Page 1

Torstaina 23. elokuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

N:o 65 - 2012 | 80. vuosikerta

Muuripadassa pyykkäys oli outoa koululaisille

Tänään

Perinnetöistä tehdään opetusvideo suomalaisille ja italialaisille koululaisille.

Löytyykö nuorilta marssikuntoa? ■ Tiistain kutsunnoissa Iisakissa tarkasteltiin Parkanon ja Kihniön nuoria miehiä vuosimallia 1994. Tilaisuudessa pohdittiin muun muassa ruumiillisen ja henkisen kunnon merkitystä varusmiehelle. sivu 6

Karvia Minna Lautamäki

Kanttin koulun kuudesluokkalaiset Julia Giers ja Jemina Yliluoma keittävät valkopyykkiä muuripadassa pienen metsälammen rannalla. Monivaiheinen pyykkäys tuntuu oudokseltaan työläältä. – Työ on raskasta, koska vesikin pitää kantaa. Talvella varsinkaan se ei olisi kivaa, tytöt tuumaavat urakkaa lopetellessaan. Pesupaikalla on pyykkäyksessä tarvittavia työvälineitä ja vanhoja pellavaisia liinavaatteita. Ennen kuin pesukoneet yleistyivät vaatteita hinkattiin saippuan kanssa pyykkilautaan ja valkopyykki keitettiin kiehuvassa vedessä. Vaatteet ja lakanapyykki huuhdeltiin järvessä, talvella hyisessä avannossa. Koululaiset tutustuvat vanhoihin työtapoihin itse tekemällä, kun kylällä kuvataan opetusvideota suomalaisille ja italialaisille koululaisille. Hanke liittyy Karvian matkailun yhteistyöhön italialaisen Spoleton kaupungin kanssa. Pyykkäyksen lisäksi koululaiset nostavat räksällä eli kuokalla perunaa ja osallistuivat viljankorjuuseen. Rukiin niittoa sirpillä opastavat Toivo Mäki-Kantti ja Mauno Lähdeluoma. Oppilaat sitovat leikatun viljan siikoiksi eli lyhteiksi, jotka asetellaan kuhilaiksi pellolle. – Vilja kuivattiin ennen kuhilaissa, koska olkia tarvittiin moneen, kuten patjojen täytteeksi, olkikattoihin ja sahdin tekoon, miehet luettelevat. Kuivausta jatkettiin riihessä, joka lämpeni isolla kiukaalla. Jyvät irrotettiin oljista kepakolla tähkää hakkaamalla. – Työ tehtiin käsin ja se oli hikistä ja likaista. Viljassakin oli silloin ihan oma savun makunsa, Lähdeluoma muistelee. Suomen talonpoikaista historiaa kuvaavaa videota täydennetään myöhemmin sisäkuvauksilla. Tarkoitus on valmistaa entisajan ateria suolasilakoineen ja pottuinen, joka syödään tietenkin puulusikoilla ajanmu-

Sitruunalla siivoamaan ■ Seija Lahden neuvoilla siivouskaapissa ei ole enää kaaosta ja luontokin nauttii myrkyttömyydestä. Korvaako moppi imurin? Mikä osuus sitruunalla ja etikalla on? sivu 9

Käytettyä mutta kaunista Julia Giers ja Jemina Yliluoma kokeilivat pyykinpesua vanhanajan menetelmillä. Tytöt esittelevät perinnetöitä esittelevää videota joulukuussa Spoleton joulumarkkinoilla.

kaisessa ympäristössä. Videot kuvaa Jukka LahtiNuuttila. Ensimmäistä kertaa ulkomaille Karvialaisten ja spoletolaisten yhteistyöllä pyritään edistämään kulttuurituntemusta ja matkailua puolin ja toisin. Italialaiset vierailivat ensimmäistä kertaa Suomessa Karvia-Päivillä.

Spoletolaiset ovat toivoneet, että Italian vierailulle osallistuisi myös karvialaisia lapsia ja nuoria. Karvialaiset vievät opetusvideon Italiaan joulukuussa, jolloin myös osa oppilaista pääsee esittelemään sitä Spoleton joulumarkkinoilla. Kanttin koulun opettaja Marjo Yliluoma kertoo, että matkailuyhdistyksellä ja oppilailla on yhteinen myynti- ja esittelykoju

markkinoilla. – Oppilaat valmistavat markkinoille myytäväksi nykyaikaisten suomalaisruokien reseptikirjan, joka on käännetty englanniksi ja italiaksi. Julia Giers ja Jemina Yliluoma toteavat, että edessä oleva ulkomaanmatka on paras osa videoja reseptikirjaprojektissa. – Italian matka on ensimmäinen kerta, kun pääsen ulkomaille, Giers kertoo innoissaan.

■ Aina ei tarvitse ostaa uutta, kun haluaa muuttaa asunnon ilmettä. Stailaaja Pia Jalonen näytti miten luodaan tyylikäs oleskelunurkkaus käyttämällä vain kirppiskamaa. keskiaukeama

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Torstaina 23. elokuuta 2012

Läksyt on tehtävä ulkomaanmatkoillakin Ylä-Satakunta

Yli-Salomäki vertaa tilannetta sairauksiin, joiden takia monet joutuvat olemaan viikonkin poissa. – Mitalilla on aina kaksi puolta. Kouluissa painotetaan kansainvälistymistä ja kielenoppimista. Eikö matkustelu tuekin juuri tätä puolta opetuksessa? Yli-Salomäki haastaa.

Katariina Saarela Rakas Puoliso, Äiti ja Mummu

Liisa Maria Sinisalo ent. Laaksonen o.s. Rantanen * 25.6.1930 Parkano † 7.8.2012 Raisio Ei syki enää sydän lämpöinen, on poissa Rakas, läheinen. Muistot kauniit voimaa antaa, surun suuren tuskan kantaa. Kiittäen ja syvästi ikävöiden Aarne

Vaiti seisoo pihapuut, ikävöivät kukkamaat, kaipaa tuttu pihapolku rakkaan jalan astuntaa. Niin pienen tilan ihminen voi ottaa elääkseen, niin suuren tyhjyyden hän jättää jälkeensä. Sydämesi viisaudesta ja huomaavaisuudesta kiittäen, sanomattomasti kaivaten Markku ja Henna Heidi, Tom Marita ja Keijo Jaakko ja Linda Johannes ja Iina Sauli Vilkutamme Sinulle, edelleen ja aina. Suuressa surussamme myötäelävät ja kaipaavat myös Muut sukulaiset ja ystävät

Kun koululainen lähtee vanhempiensa kanssa lomalle muulloin kuin koulun loma-aikana, hänen täytyy pysyä Suomessa ahertavien luokkalaistensa kanssa samassa tahdissa, jotta kouluunpaluu olisi mutkaton. Tämä asettaa vanhemmat kotiopettajan asemaan ja vastuuseen siitä, ettei oppilas tipahda kyydistä.

Yhdessäoloa kesken arjen

Tasa-arvon puolesta läksyjä Parkanon Keskustan koulun rehtori Kimmo Vesanto harmittelee, että koulun lomien ulkopuoliset ulkomaanmatkat ovat lisääntyneet. Yleisimmät ajankohdat omille lomille ovat syysloman ympärillä ja ennen koulun loppua. – Matkanjärjestäjät ovat hinnoitelleet koulujen loma-ajat korkealle, Vesanto ymmärtää. Hän muistuttaa vanhempia, että lapsen poissaololla on merkitystä oppimiselle. – On syytä ottaa huomioon lapsen mahdolliset oppimisvaikeudet ja kykeneekö hän etenemään sujuvasti opinnoissaan. Samaa painottaa Karvian Kirkonkylän koulun vararehtori ja luokanopettaja Maiju Myllyviita. – On raskasta lukea koulussa käytävät asiat erikseen. Tasaarvo kuitenkin vaatii, että oppilaat etenevät samassa rytmissä.

Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että rakkaamme siunataan Raision kirkossa perjantaina 31.8.2012 klo 9.30, minkä jälkeen on muistotilaisuus seurakuntatalossa, Kirkkoherrankj 2.

Ylä-Satakunta Katariina Saarela

Koulun lomien ulkopuolella järjestetty matka ei ole niin rentouttava kuin luulisi. Koko perheen täytyy ottaa vastuu koululaisen etenemisestä samassa tahdissa kuin luokkatoverit.

Karviassa ongelma ei ole vielä suurilukuinen. Joissakin perheissä matkustamisesta koulun lomien ulkopuolelle on tullut tapa. Se on kuitenkin yhä harvinaista. – Läksyt on hoidettu tähän mennessä mainiosti, Myllyviita kiittää.

Anomus vai ilmoitusluontoinen asia? Opettaja voi antaa oppilaalleen vapaata kolme vuorokautta. Siitä pitempiä aikoja pitää anoa rehtorilta. Yleisimmät anomukset koskevat yhtä viikkoa lennoista riippuen.

Hengellisiä tilaisuuksia

– Joskus tilanne saattaa olla niin, että oppilas lähtee lukuvuoden aikana kahdelle eri matkalle, Vesanto sanoo. Loma-anomusten linja on muuttunut ilmoitusluontoiseksi. Koulu ei voi estää lomien pitämistä, sillä vanhemmat voivat ottaa lapset pois koulusta omalla luvalla. Toivottavaa on, että asiasta ilmoitettaisiin hyvissä ajoin etukäteen. – Perheiden omat lomat aiheuttavat ylimääräistä työtä opettajille. On vaikea tietää etukäteen, kuinka tunneilla edetään, Vesanto tarkentaa.

Kihniössä pohdittu rajoittamista Kihniön yhtenäiskoulun rehtori Sirpa Yli-Salomäki kertoo, että viime lukukautena viikon matkoilla oli 19 perhettä esikouluasteelta yhdeksänteen luokkaan. – Se on suuri määrä varsinkin, kun joissakin perheissä saattaa olla kahdesta kolmeen lasta poissa koulusta. Yhtenäiskoulun opettajankokouksessa mietittiin lomamatkojen rajoittamista yhteen viikkoon koko alakoulun ja yläkoulun aikana. Kokoustajat päättivät kuitenkin jatkaa ilman rajoituksia.

Vanhemmilla voi olla monta perusteltua syytä lähteä reissuun kouluaikana. Talviloma Lappiin saattaa onnistua vain tietyllä viikolla, joka on osakkaalle jaettu. Halvat lennot loma-aikojen ympärillä taas houkuttelevat. – Koulujen lomaviikot ovat usein todella suosittuja ulkomaanmatkaa ajatellen. Jos ei ole ollut ajoissa liikkeellä, on matkan toteuttaminen oikeana ajankohtana vaikeaa, kertoo kahden kouluikäisen lapsen äiti. Vanhempien ja lasten lomat saattavat mennä ristiin. – On turha oletus, että vanhemmat pystyisivät aina viettämään lomansa lastensa kanssa samaan aikaan. Siksi irtiotto kesken arjen saattaa olla ainoa vaihtoehto yhdessäololle, ekaluokkalaisen äiti pohtii.

Onnittelut

Linnankylän rukoushuone Rakkaamme

Kokous su 26.8. klo 13.00. Tervetuloa.

Arja Marketta MÄKIPÄÄ o.s. Havunen 9.7.1956 Kihniö 24.7.2012 Parkano

Paljon onnea kultahääpäivänänne

Sain kauniin maan ja täältä milloinkaan en tahdo enää mennä pois. Yö hellä täällä on ja loiste auringon. Muuta pyytää en mä kohtalolta vois. (Tapio Rautavaara) Kaivaten Antti Sari, Jukka, Aapo, Eino ja Vilho Mauri ja Meira muut sukulaiset ja ystävät Siunaus toimitettu lähimpien läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

Kouluruokailut PARKANO Ma: kalasta suosikkiruokaa, perunaa, sopivaa kastiketta, kasviksia, ti: lounas talon tapaan, ke: makkararuoka, sopivat lisäkkeet, to: hernekeitto, juurespalat, lisäke, pe: jauheliharuoka, sopivat lisäkkeet. KIHNIÖ Ma: kermaperunat, jauhelihapuikot, salaatti, ti: grillimakkara, perunamuusi, salaatti, ke: kalapuikot, perunat, valkokastike, porkkanaraaste , to: chili-con carne, riisi, salaatti, pe: mannapuuro/hernekeitto, sulatejuusto. KARVIA Ma: lasagne, salaatti, ti: palapaisti,perunat, salaatti, ke: broileriruoka talon tapaan, riisi, salaatti, to: hernekeitto, pannukakku, pe: puuro, sämpylä, leikkele.

Onnittelut 18-vuotiaalle 25.8.2012!

T: Oskar, Samu, Petter ja Kiira vanhempineen

T: kotiväki

IRMA-mummu 60 v ONNEA! T: Apinaorkesteri

Seurakunnat KARVIA Avioliittoon vihitty: Ari Pekka Risulahti ja Minna-Mari Järvinen. To 23.8. klo 13.30 Anna-kodin hartaus. Klo 14.30 Syreenin hartaus. Su 26.8. klo 19 sanajumalanpalvelus (huom.aika!). Lempinen, Yli-Antola. Ke 29.8. Eläkeliiton kesäpäivä Rastiaisissa alkaen klo 12. Su 2.9. klo 11 kansanlaulukirkko Rastiaisissa (huom. paikka!). Myyryläinen, YliAntola, Uniwaje. Kirkkokahvit. Vieraita Karijoki-Kristiina eläkeläiset. Kuljetus srk-talolta klo 10.20, hinta 5 eur. Klo 13 muistoseurat Lauri Viitalassa, Ämmäläntie 701. Myyryläinen. Partio alkaa pe 24.8. klo 15.30 srk-talolla. Päiväkerhot alkavat srk-talon kerhohuoneella. Ilmoittautuminen ma 3.9. ja ti 4.9. klo 9–12 kerhohuoneessa tai puh. Arja Marttila 040 741 4074. Kerhoajat: 5-vuotiaat ma,to klo 9–11.30, alkaen to 6.9. 4-vuotiaat

ti 9–11.30 alkaen ti 11.9. 3-vuotiaat pe klo 9–10.15 alkaen pe 7.9. Ensimmäiset kerhot kestävät 5-vuotiailla 1,5 tuntia, 4-vuotiailla tunnin ja 3-vuotiailla puoli tuntia. Perhekerho pe klo 10.30–12 alkaen pe 14.9. Perhekerhoon ei ennakkoilmoittautumista. Kerhoon kutsutaan alle kouluikäiset lapset äidin, isän, mummun, papan tai hoitajan kanssa. Kerhossa tarjotaan mehua ja kahvia. Sara 3–5 vuotiaat Sarasteen kerhohuone ke klo 9–11 alkaen ke 5.9, kestäen tunnin. Luontokerho MetsäMörri 4–5 vuotiaille parittomien viikkojen ke klo 12–13.30 alkaa ke 12.9. Varhaisnuorten kerhot: srk-talolla Varkkarikerho 1–3 lk joka toinen tiistai parittomilla viikoilla, alkaa ke 12.9. klo 15.30–17. (Ti 25.9. ei ole kerhoa). Kokkikerho 4-6 lk joka toinen tiistai parillisilla viikoilla, alkaa ti 18.9. klo 15.30–17. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Arja Marttila puh. 040 741 4074.

KIHNIÖ Kastettu: Ukko Gregorius Lepistö. Jumalanpalvelus su 26.8. klo 10. Kirkkokuoro laulaa. Radiointi Radio SUN:n kautta. Virsilauluhetki ja iltahartaus ti 28.8. klo 19 Hietasen rannassa. Tervetuloa koko seurakunnan alueelta!

PARKANO Kastettu: Eevi Olivia Vesterberg. Kuollut: Pirkko Tuulikki Marjamäki 64 v. Messu su 26.8. klo 10, s Myyryläinen, l Kyrönviita, k Evans, av. kirkkokuoro ja Mesimeri, Aaron Koivunen viulu. Stephen Evansin lähtöjuhla ja vanhusten kirkkopyhä. Vanhukset voivat tilata taksikyydin seurakunnan laskuun. Messun jälkeen lounas srk-talolla, vapaaehtoinen maksu oman seurakunnan diakoniatyölle. Vahojärven lähetysjuhla

su 26.8. klo 18 Vahojärven leirikeskuksessa. Bussikuljetus srk-talolta Rantakodon kautta klo 17.30. Tulossa: Hiljaisuuden päivä 16.9. Poikkeusharjussa. Tiedustelut puh. 044 741 2036/ Marianne. DIAKONIA EU-ruokakasseja jaetaan työttömille ja vähävaraisille ma 27.8. klo 10–13 srk-talon alakerrassa. Saunailta ti 28.8. klo 17 Poikkeusharjussa nyyttäriperiaatteella. Jos tarvitset kyydin, niin soita 044 741 2021. Omaistaan tai läheistään hoitavien vertaisryhmä srktalon kirjastossa ke 29.8. klo 12. Kevan toimintapiiri ke 29.8. klo 17.30–19 srk-talolla. Kuutamosauna pe 31.8. alk. klo 20 Poikkeusharjussa. Nyyttärit. LAPSITYÖ Liikuntapyhäkoulu su 26.8. klo 16, srk-talon päiväkerhotiloissa. RAUHANYHDISTYS Su 26.8. klo 19 seurat ry:llä.


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 3

Parkanon työttömyys neljänneksi alhaisin Pirkanmaalla Ylä-Satakunta Heikki Pettinen

Työttömyyden nousu jatkui heinäkuussa, mutta edelleen Parkanossa ja Karviassa työttömyysaste oli pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Sen sijaan Kihniössä työttömiä oli selvästi vuodentakaista enemmän. Koko Pirkanmaalla tilanne on huonontunut nopeammin sillä seurauksella, että Parkanon tasan 8 prosentin työttömyysaste oli koko maakunnan neljänneksi alhaisin Sastamalan, Punkalaitumen ja Vesilahden jälkeen. Kihniön 8,5 prosenttia oli sekin selvästi vähemmän kuin koko Pirkanmaan työttömyysaste 11 prosenttia. Maakunnan korkein työttömyysaste oli Tampereen 14,2 prosenttia. Karvian työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 10,3 prosenttia eli prosenttiyksikön kymmenyksen vähemmän

kuin koko Satakunnassa. Maakunnan ”kärjessä” oli Pomarkku (13,7). Työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan Parkanossa 238, Karviassa 119 ja Kihniössä 81. Yli viisikymppisten osuus oli Parkanossa yli puolet, Karviassa ja Kihniössä vähän alle puolet työnhakijoista.

Lisää nuoria työttömiä Parkanossa Nuorten työttömien määrä on edelleen kasvanut Parkanossa, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli heinäkuun lopussa 25. Nuorten työttömien määrä sen sijaan väheni Karviassa 6:een ja Kihniössä 7:ään. Pitkäaikaistyöttömien määrä pieneni vähän Parkanossa (39) ja Kihniössä (8), mutta kasvoi yhtä vähän Karviassa (16). Avoimia työpaikkoja oli heinäkuun viimeisenä päivänä Parkanossa 25, Karviassa 5 ja Kihniössä 6.

Ostamme käteisellä kultaa ja hopeaa, myös rikkinäiset, mustuneet ja tarpeettomat pöytähopeat kelpaavat. Tarkka punnitus ja luotettavuutta alan ammattilaiselta.

2011 2012 16 %

Psykoterapeutti Satu Haveri, Parkano

14 12 Karvia Koko maa

10

t7BBUJWBFSJUZJTUBTP t,PHOJUJJWJOFOLÊZUUÊZUZNJTUFSBQJB Puh. 040 522 7141

Kihniö Parkano

8

Syksyn uutuudet saapuneet

6 4 2

t KANKAAT 0 Heinä

–15 %

t PITKIEN VERHOJEN YLÄ- JA ALAKÄÄNTEIDEN ILMAINEN OMPELU

Syys Marras Tammi Maalis Touko Heinä

Tarjoukset voimassa 23.8.–1.9.2012

sunnuntaiksi

Venetsialaiset myös Pyhäniemessä

Vanhuksen rukous Ensi sunnuntaina vietetään Parkanossa vanhusten kirkkopyhää. Vuoden aikana vietetään monia nimikkokirkkopyhiä. Jumalanpalvelus on toki silti aina koko seurakunnan juhla. Eri nimikkokirkkopyhät kuitenkin tuovat mukavan ulottuvuuden vuoden eri pyhiin. Vanhusten kirkkopyhä elokuun viimeisenä pyhänä on muodostunut jo perinteeksi. Vanhus. Tuo paljon keskustelua herättävä sana. Kuka siis mieltää kirkkopyhän ”omakseen”? Puhutaan ikäihmisistä, ikääntyvistä, senioreista… Raamatussa vanhuus ja elämänkokemus rinnastetaan toisiinsa, ja pitkä ikä nähdään Jumalan siunauksena. Eletty elämä ja sen tuomat kokemukset ovat arvokkaita. Herran armo pysyy ajasta aikaan. Raamattuun on Psalmien kirjaan tallennettu Vanhuksen rukous – joka ei vanhene: Sinä olet minun toivoni, Herra, Herra, minun turvani nuoruudesta asti.

Syntymästäni saakka olet ollut tukeni, Siitä saakka kun kohdusta minut päästit. Sinulle minä aina laulan ylistystä. Monelle olen ollut ihmetyksen aihe, mutta sinä olet luja turvani. Siksi minun suuni tulvii kiitosta ja alati ylistää ihanuuttasi. Älä hylkää minua nyt vanhuuden päivinä, älä jätä, kun voimani uupuvat. Minun viholliseni väijyvät minua ja pitävät keskenään neuvoa sanoen: ”Jumala ei ole enää hänen kanssaan, käykää häneen kiinni, ei häntä kukaan auta”. Jumala, älä ole kaukana! Jumala, riennä minua auttamaan. Joutukoot häpeään ja häviöön minun vainoojani, kohdatkoon iva ja pilkka minun ahdistajiani! Minä en luovu toivostani enkä lakkaa sinua ylistämästä. Minä julistan uskollista hyvyyttäsi ja alati sinun apusi runsautta, jonka mittaa ja määrää en tiedä. Herra, minun Jumalani, minä kerron sinun voimateoistasi ja julistan vanhurskauttasi, sinun,

ainoan. Jumala, sinä olit opastajani jo kun olin nuori, ja tähän päivään asti olen saanut kertoa ihmeistäsi. Kun nyt olen vanha ja harmaapäinen, älä hylkää minua, Jumala. Minä julistan tuleville polville kätesi mahtia ja tekojesi suuruutta. Sillä korkeuksiin ulottuu vanhurskautesi ja suuret ovat tekosi. Jumala, kuka on sinun vertaisesi? Sinä olet antanut vaikeita vuosia ja monia ahdistuksen aikoja, mutta yhä uudelleen sinä virvoitat minut, syvyyksistä sinä minut nostat. Kohota minut takaisin kunniaan ja lohduta minua jälleen, niin lyyrani sävelin saan ylistää sinun totuuttasi, Jumala, ja harppuni kielillä kiittää sinua, Israelin Pyhä! Minun huuleni avautuvat ilohuutoon. Minä laulan sinulle kiitosta, koska sinä lunastit minut Lakkaamatta minun kieleni kertoo vanhurskaudestasi. (Ps 71) Tuija Haukkaluoma

Parkanontie 45, Parkano puh. 448 2747 ma–pe 10–17, la 9–13

Kihniö Kihniön Pyhäniemessä vietetään lauantaina kesäkauden päättäjäisiä eli venetsialaisia. Päivätapahtuma alkaa kello 12, jolloin esiintyy trubaduuri Pertti Palm. Paikalla on myös Hursti-ukko. Päivän aikana voi osallistua myös ulko-zumbaan rantasaunalla. Koko perheen tapahtumassa on esillä pappamopoja, ja perheen pienimmillä on mahdollisuus osallistua talutusratsastukseen. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy. Iltatapahtuma alkaa kello 21 Junnu Vainio -karaokekisalla. Piha-alueella on esillä valaistu TPJ Drifting -auto. Kello 23 alkaa ilotulitus, ja illan aikana Clubissa esiintyvät Tommy Huovinen ja bilebändi Paholaiset.

Keskitä paikalliseen. Saat etuja. Kokeile bonuslaskurilla, paljonko sinulle kertyisi OP-bonuksia. op.fi/edut

- Täyden palvelun pankki -

Parkanon seurakunta

vihitty

Karvian Osuuspankki 90 vuotta

Osaavat kädet luovat maailmoja

Kutsumme Sinut pankkimme asiakas

Karvian Osuuspankin 90-v

PETÄJÄ-OPISTON KURSSIMUUTOKSIA 1104118 NYPLÄYS ma 18:00-20:30 alkaen 3.9. Parkanon Opintotalolla 1104122 PUUTYÖ JA KORISTEVEISTO ke 17.30-20.45 ajalla 5.9.-21.11. Parkanon yhteiskoulun teknisen työn luokassa 1207101 ESPANJAA EDISTYNEILLE aloituskerta ti 4.9. jatkossa ke 17.00-18.30 Parkanon Opintotalolla 1207202 ESPANJA 1 aloituskerta ti 4.9. jatkossa ke 19.00-20.30 Kihniöllä Kettukallion koululla 8302101 JOOGA ma 18.00-19.30 10.9.-10.12. Parkanon terveyskeskuksella Toni ja Katja Hautaniemi (o.s. Niemenmaa) vihittiin Parkanon kirkossa 21.7.

Tervetuloa!

petaja.lpkky.fi

JUHLATANSSEIHIN LAUANTAINA 8.9.2012 klo 20.00 -01.00 Karviatalolle Musiikista vastaa Suomen ykkösartisti

JARI SILLANPÄÄ n Hae maksuto amme st ri to nt pääsylippusi ko määrä) ttu

(lippuja rajoite

& Men in Black

Tervetuloa viettämään mukavaa syysiltaa kanssamme!

Kahvitarjoilu Karviatalolla 0 klo 20.00-22.0

- Karvian oma pankki -


4 – Torstaina 23. elokuuta 2012

pääkirjoitus

23.8.2012 Ylä-Satakunnan arkisto / Minna Lautamäki

Yöpäivystystä helppo puolustaa Parkanon kaupunginhallitus puolustaa jykevästi terveyskeskuksen yöpäivystyksen säilyttämistä paikkakunnalla. Sitä on helppo perustella kaupungin sijainnilla, kolmostien ja valtatie 23:n vilkkaudella sekä sillä, että myös naapurikuntien asukkaat voivat tarvittaessa hakea apua Parkanon terveyskeskuksesta. Toisaalta puolustustaistelu on helppo, koska uhka ei ole suuri. Ehdotus päivystyksen siirrosta Tampereen Acutaan sisältyy lääkintöneuvos Ulla Mattelmäen laatimaan Pirkanmaan terveydenhuollon järjestämissuunnitelman luonnokseen. Sillä paperilla ei päivystyksiä siirrellä. Yöpäivystyksen maksaa Parkanon kaupunki ja sen siirtämisestä päättää yksin Parkanon kaupunginvaltuusto. Kaupungin lausunnossa suunnitelmasta lausutaan myös julki se, miksi päivystys ylipäätään on edelleen Parkanossa. Siinä on tie-

tysti ansionsa niin kunnallispoliitikoilla kuin kansanliikkeilläkin, mutta olennaisinta on, että yöpäivystys tulee niin halvaksi järjestää Parkanossa. Parkano on ostolääkäreiden varassa ja nämä lääkärit asuvat Tampereella. Heidän kannattaa ajaa Parkanoon mieluummin pitkän yöpäivystysvuoron vuoksi kuin muutaman tunnin iltapäivystyksen. Yöpäivystys on enimmäkseen varallaoloa, sillä potilaita on keskimäärin yksi per yö. Lääkäri ehtii hyvin nukkuakin. Tässä tapauksessa Parkanon syrjäinen sijainti on etu, jota kannattaa käyttää hyödyksi. Kukaan ei sen sijaan hyötyisi päivystyksen siirrosta Tampereelle. Acutaan pääsee nytkin aina, kun on tarvis. Ei ole myöskään syytä vähätellä sitä turvallisuuden tunnetta, jonka yöpäivystys paikkakunnalla tuo. Enemmän tai vähemmän samasta on kysymys lääkärihelikopterissa, joka aloittaa toimintansa nyt Pirkanmaalla. Heikki Pettinen

muistilehtiön reunasta xx.xx.1962

Tinanappeja ja kruunuja, kiitos! Poliisin hallinnon keskittäminen ei sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan tarkoita käytännön työtä tekevien konstaapelien keskittämistä, pikemminkin päinvastoin. Jospa se olisi sitten tällä kertaa niin, kun aikaisemmissa hallinnon rukkauksissa juuri ne konstaapelit tuntuvat vähentyneen ainakin näiltä kulmilta. Jos ymmärsin ja ynnäsin oikein Aamulehden etusivulla olleista luvuista, niin järjestyspoliisin vahvuus kenttähommissa on Pirkanmaalla 304 sinitakkia. Heistä peräti 167:n asemapaikka on Tampereella, kun esimerkiksi tämän maakunnan luoteiskulman järjestyksestä huolehtii 17 poliisihenkilöä Ikaalisten asemalta käsin. Olen asunut vuosia Tampereel-

hätävara

la ja mielestäni tamperelaiset ovat voittopuolisesti kunnon väkeä. Siksi tuntuu liioittelulta, että 54,9 prosenttia maakunnan poliisivahvuudesta vahtii tamperelaisia, joita sentään on vain 43,8 prosenttia pirkanmaalaisista. Sitä paitsi Tampereella kansalaiset ovat huomattavasti sakeammassa kuin täällä maakunnan reunalla. Maataloudessakin on opittu, että tuotantoyksikön koon kasvaessa yhtä päätä kohden tarvitaan vähemmän ihmistyövoimaa. ❐❐❐ Konstaapeleiden harvinaistuminen viritti Parkanossa taannoin adressinkin. Nimiä kerättiin muistuttamaan siitä, että lain suojaa tarvitaan täälläkin. En tiedä, kuinka se tehosi, mutta silminnähtävää vaikutusta adressilla ei ilmeisesti ollut. Ehdotankin nyt toista keinoa: rikosilmoitusten tekoa. Rikosilmoituksen voi tehdä netissä siinä kuin kirjoittaa nimensä nettiadressiinkin. Ero on siinä, että viesti menee varmasti perille.

En tietenkään tarkoita väärien tai turhien rikosilmoitusten tekoa. Luulen, että oikeitakin rötöksiä matkaansaatetaan täällä ihan riittävästi, mutta läheskään aina niistä ei vaivauduta ilmoittamaan poliisille. Juuri siksi, ettei siitä uskota olevan mitään hyötyä. Mutta juuri tässä ajaudumme kierteeseen. Vuoden lopussa päälliköt Tampereella voivat tilastoistaan todeta tyytyväisin, että Kihniössä rikosilmoitukset ovat taas vähentyneet. Kun oma postilaatikkoni rikottiin pari vuotta sitten, ajattelin ensin jättää asian sikseen. Hetken harkittuani kuitenkin tein netissä ilmoituksen poliisille. Se johti tasan siihen, että sain muutaman päivän päästä poliisilta kirjeen, jossa kerrottiin ilmoitukseni tulleen vastaanotetuksi. Mutta olipahan rötös ainakin tilastoitu. ❐❐❐ Tiedoksi vain, että esimerkiksi YläSatakunnan Näpyihin ilmoitetut lainvastaisuudet eivät tietääkseni sellaisenaan koskaan johda polii-

situtkintaan, syyteharkinnasta puhumattakaan. ❐❐❐ Eurokriisikin näyttää kesälomani aikana äityneen entistä pahemmaksi. Jospa tässä sittenkin tulee lähtö eurosta. Paluuta markkaan on kuitenkin turha haikailla. Spekulantit vain iskisivät pieneen valuuttamme taas tai sitten siitä tulisi ihan liian vahva ja vienti pysähtyisi kertakaikkiaan. Ei. Jos on eurosta luopuminen, niin siirrytään sitten Ruotsin kruunuun. Timo Soinikin on kehunut, miten viisaasti naapurit ovat tehneet pitäessään kruununsa ja kuinka hyvin heillä sen ansiosta menee. Tehkäämme siis yhtä viisaasti.

Kihniön Eräveikkojen syyskokous pidettiin 26. 8. Aitolahden majalla. Kokouksen puheenjohtajana toimi Jaakko Korhonen ja sihteerinä paavo Filppula. Rauhoitusajat säilytettiin muutoin ennallaan paitsi metsäpyy ja peltopyy rauhoitettiin kokonaan. Entiset rauhoitusalueet säilyteään, mutta Korhosen Isossasaaressa metsästys sallitaan. Päätettiin hankkia piirustukset ja kustannusarvio Jänislammin rantaan rakennettavaa metsästysmajaa varten. pienoiskivääriammunnat järjestetään 16. 9. Päätettiin julistaa tuhoeläinten hävittämiskilpailu. Vieraita metsästäjiä saavat jäsenet tuoda seuran vuokramaille 300 markan vuorokausimaksusta.

Heikki Pettinen

sananparsi Mitäs rikas hualii: kun se tervaa niin se tervaa katinki. Vihti

päivän laina OAJ:n Hannu Laaksola pohtii Opettaja-lehden pääkirjoituksessa 14.8. lukio-opetuksen kehittämistarvetta. Ammatillisen koulutuksen suosion varjossa ja muiden koulutusmuotojen päivittyessä lukio on seisahtunut ikään kuin sivustakatsojaksi. Kehityksestä jälkeen ovat jääneet opetuksen sisällöt, rakenteet ja välineistö. Lukio on nuorten silmissä päämäärätön toisin kuin ammatillinen koulutus, joka lupaa tehdä heistä oman alansa ammattilaisia. Lukiolle ei enää riitä pelkkä päivitys. Sen profiilia pitää nostaa voimallisesti ja tehtävä pitää määritellä uudestaan. Lukio tarvitsee nykyistä selkeämpää painotusta tiedon hallintaan ja soveltamisen taitoihin. Oppimisympäristöt pitää tuoda nykypäivään ja toimintakulttuuri uudistettava. Uudistaminen edellyttää rohkeita tavoitteita ja selkeää aikataulua. Toiminnan ja sisältöjen on oltava sellaisia, että opiskelijoilla on riittävät valmiudet lukion jälkeiseen koulutukseen ja työelämään.


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 5

uutiset

Torstaina 23. elokuuta 2012

Tuulivoimaselvitystä esitellään Kihniössä

Terveyskeskuksen saunaremontille haetaan yhä tekijää Kihniö Heikki Pettinen

Ylä-Satakunta Kihniön kunta hakee yhä urakoitsijaa, joka remontoisi terveys- ja palvelukeskuksen sauna- ja pesuhuonetilat kunnan kohtuulliseksi katsomalla hinnalla. Kahden tarjouskilpailun tuloksena on tullut yksi urakkatarjous, mutta sekin hylättiin liian kalliina. Talousarviossa remonttiin on varattu 120 000 euroa, mutta kesäkuussa päättyneellä toisella kierroksella saapunut ainoa urakkatarjous oli 162 000 euroa. Tekninen lautakunta pyysi 50 000 euron lisämäärärahaa, jotta remontti päästäisin tekemään. Kunnanhallitus päätti kuitenkin maanantaina, ettei se esitä valtuustolle lisämäärärahan myöntämistä. Sen sijaan se edellyttää, että sauna- ja pesutilat remontoidaan yksikköhintaurakkana ja valvotaan kunnan omana työnä.

Heikki Pettinen

Pirkanmaan liiton tuulivoimaselvityksessä on seuloutunut 45 aluetta, joiden soveltuvuutta tuulivoimapuistoiksi tutkitaan tarkemmin. Huomattavan suuri osa näistä alueista sijaitsee Parkanossa ja Kihniössä. Kihniössä järjestetäänkin ensi viikolla tilaisuus, jossa selvitystä esitellään kansalaisille. Selvitysalueet on merkitty oheiseen karttaan. Karttaa ei kannata yrittää lukea kovin pikkutarkasti, koska se on vain suuntaaantava. Tutkittavat alueet valikoituneet tuuliolojen mukaan, mutta eivät vain siksi. Tuulivoimapuistot täytyy myös saada riittävän kauas asutuksesta, siksi harvaan asuttu Luoteis-Pirkanmaa on otollista seutua. – Etäisyyttä vakituiseen ja loma-asutukseen pitää olla vähintään kilometri. Toisaalta yhtä neliökilometriä pienempiä alueita ei tarkastella. Ympäristöministeriön suositus on, että tuulivoimapuistossa olisi vähintään 7–8 voimalaa, kertoo suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen Pirkanmaan liitosta. Naapurien lisäksi pitää ottaa huomioon ympäristö muutenkin. Tuulivoimapuistoja ei suunnitella luonnonsuojelualueille eikä arvokkaisiin luonto- tai kulttuurimaisemiin. Myös luontomatkailulle tärkeitä alueita vältetään. Valintaan vaikuttaa myös paikan etäisyys sähköverkoista. Tietysti tuultakin pitää olla riittävästi, eli keskimäärin vähintään 6 metriä sekunnissa 100 metrin korkeudessa. Selvityksen pohjana on Ilmatieteenlaitoksen vuonna 2009 tekemä kartoitus, jossa kirjattiin tuuliolot koko Suomessa 2,5 x 2,5 neliökilometrin alueittain.

Turpeenoton jälkeen tuulivoimapuistoksi? Tuulivoimaselvitystä tehdään Pirkanmaan maakuntakaavaa varten. Tähtäimessä on tilanne vuonna 2040. – Tutkittavana on esimerkiksi vanhoja ja nykyisiä turvetuotantoalueita. Tuulivoiman tuotanto voisi olla sopiva jatkokäyttö nevalle sen jälkeen kun turve on nostettu, Mäkynen sanoo. Hän korostaa, että selvitys on vielä kesken. Tutkittavat alueet on valittu paikkatietojen perusteella, mutta edelleen selvitetään

”Alan kokeneet ammattilaiset ovat käyneet vähiin tällä seudulla.”

Tuntihinnatkin ovat kovia – Olemme jo pyytäneet urakoitsijoilta tuntihintoja ja saaneetkin niitä muutamilta. Toistaiseksi ne ovat olleet niin suolaisia, etteivät ne mahdu 120 000 euron budjettiin, tekninen johtaja Pertti Jalonen kertoo. Ongelma on hänen mukaansa siinä, että alan kokeneet ammattilaiset ovat käyneet vähiin tällä seudulla. – Työ on vielä tavallista vaativampi, koska remontti tehdään keskellä toimivaa terveyskeskusta. Esimerkiksi hygieniavaatimukset ovat kovat. Remontoitavaa tilaa on noin 100 neliömetriä. Siihen arvioidaan tarvittavan 1 000–1 200 työtuntia.

Pirkanmaan liitto on löytänyt tuulivoimarakentamiseen sopivia alueita eniten Parkanon, Kihniön, Virtain ja Pohjois-Kurun seudulta.

esimerkiksi tuulivoimapuistojen vaikutuksia linnustoon ja muihin luonnonarvoihin. Pirkanmaalle on pystytetty vasta yksittäisiä tuulivoimaloita, mutta kiinnostus useita voimaloita sisältävien tuulivoimapuistojen perustamiseksi kasvaa koko ajan. Anne Mäkynen pitää hyvin mahdollisena, että niitä on jo silloin, kun nyt valmisteltava maakuntakaava saa lain voiman. – Maakuntakaavalla vain suunnitellaan alueiden käyttöä. Sen perusteella ei rakenneta yhtään tuulivoimalaa eikä se toi-

saalta estä tuulivoimaloiden rakentamista aivan muihin paikkoihin kuin mitä maakuntakaavassa osoitetaan.

Ensiesitys Kihniössä keskiviikkona Tuulivoimaselvitystä esitellään pirkanmaalaisille kolmessa tilaisuudessa. Ensimmäinen niistä on Puumilassa ensi keskiviikkona kello 18. Siellä käsitellään koko pohjoisen Pirkanmaan eli myös Parkanon, Ylöjärven, Ikaalisten, Mänttä-Vilppulan, Virtain ja Ruoveden mahdollisia tuuli-

voimapuiston alueita. Muut kaksi asukastilaisuutta ovat syyskuun puolella Pälkäneellä ja Sastamalassa. Niihinkin voivat täkäläiset osallistua, jos ei pääse Kihniöön keskiviikkona. Selvitystyöhön liittyen järjestetään vielä 3. lokakuuta Tampereella tuulivoimaseminaari, joka myös on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Tuulivoimaselvityksestä on tietoa myös Pirkanmaan liiton verkkosivulla: http://maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi/tuulivoima.

Heikki Pettinen

Parkanon kaupunginhallitus esittää yhdeksää kohtaa Pirkanmaan maakuntaohjelman toteuttamisuunnitelmaan vuosiksi 2013–14. Ykköskoriin kerätään hankkeita, joita pyritään saamaan eteenpäin maakunnallisilla päätöksillä sekä EU:n rakennerahastojen va-

rojen turvin. Tähän joukkoon Parkano listasi Lupinet-valokuituverkon rakentamisen jokaiseen talouteen (kustannusarvio noin 6 miljoonaa euroa), Asemanseudun vesihuollon ja kunnallistekniikan rakentaminen sekä valaistuksen ja kevyen liikenteen väylän rakentaminen (1,0–1,5 miljoonaa), Teollisuustien rakentaminen Pahkalan teollisuusalueelle

(500 000 euroa), Parkanon varikon sekä Aurekosken teollisuustilojen markkinointi ja alueiden kehittämistoimet sekä Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän kehittämis- ja investointihankkeet Parkanon Iisakin oppimisympäristön kehittämiseksi. Kakkoskori kerätään kohteita, joihin tarvittaisiin määrärahoja valtion budjettiin. Näihin Met-

Parkano Heikki Pettinen

Vain ehdotus yöpäivystyksen lakkauttamisesta Parkanossa on huono, muuta vikaa Parkanon kaupunginhallitus ei löydä Pirkanmaan terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta. Muuten suunnitelma kokoaa kaupunginhallituksen mielestä olennaista tietoa ja kiinnittää huomiota tuleviin ongelmiin. Kaupungin lausunnon mukaan yöpäivystyksen lopettaminen ei säästäisi yhtään rahaa. Sen sijaan lääkärien saaminen hoitamaan pelkkää iltapäivystystä olisi vaikeaa, koska toimintaa pyöritetään ostolääkäreillä ja he asuvat useimmiten Tampereella. Siksi ilta- ja yöpäivystyksestä maksetut tunnit ovat Parkanolle halvempia kuin pelkät iltatunnit olisivat.

Röntgeniin Tampereelle jos on tarvis

Parkano listasi kärkihankkeensa Parkano

Parkano ei näe järkeä yöpäivystyksen siirrossa Tampereelle

säntutkimuslaitoksen Parkanon yksikön virkarakenteen vahvistamisen ja Länsi-Suomen yksikön pääpaikan säilyttämisen Parkanossa, Kolmostien yhteysvälin Tampere–Vaasa parantamissuunnitelman toteuttamisen, raakapuuterminaalin rakentamisen Parkanon asemalle (5,7 miljoonaa euroa) ja lisäraiteen rakentamisen Tampereen ja Seinäjoen välille.

Suunnitelman laatinut lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki perusteli yöpäivystyksen siirtoa Tampereelle muun muassa sillä, että siellä Acutassa on aina käytettävissä röntgen ja laboratorio. Parkano toteaa lausunnossaan, että potilas voidaan lähettää kiireellisenä Acutaan, jos röntgeniä tarvitaan. Samoin voidaan tehdä, jos laboratorion palveluita tarvitaan. Useimmiten on kuitenkin pärjätty ensiavussa tehdyillä pikatesteillä. Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma tehtiin, koska terveydenhuoltolaki edellyttää sitä.


6 – Torstaina 23. elokuuta 2012

Kemppainen johtaa edelleen vaalilautakuntaa Parkano Parkanon kaupunginhallitus valitsi toimielimet lokakuun kunnallisvaaleja varten. Parkanon äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtajana jatkaa Tuomo Kemppainen. Varapuheenjohtaja on Juhani Tuomisto ja jäsenet Helena Ojennus, Leevi Leppänen ja Soile Salminen. Vaalilautakunnalle valittiin myös varajäsenet, ja heidät kutsutaan tarvittaessa tässä järjestyksessä: Jouko Ylirönni, Aila Sammi, Tarja Manner, Jouko Marttila, Eero Polsa, Sirpa Viljamaa ja Susanna Huuskonen. Vaalitoimikuntaan kaupunginhallitus valitsi puheenjohtajaksi Minna Laadun, varapuheenjohtajaksi Eeva-Liisa Laholuoman ja jäseneksi Väinö Luodon. Varajäsenet ovat järjestyksessä Anne Talonen-Levula, Erkki Äijälä, Saara Viitaharju, Tuulikki Hautaniemi, Aino Rimppi ja Pentti Järvensivu. Vaalitoimikunta huolehtii ennakkoäänestyksen toimittamisesta laitoksissa sekä kotiäänestyksen järjestämisestä. Kunnallisvaalit toimitetaan sunnuntaina 28. lokakuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23. lokakuuta.

Parkano myy Pikespon osakkeet Ylä-Satakunta Heikki Pettinen

Parkanon kaupunki myy kaikki omistamansa 595 Pikespo Invest Oy Ltd:n osaketta. Yhtiö on tarjoutunut ostamaan ne 18,46 eurolla kappale eli yhteensä 10 983,70 eurolla. Kaupunki osti osakkeet vuonna 1985 10 007,18 euron hinnalla. Tarkoitus on saattaa Pikespo Invest yksityisenemmistöiseksi rahastoksi, jotta EU:n valtiontukisäännökset eivät rajoittaisi sen sijoitustoimintaa. Valtiontukisääntöjen mukaan pääomarahaston omistuksesta on oltava yli puolet yksityistä pääomaa, jotta sen sijoituksia ei lasketa valtiontuen piiriin. Nyt Pikespon sijoitustoimintaa rajoittaa EU:n valtiontukisäännöstö.

vauvat Parkanolaiset Erja ja Ville Antila saivat tyttövauvan 5. päivä elokuuta. Seinäjoen keskussairaalassa syntyneen pienokaisen mitat olivat 3 330 grammaa ja 49 senttiä. Satu ja Esa Niemi Niinisalosta saivat tytön Porin keskussairaalassa 16. päivä elokuuta. Pienokaisen syntymämitat olivat 2 950 grammaa ja 51 senttiä. Vauvan sisarukset ovat Miko, Jani ja Anni.

Lepo vielä toistaiseksi, mutta liikunnasta tinkimättä Parkano Niina Martikainen

Tulevien varusmiesten ruumiillinen ja henkinen kunto nousi yhdeksi teemaksi Parkanon Iisakissa tiistaina pidetyssä kutsuntatilaisuudessa. Parkanon ja Kihniön asevelvollinen ikäluokka, yhteensä noin 60 nuorta miestä, kuuli usean puhujan suusta, miten suorituskyvystä kannattaa pitää huolta. Pirkanmaan Aluetoimiston päällikkö, komentaja Matti Eskola antoi yhdeksi mahdolliseksi mittariksi tutun 12 minuutin kestoisen Cooperin testin. – Kun sen siihen 2 700–2 800 metrin paikkeille juoksee, se on riittävän hyvä. Jos ei tähän pääse, kannattaa kohottaa kuntoa ennen palvelukseen astumista, hän totesi. Eskolan mukaan kuitenkin fyysistä suorituskykyä tärkeämpää on oikea asennoituminen. – Kannattaa olla vähän pilkettä silmäkulmassa. Kun yrittää parhaansa ja tekee annetut tehtävät, kyllä pärjää. Eskola korosti, että varusmiespalveluksessa kaikki ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia. Kaikille annetaan sama mahdollisuus pärjätä aikaisemmasta taustasta huolimatta. Kutsunnoissa olleen ikäluokan edustajat voivat lähteä varusmiespalvelukseen aikaisintaan ensi tammikuussa. Suurin osa kuitenkin tekee sen vasta vuotta myöhemmin.

Juoksukunto pelasti sodassa henkiä Sotaveteraanien tervehdyksen esittänyt Sulo Porrasssalmi jatkoi omassa puheenvuorossaan kuntoasiasta. Hän muisteli tilannetta, jossa hänen rintamalla ollessaan piti juosta nopeasti pellolle ammusta karkuun. – Polkupyörät jätimme siihen, ja kun tulimme takaisin, niihin oli osunut. Mutta kukaan meistä ei edes haavoittunut, Porrassalmi kertoi.

Jani Jokela, Oskari Grahn, Jukka-Pekka Roivas, Niklas Rintala, Markus Laihonen ja Robert Rintala ottavat asennon aikaisintaan ensi vuoden alussa.

”Kun yrittää parhaansa ja tekee annetut tehtävät, kyllä pärjää.” Vikkelät jalat siis pelastivat tässä tapauksessa hengen. Suomen yleinen asevelvollisuus koskee kaikkia miehiä. Se-

kä komentaja Eskola että veteraani Sulo Porrassalmi pitävät yleistä asevelvollisuutta olennaisen tärkeänä maanpuolustukselle. – Se on paras tae Suomelle. Jos te nuoret joutuisitte sotatilanteeseen kuten me, niin olen varma, että tekisitte saman kuin me, Sulo Porrassalmi sanoi.

Pää kestää varmasti, luultavasti kroppakin Kutsuntoihin osallistuneet ikäluokan 1994 edustajat Jani Jokela, Oskari Grahn, Jukka-

Pekka Roivas, Niklas Rintala, Markus Laihonen ja Robert Rintala kuuntelivat puheita kaikinpuolisen kunnon merkityksestä suuremmin säikähtämättä. Henkistä kestokykyään kukaan ei epäile, eikä fyysistäkään kovin paljon. Osa nuorista miehistä harrastaa urheilua runsaastikin. – Talvella pelaan jääkiekkoa ja kesällä jalkapalloa, Robert Rintala kertoo. – Lenkkeilen ja käyn kuntosalilla, Jani Jokela sanoo. – Pelaan jääkiekkoa talvella

ulkojäillä, pelaan jalkapalloa ja lenkkeilen, Jukka-Pekka Roivas sanoo. Muutama kertoo aikovansa lisätä liikuntaa ennen palvelukseen astumista. Komentaja Eskolan mainitsema Cooperin testin tavoite ei kaikille tuota ongelmia. Oskari Grahn ei kuitenkaan ole asiasta ihan varma. – En ole koskaan kokeillutkaan sitä juosta. Saattaisi kannattaa kokeilla. Lenkkarit jalkaan vain ja urheilukentälle.

Kuntoa voi rakentaa armeijassakin räätälöidysti Ylä-Satakunta Niina Martikainen

Viime vuosina esillä on paljolti ollut varusmiesten aiempia vuosikymmeniä heikompi kunto. Majuri Veli Rajala ei aivan täysin allekirjoita väitettä. Ainakaan keskiarvo ei ole laskenut. – Kuntokäyrä on kuitenkin mennyt päinvastaiseksi kuin ennen. Aiemmin oli paljon keskivertokuntoisia ja erittäin hy-

vä- ja huonokuntoisia vain vähän. Nyt on paljon ääripäitä, eli erittäin paljon urheilevia ja sitten niitä, jotka eivät liiku lainkaan, Rajala toteaa. Keskimäärin hyväkuntoiset puuttuvat hänen mukaansa liikkumistottumusten muuttumisen vuoksi. Lapset tottuivat aiemmin siirtymään paikasta toiseen kävellen tai polkupyörällä. Nykyään vanhemmat usein kyyditsevät jälkikasvuaan.

– Ennen nuorilla oli enemmän kestävyyskuntoa kuin nyt, koska arkiliikunta rakensi sitä. Tilastot kertovat, että esimerkiksi Cooperin testin tulokset ovat laskeneet, Rajala kertoo. Lisäksi myös parikymppisten ikäluokassa on aiempaa enemmän paino-ongelmia. Veli Rajalan mukaan huonon kunnon vuoksi ei kuitenkaan jouduta keskeyttämään varusmiespalvelusta. Alokkaat voidaan jakaa tasoryhmiin, joissa

rasituksen määrä sopii heidän kuntoonsa, ja vaatimuksia lisätään kunnon kasvaessa. Rajala kiittää sitä, että nuorten huonoon kuntoon on viime vuosina kiinnitetty huomiota. Kun ongelma myönnetään, siihen voi vaikuttaa. Varusmiespalveluksen keskeyttää vuosittain noin 12 prosenttia varusmiehistä. Yksi iso syy ovat mielenterveysongelmat. Veli Rajalan mukaan jokai-

nen keskeytys on liikaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että nollaan prosenttiin ei koskaan päästä. – Luvussa ovat mukana esimerkiksi loukkaantuneet ja sairastuneet, perhekriisiin joutuneet ja siviilipalvelukseen lähteneet. Osa palaa ehkä myöhemmin palvelukseen, mutta keskeyttäminen näkyy tietenkin silti sen vuoden tilastossa, Rajala sanoo.

Seurantalojen korjausavustusten haku alkoi Suomen Kotiseutuliitto julistaa haettavaksi vuoden 2013 seurantalojen korjausavustukset. Hakemukset on toimitettava Kotiseutuliittoon viimeistään 30.9. Tänä vuonna hakemukset voi jättää myös sähköisesti. Seurantalojen korjausavustus on valtionavustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuu-

riministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Korjausavustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Korjausavustuksella säilytetään ja parannetaan seurantalojen kulttuurihistoriallista arvoa, kuntoa ja toimivuutta.

Avustusten myöntämisen edellytyksenä on, että opetusja kulttuuriministeriö osoittaa tarvittavat määrärahat. Vuonna 2012 korjausavustusta myönnettiin 173 yhdistykselle yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Korjausavustuksista päättää Suomen Kotiseutuliiton hallitus Seurantaloasiain neuvotte-

lukunnan lausunnon perusteella helmi–maaliskuussa 2013. Neuvottelukunnassa ovat edustettuna seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö, Museovirasto ja Kuntaliitto. Seurantalojen korjausavustusten hakemuslomake ja ha-

kuohjeet ovat osoitteessa www. kotiseutuliitto.fi/seurantaloavustukset Tänä vuonna avustusta voi hakea myös sähköisesti verkkopalvelun kautta 3.9. alkaen: www.kotiseutuliitto.fi/seurantaloavustukset/sahkoinenhaku


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 7

Hyvä huonekalu kestää satoja vuosia Ylä-Satakunta Niina Martikainen

Vanhanaikaisen huonekalun voi melkein aina korjata kuntoon. Verhoilijamestari, entisöijä Päivi Hieta ei muista törmänneensä mahdottomaan tai liian huonokuntoiseen kalusteeseen. Vaikeita ja työläitä toki on tullut vastaan. Esimerkiksi runsailla koristeleikkauksilla varustetut huonekalut, joista pitäisi saada maali pois. Aikaa voi mennä paljon. Tätä ongelmallisempia ovat kuitenkin nykyaikaiset halpakalusteet, joita ei aina edes kannata korjata. – Halpaan sohvaan voi jo pelkästään uudet kankaat maksaa enemmän kuin uusi sohva, Päivi Hieta sanoo. Hänen mielestään halpojen ja heikkolaatuisten huonekalujen tekeminen on tuhlausta. Omassa työssään hän näkee jopa satoja vuosia vanhoja, edelleen käyttökelpoisia kalusteita. – Kyllä huonekalun pitää kestää kau-

Verhoilija tarvitsee neuloja, nauloja ja vasaraa. Muovipussissa on shellakkaa, joka liuotetaan nestemäiseksi ja käytetään lakan tapaan.

emmin kuin viisi vuotta, hän sanoo. Kankaanpäässä asuva Päivi Hieta entisöi ja verhoilee työkseen huonekaluja Wanha Vakka -verstaassaan. Hän perusti yrityksen miehensä kanssa vuonna 1996. Seuraavana vuonna hän aloitti edelleen jatkuvan entisöinnin ja verhoilun opettamisen Kankaanpään kansalais-

opistossa, nykyisessä Petäjä-opistossa. Parkanossa opisto järjesti ensimmäisen tällaisen kurssin viime vuonna. Se pidettiin tuolloin viikonloppukurssina, tänä vuonna opetusta on maanantai-iltaisin. Kihniössä pidetään kahden viikonlopun mittainen kurssi sekä syksyllä että keväällä. Kurssilaiset ovat entisöineet vuosien mittaan mitä erilaisimpia esineitä. – Lasten leluista, kuten puuhevosista nukenvaunuihin ja massiivisiin sohviin, Hieta sanoo. Verhoilukurssilla käytetään eniten yksinkertaisimpia työkaluja, kuten vasaraa, nauloja ja neuloja. Kurssilaisen ei tarvitse hankkia työvälineitä, vaan kurssin vetäjä tuo ne mukanaan. – Moni kyllä tekemisestä innostuessaan ostaa niitä itselleen, Päivi Hieta toteaa.

Pieni kaluste ei aina ole pieni entisöitävä Aloittelevalle kurssilaiselle voi tulla yllä-

tyksenä, miten paljon aikaa menee. – On tultu kurssille pinnatuolin kanssa ja sanottu, että otin alkuun vain tällaisen pienen homman. Siinä tuolissa on kuitenkin paljon raaputettavia pieniä pintoja, ja iso sileä kaappi voi olla paljon nopeampi työ, Hieta vertaa. Tasaisilla pinnoilla voi maalinpoistoon käyttää hiomakonetta tai kuumailmapuhallinta. Pieniin ja koukeroisiin ne eivät sovi. Jokin aika sitten muodissa oli nopeasti hiekkapuhaltaa esine maalittomaksi tai lakattomaksi. Päivi Hieta tyrmää menetelmän. – Pinta menee täysin pilalle. Pehmeämmät puunsyyt kuluvat enemmän kuin kovat, jotka sitten jäävät koholle. Hiekkapuhallettu huonekalu on oikeastaan pilattu, hän sanoo. Jo vuosikymmeniä nähneeseen perinnepiironkiin kannattaa siis suhtautua sen iän vaatimalla arvokkuudella ja antaa kunnostettaessakin sille aikaa. Hutaisten ei tule hyvää tässäkään asiassa.

Isoäidin ruokakaluston voi kunnostaa monella tapaa Ylä-Satakunta Niina Martikainen

Päivi Hiedan edessä on lakattu puutuoli, jossa on pehmustettu istuinosa. Lakassa on hieman koloja. Istuinosan pehmuste on paakkuuntunut, ja päällyskangas on aikanaan leikattu kauhtuneesta verhosta. Tuoli on yksi neljästä samanlaisesta ruokailukaluston tuolista. Kalustoon kuuluu myös ovaalinmuotoinen pöytä ja kaksi isoa käsinojallista tuolia. – Arviolta 1930-luvun kalusto, Päivi Hieta arvioi. Hän pitää koivupuista tuolia hy-

väkuntoisena. Lakka on suurimmaksi osaksi kunnossa. Tuoli on joskus lakattu uudelleen. Alkuperäinen alla oleva käsittely on shellakkaa, kilpikuoriaisen eritteestä tehtyä lakkaa. – Shellakan hyvä puoli on, että sitä ei tarvitse poistaa, vaan sillä käsitellyn voi lakata suoraan uudelleen päälle. Tässä tapauksessa se ei kuitenkaan enää auta, koska tämä tuoli on jo lakattu jollain tavallisella lakalla. Vaihtoehtoja kolhujen ja kulumien korjaamiseksi on useita. – Jos haluaa olla perusteellinen, voi vanhan lakan poistaa kokonaan, Hieta sanoo.

Tähän käytetään metallista sikliä. Se on eräänlainen lasta, jolla lakka raavitaan pois. Tämän jälkeen pinta hiotaan hiekkapaperilla ja lakataan. Näin hyväkuntoiseen tuoliin ei lakanpoistoa kuitenkaan ole tarvis tehdä. Tässä tapauksessa riittää fiksaaminen, jossa kolhukohtiin laitetaan sopivan väristä petsiä. Sitten kaluste välihiotaan poistamatta entistä lakkaa kokonaan ja lakataan uudelleen. Kolmas mahdollisuus on käsitellä tuoli öljyllä. Istuinosassa on säilytetty alkuperäinen pehmuste, joka on puusta tehtyä las-

tuvillaa ja tekstiilipohjaista flokkia. Päivi Hieta sanoo, että nämä voi korvata nykyaikaisella täytteellä. – Esimerkiksi vaahtomuovi ei pilaa kalustetta, koska kankaat ja pehmusteet ovat aina vaihdettavissa. Kangasmahdollisuuksia on monia, ja saatavana on useita 1930-luvun kalustoon sopivia malleja. Loppujen lopuksi oikean kuosin valitseminen on Hiedan mukaan kuitenkin huonekalun sijoituspaikasta ja omistajan mieltymyksistä kiinni. – Ei olisi järkevää tehdä huonekalusta tarkalleen jonkin tyylisuunnan mukaista, jos se sitten ei ollenkaan sopisi kotiin.

Sisustus, koti ja vapaa-aika

Verhoilijamestari, entisöijä Päivi Hieta kertoo, että isoäidin aikaisen ruokapöydän tuolin lakkaus voidaan joko uusia kokonaan tai tyytyä fiksaamaan kolhukohtia.


8 – Torstaina 23. elokuuta 2012

yritysuutinen

Huolettomia syyspäiviä! Sähköä nyt entistä edullisemmin Leppäkoski alensi myyntihintoja!

Musiikilla on parantava voima Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Parkanolaissyntyinen Senja Wallin on palannut takaisin lähelle kotiseutuaan. Hän asuu nykyään Ikaalisissa, mutta työskentelee ja vaikuttaa aktiivisesti synnyinkaupungissaan. Wallinin heinäkuussa perustama Sonetta Oy on musiikin monialayritys. Se tarjoaa musiikkiterapiaa, laulun- ja vapaan säestyksen opetusta sekä musiikkiesityksiä. Senja Wallin on koulutukseltaan sekä musiikkiterapeutti että -pedagogi. – Opiskelin ensin musiikkipedagogiksi, jolloin musiikkiterapia tuli tutuksi syventymisopintoina. Kun Turun ammattikorkeakoulussa alkoi laaja-alaisen musiikkiterapeutin monimuotokoulutus, innostuin opiskelusta uudelleen, Wallin kertoo. Ennen Pirkanmaalle paluuta Wallin työskenteli muun muassa Naantalin musiikkiopistossa musiikkileikkikoulunopettajana.

Valitse joko toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai vieläkin edullisempi 2 vuoden kiinteähintainen sopimus. tai soita 03 450 3400.

Sanomalehdet

J

ournalismilla tarkoitetaan ajankohtaisten, faktapohjaisten joukkotiedotussanomien tuottamista. Journalismin tehtäviä ovat tiedonvälityksen ohella yhteiskunnan kriittinen tarkkailu ja vallankäytön valvonta sekä sananvapauden ja julkisen keskustelun edistäminen.

Kun sanat eivät riitä Tuore musiikkiterapeutti uskoo vakaasti musiikin parantavaan voimaan. Eikä kyse ole pelkäs-

Senja Wallin antaa laulutunteja Parkanossa entisessä opinahjossaan musiikkiopiston tiloissa. Opetus sisältää luonnollisen äänenkäytön ja klassisen äänenmuodostuksen perusteita sekä hengitystekniikkaa. Oppilaana Sirpa Ervelä.

tään uskosta. Musiikkiterapian vaikutuksia tutkitaan ja uusia menetelmiä kehitetään jatkuvasti muun muassa Jyväskylän yliopistossa. – Musiikkiterapia on monipuolinen kuntoutus- ja hoitomuoto. Sen avulla voidaan auttaa esimerkiksi dementikoita ja kehitysvammaisia. Sitä voidaan hyödyntää myös rentoutumisessa ja kivunlievityksessä, Wallin luettelee. Hän korostaa, että hoidettavalla ei tarvitse olla musiikillisia taitoja ennestään. Musiikkiterapia soveltuu kaikille musiikista kiinnostuneille ihmisille. Laajaalainen musiikkiterapia kattaa kaiken ikäisten auttamisen. Wallin sanoo, että musiik-

Ajankohtaista Halpa-Hallista!

Teema - ajatonta kauneutta. Design Kaj Franck

ki auttaa, kun tuntemuksia on vaikea ilmaista sanallisesti. Esimerkkinä hän mainitsee oppimisvaikeuksista kärsivät nuoret ja lapset. Aina tuntemuksille ei edes löydy sanoja. Musiikkiterapialla voidaan auttaa myös ahdistuksesta ja masennuksesta kärsiviä. – Kun muuta ilmaisukanavaa ei ole, lukot avataan musiikin avulla. Terapiaan voi kuulua soittoa, laulua, improvisaatiota tai musiikin kuuntelua, Wallin sanoo. Musiikkiterapiaan pääsee yleensä lääkärin lähetteellä niin julkisen kuin yksityisenkin terveydenhuollon kautta tai olemalla yhteydessä suoraan terapeuttiin.

Kaj kauneutta. Design Teema - ajatonta

Ryhmäkoulutusta ja yksinlaulua Sonetta Oy:sta voi tilata myös ryhmäkoulutusta esimerkiksi päiväkotien henkilökunnalle ja kerhonohjaajille. Wallin käy antamassa musiikinohjausta myös perhepäivähoidossa oleville lapsiryhmille. Parkanolaisille Senja Wallin on tuttu esiintyjä. Hän on laulanut nuoresta asti yksin sekä erilaisissa kokoonpanoissa. Nykyään hän kuuluu Riiarinna-kuoroon ja toimii tarvittaessa kuoron äänenhuoltajana. – Laulu oli pääaineeni opiskellessani musiikkipedagogiksi. Opetan klassista laulua ja myös kevyempää asiakkaiden toiveiden mukaan.

Franck

Teema lautanen matala Ø26cm tai syvä Ø21cm

2 kpl

1890 á 10,50

Teema muki 0,30L

Teema matala lautanen Ø21cm

2 kpl

1590 á 8,90

Öljykynttilä 6kpll paloaika 36-48h vain ulkokäyttöön

340

Elvital shampoo 250ml tai hoitoaine 200ml

pkt

10,00-12,50/L

2 kpl

5

00 à 2,95

Brunberg mansikkasuukkoja 6 kpl/150g 10,00/kg Irtokarkit

5

90 kg

2 pkt

3

Tarjoukset voimassa to-la 23-25.8.

00 à 1,95

15

90

2 kpl

Aurinkokennovalaisin maapiikillä 4 kpl sarja

9

• latautuu auringonvalossa ja palaa automaattisesti pimeässä ä • kirkas valkoinen valo • edistynyt led-teknologia • nopea asentaa • kork. 31,5 cm, Ø 10,6cm • sis. NimH pariston • paloaika n 8 tuntia

90 pkt

Kartiolasi 21cl 2kpl/pkt

2 pkt

á 9,20

12

95

7,50/pkt

Rakettimyynti alkaa,laaja valikoima meiltä!

S I ! s en S A K A I VENETetSsia rakettipakkaupkerpadan

• Ven tsia su sisältää iraketin • Vene un ia suihk tt s t jä e a n i s e t V e • • Ven ia padan • Venets litteet otu Nämä il taan! yhteishin

Venetsia ja r a s e it ilotul in va allista a p Hal -H

PARKANO

et.fi

www.HHn

Ark. A r

8–21 8–18 Aherramme arkena La

- lepäämme sunnuntaina!


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 9

Ruokasoodaa, etikkaa ja sitruunaa – eikä siivous voisi olla myrkyttömämpää Parkano Katariina Saarela

– Sitruunalla voi poistaa kalkkeumat kahvi- tai teepannusta ja vielä syödä yli jääneet siivut. Mitään ei mene hukkaan, vinkkaa siivousalan ihminen Seija Lahti. Hän tietää, ettei kodin siivoukseen tarvitse uhrata kalliita rahoja myrkkyihin. Luonnollisilla ja hellilläkin tuotteilla saa puhdasta. Ihmiset uskovat ekologisuuden maksavan maltaita, mutta siivouksessa se tukee taloutta. Yhden pesuaineen hinnalla saa jo kokonaisen ekococktailin, joka pätee jopa yllättävissäkin paikoissa. – Sitruunalla saa puhtaaksi lavuaarit ja hanat. Se puhdistaa itse asiassa paremmin kuin pesuaineet. Sitruunan ja etikan yhteinen rintama synnyttää erinomaisen vastuksen jopa kissan tuotoksille. Ruokasooda pienessä astiassa sellaisenaan imee tunkkaisen hajun jääkaapista. Sitten ruokakin maistuu.

Tippa tiskiainetta riittää Keittiön astianpesuaineestakin on moneksi. Sillä saa astiat ja ikkunat kiiltämään kirkkaina, kuten vessanpöntönkin. – Moni pilaa pyttynsä liian voimakkailla aineilla. Ne syövyttävät posliinipinnan, joten pönttöä on mahdoton saada enää puhtaaksi. Tippa tiskiainetta riittää pitämään paikat puhtaana. Kaikessa ei voi aina välttää vahvoja pesuaineita. Lahti kuitenkin painottaa, että kannattaa katsoa, onko pyykinpesuaineissa zeoliittia. – Zeoliitti on savimaista ainetta, joka jää helposti pyykkiin ja koneeseen. Se voi rikkoa koneen ja on vahingollinen vaat-

Tillillä mittaa kuin koripalloilijalla Parkano Kirsi Niemi

Harvoinpa sitä talon isäntäväki jää pituuskasvussa kakkoseksi kasvattamalleen yrtille, mutta näin kävi Seija ja Raimo Kariheimolle. Heidän kasvihuoneessaan kasvava tilli on keväästä asti venynyt venymistään. Tällä hetkellä tillillä on jo katto vastassaan, ja pituutta noin pari metriä. Yleensä tilli kasvaa suunnilleen 30 senttiseksi. – Olemme tätä ihmetelleet, että miten se noin isoksi kasvoi. Mitään lannoitteita emme ole käyttäneet. Makuun huima koko ei ole vaikuttanut, mutta onpahan enemmän syötävää. – 14-vuotias Milli jäi pienemmäksi kuin kolmekuinen tilli, sanailee Seija. Milli on perheen kissa. Seija Kariheimo ei pärjää pituudessa kasvattamalleen tillille.

”Sitruunan ja etikan yhteinen rintama synnyttää erinomaisen vastuksen jopa kissan tuotoksille.”

on paras siivota kostealla. Roskat voi kerätä rikkalapiolla. Sen kalliimpiin hankintoihin ei tarvitse ryhtyä. Jos silti haluaa hankkia imurin ja käyttää sitä usein, Lahti neuvoo, ettei kannata hankkia kaikkein halvinta ja kevyintä. Uuden imurin imuteho heikkenee nopeasti. – Olen käyttänyt työssäni samaa imuria jo noin 17 vuotta. Kun sitä huoltaa, se kestää hyvin, hän muistuttaa. Imurin hepa-suodatin pitää vaihtaa riittävän usein, mikä kasvattaa sen elinikää.

Värikkyyttä siivoukseen teille. Seija Lahti on kokenut kotipalvelutyössään zeoliitin ongelmat. Se vie etenkin tukisukista niiden tarkoituksen, napakkuuden. Kannattaa siis pestä pyykki- ja tiskikone aina silloin tällöin apteekista saatavalla sitruunahapolla – ilman vaatteita tai astioita tietysti. Sekä lukea pakkausselosteet, jotta voi välttyä moiselta aineelta. – Sitä voi olla käsienpesuaineessakin.

Äidin vanhat pyyhkeet tiskiräteiksi Siinä missä pesuaineet voi korvata ruokatarvikkeilla, voi pienellä nokkeluudella säästää myös siivousvälineissä. – Äidin kaapeista voi kaivaa vanhat ja rikkinäiset pyyhkeet ja käyttää niitä tiskirätteinä tai pölyriepuina. Aina ei myöskään tarvitse hankkia imuria. Pelkkä lasta ja mikrokuituliina sekä mahdollisesti rikkalapio riittävät pitämään lattiat puhtaina. – Imuri saattaa nostaa pölyn ilmaan, minkä vuoksi asunto on taas pian pölyinen. Lattiat

Jos haluaa pitää kotinsa siistinä, ei sen vuoksi tarvitse täyttää siivouskaappia turhilla aineilla tai siivousvälineillä. Etikan, sitruunoiden, ruokasoodan ja tiskiaineen paikkakin on yleensä keittiössä. – Mikrokuituliina on myös mainio ostos, jos vanhoja pyyhkeitä ei ole. Kannattaa ostaa jokaiseen tilaan oman värisensä liina. Niin ei tule pyyhittyä pytyn liinalla ruokapöytää. Keittiöön keltainen, vessaan vihreä, pöntölle punainen... Omat värimieltymykset tietysti huomioon ottaen. Mikrokuituliina toimii myös lattioiden pesussa. Ikkunoille kannattaa hankkia oma liinansa. Lasta on hyvä olla molemmissa. – Voihan sitä toisaalta konttaillakin, Lahti nauraa.

Siivouksen ammattilainen Seija Lahti tietää, että vastaus kodin puhdistukseen löytyy keittiöstä.

Uutta ilmettä sisustukseen Iso erä

2

KALUSTEMAALI

7,90 m

2

marm.valk.

Lattialaatta 30x60 musta

Pro Job TYÖVAATTEET

3,90 m

Varastosta kaakelia alk. Esim seinälaatta 25x40

0,9 l

8,90 m

REMONTTIMAALI 20 9l

2

19,90 39,90

LAMINAATTI 8 mm -valk.+harmaa

11

2

/m

Vinyylimatto

2 m alk.

- 40 %

4 m alk.

8,90 m 10,90 m

2

Tammi lankkuparketti (norm. 69,00)

29,00 m

3-peilinen VÄLIOVI

49 ,-

WC-ISTUIN kaks.huuht.

69 ,-

KIUKAAT TARJOUSHINNOIN

prk + sävy

-15 %

Iso erä TYÖKALUJA

2

erä

Varastosta TAPETIT alk. 5,- rll

90

prk + sävy

-30 %

Paljon erilaisia SYYSKUKKIA saapunut! Pensaat, puut ja perennat

-20 %-50%

2

Muistathan Vuokraliftin vuokrakoneet meiltä.

Seppälä Oy, Hahkamäenkatu, Parkano puh. 03 441 411, sisustus 441 4140 puutarha 441 4126, rakennustarvikkeet 441 4130 ma-pe 8.00-17.00, la 9.00-13.30 myynti@parkanonrakennustarvike.fi

www.ylasatakunta.fi


10 – Torstaina 23. elokuuta 2012

Vanhat kirjat ja tyhjät kehykset tekevät ympäristöstään mielenkiintoisen.

Opiskelijaglamouria kirpparilta Parkano

kankaita sekä vaihdetaan mattoa. Pikkuhiljaa JK-kirppiksen huonekaluosaston nurkkaan syntyy ylellinen ja tyylikäs kokonaisuus. Sen tekemisessä on noudatettu Lahtisen makua, ja joissakin kohdissa näkyy stailaajan oma visio. – Tarkoitus on tietenkin tehdä sellaista, mitä asiakas haluaa. Monesti asikkaan mielipide kuitenkin muuttuu, kun stailaaja antaa erilaisia vaihtoehtoja, kertoo Pia Jalonen. Hän oli tyytyväinen kirppisprojektin lopputulokseen ja kehuu, että työ oli haasteellinen, mutta mukava kokemus.

Katariina Saarela Kirsi Niemi kuvat: Katariina Saarela

Mitä tapahtuu, kun nuori kirpputoreihin tottumaton nainen viedään vanhan tavaran aarreaittaan ja kerrotaan, että tarkoituksena on sisustaa hänen tyylisensä tila stailaajan kera? JK-kirppiksen antimet pääsivät Pia Jalosen esteettisen silmän alle. Hän lupautui rakentamaan niistä kihniöläisen Mirella Lahtisen mieleisen oleskelutilan kirpputorin huonekaluosastolle. – Mitähän tästä tulee... Luulen, että täältä löytyy paremmin vanhemmalle väelle sopivaa sisustustavaraa kuin opiskelijalle, Mirella Lahtinen epäilee..

Kokeilunhalu elävöittää sisustuksen

”Jalosen tehtävänä on poimia kirpputorin helmet, jotka kääntävät epäileväisen mielen.” Hän ei ole käynyt kyseisellä kirpputorilla aikaisemmin, joten tunnelma syntyy pikaisesta yleisvaikutelmasta. Jalosen tehtävänä on poimia kirpputorin helmet, jotka kääntävät epäileväisen mielen.

Pöytälampun voi tehdä itse hankkimalla vanhan pullon, varjostimen ja erillisen lampun johtoineen.

Itsenäisyyttä omissa väreissä Mirella Lahtinen muuttaa pian ensimmäiseen omaan kotiin Seinäjoelle, jossa odottaa 24 neliön juuri remontoitu tyhjä yksiö. Edessä on kotoisaa sisustamista. – Pidän yksinkertaisesta ja seesteisestä tyylistä. Värit saavat olla lämpimiä. Yleisvaikutelman pitää olla siisti, tuleva taloustieteiden opiskelija miettii. Hän on innoissaan siitä, että pääsee toteuttamaan omanlaistaan värimaailmaa. Tärkeimmät huonekalut nuori ylioppilas aikoo hankkia enoltaan, jolla on huonekaluyritys. Kirpputoreja hän ei osaa ajatella osana sisustushanketta.

Kihniöläinen Mirella Lahtinen sai JK-kirppikselle stailatusta nurkasta uusia kohtia.

Haasteellinen tyyli Lahtisen henkilökohtainen kirppisstailaaja aloittaa selvittämällä asiakkaansa mieltymyksiä värien ja eri tyylisuuntien suhteen. Kun suuntaviivat ovat selvillä, Jalonen ja Lahtinen alkavat etsiä kirpputorin valikoimasta sopivaa tavaraa oleskelutilan luomista varten. Mukaan tarttuu Ilmari Tapiovaaran suunnittelema tuoli, jyhkeä sohvapöytä, mattoja, lasitavaroita, kirjoja ja muuta sisustustavaraa. Välillä etsitään uusia tavaroita ja hylätään toisia, ripustetaan lamppuja ja

Yhteistyö Jalosen ja Lahtisen välillä toimi hienosti. Nuori opiskelija uskoo, ettei olisi itse osannut yhdistää tiettyjä yksityiskohtia tai värejä. – Pia osasi ohjailla hyvin. Esimerkiksi matto ei ollut aivan minun tyyliseni, mutta se sopi kokonaisuuteen. Stailaajan asiakas ihaili asetelmaa, joka oli kuin suoraan sisustuslehden sivuilta. Hän yllättyi, kuinka upea kokonaisuus kirpputorilta saatiin koottua. Omaan kotiinsa Lahtinen kaipaa kuitenkin vielä aavistuksen enemmän rentoutta. – Sain hyviä vinkkejä. Kaikkea kannattaa kokeilla, voi yllättyä positiivisesti. Lahtiselle syntyi inspiraatio kokeilla värejä sisustuksessaan tavallista rohkeammin. – Beigeä ja mustavalkoisuutta taitaa tulevaisuudessa piristää tässäkin asetelmassa käytetty sininen, hän hymyilee veikeästi. Kirpputoritkaan eivät jää unohduksiin kokemuksen myötä. Niiltä voi etsiä sisustusyksityiskohtia.

”Jos huoneessa on jotain tosi kiiltävää, pitää vastapainona olla jotain tosi rouheaa.”

Sisustaminen on Pia Jaloselle intohimo. – Tykkään niin paljon työstäni, ettei se edes tunnu työltä.


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 11

yritysuutinen

Siroa herkkyyttä Pienestä sisustuspuodista Parkano Katariina Saarela

Moni on saattanut vanhasta tottumuksesta kyläillä Parkanontie 90:n kirpputorilla, mutta huomannut yllätyksekseen, että tilalla nököttääkin tyylikäs sisustusliike. Eira’s Shopin yhteydessä oleva Pieni sisustuspuoti vastaa kodin uudistumistarpeeseen. – Täältä saa siroa ja kevyttä uusantiikkia sekä sisustusesineitä. Eroamme selkeästi muista parkanolaisista huonekaluliikkeistä, Eira Aalto kertoo. Hän omistaa liikkeen miehensä Eeron kanssa. Pieni sisustuspuoti on nimensä mukainen: pieni tila, jossa tavarat eivät ole massiivisia ja vastaanotto on lämmin.

Kokeilunhalu heräsi Ajatus sisustusosastosta lähti tukkuliikkeeltä. Heiltä tuli ehdotus itämaisen uusantiikin myymisestä. Kokemus muissa kunnissa oli ollut positiivinen. – Siitä se inspiraatio sitten syntyi. Ajattelimme mieheni kanssa kokeilla. Asiakkaita onkin riittänyt, etenkin maanantaisin ja perjantaisin koko päivän. Mökkiläiset ja sisustusremonttilaiset ovat käyneet ahkerasti. – Perjantaina hankitaan

usein tarpeita viikonloppuremonttia varten, Aalto hymyilee veikeästi. Hän vinkkaa Eeron miesasiakkaille, joilla on tarvetta vaikkapa hydrauliletkuille, että vaimon voi ottaa mukaan sisustuspuotiin parkkiin ostosten ajaksi.

Huonekalujen mittaamista rupattelun ohella Ajankohta ei voisi olla parempi sisustusliikkeelle. Vaikuttaa siltä, että kodin uudistaminen on in. – Erityisesti sisustusohjelmat antavat ihmisille virikkeitä ja uusia ajatuksia, Aalto pohtii. Monitoimimyyntinainen toteaa sisustusosastolla myymisen olevan aivan erilaista, mihin hän on tottunut. Se on rentouttavaa rupattelua eikä myyminen tunnu pakolta. – Se on hauskaa. Saan olla osallinen asiakkaiden suunnitelmiin. Mittaamme lipastoja yhdessä ja pohdimme sisustuksen toteuttamistapoja. Pieni sisustuspuoti yllättää monet erään ruotsalaisjättihuonekaluliikkeen tuotteisiin tottuneet. – Tavarat on aina koottu valmiiksi. Kun avaat pahvilaatikon, se on siinä. Ehkä jalat joutuu ruuvaamaan paikoilleen. Mitään kokoamiskarttaa ei tarvita.

a ideoita kodin sisustamiseen: kun mieli on avoinna kirpputorikierroksella, voi löytää mainioita sisustusyksityis-

Harrastuksesta tuli ammatti, joka ei tunnu työltä Parkano Kirsi Niemi

– Olen tykännyt sisustaa pikkutytöstä asti. Olin kova veivaamaan huoneeni ja kavereidenikin huoneiden järjestystä uuteen uskoon, naurahtaa sisustussuunnittelijaksi kohta valmistuva Pia Jalonen. Jo nuorena hän haaveili sisustamisesta ammattina, mutta pitkään se pysyi vain rakkaana harrastuksena. Jalonen on valmistunut visualistiksi, ja opiskellut kaupallista alaa sekä mainontaa ja markkinointia. Tällä hetkellä hän kouluttautuu sisustajaksi töidensä ohessa. Hän paiskii hommia perheyrityksensä palkkalistoilla, ja tarjoaa asiakkailleen stailaus- ja sisustussuunnittelupalvelua. – Ei tämä kuitenkaan tunnu edes työltä, koska nautin tästä niin paljon.

Huone muuntuu pikkurahallakin Jalonen harmittelee sitä, että sisustussuunnittelupalvelun ostamista pidetään elitistisenä, vaikka se sopii ihan tavallisiin koteihin, eikä ole niin kallista kuin monesta tv-ohjelmasta voisi päätellä. – Olen tehnyt stailauksia hyvinkin pienellä budjetilla. Yleensäkään tarkoituksena ei ole uusia kaikkia huonekaluja, vaan vanhaa voi muokata mahdollisuuksien mukaan. Huonekalusta saa esimerkiksi maalaamalla ihan erinäköisen,

Jalonen huomauttaa. Hän toteaa myös, että monesti uudet tekstiilit, sisustustavarat tai huonekalujen erilainen järjestys riittää huoneen muodonmuutokseen. Asiakkaat haluavat sisustaessaan usein myös vain neuvoa ja erilaista mielipidettä. Jalonen sisustaa ja stailaa Parkanossa ja lähikunnissa. Töitä hän on tehnyt konsultoinnista mökin täysremontin suunnitteluun ja kaikkea siltä väliltä. Jalonen myös somistaa näyteikkunoita yrityksille ja ehostaa myyntiin meneviä asuntoja, joka on hänen suosikkihommaansa. – Tavaraa kertyy paljon, kun asutaan samassa talossa kymmenen vuotta. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla esillä silloin, kun asuntoa myydään. Stailauksella asunnon parhaita puolia korostetaan tekemällä kalusteryhmittelyä ja selkeyttämällä tilaa. Myyntiasuntojen ilmeen kohentamiseen Jalonen käyttää usein vuokrahuonekaluja ja tekstiilejä. Hänellä on siihen tarkoitukseen itsellään laaja varasto pientä sisustustavaraa sekä yhteistyökumppaneita, joilta hän vuokraa huonekaluja.

Tunnelmaa vastapareista Oman kotinsa sisustamisesta Jalonen paljastaa, että kaikenlaisia tyylejä ja värejä on kokeiltu. Huonekaluja kiepute-

taan huoneesta toiseen ja värimaailma muuttuu vuodenaikojen mukaan. – Nykyään suosin pelkistetympää ja modernimpaa suuntaa. Silti ei saa olla kalsea tunnelma. Erilaisilla struktuureilla huoneeseen saa luotua jännitettä ja jäljestä tulee mielenkiintoisempaa. Esimerkkinä hän mainitsee, että jos huoneessa on jotain tosi kiiltävää, pitää vastapainona olla jotain tosi rouheaa. – Erilaisia pintoja ja materiaaleja kannattaa yhdistää. Lankkupöydän kaveriksi voi valita vaikka läpikuultavat tuolit. Nykyään ihmiset uskaltavatkin yhdistellä rohkeasti, eikä huonekaluja valita niin, että kaikki on samaa sarjaa. Uutta ja vanhaa voi olla sekaisin. Syksyn sisustustrendeistä Jalonen toteaa, että mitään mullistavia uutuuksia ei ole tulossa. – Väreissä on tummempia sävyjä, kultaa, metallinhohtoa ja erilaisia punaisia. Suomalaisilla on sisustuksessa myös uusi lempiväri, greige, joka on beesin ja harmaan sekoitus. Luonnonelementit säilyvät sisustuksessa edelleen. – Sarvet ja taljat ovat syksyllä kova sana. Jalonen sanoo, että valaistus on tärkeä osa syksyn sisustusta. Pimeä aika vaatii paljon valoa, ja kotiin saa luotua tunnelmaa käyttämällä eri vahvuisia valoja. Lämpöä sisustukseen tuovat myös lyhdyt ja kynttilät.

Eira Aalto nauttii sisustustuotteiden myymisestä. Se on rentouttavaa rupattelua asiakkaiden kanssa.


12 – Torstaina 23. elokuuta 2012 Pienet kulut, halvat hinnat Osaavat kädet luovat maailmoja Ahertajankatu 2, Parkano Puh. 0440 533 335

TERVETULOA yhteistyĂśkumppanit, entiset ja nykyiset

SISUSTUSSUUNNITTELUA

Tervehdysten vastaanotto klo 14–16. Tarkemman ajan (n. 15 min) voitte varata toimistosta. Mahdolliset muistamiset toivomme oppilaitoksen stipendirahastoon (FI68 507004 2002 0608).

KODIT LOMA-ASUNNOT JULKISET TILAT

n ä ä d h Te Suomitaan. uudes

Ikaalisten kauppaoppilaitoksen 50-VUOTISJUHLAAN pe 31.8. klo 17.00.

opiskelijat

I N I O S E E S T I TARV

Myös luokkakokousmahdollisuus. Ennakkoilmoittautuminen 27.8. mennessä LNRO#OSNN\¿WDLWRLPLVWR

ikol.lpkky.fi

www.rantaviiva.fi

P. 040 583 8985

! T U SIN

Timo kutsuu sinut apuun: ryhdy ehdokkaaksi - tyÜssäkäyvät naiset, kotiäidit, nuoret naiset, uranaiset, yrittäjänaiset, insinÜÜrit, liikemiehet, tyÜmiehet, opiskelijat, ammattimiehet, maahanmuuttajat, kuntalaiset. Kaikki väki tarvitaan niin maaseudulta kuin kaupungeista kun laitamme kunnat kuntoon.

KOULUTUSKALENTERI SYKSY 2012 Ajankohta

Taloushallinnon ammattitutkinto

5.9.2012

Kenkämyyjä / myynnin ammattitutkinto

Helmikuu 2013

Myynnin ammattitutkinto

11.9.2012

Yrittäjän ammattitutkinto

25.9.2012

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Syksy 2012

Osaavaksi yrittäjäksi – Aloittavan yrittäjän koulutus

4.9.2012

Tietokoneen @-ajokorttikoulutus

Loppusyksy 2012

PUHTAUSPALVELUALA Laitoshuoltajan ammattitutkinto Ulvilassa Laitoshuoltajan ammattitutkinto Kankaanpäässä

Hakuaika 30.8.2012

Sitovat ilmoittautumiset viikkoa ennen

Ajankohta

Tarja Maja 040 199 4931

Jari Sillanpää 040 199 4990 Lisätiedot

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

Nonstop-koulutus, monimuoto-/iltakoulutus

Jatkuva haku

Johanna Kienokoski-Saarela 040 199 4951

Hakuaika

Lisätiedot

Ajankohta

Ravintolakokin ammattitutkinto www.fantacia.fi

1.10.2012 10.9.2012 HenkilĂśkohtaistettuna n. 1,5 v.

Tarjoilijan ammattitutkinto www.fantacia.fi

1.10.2012 10.9.2012 HenkilĂśkohtaistettuna n. 1,5 v.

Baarimestarin erikoisammattitutkinto

HenkilĂśkohtaistettuna n. 1 v.

Jatkuva haku

KotityĂśpalvelujen ammattitutkinto

1.10.2012 HenkilĂśkohtaistettuna n. 1 v.

10.9.2012

METALLIALA

Ajankohta

Hakuaika

Hitsaajan pätevÜitymiskoulutus

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

Levyseppähitsaajan koulutus

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

CNC-osaaja koulutus

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

TALONRAKENNUSALA

Ajankohta

Hakuaika

Rakennusalan perustutkinto

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

Talonrakennusalan ammattitutkinto

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

Talonrakennusalan erikoisammattitutkinto

Nonstop-koulutus

Jatkuva haku

Tulisijamuurari

3.9.2012

27.8.2012

Rakennusmaalari

3.9.2012

27.8.2012

Talonrakennusalan tutkintoon johtava koulu3.9.2012 tus; Talonrakennusalan ammattitutkinto / erikoisammattitutkinto, Huittisissa

27.8.2012

Ajankohta

Hakuaika

TulityĂśkorttikoulutus

Jatkuva haku

TyĂśturvallisuuskorttikoulutus

Jatkuva haku

HenkilĂśnostinkorttikoulutus

Jatkuva haku

Märkätila-asentajan HENKIL�SERTIÛOINTIKOULUTUS

Jatkuva haku

EA I (16 h)

10.–11.10.2012

Hätäensiapu (8 h)

12.11.2012

Hygieniaosaamiskoulutus

5.11.2012 klo 17–21.30

AlkoholilainsäädäntÜkoulutus

5.11.2012 klo 17–21.30

Hygieniaosaamistesti

10.9.2012

AlkoholilainsäädäntÜtesti

10.9.2012

YRITTÄJÄ - OTA YHTEYTTÄ KUN TARVITSET HENKILÖSTÖLLE LISÄKOULUTUSTA ETUNIMISUKUNIMI SATAEDUÛ Satakunnan aikuiskoulutuskeskus Kankaanpää, Asemakatu 7, 38700 Kankaanpää, p. 040 199 4900

Sitovat ilmoittautumiset viikkoa ennen

Sinulla valta vaaleissa.

Maija Poutanen 040 199 4970

POIMI PARHAAT

Lisätiedot

Juhani Uusi-Rasi 040 199 4943

YLĂ„-SATAKUNNASTA

Lisätiedot

Tilaa edullinen Ylä-Satakunta alla olevalla kupongilla itsellesi, niin tiedät mitä alueellamme tapahtuu. Samalla näet kauppiaiden tarjoukset ja yrittäjien palveluvinkit.

Tilauskuponki Keijo Kerola 040 199 4960

WWWJALKINEHAKUĂ›

PASSI- JA KORTTIKOULUTUKSET

Tule ehdokkaaksi. ehdokkaaksi@perussuomalaiset.ďŹ Lisätiedot 040 652 9100

Hakuaika

MARATA-ALA

JALKINEALAN KOULUTUKSET

Lisätiedot

Ilmoituksen maksaja: Perussuomalaiset rp

LIIKETALOUS JA TIETOTEKNIIKKA

Lisätiedot

Kestotilaus 12 kk 3 kk

75 â‚Ź 86 â‚Ź 29 â‚Ź

Opiskelijalle 9 kk Oppilaitos

45 â‚Ź

Ylä-Satakunta maksaa postimaksun

Tarjous voimassa 31.8.2012 asti. Tilaushinnat sis. alv:n 9 %.

Tilaus alkaen

/ 2012

Tilaajan nimi Lähiosoite

Lisätiedot/ ilmoittautumiset kaikkiin korttikoulutuksiin: Katriina Liimu 040 199 4905

Postinumero

Postitoimipaikka

Laskutusosoite, jos maksaja ei ole sama. Maksajan nimi Lähiosoite Postinumero

VASTAUSLĂ„HETYS 5005559 00003 HELSINKI

Postitoimipaikka

Koulutuksien rahoitusmahdollisuuksia:

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.ďŹ www.ylasatakunta.ďŹ

pomaehtoinen koulutus poppisopimuskoulutus ptyĂśvoimakoulutus

sataedu.fi


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 13

Uusia kauniita syksyn verho- ym. kankaita

Jatkuva edullinen sisustusompelupalvelu Ota mitat ja tule – suunnitellaan yhdessä. Kirkkokatu 1, Parkano p. 448 2252 ma – pe 9.30 –16, la 9.30 –13

Sanomalehdet

Tutka-päivä 25.8.

Syksyn alkaessa uutta ilmettä kotiin tai tyÜpaikalle Nyt kaikki sisustus- ja lahjatavarat sekä verokankaat ale hintaan jopa - 50 %. Tervetuloa tekemään lÜytÜjä! ma–to pe la

Palstanpää

Päivän hinnat Tracker G500 590 ₏ G400 439 ₏ Huntview 379 ₏ Garmin astro 589 ₏ Ultra point 569 ₏

Keskuskatu 4, Parkano

9–17 9–18 9–13

NNU HVIPA

ANA

KUUM

KA

Tule tutustumaan koiraGPSpaikantimiin Kaikkien kävijÜiden kesken arvotaan A! Huntview koiraGPSpaikannin ULO T E V kuukaudeksi käyttÜÜn TER

Puh. 040 123 9158

Palstantäyte, miinari; lyhyt uutinen, joka koostuu yhdestä tai kahdesta kappaleesta. Juuri nyt luet palstanpäätä.

Avoinna: MA-PE 9-17, LA 9-14 Erä+ Parkano Keskuskatu 8, 39700 PARKANO p. +358 40 654 1565

www.eraparkano.fi

Chatenet Ch 26 MOPOAUTO -09 36 tkm, p.tutka,erikoisvanteet, CD

Daihatsu Feroza II EL 1.6 4WD 3d -93 241 tkm, kattoluukku, lohkolämmitin, 2-renkaat, vetokoukku

Nissan Pick-Up 2.5 Dsl -00 188 tkm, lohkolämmitin, 2-renkaat

11.500

3.900

5.900

Toyota Avensis 2.2 D-CAT 150 Linea Sol Plus Wagon aut -09 60 tkm, ESP, xenon, sadetunn., 1.om., luist.est., VSC, TRC, EBD, webasto, autom. ilmast., sivuairb., huoltok., vakionop. 30.000 sääd., 2-renk., vetokoukku

Toyota Corolla 1.6 VVT-i Linea Sol AC hatchback 3d -04 109 tkm, EBD, erik.vant., met. väri, ilmast., sivuairb., huoltokirja, lohkol., 2-renkaat, sisäp., vetokoukku 11.600

Toyota Avensis 1.8Valvematic Linea Sol 4ov -09 60 tkm, ESP, 1-omistaja, VSC, met.väri, ilmastointi, huoltokirja, lohkol., vakionop.säädin, vetok. 23.800

Toyota Hiace 2.4 Dsl 4ov pitkä -98 184 tkm, webasto, huoltokirja, lohkolämmitin, vanerointi, 2-renkaat, vetokoukku 8.400

HYVĂ„ VALIKOIMA KAIKENMERKKISIĂ„ AUTOJA. www.autoluojus.ďŹ , ma-pe 9–17, la 10–14

Kotimainen palveleva katsastusasema Parkanossa

Volkswagen Transporter umpipakettiauto 2.5 TDI 65kw av.2920 -03 250 tkm, webasto, huoltokirja, vanerointi, 2-renkaat, vetokoukku 10.800

Paketti- ja henkilÜautot sekä kevyet perävaunut ilman ajanvarausta. Raskaskalusto ajanvarauksella.

Tervetuloa!

Jouni Sampakoski 0405283200 Ville Vähämaa 0405056100

tervetuloa avajaisiin! uusittuun parkanon Siwaan torstaina 23.8. klo 10 alkaen! • pullakahvit torstaina klo 10-18 • kaikista ostoksistasi tuplabonusta • osallistu MoccamASTER-arvontaan AVAUSPÄIVÄNÄ TORSTAINA! Saarioinen broilerin ohutfileet

2

99 rs

285-340 g (8,79-10,49/kg)

tomaatti suomi

1

99 kg

49

tervetuloa n! parkanon siwaa

Kahvitarjoilu

Parkanon Lähikatsastus Oy Teollisuustie 31 39700 Parkano puh. 03 448 0700, 040 582 7543

TARJOUKSET VOIMASSA to-su 23.-26.8.2012

: i l i i d o k k i l ko

+ = 2â‚Ź :HHYPVPZ[LUWPaaH[NQH*VJH*VSH*VJH*VSHALYV[HP -HU[H(WWLSZPPUPS[€SRRP@/;,0:/05;((5Ă  /PU[HZPZWHU[PUĂ  @RZP[[pPUQ\VTH[  Ă OPU[HZPZWHU[PUĂ  WPaaH[ Ă

+ = 3â‚Ź

premier virvoitusjuomat

1

Asema avoinna Ma 9.00 - 17.00 Ti-Pe 8.00 - 16.00

pl

2 l (0,55/l) hinta sis. pantin 0,40

([YPHTPRYVH[LYPH[NQH*VJH*VSH*VJH*VSHALYV[HP -HU[H(WWLSZPPUPS[€SRRP@/;,0:/05;((5Ă  /PU[HZPZWHU[PUĂ  @RZP[[pPUQ\VTH[  Ă OPU[HZPZWHU[PUĂ  TPRYVH[LYPH[ Ă 

Siwapala vie nopsasti nälän! 2630226+0030;(916<2:,;=604(::( 

toivolankatu, 39700 parkano avoinna ma-la 8-23, su 10-23 to 23.8.2012 Parkanon Siwasta


â&#x153;&#x2014; O H J E L M AT I E D O T 14 â&#x20AC;&#x201C; Torstaina 23. elokuuta 2012

Sunnuntai 26.8. TV1

TV2

08.00 Yle Uutiset 08.05 Avara luonto 09.00 Yle Uutiset 09.05 Aamusydämellä 09.40 Seniori tyĂśssä 09.55 Yle Uutiset 10.00 Jumalanpalvelus 10.45 Eläinten elämää maalla ja merellä 11.00 Yle Uutiset 11.05 Uskomaton uusperhe (7) 12.00 Luontohetki 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Avara luonto 13.50 Villit eläinystävämme 14.00 - 14.30 Tuomas Enbuske - Sivistyksen käsikirja 14.35 Mestareiden liigan makasiini 15.00 Esteratsastuksen GP 16.00 Yleisurheilun Kalevan Kisat 17.55 Yle Uutiset viittomakielellä 18.00 Yle Uutiset 18.10 Yleisurheilun Kalevan Kisat 19.00 Neiti Marple 20.30 Yle Uutiset 20.45 Lotto 20.51 Urheiluruutu 21.05 Kotikatsomo: Kultainen noutaja (12) 21.50 Ylikomisario Banks (16) 23.20 â&#x20AC;&#x201C; 23.50 Vuosien takaa nykypäivään

06.35 Muumipeikko ja pyrstĂśtähti (S) 07.45 Pikku Kakkonen 07.48 Raa Raa, leikkisä leijona 08.01 Olipa kerran kolme 08.08 Olivia 08.30 Katinkontti 08.46 Viiru ja Pesonen 09.00 Galaxi 09.01 Kapteeni Kari 09.14 Kanikenttä 09.28 Sutaistu sankari Roy 10.00 Muumilaakson tarinoita (S) 10.25 Planeettamme Maa (7) 12.00 Satuhäät 12.50 Elämää suurempi kysymys 13.40 Dokumenttiprojekti: Jobs ja Apple-ihme 14.30 Toistaiseksi tuntemattomasta syystä 15.00 Teinipomo 16.00 - 16.52 Prisma: Oletko hyvä vai paha? 17.00 - 17.50 Campus (12) 17.55 Pasila (12) 18.20 Studio Julmahuvi: Jerico 2000 19.00 Yle Uutiset 19.10 Urheiluruutu 19.25 Kakkosen kesäsää 19.30 - 19.55 Kimmo 20.00 Ă&#x201E;äliĂś ulkomailla 20.45 How to Make it in America (12) 21.15 Bored to Death (12) 21.45 Kummeli Panomies 21.50 Yle Uutiset

22.15 Viikon sää 22.20 Tulosruutu 22.35 Lotto ja Jokeri 22.40 Departed (16) 01.30 â&#x20AC;&#x201C; 02.00 MM-ralli

NELONEN

Draamakomedia perusbostonilaisen perheen jo aikuisikään ehtineestä naimattomasta tyttärestä, joka järkyttää kotiväkeään nappaamalla itselleen liettualaissyntyisen, itseään huomattavasti vanhemman mutta niin hyväsydämisen ja suulaan miljonäärin. Kuvassa: Holly Hunter (Renata Bella) ja Richard Dreyfuss (Sam Sharpe). Kerran vielä MTV3 klo 15.40.

22.05 Rakkauden vuoksi tuomitut 23.20 The Wire (16) 00.20 â&#x20AC;&#x201C; 02.33 Fight Club (18)

MTV3 07.45 Chuggington (S) 07.55 Dibitassut (S) 08.25 SmurďŹ&#x192;t (S) 08.50 Scooby-Doo 09.15 Tom & Jerry Kids Show 09.40 Karvinen (S) 10.10 Itämeri 11.10 Jokakoti.ďŹ 11.40 Huvipuisto

SUB 12.30 Frendit (S) 14.30 Suomen kaamein kämppä 16.30 Ratula 17.00 Tunteet pelissä (7) 17.50 Martina & Esko 18.20 Jamie Oliverin kokkikoulu Australiassa 19.20 Virittäjät 19.55 Myytinmurtajat 21.00 Speed - kuoleman kyydissä (16) 23.20 Harry & Paul 23.55 Skins liekeissä (16) 00.55 Cleveland Show (12) 01.25 â&#x20AC;&#x201C; 02.25 Tosipaikka YLE TEEMA 04.00 Teematieto 13.30 Punaista ilmaa 16.30 Huumeluokka 16.55 Tiededokumentti: Rotu ja älykkyys 18.00 Kino Klassikko: Kuollut mies ei palttoota kaipaa (12) 19.25 Arkkitehtiveljekset Suursaaresta 19.55 Amerikkalaiset valaanpyynnissä 21.00 - 22.00 Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja 21.55 ITO - Kilvoittelijan päiväkirja 23.50 Tiededokumentti: Rakkauden mysteeri 00.44 - 04.04

Tiistai 28.8. TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Jaakko ja maailmanvalloittajat 10.00 - 10.45 Opettaja ohjaimissa (7) 10.50 Kolme vuodenaikaa 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Jumalanpalvelus 11.55 Vuosi pelkkää vastamäkeä 12.25 Tohtorit (7) 12.55 - 14.00 Tervetuloa aamukahville (S) 14.05 Lohestusta ja lystinpitoa 14.30 A-studio 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv 15.55 Schalburg - natsi ja isänmaanystävä 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 Opettaja ohjaimissa (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Kiehtova maailma 19.50 Maailman matkailuaarteet 20.00 Antiikkimakasiini 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 Radan rakentajat (12) 22.35 Yle Uutiset 22.40 Prisma: Komodonvaraanin tappava purema 23.30 â&#x20AC;&#x201C; 23.45 Oddasat

TV2 06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Mio Mao 06.59 Mimmi Lehmä ja Varis 07.07 Timppa 07.17 Ihmejuttu 07.24 Tinga Tinga -tarinat 07.36 Nuottiavain 07.45 Pipsa Possu 07.50 Neppajymykerho 07.58 TÜÜtti ja Pulteri 08.19 Galaxi 08.20 Taikaplaneetta 08.33 Futaajat 08.46 Kapteeni Kari 08.48 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 12.05 Ruusujen jälkeen (12) 13.00 - 13.53 Rai rai! 14.00 Tanskalainen maajussi 14.30 Puutarhassa tuoksuu ruoka

Maanantai 27.8.

Ilmi, Ilma, Ilmatar

12.10 Purjehdusta 12.40 Beach Volley Weekly 13.10 Piilokamera 13.35 MTV3.doc: JFK yksityiset kuvat 14.35 Menestyksen takana - Tikkurila 15.40 Kerran vielä (S) 17.55 Luontodokumentti: Fongolin simpanssit 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tulosruutu 19.20 MM-ralli 19.30 MieletÜn maailma 20.00 Kadonneen jäljillä 21.00 Raja 1918 22.00 Kymmenen Uutiset

08.45 Niki viinitilojen keittiĂśissä 09.15 Jaksa paremmin 09.45 Huvila & Huussi 10.45 Hurja remontti 11.40 Koiralle koti 12.45 Eläintenpelastustiimi 14.45 Frasier 16.45 Unelmien poikamies 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Hauskat kotivideot 80â&#x20AC;&#x2122;s Special 20.00 Junior MasterChef 20.57 Keno 21.00 P.S. Rakastan sinua (S) 23.35 Nelosen uutiset 23.45 Nelosen sää 23.50 Pulkkinen 00.20 Team Ahma 00.50 Blue Bloods (12) 01.50 Detroit 1-8-7 (12) 02.50 â&#x20AC;&#x201C; 03.45 Dr. Phil

Teematieto YLE FEM 08.30 BUU-klubben 09.00 SVT:n ohjelmaa 15.05 Arkisto 15.35 LÜytÜretkiä luontoon 16.05 JälkivääntÜ 16.45 Kirjaohjelma 17.15 StrÜmsÜ 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Hylkykuume 19.00 Riistametsällä 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.49 5 minuuttia 19.55 Närbild 20.23 Taiotaan tähteistä 20.30 Taivaallista menoa 21.00 Dok: Päivä se on huomennakin 21.55 Sinä elävä (12) 23.30 SVT:n ohjelmaa

TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Kirjaohjelma 10.00 - 10.45 Opettaja ohjaimissa (7) 10.50 Kolme vuodenaikaa 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Tohtori Kiminkinen 11.40 Kolme tarinaa 12.05 Puutarhaunelmia 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Onnen-Pekka (S) 14.25 Vuosirenkaita 14.30 Pepi egyptiläinen 14.55 Pisara 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv 15.55 - 16.50 Romanian oma kapitalismi 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 - 17.55 Opettaja ohjaimissa (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Paska juttu 19.00 Prisma: Komodonvaraanin tappava purema 19.50 Euroopan tiede 20.00 MOT 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.30 Dokumenttiprojekti: Sota ja raha 22.20 Kotikatsomo: Kultainen noutaja (12) 23.05 Yle Uutiset 23.10 Schalburg - natsi ja isänmaanystävä

Rauli

00.10 â&#x20AC;&#x201C; 00.25 Oddasat

TV2 06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Anniina Ballerina 07.06 Uppo-Nalle 07.09 Metkat Mesiläiset 07.18 Taitoset 07.23 Urpo ja Turpo 07.32 Reetta ja Ronja 07.42 Humps 07.49 Neppajymykerho 07.58 TÜÜtti ja Pulteri 08.19 Galaxi 08.20 Sherlock Jakki 08.33 POPsis! 08.46 Me hirviÜt 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.40 Maailman ruokapÜydissä 10.30 Pekko aikamiespoika (S) 11.00 Isä Matteon tutkimuksia (7) 11.58 Mr Bean (S) 12.10 Nansenin jäljillä 14.00 Tanskalainen maajussi 14.30 Peltsin Lappi 15.00 Uusi päivä (S) 16.29 Galaxi 16.30 Tero hoitaa 16.39 Taikaplaneetta 16.54 - 16.55 Kapteeni Kari 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 - 18.54 Ruusujen jälkeen (12) 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi

19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Paluumuuttajat 20.00 Uusi päivä (S) 20.30 Todella upeeta, 20 v (12) 21.00 Satuhäät 21.50 Yle Uutiset 22.05 Kakola 22.35 This Is England â&#x20AC;&#x2DC;88 (16) 23.25 â&#x20AC;&#x201C; 00.10 Raja - the Border (16)

23.35 Vihjeet hukassa (12) 00.35 Rillit huurussa (12) 01.05 Strongman Champions League 02.05 â&#x20AC;&#x201C; 02.35 Jokakoti.ďŹ

NELONEN

07.00 Jake ja Mikä-MikäMaan merirosvot 07.25 Finias ja Ferb 07.50 Aku ja kumppanit 07.55 Jonas (7) 08.25 Sinkkuisä Gary (S) 08.55 Heikin lähiruokaa 09.30 Vauvan tarina MTV3 10.00 Leenan tyylitiimi 05.20 Aamusää 10.30 â&#x20AC;&#x201C; 11.00 Pikakurssi 05.50 Studio55.ďŹ kodinostoon 06.25 Huomenta Suomi 13.00 Vauvan tarina 09.25 Studio55.ďŹ 13.30 Leenan tyylitiimi 10.00 Mitä tänään 14.00 Pikakurssi syĂśtäisiin? kodinostoon 10.05 â&#x20AC;&#x201C; 11.05 Suurin 14.35 Heikin lähiruokaa pudottaja 15.05 Hyvän mielen 14.35 Mitä tänään remontti syĂśtäisiin? 15.35 Morsiandieetti 14.40 Piilokamera 15.10 Huomenta Suomen 16.05 Uusi elämä maalla 17.05 Nelosen sää parhaat 17.10 Konttori 16.25 Myrskyävä luonto 16.55 Salatut elämät 17.55 Mitä tänään syĂśtäisiin? 18.00 Suurin pudottaja 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Karavaanarit 20.05 Mentalist (12) 21.00 Todistettavasti syyllinen (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Aina vaarassa (12)

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 INK - Ihmenappuloiden kerho (S) 14.55 Myyntitykit 15.55 Ratula 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Mammanpojat 19.00 Valehtelevat viettelijät (12) 20.00 Gossip Girl (12) 21.00 Ali G (16) 22.50 Chuck (12) 23.45 Näin tehtiin Total Recall 00.00 Tosipaikka 01.00 â&#x20AC;&#x201C; 01.55 House (12)

17.45 Suomi-tytĂśt New Yorkissa 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Neljät häät 20.57 Keno 21.00 Good Wife (12) 22.00 Sinkkuelämää (12) 23.20 Nelosen uutiset 23.30 Nelosen sää 23.35 Frasier 00.05 Poliisit 00.35 Neljän tähden illallinen 01.05 â&#x20AC;&#x201C; 02.05 Dr. Phil

Heikki tutustuu luomuviljelijä, taitelija Osmo Rauhalan kotitilaan, lampolaan ja luomuviljelyyn. Ruokaosuudessa tehdään lampaan ďŹ leetä ja spelttirisottoa. Kuvassa Heikki Ahopelto. Heikin lähiruokaa Nelonen klo 14.35 Osmon lampaat.

YLE FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 15.55 5 minuuttia 16.00 Korttelilääkäri 16.30 Pixel 17.00 Minun elämäni 17.25 Edvard Munch liikkeelle 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 LÜytÜretkiä luontoon 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Onnen kauppaa 21.00 Kesäpuhujat 21.59 TV-nytt 22.00 - 22.29 Tanskan linnoitukset 22.45 SVT:n ohjelmaa

YLE TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Historia 17.48 Kootut askeleet 18.00 Talo Espanjassa 19.00 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 20.10 Elävä arkisto 20.35 Kelttimytologiaa 21.00 Rockin klassikkolevyt 22.00 Kino: Martha (12) 23.51 - 04.00 Teematieto

Tauno 15.00 Kakola 16.00 Sissipuutarhurit 16.30 Galaxi 16.31 Velhot, jätit ja susihukkaset 16.43 - 16.55 Karvinen 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 - 18.53 Ruusujen jälkeen (12) 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Sydänääniä 20.00 Uusi päivä (S) 20.30 Todella upeeta, 20 v (12) 21.00 Ajankohtainen kakkonen 21.35 Jalkapallon Mestareiden liiga 23.50 Rakastuin rikolliseen 00.20 â&#x20AC;&#x201C; 00.50 Jalkapallon Mestareiden liiga

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.ďŹ 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.ďŹ 10.00 Mitä tänään syĂśtäisiin? 10.05 â&#x20AC;&#x201C; 11.05 Suurin pudottaja 14.35 Mitä tänään syĂśtäisiin? 14.40 Piilokamera 15.10 Huomenta Suomen

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 INK - Ihmenappuloiden kerho (S) 14.55 Myyntitykit 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Mammanpojat 19.00 Big Brother Extra 19.25 Frendit (S) 19.55 Simpsonit (12) 20.25 Taran monta elämää (12) 21.00 Big Brother 23.00 Num3rot (12) 23.55 Suomen kaamein kämppä 00.55 House (12) 01.50 â&#x20AC;&#x201C; 02.45 Chuck (12)

Nuorta ja seksikästä vaimoa syytetään varakkaan miehensä murhasta, mikä tarjoaa Calille ja Zoelle oivan tilaisuuden olla napit vastakkain muutenkin kuin yksityiselämässään. Kuvassa: Tim Roth (Cal Lightman). Paljastavat valheet MTV3 klo 23.35 jaksolla Koko totuus.

parhaat 16.25 Myrskyävä luonto 16.55 Salatut elämät 17.55 Mitä tänään syĂśtäisiin? 18.00 Suurin pudottaja 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Karavaanarit 20.05 Hansin matkassa 21.00 Puumanainen (12) 21.30 Moderni perhe (S) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 C.S.I. (12) 23.35 Paljastavat valheet (16) 00.35 â&#x20AC;&#x201C; 01.05 Rillit huurussa (12)

NELONEN

07.00 Jake ja Mikä-MikäMaan merirosvot 07.25 Finias ja Ferb 07.50 Aku ja kumppanit 08.00 Jonas (7) 08.30 Sinkkuisä Gary (S) 09.00 Heikin lähiruokaa 09.30 Vauvan tarina 10.00 Leenan tyylitiimi 10.30 â&#x20AC;&#x201C; 11.00 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Vauvan tarina 13.30 Leenan tyylitiimi 14.00 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Heikin lähiruokaa 15.05 Hyvän mielen remontti 15.35 Morsiandieetti 16.05 Uusi elämä maalla 17.05 Nelosen sää 17.10 Konttori 17.45 Dr. Phil (12) 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Huvila & Huussi 20.57 Keno 21.00 NCIS Rikostutkijat (12) 22.00 Näkijä (16) 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Frasier 23.45 Poliisit 00.15 Neljän tähden illallinen 00.45 MotoGP-makasiini 01.15 Good Wife (12) 02.15 â&#x20AC;&#x201C; 03.15 Dr. Phil

21.55 - 23.25 Elävä arkisto 21.55 Arkistovieraana 22.10 Rostockin iskelmäfestivaali 1971 23.25 Kelttimytologiaa 23.48 - 04.00 Teematieto

YLE FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Elämäni eläimet 16.50 Taivaallista menoa 17.18 5 minuuttia 17.25 Närbild 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Erämaahaaste 18.53 Herra W 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Dok: Lapseni annettiin pois 20.49 Näin Norjassa 21.00 Varangerviddan lumileijailijat 21.30 Onnea YLE TEEMA i 04.00 Teematieto 17.00 - 17.55 Tiededokumentti: Me onkimassa 21.52 5 minuuttia 21.57 TV-nytt 22.00 Komisario Winter satavuotiaat 18.00 Ruotsi - maailman modernein maa 18.45 Musiikin (16) 23.00 SVT:n ohjelmaa muisti - kansansoitinvideot 19.00 Sairaan kaunis elämä (7) 19.45 Kootut askeleet 20.00 Hyvästi toverit! 20.53 Kalevala nyt 21.00 Historia

Rock-Suomi: Valloittajat 5RFN6XRPL RQ RVDLQHQ GR NXPHQWWLVDUMD VXRPDODLVHQ URFNLQ YDLKHLVWD <KGHQ WRWXXGHQ VLMDDQ VDUMDVVD WHKGllQ N\PPHQHQ PDW NDD .XNLQ MDNVR VXNHOWDD WLHW\Q W\\OLODMLQ WDL PXVLLNLOOLVHQ OlKHV W\PLVWDYDQQlN|NXOPDVWDNRWLPDL VHQ URFNNXOWWXXULQ HYROXXWLRRQ )DNWRMHQ WDNDD PHWVlVWHWllQ SH UXVNURQRORJLDQ MD HQV\NORSHGLVHQ QLSSHOLWLHGRQ VLMDDQ XQHOPLHQ PRWLLYLHQ MD HOlP\VWHQ KLVWRULDD SLRQHHULYXRVLVWDQ\N\DLNDDQ 6DUMDQ SllWWll MDNVR 9DOORLWWDMDW 6XRPDODLVElQGLHQ MD DUWLVWLHQ PDWND PDDLOPDOOH RQ ROOXW Wl\QQl XQHOPLD SHWW\P\NVLl KDUKDUHW NLl W\|YRLWWRMD MD VLQQLNN\\WWl OXYXOOD VXRPDODLVHW NLWD UD\KW\HHW RWWLYDW WXQQXVWHOHYLD DVNHOHLWDXONRPDLOOHYLHPlOOlUDX WDODQNDD 5DQVNDDQ MD EHDWSRSSLD ''5llQMD6NDQGLQDYLDDQ :LJZDPMD7DVDYDOODQ3UHVLGHQWWL SllVLYlW SURJHOODDQ OlSLPXUURQ

N\QQ\NVHOOHPXWWDYLLPHLQHQUDW NDLVHYDDVNHOMlLRWWDPDWWD+DQRL 5RFNVROLHQVLPPlLQHQVXRPDODL V\KW\H MRND SLVWL SHOLLQ NDLNHQ MD RWWL DOXVWD WDYRLWWHHNVL NDQVDLQYl OLVHQPHQHVW\NVHQ 8XGHQODLVHQ DVHQWHHQ DLNDNDXVL OlKHWWL +DQRLQ MDODQMlOMLVVl MRX NRQ WRLYHLNNDLWD ElQGHMl /RV $QJHOHVLLQ PDNVDPDDQ RSSLUDKR MD 6XXUHHOOLVWHQ URFNXQHOPLHQ VLMDDQ XVHLPPDW VXRPDODLVElQ GLW RYDW PDWNDQQHHW PDDLOPDOOH SDNHWWLDXWROOD MD RPLOOD HKGRLO ODDQ OXYXQ 6XRPLNXYDD UDNHQQHWWLLQ RPDSHUlLVHOOl MD lNNLYllUlOOl YDLKWRHKWRPXVLLNLO OD MD SRKMRLVLOOD HULNRLVXXNVLOOD (OHNWURQLVHQ NOXELPXVLLNLQ VDD YXWWDPD NXOWWLPDLQH MD PHWDOOLQ YRLWWRNXONX RYDW WXRQHHW KLWDDVWL N\SV\Q\WWlPHQHVW\VWl 9XRVLWXKDQQHQ YDLKWHHVVD +,0 %RPIXQN 0&V MD 'DUXGH WRGLV WLYDW HWWl VXRPDODLQHQ PXVLLNNL

YRL PHQHVW\l P\|V NDXSDOOLVHQ NHVNLWLHQPLWWHO|LVVl6XRPDODLVHQ URFNLQ YLHQWLKLVWRULD NHUWRR HQ QHQ NDLNNHD DUWLVWLHQ DVHQWHLGHQ PXXWRNVHVWD XMRW DPDW||ULW RYDW DQWDQHHW VLMDD VDQDYDOPLLOOH DP PDWWLODLVLOOH MRWND HLYlW DLQD WDU YLWVHXUDQVDNl\QQLVWlPLVHNVLHGHV VXRPDODLVWD OHY\\KWL|Wl YDDQ OlKHWWlYlW GHPRQVD VXRUDDQ ,VR %ULWDQQLDDQ WDL <KG\VYDOWRLKLQ (KNlMRNXKHLVWlRQHQVLPPlLQHQ VXRPDODLQHQVXSHUWlKWL -DNVRVVDHVLOOlPP+DQRL5RFNV (OlNHOlLVHW -LPL 7HQRU +DYDQD %ODFN3LVWHSLUNNRMD6PDFN 2KMDXV$QWWL/HLQR.lVLNLUMRLWXV +DUUL+DNDQHQMD3HNND/DLQH

Rock-Suomi: Valloittajat 10/10 Yle TV2 perjantaina 24.8 klo 20.00.


Torstaina 23. elokuuta 2012 – 15

12-vuotias

viikon lista Kodin tilansyöjät

Synttärisankari, joka ei paketeista piittaa Parkano Kirsi Niemi

vuonna. Synttärisankari juhlistaa merkkipäiväänsä perheensä ja sukulaistensa kanssa kotona. – En ole kutsunut kovin montaa vierasta. Monien synttäreitään juhlistavien kohokohta on varmaankin lahjojen saanti, mutta Susannalla ei toiveita pakettien suhteen ole. – Ei oikein ole mitään sellaista mitä haluaisin, hän toteaa vaatimattomasti.

”Tykkään koulunkäynnistä. Lempiaineitani ovat kuvaamataito ja käsityöt.”

Parkanolainen Susanna Raittila vietti syntymäpäivänsä tänä vuonna Ahvenanmaan maisemissa. Eilen 12 vuotta täyttänyt neitokainen oli innoissaan matkasta, ja totesikin sen olevan oikein hyvä syntymäpäivälahja. Kolmepäiväiselle reissulle hän lähti maanantaina luokkakavereidensa kanssa. Susanna matkasi Ahvenanmaalle ensimmäistä kertaa, mutta maailmalla reissaaminen on tytölle tullut jo tutuksi. – Olen käynyt aika paljon ulkomailla lomamatkoilla. Hänen mieluisin matkakohteensa on tähän mennessä ollut Turkki, jossa hän on lomaillut kerran. Kuudennen luokan tänä syksynä aloittanut Susanna palasi hyvillä mielin koulunpenkille.

Salaattilinko Mankeli Keinutuoli Kuntoiluvehkeet Jäätelökone Jalkakylpylaite Arkkupakastin Piano Kesä-/talvirenkaat Keskeneräinen

– Tykkään koulunkäynnistä. Lempiaineitani ovat kuvaamataito ja käsityöt, hän kertoo. Sen sijaan biologia ja maantieto eivät ole nuorelle koululaiselle niin mieluisia aineita. Vapaa-aikanaan Susanna harrastaa piirtämistä ja kavereiden kanssa hengailua. Viime vuonna hän aloitti pianonsoiton, mutta on vielä epävarma siitä jatkaako musisointia tänä

remontti

Bachia ja Sibeliusta isolla orkesterilla Parkano Parkanon urheilutalossa soi maanantaina klassinen musiikki, kun Lontoon Haringeyn nuoret muusikot ja Jalas Chamber konsertoivat yhdessä. Kokoonpanoa johtavat Peter Desmond ja Juhani Numminen. Konsertissa kuullaan muun muassa osia Johann Sebastian Bachin kaksoisviulukonsertosta ja ensimmäinen osa Jean Sibeliuksen teatterimusiikkisävellyksestä Pelléas ja Mélisande. Solisteina soittavat Ion Buinovschi ja Hannah Gardiner. Muita säveltäjänimiä ovat muun muassa Antonin Dvorák ja Zoltán Kodály. Parkanon lisäksi kokoonpano esiintyy ensi viikolla Kankaanpäässä, Kauhajoella ja Jalasjärvellä.

Susanna Raittila täytti eilen 12 vuotta. Synttäreitä juhlitaan myöhemmin perheen ja sukulaisten parissa.

menot Parkano 25.8. Peräkonttikirppis Lennon talolla Jaakkolankylässä klo 10–15. 26.8. Stephen Evansin lähtöjuhla jumalanpalveluksen jälkeen srk-talolla. 26.8. Vahojärven lähetysjuhla Vahojärven leirikeskuksessa klo 14. Bussikuljetus seurakuntatalolta klo 13.30. 27.8. Lontoon Haringeyn nuoret muusikot ja Jalas Chamber, yhteiskonsertti urheilutalolla klo 13.15. Vapaa pääsy.

Karvia

28.8. Saunailta nyyttäriperiaatteella Poikkeusharjun leirikeskuksessa klo 17. 28.8. Eläkeliiton ja Eläkkeensaajien ulkoilupäivä Erämajalla klo 12–15. 28.8. Kaikille avoin kävelytesti klo 18 ja Cooperin testi noin klo 19 Pahkalanniemen urheilukentällä. Ilmoittautumiset ennakkoon sähköpostilla kimmo.kyosti@pp.inet.fi ma 27.8. mennessä.

niön seurakunnan Hietasenrannan rantasaunalla klo 12.

27.8. Kitaransoiton perusteet -aloitus Karviatalon bänditiloissa klo 15.

Näyttelyitä ja vierailukohteita

Kihniö 25.8. Peräkonttikirppis Kihniön torilla klo 10. 25.8. Venetsialaisviikonloppu Pyhäniemessä alkaen klo 12. 25.8. Koko perheen Venetsialaiset Linnankylän asemalla klo 19. 28.8. Hengitysiltapäivä Kih-

Parkanon kirjasto 31.8. saakka; Anne Heikura: Näkyjä ja näkymiä. Akryylimaalauksia. 30.8. asti: kahvipussit kiertoonnäyttely. Galleria Raamikko, Parkano: Maalauksia ja installaatioita. Jatkuva myyntinäyttely. Aitonevan turvemuseo Kihniö: avoinna 28.5.–2.9. joka päi-

vä klo 12–17. Puumilan Taitotalon Tupa, Kihniö: Inka Tolosen Intian inspiroimaa myyntitaidenäyttely 31.8. asti. Kihniön kirjasto: Petäjäopiston Näppärä-käsityökoulun ja kudontapiirin töitä. Syksyn harrastuspiirejä esittelevä näyttely 30.8. asti . Karviatalon aula: Valon arki ja juhla -näyttely 31.8. asti.

 R I S T I S A N AT E H TÄVÄ

Uusi Guinea malaijiksi

SAALIS

x2

fisteli

hurjastelija

SÄÄTY

Puopolo

HÖYRYJÄ

E

I

T

L

L

I

L

O

P

A

A

A

I

M E

A

S

T

E

T

S

J

E

N

P

I

S

T

A

U

L

A

I

T

A

A

L

A

K

I

V

I

A

T

L

A

S

I

N

E

N

E

K

E

P

E

L

S

A

L

I

T

A

A

R

I

H

E

L

M A

T

O

K

I

S

L

I

N

U

L

A

U

T

A

K

E

R

U

P

O

N

I

S

A U

U

V

A

A

L

K

A

I

T

T

I

E

T

I

D

E

S

A

A

T

V

E

O

S T O

B

en lix

I

V S

A

A

R

A

T V

A

N

A

I T

L

L

I

A

I

N

E

N

O

S

T

T

E

E

T

V

R I

E N

V A

I

R

R

I

O

T

T

K A

A S

N N O

O A

T I

O

T

PUHELIN:

L

U

T

T

A

A

U

N

K

A

A

U

K

E

A

T

R

U

S

T

O

O I

N

A

N

T

O

N

T A

T A

E R

L I

Y T

Palauta ristikko 4.9. mennessä osoitteeseen: Pohjois-Satakunta, PL 24, 39501 IKAALINEN Yhteystiedot mukaan. Arvomme palkintoja.

OSOITE:

T E

K

A

U

O

N

L

M U U L

K A

O

A

S

R E

A

L

E T

I H

N

S

S

P

T

A

S

E

M U

T

O

I

T

I

R

NIMI:

KATTOJA

S

A

RISTIKKO 34

"

irstas

U UK -P

S A

Cl

rynnäkkö

MÄTÄ A

H

Cl

s Ros

Salvador veik- UURI kausta J

R

A

Särestöniemi x2

rahakkeita

-paine

O

V

U

kerätä

KALOJA

‘ruokia’

Kalevalassa x2

K

K

miehiä

“1/50”

Ristikon 31 oikein vastanneiden kesken arvotut palkinnot saavat Hillevi Käkelä Karviasta, Matti Lindberg Tampereelta ja Hannele Sarkki Viljakkalasta.

 R 31

-

?

esi-

AAPA LETTO

NAUS

 VO I T TA J AT

kiiriä

elokuvasarja

teesi

TAIMISTOJA

e Citiz

viljoja

Tamperetta koirista

Siperiaa

materiaalikoostuma

S

lisäpöytä

KUJA kestävä

TIIVISTEITÄ

f ari h SVAIK-

LE

TU

TUULAHDUS

ne n Ka LAI-

U HD

voi oikein

2012 pp Jorma Kemppainen

Lontoon Haringeyn nuoret muusikot ja Jalas Chamber Parkanon urheilutalolla maanantaina 27.8. kello 13.15. Vapaa pääsy.


16 – Torstaina 23. elokuuta 2012

mielipide

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Rakennetaanko uusi koulu perusturvan kustannuksella? Kiitos Matti Sillanpäälle asiallisesta palautteesta kirjoitukseeni, joka käsitteli kihniöläisten päättäjien toimintaa muutamin esimerkein kuntahallinnossa. Päättäjiemme toiminnasta näytämme olevan koko lailla samaa mieltä, mutta siihen se sitten jääkin. Sillanpää näytti kovasti hehkuttavan uuden koulun puolesta ja samaan hengenvetoon tyrmää satsauksen hyvään ja toimivaan terveydenhuoltoon. Sillanpään mielestä on tärkeämpää laittaa lähes 3 miljoonaa euroa uuteen ja prameaan rakennukseen ja kiskoa se hoitohenkilökunnan selkänahasta. Jotta meillä olisi toimiva ja vahva terveydenhuolto jossa potilaat ja muut hoidettavat saavat ensiluokkaista hoitoa, tarvitsee se riittävät puitteet. Hyvät puitteet taas luodaan huolehtimalla hoitajien riittävyydestä jolloin heillä on aikaa ja voimia huolehtia hoidettavista. Ei voi myöskään olla niin, että työttömiä haalitaan 9 eurolla laitoshoitajiksi ja heillä sitten teetetään töitä, joihin ei ole koulutusta ja joita he missään tapauksessa eivät saisi tehdä. Sillan-

pää näyttää olevan kyllä huolissaan virkamiesten jaksamisesta ja runsaasta työtaakasta, mutta viittaa kintaalla raskasta, vaativaa ja ensiarvoisen tärkeää työtä tekeville hoitajien hätähuudoille. Minusta kunnan tärkein tehtävä ja kaiken A ja O on huolehtia kunnollisesta perusturvasta, kaikki muu tulee sitten perästä. Sillanpäällä marssijärjestys näyttäisi olevan toinen, toivottavasti se ei ole kanta myös kristillisdemokraateilla Kihniössä. Totta kai lasten ja nuorten tulee olla jokaisen sydäntä lähellä, se on selvää pässinlihaa. Epäilen vahvasti noinkohan heistä huolehtiminen on parasta mahdollista kasvattamalla kunnan velkataakkaa uusiin huimiin lukemiin uuden koulurakennuksen myötä. Nimittäin nämä koululaiset ovat niitä jotka lopulta maksavat päättäjien holtittoman velanoton. Ellei sitten tieten tahtoen kasvateta kunnan velkaa, koska valmistaudutaan jo täydellä höyryllä kuntaliitokseen ja näin jätetään velat uuden suurkunnan harteille? Jos näin on, niin onko unohdettu, että pienen velallisen kunnan vitsit ovat vä-

sää Tänään

hissä kun neuvotellaan kuntaliitoksesta. Olen edelleen samaa mieltä Jussi Hellgrénin kanssa, että kouluasiassa olisi tullut laittaa jäitä hattuun ja kääntää jokainen mahdollinen kivi huomattavasti halvemman ja toimivamman ratkaisun löytämiseksi. En ole edelleenkään saanut vastausta miksi pitää olla niin tulenpalava kiire, että ei ehditä tutkia muita mahdollisia vaihtoehtoja. Minua hämmästyttää myös suuresti se, että niin kunnanjohtaja Liukku, Sillanpää ja liuta päättäjiä kauhistelevat vanhan koulun kuntoa, se kun heidän mielestään on hometta täynnä, lahoamispisteessä, hyvä että ei juuri romahda. Silti heillä on pokkaa esittää sitä myytäväksi järjestöille tai yksityisille? Eikö tuo jos mikä ole täysin moraalitonta, kaupata nyt läpimätää ja homeista, arvotonta ja purkamista vaativaa rakennusta eteenpäin? Vai onko koulun kunto sittenkään niin huono kuin meille kuntalaisille on yritetty syöttää ja koululaisten vanhempia peloteltu? Lopuksi en malta olla taas kerran puuttumatta kansan-

edustaja Kimmo Sasin möläytyksiin. Hän kun tiistain YläSatakunnan mukaan Kihniöllä vieraillessaan puolusti kuntaliitoksia perustelemalla niitä pienten kuntien haavoittuvuudella. Näin puhuu suulla suuremmalla mies, jonka puolue kokoomus on määrätietoisesti ajanut kuntia alas leikkaamalla rajusti kuntien valtionosuuksia, lisäämällä vastuita ja näin romuttamassa kuntien itsehallintoa ja päätäntävaltaa omista asioista. Toisaalta ymmärrän Sasin puheet, sillä onhan hän markkinavoimien mannekiini ja heidän edunvalvojansa ja tehtäviinsä siten kuuluu ajaa julkista sektoria ja kuntapalveluja alas ja sysätä ne markkinoiden saalistuksen kohteiksi. Se taas onnistuu parhaiten suurkuntien myötä. Nyt siis ei ollutkaan susi vaan Sasi lammasten vaatteissa, kun hän muka oli huolissaan kuntien talouksista ja niiden toimivuudesta. Hannu Tiainen

Kihniö

Huomenna +17

+16 +17

+17 Parkano

Lauantai

Parkano

Sunnuntai +14

+16 +13

+16 Parkano

Parkano

Suomi tänään Sää on torstaina pilvistä ja etenkin maan itäosassa sateista, jokunen tippa vettä voi tulla myös maan länsiosassa sekä Kainuussa. Lapissa on poutaa. Päivälämpötila on 14...18, maan pohjoisosassa 8...14 astetta.

Suomi huomenna Perjantaina sää muuttuu poutaisemmaksi ja maan länsi− ja pohjoisosassa on laajoilla alueilla aurinkoista. Päivälämpötila kohoaa maan etelä− ja länsiosassa paikoin lähelle 20 astetta, idässä ja pohjoisessa jäädään 15 asteen alapuolelle.

Katsaus lähipäivien säähän Lauantaina lounaasta työntyy sateita maan länsiosaan, myös Pohjois−Suomessa sadekuurojen mahdollisuus kasvaa. Sunnuntain lännen sateet runsastuvat, idässä on kuitenkin vielä poutaa. Päivälämpötila vaihtelee 15 asteen molemmin puolin.

Muistoja kuluneelta kesältä... Elokuu on jo rantautunut maahamme. Toki se on vielä kesäkuukausi. Silti muistelen tässä kesäni kohokohtia, siis niitä tähtihetkiä. Joku voi ajatella, että oliko niitä ollenkaan, kun oli kylmää ja satoi. Niinhän me ihmiset yleensä ensin muistamme juuri ne huonot säät parhaiten. Miksikähän! Keväästä nautin täydestä sydämestä. Koivut pukeutuivat vaaleanvihreään. Päivät pitenivät, ensimmäisiä kukkasia alkoi nousta talven alta. Muuttolinnut saapuivat syntymämaahan perustamaan perhettä. Tunsin itseni onnelliseksi. Taas sain nähdä tämän kevään ihmeen. Siitä lähetin ylös kiitoksen. Sitten tuli juhannus taikoineen, räiskäleidenpaistoineeen, koivut hain. Käki kukkui, linnut riemuitsivat auringon loistaessa. Ei olisi malttanut iltaisin ollenkaan mennä nukkumaan. Olisin vain ihaillut kaunista luontoa. Kaikki kukoistivat, tuomet, syreenit, pihlajat, valkoruusut. Mikä tuoksujen

huumaava parfyymisekoitus. Kauniit perhoset lentelivät kukasta kukkaan.Oravat juoksivat kilpaa pihamaalla. Aurinko lämmitti suloisesta pihatuolissa istujaa. Saimme elämäntoverin kanssa monet kahvit juoda pihapöydässä omenapuun alla sen valkoisten kukkien tuoksussa. Retkeilimme myös meren

äärellä Reposaaren viehättävissä tunnelmissa. Lämpöä oli ja meri aivan tyyni. Rantakalaillassa järven rantamalla söimme kalasoppaa, hanurit soivat, järvi oli kuin peili. Yhdessä lauloimme Rantakoivun alla. Lämmin kesäilta oli kuin unta. Sitten illat alkoivat pikkuhiljaa hieman hämärtyä. Oli sellai-

sia sinisen hämärän hetkiä. Täysikuu suurena loisti tummenneen metsikön yläpuolella. Sitä olisin ihastellut vaikka koko yön. Ympärillä täysi hiljaisuus. Maaseudun koskematon luonnon rauha. Hirvipeijaisissakin saimme olla mukana. Näki tuttuja ihmisiä, oli tosi hyvää ruokaa. Tanssimme hienon musiikin tahdissa. Oli tunnelmaa ja romantiikkaa ilmassa. Järjestäjille lausun tässä sydämellinen kiitoksen. Nyt sitten ovat alkaneet marjat kypsyä. On saatu keräillä mustikoita auringon paisteessa Ne ovat olleet kuin luontoretkiä. Kaikenlaisia marjoja löytyy aivan riittämiin, vaikka niistä jotkut ulkomaiden ihmisetkin osan keräisivät. Siis on kesä antanut paljon. Muistellaan vain näitä hyviä hetkisiä, ei sateita eikä kylmää. Kiitos kuluneesta kesästä. Liisa

toimitus

näpyt 17233 ■ Kiitos sille miehelle, joka huomasi autoni renkaan tyhjenneen ja Askolle, joka vaihtoi renkaan.

■ Rauni Virtaselle: Ei oltu tekemässä Suur-Suomea, vaan puolustamassa isänmaata Neuvostoliitolta!

■ Yhdyn näpyyn hidasteraitojen laittamiseen Keskuskadulle. Lisäksi Satakunnankadulle jossa vauhti on ties mitä.

■ Nyt kaikkì kynnellekykenevät sunnuntaina kuulemaan Stephen Evansìn viimeìstä urkusäestystä Parkanon kirkossa!

■ Ei ennenkään lapsia autolla kouluun viety! Piti itse päästä ja pärjätä! Laiskuuttako?

■ Kanttori Evansin konsertteja ja juontoja jää kaipaamaan Maagi Grahnin lailla Rauni Virtanen

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

Jaana Viilo puh. 443 830

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


Torstaina 23. elokuuta 2012 â&#x20AC;&#x201C; 17

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Autot ja huollot

KĂ&#x201E;YTETYT VARAOSAT EDULLISESTI kotimaassa kolaroiduista, käyntitestatuista, nuorista h-autoista.

Autot ja huollot

Sekalaiset

$XWRYDUDRVDOLLNH

PARKANON MATKATOIMISTO

3DURRQLQ2VD2\ 7HROOLVXXVWLH3DUNDQR 3XK $YRLQQDPDSHOD

KANKAANPĂ&#x201E;Ă&#x201E;N AUTOPURKAMO OY

Parkanontie 62 maâ&#x20AC;&#x201C;pe 9â&#x20AC;&#x201C;12, 13.00â&#x20AC;&#x201C;17.00 puh. 03 448 2827 email: erapaiva@erapaiva.com

K:päästä Porin tietä 5 km 02 578 9747, www.purkamo.ďŹ PARKANO Yrittäjäkatu 1 044 275 9365 IKAALINEN Läykinkatu 16 044 950 5894

palveluhaljaste.com

Parturi-kampaamot

Sekalaiset Mattojen pesua sKONEPESTĂ&#x160;VĂ&#x160;TMATOT sLAAKAPESTĂ&#x160;VĂ&#x160;TMATOT sTĂ&#x160;KIT TYYNYTYM sHAALARIENPESUT sAUTONMAALIPINTOJEN kestokäsittelyt s4EBOILPOLTTOĂ&#x161;LJYVĂ&#x160;LITYS

Tmi Ulla Kuivanen

PITOMESTARIT LOHKOVUORI KY

Karviantie 580, 39700 Parkano 040 552 9055 tai 050 365 8114

puh. 03 448 3634 0500 142 704 www.pitomestarit.tarjoaa.ďŹ

PARKANON

YS ISY

Kirkkokatu 1, Parkano, puh. 03 448 0214, 0400 638 595

AA

LU

Mopoautojen huolto â&#x20AC;&#x201C; varaosat

Asianajotoimisto PENTTI LARIMAA

E LV PA

ilmastointihuollot L nelipyÜräsuuntaukset L vikakoodit L katsastuspalvelu L hinauspalvelu L sijaisauto huollon ajaksi

NĂ&#x201E;

(bensa, diesel ja OBD) L

ONKO ALKOHOLI ONGELMASI TE

Lakiasiat

YH

varaosat määräaikaishuollot L pakokaasumittaukset L

TOIPUMINEN

PARKANON AA-RYHMĂ&#x201E;

kokoontuu tiistaisin klo 19.00 Viinikanrinne 5, alakerta.

PARTURI KAMPAAMO

Vuokko

Vastaanotto myĂśs Parkanossa puh. 029 566 0570

Tilitoimistot Ahertajankatu 10, Parkano

PESEMME MILTEI KAIKKEA!

020 786 2000

Varusteet kelin mukaan

Keskuskatu 8 PARKANO puh. 03 447 200 fax 03 447 2030 www.tilitoimistosaarivirta.ďŹ ******************* Niittutie 10 KARVIA puh. 050 550 9321

Parkanontie 64, Parkano

Avoinna ti-la klo 8-12 Sop. muk. MyÜs kotikäyntejä Puh. 448 2994

www.hunajainen.ďŹ

RIITTA KESKINEN - kasvo-, käsi- ja jalkahoidot - ihokarvojen poisto sokeroinnilla - meikit ja hoitotuotteet - kestopigmentointi

Puh. 0207 649 200 (Vesa) 0207 649 202 (Erkki)

Parkanontie 45, p. 050 366 9725

Renkaat sopivasti varastosta ilman ajanvarausta Renkaat/vanteet Tuulilasit/asennukset Mäkiviinikankatu 14, Parkano

Puh. 0400 256 575 050 594 5733 www.kumikapa.com

PARKANON VARAOSAKESKUS Heinosentie 39, Parkano puh. 03 448 3380 ark 8â&#x20AC;&#x201C;17, la 9â&#x20AC;&#x201C;13

Aureentie 56 044 285 5331 Avoinna iltaisin ja viikonloppuisin www.kauneussalonkisuni.net

â&#x2014;&#x2020; kirjanpidot â&#x2014;&#x2020; palkanlaskenta â&#x2014;&#x2020; ASP-palvelut â&#x2014;&#x2020; verokonsultointi â&#x2014;&#x2020; yritysten perustaminen ja yritysmuodon muutokset â&#x2014;&#x2020; yrityskaupat Keskuskatu 5, 2. kerros www.econia.com Puh: (03) 448 3451 Fax (03) 448 1194

040 525 9464 www.wireex.fi

Satu 044 023 4601 Heidi 044 556 7432

Koulutettu HIEROJA URHO MANNER Vanhantalontie 314, Parkano puh. 040 848 4418

Hiusmuotoilija Milja Kirkkokatu 5, Parkano puh. 040 417 2319 ma-pe 9â&#x20AC;&#x201C;17, la sop. muk.

Klassista hierontaa kotikäynteinä

Koulutettu hieroja Paula Laine

0400 621 514

Miia Mäkipää p. 040 584 0856 Viestikuja 2 Parkano Prunnintie 6 KihniÜ SSSG=QJAQOLQHOOEê

Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen

Ajanvarauksella ja ilman ti-pe 8.30-16.45, la 8.00-12.45 muulloin sopimuksen mukaan 03 448 2228, 045 671 7649 Parkanontie 41, Parkano

HAMMASLĂ&#x201E;Ă&#x201E;KĂ&#x201E;RI RIITTA KOIVUNEN Satakunnank. 2 A

040 548 6339 Kissakivenkatu 10, Parkano mari.heinonen@ippnet.fi

Merkillisen hyvät osat!

. Tietokoneiden huolto ja korjaus . Kannettavien tietokoneiden näytÜn vaihdot . KäyttÜjärjestelmien asennus . Virusten poisto . Ohjelmien asennukset ja päivitykset . Verkkokauppa . Kotikäynnit Raul Liivaste, Parkano

0400 100 405 www.bestec.ďŹ

AUTOKORJAAMO S. LepistĂś

KODINKONEHUOLTO KYLMĂ&#x201E;KONEHUOLTO

Heinosentie 39, Parkano puh. 050 357 0123

JUKKA KIVIMĂ&#x201E;KI

Tilintarkastajat Paketti- ja henkilÜautot sekä kevyet perävaunut ilman ajanvarausta. Raskaskalusto ajanvarauksella.

Puh. 03 448 3035 Parkano, Kirkkokatu 5 â&#x20AC;&#x201C; hoidot â&#x20AC;&#x201C; tuotteet Koulutettu hieroja Merja Pihlajamäki Urheiluhieroja opiskelija suorittaa edullisia harjoitushoitoja Kauppa avoinna la klo 9 â&#x20AC;&#x201C;14

Koulutettu hieroja Nina Leppihalme Rantakatu 8, Parkano (Viinikka)

Kauneussalonki

4 WHEELS

HYVĂ&#x201E;N OLON KESKUS

Parkanontie 51 045 273 3300 Sopimuksen mukaan

Parkanontie 72, Parkano

s KASVO JALKA JAVARTALOHOIDOT s RAKENNEKYNNET s RUISKURUSKETUS s POREKYLVYTJASAUNA s RIPSIENPIDENNYKSET s 3+9 KOSMETOLOGIJAKYNSITAITEILIJA

â&#x2014;?

Ajanvaraus

Sanna-Mari Pentti Emilia Heinisuo

Parkanontie 90, puh. 040 538 1339

niskasärky selkäkipu â&#x2014;? puutumisoireet â&#x2014;?

p. 040 503 8300

VARMASTI EMME PESE NAHKAA VĂ&#x201E;LITYSPISTE

TĂ&#x201E;SMĂ&#x201E;HOITO KIPUUN

päänsärky â&#x2014;? huimaus â&#x2014;? raajojen kivut â&#x2014;?

Parturi-Kampaamo sKASVO JAJALKAHOIDOT sVARTALOHOIDOT Spa-hÜyrypedissä s26" MEIKIT sRIPSIENPIDENNYKSET s,#. GEELIKYNNET

Keskuskatu 7

KOULUTETTU OSTEOPAATTI Petri Leppänen

MAIJA AUTIO

suâ&#x20AC;&#x201C;to klo 18â&#x20AC;&#x201C;01 ja pe, la klo18â&#x20AC;&#x201C;03

p. 448 1498

Sosiaali- ja TerveysministeriÜn rekisterÜimä

â&#x2DC;&#x17D; 448 1502, Parkanontie 72, Parkano

Palveleva puhelin 010 190 071

Parkanontie 41

FYSIKAALINEN HOITOLAITOS

Ajanvaraukset 448 3867 Kiviniitunk. 4, Parkano, Kairokoski

Â&#x160; kasvo-, assvvvoo-, ja jalkaalk ja käsihoidot Â&#x160; epilar: epilaar: a ihok ih ihokarvojen pysyvään poistoon Â&#x160; Take T ke Tak Ta ke Ten Te -veitsetĂśn kasvojenkohotus Â&#x160; mikroneulaus mik m ikro krro Â&#x160; ihonhoitotuotteet ih ho h onh o ja meikit

KANKAANPĂ&#x201E;Ă&#x201E;N OIKEUSAPUTOIMISTO

VALLILA

puh. 448 3228 0400 700 804

Kauneudenhoito L

Terveydenhoito

Parkano puh. 03 448 1185, 0400 926 284 Päivystys ark. klo 9.00â&#x20AC;&#x201C;11.00

â&#x2DC;&#x17D; 448 2616

Siivouspalvelut SähkÜliikkeet

KODINPALVELUT ja -SIIVOUS P. KUIVANEN KY Parkano, puh. 040 865 8039

PARKANON RAKENNUSSĂ&#x201E;HKĂ&#x2013; OY A-ryhmän sähkĂśasennukset ja suunnitelmat Parkanontie 84, puh.

03 448 1373

Hammaslääkäri SEPPO LEPPĂ&#x201E;NEN Keskustorin Hammasasema Keskustori 5 A, 3. krs. 33100 Tampere

Puh. 03 223 1666

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO

Unto Ylihaveri, Parkano Keskuskatu 5 puh. 448 2501 Ikaalinen, Kauppakatu 14 puh. 458 7123

Kauppakamarin hyväksymä

TILINTARKASTAJA Markku Ala-Mettälä Asema avoinna Ma 9.00 - 17.00 Ti-Pe 8.00 - 16.00 Parkanon Lähikatsastus Oy Teollisuustie 31 39700 Parkano puh. 03 448 0700, 040 582 7543

HTM tilintarkastukset, yhtiĂśasiat, veroasiat, yrityskaupat puh. 03 3122 2410 040 545 8051

Puh. 06 456 1534 Parkanontie 63, 39700 Parkano

Puh. 050 442 2229 myynti@parkanonkirjapaino.ďŹ www.parkanonkirjapaino.ďŹ

Mahdollisuus myĂśs narkoosihammashoitoon


18 â&#x20AC;&#x201C; Torstaina 23. elokuuta 2012

Vuodenvaihteessa järjestetty markkakeräys sotiemme veteraanien hyväksi tuotti yli 230 000 euroa. Suomalaiset lahjoittivat Osuuspankeissa markkoja lähes 1,4 miljoonan markan edestä. Sotiemme Veteraanit -keräys kiittää lämpimästi kaikkia keräykseen osallistuneita lahjoittajia ja yhteistyÜkumppaneita. Markkojen vaihtoaika euroiksi päättyi kuluvan vuoden helmikuun lopussa. Hyvän mielen markkakeräys järjestettiin joulukuun alusta helmikuun loppuun sotiemme veteraanien hyväksi yhteistyÜssä OP-Pohjola-ryhmän kanssa. Sotiemme veteraaneja on elossa lähes 45 000. Pankkikonttoreissa lahjoitetut markat käytetään kyseisen kunnan ja lähikuntien veteraanien, puolisoi-

MYYDĂ&#x201E;Ă&#x201E;N

den, leskien ja sotaleskien itsenäisen kotona asumisen tukemiseen. Tuotolla avustetaan apuväline- ja lääkehankinnoissa, kotien pienissä remontoinneissa, sekä järjestetään virkistystoimintaa ja kuntoutusta. Veteraaneista puolet saa eläkettä noin 1 000 euroa kuukaudessa. Keräyksellä saadut varat ovat merkittävä apu keski-iältään 88-vuotiaiden veteraanien arjen tarpeisiin. Sotiemme Veteraanit on Sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Sotaveteraaniliiton, Rintamaveteraaniliiton, Rintamanaisten Liiton ja Kaatuneitten Omaisten Liiton yhteisen varainhankinnan tunnus. Varainhankinnan kulut ovat noin 20 prosenttia, ja vuosittain hankittu nettotuotto menee liittojen paikallispiirien ja -yhdistysten kautta kokonaisuudessaan avustustarkoitukseen.

. OSTETAAN . SEKALAISET

www.ylasatakunta.ďŹ YksityishenkilĂśn helppo tapa ilmoittaa.

Â&#x2026;4VPSJUBNNFzMKZTjJMJzUBSLBTUVLTJBKB LPSKBVLTJB1BSLBOPOBMVFFMMBBMLBFOWJJLPMMB 0UBZIUFZUUj

POHJOLAN Ă&#x2013;LJYSĂ&#x201E;ILIĂ&#x2013;TARKASTUS JA -KORJAUS OYYlä-Satakunta

TiedätkÜ ÜljysäiliÜsi kunnon?

K I E R R Ă&#x201E; T YS N U R K K A

Myydään Opel Corsa 1.2 16v vm. 2000 aj. 176 tkm, vähän ajettu, ei ruostetta, erittäin hyvä kuntoinen. Jakopääketjulla, lohkolämmitin, sisäpistoke, CDsoitin, koukku, airbag, aluvanteetx2, 5-ov. Hinta 1900 â&#x201A;Ź/tee tarjous. Katsastus ok. Puh. 0400 227 391.

Sekalaiset

1VI  Veteraaneille euroja 1,4 miljoonalla markalla

Vuokrattavana rivitalo yksiĂś 33,5 m2 päätyhuoneisto, vapaa 1.10. alken, edullinen vuokra. Puh. 0400 538 360. Tarjotaan vuokralle siisti yksiĂś 32 m2 Elokankaankadulla. Vuokra 365 â&#x201A;Ź/kk. Puh. 0400 617 277.

Myyd. edullisesti tai vuokrarivitaan yksiĂś Viinikanrinne 1, Vuokrataan saunallinen 2 Pno y-vastike 69,30 â&#x201A;Ź. Va- talo yksiĂś 38 m Viinikassa. Vapautuu elokuun lopussa. paa. Puh. 044 256 8395. Remontoitu hiljattain. Puh. 040 182 3980. Koivuklapia 33 cm, sekapuuta 33 cm ja 50 cm. Toimitettuna (Parkano). Puh. 0400 124 074.

s2AIVAUSSAHAUSsNURMIKONLEIKKUUs MUUTPIENETURAKAT

Puh. 0400 100 405

TyĂśsuorituksia Olkien pyĂśrĂśpaalausta

18 600

Nissan Primera 2.0 Tekna Traveller -04 146 tkm, sininen, met.väri, ilmast., huoltok., vakionop.sääd., CD, 2-renk., vetok. 7 900

Opel Astra 5d Enjoy 1.9CDTI DT 88 kw/120 hv M6 -08 125 tkm, hopea, ESP, TC Plus, elektr. ilmast., IDS alustajärjestelmä, 2-renk., huoltokirja 12 400

Peugeot 206 XR 1.4 3d -05 80 tkm, met.pun., 1-om., ilmast., huoltok., 2-renkaat 7 250

www.satakunnanautotalo.ďŹ

Mikko Ranta Hannu Sinnemäki

Mitsubishi Lancer Sports Sedan 1.5 Invite -08 101 tkm, punainen, 1-omistaja, erik. vant., ilmast., huoltokirja, 2-renkaat 13 900

Opel Astra1.6Twinport Enjoy 5d -04 116 tkm, hopea, ilmast., h-kirja, CD, 2-renkaat, vetokoukku 8 700

Opel Insignia Sports Tourer Edition 1.4 Turbo ecoFLEX Start/Stop -12 6 tkm, sininen, takuu, ESP, sadetunn., 1-om., luist.est., met.väri, aut.ilmast. huoltok., 2-renk., 230V pistoke 30 900

Toyota Avensis 1.8 Valvematic 4ov -09 56 tkm, 1-om., 2-renk. autom.ilmast., radio, CD, erik.vant., huoltok., met.väri, monitoiminäyttÜ 22 900

Avoinna ark. 9â&#x20AC;&#x201C;17 la 10â&#x20AC;&#x201C;14

040 555 1667 040 764 0111

Hietikonkatu 3

Mitsubishi Space Star 1.6 Family A/C -03 164 tkm, punainen, 1-omistaja, ilmast., lohkol., 2-renkaat, sisäp., vetokoukku 5 400

Opel Astra 5-0v Enjoy 1.6 Twinport 77 kw/105 hv M5 -07 97 tkm, punainen, ESP, luistonesto, TC, ilmast., lohkol., CD, MP3, 2-renk., huoltok. 11 900

Opel ZaďŹ ra tourer Enjoy 1.4 Turbo ecoFLEX Start/Stop 103 kw MT6 -12 11 tkm, ESP, poisk. airb., ilmast., sivuairb., TAKUU, 2-renk., 1-om., vakionop.sääd., tutkat 29 900

KITARANSOITON PERUSTEET

Ossi Alatalo p. 0500 778 577

alkavat Karviatalon alakerran bänditilassa ma 27.8. klo 15.30, mukaan voi tulla aivan aloittelijatkin, oma soitin ei välttämätÜn, ensimmäisellä kerralla jaetaan harjoitteluajat, opettaja Harri Manu.

Eläkeläistoimintaa

YLĂ&#x201E;KOULUN BĂ&#x201E;NDIKERHO

Karviassa ja lähialueella.

Nissan X-trail 2.5 Sport 4x4 -05 83 tkm, met.väri, ilmast.,huoltok., vakionop.sääd., CD, 2-renk., vetok.

Karvian kunta

EL-Karvia. Teatteriin Honkajoelle 26.8.2012 auton lähtÜaikataulu: Alkkia 12.15, KivistÜn risteys 12.20, Karviankylä 12.30, Sara 12.40, Sarvela 12.50, Salen piha 13.00, Kantti 13.10. Vielä vapaita paikkoja. Lipun, matkan ja kahvin hinta 24 e. Soita Lealle 0500 542 419. Parkanon Sotaveteraanit ry hallitus tiedottaa. Kankaanpään kaupungin Rintamaveteraaniasiain Neuvottelukunta esittää ystävällisen kutsun veteraaneille saapua jatkosodan päättymisen muistokonserttiin Niinisalon Sotilaskotiin tiistaina 4.9.2012 klo 18.00 alkaen kahvitarjoilulla. Ilmoittautumiset puh. 045 278 7898. Mikäli lähtijÜitä on riittävästi järjestetään yhteiskuljetus Parkanon Sotainvalidien kanssa. Sihteeri Parkanon sotainvalideja kutsutaan jatkosodan päättymisen muistokonserttiin Niinisalon sotilaskotiin 4.9.2012 alkaen klo 18 kahvitarjoiluineen. TykistÜprikaati järjestää tarvittaessa kuljetuksen konserttiin. Tilaisuuden kutsun on lähettänyt Kankaanpään kaupungin rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta. Mahdollisesta kuljetustarpeesta ja osallistumisesta konserttiin ilm. 27.8. mennessä 044 786 5487.

Volkswagen Passat Trendline 1.9 TDI PowerDiesel 77kw -07 198 tkm, sininen, ESP, 1-omistaja, ilmastointi, huoltokirja, CD, 2-renk., vetokoukku 14 700

Parkanon Eläkeliiton ja Eläkkeensaajien yhteinen ulkoilupäivä Erämajalla ti. 28.8. klo 12 â&#x20AC;&#x201C;15. Vietetään iloinen iltapäivä. Kahvitellaan ja paistetaan makkaraa. Saunakin on lämpimänä. Tervetuloa joukolla mukaan!

Karviatalon alakerran bänditilassa tiistaisin klo 15.15â&#x20AC;&#x201C;18.00, opettaja Harri Manu

RUMPUJEN SOITON PERUSTEET Karviatalon alakerran bänditilassa alkavat ke 5.9. klo 15.30, ohjaajana Juha Vuorma. Aloittelijatkin voivat tulla mukaan. Kaikkiin ryhmiin vapaa pääsy, Lisätietoja 044 772 7513.

BĂ&#x201E;NDIKURSSI ALLE 12 V:LLE Karviatalon alakerran bänditilassa la 15.9. ja su 16.9. klo 10.00â&#x20AC;&#x201C;15.00, ohjaajana Essi Simberg. Vapaa pääsy. Ei vaadita soittotaitoa, bänditilassa kitarat, rummut, kosketinsoittimet, omat eväät mukaan. Ilmoittautumiset 12.9. mennessä 044 772 7513. Nuoriso- ja kulttuuritoimi

Seuratoimintaa Muista! Sukututkimuspäivä Ikatalla lauantaina 1.9. klo 9.00-16.00. Syksyn ensimmäiset kuukausitapaamiset lauantaisin elokuulla 25.8., syyskuulla 29.9. ja lokakuulla 27.10. klo 13.00 Ikaalisten Aito Sp:n kokoustilassa. Kahvitarjoilu. Suur-Ikaalisten Sukututkijat ry EU:n elintarviketuki vähävaraisille lapsiperheille jaetaan Touhulassa maanantaisin 27.8. alkaen aina Touhulan aukioloaikoina klo 10-13 niin kauan kuin tavaraa riittää. Jako myÜs maanantaina 27.8. klo 1819 sekä perjantaina 31.8. klo 1819. Lastentarvikekirppis la 29.9. klo 10-13 Touhulassa. Ei paikkamaksua. PÜytävaraukset Anne Perälä 040 849 4147 anne.perala@ippnet.fi tai Jenni Laine 040 526 7931 jennilaine@ippnet.fi. Tervetuloa!

Parkanon Vasemmistoliiton kokous Sakkilassa su 26.8.2012 alkaen klo 16.00. Esillä kunnallisvaaleihin liittyvät asiat. Kahvitarjoilu. Tervetuloa.

Karvian kirkonkylän maatalousnaiset. Menemme ruokamessuille Kauhajoelle la 1.9.2012. LähtÜ ST1 klo 11, kyyti ilmainen. Ilmoita Lempille puh. 544 1315 to 30.8. mennessä.

Parkanon Kokoomus ry. Kuukausikokous ti 28.8. klo 19 Rantakodon mummunkammarissa. Käsitellään mm. kunnallisvaaleihin liittyviä kysymyksiä. Tervetuloa.


Torstaina 23. elokuuta 2012 â&#x20AC;&#x201C; 19

Uusi

AVAJAISVIIKONLOPPU 24.â&#x20AC;&#x201C;25.8.2012! Perjantaina ja lauantaina Karaoke terassilla kello kahteen.

Taideyhdistys

Umbra

järjestää taidematkan Ateneumiin Helene Schjerfbeckin näyttelyyn lauantaina 1.9.2012. Menomatkalla tutustutaan Riihimäen taidemuseon näyttelyihin.Matkan aikana on mahdollisuus ruokailuun ja Ateneumin kierroksen jälkeen on vapaata aikaa kaupungilla. Kyydin hintahaarukka 40-50 euroa riippuen henkilÜmäärästä. Koivukosken bussi lähtee klo 8.30 KihniÜn Siwan pihasta, klo 9 Parkanon linjaautoasemalta ja tarvittaessa noin klo 10 Tampereen linja-autoasemalta. Ilmoittautumiset Jorma Matikaiselle tiistaihin 28.8. mennessä p. 044 270 7480

Parkanontie 68, PARKANO. Puh. (03) 448 2339. Avoinna ma-to 10â&#x20AC;&#x201C;22, pe 10â&#x20AC;&#x201C;03, la 12â&#x20AC;&#x201C;03, su 13â&#x20AC;&#x201C;20. Terassi sulkeutuu la ja su klo 02.

TARJOUSHINTAAN - koot 40-47 - kotimainen, nahkaa

29,-

(VLPLQWLDODLQHQSÂŽÂŽKLHURQWDPLQĂ&#x2C6; LQWLDODLQHQNRNRYDUWDORKLHURQWDKĂ&#x2C6;

Etu voimassa 31.8.2012 asti

Puh. 045 139 5578 KihniÜ/Pyhäniementie 450 www.balancehyvinvointipalvelu.com

us Tarjo 31.8. voim. a saakk

- koot 36-41 - kumipohja

Kuoma LENKKARIT KUMITERĂ&#x201E;SAAPAS

49,59,-

Nokian kumisaappaat: Kontio, Finnhai, Piha, Reef myÜs lämminvuorisina: Winter Ultra, Talvihai, Tuura

Ă&#x2013;LJYSĂ&#x201E;ILIĂ&#x2013;HUOLTOA sP PUHDISTUKSETsTARKASTUKSETsLASIKUIDUTUKSETsVANHOJEN UHDISTU UKSET s TARKASTUKSET s LASIKUIIDUTUKSET s VANHOJEN POISTOPUHDISTUKSETJAPURUTsEDULLISESTIILMANMATKAKULUJAsLUOTETTAVASTI YLIVUODENKOKEMUKSELLAsTĂ&#x161;ILLĂ&#x160;MMEKOTITALOUSVĂ&#x160;HENNYSOIKEUS

KANKAANPĂ&#x201E;Ă&#x201E;, Alhonmäentie 2, puh. 02-572 3305 PARKANO, Pahkalantie, Euro-Hamsterin sisätiloissa p. 045 8673988 Avoinna ark. 9-17, la 9-14

JOKIMĂ&#x201E;KI-SERVICE Oy 0 sWWWJOKIMAKI SERVICEl

Lauantain liput 5 â&#x201A;Ź. solistina Juha Yli-Knuuttila 0DUNNLQDYLLNRQORSXQ DUYRQQDQYRLWWDMDRQ Päivi Mattsson

Naisille ja miehille kävelykengät

Intialainen hieronta 9DUDDDLNDKHWL

Lauantaina na menosta vastaa

SYYSTarjouKSET

8XGHOOHDVLDNNDDOOHKRLWRNHUWD

Etu koskee kaikkia hierontahoitoja

auki!

KOKOUSKUTSU Allamainitun kiinteistÜtoimituksen käsittelemistä varten pidetään seuraava kokous v. 2012. PARKANON kaupungissa Torstaina 6. päivänä syyskuuta klo 9.30 aloitetaan Martti Vatusen hakemuksesta kiinteistÜnmuodostamislain 61 §:n mukainen yhteisen alueen lunastustoimitus, joka koskee K o s k e n k o h i n a n 1:30 ja R a n t a v at u s e n 1:128 tiloihin rajoittuvan Y h t e i s e n m y l l yp a l s t a n Kt 581-421-878-5 lunastamista ja siirtämistä kiinteistÜnmuodostamislain 63 §:n nojalla sanottuun Koskenkohinan tilaan Parkanon kylässä. Lunastettavaksi haettu yhteinen alue oli erotettu Vatusen talolla n:o 1 suoritetussa ja 19.1.1907 rekisterÜidyssä halkomistoimituksessa nro 12616 tilojen 1:1-1:4 yhteiseksi myllypalstaksi. Alueen osakasluettelo oli vahvistettu 26.5.2009 rekisterÜidyssä kiinteistÜnmääritystoimituksessa. Toimitus nro 2010-359106. Kokous Parkanon kaupungintalossa, mittausosaston kokoushuoneessa n:o 301 (3. kerros). Tähän kokoukseen kutsutaan niiden kiinteistÜjen omistajat ja haltijat, joiden oikeutta toimitus koskee. Asianosaisen poissaolo ei estä toimituksen käsittelyä.

KOKO PERHEEN VENETSIALAISET sLa 25.8. alkaen klo 19.00 KihniĂśssä ,INNANKYLĂ&#x160;NASEMALLAOPASTEVT  s0OSSUAVARTAASSA SĂ&#x160;MPYLĂ&#x160;Ă&#x160; SALAATIT KAHVIJALEIVOS EUROA ALLEVILMAISEKSI sMika SundqvistLAULAAJALAULATTAA s!RPOJA MAKKARAA LAPSILLEILMAINENONGINTA YHDESSĂ&#x160;OLOA s-AHDOLLISUUSKEHONKOOSTUMUSMITTAUKSEEN s)LLANPĂ&#x160;Ă&#x160;TTĂ&#x160;Ă&#x160;KOMEAILOTULITUS Tervetuloa! T E R V E T U L O A joukolla viettämään Venetsialaisia ! *Ă&#x160;RJ+IHNIĂ&#x161;N0ERUSSUOMALAISET

Â&#x2021; VESIKOURUT Â&#x2021;3$/27,..$$7 Â&#x2021;.$7727859$78277((7 Â&#x2021;3,,3813(//,7-$+$787 Â&#x2021;.$7723(687-$ 0$$/$8.6(7Â&#x2021;<06 Asennuspalvelu. Käytä hyväksesi kotitalousvähennys!

Puh. 040 543 7663 www.gamituote.com

Puh. 0400 565 405

VESIKOURUT kanttinen ja puolipyĂśreä talotikkaat kattoturvatuotteet piipunpellit listaproďŹ ilit kattoremontit Asennustakuu 3 v Kotitalousvähennys

KOURUTEAM

Ikaalisissa 17. päivänä elokuuta 2012

Teemme tilaa Paroonin Osalle Myymme kaikki varastossa olevat

MP-VARUSTEET Â&#x2021;WDNNHMDÂ&#x2021;N\SlULlÂ&#x2021;KDQVNRMD Â&#x2021;KRXVXMDÂ&#x2021;NHQNLl

MaanmittausinsinÜÜri (DI) Jouko Viinamäki Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto Ikaalisten toimipiste Kauppakatu 12, 39500 Ikaalinen puh. 040 8017459 sähkĂśpostios. jouko.viinamaki@maanmittauslaitos.ďŹ

www.maanmittauslaitos.ďŹ Sanomalehdet

Toimittajan on tarkistettava tiedot mahdollisimman hyvin â&#x20AC;&#x201C; myĂśs silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

Poikkea tekemään lÜytÜjä! RENGASPAROONI Teollisuustie 20, PARKANO p. (03) 448 2149 Avoinna ark. 8-17, la 9-13

Sanomalehdet

Journalisti

on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Tule kahvittelemaan ja keskustelemaan kanssamme Maurintorille pe 24.8 klo 12â&#x20AC;&#x201C;18 KihniĂśn Keskusta

PERĂ&#x201E;KONTTIKIRPPIS 25.8.2012 klo 10â&#x20AC;&#x201C;15 Lennon talolla, Kuruntie 728, Parkano Myyntipaikka 5 â&#x201A;Ź Varaukset puh. 045 7840 2662 Lisäksi sisäkirppis ja puffetti. Järj. Jaakkolan kyläseura ry

Jalasjärven kansalaisopisto KARVIAN OSASTO Marjojen, sienien ja yrttien kuivatus ja säilĂśminen ti 4.9. klo 18.00-21.00 Metsästysmaja Tervatupa, Prinkkiläntie 180. Op. Vuokko Honkaniemi Kauppasienikurssi ke 5.9. klo 12.00â&#x20AC;&#x201C;18.30 Metsästysmaja Tervatupa, op. Vuokko Honkaniemi. Näille kursseille ilmoittautuminen suoraan Karvian os. johtajalle p. 044 772 7513! Jalasjärven kansalaisopiston ensi lukuvuoden kurssiesite jaetaan talouksiin 29.8.


20 – Torstaina 23. elokuuta 2012

Kuntokimara haastaa vähän liikkuvat salille Kihniö Niina Martikainen

Satu Hoffren, Kirsti Hauta-aho ja Paula Luomalahti aloittavat tänä syksynä kuntosaliliikunnan Kihniön kunnan liikuntatoimen Kuntokimara-liikuntahankkeessa. Hanke on suunnattu yli 40-vuotiaille naisille ja miehille, mutta on avoin muillekin ikäryhmille. Tavoite on saada vähän liikkuvat liikkeelle. Tervetulleita ovat kuitenkin kaikki, jotka kokevat tarvitsevansa opastusta kuntosaliliikuntaan. – Tähän asti olen lähinnä vain kävellyt koiran kanssa. En ole koskaan kokeillut kuntosalilaitteita, nähnyt vain käydessäni siivoamassa kuntosalilla, Kirsti Hauta-aho kertoo. Opastus laitteiden käyttöön on siis tarpeen, jotta oikea tekniikka selviää. – En halua teloa itseäni, Hauta-aho toteaa. Hänellä on jo ennestään polvivaiva, joka asettaa rajoituksia liikuntaharrastukselle. Toisaalta hän toivoo, että lihasten vahvistaminen osaltaan auttaa polven toimintakyvyn paranemisessa. Paula Luomalahti kertoo pyöräilevänsä kesäisin. Hänkin toteaa, että opastus laitteiden käyttöön on tärkeää. – Liikuntaryhmä on henkireikä arjen rutiineista, hän perustelee mukaanlähtemistään. Ratsastava ja lenkkeilevä Satu Hoffrenkin pitää henkistä ja

Satu Hoffren, Kirsti Hauta-aho ja Paula Luomalahti alkavat tänä syksynä kuntoilla Tarja Mantereen (toinen oik.) ohjauksessa. Miesten kuntoilua ohjaa Jyrki Järventausta.

”Kuntoillessa on aikaa hölpöttää muiden emäntien kanssa.”

sosiaalista puolta tärkeänä. – Parhaat kaveritkin ovat täällä. Kuntoillessa on aikaa hölpöttää muiden emäntien kanssa, sanoo maatalousyrittäjänä työskentelevä Hoffren. Kirsti Hauta-ahokin kertoo saaneensa houkuteltua tuttuja

mukaansa. – Jos yksin pitäisi tulla, en varmaan tulisikaan, hän sanoo.

edistämissäätiön eli Likesin Kunnossa kaiken ikää -hanketta. Toiminnasta vastaa Kihniön kunta, joka anoi Likesiltä kimaran toteuttamiseen tukirahaa. Sitä saatiin 2 500 euroa, joka käytännössä menee naisten ryhmän ohjaajan Tarja Mante-

Tasorymät aiemman kokemuksen mukaan Kihniön Kuntokimara on osa Liikunnan ja kansanterveyden

reen kuluihin. Miesten ryhmiä ohjaava Jyrki Järventausta vetää ryhmiä kunnan työntekijänä. Ryhmiä on sekä miehille että naisille kaksi. Aivan kokemattomille aloitteleville naiskuntoilijoille pidetään ryhmätunti tiistaina ja muille, ainakin vähän liikkuneille keskiviikkona. Miesten ryhmät ovat maanantaina ja keskiviikkona. Jyrki Järventausta toteaa, että ohjauksen sisältö määräytyy sen mukaan, millaisia kuntoilijoita ja kuinka monta mukaan lähtee. Yksittäinen kuntosalikerta kestää kaksi tuntia. Alussa ja lopussa on noin puolen tunnin lämmittely. Kuntokimaran alussa tehdään mukaantulijoille kuntotesti, jonka perusteella on helppo tehdä ohjaajien kanssa henkilökohtainen harjoitussuunnitelma. Osallistujat saavat myös jonkin verran opastusta ravitsemuksen perusteista. Kuntokimaran ryhmätunneista peritään tuntikohtainen kertamaksu 2,50 euroa. Mukaan voi ilmoittautua aloituspäivän lisäksi Kihniön liikuntatoimeen Jyrki Järventaustalle puhelimitse tai sähköpostilla. Kuntokimaran aktivointipäivä eli ilmoittautumis- ja infotilaisuus Kettukallion koululla sunnuntaina 2. syyskuuta kello 14. Miesten ryhmät kuntosalilla maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17–19, naisten ryhmät tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 19–21.

ÄS

Erä

Pakattuna tuore Norja, raj. 2 pkt/talous

5 Valio Oltermanni

JUUSTOT 400-500 g (6,14-7,68 kg) ei luomu raj. 2 kpl/talous

3

07 kpl

Normaalihinta 6,15 kpl (12,30-15,38 kg)

% 0 -5

HK

SIKA-NAUTAJAUHELIHA 400 g (4,23 kg)

ULKOFILEEPALA

FILEESUIKALEET 250-300 g (6,67-8,00 kg)

4

00

Voimassa to-la 23.-25.8.

% 0 5 -

HK Rypsiporsas

-33 %

Fazer

JUMBO-PUSSIT 325-400 g (3,80-4,68 kg) raj. 2 ps/talous

74

ETU

-50%

rs

Normaalihinta 9,49 rs (11,86 kg)

1

52

ARKISIN LA SU

8-21 8-18 12-18

Suomalainen voittaa aina Meillä voit myös veikata Keskuskatu 9 Parkano puh 441 100

ps

Normaalihinta 3,05 ps (7,63-9,38 kg)

Hinnat voimassa to-su 23.-26.8., ellei toisin mainita.

PARKANO

2 rs

Ilman korttia ja yksittäin 2,99 rs (9,97-11,96 kg)

800 g (5,93 kg)

4

rs

Kariniemen kananpojan

kg

ETU

ETU

1

69

LOHIFILEE

99

65%20Yl%c3%a4-Satakunta%2023.8.2012  

http://www.ylasatakunta.fi/www/media/lehdet/2012/65%20Yl%c3%a4-Satakunta%2023.8.2012.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you