Itineraris SDE 2020

Page 1

FORMACIÓ EN LÍNIA


2


3


Transformació digital 2020: xarxes socials, màrqueting i web Els itineraris del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) tenen l’objectiu d’estimular la transformació digital de les empreses culturals, a partir de la incorporació d’eines i conceptes que permeten a l’empresa agilitzar els seus processos interns, optimitzar la seva comunicació i posicionament i consolidar la seva proposta en el paisatge cultural. La fortalesa principal de tot procés de transformació digital rau a establir estratègies que permetin crear nous productes, accedir a nous mercats i comunicar de la millor manera possible per assolir uns objectius determinats. En aquest afany de perfeccionar els itineraris de l’SDE engegats el 2017 i amb l’objectiu de crear una programació més integrada, lligada a les principals preocupacions i demandes del sector, plantegem una revisió dels tallers amb nous ponents, nous continguts i nous formats que permetin a les empreses culturals prevenir dificultats, reaccionar-hi i, sobretot, crear noves oportunitats. Enguany, els 3 itineraris de l’SDE de 2020, amb 22 tallers, amplien i complementen el recorregut formatiu amb la incorporació de continguts transversals que proposen una adequació al context actual, com ara la gestió de crisis en xarxes socials, 4


el treball en comunicació en qüestions com la perspectiva de gènere o la sostenibilitat ambiental. Així mateix, els itineraris s’obriran amb la creació del pla estratègic de comunicació en línia i amb una sessió de recursos i eines per a la bona gestió del community management. Després de la bona rebuda que hem detectat al llarg de l’any del tercer itinerari destinat a la creació web, afegim el treball de marca amb una nova sessió sobre brànding per a empreses culturals. Marca, web i creació de continguts (I3) inclou, doncs, 7 tallers que treballaran les bases per crear un lloc web amb WordPress, la seva usabilitat per millorar la conversió, la millora del brànding de l’empresa i com escriure per a webs i blogs. Més enllà dels continguts dels tallers que formen els diferents itineraris, enguany prestem una atenció especial al format de les diverses sessions i, per això, plantegem una reducció del nombre d’inscrits, adeqüem l’espai per facilitar una dinàmica òptima de taller, vetllem per afavorir la bidireccionalitat entre tutor i participant, i adeqüem els diferents nivells que hi pugui haver dins d’un mateix taller. Finalment, convidem les diferents empreses i agents culturals a revisar a continuació els itineraris de formació de 2020 per impulsar el seu creixement professional i empresarial i millorar la seva competitivitat i innovació. 5


Com funcionen els itineraris?

L’I1, I2 i I3 són itineraris formatius recomanats. No és obligatori fer tot el recorregut. Els tallers tenen un preu de 15€* i el nombre de places és limitat. És imprescindible dur portàtil o tauleta a totes les sessions.**

Espai

Els tallers tindran lloc a l’UPF-ESCI / Edifici Born (Passeig de Pujades, 1, 08003 Barcelona)

Com t’hi pots inscriure?

T’hi has d’inscriure per mitjà del nostre web. Enviem la convocatòria aproximadament 10 dies abans de cada sessió.

*Excepte el taller de Posicionament orgànic als cercadors SEO (10h en dues sessions), que té un preu de 25€, i el taller WordPress I, II i III (15h en 3 sessions), que té un preu de 35€. **Si hi ha més requisits tècnics, s’especificaran en cada convocatòria.

Les dates i els espais estan subjectes a canvis.

6


Sessió d’obertura

Taller de creació del pla estratègic de comunicació en línia

(17.01.2020)

El taller que inaugura els Itineraris SDE 2020 planteja com podem crear el pla estratègic de comunicació en línia d’una empresa cultural. Veurem com es fa una anàlisi de competidors en línia, com es fixen uns objectius, com podem definir una estratègia per fer créixer el nombre de clients, com es duu a terme una estratègia de marca i com podem implementar una estratègia de comunicació. També ens centrarem en com es trien les tàctiques que ens portaran als objectius escollits, com podem fer un pla d’acció en línia que inclogui el lloc web, les xarxes socials i el màrqueting per correu electrònic (e-mail marketing), i, finalment, quins indicadors d’èxit hauríem de seguir per assegurar-nos que assolim els objectius. La creació del pla de comunicació en línia pretén ser un punt de partida per consolidar amb les següents formacions dels itineraris l’estratègia òptima per a les empreses culturals.

7


8


Comunicació a les xarxes socials (I1)

Les xarxes socials s’han consolidat com espais de diàleg entre el públic i l’empresa, són eines per generar conversa, per explicar els avantatges de l’empresa per al client, per posicionar-se, comunicar, segmentar i escoltar el que els públics proposen. L’ús eficient i professionalitzat de les xarxes socials s’ha convertit en l’arma més potent per les empreses culturals. Aquest itinerari s’ha replantejat per a que els professionals de la cultura disposin de tot un ventall de tallers pràctics que tractin les diverses xarxes de la forma més adequada al context actual i es pugui respondre als reptes i oportunitats que aquests mitjans ofereixen.


(05.02.2020)

Community management

(19.02.2020)

Taller d’Instagram

Recursos i eines per a una bona autogestió La figura del community manager s’ha convertit en una peça indispensable dins de totes aquelles empreses que volen adaptar-se al món digital i construir comunitats en línia sòlides. Durant el taller ens aproximarem a la figura del community manager, descobrirem com ha de treballar per ser realment efectiu i estudiarem quines eines i recursos poden millorar la seva feina. La teoria anirà acompanyada de casos reals (bones pràctiques) i d’exercicis pràctics perquè els participants desenvolupin les seves habilitats a través d’accions concretes.

Aquesta formació està enfocada a aprendre com podem millorar el nostre compte d’Instagram i optimitzar el temps que hi dediquem. Adquirirem una visió completa de les possibilitats que ens ofereix Instagram per fer créixer el nostre negoci i veurem com podem crear una pla de comunicació per assolir els nostres objectius en aquesta xarxa.

10


Videomàrqueting

Noves narratives dins del format audiovisual Quan es diu que una imatge val més que mil paraules, ens referim bàsicament al fet que les persones tendim a aprendre o a recordar amb més facilitat allò que és visual. No és cap secret que aquelles xarxes socials que estan funcionant millor són les que aposten per facilitar als seus usuaris la capacitat de generar continguts audiovisuals en format de vídeo. Aquest taller està plantejat per dotar totes les empreses que el cursin de la informació suficient per elaborar una estratègia de marca pensada per oferir continguts enfocats des del videomàrqueting. Parlarem de tipologies de continguts, formats, canals i eines de què disposem per optimitzar al màxim els recursos disponibles.

Comunicació i sostenibilitat

A les xarxes hi ha diversos moviments que treballen en la conscienciació i la millora del medi ambient i hi influeixen. Probablement a la nostra empresa ja duem a terme accions de sostenibilitat que no són visibles. En aquest curs veurem com podem fer que la nostra empresa participi en aquestes iniciatives pioneres mitjançant les xarxes socials i associï el seu nom a la millora del medi ambient.

(22.04.2020) CANCEL·LAT

(27.05.2020) CANCEL·LAT

11


(17.06.2020) NOVA DATA 21.09.2020

(02.12.2020)

Gestió de crisis en xarxes socials

Les xarxes socials són la millor eina per promocionar i posicionar la nostra empresa, però també provoquen una exposició i una susceptibilitat als errors i a la mala praxi que poden comportar greuges per a la nostra imatge. En aquest curs donarem eines per minimitzar errades o desactivar crítiques, tinguin el to que tinguin. Aprendrem a tractar les opinions de l’audiència a les xarxes socials com un actiu per al nostre negoci.

Comunicació a les xarxes socials i igualtat de gènere

Dins de les xarxes socials, el paper de la dona també està molt invisibilitzat, infravalorat i estereotipat. En aquest curs donarem claus per a una comunicació més equitativa, inclusiva i creativa. Treballarem el tipus de llenguatge, temàtiques i enfocaments, i analitzarem com aplicar aquesta mirada a les nostres xarxes.

12


13


14


Màrqueting i promoció a internet (I2)

El nostre lloc web és el centre de tota l’estratègia de promoció i venda de productes i serveis culturals, però en molts casos no està preparat per a convertir en clients les visites que hi arriben, i en altres casos, ni tan sols som capaços d’atreure transit cap al lloc web. Aquest itinerari està pensat per a totes aquelles empreses que desitgen profunditzar en com ha de ser un lloc web, com s’atrauen visites utilitzant el posicionament als cercadors (el SEO) com en forma de publicitat (el SEM, Facebook Ads i Twitter Ads), també es veurà com han de ser les pàgines d’aterratge de les campanyes publicitàries i altres tècniques d’atracció de transit com l’email màrqueting.


(28.02.2020)

Taller d’e-mail marketing

Mailchimp i altres eines per fer campanyes i enviar butlletins El màrqueting per correu electrònic és una eina que fa anys que s’utilitza a internet i que té una gran capacitat per generar visites a un lloc web. Però aquesta eina és especialment interessant a l’hora de donar arguments als nostres contactes perquè finalment decideixin convertir-se en clients. Així mateix, també és una eina molt útil per aconseguir la fidelitat dels clients que ja tenim (fer que tornin a comprar o que provin nous productes, aconseguir que ens recomanin a tercers, etc.). En aquesta sessió veurem com funciona MailChimp, una de les eines més utilitzades a escala mundial, tot i que podreu aplicar els coneixements adquirits a qualsevol altra eina d’enviament de correus electrònics.

Taller de posicionament orgànic als cercadors (SEO) I i II

Aprèn les tècniques que fan servir els professionals del SEO En aquest seminari establirem les bases per a la creació d’una estratègia de posicionament natural i orgànic (SEO) als cercadors des del punt de vista d’una empresa cultural que vol fer accions a escala local o internacional. Analitzarem la nostra 16


web amb diferents eines del SEO per descobrir punts de millora i implementar-los in situ. Primera part: SEO I

(25.03.2020)

Desenvoluparem una anàlisi competitiva (benchmark) per descobrir el nostre ambient competitiu de SEO. Després practicarem les tècniques per fer una estratègia bona i eficient de paraules clau per idiomes i països, amb diferents eines. Aquests punts ens ajudaran a establir l’estratègia de SEO del nostre negoci. Segona part: SEO II

(01.04.2020)

Analitzarem la nostra web per descobrir punts de millora del SEO on page, intentant implementar-los in situ. Aplicarem l’estratègia de continguts amb tècniques de densitat i rellevància. Crearem un quadre de comandament de SEO i establirem com mantenir-lo al llarg del temps.

Fes servir Whatsapp com a eina de màrqueting

(13.05.2020)

Whatsapp és actualment una aplicació present en més del 90% dels mòbils de l’Estat espanyol. Poden les empreses fer servir aquesta eina tan present en les nostres vides com a eina de màrqueting? La resposta és que sí. En aquest curs veurem com s’ha de fer servir Whatsapp per fer campanyes de màrqueting, tipus de continguts, atenció al client, tipus de llenguatge, etc. 17


(22.05.2020) NOVA DATA 23.10.2020

ADS: Publicitat a Facebook, Instagram i Twitter Les campanyes publicitàries a les xarxes socials Els propietaris de les xarxes socials han anat modificant els algoritmes que ordenen els missatges que les empreses publiquen per perjudicar-ne la difusió natural a favor de la difusió publicitària. En aquesta sessió, ens centrarem sobretot en com funciona la publicitat a les xarxes Facebook i Instagram, i en com podem crear sistemes automàtics que s’autosostinguin i que vagin portant visites qualitatives al nostre lloc web. També veurem com podem aplicar a Twitter tot el que s’ha vist a Facebook i Instagram.

Google Ads

Campanyes per promocionar la nostra empresa (03.06.2020) NOVA DATA 29.09.2020

Part I - Campanyes d’Ads a la xarxa de cerca Alguns pensen que aquesta eina publicitària només és per als qui venen productes d’alt consum, però, en realitat, és una eina molt estratègica per dur a terme accions locals i mòbils en qualsevol país del món. Si voleu saber com una empresa cultural pot utilitzar Google Ads per fer publicitat en qualsevol país del món, heu de fer aquest taller.

18


Part II - Campanyes d’Ads a la xarxa de Display, el remàrqueting i els anuncis en vídeo Google Ads no només serveix per fer campanyes de

(10.06.2020) NOVA DATA 30.09.2020

paraules clau (xarxa de cerca), sinó que ofereix altres tipus de campanyes, de les quals una empresa cultural en pot treure profit. En aquest curs d’Ads (II), ens centrarem en les campanyes a la xarxa de Display (anuncis rich media), el remàrqueting i el vídeo (inclou la publicitat a YouTube).

Taller d’analítica web

Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI de la nostra web Google Analytics ja és l’eina d’analítica més utilitzada en la indústria cultural. Sense informació de com actuen els nostres usuaris, es fa impossible determinar estratègies i futures accions digitals per anar millorant el nostre retorn d’inversió (ROI). En aquest taller intentarem extreure el màxim profit d’aquesta eina, des d’entendre i aprendre les mètriques més importants a partir de la configuració inicial fins a crear un quadre de comandament personalitzat propi.

(01.07.2020)

19


3 20


Marca, web i creació de continguts

3

(I3)

El nostre lloc web defineix la nostra personalitat com a empresa cultural i n’hem de tenir molta cura, perquè comunica qui som i què fem, i ens dona visibilitat i presència digital. El tercer itinerari digital de l’SDE, incorpora el brànding en la seva estructura: Marca, web i creació de continguts (I3). Al llarg de les set sessions s’aprofundirà en les bases per a la creació de la personalitat digital d’una empresa, l’optimització d’un lloc web i la creació de pàgines d’aterratge per a les campanyes publicitàries. Aprendrem a dissenyar un lloc web amb el gestor de continguts per a web Wordpress i també analitzarem quines són les normes bàsiques d’usabilitat. Treballarem també la creació de continguts i com escriure per a webs i blogs per atraure als nostres usuaris.

21


3 (11.03.2020)

Brànding

(18.09.2020)

Com hauria de ser el lloc web d’una empresa cultural

La marca i el seu potencial en l’entorn digital En l’era digital, envoltats de tot tipus de marques que busquen adaptar-se a una societat summament volàtil i a una audiència cada vegada més exigent, el brànding té un paper clau i cada vegada més important dins d’una empresa. El brànding no només permet construir marques sòlides, sinó també gestionar-les de manera global, i aquest és el factor clau per al seu èxit. En aquest taller ens endinsarem en el món del brànding i de les marques, entenent-ne el significat i la dimensió i veient quins són els aspectes clau per a la seva creació i gestió des del punt de vista del disseny.

Les bases per a la creació d’un lloc web i la creació de pàgines d’aterratge per a les campanyes publicitàries En aquesta sessió veurem com hauria de ser un lloc web tant en l’àmbit tècnic com en el del màrqueting. Aprofundirem en la part de creació dels continguts (com fer un «qui som» que connecti amb la gent i la porti cap a nosaltres, com transmetre confiança, com maximitzar la conversió de visites en client, etc.). També veurem com podem crear pàgines d’aterratge per 22


3 convertir el màxim de les visites que hem portat al lloc web des de les campanyes publicitàries (i que, per tant, hem pagat).

Taller de WordPress I, II i III

Taller pràctic de creació d’un lloc web amb WordPress En l’actualitat, més d’un 60% dels llocs web estan creats amb el gestor de continguts WordPress, una eina que permet que els propietaris dels llocs en puguin gestionar ells mateixos la informació i el disseny. Aquest taller pràctic consta de tres sessions, en les quals veurem el següent: WordPress I

AJORNAT 2021

(09.10.2020)

En la primera sessió veurem el funcionament bàsic d’un gestor de continguts i aprendrem a crear les pàgines de base de qualsevol lloc web, com són el «qui som», el «què fem», la pàgina de «contacte», etc. WordPress II

(16.10.2020)

En la segona sessió aprendrem a utilitzar les plantilles de disseny que funcionen amb WordPress i, tot i que tots els alumnes treballaran en la mateixa, el que aprendran ho podran aplicar a qualsevol altra plantilla. WordPress III

(23.10.2020)

En la tercera sessió, tractarem els connectors (plug-ins) que són imprescindibles per al bon funcionament d’un lloc web. 23


3 Alguns d’aquests connectors són el multillengua, els de seguretat, els de comerç electrònic, els de crear múltiples formularis i els d’optimitzar el posicionament natural als cercadors, entre d’altres.

(04.11.2020)

Taller d’usabilitat

(13.11.2020)

Com hem d’escriure per a webs i blogs

Normes bàsiques d’usabilitat web En només uns segons, l’usuari decideix si marxa o navega per una web. Naveguem de forma “intuïtiva”, es a dir, “no llegim”. El context també ha canviat: naveguem caminant pel carrer, sortint d’una reunió, drets al mig del carrer, a l’autobús, ... una plana que triga a carregar, un enllaç que no ens porta enlloc, són elements que ens poden fer perdre l’usuari. Podem desenvolupar una estratègia digital molt eficaç per atraure visites (SEM, SEO, xarxes socials, ...) però, els nostres esforços seran en va, si la nostra web no ofereix una navegació àgil i intuïtiva.

Textos a la xarxa No llegim igual en un paper que en una pantalla; per tant, en webs i blogs és evident que hi hem d’escriure diferent. Hi ha diversos paràmetres que cal tenir en compte quan escrivim a

24


3 la xarxa, com el fet que el lector ho vol tot i ho vol ràpid, l’existència dels enllaços i la lectura en pantalla. En aquest curs, dividit en dues sessions, abordarem aquestes i altres qüestions, i també analitzarem els textos dels blogs i dels webs dels assistents.

25


Formadors

Laura Amanda Bahí Oink My God

Sòcia fundadora de l’agència de màrqueting digital Oink My God i assessora de màrqueting i consultora d’empreses que volen introduir-se al món digital. Especialitzada en estratègia digital, creació de contingut i publicitat en línia, ha estat finalista als Premis Bitácoras pel millor blog de màrqueting en línia i ha posicionat Oink My God com una de les webs de màrqueting amb més visites i subscriptors del panorama nacional.

26


Daniel Bautista

Andrea Garcia

Oink My God

MAJASCA

Gestor de comptes i clients a l’agència de màrqueting digital i comunicació Oink My God. Formador i consultor en diferents àrees de màrqueting digital, té una àmplia experiència en clients multidisciplinaris i processos estratègics per a empreses de diferents formats. Acadèmicament disposa de la titulació en Relacions Públiques i Màrqueting per la Universitat de Gal·les i un

Professora de màrqueting i cultura digital especialitzada en innovació tecnològica i creativitat. Des del 2003 imparteix càpsules, tallers i classes magistrals en programes universitaris, institucions públiques i empreses privades. Ensenya a desenvolupar habilitats tecnològiques amb tècniques creatives i metodologies ludificades. Va ser coordinadora del màster

postgrau en Administració i Direcció d’Empreses. Ha treballat per clients del sector públic i privat, entre els quals es troben la Generalitat de Catalunya, diferents ajuntaments i empreses com Unilever, Swarovski, Clarks, Alcon, Fira de Barcelona i Gullón.

d’Edició Digital de la UOC. Imparteix classes al Cibernàrium de Barcelona Activa i a l’ESCODI (Escola Universitària de Comerç).

27


Superior de Comerç Internacional la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF).

Víctor de Francisco Reexporta

Va ser el primer professional autoritzat per Google a impartir els seminaris oficials d’AdWords a Espanya (2007-Google AdWords Seminar Leader), i n’és professional autoritzat des del 2005. Llicenciat en Ciències Empresarials, està especialitzat en gestió internacional. Té un màster en finances i un màster en gestió d’internet per l’Institut Català de Tecnologia (ICT). És professor de cursos i seminaris de comerç i màrqueting internacional relacionats amb el món d’internet a més de 30 organismes, com ara cambres de comerç, patronals i universitats, com ara la Universitat de Barcelona (UB) o l’Escola 28

Sílvia Llombart MAJASCA

Periodista especialitzada en internet des del 1997. Actualment treballa com a professora associada a la Universitat Pompeu Fabra. També imparteix classes de comunicació digital al Col·legi de Periodistes, al Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes, a Barcelona Activa, a diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i també en altres institucions, mitjans de comunicació i empreses. Paral·lelament, fa tasques de consultoria i assessoria en comunicació.


de coneixements de l’Organització Mundial del Turisme i especialista en la creació de plans estratègics per a la promoció en línia d’empreses i territoris.

Montserrat Peñarroya Quadrant Alfa, SL / 3isic

Directora de l’Institut Internacional per a la Investigació de la Societat de la Informació i el Coneixement (3ISIC), ha estat sòcia fundadora i directora general de l‘empresa Comercio Digital, SA, que pertany al Grupo Intercom (creadors d‘Infojobs, Softonic, eMagister, etc.). També ha estat CEO de Noticias.com i sòcia fundadora de diverses empreses relacionades amb internet. És

professora de Màrqueting Digital i d‘e-Business en màsters i postgraus de diverses universitats: UAB, ESCI-UPF, UB, UdG, UOC, UVic i CETT-UB, i dirigeix el grau en Emprenedoria Digital a La Salle - URL. És experta i facilitadora

Yolanda Polo Reexporta

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Ramon Llull, des de 2007 treballa en el camp del màrqueting digital com a consultora especialista en l’optimització d’entorns digital, sempre pensant

en l’usuari per tal de millorar el seu rendiment. Imparteix formació reglada a diferents universitats i tallers temàtics dins de l’àmbit del màrqueting digital per diferents organismes d’assessorament a les empreses. Professora 29


del Màster en Administració de Negocis a Internet de la Universitat de Barcelona i al Grau de Màrqueting i Direcció Comercial de la Universitat Abat Olilba.

d’innovació i comerç electrònic de Café Britt a Costa Rica.

Mònica Urrútia MAJASCA

Gabriela Rivas Klein Oink My God

Directora creativa d’Oink My God, agència de màrqueting en línia i comunicació de Barcelona especialitzada en l’àrea del brànding i el pensament de dissenyador (design thinking) i amb ex-

periència en el desenvolupament i la gestió gràfica de marques. En els últims nou anys ha format part de projectes culturals com el Museu d’Art Contemporani de Caracas i la Fundació Telefònica a Veneçuela, així com de l’àrea 30

Experta en comunicació, xarxes socials i fotografia. Dinamitzadora de comunitats i creació d’estratègies digitals. Ha estat formadora a la Direcció General de Comunicació del Govern de la Generalitat. Formadora al Cibernàrium i en diversos programes de Barcelona Activa

com ara Obert al Futur, orientat al petit comerç. Imparteix cursos en diversos ajuntaments i col·labora amb pimes en la creació de plans de comunicació en xarxes socials i formacions personalitzades a l’empresa.SERVEI DE DESENVOLUPAMENT EMPRESARIAL (SDE) INSTITUT CATALÀ DE LES EMPRESES CULTURALS (ICEC) Passatge de la Banca, 1-3 08002 Barcelona T 93 556 51 99 sde.icec@gencat.cat sde.cultura.gencat.cat

@sdeicec | #itinerarisSDE | #SomImpuls | #SomICEC


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.