Itineraris SDE 2019

Page 1


2


3


Transformació digital 2019: xarxes socials, màrqueting i web Enguany, els itineraris SDE 2019 presenten nous tallers, que amplien i complementen el recorregut formatiu amb una programació més integrada. Per petició dels usuaris de l’SDE, hem dividit el taller de facebook i twitter en dos i dedicarem una sessió específica a cadascuna de les xarxes socials. Incorporem també un taller de Ads: facebook, twitter, instagram enfocat a analitzar les opcions de publicitat d’aquestes tres xarxes socials. 4


Aquest any afegim a la programació un tercer itinerari, Web i creació de continguts (I3), que inclou 6 tallers i que aprofundirà en quines són les bases per a la creació d’un lloc web, com dissenyar un lloc web amb WordPress, quines són les normes bàsiques d’usabilitat i com escriure per a webs i blogs. També enguany seguim oferint una formació en línia, estructurada en diverses càpsules formatives que introdueixen els conceptes bàsics per poder assistir als tallers presencials de l’itinerari de Comunicació a les xarxes socials (I1). El títol de la formació en línia és Introducció a les xarxes socials i s’estructura en 7 càpsules formatives. Té com a objectiu explicar-nos per on es pot començar a fer una estratègia general a les xarxes socials i apropar-nos al màrqueting de continguts (content marketing). Així, a més de la introducció general, també hi trobarem càpsules específiques per a cadascuna de les xarxes més rellevants, com ara Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube i Periscope. 5


6


Comunicació a les xarxes socials (itinerari 1)

Ningú no ens ha ensenyat a utilitzar les xarxes socials. Hem obert perfils sense saber si corresponien a una persona o a una empresa, confonem les promocions de vendes amb la comunicació corporativa i no entenem la meitat de les funcions que ens ofereixen aquestes eines. En general, n’hem après a partir dels nostres errors i experiències... Això, quan no ens limitem a copiar el que fan altres empreses. Aquest itinerari està pensat perquè el participant rebi uns coneixements bàsics sobre estratègia a les xarxes socials i disposi de tot un ventall de tallers pràctics que tracten les diverses xarxes, amb l’objectiu final de poder-les aprofitar al màxim per donar a conèixer els serveis i els productes de les empreses culturals.


8

(18.01.2019)

Taller de Facebook

(15.02.2019)

Taller de Twitter

Com gestionar aquesta xarxa social per treure’n el millor profit En aquesta sessió farem una petita introducció de l’estratègia a les xarxes socials i, tot seguit, ens centrarem en com funciona Facebook, quines aplicacions ens poden ser útils i com hem de gestionar la nostra reputació, dinamitzar la comunicació i organitzar concursos i promocions. L’objectiu final és oferir a les empreses participants un conjunt de bones pràctiques i coneixements sobre les funcions bàsiques d’aquesta xarxa social.

Com gestionar aquesta xarxa social per treure’n el millor profit En aquesta sessió farem una petita introducció de l’estratègia a les xarxes socials i, tot seguit, ens centrarem en com funciona Twitter, quines aplicacions ens poden ser útils i com hem de gestionar la nostra reputació, dinamitzar la comunicació i organitzar concursos i promocions. L’objectiu final és oferir a les empreses participants un conjunt de bones pràctiques i coneixements sobre les funcions bàsiques d’aquesta xarxa social.


Eines per al community manager

(22.03.2019)

YouTube: taller de videomàrqueting

(12.04.2019)

TweetDeck, Hootsuite i altres aplicacions complementàries Twitter ha esdevingut una eina imprescindible tant per a la comunicació corporativa com per a l’ús personal. És la xarxa social més immediata i ràpida i milions de persones i empreses l’utilitzen diàriament com a font d’informació i com a mitjà de promoció dels seus productes i serveis. En aquesta sessió veurem les eines que poden ajudar-nos a planificar correctament la nostra estratègia de comunicació tant a Twitter com a la resta de xarxes socials.

Descobreix-ne les eines d’edició i de promoció Durant l’agost del 2016, YouTube va superar Facebook al rànquing d’Alexa, cosa que va convertir aquesta eina social en la més important després de Google. És per això que dins l’estratègia de comunicació en línia és fonamental que les empreses culturals sàpiguen com utilitzar YouTube i, en general, com fer videomàrqueting. En aquesta sessió analitzarem les bases del videomàrqueting i aprendrem totes les funcions tant d’edició com de promoció que ens ofereix YouTube.

9


(17.05.2019)

Taller d’iniciació a Instagram

(24.05.2019)

Taller de LinkedIn

10

Compartint emocions visuals Fa poc que us heu obert un perfil a Instagram? Voleu saber com funciona una xarxa social que ja té 500 milions d’usuaris al món i en voleu conèixer tots els detalls? En aquest taller descobrireu com podeu treure profit de la xarxa de moda en el vostre dia a dia i com us hi heu de moure per donar visibilitat al vostre projecte.

Estratègies per a les empreses culturals LinkedIn s’ha posicionat com la major xarxa mundial de professionals en línia amb més de 300 milions d’usuaris. Moltes empreses culturals ja estan presents en aquesta gran xarxa, però l’estan aprofitant al màxim? Com podem arribar a nous partners, aprendre d’altres professionals en d’altres països i aconseguir nous clients potencials? En aquest seminari es donarà resposta a aquestes preguntes, i s’establiran les bases per poder utilitzar LinkedIn de forma estratègica i efectiva a nivell local i internacional.


11


12


Màrqueting i promoció a internet (itinerari 2)

El nostre lloc web és el centre de tota l’estratègia de promoció i venda de productes i serveis culturals, però en molts casos no està preparat per convertir en clients les visites que hi arriben i, en altres casos, ni tan sols som capaços d’atreure trànsit cap al lloc web. Aquest itinerari està pensat per a totes aquelles empreses que volen aprofundir en com ha de ser un lloc web, com s’atreuen visites utilitzant el posicionament als cercadors tant de manera gratuïta (el SEO) com en forma de publicitat (el SEM). També hi veurem com han de ser les pàgines d’aterratge de les campanyes publicitàries i altres tècniques d’atracció de trànsit, com el màrqueting per correu electrònic.


Google Ads

Campanyes per promocionar la nostra empresa (16.01.2019)

Part I: Campanyes d’Ads a la xarxa de cerca Alguns pensen que aquesta eina publicitària només és per als qui venen productes d’alt consum, però, en realitat, és una eina molt estratègica per dur a terme accions locals i mòbils en qualsevol país del món. Si voleu saber com una empresa cultural pot utilitzar Google AdWords per fer publicitat en qualsevol país del món, heu de fer aquest taller.

(23.01.2019)

Part II: Campanyes d’Ads a la xarxa de Display, el remàrqueting i els anuncis en vídeo Google Ads no només serveix per fer campanyes de paraules clau (xarxa de cerca), sinó que ofereix altres tipus de campanyes, de les quals una empresa cultural en pot treure profit. En aquest curs d’Ads (II), ens centrarem en les campanyes a la xarxa de Display (anuncis rich media), el remàrqueting i el vídeo (inclou la publicitat a YouTube).

14


Posicionament orgànic als cercadors (SEO)

Aprèn les tècniques que fan servir els professionals del SEO per aparèixer en qualsevol cercador i en qualsevol país del món. En aquest seminari establirem les bases per a la creació d’una estratègia de posicionament natural i orgànic (SEO) als cercadors des del punt de vista d’una empresa cultural que vol fer accions a escala local o internacional. Descobrirem els cercadors més importants per països i les tècniques que hem de seguir per planificar, configurar i fer el seguiment d’una estratègia de posicionament.

Part I: L’estratègia del SEO. Organització de noms de dominis i idiomes, benchmarking, selecció de paraules clau i els passos necessaris per arribar a posicionar-se.

(13.02.2019)

Part II: La tècnica del SEO. Pràctica del SEO-on-page i off-page, l’aplicació dels continguts, l’autoritat i els rànquings. Com mantenir el SEO al llarg del temps

(20.02.2019)

15


(29.03.2019)

16

Taller d’e-mail màrqueting

MailChimp i altres eines El màrqueting per correu electrònic és una eina que fa anys que s’utilitza a internet i que té una gran capacitat per generar visites a un lloc web. Però aquesta eina és especialment interessant a l’hora de donar arguments als nostres contactes perquè finalment decideixin convertir-se en clients. Així mateix, també és una eina molt bona per aconseguir la fidelitat dels clients que ja tenim (fer que tornin a comprar o que provin nous productes, aconseguir que ens recomanin a tercers, etc.). En aquesta sessió veurem com funciona MailChimp, una de les eines més utilitzades a escala mundial, tot i que podreu aplicar els coneixements adquirits a qualsevol altra eina d’enviament de correus electrònics.


Fes servir Whatsapp com a eina de màrqueting

(24.04.2019)

Ads: facebook, twitter, instagram

(31.05.2019)

Màrqueting per a dispositius mòbils Whatsapp és actualment una aplicació present en més del 90% dels mòbils de l’Estat espanyol. Poden les empreses fer servir aquesta eina tan present en les nostres vides com a eina de màrqueting? La resposta és sí. En aquesta curs veurem com s’ha de fer servir Whatsapp per fer campanyes de màrqueting, tipus de continguts, atenció al client, tipus de llenguatge, etc.

Publicitat a les xarxes socials En aquesta sessió veurem com funcionen les xarxes socials a nivell de suport publicitari. Farem un recorregut per totes elles analitzant com crear-hi campanyes, quin és el factor clau d’èxit per a les campanyes, com triar el nostre públic objectiu i segmentar bé, com funciona el retargeting a Facebook, com instal·lar el píxel de control per saber els resultats exactes de la campanya, com es calcula el ROI (Retorn de la Inversió) d’una campanya i veurem, de principi a fi, com se’n crea una.

17


Analítica web

Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI de la nostra empresa Google Analytics s’ha convertit en una eina bàsica per a tothom que dugui a terme accions a internet. Sense informació de com actuen els nostres clients o usuaris, es fa impossible determinar estratègies i futures accions per millorar la rendibilitat de la nostra inversió (ROI). En aquest seminari s’explicarà com podem treure el màxim profit d’aquesta eina: des de la configuració inicial, entendre’n i aprendre’n les mètriques més importants, fins a crear un panell propi de control personalitzat. (12.06.2019)

Nivell bàsic: Organització i configuració de les propietats i les vistes, configuració d’objectius i segments, visió general de les opcions.

(19.06.2019)

Nivell avançat: Creació d’informes personalitzats, configuració d’objectius avançats i embuts de conversió, creació de quadres de comandament.

18


SESSIÓ DE TANCAMENT IT1 i IT2: «Taller de creació del pla estratègic de comunicació en línia»

28.06.2019

En aquesta sessió ens centrarem a crear el pla estratègic de comunicació en línia d’una empresa cultural. Veurem com fer una anàlisi de competidors en línia, com fixar uns objectius, com definir una estratègia, com triar les tàctiques que ens ajudaran a complir els objectius escollits, com fer un pla d’acció i, finalment, quins indicadors d’èxit hauríem de seguir per assegurar-nos que assolim els objectius.

19


3 20


Web i creació de continguts

3

(itinerari 3)

El nostre lloc web defineix la nostra personalitat com a empresa cultural i n’hem de tenir molta cura, perquè comunica qui som i què fem, i ens dona visibilitat i presència digital. Enguany, amb aquest nou itinerari, Web i creació de continguts (I3), volem aprofundir en quines són les bases per a la creació d’un lloc web i la creació de pàgines d’aterratge per a les campanyes publicitàries. Aprendrem a dissenyar un lloc web amb el gestor de continguts per a web WordPress i també analitzarem quines són les normes bàsiques d’usabilitat. Treballarem també la creació de continguts i com escriure per a webs i blogs per atraure als nostres usuaris.

21


3 (20.09.2019)

Com hauria de ser el lloc web d’una empresa cultural

Les bases per a la creació d’un lloc web i la creació de pàgines d’aterratge per a les campanyes publicitàries En aquesta sessió veurem com hauria de ser un lloc web tant en l’àmbit tècnic com en el del màrqueting. Aprofundirem en la part de creació dels continguts (com fer un «qui som» que connecti amb la gent i la porti cap a nosaltres, com transmetre confiança, com maximitzar la conversió de visites en client, etc.). També veurem com podem crear pàgines d’aterratge per convertir el màxim de les visites que hem portat al lloc web des de les campanyes publicitàries (i que, per tant, hem pagat).

22


3 Taller de WordPress (I, II i III)

Gestor de continguts per a web En aquests tallers veurem com funciona el gestor de continguts més utilitzat pels dissenyadors web per crear llocs web corporatius. Durant els 3 dies que dura el curs veurem com s’activa aquest gestor que ja ve preinstal·lat al nostre allotjament web, com es creen les pàgines, com s’instal·la i es configura una plantilla amb disseny professional, com hauria de ser un «qui som», un «què fem» o un catàleg de productes, etc., i quines extensions (plug-ins) cal instal·lar per millorar-ne la rendibilitat i el posicionament.

WordPress I: Donarem d’alta la plataforma de proves per disposar d’allotjament web i hi instal·larem el WordPress. Tot seguit, començarem a treballar en la construcció del web i explicarem el funcionament del WordPress des de zero. Crearem les pàgines principals, aprendrem a gestionar el contingut multimèdia al nostre lloc web i entendrem el funcionament de les entrades de blog. Analitzarem, també, quins són els motius pels quals és recomanable que un lloc web corporatiu disposi de WordPress per millorar-ne el posicionament natural.

(11.10.2019)

23


3 (18.10.2019)

WordPress II: Veurem com es configura una plantilla per donar diferents aparences al nostre lloc web. Tots treballarem amb la mateixa plantilla per tal que els alumnes es familiaritzin amb l’eina. Descobrirem les extensions més interessants per personalitzar el nostre web, com ara el formulari de contacte, el traductor i els ginys (widgets) per completar la barra lateral i el peu de pàgina. També aprendrem a incloure funcionalitats extres.

(25.10.2019)

WordPress III: Aplicarem tècniques per millorar el posicionament SEO en un WordPress i aprendrem a instal·lar Google Analytics per tenir en compte aspectes bàsics d’analítica web i a registrar-nos a Google Search Console (Google Webmaster Tools) per millorar la comunicació del web amb Google. En darrer lloc, descobrirem com gestionar l’allotjament des d’un sistema FTP (protocol de transferència de fitxers) en casos d’urgència.

24


3 Taller d’usabilitat

(8.11.2019)

Com hem d’escriure per a webs i blogs

(20.11.2019)

Normes bàsiques d’usabilitat web En aquesta sessió veurem les claus per al bon funcionament d’un lloc web: com aconseguir que les visites es converteixin en clients, com transmetre confiança i aconseguir que sol·licitin més informació sobre algun producte o servei, com persuadir els usuaris perquè duguin a terme una transacció, com crear un bon embut de conversió i millorar-ne les ràtios que monitoren el pas dels usuaris pel nostre lloc web, etc. En definitiva, tot el que cal saber sobre un lloc web un cop tenim els usuaris dins.

Textos a la xarxa No llegim igual en un paper que a una pantalla, per tant a webs i blogs és evident que hem d’escriure diferent. Hi ha diversos paràmetres que cal tenir en compte quan escrivim a la xarxa, com el fet que el lector ho vol tot i ho vol ràpid, l’existència dels enllaços i la lectura en pantalla. En aquest curs, abordarem aquestes i altres qüestions, i també analitzarem casos de bones pràctiques.

25


Com funcionen els itineraris?

L’I1, I2 i I3 són itineraris formatius recomanats. No és obligatori fer tot el recorregut. Els tallers tenen un preu de 15€* i el nombre de places és limitat. És imprescindible portar portàtil o tauleta a cadascuna de les sessions.**

Espais

Els tallers tindran lloc a l’UPF / Edifici ESCI - Born (Passeig de Pujades, 1, 08003 Barcelona)

Com t’hi pots inscriure?

T’hi has d’inscriure a través del nostre web. Enviem la convocatòria aproximadament 10 dies abans de cada sessió.

*Excepte el taller de Posicionament orgànic als cercadors SEO (10h en 2 sessions), que tindrà un preu de 25€, i el taller de WordPress I, I i II (15h en 3 sessions), que tindrà un preu de 35€. **Si hi ha més requisits tècnics, s’especificaran en cada convocatòria.

Les dates i els espais estan subjectes a canvis.

26


Formadors

Montserrat Peñarroya Quadrant Alfa, SL / 3isic @montsepenarroya

Especialista en Màrqueting Digital. Graduada en Turisme, amb un Postgrau en Comerç Exterior i Màrqueting Internacional, i un Màster en Societat de la Informació. Directora de l’Institut d’Investigació 3iSIC (Institut Internacional per a la Investigació de la Societat de la

Informació i el Coneixement) i també és directora de l’empresa Quadrant Alfa, especialitzada en formació i investigació en el camp del Màrqueting Digital. Ha estat també sòcia fundadora i Directora General de l’empresa Comercio Digital,

S.A. que engloba entre altres, SoloStocks.com el major mercat B2B d’Espanya i que pertany al Grup Intercom (creadors d’Infojobs, Softonic, eMagister, etc.). També ha estat CEO de Noticias.com i sòcia fundadora de diverses empreses relacionades amb Internet com GEAIPC (una consultora en Marketing Digital), ALT64 (l’empresa que importa a Espanya els Eyetrackers [monitors d’ordinador que funcionen amb la mirada]), entre altres.

Víctor de Francisco Reexporta @victordf

Va ser el primer professional autoritzat per Google a impartir els seminaris oficials d’AdWords a Espanya (2007-Google 27


AdWords Seminar Leader), i n’és professional autoritzat des de l’any 2005. És llicenciat en Ciències Empresarials i està especialitzat en gestió internacional. Té un màster en finances i un màster en gestió d’internet per l’Institut Català de Tecnologia (ICT). És professor de cursos i seminaris de comerç i màrqueting internacional relacionats amb el món d’internet a més de 30 organismes, com ara cambres de comerç, patronals i universitats, com ara la Universitat de Barcelona (UB) o l’Escola Superior de Comerç Internacional la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF).

Rosa Comes Instagramers TGN @igerstgn @rosacomes

Gestora cultural i poeta. Llicenciada en Filologia Catalana i postgraduada en Teoria i Estètica de l’Art Contemporani. Fa 14 anys que és tècnica de cultura a l’Administració pública (a l’Ajuntament de Tarragona i a la Generalitat de Catalunya), on s’ha especialitzat en l’acció cultural a internet. Actualment és la responsable de la comunicació i la participació digitals a les àrees de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, on en coordina l’estratègia 3.0 i desenvolupa el projecte d’art i patrimoni El Batec del Temps. En l’àmbit privat, és cofundadora de la comunitat oficial

28


dels instagramers del Camp de Tarragona i n’és la gestora des del 2011. Ha impartit classes de gestió cultural i internet a la Biblioteca Pública de Tarragona, a la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en màsters i postgraus relacionats amb les humanitats. Per a més informació, podeu visitar el seu blog: http://evitoelverb. wordpress.com.

Albert Anguera Instagramers TGN @igerstgn @aangueraroig

Gestor del compte @igerstrg i gestor de comunitats (community manager). Delineant d’ofici, amb els anys ha canviat la seva orientació laboral i s’ha espe-

cialitzat en la gestió de xarxes socials, especialment Instagram, a partir de la seva implicació en la comunitat oficial d’instagramers de Tarragona i en empreses d’altres sectors. En aquest àmbit, a banda de la gestió de la xarxa, ha organitzat tot tipus d’accions participatives, com ara concursos, instameets o trobades, visites guiades o instawalks, tallers fotogràfics, etc. És creador i desenvolupador del projecte IgersMap, «el primer mapa del món creat per i per a instagramers», que s’ha implantat a Tarragona, Girona, Saragossa, Bilbao, Barcelona i Madrid. Ha impartit classes sobre Instagram a la Biblioteca Pública de Tarragona, a la Xarxa

de Centres Cívics de Tarragona i a la Diputació de Tarragona. Per a més informació, podeu visitar el seu blog: http://animalde3potes.wordpress.com.

29


rat amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dirigint i produint diversos projectes digitals, com el web del 25è aniversari de TV3.

Sílvia Llombart @sllombart

Periodista especialitzada en internet des de 1997. És professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a la Facultat de Periodisme, sobre temes de comunicació i internet. També imparteix classes de comunicació digital al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, etc. Va ser directora del diari digital laMalla.net des del 2000 fins al

2006. Posteriorment va treballar com a cap de planificació editorial no diària a Prisacom en mitjans com El País. El 2009 va liderar l’equip de nous projectes digitals a La Vanguardia fins al 2011, i hi va dirigir la renovació del lloc web. També ha col·labo30

Jaume Pla @jaume_pla

Periodista digital especialitzat en internet i noves tecnologies. Les seves activitats giren entorn de la creació i la coordinació de continguts, tant en xarxes socials com en mitjans en línia. Ha creat, gestionat, coordinat i mantingut noves aplicacions, serveis i continguts de diversa mena, tots relacionats amb el món de la xarxa. També ha treballat a laMalla.cat i en el desenvolupament de projectes als Serveis Interactius de TV3 i Catalunya Ràdio. Ha tractat


diversos àmbits: blogs, estratègia de presència a les xarxes socials, comunicació externa — notes de premsa—, SEO, ginys (widgets) i la conceptualització de nous portals. Cal destacar-ne també l’activitat docent a institucions com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) o Barcelona Activa.

31


SERVEI DE DESENVOLUPAMENT EMPRESARIAL (SDE) INSTITUT CATALÀ DE LES EMPRESES CULTURALS (ICEC) Passatge de la Banca, 1-3 08002 Barcelona T 93 556 51 99 sde.icec@gencat.cat sde.cultura.gencat.cat

@sdeicec | #sdeicec | #itinerarisSDE