Page 1


2


3


4


Transformació digital: màrqueting,web i xarxes socials 2018 Enguany, els itineraris SDE 2018 presenten nous tallers, que amplien i complementen el recorregut formatiu amb una programació més integrada. Per petició dels usuaris de l’SDE, incorporem un taller de LinkedIn enfocat a estratègies d’internacionalització i aprofundim en el posicionament SEO i l’eina Google Analytics. Com a novetat, oferim també una formació online, estructurada en diverses càpsules formatives que introdueixen els conceptes bàsics per poder assistir als tallers presencials de l’itinerari de Comunicació a les xarxes socials. Aquesta formació porta per títol Introducció a les xarxes socials i s’estructura en set càpsules formatives. Té com a objectiu explicar-nos per on es pot començar a fer una estratègia general a les xarxes socials i apropar-nos al màrqueting de continguts (content marketing). Així, a més de la introducció general, també hi trobarem càpsules específiques per a cadascuna de les xarxes més rellevants, com ara Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Periscope. 5


6


Comunicació a les xarxes socials (itinerari 1)

Ningú no ens ha ensenyat a utilitzar les xarxes socials. Hem obert perfils sense saber si corresponien a una persona o a una empresa, confonem les promocions de vendes amb la comunicació corporativa i no entenem la meitat de les funcions que ens ofereixen aquestes eines. En general, n’hem après a partir dels nostres errors i experiències... Això, quan no ens limitem a copiar el que fan altres empreses. Aquest itinerari està pensat perquè el participant rebi uns coneixements bàsics sobre estratègia a les xarxes socials i disposi de tot un ventall de tallers pràctics que tracten les diverses xarxes, amb l’objectiu final de poder-les aprofitar al màxim per donar a conèixer els serveis i els productes de les empreses culturals.


8

(17.01.2018)

Taller de Facebook i Twitter

(07.02.2018)

YouTube: taller de videomàrqueting

Com gestionar aquestes xarxes socials per treure’n el millor profit En aquesta sessió farem una petita introducció de l’estratègia a les xarxes socials i, tot seguit, ens centrarem en com funcionen Facebook i Twitter, quines aplicacions ens poden ser útils i com hem de gestionar la nostra reputació, dinamitzar la comunicació i organitzar concursos i promocions. L’objectiu final és oferir a les empreses participants un conjunt de bones pràctiques i coneixements sobre les funcions bàsiques d’aquestes dues xarxes.

Descobreix-ne les eines d’edició i de promoció Durant l’agost del 2016, YouTube va superar Facebook al rànquing d’Alexa, cosa que va convertir aquesta eina social en la més important després de Google. És per això que dins l’estratègia de comunicació en línia és fonamental que les empreses culturals sàpiguen com utilitzar YouTube i, en general, com fer videomàrqueting. En aquesta sessió analitzarem les bases del videomàrqueting i aprendrem totes les funcions tant d’edició com de promoció que ens ofereix YouTube.


Eines per al community manager

(14.03.2018)

Taller d’iniciació a Instagram

(11.04.2018)

TweetDeck, Hootsuite i altres aplicacions complementàries Twitter ha esdevingut una eina imprescindible tant per a la comunicació corporativa com per a l’ús personal. És la xarxa social més immediata i ràpida i milions de persones i empreses l’utilitzen diàriament com a font d’informació i com a mitjà de promoció dels seus productes i serveis. En aquesta sessió veurem les eines que poden ajudar-nos a planificar correctament la nostra estratègia de comunicació tant a Twitter com a la resta de xarxes socials.

Compartint emocions visuals Fa poc que us heu obert un perfil a Instagram? Voleu saber com funciona una xarxa social que ja té 500 milions d’usuaris al món i en voleu conèixer tots els detalls? En aquest taller descobrireu com podeu treure profit de la xarxa de moda en el vostre dia a dia i com us hi heu de moure per donar visibilitat al vostre projecte.

9


(09.05.2018)

Taller de Spotify

(16.05.2018)

Taller de LinkedIn

10

Com ens pot ajudar Spotify en la nostra comunicació corporativa Spotify no és tan sols una aplicació per reproduir música. És, també, una eina de primer ordre per crear continguts audiovisuals que ajudin a construir una imatge de marca a internet. Cada vegada hi ha més empreses (no necessàriament ràdios, televisions o discogràfiques) que hi aposten per connectar amb perfils d’usuaris concrets. A més, Spotify proporciona continguts frescos i de qualitat per difondre’ls a les xarxes socials, fomentar la fidelitat dels usuaris (engagement) i arribar a més públic.

Estratègies d’internacionalització LinkedIn s’ha posicionat com la major xarxa mundial de professionals en línia amb més de 300 milions d’usuaris. Moltes empreses culturals ja estan presents en aquesta gran xarxa, però l’estan aprofitant al màxim? Com podem arribar a nous partners, aprendre d’altres professionals en d’altres països i aconseguir nous clients potencials?


Taller de Periscope

Emetre en directe Periscope i Facebook Live, les aplicacions de retransmissió de vídeos en directe, estan vivint un autèntic boom a les xarxes socials i han mostrat un potencial gairebé il·limitat. Esportistes, actors i actrius, mitjans de comunicació i testimonis d’esdeveniments excepcionals els fan servir. Però quin ús se’n pot fer a l’empresa? Per a què poden servir a un emprenedor? Com ens poden ajudar a donar-nos més visibilitat? Aquest curs s’endinsarà en aquests aspectes i mostrarà de quina manera podem fer servir Periscope i Facebook Live com a eina de màrqueting 3.0.

(13.06.2018)

11


12


Màrqueting i promoció a internet (itinerari 2)

El nostre lloc web és el centre de tota l’estratègia de promoció i venda de productes i serveis culturals, però en molts casos no està preparat per convertir en clients les visites que hi arriben i, en altres casos, ni tan sols som capaços d’atreure trànsit cap al lloc web. Aquest itinerari està pensat per a totes aquelles empreses que volen aprofundir en com ha de ser un lloc web, com s’atreuen visites utilitzant el posicionament als cercadors tant de manera gratuïta (el SEO) com en forma de publicitat (el SEM). També hi veurem com han de ser les pàgines d’aterratge de les campanyes publicitàries i altres tècniques d’atracció de trànsit, com el màrqueting per correu electrònic.


Google Adwords: campanyes per promocionar la nostra empresa (24.01.2018)

Part I: Campanyes d’AdWords a la xarxa de cerca Alguns pensen que aquesta eina publicitària només és per als qui venen productes d’alt consum, però, en realitat, és una eina molt estratègica per dur a terme accions locals i mòbils en qualsevol país del món. Si voleu saber com una empresa cultural pot utilitzar Google AdWords per fer publicitat en qualsevol país del món, heu de fer aquest taller.

(26.01.2018)

Part II: Campanyes d’Adwords a la xarxa de Display, el remàrqueting i els anuncis en vídeo Google AdWords no només serveix per fer campanyes de paraules clau (xarxa de cerca), sinó que ofereix altres tipus de campanyes, de les quals una empresa cultural en pot treure profit. En aquest curs d’AdWords (II), ens centrarem en les campanyes a la xarxa de Display (anuncis rich media), el remàrqueting i el vídeo (inclou la publicitat a YouTube).

14


Posicionament orgànic als cercadors (SEO)

Aprèn les tècniques que fan servir els professionals del SEO per aparèixer en qualsevol cercador i en qualsevol país del món. En aquest seminari establirem les bases per a la creació d’una estratègia de posicionament natural i orgànic (SEO) als cercadors des del punt de vista d’una empresa cultural que vol fer accions a escala local o internacional. Descobrirem els cercadors més importants per països i les tècniques que hem de seguir per planificar, configurar i fer el seguiment d’una estratègia de posicionament.

Part I: L’estratègia del SEO. Organització de noms de dominis i idiomes, benchmarking, selecció de paraules clau i els passos necessaris per arribar a posicionar-se.

(21.02.2018)

Part II: La tècnica del SEO. Pràctica del SEO-on-page i off-page, l’aplicació dels continguts, l’autoritat i els rànquing. Com mantenir el SEO al llarg del temps

(23.02.2018)

15


(23.03.2018)

Com hauria de ser el lloc web d’una empresa cultural

Les bases per a la creació d’un lloc web i de pàgines d’aterratge per a campanyes Veurem com hauria de ser un lloc web tant en l’àmbit tècnic com en el del màrqueting. Aprofundirem en la creació dels continguts (com fer un «qui som» que connecti amb la gent i la porti cap a nosaltres, com transmetre confiança, com maximitzar la conversió de visites en clients, etc.). També veurem com podem crear pàgines d’aterratge per convertir el màxim de les visites que hem portat al lloc web des de les campanyes publicitàries (i que, per tant, hem pagat). (27.04.2018)

16

Taller d’e-mail màrqueting

MailChimp i altres eines El màrqueting per correu electrònic és una eina que fa anys que s’utilitza a internet i que té una gran capacitat per generar visites a un lloc web. Però aquesta eina és especialment interessant a l’hora de donar arguments als nostres contactes perquè finalment decideixin convertir-se en clients. Així mateix, també és una eina molt bona per aconseguir la fidelitat dels clients que ja tenim (fer que tornin a comprar o que provin


nous productes, aconseguir que ens recomanin a tercers, etc.). En aquesta sessió veurem com funciona MailChimp, una de les eines més utilitzades a escala mundial, tot i que podreu aplicar els coneixements adquirits a qualsevol altra eina d’enviament de correus electrònics.

El web 3.0 - La internet mòbil

Màrqueting per a dispositius mòbils En aquesta sessió veurem per què és tan important que el nostre lloc web es vegi correctament des d’un dispositiu mòbil i veurem les diferents opcions de què disposem (web responsiu, web mòbil, aplicació web i aplicació). Així mateix, analitzarem les diferents maneres de dur a terme promocions per mitjà del mòbil i ens centrarem en l’ús del WhatsApp com a eina de comunicació entre les empreses i el seu públic en l’era del web 3.0.

(25.05.2018)

17


Analítica web

Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI de la nostra empresa Google Analytics s’ha convertit en una eina bàsica per a tothom que dugui a terme accions a internet. Sense informació de com actuen els nostres clients o usuaris, es fa impossible determinar estratègies i futures accions per millorar la rendibilitat de la nostra inversió (ROI). En aquest seminari s’explicarà com podem treure el màxim profit d’aquesta eina: des de la configuració inicial, entendre’n i aprendre’n les mètriques més importants, fins a crear un panell propi de control personalitzat. (06.06.2018)

Nivell bàsic: Organització i configuració de les propietats i les vistes, configuració d’objectius i segments, visió general de les opcions.

(08.06.2018)

Nivell avançat: Creació d’informes personalitzats, configuració d’objectius avançats i embuts de conversió, creació de quadres de comandament.

18


19


20


SESSIÓ DE TANCAMENT: «Taller de creació del pla estratègic de comunicació online»

29.06.2018

En aquesta sessió ens centrarem a crear el pla estratègic de comunicació online d’una empresa cultural. Veurem com fer una anàlisi de competidors en línia, com fixar uns objectius, com definir una estratègia, com triar les tàctiques que ens ajudaran a complir els objectius escollits, com fer un pla d’acció i, finalment, quins indicadors d’èxit hauríem de seguir per assegurar-nos que assolim els objectius.

21


Com funcionen els itineraris?

L’I1 i l’I2 són itineraris formatius recomanats. No és obligatori fer tot el recorregut. El format de les sessions és de taller pràctic. Els tallers tenen un preu de 15€* i el nombre de places és limitat. És imprescindible portar portàtil o tauleta a cadascuna de les sessions.** El calendari dels itineraris és de gener a juny de 2018.

Espais

Els tallers pràctics tindran lloc a l’UPF / Edifici ESCI - Born (Passeig de Pujades, 1, 08003 Barcelona)

Com t’hi pots inscriure?

T’hi has d’inscriure a través del nostre web.

*El taller de Posicionament orgànic als cercadors SEO (10h en 2 sessions), tindrà un preu de 25€. **Els requisits tècnics s’especificaran en cada convocatòria.

Les dates i els espais estan subjectes a canvis.

22


Formadors

Montserrat Peñarroya @montsepenarroya Quadrant Alfa, SL / 3isic

Especialista en Màrqueting Digital. Graduada en Turisme, amb un Postgrau en Comerç Exterior i Màrqueting Internacional, i un Màster en Societat de la Informació. Directora de l’Institut d’Investigació 3iSIC (Institut Internacional per a la Investigació de la Societat de la

Informació i el Coneixement) i també és directora de l’empresa Quadrant Alfa, especialitzada en formació i investigació en el camp del Màrqueting Digital. Ha estat també sòcia fundadora i Directora General de l’empresa Comercio Digital,

S.A. que engloba entre altres, SoloStocks.com el major mercat B2B d’Espanya i que pertany al Grup Intercom (creadors d’Infojobs, Softonic, eMagister, etc.). També ha estat CEO de Noticias.com i sòcia fundadora de diverses empreses relacionades amb Internet com GEAIPC (una consultora en Marketing Digital), ALT64 (l’empresa que importa a Espanya els Eyetrackers [monitors d’ordinador que funcionen amb la mirada]), entre altres.

Víctor de Francisco @victordf Reexporta

Va ser el primer professional autoritzat per Google a impartir els seminaris oficials d’AdWords a Espanya (2007-Google 23


AdWords Seminar Leader), i n’és professional autoritzat des de l’any 2005. És llicenciat en Ciències Empresarials i està especialitzat en gestió internacional. Té un màster en finances i un màster en gestió d’internet per l’Institut Català de Tecnologia (ICT). És professor de cursos i seminaris de comerç i màrqueting internacional relacionats amb el món d’internet a més de 30 organismes, com ara cambres de comerç, patronals i universitats, com ara la Universitat de Barcelona (UB) o l’Escola Superior de Comerç Internacional la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF).

Rosa Comes Instagramers TGN @igerstgn @rosacomes

Gestora cultural i poeta. Llicenciada en Filologia Catalana i postgraduada en Teoria i Estètica de l’Art Contemporani. Fa 14 anys que és tècnica de cultura a l’Administració pública (a l’Ajuntament de Tarragona i a la Generalitat de Catalunya), on s’ha especialitzat en l’acció cultural a internet. Actualment és la responsable de la comunicació i la participació digitals a les àrees de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, on en coordina l’estratègia 3.0 i desenvolupa el projecte d’art i patrimoni El Batec del Temps. En l’àmbit privat, és cofundadora de la comunitat oficial

24


dels instagramers del Camp de Tarragona i n’és la gestora des del 2011. Ha impartit classes de gestió cultural i internet a la Biblioteca Pública de Tarragona, a la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en màsters i postgraus relacionats amb les humanitats. Per a més informació, podeu visitar el seu blog: http://evitoelverb. wordpress.com.

Albert Anguera Instagramers TGN @igerstgn @aangueraroig

Gestor del compte @igerstrg i gestor de comunitats (community manager). Delineant d’ofici, amb els anys ha canviat la seva orientació laboral i s’ha espe-

cialitzat en la gestió de xarxes socials, especialment Instagram, a partir de la seva implicació en la comunitat oficial d’instagramers de Tarragona i en empreses d’altres sectors. En aquest àmbit, a banda de la gestió de la xarxa, ha organitzat tot tipus d’accions participatives, com ara concursos, instameets o trobades, visites guiades o instawalks, tallers fotogràfics, etc. És creador i desenvolupador del projecte IgersMap, «el primer mapa del món creat per i per a instagramers», que s’ha implantat a Tarragona, Girona, Saragossa, Bilbao, Barcelona i Madrid. Ha impartit classes sobre Instagram a la Biblioteca Pública de Tarragona, a la Xarxa

de Centres Cívics de Tarragona i a la Diputació de Tarragona. Per a més informació, podeu visitar el seu blog: http://animalde3potes.wordpress.com.

25


rat amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dirigint i produint diversos projectes digitals, com el web del 25è aniversari de TV3.

Sílvia Llombart @sllombart

Periodista especialitzada en internet des de 1997. És professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a la Facultat de Periodisme, sobre temes de comunicació i internet. També imparteix classes de comunicació digital al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, etc. Va ser directora del diari digital laMalla.net des del 2000 fins al

2006. Posteriorment va treballar com a cap de planificació editorial no diària a Prisacom en mitjans com El País. El 2009 va liderar l’equip de nous projectes digitals a La Vanguardia fins al 2011, i hi va dirigir la renovació del lloc web. També ha col·labo26

Jaume Pla @jaume_pla

Periodista digital especialitzat en internet i noves tecnologies. Les seves activitats giren entorn de la creació i la coordinació de continguts, tant en xarxes socials com en mitjans en línia. Ha creat, gestionat, coordinat i mantingut noves aplicacions, serveis i continguts de diversa mena, tots relacionats amb el món de la xarxa. També ha treballat a laMalla.cat i en el desenvolupament de projectes als Serveis Interactius de TV3 i Catalunya Ràdio. Ha tractat


diversos àmbits: blogs, estratègia de presència a les xarxes socials, comunicació externa — notes de premsa—, SEO, ginys (widgets) i la conceptualització de nous portals. Cal destacar-ne també l’activitat docent a institucions com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) o Barcelona Activa.

27


SERVEI DE DESENVOLUPAMENT EMPRESARIAL (SDE) INSTITUT CATALÀ DE LES EMPRESES CULTURALS (ICEC) Passatge de la Banca, 1-3 08002 Barcelona T 93 556 51 99 sde.icec@gencat.cat sde.cultura.gencat.cat

@sdeicec | #sdeicec | #itinerarisSDE

Llibret itineraris 2018  
Llibret itineraris 2018