Page 1

33


Inhoudsopgave ............................................................................................................................................................................ ........... 1. Geschiedenis van Activision Blizzard

Blz.

5

2. Persoonlijke geschiedenis

Blz.

6

3. Mentale indentitieit

Blz.

6

4


1.Geschiedenis Activision bestaat alweer 30 jaar en heeft die 30 jaar niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Op dit moment kent iedereen Activision voornamelijk van de Call of Duty en Guitar Hero reeks maar dit zijn lang niet de enige games die het bedrijf heeft uitgebracht. Ondanks dat Activision op dit moment samengesmolten is met Blizzard behandelen we Blizzard in een aparte XGN Biografie. Atari Het bedrijf werd in 1979 gevormd door voornamelijk een aantal oud Atari medewerkers. Atari had in die tijd het beleid om eigen ontwerpers niet te belonen voor individuele acties die werden genomen en al het geld wat werd verdiend met games in eigen zak te steken. Omdat een hoop werknemers het hier niet mee eens waren besloten ze dus een eigen bedrijf, genaamd Activision, op te richten. Het idee om ontwerpers te belonen werd uiteraard wel meegenomen naar Activision en op die manier wist het bedrijf in het begin al gelijk een hoop andere ontwerpers binnen te halen. Tevens werd besloten het concept ook voor games te gaan gebruiken. Als gamers een foto met een highscore opstuurden, kregen ze als beloningen een patch voor het spel waardoor ze meer konden doen.

De eerste platformer In 1982 bracht Activision het spel Pitfall uit voor de Atari 2600. Volgens analisten is dit de eerste platformer ooit en tevens de best verkochte game voor de Atari 2600. Het spel was dus een enorm succes en hielp het bedrijf verder te groeien en meer bekendheid te krijgen. Pitfall is in de jaren ‘80 waarschijnlijk ook de meeste gekloonde game geweest. In 1986 nam het Activision het bedrijf Infocom over, maar niet iedereen was hier even blij mee. Zo ook de nieuwe directeur van Activision, Bruce Davis, die zes maanden na de aankoop werd aangesteld. In 1989 besloot Davis dan ook om het bedrijf te sluiten en bood maar 11 van de 26 medewerkers een baan bij Activision. Mediagenic Omdat Activision vanaf 1988 ook software ging ontwikkelen besloot het bedrijf de naam te veranderen in Mediagenic, dit zou namelijk beter aanslaan en het hele arsenaal van Activision coveren. Wel werd het merk Activision nog steeds gebruikt voor alle video games die de uitgever uitbracht. De keus om ook andere software te gaan ontwikkelen bleek echter zo slecht te zijn dat het bedrijf begin jaren ‘90 bankroet raakte en een hoop moest reorganiseren. Activision zelf deed in die tijd echter wel goede zaken en verkocht spellen voor meerdere consoles. De keuze was dan ook om dit gedeelte met rust te laten.

55


Na bankroet Na de bankroet besloot Mediagenic ook de naam van het bedrijf terug te veranderen in Activision. Tevens werd het hoofdkantoor verplaatst naar Silicon Valley en besloot het bedrijf om zich alleen nog maar op PC en console games te focussen. Een verstandige keuze, zo bleek later. In de jaren daarna heeft het bedrijf een aantal grote games uitgebracht zoals games in de Tony Hawk reeks, Quake 4 en Wolfenstein 3D. Tevens heeft Activision tientallen ontwikkelaars overgenomen, waaronder Infinity Ward, bekend van de Call of Duty franchise. Midden vorig jaar smolt Activision samen met uitgever Blizzard en heet sindsdien dan ook Activision Blizzard. Aan het hoofd staat de oud directeur van Activision, Bobby Kotick. De grootste van Amerika Volgens de NPD Group was Activision de grootste en best lopende uitgever van 2007 en ze zijn naar eigen zeggen van plan door te blijven groeien zoals ze dat nu doen. Op dit moment is het bedrijf voornamelijk druk met de Guitar Hero franchise en met hun laatste game, Guitar Hero World Tour hebben ze een heel hoop fans tevreden gesteld. Verder staan er nog een hoop Guitar Hero games op de rol dus we gaan nog een hoop van deze uitgever horen.

2.Persoonlijke merkgeschiedenis Activision is een van de eerste merken waar ik mee in aanraking kwam toen ik ging game. Mijn eerste game was Call of Duty. Hieruit volgde meer: Call of duty 2,3 Call of duty Finest hour, Call of duty modern warfare 1,2 en Call of duty Black ops. Dit merk heeft een grote invloed gehad op mijn sociale vaardigheden en mijn gaming skills (behendigheid met muis en toetsenbord). Bovendien is mijn taalvaardigheid ook omhoog gegaan door het online game, omdat je met en tegen veel mensen uit de hele wereld speel zul je je moeten aanpassen aan de wereldtaal. Activision heeft mij nog nooit teleurgesteld op het gebied van games en dit geeft een groot vertrouwen. Dit vertrouwen vind ik belangerijk bij een merk. Hierdoor ga ik het vaker kopen en blijf ik het ook kopen.

6


3. Mentale merk-identiteit Waar staat het merk voor, hoe ziet het bedrijf zijn merk? 1. Merk-visie Activision, Inc is een Amerikaans computerspellenbedrijf. Het was de eerste onafhankelijke ontwikkelaar en distribiteur van computerspellen, opgericht op 1 oktober 1979. De eerste producten waren spelcartridges voor de Atari 2600 en nu is het een van de grootste computerspellen uitgevers van de wereld, tweede na Electronic Arts. Het bedrijf werd opgericht door een aantal ex-werknemers van Atari en was het eerste bedrijf, buiten Atari zelf, die spellen produceerde voor de Atari 2600. Later produceerde het bedrijf ook spellen voor Intellivision, Colecovision, Sega Master System, Commodore 64 en MSX. Activision is onder meer bekend van de Call of Duty serie, de spellen van Tony Hawk en de Guitar Hero spellen. De meest recente publicatie van Activision is Call of Duty: Black Ops. Op 2 December 2007 werd bekend gemaakt dat Activision gaat fuseren met Blizzard Entertainment, onder andere bekend van World of Warcraft en Starcraft. Het doel van deze fusie is dat Blizzard Entertainment en Activision samen op de markt voor computerspellen sterker zullen staan. 2. Merk-missie Vooruitblikkend, zal het merk Call Of Duty ( De game waar Activision groot mee is geworden) het meest Activision vertegenwoordigen en op langere termijn mogelijkheden met de snelst groeiende entertainment sectoren bieden, met inbegrip van online gaming,” 3. Merkwaarden Interactive entertainment software-industrie. 4. Merkpersoonlijkheid - Gebruik meerde individuele studio’s waar games ontwikkeld worden. - Sterke verhaallijnen en personages in de games. - Grafisch steeds aan het ontwikkelen. 5. Merkbelofte Ze hebben geen echte merkbelofte. Maar als ik er één zou moeten geven is het denk ik dat ze in de tijd mee gaan in interactive entertainment. 6. Merk-concept First person shooters/ entertainment games

77


4.Visuele merk-identiteit Hoe nemen mensen het merk waar (met al hun zintuigen)? Zien Het Logo van activision geeft een strak concept weer. Betrouwbaar doordat er structuur in zit. Het logo straalt ook wat speels uit door het lettertype dat gebruikt is. Het design van de website (http://www.activision.com/) geeft ook een strak concept weer. Voelen (fysieke en mentale gevoelens) Producten Textuur: Activision Blizzard’s portfolio omvat best een dergelijke verkoop van video-games, zoals Guitar Hero ®, Call of Duty ® en Tony Hawk, maar ook als Spider-Man ™, X-Men ™, Shrek ®, James Bond ™ en TRANSFORMERS ™, toonaangevende franchises als Crash Bandicoot en Spyro ™ ™ en Blizzard Entertainment’s ® StarCraft ®, Diablo ® en Warcraft ® franchises waaronder de wereldwijde nummer 1 op basis van abonnementen massaal multi-player online roleplaying game, World of Warcraft ®. Formaat: Philps past verschillende formaten toe om zijn producten eenvoudiger en zinvoller te maken. De GoGear ShoqBox bijvoorbeeld, is een audiospeler die expres zo klein mogelijk is gemaakt, zodat je hem overal mee naar toe kunt nemen. En het senseoapparaat heeft een extra groot waterreservoir, zodat je er meer koffie mee kunt zetten. Uitstraling: Covers die een korte samenvatting van het product geven. Horen Elke game heeft zijn eigen geluiden en muziek. Afhankelijk bij welke genre je game hoort wordt er audio toegevoegd. Speel je actie game dan zal de audio bij deze game ruiger zijn dan bijvoorbeeld bij een puzzle game. Proeven Activision maakt geen eetbare of drinkbare producten Ruiken Voor ruiken geldt ongeveer hetzelfde als voor proeven. Pay-off Activision heeft geen pay-off.

8


Personen Activision heeft zelf geen personen in reclame spots. Wel blizzard waar ze in 2007 mee gefusseerd zijn. Te denken aan de ‘world of war craft’ capagnes waar Ozze Osborn (bekende rockster uit Amerika) en B.A. ( van de bekende serie The A-team) een rol spelen. 5.De design-dragers Hoe uit het merk zich naar de doelgroep? Product/dienstgerelateerde design-dragers Het fysieke product Covers zijn van alle informatie voorzien. Verder zijn de DVD’s makkelijk uit het hoesje te halen en weer terug te plaaten en zijn tevens eenvoudig in gebruik. Gebruiksaanwijzingen Elke game is voorzien van een gameguide / handleiding. Hierbij wordt duidelijk uitgelegd hoe de game te starten is en wat je ongeveer kan verwachten tegen te komen in de game. Verder staat de ook op de cover genoemde leeftijdscatogorie in de handleiding. Verder credits van de bedrijven die de game gerealiseerd hebben. Aanvullende producten Sommige games vereisen bepaalde grafische niveau’s die niet elke computer kan afspelen. Voor deze games zijn dus andere computers nodig. Niet alle games zijn ook verkrijgbaar op een bepaald console dus ook hierbij moet je soms bepalen welke console er aangeschaft wordt. Verder bij guitar hero als groot voorbeeld kunnen er associaris gebruikt worden te denken aan een gitaar. Externe-communicatiegerelateerde design-dragers Activision maakt gebruik van vele soorten reclame. Zo zie je reclames op tv, in folders, in tijdschriften, op billboards enz. Ook komt activision veel voor in gamemagazin Power Unlimiterd. Ze doen er alles aan om zo veel mogelijk naamsbekendheid te krijgen. Ook door middel van hun website probeert activision reclame te maken. Ze proberen hun website daarom zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo hebben ze niet lang geleden hun website compleet vernieuwd na een onderzoek onder meer dan 1300 gebruikers over de wereld. De nieuwe site verenigt 56 landensites en biedt informatie in 30 talen.

99


Literatuurlijst. http://www.xgn.nl/alg/nieuws/12401/xgn-biografie-activision-blizzard/ http://www.activision.com/index.html http://us.blizzard.com/en-us/

10

Merkanalyse IC1U Maurice van Ooyen  

merk analyse IC1U

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you