Page 1

“Voor iedereen”

Open Happiness


Inhoudsopgave De geschiedenis 3 Persoonlijke merkgeschiedenis

4

Merk doelgroepen 4 Merk positionering 5 Merk innerlijk 5 - Merk visie - Merk missie - Merk waarden Merk uiterlijk 6 - Zien - Horen - Voelen - Proeven - Ruiken - Taal - Personen Merk gedrag 7 - Product/dienst - Interne communicatie - Externe communicatie - Onderneming Beeldtaal 8 Conclusie 8 Bronnenlijst 9


De geschiedenis “Het begon in 1886, bijna 125 jaar geleden. Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise. Eén van zijn experimenten, siroop gemengd met koolzuurhoudend water, werd voor 5 cent per glas verkocht. Later zou dit bruine, bubbelende drankje de wereld veroveren! Frank M. Robinson, boekhouder en vriend van Pemberton, verzon de naam Coca-Cola en ontwierp de beroemde letters. Zakelijk waren de heren niet: ze verkochten hun belang in 1888 aan de zakenman Asa G. Candler voor 550 dollar. Dat was inclusief het geheime recept…

Marketing

Candler was geniaal op het gebied van marketing. Hij zorgde ervoor dat het handelsmerk Coca-Cola te zien was op allerlei producten van klokken tot glazen kroonluchters. Hij liet ook bonnetjes ontwikkelen waarvoor men gratis een glas Coca-Cola kon krijgen. Dankzij Candlers inspanningen was Coca-Cola in 1895 in elke Amerikaanse staat te verkrijgen. Candler richtte tegelijkertijd The Coca-Cola Company op, waarvan hij en zijn familie tot 1919 de grootste aandeelhouders bleven.

Voor de jeugd

In 1919 verkocht de familie Candler voor 25 miljoen dollar al haar aandelen aan Ernest Woodruff, de presdent van de Trust Company van de Bank van Georgia. Erg veel geld voor die tijd! Door de vernieuwende verkooptechnieken en marketingideeën van Robert Winship Woodruff, de zoon van Ernest, maakte het drankje zijn definitieve entree in de wereld. Robert zorgde dat de reclame de ‘American way of life’ weerspiegelde. Daarbij richtte hij zich, als eerste, op de jeugdige consument. Wie als tiener gek is op Coca-Cola is een klant voor het leven, was de gedachte.


Mijn merkgeschiedenis Coca Cola kom ik al jaren lang tegen bij mij thuis. Al vanaf klein af aan staat het in de kelder of lekker koud in de koelkast. Het is ook niet zo raar aangezien het een merk is want wereldwijd ruimschoots over de toonbanken van de winkels gaat. Persoonlijk vind ik Coca Cola ook lekkerder dan hun concurent Pepsi, maar over smaak valt te twisten natuurlijk. Coca Cola hoort, vind ik, koud gedronken te worden in een mooi groot glas (ook van Coca Cola) met ijsklontjes. Dit is namelijk heerlijk wanneer je op een zomerdag lekker op een terras zit. Maar ook thuis is dat de beste manier. De reden waarom ik altijd nog Coca Cola drink is omdat het gewoon lekker en betaalbaar is. Er zijn wel goedkopere merken die ook cola schenken, maar dat smaakt toch minder lekker. En natuurlijk doet Coca Cola me altijd weer denken aan kerst, wat een van de leukste 2 dagen zijn van het jaar. Dit komt omdat ze namelijk de kerstman tot icoon hebben gemaakt in amerika. Want daarvoor was de kerstman op veel verschillende manieren bekend, maar nooit zoals die nu is.

Merk doelgroepen “Voor de liefste, de sterkste, het prinsesje en de coolste. Voor iedere smaak en wens. Met of zonder suiker. In klein of groot formaat. Open happiness.� Dit is hoe het staat omschreven op de website van Coca Cola zelf, en ik denk dat ze hier heel duide-lijk mee maken dat het echt voor iedereen is. Iedereen die ook maar zin heeft in een lekkere frisse drank die kan terecht bij Coca Cola. Ook hebben ze met deze tekst een zeer leuke reclame neer gezet waarmee ze alles uitbeelden door alleen maar producten van hun zelf te gebruiken. Denk hierbij aan blikjes tot grote flessen, en dan in alle soorten en maten. Bekijk de reclame onder de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=hVap-ZxSDeE&feature=youtu.be


Merk positionering Coca Cola probeert zich op iedereen te richten daar waar ze Coca Cola te koop is. Dit doen ze door in alle soorten en maten het product te verkopen. Kijk nogmaals maar naar de slogan. De prijs kwaliteit verhouding van Coca Cola is in mijn ogen zeer goed, want je betaald er niet veel extra voor, maar krijgt wel een product dat hoog in kwaliteit is. Verder proberen ze met de reclames in te spelen op de emoties van de mensen. Dit is zeer goed gelukt bij Coca Cola en daarom valt de keuze ook sneller bij Coca Cola dan bijvoorbeeld bij Pepsi. Daarnaast zit Coca Cola bijna overal op de wereld en zijn ze dus internationaal.

Merk innerlijk Merk visie

“De wereld om ons heen verandert. Om onze business in de komende tien jaar en ook daarna te laten groeien en bloeien, moeten we vooruit kijken en begrip krijgen van de trends en ontwikkelingen die invloed op onze business zullen hebben en waar we dus op in moeten spelen. We moeten ons vandaag voorbereiden op morgen. The Coca-Cola Company heeft hiervoor een ‘2020 Visie’ ontwikkeld die een lange-termijn bestemming voor onze business geeft. Het is onze gids om samen met onze bottelaarpartners succesvol te zijn.”

Merk missie

Onze roadmap begint met onze missie, welke voortdurend is. Het geeft aan wat ons doel als bedrijf is en dient als standaard waartegen we onze acties en beslissingen afwegen. - To refresh the world... - To inspire moments of optimism and happiness... - To create value and make a difference.

Merk waarden

De waarden van The Coca-Cola Company dienen als een kompas voor onze handelingen en beschrijven hoe we ons in de wereld gedragen. - Leadership: Het lef om een betere toekomst te creëren. - Collaboration: Verhoog het gezamenlijke brein. - Integrity: Wees echt. - Accountability: Als het moet zijn, is het aan mij. - Passion: Toegewijd in hart en hoofd. - Diversity: Net zo inclusief als onze merken. - Quality: Wat we doen, doen we goed.


Merk uiterlijk Zien

Bij het zien van ook maar een klein stukje logo van Coca Cola weet bijna iedereen al dat dat het logo van Coca Cola is. Dit is vind ik knap gedaan aangezien een goed logo ontwerpen en die ook nog eens zo herkenbaar te maken zeer lastig is. De flessen van Coca Cola zijn zo ontworpen dat als er een kapot valt op de grond, dat je aan ieder stukje moet kunnen zien dat het een flesje van hun is. Daarom hebben de flessen ook altijd een aparte vorm en springt daar ook weer mee uit ten opzichte van anderen.

Horen

Bij horen denk ik gelijk aan het geluid dat je hoort als je een fles open maakt. Die koolzuur die dan vrij komt. En ook hierin proberen ze zich te onderscheiden van andere merken door hier een team op te zetten die alles tot in detail uitwerken. En ik denk natuurlijk ook gelijk de oude slogan: “Always Coca Cola�.

Voelen

Voldoening is het eerste wat in me opkomt. Als je namelijk echt zin hebt in een lekker frisse drank, dan is Coca Cola de beste oplossing.

Proeven

De smaak van Coca Cola is uniek. Dit is ook wel te merken aangezien er op de hele wereld misschien maar 10 mensen zijn die het recept weten. Het orginele recept ligt diep opgeborgen in een kluis in de VS. Alle recepten die op het internet de ronde doen zijn nep. Dat de smaak uniek is proef je ook, het is zoals al eerder genoemd lekker om te drinken op een warme zomerdag. Maar ook in de winter natuurlijk, want het is niet aan een seizoen gebonden.

Ruiken

De geur lijkt wat op cacao, dat is dan ook een van de ingredieenten die gebruikt is voor het maken van Coca Cola. Verder vind ik niet dat er een sterke geur aan zit, maar dat het echt de smaak is die het product maakt.

Taal

Coca Cola is een wereld merk, dus zullen ze daarom ook in veel verschillende talen te vinden zijn op deze aardbol. Zo ziet dan ook het logo eruit, maar toch blijft het herkenbaar door het gebruikt van de vormen en kleur.

Personen

Naar mijn idee een van de beste dingen die Coca Cola gedaan heeft is het maken van de kerstman zoals wij die nu kennen. Mede dankzij Coca Cola wordt kerst nu zo uitbundig gevierd in de VS. Als ik een persoon zou moeten bedenken bij hun zou het gelijk de kerstman zijn. Kijk hierbij alleen al naar de reclames die er rond kerst op zijn, je krijgt gewoon een betoverend gevoel die alleen zij neer kunnen zetten.


Merk gedrag Product/dienst

Ze leveren bijna overal op de wereld Coca Cola. Dit gebeurd in alle soorten en maten, van blikjes tot grote flessen van 2,5 liter. Dan heb je ook nog eens dat ze staan voor kerst. Daar wordt ook gebruik van gemaakt door daar extra producten voor te leveren. Nu met de nieuwe slogan, open happiness, hebben ze een actie waarmee ze overal ter wereld producten van hun gaan weggeven.

Externe communicatie.

De externe communicatie van Coca Cola wordt gedaan op verschillende manieren. Denk hierbij aan reclames die over op de wereld te zien zijn. Met bepaalde acties zoals hierboven beschreven in het youtube filmpje. Sponsoring van bepaalde evenementen. En niet te vergeten door hun vrachtwagens die de weg op gaan. Coca Cola is altijd wel te herkennen, want die rode kleur valt gewoon op.

Interne communicatie.

Ik denk dat een van de belangrijke dingen van Coca Cola is bij de interne communicatie is dat het overal het zelfde moet smaken, ruiken, horen en voelen. En toch krijgen ze dit voor elkaar zonder dat het recept voor Coca Cola verspreidt wordt. Want er is bijna niemand die dat weet, en het recept zelf ligt diep in een kluis verborgen.

Het bedrijf.

De naam van het merk is ook precies het zelfde als de naam van het bedrijf, namelijk Coca Cola. Dit is ook te zien in hun uiting naar de buiten wereld, door de vrachtwagens, de kleur, de visite kaartjes alles wat er maar bij komt kijken.


Beeldtaal Het logo van Coca Cola natuurlijk. Iedereen herkend het logo eigenlijk als je maar een deel ervan ziet. Rood/wit met sierlijke letters, dat zijn de 2 hoogte punten van het logo van Coca Cola. En natuurlijk ook weer de kerstman. Die ontworpen is speciaal door iemand van Coca Cola.

Conclusie Coca Cola is een merk dat het goed doet bij iedereen, of je nu jong of oud bent. Het maakt allemaal niet uit bij dit merk. Zoals ze ook al zelf zeggen “Voor iedereen�. Verder is het een merk dat nog lang niet zal verdwijnen, aangezien ze nog altijd plannen hebben om uit te breiden en dat zeer waarschijnlijk ook wel gaan halen. Denk hierbij aan het uitbreiden naar nog meer landen en weer nieuwe producten.


Bronnenlijst Bron 1: Frank Morhee, 2011, Merkanalyse Campina, http://issuu.com/frankmorhee/docs/campina_groen#download Bron 2: Coca Cola Nederland, 2008, Ons bedrijf, http://www.cocacolanederland.nl/Ons_Bedrijf.aspx

Merkanalyse by Kay van den Heuvel  

Een merkanalyse gemaakt voor het vak Redesign.