhojen ylijäämien turvin.

Vaihtoehtona toiminnan karsiminen Talouspäällikkö Elina Silomäen mukaan jo tämän vuoden talousarviosta karsittiin kaikki mahdolliset menot, jotka eivät vaikuta toimintaan. Lisäkarsinnat vähentäisivät myös toimintaa. Lisäksi pitää varautua henkilöstömenojen kasvuun ja investointeihin. Seurakunnilta ruvetaan perimään ensi vuoden alusta kirkollisveron määrään perustuvaa eläkemaksua. Sen suuruudeksi esitetään 1,2 prosenttia kirkollisverosta. Parkanon seurakunnalle se tarkoittaisi 15 000 euron lisämenoa.

Yhdistyvillä pankeilla on yhteensä 17 konttoria.

Tammela ja Koivunen uuden pankin hallitukseen Ylä-Satakunta

Kirkkoneuvosto esittää kirkollisveron nostoa

yöaikaista lähtövalmiutta. Aiemmassa mallissa ambulanssit olisivat olleet aina välittömässä eli 1,5 minuutin lähtövalmiudessa. Nyt yöaikaan riittäisi 15 minuutin lähtövalmius muualla paitsi Tampereella ja Nokialla.

Valmius ei ainakaan huonone Parkanossa Parkanossa tämäkin on enemmän kuin mitä nykyinen sopimus lupaa. Nyt Parkanon ambulanssi on virallisesti välittömässä lähtö-

valmiudessa vain kello 8–16, ensi vuoden alusta se olisi kello 8–22. – Käytännössä ambulanssi lähtee varmasti yölläkin nopeammin kuin 15 minuutissa, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg huomauttaa. Sairaanhoitopiiriin hallituksen uusi esitys vastaa Malmbergin mukaan pitkälle sitä, mitä kunnat esittivät jo viime keväänä. Vain kustannusten jako epäilyttää vielä maakunnan reuna-alueiden kuntia. Kustannuksista 30 prosenttia

on määrä jakaa asukasmäärän mukaan ja 70 prosenttia ambulanssikyyteihin käytetyn ajan mukaan. Tästä eivät Tampereen kaupunkiseudun kunnat ole tinkineet. – Tarkkoja kustannuslaskelmia ei ole. Vasta vuoden päästä tiedämme, mitä uusi järjestelmä maksaa, Malmberg sanoo. Ensihoidosta eli ambulanssipalveluista ovat tähän asti vastanneet kunnat. Järjestämisvastuu siirtyy vuodenvaihteessa sairaanhoitopiirille.

Merja Holkko Karvian valtuustoon, Tiina Järvinen varalle Karvia Heikki Pettinen

Merja Holkko nousee arvonnan jälkeen sosialidemokraattien kolmanneksi kunnanvaltuutetuksi Karviassa. Hänen kanssaan saman äänimäärän saanut Tiina Järvinen on näin demarien ensimmäinen varavaltuutettu. Karvian keskusvaalilautakunta arpoi samoja äänimääriä keränneiden ehdokkaiden järjestyksen keskiviikkoiltana. Myös demarien varavaltuutettujen järjestys piti arpoa. Toisena varavaltuutettuna kokoukseen kutsutaan tarvittaessa Rauni Virtanen ja kolmantena Seppo Hakola. Keskustan kolme ensimmäistä varavaltuutettua saivat kaikki 31 ääntä. Arpa määräsi heidän järjestyksekseen Sari Teerioja, Jorma Niskala ja Ilpo Vuorela. Marko Lähdekorpi on yhdeksäs ja ja Ritva Ylinen kymmenes varavaltuutettu. Perussuomalaisten varavaltuutettujen kutsumajärjestys on Olavi Visuri, Tarja Hietikko ja Ilmo Törmä.

Kaikki peruskoulun päättäneet saivat opiskelupaikan Kihniö Maarit Lehto

Kaikki 22 yhteisvalintaan osallistuneet Kihniön yhtenäiskoulun 9. luokan oppilaat ovat saaneet toisen asteen koulutuksen opiskelupaikan. Sivistyslautakunnalle listan laati yhtenäiskoulun opinto-ohjaaja Olavi Yli-Peltola. Suurin osa nuorista hyväksyttiin Parkanon lukioon ja Seinäjoen koulutuskeskus SEDUun.


6 – Tiistaina 6. marraskuuta 2012

Parkano saamassa kanttorin Parkano Heikki Pettinen

Parkano on saamassa uuden kanttorin Laitilaan siirtyneen Stephen Evansin tilalle. Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että kanttoriksi valitaan Sami Salomaa Mänttä-Vilppulasta. Virkaan oli alkujaan kaksi hakijaa, mutta toinen perui hakemuksensa. Salomaa on ilmoittanut voivansa ottaa viran vastaan ensi vuoden elokuun alusta lukien. Sami Salomaa suoritti musiikin maisterin tutkinnon Sibelius Akatemiassa 1998. Hän on ollut Mäntän seurakunnan kanttori vuodesta 1999. Parkanon kirkkovaltuusto päättää valinnasta ensi tiistaina.

miten on? Joko koneet tulevat Pahkalan risteystyömaalle?

Teija Koivisto, Teuvo Majuri, jahtipäällikkö Juha-Matti Suutari, Sulo Viitala ja Heikki Aho osallistuivat jahtiin ja hirvenjakoon. Majuri ja Suutari ampuivat paloiteltavina olevat vasat. Majuri kaatoi kaksi muutakin vasaa jahdin aloituspäivänä.

Parkano Lea Luodetlahti

Pahkalaan rakennettavaa Niementien kiertoliittymää varten käynnistyivät valmistelutyöt viime viikolla. Mitä on tehty, kaupungin työpäällikkö Pekka Mikkola? – Työt alkoivat kaupungin toimesta tehdyillä mittauksilla. Kaupungin osalta työt on tältä erin tehty. Kun rakennusurakka on valmis, tulee kaupungin tehtäväksi alueen nurmetus. Mitä maastossa tapahtuu? – Koneita maastossa näkyy tällä viikolla. Työmaa käynnistyy pohjien kaivamisella risteysalueen uusittaville kevyen liikenteen väylille. Humalankadun puoleisessa osuudessa kevyen liikenteen väylä siirtyy eniten nykyiseen verrattuna. Väylätöiden valmistuttua kevyen liikenteen väylien hankalat kohdat poistuvat koko risteysalueelta. Tällä viikolla pystytetään suojauksia ja suoja-aitoja, joilla kevyt liikenne saadaan ohjattua turvallisesti risteyksen ohi töiden aikana. Entä moottoriajoneuvot? – Kun työt alkavat varsinaisella risteysalueella, autoille tulee erityisjärjestelyjä. Kiertotietä ei autoilijoiden tarvitse käyttää. Risteyksen läpi pääsee ajamaan, mutta kaista kerrallaan, ja liikenne hidastuu risteysalueella. Toivomus onkin, että autoilijat käyttäisivät risteystä mahdollisimman vähän kiertoliittymätöiden aikana. Keskustan suuntaan suositellaan käytettäväksi Humalankadun kautta kulkevaa reittiä. Urakkasopimuksen mukaan Pahkalan uuden kiertoliittymän on määrä valmistua ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Työn urakoi Veljekset Saarinen Oy.

Hirviporukka vie saaliin kotiin pakastusvalmiina paloina ta saatu myyntitulo käytetään hirvien lentolaskentaan. Hautalan mukaan nahoista ei juuri nyt ole kovaa kysyntää. Varastot ovat täynnä ja nahat usein heikkolaatuista hirvikärpästen takia.

Ruhonosat jaetaan kasoihin, jotka arvotaan jahtiin osallistuneiden kesken.

Liha jauhetaan kahteen kertaan

Karvia Minna Lautamäki

Kauhakorven Erämiesten lahtivajassa roikkuu kintereistä kaksi hirvenvasaa. Ruhot ovat riippuneet kylmässä kolme vuorokautta. Ennen meneillään olevaa lihanjakoa suulissa on lokakuun puolivälin jälkeen jaettu viiden hirven lihat. Vasat ovat syksyn viimeiset kaadot. – Hirvijahtiin hupeni vain kolme viikonloppua. Aika helppoa oli tällä kertaa, seuran puheenjohtaja Antti Hautala toteaa tyytyväisenä. Nyljettyjä ruhoja riiputetaan lihan laadun takia. Varsinkin vanhan hirven liha tulee mureaksi, kun ruho saa ennen paloittelua olla kylmässä muutaman päivän. Ämmälän kylässä metsästävän hirviporukan lahtisuuli valmistui Antti ja Minna Hautalan maalaistalon piharakennukseen muutama vuosi sitten. Ennen sitä lihat käsiteltiin varastosuulissa, jonka yksi nurkkaus oli eristetty aumamuovilla lahtitouhuja varten.

Antti Rajala jauhaa lihat kyläkaupan vanhalla lihamyllyllä.

Nahoilla rahoitetaan hirvien lentolaskentaa Suulin kattokiskossa on sähkötalja kinnerkoukkuineen ja keskellä huonetta iso filmivanerista tehty pöytä. Sen ääressä metsästäjät leikkaavat lihat luista ja edelleen pakastusvalmiiksi paloiksi. Ennen kuin saalis on päätynyt suuliin, kaadettu eläin on suolistettu metsässä ja siitä on otettu nahka pois.

Metsästysperinteisiin kuuluu, että hirvenpää, sisäelimet ja nahka kuuluvat ampujalle. – Useimmiten päästä hyödynnetään vain kieli ja uroshirvestä tietysti sarvet. Pää viedään koiran häkkiin. Sisäelimet hyödynnetään myös normaalisti, poikkeuksena joskus vanhempi hirvieläin, Hautala kertoo. Parkano-Karvian riistanhoitoyhdistyksen yhteisluvan hakija järjestää nahkojen yhteiskeräyksen jahdin jälkeen. Nahois-

Paloittelussa käytetään puukkoa, sahaa ja kirvestä. Ruhosta irrotetaan ensin etulavat, sitten sisä- ja ulkofileet. Työn edetessä pöydälle nostetaan paloittelua varten paistit, kylkiluut ja takakintut. Takakintun paisteista yksi varataan maanomistajalle, jonka maalle hirvi on ammuttu. Osasta lihaa tehdään jauhelihaa. Hirviporukan konkari Antti Rajala hoitaa jauhamisen. Hän on ollut ensimmäistä kertaa hirvimetsällä vuonna 1956, Kauhakorven porukassakin jo 30 vuotta. Rajala kertoo, että jauhettu liha punnitaan ja jaetaan tasan kaikkien kesken. Hän jauhaa lihan kahteen kertaan tasalaatuisuuden varmistamiseksi. Lihanjakoon osallistuvat vain ne, jotka ovat olleet jahdissa. Tällä kertaa jaolla on kymmenen metsästäjää. Normaalisti kauhakorpelaisten hirvijahtiin osallistuu 13 metsästäjää. Jauhelihat menevät vaa’an kautta, mutta muut osat jaetaan silmämääräisesti saman kokoisiin kasoihin, jotka arvotaan jaolla olevien kesken. – Kasat pyritään kokoamaan tasalaatuisiksi. Aina niissä kuitenkin on laatueroja. Sisäfilettä ei riitä jokaiseen kasaan. Arvonnassa kaikki ovat kuitenkin ta-

savertaisessa asemassa, miehet tuumaavat. Metsästäjä ei laske lihalle kilohintaa. Kuluja kertyy läpi vuoden. – Rahaa kuluu polttoaineeseen ja metsästysvälineisiin. Aikaa menee jahdin valmisteluun, hirvien kulkureittien selvittämiseen, riistanhoitoon ja ampumalavojen tekoon, Hautala luettelee. Lisäksi metsästäjät käyvät joka vuosi harjoitusammunnoissa Jalasjärven Koskuella. Käytäntöön velvoitetaan kaikki jahtiin osallistuvat. Virallinen ammuntakoe on läpäistävä joka kolmas vuosi.

Hirvenvasa lihaa luineen 80–100 kiloa 1/3 luita 1/3 jauheliha-aineksia 1/3 paistia, fileitä, palapaisti- ja keittolihaa

Kauhakorven Erämiehet perustettu 1980 metsästysala 3 000 ha 44 jäsentä, joista naisia 7 vanhin 87 v, nuorin 17 v hirviporukassa 13 metsästäjää, keski-ikä 48 v

hirvien kaatoluvat 3 isoa + 3 vasaa

Parkano-Karvia rhy:n

alueella yhteensä 201 hirvenkaatolupaa


Tiistaina 6. marraskuuta 2012 – 7

Lyhyetkin sähkökatkot häiritsevät elokuvateatteri Siriusta Johtimeen lentävä joutsen voi pysäyttää James Bondin Parkano Heikki Pettinen

Parkanon keskustassa on ollut kuluneen reilun viikon aikana normaalia enemmän lyhyitä sähkökatkoksia. Esimerkiksi elokuvateatteri Siriuksen uudelle digitaalitekniikalle ne ovat kiusallisia, sillä alle sekunnin katkokin sammuttaa projektorin ja sen käynnistyminen kestää puolisentoista minuuttia.

Ensimmäisen kerran James Bondin seikkailut katkesivat avausviikonlopun sunnuntaina noin kello 21.05. Uudelleen käynnistys vei aikaa, koska sekä projektori että sitä ohjaava tietokone piti käynnistää uudelleen. Elokuvateatteriin tilattiin saman tien UPS-laite, joka antaa tietokoneelle virtaa sähkökatkon yli. UPS ei kuitenkaan riitä pitämään 3 000 watin valoteholla toimivaa projektoria käynnissä. Samanlainen lyhyt katko uusiutui maanantai-iltana kello 21.20 ja torstaina kello 21.36.

”Tällaisia ongelmia vain Parkanossa” Lars Biström Siriuksen digitekniikan toimittaneesta Oy Ki-

nofoto Ab:stä ihmettelee Parkanon keskustan sähkönjakelua. Yhtiö on toimittanut vastaavia laitteita noin sadalle paikkakunnalle Suomessa eikä tällaisia ongelmia ole tullut vastaan muualla. – Edes UPS:eja ei normaalisti tarvita, niitä on vain 4–5 prosentista teattereita. Eiköhän tämä ole jokin tilapäinen ongelma, jonka paikallinen sähköyhtiö saa pian korjattua, Biström uskoo.

Katko suojaa sähköverkkoa Leppäkosken Sähkön aluepäällikkö Juhani Haavisto kertoo, että lyhyet katkot kuuluvat sähköverkon suojaukseen. Oikosulun sattuessa järjestelmä katkaisee virran puoleksi sekunniksi,

jotta ei tule suurempaa vahinkoa. Tähän aikaan vuodesta oikosulkuja aiheuttavat usein eläimet. Esimerkiksi toissa sunnuntain katkon epäillään aiheutuneen joutsenen lennettyä lankaan. – Varmaa näyttöä ei ole saatua, mutta näin itse sinä iltana Rytilän pellolla varmaan 250 joutsenta. Oikosulkukin sattui sillä suunnalla, Haavisto kertoo. Juuri tähän aikaan vuodesta lankoihin lentää lintuja eniten. Toinen paha ajankohta on kevätmuutto. Johtimien väli on 1,1 metriä, joten joutsen on niitä harvoja lintuja, jotka ovat tarpeeksi isoja saadakseen aikaan tappavan valokaaren. Juhani Haaviston mukaan

tällaiset sähkökatkot ovat kuitenkin harvinaisia, niitä on yleensä muutamia vuodessa. Hänen mukaansa on poikkeuksellista, että niitä on viikon aikana ollut nyt kolme. Vielä huonompaa tuuria on se, että katkot ovat sattuneet elokuvanäytösten aikaan.

”Tällaisia ongelmia kuin Parkanossa ole tullut vastaan muualla Suomessa.”

yritysuutinen

Jykevä kontio toivottaa asiakkaat tervetulleiksi Karvia Minna Lautamäki

Karvian Kyläkrouvin pitäjä Paula Laurila maalautti Willi Kansa -tapahtuman kunniaksi uudet seinämaalaukset ravintolan portaikkoon ja baaritilan seiniin. – Näyttävät seinämaalaukset ovat pitkäaikainen haaveeni. Lopputulos ylittää kaikki odotukset, ravintoloitsija iloitsee. Hän toivoo, että maalauksista on iloa ravintolan asiakkaille. – Aina pitää yrittää keksiä jotain uuttaa ja piristävää. Maalaukset tuovat lämpöä ja pehmeyttä tunnelmaan. Kuvia on yhteensä seitsemän. Huomiota herättävin on asiakkaat portaikossa tervetulleeksi toivottava karhu. Olutmerkkiin viittaava kontio on vapaalla kädellä maalaavan kynäruiskumaalari Johnny Sjöblomin käsialaa. Palkittu maalari loihti kaikki seitsemän kuvaa muutamassa päivässä.

Vuoden 2012 parhaat paikallislehdet ovat Kalajokiseutu, Tyrvään Sanomat, Jämsän Seutu ja Ålandstidningen. Kalajokiseutu voitti Sanomalehtien Liiton järjestämässä Paikallislehtikilpailussa kerran viikossa ilmestyvien lehtien sarjan. Tuomariston mielestä lehti oli ylivoimainen omassa sarjassaan tasaisen vahvalla kokonaisuudellaan.

Parkanon kristilliset seurakunnat järjestävät perjantaina suositun Kid’s Action Night -illan Keskustan koululla iltakuudelta. Viime torstain lehdessä ollut puffi tapahtumasta oli siis viikkoa liian aikaisin. – Seurakunnista mukana on työntekijöiden lisäksi runsas joukko vapaaehtoisia, mikä onkin tärkeää, koska ala-asteikäisiä lapsia tulee varmasti taas paljon, kertoo nuorisotyönohjaaja Klaus Myllymäki, yksi tapahtuman vastuunkantajista. – Taas ollaan nyyttäriajatuksella liikkeellä, eli lapset toisivat yhteiseen herkkupöytään tuomiset, lisää Heikki Sinnemäki. Nuoret yhdessä Klasun ja nuorisotyönohjaaja Mikkeli Kivimäen kanssa soittavat illassa uuden Kid’s Action -laulun, joka on iltaan varta vasten tehty.

Kaamosmatineassa runoja ja säveliä Kansanmusiikkiyhdistyksen runopiirin järjestämä Kaamosmatinea pidetään huomenna keskiviikkona valtuustosalissa. Ohjelmallinen ilta on osa Willi Kansa -tapahtumaa. Matineassa esiintyvät Karvian naiskuoro, Ainot ja Reino -runopiiri, Sekakuoro Karpalo sekä Duo Tiina-Kaisa ja Pasi. Tilaisuudessa on myös arvontaa ja väliaikakahvit. Ainojen ja Reinon ohjelmistossa on kokonaan uudet runot ja sekakuorollakin uudistunutta ohjelmistoa.

Rahan valhe paljastuu Kynäruiskumaalari Johnny Sjöblom maalasi seitsemän kuvan sarjan Kyläkrouvin sisäseiniin.

Karvia ri luo tähän maailmaan sopivan tunnelman. Karhua ympäröivä metsän maalasin rutiinilla. Ilmeikäs karhu on peräisin netistä löytyneestä mallikuvasta, Sjöblom kertoo. Parikymmentä vuotta alalla olleen maalarin töitä on näytillä

laajalti ympäri maata. Lähin iso kokonaisuus on Seinäjoen ABCasemalla. Tuhansien kävijöiden silmien alla ovat myös maalaukset Wasalandiassa ja kylpylähotelli Tropiclandiassa. Sjöblomin maalaamia autoja on palkittu useasti alan vuo-

sittaisessa katselmuksessa Alahärmässä. Viime vuodelta plakkarissa on yleisön äänestämä, näyttelyn parhaan auton palkinto. Sjöblom muistuttaa, että autonäyttelyissä palkinnot annetaan auton omistajille. Tekijälle

kilpailumenestyksestä seuraa mainetta ja kunniaa ja tietysti lisää töitä. Willi Kansa Kyläkrouvissa perjantaina 9.11. kaamosrokki, Mustat Enkelit -duo.

Parhaat paikallislehdet palkittiin Vaasassa Ylä-Satakunta

Parkano

Karvia

Palkittu automaalari – Aiheet ovat asiakkaan toivomia. Työvälineinä käytän tavallista maaliruiskua ja yksityiskohtien maalaamiseen kynäruiskua, närpiöläinen Sjöblom kertoo. Ravintolaan johtavan portaikon tunnelma on hämyinen ja kodikas. – Jo seinien ruskea pohjavä-

Kid’s Action Night vasta tänä perjantaina

Yksipäiväisten lehtien verkkopalveluiden kilpailun voitti pohjanmaalainen Komiat-lehti. Kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin Tyrvään Sanomat. Tuomaristo antoi lehdelle tunnustusta muun muassa kiinnostavasta etusivustaan. Toiseksi sijoittui Kankaanpään Seutu ja kolmanneksi Sisä-Savo. Kankaanpään Seudun verkkopalvelu oli sarjan paras. Vähintään kolme kertaa vii-

kossa ilmestyvien lehtien sarja oli jaettu kahtia lehden toimituksellisen henkilömäärän mukaan. Pienempien sarjassa voittajaksi valittiin Jämsän Seutu. Verkossa voitto meni Valkeakosken Sanomille. Isompien useampipäiväisten lehtien sarjan voittaja oli Ahvenanmaalla ilmestyvä Ålandstidningen, jolla oli myös paras verkkopalvelu. Sanomalehtien Liiton järjestämään paikallislehtikilpailuun

osallistui 82 lehteä ja 25 verkkopalvelua.

Journalistipalkinto Arto Henrikssonille Parhaat paikallislehdet palkittiin Sanomalehtien Liiton Paikallislehtipäivillä Vaasassa 1.11. Samassa yhteydessä julkistettiin myös paikallislehtien Vuoden Journalistipalkinnon saaja. Huomionosoituksen sai Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson, joka on toiminut

jo pidempään suunnannäyttäjänä paikallislehdistön edustajille. Henriksson on tarmokkaasti hankkinut tietoutta monimedialliseen tekemiseen ja on herättänyt toiminnallaan laajaa huomiota sekä kunnioitusta. Hän ei ole pitänyt kynttilää vakan alla, vaan on auliisti tuonut kaiken kehitystyön muiden paikallismedioiden saataville. Hän on kulkenut kehityksen kärjessä muun muassa lehden nettisivujen kehittämisessä ja videokuvauksessa.

Lea Luodetlahti

Willin kansan viikolla paljastetaan Karviassa rahan valhe. Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia: Mitä raha oikeastaan on, kuka sitä luo, miten se syntyy, mutta miksi sitä ei ole tarpeeksi kaikilla? Miten on mahdollista, että kaikki valta onkin markkinavoimilla? Onko meidän vain alistuttava? Mikä eteen jos rahakupla puhkeaa? Entä miten toimisi paikallisvaluutta euron rinnalla? Aiheesta alustaa Pasi Hentunen Talousdemokratia ry:stä. Sivuilta www.talousdemokratia.fi löytyy aiheesta lisää tietoa. Totuus rahasta kunnantalon valtuustosalissa 8. marraskuuta klo 18. Tilaisuuden järjestää Ylä-Satakunnan Ympäristöyhdistys.


8 – Tiistaina 6. marraskuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

sää

Puhetta vaalien jälkeenkin Ylä-Satakunnan päätoimittaja kaipasi yleisönosastokirjoituksia, ettei olisi hiljaista seuraavat neljä vuotta. Tämän innoittamana muutama kommentti. Vaalien jälkeen on hyvä nostaa keskusteluun ketkä ovat mahdollisia valtuuston ja hallituksen puheenjohtajia kuten YläSatakunnasta saimme lukea. Vaalien tuloksen perusteella kaksi eniten ääniä saanutta ovat vuorossa ensimmäisiä. Parkanolaisista toiseksi eniten ääniä saaneelle Reijo Ojennukselle pidetään ilmeisenä kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää vastuun kantamiseksi. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi äänimääränsä perus-

sen työpaikkojen turvaaminen. Olisi joko löydettävä ostaja Aureskosken tehtaalle tai kyettävä luomaan uusia työpaikkoja menevien tilalle. Tähän ei julkisuudessa ennen vaaleja ääniharavien kannanottoja näkynyt. Kuinka on nyt sitten vaalien jälkeen? Lähitulevaisuudessa sitten näemme onko ääniharavat asialla. Katseet kääntyvät nyt vastuunkannossa Ojennukseen ja Kärkkäiseen. Miten he kykenevät ääniä eniten saaneena ratkaisemaan ongelmia. Se jää nyt nähtäväksi onko vaalipuheilla vastinetta. Nyt tarvitaan Ojennukselta ja Kärkkäiseltä tekoja. Kaupunginhallitus vastaa

”Olisi löydettävä ostaja Aureskosken tehtaalle tai kyettävä luomaan uusia työpaikkoja menevien tilalle.” teella haluaa Kari Kärkkäinen. Parkanon kotoisista murheista on päällimmäisenä Aureskosken jatkojalostuslaitok-

varsinkin kaupungin talouden ylläpitämisestä. Kokoomusjohtoisesti tällä hetkellä on kahdeksan miljoonan euron ylijäämä kertynyt Parkanon kaupungille. Mielenkiinnolla tulee seurata mitenkä nyt uudet ääniharavat ja vaalivoittaja kykenevät huolehtimaan ylijäämän pysyvyydestä ja koko kaupungin taloudestamme. Kuinka kaupunkimme palvelut nyt säilyvät? Se jää tulevaisuuteen nähtäväksi onko oikeat henkilöt vaalien perusteella valittu johtamaan kaupunkiamme. Kauko Kallioniemi

Tänään

Huomenna +2

−0 +2

+0 Parkano

Torstai

Parkano

Perjantai

+1 +1

0 0

Parkano

Parkano

Suomi tänään Lumi− ja räntäsadealue väistyy maan länsiosasta itään, idässä ja Kainuun seudulla lumipyry voi olla sakeaa. Päivälämpötila on suuressa osassa maata nollan tienoilla, etelä− ja länsirannikolla on suojaa, Lapissa on muutama pakkasaste.

vanhat kuvat kertovat

puhelin pirahti

Lamminkosken naisia

Kärkkäisestä valtuustolle nokkamies

Arja-Liisa Konttinen

Parkanolainen soittaja onnittelee keskustan Kari Kärkkäistä kunnallisvaalien tuloksesta. – Kansa on antanut sinulle tukensa ja näemme sinut tule-

vana valtuuston puheenjohtajana. Voit hyödyntää kansanedustajan taustaasi parkanolaisten hyväksi, soittaja kannustaa.

Suomi huomenna Lapin itä− ja pohjoisosassa satelee lunta. Maan etelä− ja keskiosan yli liikkuu lumi− ja vesikuuroja pilvisyyden vaihdellessa. Päivälämpötila vaihtelee lounaan n. +4 asteesta Lapin −5 asteen vaiheille.

Katsaus lähipäivien säähän Torstaina sää on enimmäkseen poutainen ja melko aurinkoinen, päivälämpötilat pysyvät ennallaan. Perjantaina pilvisyys lisääntyy, mutta edelleen on pääosin poutaa. Päivälämpötila on etelässä nollan vaiheilla tai vähän pakkasella, pohjoisessa pääosin −2...−10 astetta.

ruohonjuuri

Oletettavasti Sähköisissä asiakirjoissa esiintyy yhteystietojen ohessa sana olettamuspuhelin. Tämä on oletettavasti alkua sille, että persoonallisia henkilöitäkään ei sitten ole, on vain olettamushenkilöitä, joilla on olettamustarpeita Hyvinvointiyhteiskunnassa voidaan olettamushyvin, tai päinvastoin. Puskahuumori, ironia, sarkasmi itää tällaisessa maaperässä kiitettävästi. ❐❐❐ Ei pidä hätäillä edes olettamuslaman aikana. Onhan meillä ukkojumala ylitse muiden, Hänen nimensä on Politiikka ja Hänen luomansa, liikuttavan harras Uuskörttiläisyys on nykyinen ajanvietteemme, joka luotsaa meitä taas kevättä kohti.

Lamminkosken naiset pitämässä rupattelutaukoa 1980-luvun alussa. Vasemmalta Sylvi Löytänä, hänen äitinsä Lyydia Marjamäki, Linnea Kärkölä ja hänen tyttärensä Rauni Konttinen. Kuvan toimitukselle lähetti Ilpo Konttinen.

Politiikka asuu populistien ja takinkääntäjien taivaassa, ja vastakkainasettelu kuuluu Hänen toimenkuvaansa. Hän olettaa hoitavansa yhteisiä oletusasioita jonka ansiosta koko olettamusmaailma on jemmassa. Olettamustodellisuus on jotain sellaista jonka olemassaolosta ei ole varmuutta. Vain teoriassa kaikki on olemassa, siksi teoria on tärkeä juttu. ❐❐❐ Politiikan tärkein tehtävä on torjua todellisuutta. Todellisuus on sen pahin vihollinen. Mutta lakeja säätämällä se onnistutaan harhauttamaan kerta toisensa jälkeen. Maailman ensimmäinen kalajuttu oli melko tavanomainen. Kaikista suurin vonkale pääsi karkuun, ja sen uskotaan löytyvän vielä jonain päivänä.

toimitus

näpyt 17233 ■ Hannu, menikö sijanumero 9 väärinpäin? ■ Kyllä äänestäjäkin voi olla takin kääntäjä!

■ Mahtavaa Sirius! Bond uudella tekniikalla oli elämys! En malta odottaa että pääsee uudelleen elokuviin.

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Keskiviikko 7.11. TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Jaakko ja maailmanvalloittajat 10.00 - 10.52 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 Aamusydämellä 12.15 Eläinten elämää maalla ja merellä 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Kasvot kuvastimessa (7) 14.10 Romanipoika Samson 14.30 MOT: Koulut säästökurimuksessa 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Avara luonto: Pyreneiden vuoristossa 16.45 Villit eläinystävämme 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 - 19.50 Historiaa: Edvard VII:n arvoitus 19.55 Akuutti 20.25 Viking Lotto 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 22.00 Vastavirtaan (12) 22.50 Yle Uutiset 22.55 Ulkolinja: Obama vastaan Romney

00.50 Oddasat

mainiot mausteet 15.10 Ajankohtainen kakkonen TV2 15.45 Tarinateltta 06.50 Pikku Kakkonen 16.00 Meediot 06.52 Kimmo Kuu 16.30 Galaxi 07.12 Norsulan perhe 16.32 Roni Neutroni 07.24 Etsi viisi virhettä: 17.00 Pikku Kakkonen Hiihtokilpailu 18.00 Yle Uutiset minuu07.31 Kasper ja Liisa tissa 07.43 Pingu 18.02 Viidakkoperhe (7) 07.48 Neppajymykerho 18.50 Villit eläinystä07.56 Disney esittää: Maivämme nio Manu 19.00 Yle Uutiset 08.19 Galaxi 19.10 Yle Uutiset alu08.20 Dino-Dan eeltasi 08.41 Raimo 19.20 Yle Uutiset Suora 08.49 Lentävät lääkärit (7) linja 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 19.30 Minä ja mun äiti: 09.45 Yle Uutiset KaakTiia ja Anne-Mari kois-Suomi 20.00 Uusi päivä (S) 09.55 Yle Uutiset Lounais- 20.30 Hymy Pyllyyn Suomi 21.00 Pirunpelto (7) 10.05 Yle Uutiset Häme 21.50 Yle Uutiset 10.15 Yle Uutiset Keski22.05 Keskiviikon raviSuomi suora 10.25 Yle Uutiset Itä22.10 Silminnäkijä: KymSuomi pin lapset 10.35 Yle Uutiset Poh22.40 Boardwalk Empire (16) janmaa 23.35 Miranda (7) 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi MTV3 10.55 Oddasat 05.20 Aamusää 11.10 Isä Matteon tutki05.50 Studio55.fi muksia (7) 06.25 Huomenta Suomi 12.05 Viidakkoperhe (7) 09.25 Studio55.fi 12.52 Pat & Stan 10.00 Mitä tänään syö13.00 Flight of the Contäisiin? chords (7) 13.30 Purtavaa Pohjolasta 10.05 Tunteita ja tuoksuja (7) 14.00 Herkkuja: Valkosuk- 11.00 Emmerdale (S) 11.30 Emmerdale (S) laavaahto 13.20 Nikon Grilli 14.10 Yötyössä 13.45 Samaa sukua (7) 14.40 Camilla Plumin

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Superpahisten liiga (S) 14.25 Mask 14.55 Muodin huipulle 16.25 Eastenders (S) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Pelastajat (7) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Top Chef 22.00 Big Brother 23.00 Smallville (16) 00.00 Num3rot (12) 00.55 Vampyyripäiväkirjat (12) 01.50 Madventures TEEMA 04.00 Teematieto 16.40 Yhdessä 18.10 Muotoilun huiput 19.00 Bella Block (12) 20.40 Elävä arkisto: 60-luvun starat 21.00 Paul Merton

Perjantai 9.11.

06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Muisti: Metsäkaartilaiset 10.00 Sydämen asialla (7) 10.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 A-studio: Talk 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Tavaratalo Lapatossu ja Vinski (S) 14.50 Uutisvuosi 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.55 Kansankodin kuokkavieraat 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.10 Rakkautta ja riitasointuja (7) 20.00 Kotikatu 20.30 Yle Uutiset

14.45 Esittelyssä Muotitietoinen 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Täydelliset parit (S) 15.25 Tyylivarkaat 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (7) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 45 minuuttia 21.00 C.S.I. (12) 21.55 Viking Lotto ja Keskiviikko-Jokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Hockey Night Extra 22.45 Teknari 23.15 Euro Hockey Tour 00.15 Viidenkympin villitys (S) 01.15 UEFA Champions League -huippuhetket 01.50 30 Rock (7)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus 07.25 Disney esittää: Timon ja Pumba (S) 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit

08.00 Lazy Town (S) 08.30 Vaaleanpunainen pantteri 08.40 Nigellan uudet herkut 09.20 Reissussa lasten kanssa 09.55 Luksusmammat 10.25 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Reissussa lasten kanssa 13.35 Luksusmammat 14.05 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Nigellan uudet herkut 15.10 Himohamstraajat 16.10 Deitit vaihtoon (S) 17.05 Nelosen sää 17.10 Sokkokokki 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 20.57 Keno 21.00 Greyn anatomia (12) 22.00 Hyvät ja huonot uutiset 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Frasier 23.45 Poliisit 00.15 Neljän tähden illallinen 00.45 Castle (12) 01.40 Hurja painonpudotus 02.40 Usko tai älä

ja matkailun ihmeet 21.45 Kino: Welcome (16) 23.30 Historia: Hitlerin kätyrit (12) 00.20 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Arkisto: Jumalanpalvelus, Tampere 1977 16.55 Erämaahaaste 17.20 Sotamuistoja 17.25 Sportmagasinet 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Bärtil 18.30 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 18.44 Kaksoiselämää (S) 18.57 Toki Doki 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Magnus, Petski ja totuus 20.30 Tanskalainen maajussi 21.00 Lopun alku (16) 21.35 Islannin lohijoella 21.57 TV-nytt 22.00 RaakaFilmi 2012 22.30 SVT:n ohjelmaa

09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 20.55 Urheiluruutu 12.15 Viidakkoperhe (7) 21.00 A-studio: Stream 13.05 Mansikkapaikka 21.30 Strada 13.55 Taitoluistelun GP22.00 Seitsemäs taivas kilpailut 22.50 Yle Uutiset 22.55 Sateenkaaren pää (7) 14.40 Hymy Pyllyyn 15.10 Tuhkimotarinoita 00.20 Oddasat 16.00 Pelastajat 00.35 Eurojackpot 16.31 Galaxi: Säbämestari 2012 TV2 17.00 Pikku Kakkonen 06.50 Pikku Kakkonen 17.57 Heijastintietoisku 06.51 Nalle Luppakorva: 18.00 Yle Uutiset minuuAnteeksi tissa 07.01 Possu Pallero 18.02 Taitoluistelun GP07.12 Anton Siilinen kilpailut ratkaisee 19.00 Yle Uutiset 07.25 Vertailuruutu 19.10 Nenäpäivä-show 07.32 Noksu 2012 07.38 Veera vailla ystävää 20.50 Nenäpäivä-show 07.44 Hupsu pikku pu2012 punen 22.30 Nenäpäivä-show 07.45 Pikku Kakkosen 2012 posti 00.00 Ykskaks paksuna (12) 07.55 Disney esittää: Mai- 00.30 Bored to Death (12) nio Manu 08.17 Galaxi 08.18 Galaxi: Bofori (7) MTV3 08.49 Lentävät lääkärit (7) 05.20 Aamusää 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 05.50 Studio55.fi

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (S) 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Superpahisten liiga (S) 14.25 Mask 14.55 Kaiken maailman kampaamot 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Pelastajat (7) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Enbuske & Linnanahde Crew 21.30 Madventures 22.00 Big Brother 23.00 House (12) 00.00 30 Rock (S) 00.30 C.S.I. Miami (16) 01.30 C.S.I. Miami (16) TEEMA 04.00 Teematieto 17.35-19.00 Elävä arkisto: Tervetuloa Suomeen 17.35 Suomi hymyilee 18.13 Suomi 1962 19.00 Historia: Sisällissodan soturit

TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Akuutti 10.00 - 10.52 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 A-studio 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Kohtalo johtaa meitä (7) 14.20 Uutisvuosi 14.30 Ihminen, eläin ja Darwin 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Eduskunnan kyselytunti 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Panta kaulassa (12) 19.30 Kuningaskuluttaja 20.00 Kotikatu 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio: Talk 22.00 Ulkolinja: Kostoisku YK:ta vastaan 22.45 Yle Uutiset 22.50 Monk (12) 23.30 Oddasat

TV2 06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Totte 07.06 Sukkapyykkiä

07.11 Ketunleipää: Suomalaiset juustoleivät 07.19 Hupsis: Portinavain 07.27 Katinkontti Remix: Haisusuu 07.42 Niko ja ystävät 07.47 Neppajymykerho 07.56 Disney esittää: Mainio Manu 08.19 Galaxi 08.20 Pikku Nikke 08.32 Hirveä Henri 08.44 Råtta Booris parantaa tapansa 08.49 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 12.05 Viidakkoperhe (7) 12.53 Pat & Stan 13.00 Kalassa! 13.15 Sisu 13.45 Urheilukatu 2 14.10 Sportmagasinet 14.40 Hymy Pyllyyn 15.10 Tartu Mikkiin 16.00 Minä ja mun äiti: Tiia ja Anne-Mari 16.30 Galaxi 16.31 - 16.38 Raimo

06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Emmerdale (S) 10.35 Emmerdale (S) 11.05 Lääkärit 13.20 Nikon Grilli 13.45 Pomo piilossa 14.45 Esittelyssä Muotitietoinen 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Lemmenhaasteet 15.25 Sing along 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Hockey Night LIVE! 18.25 Euro Hockey Tour 19.10 Seitsemän Uutiset 19.25 Euro Hockey Tour 20.05 Päivän sää 20.15 Euro Hockey Tour 21.00 Dallas (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Hockey Night Extra 22.50 MM-ralli: Espanja RalliExtra 23.00 Pinnan alla 2: Riutta (16) 00.50 Rubicon (12) 01.50 MM-ralli: Espanja

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus

07.25 Disney esittää: Timon ja Pumba (S) 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 08.00 Lazy Town (S) 08.30 Vaaleanpunainen pantteri 08.35 Vaaleanpunainen pantteri 08.45 Nigellan uudet herkut 09.25 Juhlasuunnittelijat 09.55 Luksusmammat 10.25 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Juhlasuunnittelijat 13.30 Luksusmammat 14.00 Pikakurssi kodinostoon 14.30 Nigellan uudet herkut 15.05 Eläintenpelastustiimi 15.35 Eläintenpelastustiimi 16.05 Deitit vaihtoon (S) 17.05 Nelosen sää 17.10 Dr. Phil (12) 18.10 Eläintenpelastustiimi 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Hauskat kotivideot 20.00 Vain elämää 21.25 Keno 21.30 Elokuva: Vaihtamalla paranee (S) 23.40 Nelosen uutiset 23.50 Nelosen sää 23.55 Californication (12) 00.30 Elokuva: Jane Austenin Mafia! (12)

19.50 Kootut askeleet: Liisa Pentti 20.00 Paul Merton ja matkailun ihmeet 20.40 Ajattelen, siis olen 21.00 Se päivä muutti Suomen: Tupakkalaki 21.30 Kino: Elefanttimies (16) 23.30 Metal Evolution: Raskaan rockin tarina 00.11-04.04 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Majakan arvoitus (7) 16.50 Tanskalaisten lempikakut 17.18 5 minuuttia 17.25 Obs. debatt 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Nenäpäivä 18.30 Vaikuttaja: Minä, Ebba Witt-Brattström 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Kirjakausi 20.30 Pixel 21.00 SVT:n ohjelmaa

Aatos 16.43 Pikku Nikke 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Mikaelin naiset : Pernilla 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Teiniäidit 20.00 Hullu juttu 20.30 Ykskaks paksuna (12) 21.00 Kimmo (12) 21.25 Poliisi-tv 21.50 Yle Uutiset 22.05 Haven (12) 22.45 Päätapaus (12) 23.10 Silminnäkijä: Kympin lapset

TV1 08.00 Yle Uutiset 08.05 - 08.55 Ilveksiä ja ihmisiä 09.00 Yle Uutiset 09.05 Ylen aamu-tv 09.54 Eurojackpot 10.00 Yle Uutiset 10.05 Ykkösaamu 10.45 YleLeaks 11.00 Yle Uutiset 11.05 Pisara 11.10 Opettaja ohjaimissa (7) 12.00 A-studio: Stream 12.30 Tohtorit (7) 13.00 - 13.55 Dokumenttiprojekti: Stalinin kanava 14.00 Ihminen ja yhteiskunta 14.30 Parittomat 15.00 Strada 15.30 Luontohetki: Veden maailma 16.00 Hercule Poirot (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.05 Kotikatu 18.00 Yle Uutiset 18.10 Urheiluruutu 18.15 Jaakko ja maailmanvalloittajat 18.45 Avara luonto: Haipoukaman delfiinit 19.35 Näin tehtiin Elämää suurempaa 19.40 Scott & Bailey (12) 20.30 Yle Uutiset 20.45 Lotto 20.51 Urheiluruutu 21.15 YleLeaks

Nelonen

09.20 Reissussa lasten kanssa 09.55 Luksusmammat 10.25 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Juhlasuunnittelijat 13.30 Luksusmammat 14.00 Pikakurssi kodinostoon 14.30 Nigellan uudet herkut 15.05 Himohamstraajat 16.05 Deitit vaihtoon (S) 17.05 Nelosen sää 17.10 Hyvät ja huonot uutiset 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 AnkkaRäp 2012 20.00 Dance 21.25 Keno 21.30 Toimintatorstai: Kick-Ass (16) 23.55 Nelosen uutiset 00.05 Nelosen sää 00.10 Frasier 00.40 Neljän tähden illallinen 01.10 Maailman vaarallisimmat tiet

Juhlasuunnittelijat, Nelonen klo 13.00.

Se siitä! Teoriat testissä 21.00 Tiededokumentti: Kaavioiden kauneudesta 21.50 Kino Suomi: Mommilan veriteot (12) 23.05 Uusi Kino: Muukalainen (12) 00.47 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 16.39 Kaksoiselämää (S) 16.52 Toki Doki 16.55 Ruskean kastikkeen maa 17.25 Tanskalainen maajussi 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Viiru ja Pesonen 18.30 Majakan arvoitus (7) 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Obs. debatt 20.30 Tanskalaisten lempikakut 21.00 Seportaasi: Luurin päässä luontoilta 21.30 Spotlight: Puhelinlangat solmussa 21.57 TV-nytt 22.00 Dok: Yön lapset 23.00 SVT:n ohjelmaa

Martti

22.05 Taitoluistelun GP21.30 Uutisvuoto kilpailut 22.00 Komisario Frost (16) 22.35 Guy X (16) 00.15 Kova laki (16)

TV2

07.45 Pikku Kakkonen 07.48 Richard Scarry: Touhulan arvoituksia 08.12 Pikku Kakkosen posti 08.18 Dinojuna 08.43 Musapoksi: Monenlaisia autoja 08.47 Babar ja Badun seikkailut 09.00 Galaxi 09.05 Sherlock Jakki 09.19 Late lammas 09.28 Galaxi: Säbämestari 2012 10.00 - 10.25 Pikkukarhun tarinoita (S) 10.30 Tartu Mikkiin 11.20 - 11.40 Peliuutiset 11.45 Hiihdon Suomen cup 14.00 Ravisuoran vihjeet 14.10 - 14.40 Varangerviddan lumileijailijat 14.45 Ihanat autot 15.10 Pelastajat 15.40 Toistaiseksi tuntemattomasta syystä 16.10 Taitoluistelun GPkilpailut 18.15 Ravisuora 19.00 Yle Uutiset 19.10 Urheiluruutu 19.25 Yle Uutiset sää 19.30 HulaHula 20.25 Kimmo (12) 20.50 Stolberg (12) 21.50 Yle Uutiset

16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Sing along 21.00 Mentalist (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Hockey Night Extra 22.45 Ensisilmäyksellä (7) 23.15 Hitman (16)

07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus MTV3 07.25 Disney esittää: 05.20 Aamusää Timon ja Pumba (S) 05.50 Studio55.fi 07.50 Disney esittää: Aku 06.25 Huomenta Suomi ja kumppanit 09.25 Studio55.fi 08.00 Lazy Town (S) 10.00 Mitä tänään syö08.30 Vaaleanpunainen täisiin? pantteri 10.05 Tunteita ja tuoksuja (S) 08.40 Nigellan uudet 11.00 Emmerdale (S) herkut 11.30 Emmerdale (7) 13.20 Nikon Grilli 13.45 Jamie Oliverin koululaishaaste 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Middle (S) 15.25 45 minuuttia 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (S) 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Superpahisten liiga (S) 14.25 Mask 14.55 Muodin huipulle 15.55 Muodin huipulle - mallien silmin 16.25 Eastenders (S) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Pelastajat (7) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Ylläs - huipulla tuulee 22.00 Big Brother 23.00 House (12) 00.00 Dollhouse 01.00 Smallville (16) TEEMA 04.00 - 17.05 Teematieto 17.00 Talo Ranskassa 17.44 Musiikin muisti - kansansoitinvideot 18.00 Runoraati: Kuolleelle rakastetulle 19.00 Kolea talo (12) 19.53 Teetaukoja maailmalla 20.00 Prisma Studio 20.30

Lauantai 10.11.

Teuvo

Jonne Aaronin päivänä muista artisteista tulee pappamopoilijoita. Vain elämää, Nelonen klo 20.

TV1

Torstai 8.11.

Taisto

MTV3 07.45 Uki (S) 07.55 Palomies Sami (S) 08.10 Tuomas Veturi (S) 08.25 Katti kaiken tietää! (S) 08.55 Madagascarin pingviinit (S) 09.25 Tom ja Jerry (S) 09.55 Ystävien kylä (S) 10.10 Hirviöallergiaa (S) 10.40 MTV3 TOTAL esittää 10.45 Alppihiihdon maailmancup: Levi 12.00 Salatut elämät (7) 12.30 Salatut elämät (7) 13.00 Salatut elämät (7) 13.30 Dallas - kulissien takana 13.35 Pilanpäiten 13.45 Alppihiihdon maailmancup: Levi 15.00 Mieletön maailma 15.30 Perheleffa: Pokémon 10: The Rise of Darkrai (7) 17.20 Harjakaisen & Piisisen talkoot 17.50 Top Gear 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tulosruutu 19.30 Ennätystehdas 20.00 Syksyn sävel -retro 21.00 Euro Hockey Tour 22.00 Kymmenen Uutiset 22.10 Päivän sää 22.15 Tulosruutu 22.30 Hockey Night Extra

SUB 14.20 Will & Grace (S) 14.50 Will & Grace (S) 15.20 Piilokamera 15.50 Amerikan huonoimmat kuskit 16.50 Howien jekut 17.50 Dieetit vaihtoon! 18.50 Top Chef 19.50 Identtiset kaksoset (12) 22.00 Big Brother 23.00 Entourage 23.35 Afganistan 00.05 Miami Vice (12) 01.05 Eastwick (12) TEEMA 04.00 - 10.45 Teematieto 10.40 Kamrat 11.05 Kamrat 11.40 Mies ja tuomio 12.25 Kosketuksessa: Lauri Tähkä ja Elonkerjuu 13.20 Näin se tehtiin: Maailma on renki 13.55 Monte-Criston kreivi (7) 14.50 Japania Erinin kanssa 15.15 Prisma Studio 15.45 Se siitä! Teoriat testissä 16.15 Tiededokumentti: Kaavioiden kauneudesta 17.05 Historia: Bill Clinton 18.00 Daniel Deronda (12) 18.53 Teetaukoja maailmalla 19.00 Mekin tanssimme 19.30 Naapuri 19.53 Kalevala nyt 20.00 Jiri Kylian - Unohtuneet muistelmat

22.40 MM-ralli: Espanja RalliExtra 22.50 Lotto ja Jokeri 22.55 Twister (12) 01.05 Mentalist (12) 02.05 MM-ralli: Espanja

Nelonen 07.35 My Little Pony: Ystävyyden taikaa 08.00 Chuckin ja ystävien seikkailut 08.15 Chuckin ja ystävien seikkailut 08.30 Elixir 09.00 Start! 09.30 Neljän tähden illallinen 10.00 Neljän tähden illallinen 10.30 Neljän tähden illallinen

11.00 Neljän tähden illallinen 11.30 Eläintenpelastustiimi 12.00 Muuttajat 12.30 Muuttajat 13.00 Muuttajat 13.30 Muuttajat 14.00 Waverly Placen velhot (7) 14.30 Deittivinkit 15.30 Elokuva: Alakynsi (7) 17.15 Dance 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 AnkkaRäp 2012 19.30 Talent Suomi 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Kolme muskettisoturia (12) 23.10 Nelosen uutiset 23.20 Nelosen sää 23.25 Elokuva: The Crazies (16)

Poliisikoira päätyy tiedemiehen koekaniiniksi ja saa supervoimat. Alakynsi Underdog, Nelonen klo 15.30.

21.00 - 00.15 Teemalauantai: Grey Gardens - tarua ja totta 21.00 Grey Gardens - harmaan kartanon naiset (7) 22.40 Grey Gardens 00.15 Elokuvan tarina (16) 01.17 - 04.00 Teematieto FEM lauantai 10.11.2012 07.00 SVT:n ohjelmaa 13.25 Intissä 13.55 Ravintola kaltereiden takana 14.25 Magnus, Petski ja totuus 14.55 Seportaasi: Luurin päässä luontoilta 15.25 Spotlight: Puhelinlangat solmussa 15.52 Hevosvoimia 16.00 Suunvuoro 16.30 Islannista maailman huipulle 16.55 Kaverien kesken 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Plåstret 18.30 Haaste 19.00 Magnitudi: Adlercreutz 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.50 Arkistosta revittyä: Matkailu 20.20 Purtavaa Pohjolasta 20.50 Minun New Yorkini 21.00 SVT:n ohjelmaa


10 â&#x20AC;&#x201C; Tiistaina 6. marraskuuta 2012

Toteuta nyt

Karvian kunta

KUNNALLISVAALIN TULOKSEN VAHVISTAMINEN VALTUUTETUT JA VARAVALTUUTETUT Karvian kunnan keskusvaalilautakunta vahvistaa Karvian kunnan osalta 28.10.2012 toimitetun kunnallisvaalin tuloksen ja ilmoittaa, että Karvian kunnanvaltuustoon ovat tulleet valituiksi seuraavat henkilÜt: Järj. Ehd. Ehdokkaan nimi nro nro 1. 34 Suominen, Päivi 2.

37

3.

12

4.

50

5.

56

6.

28

7.

21

8.

19

9.

10

10. 47 11. 55 12. 22 13. 24 14. 4 15. 42 16. 31 17. 59 18. 26 19. 32 20. 5 21. 44

Ammatti Ryhmä Ă&#x201E;änet Vertausluku maatalousyrittäjäKESK 79 716,000 Vainionpää, Joni aluepäällikkĂś KESK 62 358,000 Ohrankämmen, Jukka yrittäjä KOK 49 280,000 Raita-aho, Voitto kiinteistĂśnhoitaja SDP 116 271,000 Kaskimäki, Veijo pintakäsittelijä PS 63 239,000 Niemenmaa, Jaana maatalousyrittäjä KESK 46 238,667 Hietanen, Toni maanviljelijä KESK 46 179,000 Ervelä, Mari tilitoimistoyrittäjä KESK 46 143,200 Mustajärvi, Marko rakennusurakoitsija KOK 38 140,000 Kannisto, Jari myymäläpäällikkĂś SDP 44 135,500 Huhtaluoma, Heikki vanhempi konstaapeli, eläk. 46 PS,119,500 Kangas, Kaija asuntosihteeri KESK 42 119,333 Laitila, Sami aluemyyntipäällikkĂś,maanvilj. 39 KESK 102,286 Halmela, Kari autonkuljettaja KOK 36 93,333 Välimäki, Aarre maanviljelijä VAS 32 90,333 Otava, Antti yrittäjä, maanviljelijä KESK 36 89,500 Mustakoski, Risto yrittäjä, puutarhuri PS 32 79,667 Louhisuo, Jori taksiautoilija KESK 36 79,556 Pukkila, Esa myyjä KESK 35 71,600 Hietaluoma, Jaakko maatalousyrittäjä KOK 32 70,000 Holkko, Merja kouluttaja SDP 17 67,750

Varavaltuutettuja eri puolueista ja vaaliliitoista valitaan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin kustakin ryhmästä on valtuutettuja valittu, kuitenkin vähintään kaksi (Kuntalaki § 11). Varavaltuutetut: Kansallinen Kokoomus r.p. Järj. Ehd. Ehdokkaan nimi nro nro 1. 9 Luomanen, Esko 2.

3

Aho, Anne

3.

16

Ylilammi, YrjĂś

4.

6

Koivumäki, Jyrki

Ammatti Ryhmä Ă&#x201E;änet Vertausluku maanv., liikkeenharj.KOK 29 56,000 myyjä KOK 20 46,667 eläkeläinen KOK 19 40,000 puuseppä KOK 13 35,000

Varavaltuutetut: Perussuomalaiset r.p. Järj. Ehd. Ehdokkaan nimi Ammatti Ryhmä nro nro Ă&#x201E;änet Vertausluku 1. 63 Visuri, Olavi putkiasentaja evp. PS 20 59,750 2. 54 Hietikko, Tarja maanviljelijä PS 20 47,800 3. 62 TĂśrmä, Ilmo piiriteknikko evp.,PS urheiluhieroja, 16, 39,833 MUIDEN EHDOKKAIDEN TULOKSET Muiden ehdokkaiden vertausluvut ja äänimäärät vertausluvun mukaisessa järjestyksessä: Ehd. Ehdokkaan nimi Ammatti Ryhmä nro Ă&#x201E;änet Vertausluku 53

Hautaluoma, Kaija

27

Lähdekorpi, Marko

41

Ylinen, Ritva

23

Kyyhkyharju, Elina

7

Laitila, Mika

49

Papunen, Arto

58

Malmila, Pentti

40

Välimäki, Johanna

18

Vainionpää, Liisa

15

Väliaho, Ari

48

Kortesmaa, Eija

57

Kaurahalme, Rauno

14

Ruokola, Seppo

45

Järvinen, Kyllikki

61

Papunen, Markku

13

Peltoniemi, Erkki

60

NorrgĂĽrd, Ulla

8

Liikala, Ari

11

Mustasilta, Timo

2

Mustaniemi, Saija

perhehoitaja PS 16 34,143 yrittäjä KESK 9 34,095 emäntä, KESK maatalousyrittäjä, 9, 32,545 catering KESK - ravintolakokki 7, 31,130 urakoitsija KOK 9 31,111 myyntipäällikkÜ SDP 6 30,111 elementtityÜntekijä, PS asentaja 12, 29,875 ravintolapäällikkÜ KESK 4 29,833 eläkeläinen KD 0 28,640 yrittäjä KOK 9 28,000 ravitsemistyÜntekijäSDP 5 27,100 kirvesmies PS 9 26,556 yrittäjä KOK 8 25,455 eläkeläinen SDP 2 24,636 lähihoitaja PS 5 23,900 talonmies KOK 7 23,333 lähihoitaja PS 0 21,727 linja-autonkuljettaja KOK 6 21,538 projekti-insinÜÜri KOK 5 20,000 projektikoordinaattoriVIHR 19 19,000

39

4.

36

5.

25

6.

17

7.

20

8.

29

9.

33

10. 38

Varavaltuutetut: Vaaliliitto Vasemmistoliitto r.p. ja Suomen Sosialidemokraattinen liitto r.p. Järj. Ehd. Ehdokkaan nimi Ammatti Ryhmä nro nro Ă&#x201E;änet Vertausluku 1. 46 Järvinen, Tiina ravitsemistyĂśntekijäSDP 17 54,200 2. 52 Virtanen, Rauni hum.kand., kolumnisti SDP 11 45,167 3. 43 Hakola, Seppo särmääjä SDP 11 38,714 4. 51 Rinne, Juha varaosamyyjä SDP 10 33,875

Possun ¿leetä pippurikermakastikkeessa Lihapullat + ruskeakastike Kasvisgratiini Pariisin perunat, maalaislohkoperunat Ruokajuomat (kotikalja, vesi ja maito), leivät ja levitteet Suklaaleivos ja kahvi Lapsille jäätelöä lisukkeiden kera +LQQDW Aikuiset ¼, lapset alle 12 vuotta ¼ ja alle 5-vuotiaat LOPDLVHNVL.

Tervetuloa!

Ervelä Mari-Hietanen Toni-Niemenmaa Jaana

Niemenmaa Jaana46 Hietanen Toni-Ervelä Mari

Louhisuo Jori-Otava Antti

Otava Antti-Louhisuo Jori 36

Niskala Jorma-Teerioja Sari-Vuorela Ilpo

Teerioja Sari-Niskala Jorma-Vuorela Ilpo

Holkko Merja-Järvinen Tiina

3.

Vihreää salaattia, italiansalaattia ja tomaatti-mozzarellasalaattia Savulohta Marinoitua punasipulia Cocktail-suolakurkkua

Arvottu järjestys

Järj. Ehd. Ehdokkaan nimi nro nro 1. 35 Teerioja, Sari 30

TuoIsä syÜmään! Paroonin isänpäivälounas: 6XQQXQWDLQDNOR¹

Ehdokkaiden nimet

Lähdekorpi Marko-Ylinen Ritva Lähdekorpi MarkoYlinen Ritva

2.

10.2.â&#x20AC;&#x201C;17.2.2013 ryhmänjohtaja p. 043 217 0493 Matkan järjestäjä Toiviomatkat

SUORITETUT ARVONNAT Vaaliliiton ja puolueen sisällä saman äänimäärän saaneiden kesken on keskusvaalilautakunta suorittanut arvonnan, jonka tuloksen keskusvaalilautakunta vahvistaa seuraavaksi:

Varavaltuutetut: Vaaliliitto Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p. ja Suomen Keskusta r.p. Ammatti Ryhmä Ă&#x201E;änet Vertausluku maatalousyrittäjä KESK 31 65,091 Niskala, Jorma maatalousyrittäjä KESK 31 59,667 Vuorela, Ilpo kunnallisneuvos, kiinteistĂśn. KESK 31 55,077 Tuuliniemi, Paavo eläkeläinen KESK 30 51,143 Lamminmäki, Paula yrittäjä KESK 22 47,733 Niskala, Pekka maanviljelijä KD 19 44,750 Haavisto, Jonna sosionomi (AMK), KESK vapaa-aikasihteeri 17, 42,118 Nikkola, Kari-Matti hitsausoperaattori, maanviljelijä KESK 14 39,778 Sarviluoma, Juha agrologiopiskelija, KESK maatalousyrittäjä, 13, 37,684 Viitala, Anne maatalouslomittaja, KESK maatalousyrittäjä, 12, 35,800

MATKA ISRAELIIN

Holkko MerjaJärvinen Tiina

Ă&#x201E;änet

31

9

Hietikko Tarja-Visuri Olavi

20

Laitila Mika-Väliaho Ari

Laitila Mika-Väliaho Ari

Sanomalehdet

Journalisti

on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Seuratoimintaa 11

Hautaluoma Kaija-TÜrmä Ilmo TÜrmä IlmoHautaluoma Kaija

ZZZSDURRQLÂż

17

Hakola Seppo-Virtanen Rauni Virtanen RauniHakola Seppo Visuri OlaviHietikko Tarja

Parkanontie 68, PARKANO. Puh. (03) 448 2339 Avoinna maâ&#x20AC;&#x201C;to 10â&#x20AC;&#x201C;22, pe 10â&#x20AC;&#x201C;03, la 12â&#x20AC;&#x201C;03, su 13â&#x20AC;&#x201C;20

16 9

Tasaäänimäärällä 17 olevista ehdokkaista, Holkko Merja ja Järvinen Tiina, tuli valtuustoon valituksi arvonnan jälkeen Merja Holkko. Tiina Järvinen jäi varasijalle. VAALEISSA ANNETUT Ă&#x201E;Ă&#x201E;NET Vaaleissa annettiin yhteensä 1533 ääntä. Näistä 8 oli mitättĂśmiä. Karviassa 31.10.2012 Karvian kunnan keskusvaalilautakunta VALITUSOSOITUS Valitusoikeus on sillä, jonka etua tai oikeutta päätĂśs loukkaa, sekä jokaisella vaaleissa ehdokkaana olleella henkilĂśllä ja ehdokashakemuksen antaneella puolueella ja yhteislistalla sillä perusteella, että päätĂśs on lainvastainen. Lisäksi saavat päätĂśksestä valittaa sillä perusteella, että vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä ja että se on saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen: jokainen asianomaisessa kunnassa äänioikeutettu henkilĂś ja kunnan jäsen Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun vaalien tulos on julkaistu. Valitusosoite: Turun hallinto-oikeus, PL 32, 20101 TURKU.

Parkanon Seudun Diabetesyhdistys ry:n syyskokous on ma 12.11.2012 klo 17 Parkanopirtin uusissa tiloissa os. Parkanontie 48 A. Käsitellään syyskokousasiat. KihniÜltä tulevat ilmoittakaa Markolle puh. 050 309 2692 jos tarvitsette kyydin. Kahvitarjoilu. Tervetuloa mukaan. Hallitus

Parkanon metallityÜväen ammattiosasto 220 ry. Syyskokous 18.11.2012 klo 17 Sakkila. Käsitellään sääntÜmääräiset asiat. Hyväksytään ammattiosaston uudet säännÜt. Suoritetaan henkilÜvaalit kaudelle 2013. Päätetään seuraavan vuoden toiminnasta. Jäsenet tervetuloa. 220 toimikunta

Keskustanaisten Karvian paikallisyhdistyksen syyskokous pidetään Hellun Herkussa ma 12.11.2012 klo 18.00. SääntÜmääräiset ja ajankohtaiset asiat. Tervetuloa! ParkU toimii. Hiihtokoulussa ohjelmassa ti 6.11. klo 18 Käenkoskella kuntopiiri. Ota sisäkengät, makuualusta, juomaa ja lämmintä vaatetta mukaan. Hiihtojaosto

Parkanon Urheilukalastajat ry kutsuu jäsenistÜään sääntÜmääräiseen syyskokoukseen ti 13.11.2012 klo 18 säästÜpankin kokoushuoneeseen. Käsitellään sääntÜjen 8 §:ssä mainitut syyskokousasiat. Tervetuloa päättämään vuoden 2013 toiminnasta. PUK johtokunta


Tiistaina 6. marraskuuta 2012 â&#x20AC;&#x201C; 11

JOKA KODIN EDULLINEN OSTOSPYSĂ&#x201E;KKI.... SĂ&#x201E;Ă&#x201E;STĂ&#x201E; OSTAMALLA!

isää, iskää, pappaa, vaaria...

Muista

Isälle!

Isälle!

Bockmann softshell tekninen HUOMIOTYĂ&#x2013;PUSAKKA

2-0s. TALVITYĂ&#x2013;ASU

Isälle!

TALLILYHTY kotimaisilla LPOWFIEFJMMB

11

90

HALPA

HALPA

Isälle!

Isälle!

FLEECETAKKI

Alaska PUUNHAKKAAJANTAKKI

tUFEEZWVPSFMMB

19

Vapaa-ajan TALVIHAALARI

90

tUJLLJWVPSFMMB

HALPA

59

90

Iso raj. erä

wVVUVVTLVPTJEJHJFSĂ&#x160;w

HALPA

7B

SBVEV Iceman ajoissa! LUMENPUDOTIN

tKBMPJMMF

29

t-$ tTJOKBNVTUB

HALPA

Rentoa nautintoa LĂ&#x201E;MPĂ&#x2013;HUOPA 150x80cm

49

Isälle!

Delux Antistress TYYNY

tQPJTUBBJIPOTĂ&#x160;ILĂ&#x161;JTZZEFO ja nukut paremmin

Delux Fresh TYYNY

tVVTJJOOPWBBUJPUZZOZO hengittämiseen ja nukut paremmin

HALPA

tQPMBSøFFDFtUFSNPTU

90

LĂ&#x201E;MPĂ&#x2013;PEITTO YDN tQPMBSøFFDFtUFSNPTU HALPA ...ja tehot riittää...

19 95 49 95

7 90 12 99

/Ă&#x160;LZWĂ&#x160; TALVITYĂ&#x2013;KĂ&#x201E;SINEET tTPSNJLBT tLJOOBT

5

99

tTJTQBSJTUPU

90

HALPA

Tuote

HALPA

52 cm haloille

HALPA

29 34

musta tai sin.

KARVAHATTU

Laatu NAHKAKĂ&#x201E;SINEET

Uutuus!

11

90

Vahakankaat ja huikea valikoima trendimattoja

19

Tuote

169

12 95 9

90

HALPA Raj. erä

TORKKUPEITTO HALPA

HALPA

90

3 KPL

Isälle!

24-os. ASEENPUHDISTUS SARJA

I-MAX Aquanaut 2-os. KELLUNTAPUKU

24

Suositut M-Jeans FARKUT

HALPA

Isälle!

-Ă&#x160;NNJOWVPSJ4JNP SAAPPAAT

34

90

79

PERUSLUMIKOLA 1/tal Iso raj.

Isälle!

79

90

 

HALPA 2 pll  

3

00

29

Forest Coolmax RETKEILYSUKAT 99 Forest Tuote WJMMBTFLPJUF METSĂ&#x201E;STĂ&#x201E;JĂ&#x201E;NSUKAT

4

HALPA

erä/tal

PARKANO Pahkalantie 1, puh. 03 448 1142 Maâ&#x20AC;&#x201C;pe 9â&#x20AC;&#x201C;19, la 9â&#x20AC;&#x201C;16, su 12â&#x20AC;&#x201C;16

Hamsteri järsii hinnat...kannattaa tulla kauempaakin...ja säästää kotiin pinnat!

95

Isälle!

tVVUVVTLVPTJ EJHJFSĂ&#x160;

00

KANKAANPĂ&#x201E;Ă&#x201E; Keskuskatu 4 B puh. 02 572 3575 Maâ&#x20AC;&#x201C;pe 9â&#x20AC;&#x201C;19, la 9â&#x20AC;&#x201C;18, su 12â&#x20AC;&#x201C;18

,Ă&#x160;UUĂ&#x160;QJEFNQĂ&#x160;Ă&#x160;

HALPA erä

Vapaa-ajan 2-os. TOPPAPUKU 2 KPL

189

00

90

HALPA

tQJULĂ&#x160;

HALPA

7 90 9 99

tMZIZU

Isälle!

HALPA

1690

Isälle!

12

tÂĄ

19

95

Nahkaiset perinteiset PILKKIKINTAAT

MFE MULTI FUNCTION LED-VALAISIN

TARJOUKSET VOIMASSA TI-MA. TUOTTEITA RAJOITETUT MUTTA ISOT ERĂ&#x201E;T. .11.

tøFFDFUVSLJT

Isälle!

15

tLPLPKBKPLBLSPQQBBO t*UBMJBOTUZMF

TORKKUPEITTO

Isälle!

00

HALPA

Isälle!

00

95

Suosittu!

Arctic laatu FLANELLIPAIDAT

HALPA

49

90

HALPA

tNQ JSTBMBNBN tQĂ&#x160;JWĂ&#x160;ZĂ&#x161; WBTUF T Tule ja tutustu! tLVWBWJEFP

Astiat puhtaiksi Isänpäivään! FAIRY EXPERT ORIGINAL astianpesuaine 1L SULJETTU SU 11

HALPA

NAAMIOASU metsälle tPT

RIISTAKAMERA SG-550 BV

Isälle!

16

6 99 2

99

tWJMMB

Thermo ELĂ&#x201E;INKUOSISUKAT

34

HALPA

Isälle!

Vanhanajan VILLASUKAT

Alk.

90

29

95

90

Isälle!

Isälle!

4JTVTUVTUZZOZU päälliset alk.

90

90

599

4Ă&#x160;JEFOLZMNFUFTTĂ&#x160;

HALPA

BRĂ&#x201E;NDI KODINTEKSTIILIT NYT MEILTĂ&#x201E;! 7BMNJTWFSIPU Verhokapat

Uutuus!

Polttomoottori KLAPIKONE10-ton

Isälle!

*TĂ&#x160;OQĂ&#x160;JWĂ&#x160;TJTVTUVLTFFO

90

Parasta HALPA iholle!

Isälle!

49 39 90

.ZĂ&#x161;TJTPKBLPLPKB

Isälle!

VILLAVISKOOSIPITKIKSET tai ALUSPAITA

Tuote

HALPA

Perinteinen lappalaisen VETOKETJUNEULE

HALPA

11

HALPA

Isälle!

Bockmann tekniset MFEJOTĂ&#x160;Ă&#x160;OLFTUĂ&#x160;WĂ&#x160; TALVITYĂ&#x2013;ASUT TAKKI TAI LIIKETUNNISTIN tTJOKBIBSNBB VYĂ&#x2013;TĂ&#x201E;RĂ&#x2013;VALAISIN AVOHAALARI HOUSUT

alk.

NAHKAKINTAAT huippulaatu

Isälle!

Isälle!

Isälle!

HALPA

Isälle!

Isälle!

Isälle! STRECH FARKUT

14

95

HALPA

49

90

Perinteinen KALASTAJANNEULE

Isälle!

5FSWFZTWBJLVUUFJOFO AKUPUNKTIOMATTO

90

HALPA

Tuote

HALPA

Isälle!

Isälle!

Iso raj. erä

24 90 79 90

tUBLLJ IBBMBSJIPVTVU

Iso raj. erä

Isälle!

Isälle!

HALPAAKIN HALVEMPAA! KURIKKA Arinatie 3, Maâ&#x20AC;&#x201C;pe 9â&#x20AC;&#x201C;18, la 9â&#x20AC;&#x201C;15


12 â&#x20AC;&#x201C; Tiistaina 6. marraskuuta 2012

KODIN PINTAREMONTIT HyÜdynnä kotitalousvähennys!

MAALAUSLIIKE HANNU RINNE KY puh. 040 558 5759 Raimo Rinne

Vietä Loma-Raisossa Iloinen Pikkujoulu tyÜ- tai harrastusporukan kanssa

. juhlatilat 100 henkilĂślle . kotitekoista jouluruokaa . A-oikeudet . karaoke

Tilaa on vielä mm. 5.12.2012. Hietaluomantie 272, Karvia puh. 040 568 2768 www.lomaraiso.com lomaraiso@hotmail.com

KUULUTUS Parkanon seurakunnan kirkkovaltuuston kokous pidetään seurakuntatalolla 13.11.2012 klo 18.00. Kokouksen asialuettelo on nähtävänä kirkkoherranviraston ilmoitustaululla. Tarkastettu pÜytäkirja on nähtävillä kirkkoherranvirastossa 16.11.2012 alkaen.

Mitsubishi koeajopäivä 6.-7.11.

Saara Kautto kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Kahvitarjoilu!

Sanomalehdet

Päivälehti Päivittäin ilmestyvä sanomalehti.

ASX

Parkanon kaupunki

PARKANON KAUPUNGINVALTUUSTO 2013â&#x20AC;&#x201C;2016 Parkanon keskusvaalilautakunta on 31.10.2012 vahvistanut vuoden 2012 kunnallisvaalien tuloksen. Seuraavat ehdokkaat ovat tulleet valituiksi Parkanon kaupunginvaltuustoon toimikaudeksi 2013â&#x20AC;&#x201C;2016: Ryhmä Ă&#x201E;änet Vertausluku Kärkkäinen, Kari entinen kansanedustaja KESK 277 1349,000 Ojennus, Reijo kauppateknikko, eduskunta-avustaja PS 188 959,000 Laholuoma, Hannu taksiautoilija, maatalousyrittäjä KOK 126 694,000 Lamminmäki, Ari liikennĂśitsijä KESK 107 674,500 MännikkĂś, Jaana terveystieteiden maisteri SDP 88 577,000 Lannetta, Jorma turkistarhaaja, maanviljelijä PS 86 479,500 Runsas, Pertti maatalousyrittäjä KESK 91 449,667 Lempinen, Reijo yrittäjä KOK 73 347,000 Mustajärvi, Juha tuotantotekniikan insinÜÜri, yrittäjä KESK 70 337,250 Mansikkaviita, KyĂśsti maanviljelijä PS 82 319,667 Ristamäki, Tapio kuorma-autonkuljettaja, SDP 85 288,500 luottamusmies Eloranta, Hanna vastaava sairaanhoitaja KESK 63 269,800 Kilkki, Tellervo terveydenhoitaja PS 58 239,750 Leppänen, Juhani apulaisrehtori KOK 54 231,333 Kovesjärvi, Perttu diplomi-insinÜÜri KESK 61 224,833 Turunen, Kauko toimitusjohtaja, yrittäjä KD 61 192,714 Ojanen, Marjo osastonsihteeri, pääluottamusmies SDP 77 192,333 Sammatti, Jari yrittäjä PS 56 191,800 Viitaharju, Saara hoitaja, yrittäjä KOK 54 173,500 Haapaniemi, Aki toiminnanjohtaja KESK 57 168,625 Niemensivu, Veijo metallimies VAS 48 161,000 Yläinen, Matti kauppateknikko, yrittäjä PS 56 159,833 Niiranen, Taina hallintotieteiden maisteri, KESK 57 149,889 sosiaalijohtaja Uotila, Jyrki opinto-ohjaaja SDP 60 144,250 Saarela, Samuli laatu- ja kehityspäällikkĂś, KOK 52 138,800 hitsausinsinÜÜri Niemenmaa, Kalevi ammattiopettaja PS 47 137,000 Talonen, Susanne farmaseutti KESK 54 134,900

HĂ&#x201E;N ON JUURI KOEAJANUT UUDEN MITSUBISHI OUTLANDERIN.

KEULA KOHTI VIHREĂ&#x201E;MPĂ&#x201E;Ă&#x201E; TULEVAISUUTTA. 9$5$$.2($-2ZZZXXVLRXWODQGHUÂż

www.satakunnanautotalo.ďŹ

Mikko Ranta Hannu Sinnemäki

Avoinna ark. 9 â&#x20AC;&#x201C;17 la 10â&#x20AC;&#x201C;14

040 555 1667 040 764 0111

Hietikonkatu 3

KIER R Ă&#x201E;TYSNURKKA

Varavaltuutetuiksi on kuntalain 11 §:n mukaisesti tullut valituksi jokaisen kunnallisvaaleissa esiintyneen vaaliliiton ja puolueen ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Varavaltuutettuja ovat: Kansallinen Kokoomus r.p. 1. GrÜnfors, Arja 2. Nurmenrinta, Ari 3. Kuusijoensuu, Teemu 4. Viitasalo, Pasi 5. Viinamäki, Toini

virikeohjaaja opistoupseeri opiskelija yrittäjä, rakennusinsinÜÜri apulaisjohtaja

43 42 38 36 30

115,667 99,143 86,750 77,111 69,400

Vasemmistoliitto r.p. 1. Koski, Ville 2. Suomilammi, Seija

terämies lähihoitaja

23 22

80,500 53,667

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p. 1. 2. 3. 4.

Kuivanen, Mauri Inkinen, Matti Huuskonen, Susanna Koivisto, Aino

Perussuomalaiset r.p. 1. Heinola, Janne 2. Sammi, Marianna 3. Häyrynen, Veikko 4. Kohtakangas, Suvi 5. Hulkkonen, Marko 6. Päljänoja, Mira 7. Rintala, Katja

palvelukeskuksen johtaja tietoliikenneasentaja, pääluottamusmies koneistaja eläkeläinen

53 41 30 24

115,400 96,167 82,429 72,125

liikkeenharjoittaja lähihoitaja kunnallisneuvos lähihoitaja, opiskelija toimistosihteeri myyjä ryhmäperhepäivähoitaja, emäntä

45 43 36 27 25 25 22

119,875 106,556 95,900 87,182 79,917 73,769 68,500

Vaaliliitto Suomen Keskusta r.p. ja Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p. 1. Marttila, Jouko liikennÜitsijä 2. Heinimäki, Jonna opiskelija 3. Viitasalo, Taisto yrittäjä 4. Lielahti, Mauri liiketoimintapäällikkÜ 5. Kannisto, Mia hallintotieteiden maisteri, sairaanhoitaja 6. Viitanen, Riku operaatiopäällikkÜ 7. Kallio, Erkki kauppateknikko 8. Leppänen, Arttu tietoliikenneasentaja 9. Kelkkasalo, Mika maa- ja metsäkoneurakoitsija 10. Martikainen, Niina toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri

53 46 41 41 38 37 31 29 28 21

122,636 112,417 103,769 96,357 89,933 84,313 79,353 74,944 71,000 67,450

PäätÜs valitusosoituksineen on nähtävillä kaupungintalolla julkisten kuulutusten ilmoitustaululla osoitteessa Parkanontie 37. Parkanossa 31.10.2012 Keskusvaalilautakunta

MYYDĂ&#x201E;Ă&#x201E;N OSTETAAN SEKALAISET

.

Karvian kunta

Edullinen ilmoituspaikka: 1â&#x20AC;&#x201C; 6 riviä 18 â&#x201A;Ź, kestotilaajan etuhinta 10 â&#x201A;Ź. Laskutuslisä 4,30 â&#x201A;Ź.

Karvian kunnan tekninen lautakunta hakee vakituiseen tyĂśsuhteeseen

Tiedustelut puh. 44 381

RAKENNUSTYĂ&#x2013;NTEKIJĂ&#x201E; / YLEISMIES Etsimme monitaitoista, itsenäiseen tyĂśhĂśn tottunutta, omaaloitteista, yhteistyĂśhenkistä, vastuutuntoista ja luotettavaa tyĂśntekijää. Tehtävänkuvaan kuulu pääsääntĂśisesti monipuoliset kunnan kiinteistĂśjen korjaus-, huolto-, kunnossapito-, rakentamis- ja remontointityĂśt. Lisäksi tehtäviin sisältyy mm. vesija viemärilaitoksen-, metsätilojen-, katu- ja yleistenalueiden rakentamis- ja kunnossapitotyĂśt.

SSSUH=O=P=GQJP=Ĺ&#x201A; YksityishenkilĂśn helppo tapa ilmoittaa.

Ostetaan Päältäajettava nurmikon etuleikkuri. Puh. 040 770 0244

TyĂśaika on arkisin tehtävää päivätyĂśtä ja tehtävään sisältyy myĂśs kunnan kiinteistĂśjen viikkopäivystysvuoro, joka on noin kuuden viikon välein. Arvostamme rakennusalan koulutusta tai muuta vastaavat tiedot sisältävää koulutusta ja kokemusta rakennusalan tyĂśtehtävistä. Tehtävän hoitamisen edellytyksenä on ajokortti (B) ja oman auton käyttĂś tyĂśtehtävissä. Palvelusuhteen ehdot ja palkkaus määräytyvät kuntien KVTES:n mukaan. TyĂś alkaa mahdollisimman pian. Koeaika on neljä (4) kuukautta. Ennen tehtävän vastaanottoa on esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus. Kirjalliset hakemukset, joihin tulee liittää ansioluettelo sekä kopiot opinto- ja tyĂśtodistuksista, toimitetaan 28.11.2012 klo 15.00 mennessä osoitteeseen: Karvian kunta, tekninen lautakunta, Kylä-Karviantie 17, 39930 Karvia. Kuoreen merkintä â&#x20AC;?rakennustyĂśntekijä / yleismiesâ&#x20AC;?. Lisätietoja tyĂśpaikasta antaa kunnanrakennusmestari Jaakko Kallioniemi, puh. 044 275 4767 TEKNINEN LAUTAKUNTA

Myydään OKT (2008) 7 H 134/162 m2 Hevossaarentie 90, Kuru Huoneistokeskuksen tunnus 7036970. Tee OmaTarjous ja tule kotiin! Myllyniemi 0400 654 773

KUOSMASEN KALA SILAKKAA ti 6.11. alk. klo 11

YSA_20121106  

http://www.ylasatakunta.fi/www/dmdocuments/YSA_20121106.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you