Page 39

39|R E P O R T A J E

doors he is already in the street. The upper facade of color “leaves”, is designed with lacquered plate’s elements, fixed to an L substructure of galvanized steel, which in turn is attached to a main structure of the closure, steel IPE. Each leaf is fixed to the structure in L with stainless steel screws. The corridors, thanks to this permeability and high elevation of the site, respect to the center, become a viewpoint of the city. In the

bathrooms, again, we have opted for the strategy of permeability: a mini wave perforated metal closure ensures privacy and natural ventilation without ventilation ducts or equipment. The inside of the pavilion is entirely covered in mini wave perforated leaves, galvanized or lacquered, depending on the area. In one corner of the Bilbao Arena, at the highest point, on top of the trees, the leaves, they provided a local for a hotel, with a core of

vertical communication with two elevators and completely independent from the rest, to enable its operation at different times. A generous balcony-terrace occupies, behind the “leaves” plates, the place occupied in the other facades by the conditioning machines. To enable the views of the city they just removed a few leaves. The sports center has a pool, gym and complex management offices. The divisions among the various

de taludes de carreteras. De este modo el espacio de los anillos tiene un ambiente exterior que no precisa ventilación ni climatización y aumenta la seguridad en la evacuación en caso de incendio. Cuando el espectador abre la puerta del vomitorio ya está en la calle. La fachada superior, de “hojas” de colores, se ha diseñado con elementos de chapa lacada, fijados a una subestructura de L de acero

galvanizado, que a su vez va fijada a una estructura principal del cierre, perfiles IPE de acero. Cada hoja se fija a la estructura en L con tornillería de acero inoxidable. Los pasillos, gracias a esta permeabilidad y a la elevada cota del solar, respecto al centro, se convierten en un mirador de la ciudad. En los baños, de nuevo, se ha optado por la estrategia de la permeabilidad: un cierre de chapa minionda

perforada asegura la privacidad y la ventilación natural sin necesidad de conductos ni equipos de ventilación. El interior del pabellón arena se ha revestido íntegramente con chapa minionda perforada, galvanizada o lacada, según la zona. En una esquina del Bilbao Arena, en el nivel más alto, el de la copa del árbol, las hojas, se dispuso el local para hostelería, con un núcleo de comunicación vertical con dos

iCandela n. 6  

Magazine of Lighting, Architecture, Interior Design.

Advertisement